Nyhet: Apple watchOS 10 – Enda bedre til trening og friluftsliv

6. juni, 2023 (oppdatert 26. september 2023)

Featured image for “Nyhet: Apple watchOS 10 – Enda bedre til trening og friluftsliv”

Apple har offentliggjort watchOS 10 – den kommende oppdateringen av operativsystemet til Apple Watch. Og her er det mye å like for oss som er glad i trening!

Apple Watch har vært, og er, en svært populær smartklokke og treningsklokke verden over. De siste generasjonene Apple Watch har fått funksjoner som gjør de bedre eget som treningsklokke enn noen gang, og det var spesielt med watchOS 9 at Apple virkelig gjorde den velkjente klokken sin attraktiv for aktive mennesker.

Med watchOS 10 tar Apple enda et steg i riktig retning, og gjør Apple Watch enda mer aktuell for alle som ønsker å bruke Apple Watch til trening og friluftsliv.

watchOS 10 – Kort oppsummert

 • Enklere og bedre menysystem med Smart Stabel: Smart Stabel gir enklere tilgang til informasjon og apper basert på maskinlæring. Widgets kan legges til i en bestemt rekkefølge slik at du raskt kan bla deg gjennom relevant informasjon.
 • Bedre utnyttelse av skjermen: Apper vil bruke mer av skjermen på Apple Watch, slik at du raskt kan få oversikt over informasjonen du trenger.
 • Nye urskiver: To nye urskiver. Palette er en fargerik urskive som endres i takt med tiden. Den populære tegneserien Knøttene får en ny urskive med Sniff og Fredrikke. Karakterene samhandler og leker med urviserne, reagerer på de lokale værforholdene og blir til og med involvert når du utfører en treningsøkt.
 • Sykkeltrening: Sykling får en dedikert treningsmodus som støtter Bluetooth-sensorer, FTP (funksjonell terskelkraft) målinger og Power Zone-avlesninger. Disse treningsøktene vises også som en «live»-aktivitet på iPhone.
 • Forbedringer for fotturer: For fotturister blir det automatisk lagt til nye sikkerhetswaypoints i Kompass-appen, mens en oppgradert Kart-app viser avansert stiinformasjon før du starter en tur.
 • Tilpassede Apple Fitness Plus-planer (foreløpig ikke i Norge): Fitness Plus-brukere kan få tilpassede trenings- eller meditasjonsplaner basert på eget treningsbehov, som varighet og treningsform.
 • Mentalt helsefokus: I Mindfulness-appen kan du nå registrere øyeblikkelige følelser og daglige humør. Helseappen vil gi dypere innsikt i hvorfor du kan føle deg på en bestemt måte.
 • Synshelse: Apple Watch kan nå måle tiden du tilbringer i dagslys ved hjelp av omgivelseslyssensoren. Tilstrekkelig tid i sollyset kan redusere risikoen for nærsynthet.
 • Påminnelse om medisiner: Medisiner-appen kan sende nye påminnelser dersom en medisin ikke har blitt loggført innen 30 minutter etter planlagt tid.
 • FaceTime-funksjoner: Start avspilling av videomeldinger i FaceTime å se de på Apple Watch.
 • NameDrop: Lar deg enkelt dele kontaktinformasjon ved å holde Apple Watch inntil en iPhone.

Apple watchOS 10 – De viktigste nyhetene for trening/friluftsliv

Sykling

Apple Watch har blitt enda bedre tilpasset for syklister og triatleter. Klokken vil nå sende automatiske påminnelser om trening fra Treningsappen, beregne kaloriforbruk for sykling med elsykkel, samt støtte for fallregistrering også under sykkel med elsykkel.

Bruk iPhone som en sykkelcomputer

En annen praktisk funksjon er muligheten for å bruke iPhone som en sykkelcomputer ved at den speiler innholdet fra Apple Watch. Når en sykkeløkt startes fra Apple Watch i watchOS 10, vil den automatisk dukke opp som en oppdatering i sanntid på iPhone – og når du trykker på den, bruker den hele skjermen. Treningsvisninger som pulssoner, høydemåling, ruter, tilpassede treningsøkter og en ny visning for sykkelhastighet, har blitt optimalisert for skjermstørrelsen til iPhone, som igjen kan festes til sykkelstyret å fungere som en sykkelcomputer mens du sykler.

Trenger du tips til en god holder for mobilen mens du sykler, anbefales det å ta en kikk på Quad Lock sitt utvalg av fester. Test finner du her: Test: Quad Lock – Smarte mobilfester til enhver anledning!

Kompatibel med kraftmålere og hastighets- og tråkkfrekvenssensorer

Apple Watch har lenge støttet tilkobling til eksterne pulssensorer for enda mer nøyaktig pulsmåling, men watchOS 10 bringer også støtte for å koble Bluetooth-kompatible kraftmålere og hastighets- og tråkkfrekvenssensorer. Dette åpner opp for nye målinger, inkludert kraft (watt) og tråkkfrekvens (omdreininger per minutt), samt flere treningsvisninger, inkludert kraftsoner. Bluetooth-tilkobling støttes for utendørs og innendørs sykkeløkter, i tillegg til GymKit.

Nye algoritmer som kombinerer sensordata fra Apple Watch og tilkoblede kraftmålere, kan anslå funksjonell terskelkraft (FTP), som er det høyeste nivået av intensitet som en syklist i teorien kan opprettholde i en time. Ved hjelp av FTP vil Apple Watch beregne personlige kraftsoner som blir brukt til å se gjeldende sone, samt loggføre hvor mye tid som blir brukt i hver sone.

Funksjoner for Friluftsliv/Outdoor

Med Apple Watch Ultra og watchOS 9 brakte introduserte Apple et oppgradert kompass og muligheten for å opprette veipunkter. watchOS 10 introduserer to nye rutepunkter for kompass-appen: Last Cellular Connection anslår det siste stedet med mobildekning, noe som kan være nyttig å vite for å sjekke meldinger eller ringe. Ved et nødstilfelle vil et annet rutepunkt for Last Emergency Call anslå det siste stedet langs ruten der enheten sist var tilkoblet et mobilnettverk, slik at du kan navigere tilbake dersom det er behov for å ringe nødetatene.

watchOS 10 introduserer også en ny 3D-visning av tidligere lagrede veipunkter. Dette gjør det enklere å se om det er stigning mellom der du befinner deg og punktet du ønsker å navigere til.

En annen gledelig nyhet er tilgangen på kart. Med iOS 17 til iPhone blir det mulig å laste ned kart (offline) til kompatible iPhone modeller, og dersom du har iPhone tilkoblet Apple Watch, får du tilgang til sving-for-sving-navigering, beregnet tid til ankomst, steder i Kart, med mer mens de er uten nettilgang.

Brukere i USA vil klokken kunne ta i bruk et nytt topografisk kart med konturlinjer, skyggerelieff, høydedata og interessepunkter. Du vil også kan også søke etter turstier i nærheten, der «stedskort» viser detaljert informasjon om blant annet rutens lengde, type og vanskelighetsgrad. Dette vil forhåpentligvis komme til flere land (inkludert Norge) gjennom programvareoppdateringer

API-er for utviklere av treningsapper

I watchOS 10 kan utviklere ta i bruk nye API-er som gir mulighet til å lage og integrere nye spennende apper og programmer.

Ved hjelp av de ulike bevegelsessensorene på både Apple Watch Series 8 og Apple Watch Ultra er klokken i stand til å oppdage raske endringer i hastighet og akselerasjon, for eksempel når du svinger en golfkølle eller en tennisracket. Apper som SwingVision (en populær tennis-app) vil kunne ta i bruk disse dataene å analysere vridningen av underarm, håndledd og hånd når du server i tennis, mens Golfshot (golf-app) vil kunne oppdage små håndleddsbevegelser som grunnlag for å forbedre teknikken.

Den kanskje mest spennende med det nye API-et er hvordan populære coaching-plattformer som TrainingPeaks og andre tredjeparts tjenester nå kan opprette tilpassede treningsøkter som kan importeres direkte til Trening-appen. Tidligere har du måttet bruke egne apper for å kunne følge et dedikert treningsprogram, mens nå vil du få disse rett inn på klokken mens du tar i bruk Apple sin standard treningsapp.

Ettersom watchOS 10 også støtter Bluetooth-kompatible kraftmålere og hastighets- og tråkkfrekvenssensorer, vil du kunne følge treningsprogram som er basert på kraftmåling (gjelder både løping og sykling).

Mental helse

Apple tar mental helse på alvor og opgraderer Helse-appen med mer fokus på mental helse.

Med Mindfulness-appen i watchOS 10 vil du kunne loggføre følelser og humør gjennom dagen ved å vri på Digital Crown for å bla gjennom engasjerende, flerdimensjonale former for å velge hvordan du føler seg, velge hva som påvirker deg mest, å beskrive følelsene dine.

Med Mindfulness-appen kan brukerne på en praktisk og diskré måte loggføre følelser og sinnsstemning gjennom dagen.

I Helse-appen vil du kunne se verdifull innsikt for å identifisere hva som kanskje påvirker sinnsstemningen din, enten det er assosiasjoner eller livsstilsfaktorer som søvn eller trening. I tillegg er vanlige kliniske verktøy for kartlegging av angst og depresjon nå tilgjengelige i Helse-appen.

Øyehelse

Myopi, eller nærsynthet, er den vanligste formen for synshemming i verden. International Myopia Institute anbefaler at barn tilbringer minst 80–120 minutter utendørs hver dag for å redusere risikoen for myopi. Med watchOS 10 introduserer Apple Watch muligheten for å måle hvor mye tid som er tilbrakt i dagslys, ved hjelp av lyssensoren. Du kan se denne informasjonen i Helse-appen på iPhone eller iPad.

Tid tilbrakt i dagslys kan ha flere positive effekter på både fysisk og mental helse for folk i alle aldrer. Barn som ikke har iPhone, kan bruke Familieoppsett til å koble Apple Watch til foreldrenes iPhone, slik at foreldrene kan bruke Helsedeling til å få oversikt over hvor mye tid barna tilbringer utendørs.


Andre oppdateringer i watchOS 10:

 • Med NameDrop kan brukere enkelt dele kontaktinformasjon ved å holde Apple Watch mot en iPhone. Apple Watch-brukere kan også bruke NameDrop ved å trykke på Del-knappen under Mitt kort i Kontakter-appen, eller ved å trykke på urskive-komplikasjonen for Mitt kort og deretter holde Apple Watch opp mot en annen Apple Watch.2
 • Kart uten nett på iPhone gir brukerne tilgang til sving-for-sving-navigering, beregnet tid til ankomst, steder i Kart med mer mens de er uten nettilgang. Disse funksjonene kan også brukes på en sammenkoblet Apple Watch som er innenfor rekkevidde av den tilhørende iPhonen.
 • Brukere kan nå starte avspilling av videomeldinger i FaceTime og vise dem på Apple Watch. Lyd i gruppesamtaler i FaceTime støttes nå også på Apple Watch.
 • Medisiner-appen kan sende nye påminnelser dersom en medisin ikke har blitt loggført innen 30 minutter etter planlagt tid.

Del gjerne:

Featured image for “Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!”
29. mars 2024 | Blogg

Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!

Garmin Connect i ny drakt er både mer personlig og mer oversiktlig. I løpet av året er dette hva som venter deg når du åpner Garmin Connect!
Les mer
Featured image for “Nyhet: Huawei FreeClip”
27. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Huawei FreeClip

Huawei lanserer et helt nytt og unikt produkt som skal revolusjonere open-ear trådløse ørepropper. Her er Huawei FreeClip.
Les mer
Featured image for “Oppdatering: Jabra Elite 10 og Elite 8 Active har blitt enda bedre!”
27. mars 2024 | Blogg

Oppdatering: Jabra Elite 10 og Elite 8 Active har blitt enda bedre!

To av selskapets beste trådløse ørepropper, Jabra Elite 10 og Jabra Elite 8 Active, har nå fått enda bedre støydemping, HearThrough og samtalekvalitet.
Les mer
Featured image for “COROS inngår samarbeid med Jakob Ingebrigtsen”
20. mars 2024 | Blogg

COROS inngår samarbeid med Jakob Ingebrigtsen

COROS Wearables har kunngjort et nytt samarbeid med olympisk mester Jakob Ingebrigtsen. Ingebrigtsen er nå en av mange verdenskjente atleter i COROS-familien.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Polar Grit X2 Pro”
20. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Polar Grit X2 Pro

Polar har lansert en ny flaggskipmodell – Polar Grit X2 Pro – deres desidert tøffeste pulsklokke gjennom selskapets 45 år lange historie.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Samsung Galaxy Fit 3”
18. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Samsung Galaxy Fit 3

Samsung har annonsert sin nyeste og rimelige aktivitetsmåler – Samsung Galaxy Fit 3. Dette er en solid oppgradering fra forrige generasjon og et viktig produkt for selskapet.
Les mer
Featured image for “Garmin oppdaterer til automatisk registrering av nedtrappingspuls”
11. mars 2024 | Blogg

Garmin oppdaterer til automatisk registrering av nedtrappingspuls

Garmin har i det stille oppdatert flere av sine klokker med automatisk registrering av nedtrappingspuls for enklere bruk, og bedre synlighet.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Ring – Alt vi vet om smartringen til nå!”
2. mars 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Ring – Alt vi vet om smartringen til nå!

Smartringer har i løpet av få år blitt svært populære produkter, og endelig har Samsung avslørt deres første smartring – Samsung Galaxy Ring.
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5”
19. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 byr på flere av selskapets mest populære funksjoner til en attraktiv pris. Her er 30 grunner til å velge Vivoactive 5 som din neste klokke.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Venu 3”
9. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 er en av markedets beste klokke for aktivitets- og helsesporing, og i tillegg byr den på en rekke treningsfunksjoner og smartklokkefunksjoner.
Les mer
Featured image for “Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4”
5. februar 2024 | Blogg

Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4

Huawei Watch GT 4 Rainforest Green GMT er Huawei sin nyeste modell og viser at selskapet tar bærekraft og miljøbevissthet på alvor.
Les mer