Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

21. juni, 2024 (oppdatert 19. juli 2024)

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”

På utkikk etter nye joggesko? Enten du leter etter mengdetreningssko, lette og raske joggesko, en god allrounder som takler det meste, eller et par gromme terrengsko, så vil du finne det her. Her er test og anbefalinger av årets løpesko.

I løpet av årene har undertegnede løpt og gått seg gjennom utallige mengder joggesko og terrengsko. Sko er forbruksvare, og jo mer du løper eller går, desto oftere bør du bytte. Levetiden på en god løpesko varierer, men en grei huskeregel er at «en gjennomsnittlig joggesko holder i 1000 km, +/- 200 km».

Levetiden henger i stor grad sammen med brukeren og vil variere på bakgrunn av hyppighet, vekt, løpestil, løypelengde, antall sko det roteres mellom, underlag, etc..

Tynne og lette temposko holder gjerne ikke like lenge som godt dempede mengdetreningssko. Joggesko laget for å løpe i terrenget er gjerne ekstra forsterket på utsatte steder og brukes hovedsaklig på mykere underlag, noe som igjen kan gjøre levetiden på disse svært lang.

Løper du mye, kan du med god samvittighet ha minst tre ulike par joggesko i skoparken. Her bør parene falle inn under kategoriene; lettvektssko, mengdetreningssko og terrengsko. Løper du hver dag og har dette som hobby «nummer 1», kan du med fordel ha flere par joggesko innen hver kategori.

Det høres kanskje litt luksus ut, men du gjør det selv en tjeneste ved å rotere skoparken. Ikke bare er det bra for beina dine som trenger avlastning, men det bidrar også til at du maksimerer levetiden på skoene. Når du løper vil nemlig materialene i skoen komprimeres, og det kan gå så mye som opptil 24 timer før det gjenvinner sin opprinnelige form. Ved å rotere mellom ulike sko, vil du bidra til å forlenge levetiden til skoene.

Å investere i flere par joggesko kan ved første øyekast virke kostbart, men kan vise seg å være økonomisk gunstig på sikt.

Nederst i artikkelen finner du en enkel ABC-guide som forklarer ulike begreper om joggesko/terrengsko. Den finner du HER. For enda mer info hva du bør se etter ved kjøp av løpesko, kan du se denne omfattende guiden dette må du vite før du kjøper nye løpesko.

Happy reading!

VJ MAXx


Joggesko/Terrengsko – Test av løpesko

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Under får du en oversikt over joggesko/terrengsko som anbefales for ulike typer bruk. Her finner du alt fra trygge mengdetreningssko, noen morsomme «allroundere», lette og lekne temposko, til hissige terrengsko. Rekkefølgen er ikke av betydning, og det er kun tatt med løpesko som anbefales etter nøye testing. Vekt og dropp er oppgitt for herre- og damemodell (som regel gjelder dette for str. 42/39).

Joggesko – mengdetreningssko /allround /lettvekt

Terrengsko – terrengløpesko


Joggesko – mengdetreningssko /allround /lettvekt


ASICS METASPEED Sky Paris

Fakta – ASICS METASPEED Sky Paris:

 • Hæl/forfot: 39,5 / 34,5 mm
 • Dropp: 5 mm / 5 mm
 • Vekt (unisex, str US 9): 183 g

Fakta – ASICS METASPEED Sky Paris:

 • Hæl/forfot: 39,5 / 34,5 mm
 • Dropp: 5 mm / 5 mm
 • Vekt (unisex, str US 9): 183 g

ASICS METASPEED Sky og METASPEED Edge var to av skoene som virkelig brakte ASICS tilbake i det gode selskapet da den ble lansert våren 2021. Dette var japanernes nye supersko som skulle gi dedikerte løpere et reellt alternativ for å kjempe om rekordtider på alt fra 5 km til maraton distanser.

Nå er det klart for ASICS METASPEED Sky Paris og METASPEED Edge Paris. Årets nyheter og navnevalg er kanskje ikke tilfeldig all den tid det skal arrangeres et OL i Paris i juli/august 2024, og begge modellene blir garantert å se på noen av de ASICS-sponsede maraton utøverne.

ASICS Metaspeed Sky Paris skiller seg fra ASICS Metaspeed Edge Paris på flere måter. Edge Paris er laget for løpere som har en kortere og raskere stegrytme, såkalte «kadens løpere», og som bruker mer tid på bakken enn i luften (flere steg jo raskere tempo). Edge Paris har derfor en litt fastere og mer responsiv følelse, mens Sky Paris har en litt mykere og mer sprettende følelse.

Edge Paris har også en litt annerledes form på karbonplaten, som går dypere ned i forfoten og kommer opp igjen i hælen. Dette gir Edge Paris en mer skålformet såle, som skal hjelpe løpere med å øke både steglengden og stegfrekvensen. Sky Paris har derimot en flatere og bredere karbonplate som ligger nærmere toppen av sålen. Dette gir Sky Paris en jevnere og mer rullende overgang som skal hjelpe løpere med å opprettholde et langt og flytende steg, og er best for løpere som gjerne tar lengre steg når tempoet øker.

Når det er sagt, det er ikke en enorm forskjell mellom skoene, så de færreste vil nok merke noen stor forskjell. Det er med andre ord ganske så hipp som happ hvilken modell du velger.

ASICS METASPEED Sky Paris og METASPEED Edge Paris er selskapets nyeste og letteste supersko designet for å hjelpe deg med å løpe raskere og mer effektivt. Sky Paris er spesielt egnet for løpere som har et langt og flytende steg og som bruker mer tid i luften enn på bakken, mens Edge Paris i større grad fremmer en raskere stegfrekvens og mer bakkekontakt.

METASPEED Sky Paris kombinerer en ny og bredere full-lengde karbonplate og en ny type FF BLAST TURBO PLUS mellomsåle som er 6% mykere og 8,2% bedre til å returnere energi sammenlignet med tidligere. Denne kombinasjonen sørger for en utrolig spenst og respons.

ASICS METASPEED Sky Paris veier kun 183 gram i unisex størrelse 9 (US) og har et dropp på 5 mm, mens METASPEED Edge Paris veier 185 gram i samme størrelse og har det samme droppet. Til tross for den lave vekten har tykkelsen på sålen økt for begge modellene, der Edge Paris har fått hele 3 mm mer skum i forfot og 0,5 mm mer i hæl, mens Sky Paris er 0,5 mm tykkere både i hæl og forfot. Begge modellene har et stack på 39,5 / 34,5 mm.

Den tykkere sålen og den nye FF Turbo+ mellomsålen sørger for merkbart bedre demping og økt komfort ved løping på harde underlag, samtidig som karbonplaten gjør en god jobb med å stabilisere skoen. Sålen har også en rocker-geometri som forenkler stegavviklingen og hjelper foten til å rulle lettere fra hæl til tå. Rocker-tuppen er heller ikke så stor at den går utover stabiliteten, og du kan fint løpe i et roligere tempo uten at det føles helt feil.

Overdelen er laget i MOTIONWRAP 2.0 – et lett, pustende og fleksibelt materiale som tilpasser seg ulike fottyper og sørger for en meget god passform. For Asics METASPEED Edge Paris har volumet økt så mye som 20% sammenlignet med forgjengeren Edge+. ASICS har også redesignet snøresystemet som nå er enklere å justere og tilpasse både smale og brede føtter.

Yttersålen er dekket av det slitesterke materiale ASICSGRIP som også gir godt grep på både våte og tørre overflater. Det er derimot spart inn på en del slitegummi, så det anbefales ikke å løpe på annet enn asfalt, bane og tredemølle.

Totalt sett er den nye METASPEED-serien både lettere, bedre dempet, mer responsiv, enda raskere, og hjelper til å optimalisere løpesteget uansett hva slags løper du er. I en OL-sesong der skoprodusentene står i kø for å levere nye rekordsko, så kan ASICS METASPEED Sky Paris være en het kandidat til å trone øverst blant de beste.

ASICS METASPEED Sky er enkelt og greit moro og inspirerende å løpe i, og det er de viktigste faktorene ved en god løpesko.

Fordeler

 • Herlig komfort og passform.
 • Luftig og stretchy overdel.
 • Lett!
 • Overraskende god demping.
 • Enda mer responsiv og lettløpt.
 • God slitestyrke.
 • Godt grep på de fleste underlag.

Ulemper

 • Litt stor del av yttersålen er eksponert for slitasje.

Mizuno Neo Vista

Markedets mest komfortable løpesko?

 • Hæl/forfot (herre/dame): 44,5 / 36,5 mm
 • Dropp: 8 mm
 • Vekt (herre/dame): 265 gram / 210 gram

Mizuno Neo Vista er skoen som får deg til å føle at du kan løpe dobbelt så langt som du noen gang tidligere har gjort, og gir begrepet «komfort» en ny mening.

Mizuno Neo Vista er Mizuno sin første modell i «denne»super trainer»-kategorien, og tar opp kampen med den populære HOKA Skyward X, ASICS Superblast 2, New Balance SC Trainer V2, mfl..

Etter å ha lansert de mer ekstreme konkurranseskoene Mizuno Rebellion Pro 2 (testet her) og Mizuno Rebellion Flash 2 (testet her) tidligere i år, så legger Neo Vista seg elegant midt mellom førstnevnte og den mer moderate Wave Rider 28. Og kort oppsummert, så byr den på en løpsopplevelse som bare må oppleves.

Overdelen på Mizuno Neo Vista består av en helstrikket konstruksjon som integrerer tungen og hælkappen i en slags sokkelignende enhet og dermed eliminerer behovet for sømmer og andre potensielle irritasjonsmomenter.

Den tykke mellomsålen består av en sandwich-konstruksjon med det samme MIZUNO ENERZY NXT-skummet som ble introdusert i årets Wave Rider 28 nederst, en full-lengde Wave glassfiber-forsterket nylonplate i midten, og en lettere ENERZY Light EVA blanding øverst. ENERZY NXT-skummet er selskapets mykeste skum til nå, og sørger for plenty av demping og komfort.

Den glassfiber-forsterkede nylonplaten lagrer energien fra landingen og frigjør den i frasparket for en mer responsiv bevegelse, i tillegg til å stabilisere skoen. Nylonplaten er ikke like responsiv som en ren karbonplate, men er til sin fordel noe mer fleksibel og føles ikke like stiv og hard under foten.

Øverst finner vi er lettere ENERZY Light EVA blanding som er noe mer kompakt enn NXT-skummet, og sammen med Nylon-platen bidrar til å stabilisere skoen. Den økte tettheten sørger også for at du ikke synker ned i skoen.

Totalt måler mellomsålen på Mizuno Neo Vista heftige 44,5 mm i hælen og 36,5 mm i forfoten – langt over World Athletics grense på maksimum 40 mm. Til tross for den tykke mellomsålen er ikke droppet mer enn 8 mm, og du får overraskende god kontakt med underlaget.

Mizuno Neo Vista benytter den samme slitesterke X10-gummien som Wave Rider 28, og byr på meget godt grep og slitestyrke.

Mizuno har klart å balansere skoen meget godt, og mye skyldes den brede plattformen som bidrar til stabilitet til tross for en ekstremt tykk såle. Mizuno Neo Vista er ikke den raskeste skoen på markedet, og det er tydelig at en karbonplate og et litt mer responsivt mellomsålemateriale ville gjort den hakket vassere, men den er sjeldent myk og komfortabel – uten å bli for myk, og den er meget lettløpt og inspirerende å løpe i.

Av alle løpesko jeg har testet, så er dette den klart mykeste, men samtidig føles den mer kontant og responsiv en plenty av sko med bare halvparten av komforten. Vekten på 265 gram og den tettsittende overdelen bidrar også til at skoen oppleves rask og lettløpt.

Du kan fint bruke Mizuno Neo Vista til både langturer, restitusjonsturer og til raskere intervaller. Til tross for at Neo Vista skal ha skryt for stabiliteten, så er det en sko som bør holde seg til asfalt og bane, mens grus bør forbeholdes en annen modell. Det er heller ikke en sko for deg som i utgangspunktet behøver ekstra støtte på grunn av overpronering selv om den er mer stabil enn førsteinntrykket kan lure deg til å tro.

Fordeler

 • Fantastisk passform og komfort.
 • Lett og luftig.
 • Slitesterk yttersåle.
 • Eksepsjonelt god demping.
 • God respons!
 • Godt grep på en rekke underlag.

Ulemper

 • Mangler responsen fra rene karbonsko.
 • Ikke den mest stabile skoen.

Salomon S/Lab Phantasm 2

 • Hæl/forfot: 37,5 mm / 28,5 mm
 • Dropp: 9 mm
 • Vekt : 219 gram

Salomon S/Lab Phantasm 2 er Salomons første virkelige supersko og leverer en rask og lett løpesko med et prisvinnende design. Dette er en toppmoderne sko for løpere som ønsker både fart og komfort.

Til tross for at S/Lab Phantasm 2 faktisk er den andre i rekken, så er det først denne modellen som virkelig kan kalles «supersko», og som for alvor har meldt Salomon inn i kampen med de beste modellene.

Overdelen består av et enkelt lag mesh forsterket med TPU-overlegg og SensiFit-teknologi som gir ekstra støtte og en tettsittende og behagelig passform. Skoen veier kun 219 gram og er særdeles luftig, noe som gir en følelsen av å ha på en konkurransesko. Den gode luftgjennomstrømningen holder føttene avkjølte, og mesh-materialet tørker raskt hvis det blir vått.

Mellomsålen er laget av to lag PEBAX-skum (Energy Foam+) med en karbonfiberplate (Energy Blade) imellom. I motsetning til de fleste produsenter som legger det mykeste materiale nærmest fotbladet, har Salomon gjort det omvendt og plassert det fastere skummet nærmest fotbladet og det mykere skummet nærmest yttersålen (karbonsålen ligger i mellom disse).

Den fastere skummet nærmest fotbladet gir bedre kontakt med karbonplaten, mens det mykere skummet nederst eliminerer ujevnheter fra underlaget. Ideen er enkel, og den fungerer glimrende.

Skoen har en sålehøyde på 37,5 mm i hælen og 28,5 mm i fronten, med et dropp på 9 mm, som hjelper til med å pushe deg frem på forfoten, mens den avrundede fronten forenkler stegavviklingen og gjør det lettere å opprettholde farten. Noe merkelig har Salomon droppet Reverse Camber-teknologien som etterligner egenskaper fra skiene med en avrundet hæl og mellomsåle som bidrar til at skoen «ruller» gjennom løpesteget og sparer løperen for krefter både i frasparket og under landingsfasen.

Yttersålen bruker Contagrip Road som gir godt grep og lang levetid. Forfoten og hælen er forsterket med slitesterk gummi, noe som gir god stabilitet og grep på både vått og tørt underlag. Skoen er best egnet for asfalt, bane eller tredemølle.

S/Lab Phantasm 2 koster 2 800 kr og kommer i unisex-modell i en hvit-/rødfarge. Skoen er middels bred i lesten med en bred tåboks, men kan oppleves som noe stor i størrelsen. Vurder å gå ned et halvt nummer for en tettsittende passform.

Salomon S/Lab Phantasm 2 er Salomons første virkelige supersko, og viser at de kan konkurrere med merker som Nike og Adidas. Skoen er lett, rask, og komfortabel, og passer godt til både raske løp og lengre distanser. Prisen er høy, men lavere enn mange konkurrerende modeller, noe som gjør dette til en sko som kan hjelpe deg å sette nye rekorder.

Fordeler

 • Lav vekt og god lufting
 • Tettsittende og komfortabel passform
 • God demping og respons
 • Stødig mellomfot/forfot
 • Slitesterk yttersåle med godt grep

Ulemper

 • Ikke ideell for hælløpere
 • Mangler større avrunding fra yttersåle hæl og fremover

ASICS Novablast 4

En rask og leken løpesko med masse demping!

 • Vekt (herre/dame): 260 gram / 225 gram
 • Dropp (herre/dame): 10 mm / 10 mm

Da ASICS i 2020 lanserte sin helt nye Novablast-modell, markerte det egentlig en ny æra for det japanske selskapet. Selv om klassikerne Kayano, Nimbus og Cumulus fremdeles selger i bøtter og spann, så manglet det en joggesko som kunne mer enn bare «enten eller». En sko som var allsidig nok til å løpe raske turer og intervaller, samtidig som den kunne takle lange løp å fungere som en behagelig mengdetreningssko. Hils på Novablast 4. Likte du den forgjengeren Novablast 3, så vil du elske denne.

ASICS Novablast 4 er så allsidig og god at det er nesten urettferdig ovenfor konkurrentene. Dette er en sko som innbyr til løpeglede. Novablast er noe av det nærmeste vi kommer en fullkommen allrounder, og passer egentlig til alle typer distanser, og alle løpere.

Den skiller seg fra sin forgjenger ved å ha en bredere yttersåle og plattform slik at den blir mer stabil uten at det går ut over lekenheten, og appellere derfor også til nye løpere. Samtidig er dempingen noe mykere, den fantastiske responsen er ivaretatt, og den gode passformen er enda litt tryggere og stødigere. Mye av dette skyldes en helt ny overdel i vevd mesh som både ivaretar gode pusteegenskaper og god forhold. Yttersålen har blitt oppgradert med AHAR LO-gummi med for økt slitestyrke og bedre grep.

ASICS Novablast 4 gjør så mye riktig, er så lett, godt dempet, så responsiv og så allsidig, at det er vanskelig å forstå hva som kan bli bedre. Novablast 4 passer for alle typer distanser, alle typer løpere, koster halvparten av karbonskoene, og gir maksimal løpeglede. Dette er skoen som kan motivere deg til å løpe mer.

I likhet med sin forgjenger så er ASICS Novablast 4 så god at den kanskje allerede nå fortjener tittelen «Årets morsomste og mest allsidige løpesko»?

Fordeler

 • Myk og komfortabel overdel.
 • Allsidig passform med pustende overdel.
 • God demping og energiretur.
 • Stabil og trygg.
 • Slitesterk yttersåle.
 • Utrolig allsidig.
 • Stort fokus på bærekraftig produksjon og materialbruk.

Ulemper

 • Noe glatt på vått underlag.

HOKA Rocket X2

Finnes det en bedre løpesko?

 • Vekt (herre/dame): 232 gram
 • Hæl/forfot: 39 mm / 34 mm
 • Dropp (herre/dame): 5 mm / 5 mm

HOKA Rocket X2 er så rask, så leken, så godt dempet og fantastisk inspirerende å løpe i, at den kunne fått selv Lord Voldemort til å smile.

Det finnes supersko som får deg til å løpe litt raskere, og det finnes superdupersko – som HOKA Rocket X2 – som får deg til å overgå det du trodde var mulig. HOKA Rocket X2 gjør så mye riktig, at det er tilnærmet umulig å finne feil. Den er lynende rask, fantastisk godt dempet, mer spretten enn en trampoline, og stødigere enn Thingnes Bø på standplass.

HOKA viser at en lett og rask løpesko ikke nødvendigvis trenger å gå på bekostning av demping, respons og stabilitet. Overdelen i rip-stop mono-mesh er supersolid og bidrar til å holde foten godt på plass sammen med den myke og gode hælkappen. ProFly X mellomsålen bestående av CMEVA-skum og en C004 karbonplate balanserer elegant mellom kategorier «latterlig myk» og «latterlig responsiv», mens Meta-Rockeren (en avrundet såleprofil) sørger for at skoen nærmest ruller av seg selv så snart du setter foten i bakken. Kombinert med en yttersåle som er marginalt bredere enn mellomsålen, samt et lav dropp på kun 5 mm, fremstår Rocket X2 også som en stødig sko.

Totalopplevelsen er følelsen av en sko helt ulik noe annet. HOKA Rocket X2 roper etter å bli brukt på nesten alle typer turer – fra raske intervaller til rolige lange økter. Hvis du klarer å holde tempoet nede…Ikke minst er det den perfekte skoen for distanser som 5 km og 10 km. Er du vant til å løpe mye og langt vil den også fungere godt til 21 km og 42 km. Passformen er allsidig, og skoen egner seg for nesten alle typer løpere.

Jeg har løpt i mye rart, og mange sko har gitt en «aha-opplevelse». HOKA Rocket X2 er noe helt eget – den gir en «utadæsjælopplevelse».

HOKA Rocket X2 – Finnes det en bedre løpesko?

Fordeler

 • Fantastisk komfort og passform.
 • Svært lett.
 • Luftig, men slitesterk overdel med godt hold.
 • Meget god demping og super respons. Stabil.
 • Yttersåle med godt grep og høy slitestyrke.

Ulemper

 • Ingen.

HOKA Cielo X1

Superrask komfortkonge!

 • Hæl/forfot: 40 mm / 33 mm
 • Dropp: 7 mm / 7 mm
 • Vekt: 264 g

HOKA Cielo X1 er selskapets råeste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.

HOKA Cielo X1 kombinerer det beste av HOKAs teknologi: en karbonplate, PEBA-skum og en aggressiv rocker-geometri – designet for å gi løperne maksimal flyt, fart og driv i steget på dager der du ønsker å holde høy hastighet. Dette er en løpesko som vil appellere til løpere som ønsker en godt dempet alt-mulig-sko og som ikke vil gi avkall på den herlige responsen du får fra de beste karbonskoene.

HOKA Cielo X1 bygger på sin den populære Rocket X 2, men der sistnevnte skal være raskest mulig, så er Cielo X1 sin oppgave å være både rask og komfortabel på en gang. Til tross for at Rocket X 2 har blitt en populær sko for halvmaraton og maraton for de mest drevne løperne, så er det klart kortere distanser som 5 k mot 10 km den er best på. For distanser som 21 km og 42 km vil HOKA Cielo X1 være et bedre alternativ for folk flest.

Cielo X1 er HOKA sin mest responsive sko til nå, og balansere energiretur og demping på en veldig god måte. Skoen benytter to lag med PEBA-skum, et lett, fleksibelt, spenstig og slitesterkt materiale som gir god respons. Mellom de to skumlagene ligger det en kurvet karbonplate med vinger på begge sider av foten. I tillegg til den godt dempede og responsive mellomsålen er Cielo X1 utstyrt med en aggressiv MetaRocker-geometri som bidrar til at skoen nærmest ruller fremover av seg selv i fartsretningen når du lander på mellomfot eller forfot.

Du finner både raskere og lettere sko, blant annet Rocket X2, til de kortere distansene, men Cielo X1 vinner på komfort over lengre distanser. Du får med andre ord en rask sko til de korte løpene, men en rask og godt dempet sko med meget god respons til de lange distansene.

Passformen er tettsittende, men den elastiske membranen tilpasser seg fotbladet i stor grad. Yttersålen er belagt med slitesterk gummi og sørger for godt grep. Lissene er en eneste stor tragedie, men disse kan heldigvis byttes ut.

Dette er en sko som nærmest skriker «Jeg vil løpe!» når du står i yttergangen og har fått på deg skoene, noe du antageligvis trenger noen minutter på ettersom lissene er så håpløst vanskelig å justere. Foruten om lissene så er det en herlig liten sak.

Fordeler

 • Komfortabel overdel med godt forhold.
 • Ekstremt myk og responsiv.
 • Godt grep på de fleste underlag.
 • Lettløpt og rask!
 • Overraskende stødig.

Ulemper

 • Elendige lisser (kan heldigvis byttes).
 • Litt tung.

Mizuno Wave Sky 7

«Next level» komfort!

 • Vekt (herre/dame): 309 gram / 258 gram
 • Dropp (herre/dame): 8 mm / 8 mm

Mizuno har på få år forvandlet merke fra å være en «underdog» til å bli en real konkurrent for de mest kjente merkene som ASICS, HOKA, Nike, etc… Med Mizuno Wave Sky 7 leverer de en løpesko som byr på «next level» komfort, og som uten tvil hører til blant de mest komfortable skoene noen gang har testet.

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping, komfort og respons. Den er ikke like rask som sin slektning Mizuno Wave Rider 27, men bedre dempet og enda mer komfortabel. Den silkemyke og stretchy overdelen pakker inn fotbladet som en sokk og byr på høy komfort, god støtte og gode pusteegenskaper.

Mellomsålen består av to lag materialer – Mizuno ENERZY Core og Mizuno ENERZY Foam. Førstnevnte ligger øverst og nærmest foten og byr på gode dempe-egenskaper og energiretur (respons), mens sistnevnte ligger nederst mot yttersålen og byr på høyere slitestyrke. Dempingen er særdeles god, og i motsetning til mange mykere løpesko føler du ikke at du synker ned i skoen og løper på en myk seng, men du flyter oppå sålen og føler at den umiddelbart kaster deg tilbake.

Til tross for «Wave» navnet er ikke den karakteristiske Wave-platen til stede på Mizuno Wave Sky 7. Dette gjør at Mizuno kan bruke mer skum uten at vekten går nevneverdig opp, samtidig som dempingen blir mer fremtredende sammenlignet med den noe mer lekne Mizuno Wave Rider 27. Sålen er også relativt bred, noe som kompenserer for stabiliteten som Wave-platen normalt ville gitt.

Stacket på Mizuno Wave Sky 7 er relativt høyt (41 mm / 33 mm), men droppet er likevel ikke høyere enn 8 mm – 4 mm lavere enn Mizuno Wave Rider 27. Yttersålen byr også på godt grep og meget god slitestyrke, og totalopplevelsen er en sko som byr på god stabilitet og fungerer på en rekke ulike underlag. Asfalt er det naturlige valget, men Mizuno Wave Sky 7 trives også på grus, bane, tredemølle og fine stier.

Mizuno Wave Sky 7 oppleves utelukkende positivt – i hvert fall så lenge du vurderer den ut i fra bruksområdet. Er du på jakt etter en rendyrket konkurranse-sko for å knipe sekunder på en 10 km, så har du åpenbart kommet feil, men som en allsidig løpesko med høy komfort og ordene «inspirasjon og løpeglede» nærmest tatovert inn i sålen, så er Mizuno Wave Sky 7 et meget godt valg.

Fordeler

 • Topp passform og komfort.
 • Svært god demping og god respons.
 • Luftig og stretchy overdel.
 • Allsidig passform og bruksområde.
 • Slitesterk yttersåle.
 • Godt grep på en rekke underlag.

Ulemper

 • Ingen spesielle.

New Balance FuelCell Propel V4

Markedets rimeligste platesko?

 • Hæl/forfot: 31 mm / 25 mm
 • Dropp: 6 mm
 • Vekt (herre/dame): 280 gram / 238 gram

New Balance FuelCell Propel V4 kombinerer et mykt og responsivt skum med en fleksibel og stabiliserende TPU-plate i markedets kanskje rimeligste platesko.

New Balance har hatt stor suksess med sine løpesko gjennom årene, og har utmerket seg med en rekke gode modeller og bruken av blant annet FreshFoam og FuelCell dempemateriale.

Kort oppsummert:
FuelCell
er et noe fastere materiale og er best egnet for løpere som ønsker høy energi retur og fart, med en mer responsiv og spenstig følelse. Fresh Foam er det mykeste skummet og er ideell for de som prioriterer komfort og stabilitet, perfekt for langdistanseløping og daglig trening.

New Balance FuelCell Propel V4 er en relativt stor oppgradering fra FuelCell Propel V3. Der V3 var kjent for sin komfortable og responsive mellomsåle, har V4 forbedret både ytelse og komfort med nye materialer og teknologi.

En av de største endringene er den oppdaterte mellomsålen som nå har en høyere andel FuelCell-skum for enda bedre respons og energiretur. I tillegg har overdelen fått en mer pustende og støttende konstruksjon, og yttersålen har blitt redesignet for bedre grep og holdbarhet.

Overdelen er laget av et lett og pustende mesh-materiale med strategisk plasserte syntetiske overlapp for ekstra støtte uten unødvendig vekt. Det sømløse designet reduserer risikoen for gnagsår, og tradisjonelt snøresystem gir en sikker passform.

Mellomsålen består av FuelCell-skum som er kjent for sin høye energiretur og responsive følelse, mens en stivere TPU-plate gir ekstra energiretur og stabilitet. Kombinasjonen gir en følelse av fremdrift i hvert steg, selv om det ikke konkurrerer med rene supersko der en stivere karbonplate bidrar til enda bedre snert i frasparket. Til gjengjeld er TPU-platen mer fleksibel enn karbon, noe som kan komme godt med under trening og hverdagsbruk.

En annen stor fordel er prisen. New Balance FuelCell Propel V4 er kanskje den rimeligste plateskoen på dagens marked, for det står nesten skrevet i stein at løpesko med en eller annen form for plate koster 2000+ kr.

Sålehøyden på 31/25 mm er middels høy med et dropp på relativt beskjedne 6 mm. Kombinert med en bred plattform gir det skoen god stabilitet. Skoene er normale i størrelsen, med en middels bred mellomfot og tåboks.

Yttersålen er laget av slitesterk gummi med et nytt mønster som sikrer god friksjon og stabilitet. En fordypning under mellomfoten gjør skoen mer fleksibel, og skoen egner seg godt på ulike typer underlag som grus og fine stier, selv om den den flekskanalen kan bli en liten steinplukker.

For deg som synes tradisjonelle supersko med en karbonplate i mellomsålen blir for kostbart å slite ut på vanlige treningsturer, eller deg som ønsker å teste platesko, men lurer på om det blir for stivt og uvant å løpe med, så er New Balance FuelCell Propel V4 en meget god løpesko. Du får ikke den samme kontante snerten og responsen som du får fra en stivere karbonsko, men du får fremdeles et lite push som gir deg god-følelsen. Og ikke minst; til denne prisen…kjøp og løp.

Fordeler

 • Komfortabel og pustende overdel.
 • God demping.
 • Relativt god energiretur.
 • Stabil plattform.
 • Slitesterk yttersåle med godt grep.
 • Allsidig. Fungerer på asfalt, grus, fine stier. Ulike distanser. Både gå og løpe.
 • Mye sko for pengene.

Ulemper

 • Overdelen gir ikke veldig god støtte.
 • Mangler den samme energireturen som rene karbonsko.

Salomon S/Lab Phantasm 2

 • Hæl/forfot: 37,5 mm / 28,5 mm
 • Dropp: 9 mm
 • Vekt : 219 gram

Salomon S/Lab Phantasm 2 er Salomons første virkelige supersko og leverer en rask og lett løpesko med et prisvinnende design. Dette er en toppmoderne sko for løpere som ønsker både fart og komfort.

Til tross for at S/Lab Phantasm 2 faktisk er den andre i rekken, så er det først denne modellen som virkelig kan kalles «supersko», og som for alvor har meldt Salomon inn i kampen med de beste modellene.

Overdelen består av et enkelt lag mesh forsterket med TPU-overlegg og SensiFit-teknologi som gir ekstra støtte og en tettsittende og behagelig passform. Skoen veier kun 219 gram og er særdeles luftig, noe som gir en følelsen av å ha på en konkurransesko. Den gode luftgjennomstrømningen holder føttene avkjølte, og mesh-materialet tørker raskt hvis det blir vått.

Mellomsålen er laget av to lag PEBAX-skum (Energy Foam+) med en karbonplate (Energy Blade) imellom. I motsetning til de fleste produsenter som legger det mykeste materiale nærmest fotbladet, har Salomon gjort det omvendt og plassert det fastere skummet nærmest fotbladet og det mykere skummet nærmest yttersålen (karbonsålen ligger i mellom disse).

Den fastere skummet nærmest fotbladet gir bedre kontakt med karbonplaten, mens det mykere skummet nederst eliminerer ujevnheter fra underlaget. Ideen er enkel, og den fungerer glimrende.

Skoen har en sålehøyde på 37,5 mm i hælen og 28,5 mm i fronten, med et dropp på 9 mm, som hjelper til med å pushe deg frem på forfoten, mens den avrundede fronten forenkler stegavviklingen og gjør det lettere å opprettholde farten. Noe merkelig har Salomon droppet Reverse Camber-teknologien som etterligner egenskaper fra skiene med en avrundet hæl og mellomsåle som bidrar til at skoen «ruller» gjennom løpesteget og sparer løperen for krefter både i frasparket og under landingsfasen.

Yttersålen bruker Contagrip Road som gir godt grep og lang levetid. Forfoten og hælen er forsterket med slitesterk gummi, noe som gir god stabilitet og grep på både vått og tørt underlag. Skoen er best egnet for asfalt, bane eller tredemølle.

S/Lab Phantasm 2 koster 2 800 kr og kommer i unisex-modell i en hvit-/rødfarge. Skoen er middels bred i lesten med en bred tåboks, men kan oppleves som noe stor i størrelsen. Vurder å gå ned et halvt nummer for en tettsittende passform.

Salomon S/Lab Phantasm 2 er Salomons første virkelige supersko, og viser at de kan konkurrere med merker som Nike og Adidas. Skoen er lett, rask, og komfortabel, og passer godt til både raske løp og lengre distanser. Prisen er høy, men lavere enn mange konkurrerende modeller, noe som gjør dette til en sko som kan hjelpe deg å sette nye rekorder.

Fordeler

 • Lav vekt og god lufting
 • Tettsittende og komfortabel passform
 • God demping og respons
 • Stødig mellomfot/forfot
 • Slitesterk yttersåle med godt grep

Ulemper

 • Ikke ideell for hælløpere
 • Mangler større avrunding fra yttersåle hæl og fremover

Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Lynrask og ikonisk!

 • Vekt (herre/dame): 215 gram / 180 gram
 • Hæl/forfot: 38 mm / 36,5 mm
 • Dropp (herre/dame): 1,5 mm / 1,5 mm

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er en unik løpesko designet for raske løpere som lander på midt- eller forfoten. Skoen har en ekstremt avrundet hæl som strekker seg til bakkanten av mellomfoten, noe som gjør at skoen føles rask og responsiv – så lenge du lander på mellomfot/forfot.

Rebellion Pro 2 benytter en mellomsåle bestående av to lag; ENERZY Lite øverst, og ENERZY Lite+ under. Mizuno Enerzy Lite+ er det letteste og mest responsive materialet Mizuno har laget, mens Mizuno Enerzy Lite er litt mykere og bidrar til å stabilisere skoen. Mellom de to skumlagene finner vi en «karbon-injisert Mizuno Wave-plate». Dette gjør at platen ikke er fullt så stiv som de typiske superskoene, men i følge Mizuno fungerer denne platen bedre med den unike sko-geometrien.

Den tynne AIRmesh-overdelen og lave vekten (215 gram i herre str. 9), kombinert med det minimalistiske droppet på kun 1,5 mm, og den avrundede hælen, bidrar til følelsen av en virkelig rask sko som driver deg fremover for hvert steg. Materialet i hælkappen på Rebellion Pro 2 er noe stivt, og det kan derfor være vanskelig å få strammet skoen slik at du låser hælen 100%

Der de fleste supersko tillater at du lander på hæl, for så å overføre energien som samles opp i karbonplaten til å generere kraft, og nærmest en trampoline-effekt fremover, så vil mangelen på en tradisjonell hæl sørge for at dette ikke er mulig på Rebellion Pro 2. Likevel gjør kombinasjonen av den spesielle Wave-platen og Smooth Speed Assist-konstruksjonen at skoen oppleves både rask, responsiv, og ikke minst veldig moro å løpe i.

Det er likevel en et par ting som er verdt å merke seg. Mizuno Wave Rebellion Pro 2 trives definitivt best når den får løpe i flatt terreng, eller oppover. Å løpe i lett motbakke er nesten en merkelig opplevelse der formen på sålen gjør at du får følelsen av å løpe flatere enn stigningen tilsier. Og løpe nedoverbakker er derimot bare ubehagelig og noe den definitivt ikke egner seg for.

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er uten tvil en rask løpesko, og helt klart i kategorien «personlig rekord løpesko». Den anbefales i hovedsak til erfarne løpere, og løpere som lander på mellom- og forfot.

Det beste bruksområdet vil nok være kortere distanser og opp til halvmaraton, og egenskapene kommer best til syne når tempoet øker. Et fullt maraton kan nok bli slitsomt ettersom mangelen på hæl gjør at du må løpe veldig offensivt og med høyt tempo for at du ikke skal lande på hæl og det som føles som en liten motbakke. Er du veldig godt trent derimot og ønsker å løpe et maraton i rekordfart? Da kan nok Mizuno Wave Rebellion Pro 2 være midt i blinken.

Fordeler

 • Lett, luftig og støttende overdel.
 • God demping.
 • Ekstremt aggressiv og rask.
 • Svært slitesterk yttersåle.
 • Gjør motbakkene lettere å løpe.
 • Godt grep på de fleste underlag.
 • Enda mer miljøvennlig produksjon.

Ulemper

 • Geometrien gjør den noe ustabil.
 • Fungerer ikke så godt i nedoverbakker. 
 • Vanskelig å stramme rundt hælen.

ASICS GEL-Kayano 31

Toppmodell for deg som trenger ekstra støtte.

 • Hæl/forfot (herre/dame): 40/30 mm – 39/29 mm
 • Dropp: 10 mm
 • Vekt: 305 gram / 270 gram

ASICS GEL-Kayano 31 viderefører suksessen fra forgjengeren med forbedret overdel og bedre grep, samtidig som dempingen og stabiliteten fortsatt er på topp.

ASICS GEL-Kayano 30 var uten tvil den beste versjonen av Kayano noen gang gjennom dens 30 år lange karriere. Borte vekk ble LITERUSS-materialet i mellomsålen, 4D Guidance System ble introdusert sammen med en ny PureGEL gel-pute, en ny FlyteFoam Blast+ mellomsåle og en ny overdel og rekonstruert hælkappe.

ASICS GEL-Kayano 30 introduserte med andre ord så mye nytt at trofaste Kayano-løpere raskt kunne bli bekymret om det var for mange endringer, men heldigvis forble Kayano den gode Kayano.

ASICS GEL-Kayano 31 fortsetter tradisjonen med solid støtte og komfort i Kayano-serien, men den nye overdelen i strikket mesh gir bedre pusteevne og komfort, samt økt asymmetrisk støtte, mens den integrerte OrthoLite X-55 socklineren gir en sokkelignende følelse.

GEL-Kayano 31 opprettholder den samme pålitelige dempingen og stabiliteten som tidligere modeller, takket være en FlyteFoam Blast+ ECO mellomsåle og PureGEL-pute i hælen. FlyteFoam Blast+ ECO sørger for god demping og respons, mens PureGEL-puten sørger for en myk overgang mellom landing og fraspark. 4D Guidance Systemet tilpasser seg ulike fottyper og reduserer overpronasjon.

Tidligere generasjoner av Kayano har brukt et kompakt og litt hardt materiale på innsiden av skoen for å hindre at foten faller innover, men dette ble i fjor erstattet med et mykere og mer energirikt skum på innsiden av mellomfoten som i stedet for å hindre deg i å falle innover, vil dytte deg tilbake. Det fleksible materialet sørger for å tilpasse seg enhver løpers unike løpestil ved at det lynraskt gjentar sin naturlige form etter først å ha dempet slaget ved og komprimeres.

Årets utgave byr på en oppgradert HYBRID ASICSGRIP-yttersåle. HYBRID ASICSGRIP kombinerer et mykere og mer fleksibelt materiale på områdene som er mindre utsatt for slitasje, og det mer slitesterke, men også stivere AHARPLUS, der slitasjen er størst (bakerst på hælen og helt i front under tærne). Resultatet er en mer fleksibel yttersåle med med bedre grep samtidig som slitestyrken er bevart. Både mellomsåle og yttersåle danner en relativt bred plattform som bidrar til god støtte og en trygg sko.

Kayano vil alltid være en stabilitetssko myntet på løpere med behov for pronasjonsstøtte, men Kayano 31 vil også fungerer ypperlig til tyngre løpere med et nøytralt løpesteg som ønsker en godt dempet mengdetreningssko med litt fastere demping, nydelig komfort, og høy slitestyrke.

ASICS GEL-Kayano 31 imponerer på mange viktige områder, men vær klar over at det er en massiv og noe tung sko som neppe setter noen nye fartsrekorder. Derimot kan du løpe langt og lenger enn langt og fremdeles opprettholde høy komfort.

Fordeler

 • Myk og behagelig passform.
 • Skoen omslutter virkelig foten som en sokk.
 • God demping og energiretur.
 • God pronasjonsstøtte. Egner seg også til normalpronerende.
 • Slitesterk yttersåle med godt grep.

Ulemper

 • Fremdeles en massiv og litt tung sko.

Mizuno Wave Rider 27

Evighetsmaskinen som aldri svikter!

 • Vekt (herre/dame): 285 gram / 265 gram
 • Dropp (herre/dame): 12 mm / 12 mm

Mizuno Wave Rider har vært en bestselger for det japanske selskapet i årtider, og den 27. utgaven viser hvorfor den er så godt likt. I år er overdelen totalt fornyet, og er både mykere, mer fleksibel og pustende enn noen gang. Sammen med den myke og responsive ENERZY-mellomsålen innbyr det til høy komfort, og en sko du kan løpe langt med.

Selv om Mizuno Wave Rider 27 er en godt dempet sko, er den likevel rask og responsiv. Noe skyldes det nevnte ENERZY-materialet, men mye av magien kommer fra den stive Wave-platen som sørger for at du får tilbake minst like kraft skoen som du selv nedlegger i hvert steg. Droppet på 12 mm vil nok kunne skremme de mest erfarne løperne, men opplevesen av skoen gir ikke inntrykk av mer enn 8-10 mm dropp.

Mizuno Wave Rider 27 har en allsidig passform, og den fleksible overdelen omfavner foten trygt og godt uten ubehagelige trykkpunkter. Yttersålen i karbongummi sikrer godt grep, og har meget god slitestyrke – både på asfalt, grus og fine stier.

Mizuno Wave Rider 27 er et av de tryggeste valgene du kan ta, og den fungerer til de fleste distanser.

Fordeler

 • Fantastisk passform og komfort.
 • Lett og luftig.
 • Allsidig passform og bruksområde.
 • Slitesterk yttersåle.
 • Godt dempet, og bra respons.
 • Godt grep på en rekke underlag.

Ulemper

 • Ingen spesielle, men overdelen kunne vært litt tightere.
 • For mye dropp for enkelte.

Asics GEL-Nimbus 26

Komfortabel mengdetreningssko for de lange løpene.

 • Vekt (herre/dame): 304 gram / 262 gram
 • Dropp (herre/dame): 8 mm / 8 mm

I fjor var nærmest revolusjonerte Asics sin trofaste GEL-Nimbus ved å introdusere Nimbus 25 – en ultrakomfortabel mengdetreningssko bygget opp fra grunnen og rekonstruert fra yttersåle og mellomsåle til overdel og passform.

ASICS GEL-Nimbus 26 er kun en liten evolusjon, men heldigvis i riktig retning. Nimbus 26 bygger på den samme myke mellomsålen bestående av FF Blast Plus Eco og PureGEL som sørger for myk og god demping, men denne gangen er dempingen noe fastere slik at du får følelsen av en raskere og mer responsiv sko. Overdelen består av det samme stretchy, sømløse og pustende materiale, mens lissehullene er flyttet noe lengre ut til siden slik at skoen holder foten bedre på plass. Tungen og hælkappen myk og behagelig, og bidrar til å ta komforten til et nytt nivå.

Yttersålen på Nimbus 25 var god, men grepet var heller tragisk. Asics GEL-Nimbus 26 retter opp dette ved å introdusere en ny gummiblanding. Den tidligere AHAR/AHAR LO-gummien i yttersålen er erstattet med den helt nye HYBRID ASICSGRIP-teknologien som kombinerer AHARPLUS-gummi og et nytt mønster og tykkere gummi for å sikre bedre grep og slitestyrke. Resultatet er noe høyere vekt, mens grepet er også mye, mye bedre. Dette er en løpesko du kan ha lenge og som fungerer godt på både asfalt og fine grusveier. Vi snakker om en solid mengdetreningssko for dagene der du ønsker mest mulig komfort og en sko som er klart for å ta deg langt.

ASICS GEL-Nimbus 26 viderefører det som har gjorde Nimbus 25 til en av fjorårets mest hyllede løpesko, samtidig som de forbedrer områdene som var nødvendig å forbedre. ASICS har laget en flott mengdetreningssko som innbyr til en helt spesiell komfort og som garantert blir å se på mange føtter fremover.

Fordeler

 • God komfort og passform
 • Myk og god demping.
 • Luftig og stretchy overdel.
 • Høy slitestyrke.
 • Godt grep.

Ulemper

 • Litt tung og massiv.

On Cloudrunner

En trygg og god allrounder med stort bruksområde.

 • Vekt (herre/dame): 300 gram / 250 gram
 • Dropp (herre/dame): 9 mm / 9 mm

Det sveitsiske selskapet On har levert en mengde flotte løpesko de siste årene, og Cloudrunner er skoen for deg som ønsker en godt dempet mengdetreningssko med en bred og stabil plattform. Det lette og myke Zero-gravity materialet og de karakteristiske CloudTech putene bidrar til å absorbere støt og å gi god demping, mens en avstivet Speedboard-plate i mellomsålen bidrar til stabilitet og ekstra snert i frasparket.

Skoen har en relativt bred plattform, og vil passe løpere med en bred fot og som ønsker en stabil sko (passer også deg med smale føtter).

Cloudrunner er ikke den raskeste skoen, selv om den faktisk føles mye lettere enn de 300 grammene den veier. Dette er en sko som passer best fra 10 km turer og oppover. Perfekt for rolige langturer og restitusjonsdagene.

Fordeler

 • God passform og pustende overdel
 • Godt dempet.
 • God støtte og god plass til tærne.
 • Allsidig bruksområde.

Ulemper

 • Steiner kan feste seg i sålen.
 • Litt tung.

Asics GEL-Cumulus 25

Gjennomført allrounder med høy komfort.

 • Vekt: 255 g / 235 g
 • Dropp: 8 mm / 8 mm

Ønsker du en allsidig joggesko som takler alt fra kort til langt, raskt eller sakte, på grus, asfalt, eller kanskje sti? Asics GEL-Cumulus 25 er så allsidig at den kan krysse av på alle punktene.

Ikke like dempet og myk som Asics GEL-Nimbus, og ikke like responsiv og rask som Novablast – men likevel en spennende sko som kommer til å passe en stor gruppe brukere. Den 25.utgaven av Cumulus henter inspirasjon fra sine storebrødre, men fortsetter med det den er god på – allsidighet til en god pris

Årets GEL-Cumulus er oppgradert med FlyteFoam Blast Plus i mellomsålen som er både lettere, mer støtabsorberende og mer responsivt enn tidligere FlyteFoam Blast. I tillegg er den tidligere GEL-puten byttet ut med en ny og mykere PureGel-pute som er langt mykere, samtidig som det gir en mer naturlig overgang mellom landing og fraspark. PureGel-puten finnes kun i hælen, mens den på Nimbus 25 finnes både i hæl og forfot.

Overdelen er luftig og myk, og det elastiske materiale sørger for å tilpasse seg foten enten den er bred eller smal. Cumulus byr på en litt fastere demping enn Nimbus 25, og du føler ikke i like stor grad at du synker ned i skoen, men heller flyter oppå den, og den brede plattformen bidrar til at skoen føles stødig selv når du løper på ujevnt underlag som grusveier og fine stier. Sammenlignet med Nimbus mangler Cumulus dog noe av den gode responsen.

En av Asics GEL-Cumulus 25 beste egenskaper er at den fungerer like godt til en rask 5 km som et seigt maraton. De allsidige egenskapene gjør at du kan bruke Asics GEL-Cumulus 25 til nesten alle distanser og alle typer underlag. På mange måter føles Cumulus 25 som en «Nimbus 25 Light», og for enkelte løpere (spesielt lettere løpere) vil den nok være en vell så god løpesko som sin storebror.

ASICS GEL-Cumulus 24 var en av mine favoritt løpesko i 2022, og årets utgave forbedrer den på en rekke områder. ASICS GEL-Cumulus 25 kan by på bedre passform, langt bedre demping, og er generelt en mer komfortabel sko enn forgjengeren. Og alt til en pris som er lettere å svelge enn storebroren GEL-Nimbus.

NB: Ønsker du en mykere sko med enda litt bedre komfort, men litt mindre allsidige egenskaper? Da kan ASICS GEL-Nimbus 25 eller Nimbus 26 være gode alternativer.

Fordeler

 • Allsidig.
 • Meget komfortabel overdel.
 • En passform som vil passe både smale og brede føtter.
 • Myk og god demping.
 • Slitesterk.
 • God stabiltiet.

Ulemper

 • Mangler litt på responsen.
 • Såpeglatt på fuktig underlag.
 • Kan bli varm.

HOKA Mach 5

Allsidig og komfortabel budsjettvinner!

 • Vekt (herre/dame): 227 gram / 204 gram
 • Dropp (herre/dame): 5 mm / 5 mm


HOKA Mach 4 var sannsynligvis en av mest lovpriste skoene i 2021-sesongen, og sjelden har en enkelt skomodell klart å kombinere høy komfort med så allsidige og morsomme egenskaper. Mach-familien er ikke like godt kjent som de populære modellene Clifton og Bondi, men fortjener all oppmerksomhet den kan få.

Den femte utgaven – HOKA Mach 5 – er ingen revolusjon, men tar en allerede veldig god sko et steg videre og forbedrer det lille som den faktisk kunne bli bedre på. Overdelen er fornyet og byr på bedre passform og pusteegenskaper enn tidligere, mens mellomsålen er oppgradert med det mykere og mer responsive ProFly+ til fordel for det tidligere ProFly-materialet.

Droppet har økt fra 4 mm til 5 mm for å få plass til mer skum, og den karakteristiske rockertuppen sørger for et mer effektivt løpesteg ved å bidra til en rullende bevegelse i stegavviklingen. Totalopplevelsen er en bedre dempet og mer responsiv sko enn Mach 4.

Mach 5 markedsføres som en sko laget for «hverdagstrening i raskt tempo». Den er ikke like rask som karbonskoene, og ikke like myk som Clifton og Bondi, men en god blanding av de beste egenskapene fra hver av disse modellene. Den fungerer enkelt og greit til alt fra en rask 5 km til et fullt maraton. Bare vær obs på at sålen slites raskt, og at dempingen kan bli litt vell mye.

Fordeler

 • Lett og rask.
 • God demping og respons.
 • Overraskende stødig.
 • Meget luftig, fleksibel og komfortabel overdel.
 • Yttersåle med godt grep og høy slitestyrke.

Ulemper

 • Yttersålen slites raskt, og grepet kunne vært bedre.
 • Litt for myk slik at du mister noe av løpsfølelsen.

Icebug Aura RB9X

Markedets mest undervurdere løpesko?

 • Vekt (herre/dame): 250 gram / 210 gram
 • Dropp (herre/dame): 6 mm / 6 mm


Enkelte sko har det med å bli glemt til fordel for større og mer kjente merkenavn, og Icebug Aura RB9X er helt klart en slik løpesko.

Det er ikke helt enkelt å definere Icebug Aura RB9X, og selv om det ikke er en tempovinner, er det en vinner på både komfort og allsidighet. Du setter ikke nye tempo-rekorder med Aura RX9X, men kanskje er de så komfortable at du setter nye rekorder for antall kilometer løpt i løpet av en måned.

Icebug Aura RB9X benytter en mellomsåle med nitrogenforsterket SuperC Foam – et materiale som skal gi god demping og høy komfort, og er lettere og mykere enn tradisjonelt EVA skum. Det lave droppet på 6 mm kombinert med med en myk fleks bidrar til god stabilitet og følelse av kontakt med underlaget.

Icebug fokuserer i stor grad på bærekraft, og skal ha skryt for å ha brukt såpass store mengder resirkulert materiale i Aura RB9X, og samtidig bevart så gode egenskaper. RB9X-gummiblandingen er Icebug sin egen patent og leverer strålende grep på både vått og tørt underlag, og alt fra asfalt til grus og stier.

Den allsidige passformen og bruksområde gjør at den vil passe en rekke brukere, og den gode slitestyrken gjør at dette er en sko du sannsynligvis kan ha lenge.

Se også: Test: Icebug Aura RB9X

Fordeler

 • Veldig komfortabel.
 • Bred og allsidig passform.
 • Godt grep på de fleste underlag.
 • Lett og luftig.
 • Stort fokus på bærekraftig produksjon og materialer.

Ulemper

 • Savner mer respons.

On Cloudmonster

Ultrakomfortabel mengdetreningssko for de lange og rolige turene!

 • Vekt (herre/dame): 275 gram / 230 gram
 • Dropp (herre/dame): 6 mm / 6 mm

On Cloudmonster ser både tung og treg ut, men i virkeligheten er den alt annet enn det. Med større CloudTech-puter enn noen gang, en vekt på kun 275 gram, et drop på beskjedne 6 mm og en hissig rockertupp, er denne skoen både lett, godt dempet, komfortabel og rask. On har truffet blink med sin nye Cloudmonster, og så lenge skoen passer foten din, vil du kunne få mange glade mil ut at de.

Cloudmonster er først og fremst designet for å gi høy komfort, men kan brukes på alt fra korte 5 km løp til halvmaraton og maraton. Du får ikke den samme snappy følelsen og du får med en lettere og mer reindyrket konkurransesko, men du får komfort, demping og god lekenhet kombinert i en fin pakke.

On Cloudmonster skiller seg fra en del mengdetreningssko med å ha mye fastere demping. Sammenlignet med for eksempel ASICS GEL-Nimbus 25, vil Cloudmonster gi følelsen av å «stå oppå sålene» i stede for å «synke ned i den». Dette bidrar til å gi følelsen av en rask sko.

Merk at denne modellen er noe mindre i størrelsen enn de fleste sko fra On, så gå gjerne opp et nummer om du ønsker mer plass.

Fordeler

 • Fast og god demping.
 • Overraskende god respons.
 • Føles stabil og trygg å løpe i.

Ulemper

 • Litt tung og massiv til de raske turene.

Terrengsko / Terrengløpesko

Dynafit Alpine DNA 2

Et råskinn av en terrengsko!

 • Hæl/forfot: 28 mm / 24 mm
 • Dropp: 6 mm
 • Vekt : 260 g


Er dette årets råeste terrengsko? Dynafit Alpine DNA 2 leverer en lett, rask, godt dempet, allsidig og tøff sko som umiddelbart legger lista for en av årets beste og mest allsidige terrengsko.

Dynafit Alpine DNA 2 har en lett og pustende overdel som gir god ventilasjon og komfort, samtidig som den beskytter godt mot steiner og slag og bidrar til godt forhold. Praktiske Speed Lacing lisser gjør det enkelt å ta skoen på/av, samtidig som det reduserer trykket på lesten. Rundt ankelen sitter en smart «gamasje-lignende» konstruksjon som hindrer rusk i å trenge inn.

Speed+ mellomsålen er produsert i en PEBAX-blanding som kombinerer gode dempeegenskaper samtidig som den opprettholder god respons og lav vekt. I tillegg har Dynafit utstyrt skoen med en X-formet Pebax-plate som bidrar til ekstra respons og vridningsstabilitet, og ikke minst fungerer som en steinplate mot underlaget.

Mens Dynafit Ultra 100 (testet her) først og fremst laget for å beskytte føttene under langløp, så er Dynafit Alpine DNA 2 en mer allround-sko som også takler korte til mellomlange distanser der du ønsker å øke tempoet. Vekten på 260 gram er også lavere mot Ultra 100 sine 309 gram.

Skoene har et lavere stack (sålehøyde) med 28/24 mm vs. Ultra 100 sine 32/26 mm, mens droppet på 6 mm er det samme og bidrar til en balansert sko som fungerer både på kompakt underlag og mer teknisk krevende underlag. Dempingen på Ultra 100 var/er imponerende god, men Alpine DNA 2 står ikke mye tilbake. Her får du masser av komfort, og det er null problem å bruke denne skoen på typiske ultraløp. I tillegg er den langt mer leken enn sin slektning, noe som delvis skyldes det mer responsive skummet, men også den ekstra platen.

Yttersålen er laget av Vibram Megagrip Litebase som er lettere enn Megagrip, men også noe mindre slitesterk. Grepet er uansett meget godt på både vått og tørt underlag, og gjør at du kan føle deg trygg uansett terreng.

Skoens passform er også et høydepunkt, med en tettsittende og stabil følelse som gir god støtte til foten uten å begrense bevegelsesfriheten. Den er heller ikke for smal, og gir relativt god plass i forfoten.

Alt i alt fungerer Dynafit Alpine DNA 2 som en meget god og allsidig terrengsko som fungerer godt til både korte og lengre distanser. Den vil også kunne erstatte en vanlig fjellsko i sommerhalvåret, og det har overraskende nok blitt min personlige favoritt så langt i 2024.

Fordeler

 • Godt beskyttet og pustende overdel.
 • Sikker passform med godt fothold.
 • Smart og velfungerende strammesystem.
 • «Gamasje» rundt ankelen hindrer rusk i å trenge inn.
 • God demping og responsiv mellomsåle.
 • Meget godt grep.
 • Gode allround-egenskaper.

Ulemper

 • Noe ustabil i teknisk krevende terreng.

Scarpa Golden Gate 2 ATR

Komfortvinner i terrenget

 • Hæl/forfot: 28 mm / 24 mm
 • Dropp: 4 mm
 • Vekt (Herre/Dame): 255 g / 215 g

Scarpa er et anerkjent italiensk merke med røtter tilbake til 1938, kjent for høykvalitets fjell- og løpesko. Scarpa Golden Gate 2 ATR er en av deres nyeste terrengsko, designet for teknisk terrengløping.

Scarpa Golden Gate 2 ATR benytter en overdel i et slitesterkt mesh-materiale som kombinerer lav vekt med høy pusteevne. Rundt skoen sitter også en EXO-konstruksjon, et slags skjelett av TPU (termoplastisk polyuretan) plassert på strategiske steder for å øke skoens holdbarhet å gi ekstra beskyttelse mot steiner og skarpe gjenstander i terrenget. Snøresystemet er designet for å gi en tettsittende, men komfortabel passform, og hindrer foten i å skli inne i skoen.

Mellomsålen i Scarpa Golden Gate 2 ATR byr på overraskende mye komfort takket være Scarpa sitt eget Bounce Foam materiale. Bounce Foam er relativt kompakt slik at det ikke blir ustabilt i teknisk terreng, men gir samtidig masser av god demping og komfort. Det er null problem å løpe lengre distanser på vei og hardt underlag med Scarpa Golden Gate 2 ATR. En Rock Plate (steinplate) i forfoten sørger samtidig for ekstra beskyttelse mot skarpe steiner og røtter uten å redusere fleksibiliteten i skoen.

Skoen har en relativt lav mellomsåle på 28/24 mm og et dropp på 4 mm. Dette bidrar ytterligere til en stabil plattform, og sørger for en meget god løpsfølelse og kontakt med underlaget.

Scarpa Golden Gate 2 ATR er utstyrt med den spesialdesignede Presa TRN-06 StickyGum-yttersålen med 4 mm høye knaster godt fordelt over hele sålen. Knastemønsteret er aggressivt med fire distinkte soner optimalisert for bremsing, grep, stabilitet og framdrift. Gummiblandingen er seig og klebrig, slik at den fester seg godt til våte steiner og overflater. Slitestyrken har også vist seg å være veldig god.

Scarpa Golden Gate 2 ATR er komfortabel fra første sekund du setter foten i skoen. Vekten på 255 gram og den luftige overdelen bidrar til følelsen av en rask sko, og den gode dempingen gjør at Golden Gate 2 ATR fungerer perfekt som en door-to-trail sko. Her kommer også den gode responsen frem ettersom den er mest merkbar på hardt underlag. Selv om Golden Gate 2 ATR ikke har noen karbon- eller komposittplate, så gir den lille steinplaten i front en liten ekstra snert.

Scarpa Golden Gate 2 ATR treffer perfekt med en god balanse mellom «akkurat nok demping, og akkurat nok stabilitet» uten å bli for kjedelig. Skoen er overraskende leken og rask, og i tillegg til å være svært komfortabel fra første tråkk, så byr skoen på masse beskyttelse og godt grep samtidig som vekten holdes lav. Løper du mye kombinert terreng og asfalt, så kan Scarpa Golden Gate 2 ATR være den ene terrengskoen du trenger for å dekke 90% av behovet ditt.

Fordeler

 • Luftig og lett overdel.
 • Komfortabel passform.
 • God beskyttelse rundt hele skoen.
 • God demping.
 • God følelse/kontakt med underlaget.
 • Slitesterk yttersåle med godt grep.
 • Stort fokus på miljø og bærekraft.
 • Svært allsidig (fungere like godt til fotturer som løpeturer).

Ulemper

 • Blir noe ustabil i teknisk krevende terreng.

VJ MAXx2

 • Hæl/forfot: 31 mm / 25 mm
 • Dropp: 6 mm
 • Vekt: 240 g

VJ var selskapet som lagde verdens beste yttersåler, helt OK overdeler, brukte verdens kjedeligste mellomsålematerialer, og likevel leverte topp løpesko.

Nye VJ MAXx2 endrer dette fullstendig. Det nye SuperFOAmance mellomsålematerialet er kanskje noe av det råeste jeg har testet, mens den nye overdelen nå er helt på høyde med «alle andre», og den samme gode Superior Contact-yttersålen er fremdeles i en egen klasse. Totalen er en terrengsko som virkelig skiller seg ut. Året er på langt nær over, men dette kan allerede være årets råeste terrengsko. Prisen er 100 kr høyere (2250 kr vs. 2150 kr), men det er fremdeles en av de rimeligste terrengskoene når vi sammenligner med konkurrerende modeller.

VJ MAXx2 fremstår som en utrolig allsidig terrengsko velegnet for løpere på alle nivåer. Den kombinerer komfort, responsivitet og et utmerket grep, og er et solid valg for alt fra korte turer til lengre løp i fjellet.

Der VJ tidligere har brukt det litt kjedelige EVA-skummet som flere og flere produsenter gått bort i fra, så har de denne gangen blandet inn nitrogen i en mellomsåle bestående av EVA og TPU, og skapt den nye SuperFOAMance med langt bedre demping og energiretur. Samtidig har MAXx2 blitt 30 gram lettere enn forgjengeren. I tillegg har de tatt i bruk en fleksibel fullengde steinplate som bidrar til å beskytte føttene over mange mil på hardt underlag, samtidig som den bidrar til økt vridningsstabilitet og ekstra respons i løpesteget.

Sammenlignet med VJ Lightspeed så legger VJ MAXx2 til 2 mm ekstra skum i hele skoens lengde, og selv om det kanskje høres lite ut, så utgjør det en stor forskjell. SuperFOAMance mellomsålen byr på demping som du vanligvis forbinder med langt tykkere såler og løpesko som i større grad prioriterer komfort fremfor stabilitet, og den gode passformen og lave sålehøyden bidrar til at du kan løpe trygt i ulendt terreng uten å risikere overtråkk og vridning.

Det lave stacket (31/25 mm) og droppet på 6 mm, kombinert med en stødig overdel, bidrar til at du føler deg i ett med underlaget og at skoen mestrer både teknisk krevende og lettløpt terreng. Lightspeed gir nok litt mer snert i frasparket takket være komposittplaten, men det ekstra materialet kombinert med steinplaten i VJ MAXx2 veier opp for det meste. MAXx2 fungerer også bedre på lengre distanser og hardere underlag.

Den nye overdelen er både mykere og mer komfortabel enn tidligere, og former seg større grad etter fotsålen, samtidig som det er sterkt og støttende og tåler juling fra kvister og skarpe gjenstander i terrenget. Hælkappen er også mykere og bedre polstret, og holder foten trygt og godt på plass med masser av komfort.

VJ har hatt en vinneroppskrift med sin Superior Contact yttersåle i mange år, og VJ MAXx2 fortsetter med den samme gode sålen som fantes på MAXx. Grepet er rett og slett fantastisk, enten du løper i terrenget, på sleipt og løst underlag, våte steiner, eller til og med snø, så biter skoen imponerende godt fra seg. Knastehøyden er 4 mm (0,5 mm mer enn VJ Lightspeed), og grepet er enkelt og greit utrolig.

VJ har har tatt enorme steg med VJ MAXx2 og VJ Lightspeed, og tilbyr to av de raskeste og beste terrengskoene på markedet i dag, i tillegg til at de kan skilte med kanskje det beste grepet i sin klasse.

VJ klassifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ MAXx2 er en «kategori 4 sko», og er middels bred over hele lesten, med en relativt bred tåboks. Volumet er betydelig større enn på Lightspeed, og mine slanke føtter har god plass i skoen. (NB: Unisex-modell).

Fordeler

 • Myk og komfortabel passform.
 • Godt beskyttet.
 • God demping.
 • Imponerende god respons.
 • Stabil og trygg.
 • Ekstremt godt grep.
 • Allsidig bruksområde.

Ulemper

 • Yttersålen drar med seg en del gjørme.

ASICS Fuji Speed 3

 • Hæl/forfot (herre/dame): 24 mm / 19 mm – 23 mm / 18 mm
 • Dropp 5 mm / 5 mm
 • Vekt (herre/dame): 243 g / 212 g

ASICS Fuji Speed 3 viderefører de gode egenskapene fra sin forgjenger ASICS Fuji Speed 2, med en oppgradert overdel for økt komfort og slitestyrke.

ASICS Fuji Speed-serien henter inspirasjon fra Magic Speed – en av ASICS’ raskeste sko for asfaltløping, og leverer en rask og morsom løpesko som egner seg i variert terreng.

Den nye overdelen i Jaquard-mesh gir bedre pusteevne og komfort enn den tidligere vevde mesh-membranen. Jaquard-mesh tilpasser seg fotens form bedre, og overdelen er både lett og slitesterk. Hælkappen er godt polstret, tungen er tynn men myk, og tåkappen gir beskyttelse mot steiner og røtter. Asymmetriske lisser fordeler trykket jevnt og holder godt på plass under løping.

Mellomsålen består fortsatt av ASICS FlyteFoam Plus med en full-lengde karbonplate som sammen gir god demping, respons og stabilitet. Den lave sålehøyden og droppet gir god kontakt med underlaget og en herlig løpsfølelse.

Yttersålen i ASICSGRIP-gummi har 5 mm høye knaster vinklet i ulike retninger for godt grep på variert underlag, som grus og asfalt. Skoen har imponerende slitestyrke, men kan slite på løst og gjørmete underlag.

ASICS Fuji Speed 3 er ideell for løpere som ønsker en rask og komfortabel sko for løping på kompakte stier og grus. Den lave vekten og det gode grepet gjør den spesielt egnet for klatringer, og overdelen nærmest former seg etter foten. Skoen kan derimot oppleves som hard eller ustabil i teknisk krevende terreng.

Skoen oppleves normale til litt store i størrelsen, og det anbefales å velge din vanlige størrelse eller et halvt nummer mindre. Tåboksen er smal, så den ekstra lengden kan veie opp for dette.

ASICS Fuji Speed 3 er en minimal, men viktig oppgradering fra forgjengeren. Den nye overdelen gir bedre pusteevne og komfort, mens mellomsåle og yttersåle forblir de samme og sikrer god demping, respons og slitestyrke. Skoen er perfekt for de som ønsker en rask og lettløpt sko for ulike distanser og underlag.

ASICS Fuji Speed 3 er en sko som passer for deg som ønsker en rask og komfortabel sko for løping i variert terreng. Skoen er spesielt god på lettløpte stier der karbonplaten gir ekstra fart og respons, og er et godt valg for lange løp dersom du foretrekker en løpesko med lavt dropp, lav vekt og god demping. Løper du mye i veldig teknisk eller kupert terreng, eller ønsker mer støtte i hælen, kan det være at skoen blir litt ustabil.

Fordeler

 • Tettsittende og komfortabel passform.
 • Pustende og slitesterk overdel.
 • Rask og responsiv.
 • God demping.
 • Imponerende klatreegenskaper.
 • Slitesterk yttersåle med godt grep.

Ulemper

 • Mangler støtte i teknisk krevende terreng.

Salomon Thundercross

Salomon Thundercross – Rask og lettløpt allrounder!

 • Vekt (herre/dame): 269 gram / 242 gram
 • Dropp (herre/dame): 8 mm / 8 mm

Salomon Genesis er kanskje den morsomste og mest allsidige terrengskoen fra Salomon til nå. Genesis er ikke bare rask og lettløpt, men også imponerende komfortabel.

Salomon Genesis er først og fremst en «enklere» versjon av Salomon S/Lab Genesis som klokker inn blant toppmodellene til den franske skoprodusenten. Genesis bygger på den samme plattformen som S/Lab Genesis og deler blant annet overdel (dog noe tykkere) og mellomsåle, men mangler ProFeel-filmen som virker som et beskyttende lag mot underlaget, samtidig som passformen er noe snillere (bredere), fronten er bedre beskyttet, og vekten noen gram høyere.

Salomon Genesis er med andre ord en snillere sko enn den mer racing-orienterte S/Lab Genesis, men det er fremdeles en lett og rask sko som løper fra både Speedcross og Thundercross hver dag hele uka. Og det beste av alt; den gir ikke avkall på verken demping eller komfort slik rene racingsko så ofte har for vane å gjøre.

Overdelen i det slitesterke Matryx-materialet er strømlinjeformet og rent, og støttes opp av Salomon sin velkjente SensiFit-teknologi kombinert med TPU-forsterkninger på sidene og en kraftig tåkappe som strekker seg helt bak og forbi tærne. Dette gir en tight og god passform som sørger for god støtte selv i krevende terreng der du stadig må skråstille foten. De 8 mm med dropp oppleves mye lavere, og gjør skoen mer allsidig ettersom den også fungerer godt på lange distanser med grus og asfalt.

Mellomsålen består av Energy Foam (selskapets mest dempede og responsive skum), og den tykke sålen (34/26 mm stack) bidrar til at skoen gir god beskyttelse mot underlaget. Både dempingen og responsen er meget god, og absolutt et av høydepunktene med skoen.

Yttersålen på Salomon Genesis er Salomon sin egen All-Terrain Contagrip med store og kraftige 4,5 mm dype knaster som er vinklet i ulike retninger godt fordelt over hele sålen. Grepet er meget godt både på tørt og vått underlag, og selv på relativt sleip og løst underlag gir skoene en god følelse av trygghet og sikkert grep. Slitestyrken er også god, så lenge du unngår for mye asfalt.

Genesis er normale i lengden og middels bred over hele lesten. Sammenlignet med Speedcross og Thundercross er de noe bredere i front. Det anbefales å velge din normale størrelse.

Salomon Genesis er en rask og allsidig terrengsko som egner seg like godt til daglig trening i alt fra teknisk krevende til lettere terreng og grus, til lange ultraløp eller terrengløp. Godt egnet til løp der du ønsker bombesikker passform som også gir rom for hovne og slitne føtter, samtidig som de byr på god demping og godt grep. Fungerer også godt til gåturer og som erstatning for en fjellsko.

Med andre ord; en imponerende allsidig, komfortabel og morsom terrengsko!

Fordeler

 • Meget komfortabel «sokke-lignende» passform.
 • Leken og rask.
 • Godt beskyttet overdel.
 • Meget god demping og respons.
 • Stødig i teknisk krevende terreng.
 • Slitesterk yttersåle og godt grep.

Ulemper

 • Ingen spesielle.

La Sportiva Bushido II GTX

 • Hæl/forfot: 19 mm / 13 mm
 • Dropp: 6 mm
 • Vekt (Herre/Dame) : 330 g / 280 g

La Sportiva Bushido II GTX er verken lettest eller raskest, men er likevel en fantastisk komfortabel, trygg og solid terrengsko – perfekt for norsk natur!

La Sportiva etablert seg som en sterk aktør i terrengsko-bransjen, og Bushido II GTX er et av deres flaggskip designet for å tilby stabilitet, grep og beskyttelse i krevende terreng.

Overdelen på La Sportiva Bushido II GTX består av slitesterk mesh og syntetiske materialer, som gir en god balanse mellom pusteevne og beskyttelse. Skoen benytter GORE-TEX Invisible Fit-teknologi som gjør skoen vanntett uten å ofre komfort eller fleksibilitet. STB Control System gir ekstra støtte ved å integrere mellomsålen med overdelen, noe som gir økt stabilitet i krevende terreng. Hælkappen er godt polstret for å minimere risikoen for gnagsår, og fronten er beskyttet av en solid TPU-kappe.

Mellomsålen er konstruert med compression EVA-skum som gir god demping og stabilitet. Skoen er bygget opp rundt hælen for ekstra støtte. En steinplate i TPU gir fleksibilitet og beskyttelse mot steiner og andre skarpe objekter. Den ergonomiske Ortholite sålen bidrar til økt komfort og ekstra demping. Sålehøyden er oppgitt til 19/13 mm, men et mer realistisk mål er nærmere 33/24 mm.

Yttersålen er laget av slitesterk FriXion Red gummiblanding som gir godt grep på både våte og tørre overflater. Impact Brake System, med et unikt mønster av knaster, gir bedre bremsekraft og grep, både i oppover- og nedoverbakker. FriXion Red sålen gir omtrent tilsvarende grep som Vibram MegaGrip.

La Sportiva Bushido II GTX er utviklet for terrengløping og ultraløping i krevende og teknisk terreng, men er også utmerket som en tursko. Skoen har en tettsittende, sokkelignende passform som gir god kontroll og presisjon på variert underlag, og GORE-TEX-membranen holder føttene tørre i våte forhold.

Vekten på 330 gram gjør at skoen er i den tyngre delen av skalaen, men den oppleves lettere enn den faktisk er. Passformen er middels bred, men kan oppleves litt smal for de med brede føtter.

La Sportiva Bushido II GTX imponerer med allsidige egenskaper der komfort, stabilitet og godt grep er de aller sterkeste egenskapene. Skoen lever opp til forventningene og er ideell for lange turer i skog og fjell. La Sportiva Bushido II GTX er kanskje «Norges-sko nummer 1» som en suveren allround løpe- og tursko.

Fordeler

 • Veldig komfortabel og god passform.
 • Godt beskyttet rundt hele skoen.
 • God demping.
 • Stabil og trygg.
 • Slitesterk yttersåle med godt grep.
 • Allsidig bruksområde.

Ulemper

 • Litt tung.
 • Ikke spesielt responsiv.

Scarpa Spin Planet

På lag med naturen

 • Hæl/forfot: 28 mm / 24 mm
 • Dropp: 4 mm
 • Vekt (Herre/Dame): 290 g / 260 g

Scarpa er et anerkjent italiensk merke med en rik historie som strekker seg tilbake til 1938. Merket er kjent for å produsere høykvalitets fjell- og løpesko som kombinerer tradisjonelt håndverk med moderne teknologi og et sterkt fokus på bærekraft og innovasjon, noe som gjenspeiles i deres nye modell, Scarpa Spin Planet. Spin Planet er designet spesielt for terrengløping, med en balanse mellom presisjon, komfort og miljøvennlighet.

Scarpa Spin Planet benytter en overdel produsert i 100% resirkulerte materialer, der det ytre laget er formet som et pustende nettingsystem med høy slitestyrke og god støtte, og et indre lag i mykere mesh som omslutter fotbladet. Pusteegenskapene er sjeldent gode, samtidig som den kraftige nettingmeshen klarer å holde støv, rusk og fukt ute.

Mellomsålen i Scarpa Spin Planet er konstruert for å gi en god balanse mellom demping og respons under løping i variert terreng. Spin Planet tar i bruk tradisjonelt EVA-skum der 45% av består av resirkulert materiale. EVA er kjent for sine gode dempeegenskaper og beskyttelse, men er ikke like responsivt som mer moderne materialer.

Scarpa Spin Planet er utstyrt med den spesialdesignede Presa TRN-06 StickyGum-yttersålen med 4 mm høye knaster godt fordelt over hele sålen. Knastemønsteret er aggressivt med fire distinkte soner optimalisert for bremsing, grep, stabilitet og framdrift. Gummiblandingen er seig og klebrig, slik at den fester seg godt til våte steiner og overflater. Slitestyrken har også vist seg å være veldig god.

Scarpa Spin Planet føles først og fremst svært komfortabel fra første sekund du setter foten i skoen. Passformen er nokså romslig og gir god plass til hovne føtter etter mange mil og timer på stien. Dempingen oppleves som god, og du kan fint bruke Scarpa Spin Planet til middels lange distanser, og underlag som sti og grus Den lave vekten og gode responsen gjør også at skoen fungerer til korte og raske økter der du ønsker å pushe makspulsen.

Kort oppsummert er Scarpa Spin Planet en imponerende terrengsko som kombinerer presisjon, stabilitet, komfort og bærekraft, og den fungerer like godt på gåturer som løpeturer, og kan lett erstatte en tyngre fjellsko på lette fjellturer.

Fordeler

 • Føles lett og rask takket være en luftig membran.
 • Godt beskyttet rundt hele skoen.
 • Ok demping.
 • Slitesterk yttersåle med godt grep.
 • Stort fokus på miljø og bærekraft.
 • Allsidig (fungere like godt til fotturer som løpeturer).

Ulemper

 • Blir noe ustabil i teknisk krevende terreng.

Dynafit Ultra 100

Komfortvinner i terrenget

 • Hæl/forfot: 32 mm / 26 mm
 • Dropp: 6 mm
 • Vekt : 309 g

Dynafit Ultra 100 gjør langløp i terrenget både komfortabelt og trygt. Her får du plenty av demping, suveren beskyttelse og overbevisende godt grep.

Dynafit Ultra 100 har et karakteristisk utseende med fargekombinasjoner som hinter om en rask og aggressiv sko, mens den kraftige overdelen og tykke mellomsålen vitner om en sko som tåler juling.

Overdelen i maskinert mesh består delvis av to lag der et tynnere og pustende nettinglag sitter innerst mot foten, mens er kraftigere TPU-lignende materiale sitter ytterst for å benytte mot skarpe steiner og slag/rifter fra utsiden. Kombinasjonen sørger for en sko med overraskende gode pusteegenskaper, samtidig som den gir masse støtte og beskyttelse.

En smart «klaff» dekker lissene og lesten slik at de ikke henger seg opp i busker under løp i skogen, samtidig som det bidrar til å gjøre skoen mer vannavstøtende.

Mellomsålen består av en slags EVA-blanding- kanskje ikke det mest spennende, men det fungerer uansett godt. Ultra 100 er ikke like responsiv som de råeste skoene på markedet, men er til gjengjeld bedre dempet. Skoen er laget for å beskytte føttene under langløp, og jo lengre løpene blir, desto mer vil du sette pris på den tykke og gode mellomsålen. Droppet på 6 mm er også perfekt for denne typen sko der du trenger en balansert sko som takler ulike typer underlag, men du bør holde deg unna veldig teknisk krevende terreng.

Vekten på 309 gram er langt i fra lett, men fremdeles respektabelt for en komfortsko som Ultra 100, og skoen oppleves mye lettere på foten. Den lette rocker-formen på yttersålen bidrar i tillegg til at skoen ruller lettere gjennom løpesteget og forenkler stegavviklingen.

Hva gjelder grep så sørger Vibram Megagrip gummien med 22 stk 4 mm knaster for meget godt grep på variert underlag, og knastene er store og tette nok til å fungere godt på kompakt underlag, som for eksempel steiner og fjell, og du kan fint løpe på grus og asfalt.

Vær oppmerksom på at skoene er veldig små i størrelsen, og det anbefales å gå en hel størrelse opp. Passformen er middels bred mellomfot med relativt stort volum, mens tåboksen fremdeles er relativt smal/middels. Dersom du har brede føtter kan skoen bli for smal.

Den sikre passform, gode demping, rullende sålen og det gode grepet gjør Dynafit Ultra 100 til et overbevisende alternativ for de som ønsker en slitesterk og trygg følgesvenn for langløp i terrenget, eller som en erstatning for en tradisjonell fjellsko.

Fordeler

 • Godt beskyttet og pustende overdel.
 • Sikker passform med godt fothold.
 • Meget god demping.
 • Gir god støtte så lenge det ikke blir for teknisk.
 • Fungerer også ypperlig som erstatning for en fjellsko.
 • Godt grep.

Ulemper

 • Noe smal tåboks.
 • Ustabil i teknisk krevende terreng.
 • Gramjegere vil ønske seg noe lettere.

VJ Lightspeed

 • Vekt: 220 g
 • Dropp: 6 mm


VJ Lightspeed er en helt ny lettvekts terrengsko fra VJ som virkelig har kommet for å røske opp i markedet!

VJ Lightspeed tar i bruk en ny SuperFOAMance mellomsåle, ny og lettere overdel, en komposittplate for ekstra respons, og den velkjente Superior Contact-yttersålen. Sammen er disse ingrediensene dynamitt og klar for nye rekordløp i en utrolig lettløpt sko.

Der VJ tidligere har brukt det litt kjedelige EVA-skummet som flere og flere produsenter gått bort i fra, så har de denne gangen blandet inn nitrogen i en mellomsåle bestående av EVA og TPU, og skapt den nye SuperFOAMance med langt bedre demping og energiretur. I tillegg har de tatt i bruk en Y-formet komposittplate som bidrar til bedre respons og økt stabilitet.

Mellomsålen er relativt tynn med et stack på 29mm/23 mm, så VJ Lightspeed er ingen komfortsko for deg som ønsker mest mulig demping, men det må være en av de best dempede løpeskoene jeg har testet med tanke på hvor lite materiale som er brukt. SuperFOAMance mellomsålen byr på demping som du vanligvis forbinder med langt tykkere såler og løpesko som i større grad prioriterer komfort fremfor stabilitet, og sammen med komposittplaten klarer den å generere en energiretur og respons som hjelper deg til å løpe raskere. Det er null problemer å tilbakelegge noen kilometer på vei, selv om det er i terrenget at skoen virkelig glitrer.

Den nye overdelen er både mykere og mer komfortabel enn tidligere, og former seg større grad etter fotsålen, samtidig som det er sterkt og støttende og tåler juling fra kvister og skarpe gjenstander i terrenget.

Det lave stacket og droppet på 6 mm, kombinert med en stødig overdel, bidrar til at du føler kontroll i hvert steg, og skoen gir nærmest følelsen av å være i ett med underlaget. Komposittplaten bidrar til ekstra snert i frasparket, samt bedre sideveisstabilitet. Den erstatter også noe av oppgaven til en tradisjonell steinplate som beskytter mot skarpe steiner fra underlaget, men uten at den blir for stiv.

VJ har hatt en vinneroppskrift med sin Superior Contact yttersåle i mange år, og VJ Lightspeed er det intet unntak. Grepet er rett og slett fantastisk, enten du løper i terrenget, på sleipt og løst underlag, våte steiner, eller til og med snø, så biter skoen imponerende godt fra seg. Knastehøyden er kun 3,5 mm, men de få millimeterne må være noen av de best designede millimeterne noen gang.

VJ Lightspeed tilhører uten tvil en av de raskeste og beste terrengskoene på markedet i dag, og det er kun ASICS Fuji Speed 2 av andre terrengsko jeg har testet som er i samme klasse. Alt i alt leverer VJ Lightspeed en totalpakke som roper etter rekorder.

VJ klassifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ Lightspeed er en «kategori 3 sko», og er relativt smal over hele lesten, men med en middels bred tåboks. (NB: Unisex-modell).

Fordeler

 • Myk og komfortabel passform.
 • Godt beskyttet.
 • God demping.
 • Imponerende god respons.
 • Stabil og trygg.
 • Ekstremt godt grep.
 • Allsidig bruksområde.

Ulemper

 • Savner noe mer demping på medialsiden av hælen.

HOKA Speedgoat 5

En arbeidshest som takler alt!

 • Vekt: 291 gram / 234 gram
 • Dropp: 8 mm / 8 mm

HOKA sin bestselgende terrengsko beviser hvorfor den er elsket og lovprist blant løpere på alle nivåer. Dette er et råskinn du ikke vil la være uprøvd.

HOKA Speedgoat er ute i sin 5.utgave, og det er uten tvil en sko som får deg til å heve øyenbrynene. Du finner raskere sko, og du finner mer stabile sko, men det er ikke så lett å finne en sko som er både lett, rask, stabil og ikke minst så godt dempet. Den nye mellomsålen i lett og responsivt CMEVA skum kombinert med den semi-elastiske overdelen, sørger for en komfort og kontroll som er terrengsko sjeldent forunt.

Speedgoat 5 er bygget for terrenget, men omfavner også både grus og asfalt. Dempingen er god, mens Vibram Megagrip-sålen sørger for å klamre seg fast til alt du kaster deg ut på. Det er få sko som er like allsidige og like moro å løpe i – enten du løper korte og raske turer, eller lange og seige økter i all slags terreng. Finner du noe du ikke kan bruke HOKA Speedgoat 5 til, så er du god.

HOKA Speedgoat 5 er normale i lengden, middels bred over hele lesten, og middels volum i tåboksen. Jacquard meshet har også fordelen av å være litt elastisk slik at det tilpasser seg foten istedenfor å virke begrensende. Tilgjengelig i en Wide-modell som er 4 mm bredere, samt en GORE-TEX modell.

Blant alle testede terrengsko, så er dette min soleklare favoritt sammen med ASICS Fuji Speed 2!

Fordeler

 • Fantastisk komfort og passform.
 • Lett og kvikk.
 • God demping.
 • Godt grep på dine fleste underlag. Høy slitestyrke.

Ulemper

 • Ingen.

VJ MAXx

Skoen med «Det beste grepet på planeten!»

 • Vekt: 270 g
 • Dropp: 6 mm

VJ tilbyr flere skomodeller innen terrengløping, orientering og ikke minst piggsko for løping på snø og is, og VJ MAXx er kanskje både den lekreste og mest allsidige modellen i produktlinjen til VJ.

VJ MAXx overbeviser med allsidige egenskaper i variert terreng og på varierende underlag, og er i en egen klasse når det kommer til grep. Av alle løpesko jeg noen gang har testet, er VJ MAXx den som har gjort meg tryggest på meg selv.

VJ MAXx er selskapets mest allsidige modell og legger seg midt mellom den mest aggressive Irock 3 og mer «vennlige» Ultra 2. Overdelen er godt beskyttet og består av en mix av aramidfibre og nylon, samtidig som VJ sitt eget Fitlock-system sørger for å gi god støtte på sidene. Mellomsålen på VJ MAXx er ikke spesielt spennende og oppleves litt daff og hard på kompakt underlag som asfalt, men skoen byr likevel på god komfort og kan brukes til lang turer i fjellet og skogen.

VJ MAXx varter uansett opp med meget god løpsfølelse, blant annet på grunn av det lave stacket på 18 mm / 12 mm som gjør at at du får følelsen av god kontakt med underlaget, samt steinplaten som strekker seg i sålens fulle lengde og gir et lite hint av den samme snertne følelsen du får fra en karbonsko. Skoen egner seg definitivt best i terrenget, men fungerer også godt på grusveier og noen kilometer med asfalt.

Superior Contact yttersålen på VJ består av 100 % butylgummi med 4 mm høye knaster, og grepet er så godt at du nesten får følelsen av å henge fast på steinene når du løper over de. Skoene nærmest oppmuntrer deg til å pushe egne grenser ettersom du føler deg trygg der du vanligvis ikke ville gjort det. Sålen sitter som støpt enten det er tørt eller vått, og trives spesielt godt under forhold der andre sko må gi tapt (vått og gjørmete).

VJ klassifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ MAXx er en «kategori 4 sko», og er relativt bred over hele lesten og i tåboksen. (NB: Unisex-modell).

Skal du ha kun ett par terrengsko som skal gi deg følelsen av trygghet uansett hvor du løper og klarer å ofre noe av komforten som mer dempede terrengsko byr på, så er VJ MAXx et sikkert valg. Dette er ingeniørkunst, og de må prøves for å forstå hvor gode de er.

Fordeler

 • Presis og komfortabel passform.
 • Godt beskyttet.
 • Ok demping.
 • Stabil og trygg.
 • Ekstremt godt grep.
 • Allsidig bruksområde.

Ulemper

 • Noe smal tunge.
 • Litt daff mellomsåle (lite respons).

Asics GEL-Trabuco 12

Markedets mest undervurderte terrengsko?

 • Hæl/forfot (herre/dame): 36 mm / 28 mm – 35 mm / 27 mm
 • Dropp (herre/dame): 8 mm / 8 mm
 • Vekt (herre/dame): 314 g / 285 g

ASICS GEL-Trabuco-serien har gjort det svært godt de siste årene, og ASICS GEL-Trabuco 12 er den desidert beste til nå. Denne skoen vil nok overraske mange.

ASICS har gjort mye bra med terrengskoene sine de siste årene, og Trabuco 10 satte standarden for en helt ny komfort blant terrengskoene. GEL-Trabuco 11 forbedret dempingen, men gjorde skoen både høyere og mer ustabil. Med ASICS GEL-Trabuco 12 treffer japanerne spikeren på hodet og forener det aller meste i en herlig innpakning som heller ikke koster skjorta.

ASICS GEL-Trabuco-serien har aldri vært bygget for å være raskest og lettest, men er skoene for deg som ønsker en allsidig terrengsko som kan brukes til både korte og lange løp, og som tåler både asfalt, grus og litt røffere terreng – så lenge det ikke blir for teknisk krevende.

Mellomsålen i FlyteFoam Blast forblir den samme, men ASICS GEL-Trabuco 12 har redusert sålehøyden uten å redusere mengden skum i mellomsålen, og bevarer den samme gode komforten samtidig som skoen i seg selv blir mye stødigere og gir en bedre følelse av kontakt med underlaget. I tillegg til FlyteFoam Blast har ASICS inkluder en GEL-pute under hælen som forsterker følelsen av høy komfort, samt en steinplate som beskytter fotsålen. Der forgjengeren i større grad var best som en door-to-trail sko, så fungerer Trabuco 12 også mye bedre i terrenget.

Yttersålen i ASICSGRIP og de 5 mm høye multidireksjonelle knastene strategisk plassert over hele sålen, sørger for meget godt grep på nesten alle underlag foruten om løse og gjørmete forhold

Der HOKA Speedgoat 5 tidligere har vært en meget sterk konkurrent til å være «den beste» allroundskoen i terrenget, så er kanskje ASICS GEL-Trabuco 12 den nye kongen på haugen. Følelsen er i stor grad den samme, men GEL-Trabuco 12 har enda litt bedre demping og komfort, og overdelen er nok også noe mer beskyttet. Her er det vel stort sett individuelle preferanser som spiller inn.

ASICS GEL-Trabuco 12 egner seg godt til nybegynnere som ønsker en trygg og komfortabel terrengsko, men også til til erfarne løpere som ønsker en terrengsko til lengre distanser som et maraton eller ultraløp. Den fortsetter å være en flott sko til vanlig turbruk i marka eller på fjellet, og vil i mange tilfeller kunne erstatte en tyngre fjellsko.

Fordeler

 • Komfortabel og allsidig passform.
 • Meget god demping.
 • Godt beskyttelse (360 grader).
 • Mye stødigere overdel enn tidligere.
 • Godt grep på nesten alle typer underlag.
 • Stort fokus på bærekraft i produksjonen.

Ulemper

 • Litt tung.

Inov-8 TrailFly G 270 V2

Supergrep og god løpsfølelse!

 • Vekt (herre/dame): 270 gram / 270 gram
 • Dropp (herre/dame): 0 mm / 0 mm

Inov-8 har lenge vært regnet som en sterk aktør i markedet for terrengsko og ble i 2021 den første produsenten til å ta i bruk grafén som dempematerialet. Inov-8 TrailFly G 270 V2 er en oppdatering av storselgeren fra 2020 og retter opp i så godt som alt.

TrailFly G 270 V2 karakteriseres som «en rask nulldropp løpesko bygget for variert bruk og terreng». Egenskapene til TrailFly G 270 V2 gjør den ypperlig til alt fra raske turer på grus og sti i marka, til lange distanser som maraton og ultraløp i fjellheimen.

Inov-8 TrailFly G 270 V2 byr på en komfortabel passform, sikkert grep, og god løpsfølelse. Vekten på 270 gram føles lavere enn virkeligheten tilsier, og den høye komforten strider nærmest i mot det lave droppet og stacket. Likevel, dette er en terrengsko som vil appellere til en stor gruppe brukere – både nyfrelste løpere og de mer erfarne.

Mellomsålen på Inov-8 TrailFly G 270 V2 byr på en 12 mm tykk såle bestående av Powerflow Max-skum som varter opp med en god miks av demping, respons, fleksibilitet og beskyttelse. Dempingen er på den faste siden av skalaen og egner seg godt for deg som ønsker en sko med bedre føling med underlaget, fremfor å føle at foten synker ned i en seng av demping.

Det som i stor grad skiller Inov-8 TrailFly G 270 V2 fra mange andre terrengsko, er at den har nulldropp – altså høydeforskjellen mellom skoens såle fra hæl til forfot. Såletykkelsen på Inov-8 TrailFly G 270 V2 er 22 mm over hele sålen, noe som kan karakteriseres som et relativt lavt stack. Kombinert med nulldroppet og fraværet av en dedikert steinplate, bidrar dette til en fantastisk god løpsfølelse og god kontakt med underlaget.

Yttersålen i G-GRIP Grip gummi består av en rekke 4 mm høye flerdireksjonale knaster jevnt fordelt ut over hele sålen. Til tross for den lave høyden byr de på gode grep, og den ekstra tryggheten gjør at du tør å sette opp farten i terreng der du eller kunne følt deg nølende og utrygg – som for eksempel ned en bratt sti med innslag av fuktige steiner og litt gjørme.

Overdelen er både slitesterk, men mangler litt beskyttelse og gir ikke spesielt god sideveis støtte. TrailFly G 270 V2 er med andre ord ikke så godt egnet til å løpe mye i teknisk krevende terreng, og du får raskt følelsen av å «gli over sålen» dersom du forsøker å krysse en fjellside eller skråning.

Inov-8 har gjort et sjakktrekk ved å gi hver enkelt modell et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. Inov-8 TrailFly G 270 V2 er en «kategori 5 sko», og har dermed den bredeste passformen i produktlinjen til Inov-8. Skoen er middels bred over lesten og gir godt med plass til å bevege på tærne i front.

Inov-8 TrailFly G 270 V2 byr på en god totalpakke som forener god løpsfølelse, en lett og rask sko med egenskaper som gjør den allsidig og godt egnet for en rekke brukere. Inov-8 TrailFly G 270 V2 er perfekt for deg som ønsker en rask sko som kan brukes til alt fra korte løpeturer i marka, til lange distanser som ultraløp, eller en gåtur i skauen og fjellet.

Fordeler

 • Bred og god passform.
 • Meget god løpsfølelse og kontakt med underlaget.
 • God demping og respons.
 • Godt grep på de fleste underlag.
 • Slitesterk yttersåle og membran.

Ulemper

 • Noen vil nok savne mer demping og beskyttelse.
 • Grafen er bra, men sitter fremdeles ikke overalt.
 • Minimalt med beskyttelse.

HOKA Tecton X 2

Rask og allsidig terrengsko med super respons.

 • Vekt (herre/dame): 252 gram / 211 gram
 • Dropp (herre/dame): 5 mm / 5 mm

Leken, lett, lynrask og lekker. Drømmer du om å fly gjennom terrenget som om du hadde springfjærer i beina? HOKA Tecton X2 kan være skoen som gjør deg til Strava-legende på de røffeste segmentene.

Midt mellom HOKA Zinal og HOKA Challenger finner vi karbonmonsteret HOKA Tecton X. Som verdens første terrengsko med et dobbelt lag karbonplater i mellomsålen, serverte HOKA i fjor Tecton X – og nå oppgraderer de en av de morsomste og best komfortable terrengskoene noen gang.

Det har ikke skjedd enorme endringer fra første generasjon Tecton til årets Tecton X 2, men det viktigste forskjellen er den nye og oppgraderte Matryx-overdelen bestående av en vevd mesh med tynne karbontråden flettet på tvers, og ekstra TPU-forsterkninger strategisk plassert over hele overdelen. De kraftige karbontrådene og forsterkningene sørger ikke bare for en membran som gir foten god støtte, men den er også slitesterk og hydrofobisk slik at den i større grad holder vann og skitt ute enn en «tradisjonell» mesh. En ekstra bonus er at det nye meshet både puster godt og kjennes luftigere enn tidligere.

Den doble ProFly X mellomsålen byr på høy komfort, og karbonplatene vil i tillegg til å gjøre skoen mer responsiv, bidra til å redusere trykket fra stein og ujevnt underlag. Rockertupp forenkler stegavviklingen.

HOKA Tecton X 2 har demping og komfort nok til til å fungere som en «door to trail» sko, men også egenskapene som kan ta deg gjennom lange dager på jevne og fine stier. Den brede plattformen og fleksible/stretchy overdelen gjør at skoen vil passe mange, både smale og brede føtter.

Selv om Zinal-modellene fremdeles er noe bedre i teknisk krevende terreng, så er årets HOKA Tecton X 2 bedre enn fjorårets. Vibram Megagrip Lite sålen leverer godt grep på nesten alt du kaster den ut for, bortsett fra den verste gjørmen. Det som jobber mot skoen i virkelig teknisk terreng, er den brede plattformen og stive karbonsålen. Her mister du litt av følelsen med underlaget.

Tecton X 2 overbeviser under varierende forhold og over et stort spekter av distanser, både kort, langt og veldig langt. Den er rask, lett, aggressiv, og likevel godt dempet og komfortabel. Du kommer garantert til å se mange av denne skoen i ultraløp og terrengløp fremover.

Og for deg som er vant til å løpe i Nike Vaporfly i en eller annen variant, eller HOKA Rocket X 2. Tecton X 2 er terrengsko-versjonen av disse. En rakett av en sko!

Fordeler

 • Lett, raskt og aggressiv.
 • Overraskende god demping og fantastisk respons.
 • God støtte og beskyttelse.
 • Svært komfortabel, luftig og fleksibel overdel.
 • Yttersåle med godt grep og høy slitestyrke.

Ulemper

 • De stive karbonplatene reduserer følelsen av kontakt med underlaget.
 • Noe ustødig i teknik krevende terreng.

Salomon Thundercross

Salomon Thundercross – En raskere Speedcross!

 • Vekt (herre/dame): 290 gram / 256 gram
 • Dropp (herre/dame): 4 mm / 4 mm

Hvis du ikke allerede er klar over det, så er en av verdens mest populære terrengsko (og tursko) den ikoniske Salomon Speedcross-serien som nå er ute i sin sjette utgave. Suksessen til Speedcross er ikke tilfeldig, for denne skoen kombinerer god demping, god stabilitet, et sikkert grep og høy komfort i en allsidig sko som fungerer til både løping, gåturer og som hverdagssko.

Speedcross har blitt ikon blant turskoene, men det høye droppet på 10 mm har holdt en del erfarne terrengløpere borte. Hører du til blant disse, så kan Salomon Thundercross være skoen du har ventet på. Thundercross gir deg alt det gode fra Salomon Speedcross i en mer strømlinjeformet og løpefokusert sko med plenty av demping, men kun 4 mm dropp og en såle som er skapt for klatringer og våte underlag.

Salomon Thundercross har en strømlinjeformet overdel i et møkk- og vannavstøtende meshmateriale forsterket med TPU-bånd og en kraftig tåkappe for ytterligere beskyttelse. Den karakteristiske SensiFit-teknologien kombinert med en formstøpt OrthoLite-såle, en sømløs overdel for høy komfort og de smarte Quicklace-lissene som lar deg tilpasse skoene perfekt rundt foten, bidrar til en sikker passform og god sideveis støtte – selv i teknisk krevende terreng.

Der Speedcross benytter en mellomsåle i EnergyCell+ materiale, tar Thundercross i bruk Energy Foam som er selskapets mest dempede og responsive skum. Den største forskjellen mellom Speedcross og Thundercross er overgangen fra 10 mm dropp til «kun» 4 mm dropp på sistnevnte, men lavere dropp til tross, så er det rikelig med demping og plenty av komfort, samtidig som skoen oppleves mye raskere og stødigere i vanskelig terreng. Salomon har bygget denne skoen for fart og gode klatreegenskaper.

På mange måter føles Thundercross som en bedre løpesko enn Speedcross, mens sistnevnte i større grad er en tursko – men ikke nødvendig bedre. Thundercross føles nemlig både bedre å løpe i, og å gå i. Det skyldes mye at den er stødigere og tryggere i teknisk terreng.

Salomon Speedcross har allerede overbevist og vunnet en enorm mengde mennesker, og Salomon Thundercross kommer garantert til å bli en suksess.

Med en enda bedre dempet såle, et lavere dropp, den samme trygge og gode passformen, og en pris som absolutt ikke er avskrekkende, overbeviser Salomon Thundercross på mange måter. Skoen fungerer til de fleste distanser og de fleste typer underlag. Slitestyrken på både overdel og såle er god, og grepet er blant de beste terrengskoene på markedet.

Fordeler

 • Oppleves lett og rask på foten.
 • Tight og sikker passform.
 • Overraskende god demping og respons.
 • Stødig i teknisk krevende terreng.
 • Slitesterk yttersåle og godt grep.

Ulemper

 • Kan bli noe klam de varmeste dagene.
 • Savner en steinplate for bedre beskyttelse under.

Salomon Pulsar Trail Pro 2

Rask! Dempet og suverent grep!

 • Vekt (herre/dame): 260 gram / 225 gram
 • Dropp (herre/dame): 6 mm / 6 mm

Salomon Pulsar Trail Pro 2 er ingen stor endring fra sin forgjenger – noe den heller ikke behøver å være – men Salomon har forbedret områdene der det var viktigst. Utseendemessig er de to modellene nesten identisk, og både mellomsåle og yttersåle er uforandret. Det eneste som skiller de er en oppdatert overdel med en forbedret passform der fokus ligger på hælkappen for en sikrere passform.

Salomon Pulsar Trail Pro 2 oppleves relativt lik i bruk som tidligere, og kan karakteriseres som en rask, stødig og trygg sko. Overdelen er myk og komfortabel, og det lave droppet på 6 mm bidrar til god følelse med underlaget. Mellomsålen i Energy Surge og den stive Energy Blade-platen sørger for en god balanse mellom nok demping og god respons.

For deg som har løpt med den ultralette og konkurranseorienterte løpeskoen Salomon S/Lab Sense 8, så oppleves Salomon Pulsar Trail Pro 2 som en bedre dempet utgave, men med den samme løpsfølelsen og gode kontakten med underlaget. Derimot vil den myke overdelen gjør at den føles noe ustabil i teknisk krevende terreng.

Salomon er kjent for å lage gode yttersåler, og All Terrain Contagrip sålen sitter godt på både det meste av underlag utenom ren gjørme. Her er en sko som Salomon Speedcross 6 et bedre alternativ.

Passformen er tight rundt ankelen/vristen, men forfoten er heller romslig. Den integrerte tungen og smale åpningen kan gjøre det utfordrende å få på skoen om du har høy vrist, mens brede føtter ikke burde stoppe deg fra å trives med Salomon Pulsar Trail Pro 2.

Salomon Pulsar Trail Pro 2 passer best for deg som ønsker en lett og rask sko uten at du må gi avkall på dempingen og responsen. Dette er rett og slett S/Lab Sense 8 på steroider.

Fordeler

 • Meget komfortabel.
 • God demping og respons.
 • Godt grep på de fleste underlag.
 • Sitter godt i teknisk krevende terreng.
 • Føles både lett og rask.

Ulemper

 • Trang å få på.
 • Lite sideveis støtte i teknisk krevende terreng.

Salomon Ultra Glide 2

Kongen av komfort og langdistanse

 • Vekt: 260 gram / 220 gram
 • Dropp: 6 mm / 6 mm

Den første Salomon Ultra Glide var nesten perfekt, men manglet stabiliteten i mer teknisk krevende terreng. Den andre utgaven, Salomon Ultra Glide 2, har fått en oppdatert overdel med bedre støtte og beskyttelse som bidrar til en tightere sko som presterer langt bedre der forgjengeren sviktet.

Med Salomon Ultra Glide 2 har Salomon truffet blink når det kommer til å lage den ultimate «door-to-trail» skoen. Her får du topp komfort fra første tråkk, og ikke minst godt grep på nesten alle typer underlag. Om begrepet «supersko» er oppbrukt, så kan i hvert fall Salomon skilte med tittelen «superkomfort».

Salomon Ultra Glide 2 både overrasker når det kommer til egenskaper som demping og respons, og sammen med den relativt romslige passformen, er den ideell for de lange turene der føttene er garantert å hovne etter timevis med løping og tærne skriker etter ekstra plass i front.

En luftig og fleksibel overdel, SensiFit- og QuickLace-hurtigsnøring sørger for at skoen sitter som støpt på foten, samtidig som TPU-forsterkninger rundt skoen og en tåkappe i front gir god beskyttelse. I mellomsålen har Salomon benyttet det lette, støtdempende og responsive materialet Energy Surge, mens Reverse Camber-teknologien med den avrundede fronten og hælpartiet nesten gjør at skoen ruller av seg selv når du setter opp farten.

Salomon Ultra Glide 2 egner seg til alt fra lange turer i terrenget, på grusveier, sti, men også på asfalt. En god «door-to-trail» sko som også fungere som en lett tursko/hikingsko i ikke altfor teknisk terreng.

Fordeler

 • Fantastisk komfort!
 • Luftig, men fremdeles godt beskyttet.
 • God demping og respons.
 • Godt grep på alle underlag utenom gjørme.
 • Slitesterk såle.
 • Allsidig.

Ulemper

 • Noe ustabil på veldig tekniske stier.
 • Glatt på gjørmete underlag.

Salomon Glide Max TR

Kongen av komfort og demping!

 • Vekt (herre/dame): 286 gram / 251 gram
 • Dropp (herre/dame): 6 mm / 6 mm

Salomon Glide Max TR er en av de mykeste og mest dempede terrengskoene på markedet takket være en tykk mellomsåle med Energy Surge (hele lengden) som bidrar til svært god demping. Overdelen er i lett og pustende mesh med forsterkninger på siden og i front, og SensiFit-teknologien gir en tett og behagelig passform som omslutter foten og gir god støtte.

Sammenlignet med mange av de andre terrengskoene fra Salomon, mangler Glide Max den stive Energy Blade-platen som skal gi økt respons, samt fungere som en steinplate mot underlaget. Fraværet av Energy Blade-platen bidrar til den ekstreme fleksibiliteten og dempingen, og minner i stor grad om mengdetreningsskoen Salomon Glide Max som virkelig er en komfortsko. Du merker dog at det ikke er veldig mye respons i skoen, og den kjennes litt død ut.

Salomon Glide Max TR benytter den velkjente All-Terrain Contagrip yttersålen med 3,5 mm dype knaster vinklet i ulike retninger for å sikre godt grep både under klatring og løping nedover. Det er ingen steinplate i skoen, så du bør unngå å løpe for mye på steinete underlag med spisse kanter. For ekstra «snert» i frasparket har Salomon inkludert en liten rocker-tupp som bidrar til enklere stegavvikling.

På grunn av den høye sålen og fleksible overdelen får du ikke så mye støtte som en sko med lavere såle og en strammere overdel, og Salomon Glide Max TR er derfor ikke like godt egnet for veldig teknisk og kupert terreng. Her er Salomon Pulsar Trail Pro 2 eller Salomon Ultra Glide 2 bedre valg. Sistnevnte er fremdeles godt dempet, men gir noe mer stabilitet i krevende terreng.

Salomon Glide Max TR retter seg mot nybegynnere som ønsker høy komfort og trenger en allsidig terrengsko som også fungerer på hard lag som asfalt og grus, men også ultraløpere og erfarne løpere som ønsker høy komfort selv etter mange timers løping.

Med andre ord – Salomon Glide Max TR er for deg som ønsker høy komfort og ønsker en god door-to-trail, eller ultraløpsko.

Fordeler

 • Fantastisk komfort.
 • Meget god demping.
 • God beskyttelse på sidene og i front.
 • Godt grep på de fleste underlag.

Ulemper

 • Ikke veldig stabil i kupert og teknisk terreng.
 • Skarpe steiner kjennes gjennom sålen.

VJ Ultra 2

Arbeidshest med supergrep

 • Vekt: 275 gram / 275 gram
 • Dropp: 6 mm / 6 mm

Finske VJ har nærmest spesialisert seg på å lage løpesko med eksepsjonelt godt grep, og VJ Ultra 2 er deres beste forsøk på en snillere allrounder som også ivaretar komforten.

VJ Ultra 2 er overraskende allsidig, men er først og fremst laget for deg som ønsker relativt fast demping for lange distanser i terrenget. Den brede passformen kombinert med den kraftige og godt stabiliserte overdelen gjør at du får et trygt og presist løpesteg, og det unike grepet gjør at du kan føle deg trygg på nesten all slags underlag.

Mellomsålen i VJ Ultra er kanskje litt kjedelig ettersom det «kun» er brukt tradisjonelt EVA-skum som verken er særlig mykt eller responsivt, men til gjengjeld er det både holdbart og gir en fast demping. Det er likevel det lave stacket på 22 mm / 16 mm som bidrar til at du får følelsen av god kontakt med underlaget, og steinplaten som strekker seg i sålens fulle lengde gir et lite hint av den samme snertne følelsen du får fra en karbonsko.

VJ Ultra 2 er laget for løping i fjellet og over lange distanser, men er allsidig nok til å kunne brukes både på kortere turer i marka, vanlige gåturer i skogen og på fjellet, og ikke minst til de lange og krevende løpene der du trener god beskyttelse, nok demping og godt grep.

VJ Ultra 2 er små i størrelsen, og skiller seg fra VJ sine andre modeller. Ta utgangspunkt i at du må opp en størrelse fra din vanlige størrelse. (NB: Unisex-modell).

Fordeler

 • Presis og komfortabel passform.
 • Godt beskyttet.
 • Stabil og trygg.
 • Ekstremt godt grep.
 • Allsidig bruksområde.

Ulemper

 • Litt daff og lite respons.
 • Det finnes mer komfortable terrengsko. 

Salomon Pulsar Trail

Favoritten har blitt enda bedre!

 • Vekt: 280 gram / 244 gram
 • Dropp: 6 mm / 6 mm

Hvis du likte Salomon Sense Ride 4, så vil du sannsynligvis elske Salomon Pulsar Trail. Denne skoen bygger på den samme plattformen som Sense Ride, men kombinerer det nye mellomsålematerialet EnergySurge og en avstivet TPU-plate (Energy Blade) som sammen gir grunnlaget for en mer dempet og responsiv sko.

Legg til den avrundede rockertuppen som forenkler stegavviklingen, og du får en sko som nærmest driver deg fremover på stiene, veiene og i terrenget. Skoen er godt nok dempet til å kunne brukes på grus, vei og harde svaberg, og den gir god nok støtte til å kunne løpe trygt i skrått og vanskelig terreng, på tekniske stier og i områder der det kreves høy presisjon til fotarbeidet.

Grepet er nærmest så godt som det får blitt på en allround-sko, og du sitter trygt på både tørt og vått svaberg og over sleipe røtter. Slitestyrken er også langt bedre enn for eksempel Speedcross-modellene som til gjengjeld gjør det bedre i virkelig gjørmete partier.

TPU-forsterkninger på utsiden og en kraftig tåkappe sørger for god beskyttelse, og den relativt romslige passformen gjør at det er lett å føle seg hjemme Salomon Pulsar Trail.

En super allround løpesko for nesten alle typer turer!

Fordeler

 • Allsidig.
 • God demping.
 • Energy Blade og rockertupp bidrar til en rask og leken sko.
 • Stødig hælkappe, kraftig tåhette og god beskyttelse for fotbladet.
 • Relativt god plass.
 • Godt grep på de fleste underlag.

Ulemper

 • Litt glatt på virkelig vått og gjørmete underlag.

Mizuno Wave Rider GTX

En herlig door-to-trail sko i vanntett design!

 • Vekt (herre/dame): 310 g / 265 g
 • Dropp (herre/dame): 12 mm / 12 mm

Mizuno Wave Rider GTX er noe så originalt som en «terrengifisert» utgave av den bestselgende Mizuno Wave Rider-serien. Skoene er ikke identiske, men bygger på mye av de samme egenskapene.

I bunn finner vi den solide og responsive Wave-platen kombinert med det dempende og responsive ENERZY-materiale i hele mellomsålen. Droppet på 12 mm hjelper deg frem på forfot, men Mizuno kunne med fordel lagt inn et par millimeter ekstra skum i front for ytterligere demping. Overdelen er kledd i pustende meshmateriale, mens yttersålen består av slitesterk Wgrip-gummiblanding med godt grep og høy slitestyrke. Både tåkappe og hæl er forsterket med TPU som både beskytter og bidrar til ekstra støtte.

Mizuno Wave Rider GTX har i tillegg en GORE-TEX membran som sørger for å holde skoene vanntett, samt en mye grovere såle optimalisert for mer krevende og varierende underlag. Skoen oppleves komfortabel og myk på innsiden, mens passformen er middels bred med noe smalere front.

Mizuno Wave Rider GTX er langt i fra den groveste terrengskoen og ikke den du velger for de mest tekniske stiene, men Mizuno Wave Rider GTX er derimot kanskje den ultimate vanntette door-to-trail sko. Tenk på alle løpeturene der du tar på deg løpeskoene, må løpe noen kilometer på asfalt, eller hardpakket grus før du kommer til stien du skal løpe. Dette er skoen du vil lovprise på disse turene. Dempingen tar vare på føttene dine godt nok til å kunne løpe uten begrensning, og responsen er akkurat god nok til at skoene er moro å løpe i.

Mizuno Wave Rider GTX byr på en gjennomført og god door-to-trail sko i et vanntett design, og en sko som egner seg like godt som løpesko som tursko. Det er ikke skoen du utfordrer til de mest tekniske stiene, men den skoen du velger på de fleste turene som har innslag av både asfalt, grus og sti.

Fordeler

 • Komfortabel og allsidig og passform.
 • Slitesterk og stødig overdel.
 • Fungerer like godt på asfalt som i terrenget.
 • Godt dempet.
 • Godt grep.

Ulemper

 • Ikke egnet for gjørmete og løst underlag.
 • Savner med demping i forfoten.

HOKA Speedgoat 5 GTX

Den mest fleksible og lekne GORE-TEX skoen på markedet?

 • Vekt: 327 gram / 272 gram
 • Dropp: 4 mm / 4 mm

Av og til er det bare utrolig kjekt å ta på seg GORE-TEX sko som sørger for å holde beina tørre og varme på tur, men dessverre er de ofte stive og tunge og tar bort noe av frihetsfølelsen av å løpe.

Slik er det ikke med HOKA Speedgoat 5 GTX. HOKA Speedgoat 5 GTX er sannsynligvis den av GORE-TEX terrengskoene jeg har løpt i som føles minst som en GORE-TEX sko. Den er enkelt og utrolig fleksibel, leken og rask. HOKA skjøt gullfuglen med den vanlige utgaven av Speedgoat, og den vanntette utgaven bevarer alle de samme gode egenskapene med meget høy komfort, god demping, tilstrekkelig respons og livlighet, og en liten meta-rocker som bidrar til at skoen nærmest ruller fremover av seg selv.

HOKA har også sørget for supergrep med sin Vibram Megagrip såle, og den dobbelt-sydde jacquard mesh overdelen gir godt hold og støtte i teknisk krevende terreng. Speedgoat 5 GTX er både komfortabel, trygg og passe leken, og ikke minst allsidig nok til å kunne bli på alt du ønsker å utfordre den på.

HOKA har bommet på kun ett området, og det er den fremtredende hælkappen som har en tendens til å samle både rusk og vann når du løper, men foruten om dette er det lite å peke på.

HOKA Speedgoat 5 GTX er en solid terrengløpesko, men også en vel så god tursko.

Fordeler

 • Allsidig og komfortabel passform.
 • Rask og leken til å være en GORE-TEX sko.
 • Kraftig og slitesterk overdel med godt hold.
 • God demping.
 • Godt grep på dine fleste underlag. Høy slitestyrke.
 • Vanntett.

Ulemper

 • Hælkappen har en tendens til å samle rusk og fukt.

Inov-8 Parkclaw G 280

En glimrende «Door to Trail»-sko.

 • Vekt: 280 gram / 280 gram
 • Dropp: 8 mm / 8 mm

I 2021 lanserte Inov-8 verdens første løpesko som tok i bruk grafén som dempematerialet. «G-FLY» var født, og siden har den funnet veien til flere av selskapets løpesko. Inov-8 Parkclaw G 280 hører til blant skoene som kan brukes til (nesten) alt.

Både mellomsåle og yttersåle består av graféne, et materiale som består av av kun ett enkelt lag karbonatomer, men likevel er langt mer slitesterkt enn tradisjonelle dempematerialer. I følge Inov-8 skal mellomsålen i grafén gi 25% mer energi tilbake i stegavviklingen, og sammenlignet med «vanlige» yttersålematerialer skal grafén være opptil 50% sterkere, slitesterkt og mer fleksibelt. Utøvere som har testet sko med grafén i sålen har meldt at skoen bevarer de gode egenskapene selv etter over 1200 km. Det er det dobbelte av industristandarden.

Inov-8 Parkclaw G 280 er bygget på en relativt bred plattform som gir en stabil og trygg sko, i hvert fall på vei og fine stier. Den noe løse overdelen gjør at Inov-8 Parkclaw G 280 ikke trives like godt på tekniske stier. Til dette blir skoen litt for «løs» og vinglete. Som en «door to trail» sko, løpesko for skogsveier, stier, erstatning for fjellsko på lette fjellturer, etc., er den et unikum. Komforten er på topp, og den tykke polstringen kjennes velsignende myk ut mot foten. Ønsker du en sko med enda større bruksområde, men ikke like høy komfort, anbefales Salomon Pulsar Trail.

Fordeler

 • Ekstremt komfortabel overdel og innside.
 • God demping.
 • Myk og fleksibel.
 • Luftig, men likevel slitesterk og kraftig overdel.
 • Stødig og trygg plattform.
 • Godt grep på både gått og tørt underlag.
 • Slitesterk.

Ulemper

 • Ikke like godt egent for tekniske stier.
 • Mangel på steinplate gjør undersiden av foten litt utsatt om det er mye stein.

Salomon Sense Ride 5

En rimelig og god allrounder.

 • Vekt (herre/dame): 286 gram / 247 gram
 • Dropp (herre/dame): 8 mm / 8,3 mm

Salomon Sense Ride er en god allrounder som fungerer til både korte og mellomlange distanser og en rekke ulike brukere og fottyper. Den femte utgaven har fått en ny og bedre overdel, en helt ny mellomsåle, og et nytt mønster på yttersålen.

Sense Ride har hentet inspirasjon fra toppmodellene i S/Lab-serien og skal i utgangspunktet være et «rimeligere alternativ». Faktumet er at denne skoen for mange vil oppleves bedre enn S/Lab Sense 8 ettersom Sense Ride 5 gir mer demping uten at den føles tung og treg. Den er ikke like godt dempet som Ultra Glide 2, men en mellomting mellom de nevnte modellene der du får en ok dempet sko med god stabilitet i krevende terreng.

Overdelen er myk og komfortabel med et enkelt justerbart Quicklace-lissesystem, og på innsiden sørger en «innebygd sokk» for at foten holdes trygt på plass. Mellomsålen består av Optivibe som leverer helt ok demping, mens responsen er heller fraværende. Til tross for at knastene er relativt lave så sitter yttersålen godt på variert underlag, og det er kun i de våteste og sleipeste partiene Sense Ride 5 sliter.

Salomon Sense Ride 5 fungerer til grus, sti og vei, både tørt og vått, og det eneste den ikke liker er rein gjørme. Bredden er god, og skoen vil passe brukere selv med en bred forfot. Den kunne gjerne vartet opp mer litt mer demping og respons, men løper du mest i terrenget, vil det ikke være et stort savn.

Fordeler

 • Lett og luftig.
 • Ok dempet, men likevel rask.
 • Allsidig bruksområde.
 • Rimelig.

Ulemper

 • Savner med demping og respons.
 • Ikke egnet på vått og gjørmete underlag.

On Cloudultra 2

 • Hæl/forfot:
 • Dropp: 5 mm
 • Vekt (Herre/Dame): 295 g / 265 g

Den første generasjonen av Cloudultra var en god sko med mange kvaliteter, og 2.generasjon har blitt enda bedre.

Overdelen på On Cloudultra 2 har en ny dobbel-mesh strikkekonstruksjon som gir en mer tettsittende og sokkelignende passform med økt pusteevne og komfort. TPU-forsterkninger på sidene gir ekstra støtte uten å øke vekten, mens refleksdetaljer øker synligheten i mørket. FlipRelease™-systemet lar deg enkelt og raskt justere passformen under løp uten at du behøver å løsne lissene.

Området rundt hæl og akilles er godt polstret og mykt, og fungerer nesten som en gamasje som legger seg tett rundt foten, mens en hempe bakerst på skoen og på tungen gjør det enklere å ta skoen på/av. Tungen er delvis integrert i sidene av skoen slik at den legger seg perfekt over vristen, samtidig som den hindrer rusk i å trenge inn i skoen. Fronten på skoen er forsterket med en tåkappe for å beskytte tærne under løp.

Mellomsålen består av Helion superfoam, en blanding av EVA og olefinblokk-kopolymerer, som gir en fast, men responsiv demping. CloudTec-teknologien som består av individuelle «skyer» som komprimeres ved landing og utvider seg ved fraspark, gir en myk, dempet landing og et eksplosiv fraspark, mens TPU Speedboard-platen bidrar til ekstra snert i frasparket, samtidig som den beskytter mot ujevnheter fra underlaget. Sammenlignet med forrige modell har droppet blitt redusert fra 6 mm til 5 mm.

Yttersålen med Missiongrip har blitt oppgradert og skal gi 50% bedre bakkekontakt enn tidligere, og gir godt grep på variert underlag, samtidig som den byr på god slitestyrke. Det du bør være obs på er at CloudTec-putene danner små hulrom i mellomsålen som kan fylles med gjørme og skitt dersom du roter deg ut i et gjørmebad. Det er sjelden det skjer, men om du først er uheldig, så må du nesten skylle det ut for å få det bort.

On Cloudultra 2 er designet for langdistanseløping, men fungerer også godt på kortere distanser og på lengre partier med vei. Du bør derimot unngå teknisk krevende partier og skrått terreng ettersom overdelen blir for løs og lite støttende. Til tross for en vekt på nesten 300 gram, føles den lett og rask. Den faste mellomsålen og lave droppet på 5 mm gir god kontroll over skoen og underlaget, og den oppgraderte overdelen gir en allsidig og god passform uten trykkpunkter.

Kort oppsummert er On Cloudultra 2 en allsidig terrengsko som kombinerer komfort og ytelse med et elegant design. Det er langt i fra den raskeste skoen, men en sko for deg som prioriterer komfort og god passform over lange dager ute, og ikke minst ønsker sko med fast demping som gir deg full kontroll over underlaget.

Fordeler

 • Myk og komfortabel overdel.
 • Fast og responsiv demping.
 • Ekstra skånsom mot akillessenen og vristen.
 • Godt grep med god slitestyrke.
 • Stilrent og enkelt design.

Ulemper

 • CloudTec-putene kan fylles med gjørme og småstein.
 • Enkelte løpere vil savne med demping.
 • Ikke egnet for teknisk krevende terreng.

HOKA Zinal 2

Lettvekter bygget for høy fart!

 • Vekt (herre/dame): 227 gram / 189 gram
 • Hæl/forfot: 30 mm/25 mm – 31 mm/26 mm
 • Dropp (herre/dame): 5 mm / 5 mm

HOKA Zinal 2 bringer oppdateringer som gjør den lettere og raskere enn sin forgjenger, og en passform som er noe helt utenom det vanlige.

HOKA Zinal 2 introduserer en ny stretch strikket overdel med en elastisk krage som sørger for en tettsittende og trygg passform. Dette bidrar til høy komfort og hindrer rusk i å trenge inn i skoen.

Sammenlignet med forgjengeren er Zinal 2 betydelig lettere, og sammen med det lave stacket og droppet bidrar dette til god løpsfølelse og kontakt med underlaget.

HOKA Zinal 2 kommer også med en redesignet yttersåle og økt knastehøyde (5 mm vs. 4 mm). Dette gir Zinal 2 bedre stabilitet og grep en tidligere, noe som er spesielt merkbart på gjørmete og teknisk terreng, selv om dette er en sko som først og fremst trives best på tørre og ikke altfor krevende stier.

Der du ikke ønsker å bruke HOKA Zinal 2, er på hardt underlag som ren asfalt. Årets utgave har enda mindre demping enn forgjengeren (2 mm lavere stack) og du blir raskt mørbanket i beina.

HOKA Zinal 2 er ideell for raske økter, eller konkurranser i variert terreng der du ønsker en lett, rask, presis og effektiv løpesko. Skoen innbyr til løpeglede og den tettsittende passformen gjør at du kan føle deg trygg på hvert eneste steg.

Her er det lett å føle seg rask.

Fordeler

 • Topp komfort (om den passer foten).
 • Rask og responsiv.
 • Luftig og pustende overdel.
 • Lav vekt.
 • Meget godt grep på nesten alle typer underlag.
 • Slitesterk yttersåle.

Ulemper

 • Mindre demping enn tidligere.
 • Lite støtte i teknisk krevende terreng.
 • Kan være trang å ta på.

VJ Irock 4

Terrengskoens Formel 1!

 • Hæl/forfot (herre/dame): 27mm / 21mm
 • Dropp: 6 mm
 • Vekt (herre/dame): 240 gram

VJ IRock 4 tar det gode grepet og sylskarpe passformen fra forgjengeren og oppgraderer den med et stødigere hælparti og en bedre overdel.

VJ har nærmest blitt synonymt med «markedsledende grep». VJ spesialiserer seg på terreng-, vinter- og orienteringssko, og tilbyr ingen landeveissko. Tidligere var de kjent for sko med kruttsterkt grep, mens mellomsålen var noe kjip sammenlignet med konkurrentene. I år tok de et kvantesprang med det nye SuperFOAMance mellomsålematerialet, som ble introdusert i modellene VJ Lightspeed og VJ MAXx 2.

VJ IRock 3 har lenge vært referanseskoen for de som ønsker det råeste grepet på sleipt og gjørmete underlag, og en smal og sikker passform. VJ har ikke gjort enorme endringer med IRock 4, og de beholder den gamle EVA-mellomsålen fremfor det nyere SuperFOAMance.

Den største endringen er et stivere hælparti som gir bedre støtte i teknisk krevende terreng, spesielt på skrått underlag. Hælkappen er også mykere og mer komfortabel med Soft Heel-teknologi, og VJ har lagt inn antiskli stoff som gjør at skoen holder enda bedre på foten under løp.

Overdelen har fått en oppgradering med bedre ventilasjon, men beholder den kraftige Schoeller Keprotec-membranen kjent for sin slitestyrke og beskyttelse. De flate lissene er enkle å stramme og holder seg på plass under aktivitet, mens Fitlock-systemet sørger for optimal sideveis støtte ved å stramme et kraftig TPU-bånd på innsiden av skoen samtidig som lissene strammes.

Valget av EVA i mellomsålen gjør IRock 4 kontant og ærlig ettersom EVA er hardere og mindre utsatt for kompresjon enn SuperFOAMance. Irock 4 er tydelig hardere, men gir også bedre følelse med underlaget enn Lightspeed og VJ MAXx2. På sti og mykt underlag har en mykere såle liten betydning, og kombinert med lav sålehøyde på 27/21 mm og lavt dropp på 6 mm, får du virkelig følelsen av å være i ett med terrenget. Mangelen på en steinplate gjør dog at du vil kjenne skarpe steiner og gjenstander gjennom sålen.

VJ IRock 4 bevarer den samme gode Superior Contact yttersålen i 100% butylgummi og de 6 mm høye knastene som sikrer markedets råeste grep. Til grovt terreng, både tørt og vått, sitter du som støpt, mens hardt underlag som kompakte grusveier og asfalt gir beina dine juling som kun MMA-utøvere er forbundet med.

VJ klassifiserer bredden på skoene med tall mellom 1 og 5, der høyere tall indikerer bredere passform. VJ IRock er en «kategori 3 sko», relativt smal over hele lesten, med en smal til middels bred tåboks. Skoen er skreddersydd for presisjon, og du bør legge bort tanken om maksimal komfort etter timesvis i skoen.

For de som syntes VJ IRock 3 var for smal, tilbyr VJ i år den litt bredere modellen VJ IRock +. Dette er en unisex-modell med noen endringer på både overdelen og knastene.

IRock 4 er langt i fra en komfortvinner, men heller en sko som gjør at du kan føle deg 100% trygg på hvert eneste steg. Det er som et verktøy du tar i bruk når du ønsker best mulig resultater, og legger bort når du er ferdig med økta og har fått resultatene du ønsker.

Fordeler:

 • Trygg og god passform
 • God beskyttelse
 • Eksepsjonelt grep
 • Puster godt

Ulemper:

 • Minimalt med demping og respons
 • Smal passform (ikke nødvendigvis negativt, men vær obs om du har brede føtter)

Joggesko – En ABC guide til ulike begrep

Her får du en rask innføring i noen av de vanligste begrepene du møter på i verdenen av joggesko/løpesko:

Størrelse

Å velge en løpesko i riktig størrelse er kanskje det viktigste du gjør. Du kan kjøpe «verdens beste joggesko», men så lenge størrelsen er feil, så vil du få fint lite glede ut av de. Størrelsen varier i stor grad mellom de ulike produsentene, og det er derfor du alltid bør kjøpe sko ut i fra centimetermålet. Dersom du for eksempel sammenlignet Asics og Mizuno, så vil størrelsen i EU variere med hele ett og et halvt nummer for den samme størrelsen. Ser du på centimetermålet, vil 29,5 cm tilsvare str. 45 for Mizuno, og str. 46,5 for Asics. I Nike vil samme størrelse være 45,5, mens det for Salomon er 46.

Det er også greit å vite hva du skal bruke skoene til. Å løpe raske intervaller der foten ikke rekker å hovne skikkelig opp, kan gjerne gjøres med en tight sko. Å løpe 2-3 mil med en sko der tærne hele tiden stanger inn i fronten, er derimot et mareritt. Det samme prinsippet gjelder i terrenget, men her bør ikke skoen være for løs. For terrengsko er det enda viktigere at skoen gir god sideveis støtte slik at du ikke sklir sideveis i skrått terreng.


Stack

Stack i løpesko refererer til høyden på sålen som kommer i kontakt med bakken når du løper (yttersålen) til innersålen i skoen (der hvor foten er i kontakt med skoen). Det inkluderer både mellomsåle og yttersåle.

Stack-høyden varierer ofte fra modell til modell og kan ha stor innvirkning på løpeopplevelsen. En høyere stack-høyde kan gi mer demping og beskyttelse, men kan også føre til mindre stabilitet og en mer «gyngende» og stødig følelse – spesielt teknisk krevende terreng. En lavere stack-høyde kan gi mer stabilitet og responsivitet, men kan også føre til mindre demping og beskyttelse. En høy stack-høyde kan føre til at du mister noe av kontakten/følelsen med underlaget, samt øker risikoen for ankelvridning og andre skader.

Stack-høyden kan være spesielt viktig å vurdere hvis du har spesielle behov eller preferanser når det gjelder løping, for eksempel hvis du har smerter eller skader i føttene eller beina, eller hvis du foretrekker en bestemt type løpsfølelse.

Kort oppsummert:
Forskjellen mellom dropp og stack er at dropp er forskjellen i høyden på skoens yttersåle ved hælen kontra forfoten, mens stack er høyden på skoens materiale under foten ved hælen og forfoten.


Dropp

Dropp betegner høydeforskjellen fra hæl til forfot. Jo høyere dropp, desto mer «hjelp» får du av skoen i stegavviklingen, men det gjør det også lettere å lande på hælen, noe som er mindre energieffektivt. En sko med et lavt dropp krever mer av musklene og senene, men kan gi en bedre løpsfølelse og følelsen av en raskere sko. Belastningen er dog større på musklene, så en sko med lavt dropp bør først og fremst brukes av mer erfarne løpere. Terrengsko har gjerne et lavere dropp, noe som gjør at skoen føles mer stabil i urent terreng.

Løpesko - dropp
Ill: Salomon

Rockertupp

En joggesko som er avrundet oppover mot siste tredjedel av skoen har gjerne fått betegnelsen «rockertupp». Den avrundede fronten bidrar til at stegavviklingen blir lettere enn for en helt flat såle, og skoen vil nærmest rulle fremover av seg selv. Dersom rockertuppen blir for stor, vil løpeskoen kunne føles ustabil, så her handler det om å treffe riktig for produsentene.


Demping

Dempingen i skoen sier noe om hvor godt den er i stand til å absorbere støtene som oppstår hver gang du lander på bakken. En sko med mye demping vil ta bedre vare på beina og føles mindre slitsom å løpe langt i, men vil miste noe av de raske egenskapene dempingen gjerne medfører ekstra vekt og mindre respons. En godt dempet joggesko er viktig for nybegynnere, men kan også vøre godt å rullere med for løpere som løper mange mi i uken og trenger en par for å avlaste beina på roligere turer.


Respons

Respons er «skoens evne til å gjenvinne opprinnelig struktur». En joggesko med mye/god respons, vil gi mye energi tilbake til løperen etter å ha blitt komprimert under landingen. På lange og rolige løpeturer er responsen mindre relevant, men på korte distanser og løp der du ønsker å pushe tiden, er det viktig at skoen gir god respons.


Rockertupp

En joggesko som er avrundet oppover mot siste tredjedel av skoen har gjerne fått betegnelsen «rockertupp». Den avrundede fronten bidrar til at stegavviklingen blir lettere enn for en helt flat såle, og skoen vil nærmest rulle fremover av seg selv. Dersom rockertuppen blir for stor, vil løpeskoen kunne føles ustabil, så her handler det om å treffe riktig for produsentene.


Grep

Grepet på skoen er selvforklarende. En joggesko med godt grep er tryggere å løpe i, gjør det lettere med taske temposkifter, samt å bråe retningsendringer. Er skoen såpeglatt på vår asfalt og stein, så er det vanskelig å føle seg trygg når man øker hastigheten og ved retningsendringer. Dette er enda viktigere når det kommer til terrengsko. Løper du rundt på steinete underlag med en terrengløpesko som er såpeglatt, er det både risikabelt og vanskelig å føle seg trygg.

Konstruksjonen på yttersålen har mye å si for skoens grep, men vel så viktig er gummiblandingen som brukes. Som regel vil en mykere gummiblanding gi bedre grep, men samtidig vil denne slites raskere. Produsentene har etter hvert begynt å bland inn materialer som karbon og grafitt, og har klart å balansere slitestyrke og grep på en god måte.


Løpsfølelse

Hva er egentlig løpsfølelse? Begrepet løpsfølelse brukes stadig vekk i ulike situasjoner, og kan virke litt udefinert for både nye og erfarne løpere. Med «løpsfølelse», snakkes det om hvor raske og responsive skoene føles. En løpesko med god løpsfølelse vil gjerne føles rask og leken, og gjør løpeturen lettere og morsommere. En løpesko med lite løpsfølelse vil gjerne føles kjedelig og litt «død».


Stabiltiet

Skoens stabilitet er avgjørende for hvor «trygg» og stødig skoen føles. Stabilitet knyttes ofte til begrepet pronasjon. Pronasjon er den rullende bevegelsen foten gjør når den treffer bakken. Bevegelsen starter som regel fra utsiden av hælen, fortsetter over til siden, og avslutter med stortåen. Pronasjonbevegelsen hjelper til å fordele belastningen som oppstår under landing over hele foten.

For en løper som overpronerer vil ankelleddet falle innover for hver landing. For en løper som underpronerer vil ankelleddet falle utover for hver landing.

Pronering er relativt vanlig og absolutt ikke farlig. Det er også store variasjoner i hvor kraftig en løper overpronerer, og dersom du overpronerer kraftig, bør dette korrigeres med en sko som stabiliserer løpesteget. Nesten samtlige produsenter har sko som tilbyr støtte i den ene aller andre retningen, altså vil du finne sko som er spesialtilpasset både over- og underpronasjon.


Del gjerne:

Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”
17. juli 2024 | Guider

Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig tempo og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne oppskriften kan hjelpe deg til bedre målinger.
Les mer
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”
10. juli 2024 | Guider

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen Garmin GPS.
Les mer
Featured image for “Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)”
29. juni 2024 | Guider

Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)

Nedtrappingspuls kan være en nyttig indikator for både treningstilstand og hjertehelse. Denne guiden gir deg svar på det du trenger å vite.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Guide: Garmin foreslått treningsøkt”
29. april 2024 | Guider

Guide: Garmin foreslått treningsøkt

Garmin-klokker med funksjonen «Daglig foreslått treningsøkt» gir deg dagsferske treningsøkter basert på treningsstatus og dagsform. Her er det du må vite.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Guider

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer