Nyhet: Apple watchOS 10 – Enda bedre til trening og friluftsliv

6. juni, 2023 (oppdatert 18. september 2023)
Featured image for “Nyhet: Apple watchOS 10 – Enda bedre til trening og friluftsliv”

Apple har offentliggjort watchOS 10 – den kommende oppdateringen av operativsystemet til Apple Watch. Og her er det mye å like for oss som er glad i trening!

Apple Watch har vært, og er, en svært populær smartklokke og treningsklokke verden over. De siste generasjonene Apple Watch har fått funksjoner som gjør de bedre eget som treningsklokke enn noen gang, og det var spesielt med watchOS 9 at Apple virkelig gjorde den velkjente klokken sin attraktiv for aktive mennesker.

Med watchOS 10 tar Apple enda et steg i riktig retning, og gjør Apple Watch enda mer aktuell for alle som ønsker å bruke Apple Watch til trening og friluftsliv.

watchOS 10 – Kort oppsummert

 • Enklere og bedre menysystem med Smart Stabel: Smart Stabel gir enklere tilgang til informasjon og apper basert på maskinlæring. Widgets kan legges til i en bestemt rekkefølge slik at du raskt kan bla deg gjennom relevant informasjon.
 • Bedre utnyttelse av skjermen: Apper vil bruke mer av skjermen på Apple Watch, slik at du raskt kan få oversikt over informasjonen du trenger.
 • Nye urskiver: To nye urskiver. Palette er en fargerik urskive som endres i takt med tiden. Den populære tegneserien Knøttene får en ny urskive med Sniff og Fredrikke. Karakterene samhandler og leker med urviserne, reagerer på de lokale værforholdene og blir til og med involvert når du utfører en treningsøkt.
 • Sykkeltrening: Sykling får en dedikert treningsmodus som støtter Bluetooth-sensorer, FTP (funksjonell terskelkraft) målinger og Power Zone-avlesninger. Disse treningsøktene vises også som en «live»-aktivitet på iPhone.
 • Forbedringer for fotturer: For fotturister blir det automatisk lagt til nye sikkerhetswaypoints i Kompass-appen, mens en oppgradert Kart-app viser avansert stiinformasjon før du starter en tur.
 • Tilpassede Apple Fitness Plus-planer (foreløpig ikke i Norge): Fitness Plus-brukere kan få tilpassede trenings- eller meditasjonsplaner basert på eget treningsbehov, som varighet og treningsform.
 • Mentalt helsefokus: I Mindfulness-appen kan du nå registrere øyeblikkelige følelser og daglige humør. Helseappen vil gi dypere innsikt i hvorfor du kan føle deg på en bestemt måte.
 • Synshelse: Apple Watch kan nå måle tiden du tilbringer i dagslys ved hjelp av omgivelseslyssensoren. Tilstrekkelig tid i sollyset kan redusere risikoen for nærsynthet.
 • Påminnelse om medisiner: Medisiner-appen kan sende nye påminnelser dersom en medisin ikke har blitt loggført innen 30 minutter etter planlagt tid.
 • FaceTime-funksjoner: Start avspilling av videomeldinger i FaceTime å se de på Apple Watch.
 • NameDrop: Lar deg enkelt dele kontaktinformasjon ved å holde Apple Watch inntil en iPhone.

Apple watchOS 10 – De viktigste nyhetene for trening/friluftsliv

Sykling

Apple Watch har blitt enda bedre tilpasset for syklister og triatleter. Klokken vil nå sende automatiske påminnelser om trening fra Trening-appen, beregne kaloriforbruk for sykling med elsykkel, samt støtte for fallregistrering også under sykkel med elsykkel.

Bruk iPhone som en sykkelcomputer

En annen praktisk funksjon er muligheten for å bruke iPhone som en sykkelcomputer ved at den speiler innholdet fra Apple Watch. Når en sykkeløkt startes fra Apple Watch i watchOS 10, vil den automatisk dukke opp som en oppdatering i sanntid på iPhone – og når du trykker på den, bruker den hele skjermen. Treningsvisninger som pulssoner, høydemåling, ruter, tilpassede treningsøkter og en ny visning for sykkelhastighet, har blitt optimalisert for skjermstørrelsen til iPhone, som igjen kan festes til sykkelstyret å fungere som en sykkelcomputer mens du sykler.

Trenger du tips til en god holder for mobilen mens du sykler, anbefales det å ta en kikk på Quad Lock sitt utvalg av fester. Test finner du her: Test: Quad Lock – Smarte mobilfester til enhver anledning!

Kompatibel med kraftmålere og hastighets- og tråkkfrekvenssensorer

Apple Watch har lenge støttet tilkobling til eksterne pulssensorer for enda mer nøyaktig pulsmåling, men watchOS 10 bringer også støtte for å koble Bluetooth-kompatible kraftmålere og hastighets- og tråkkfrekvenssensorer. Dette åpner opp for nye målinger, inkludert kraft (watt) og tråkkfrekvens (omdreininger per minutt), samt flere treningsvisninger, inkludert kraftsoner. Bluetooth-tilkobling støttes for utendørs og innendørs sykkeløkter, i tillegg til GymKit.

Nye algoritmer som kombinerer sensordata fra Apple Watch og tilkoblede kraftmålere, kan anslå funksjonell terskelkraft (FTP), som er det høyeste nivået av intensitet som en syklist i teorien kan opprettholde i en time. Ved hjelp av FTP vil Apple Watch beregne personlige kraftsoner som blir brukt til å se gjeldende sone, samt loggføre hvor mye tid som blir brukt i hver sone.

Funksjoner for Friluftsliv/Outdoor

Med Apple Watch Ultra og watchOS 9 brakte introduserte Apple et oppgradert kompass og muligheten for å opprette veipunkter. watchOS 10 introduserer to nye rutepunkter for kompass-appen: Last Cellular Connection anslår det siste stedet med mobildekning, noe som kan være nyttig å vite for å sjekke meldinger eller ringe. Ved et nødstilfelle vil et annet rutepunkt for Last Emergency Call anslå det siste stedet langs ruten der enheten sist var tilkoblet et mobilnettverk, slik at du kan navigere tilbake dersom det er behov for å ringe nødetatene.

watchOS 10 introduserer også en ny 3D-visning av tidligere lagrede veipunkter. Dette gjør det enklere å se om det er stigning mellom der du befinner deg og punktet du ønsker å navigere til.

En annen gledelig nyhet er tilgangen på kart. Med iOS 17 til iPhone blir det mulig å laste ned kart (offline) til kompatible iPhone modeller, og dersom du har iPhone tilkoblet Apple Watch, får du tilgang til sving-for-sving-navigering, beregnet tid til ankomst, steder i Kart, med mer mens de er uten nettilgang.

Brukere i USA vil klokken kunne ta i bruk et nytt topografisk kart med konturlinjer, skyggerelieff, høydedata og interessepunkter. Du vil også kan også søke etter turstier i nærheten, der «stedskort» viser detaljert informasjon om blant annet rutens lengde, type og vanskelighetsgrad. Dette vil forhåpentligvis komme til flere land (inkludert Norge) gjennom programvareoppdateringer

API-er for utviklere av treningsapper

I watchOS 10 kan utviklere ta i bruk nye API-er som gir mulighet til å lage og integrere nye spennende apper og programmer.

Ved hjelp av de ulike bevegelsessensorene på både Apple Watch Series 8 og Apple Watch Ultra er klokken i stand til å oppdage raske endringer i hastighet og akselerasjon, for eksempel når du svinger en golfkølle eller en tennisracket. Apper som SwingVision (en populær tennis-app) vil kunne ta i bruk disse dataene å analysere vridningen av underarm, håndledd og hånd når du server i tennis, mens Golfshot (golf-app) vil kunne oppdage små håndleddsbevegelser som grunnlag for å forbedre teknikken.

Den kanskje mest spennende med det nye API-et er hvordan populære coaching-plattformer som TrainingPeaks og andre tredjeparts tjenester nå kan opprette tilpassede treningsøkter som kan importeres direkte til Trening-appen. Tidligere har du måttet bruke egne apper for å kunne følge et dedikert treningsprogram, mens nå vil du få disse rett inn på klokken mens du tar i bruk Apple sin standard treningsapp.

Ettersom watchOS 10 også støtter Bluetooth-kompatible kraftmålere og hastighets- og tråkkfrekvenssensorer, vil du kunne følge treningsprogram som er basert på kraftmåling (gjelder både løping og sykling).

Mental helse

Apple tar mental helse på alvor og opgraderer Helse-appen med mer fokus på mental helse.

Med Mindfulness-appen i watchOS 10 vil du kunne loggføre følelser og humør gjennom dagen ved å vri på Digital Crown for å bla gjennom engasjerende, flerdimensjonale former for å velge hvordan du føler seg, velge hva som påvirker deg mest, å beskrive følelsene dine.

Med Mindfulness-appen kan brukerne på en praktisk og diskré måte loggføre følelser og sinnsstemning gjennom dagen.

I Helse-appen vil du kunne se verdifull innsikt for å identifisere hva som kanskje påvirker sinnsstemningen din, enten det er assosiasjoner eller livsstilsfaktorer som søvn eller trening. I tillegg er vanlige kliniske verktøy for kartlegging av angst og depresjon nå tilgjengelige i Helse-appen.

Øyehelse

Myopi, eller nærsynthet, er den vanligste formen for synshemming i verden. International Myopia Institute anbefaler at barn tilbringer minst 80–120 minutter utendørs hver dag for å redusere risikoen for myopi. Med watchOS 10 introduserer Apple Watch muligheten for å måle hvor mye tid som er tilbrakt i dagslys, ved hjelp av lyssensoren. Du kan se denne informasjonen i Helse-appen på iPhone eller iPad.

Tid tilbrakt i dagslys kan ha flere positive effekter på både fysisk og mental helse for folk i alle aldrer. Barn som ikke har iPhone, kan bruke Familieoppsett til å koble Apple Watch til foreldrenes iPhone, slik at foreldrene kan bruke Helsedeling til å få oversikt over hvor mye tid barna tilbringer utendørs.


Andre oppdateringer i watchOS 10:

 • Med NameDrop kan brukere enkelt dele kontaktinformasjon ved å holde Apple Watch mot en iPhone. Apple Watch-brukere kan også bruke NameDrop ved å trykke på Del-knappen under Mitt kort i Kontakter-appen, eller ved å trykke på urskive-komplikasjonen for Mitt kort og deretter holde Apple Watch opp mot en annen Apple Watch.2
 • Kart uten nett på iPhone gir brukerne tilgang til sving-for-sving-navigering, beregnet tid til ankomst, steder i Kart med mer mens de er uten nettilgang. Disse funksjonene kan også brukes på en sammenkoblet Apple Watch som er innenfor rekkevidde av den tilhørende iPhonen.
 • Brukere kan nå starte avspilling av videomeldinger i FaceTime og vise dem på Apple Watch. Lyd i gruppesamtaler i FaceTime støttes nå også på Apple Watch.
 • Medisiner-appen kan sende nye påminnelser dersom en medisin ikke har blitt loggført innen 30 minutter etter planlagt tid.

Del gjerne:

Featured image for “Trikset som forbedrer pulsmålingen for deg med tatovering”

Trikset som forbedrer pulsmålingen for deg med tatovering

Sliter du med at klokken ikke registrer pulsen via den innebygde pulssensoren på grunn av tatoveringer? Dette enkle trikset kan…
Featured image for “Nyhet: Garmin Vivoactive 5”

Nyhet: Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 gir deg selskapets mest etterspurte funksjoner for helse- og aktivitetssporing kombinert med nyttige treningsfunksjoner til en lavere…
Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Garmin Connect i ny drakt”

Garmin Connect i ny drakt

Garmin Connect har nylig rullet ut en oppdatering som gir brukerne muligheten til å velge mellom tre forskjellige moduser: Lys,…
Featured image for “Nyhet: Huawei Watch GT 4”

Nyhet: Huawei Watch GT 4

Huawei har lansert sin nyeste smartklokke, Huawei Watch GT 4, med oppgradert helse- og treningssporing, forbedret GPS, og nye helsefunksjoner.…
Featured image for “«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Samsung Galaxy Watch”

«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Samsung Galaxy Watch

Lyst til å få mer ut av smartklokkene din? Disse appene gir deg mer ut av Samsung Galaxy Watch dersom…
Featured image for “Nyhet: Garmin Venu 3”

Nyhet: Garmin Venu 3

Garmin har igjen oppdatert sin populære smartklokke-modell. Garmin Venu 3 bringer med seg en ny pulssensor, søvn coach, tilgang til…
Featured image for “Nyhet: COROS PACE 3”

Nyhet: COROS PACE 3

COROS har lansert oppfølgeren til den svært populære budsjettmodellen PACE 2. Og nye COROS PACE 3 minner om alt annet…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Oppdatering: COROS endelig med sving-for-sving navigering!”

Oppdatering: COROS endelig med sving-for-sving navigering!

COROS har lansert en stor programvareoppdatering som blant annet gir tilgang til sving-for-sving veiledning, tilpassbare urskiver og mye mer!…
Featured image for “Nyhet: COROS APEX 2 Pro Chamonix Edition”

Nyhet: COROS APEX 2 Pro Chamonix Edition

COROS har lansert en «limited edition» av deres toppmodell COROS APEX 2 Pro. Her er det du må vite om…
Featured image for “20 Anbefalte treningsapper til Samsung Galaxy Watch”

20 Anbefalte treningsapper til Samsung Galaxy Watch

Pulsklokke eller smartklokke? Disse appene gir deg mer ut av Samsung Galaxy Watch dersom du liker å bruke klokken til…
Featured image for “Garmin gjør det enklere å bytte mellom ulike klokker!”

Garmin gjør det enklere å bytte mellom ulike klokker!

Garmin har lansert en funksjon for sikkerhetskopi og gjenoppretting slik at du kan bytte mellom ulike klokker uten å måtte…
Featured image for “Garmin Forerunner 965 og Forerunner 265 med nye funksjoner i Garmin Q3 Beta”

Garmin Forerunner 965 og Forerunner 265 med nye funksjoner i Garmin Q3 Beta

Garmin har lansert en ny og stor betaprogramvare for Garmin Forerunner 965 og Garmin Forerunner 265. Her er det du…
Featured image for “Nyhet: COROS lanserer egen pulssensor – COROS Heart Rate Monitor!”

Nyhet: COROS lanserer egen pulssensor – COROS Heart Rate Monitor!

COROS lanserer sin første eksterne pulssensor – COROS Heart Rate Monitor. Denne gir deg maksimal bevegelsesfrihet og økt presisjon. Her…
Featured image for “Nyhet: Samsung Galaxy Watch 6 og Watch 6 Classic”

Nyhet: Samsung Galaxy Watch 6 og Watch 6 Classic

Samsung har lansert årets modeller av sin trofaste smartklokke; Samsung Galaxy Watch 6 og Samsung Galaxy Watch 6 Classic. Her…
Featured image for “Samsung oppdaterer Galaxy Watch med passiv deteksjon av uregelmessig hjerterytme”

Samsung oppdaterer Galaxy Watch med passiv deteksjon av uregelmessig hjerterytme

Samsung har begynt å rulle ut en ny funksjon for Samsung Galaxy Watch som tillater deteksjon av uregelmessig hjerterytme.…
Featured image for “30 grunner til å velge Garmin Fenix 7X Pro Sapphire Solar”

30 grunner til å velge Garmin Fenix 7X Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7X Pro Sapphire Solar er utvilsomt en av de beste pulsklokkene på markedet. Her er 30 gode grunner…