...

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Oppdatert: desember 19, 2024
, Oppdatert: desember 19, 2024
 / Oppdatert: desember 19, 2024
pulsklokke guide fremside

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Nærmere 150 modeller testet! Klar for ny pulsklokke, men vet ikke hvilken modell du skal velge? Denne guiden og gigantiske pulsklokke testen kan forhåpentligvis hjelpe deg å gjøre valget litt lettere.

I løpet av årene har undertegnede løpt, svømt, syklet, løftet og gått seg gjennom langt mer enn 150 ulike pulsklokker og smartklokker. Hver pulsklokke og smartklokke er testet grundig og brukt over lange tid. Når produsentene kommer med programvareoppdateringer, testes klokkene på nytt for å se om de aktuelle oppdateringene har endret noe av funksjonaliteten til klokken. På samme måte oppdateres testene dersom noe viktig bør fremheves.

Merk at ALLE klokkene er testet fysisk, og dette er ikke en såkalt «test» der noen bare skriver om klokkene ut i fra spesifikasjoner og andres meninger. Testene er utført uavhengig og er ikke betalt eller sponset. Her er det enkelt og greit vurdert ut i fra funksjonalitet og kvalitet.

Under selve oversikten over de beste pulsklokke- og smartklokke modellene, står det skrevet om hvordan optisk pulsmåling (OHR) fungerer, og hvordan dagens satellittsporing (GNSS) fungerer. Dette er nyttig informasjon til deg som ønsker å få bedre forståelse for hvordan en pulsklokke registrer puls og sporing. Ønsker du å lese mer om dette, kan du klikke på linkene under

Alle klokkene i testen er gode klokker, men det viktige er å finne ut hvilken pulsklokke / smartklokke som er best for deg. Forhåpentligvis kan denne omfattende testen og guiden hjelpe deg. Under hver kategori (premium/budsjett/rimelige) finner du en tabell som oppsummerer klokkenes viktigste egenskaper.


Og om du ikke orker å pløye deg gjennom alle, finner du flere kortere samletester her:

Her er listen med «Best i test pulsklokke». Happy reading!


Test av pulsklokker

Beste pulsklokke – PREMIUM modeller (4500kr+)

  1. Garmin Fenix 8 Sapphire / Garmin Fenix 8 Sapphire Solar
  2. Garmin Enduro 3
  3. Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire / Garmin Epix 2 Sapphire
  4. Garmin Forerunner 965
  5. Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar / Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
  6. Garmin Forerunner 955 / 955 Solar
  7. Garmin Forerunner 265
  8. COROS APEX 2 Pro
  9. COROS VERTIX 2S
  10. Garmin Forerunner 945 LTE
  11. Polar Vantage V3
  12. Polar Grit X2 Pro

Beste pulsklokke – BUDSJETT modeller (2500-4500kr+)

  1. Garmin Forerunner 165 Music
  2. COROS APEX 2
  3. Garmin Forerunner 255 Music
  4. Polar Vantage M3
  5. Suunto Race S
  6. COROS PACE 3
  7. Garmin Instinct 2 Solar / Garmin Instinct 2X Solar
  8. Polar Pacer Pro

Beste pulsklokke – RIMELIGE modeller (0-2500kr)

  1. Garmin Forerunner 55
  2. Garmin Venu SQ 2 Music
  3. Huawei Watch Fit 3
  4. Polar Pacer
  5. Polar Ignite 3

Beste smartklokke

  1. Apple Watch Ultra 2
  2. Apple Watch Series 10
  3. Garmin Venu 3
  4. Samsung Galaxy Watch Ultra
  5. Samsung Galaxy Watch 7
  6. Garmin Vivoactive 5
  7. Huawei Watch GT 4


Beste pulsklokke – PREMIUM modeller (4000kr+)


ModellKartTouch-skjermMusikk streaming
Spotify
Musikk-
kontroller
Kontaktløs-betalingMåler HRVTraining
Readiness
Garmin Fenix 8JaJaJaJaJaJaJa
Garmin Enduro 3JaJaJaJaJaJaJa
Garmin Forerunner 965JaJaJaJaJaJaJa
Garmin epix Pro (Gen 2)JaJaJaJaJaJaJa
Garmin Fenix 7 ProJaJaJaJaJaJaJa
Garmin Forerunner 955/955 SolarJaJaJaJaJaJaJa
Garmin Forerunner 265NeiJaJaJaJaJaJa
COROS APEX 2 ProJaJaNeiNeiNeiJaNei
Polar Vantage V3JaJaNeiJaNeiJaNei
Garmin Forerunner 945 LTEJaJaJaJaJaJaJa
COROS VERTIX 2JaJaNeiNeiNeiJaNei
Suunto Race TitaniumJaJaNeiJaNeiJaNei
Polar Grit X2 ProJaJaNeiJaNeiJaNei

Garmin Fenix 8


For tre år siden gjorde Garmin epix et comeback etter å ha vært lagt på is siden 2015. Nå er epix borte for godt, Fenix-navnet tar enda mer over, og en ny batterikonge er tilbake.

Med utfasingen av epix-navnet kan det endelig bli litt mer orden i sakene hos Garmin. Fenix 8 AMOLED tar over for epix, mens Fenix 8 Sapphire Solar fortsetter med MIP-skjerm og solcellelading. Du får alle de samme funksjonene i begge modellene.

  • Fenix 8 Glass: Standardmodellen benytter en AMOLED-skjerm dekket med Corning Gorilla Glass og en urkasse i rustfritt stål. Kommer i størrelsene 43 mm, 47 mm og 51 mm, med skjermstørrelsene 1,3″, 1,4″ og 1,4″. Tilgjengelig i flere farger.
  • Fenix 8 AMOLED Sapphire: Den tøffeste modellen. Benytter en AMOLED-skjerm dekket med Sapphire glass for økt ripemotstand med en urkasse i titanium. Kommer i størrelsene 43 mm, 47 mm og 51 mm, med skjermstørrelsene 1,3″, 1,4″ og 1,4″. Tilgjengelig i flere farger.
  • Fenix 8 Sapphire Solar: Den eneste modellen med MIP-skjerm (Memory In Pixel) for økt batteritid og bedre synlighet i sterkt lys, spesielt utendørs. Modellen kommer med innebygget solcellelading som er 50% mer effektiv enn Fenix 7 Pro. Kun tilgjengelig i Sapphire Titanium og størrelsene 47 mm og 51 mm, skjermstørrelsene 1,3″ og 1,4″. Tilgjengelig i to farger.

Fenix 8 leverer ingen enorm oppdatering fra forgjengeren, og slik sett en fremdeles epix Pro (Gen 2) eller Fenix 7 Pro nesten et mer fornuftig kjøp, men de har likevel noen ekstra egenskaper.

Skjermen på den minste AMOLED-modellene har økt fra 1,2″ til 1,3″, mens skjermen på den mellomste AMOLED-modellen har økt fra 1,3″ til 1,4″. Solar-utgaven bevarer fremdeles skjermene på 1,3″ og 1,3″. Klokkene har også fått lekkasjefrie knapper og en ny sensorbeskyttelse på siden slik at klokkene er godkjent for dykk ned til 40 meter.

I tillegg har Fenix 8 for første gang fått en innebygd mikrofon/høyttaler som gir tilgang til funksjoner som stemmestyring, taleopptak, og muligheten til å bruke klokken med Garmin Messenger-appen (sende meldinger til andre Garmin-brukere), og ikke minst en «Garmin Share«-funksjon som gjør det enkelt å dele aktiviteter, ruter, treningsøkter, mm..

Av andre nyheter finner vi et nytt og mer moderne grensesnitt og gjør menyene mer oversiktlige, forbedret navigering når du bruker «Rundt meg«, samt sportsspesifikke treningsøkter som foreslår tilpassede styrkeøkter basert på den typen trening du driver med, som løping, sykling, eller svømming.

Batteritiden har økt marginalt for alle AMOLED-modellene, mens Solar-modellen virkelig imponerer takket være mer effektiv solcellelading. Batteritiden får en betydelig boost med økt størrelse, og fra 43 mm til 51 mm nesten tredobles batteritiden. Tilsvarende, dersom du velger Solar-modellen vil du få nesten enda en dobling fra AMOLED-modellen i tilsvarende størrelse.

ModellSmartklokkeKun GPSAlle satellittsystemerAlle satellitt
systemer og multibånd
Fenix E47 mm: opptil 16/6 dager47 mm: opptil 42/30 timer47 mm: opptil 32/24 timer
Fenix 8 AMOLED Glass/Sapphire
(skjerm alltid på bakserst)
43 mm: opptil 10/4 dager
47 mm: opptil 16/7 dager
51 mm: opptil 29/13 dager
43 mm: opptil 28/22 timer
47 mm: opptil 47/37 timer
51 mm: opptil 84/65 timer
43 mm: opptil 23/18 timer
47 mm: opptil 38/30 timer
51 mm: opptil 68/54 timer
43 mm: opptil 21/16 timer
47 mm: opptil 35/28 timer
51 mm: opptil 62/49 timer
Fenix 8 Sapphire Solar
(solcelle bakerst)
47 mm: opptil 21/28 dager
51 mm: opptil 30/48 dager
47 mm: opptil 67/92 timer
51 mm: opptil 95/149 timer
47 mm: opptil 48/59 timer
51 mm: opptil 68/92 timer
47 mm: opptil 37/43 timer
51 mm: opptil 52/65 timer
Enduro 351 mm: opptil 36/90 dager51 mm: opptil 120/320 timer51 mm: opptil 80/144 timer51 mm: opptil 60/90 timer

Foruten om nevnte nyheter byr Fenix 8 på alt det gode fra Garmin, med markedets mest nøyaktige GPS og pulssensor, gratis TopoActive-kart for hele verden med alt fra gatenavn, stedsnavn og navn på skiløyper/skianlegg (kart er forhåndsinnstallert på Sapphire-modellene, men kan lastes ned gratis fra Garmin på standardmodellen), et hav av treningsprofiler og treningsfunksjoner, omfattende Trenings- og restitusjonsanalyse (Training Load 2.0) som hjelper deg å trene/hvile riktig, og omfattende helseverktøy som HRV Status og Training Readiness gir deg verdifull innsikt i hvor godt kroppen din takler stress og hvor mottakelig den er for trening. Andre nyttige verktøy er Body Battery, stressmåling, avansert Søvnmåling og mye mer.

Av smartfunksjoner byr Fenix 8 på støtte for offline strømming av musikk fra Spotify/Deezer, betaling gjennom Garmin Pay, apper og urskiver via Garmin Connect IQ Store, sømløs synkronisering med en rekke tredjeparts tjenester, og nå også tilgang til telefonens innebygde taleassistent, utføre en telefonsamtale via telefonen, å lytte til musikk. I tillegg kan du benytte «Talekommando» som lar deg be om ulike oppgaver som «Start en styrketreningsøkt», «Sett nedtelling på 5 minutter», etc., men husk at du må være tilkoblet telefonen, og at funksjonen foreløpig fungerer kun på engelsk.

Den innebygde LED-lykten er kraftig nok til å berge deg hjem fra tur om du mørkner ute, og er uvurderlig om du løper ute langs veien i mørke. Lysstyrken kan justeres over flere nivåer, og kan tilpasses å blinke i ulike moduser.

Av helse- og aktivitetsfunksjoner finner vi overvåkning av puls, hjertevariabilitet (HRV), stressnivå, Body Battery (kroppsressurser/energinivå i løpet av dagen), oksygenmetningen i blodet, kaloriforbruk, skritt, høydemeter, intensitetsminutter, antall pust, detaljert søvnanalyse (tid i ulike søvnfaser samt søvnscore basert på nattens søvn). Klokken vil også estimere Kondisjonsalder og VO2-maks nivå.

Garmin Fenix 8 benytter ELEVATE 5-sensoren som i utgangspunktet er godkjent for å utføre en EKG-måling, men det er fremdeles ikke godkjent i Europa (fungerer i USA). Derimot kan klokken varsle ved unormal høy/lav puls, og for første gang varsle dersom den ikke registrerer puls når den bæres på armen (søvnapné deteksjon).

Av nyttige treningsfunksjoner finnes integrert løpskraft og Avansert løpsdynamikk, Real Time Stamina hjelper deg å forstå hvor hardt du klarer å yte på en gitt hastighet ved løp og sykling, mens Visual Race Predictor estimerer hvor raskt du er i stand til å løpe på de vanligste distansene som 5 km, 10 km, 21 km og 42 km. Endurance Score kombinerer treningsdata fra alle dine aktiviteter for å hjelpe deg å forstå hvordan trening påvirker din generelle utholdenhet, mens Hill Score måler løpsstyrken/utholdenheten din under motbakker og måler fremgangen din over tid.

PacePro gir deg tempoveiledning underveis i økta, mens ClimbPro gir deg detaljert info om enhver motbakke/nedoverbakke på en rute. Med Strava Live Segments har du alltid kontroll på når segmentene starter og slutter, og Daglige foreslåtte treningsøkter gir deg daglige treningsanbefalinger basert på nåværende treningstilstand og dagsform- nå også 4-6 uker lange styrkeprogrammer (kun løp og sykkel tidligere).

Sikkerhets- og sporingsfunksjonen lar deg kontakte hjelp i løpet av sekunder så lenge du er tilkoblet telefonen, samt muligheten for å la utvalgte kontakter følge deg live underveis på trening og konkurranse.

Alt i alt. Garmin Fenix 8 er uten tvil en god klokke, og antageligvis den beste på markedet i dag. Men om det er verdt prisen? Tja… I mine øyne «nei», men hver sin lommebok. Du får nemlig den samme gode presisjonen hos Garmin Fenix 7 Pro og Garmin epix Pro (Gen 2) og nesten alle de samme trenings- og aktivitets-/helsemålings funksjonene, den samme gode navigeringen, god batteritid, og topp byggekvalitet. Alt til en mye lavere pris. Du mister derimot dykker-funksjonene, høyttaler/mikrofon, og får en litt mindre skjerm på de to minste AMOLED-modellene.

Fordeler:

  • Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
  • Tre størrelser; 43 mm, 47 mm, 51 mm.
  • Større skjerm i de to minste modellene.
  • Responsiv touchskjerm + 5 knapper.
  • Meget god batteritid.
  • Oppdatert og enda mer brukervennlig grensesnitt.
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • Endelig mikrofon og høyttaler + tilgang til taleassistent.
  • TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
  • Multiband GNSS med nøyaktig sporing og rask oppkobling + SatIQ-teknologi.
  • Imponerende god pulssensor + oksygenmetning i blodet.
  • Integrert løpskraft og løpsdynamikk.
  • Avansert Trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.
  • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
  • Full støtte for dykking, fridykking og snorkling.
  • Enormt mange nyttige treningsverktøy.
  • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
  • Gratis dynamiske treningsprogrammer og treningsøkter.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
  • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.

Ulemper:

  • Ekstremt høy pris.
  • Minimale oppdateringer fra forrige modell.
  • Foreløpig ingen EKG.
  • Lavt volum i høyttaleren.
  • Hvor er LTE-alternativet?


Garmin Enduro 3


Mange vil nok lure på hva Garmin Enduro 3 gjør så høyt på listen, men forklaringen er enkel. Enduro 3 gir deg nemlig nesten alle funksjonene som finnes i Garmin Fenix 8-serien, bortsett fra høyttaleren og mikrofonen som åpner for bruk av for taleassistent og talekommandoer, samt støtten for fridykking og snorkling.

Klarer du deg uten de nevnte tingene, så får du en klokke som ikke bare koster flere tusen kroner mindre, men også tilbyr langt bedre batteritid, lavere vekt, og to medfølgende reimer. Når mange trodde Enduro-serien var død, så slår den tilbake med et comeback som får den til å fremstå som årets beste pulsklokke-kjøp.

Kort oppsummert får du den samme gode 1,4″ store MIP-skjermen fra Fenix 8 Sapphire Solar 51 mm, en solid urkasse i titanium, en skjerm dekket i safirglass, og den samme effektive solcelleladingen med enda bedre batteritid, en kraftig LED-lykt, forhåndsinstallerte kart og støtte for sving-for-sving veiledning, et hav av aktivitetsprofiler, omfattende helse- og aktivitetsmåling, nyttige smartfunksjoner som kontaktløs betaling og strømming av musikk via Spotify/YouTube Music, smartvarsler, etc., og ikke minst; markedets beste optiske pulssensor og GPS-presisjon.

Der prisen på den rimeligste Fenix 8-modeller starter på 12 099 kr for den minste modellen, og strekker seg til 14 499 kr for Fenix 8 Sapphire Solar 51 mm, så slipper du unna med 10 899 kr for Garmin Enduro 3.

Hvis denne klokken ikke fremstår som et røverkjøp da, så gjør ingen klokke det.

Fordeler:

  • Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
  • Responsiv touchskjerm + 5 knapper.
  • Ekstremt god batteritid.
  • Effektiv solcellelading.
  • Oppdatert og enda mer brukervennlig grensesnitt.
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
  • Multiband-GNSS med nøyaktig sporing og rask oppkobling + SatIQ-teknologi.
  • Imponerende god pulssensor + oksygenmetning i blodet.
  • Integrert løpskraft og løpsdynamikk.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.
  • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
  • Enormt mange nyttige treningsverktøy.
  • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
  • Gratis dynamiske treningsprogrammer og treningsøkter.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
  • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.

Ulemper:

  • Mangler mikrofon og høyttaler + tilgang til taleassistent.
  • Kun en størrelse.

Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire
Garmin epix (Gen 2) Sapphire


Hvis Garmin Fenix 7 var et stort skritt for menneskeheten, var Garmin epix (Gen 2) et enormt skritt for Garmin. Nyeste epix Pro (Gen 2) er det nærmeste en pulsklokke kommer «perfeksjon».

I januar 2022 relanserte Garmin den historiske «epix»-modellen under navnet Garmin epix (Gen 2), eller Epix 2 – en pulsklokke fullstappet av funksjoner, toppet med en lekker 1,3″ stor AMOLED-skjerm og lang batteritid. (Navnene epix (Gen 2) og Epix 2 blir brukt om hverandre).

Mindre enn 18 måneder senere (mai 2023) lanserer de en oppdatert utgave – Garmin epix Pro (Gen 2). Denne gangen i tre størrelser (42 mm, 47 mm og 51 mm), alle med integrert LED-lykt, en ny pulssensor, støtte for Multibånd-GNSS, 32 GB lagring, og noen små programvareoppdateringer som også kommer til Garmin epix (Gen 2). Foruten om dette er alt likt, og alt som skrives om epix Pro (Gen 2) gjelder også epix (Gen 2).

Introduksjonen av Pro-modellen og de nye størrelsene gjør at gapet mellom epix- og Fenix-familien vaskes ytterligere ut, og det er nå kun skjermen som skiller de. Der epix Pro leverer en fargerik og lyssterk AMOLED-skjerm, kommer Fenix 7 Pro med en tradisjonell MIP-skjerm. AMOLED-skjermen å foretrekke i de fleste situasjoner – spesielt ved bruk av kart der fargene nærmest popper ut av skjermen og bringer frem konturene og detaljene på en helt annen måte. MIP-skjermen har derimot sin styrke i å være mindre strømkrevende, samt at den byr på god lesbarhet i sterkt sollys.

Batteritiden på epix Pro (Gen 2) er imponerende tatt den flotte skjermen i betraktning. Både Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire og Garmin epix Pro (Gen 2) 47 mm leverer opptil 16 dager i smartklokkemodus, og opptil 42 timer i treningsmodus med kun GPS aktivert. For Garmin epix Pro (Gen 2) 42 mm og 51mm er tallene henholdsvis 10 dager og 31 dager i smartklokkemodus, og opptil 28 timer og 82 timer (!!!) i GPS-modus. Med andre ord tar batteritiden virkelig et stort byks om du velger den største modellen.

Brukergrensesnittet på klokkene er nærmest selvforklarende, og betjeningen er superenkel takket være kombinasjonen av knapper og touch. Garmin Connect appen/nettsiden gir full oversikt over alt som klokka registrerer, og nesten alt av innstillinger kan gjøres enten i appen, eller rett fra klokken.

Garmin epix-familien gir tilgang til gratis TopoActive-kart for hele verden med alt fra gatenavn, stedsnavn og navn på skiløyper/skianlegg, men merk at det er kun Sapphire-modellene som kommer med kart forhåndsinstallert, mens for «standard» utgaven må det lastes ned fra Garmin (gjøres på 1-2-3).

Av smartfunksjoner byr epix Pro (Gen 2) på støtte for offline strømming av musikk fra Spotify/Deezer, betaling gjennom Garmin Pay, mulighet til å laste ned en rekke apper og urskiver via Garmin Connect IQ Store, og sømløs synkronisering med en rekke tredjeparts tjenester.

Samtlige modeller av Garmin epix Pro (Gen 2 ) støtter Multibånd-GNSS og SatIQ-teknologi for best mulig batteritid og perfekt GPS-sporing, og alle kommer med 32 GB lagring. Til sammenligning er det kun Sapphire-utgaven av epix (Gen 2) som støtter multibånd-GNSS og byr på 32 GB lagring, mens standard epix (Gen2) «kun» har Multi-GNSS og 16 GB lagring.

Garmin epix Pro (Gen 2) er oppgradert med ELEVATE 5 pulssensor for enda litt høyere presisjon, men selv ELEVATE 4 pulssensoren på epix (Gen 2) leverer meget gode pulsmålinger. Klokkene måler også oksygenmetningen i blodet, og kan varsle ved unormal høy/lav puls.

epix Pro (Gen 2) byr på Training Load 2.0 (avansert trenings- og restitusjonsanalyse) som hjelper deg å trene/hvile riktig, og omfattende helseverktøy som HRV Status og Training Readiness gir deg verdifull innsikt i hvor godt kroppen din takler stress og hvor mottakelig den er for trening. Andre nyttige verktøy er Body Battery, stressmåling, avansert Søvnmåling og mye mer.

I Garmin Connect appen kan du velge blant en rekke treningsprogrammer og treningsøkter, og programmene er dynamiske og endrer seg i takt med hvordan formen din utvikler seg. Velger du å følge en styrkeøkt, yoga-økt, etc., vil klokken vise deg hvordan øvelsene utføres ved hjelp av en animert figur som demonstrer øvelsen i sin helhet.

Ellers finner vi nyttige funksjoner som integrert løpskraft og Avansert løpsdynamikk uten behov for eksterne sensorer, Real Time Stamina hjelper deg å forstå hvor hardt du klarer å yte på en gitt hastighet ved løp og sykling, mens Visual Race Predictor estimerer hvor raskt du er i stand til å løpe på de vanligste distansene som 5 km, 10 km, 21 km og 42 km. To nye funksjoner for Garmin epix Pro (Gen 2) er Endurance Score og Hill Score – førstnevnte kombinerer treningsdata fra alle dine aktiviteter for å hjelpe deg å forstå hvordan trening påvirker din generelle utholdenhet, mens Hill Score måler løpsstyrken/utholdenheten din under motbakker og måler fremgangen din over tid.

Garmin epix Pro (Gen 2) holder styr på alt du gjør og ikke gjør med høy presisjon, enten det er å telle skritt, høydemeter, søvn, stress, kroppsressurser, energiforbruk, estimere VO2-maks nivå, puls, hjertevariabilitet (HRV), m.m.. Ved hjelp av sikkerhets- og sporingsfunksjonen er du kun noen tastetrykk unna å kontakte hjelp så lenge du er tilkoblet telefonen, og du kan la utvalgte kontakter følge deg live underveis på trening og konkurranse.

Funksjonen PacePro gir deg tempoveiledning underveis i økta, mens ClimbPro gir deg detaljert info om enhver motbakke/nedoverbakke på en rute. Med Strava Live Segments har du alltid kontroll på når segmentene starter og slutter, og Daglige foreslåtte treningsøkter gir deg daglige treningsanbefalinger basert på nåværende treningstilstand og dagsform.

Klokken benytter Garmin sine QuickFit-reimer (22 mm) som enkelt kan byttes ut på 1-2-3 helt uten verktøy. Og den virkelige godbiten; LED-lykten. Denne er kraftig nok til å berge deg hjem fra tur om du mørkner ute, og er uvurderlig om du løper ute langs veien i mørke. Lysstyrken kan justeres over flere nivåer, og kan tilpasses å blinke i ulike moduser.

Ønsker du deg «det beste av det beste», så er det Garmin epix Pro (Gen 2) eller Garmin Fenix 7 Pro som gjelder. Her må du selv finne ut hva som er viktigst for deg. Er det god batteritid og en episk god skjerm? Da er det Garmin epix Pro (Gen 2). Er det derimot ekstremt lang batteritid, og en god skjerm? Da er det Fenix 7 Pro.

Fordeler:

  • Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
  • Tre størrelser; 42 mm, 47 mm, 51 mm.
  • Fantastisk touchskjerm + 5 knapper.
  • Imponerende batteritid.
  • Enkelt brukergrensesnitt.
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
  • Multi-band GNSS med nøyaktig sporing og rask oppkobling + SatIQ-teknologi.
  • Imponerende god pulssensor + oksygenmetning i blodet.
  • Integrert løpskraft og løpsdynamikk direkte i klokken.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.
  • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
  • Enormt mange nyttige treningsverktøy.
  • HRV Status og Training Readiness forteller om kroppen er mottakelig for trening, og når og hvor hardt du kan trene.
  • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
  • Gratis dynamiske treningsprogrammer, samt treningsøkter.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
  • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.

Ulemper:

  • Savner trådløs lading, mikrofon/høyttaler.
  • Foreløpig ingen EKG.
  • Hvor er LTE-alternativet?

Garmin Forerunner 965


Den er stor og råsterk, men likevel tynn og lett – Garmin Forerunner 965 er alt en bunnsolid multisportklokke skal være, og enda litt mer. En ny standard er satt.

Garmin Forerunner 955 og 955 Solar rakk ikke engang å bli et år gamle før Garmin lanserte AMOLED-versjonen av Forerunner 955 – akkurat slik de gjorde med epix som et alternativ til Fenix. Garmin Forerunner 965 tar alt det gode fra forgjengeren og topper det hele med en større og råflott AMOLED-skjerm og enda mer. Dette er drømmeklokken for enhver som ønsker det beste verktøyet for å nå målene sine. Og det beste; prisen er slett ikke verst.

Skjermen på Garmin Forerunner 955 fikk en økning fra 1,2″ til 1,3″, og Garmin Forerunner 965 tar den videre til 1,4″. Oppløsningen har også økt fra 260 x 260 px til 454 x 454 px, og skjermen er generelt (mye) lettere å lese. I tillegg er bezelen (ringen rundt skjermen) oppgradert fra fiberforsterket polymer til det langt sterkere materialet titanium, og skjermen er nå avrundet ut mot kantene for å gi et mer «premium» utseende. Garmin har også inkludert en rekke nye urskiver som ser virkelig bra ut, og hver av disse kan tilpasses med ønsket farge og datafelter som også fungerer som en snarvei til selve appen ved å holde fingeren inne på datafeltet.

Urkassen har økt 6 mm i diameter (47,1mm vs. 46,5 mm), mens tykkelsen har blitt redusert med 1,2 mm fra 14,5 mm til 13,2 mm, og vekten har økt med 1 gram fra 52 gram. Reimen er helt ny og benytter et «dual-color» design der inn- og utside av reimen har ulik farge, og enden på reimen har inskripsjonen «Run». Alt dette resulterer i en pulsklokke som ligger fantastisk komfortabelt på hånden, og sammenlignet med Fenix 7/Epix 2/etc., glemmer du raskt at den er der.

Batteritiden er imponerende god med tanke på at Forerunner 965 benytter en kraftig AMOLED-skjerm, og klokken leverer opptil 23 dager i smartklokkemodus, 31 timer i GPS-modus og 19 timer i GNSS-modus i alle systemer pluss multibånd (merk at disse tallene er med «hev-for-å-vekke» skjerm).

Knappeoppsettet er likt med tre knapper på venstre side og to på høyre, og i tillegg kan touchskjermen brukes til å utføre alle handlinger (kan deaktiveres for generelt bruk, eller under spesifikke aktiviteter). Touchskjermen gjør klokken mye mer brukervennlig som hverdags- og smartklokke, noe som igjen forsterkes av støtten for kontaktløs betaling (Garmin Pay), mulighet for å lagre musikk (inntil 2000 sanger), streame offline spillelister fra Spotify/Deezer, lese smartvarsler (svare med forhåndsskrevne meldinger for Android-brukere), laste ned enkle apper fra Connect IQ Store, samt bruke nyttige apper som værmelding, kalender, tidtakere, m.m..

Sikkerhets- og sporingsfunksjonen gjør at du kun er noen tastetrykk unna å kontakte hjelp så lenge du er tilkoblet telefonen, og LiveTrack åpner for å la utvalgte kontakter følge deg live underveis på trening og konkurranse.

Multiband-GNSS og SatIQ-teknologi sørger for nøyaktig GPS-presisjon, og de forhåndsinstallerte kartene er som vanlig ekstremt detaljerte og gode med alt fra gatenavn, stedsnavn, navn på skiløyper/skianlegg, og til og med tilgang til 42 000 golfbaner over hele verden. Kombinert med Garmin sin solide erfaring som GPS-produsent og meget gode sving-for-sving navigering, funksjoner som Rundt meg, Garmin Trendline, POIs, m.m., gjør at du alltid har oversikt over hvor du er og de mest populære løypene i området hvor du befinner deg.

Forerunner 965 har så klart også nyttige outdoor-verktøy som innebygd barometer (med stormvarsel), termometer, kompass og en meget god høydemåler.

Garmin Forerunner 965 har alt du trenger (og mer) av treningsverktøy. Velg blant over 50 aktivitetsprofiler, mens ELEVATE 4 pulssensoren sørger for meget gode pulsmålinger i tillegg til å måle oksygenmetningen i blodet. Training Load 2.0 (trenings- og restitusjonsanalyse) hjelper deg å trene/hvile riktig, mens Training Readiness og HRV Status forteller deg om kroppen er klar for trening eller bør hvile. Andre nyttige verktøy er Body Battery, stressmåling, avansert søvnmåling og mye mer.

Garmin gir deg gratis tilgang til en rekke treningsprogrammer og treningsøkter i, og programmene er dynamiske og endrer seg i takt med hvordan formen din utvikler seg. Velger du å følge en styrkeøkt, yoga-økt, etc., vil klokken vise deg hvordan øvelsene utføres ved hjelp av en animert figur som demonstrer øvelsen i sin helhet.

Klokken måler også løpskraft og avansert løpsdynamikk uten behov for eksterne sensorer, Real Time Stamina hjelper deg å forstå hvor hardt du klarer å yte på en gitt hastighet ved løp og sykling, mens Visual Race Predictor estimerer hvor raskt du er i stand til å løpe på de vanligste distansene som 5 km, 10 km, 21 km og 42 km. Garmin Forerunner 965 registrerer alt du gjør og ikke gjør med høy presisjon, enten det er å telle skritt, høydemeter, søvn, stress, kroppsressurser, energiforbruk, estimere VO2-maks nivå, puls, hjertevariabilitet (HRV), m.m..

Funksjonen PacePro gir deg tempoveiledning underveis i økta, mens ClimbPro gir deg detaljert info om enhver motbakke/nedoverbakke på en rute. Med Strava Live Segments har du alltid kontroll på når segmentene starter og slutter, og Daglige foreslåtte treningsøkter gir deg daglige treningsanbefalinger basert på nåværende treningstilstand og dagsform.

For deg som lurer på om du skal velge Forerunner 965, eller Garmin epix Pro (Gen 2), så er den store forskjellen byggekvaliteten, der sistnevnte benytter kraftigere materialer, er tilgjengelig i tre størrelser (42 mm, 47 mm og 51 mm), samt har en integrert LED-lykt. Funksjonsmessig er klokkene tilnærmet identiske. Forerunner 965 har til gjengjeld den samme store skjermen som epix Pro (Gen 2), men i en mye mindre og lettere innpakning – og ikke minst koster den en god del mindre. epix Pro (Gen 2) har noen flere aktivitetsprofiler for outdoor-kategorien, men dette kan du opprette manuelt på Forerunner 965.

Kort oppsummert leverer Garmin Forerunner 965 så vanvittig mye til en så god pris, at det er nesten er uforståelig. Her får du alt, enten du er hobby mosjonist eller på vei mot Ironman.

Fordeler:

  • Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
  • Fantastisk touchskjerm + 5 knapper.
  • Suveren batteritid.
  • Enkelt brukergrensesnitt.
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
  • Multi-band GNSS med nøyaktig sporing og rask oppkobling.
  • Imponerende pulsmåling + oksygenmetning i blodet.
  • Integrert løpskraft direkte i klokken.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
  • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.
  • Enormt mange nyttige treningsverktøy.
  • Training Readiness forteller deg når og hvor hardt du kan trene.
  • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
  • Gratis dynamiske treningsprogrammer, samt treningsøkter.
  • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.

Ulemper:

  • Savner EKG, trådløs lading og LTE.
  • Buet skjerm er mer utsatt for riper.

Garmin Fenix 7 Pro – serien


Garmin Fenix 7-serien står igjen som en liten revolusjon blant multisportklokkene. Denne klokken er så kraftig, så full av funksjoner, så ekstremt allsidig, og så enkel å bruke, at absolutt ingen utfordring er for tøff.

Fenix 7-familien består av hele 34 modeller der alt fra farger, byggekvalitet og reimer er med på å skille de – men det er skillet mellom «Pro» og «ikke-Pro» modellene som er størst.

Fenix 7 ble introdusert januar 2022, og allerede i mai 2023 landet de Garmin Fenix 7 Pro. Forskjellen er minimal, og det er kun snakk om en ny LED-lykt på samtlige størrelser (tidligere kun Fenix 7X), en ny pulssensor (ELEVATE 5), en noe mer lettlest skjerm og støtte for multibånd-GNSS og SatIQ-teknologi. Ellers er det kun programvareoppdateringer som også vil komme til Fenix 7. LED-lykten er ikke bare gimmick, for denne er så kraftig at den enkelt kan berge deg hjem fra tur om du mørkner ute – og ikke minst er den genial når du løper langs veien i mørke.

  • Garmin Fenix 7S Pro: 42 mm, 1,2″ skjerm (240×240), 58g, (48g kun klokkehuset), 20 mm reim
  • Garmin Fenix 7 Pro: 47 mm, 1,3″ skjerm (260×260), 73g, (50g kun klokkehuset), 22 mm reim
  • Garmin Fenix 7X Pro: 51 mm, 1,4″ skjerm (280×280), 89g, (61g kun klokkehuset), 26 mm reim

Garmin Fenix 7 introduserte muligheten for å kombinere solcellelading og Sapphire glass i et såkalt Power Sapphire Glass. Tidligere var solcelleladingen forbeholdt klokkene med «vanlig» Gorilla Glass 3. Faktisk har Garmin valgt å gi alle modellene med Sapphire glass solcellelading, og du slipper dermed å velge mellom det ene eller andre godet, og kan få alt i en pakke på de råeste modellene. Alle Sapphire modellene er også produsert i titanium. For Fenix 7 Pro-serien har alle modellene solcellelading, så du får enda et valg mindre å tenke på.

Samtlige Fenix 7 Pro-modeller støtter multibånd-GNSS og SatIQ-teknologi for svært presise GPS-målinger (kun Sapphire-modellene av Fenix 7 støtter multibånd-GNSS), mens solcelleladingen og et stort batteri sørger for en vanvittig batteritid på over 1 måned i smartklokkemodus på de største modellene, opptil 135 timer i GPS-modus og opptil 139 dager i ekspedisjonsmodus (avhenger av modell).

Brukergrensesnittet på klokkene er nærmest selvforklarende, og betjeningen er superenkel takket være kombinasjonen av knapper og touch. Garmin Connect appen/nettsiden gir full oversikt over alt som klokka registrerer, og nesten alt av innstillinger kan gjøres enten i appen, eller rett fra klokken. Her kan du blant annet tilpasse de ulike aktivitetsprofilene med skjermer og datafelter slik du selv ønsker.

Både Fenix 7 Pro Sapphire  og Fenix 7 Sapphire leverer forhåndsinstallerte TopoActive-kart for hele verden med avanserte navigeringsfunksjoner, mens for «ikke-Sapphire» modellene må kartene lastes ned fra Garmin (gjøres på 1-2-3). Garmin har bestandig vært gode på optisk pulsmåling, og Fenix 7 Pro tar i bruk den nyeste ELEVATE 5-sensoren som sikrer gode pulsmålinger og måling av oksygenmetning i blodet. Fenix 7 benytter ELEVATE 4 som også er veldig god, og det er kun i svært utfordrende situasjoner at forskjellen kan være merkbar.

Nyttige verktøy som Training Load 2.0 (trenings- og restitusjonsanalyse) hjelper deg å trene/hvile riktig, mens omfattende helseverktøy som HRV Status og Training Readiness gir deg verdifull innsikt i hvor godt kroppen din takler stress og hvor mottakelig den er for trening. Andre nyttige verktøy er Body Battery, stressmåling, avansert søvnmåling og mye mer.

I Garmin Connect appen kan du velge blant en rekke treningsprogrammer og treningsøkter i, og programmene er dynamiske og endrer seg i takt med hvordan formen din utvikler seg. Velger du å følge en styrkeøkt, yoga-økt, etc., vil klokken vise deg hvordan øvelsene utføres ved hjelp av en animert figur som demonstrer øvelsen i sin helhet. Daglige foreslåtte treningsøkter gir deg daglige treningsanbefalinger basert på din nåværende treningstilstand og dagsform.

I likhet med Garmin epix Pro (Gen 2) kommer Fenix 7 Pro med nyttige funksjoner som integrert løpskraft uten behov for eksterne sensorer, Real Time Stamina som hjelper deg å forstå hvor hardt du klarer å yte på en gitt hastighet ved løp og sykling, mens Visual Race Predictor estimerer hvor raskt du er i stand til å gjennomføre løp på de vanligste distansene som 5 km, 10 km, 21 km og 42 km. Ellers får du nyttige funksjoner som PacePro og ClimbProPacePro gir deg tempoveiledning underveis i økta, mens ClimbPro gir deg full innsikt i alle motbakker/nedoverbakker på en rute. Strava Live Segments sørger for at du alltid har kontroll på når segmentene starter og slutter.

To nye funksjoner for Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar er Endurance Score og Hill Score – førstnevnte kombinerer treningsdata fra alle dine aktiviteter for å hjelpe deg å forstå hvordan trening påvirker din generelle utholdenhet, mens Hill Score måler løpsstyrken/utholdenheten din under motbakker og måler fremgangen din over tid.

Klokken holder styr på alt du gjør og ikke gjør med høy presisjon, enten det er å telle skritt, høydemeter, søvn, stress, kroppsressurser, energiforbruk, estimere VO2-maks nivå, puls, hjertevariabilitet (HRV), m.m.. Ved hjelp av sikkerhets- og sporingsfunksjonen er du kun noen tastetrykk unna å kontakte hjelp så lenge du er tilkoblet telefonen, og du kan velge å dele posisjonen din i sanntid under trening og konkurranse.

Av smartfunksjoner kan Fenix 7 Pro by på støtte for musikkavspilling (Spotify og Deezer), betaling gjennom Garmin Pay, mulighet til å laste ned apper og urskiver via Garmin Connect IQ Store, og sømløs synkronisering med en rekke tredjeparts tjenester.

Ønsker du deg en av beste og mest funksjonsrike pulsklokken på markedet? Da er en modell i Garmin Fenix 7 Pro-serien svaret. Fenix 7 gir deg nesten det samme, men mangler LED-lykten, den nyeste pulssensoren, og kun Sapphire-modellene har multibånd-GNSS og forhåndslastede kart. Ønsker du tilsvarende klokke med en penere og mer kontrastrik skjerm? Da er Garmin epix Pro (Gen 2) et sikkert valg.

Full test av klokkene finner du her:

Fordeler:

  • Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
  • Tre størrelser; 42 mm, 47 mm, 51 mm.
  • Touchskjerm + 5 knapper.
  • Solcellelading inkludert på alle modeller.
  • Vanvittig batteritid.
  • Enkelt brukergrensesnitt.
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
  • Multibånd-GNSS med nøyaktig sporing og rask oppkobling + SatIQ-teknologi.
  • Imponerende god pulssensor + oksygenmetning i blodet.
  • Integrert løpskraft og løpsdynamikk direkte i klokken.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.
  • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
  • Enormt mange nyttige treningsverktøy.
  • HRV Status og Training Readiness forteller om kroppen er mottakelig for trening, og når og hvor hardt du kan trene.
  • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
  • Gratis dynamiske treningsprogrammer, samt treningsøkter.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
  • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.

Ulemper:

  • MIP-skjerm har sine fordeler og ulemper, og kan være vanskelig å se i svak belysning.
  • Savner trådløs lading, mikrofon/høyttaler.
  • Foreløpig ingen EKG.
  • Hvor er LTE-alternativet?

Garmin Forerunner 955 / 955 Solar


Garmin Forerunner 955 og 955 Solar tar enkelt og greit (nesten) alt det gode Garmin har å by på av treningsfunksjoner, og pakker det inn i en liten og lett innpakning som leverer ekstremt høy presisjon i nesten alt den er med på. Og prisen er nesten like god.

Garmin Forerunner 955 og 955 Solar er i utgangspunktet samme klokke som Fenix 7, men i en mye slankere og lettere innpakning (53 g mot 73 g), og i en versjon med og uten solcelle i skjermen. Førstnevnte kan varte opp med opptil 15 dager i smartklokkemodus og 42 timer i beste GPS-modus, mens «Solar» modellen kan skryte på seg inntil 20 dager i smartklokkemodus og 49 timer i beste GPS-modus.

Sammenlignet med forrige generasjon er kroppen mindre, skjermen større (fra 1,2″ til 1,3″), oppløsningen har økt og bakgrunnsbelysningen er enda sterkere. Touchskjerm er på plass, og sammen med de fem knappene, det forenklede brukergrensesnittet og de raske menyene, går betjeningen som en drøm uansett om det er snakk om å bla gjennom aktivitetssammendragene eller navigere i kartene.

Garmin Forerunner 955 kommer med et berg av aktivitetsprofiler og forhåndsinnlastet TopoActive-kart for hele verden med ulike kartlagt som viser alt fra de mest populære rutene i et område du befinner deg, til navnet på skiløypene om vinteren. Mutli-band GNSS chipen sørger for dønn solide GPS-målinger uansett terreng, og klokka finner signalet før du har rukket å knyte på deg skoa. ELEVATE 4.0 pulssensoren imponerer som alltid.

Garmin Connect appen gir full innsikt i alt som klokka registrerer, og du kan melde deg på merkeutfordringer eller utfordre venner. Av smarklokkefunksjonaliet kan Garmin varte opp med støtte for musikkavspilling (offline strømming fra Spotify/Deezer), betaling gjennom Garmin Pay, tredjeparts apper og urskiver via Connect IQ Store, og sømløs synkronisering med en rekke tredjeparts tjenester. Har du en Android-telefon kan du sette opp forhåndsbestemte meldinger du kan svare med rett fra klokka.

ELEVATE 4.0 pulssensoren gir meget gode pulsmålinger i tillegg til å måle oksygenmetningen i blodet. Training Load 2.0 (trenings- og restitusjonsanalyse) hjelper deg å trene/hvile riktig, mens Training Readiness og HRV Status forteller deg om kroppen er klar for trening eller bør hvile. All informasjonen er oppsummert i en oversiktlig Morgenrapport som samler den viktigste infoen om dagen du har foran deg, mens Race Widget viser info om et kommende event, blant annet løypeprofil, værmelding, aktuelle treningstips, estimert sluttid, daglige treningsforslag, m.m..

Med Daglige treningsforslag vil klokka gi deg daglige treningsforslag basert på din nåværende treningstilstand og dagsform en uke fremover i tid. I Garmin Connect appen kan du velge blant en rekke treningsprogrammer og treningsøkter i, og programmene er dynamiske og endrer seg i takt med hvordan formen din utvikler seg. Velger du å følge en styrkeøkt, yoga-økt, etc., vil klokken vise deg hvordan øvelsene utføres ved hjelp av en animert figur som demonstrer øvelsen i sin helhet.

Real Time Stamina hjelper deg å forstå hvor hardt du klarer å yte på en gitt hastighet under løp og sykling, mens Visual Race Predictor som beregner hvor raskt du er i stand til å løpe de vanligste distansene som 5 km, 10 km, 21 km og 42 km. Funksjonen PacePro gir deg tempoveiledning underveis i økta, og ClimbPro gir deg full innsikt i alle motbakker/nedoverbakker på en rute. Strava Live Segments holder oversikt over når favorittsegmentene starter og slutter, og oppdaterer deg hvordan du ligger an underveis i økta. Forerunner 955 støtter også integrert løpskraft og løpsdynamikk uten behov for eksterne sensorer.

Aktivitetsmålingen er omfattende, og klokka teller skritt, høydemeter, søvn, stress, kroppsressurser, energiforbruk, estimerer VO2-maks nivå, puls, oksygenmetning, hjertevariabilitet (HRV), m.m.. Ved hjelp av sikkerhets- og sporingsfunksjonen er du kun noen tastetrykk unna å kontakte hjelp så lenge du er tilkoblet telefonen, samt at du kan la utvalgte kontakter følge deg i sanntid under trening/konkurranse.

Garmin Forerunner 955 og 955 Solar er ikke bare fullspekket av funksjoner og enkel i bruk, men de har samtidig gått ned i pris fra forrige generasjon, og gir deg nesten alt du får fra de dyrere Fenix- og Epix modellene. «Grunnmodellen» av Forerunner 955 er rett og slett et meget godt kjøp, og ønsker du litt mer batteritid, får du det med Solar-modellen.

Ønsker du deg «det beste av det beste», så er det Garmin Epix 2 eller Garmin Fenix 7 som gjelder. Her må du selv finne ut hva som er viktigst for deg. Er det god batteritid og en episk god skjerm? Da er det Garmin Epix 2. Er det derimot vanvittig lang batteritid, og en god skjerm? Da er det Fenix 7.

Fordeler:

  • Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
  • Responsiv og god touchskjerm + 5 knapper.
  • Imponerende batteritid. Solar-modell med solcellelading og ekstra lang batteritid.
  • Enkelt brukergrensesnitt.
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
  • Multiband-GNSS med nøyaktig satellittsporing.
  • Lynrask til å finne satellittsignalet.
  • God optisk pulsmåling + oksygenmetning i blodet.
  • Integrert løpskraft og løpskraft direkte i klokka.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
  • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.
  • Enormt mange nyttige treningsverktøy som kan hjelpe deg å bli bedre til å løpe, sykle, svømme, etc..
  • Training Readiness forteller deg når og hvor hardt du kan trene.
  • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
  • Daglige foreslåtte treningsøkter for en uke fremover i tid.
  • Gratis dynamiske treningsprogrammer, samt treningsøkter.
  • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.

Ulemper:

  • Ingen spesielle.

Garmin Forerunner 265


Garmin Forerunner 255-serien rakk ikke engang å fylle 1 år før Garmin lanserte Garmin Forerunner 265 – en oppdatert utgave AMOLED-touchskjerm og noen ekstra high-end funksjoner som blant annet Training Readiness. Her får du ekte premium-følelsen i en råflott pulsklokke til en fornuftig pris.

Garmin Forerunner 265 minner i stor grad om toppmodellen Garmin Forerunner 965 og pakker inn det meste av Garmin sitt arsenal i en liten og lett innpakning. Sammenlignet med Garmin Forerunner 965 mister du blant annet kart/avansert navigering, Strava Live Segments, ClimbPro, golf-funksjoner, Real Time Stamina, enkelte aktivitetsprofiler, samt får noe kortere batteritid. Ellers har den imponerende mye å by på.

Forerunner 265 er tilgjengelig i to størrelser: Forerunner 265S med en skjerm på 1,1″ og Forerunner 265 på 1,3″. Begge modellene besitter en stor, fargerik og lyssterk AMOLED-touchskjerm, mengder av treningsfunksjoner, et hav av aktivitetsprofiler, smartklokkefunksjoner og lang batteritid på opptil 13 dager i smartklokkemodus og 20 timer i GPS-modus. Den minste modellen (265S) holder faktisk enda litt lengre med sine 15 dager i smartklokkemodus og 24 timer i GPS-modus.

Forerunner 265 er i bunn og grunn lik sin forgjenger, men det skilles ikke lenger mellom «music» og «ikke-music», og alle har innebygd lagring for musikk og offline strømming fra Spotify. I tillegg får du smartfunksjoner som støtte for smartvarsler, kontaktløs betaling via Garmin Pay, tilgang til tredjeparts apper via Garmin Connect IQ Store, og sømløs synkronisering med en rekke tredjeparts tjenester. Har du en Android-telefon kan du sette opp forhåndsbestemte meldinger du kan svare med rett fra klokka. Ved hjelp av sikkerhets- og sporingsfunksjonen er du kun noen tastetrykk unna å kontakte hjelp så lenge du er tilkoblet telefonen, samt at du kan dele posisjonen din i samtid med utvalgte kontakter.

Garmin Forerunner 265 kommer forhåndsinstallert med en rekke aktivitetsprofiler, og kan varte opp med dønn solid GPS-sporing takket være Mutli-band GNSS chipen, mens SatIQ-teknologien sørger for at klokka automatisk velger den beste GPS-innstillingen for best mulig presisjon og batteritid. For pulsmålinger vil ELEVATE 4-sensoren gi gode pulsmålinger i de fleste situasjoner, og en PulseOx-sensor overvåker oksygenmetningen i blodet. På innsiden finner vi også et barometrisk altimeter (nøyaktige høydemålinger + stormvarsler), gyroskop, akselerometer, termometer og kompass.

AMOLED-skjermen er en liten revolusjon i seg selv. Ikke bare byr den på flotte farger, animasjoner og rask og god respons, men lesbarheten er helt overlegen MIP-skjermen som tradisjonelt benyttes på pulsklokker. Brukergrensesnittet har også fått seg et løft, og alt av menyer, tilkoblinger, m.m., flyter av gårde bedre enn noen annen klokke jeg har testet.

Garmin Forerunner 265 kommer med en rekke nyttige treningsfunksjoner som blant annet PacePro, Høydejustert tempoAnimerte styrke- og HIIT øvelser direkte på klokka, Integrert løpskraft og Avansert løpsdynamikk. I tillegg finner du Real Time Stamina som hjelper deg å forstå hvor hardt du klarer å yte på en gitt hastighet ved løp og sykling, Visual Race Predictor som beregner hvor raskt du er i stand til å gjennomføre løpe på de vanligste distansene som 5 km, 10 km, 21 km og 42 km, PacePro som gir tempoveiledning underveis i økta, og Virtual Partner/Racer, avanserte intervallfunksjoner, m.m.

Garmin sin omfattende trenings- og restitusjonsanalyse hjelper deg å balansere trening og restitusjon, mens nyttige verktøy som HRV Status og Training Readiness gir deg verdifull innsikt i hvor godt kroppen din takler stress, og hvor mottakelig den er for trening. Alle de viktigste dataene presenteres oversiktlig i enn Morgenrapport som viser deg hvor «klar» du er for å takle dagen.

Garmin Forerunner 265 leverer også omfattende og nøyaktig aktivitets- og søvnsporing. Klokka teller skritt, høydemeter, søvn, stress, kroppsressurser, energiforbruk, estimerer VO2-maks nivå, puls, oksygenmetning, hjertevariabilitet (HRV), m.m.. Den lave vekten og slanke profilen bidrar til at klokka sitter tight på hånden, og det er null problem å bære den døgnet rundt. Har du veldig små håndledd vil «S»-modellen være en perfekt match.

Garmin Forerunner 255 Music er fremdeles en topp pulsklokke, men Garmin Forerunner 265 tar det enda et steg videre. Det er vanskelig å se noen konkurrenter i denne prisklassen, foruten om Garmin sine egne modeller fra fjoråret. AMOLED-skjermen bidrar enkelt å greit til å heve kvaliteten og helhetsinntrykket av klokken – både under trening og til hverdagsbruk. Dersom du ikke har behov for kart eller golf-funksjoner, og ønsker en bunnsolid multisportklokke som funker til alt fra pub-crawl til Ironman, så er Garmin Forerunner 265 et supersolid valg.

Fordeler:

  • Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
  • Responsiv og god touchskjerm + 5 knapper.
  • Imponerende batteritid. Solar-modell med solcellelading og ekstra lang batteritid.
  • Enkelt brukergrensesnitt.
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
  • Multiband-GNSS med nøyaktig satellittsporing.
  • Lynrask til å finne satellittsignalet.
  • God optisk pulsmåling + oksygenmetning i blodet.
  • Integrert løpskraft og løpskraft direkte i klokka.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
  • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.
  • Enormt mange nyttige treningsverktøy som kan hjelpe deg å bli bedre til å løpe, sykle, svømme, etc..
  • Training Readiness forteller deg når og hvor hardt du kan trene.
  • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
  • Daglige foreslåtte treningsøkter for en uke fremover i tid.
  • Gratis dynamiske treningsprogrammer, samt treningsøkter.
  • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.

Ulemper:

  • Ingen spesielle.

COROS APEX 2 Pro


Det skal mye til for å bryte Garmin sitt hegemoni i toppsjiktet blant pulsklokker, men COROS APEX 2 Pro er i stand til det. Og noe av det beste; COROS fortsetter bare å bli bedre, og klokkene har gått ned i pris.

COROS kom susende inn fra sidelinjen med sin første pulsklokke i 2018, og siden den gang har de tatt noen enorme steg, møtt litt motgang, og deretter hoppet frem enda flere steg. Lanseringen av COROS APEX 2 Pro ble en blandet opplevelse, men i løpet av en rekke oppdateringer har dette blitt en pulsklokke som virkelig imponerer.

COROS APEX 2 Pro sammen med COROS VERTIX 2S selskapets flaggskipmodell, men i en tynnere og lettere innpakning. Skjermen måler 1,3″ og vekten er beskjedne 66 gram. APEX 2 Pro er kraftig bygget med materialer som titanium og safirglass, og er laget for å tåle ekstreme temperaturer og påkjenninger. COROS APEX 2 Pro bevarer det samme enkle brukergrensesnittet og betjeningen der du bruker en stor digital krone for å scrolle gjennom widgets og menyer, samt en touchskjerm som forenkler betjeningen ytterligere.

To av COROS sine styrker er lang batteritid og nøyaktig GPS. COROS APEX 2 Pro er utstyrt med siste generasjon multibånd-GNSS som legger til rette for svært nøyaktig satellittsporing selv i krevende terreng og miljøer. Batteritiden er også imponerende god – spesielt i smartklokkemodus (opptil 30 dager) og vanlig GPS-modus (opptil 75 timer).

COROS APEX 2 Pro kommer forhåndsinstallert med kart, og du får gratis tilgang til kart fra hele verden som kan lastes ned direkte fra COROS appen. Du får ikke ikke det samme detaljnivået som kartene fra Garmin (mangler gatenavn, stedsnavn, etc.), men det er stor sannsynlighet for at dette kommer i fremtiden. Det er enkelt å laste opp ruter til klokken som igjen vil vise deg ruten som en tegning på kartet, selv om du ikke får sving-for-sving navigering og må selv passe på å holde deg til løypen.

COROS APEX 2 Pro tilbyr også avansert trenings- og restitusjonsanalyse gjennom plattformen EvoLab, integrert kraftmålingen direkte i klokka, samt tilgang til en rekke treningsøkter og programmer for styrketrening, løping, sykling og svømming gjennom appen/nettsiden. Klokken registrerer så klart alt av aktivitet 24/7 som skritt, kalorier, estimert distanse/høyde, puls, oksygenmetning, søvn, etc.. Pulssensoren er jevnt over god, og klokken har også en SpO2-sensor for måling av oksygenmetning i blodet, samt en EKG-sensor for måling av hjertefrekvensvariasjoner (HRV).

COROS har også oppdatert klokken med funksjoner som inkluderer en løpstest, stressovervåkning og velværesjekk. Velværesjekken er en enkel test som måler flere helseindikatorer, inkludert hvilepuls, HRV, pustefrekvens og mer, og kan brukes hver morgen for å se hvordan disse datapunktene endrer seg over tid. Dette er identisk til Garmin sin Health Snapshot (helsebilde).

Av smartfunksjoner får du musikkontroller, innebygd lagring for musikkfiler (ingen offline strømming), smartvarsler, kontroll for actionkamera (GoPro og Insta360). I tillegg er et enkle «widgets» for værmelding, kalender, soloppgang/solnedgang, temperatur, ABC-funksjoner, etc.. Det største savnet er mangelen på trådløs betaling.

COROS sitt største «ess» er den hyppige oppdateringen av programvaren som ofte tilfører selv eldre pulsklokker nye funksjoner. Appen har utviklet seg til å bli oversiktlig og fin, og fremstår moderne og brukervennlig.

COROS APEX 2 Pro leverer en topp utstyrt pulsklokke, og det til en veldig fin pris. Klokken fremstår mye bedre enn ved lanseringen høsten 2022, og har i tillegg gått ned i pris. For 5500 kr er det vanskelig å finne en bedre totalpakke, og dersom du er klar for å prøve noe nytt, så kan COROS APEX 2 Pro varmt anbefales.

Fordeler:

  • Super solid og lett.
  • Komfortabel passform og reim.
  • Svært nøyaktig GPS (Multi-band GNSS).
  • Relativt god pulssensor.
  • EKG-sensor for HRV-måling.
  • God batteritid.
  • Treningsøkter og programmer gratis tilgjengelig.
  • Registrerer mengder av treningsdata.
  • Måler mange ulike aktivitets- og helsedata.
  • Detaljerte kart.
  • Sving-for-sving navigering.
  • Enkel nedlasting av kart direkte til klokka via COROS appen.
  • COROS app har blitt mye bedre, og er både oversiktlig og enkel i bruk.
  • EvoLab og Training Hub gir detaljert trenings- og restitusjonsanalyse, samt forenkler treningsplanlegging.
  • Løpskraft og Effort pace.
  • Kan kontrollere actionkamera.
  • Mye for pengene.

Ulemper:

  • Mangler betalingsfunksjon, streaming av musikk, musikk kontroller, støtte for tredjeparts apper.
  • Mangler avanserte treningsfunksjoner.
  • Irriterende bakgrunnsbelysning på natten.
  • Ingen ANT+ støtte.

COROS VERTIX 2S


COROS VERTIX 2S er en selskapets kraftigste pulsklokke, og en solid utfordrer for deg som prioriterer kraftig byggekvalitet, stor skjerm, kart, lang batteritid, et enkelt brukergrensesnitt og ikke minst kombinasjonen av touchskjerm og knapper/krone som gjør betjeningen til en lek. VERTIX 2S er ingen enorm oppgradering fra forgjengeren, men forbedrer det viktigste som en ny og bedre pulssensor, en enda mer nøyaktig GPS (spesielt for deg som driver med klatring), og en skjerm med større kontrast for økt lesbarhet.

VERTIX 2S støtter multiband-GNSS med en nøyaktig og stabil GPS, og er lynrask til å etablere kontakt med satellittene. Klokken leveres med forhåndsinstallerte kart, og du kan enkelt laste ned flere kart gratis gjennom appen. Du får ikke det samme detaljnivået som på en pulsklokke fra Garmin med tilsvarende funksjoner (foreløpig ingen gatenavn, stedsnavn, eller sving-for-sving navigering), men det gir likevel god oversikt og utrolig nyttige underveis på tur. Den store 1,4″ touchskjermen i kombinasjon med den dreibare kronen, gjør det lettvint å navigere i både kart og menyer.

COROS VERTIX 2S tilbyr også avansert trenings- og restitusjonsanalyse gjennom plattformen EvoLab, integrert kraftmålingen direkte i klokka, samt tilgang til en rekke treningsøkter og programmer for styrketrening, løping, sykling og svømming gjennom appen/nettsiden. Klokken registrerer så klart alt av aktivitet 24/7 som skritt, kalorier, estimert distanse/høyde, puls, hjertevariablitet (HRV), oksygenmetning, søvn, etc..

COROS byr også på funksjoner som inkluderer en løpstest, stressovervåkning og velværesjekk. Velværesjekken er en enkel test som måler flere helseindikatorer, inkludert hvilepuls, HRV, pustefrekvens og mer, og kan brukes hver morgen for å se hvordan disse datapunktene endrer seg over tid. Dette er identisk til Garmin sin Health Snapshot (helsebilde).

Av smartfunksjoner får du musikkontroller, innebygd lagring for musikkfiler (ingen offline strømming), smartvarsler, kontroll for actionkamera (GoPro og Insta360). I tillegg er et enkle «widgets» for værmelding, kalender, soloppgang/solnedgang, temperatur, ABC-funksjoner, etc.. Det største savnet er mangelen på trådløs betaling.

COROS sitt største «ess» er den hyppige oppdateringen av programvaren som ofte tilfører selv eldre pulsklokker nye funksjoner. Appen har utviklet seg til å bli oversiktlig og fin, selv om Garmin og Polar fremdeles er noen hakk foran.

Skal du ha en pulsklokke for friluftsliv, turer og hovedsaklig trening, så er COROS et godt valg. Du får vanvittig god batteritid, ekstrem byggekvalitet, et enkelt brukergrensesnitt, og et stadig voksende arsenal av treningsfunksjoner. Kjøper du en COROS, så blir den med andre ord ikke gammel med det første. Regn med å få masse nyheter på løpende bånd i tiden du eier den.

Fordeler:

  • Solid byggekvalitet og premium design.
  • Svært nøyaktig GPS. Best i klassen på høydemåling?
  • Middels god pulssensor.
  • Enkel betjening via en dreibar krone og touchskjerm.
  • Stor og flott skjerm.
  • Gode kart med enkel navigering.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse gjennom EvoLab.
  • Ekstremt god batteritid.
  • Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Smartfunksjoner: Smartvarsler, intern lagring for musikk, kontroll for actionkamera som GoPro og Insta360.

Ulemper:

  • Ingen mulighet for strømming av musikk.
  • Mangler betaling.
  • Mangler gatenavn/stedsnavn på kart, samt sving-for-sving navigering.

Garmin Forerunner 945 LTE


Garmin Forerunner 945 LTE er en minimal oppdatering av Forerunner 945 og gir deg alt fra Fenix 6 Pro i et slankere og lettere design, litt kortere batteritid, men med et par ekstra funksjoner. LTE-tilkoblingen gjør det mulig å kontakte nødtjenesten, eller utvalgte kontakter uten at du har med deg telefon. Garmin Forerunner 945 LTE baserer seg på det samme systemet som Garmin sine populære satellittelefoner og krever at du har et aktivt abonnement (koster rundt 80 kr måneden, ingen binding) for at det skal fungere. LTE-funksjonen benyttes også til Garmin sin LiveTrack tjeneste som lar utvalgte kontakter følge deg LIVE underveis på trening eller konkurranse, og ikke minst muligheten til å sende deg motiverende meldinger underveis.

Det er med andre ord ingen tradisjonell smartklokke der du kan sende/motta vanlige SMS å utføre telefonsamtaler, men et rendyrket treningsverktøy og pulsklokke med fokus på økt sikkerhet uansett hvor du befinner deg og om du er alene.

Garmin Forerunner 945 LTE har endret fint lite fra forgjengeren Garmin Forerunner 945, men har fått den nyeste ELEVATE 4.0 pulssensoren, i tillegg til at 945 LTE har fått en større oppdatering med alle de nye funksjonene som ble lansert med Garmin Forerunner 955 – inkluderer blant annet Training Readiness, HRV Status og Akutt belastning. (Morgenrapport kommer i løpet av høsten).

Rent fysisk er bezelen (ringen rundt skjermen) litt mindre slik at klokken passer bedre på tynne håndledd og sitter bedre. Klokken oppleves også litt raskere i bruk enn både Garmin Forerunner 945 og Garmin Fenix 6 Pro, noe som spesielt merkes på innlastingen og navigeringen av kartene.

Dersom du ønsker en mest mulig robust pulsklokke med lang batteritid, velger du Garmin Fenix i en eller annen variant. Ønsker du deg derimot en lett pulsklokke med slankere profil som nærmest er umerkelig på armen, og i tillegg usikkerhetsmomentet med LTE-funksjonalitet, så er Garmin Forerunner 945 LTE et ypperlig valg. Du vil ikke få like god batteritid som Fenix-modellene, og heller ikke den samme kraftige byggekvaliteten, men en rimelig skjermbeskytter på eBay lar deg leke bekymringsløst uten å måtte tenke på riper.

Merk også at Garmin Forerunner 945 selges til meget god pris om dagen, og dette gir deg egentlig alt fra «LTE»-utgaven uten den ekstra sikkerhetsfunksjonen som LTE- tilkoblingen åpner for. Dersom du likevel har med deg telefonen og klokken er sammenkoblet med denne, kan du fremdeles benytte deg av Garmin sin sikkerhets- og sporingsfunksjon som fungerer på omtrent samme måte. Foruten om dette er bezelen litt større, og klokken benytter forrige generasjon pulssensor (ELEVATE 3.0) som også er meget god (samme sensor som Fenix 6 Pro).

Fordeler:

  • Liten og lett.
  • LTE-tilkobling gir ekstra sikkerhet uavhengig av mobiltelefon og dekning.
  • Kart + mulighet til å legge inn kart fra tredjeparts tjenester.
  • Trådløs betaling (Garmin Pay), smartvarsler, musikklagring/offline strømming av Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • God batteritid og nøyaktig GPS.
  • God pulssensor. Måler også oksygenmetning i blodet
  • Omfattende aktivitets- og søvnmåling+ Daglig foreslåtte treningsøkter.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Integrert løpskraft og løpsdynamikk uten behov for eksterne sensorer.
  • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
  • Enkel betjening og god app (Garmin Connect)
  • Gratis treningsprogrammer, treningsøkter og dynamiske treningsprogrammer som endrer seg ut i fra din personlige formutvikling.
  • Strava Live Segments, PacePro, ClimbPro, Virtual Partner/Racer, Ytelseskondisjon, avanserte navigeringsfunksjoner, +++

Ulemper:

  • Abonnement for LTE koster 80 kr i måneden.

Polar Vantage V3



Polar Vantage V3 er et solid comeback og et friskt pust for et selskap som har haltet på ett ben i en altfor lang periode.

Polar var selskapet som brukte å lede an, men som forsvant i sin iver etter å være tro mot gamle kunster. Nå har de endelig kastet inn både en AMOLED-skjerm, Multiband-GPS, en ny Elixir-sensorpakke bestående av 4. Gen pulssensor, en SpO2 sensor, EKG-sensor og hudtemperautsensor, forhåndsinstallerte kart, en raskere prosessor, en responsiv touchskjerm, og leverer en langt bedre totalopplevelse enn noen Polar-klokke tidligere.

Polar Vantage V3 er fremdeles ikke perfekt i den forstand at klokken verken er veldig smart, eller i større grad evner å bruke aktivitetsdata til å gi deg dypere innsikt i egen helse, men med alt Polar har fått til på kun en generasjon mellom V2 og V3, er dette et solid sprang og oppgradering.

Det vil nok være vanskelig å konvertere Garmin-brukere over til Polar, men har du vært, eller er, en trofast Polar-bruker og ønsker en ny Polar-pulsklokke, så er det egentlig ingenting å vente på. Vantage V3 er lik i bruk som Polar-klokker tidligere, men den måler både puls og GPS med større presisjon. Samtidig er den store og fargerike skjermen langt bedre å bruke både under trening og i generell bruk. Å sveipe gjennom menyer og widgeter går raskt, og musikkontrollene er mye lettere å betjene enn tidligere.

Du får verken kontaktløs betaling (kan bruke Polar betalingsreim), offline strømming av musikk, eller mulighet til å laste ned tredjeparts apper, men du får omfattende trenings- og restitusjonsanalyse, sving-for-sving veiledning via rutebyggeren Komoot, og en app som gjør det lett å forstå hvordan trening, aktivitet og søvn påvirker kroppen din

Polar har innebygd EKG-sensor, men det er verdt å merke at den ikke er medisinsk godkjent, og den brukes til å registrere gjennomsnittlig puls, hjertevariabilitet (HRV) R-R intervaller (tiden mellom hvert hjerteslag) og PAT – et parameter som kan si noe om blodtrykket. I tillegg kan den brukes til å utføre en Ortostatisk test direkte fra håndleddet (krevde tidligere et pulsbelte).

Polar Vantage V3 er en relativt stor klokke, men den slanke og elegante bezelen gjør at klokken gjør mindre ut av seg enn f.eks. Garmin epix Pro (Gen 2) 47 mm som faktisk er mindre i størrelse. Byggekvaliteten er solid, og klokken fremstår som en «premium» pulsklokke. Bære vær obs om du har tynne håndledd ettersom den kan bli noe stor.

Kort oppsummert er Polar Vantage V3 selskapets største satsing og beste klokke gjennom dets over 45 år lange historie. Forhåpentligvis vil de bare fortsette å bygge videre på Vantage V3, og oppdatere den med flere nyttige funksjoner i fremtiden.


Fordeler:

  • Solid byggekvalitet.
  • Enkel i bruk og enkel betjening.
  • Multiband-GPS for rask tilkobling og høy presisjon.
  • God pulssensor.
  • Måler kraftmåling direkte fra håndleddet.
  • SpO2-sensor, hudtemperatursensor, EKG-sensor for måling av HRV, hvilepuls, PAT, og Ortostatisk test.
  • Detaljerte og gode kart. Enkel nedlasting.
  • Sving-for-sving veiledning via Komoot.
  • Omfattende aktivitets- og søvnanalyse.
  • Enormt mange aktivitetsprofiler å velge mellom.
  • Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse.
  • FitSpark gir deg daglige treningsøkter basert på terningstilstand og dagsform.
  • Smartvarsler og musikkontroll.

Ulemper:

  • Ingen mulighet for streaming av musikk, eller betaling.
  • EKG-sensoren er ikke medisinsk godkjent (men likevel veldig nyttig).
  • Fremdeles noe utdatert brukergrensesnitt.
  • Ikke mulig å benytte kart uten å starte en treningsøkt.
  • Skjermen er vanskelig å lese så lenge den ikke er belyst av bakgrunnsbelysningen.

Polar Grit X2 Pro

*Polar sin råeste pulsklokke*


Høsten 2023 lanserte Polar en sårt tiltrengt oppdatering av den populære Vantage-serien, Polar Vantage V3. Denne gangen er tiden inne for å fornye Grit X-serien som representerer outdoor-kolleksjonen til Polar. Polar Grit X2 Pro er langt i fra alt man skulle ønske den kunne være, men det er likevel Polar sin råeste pulsklokke til nå.

Polar Grit X2 Pro er sammen med Polar Vantage V3 selskapets toppmodell, men i en kraftigere og mer solid innpakning. Alt av funksjoner er ellers likt, og ettersom de kjører identisk programvare, så mottar de også de samme oppdateringene.

De store nyhetene for Polar Grit X2 Pro er en ny og større AMOLED-skjerm (1,39″) med mye bedre respons enn tidligere, en ny og mye raskere prosessor, mer minne og lagring, en ny ELIXIR-sensorpakke som blant annet inkluderer en ny pulssensor, samt sensorer for å måle oksygenmetning i blodet og Hudtemperatur, samt en egen EKG-sensor. I tillegg har klokken fått støtte for topografiske kart, forbedret brødsmuleturing, nye treningsverktøy som høydejustert tempo, VAM og 3D hastighet. Ingen av disse er revolusjonerende, og flere konkurrenter tilbyr det allerede, men det er fine verktøy som kan være til god nytte for alle som liker å klatre motbakker.

Polar har alltid prioritert treningsfunksjonene, og leverer relativt nøyaktig pulsmåling, ok GPS-sporing og nyttige treningsverktøy som integrert løpskraft, Hill Splitter, Løpstempo, FuelWise, Energy Sources, m.m.. Polar Grit X2 Pro tilbyr også brødsmuleruting med sving-for-sving veiledning så lenge løypen er opprettet i ruteplanleggeren Komoot, men du kan også synkronisere ruter direkte fra Strava – dog uten sving-for-sving veiledning. Strava Premium brukere vil også kunne ta i bruk Strava Live Segments på klokken for live oppdateringer om Strava segmenter underveis.

Polar Grit X2 Pro betjenes via fem knapper og den store touchskjermen som er dekket av safirglass for å være ekstra motstandsdyktig mot riper. Klokken er relativt stor, og dessverre er den ikke tilgjengelig i mindre størrelser enn den 48,6 x 48,6 x 13,4 mm store kroppen som veier 79 gram i «vanlig» modell, og 64 gram for titanium-modell. Polar har alltid vært gode til å designe klokker, og Polar Grit X2 Pro hører nok til blant de peneste pulsklokkene på markedet.

Nyttige funksjoner som FitSpark gir deg daglige treningsforslag basert på din nåværende treningstilstand og dagsform, mens Løpeprogrammer legger opp et personlig løpeprogram til ulike løpsdistanser. Andre verktøy inkluderer Training Load Pro og Recovery Pro som hjelper deg å forstå om du trener produktivt, eller bør endre rutinene.

Av smartklokkefunksjoner tilbyr Polar Grit X2 Pro støtte for smartvarsler (kun lese), widget for værmelding, musikk kontroller og helt vanlige tidtakere. Det er ingen støtte for kontaktløs betaling (kan bruke Polar betalingsreim), laste ned tredjeparts apper, strømme musikk via Spotify – kun mulighet til å kontrollere musikken du spiller av på telefonen. Polar har heldigvis fått på plass en kraftig lommelykt funksjon som fungerer ved at lysstyrken på skjermen settes til maks.

Polar Grit X2 Pro er langt i fra like kraftig som toppmodellene fra Garmin, og tilbyr langt færre treningsfunksjoner, smartklokkefunksjoner og ulike helseverktøy. Grit X2 Pro har heldigvis tatt et stort steg fra forrige generasjon, men den var til gjengjeld utdatert for lenge siden. Det Polar bommer fullstendig på, er prissettingen. Å betale 8500kr for den «vanlige» modellen, eller 10 000 kr for titanium-utgaven, er enkelt og greit noe jeg fraråder. Det er så utrolig mange gode alternativer i den samme prisklassen- eller lavere. I tillegg skuffer både GPS nøyaktigheten og pulsmålingene, selv om den ikke er verst i klassen.

En mer utfyllende test finner du her: Test: Polar Grit X2 Pro

Fordeler:

  • Solid byggekvalitet og pent design.
  • Enkel i bruk og enkel betjening.
  • Måler kraftmåling direkte fra håndleddet.
  • SpO2-sensor, hudtemperatursensor, EKG-sensor for måling av HRV, hvilepuls, PAT, og ortostatisk test.
  • Gode kart og enkel nedlasting.
  • Sving-for-sving veiledning via Komoot og Strava.
  • Aktivitets- og søvnanalyse.
  • Enormt mange aktivitetsprofiler å velge mellom.
  • Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse.
  • FitSpark gir deg daglige treningsøkter basert på terningstilstand og dagsform.
  • Smartvarsler og musikkontroll.

Ulemper:

  • Ingen mulighet for streaming av musikk, eller betaling.
  • EKG-sensoren er ikke medisinsk godkjent (men likevel nyttig).
  • Varierende pulsmålinger.
  • Ujevn GPS-måling.
  • Batteritiden reduseres raskt ved bruk av kart.
  • Fremdeles noe utdatert brukergrensesnitt.
  • Ikke mulig å justere lengden på bakgrunnsbelysningen.
  • Fremdeles kun en størrelse…
  • Kompasset må kalibreres alt for ofte under tur.

Beste pulsklokke – BUDSJETT modeller (2500-4000kr)

ModellKartTouch-skjermMusikk strømming
Spotify
Musikk-
kontroller
Kontaktløs-betalingMåler HRVTraining
Readiness
Garmin Forerunner 165 MusicNeiJaJaJaJaJaNei
COROS APEX 2JaJaNeiNeiNeiNeiNei
Garmin Forerunner 255 MusicJaNeiJaJaJaJaNei
Polar Vantage M3JaJaNeiJaNeiJaNei
Suunto Race SJaJaNeiJaNeiJaNei
COROS PACE 3NeiJaNeiNeiNeiJaNei
Garmin Instinct 2 Solar / 2X SolarJaNeiJaJaJaJaJa
Polar Pacer ProNeiNeiNeiJaNeiNeiNei

Garmin Forerunner 165 Music


Garmin sin rimeligste løpeklokke i Forerunner-serien har vokst til å bli en fullverdig pulsklokke. Dette er klokken for deg som vil ha god valuta for pengene.

Garmin Forerunner 165 er den rimeligste modellen i selskapets moderne Forerunner-serie, og er en solid oppgradering forgjengeren Garmin Forerunner 55. Nye Forerunner 165 bringer med seg en rekke nye funksjoner, inkludert en større og bedre AMOLED-skjerm, raskere prosessor, ny pulssensor, støtte for flere helsemålinger, bredere støtte for eksterne sensorer og enda flere aktivitetsprofiler.

Garmin Forerunner 165 er tilgjengelig i to utgaver; Forerunner 165 Music og Forerunner 165 – begge med den samme 1,2″ AMOLED-skjermen. Førstnevnte støtter intern lagring av musikk, og kan strømme musikk via musikktjenester som Spotify/Deezer/Amazon dersom du har et premium-abonnement. Music-modellen har også 4 GB lagring for musikk og WiFi for enklere overføring av musikk og oppgradering av programvare. Begge modellene kan brukes til å kontrollere musikken på telefonen.

Garmin Forerunner 165 minner i stor grad om budsjettmodellen Garmin Forerunner 265 og leverer det beste av Garmin sine trenings- og helsefunksjoner i en langt rimeligere innpakning. Sammenlignet med Garmin Forerunner 265 mister du blant annet avansert trenings- og restitusjonsanalyse, støtte for Multisport (Multisport lar deg kombinere flere ulike aktivitetsprofiler i en økt), samt premium-funksjonen Training Readiness, men ellers er de faretruende like.

Den nye AMOLED-skjermen er både lyssterk og fargerik og gjør det enkelt å se skjermen selv i kraftig sollys. Berøringsfunksjonen fungerer utmerket, og sammen med de fem knappene og oppdaterte menyene så er brukeropplevelsen er enkelt og greit upåklagelig. Batteritiden er også god med opptil 12 dager i smartklokkemodus, opptil 19 timer i GPS-modus, opptil 17 timer ved bruk av alle GNSS-systemer, og rundt 7 timer dersom du i tillegg bruker klokken til å strømme musikk.

Foruten om at kun Forerunner 165 Music er den eneste som har støtte for innebygd lagring for musikk og offline strømming fra Spotify, så har begge modellene en rekke smartfunksjoner som støtte for smartvarsler, kontaktløs betaling via Garmin Pay, tilgang til tredjeparts apper via Garmin Connect IQ Store, og sømløs synkronisering med en rekke tredjeparts tjenester. Har du en Android-telefon kan du sette opp forhåndsbestemte meldinger du kan svare med rett fra klokka. Ved hjelp av sikkerhets- og sporingsfunksjonen er du kun noen tastetrykk unna å kontakte hjelp så lenge du er tilkoblet telefonen, samt at du kan dele posisjonen din i samtid med utvalgte kontakter.

Garmin Forerunner 165 kommer forhåndsinstallert med en rekke aktivitetsprofiler, og leverer meget god GPS-sporing takket være Mutli-band GNSS chipen. For pulsmålinger vil ELEVATE 4-sensoren gi gode pulsmålinger i de fleste situasjoner, og en PulseOx-sensor overvåker oksygenmetningen i blodet. På innsiden finner vi også et barometrisk altimeter (nøyaktige høydemålinger + stormvarsel), akselerometer og kompass.

Garmin Forerunner 165 kommer med en rekke nyttige treningsfunksjoner som blant annet PacePro som gir tempoveiledning underveis i økta, Integrert løpskraft og Avansert løpsdynamikk, Intervallfunksjon, Automatisk registrering av sett og repetisjoner under styrketrening, Brødsmuleruting med sving-for-sving veiledning, Tilbake til start, Race Predictor som beregner hvor raskt du er i stand til å gjennomføre løpe på de vanligste distansene som 5 km, 10 km, 21 km og 42 km, m.m..

Forerunner 165 har ikke den samme omfattende trenings- og restitusjonsanalysen som storebroren Forerunner 265 der du får tilbakemelding om treningsbelastning eller treningsstatus, men du får tilbakemelding om treningseffekt (både aerob og anaerob) etter hver økt, samt forventet restitusjonstid. I tillegg byr klokken på den velkjente funksjonen HRV Status som gir deg verdifull innsikt i hvor godt kroppen din takler stress. Alle de viktigste dataene presenteres oversiktlig i enn Morgenrapport som viser deg hvor «klar» du er for å takle dagen.

Garmin Forerunner 165 leverer den samme omfattende og nøyaktige aktivitets- og helsesporingen som selskapets mer kostbare modeller, og teller blant annet skritt, høydemeter, søvn inkludert søvnfaser og søvnscore, stress, Body Battery (kroppsressurser), kaloriforbruk, estimeret VO2-maks nivå, Kondisjonsalder, puls og hvilepuls, oksygenmetning i blodet, hjertevariabilitet (HRV), m.m.. Den lave vekten på 39 gram og slanke profilen (11,6 mm) bidrar til at klokka sitter behagelig på hånden og er nesten umerkelig.

Garmin Forerunner 165 er kort oppsummert en glimrende pulsklokke til deg som er ute etter en rimelig og allsidig pulsklokke, og som kanskje skal investere i din første skikkelige modell. Forerunner 165 er ikke lenger forbeholdt løpere, men kan brukes til alle former for trening – både inne og ute. Prisen er også konkurransedyktig, og du får Garmin sin velutbygd Connect-plattform på kjøpet.

Garmin Forerunner 165 er kanskje et av årets beste pulsklokke kjøp.

Fordeler:

  • Flott, lyssterk og fargerik AMOLED-skjerm.
  • Lav vekt og behagelig passform.
  • God batteritid.
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • Nøyaktig GPS (støtte for Multi-GNSS).
  • Nøyaktig pulssensor. Måler oksygenmetning samt HRV (og HRV Status).
  • Integrert løpskraft og avansert løpsdynamikk.
  • Omfattende aktivitetsmåling.
  • Støtter rikelig med aktivitetsprofiler.
  • Enkel betjening og god app (Garmin Connect).
  • Enkel brukergrensesnitt og tilpasningsmuligheter.
  • Mange nyttige treningsverktøy.
  • Gratis treningsprogrammer og veiledede treningsøkter på klokka.
  • PacePro, Intervallfunksjon, brødsmuleruting med sving-for-sving navigering +++.

Ulemper:

  • Ingen Virtual Partner/Racer.
  • Savner Strava Live Segments.
  • «Kun» ELEVATE 4 pulssensor.

COROS APEX 2


Ønsker du en liten og lett pulsklokke med suveren byggekvalitet, innebygde kart, lang batteritid, et enkelt brukergrensesnitt og en oversiktlig app? COROS APEX 2 imponerer stort, og det til en konkurransedyktig pris på 4490 kr.

COROS APEX 2 er en av få pulsklokker som er i stand til å utfordre Garmins dominans. Siden lanseringen i 2018 har COROS gjort betydelige fremskritt i å forbedre produktene sine, og APEX 2 er intet unntak. Klokken er robust, tilbyr en 1,2″ lettlest skjerm, er produsert i materialer som titanium og saffirglass, og er designet for å tåle ekstreme temperaturer og forhold. Brukergrensesnittet er enkelt og greit, med en stor digital krone for å bla gjennom widgets og menyer, og en berøringsskjerm for enkel betjening.

To av COROS sine styrker er lang batterilevetid og nøyaktig GPS. Sammenlignet med storebroren APEX 2 Pro, mangler denne multiband-GNSS som åpner for å ta i bruk flere frekvenser fra flere satellitter samtidig, men du får fremdeles multi-GNSS (mulighet for å motta signaler fra opptil 5 GNSS systemer) og svært presis satellittsporing. Der APEX 2 Pro leveres med forhåndsinstallerte kart og tilgang til gratis kart fra hele verden tilgjengelig gjennom COROS-appen, må du selv laste de ned til APEX 2 (noe som er veldig enkelt).

APEX 2 tilbyr avansert trening og restitusjonsanalyse gjennom EvoLab-plattformen, samt et utvalg av treningsøkter og programmer for styrketrening, løping, sykling og svømming. Klokken sporer aktivitet døgnet rundt, inkludert skritt, kalorier, estimert avstand/høyde, hjertefrekvens, blodoksygenmetning og søvn.

COROS har også oppdatert klokken med funksjoner som inkluderer en løpstest, stressovervåkning og velværesjekk. Velværesjekken er en enkel test som måler flere helseindikatorer, inkludert hvilepuls, HRV, pustefrekvens og mer, og kan brukes hver morgen for å se hvordan disse datapunktene endrer seg over tid. Dette er identisk til Garmin sin Health Snapshot (helsebilde).

Av smartfunksjoner får du musikkontroll, smartvarsler og kamerakontroll, samt widgets for vær, kalender og mer.

Du får ingen trådløs betaling, mulighet for å streame offline musikk via Spotify eller sving-for-sving veiledning under navigeringen, men COROS APEX 2 er uansett en flott totalpakke til en meget konkurransedyktig pris. Og ikke minst; COROS oppdaterer stadig klokkene sine med nye funksjoner, så du er nærmest garantert en klokke som bare blir bedre med tiden.

Fordeler

  • Super solid og lett.
  • Komfortabel passform og reim.
  • Svært nøyaktig GPS (Multi-band GNSS).
  • Relativt god pulssensor.
  • EKG-sensor for HRV-måling.
  • God batteritid.
  • Treningsøkter og programmer gratis tilgjengelig.
  • Registrerer mengder av treningsdata.
  • Måler mange ulike aktivitets- og helsedata.
  • Detaljerte kart.
  • Sving-for-sving navigering.
  • Enkel nedlasting av kart direkte til klokka via COROS appen.
  • COROS app har blitt mye bedre, og er både oversiktlig og enkel i bruk.
  • EvoLab og Training Hub gir detaljert trenings- og restitusjonsanalyse, samt forenkler treningsplanlegging.
  • Løpskraft og Effort pace.
  • Kan kontrollere actionkamera.
  • Mye for pengene.

Ulemper

  • Mangler betalingsfunksjon, streaming av musikk, musikk kontroller, støtte for tredjeparts apper.
  • Mangler avanserte treningsfunksjoner.
  • Irriterende bakgrunnsbelysning på natten.
  • Ingen ANT+ støtte.

Garmin Forerunner 255 / 255 Music


Garmin Forerunner 245-serien hadde «alt», bortsett fra noen få viktige ting; barometer, Garmin Pay og løpskraft. Glem det som manglet, Garmin Forerunner 255 Music byr på dette og mye mer. Nyheten kan varte opp med mer presise GPS-målinger, mer nøyaktig pulsmåling, bedre batteritid, en forbedret og mer realistisk trenings- og restitusjonsanalyse og mange flere treningsfunksjoner.

Akkurat som forrige modell kommer Garmin Forerunner 255 i to utgaver; med og uten innebygd lagring for musikk, og i tillegg finnes en «S»-utgave som i korte trekk er en mindre og lettere utgave av originalen. «Music»-utgavene har lagringsplass på inntil 500 sanger (intern lagring eller offline strømming fra Spotify/Deezer), men ellers er begge klokkene like. Begge modellen kan brukes til å kontrollere musikken på telefonen.

Garmin Forerunner 255 Music er Garmin sin rimeligste fullverdig mutisportklokke. Klokken leverer en haug med nyttige treningsfunksjoner, og markedets beste GPS- og pulsmålinger. Den nye Mutli-band GNSS chipen med SatIQ-teknologi sørger for presise GPS-målinger uansett terreng, og klokka velger automatisk den beste GPS-innstillingen for best mulig presisjon og batteritid. ELEVATE 4.0 pulssensoren gir gode pulsmålinger (også oksygenmetning i blodet) og den lave vekten og slanke profilen gjør at klokken sitter svært godt på hånden. Har du veldig små håndledd vil «S»-modellen være en perfekt match.

Den store transflektive skjermen på 1,3″ er lett å lese uansett lysforhold, og brukergrensesnittet er lekende lett og rett frem. Menyene er raske, enkelt bygget opp, og alt av innstillinger kan utføres enten direkte på klokka, eller via Garmin Connect appen.

I Garmin Connect får du full innsikt i alt som klokka registrerer, og du kan melde deg på merkeutfordringer eller utfordre venner. Av smartklokkefunksjonalitet tilbyr Garmin Forerunner 255 Music støtte for musikkavspilling (offline strømming av spillelister fra Spotify/Deezer), betaling gjennom Garmin Pay, tilgang til tredjeparts apper via Garmin Connect IQ Store, og sømløs synkronisering med en rekke tredjeparts tjenester. Har du en Android-telefon kan du sette opp forhåndsbestemte meldinger du kan svare med rett fra klokka.

Garmin Forerunner 255 Music kommer med en bråte treningsfunksjoner. I tillegg til den allerede omfattende trenings- og restitusjonsanalysen, innfører Garmin HRV Status. HRV Status viser siste natts gjennomsnittlige HRV (hjertevariabilitet), og sammenligner snittet for de siste 7 dagene med en grunnlinje for de siste 3-15 ukene. Et avvik fra grunnlinjen kan indikere sykdom, overtrening, stress, etc.. Garmin Forerunner 255 Music mangler dog Training Readiness Score som er et nytt og målbart parameter som forteller deg om kroppen er mottakelig for trening, når den er mest mottakelig og hvor intensivt du kan trene.

En ny Morgenrapport gir deg hver morgen en oversikt over den viktigste infoen om dagen du har foran deg, mens Race Widget viser info om et kommende event i kalenderen (inkluderer blant annet løypeprofil, værmelding, aktuelle treningstips, estimert sluttid, daglige treningsforslag, m.m.).

Daglige treningsforslag gir deg oversikt over daglige foreslåtte treningsøkter en hel uke fremover i tid, og med Garmin Coach kan du melde deg på gratis treningsprogrammer som automatisk justeres etter formutviklingen din. Nytt for Forerunner 255 Music er de animerte treningsøvelsene som ved hjelp av en liten video på klokken viser hvordan du utfører ulike styrkeøvelser. I Garmin Connect appen finnes det en mengde treningsprogram og treningsøkter som legges inn på klokka.

Andre nyttige funksjoner er Real Time Stamina som hjelper deg å forstå hvor hardt du klarer å yte på en gitt hastighet ved løp og sykling, Visual Race Predictor som beregner hvor raskt du er i stand til å gjennomføre løpe på de vanligste distansene som 5 km, 10 km, 21 km og 42 km, PacePro som gir tempoveiledning underveis i økta, og Virtual Partner/Racer, avanserte intervallfunksjoner, m.m.. Forerunner 255/255 Music støtter også integrert løpskraft og løpsdynamikk uten behov for eksterne sensorer.

Garmin Forerunner 255 Music leverer også svært omfattende og nøyaktig aktivitets- og søvnsporing. Klokka teller skritt, høydemeter, søvn, stress, kroppsressurser, energiforbruk, estimerer VO2-maks nivå, puls, oksygenmetning, hjertevariabilitet (HRV), m.m.. Ved hjelp av sikkerhets- og sporingsfunksjonen er du kun noen tastetrykk unna å kontakte hjelp så lenge du er tilkoblet telefonen, samt at du kan dele posisjonen din i samtid med utvalgte kontakter.

Sammenlignet med Garmin Forerunner 955 Solar går du glipp av touchskjerm, innebygde kart, noe kortere batteritid, og mangel på er treningsfunksjoner som Real Time Stamina, Training Readiness, Strava Live Segments, ClimbPro og mer avanserte navigeringsfunksjoner.

Full test av klokken finner du her: Test: Garmin Forerunner 255 / 255 Music

Garmin Forerunner 255 leverer en solid oppgradering fra en allerede svært god pulsklokke. Klokken tar enkelt og greit alt det gode fra sin forgjenger, retter opp i manglene og legger til enda litt mer. Med Garmin sin avanserte trenings- og restitusjonsanalyse, samt nøyaktige aktivitets- og søvnsporing, har du nå enda bedre forutsetning enn noen gang for å la klokken guide deg til din beste form.

Fordeler:

  • To størrelser; 46 mm og 41 mm
  • Liten, lett og behagelig passform
  • God batteritid.
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer (kun Music-utgaven), tilgang til tredjeparts apper.
  • Multi-band GNSS gir svært nøyaktig sporing og rask kontakt med satellittene.
  • Meget god pulssensor. Måler også oksygenmetning i blodet
  • Integrert løpskraft og løpsdynamikk uten behov for eksterne sensorer.
  • Nøyaktig aktivitetsmåling. Teller også høydemeter/etasjer.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
  • Enkel betjening og god app (Garmin Connect).
  • Sync Settings gir mulighet til å endre innstillinger både på klokken og i appen.
  • Mange nyttige treningsverktøy som kan hjelpe deg å bli bedre til å løpe, sykle, svømme, etc..
  • Gratis treningsprogrammer som endrer seg ut i fra din personlige formutvikling.
  • Et stort utvalg treningsøkter og veiledede videoer direkte på klokka.

Ulemper:

  • Savner Strava Live Segments.
  • Training Readiness hadde gjort Forerunner 255 til en «killer klokke» i sin prisklasse.
  • Høyere pris enn tidligere.

Polar Vantage M3



Polar har famlet litt i blinde de siste årene, og selv om de har lansert flaggskipmodeller som Vantage V3 og Grit X2 to, så har begge modellene en pris som gjør de lite konkurransedyktig mot et stort kobbel av sterke konkurrenter.

Polar Vantage M3 bygger endrer dette totalt. Den tidligere budsjettmodellen har nemlig fått absolutt alle funksjonene fra storebrødrene, og koster ikke mer enn 4799 kr. Om det er noen hake? Egentlig ikke, men klokken er produsert i en blanding av plastikk og rustfritt stål, mens Vantage V3 utelukkende benytter aluminium og titan. Vantage V3 har den største skjermen med sine 1,39 tommer, mens Vantage M2 har en skjerm på 1,28 tommer. Til gjengjeld har Vantage M2 den mest lyssterke skjermen med hele 1500 nits, mens toppmodellen stopper på 1050 nits.

Vantage M3 er utstyrt med en flott AMOLED-skjerm, multiband-GPS, og den nyeste Elixir-sensorpakken, som inkluderer en 4. generasjons pulssensor, SpO2-sensor, EKG-sensor og hudtemperatursensor. Kartfunksjoner er forhåndsinstallert, det er støtte for sving-for-sving veiledning, og den oppgraderte prosessoren sammen med en rask touchskjerm gir en langt bedre totalopplevelse enn tidligere M-modeller. 

Polar Vantage M3 leverer ikke den dypeste helseintegrasjonen, men den leverer de vanlige aktivitetsmålingene og omfattende søvnanalyse, i tillegg til Polar sine kjente trenings- og restitusjonsfunksjoner. Pulssensoren er helt middels, og gir ok målinger, men det anbefales å benytte en ekstern pulssensor. GPS-en er heller ikke helt på nivå med de mest nøyaktige modellene, men det er godt nok.

Av smartfunksjoner finner vi støtte for smartvarsler, musikkontroller (kun kontrollere musikk på mobilen) og værmelding. Det er ingen støtte for kontaktløs betaling, men er kompatibel med Polar betalingsreim.

Oppsummert er Polar Vantage M3 en viktig oppgradering for Polar, og en konkurransedyktig klokke som byr på svært mange funksjoner til en fornuft pris.

Fordeler:

  • God byggekvalitet.
  • Enkel i bruk og enkel betjening.
  • Multiband-GPS.
  • Ok pulssensor.
  • Kraftmåling direkte fra håndleddet.
  • ELIXIR-sensorpakke med pulssensor, SpO2-sensor, hudtemperatursensor, EKG-sensor for måling av HRV, hvilepuls, PAT, og ortostatisk test.
  • Detaljerte og gode kart. Enkel nedlasting.
  • Sving-for-sving veiledning via Komoot.
  • Omfattende aktivitets- og søvnanalyse.
  • Enormt mange aktivitetsprofiler å velge mellom.
  • Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse.
  • FitSpark gir deg daglige treningsøkter basert på terningstilstand og dagsform.
  • Smartvarsler og musikkontroll.

Ulemper:

  • Ingen mulighet for streaming av musikk, eller betaling.
  • EKG-sensoren er ikke medisinsk godkjent (men likevel nyttig).
  • Noe skuffende unøyaktige GPS-målinger.
  • Fremdeles noe utdatert brukergrensesnitt.
  • Skjermen er vanskelig å lese så lenge den ikke er belyst av bakgrunnsbelysningen.

Suunto Race S


Suunto Race S er en avansert og rimelig multisportklokke som tilbyr omfattende funksjoner for trening og daglig helsesporing, kombinert med et brukervennlig design og god nøyaktighet. Race S markerer et betydelig comeback for Suunto ved å blande høy funksjonalitet med god valuta for pengene og setter en ny standard i segmentet.

Suunto Race S ble lansert mindre enn ett år etter den originale Suunto Race, og imponerer med en rekke nye funksjoner, forbedret nøyaktighet og lavere pris. Suunto har tidligere hatt utfordringer med innovasjon og presisjon, men Race S viser at selskapet er tilbake med et kvalitetsprodukt. Sammenlignet med storebroren Suunto Race, så er Race S mindre, lettere, benytter kun Gorilla Glass istedenfor safirglass, og er sertifisert til å tåle 50 m vanndybde vs. 100 m.

Suunto har definitivt truffet på designet. Race S måler 45 x 45 x 11,4 mm, har en 1,32-tommers AMOLED-skjerm, veier kun 60 gram, og er behagelig å bære både til daglig bruk og trening. Skjermen har høy pikseltetthet for klarhet under krevende forhold og kan settes til alltid-på-modus. Kombinasjonen av berøringsskjerm og digital krone gjør navigering enkel og rask, samtidig som den kraftigere prosessoren og det oppgraderte brukergrensesnittet gjør hele brukeropplevelsen uendelig mye raskere og bedre enn på tidligere modeller.

Suunto Race S tilbyr inntil 13 dager batteritid i smartklokkemodus, og opptil 30 timer med maksimal GPS-nøyaktighet. Ladingen er lynrask, og du har fullt batteri på under en time.

En ny optisk pulssensor gir bedre nøyaktighet for pulsmålinger under trening og i 24/7 overvåkning. Race S overvåker daglige aktiviteter som skritt, kalorier, hjertefrekvens og søvnkvalitet, og tilbyr stress- og restitusjonsstatus. Kvinner har mulighet til å logge menstruasjonssyklus. Presisjonen på pulsmålingene og aktivitetsmålingene er ikke helt på nivå med klokkene fra Garmin og Apple, men førstnevnte har i det minste blitt mye bedre.

Suunto har alltid hatt et stort fokus på multisport, og og klokken støtter over 95 forhåndsinstallerte sportsprofiler med mulighet til å opprette egne. Av treningsfunksjoner finner vi auto-pause, målbasert trening og intervalltrening via Suunto App. Klokken gir taletilbakemelding gjennom trådløse ørepropper og viser Strava Live Segmenter for Strava Premium-brukere. Den kan beregne løpskraft uten ekstern sensor, men mangler avansert løpsdynamikk.

Nyheten Suunto Climb Guidance hjelper med å optimalisere klatringer ved å bruke GPS og barometriske målinger for å gi nøyaktig høydeinformasjon og tilpassede råd. Når ruten planlegges i Suunto App, vises høydeprofilen med fargekategorisering av bratthet, som også er synlig på klokken under navigering.

Klokken tilbyr også personlig tilbakemelding på treningsbelastning og progresjon gjennom Suunto Coach AI og samarbeider med TrainingPeaks for omfattende analyse.

Suunto Race S gratis terrengkart med globale varmekart, værvarsler og et barometer for høydeavlesninger og stormvarsler. Med støtte for multi-GNSS og multiband-GPS sikres nøyaktige målinger selv i krevende terreng. Suunto Race S kombinerer GPS og barometrisk informasjon med FusedAlti-teknologi for presis høydemåling. Klokken finner satellitter raskt og lar deg enkelt laste opp ruter for sving-for-sving navigering fra Suunto App, Komoot og andre apper.

SuuntoPlus-plattformen utvider Suunto-klokkens funksjonalitet med over 50 apper og guider, utviklet av både Suunto og tredjeparts aktører, som kan legges til via Suunto App. Appene, som Climb og TrainingPeaks, fungerer som verktøy under trening, mens guidene gir veiledning gjennom treningsøkter. En stor begrensning er at bare én funksjon kan brukes om gangen (velg mellom å benytte to ulike apper samtidig, eller en guide og en app), noe som er mindre fleksibelt enn hos mange konkurrenter. I tillegg kreves det manuell deaktivering av apper og guider etter hver økt, noe som gjør bruken mindre intuitiv.

Av smartklokkefunksjoner finner vi støtte for smartvarsler, musikkontroll, alarm, stoppeklokke, nedtellingstidtaker, værvarsel og lommelykt (setter skjermen til full styrke). Den mangler funksjoner som kontaktløs betaling og offline musikkstreaming.

Suunto Race S kombinerer funksjonalitet, design og verdi for pengene, og er sannsynligvis den beste klokken fra Suunto til dags dato. Den konkurransedyktige prisen og omfattende funksjonssettet gjør Race S til et meget godt kjøp.

Fordeler

  • Pent design og meget god byggekvalitet.
  • Stor og lettlest skjerm.
  • Lang batteritid, rask lading.
  • Svært nøyaktig GPS.
  • Nyttige kart med mulighet for å velge kartområder for nedlasting.
  • Flere gode verktøy/funksjoner for navigasjon.
  • Åpen plattform med tilgang til mange tredjeparts apper.
  • Suunto App er innholdsrik og god.
  • Genial ruteplanlegger med Varmekart.
  • Tilgang på flere ulike treningsfunksjoner gjennom SuuntoPlus.
  • En rekke utendørs verktøy (barometer, værmelding, termometer, etc.).
  • Miljøvennlig produksjon.
  • Mye for pengene.

Ulemper

  • Begrenset smartklokkefunksjoner.
  • Fremdeles noe upresis pulssensor.
  • Unøyaktig aktivitetsmåling.
  • Litt knotete brukergrensesnitt under trening.
  • Underlegen konkurrentene hva gjelder treningsfunksjoner.

COROS PACE 3

Garmin Forerunner 255 Music gir deg nok den mest komplette pakken i budsjettklassen, men ingen annen pulsklokke gir mer for pengene enn COROS PACE 3. Etter å ha testet over 100 ulike pulsklokke modeller, er det nesten uforståelig å se en pulsklokke som PACE 3 tilby så enormt mye til en så lav pris. COROS PACE 3 koster 2990 kr og har funksjoner som kan konkurrere med en pulsklokke som koster det dobbelte.

Med sine 30 gram er COROS PACE3 er verdenes nest letteste multisportklokke – kun slått av forgjengeren PACE 2 sine 29 gram – og kombinert med den slanke profilen sitter klokken svært godt på armen. PACE 3 er laget i fiberforsterket polymer og kommer med en 1,2″ stor touch fargeskjerm. Batteritiden er på imponerende 38 timer i beste GPS-modus, og kan utvides til hele 60 timer ved å justere ned registreringsfrekvensen. I vanlig smartklokkemodus holder den koken i opptil 24 dager.

COROS PACE 3 har fått støtte for multibånd-GPS som gjør den er enda bedre til å levere nøyaktige GPS-målinger, og støtten for brødsmuleruting, tilbake-til-start og nye aktivitetsprofiler som «fjelltur ski, snowboard», mfl., gjør den egnet til langt mer enn kun løping. Gjennom en oppdatering seint høsten 2023 ble klokken i tillegg oppdatert med sving-for-sving veiledning.

COROS PACE 3 gir deg alt du trenger av treningsfunksjoner, til og løpskraft integrert i klokka, men dropper «ekstrafunksjoner» som musikkstrømming, trådløs betaling, kart, etc.. Du får likevel mye annet som blant annet støtte for smartvarsler, innebygd 4 GB lagring for mp3-filer dersom du vil legge inn egen musikk, mulighet til å kontrollere actionkameraer som GoPro og Insta360, samt enkel tilgang til små widgets/urskiver som viser info som høyde, barometer, termometer og soloppgang/solnedgang.

Nytt for PACE 3 er touchskjermen som sammen med den dreibare kronen og det enkle grensesnittet gjør betjeningen lekende lett, og med et forbedret bakgrunnslys som ikke minst aktiveres automatisk mellom solnedgang og soloppgang, er skjermen lett å se uansett lysforhold. Pulssensoren er også fornyet og gir mye mer reelle målinger enn forgjengeren.

COROS byr på plenty av treningsprogrammer og treningsøkter gratis via nettsiden som du enkelt laster ned til appen og klokken, samt omfattende trenings- og restitusjonsanalyse gjennom plattformen EvoLab. COROS er åpen for en rekke av de mest populære plattformene, og kan synkronisere øktene direkte til Strava, m.m..

COROS har også oppdatert klokken med funksjoner som inkluderer en løpstest, stressovervåkning og velværesjekk. Velværesjekken er en enkel test som måler flere helseindikatorer, inkludert hvilepuls, HRV, pustefrekvens og mer, og kan brukes hver morgen for å se hvordan disse datapunktene endrer seg over tid. Dette er identisk til Garmin sin Health Snapshot (helsebilde).

For 3000 kr er COROS PACE 3 et kupp. Og om du synes det er hakket for dyrt, så finnes fremdeles COROS PACE 2 til en enda lavere pris.

Fordeler:

  • Svært lett og komfortabel i bruk.
  • Enkelt brukergrensesnitt.
  • Nøyaktig GPS (multibånd-GPS).
  • Relativt god pulssensor.
  • Lang batteritid.
  • Treningsøkter og programmer gratis tilgjengelig.
  • Registrerer mengder av treningsdata.
  • Måler mange ulike aktivitets- og helsedata, inkludert HRV.
  • Løpskraft og Effort pace.
  • COROS app har blitt mye bedre, og er både oversiktlig og enkel i bruk.
  • EvoLab og Training Hub gir detaljert trenings- og restitusjonsanalyse, samt forenkler treningsplanlegging.
  • Kan kontrollere actionkamera.
  • 4 GB intern  lagring for musikk.
  • Svært mye for pengene.

Ulemper:

  • Begrenset smartklokkefunksjon (mangler betalingsfunksjon, streaming av musikk, musikk kontroller, støtte for tredjeparts apper).
  • Ingen ANT+ støtte.

Garmin Instinct 2 Solar / Garmin Instinct 2X Solar


I 2018 lanserte Garmin første generasjon Garmin Instinct, før de i 2020 ga den en betydelig oppdatering i form av Power Glass (solcellelading), en raskere prosessor og flere funksjoner. I sterk kontrast til de mer og mer designfokuserte pulsklokkene på markedet, lignet Garmin Instinct en eldre Casio-klokke med overdimensjonert klokkehus og noe prangende farger.

Garmin Instinct er nemlig laget for å tåle juling, mer enn både Bruce Willis i Die Hard-filmene, og Sylvester Stallone som Rocky Balboa. Garmin Instinct 2 Solar er ikke bare en oppdatering, men nærmere en helt ny klokke med samme design som tidligere. Produsert i kjemisk forsterket fiberforsterket polymeretui og med ripebestandig Corning Gorilla Glass, er klokken MIL-STAD-810G sertifisert og laget for å motstå ekstreme temperaturer, støt og slag, samt at den er vanntett ned til 100 meter.

Garmin Instinct 2 Solar skiller seg litt ut fra en tradisjonell pulsklokke og retter seg mot de som virkelig ønsker en klokke med lang batteritid og gode outdoor-funksjoner. Instinct Solar bygger videre på den «vanlige Instinct» modellen, men har blitt oppgradert med Power Glass, altså solcellepanel i skjermen, en betydelig raskere prosessor, bedre GNSS-chip, mer nøyaktig pulsmåling og bedre batteristyring.

De første generasjonene Garmin Instinct var tilgjengelig i to størrelser; Garmin Instinct 2S 40 mm, Garmin Instinct 2 45 mm. Våren 2023 lanserte Garmin storebroren Garmin Instinct 2X Solar som måler 50 mm, samtidig som den introduserer en kraftig LED-lykt, støtte for multibånd-GNSS, et nytt og langt mer effektivt solcellepanel. Nå finnes det med andre ord en Instinct for alle. Merk dog at Instinct 2X Solar koster noe mer enn sine mindre slektninger.

Skjermen på Garmin Instinct 2 Solar er ganske spesiell ettersom den huser en egen liten 0,9″ skjerm inni hovedskjermen på 1,2″. Begge er svart/hvitt skjermen med relativt lav oppløsning, men til gjengjeld er de svært lesbare selv i kraftig sollys. Faktisk er dette den pulsklokken jeg har testet med best kontrast av samtlige 100+ modeller. «Mini-skjermen» kan brukes til å vise et eget datafelt, som for eksempel puls, temperatur, himmelretning, navigering, etc..

Det unike med Garmin Instinct 2 Solar er batteritiden som nærmest er evigvarende dersom du kun bruker den som smartklokke og den får sin dose sollys hver dag. I normal bruk med trening/aktivitet hver dag, vil du fremdeles kunne gå en hel måned uten å lade, og med den største 2X-modellen kan du nesten pakke bort laderen for godt.

Garmin Instinct 2 Solar retter seg mot friluftsentusiasten ved å ha de fleste nødvendige verktøy som brødsmuleruting, navigasjon, Trackback, Sight´N Go, kompass, barometer med stormvarsel, m.m.. Klokken er også kompatibel med Garmin Explore og Basecamp slik at du kan planlegge turene dine på mobilen eller en PC. Klokka har også egne praktiske funksjoner for jegere og fiskere som gjør det enkelt å markere ulike posisjoner, antall fisk du har fanget, m.m.. Hundeeiere kan bruke klokken sammen med hundesporingsenhetene Alpha 50/Alpha 100. Så lenge disse enhetene er paret sammen vil du kunne få info om avstand og retning til hunden(e) på klokka.

Instinct 2 Solar / Instinct 2X Solar har også blitt også by på mange treningsfunksjoner, og støtter både intervallfunksjoner og avanserte treningsplaner. Ønsker du et lite kick for å komme i gang med treningen, kan du benytte Garmin Coach som tilbyr dynamiske treningsprogrammer som endrer seg ut i fra din personlige formutvikling. ELEVATE 4.0 pulsmålingen gir god pulsmåling, og GPS-sporet er tilnærmet perfekt.

Klokken inkluderer Garmin Pay (trådløs betaling), verktøy for å overvåke helsen 24/7, avansert trenings- og restitusjonsanalyse, et moderne brukergrensesnitt, støtte for Connect IQ og flere apper/widgets, samt en optisk pulssensor som levere gode resultater (måler også puls under vann).

Garmin Instinct 2 Solar kommer med avansert trenings- og restitusjonsanalyse slik vi tidligere kun har sett på Fenix- og Forerunner modellene. I tillegg støtter klokken aktivitetsprofiler som Triatlon og Multisport (Egendefinert), en rekke nyttige treningsfunksjoner som Virtual Partner/Virtual Racer, intervallfunksjoner, VO2 maks beregning, Garmin Coach treningsplaner, m.m.. Garmin Instinct 2 har med andre ord tatt steget fra å være en «basic klokke» for outdoor-bruk, til å være en av selskapets mest allsidige pulsklokker. I tillegg er det rom for å skille seg ut med Instinct 2 sitt karakteristiske design.

På flere måter kan Garmin Instinct 2-serien sees som en «Garmin Fenix 7 Light». Du får mange av de samme egenskapene, men det er fremdeles en del funksjoner som uteblir. Først og fremst er det Fenix 7/7 Pro sin slanke og flotte profil og den store touchskjermen med farger. Fenix 7-serien kan også skilte med detaljerte TopoActive kart, mulighet for å streame musikk rett fra klokken, flere treningsverktøy som PacePro, ClimbPro, Real-Time Stamina, veiledede treningsøkter rett på klokken m.m..

Fordeler:

  • Byggekvalitet som tåler alt.
  • Kraftig lommelykt på «X»-modellen.
  • Ekstrem batteritid!
  • Multibånd-GNSS med klasseledende satellittsporing.
  • God pulsmåling (ELEVATE 4.0). PulseOx-sensor måler oksygenmetning i blodet.
  • Garmin Training Load avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Aktivitetsprofiler for alt mulig.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
  • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste (Garmin Connect).
  • Måler løpskraft direkte i klokken.
  • Mange nyttige treningsverktøy som kan hjelpe deg å bli bedre til å løpe, sykle, svømme, etc..
  • Gratis treningsprogrammer og treningsøkter.
  • Nøyaktig aktivitetsmåling (skritt, søvn, energiressurser, stress, m.m.).
  • Smartfunksjoner som Garmin Pay, smartvarsler, musikkontroller og apper via Connect IQ Store.

Ulemper:

  • Intern lagring for musikk/streaming av offline Spotify.
  • Mangler Strava Live Segments.
  • Designet er ikke for alle.

Polar Pacer Pro


Den har arvet navnet fra en av selskapets første modeller, men der stopper også likheten. Nye Polar Pacer Pro er «laget med løperen i fokus», og minner i langt større grad om flaggskipet Polar Vantage V2, samtidig som den har fått noen vesentlige oppgraderinger som vil få selv dagens Vantage V2-eiere til å bli misunnelig.

Polar Pacer Pro er en fullverdig multisportklokke og tilbyr det meste av Polar sine treningsfunksjoner, avansert trenings- og restitusjonsanalyse, samt aktivitets- og søvnsporing. Det lekre designet gjør også at du ikke trenger å grue deg på å bære klokken døgnet rundt, og batteritiden er god nok til rundt 40 timer med trening sammenhengende. Klokken er enkel å betjene takket være fem knapper, men har ikke touchskjermen fra de to toppmodellene.

Polar Pacer Pro erstatter den tidligere Vantage M2. Klokkene har mange av de samme funksjonene, men Polar Pacer Pro har fått en ny og bedre skjerm (MIP-skjerm) med bedre kontrast og lesbarhet, en dobbelt så rask prosessor som sørger for raskere menyer, raskere lading, samt en oppdatert og mer nøyaktig GNSS-chip (mer nøyaktig GPS).

Du kan velge blant over 130 ulike aktivitetsprofiler og en flere nyttige treningsfunksjoner. De viktigste er energipåminneren FuelWisepstempo som hjelper deg å holde en jevn hastighet på en bestemt distanse, Energy Sources som gir detaljert innsikt i hvilke energikilder som er brukt, samt Hill Splitter, Brødsmuleruting med sving-for-sving navigering, Barometrisk høydemåler (gir mer nøyaktig høyde), kompass, Tilbake til start, og Strava Live Segments. Det «beste» er den innebygde kraftmålingen (løpskraft) som eliminerer behovet for eksterne sensorer.

Polar Pacer Pro inkluderer ytelsestester for løp/sykkel, en ny Gangtest (estimerer VO2 maks kun ved å gå) og tester for VO2-maks.

I Polar Flow appen får du oversikt over alt klokken registrerer, og ved hjelp av Training Load Pro hjelper klokken deg å forstå om du trener produktivt eller ikke. Du kan planlegge treningsøkter og synkronisere de til klokken, eller melde deg på ulike løpeprogram. FitSpark-funksjonen gir deg daglige treningsforslag basert på treningstilstand og dagsform, mens SleepWise kombinerer søvnmengde, søvnkvalitet og informasjon fra de ulike søvnfasene, til å finne det mest optimale tidspunktet kroppen din er klar til å trene på.

Polar Pacer Pro har verken kart, betalingsfunksjon (kan bruke Polar betalingsreim), eller støtte for strømming av musikk, men klokken fungerer som musikkontroller og støtter smartvarsler. Alt i alt er Polar Pacer Pro sannsynligvis Polar-klokken som gir deg mest for pengene. For under 3000 kr har du alt du trenger i en liten, lett og pen pulsklokke.

Fordeler:

  • Solid byggekvalitet.
  • Enkel i bruk og enkel betjening.
  • Multiband-GPS for rask tilkobling og høy presisjon.
  • Ok pulssensor.
  • Måler kraftmåling direkte fra håndleddet.
  • SpO2-sensor, hudtemperatursensor, EKG-sensor for måling av HRV, hvilepuls, PAT, og ortostatisk test.
  • Detaljerte og gode kart. Enkel nedlasting.
  • Sving-for-sving veiledning via Komoot.
  • Omfattende aktivitets- og søvnanalyse.
  • Enormt mange aktivitetsprofiler å velge mellom.
  • Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse.
  • FitSpark gir deg daglige treningsøkter basert på terningstilstand og dagsform.
  • Smartvarsler og musikkontroll.

Ulemper:

  • Ingen mulighet for streaming av musikk.
  • Mangler kart.
  • Ingen betalingsfunksjon.
  • Savnet av touchskjerm gjør det tungvint å håndetere smartvarsler.
  • Pulssensoren er litt «hit and miss».

Beste pulsklokke – RIMELIGE modeller (0-2500kr)

ModellKartTouch-skjermMusikk streaming
Spotify
Musikk-
kontroller
Kontaktløs-betalingMåler HRVTraining
Readiness
Garmin Forerunner 55JaNeiNeiJaNeiNeiNei
COROS PACE 2JaNeiNeiNeiNeiNeiNei
Huawei Watch Fit 3NeiJaNeiJaNeiNeiNei
Polar PacerJaNeiNeiJaNeiNeiNei
Polar Ignite 3NeiJaNeiJaNeiNeiNei

Garmin Forerunner 55


Garmin Forerunner 55 er en rimelig pulsklokke og regnes som «light modellen» i Garmin sin serie av løpeklokker. Her får du overraskende mye pulsklokke til prisen på drøye 2000kr. Klokken liten, lett, sitter nærmest umerkelig på håndleddet, og enkel i bruk. Garmin Forerunner 55 gir deg det meste du trenger av grunnleggende treningsfunksjoner, og økten kan analyseres nærmeste i Garmin Connect appen dersom det er ønskelig.

Garmin Forerunner 55 gir naturligvis ikke like mange funksjoner som en langt mer påkostet pulsklokke, og du får verken barometer eller altimeter for mer nøyaktige høydemålinger og oversikt over etasjer gått i løpet av dagen, men du får en nøyaktig GPS og god pulsmåling.

Av treningsfunksjoner kan Forerunner 55 skilte med intervallfunksjoner, daglige treningsforslag, PacePro, estimert sluttid på forhåndsdefinerte distanser, VO2-maks beregner, restitusjonstid, samt sikkerhets- og sporingsfunksjon for å nevne noe. Klokken støtter smartvarsler, mulighet for å laste ned tredjeparts apper fra Connect IQ Store, styre musikken fra telefonen (ingen strømming av musikk), varsle deg om unormal hjerterytme, spore aktiviteten din døgnet rundt (med god presisjon), samt holde oversikt over kroppsressurser, stress, mm..

Alt i alt er Garmin Forerunner 55 er meget fin pulsklokke for nybegynnere. Den er enkel i bruk, og du vokser ikke ut av den med det aller første. Ønsker du er pålitelig klokke som «bare gjør jobben med å måle puls, distanse og hastighet» under trening, så er Garmin Forerunner 55 et godt kjøp.

Fordeler:

  • Liten og lett.
  • God batteritid.
  • Nøyaktig GPS.
  • Meget god pulssensor. Nøyaktig aktivitetsmåling.
  • Støtter mange aktivitetsprofiler.
  • Enkel betjening og god app (Garmin Connect)
  • Intervallfunksjon, PacePro, Sluttid, VO2-maks beregner, sikkerhets- og sporingsfunksjon.
  • Gratis treningsøkter og dynamiske treningsprogrammer som endrer seg ut i fra din personlige formutvikling.
  • Daglige foreslåtte treningsøkter basert på dagsform og treningstilstand.
  • God støtte for smartvarsler, samt tilgang til små apper som utvider klokkens funksjonalitet.
  • Mye for pengene.

Ulemper:

  • Liten skjerm.
  • Mangler avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Ikke kompatibel med Strava Live Segments.
  • Ingen brødsmuleruting eller sving-for-sving navigering.
  • Ingen betaling- eller strømmefunksjon.
  • Teller ikke trapper/etasjer.
  • Savner «finn tilbake til start», «navigeringsfunksjoner og «Virtual Partner».

Garmin Venu SQ 2 / SQ 2 Music


Leter du etter en smartklokke, eller treningsklokke med omfattende aktivitetssporing, nyttige treningsfunksjoner, et flott utseende, enkel betjening via touch og knapper, og ikke minst god batteritid? Garmin Venu SQ 2 Music kan være den perfekte matchen. Dette er klokken for deg som alltid har drømt om en smartklokke ala Apple Watch, men liker bedre Garmin sin «Connect plattform» med alt det innebærer.

Garmin Venu SQ 2 Music kommer med en flott og fargerik 1,4″ stor AMOLED-skjerm og lang god batteritid på opptil 11 dager i smartklokkemodus og 26 timer i GPS-modus. Venu SQ-serien har et rektangulært design med en urkasse i fiberforsterket polymer og en aluminiumsramme, og reimer som enkelt kan byttes ut. Klokken er slank, lett, enkel å betjene (touch og to knapper), og skjermen reagerer lynrask.

Som navnet fremgår kommer den ene modellen med støtte for lagring og strømming av musikk, mens den andre mangler dette. Music-utgaven støtter også WiFi for enklere programvareoppdateringer og opplasting av trening/aktivitet.

Garmin Venu SQ 2 Music leverer solide puls- og GPS-målinger – sistnevnte takket være en ny og bedre GNSS-chip. Klokken sporer alt av aktivitet og søvn med god presisjon, og Garmin Connect appen gir deg innsikt i alt klokken har registrert. Her finner du også en rekke gratis treningsprogrammer og treningsøkter som kan synkroniseres til klokka.

Garmin Venu SQ 2 Music måler ikke like mye som Apple Watch (verken EKG eller Hudtemperatur), men Garmin er i langt større grad dyktige på å utnytte informasjonen på en måte som gjør den forståelig for deg og meg (eksempelvis Body Battery). Klokken måler blant annet puls, oksygenmetning, stress, intensitetsminutter, Body Battery, respirasjonsrate, hydrering, kalorier, skritt, distanse, anslår VO2-maks og kondisjonsalder.

Som pulsklokke og til trening fungerer klokken ypperlig. Du kan velge blant 28 forhåndsinstallerte aktivitetsprofiler, og klokken vil minne deg på å starte økten dersom du glemmer det. Med Move IQ-funksjonen vil den også automatisk lagre aktiviteter over en viss lengde uavhengig om du har aktivert treningsfunksjonen, eller ikke.

Garmin Venu SQ 2 Music kommer med flere nyttige funksjoner som «tilbake til start», funksjoner for golf, automatisk gjenkjenning av repetisjoner under styrketrening, og enkle intervalloppsett. Derimot mangler den mer avanserte treningsfunksjoner som blant annet PacePro, estimert sluttid, Strava Live Segments. Dette er forbeholdt de mer treningsfokuserte pulsklokke modellene Forunner og Fenix. Du får heller ikke de animerte treningsøktene fra Garmin Venu 2/ 2 Plus og Venu 3.

Kombiner de avanserte helsefunksjonene, de gode treningsmulighetene, smartklokkefunksjoner som trådløs betaling, smartvarsler, støtte for tredjeparts apper og trådløs strømming av musikk via Spotify/Deezer, og ikke minst god nok batteritid til å løpe i sirkel rundt de fleste smartklokker, og Garmin Venu SQ 2 Music er en flott klokke til en god pris.

Til prisen på rundt 3000,-/3349,- er Garmin Venu SQ 2 og Garmin Venu SQ 2 Music to meget godt utstyrte smartklokker/pulsklokker som vil dekke behovet til mange brukere. Du går glipp av de mer avanserte treningsfunksjonene fra en topputstyrt pulsklokke, men får en super «smartklokke light» med masse fine treningsfunksjoner.

Fordeler:

  • Flott og lettlest AMOLED-skjerm. Touchskjerm for enkel betjening.
  • Liten, tynn og lett.
  • God batteritid.
  • Nøyaktig GPS med rask oppkobling.
  • God pulsmåling og aktivitetsmåling.
  • Bred støtte for ulike aktivitetsprofiler.
  • Gratis treningsøkter og dynamiske treningsprogrammer som endrer seg ut i fra din personlige formutvikling.
  • Gjenkjenner og registrer aktivitet dersom du glemmer å starte en treningsøkt.
  • Body Battery hjelper deg å forstå hvor mye energi du har tilgjengelig.
  • Smartklokkefunksjoner: Trådløs betaling, smartvarsler, tilgang til tredjeparts apper, offline strømming av Spotify/Deezer.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon.

Ulemper:

  • Ingen lyd ved varsling, kun vibrering.
  • Savner mikrofon og høyttaler for samtaler.
  • Teller ikke trapper/etasjer.
  • Ingen brødsmuleruting eller sving-for-sving navigering.
  • Mangler avansert trenings- og restitusjonsanalyse.

Huawei Watch Fit 3


Huawei Watch Fit-serien var allerede kjent for å tilby svært god verdi for pengene, og det er ingen tvil om at Huawei Watch Fit 3 følger opp. Huawei Watch Fit 3 er uten tvil deres peneste aktivitetsmåler til nå, og ikke minst den mest brukervennlige og mest nøyaktige. Watch Fit 3 er på ingen måte komplett, men det skal heller ikke en klokke til under 2000 kr være.

Watch Fit 3 er kun 9,9 mm tynn, og kombinert med den behagelige silikonreimen og lave vekten på kun 26 gram (uten reim), er klokken behagelig nok til å bruke døgnet rundt uten å gjøre seg bemerket.

Noe av det beste med klokken er den 1,82″ store AMOLED-skjermen med et skjerm-til-kropp-forhold på 77%, samt den lynraske responsen fra både skjerm og prosessor. Her er det ingenting som henger, og alle menyer flyter silkeglatt. For enkel synkronisering med mobilen benyttes Bluetooth 5.2, mens WiFi-tilkobling sørger for sømløse oppdateringer.

Huawei har gjort seg kjent for lang batteritid, og Watch Fit 3 leverer varene med rundt 7 dager med normal bruk. Batteriet er fulladet på 60 min, mens kun 10 min hurtiglading er nok til en dags bruk.

Av smartfunksjoner finner vi støtte for smartvarsler (Android-brukere kan svare fra klokken ved hjelp av forhåndsskrevne svar i appen), musikkontroll, apper som værmelding, kalender, sol- og måneinfo, samt en høyttaler/mikrofon som lar deg prate via klokken så lenge den er tilkoblet telefonen og en kamerakontroll for mobilen. Det er derimot ingen støtte for offline strømming av musikk via Spotify, trådløs betaling eller taleassistent. Ønsker du en Huawei-klokke med støtte for LTE kan du vurdere Huawei Watch 4 eller Huawei Watch 4 Pro (testet her).

For aktivitetssporing registrerer Huawei Watch Fit 3 parametre som skritt, distanse, kaloriforbruk, puls, hvilepuls, oksygenmetning, søvn (med søvnstadier), søvnpustefrekvens. I tillegg lar klokken deg registrere og følge menstruasjonssyklus med kalender og mulighet til å legge inn symptomer, samt en Stay Fit kaloriteller som gir enklere oversikt over kaloriinntak og forbruk gjennom dagen. Glemmer du å starte en treningsøkt vil klokken minne deg på det.

Watch Fit 3 fungerer også godt til trening og tilbyr over 100 ulike aktivtetsprofiler, og multi-GNSS med støtte for GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou og QZSS lar deg spore økten utendørs. Huawei tilbyr også omfattende trenings- og restitusjonsanalyse gjennom sin egen Huawei Labs. Her får du en vurdering av treningseffekten etter hver økt (Aerob- og Anaerob effekt gjengitt på en skala fra 0-6), samt en estimert Training Index, Fitness Index og Fatigue Index (benytter de samme verdiene fra 0-6). Klokken estimerer også restitusjonstid og VO2-maks nivå, samt gir deg en løpsindeks (RAI) som estimerer hvor raskt og effektivt du løper og beregner sluttiden på ulike løpsdistanser.

På bakgrunn av trenings- og aktivitetshistorikk vil klokken gi deg passende øktforslag der en liten animert figur viser hvordan alt fra ulike tøyeøvelser til styrkeøvelser skal utføres. I tillegg kan du få taleveiledning gjennom klokkens innebygde høyttaler eller et par trådløse ørepropper.

TruSeen 5.5+ pulssensoren (Huawei sin beste til nå) sørger for jevnt over gode pulsmålinger, samt at oksygenmetningen måles raskere og mer nøyaktig. Dersom du ønsker enda mer nøyaktige målinger kan du koble til en ekstern pulssensor. Øktene kan enkelt lastes opp til Strava direkte fra Huawei Health appen som er både oversiktlig og fin.

Kort oppsummert leverer Huawei Watch Fit 3 en elegant klokke med en meget pen og responsiv skjerm, et enkelt brukergrensesnitt, omfattende aktivitets- og helsemåling, en bråte av treningsprofiler og innebygd GPS, samt veiledede treningsøvelser. Som forventet får du de mest grunnleggende smartfunksjonene, og ikke minst imponerende god batteritid.

Huawei bruker ofte på grensen til irriterende store ord om hvor fint og flott alt er, noe de bare burde slutte med umiddelbart. De lager uansett så gode produkter at de bør la produktene prate for seg selv. For Huawei Watch Fit 3 leverer mer enn nok.

Fordeler:

  • Elegant design.
  • Svært lett.
  • Stor og lettlest skjerm.
  • Enkel betjening og oversiktlige menyer.
  • Omfattende aktivitets- og helsemålinger.
  • Et stort utvalg aktivitetsprofiler.
  • Innebygd GPS.
  • Måler puls og oksygenmetning med jevnt over god kvalitet.
  • Støtter tilkobling til ekstern pulssensor.
  • Smartvarsler, musikkstyring, høyttaler/mikrofon.
  • Mye for pengene.

Ulemper:

  • Stay Fit kalorimålingen lover mer enn den holder.
  • Treningsanalysen bør taes med en klype salt.

Polar Pacer


Ønsker du å komme i gang med treningen og å finne treningsgleden? Polar Pacer har alt du trenger for å sette i gang. Polar Pacer viderefører alt det kjente og velfungerende fra den populære Polar Vantage M2, og pakker det inn i en lettere og bedre utstyrt innpakning, til en enda lavere pris.

Polar Pacer er en rimelig og godt utstyrt multisportklokke og tilbyr det meste av Polar sine treningsfunksjoner, avansert trenings- og restitusjonsanalyse, samt aktivitets- og søvnsporing. Designet er enkelt, og klokken er både tynn og lett slik at den nesten ikke merkes på armen. Batteritiden er god nok til rundt 35 timer med trening sammenhengende, men kan utvides til 100 timer mot redusert nøyaktighet. Klokken er enkel å betjene takket være fem knapper, men har ikke touchskjermen fra de to toppmodellene.

Polar Pacer har ikke like mange funksjoner som sin storebror Polar Pacer Pro, men har til gjengjeld den samme gode skjermen (MIP-skjerm) med bedre kontrast og lesbarhet, en dobbelt så rask prosessor som sørger for raskere menyer, raskere lading, samt en oppdatert og mer nøyaktig GNSS-chip (mer nøyaktig GPS).

Du kan velge blant over 130 ulike aktivitetsprofiler og en flere nyttige treningsfunksjoner. De viktigste er energipåminneren FuelWisepstempo som hjelper deg å holde en jevn hastighet på en bestemt distanse, samt Energy Sources som gir detaljert innsikt i hvilke energikilder som er brukt, «Tilbake til start» og Strava Live Segments. Sammenlignet med Polar Pacer Pro mangler den Hill Splitter, Brødsmuleruting med sving-for-sving navigering, Barometrisk høydemåler (gir mer nøyaktig høyde), kompass og den innebygde kraftmålingen (løpskraft) som eliminerer behovet for eksterne sensorer.

I Polar Flow appen får du oversikt over alt klokken registrerer, og ved hjelp av Training Load Pro hjelper klokken deg å forstå om du trener produktivt eller ikke. Du kan planlegge treningsøkter og synkronisere de til klokken, eller melde deg på ulike løpeprogram. FitSpark-funksjonen gir deg daglige treningsforslag basert på treningstilstand og dagsform, mens SleepWise kombinerer søvnmengde, søvnkvalitet og informasjon fra de ulike søvnfasene, til å finne det mest optimale tidspunktet kroppen din er klar til å trene på.

Polar Pacer har verken kart, betalingsfunksjon (kan bruke Polar betalingsreim), eller støtte for strømming av musikk, men klokken fungerer som musikkontroller og støtter smartvarsler.

Polar Pacer leverer nok en god pulsklokke fra Polar, og er et spesielt godt kjøp for deg som ønsker å komme i gang med løpingen. Det spares inn på materialer, noen treningsfunksjoner som blant annet fraværet av løpskraft integrert i klokka, og ikke minst støtte for ruteimport og brødsmuleruting, men det er også hovedgrunnen til at Pacer er rimeligere enn storebror Pacer Pro.

Fordeler:

  • God byggekvalitet. Slank og lett.
  • Nøyaktig GPS.
  • Omfattende aktivitets- og søvnanalyse.
  • Enkelt brukergrensesnitt.
  • Enormt mange aktivitetsprofiler å velge mellom.
  • Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse.
  • FitSpark gir deg daglige treningsøkter basert på terningstilstand og dagsform.
  • Smartvarsler og musikkontroll.
  • Mulighet til å kontrollere musikkavspilling på telefonen direkte fra klokken

Ulemper:

  • Ingen betaling.
  • Savner touchskjerm.
  • Noe tungvint å finne tak i smartvarsler
  • Unøyaktig Gangtest.

Polar Ignite 3


Polar Ignite 3 er selskapets nyeste pulsklokke og baner vei for en ny æra for Polar. Her får du en lekker AMOLED-skjerm, et pent design, lav vekt og høy bærekomfort. Ignite retter seg mot «trening og velvære«, og inkluderer de viktigste treningsfunksjonene fra selskapets toppmodeller.

Polar Ignite 3 men prioriterer å fokusere på byr på enkel betjening takket være en stor og god touchskjerm + en knapp, raske og oversiktlige menyer, og en god og forståelig app. Batteritiden er på solide 5 dager i smartklokkemodus, og inntil 30 timer i treningsmodus.

Klokken måler distanse og høyde med god presisjon, og Polar Precision Prime pulssensoren er blant de beste på markedet. Med over 150 ulike sportsprofiler å velge mellom, finner du garantert en aktivitet som passer deg, og skjermen med datafelter kan enkelt tilpasses i Polar Flow appen. Med FitSpark vil klokken hver morgen gi deg daglige tilpassede treningsøkter (3-5 veiledede økter) basert på dagsform og treningstilstand.

Polar Ignite 3 er ikke supersmart, men støtter smartvarsler, lar deg styre musikken rett på fra klokken, viser værmeldingen, og lar deg velge mellom noen ulike urskiver. Det er ingen direkte støtte for kontaktløs betaling, men du kan bruke Polar betalingsreim.

Polar gjør mye riktig med sin Polar Ignite 3, og ikke minst til en konkurransedyktig pris. Dette er en pulsklokke som ikke ser ut som en treningsklokke, og like gjerne kan brukes til en slottsmiddag!

Fordeler:

  • Pent design og skjerm.
  • Rask respons fra skjermen. God brukeropplevelse.
  • Tynn og lav vekt.
  • Lett å se tall/skrift.
  • Mulighet til å tilpasse widgets.
  • FitSpark med daglige treningsforslag.
  • Omfattende aktivitets- og søvnsporing.
  • 150+ aktivitetsprofiler.
  • Smartvarsler + musikkontroller.
  • Training Load Pro hjelper til å trene riktig.
  • God pulssensor.
  • Ok GPS.

Ulemper:

  • Ingen automatisk gjenkjenning av trening.
  • Begrensede smartklokkefunksjoner.
  • Kort batteritid.
  • Bare en knapp er for lite.

Test av smartklokke

BESTE smartklokke

Apple Watch Ultra 2


Har du drømt om en Apple Watch med de samme egenskapene som vi har lært å kjenne fra tidligere Apple Watch-modeller, men med byggekvaliteten til en Garmin Fenix, eller en annen robust multisportklokke? Gratulerer – drømmen har gått i oppfyllelse. Men den har begrensninger.

Apple Watch Ultra var Cupertino-selskapets første virkelige forsøk på å konkurrere med aktører som Garmin, Polar og COROS, og nå er Watch Ultra 2 klar for å ta over. Watch Ultra 2 imponerer stort på en rekke områder, men den er fremdeles et godt stykke unna de beste på egenskaper som batteritid, navigeringsfunksjoner, og trenings- og restitusjonsverktøy.

Den deler DNA-med Apple Watch Series 9, men tar det et par steg videre og er laget for å tåle langt mer juling enn sin lillebror. Urkassen er større (49 mm), mer robust, og skjermen er dekket av ripebestandig safirglass. 

Betjeningen går langt enklere takket være en forstørret krone med dypere riller for enklere betjening med hansker, kalde fingre, når svømmer/dykker, samt en ekstra «handlingsknapp» som kan delvis tilpasses etter eget ønske, og den vanvittig lyssterke skjermen gjør det enkelt å se skjermen uansett lysforhold. Watch Ultra briljerer har fått økt lysstyrken til hele 3000 nits fra 2000 nits på førstegenerasjon. Til sammenligning stiller Garmin epix Pro (Gen 2) med 1000 nits på sitt sterkeste.

I tillegg til å nå være en fullverdig multisportklokke takket være alle de nye forbedringene som kom med watchOS 9 og watch OS 10, så er Apple Watch Ultra 2 en kruttsterk smartklokke som integrerer sømløst med mobilen – så fremt du har en iPhone.

Apple Watch Ultra 2 dobler batteritiden fra Series 9 fra 18 timer til 26 timer, og i Spareblussmodus er batteritiden utvidet fra «opptil 60 timer på Watch Ultra til opptil 72 timer på Watch Ultra 2». Ved spareblussmodus vil klokken opprettholde de viktigste funksjonene som 24/7 aktivitetssporing, falldeteksjon og smartvarsler via mobilen. Derimot deaktiveres strømkrevende funksjoner som alltid-på-skjerm, varsel om unormal hjerterytme og automatisk registrering av treningsøkt.

Den ekstra batteritiden kombinert med en forbedret treningsapp, mulighet for å tilpasse treningsskjermen, sette opp ulike treningsøkter, avansert løpsdynamikk, kraftmåling, m.m., gjør Apple Watch Ultra 2 til en meget god treningsklokke. I tillegg til alle treningsfunksjonene byr Apple Watch Ultra 2 på detaljert og omfattende aktivitetssporingen, EKG-måling, varsler ved unormal hjerterytme (AFib), kræsjdeteksjon og en rekke sikkerhetsfunksjoner.

Pulssensoren er kanskje den beste på markedet, og støtten for multiband-GPS sørger for rask oppkobling til satellittene og nøyaktig sporing. Det eneste som virkelig mangler, er en egen plattform for trenings- og restitusjonsanalyse. Er du villig til å «jobbe» litt for det, så kan du til gjengjeld benytte tredjeparts tjenester som Athlytic, Welltory, eller Gentler Streak som langt på vei fyller gjør jobben.

Apple Watch Ultra 2 tilbyr enkle navigasjonsfunksjoner, men har ikke sjanse til å utfordre de beste på dette området. Det største savnet er fraværet av kart, en bedre backtrack-funksjon, og selvfølgelig bedre batteritid. For deg som ikke har noe imot å lade jevn og trutt, ønsker en klokke som integrerer sømløst med telefonen (kun iPhone) og byr på rikelig med treningsfunksjoner, så er likevel Apple Watch Ultra 2 en meget god klokke, både til hverdags og til trening. Om du ikke ser behovet for den ekstra batteritiden, og ønsker en litt mindre klokke, så er Apple Watch Series 9 et vell så godt alternativ.

I tillegg til å fungere som en pulsklokke får du alle de andre smartklokkefunksjonene Apple Watch har å by på; som et hav av apper, enkelt brukergrensesnitt, en nydelig skjerm, tett integrasjon med Apple-produkter, betaling, strømming av musikk via Spotify, synkronisering mot Strava, og selvfølgelig LTE-tilkobling (mulighet til å sende/motta meldinger og telefonsamtaler). Apple Watch er rettet mot Apple-brukere, og er du i Android-leiren bør du se etter noe annet.

Apple har tatt første steg på veien i en virkelig spennende retning, og det kan være mye moro i vente for ivrige Apple-brukere.

Fordeler:

  • Solid byggekvalitet.
  • Lettlest og lyssterk skjerm.
  • Lynrask i bruk. Siri behandles nå direkte på klokken.
  • En mengde aktivitetsprofiler med gode tilpasningsmuligheter.
  • Integrert kraftmåling og løpsdynamikk.
  • Støtte for tredjeparts sensorer på sykkel (kraftmåling, hastighet- og kadenssensor).
  • Markedets mest presise pulssensor?
  • Nøyaktig gps og rask oppkobling.
  • Suveren støtte for tredjeparts apper.
  • Godkjent batteritid som smartklokke. Rask lading.
  • Spareblussmodus gir mange flere brukstimer.
  • LTE-støtte.
  • Sikkerhetsfunksjoner, kræsj- og falldeteksjon, Sirene.
  • God kvalitet på høyttaler og mikrofon.
  • Omfattende helsemåling, EKG,varsler om AFib, m.m..
  • Fungerer som en avansert dykkerklokke for de som bruker det.
  • God integrasjon med tredjeparts apper/tjenester.
  • Dobbeltrykk kan være nyttig i mange situasjoner.

Ulemper:

  • Fremdeles for kort batteritid til å fortjene navnet «Ultra».
  • Mangler kart og vesentlige navigeringsfunksjoner.
  • Ingen form for trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Den rimeligste Apple Watch Series 7/8/9 gjør nesten samme jobb.

Apple Watch Series 10


Apple Watch Series 10 er først og fremst en smartklokke, men imponerer så stort når det kommer til treningsfunksjoner at den på mange måter kan erstatte en avansert pulsklokke. Den 10-generasjonen er også (utvilsomt) den beste modellen i dens ti år lange historie, og bringer nesten alt fra toppmodellen Watch Ultra 2 til en mye lavere pris. På mange måter har Series 10 blitt den nye «Apple Watch Ultra Mini».

Apple Watch Series 10 kommer som vanlig i to størrelser; 42 mm og 46 mm, men i år er skjermen større enn noen gang, samtidig som klokken er 10 % tynnere enn forgjengeren (9,7 mm vs. 10,7 mm). Faktisk er skjermen på 46 mm modellen marginalt større enn skjermen på Watch Ultra 2. De avrundede kantene og den lave vekten på kun drøye 30 gram gjør derimot klokken mer komfortabel i bruk, og den er nesten umerkelig på hånden.

Apple har introdusert en ny wide-angle OLED-skjerm som gir opptil 40 % mer lys fra skrå vinkler, noe som gjør den lettere å lese ved et raskt blikk. Ladehastigheten er også forbedret; Watch Series 10 lader fra 0 til 80 % på 30 minutter, mot tidligere 45 minutter.

Watch Series 10 har fått en dybdemåler som kan måle ned til 6 meter under vannoverflaten, og i tillegg vil en ny vanntemperatursensor måle temperaturen på vannet når klokken er nedsenket. Med appen Oceanic+ har klokken støtte for både snorkling og fridykking. Watch 10 er også den eneste Apple Watch-modellen som lar deg lytte til musikk, podcaster og lydbøker direkte fra klokken uten behov for hodetelefoner.

De siste årene har Apple Watch Series 10 utviklet seg til å bli en fullverdig treningsklokke, men du må være klar over begrensningene som ligger i rundt et døgns brukstid, og at du må lete litt for å finne appene som gir deg maks ut av klokka.

Treningsappen til Apple lar deg tilpasse flere treningsskjermer med ulike treningsdata, opprette intervaller og treningsøkter, og ikke minst måle løpskraft og løpsdynamikk direkte fra håndleddet. Nytt for Watch Series 10 er muligheten for å laste ned kart på klokken.

Pulssensoren er kanskje markedets mest nøyaktige, og aktivitetsmålingen er omfattende og god. Du kan også sette aktivitetsringene på pause under skadeperioder eller hviledager- uten å miste fremgangen- samt justere bevegelsesmålene basert på ukedager.

Apple Watch Series 10 viderefører det sterke fokuset på helse og aktivitetssporing med en rekke avanserte funksjoner. Klokken registrerer skritt, kaloriforbruk, tilbakelagt distanse, og gir detaljerte søvnrapporter med informasjon om søvnfaser og total søvntid. Den måler også puls, oksygenmetning i blodet, estimert VO2-Max og HRV (hjertefrekvensvariabilitet). Og det meste gjør den veldig bra med imponerende nøyaktighet. Her er Apple og Garmin ledende. I tillegg kan du bruke klokken til å utføre et EKG, samt at klokken kan oppdage søvnapné å registrere pusteforstyrrelser.

Og så klart, Apple Watch gir deg alt du trenger av smartfunksjoner som støtte for varsler, samtaler, meldinger, nedlasting av apper, kontaktløs betaling med Apple Pay og strømming av musikk, samt en helt ny oversetter-app med støtte for 20 språk, som lar deg oversette direkte fra håndleddet. Klokken har en kraftig innebygd høyttaler og mikrofon, som gjør det enkelt å gjennomføre samtaler og gjøre taleopptak med klar lyd.

Vær obs på at Apple Watch Series 10 kun fungerer med iPhone, så har du en Samsung-telefon, eller noe annet, bør du se andre steder. Et godt alternativ kan være Samsung Galaxy Watch 7 40mm.

Fordeler:

  • Slank og komfortabel passform.
  • Lettlest og lyssterk skjerm.
  • Lynrask i bruk.
  • En mengde aktivitetsprofiler med gode tilpasningsmuligheter.
  • Endelig trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Integrert kraftmåling og løpsdynamikk.
  • Tilgang til offline kart.
  • Støtte for tredjeparts sensorer på sykkel (kraftmåling, hastighet- og kadenssensor).
  • Markedets mest presise pulssensor?
  • Nøyaktig GPS og rask oppkobling.
  • Suveren støtte for tredjeparts apper.
  • Rask lading.
  • Spareblussmodus gir flere brukstimer.
  • Mulighet for LTE-støtte.
  • Sikkerhetsfunksjoner, kræsj- og falldeteksjon.
  • God kvalitet på høyttaler og mikrofon.
  • Omfattende helsemåling, EKG, varsler om AFib, søvnapné, m.m..
  • Fungerer til fridykking og snorkling.
  • God integrasjon med tredjeparts apper/tjenester.

Ulemper:

  • Fremdeles for kort batteritid.
  • Trenger forbedrede kart- og navigeringsfunksjoner.
  • Savner «presis start» ved treningsøkter.
  • Skjermen er lett utsatt for riper.

Garmin Venu 3


Venu-linjen er et friskt pust i pulsklokke familien til Garmin og skiller seg ut med en nydelig, fargerik og kontrastrik AMOLED-skjerm. Venu 3 benytter i hovedsak touch som betjeningsmetode, men du har også tilgang til tre knapper for å gjøre betjeningen enklere.

Garmin Venu 3 følger opp salgssuksessen til Garmin Venu 2 Plus og gjør klokken enda litt smartere og bedre, i tillegg til at den nå kommer i to størrelser; Venu 3s (41 mm) og Venu 3 (45 mm). Blant nyhetene finner vi en oppgradert og bedre pulssensor, mer nøyaktig GPS, delvis nytt brukergrensesnitt, flere aktivitetsprofiler (også for rullestolbrukere), samt støtte for bilder på klokken for Android-brukere. I likhet med Venu 2 Plus får du også støtte for taleassistent, en innebygd høyttaler og mikrofon, lekkert og fresht design!

Garmin Venu 3 pakker inn nesten alt Garmin har å by på av avanserte helseovervåking- og treningsfunksjoner, samt en rekke smartfunksjoner som støtte for smartvarsler, streame musikk via Spotify/Deezer, kontaktløs betaling gjennom Garmin Pay, nedlasting av apper som ulike urskiver, værtjenester, nyhetsfeed, m.m., via Connect IQ Store. Takket være den innebygde mikrofonen og høyttaleren kan du gjennomføre samtaler eller lytte til musikk rett fra klokken. Merk dog at det er ingen støtte for LTE, så for å utføre samtaler krever det aktuelt tilkoblet telefonen.

Garmin Venu 3 måler ikke mer enn drøyt 45 mm diameter, og veier kun 40 gram. Batteritiden er på solide 10 dager i smartklokkemodus (3-4 dager med alltid-på-skjerm), og opptil 26 timer i GPS-modus uten musikk. 

Du får et hav av aktivitetsprofiler (inkludert egne profiler for rullestolbrukere), automatisk treningsstart, en mengde treningsøkter og treningsprogrammer demonstrert av flotte animerte figurer på skjermen, tilgang til dynamiske treningsprogrammer gjennom Garmin Coach (endrer seg basert på formen din), omfattende aktivitetsmåling og søvnsporing, en nøyaktig GPS og ikke minst selskapets nyeste og beste pulssensor. Glemmer du å starte/stoppe en treningsøkt vil klokken gjøre det automatisk.

Klokken måler hjertevariabilitet, HRV Status, stressnivå, Body Battery (kroppsressurser), oksygenmetningen i blodet, samt gir deg sikkerhets- og sporingsfunksjonen som gjør det tryggere og trene alene. Nyttige verktøy som Health Snapshot gjør det enkelt å få et raskt overblikk over egen helse i løpet av 2 minutter, og en «søvntrener» skal hjelpe deg til å sove bedre. Venu 3 har ingen EKG funksjon, men den kan varsle ved unormalt høye puls- og stressverdier slik at du kan ta grep om er betydningsfull for helsen din.

Garmin Venu 3 mangler den avanserte trenings- og restitusjonsanalysen fra blant annet Forerunner og Fenix, men gir deg en enkelt tilbakemelding om treningseffekt, samt en restitusjonsrådgiver, og er fullt og helt en fullverdig treningsklokke. Og det kanskje viktigste; den er liten, elegant, og oser kvalitet. Om du synes Garmin Venu 3 blir for dyr, så er fremdeles den eldre modellen Garmin Venu 2 Plus til salgs til en langt bedre pris. Den mangler dog funksjonen HRV Status og gir deg en eldre pulssensor.

Garmin Venu 3 leverer en meget god brukeropplevelse og nærmer seg å være en fullverdig smartklokke. Garmin klarer som alltid å innfri på de viktige områdene som aktivitets- og treningsfunksjoner, høy nøyaktighet på de fleste områder som pulsmåling, aktivitetsanalyse og GPS, og pakker det inne i et lekkert design med god batteritid. Når du i tillegg kan kombinere dette med telefonens innebygde taleassistent, fremstår Garmin Venu 3 som en veldig flott og allsidig pulsklokke.

Fordeler:

  • Nydelig og lettlest AMOLED-skjerm.
  • Touchskjerm + 3 knapper for enkel betjening.
  • Liten og lett. Behagelig passform.
  • Innebygd lagring for musikk/offline streaming av Spotify.
  • Trådløs betaling (Garmin Pay).
  • God batteritid og rask lading.
  • Meget nøyaktig GPS.
  • God pulssensor. Nøyaktig aktivitetsmåling.
  • Egen rullestolmodus som registrerer skyv i stedet for skritt.
  • Bred støtte for eksterne sensorer.
  • Enkel betjening og god app (Garmin Connect)
  • Stort utvalg aktivitetsprofiler + for rullestolmodus!
  • Gratis treningsøkter og dynamiske treningsprogrammer.
  • Automatisk aktivitetsstart/slutt (dersom du glemmer å starte/avslutte økta).
  • Animerte styrke- og HIIT øvelser direkte på klokka.
  • Egne funksjoner som gir deg raskt tilbakemelding om helse og treningstilstand.
  • God støtte for smartvarsler, samt tilgang til små apper som utvider klokkens funksjonalitet.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon gir ekstra trygghet.

Ulemper:

  • Ingen trådløs lading.
  • Fremdeles ingen EKG-måling.
  • Savner måling av hudtemperatur.
  • Litt for å lett å komme borti skjermen.
  • Høy pris..

Samsung Galaxy Watch Ultra



I år lanserte Samsung to modeller; Samsung Galaxy Watch 7 – en liten, men likevel pen oppdatering, og Samsung Galaxy Watch Ultra – et helt ny produkt med et design som virkelig skiller den fra alt annet som finnes på markedet.

Samsung Galaxy Watch Ultra er i utgangspunktet den samme klokken som Galaxy Watch 7, men har en kraftigere byggekvalitet, lengre batteritid, støtte for ruteimport, TrackBack og multiport-moduser.

Samsung gjør utrolig mye riktig med Galaxy Watch Ultra. Klokken har en byggekvalitet som ville overlevd Hiroshima, er rask som Usain Bolt i glansdagene, og smartere enn Einstein.

På innsiden finner vi en ny multiband-GPS for meg nøyaktig sporing, samt en ny og langt mer nøyaktig 2.gen BioActive-sensor som måler puls, hjertevariabilitet (HRV), oksygenmetning i blodet, blodtrykk (må kalibreres en gang i måneden), kan utføre EKG-målinger, samt gjennomføre en komplett kroppsskanning (viser følgende info om kroppen; BMI, Fettprosent, Muskelmasse, Fettmasse, Vannprosent, Hvileforbrenning).

Den nye 2.gen BioActive-sensoren kombinert med de mange AI-funksjonene sørger også for enda mer nøyaktig puls-, aktivitets- og søvnmåling. I tillegg vil klokken registrere kaloriforbruk, søvn, stress, pustefrekvens, estimert distanse, høydemeter, m.m.. All informasjon ligger lett tilgjengelig i den oversiktlige Samsung Health appen der du også kan sette opp varsler for unormal hjerterytme og høyt stressnivå. Nytt for Watch Ultra er muligheten for å oppdage søvnapné å varsle via Samsung Health Monitor appen.

Galaxy Watch Ultra fortsetter å tilby et bredt spekter av treningsfunksjoner og støtter over 100 ulike treningstyper, inkludert løping, sykling og svømming. I Samsung Health kan du opprette dine helt egne «øvelser/profiler», samt egne «Treningsrutiner» der du bygger opp mer avanserte treningsøkter. Sistnevnte lar deg for eksempel kombinere ulike øvelser som svømming, sykling og løping til en triatlon-profil. Ved å benytte treningsapper som Adidas Running: Run Tracker eller HR2VP Watch Bike Computer, kan du koble til en ekstern pulssensor for mer nøyaktige pulsmålinger.

Samsung har også lagt til flere treningsverktøy som «Race» som lar deg konkurrere mot et tidligere løp på samme rute, samt en FTP-test for syklister. I tillegg er det støtte for intervall-funksjoner og avansert løpsdynamikk (ikke kraftmåling).

Samsung Galaxy Watch Ultra kjører på den nyeste utgaven av Wear OS med Samsung sitt eget One UI 6 brukergrensesnitt. Den nye og raske prosessoren sørger for at alt av menyer åpnes lynraskt, og den responsive og lyssterke skjermen (3000 nits) kombinert med de to knappene og en ny Quick Button, gjør navigeringen til en fryd. Quick Button kan blant annet brukes til å starte/pause/stanse treningsøkter, programmeres til å åpne ulike apper, samt aktivere en ny nød-sirene. I tillegg har Wacth Ultra støtte for en ny dobbelt-klypebevegelse som lar deg åpne/utføre ulike apper/handlinger. Brukeropplevelsen har generelt fått et lite løft, og klokken er så enkel at de fleste kan ta den i bruk uten opplæring.

Av smartfunksjoner finner vi det meste av Google-apper som Google Wallet/Samsung Wallet, støtte for strømming av musikk, mulighet for LTE-tilkobling, utføre telefonsamtaler, motta smartvarsler, Google Assistant, Bixby, m.m.. Ikke minst får du tilgang til hundrevis av apper gjennom Google Play.

Galaxy Watch Ultra fungerer med hvilken som helst Android-telefon som kjører Android 11 eller høyere, men enkelte funksjoner er begrenset til kun Samsung-telefoner (blant annet EKG, blodtrykksmåling, varsler om unormal puls og søvnapné, Energy Score, Wellness Tips, samt dobbelt-klypebevegelse). iPhone-brukere har ingen mulighet til bruke Samsung Galaxy Watch.

Samsung Galaxy Watch Ultra er sannsynligvis den råeste Wear OS klokka du får kjøpt i dag, men det betyr ikke at det er den riktige for alle. Samsung Galaxy Watch 7 vil nok være et minst like godt valgt for majoriteten av brukere, for selv standardmodellen er ikke langt bak Galaxy Watch Ultra hva gjelder batteritid, og klokka i seg selv er både slankere og ligger mer komfortabelt på hånden. Og ikke minst en god del rimeligere. Til tross for nesten dobbelt så stort batteri som den minste Galaxy Watch 7 modellen, så må du fremdeles regne med å lade hver 1,5 – 2 dag, og enda oftere om du bruker den mye til trening.

Valget mellom Samsung Galaxy Watch Ultra og Samsung Galaxy Watch 7 avhenger av hva du skal bruke klokken til, og hvor lenge om gangen du skal bruke den uten mulighet til å lade. Dersom du sjelden trener mer enn 2-3 timer sammenhengene så holder Watch 7 i massevis. Har du planer om løp på 5-6 timer, eller ønsker muligheten for ruteimport, så ville jeg valgt Galaxy Watch Ultra. Bare husk at laderen bør ligge lett tilgjengelig uansett.

Fordeler:

  • Solid byggekvalitet.
  • Nydelig og lyssterk AMOLED-skjerm.
  • Rask i bruk.
  • Enkel betjening; lynrask respons fra skjermen + berørings-bezel.
  • Bedre batteritid enn standard Galaxy Watch 7.
  • Støtte for multisport, ruteimport og TrackBack.
  • Automatisk oppdagelse/registrering av treningsøkt fungerer godt.
  • Stort utvalg treningsøkter og programmer i Samsung Health appen.
  • Avansert aktivitets- og helsemåling (inkluderer EKG, blodtrykk, kroppssammensetning, m.m.).
  • Falldeteksjon, automatisk deteksjon av uregelmessig hjerterytme, samt søvnapné.
  • Stort utvalg apper tilgjengelig via Google Play.
  • Alle de nyttige Google-appene (inkludert Google Assistant og Google Wallet/Samsung Wallet).
  • Omfattende liste av smartklokkefunksjoner; offline streaming av musikk, smartvarsler med mulighet for å svare/skrive/ringe.
  • God kvalitet på mikrofon og høyttaler.

Ulemper:

  • Fremdeles for kort batteritid. Ingen trådløs lading.
  • Pulssensoren er mye bedre, men fremdeles ustabil.
  • GPS-nøyaktigheten kunne vært bedre.
  • Ingen dedikert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • EKG og blodtrykksmåling er forbeholdt Samsung-telefoner.
  • Kunne med fordel utnyttet størrelsen på klokken med en større skjerm.

Samsung Galaxy Watch 7


Like enkelt som at Apple Watch er det naturlige valget for iPhone-brukere, er Samsung Galaxy Watch det åpenbare valget for Samsung-brukere, i hvert fall dersom du er ute etter en dedikert smartklokke, men også ønsker å kunne bruke klokken som pulsklokke under trening.

Samsung Galaxy Watch 7 både ser og oppleves i stor grad som Galaxy Watch 6, men alt flyter raskere som følge av en kraftigere prosessor, og alle målinger er mer nøyaktige takket være en ny og bedre BioActive-sensor. Der Samsung Galaxy Watch 6 allerede var en god klokke, men manglet en liten «edge» for å gi den et ekstra overtak på konkurrentene i Wear OS universet, så er Galaxy Watch 7 mye nærmere.

«Classic»-modellen med den roterende kransen er borte, mens den «vanlige» modellen med slanke rammer med haptisk tilbakemelding fortsetter. Galaxy Watch 7 er tilgjengelig i to størrelser – 40 mm og 44 mm – både med og uten LTE. Klokken har et elegant design, men sporty design, og fungerer godt til både hverdags og trening, og byr på en komfort som gjør den behagelig å bruke døgnet rundt.

Årets modeller ligner i stor grad sine forgjengere, men har fått en mer lyssterk skjerm, raskere prosessor, mer lagring (32GB vs 16GB), et nytt grensesnitt, en ny og bedre multiband-GPS for mer nøyaktig sporing, og ikke minst en helt ny 2.gen BioActive-sensor som sørger for mer nøyaktige puls- og helse og aktivitetsmålinger.

Samsung Galaxy Watch 7 er som vanlig fullspekket med funksjoner for omfattende aktivitets- og helsemåling, samt muligheter for å registrere over 100 ulike treningstyper. «Hjertet» i klokken er en avansert 3-i-1 BioActive sensor som måler puls, hjertevariabilitet (HRV), oksygenmetning, blodtrykk (må kalibreres en gang i måneden), kan utføre et EKG, samt gjennomføre en komplett måling av kroppssammensetning (viser følgende info om kroppen; BMI, Fettprosent, Muskelmasse, Fettmasse, Vannprosent, Hvileforbrenning).

I tillegg vil klokken registrere kaloriforbruk, søvn, stress, estimert distanse, høydemeter, m.m.. All informasjon ligger lett tilgjengelig i den oversiktlige Samsung Health appen der du også kan følge ulike treningsøvelser og treningsprogrammer.

Samsung Galaxy Watch 7 vil automatisk oppdage/registrere om du trener, og starter økten automatisk dersom du glemmer det. Presisjonen på GPS og pulssensoren har økt betraktelig fra forrige generasjon, og kan for mange være grunn nok til å oppgradere. Samsung har også lagt til flere treningsverktøy som «Race» som lar deg konkurrere mot et tidligere løp på samme rute, samt en FTP-test for syklister. I tillegg er det støtte for intervall-funksjoner og avansert løpsdynamikk (ikke kraftmåling).

Samsung satser tungt på AI-funksjoner, og inkluder funksjoner som «Energy Score» for daglig innsikt i din generelle tilstand,  skreddersydde «Wellness tips», mer omfattende søvnanalyse med detaljerte «Sleep Score»-målinger. I tillegg kan du bruke enkle håndbevegelser for å kontrollere klokken, blant annet en ny dobbelt-klypebevegelse som lar deg åpne/urføre ulike apper/handlinger.

Klokken har ellers alt du trenger av smartklokkefunksjoner som tilgang til tusenvis av apper gjennom Google Play (også direkte på klokken), støtte for smartvarsler, mobilsamtaler, streaming av musikk, kontaktløs betaling, Google Assistant, Bixby, mm.. Velger du LTE versjonen har du muligheten til å benytte klokken med eSIM slik at du ikke er avhengig av telefonen for å utføre samtaler, motta varsler, etc..

Galaxy Watch 7 fungerer med hvilken som helst Android-telefon som kjører Android 11 eller høyere, men enkelte funksjoner er begrenset til kun Samsung-telefoner (blant annet EKG, blodtrykksmåling, varsler om unormal puls og søvnapné, Energy Score, Wellness Tips, samt dobbelt-klypebevegelse). iPhone-brukere har ingen mulighet til bruke Samsung Galaxy Watch.

Så lenge du er forberedt på å lade daglig og ikke har problemer med det, så er Galaxy Watch 7 en glimrende trenings- og hverdagspartner som du sannsynligvis vil bli veldig fornøyd med. For selv om den kanskje ser ut som en liten oppdatering, så er det nok til å utgjøre en betydelig forskjell.

Kort oppsummert er Samsung Galaxy Watch 7 aller best som smartklokke, god til å overvåke aktivitet- og helse, og ok+ som treningsklokke. Ønsker du en smart klokke med lengre batteritid og muligheten for å registrere multisport-økter som triatlon, duatlon eller andre aktiviteter, så er Samsung Galaxy Watch Ultra et bedre valg.

Fordeler:

  • Komfortabel passform og god byggekvalitet.
  • Nydelig AMOLED-skjerm.
  • Rask i bruk.
  • Enkel betjening; lynrask respons fra skjermen + berørings-bezel.
  • Automatisk oppdagelse/registrering av treningsøkt fungerer godt.
  • Stort utvalg treningsøkter og programmer i Samsung Health appen.
  • Avansert aktivitets- og helsemåling (inkluderer EKG, blodtrykk, kroppssammensetning, m.m.).
  • Falldeteksjon, automatisk deteksjon av uregelmessig hjerterytme, samt søvnapné.
  • Stort utvalg apper tilgjengelig via Google Play.
  • Alle de nyttige Google-appene (inkludert Google Assistant og Google Wallet/Samsung Wallet).
  • Omfattende liste av smartklokkefunksjoner; offline streaming av musikk, smartvarsler med mulighet for å svare/skrive/ringe.
  • God kvalitet på mikrofon og høyttaler.

Ulemper:

  • Fremdeles kort batteritid.
  • Pulssensoren er mye bedre, men fremdeles ustabil.
  • GPS-nøyaktigheten kunne vært bedre.
  • Ingen dedikert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • EKG og blodtrykksmåling er forbeholdt Samsung-telefoner.

Garmin Vivoactive 5


Med tanke på hvor mye du får for prisen på 3749 kr, så er det vanskelig å komme utenom Garmin Vivoactive 5. Dette er kort oppsummert en «Garmin Venu 3 Lite» med en litt enklere byggekvalitet, forrige generasjon pulssensor, mangel på høyttaler/mikrofon og enkelte aktivitetsprofiler, samt to i stedet for tre knapper, men ellers er det ikke mye som skiller de. Merk at i stedet for to å komme i to størrelser som sin forgjenger (40 mm og 45 mm), kommer Garmin Vivoactive 5 i kun en «mellomstørrelse» på 1,2″.

Vivoactive 5 er oppgradert med den samme flotte AMOLED-skjermen som Venu 3 og får nå alt av animasjoner og farger til å fremstå langt penere enn tidligere. Brukergrensesnittet er oppdatert for enklere navigering, og den slanke/diskre størrelsen på 42,2 mm i diameter, tykkelsen på 11,1 mm og lave vekten på 36 gram, bidrar til at klokken ligger godt på hånden. Batteritiden er også god med opptil 11 dager i smartklokkemodus (5 dager i alltid på-modus), og opptil 21 timer med GPS.

Garmin Vivoactive 5 har det meste for deg som ønsker en pulsklokke som i stor grad skal brukes for å overvåke viktige aktivitet- og helseparametre, samtidig som den fungerer godt til hverdags og trening. Vivoactive 5 har ikke like mange avanserte treningsfunksjoner, eller den samme trenings- og restitusjonsanalysen som Forerunner-/Fenix- og epix, men den måler blant annet hjertevariabilitet, HRV Status, stressnivå, Body Battery (kroppsressurser), oksygenmetningen i blodet, søvn og søvnfaser (også en egen søvn trener), samt gir deg sikkerhets- og sporingsfunksjonen som gjør det tryggere og trene alene. Nyttige verktøy som Health Snapshot gjør det enkelt å få et raskt overblikk over egen helse i løpet av 2 minutter

I motsetning til Venu 3S benytter Vivoactive 5 forrige generasjon pulssensor – en sensor som ikke er i stand til å utføre EKG-målinger dersom Garmin i fremtiden skulle åpne for dette (Venu 3 har det allerede i USA). Klokken kan likevel varsle ved unormalt høye puls- og stressverdier slik at du kan ta grep om er betydningsfull for helsen din.

Av nyttige smartfunksjoner finner vi kontaktløs betaling gjennom Garmin Pay, offline strømming av musikk via Spotify eller Deezer, støtte for smartvarsler, besvare/avvise samtaler, nedlasting av apper gjennom Garmin IQ Store, musikkontroller, sikkerhets- og sporingsfunksjon, og en enkel lommelykt-funksjon som booster lyset på skjermen.

Ellers byr Vivoactive 5 på mer enn 30 ulike aktivitetsprofiler (inkludert egne profiler for rullestolbrukere), tilgang til mer enn mengde treningsøkter og treningsprogrammer via Garmin Connect og tilgang til dynamiske treningsprogrammer gjennom Garmin Coach (endrer seg basert på formen din). Vivoactive 5 mangler de animerte treningsøktene fra Venu 3, men viser et muskelvarmekart som indikerer hvilke muskler de ulike øvelsene trener. Ellers får du en meget nøyaktig GPS og god pulssensor.

Garmin Vivoactive 5 tilbyr så mye, fungerer så bra, og koster såpass lite at dette i mine øyne er en av de beste klokkene Garmin har lansert på lang tid. Det er også den rimeligste pulsklokken som tilbyr funksjonen HRV Status. Er du primært ute etter god allround-klokke som fungerer like godt som en smartklokke i hverdagen, så er Garmin Vivoactive 5 er godt valg. Ønsker du en klokke primært til bruk for trening og vil ha «flest mulig funksjoner til lavest mulig pris» – velg Garmin Forerunner 255S Music.

Fordeler:

  • Pent design og behagelig passform.
  • Flott og lettlest skjerm.
  • Innebygd lagring for musikk/offline streaming av Spotify.
  • Trådløs betaling (Garmin Pay).
  • God batteritid og rask lading.
  • Meget nøyaktig GPS og pulssensor.
  • Omfattende helse- og aktivitetsmåling.
  • Egen rullestolmodus som registrerer skyv i stedet for skritt.
  • Enkel betjening og god app (Garmin Connect)
  • Stort utvalg aktivitetsprofiler + for rullestolmodus.
  • Gratis treningsøkter og dynamiske treningsprogrammer.
  • Automatisk aktivitetsstart/slutt (dersom du glemmer å starte/avslutte økta).
  • Egne funksjoner som gir deg raskt tilbakemelding om helse og treningstilstand (HRV Status, Body Battery, m.m.).
  • God støtte for smartvarsler, samt tilgang til små apper som utvider klokkens funksjonalitet.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon gir ekstra trygghet.

Ulemper:

  • Mangler barometer for å telle høydemeter gjennom dagen.
  • Hvorfor forrige generasjon pulssensor?

Huawei Watch GT 4


Den koster under 3000 kr, men leverer funksjoner og kvalitet til å forsvare en langt høyere pris. Huawei Watch GT 4 er selskapets beste smartklokke til nå. Forrige generasjons Watch GT 3 Pro er fremdeles en svært god hybridklokke, og på flere områder bedre enn Watch GT 4, men den siste utgaven gjør byr på en totalpakke som gjør den attraktiv for mange brukere.

Huawei Watch GT 4 kommer i to designvariasjoner: Huawei Watch GT 4 46 mm kommer i et nytt oktagonalt (åtte hjørner og åtte kanter) og litt røft utseende, og Huawei Watch GT 4 41 mm med elegant et slankere og mer stilrent design. Begge modellene har den samme lekre og lyssterke AMOLED-skjermen med en oppløsning på 466 x 466 px og det samme enkle brukergrensesnittet der klokken betjenes med en kombinasjon av sveip/touch og en stor digital krone og en enkel knapp på høyre side.

Det som virkelig skiller klokken fra konkurrerende merker er den lange batteritiden. Huawei Watch GT 4 46 mm kan holde det gående i opptil 2 uker på en enkelt lading, og Huawei Watch GT 41 mm kan holde ut opptil 7 dager. Merk at estimatene er med «hev for å vekke skjerm», og batteritiden er omtrent en tredjedel med «alltid på skjerm» (henholdsvis 4 og 2 dager). Huawei Watch GT 4 er også kompatibel med både Android og Apple iOS, men kun de med Android vil kunne bruke besvare meldinger med forhåndsskrevne meldinger i Huawei Health appen.

Huawei Watch GT 4 byr på omfattende aktivitets- og treningssporing, og en ny og oppgraderte TruSeen 5.5+ pulssensor sørger for at både pulsmålingen og den generelle aktivitetsmålingen er jevnt over god. Klokken har også en oppgradert multiband-GNSS, selv om denne ikke imponerer veldig. Det samme gjelder for søvnmålingen som tross alt er veldig detaljert. Av ulike parametre måler Watch GT 4 blant annet skritt, distanse, høydemeter, kaloriforbruk, puls, hvilepuls, oksygenmetning, hudtemperatur, stress, søvn (med søvnstadier + snorkelyder) og søvnpustefrekvens. (Huawei måler ikke HRV – hjertevariabilitet).

Sammenlignet med Huawei Watch GT 3 Pro er ikke Watch GT 4 godkjent for EKG-målinger, men den kan overvåke hjerterytmen din 24/7, samt gi beskjed/varsel ved både for høye/lave pulsverdier og stressnivåer. Klokken kommer med over 100 ulike aktivitetsprofiler hvorav flere av disse gir mulighet til å velge ulike innstillinger som for eksempel påminnelser, trene etter ulike mål (tid, distanse, kalorier), intervalltrening eller Smart følgesvenn. Du kan også synkronisere øktene til Apple Health og Strava, og du får avansert trenings- og restitusjonsanalyse, dynamiske løpeprogrammer, avansert løpedata som inkluderer sanntidsvurdering av løpeteknikk, «Tilbake til start»-funksjon ved hjelp av brødsmuleruting og en løpsindeks (RAI) som estimerer hvor raskt og effektivt du løper.

Av smartklokkefunksjoner får du støtte for smartvarsler, mulighet til å kontrollere musikken på telefonen, små apper som værmelding, lommelykt, kamerakontroll, etc., og ikke minst en innebygd mikrofon og høyttaler som kan brukes til å utføre samtaler når du er tilkoblet telefonen, eller lytte til musikk. Det er ingen støtte for kontaktløs betaling eller strømming av musikk, men du kan legge inn gode gamle mp3-filer på klokken. Kvaliteten på mikrofonen er absolutt godkjent.

Kort oppsummert er Huawei treffer Huawei Watch GT 4 10/10 når det kommer både til materialvalg og kvalitet, og batteritiden løper i sirkel rundt konkurrentene. Huawei Watch GT 4 vil ikke erstatte en dedikert multisportklokke for deg som er lidenskapelig opptatt av trening, men den vil nok gjøre en god jobb for deg som ønsker en elegant og sporty klokke som kan brukes til daglig, logge alt du gjør gjennom døgnet og samtidig kan brukes alle typer aktiviteter – uansett tid og sted.

De mange funksjonene og kvaliteten du får til under 3000 kr, veier godt opp for manglene, og slik sett fremstår Huawei Watch GT 4 som den best balanserte klokkene fra Huawei til nå.

Ønsker du en Huawei-klokke med støtte for LTE kan du vurdere Huawei Watch 4 eller Huawei Watch 4 Pro.

Fordeler:

  • Eksklusivt og flott design.
  • Nydelig skjerm.
  • Enkelt brukergrensesnitt. Lynraske menyer.
  • Lang batteritid og rask lading.
  • Omfattende helse- og aktivitetssporing.
  • Stay Fit-appen med kaloriovervåkning kan være nyttig for mange.
  • Mange aktivitetsprofiler med omfattende dataregistrering.
  • Flere nyttige treningsfunksjoner (intervaller, smart følgesvenn, varsler for puls- og hastighetssoner).
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Treningsprogram med individuell tilpasning.
  • Støtter eksterne Bluetooth-sensorer.
  • Huawei Health appen er oversiktlig og fin.
  • Mikrofon og høyttaler lar deg prate via klokken, eller lytte til musikk.

Ulemper:

  • Fremdeles ingen kontaktløs betaling eller musikktjeneste.
  • Kun så som så GPS.
  • App Gallery har få nyttige apper.
  • Unøyaktig søvnmåling.

Viktig å vite ved kjøp av pulsklokke

Optisk pulsmåling (OHR)

Tradisjonelt har pulsmåling ved bruk av en pulsklokke blitt utført ved å bruke eksterne pulssensorer som et pulsbelte festet rundt brystkassen, men de senere årene har det blitt vanlig at en pulsklokke kommer med en innebygd pulssensor som måler pulsen direkte på håndleddet. Denne formen for pulsmåling kalles «optisk pulsmåling» og forkortes OHR (optical heart rate).

Optisk pulsmåling baserer seg på fotopletysmografi (PPG), en teknologi som benytter lysdioder og en lysdetektor til å måle forandringer i størrelsen på blodkarene og deretter omgjør disse målingene til pulsverdier. Fargen på diodene kan variere fra produsent til produsent, men som regel er det grønne, røde og gule dioder i ulike antall. Grunnen til at blodet ditt er rødt, er fordi det absorberer rødt lys. Det grønne lyset fra som stråler ut fra baksiden på en pulsklokke absorberes av blodet for hver gang det strømmer blod ut i årene, mens det røde lyset reflekteres å får blodet til å se rødt ut.

Den tradisjonelle pulsmålingen som gjøres ved hjelp av et pulsbelte måler derimot den elektriske aktiviteten i hjertet (EKG). Pulsbeltene har en liten sensor festet på fremsiden av beltet som fungerer som «en hjerne» som tolker de elektriske signalene i hjertet, gjør de om til pulsdata og videresender dette til pulsklokka.

Selv om all optisk pulsmåling foregår på samme måte på alle enheter som benytter dette, kan resultatene med to ulike pulsklokke modeller variere kraftig. Hardvaren er det du og jeg ser som sensoren på utsiden, men det er også avanserte algoritmer (programvare) som skal behandle signalene lynraskt før de sendes videre til pulsklokka slik at pulsen blir synlig. De ulike produsentene benytter seg av hver sine patenter og teknologier, og selv om utviklingen går i riktig retning er det store utfordringer med å få til helt nøyaktige data.

Den soleklart beste på dette området er Apple med sin Apple Watch Series 6/7/8/7/Ultra/Ultra 2. Disse klokkene imponerer ikke bare undertegnede, men har generelt scoret høyt på kontrollmålinger der den optiske pulsmålingen har blitt sammenlignet med mer nøyaktig pulsmåling via en EKG-sensor.

For utenom Apple er Garmin og Polar ledende innen optiske pulsmåling, med Garmin et lite hode foran. Garmin har med sine siste to generasjoner OHR-sensorer; ELEVATE 4 og ELEVATE 5 klart å registrere pulsen med god presisjon under stort sett de fleste omstendigheter. Polar Precision Prime Gen 4 gjør også jevnt over en god jobb.

Likevel, optisk pulsmåling i en pulsklokke bør ikke sammenlignes med presisjonen du får ved å bruke et pulsbelte, spesielt ikke under aktiviteter som innebærer raske pulsendringer som HIIT, intervaller, styrketrening og CrossFit. OHR har også utfordringer under kaldt og tørt klima der blodårene gjerne trekker seg sammen og blodgjennomstrømningen ut til håndleddene tar lengre tid. Den beste presisjonen for optisk pulsmåling i en pulsklokke får man under «steady state training» der pulsen er jevn og uten voldsomme temposkifter.

Den kanskje viktigste bruken av OHR i en pulsklokke kommer til synes for aktivitetssporingen og søvnsporingen. Her er pulsen mye mindre utsatt for store svingninger, og målingene er mye mer stabile og kan brukes i utregningen av totalt kaloribehov, hvilepuls, søvnfaser, m.m..


Pulsklokke – optisk pulsmåling og feilkilder

Som nevnt kan presisjonen på optisk pulsmåling i ulike pulsklokke modeller variere voldsomt mellom de ulike produsentene, og ikke minst ut i fra hvilken aktivitet du bedriver. Men det er likevel noen generelle «regler» vi kan forhold oss til når det kommet til potensielle feilkilder som er utenfor egen kontroll:

  • En større og tyngre pulsklokke vil som regel gi mindre nøyaktige målinger enn en liten og lett pulsklokke på grunn av mer risting og dårligere kontakt med huden.
  • Løpsfrekvensen kan gjerne mistolkes som pulsslag å føre til en dobling av pulsen uavhengig av pulsklokke merke og modell.
  • Presisjonen på målingene kan påvirkes av hudfarge, behåring, underhudsfett, temperatur, passform, m.m..
  • Optisk pulsmåling i en pulsklokke fungerer bedre i varmt og fuktig vær, enn i kaldt og tørt vær som følge av økt blodgjennomstrømning til ekstremitetene.

Alle disse faktorene kan variere og er ikke skrevet i stein. Undertegnede har tynne håndledd og opplever mer nøyaktige pulsmålinger fra Garmin epix Pro (Gen 2) 51 mm enn på den langt mindre og lettere Garmin Forerunner 255 Music.


De ulike satellittsystemene – kort forklart

Enhver pulsklokke har det, men de fleste vet hva det er. Du tenker på det som GPS, men sannheten er noe annet. Det finnes nemlig ikke bare ett enkelt satellittsystem, men flere.

Under følger en oversikt over ulike satellittsystemer, hvorav de fem første er de vanligste å benytte i en pulsklokke:

  • GPS: Global Positioning System. Amerikansk. Det første systemet.
  • GLONASS: Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema. Russisk.
  • Galileo: Europeisk.
  • BeiDou: Kinesisk
  • QZSS: Quasi-Zenith Satellite System. Regionalt, men hovedsakelig satellitter over Japan.
  • IRNSS: Indian Regional Navigation Satellite System. Indisk.
  • EGNOS: European Geostationary Navigation Overlay System. Et tilleggssytem til GPS. Dekker i hovedsak Europa og Nord-Afrika.
  • WAAS (amerikansk), MSAS (japansk), GAGAN (indisk): Hovedsaklig tilleggssystemer i likhet med EGNOS.

De fleste nyere pulsklokker har støtte for de 3-5 av de fem største systemene (de første i listen) – såkalt Multi-GNSS. Hvert satellittsystem benytter sine egne satellitter, og jo flere satellitter en pulsklokke kan forholde seg til, desto bedre ligger forholdene til rette for gode målinger. For i det hele tatt å kunne starte en sporing, kreves det kontakt med minimum fire satellitter.

Hver pulsklokke kommer med en GNSS-chip som fungerer som mottar og sender signaler. Frem til for noen år siden brukte de fleste pulsklokker en GNSS-chips som støttet bruk av kun ett satellittsystem samtidig, men i dag benytter nesten alle pulsklokker av en viss kvalitet et chipset som gjør det mulig for en pulsklokke å benytte flere satellittsystemer på en gang. Dette bidrar til økt presisjon, men også redusert batteritid.

Noen av de nyeste og mest påkostede klokkene kommer med såkalt Multi-band GNSS. Multi-band GNSS gjør det mulig for en pulsklokke å levere enda høyere presisjon i områder der det ellers ville vært vanskelig å oppnå gode målinger. Multi-band GNSS kommer spesielt godt til nytte i byer med trange gater, høye bygninger og gjenstander som kan blokkere satellittsignalene. Det samme gjelder i fjellområder der du er omringet av bratte fjell, i dype daler/kløfter, etc..

Kort forklart består hvert satellittsystem av et visst antall satellitter, og hver satellitt kan sende signaler på ulike frekvenser. Jo flere satellitter en klokke/mottaker har mulighet for å koble seg til, desto større sannsynlighet er det at den vil få et godt signal i krevende miljøer. Tett skog, trange daler, bratte fjell eller høye bygninger i et bylandskap, vil kunne medføre forstyrrelser av signalene mellom ulike satellitter og en pulsklokke.

Jo flere satellittsystemer og frekvenser som kan benyttes samtidig, desto mer batteri forbrukes, så dette bør være noe du er klar over dersom du planlegger å bruke en pulsklokke med best mulig presisjon over lengre tid.

Merk også at til tross for at to ulike pulsklokker benytter samme chips, betyr ikke dette at presisjonen er identisk. Hvor nøyaktig en pulsklokke er, styres i stor grad av klokkens design, hvor antennen er plassert, og ikke minst av avanserte algoritmer og programvare som skal bidra til å minimere feilene som kan oppstå i utfordrende omgivelser.


Til slutt, som nevnt i starten. Samtlige pulsklokker som er nevnt i artikkelen er gode. De gir deg det grunnleggende du trenger fra en dedikert pulsklokke, og låner en del funksjoner fra smartklokker. Det viktigste er at du velger en pulsklokke som passer ditt behov og bruk. Det er dumt å svi av tusenvis av kroner på en pulsklokke som skal brukes et kvarter på SATS ELIXIA annenhver uke, men samtidig kan en god pulsklokke bidra til økt treningsglede og inspirasjon.

Foreslåtte artikler

VJ Sarva Polar 2 og VJ Sarva Artix 2 senker terskelen for å gå ut i snøen og på glatta takket være suveren komfort, god varme og godt grep.
WalkingPad X23 leverer mye kraft i en liten innpakning, og er en allsidig og god treningsmaskin for deg som trenger en kompakt og enkel tredemølle.
Zeeksack The Daypacker tar det geniale konseptet fra storebrødrene, pakker det inn i et mindre format, og leverer en allsidig sekk til hverdag og tur.
Salomon Mountain Flex Jacket er varm og komfortabel, og har gode pusteegenskaper. Bruksområdet er stort, men prisen er høy.
Fjällräven Expedition Fleece Hoodie leverer en varm og komfortabel fleecejakke med god passform, høy slitestyrke, og stort fokus på bærekraft.