Garmin – Guide og forklaring til ulike funksjoner og verktøy

25. desember, 2022 (oppdatert 29. desember 2023)

Featured image for “Garmin – Guide og forklaring til ulike funksjoner og verktøy”

Lurer du på hva Garmin Trendline er? Eller hva Training Load Balance, eller Body Battery betyr? Ingen klokkeprodusenter har klart å integrere flere funksjoner i klokkene sine enn Garmin. Her får du oversikten over hva de ulike funksjonene gjør, og hvordan du kan dra nytte av de.


Det hersker liten tvil om at Garmin er dominerende i pulsklokke markedet, og ingen produsenter er i nærheten av å tilby like mange funksjoner i en enkel pulsklokke som det Garmin er i stand til. Fra å være en dominerende innen GPS-enheter til fly, marine og biler, har Garmin vokst seg til å bli det største selskapet for pulsklokker/smartklokker (kun Apple Watch har en større markedsandel), og de fortsetter stadig vekk å lansere nye og innovative funksjoner.

Garmin har ikke bare konsentrert seg om trening- og restitusjon, men også om viktige områder som hverdagsaktivitet, stress, kvinnehelse, energiressurser, søvn, etc.. De senere årene har også klokkene fått mer og mer avanserte smarklokkefunksjoner, og de fleste Garmin-klokkene lar deg nå både betale og lytte til musikk kun ved hjelp av klokken. Under følger en oversikt over de funksjonene som er mest nyttige å vite om.


Oversikt






Byggekvalitet

Rammemateriale:

  • Standard: Rustfritt stål.
  • Sapphire-utgaver: Karbongrå DLC titan eller ren titan.

Dekselmateriale:

  • Standard: Fiberforsterket polymer med bakdeksel i stål.
  • Sapphire-utgaver: Fiberforsterket polymer med bakdeksel i titan

Urglassmateriale:

  • Standard: Corning® Gorilla® Glass DX
  • Sapphire-utgaver: Safirglass (svært motstandsdyktig mot riper).

Fordelen med Titan er større motstandsdyktighet mot riper, samt lavere vekt. Fordelen med Sapphire-linse er større motstandsdyktighet mot riper.

QuickFit-klokkereimer

QuickFit-reimene kommer i ulike bredder. Så lenge du velger en reim med tilsvarende bredere, kan QuickFit-reimer enkelt byttes uten bruk av verktøy.

UltraFit nylonreimer

UltraFit-reimene er slitesterke, elastiske reimer i antimikrobiell nylon med to lag som gjør den pustende, og sørger for høy komfort og lang holdbarhet.


Sensorer

De ulike Garmin pulsklokkene er utstyrt med forskjellige sensorer. Toppmodellene har som regel alle sensorene som selskapet har tatt i bruk, og det er stort sett altimeter, termometer og kompass som «mangler» på de rimeligere modellene. Her er en oversikt over de vanligste sensorene:

  • GPS / GNSS: GPS (en del av GNSS) brukes for å lokalisere klokken, og er til stor nytte for å måle distanse, hastighet, helling, m.m..
  • Altimeter: Altimeter registrer forandring i høyde, og er dermed i stand til å oppdage om du «klatrer»/tilbakelegger høydemeter i løpet av dagen. Dette gjør samtidig at beregningen av kaloriforbruk blir mer nøyaktig.
  • Barometer: Barometeret registrerer trykkforandringer og kan
  • Kompass: Kompasset er først og fremst til hjelp under navigering, og viser naturlig nok de ulike himmelretningene.
  • Gyroskop: Gyroskopet brukes for å oppdage bevegelse, og klokker med innebygd gyroskop vil i større grad kunne måle/registrere søvn, bevegelse, skille mellom gange/løp, gjenkjenne styrkeøvelser, svømmestil, etc., enn klokker som mangler dette.
  • Akselerometer: Akselerometeret registrerer bevegelse i lengderetning (frem/tilbake), kroppens bevegelsesretning, samt hastighetsendringer. Altimeteret er viktig for fallregistrering.
  • Pulssensor: En optisk pulssensor er en sensor i klokken som registrer forandringer i pulsen ved hjelp av fotopletysmografi (PPG), en teknologi som benytter lysdioder og en lysdetektor til å måle forandringer i størrelsen på blodkarene, og deretter omgjør disse målingene til pulsverdier.
  • Pulse Ox-sensor / SpO2-sensor: Pulse Ox-sensor / SpO2-sensor måler oksygenmetningen i blodet. Oksygenfattig blod som returnerer til lungene via venene, er mørkere enn det oksygenrike blodet i arteriene. For å måle oksygenmetningen vil Pulse Ox-sensoren registrere hvor mye rødt og infrarødt lys som reflekteres fra blodet som strømmer gjennom blodårene i håndleddet, å se hvordan dette varierer.
  • LTE: LTE-tilkobling gjør det i utgangspunktet mulig å være tilkoblet mobilnettet uavhengig av mobilen. Garmin benytter derimot LTE-tilkoblingen utelukkende til å kunne kontakte nødtjeneste/kontaktpersoner, samt til å mota meldinger under konkurranse/trening.

Sensorene under er integrert i ELEVATE 5 sensoren, men har foreløpig begrenset funksjonalitet:

  • EKG-sensor: EKG sensoren registrer de elektriske signalene i hjertemuskulaturen og kan gi verdifulle opplysninger om hjertets tilstand og funksjon.
  • Hudtemperatursensor: Hudtemperatursensor registrerer små temperaturforandringer i huden og kan være til hjelp for å avsløre sykdom.

Sensorene under er foreløpig ikke tilgjengelig i noen Garmin-klokker:

  • EDA-sensor: En EDA-sensor måler små elektriske forandringer i huden, og brukes sammen med kroppstemperatur og puls til å beregne stress.

Solcelle (Power Sapphire – Power Solar)

Enkelte av Garmin sine pulsklokker kommer med innebygd solcellelading i skjermen. Modellene med betegnelsen Power Solar har solcellepanel innebygd i det vanlige standard glasset. Modellene med betegnelsen Power Sapphire benytter mer ripesikkert saffirglass i kombinasjon med solcelleladingen.

Solcelleladingen gjør at klokkene får noe bedre batteritid når de eksponeres for tilstrekkelige mengder sollys, noe som spesielt er synlig på Garmin Instinct 2 Solar-modellene.


Skjermtype

Tradisjonelt kommer de fleste Garmin pulsklokker med en transflektiv MIP-skjerm (memory-in-pixel). Dette er skjermer som har god kontrast og lesbarhet i sterkt sollys, og trekker lite strøm slik at de er forenelig med lang batteritid. MIP-skjermen støtter farger, og nesten samtlige Garmin klokker støtter i dag farger. Flere av selskapets nyere klokker kommer derimot med en langt med fargesterk AMOLED-skjerm.

AMOLED-skjerm som åpner opp for høyere oppløsning og langt flere farger enn en MIP-skjerm. Sammenligner vi for eksempel Garmin Fenix 7 og Garmin epix 2/epix Pro (Gen 2) 47 mm, er skjermstørrelsen på 1,3″ den samme, men førstnevnte har en oppløsning på 260 x 260 px og 64 farger, mens Epix 2 har en oppløsning på 416 x416 px og 65 000 farger.

Der en klokke med MIP-skjerm gir mulighet for å velge mørk eller lys bakgrunn, vil en klokke med AMOLED-skjerm kun ha mørk bakgrunn. Dette skyldes hvordan AMOLED fungerer (skjermen består av små LED-dioder som lyser opp tallene, og ellers er mørke).

Legg merke til forskjellen i farger mellom de to ulike typene skjermer illustrert med Garmin Fenix 7 Pro og Garmin epix Pro (Gen 2).

Tradisjonelt har MIP-skjermer hatt fordelen av å være lettere å se i sterkt sollys utendørs, men Garmin har virkelig gjort en god jobb med AMOLED-skjermene på klokkene sine, og de utklasser som regel MIP-skjermene fullstendig – både inne og ute. De eneste tilfellene der MIP-skjermen kan være lettere å se er hvis du ser skrått ovenfra hvis du f.eks. har klokken festet på styret under sykling, samt under svømming.


Batteritid / Power Manager / Batterimodus

Batteritiden varierer i stor grad avhengig av modell, men generelt har Fenix- og Epix-modellene den beste batteritiden, mens toppmodellene i Forerunner-serien følger et lite styrke bak. Instinct-klokkene har også en helt vanvittig batteritid, spesielt klokkene med solcelle i skjermen, mens Garmin Enduro også legger seg i toppsjiktet.

Ettersom det er såpass mange faktorer som påvirker batteritiden, har Garmin flere estimater for hvor nøyaktig hvor lang batteritid hver av de ulike modellene gir. Kortest batteritid kan forventes når den optiske pulssensoren er i bruk, musikk streames via offline Spotify fra klokken, samt alle satellittsystemer er aktivert.  for Garmin Fenix-modellene vil batteritiden avhenge av klokkens størrelse.

Eksempelvis er batteritiden på Garmin Fenix 7-modellene med optisk pulsmåling aktivert + GPS (kun GPS) oppgitt til 40 timer, 62 timer og 96 timer. Med tilsvarende modeller i Solar-utgaven kan du forvente rundt 51 timer, 81 timer og 135 timer. I smartklokkemodus holder de tre modellene henholdsvis (opptil) 11 dager, 18 dager og 28 dager. Dette utvides ytterligere noen dager med solcelleladingen.

Batteritiden kan både forkortes og utvides avhengig av hvilke funksjoner du velger å aktivere/deaktivere. Garmin sin intuitive Power Manager (Strømstyring) viser deg i sanntid hvilke funksjoner som bruker batteri, hvor mye batteri hver av disse bruker, slik at du enkelt kan aktivere/deaktivere disse etter eget ønske.

Klokken kommer med flere Batterimoduser (Battery Mode) forhåndsinstallert slik at du kan velge f.eks. «Jakkemodus» som skrur av den optiske pulssensoren ettersom den uansett ikke vil ha noen funksjon når klokken benyttes utenpå et jakkeermet. Velger du «Maks Batteri» vil klokken sette GNSS-sporingen til UltraTrac, skru av Bluetooth-tilkoblingen, den optiske pulssensoren og musikkfunksjonen. Du kan opprette egne Batterimoduser å lagre disse etter eget ønske.

Sync Settings

Med introduksjonen av Connect IQ system 5 åpner Garmin for to nyheter; å laste ned apper fra Connect IQ Store direkte på klokken, samt å kontrollere innstillingene direkte fra telefonen via Sync Settings. Sync Settings lar deg gjøre nesten samtlige innstillinger direkte i Garmin Connect appen. Dette gjelder innstillinger generelt for klokken, og innstillinger for hver enkelt aktivitetsprofil. Du kan fremdeles gjøre innstillingene på klokken, men får nå bare enda større valgfrihet.

Endringer både i Garmin Connect på mobilen og på klokken kan gjøres «live». Du kan være midt i en økt, dra frem mobilen å gå inn på innstillingene for klokken i Garmin Connect, og deretter endre for eksempel et datafelt fra «hastighet» til «puls». Endringen skjer på klokken samtidig som du endrer på mobilen.


Treningsfunksjoner

De fleste pulsklokkene lar deg måle de vanlige parameterne som puls, hastighet, distanse, helling, høyde, etc., og ikke minst gjennomsnittlige verdier av disse. Under er en oversikt over de mest viktige funksjonene:

  • Virtuell Partner/Racer: Lar deg konkurrere mot deg selv, en tidligere gjennomført økt, eller en forhåndsbestemt tid. En liten animert figur viser hele tiden hvor langt foran/bak du ligger. Du bestemmer selv tempoet du ønsker å «konkurrere mot», eventuelt sluttiden på en bestemt distanse.
  • PacePro: Gir deg tempoveiledning underveis i økta slik at du lettere kan tilpasse hastigheten/intensiteten gjennom løpet. PacePro kan opprettes direkte på klokka, eller med større valgmuligheter i Connect appen. Klokken vil kunne hjelpe deg å holde et tempo som lar deg fullføre en gitt distanse på en forhåndsbestemt tid, og tar høyde for variasjoner i terrenget ved å justere hastigheten oppover/nedover. Du står fritt til å velge om du ønsker å starte med en «positiv splitt» som indikerer raskere rundetider i starten av løpet, før de avtar for hver kilometer, eller om du ønsker en «negativ splitt» som starter rolig, og deretter øker tempoet for hver kilometer.
  • ClimbPro: Deler motbakker og nedoverbakker på ruten du følger opp i individuelle seksjoner, slik at du til enhver tid har kontroll over stigningsprosent, antall høydemetre, løypeprofil og hvordan du ligger ann. For at ClimbPro skal fungere må du følge en forhåndsbestemt rute slik at løypeprofilen er kjent. Deretter vil du til enhver tid ha full kontroll over de kommende stigningene/nedoverbakkene på løypa.
  • Strava Live Segments: Strava Live Segments gir automatisk beskjed om nærliggende segmenter du har markert som «favoritter». Klokken vil varsle deg når aktuelle segmenter starter og slutter, samt gir deg «live tilbakemelding» underveis om hvordan du ligger ann. Varslene om ulike segmenter kan aktiveres/deaktiveres etter eget ønske. (Krever Strava Premium abonnement).
  • Treningsanimasjoner: Veilede treningsøkter direkte på klokka utført av små animerte figurer. Dette fungerer som en liten film av en person som utfører de aktuelle øvelsene, og som spilles av direkte på klokkeskjermen.
  • Treningsøkter: Gir deg tilgang til en rekke varierte treningsøkter og treningsprogrammer i Garmin Connect, som videre kan lastes ned på klokken slik at den veileder deg under hele økta. Enkelte modeller vil vise deg animerte øvelser slik at får demonstrert hvordan øvelsen utføres i sin helhet.
  • Løyper med rundreise: Tar utgangspunkt i popularitetsrutingen (de mest brukte rutene i nærheten) og oppretter automatisk 2-4 anbefalte ruter (rundturer) med utgangspunkt i de mest populære rutene i området du befinner deg. Du velger selv distanse og retning du ønsker å løpe/gå/sykle.
  • Intervalltrening: Mulighet til å sette opp egendefinerte intervaller. Bestem tid, distanse, tempo, pauser, m.m..
  • Løpsdynamikk: Løpsdynamikk gir tilbakemelding om faktorer som er avgjørende for løpeteknikken, blant annet: Lengde på steg, tid for bakkekontakt, hvor høyt du beveger deg for hver steg (oscillasjon), løpsfrekvens, m.m.. (krever et kompatibelt Garmin pulsbelte). Denne infoen kan hjelpe deg til å bli en bedre løper ved å veilede deg til bedre teknikk.
  • VO2 maks beregning: De fleste Garmin klokkene vil kunne beregne VO2 maks (det maksimale oksygenopptaket) automatisk når du benytter klokken under aktiviteter som løp, gåing og sykling. Du vil få en VO2 maks verdi for løp, og en VO2 maks verdi for sykling.
  • Ytelseskondisjon: I løpet av første 6-20 minuttene vil klokken gjøre en sanntidsvurdering av evnen din til å presentere, og deretter vise om verdien avviker og fra grunnlinjen for kondisjonsberegningen din. Hvert punkt på skalaen representerer rundt 1 % av kondisjonsberegningen din. Jo høyere verdien er, desto bedre kan du forvente og prestere. Jo lenger du har brukt en bestemt pulsklokke, desto mer nøyaktig blir resultatet. Ytelseskondisjonen gjør det enklere å se om du trener produktivt eller ikke.
  • Melkesyreterskel: Flere Garmin klokker kan registrere melkesyreterskelen enten gjennom en treningsøkt med veiledning, eller automatisk under en vanlig løpetur. Å kjenne til egen melkesyreterskelen gjør det lettere å trene med høyere presisjon ettersom denne verdien ikke påvirkes av like mange eksterne faktorer som pulsmåling.
  • Baneløp: Gir tilnærmet 100% korrekte målinger ved løp på bane ved at klokken «låser» satellittsignalet til en bestemt bane. Du kan selv velge hvilken bane du ønsker å løpe i, og klokken vil gi tilnærmet perfekte 400 meters runder, samt mer korrekt tempoberegning innfor klokker som ikke har denne funksjonen.

Høydejustert tempo

Høydejustert tempo (GAP – Grade Adjusted Pace)) hjelper deg å finne riktig tempo i varierende terreng ved å vise tempoet som tilsvarer løping i flatt terreng. Dette er et svært nyttig mål som både Suunto, COROS og Strava allerede tilbyr.


Avanserte aktivitetsprofiler

De ulike Garmin pulsklokkene kommer med forskjellig utvalg aktivitetsprofiler. Hver aktivitetsprofil er forhåndsinnstilt med datafelter som er mest mulig aktuelle for den gitte aktiviteten. Datafeltene kan likevel endres til å vise det du selv ønsker, og du kan selv tilpasse datafeltene på hver urskive. Hvor mange datafelter og urskiver du kan benytte, avhenger av modell.

Garmin har også inkludert egne urskiver som tydelig viser hvilken pulssone du ligger i, samt urskiver for kart, ClimbPro, kompass, og flere av de dedikerte funksjonene som tilbys av Garmin. Disse kan aktiveres/deaktiveres etter eget ønske.

Enkelte av aktivitetsprofilene gir deg mer innsikt enn andre, som for eksempel Ski/Alpint som registrerer antallet runder du kjører i alpinanlegget. Når du aktiverer denne funksjonen vil klokken automatisk gjenkjenne når du kjører nedover, og når du sitter i heisen på vei opp. På vei ned vil klokken vise info som hastighet og antall høydemeter du har kjørt nedover, totale antall nedkjøringer, gjennomsnittlig hastighet, etc., og du kan enkelt se tiden for de ulike rundene. Når du er ferdig å synkroniserer klokken til Garmin Connect, vil du få all informasjonen om turen rett i appen. Det samme gjelder for profilen Snowboard.

Garmin sine mest avanserte klokker sørger også for at aktivitetsprofilen for ski og snowboard automatisk gjenkjenner opp- og nedstigninger når du bruker den ute på tur i løpet av dagen. Du finner også aktivitetsprofiler for blant annet vannski, wakeboard, wakesurfing og tube. For deg med lidenskap for seiling vil «Seilekspedisjonsmodus» muliggjøre flerdagers seilaktiviteter med GPS registrert en gang i timen.

De fleste klokkene støtter innendørs svømming, mens de mest avanserte har en egen aktivitetsprofil for svømming utendørsDisse pulsklokke modellene måler total avstand, tempo, antall tak, tempo for tak, kalorier, SWOLF (effektiviteten), samtidig som den vil gjenkjenne svømmestilen din. I basseng måler de fleste klokkene total avstand, tempo, antall tak, tempo for tak og kalorier, samt gjenkjenner svømmestil. For svømming i basseng kreves det at du stiller inn bassenglengden på forhånd.

Swolf er et mål på svømmeeffektivitet og i likhet med golf vil en lavere score indikere bedre effektivitet. SWOLF er «Summen av tiden for én bassenglengde pluss antall svømmetak for den lengden. Eksempel: 35 sekunder på en lengde, pluss 20 svømmetak, gir en Swolf-score på 55. Benytter du klokke med som støtter svømming utendørs, beregnes Swolf etter 25 meter. Merk at ett svømmetak tilsvarer en komplett runde for armen du bærer klokken på. Dersom du crawler, vil du med andre ord ha utført totalt to tak, ett med hver arm, men klokken teller dette som ett tak.

MTB profilen viser i tillegg til de «vanlige» dataene som hastighet, distanse, puls, etc., mer spennende og detaljert informasjon med avansert terrengsykkelstatistikk som antall hopp, hoppdistanse og tid i luften.

Med Surf profilen kan klokken registrere antallet bølger du surfer, lengden og hastigheten for hver bølge. Du kan også pare klokken til tjenesten Surfline, som igjen vil generere en video av bølgene du surfer dersom det er et Surfline-kamera i nærheten.

Vindsurfing er satt opp til å vise info som nautisk hastighet, maksimal hastighet, gjennomsnittlig hastighet, antall runder, distanse, tid og kart. Kiteboarding viser hastighet, maksimal hastighet, distanse, høyde (grafisk fremstilling), puls og kart. Alle disse parameterne kan du endre å bestemme selv.

Med Langrenn profilen vil pulsklokken sammen med pulsbeltet Garmin HRM-Pro kunne gi deg avansert informasjon om langrennsøktens belastning – blant annet kraftmåling.

Multisport
En pulsklokke som støtter i Multisport lar deg kombinere aktivitetsprofilene Svømming, Sykkel og Løp (de vanlige øvelsene i et triatlon), men du kan også kombinere hvilke som helst aktiviteter å få detaljert oversikt over hver av disse i Garmin Connect. Du får også muligheten til å sette en aktivitet på «pause», for så å gjenoppta aktiviteten senere. Når du velger «pause» vil du skru av tilkoblingen til GNSS-systemet, og du kan bruke klokken som vanlig uten at den trekker unødvendig mye strøm. I det du er klar til å fortsette aktiviteten igjen, trykker du på «Start»-knappen, og klokken vil automatisk begynne og søke opp satellittene, og du kan gjenoppta økten fra der du pauset den.

Garmin Trendline (Populartitetsruting)

Garmin Trendline (Populartitetsruting) bruker data fra milliarder av kilometer samlet inn fra Garmin-brukere over mange år, til å vise deg de mest benyttede rutene for hver enkelt aktivitet i området du befinner deg. Denne funksjonen er spesielt nyttig dersom du er i et ukjent område og ønsker gode ruteforslag i nærheten av deg.

Garmin Trendline er spesifikk for hver enkelt aktivitetsprofil og vil derfor slå ut ulikt avhengig om du bruker aktivitetsprofilen Løping eller Sykling. Garmin tar også i bruk popularitetsrutingen til å gi deg forslag til ruter du kan gjennomføre i området du til enhver tid befinner deg i. Ved å velge hvor langt du ønsker å løpe/gå/sykler, hvilken retning du ønsker turen skal gå i, vil klokken automatisk finne frem opptil fem ulike forslag basert på disse kriteriene med utgangspunkt i de mest brukte rutene i området. Når du velger en bestemt rute vil klokken veiledede deg gjennom ruten fra start til slutt gjennom en rundtur.

Løpskraft

Enkelte nyere Garmin-modeller støtter nå muligheten for å få løpskraft direkte på klokka. Tidligere krevde dette at du løp med et Garmin HRM-Pro pulsbelte, eller en Garmin RD Pod (løpsdynamikksensor), men Garmin har heldigvis hengt seg på trenden med å måle løpskraft direkte i klokka slik både Polar, COROS og Apple er i stand til. Per dags dato er Garmin Forerunner 255/265/955/965, Fenix 7-serien, Epix-serien, Instinct 2-serien og Enduro 2 i stand til å måle løpskraft uten behov for eksterne sensorer under løping både på asfalt og i terrenget.

At løpskraft er såkalt «native» indikerer at det er integrert i klokken/programvaren på samme måte som puls, distanse, tid, etc.. Det er egne datafelter for løpskraft, egne varsler, kraftsoner, og treningsprogrammer lagt opp etter trening med løpskraft. (Løpskraft har også vært tilgjengelig på Garmin-klokker tidligere, men krevde da at du lastet ned en egen app fra Connect IQ Store).

Funksjonen fungerer på samme måte som Garmin din kraftmåling for sykling og langrenn, men benytter fem kraftsoner, I motsetning til syv soner for de andre aktivitetene. Kraften vises som gjennomsnittet for intervaller på enten 3 sek, 5 sek eller 10 sek.

Avansert løpsdynamikk

Avansert løpsdynamikk og løpskraft er mål som Garmin har tilbudt lenge, men det har tidligere krevd at du benytter eksternt tilbehør som en kompatibel pulssensor, eller en løpsdynamikksensor. Nyere modeller som Forerunner 255/265/945 LTE/955/965, Fenix 7/7 Pro, epix (Gen 2), epix Pro (Gen 2), Enduro 2, med flere, kan måle avansert løpsdynamikk rett fra klokka og håndleddet – uten behov for eksterne sensorer.

Klokkene som støtter avansert løpsdynamikk kan registrere følgende:

  • Tid med bakkekontakt: Registrer hvor lenge foten berører bakken for hvert skritt mens du løper.
  • Balanse for tid med bakkekontakt: Mål løpesymmetri med balansen mellom venstre og høyre tid med bakkekontakt.
  • Kadens: Tell hvor mange steg du tar per minutt med begge føttene.
  • Skrittlengde: Mål lengden på skrittet ditt fra ett fotavtrykk til det neste.
  • Vertikal svingning: Mål graden av sprett i bevegelsen din mens du løper.
  • Vertikalt forholdstall: Mål kostnad-gevinst-forholdet for vertikal svingning i forhold til skrittlengde.
  • Løpskraft: Mål den mekaniske arbeidsmengden din mens du løper.

All denne informasjonen kan brukes til å hjelpe en løper med å forbedre sin form og løpe raskere og mer effektivt.

Dersom klokken din ikke støtter avansert løpsdynamikk direkte fra håndleddet, kan du får den samme informasjonen ved å benytte et kompatibelt Garmin-pulsbelte som Garmin-HRM Pro eller Garmin-HRM Pro Plus. Du vil da få avansert løpsdynamikk som lengde på steg, tid for bakkekontakt, hvor høyt du beveger deg for hver steg (oscillasjon), løpsfrekvens, m.m..

Ytelse i sanntid / Real-Time Stamina

Real Time Stamina hjelper deg å forstå hvor hardt du klarer å yte på en gitt hastighet ved løp og sykling. Stamina betegner «Din egenskap til å motstå ytelse over tid» og er en begrenset ressurs som reduseres i takt med økt intensitetsnivå og varighet på treningen. Å gå i rolig tempo krever lite stamina. Å spurte i bratt motbakke tømmer energien raskt. Skal du prestere på topp krever det en hårfin balanse mellom å presse seg hardt ok, men ikke så hardt at du stivner fullstendig før målet er nådd. Ved hjelp av Garmin sin nye Stamina funksjon kan du nå i sanntid overvåke ditt eget Stamina-nivå. Skalaen strekker seg fra 100% til 0%, der 100% indikerer «fult batteri».

I tillegg til gjenværende Stamina vil du kunne se estimert distanse for hvor langt du kan løpe/sykle med nåværende hastighet med den gjenværende Staminaen. Klokken vil også gi deg et estimat for hvilket tempo du kan holde for ikke å tømme energilagrene for raskt. Reduserer du tempoet til under denne terskelen, vil du kunne øke Stamina-nivået gjennom aktiv hvile.

Stamina-funksjonen gir et godt innblikk i hvordan treningen påvirker deg «her og nå», og stemmer godt med hvordan treningen oppleves. Funksjonen er tilgjengelig for aktivitetsprofilene løping og sykling.


Endurance Score

Garmin Endurance Score (Utholdenhetspoengsum) og Garmin Hill Score (Bakkepoengsum) rer en slags videreutvikling av «Utholdenhet i sanntid / Real Time Stamina» som hele tiden viser hvor mye ressurser du har tilgjengelig basert på intensiteten på treningen der og da.

Både Garmin Endurance Score og Hill Score krever i utgangspunktet 14 dager trening med klokken, men førstnevnte metrikk vil dukke opp både på klokken og i appen umiddelbart ettersom den henter data fra de siste fire ukene. Hill Score vil også vises relativt raskt, men krever likevel mer mengde for å kunne gjenspeile en reell verdi.

Garmin Endurance Score (utholdenhetspoengsum) en en funksjon som er designet for å knytte sammen trening, kondisjon og evnen til å opprettholde prestasjoner over lange perioder, og indikerer din generelle evne til å opprettholde fysisk aktivitet over lengre tid. Scoren er dynamisk og beregnes ved hjelp av ulike faktorer som aktivitetsvarighet, intensitet, hastighet, kraft, VO2 maks, alder, kjønn, BMI og aktivitetsnivå. Taller øker og reduseres i takt med endringer i din utholdenhet, og en høyere poengsum indikerer større kapasitet for lengre prestasjoner.

Merk at scoren er individuell, og to personer som trener helt likt kan ha totalt ulike verdier. I tillegg til selve scoren vil du få en «status» som indikerer om hvor godt trent du er, samt at du vil kunne se hvilke aktiviteter som er mest bidragsytende til scoren. I Garmin Connect appen vil du få en enda bedre innsikt i Endurance Score, blant annet historikk for 12 uker og 12 måneder tilbake i tid.

Garmin Endurance Score

Garmin Hill Score (bakkepoengsum)

Garmin Hill Score (bakkepoengsum) måler kapasiteten din for løping i motbakke og vurderer fremgangen din over tid basert på kondisjonsberegningen (VO2 maks) og treningshistorikken din. Den måler løpsstyrken og utholdenheten din i stigninger over 2%, og gir deg en poengsum som er basert på ytelsen din over tid.

Garmin Hill Score

Bakkepoengsummen er basert på følgende.

  • Utholdenhet i oppoverbakke: Dette måler i hvor stor grad du kan opprettholde fart og ytelse når du løper i oppoverbakke. Det er basert på høydestigning og tiden du bruker på oppoverbakker med lav intensitet.
  • Styrke i oppoverbakke: Dette måler evnen din til og opprettholde løpekraft i oppoverbakke. Det er basert på innsats i høyintensive oppoverbakker.
  • Kondisjonsberegning. Dette er en måling av oksygenforbruket ditt ved topp ytelse og er en god beregning av evnen din til å løpe i oppoverbakke.
Garmin Hill Score

Visual Race Predictor / Løpsberegner

Race Predictor (eller Løpsberegner) tar hensyn til tidligere løpeaktiviteter og kondisjonsnivå for å kunne estimere sluttider på løpsdistanser. Race Predictor Trend viser hvordan disse estimatene utvikler seg over tid, og er synlig direkte på klokken. I grunnlaget for estimatet tar Visual Race Predictor også i bruk informasjon om fysiologiske mål, treningsbelastning og treningsstatus. Distansene det gjelder for er 5 km, 10 km, 21 km og 42 km – altså de vanligste løpsdistansene i konkurranse sammenheng.

De første Garmin-klokkene som hadde denne funksjonen gav mildt sagt unøyaktige målinger, men Garmin har tatt i bruk helt andre algoritmer og beregninger som gjør at Race Predictor nå er mye mer pålitelig.

Varme- og høydeakklimatisering

Varme- og høydeakklimatisering aktiveres automatisk i miljøer med høy varme (over 22 grader), eller i høyder over 800 meter. Klokken bruker da informasjonen fra PulseOx-sensoren (oksygenmetningen i blodet), samt temperatur og høyde til å fortelle deg hvordan du tilpasser deg nye miljøer/klimaer. Ettersom kroppen bruker lengre tid på å restituere seg i høyden, og det er hardere å yte på et høyt nivå i ekstrem varme, vil klokken ta hensyn til dette når den oppretter de daglige treningsforslagene, samt beregner treningisbelastningen og restitusjonstiden.


Daglige foreslåtte treningsøkter

Daglige foreslåtte treningsøkter tar i bruk all informasjon om treningstilstand, treningsstatus, restitusjon, søvn og stress, til å gi deg et forslag til en passende treningsøkt for løp eller sykkel hver eneste dag. Funksjonen er aktivert som standard, men kan deaktiveres om ønskelig. Forslagene er varierte, alt fra rolig langkjøring til intensive intervaller, og skal hjelpe deg å øke fitnessnivået slik at du ser en positiv utvikling over tid.

Daglige treningsforslag fungerer på mange måter som en personlig trener, og er et nyttig verktøy for deg som trenger inspirasjon/veiledning til treningen. Kort forklart; har du trent hardt og sovet dårlig vil klokken etter all sannsynlighet foreslå fullstendig hvile, eller en rolig treningsøkt. Er du godt uthvilt, har stresset lite og sovet godt, vil klokken etter all sannsynlighet foreslå en mer intensiv treningsøkt.

De fleste nyere Garmin-modeller har fått en oppdatert versjon av Daglige foreslåtte treningsøkter som viser en komplett oversikt over alle foreslåtte treningsøkter for en hel uke fremover i tid. Dette gjør det langt lettere å planlegge treningen, og forslagene er dynamiske slik at de hele tiden oppdateres for å matche trenings- og restitusjonstilstand. En annen svært nyttig forbedring, er at forslagene nå tar hensyn til et et kommende event i kalenderen. Klokken vil automatisk legge opp øktene slik at du topper formen mot konkurransen. Du får også muligheten til å gå inn å endre hvilke dager du ønsker å gjennomføre de aktuelle øktene. 


Garmin Execution Score

Garmin execution score er et mål på hvor godt du fulgte en treningsinstruksjon fra Garmin – enkelt sagt; hvor godt den faktiske økten samsvarte med daglig treningsforslag. Det er et enkelt tall fra 0 til 100 som viser hvor nøyaktig du holdt deg innenfor de anbefalte sonene eller tempoene under en løpe- eller sykkeløkt. Du kan se scoren på klokken din etter økten, eller i Garmin Connect under detaljene for den aktuelle aktiviteten. Scoren er nært knyttet til Garmins funksjon for daglige foreslåtte økter som gir deg tilpassede treningsforslag basert på flere faktorer. Jo bedre du følger forslagene, jo høyere blir scoren din.


Race Widget (Løpsmodul)

Race Widget Så lenge du har plottet en konkurransedag i kalenderen, vil RaceWidget (en dedikert widget) vise info om kommende event, blant annet løypeprofil, værmelding (når det nærmer seg), aktuelle treningstips, estimert sluttid, daglige treningsforslag, m.m.. Du kan også sette opp en PacePro-plan for løpet. For at Race Widget skal fungere optimalt, krever det enten at du selv legger til eventet i Garmin Connect, eller at arrangøren deler eventet via Garmin Connect. Deretter vil du hele tiden kunne følge med på eventuelle oppdateringer/endringer for løpsdagen.


Garmin Coach og Treningsøkter gjennom Garmin Connect

Garmin Coach fungerer som en personlig trener som følger deg opp etter hvert som formen din utvikler seg. Tjenesten er gratis, og består av et stort utvalg dynamiske treningsprogrammer som justeres i takt med hvordan formen din endres. Dette er svært gode alternativer for deg som f.eks. er interessert i å løpe din første 5 km, 10km eller halvmaraton.

For at treningsprogrammene skal passe deg best mulig, er det viktig at du legger inn riktige verdier ved oppsettet av programmet. I oppsettsfasen skal du svare på enkle spørsmål som f.eks. Hvor ofte løper du? Hvor ofte ønsker du å trene? Tidspunkt for gjennomføring?… Du kan selv velge hvor mange økter i uken du ønsker å trene, og hvilke dager det passer best å trene.


Styrketrening – Automatisk repetisjonstelling

Klokker med innebygd aktivitetsprofil for styrketrening, HIIT, Yoga og Pilates er kompatibel med nedlastbare treningsøkter og treningsprogrammer fra Garmin Connect. Modellene som støtter treningsanimasjoner på skjermen, vil vise hvordan hver øvelse utføres ved hjelp av en liten animert videosnutt. Klokkene som ikke støtter treningsanimasjoner, vil kun oppgi hvilke øvelser som skal utføres, samt antallet serier og repetisjoner, pause, etc..

Når du benytter Styrke funksjonen vil klokken automatisk gjenkjenne og registrere ulike styrkeøvelser, sett og repetisjoner. Dette er en ganske vanskelig oppgave for å klokken, og det blir sjelden riktig 100% riktig sammenlignet med programmet du følger. Eventuelle feil kan heldigvis enkelt redigeres i Garmin Connect etter økten.


Garmin Muscle Heatmap

I Garmin Connect appen får du en komplett oversikt over hvilke muskelgrupper som trenes ved at et «varmekart» benytter ulike farger for å vise hvilke muskelgrupper som trenes. Dette deles inn i primær muskelgrupper og sekundær muskelgrupper.

Dersom noen av øvelsene er feil, eller antallet repetisjoner/sett ikke stemmer, kan dette korrigeres i ettertid.


Optisk pulssensor – ELEVATE

Garmin ELEVATE er navnet på Garmin sin innebygde pulssensor. Den nyeste pulssensoren er på sin 5.generasjon, og har innehar også en Pulse OX sensor som måler oksygenmetningen i blodet. ELEAVTE 4 var en av de beste pulssensorene på markedet, Garmin ELEVATE 5 tar presisjonen et stort steg videre.

Både ELEVATE 4 OG ELEVATE 5 er uten blant de mest pålitelige optiske pulssensorene på markedet. Selv om pulsmåling via optisk pulsmåling ikke er like pålitelig som tradisjonell pulsmåling via EKG, vil klokker som benytter ELEVATE 4/5 gi godkjente verdier for gjennomsnittsbrukeren i de fleste situasjoner. Optisk pulsmåling vil alltid være utsatt for en rekke feilkilder, noe du kan lese mer om i denne saken om hvordan optisk pulsmåling fungerer.

ELEVATE 4/ELEVATE 5 kan måle pulsen under vann, selv om det anbefales å bruke et eget pulsbelte for best mulig resultater.


Pulse Ox – Oksygenmetning i blodet

I tillegg til å måle puls vil ELEVATE 4/ELEVATE 5 måle oksygenmetningen (SpO2) i blodet gjennom en Pulse Ox-sensor. Målingene kan brukes til å avsløre tegn på sykdom, søvnproblemer, m.m., men er også tiltenkt bruk i høyden der oksygennivået er langt tynnere enn i lavlandet. Her vil SpO2-nivået sammen med temperaturen og høyden bidra til å gi bedre estimater for treningsbelastning og restitusjonstid.

Når Pulse Ox-sensoren er aktivert, vil batteritiden bli redusert. Dersom du ønsker å «få det beste av begge verdener», kan du stille klokken til å måle oksygenmetningen kun i løpet av søvnfasen.


Broadcast-funksjon

Klokker med Broadcastfunksjon gjør det mulig å bruke klokken som en ekstern pulssensor for annet tilbehør. Du kan f.eks. bruke den optiske pulssensoren på klokka å sende pulsen til en sykkelcomputer, tredemølle, romaskin, etc..


Hjertevariabilitet (HRV) og EKG

Foreløpig er det ingen Garmin pulsklokker som er i stand til å måle EKG, men Garmin jobber tydeligvis med dette ettersom det ble avslørt i programvaren til nykommeren Garmin Venu 2 Plus. Mange Garmin klokker kan derimot måle Hjertevariabilitet(HRV)Hjertevariabilitet er «variasjonen i tidsrommene mellom påfølgende hjerteslag» og måles i millisekunder (omtales ofte som i R-R-intervaller).

Frekvensen er en god indikasjon på hvor godt restituert kroppen din er, om den er klar for å trene, eller bør ta det rolig. HRV påvirkes av en rekke eksterne og interne faktorer, som blant annet sykdom, stress og trening. Lengden på intervallene tolkes dog på en annen måte enn pulsen. Kort tid mellom intervallene kan tyde på at du er i ferd med å bli syk, overtrent, sliten og stresset. En «sunn» HRV forbindes med større variasjon mellom pulsslagene.


Navigering / Outdoor / GNSS

Under følger en oversikt over ulike satellittsystemer, hvorav de fem første er de vanligste å benytte i en pulsklokke:

  • GPSGlobal Positioning System. Amerikansk. Det første systemet.
  • GLONASSGlobal’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema. Russisk.
  • Galileo: Europeisk.
  • BeiDou: Kinesisk
  • QZSSQuasi-Zenith Satellite System. Regionalt, men hovedsakelig satellitter over Japan.
  • IRNSSIndian Regional Navigation Satellite System. Indisk.
  • EGNOSEuropean Geostationary Navigation Overlay System. Et tilleggssytem til GPS. Dekker i hovedsak Europa og Nord-Afrika.
  • WAAS (amerikansk), MSAS (japansk), GAGAN (indisk): Hovedsakelig tilleggssystemer i likhet med EGNOS.
  • Flere nyere pulsklokke modeller har støtte for de fleste av de fem store systemene. Hvert satellittsystem benytter sine egne satellitter, og jo flere satellitter en pulsklokke kan forholde seg til, desto bedre ligger forholdene til rette for gode målinger. For i det hele tatt å kunne starte en sporing, kreves det kontakt med minimum fire satellitter.

Tett skog, trange daler, bratte fjell eller høye bygninger i et bylandskap, vil kunne medføre forstyrrelser av signalene mellom ulike satellitter og en pulsklokke. Hver pulsklokke kommer med en GNSS-chipsom fungerer som «hjernen» som registrerer og sender signaler. Frem til nylig har samtlige GNSS-chipset kun støttet bruk av ett satellittsystem samtidig, men nylig har Sony kommet med chipset som gjør det mulig for en pulsklokke å benytte flere satellittsystemer på en gang. Dette bidrar til økt presisjon, men vil igjen kunne gå ut over batteritiden. 

Multi-band GNSS

De fleste av Garmin sine mest påkostede klokker (f.eks. Garmin Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2) modellene, Enduro 2, samt Forerunner 955/955 Solar/965) kommer med såkalt Multi-Band GNSS. Multi-Band GNSS gjør det mulig for en pulsklokke å levere enda høyere presisjon i områder der det ellers ville vært vanskelig å oppnå gode målinger. Multi-Band GNSS kommer spesielt godt til nytte i byer med trange gater, høye bygninger og gjenstander som kan blokkere satellittsignalene. Det samme gjelder i fjellområder der du er omringet av bratte fjell, i dype daler/kløfter, etc.. 

Kort forklart består hvert satellittsystem av et visst antall satellitter, og hver satellitt kan sende signaler på ulike frekvenser. Jo flere satellitter en klokke/mottaker har mulighet for å koble seg til, desto større sannsynlighet er det at den vil få et godt signal i krevende områder. Ettersom en pulsklokke må ha kontakt med minimum fire ulike satellitter for å få et «godkjent» signal, og Multi-Band GNSS chipen gjør det enklere å oppnå kontakt med flere frekvenser og satellitter samtidig.

Jo flere satellittsystemer og frekvenser som kan benyttes samtidig, desto mer batteri forbrukes, så dette bør være noe du er klar over dersom du planlegger å bruke en pulsklokke med best mulig presisjon over lengre tid.

Merk også at til tross for at to ulike pulsklokke modeller benytter samme chipset, betyr ikke dette at presisjonen er identisk. Hvor nøyaktig en pulsklokke er, styres i stor grad av design av klokken, hvor antennen er plassert, og ikke minst av avanserte algoritmer og programvare som skal bidra til å minimere feilene som kan oppstå i utfordrende omgivelser.

Flere Garmin-klokker tilbyr avanserte «Outdoor-funksjoner» som gjør det enklere å navigere utendørs, samt følge forhåndsdefinerte ruter. Vanlige funksjoner for disse modellene er

3-akset kompass, barometrisk høydemåler som også gir stormvarsel ved plutselige trykkfall, værmelding på klokken, termometer som fungerer både over og under vann, «Tilbake til start»-funksjon som enten lar deg velge korteste vei tilbake, eller nøyaktig samme vei som du kom, mulighet for å navigere til et forhåndsbestemt koordinat, Sight´N Go, og ikke minst de mange interessepunktene som allerede ligger forhåndsinstallert på klokka og som enkelt kan navigeres til.


SatIQ

SatIQ-teknologien sørger for at klokken automatisk bytter mellom de ulike satellittmodusene for å optimalisere batteritiden samtidig som det byr på best mulig posisjonsnøyaktighet. Dersom du befinner deg i et område med god dekning for GPS-signaler, vil klokken sannsynligvis benytte «Kun GPS». Beveger du deg her til et område med mer krevende terreng og flere hindringer, skifter klokken sannsynligvis over til «Alle satellittsystemer». Dersom ikke dette er nok, går den over til «Alle satellittsystemer og multibånd». På denne måten vil tiden sørge for å bruke minst mulig batteri uten at det går på bekostning av nøyaktigheten.

SatIQ bidrar utvilsomt til å forbedre batteritiden, og det ser ikke ut til å påvirke presisjonen på navigeringen nevneverdig. Du vil nok oppnå litt bedre nøyaktighet dersom du kjører beste GNSS-modus hele tiden, men da vil til gjengjeld batteritiden reduseres betraktelig. 


TopoActive kart

Flere av Garmin sine mest påkostede pulsklokker kommer utstyrt med forhåndsinstallerte kart. Dette inkluderer følgende: 

  • Garmin Fenix 5X og nyere Fenix-modeller foruten om Fenix 6 uten «Pro» betegnelsen).
  • Garmin Forerunner 945 / Forerunner 945 LTE og nyere.
  • Garmin Forerunner 955 / Forerunner 955 Solar / Forerunner 965
  • Garmin Epix (Gen 2)
  • Garmin Epix Pro (Gen 2)
  • Garmin Enduro 2
  • Garmin Tactix – serien
  • Garmin Quatix – serien
  • Garmin Epix 2 – serien
  • Garmin Descent – serien
  • Garmin MARQ – serien

Frem til Fenix 7 og Epix 2 har kartene vært begrenset til TopoActive-kart for «regionen» klokken ble kjøpt i. Kjøpte du en klokke i Europa, ville kartet dekke disse landene. Kjøpte du en klokke i Nord-Amerika, ville kartet dekke dette området. Garmin Fenix 7, Garmin Epix 2, Garmin Forerunner 955, Garmin Enduro og nyere klokker, gir deg nå tilgang til detaljerte TopoActive-kart for hele verden. Disse modellene leveres fremdeles forhåndsinstallert med kartet for ditt område, men du kan nå laste samtlige andre regioner gratis over klokkens WiFi. Standard-modellene har ikke kartet forhåndsinstallert, men disse kan lastes ned gratis fra Garmin. Du trenger dermed ikke å koble klokken til Garmin Express eller andre tredjeparts løsninger for å installere alternative kart.

Alle kart er basert på OpenStreetMap og inneholder gatenavn og en rekke interessepunkter (POIs). Garmin Fenix 7 Sapphire og Garmin Epix 2 Sapphire modellene har totalt 32GB lagringsplass, men standard modellene har 16GB. Samtlige Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2) modeller har 32GB lagring. Dette varierer mellom de ulike klokkemodellene og kan være lurt å være oppmerksom på dersom du planlegger å legge inn mange kart. Lagringskapasiteten kan fritt benyttes til å legge inn valgfrie kart og musikk, mens det er reservert egen lagringsplass og et bestemt antall plasser for ulike apper fra Connect IQ butikken.

En viktig del av kartene er de 42 000 forhåndsinstallerte kartene for golfbaner rundt i hele verden. Er du lidenskapelig golfspiller vil disse kunne gi deg mye glede. 

SkiView kartet har støtte for navn på alpinanleggene og løypene har fargekoder som viser vanskelighetsnivået på løypene. Garmin inkluderer også «vanlige» langrennsløyper i kartene for aktivitetsprofilen Langrenn.


Around Me (Rundt meg)

Around Me, eller Rundt meg funksjonen lar deg enkelt se aktuelle POIs (interessepunkter) rundt deg til enhver tid. Gå til kartbildet på klokken, hold inne meny-knappen, og velg «Rundt meg». Du får opp et nytt skjermbilde med ikoner som viser aktuelle POIs, eventuelt kan du velge å se de som listevisning. Trykker du på et av punktene kan du velge å navigere dit ved hjelp av sving-for-sving navigering på klokken.


Løyper med rundreise

Løyper med rundreise tar utgangspunkt i popularitetsrutingen og oppretter automatisk 2-4 anbefalte ruter (rundturer) med utgangspunkt i de mest populære rutene i området du befinner deg. Du velger selv distanse og retning du ønsker å løpe/gå/sykle. Selve beregning av ruten går i løpet av et minutts tid og kan gjøres «on the go». Når klokken har beregnet en´ eller flere ruter, vil du kunne velge å se den på kartet, få oversikt over total lengde og antall høydemeter, og deretter om du ønsker å følge den. Velger du å ta i bruk ruten, trykker du bare «Start», og klokken vil veilede deg ved hjelp av sving-for-sving navigering.

Rutenavigeringen til Garmin er meget god. Du får beskjed i god tid før du skal endre kurs, og klokken piper og vibrerer når det nærmer seg. En annen «bonus» er at den ikke fortsetter å mase med piping og vibrering dersom du svinger feil, men raskt rekalkulerer en ny rute. Du står også fritt til å starte navigeringen fra starten av en rute, eller et vilkårlig sted langs ruten.


ClimbPro

ClimbPro er en nyttig funksjon som gjør det enklere å planlegge, samt fordele krefter underveis på en tur. ClimbPro deler enkelt og greit motbakker og nedoverbakker på en forhåndsvalgt rute opp i individuelle seksjoner og viser dette oversiktlig på en egen urskjerm. Klokken vil til enhver tid vise en oversikt over antall motbakker/nedoverbakker, løypeprofil, lengde, stigningsprosent, antall høydemeter og hvor i bakken du befinner deg.


Up Ahead – Lenger fremme – Vit hva som er foran deg

Up Aheadeller Lenger fremmeer en ny funksjon som ble lansert samtidig med Garmin Fenix 7 og Garmin Epix 2. Up Ahead viser deg til enhver tid de neste interessepunktene foran deg på løypen slik at det blir både enklere og mer oversiktlig å navigere. Up Ahead aktiveres når du navigerer en forhåndsbestemt rute der du selv har lagt til aktuelle interessepunkter (POIs) på forhånd. Et eget skjermbilde vil deretter oppdateres automatisk med nye interessepunkter etter hvert som de dukker opp.

Klokken vil eksempelvis vise avstanden til neste vann, stigning, rasteplass, hytte, etc., samt gi deg beskjed når du skal skifte retning. Up Ahead vil fungerer med tredjeparts tjenester som Komoot og Wikilock, slik at dersom du sender en rute fra Komoot til klokken, vil klokken vise deg interessepunkter som er lagt inn på ruten.


NextFork

NextFork er en funksjon som gjør det enda litt lettere å bruke navigeringen på klokken. NextFork kartveiledning viser distansen og navnet på ruten foran deg, og skal bidra til å redusere risikoen for at du navigerer feil.

NextFork er automatisk aktivert og ingenting du trenger å tenke på. Navnet på nærmeste løype/krysse/interessepunkt på løypen foran deg dukker automatisk opp på skjermen. Funksjonen er absolutt nyttig, og litt moro ettersom kartet viser navn på steder du sannsynligvis ikke var klar over hadde et navn.


Trening- og restitusjonsanalyse

Training Load og Training Load Balance

Garmin tilbyr avansert trenings- og restitusjonsanalyse på de fleste av sine Forerunner- og Fenix modeller, i tillegg til på siste generasjon Garmin Instinct 2. Trenings- og restitusjonsanalysen (Training Load og Training Load Balance) tar i bruk Firstbeat sine avanserte algoritmer som benyttes for å veilede deg til å trene og restituere mest mulig riktig. Training Load tar i bruk fysiologiske data, total treningsbelastning siste 7 dager, søvn og relevante parameter og forteller deg om du trener for lite, for hardt, eller akkurat nok til å vedlikeholde dagens nivå.

Med Training Load Balance blir all treningen du har tilbakelagt de siste 28 dagene delt inn i Aerob lav, Aerob høy, Anaerob trening. Klokken vil deretter vise deg hvilken treningsform du før prioritere mer/mindre av for å oppnå en ideell fordeling av høy og lav intensitet som gir deg fremgang. Så lenge du har lagt inn riktig informasjon om kjønn, alder, vekt, treningstilstand, makspuls og hvilepuls, klarer Garmin å gi imponerende gode verdier, og er et nyttig verktøy for å guide deg på riktig vei.

Akutt belastning

De nyeste Garmin klokkene har fått en oppgradert utgave av Training Load og kalles nå Akutt belastning. Tidligere representerte Training Load all treningsbelastning for de siste 7 dager, og behandlet denne likt. Det vil si, det knallharde økten du gjennomførte for 5-6 dager siden, hadde like stort utslag på den totale treningsbelastningen som en hard økt du utførte i går. I en virkelig verden så skjønner alle at dette ikke blir riktig, og Garmin har derfor redesignet funksjonen slik at treningsbelastningen nå er avtakende for hver dag som går. Dette betyr at den harde økten for snart en uke siden, ikke påvirker Akutt belastningen i like stor grad som en nylig gjennomført treningsøkt.

Å behandle treningsbelastningen på denne måten gjør at klokken vil gi deg et mye mer riktig bilde av den virkelige belastningen. I tillegg vil det føre til en jevnere og mer realistisk treningsstatus ettersom en enkelt hardøkt ikke vil føre til større svingninger når belastningen av denne ikke lenger medregnes i den totale 7-dagers belastningen. Garmin har også oppdatert widgeten for Akutt belastning med en «grønn sone» som viser rammene for hvordan treningsbelastningen din bør ligge for å optimalisere formen.

I tillegg tar Garmin i bruk fysiologiske data, søvn, HRV Status og relevante parameter, og forteller deg om du trener for lite, for hardt, eller akkurat nok til å vedlikeholde dagens nivå. Training Load Balance deler all treningen de siste fire ukene inn i Aerob lav, Aerob høy, Anaerob trening. Klokken vil deretter vise deg hvilken treningsform du før prioritere mer/mindre av for å oppnå en ideell fordeling av høy og lav intensitet som gir deg fremgang.

Firstbeat-algoritmene som beregner treningsstatusen har blitt veldig gode og gjenspeiler en mer reell verdi enn tidligere. Tidligere har et kort opphold i treningen f.eks. i forbindelse med en konkurranse, eller en hard treningsøkt kunne resultere i en treningsstatus som viste «Lite produktiv». Garmin innfører nå en ny «status» som viser «Belastet», og indikerer mangel på tilstrekkelig restitusjon, fremfor at du trener lite produktivt. En annen forbedring er at treningsstatusen vil ta hensyn til bestemte treningsmål, eller eventer/konkurranser du eventuelt har lagt til i kalenderen.


Kronisk belastning

Mens Akutt belastning har fokus på kort sikt, skal Kronisk treningsbelastning ta for seg belastning på lengre sikt. Med dette ønsker de å gjøre det enda lettere å forså den langsiktige utvikling, og hvordan forholdet mellom disse to påvirker kroppen. Akutt vs. kronisk treningsbelastning analyserer balansen mellom utøverens akutte (kortvarige – siste 7 dager) og kroniske (langvarige – siste 28 dager) belastning, og varsler deg i situasjoner der belastningen endrer seg for raskt.

Kronisk belastning i Garmin Connect:


Slik tolker du resultater av Akutt vs. Kronisk treningsbelastning

Resultatene av akutt- og kronisk treningsbelastning skal hjelpe til å optimalisere totalbelastningen og å redusere skaderisikoen. Forholdet mellom disse belyser de positive og negative konsekvensene av treningen og faktorer i treningsbelastningen og konkurransene som utøveren har vært gjennomført over tid. Garmin og Firstbeat bruker fargekoder på klokken for å vise forholdet mellom Akutt- vs. Kronisk treningsbelastning, der hver enkelt fargekode representerer et gitt belastningsnivå. Områdene for Akutt- og kronisk treningsbelastning har hver sine fargekoder som er representert ved: 

  • Gul (Lav belastning)
  • Grønn (Moderat belastning)
  • Rød (Høy belastning)

Disse områdene justeres kontinuerlig basert på hver enkelt utøvers individuell treningshistorikk. Eksempelvis, dersom du når en akutt treningsbelastning på 900, vil dette bli det nye maksimumet som de tre soneområdene justeres fra. Den øvre grensen (900) vil reduseres hvis tilsvarende belastninger ikke oppnås i påfølgende treningsuker, noe som resulterer i at soneområdene automatisk justeres for å ta hensyn til dette. Dette sikrer en individuell justering for hver enkelt utøver. Verdiene for Load Ratio kan tolkes som følger:

Du er også utstyrt med Akutt: Kronisk treningsbelastningsforhold (ACWR). Denne informasjonen kan indikere når en utøver er i en godt forberedt tilstand, eller har økt risiko for å bli skadet. Også disse er fargekodet for å gi et tydelig bilde av tilstanden: 

  • Grønn = God ACWR
  • Gul = Moderat ACWR
  • Rød = Dårlig ACWR

Den gylne middelvei, og det du ønsker å oppnå, er en treningsbelastning der Akutt- og Kronisk treningsbelastning er lik og forholdet mellom disse er 1,0. Dette indikerer at du er optimalt forberedt og i en tilstand der akutt treningsbelastning er lav (opplever minimal «tretthet») og kronisk treningsbelastning er høy (tegn på utviklet «kondisjon»).

I følge forskning utført av Dr. Tim Gabbett, er det optimale belastningsforholdet for redusert skaderisiko når forholdet er mellom 0,8-1,3. <1 – Utøveren i en godt forberedt tilstand. 0,8-1,3 – Trening er optimalisert. «Den gylne middelvei» der skaderisikoen er redusert. >1,5 – Faresone. Mer utsatt for skade. >1,8 – Faresone 2. Ytterligere økt risiko for skade. Overvåking av akutt- vs. kronisk treningsbelastning kan sikre at økt treningsbelastning introduseres trygt og effektivt uten å sette utøvere i større risiko for skade. Både for lite og for stor treningsbelastning kan føre til økt skaderisiko, redusert kondisjon og dårlige prestasjoner.


Treningseffekt

Etter hver treningsøkt vil den også gi en tilbakemelding i form av Treningseffekt. Treningseffekten deles inn i Aerob og Anaerob, og måles på en skala fra 0-5 der 5 er størst effekt, samt at du får en Belastnings score, eller EPOC verdi, som inngår i beregningene for totalbelastningen. Kort forklart er EPOC (Excess Post-Exercise Consumption) et mål på hvor mye oksygen kroppen forbruker etter en treningsøkt. Jo høyere oksygenforbruk (altså høyere EPOC), desto større treningsbelastning.


Eksempelvis vil en EPOC verdi på 100 hver dag i løpet av en uke føre til en total treningsbelastning på 700. Klokken tar hensyn til all trening de siste 7 dagene, og EPOC verdien fra den siste dagen i perioden vil alltid trekkes fra, mens verdien fra den nye dagen legges til. I tillegg vil EPOC verdien fra de siste syv dagene sammenlignes med totalbelastningen for de siste 28 dagene for å se om du trener mindre/mer enn normalt. Basert på all informasjonen klokken mates med, vil den til enhver tid vise Fitnessnivået og Belastningen, og summen av dette resulterer i en Treningsstatus. Avhengig av om fitnessnivået- og belastningen er synkende, oppretthold, eller stigende, vil klokken fortelle deg om treningsstatusen din er produktiv eller ikke (flere ulike nivåer).

Dersom du ikke bryr deg, trenger du ikke å forholde deg til det. Du kan også velge å sette den på «Pause» dersom du i en periode er syk, på ferie, reise, etc.. 


Restitusjonsberegner

Basert på ytelsen under hver treningsøkt vil klokken gi deg en estimert restitusjonstid. Den estimerte restitusjonstiden tar ikke bare hensyn til den siste økten, men bruker total treningsbelastning, aktivitetsdata og søvnmålingen i beregningene. Dette gjør at den estimerte restitusjonstiden blir mer nøyaktig enn når det tas hensyn til kun siste økt.


HRV Status

Etter at Garmin kjøpte opp analyseselskapet Firstbeat Analytics, har de pumpet ut flere og flere avanserte funksjoner. Lenge ble det fokusert utelukkende på treningsfunksjoner, men flere og flere har innsett verdien av å optimalisere balansen mellom trening og hvile (restitusjon). Garmin har kastet seg på toget og introdusert både HRV Status og Training Readiness.

HRV Status ble utviklet av nettopp Firstbeat Analytics, og bygger videre på grunnleggende funksjoner fra tidligere Garmin klokker. Frem til nå har et utvalg Garmin klokker kunne utføre et såkalt «Health Snapshot», som i løpet av en to minutters seanse registrerer hjerterytme, HRV (hjertevariabilitet), oksygenmetning, respirasjonsrate og stress. Snapshot var i utgangspunktet et bra verktøy, men det gav aldri brukeren noe mer enn masse tall.

HRV-status En ny funksjon hos Garmin er HRV Status som i større grad utnytter informasjonen om hjertevariabiliteten(HRV) – et parameter som regnes som en av de beste indikatorene for å se hvor godt restituert kroppen er, eller om det er tegn til sykdom.

HRV Status 

Hjertevariabilitet er definert som «variasjonen i tidsrommene mellom påfølgende hjerteslag» og måles i millisekunder (omtales ofte som i R-R-intervaller). HRV gjenspeiler forholdet mellom det sympatiske (fight/flight, aktivert) og det parasympatiske (hvile og fordøyelse) delene av det autonome nervesystemet. HRV er individuelt og påvirkes av mange ulike faktorer, både eksterne og interne. Ytre faktorer som søvn, alkohol, koffein, stress og trening, kan du selv ta grep om. Interne faktorersom alder, kjønn og genetikk er utenfor din kontroll.

For en voksen person kan HRV variere mellom 20 og 200 ms, men en omfattende 2019-studie som omfattet 150 000 nederlendere, viser en synkende eksponentiell trend fra rundt 80 millisekunder (ms) for tenåringer til 25 ms for de over 75 år. Andre studier tyder på at godt trente personer gjerne har en høyere HRV enn gjennomsnitts befolkningen. I motsetning til puls der lav puls ofte forbindes med god form, er det motsatt for HRV. Kort tid mellom intervallene kan tyde på at du er i ferd med å bli syk, overtrent, sliten og stresset. En «sunn» HRV forbindes med større variasjon mellom pulsslagene. HRV Status baserer seg på følgende: 

  • Gjennomsnittlig HRV målt i 5 minutters intervaller i løpet av natten, og hvordan dette ser ut sammenlignet med de siste 7 dager.
  • Gjennomsnittlig HRV for minimum de siste 3 ukene (minus den siste uken) vil danne en grunnlinje. Dersom det er nok data, vil gjennomsnittet for de siste 3 månedene danne grunnlinjen.
  • Informasjonen fra HRV Status inngår i Training Readiness.

Klokker som støtter HRV Status krever at du bruker den i minimum tre uker sik at den kan opparbeide seg en grunnlinje for hva som er ditt normale HRV-område. Grunnlinjen er ikke en enkelt verdi slik som hvilepuls og makspuls, men et intervall mellom et nedre og et øvre område. Klokken måler gjennomsnittlig HRV i løpet av natten i 5 minutters intervaller, og sammenligner gjennomsnittlig HRV de siste syv nettene med grunnlinjen (altså HRV de siste tre ukene). Dersom HRV avviker sterkt fra dette, kan det tyde på enten sykdom eller for mye trening.

En egen urskive viser grunnlinjen for HRV, gjennomsnittet for de siste syv dager, og gjennomsnittet for siste natts søvn. HRV Status gjør det enkelt å forstå hvor klar kroppen er for trening, og oppgis som en av følgende tilbakemeldinger: 

HRV Status: Balansert – ugyldig – Lav – Ingen status – Dårlig – UbalansertSå lenge HRV Status er i det grønne området og indikerer «Balansert», så er du «good to go». Befinner du deg i det oransje området «Moderat», kan du fremdeles trene, men bør være oppmerksom på at du kran være mer utsatt for overtrening, eller sykdom, enn normalt. Dersom HRV Status er i det røde området og statusen viser «Dårlig», eller «Ubalansert», bør du vurdere kaffebesøk og film-maraton isteden. Hvis du ikke klarer å innse dette selv, vil klokka fortelle deg det svart på hvitt. HRV Status er også tilgjengelig i Garmin Connect.


Training Readiness

Training Readiness er en funksjon som på en enkel og konkret måte viser hvor mottakelig kroppen din er for trening til enhver tid, bare ved å kaste et blikk på klokka. Tanken bak Training Readiness er at «Dersom treningen utføres på tidspunkter der kroppen er mest mottakelig, vil utøveren få et større utbytte av treningen enn dersom man følger en treningsplan slavisk». Parameterne som tas i bruk i grunnlaget for Training Readiness er:

  • Søvnscore (siste natt)
  • Restitusjonstid.
  • HRV Status
  • Akutt belastning
  • Søvnhistorikk (siste tre netter)
  • Stresshistorikk (siste tre dager)

Basert på denne informasjonen vil klokken gi en tilbakemelding som kan leses av på en score fra 0-100 (100 er best), og en skala som indikerer ett av følgende. 

Dårlig – Lav – Moderat – Høy – Topp

Training Readiness er synlig på morgenrapporten og i Garmin Connect, men også tilgjengelig på klokka som en egen widget der den oppdateres kontinuerlig for å reflektere din nåværende tilstand (tilsvarende restitusjonsstatusen). I tillegg til statusen vil klokka komme med konkrete forslag om hvordan du kan balansere trening og hvilke for å prestere/yte best mulig.

I motsetning til Resitusjonstid vil Training Readiness se på et bredere spekter. Restitusjonstid forteller deg når kroppen er restituert etter en hard treningsøkt, og kan variere fra kun noen timer til fire dager. Training Readiness tar i større grad hensyn til HRV Statusen, og ser på forholdet mellom det sympatiske- og parasympatiske nervesystemet. Til tross for at restitusjonstiden er null, er det ikke sikkert kroppen din er mottakelig for trening. Selv om du har restituert deg helt etter forrige treningsøkt, kan det være andre faktorer som spiller inn og gjør at du ikke er i optimal tilstand for å trene. Dette vil avsløres av Training Readiness.

Training Readiness kommer i tillegg til Garmin sin allerede omfattende aktivitetssporing og trenings- og restitusjonsanalyse, og gjør de kompatible Garmin-klokkene til et langt mer «helhetlig» produkt. Garmin er mestere på å gi brukeren forståelige og meningsfull informasjon, og både Training Readiness og Body Battery er to konkrete bevis på det. Training Readiness er ogees tilgjengelig i Garmin Connect.


Jetlag Rådgiver

Flere av Garmin sine toppmodeller (Fenix 7-serien/Epix-serien, Enduro 2/Forerunner 965/955/ MARQ Gen 2) har en egen Jetlag Rådgiver som skal bidra til å minimere effekten av jetlag med veiledning om lyseksponering, søvnplan og trening på langdistanseturer. Jetlag appen finnes både på klokken og telefonen, og lar deg se hvor mye Jetlag du kan forvente deg under en reise, samtidig som den vil gi anbefalinger om søvnmengde og lettere treningsbelastning. For å ta i bruk Jetlag rådgiveren, må du først oppgi detaljer om reiser under «Mer» seksjonen i Garmin Connect appen. 

  • Velg Trening og planlegging -Jetlag-rådgiver – Legg til turdetaljer.
  • Legg til destinasjon. Du kan også legge til en annen destinasjon (om nødvendig). Du kan også gjøre justeringer i planen hvis det er endringer (flyforsinkelser osv.).
  • Velg Neste.
  • Legg til reisedetaljer for returreisen. Hvis det er en enveisreise, kan du markere for dette.
  • Klikk på Fullfør og synkroniser klokken. Turen vises som en hendelse i Garmin Connect-kalenderen din.

Aktivitetsmåling

Garmin har de siste årene levert meget god presisjon på både skritteller, kaloriberegninger og andre relevante data for aktivitetsmålingen, og er sannsynligvis det selskapet som klarer dette best. Nesten samtlige klokker måler «alt», men klokkene som mangler barometer vil ikke telle høydemeter utenom annet enn under aktivitet. Ved hjelp av pulssensoren, PulseOx-sensoren, akselerometeret, gyroskopet og eventuelt den barometriske høydemåleren, vil Garmin registrere nesten alt du foretar deg i løpet av døgnets 24 timer. 

Avhengig av modell, vil Garmin klokken kunne gi deg følgende info i løpet av dagen:
Puls, oksygenmetning, respirasjonsrate (pustefrekvens), kaloriforbruk, estimert væsketap, Body Battery (kroppsressurser) målt på en skala fra 0-100 der 100 indikerer fulle batterier, stressnivå fra 0-100, intensitetsminutter, estimert distanse og antall høydemeter tilbakelagt (krever altimeter), avansert søvnsporing med dypere søvnanalyse og en søvnscore for nattens søvn, varsler om unormal hjerterytme (høy/lav), estimert VO2-maks nivå og estimert kondisjonsalder basert på nåværende treningstilstand.

Intensitetsminutter

Garmin-klokken sporer automatisk minutter i løpet av uken med moderat og intens aktivitet, og viser disse som intensitetsminutter. Høyere aktivitet gir større helseeffekt, og minutter med høy aktivitet vil derfor telle dobbelt (x2) av moderat intensitet. Som standard har klokken angitt et mål for ukentlige intensitetsminutter på 150, men du kan justere dette målet ut fra egne behov.

Menstruasjonssyklus

Kvinner vil i tillegg kunne bruke utvalgte Garmin-klokker til å overvåke menstruasjonssyklusen og å loggføre symptomer i Garmin Connect. I tillegg kan klokkens brukes til å holde oversikt over svangerskapet.


Body Battery – Kroppsressurser

Body Battery er et nyttig og «helhetlige verktøy». BodyBattery måler «Kroppsressursene» du til enhver tid har tilgjengelig ved å benytte informasjon som pulsvariasjoner, stress, søvn og aktivitet, til å fortelle deg hvor mye energi du har tilgjengelig. Body Battery måles på en skala fra 0-100 der 100% indikerer fulle batterier og at du er klar til trening. Jo nærmere «0 nivået» du er, desto mindre mottakelig er kroppen for trening, og du bør heller vurdere enn rolig økt, eller fullstendig hvile.

Body Battery gir et godt estimat på den reelle dagsformen, og klarer på en god måte å sy sammen alle de ulike parameterne til et fornuftig og forståelig mål som enhver bruker kan dra nytte av. Søvn og hvile fyller på lagrene, mens aktivitet og stress tapper de.


Move IQ – Automatisk registrering av aktivitet

Move IQ gjør det mulig for klokken å opprette og lagre aktiviteter automatisk uten at du manuelt starter klokken. En Move IQ-økt vil ikke vises i kalenderen på samme måte, eller registrere like mange data som en vanlig treningsøkt. Move IQ vises med en egen farge i kalenderen, og inngår i det daglige beregningen av Body Battery og estimert restitusjonstid.

Du kan selv angi en minimumstid før Move IQ aktiveres, og du kan deaktivere funksjonen dersom du ikke ønsker å ta den i bruk. Aktivitetene dette gjelder for er sykling, løping, svømming, gåing eller bruk av en elliptisk maskin.


Garmin Physio TrueUp / Garmin TrueUp

Garmin Physio TrueUp holder fysiologiske data synkronisert mellom flere enheter. Dette er spesielt nyttig dersom du regelmessig benytter to ulike Garmin-enheter om hverandre. Et eksempel på dette kan være at du til daglig benytter en Garmin Fenix 7, mens du på sykkelturene dine benytter en Garmin Edge 1030 Plus. Når Physio TrueUp er aktivert, vil relevante data synkroniseres på tvers av enhetene, og trenings- og restitusjonsanalyse vil samsvare mellom de to enhetene. De fleste Garmin-klokker lansert fra og med 2020 har denne funksjonen. Følgende data kan deles på tvers av kompatible enheter og holdes synkronisert med Physio TrueUp: 

  • VO2 max
  • FTP og Kraftsoner
  • Restitusjonstid
    • Recovery Time oppdateres bare når Physio TrueUp er aktivert på alle enheter.
  • Treningsbelastning
    • For kontoer med både Edge-sykkelcomputer og klokke må du sørge for å synkronisere Edge før du starter en ny aktivitet på den. Hvis du ikke gjør dette, vil treningsbelastningen på 7 dager variere mellom edge, klokke og/eller siden for treningsstatus for Garmin Connect.
  • Fokus på treningsbelastning
  • Varme-/høydeakklimatisering
  • Antatte Løpstider
  • Siste aktivitet widget
  • Siste løp-/sykkel-/svømmewidgets
  • Ukentlige og månedlige totaler

Garmin TrueUp

Det samme gjelder dersom du veksler mellom to klokker. Garmin True Upsynkroniserer aktivitetssporingsdata som trinn, kalorier osv., på tvers av enhetene. Du må alltid velge en enhet til å være primær aktivitetsmåler, og deretter vil denne overstyre den andre. Du kan selv velge hvilken enhet som skal være primær aktivitetsmåler, og endre dette enkelt via Garmin Connect, eller på enheten selv.


Søvnanalyse

De fleste Garmin klokkene tilbyr avansert søvnanalyse og registrerer total søvnlengde, tid tilbrakt i i tre ulike søvnfaser; lett, dyp og REM, samtidig som den også får med seg når du er våken og hvor mye du beveger deg i løpet av natten. Til slutt får du en total søvnscore mellom 0-100% der 100% indikerer best søvnkvalitet, samt at klokken gir deg en tilbakemelding om du er tilstrekkelig restituert, eller behøver mer hvile.

Utvalgte modeller har i tillegg en egen søvnstyring-plan som gir mulighet til å tilpasse ulike innstillinger spesifikt for den angitte søvnperioden. Eksempelvis kan touchskjermen deaktiveres, lyset dempes, varsler skrues av, oksygenmetning aktiveres, etc..


Høneblund

Klokker med muligheten for å registrere hvile- og høneblunder fortløpende gjennom dagen vil automatisk spore søvn over 5 minutters varighet fortløpende gjennom dagen. Klokken vil gi tilbakemelding om hvilke fordeler kroppen din får ut av dem, du kan se hvordan de påvirker Body Battery, og du kan få forslag til hvor lange de bør være, samt når på dagen det er best å ta en blund.


Hudtemperatur

Hudtemperaturmåling sporer automatisk hudtemperaturen din mens du sover, og sammenligner den gjennomsnittlige hudtemperaturen gjennom natten med gjennomsnittet ditt de siste dagene og viser variasjonen i forhold til dette.

Det er kun klokker med den nyeste ELEVATE 5 pulssensoren som har mulighet til å måle hudtemperatur. Hudtemperatur vil de første resultatene vises etter 3 dager, men det tar omtrent 20 dager å etablere din baselineverdi. Deretter vil den klokken etter hver natt vise hvordan hudtemperaturen din avviker fra denne gjennomsnittsverdien (baselinjen). Du vil med andre ord ikke se den faktiske hudtemperaturen.

Å overvåke hudtemperaturen kan være nyttig for å finne ut om du er i ferd med å bli syk, men det kan også brukes til å forutsi menstruasjonssykluser. Merk at dersom du bytter klokke så kreves det 3 nye dager før du resultatene vil vises. Hudtemperaturen er relatert utelukkende til hver enkelt klokke.

Flere og flere pulsklokker og smartklokker har de siste årene fått hudtemperatursensor, blant annet Fitbit, Samsung, Apple, Polar, Whoop, med flere.


Garmin Health Snapshot / Helsebilde

Garmin Health Snapshot, eller «Garmin Helsebilde», er en funksjon som lar deg ta et øyeblikksbilde av helsen din ved å måle ulike parametere som hjertefrekvens (HR), hjertefrekvensvariabilitet (HRV), pulsoksymetri, respirasjon og stress. Rapporten blir lagret både på klokken og i Garmin Connect appen. Du kan bruke denne funksjonen til å se hvordan kroppen din reagerer på ulike aktiviteter, som trening, meditasjon, søvn eller hvile.

Garmin Helsebilde gir deg et innblikk i hvordan kroppen din har det akkurat nå, men det er ikke ment som en medisinsk diagnose eller behandling.

Garmin Health Snapshot / Helsebilde

Ulike HRV-verdier og hva de betyr

Under et øyeblikksbilde av helsen din beregner Garmin-enheten to ulike HRV-målinger; SDRR og RMSSD. Begge måles i millisekunder, og forskjellene mellom dem er minimale.

  • SDRR er standardavviket i tid mellom hjerteslag, og refereres ofte til som » RR-intervall.” Det er en nyttig lesning for å få en følelse av generell hjertehelse under vanlige daglige aktiviteter.
  • RMSSD er kvadratroten av de kvadrerte forskjellene mellom påfølgende R-R-intervall over en gitt tidsperiode. Idrettsutøvere bruker ofte denne målingen for å vurdere restitusjonsstatus og treningsberedskap.

Generelt er en høyere HRV uttrykt i form av RMSSD assosiert med parasympatisk dominans i det autonome nervesystemet, et tegn på at du er i hvile-og-fordøye-modus. Motsatt vil en lavere HRV uttrykt i form av RMSSD vanligvis forbindes med økt aktivitet i den sympatisk delen av det autonome nervesystemet, og en indikasjon på stress eller kamp-eller-fly-respons.

Garmin tilbyr også egne aktivitetsprofiler med pusteøvelser og meditasjon. Du kan stille klokken til å varsle deg når stressnivået er unormalt høyt, og klokken vil deretter foreslå om du ønsker å gjennomføre en kort pusteøvelse for å roe ned. Denne funksjonen har faktisk vært svært nyttig for undertegnede, og er en funksjon som typisk «glemmes» når den kun står på papiret, og som best bør erfares.

Ulike HRV-verdier og hva de betyr

Morgenrapport

Morgenrapporten vil hver morgen gi en rapport i form av en urskive som viser nattens søvn, restitusjonsstatus, HRV Status, dagens vær, kalender og skrittmål. Du kan selv tilpasse hvilke data som skal vises i morgenrapporten.


Smartklokkefunksjoner

Nesten samtlige Garmin pulsklokker kommer med utvalgte smartklokkefunksjoner som utvider bruksområde for klokkene. De mest vanlige er smartvarsler, støtte for widgets/apper gjennom Garmin Connect IQ Store, værmelding, kalender, musikk, Garmin Pay (trådløs betaling). 

Garmin Pay

Garmin Pay gir deg mulighet til å betale trådløst med klokka. Garmin Pay støttes av en rekke ulike banker, og dersom ikke banken din støtter tjenesten, er det et tips å skaffe et gratis kredittkort fra en annen bank å knytte kortet opp til Garmin Pay. 

Musikk – Spotify

Garmin klokker med støtte for streaming av musikk gjør det mulig å spille av musikk via offline spillelister fra Spotify eller Deezer. Så lenge du har et premium abonnement på en av disse tjenestene, vil du kunne synkronisere de over til klokka slik at du kan lytte til musikk uten behov for å bære med deg mobilen. Du bestemmer selv hvilke spillelister du ønsker å overføre til klokken, og må være tilkoblet WiFi for å overføre musikken.

For å lytte til musikken trenger du å koble til et sett trådløse ørepropper, eller en høyttaler dersom du ønsker det (benytter Bluetooth). Du får mulighet til å starte/pause musikken, justere volumet, samt hoppe frem/tilbake i spillelistene. Garmin klokkene kan også brukes til å styre musikken på telefonen, og du får da de samme kontrollene som nevnt over.

Smartvarsler

Garmin pulsklokker støtter smartvarsler, visning av emojies, og muligheten til å slette varslene på telefonen direkte fra klokka. Android-brukere vil kunne besvare meldinger ved hjelp av forhåndsdefinerte meldinger konfigurert i Garmin Connect, mens iOS-brukere bare kan drømme om dette ettersom Apple har begrenset meldingsfunksjonen til kun Apple Watch. 

Mikrofon, høyttaler, taleassistent

Mikrofon og høyttaler er foreløpig kun tilgjengelig på Garmin Venu 2 Plus og brukes til alt fra å spille av musikk, gjennomføre telefonsamtaler via mobilen, til å aktivere taleassistenten og stemmestyringen. 

Taleassistent

Taleassistent er foreløpig kun tilgjengelig på Garmin Venu 2 Plus, og klokken støtter Siri, Google Assistant og Bixby slik at du kan bruke klokken både med iOS og Android. Taleassistenten aktiveres ved å holde inne den midterste knappen, og klokken benytter automatisk telefonens foretrukne taleassistent. For iOS er dette Siri, for Android-brukere er det Google Assistant, mens Samsung-brukere kan velge mellom Google Assistant og Bixby.

Ettersom taleassistenten ikke er innebygd direkte i klokken på samme måte som på f.eks. Apple Watch og Samsung Galaxy Watch (uten LTE), tar det noen sekunder før den reagerer og det dukker opp et mikrofon-ikon på skjermen. Funksjonen fungerer likevel godt og er en nyttig smartfunksjon.

LTE-tilkobling

LTE-tilkoblingen er foreløpig kun tilgjengelig på Garmin Forerunner 945 LTE, og gjør det mulig å kontakte nødtjenesten, eller utvalgte kontakter uten at du har med deg telefon. Garmin Forerunner 945 LTE baserer seg på det samme systemet som Garmin sine populære satellittelefoner og krever at du har et aktivt abonnement for at det skal fungere (koster rundt 80 kr måneden, ingen binding).

LTE-funksjonen benyttes også til Garmin sin LiveTrack tjeneste som lar utvalgte kontakter følge deg LIVE underveis på trening eller konkurranse, og ikke minst muligheten til å sende deg motiverende meldinger underveis. Det er med andre ord ingen tradisjonell smartklokke der du kan sende/motta vanlige SMS å utføre telefonsamtaler, men et rendyrket treningsverktøy og pulsklokke med fokus på økt sikkerhet uansett hvor du befinner deg og om du er alene.


LED-lykt

Garmin Instinct 2X Solar, Garmin Fenix 7X/7 Pro-serien, epix Pro (Gen 2) serien og Garmin Enduro 2 har innebygd LED-lykt i klokken. Lykten er plassert øverst på klokken mellom skjermen og reimfeste slik at den alltid skal være synlig uansett plassering av hånden. Lykten er fullstendig integrert i klokken, og glasset er forsterket slik at klokken fremdeles beholder 10 ATM sertifiseringen. LED-lykten på Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2) modellene, samt Enduro 2, er dobbelt så kraftig som lykten på Fenix 7X.

Det er fire ulike lysstyrker, samt tre ulike moduser; SOS Modus, Blink, og Rødt Lys. I SOS Modus vil kokken blinke SOS signalet samtidig som at skjermen viser info om brukeren (deg) og nødkontaktene. I Rødt Lysmodus får du tilgang til å bruke lykten uten at det påvirket nattsynet. Dette er ideelt dersom du for eksempel skal navigere i mørket. I Blink modus kan du justere hastigheten for hvor raskt lykten skal blinke, og hvilken farge den skal blinke i.

Bruker du modusen når du løper, vil klokken automatisk veksle mellom å blinke/lyse hvit når du svinger armen fremover, og rødt når du svinger armen bakover. Lysstyrken er imponerende god, og kan utvilsomt hjelpe deg hjem på tur i mørket dersom du ikke har annet lys.


Garmin Connect IQ Store

Garmin Connect IQ Store gir tilgang til en rekke ulike apper som utvider funksjonaliteten til en kompatible Garmin enheter. Dette er ikke apper på linje med du finner i app butikker som Google Play eller App Store, men små programmer som tilfører klokken ekstra funksjoner gjennom ulike datafelter, aktivitetsprofiler som ikke finnes fra før, apper for vær, temperatur, nyheter, etc., og ikke minst et hav av ulike urskiver. Mange apper er gratis, mens flere og flere koster noen få kroner å kjøpe.

De kanskje mest spennende appene er fra kjente merker som Komoot, Wikilock og Strava. Har du et premium abonnement hos en av disse tjenestene, vil du automatisk kunne synkronisere rutene fra appen over til klokken.


Widgets / Apper

Widgets er små apper som gir tilgang til info som f.eks. værmelding, kalender, treningsstatus, søvnanalyse, høyde over havet, etc.. Widgets kan legges til/fjernes etter eget ønske, og lastes som regel ned fra Garmin Connect IQ Store. Klokker som støtter Widget Glance vil vise tre widgets i samme data skjermbilde, og gir dermed et mer oversiktlig bilde et eldre klokker som. viser kun en enkelt widget per skjermbilde. Ved å trykke «Start-knappen» i det du har markert en bestemt widget, vil du kunne få mer info som for eksempel når på dagen du har opparbeidet skritt, stressnivå, Body Battery, værmelding de neste fem dagene, etc..


Sikkerhets- og sporingsfunksjon

Hendelsesregistrering gjør det enkelt å sende et varsel til utvalgte kontakter dersom du skulle ha behov for hjelp. Ved å trigge utløseren (kan gjøres på flere måter som f.eks. automatisk etter et fall, eller manuelt ved å holde inne øverste høyre knapp å velge «hendelsesregistrering«), vil du starte en live-tracking av posisjonen din, samtidig som du sender et varsel med posisjonen din til noen forhåndsbestemte kontaktpersoner. Disse kan igjen kontakte nødetatene, eller forsøke og kontakte deg via telefonen. Ved å aktivere Livetrack og sanntidsdeling av aktiviteter, kan du la utvalgte kontakter følge deg på kartet underveis i en treningsøkt/konkurranse.


Garmin Connect

Garmin Connect er Garmin sin tjeneste for innsamling av data, analyse og muligheter for å gjøre innstillinger for både klokke og synkronisering mot ulike tredjeparts tjenester. Garmin Connect er tilgjengelig som både en nettside og app, og er et kraftig verktøy som i stor grad kan tilpasses brukerens eget ønske. Kort forklart; kommer du fra Polar-verdenen, er vant med Polar Flow og møter Garmin Connect, kan det hende du får sjokk over hvor mye data som faktisk vises. Dette skyldes dog ikke bare designet av appen, men også fordi de fleste Garmin-klokker samler inn mer data om deg enn konkurrentene fra Polar, Suunto, COROS, etc..

Det fine med Garmin Connect, er at alt dette kan tilpasses, og det er enkelt. Hver av de ulike parameterne som for eksempel Skritt, Oksygenmetning, Søvn, Intensitetsminutter, etc., kan fjernes ved å sveipe de bort, eller legges til på nytt ved å trykke på et lite «+»-tegn.

I appen kan du melde deg på ulike utfordringer og konkurranser, utfordre venner og andre Garmin Connect brukere, få dypere innsikt i utvikling av både helse- og treningsstatistikk over tid, opprette løyper som sendes direkte til klokken som deretter vil gi deg sving-for-sving ruting, melde deg på et av Garmin sine treningsprogrammer Garmin Coach, opprette egne treningsøkter, styrkeøkter (velg blant et hav av ferdig programmer og økter), definere egne intervaller, PacePro-strategier, få oversikt over ulike segmenter, m.m..

Med Garmin sine Merkeutfordringer kan du gjøre deg fortjent til forskjellige «merker/symbolske medaljer» for å ha oppnådd ulike mål i løpet av tidsbegrenset periode. Det er også mulig å utfordre seg selv til å delta på såkalte «ekspedisjoner» som er delt inn i kategorier for «lengde –  skritt» og «høyde – høydemeter». Her er det mulig å delta på kun en ekspedisjon i hver kategori samtidig.

Garmin er en relativt åpen plattform og kan kobles til populære tredjeparts apper som Strava, MyFitnessPal, Wikiloc, Komoot, Runstatic, Apple Health, m.m.. Setter du opp klokken til å synkronisere med disse tjenestene, vil klokken automatisk laste opp øktene dine til her av disse etter endt økt. Har du et premium abonnement hos en av tjenestene, vil du kunne opprette ruter i hver av appene, å sende de direkte til en kompatibel Garmin pulsklokke slik at du kan følge disse på kartet. Et aktivt Strava Premium abonnement gir deg samtidig tilgang til Strava Live Segments som nevnt tidligere. 


Historikk – Tracklog Filter

Tracklog Filter gjør det enklere å få oversikt/ samt forstå, ytelsene basert på lokasjon. For eksempel kan du velge mellom parameter som hastighet, stigning, kadens, puls, etc., og det angitte datafeltet vil skifte farge basert på hvor på ruten du yter lite/mye.


For mer informasjon om hvordan pulsklokker fungerer kan du less om optisk pulsmåling her, og om hvordan navigering og GNSS fungerer her. Sjekk gjerne også Test av pulsklokker og smartklokker – Best i test 

Er du interessert i hva Polar har å by på i sine klokker? I denne saken får du en komplett gjennomgang. Polar – Guide og forklaring til ulike funksjoner og verktøy.


Del gjerne:

Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Anbefalte artikler

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”
15. januar 2024 | Guider

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig dunjakke til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det”
8. januar 2024 | Guider

Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det

Eier du en Garmin-klokke som ikke støtter kart? Komoot gjør det mulig å få kart på en rekke Garmin-enheter som egentlig ikke støtter dette!
Les mer
Featured image for “Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger”
5. januar 2024 | Guider

Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger

Ønsker du muligheten til å trene effektiv, tung og funksjonell styrketrening hjemme? Disse multigym og styrkepakkene gir deg muligheten.
Les mer
Featured image for “iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?”
2. januar 2024 | Guider

iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?

iFit og Zwift er to populære treningsapper som tilbyr interaktive treningsopplevelser. Denne artikkelen hjelper deg å velge riktig til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Guide: Slik bruker du Komoot kart og navigering på Garmin enheter”
1. januar 2024 | Guider

Guide: Slik bruker du Komoot kart og navigering på Garmin enheter

Nå kan du ta i bruk Komoot sine egne kart på kompatible Garmin klokker og sykkelcomputere. Her er alt du må vite om å komme i gang, og navigasjonsfunksjonen.
Les mer