Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

18. februar, 2024 (oppdatert 21. mars 2024)

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”

På utkikk etter nye joggesko? Enten du leter etter mengdetreningssko, lette og raske joggesko, en god allrounder som takler det meste, eller et par gromme terrengsko, så vil du finne det her. Her er test og anbefalinger av årets løpesko.

I løpet av årene har undertegnede løpt og gått seg gjennom utallige mengder joggesko og terrengsko. Sko er forbruksvare, og jo mer du løper eller går, desto oftere bør du bytte. Levetiden på en god løpesko varierer, men en grei huskeregel er at «en gjennomsnittlig joggesko holder i 1000 km, +/- 200 km».

Levetiden henger i stor grad sammen med brukeren og vil variere på bakgrunn av hyppighet, vekt, løpestil, løypelengde, antall sko det roteres mellom, underlag, etc..

Tynne og lette temposko holder gjerne ikke like lenge som godt dempede mengdetreningssko. Joggesko laget for å løpe i terrenget er gjerne ekstra forsterket på utsatte steder og brukes hovedsaklig på mykere underlag, noe som igjen kan gjøre levetiden på disse svært lang.

Løper du mye, kan du med god samvittighet ha minst tre ulike par joggesko i skoparken. Her bør parene falle inn under kategoriene; lettvektssko, mengdetreningssko og terrengsko. Løper du hver dag og har dette som hobby «nummer 1», kan du med fordel ha flere par joggesko innen hver kategori.

Det høres kanskje litt luksus ut, men du gjør det selv en tjeneste ved å rotere skoparken. Ikke bare er det bra for beina dine som trenger avlastning, men det bidrar også til at du maksimerer levetiden på skoene. Når du løper vil nemlig materialene i skoen komprimeres, og det kan gå så mye som opptil 24 timer før det gjenvinner sin opprinnelige form. Ved å rotere mellom ulike sko, vil du bidra til å forlenge levetiden til skoene.

Å investere i flere par joggesko kan ved første øyekast virke kostbart, men kan vise seg å være økonomisk gunstig på sikt.

Nederst i artikkelen finner du en enkel ABC-guide som forklarer ulike begreper om joggesko/terrengsko. Den finner du HER. For enda mer info hva du bør se etter ved kjøp av løpesko, kan du se denne omfattende guiden dette må du vite før du kjøper nye løpesko.

Happy reading!

VJ MAXx

Joggesko/Terrengsko – Test av løpesko

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Under får du en oversikt over joggesko/terrengsko som anbefales for ulike typer bruk. Her finner du alt fra trygge mengdetreningssko, noen morsomme «allroundere», lette og lekne temposko, til hissige terrengsko. Rekkefølgen er ikke av betydning, og det er kun tatt med løpesko som anbefales etter nøye testing. Vekt og dropp er oppgitt for herre- og damemodell (som regel gjelder dette for str. 42/39).

Joggesko – mengdetreningssko /allround /lettvekt

Terrengsko – terrengløpesko


Joggesko – mengdetreningssko /allround /lettvekt

ASICS Novablast 4

En rask og leken løpesko med masse demping!

  • Vekt (herre/dame): 260 gram / 225 gram
  • Dropp (herre/dame): 10 mm / 10 mm

Da ASICS i 2020 lanserte sin helt nye Novablast-modell, markerte det egentlig en ny æra for det japanske selskapet. Selv om klassikerne Kayano, Nimbus og Cumulus fremdeles selger i bøtter og spann, så manglet det en joggesko som kunne mer enn bare «enten eller». En sko som var allsidig nok til å løpe raske turer og intervaller, samtidig som den kunne takle lange løp å fungere som en behagelig mengdetreningssko. Hils på Novablast 4. Likte du den forgjengeren Novablast 3, så vil du elske denne.

ASICS Novablast 4 er så allsidig og god at det er nesten urettferdig ovenfor konkurrentene. Dette er en sko som innbyr til løpeglede. Novablast er noe av det nærmeste vi kommer en fullkommen allrounder, og passer egentlig til alle typer distanser, og alle løpere.

Den skiller seg fra sin forgjenger ved å ha en bredere yttersåle og plattform slik at den blir mer stabil uten at det går ut over lekenheten, og appellere derfor også til nye løpere. Samtidig er dempingen noe mykere, den fantastiske responsen er ivaretatt, og den gode passformen er enda litt tryggere og stødigere. Mye av dette skyldes en helt ny overdel i vevd mesh som både ivaretar gode pusteegenskaper og god forhold. Yttersålen har blitt oppgradert med AHAR LO-gummi med for økt slitestyrke og bedre grep.

ASICS Novablast 4 gjør så mye riktig, er så lett, godt dempet, så responsiv og så allsidig, at det er vanskelig å forstå hva som kan bli bedre. Novablast 4 passer for alle typer distanser, alle typer løpere, koster halvparten av karbonskoene, og gir maksimal løpeglede. Dette er skoen som kan motivere deg til å løpe mer.

I likhet med sin forgjenger så er ASICS Novablast 4 så god at den kanskje allerede nå fortjener tittelen «Årets morsomste og mest allsidige løpesko»?

Fordeler

  • Myk og komfortabel overdel.
  • Allsidig passform med pustende overdel.
  • God demping og energiretur.
  • Stabil og trygg.
  • Slitesterk yttersåle.
  • Utrolig allsidig.
  • Stort fokus på bærekraftig produksjon og materialbruk.

Ulemper

  • Noe glatt på vått underlag.

HOKA Rocket X2

Finnes det en bedre løpesko?

  • Vekt (herre/dame): 232 gram
  • Hæl/forfot: 39 mm / 34 mm
  • Dropp (herre/dame): 5 mm / 5 mm

HOKA Rocket X2 er så rask, så leken, så godt dempet og fantastisk inspirerende å løpe i, at den kunne fått selv Lord Voldemort til å smile.

Det finnes supersko som får deg til å løpe litt raskere, og det finnes superdupersko – som HOKA Rocket X2 – som får deg til å overgå det du trodde var mulig. HOKA Rocket X2 gjør så mye riktig, at det er tilnærmet umulig å finne feil. Den er lynende rask, fantastisk godt dempet, mer spretten enn en trampoline, og stødigere enn Thingnes Bø på standplass.

HOKA viser at en lett og rask løpesko ikke nødvendigvis trenger å gå på bekostning av demping, respons og stabilitet. Overdelen i rip-stop mono-mesh er supersolid og bidrar til å holde foten godt på plass sammen med den myke og gode hælkappen. ProFly X mellomsålen bestående av CMEVA-skum og en C004 karbonplate balanserer elegant mellom kategorier «latterlig myk» og «latterlig responsiv», mens Meta-Rockeren (en avrundet såleprofil) sørger for at skoen nærmest ruller av seg selv så snart du setter foten i bakken. Kombinert med en yttersåle som er marginalt bredere enn mellomsålen, samt et lav dropp på kun 5 mm, fremstår Rocket X2 også som en stødig sko.

Totalopplevelsen er følelsen av en sko helt ulik noe annet. HOKA Rocket X2 roper etter å bli brukt på nesten alle typer turer – fra raske intervaller til rolige langøkter. Hvis du klarer å holde tempoet nede…Ikke minst er det den perfekte skoen for distanser som 5 km og 10 km. Er du vant til å løpe mye og langt vil den også fungere godt til 21 km og 42 km. Passformen er allsidig, og skoen egner seg for nesten alle typer løpere.

Jeg har løpt i mye rart, og mange sko har gitt en «aha-opplevelse». HOKA Rocket X2 er noe helt eget – den gir en «utadæsjælopplevelse».

HOKA Rocket X2 – Finnes det en bedre løpesko?

Fordeler

  • Fantastisk komfort og passform.
  • Svært lett.
  • Luftig, men slitesterk overdel med godt hold.
  • Meget god demping og super respons. Stabil.
  • Yttersåle med godt grep og høy slitestyrke.

Ulemper

  • Ingen.

HOKA Cielo X1

Superrask komfortkonge!

  • Hæl/forfot: 40 mm / 33 mm
  • Dropp: 7 mm / 7 mm
  • Vekt: 264 g

HOKA Cielo X1 er selskapets råeste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.

HOKA Cielo X1 kombinerer det beste av HOKAs teknologi: en karbonfiberplate, PEBA-skum og en aggressiv rocker-geometri – designet for å gi løperne maksimal flyt, fart og driv i steget på dager der du ønsker å holde høy hastighet. Dette er en løpesko som vil appellere til løpere som ønsker en godt dempet alt-mulig-sko og som ikke vil gi avkall på den herlige responsen du får fra de beste karbonskoene.

HOKA Cielo X1 bygger på sin den populære Rocket X 2, men der sistnevnte skal være raskest mulig, så er Cielo X1 sin oppgave å være både rask og komfortabel på en gang. Til tross for at Rocket X 2 har blitt en populær sko for halvmaraton og maraton for de mest drevne løperne, så er det klart kortere distanser som 5 k mot 10 km den er best på. For distanser som 21 km og 42 km vil HOKA Cielo X1 være et bedre alternativ for folk flest.

Cielo X1 er HOKA sin mest responsive sko til nå, og balansere energiretur og demping på en veldig god måte. Skoen benytter to lag med PEBA-skum, et lett, fleksibelt, spenstig og slitesterkt materiale som gir god respons. Mellom de to skumlagene ligger det en kurvet karbonfiberplate med vinger på begge sider av foten. I tillegg til den godt dempede og responsive mellomsålen er Cielo X1 utstyrt med en aggressiv MetaRocker-geometri som bidrar til at skoen nærmest ruller fremover av seg selv i fartsretningen når du lander på mellomfot eller forfot.

Du finner både raskere og lettere sko, blant annet Rocket X2, til de kortere distansene, men Cielo X1 vinner på komfort over lengre distanser. Du får med andre ord en rask sko til de korte løpene, men en rask og godt dempet sko med meget god respons til de lange distansene.

Passformen er tettsittende, men den elastiske membranen tilpasser seg fotbladet i stor grad. Yttersålen er belagt med slitesterk gummi og sørger for godt grep. Lissene er en eneste stor tragedie, men disse kan heldigvis byttes ut.

Dette er en sko som nærmest skriker «Jeg vil løpe!» når du står i yttergangen og har fått på deg skoene, noe du antageligvis trenger noen minutter på ettersom lissene er så håpløst vanskelig å justere. Foruten om lissene så er det en herlig liten sak.

Fordeler

  • Komfortabel overdel med godt forhold.
  • Ekstremt myk og responsiv.
  • Godt grep på de fleste underlag.
  • Lettløpt og rask!
  • Overraskende stødig.

Ulemper

  • Elendige lisser (kan heldigvis byttes).
  • Litt tung.

Mizuno Wave Sky 7

«Next level» komfort!

  • Vekt (herre/dame): 309 gram / 258 gram
  • Dropp (herre/dame): 8 mm / 8 mm

Mizuno har på få år forvandlet merke fra å være en «underdog» til å bli en real konkurrent for de mest kjente merkene som ASICS, HOKA, Nike, etc… Med Mizuno Wave Sky 7 leverer de en løpesko som byr på «next level» komfort, og som uten tvil hører til blant de mest komfortable skoene noen gang har testet.

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping, komfort og respons. Den er ikke like rask som sin slektning Mizuno Wave Rider 27, men bedre dempet og enda mer komfortabel. Den silkemyke og stretchy overdelen pakker inn fotbladet som en sokk og byr på høy komfort, god støtte og gode pusteegenskaper.

Mellomsålen består av to lag materialer – Mizuno ENERZY Core og Mizuno ENERZY Foam. Førstnevnte ligger øverst og nærmest foten og byr på gode dempe-egenskaper og energiretur (respons), mens sistnevnte ligger nederst mot yttersålen og byr på høyere slitestyrke. Dempingen er særdeles god, og i motsetning til mange mykere løpesko føler du ikke at du synker ned i skoen og løper på en myk seng, men du flyter oppå sålen og føler at den umiddelbart kaster deg tilbake.

Til tross for «Wave» navnet er ikke den karakteristiske Wave-platen til stede på Mizuno Wave Sky 7. Dette gjør at Mizuno kan bruke mer skum uten at vekten går nevneverdig opp, samtidig som dempingen blir mer fremtredende sammenlignet med den noe mer lekne Mizuno Wave Rider 27. Sålen er også relativt bred, noe som kompenserer for stabiliteten som Wave-platen normalt ville gitt.

Stacket på Mizuno Wave Sky 7 er relativt høyt (41 mm / 33 mm), men droppet er likevel ikke høyere enn 8 mm – 4 mm lavere enn Mizuno Wave Rider 27. Yttersålen byr også på godt grep og meget god slitestyrke, og totalopplevelsen er en sko som byr på god stabilitet og fungerer på en rekke ulike underlag. Asfalt er det naturlige valget, men Mizuno Wave Sky 7 trives også på grus, bane, tredemølle og fine stier.

Mizuno Wave Sky 7 oppleves utelukkende positivt – i hvert fall så lenge du vurderer den ut i fra bruksområdet. Er du på jakt etter en rendyrket konkurranse-sko for å knipe sekunder på en 10 km, så har du åpenbart kommet feil, men som en allsidig løpesko med høy komfort og ordene «inspirasjon og løpeglede» nærmest tatovert inn i sålen, så er Mizuno Wave Sky 7 et meget godt valg.

Fordeler

  • Topp passform og komfort.
  • Svært god demping og god respons.
  • Luftig og stretchy overdel.
  • Allsidig passform og bruksområde.
  • Slitesterk yttersåle.
  • Godt grep på en rekke underlag.

Ulemper

  • Ingen spesielle.

Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Lynrask og ikonisk!

  • Vekt (herre/dame): 215 gram / 180 gram
  • Hæl/forfot: 38 mm / 36,5 mm
  • Dropp (herre/dame): 1,5 mm / 1,5 mm

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er en unik løpesko designet for raske løpere som lander på midt- eller forfoten. Skoen har en ekstremt avrundet hæl som strekker seg til bakkanten av mellomfoten, noe som gjør at skoen føles rask og responsiv – så lenge du lander på mellomfot/forfot.

Rebellion Pro 2 benytter en mellomsåle bestående av to lag; ENERZY Lite øverst, og ENERZY Lite+ under. Mizuno Enerzy Lite+ er det letteste og mest responsive materialet Mizuno har laget, mens Mizuno Enerzy Lite er litt mykere og bidrar til å stabilisere skoen. Mellom de to skumlagene finner vi en «karbon-injisert Mizuno Wave-plate». Dette gjør at platen ikke er fullt så stiv som de typiske superskoene, men i følge Mizuno fungerer denne platen bedre med den unike sko-geometrien.

Den tynne AIRmesh-overdelen og lave vekten (215 gram i herre str. 9), kombinert med det minimalistiske droppet på kun 1,5 mm, og den avrundede hælen, bidrar til følelsen av en virkelig rask sko som driver deg fremover for hvert steg. Materialet i hælkappen på Rebellion Pro 2 er noe stivt, og det kan derfor være vanskelig å få tightet skoen slik at du låser hælen 100%

Der de fleste supersko tillater at du lander på hæl, for så å overføre energien som samles opp i karbonplaten til å generere kraft, og nærmest en trampoline-effekt fremover, så vil mangelen på en tradisjonell hæl sørge for at dette ikke er mulig på Rebellion Pro 2. Likevel gjør kombinasjonen av den spesielle Wave-platen og Smooth Speed Assist-konstruksjonen at skoen oppleves både rask, responsiv, og ikke minst veldig moro å løpe i.

Det er likevel en et par ting som er verdt å merke seg. Mizuno Wave Rebellion Pro 2 trives definitivt best når den får løpe i flatt terreng, eller oppover. Å løpe i lett motbakke er nesten en merkelig opplevelse der formen på sålen gjør at du får følelsen av å løpe flatere enn stigningen tilsier. Og løpe nedoverbakker er derimot bare ubehagelig og noe den definitivt ikke egner seg for.

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er uten tvil en rask løpesko, og helt klart i kategorien «personlig rekord løpesko». Den anbefales i hovedsak til erfarne løpere, og løpere som lander på mellom- og forfot.

Det beste bruksområdet vil nok være kortere distanser og opp til halvmaraton, og egenskapene kommer best til syne når tempoet øker. Et fullt maraton kan nok bli slitsomt ettersom mangelen på hæl gjør at du må løpe veldig offensivt og med høyt tempo for at du ikke skal lande på hæl og det som føles som en liten motbakke. Er du veldig godt trent derimot og ønsker å løpe et maraton i rekordfart? Da kan nok Mizuno Wave Rebellion Pro 2 være midt i blinken.

Fordeler

  • Lett, luftig og støttende overdel.
  • God demping.
  • Ekstremt aggressiv og rask.
  • Svært slitesterk yttersåle.
  • Gjør motbakkene lettere å løpe.
  • Godt grep på de fleste underlag.
  • Enda mer miljøvennlig produksjon.

Ulemper

  • Geometrien gjør den noe ustabil.
  • Fungerer ikke så godt i nedoverbakker. 
  • Vanskelig å stramme rundt hælen.

Asics GEL-Kayano 30

Toppmodell for deg som trenger ekstra støtte.

  • Vekt: 303 gram / 263 gram
  • Dropp: 10 mm / 10 mm

ASICS GEL-Kayano 30 er uten tvil den beste versjonen av Kayano noen gang gjennom dens 30 år lange karriere, bringer også med seg en av de største endringene.

ASICS gjorde store endringer på fjorårets Kayano, og i år har de tatt en enda større risiko med å endre på så godt som alt. Borte vekk er LITERUSS-materialet som var nytt i fjor, og inn kommer et helt nytt 4D Guidance System, en ny PureGEL gel-pute, en ny FlyteFoam Blast+ mellomsåle og en ny overdel og rekonstruert hælkappe.

ASICS GEL-Kayano 30 introduserer med andre ord så mye nytt at trofaste Kayano-løpere raskt kan bli bekymret om det er for mange endringer, men trøsten er at du kan glede deg. Kayano er Kayano.

Resultatet av de store endringene er en løpesko som oppleves bedre dempet, mer responsiv og leken en noen Kayano har gjort før den. Med det nye 4D Guidance System har ASICS fokusert på de fire elementene; bredde, lengde, dybde og tid, der de tre første er faste elementer for enhver pronasjonsko, mens «tid» er en ny dimensjon som skal gjøre totalopplevelsen bedre.

Dette har de klart ved å erstatte fjorårets LITERUSS-materiale med et mykere og mer energirikt skum på innsiden av mellomfoten. I stedet for å hindre deg i å falle innover, vil skummet dytte deg tilbake. Det fleksible materialet sørger for å tilpasse seg enhver løpers unike løpestil ved at det lynraskt gjentar sin naturlige form etter først å ha dempet slaget ved og komprimeres.

ASICS har også oppgradert den tradisjonelle GEL-puten til PureGEL i både hæl og forfot. PureGEL er ikke bare merkbart mykere enn tidligere (65% mykere enn tidligere GEL-pute), men også lettere og raskere til å gjenvinne sin naturlig form, samtidig som det gir en mer naturlig overgang mellom landing og fraspark.

Et siste element som bidrar til den trygge og gode følelsen Kayano gir, er den økte bredden på mellomsålen. Sammenlignet med fjorårets utgave har ASICS GEL-Kayano 30 hele 20% mer skum i mellomsålen. Selve bredden på innsiden av skoen er lik som tidligere, men både mellomsåle og yttersåle er bredere og gir bedre støtte enn tidligere (yttersålen er 5 mm bredere). Skoen byr også på god slitestyrke og sikkert grep på så lenge du løper på tørr asfalt, mens de blir såpeglatt om du beveger deg ut på sti, løvdekt underlag, etc..

Kayano vil alltid være en stabilitetssko myntet på løpere med behov for pronasjonsstøtte, men årets utgave fungerer også ypperlig til tyngre løpere med et nøytralt løpesteg som ønsker en godt dempet mengdetreningssko med litt fastere demping, nydelig komfort, og høy slitestyrke.

ASICS GEL-Kayano 30 imponerer på mange viktige områder, men vær klar over at det er en massiv og noe tung sko som neppe setter noen nye fartsrekorder. Derimot kan du løpe langt og lenger enn langt og fremdeles opprettholde høy komfort.

Fordeler

  • Myk og behagelig passform.
  • God demping og energiretur.
  • God pronasjonsstøtte. Egner seg også til normalpronerende.
  • Slitesterk yttersåle med godt grep.

Ulemper

  • Fremdeles en massiv og litt tung sko.
  • såpeglatt på alt annet enn tørr asfalt.

HOKA Mach 5

Rask, leken og godt dempet!

  • Vekt (herre/dame): 227 gram / 204 gram
  • Dropp (herre/dame): 5 mm / 5 mm


Går du med drømmer å sette ny pers på halvmaraton, eller maraton i år? HOKA Mach 5 kan være skoen som hjelper deg til det.

HOKA Mach 4 var sannsynligvis en av mest lovpriste skoene i 2021-sesongen, og sjelden har en enkelt skomodell klart å kombinere høy komfort med så allsidige og morsomme egenskaper. Mach-familien er ikke like godt kjent som de populære modellene Clifton og Bondi, men fortjener all oppmerksomhet den kan få.

Den femte utgaven – HOKA Mach 5 – er ingen revolusjon, men tar en allerede veldig god sko et steg videre og forbedrer det lille som den faktisk kunne bli bedre på. Overdelen er fornyet og byr på bedre passform og pusteegenskaper enn tidligere, mens mellomsålen er oppgradert med det mykere og mer responsive ProFly+ til fordel for det tidligere ProFly-materialet.

Droppet har økt fra 4 mm til 5 mm for å få plass til mer skum, og den karakteristiske rockertuppen sørger for et mer effektivt løpesteg ved å bidra til en rullende bevegelse i stegavviklingen. Totalopplevelsen er en bedre dempet og mer responsiv sko enn Mach 4.

Mach 5 markedsføres som en sko laget for «hverdagstrening i raskt tempo». Den er ikke like rask som karbonskoene, og ikke like myk som Clifton og Bondi, men en god blanding av de beste egenskapene fra hver av disse modellene. Den fungerer enkelt og greit til alt fra en rask 5 km til et fullt maraton.

Fordeler

  • Lett og rask.
  • God demping og respons.
  • Overraskende stødig.
  • Meget luftig, fleksibel og komfortabel overdel.
  • Yttersåle med godt grep og høy slitestyrke.

Ulemper

  • Ingen spesielle.

Mizuno Wave Rider 27

Evighetsmaskinen som aldri svikter!

  • Vekt (herre/dame): 285 gram / 265 gram
  • Dropp (herre/dame): 12 mm / 12 mm

Mizuno Wave Rider har vært en bestselger for det japanske selskapet i årtider, og den 27. utgaven viser hvorfor den er så godt likt. I år er overdelen totalt fornyet, og er både mykere, mer fleksibel og pustende enn noen gang. Sammen med den myke og responsive ENERZY-mellomsålen innbyr det til høy komfort, og en sko du kan løpe langt med.

Selv om Mizuno Wave Rider 27 er en godt dempet sko, er den likevel rask og responsiv. Noe skyldes det nevnte ENERZY-materialet, men mye av magien kommer fra den stive Wave-platen som sørger for at du får tilbake minst like kraft skoen som du selv nedlegger i hvert steg. Droppet på 12 mm vil nok kunne skremme de mest erfarne løperne, men opplevesen av skoen gir ikke inntrykk av mer enn 8-10 mm dropp.

Mizuno Wave Rider 27 har en allsidig passform, og den fleksible overdelen omfavner foten trygt og godt uten ubehagelige trykkpunkter. Yttersålen i karbongummi sikrer godt grep, og har meget god slitestyrke – både på asfalt, grus og fine stier.

Mizuno Wave Rider 27 er et av de tryggeste valgene du kan ta, og den fungerer til de fleste distanser.

Fordeler

  • Fantastisk passform og komfort.
  • Lett og luftig.
  • Allsidig passform og bruksområde.
  • Slitesterk yttersåle.
  • Godt dempet, og bra respons.
  • Godt grep på en rekke underlag.

Ulemper

  • Ingen spesielle, men overdelen kunne vært litt tightere.
  • For mye dropp for enkelte.

On Cloudrunner

En trygg og god allrounder med stort bruksområde.

  • Vekt (herre/dame): 300 gram / 250 gram
  • Dropp (herre/dame): 9 mm / 9 mm

Det sveitsiske selskapet On har levert en mengde flotte løpesko de siste årene, og Cloudrunner er skoen for deg som ønsker en godt dempet mengdetreningssko med en bred og stabil plattform. Det lette og myke Zero-gravity materialet og de karakteristiske CloudTech putene bidrar til å absorbere støt og å gi god demping, mens en avstivet Speedboard-plate i mellomsålen bidrar til stabilitet og ekstra snert i frasparket.

Skoen har en relativt bred plattform, og vil passe løpere med en bred fot og som ønsker en stabil sko (passer også deg med smale føtter).

Cloudrunner er ikke den raskeste skoen, selv om den faktisk føles mye lettere enn de 300 grammene den veier. Dette er en sko som passer best fra 10 km turer og oppover. Perfekt for rolige langturer og restitusjonsdagene.

Fordeler

  • God passform og pustende overdel
  • Godt dempet.
  • God støtte og god plass til tærne.
  • Allsidig bruksområde.

Ulemper

  • Steiner kan feste seg i sålen.
  • Litt tung.

Asics GEL-Cumulus 25

Gjennomørt allrounder med høy komfort.

  • Vekt: 255 g / 235 g
  • Dropp: 8 mm / 8 mm

Ønsker du en allsidig joggesko som takler alt fra kort til langt, raskt eller sakte, på grus, asfalt, eller kanskje sti? Asics GEL-Cumulus 25 er så allsidig at den kan krysse av på alle punktene.

Ikke like dempet og myk som Asics GEL-Nimbus, og ikke like responsiv og rask som Novablast – men likevel en spennende sko som kommer til å passe en stor gruppe brukere. Den 25.utgaven av Cumulus henter inspirasjon fra sine storebrødre, men fortsetter med det den er god på – allsidighet til en god pris

Årets GEL-Cumulus er oppgradert med FlyteFoam Blast Plus i mellomsålen som er både lettere, mer støtabsorberende og mer responsivt enn tidligere FlyteFoam Blast. I tillegg er den tidligere GEL-puten byttet ut med en ny og mykere PureGel-pute som er langt mykere, samtidig som det gir en mer naturlig overgang mellom landing og fraspark. PureGel-puten finnes kun i hælen, mens den på Nimbus 25 finnes både i hæl og forfot.

Overdelen er luftig og myk, og det elastiske materiale sørger for å tilpasse seg foten enten den er bred eller smal. Cumulus byr på en litt fastere demping enn Nimbus 25, og du føler ikke i like stor grad at du synker ned i skoen, men heller flyter oppå den, og den brede plattformen bidrar til at skoen føles stødig selv når du løper på ujevnt underlag som grusveier og fine stier. Sammenlignet med Nimbus mangler Cumulus dog noe av den gode responsen.

En av Asics GEL-Cumulus 25 beste egenskaper er at den fungerer like godt til en rask 5 km som et seigt maraton. De allsidige egenskapene gjør at du kan bruke Asics GEL-Cumulus 25 til nesten alle distanser og alle typer underlag. På mange måter føles Cumulus 25 som en «Nimbus 25 Light», og for enkelte løpere (spesielt lettere løpere) vil den nok være en vell så god løpesko som sin storebror.

ASICS GEL-Cumulus 24 var en av mine favoritt løpesko i 2022, og årets utgave forbedrer den på en rekke områder. ASICS GEL-Cumulus 25 kan by på bedre passform, langt bedre demping, og er generelt en mer komfortabel sko enn forgjengeren. Og alt til en pris som er lettere å svelge enn storebroren GEL-Nimbus.

NB: Ønsker du en mykere sko med enda litt bedre komfort, men litt mindre allsidige egenskaper? Da kan ASICS GEL-Nimbus 25 eller Nimbus 26 være gode alternativer.

Fordeler

  • Allsidig.
  • Meget komfortabel overdel.
  • En passform som vil passe både smale og brede føtter.
  • Myk og god demping.
  • Slitesterk.
  • God stabiltiet.

Ulemper

  • Mangler litt på responsen.
  • Såpeglatt på fuktig underlag.
  • Kan bli varm.

Asics GEL-Nimbus 26

Komfortabel mengdetreningssko for de lange løpene.

  • Vekt (herre/dame): 304 gram / 262 gram
  • Dropp (herre/dame): 8 mm / 8 mm

I fjor var nærmest revolusjonerte Asics sin trofaste GEL-Nimbus ved å introdusere Nimbus 25 – en ultrakomfortabel mengdetreningssko bygget opp fra grunnen og rekonstruert fra yttersåle og mellomsåle til overdel og passform.

ASICS GEL-Nimbus 26 er kun en liten evolusjon, men heldigvis i riktig retning. Nimbus 26 bygger på den samme myke mellomsålen bestående av FF Blast Plus Eco og PureGEL som sørger for myk og god demping, men denne gangen er dempingen noe fastere slik at du får følelsen av en raskere og mer responsiv sko. Overdelen består av det samme stretchy, sømløse og pustende materiale, mens lissehullene er flyttet noe lengre ut til siden slik at skoen holder foten bedre på plass. Tungen og hælkappen myk og behagelig, og bidrar til å ta komforten til et nytt nivå.

Yttersålen på Nimbus 25 var god, men grepet var heller tragisk. Asics GEL-Nimbus 26 retter opp dette ved å introdusere en ny gummiblanding. Den tidligere AHAR/AHAR LO-gummien i yttersålen er erstattet med den helt nye HYBRID ASICSGRIP-teknologien som kombinerer AHARPLUS-gummi og et nytt mønster og tykkere gummi for å sikre bedre grep og slitestyrke. Resultatet er noe høyere vekt, mens grepet er også mye, mye bedre. Dette er en løpesko du kan ha lenge og som fungerer godt på både asfalt og fine grusveier. Vi snakker om en solid mengdetreningssko for dagene der du ønsker mest mulig komfort og en sko som er klart for å ta deg langt.

ASICS GEL-Nimbus 26 viderefører det som har gjorde Nimbus 25 til en av fjorårets mest hyllede løpesko, samtidig som de forbedrer områdene som var nødvendig å forbedre. ASICS har laget en flott mengdetreningssko som innbyr til en helt spesiell komfort og som garantert blir å se på mange føtter fremover.

Fordeler

  • God komfort og passform
  • Myk og god demping.
  • Luftig og stretchy overdel.
  • Høy slitestyrke.
  • Godt grep.

Ulemper

  • Litt tung og massiv.

Icebug Aura RB9X

Markedets mest undervurdere løpesko?

  • Vekt (herre/dame): 250 gram / 210 gram
  • Dropp (herre/dame): 6 mm / 6 mm


Enkelte sko har det med å bli glemt til fordel for større og mer kjente merkenavn, og Icebug Aura RB9X er helt klart en slik løpesko.

Det er ikke helt enkelt å definere Icebug Aura RB9X, og selv om det ikke er en tempovinner, er det en vinner på både komfort og allsidighet. Du setter ikke nye tempo-rekorder med Aura RX9X, men kanskje er de så komfortable at du setter nye rekorder for antall kilometer løpt i løpet av en måned.

Icebug Aura RB9X benytter en mellomsåle med nitrogenforsterket SuperC Foam – et materiale som skal gi god demping og høy komfort, og er lettere og mykere enn tradisjonelt EVA skum. Det lave droppet på 6 mm kombinert med med en myk fleks bidrar til god stabilitet og følelse av kontakt med underlaget.

Icebug fokuserer i stor grad på bærekraft, og skal ha skryt for å ha brukt såpass store mengder resirkulert materiale i Aura RB9X, og samtidig bevart så gode egenskaper. RB9X-gummiblandingen er Icebug sin egen patent og leverer strålende grep på både vått og tørt underlag, og alt fra asfalt til grus og stier.

Den allsidige passformen og bruksområde gjør at den vil passe en rekke brukere, og den gode slitestyrken gjør at dette er en sko du sannsynligvis kan ha lenge.

Se også: Test: Icebug Aura RB9X

Fordeler

  • Veldig komfortabel.
  • Bred og allsidig passform.
  • Godt grep på de fleste underlag.
  • Lett og luftig.
  • Stort fokus på bærekraftig produksjon og materialer.

Ulemper

  • Savner mer respons.

On Cloudmonster

Ultrakomfortabel mengdetreningssko for de lange og rolige turene!

  • Vekt (herre/dame): 275 gram / 230 gram
  • Dropp (herre/dame): 6 mm / 6 mm

On Cloudmonster ser både tung og treg ut, men i virkeligheten er den alt annet enn det. Med større CloudTech-puter enn noen gang, en vekt på kun 275 gram, et drop på beskjedne 6 mm og en hissig rockertupp, er denne skoen både lett, godt dempet, komfortabel og rask. On har truffet blink med sin nye Cloudmonster, og så lenge skoen passer foten din, vil du kunne få mange glade mil ut at de.

Cloudmonster er først og fremst designet for å gi høy komfort, men kan brukes på alt fra korte 5 km løp til halvmaraton og maraton. Du får ikke den samme snappy følelsen og du får med en lettere og mer reindyrket konkurransesko, men du får komfort, demping og god lekenhet kombinert i en fin pakke.

On Cloudmonster skiller seg fra en del mengdetreningssko med å ha mye fastere demping. Sammenlignet med for eksempel ASICS GEL-Nimbus 25, vil Cloudmonster gi følelsen av å «stå oppå sålene» i stede for å «synke ned i den». Dette bidrar til å gi følelsen av en rask sko.

Merk at denne modellen er noe mindre i størrelsen enn de fleste sko fra On, så gå gjerne opp et nummer om du ønsker mer plass.

Fordeler

  • Fast og god demping.
  • Overraskende god respons.
  • Føles stabil og trygg å løpe i.

Ulemper

  • Litt tung og massiv til de raske turene.

Terrengsko / Terrengløpesko

ASICS Fuji Speed 2

Rask og allsidig terrengsko med super respons.

  • Vekt (herre/dame): 240 g / 210 g
  • Dropp (herre/dame): 5 mm / 5 mm

ASICS Fuji Speed 2 er en oppgradering av den første versjonen av Fuji Speed som var en lett og rask sko for korte og mellomlange distanser. Fuji Speed 2 har blitt kontinuerlig testet av ASICS team-løperer under utviklingen, og den norske ASICS-utøveren Stian Angermund brukte Fuji Speed 2 da han vant VM-tittelen i short trail under 2023 World Mountain and Trail Running Championship i juni 2023.

ASICS Fuji Speed 2 henter inspirasjon fra Magic Speed 2 – en av ASICS’ raskeste sko for asfaltløping. Årets modell har fått en ny og mykere mellomsåle samtidig som ASICS har tatt i bruk en stiv karbonplate. Resultatet er en overraskende godt dempet og responsiv sko tross den lave vekten og det racingaktige designet.

ASICS Fuji Speed 2 er en sko som passer for deg som ønsker en rask og komfortabel sko for løping i variert terreng. Skoen er spesielt god på lettløpte stier der karbonplaten gir ekstra fart og respons, og er et godt valg for lange løp dersom du foretrekker en løpesko med lavt dropp, lav vekt og god demping. Løper du mye i veldig teknisk eller kupert terreng, eller ønsker mer støtte i hælen, kan det være at skoen blir litt ustabil.

Den relativt smale passformen bidrar til at skoen gir god presisjon i terrenget og lystrer hver minste bevegelse du gjør med foten, men samtidig kan den oppleves noe smal dersom du liker mer plass til hovne og ømme tær. Modellen er litt stor i størrelsen, men den plassen trenger du for å kompensere for bredden.

ASICS Fuji Speed 2 er ikke bare rask og moro å løpe i, men også veldig komfortabel. Overdelen former seg etter foten og er produsert i et vannavstøtende materiale som holder fukt og skitt ute, mens den aggressive yttersålen biter fra seg på alt utenom de aller mest gjørmete stiene.

ASICS Fuji Speed 2 gir deg mye løpeglede for pengene, og er du glad i motbakker så vil du elske denne. Kanskje den morsomste terrengskoen jeg har testet.

Fordeler

  • Tettsittende og komfortabel passform.
  • Pustende og slitesterk overdel som også er vannavstøtende.
  • Rask og responsiv.
  • Relativt godt dempet.
  • Gode klatreegenskaper.
  • Slitesterk yttersåle med godt grep.

Ulemper

  • Glatt på sleipt underlag.
  • Mangler støtte i teknisk krevende terreng.

HOKA Speedgoat 5

En arbeidshest som takler absolutt alt!

  • Vekt: 291 gram / 234 gram
  • Dropp: 8 mm / 8 mm

HOKA sin bestselgende terrengsko beviser hvorfor den er elsket og lovprist blant løpere på alle nivåer. Dette er et råskinn du ikke vil la være uprøvd.

HOKA Speedgoat er ute i sin 5.utgave, og det er uten tvil en sko som får deg til å heve øyenbrynene. Du finner raskere sko, og du finner mer stabile sko, men det er ikke så lett å finne en sko som er både lett, rask, stabil og ikke minst så godt dempet. Den nye mellomsålen i lett og responsivt CMEVA skum kombinert med den semi-elastiske ovredelen, sørger for en komfort og kontroll som er terrengsko sjeldent forunt.

Speedgoat 5 er bygget for terrenget, men omfavner også både grus og asfalt. Dempingen er god, mens Vibram Megagrip-sålen sørger for å klamre seg fast til alt du kaster deg ut på. Det er få sko som er like allsidige og like moro å løpe i – enten du løper korte og raske turer, eller lange og seige økter i all slags terreng. Finner du noe du ikke kan bruke HOKA Speedgoat 5 til, så er du god.

HOKA Speedgoat 5 er normale i lengden, middels bred over hele lesten, og middels volum i tåboksen. Jacquard meshet har også fordelen av å være litt elastisk slik at det tilpasser seg foten istedenfor å virke begrensende. Tilgjengelig i en Wide-modell som er 4 mm bredere, samt en GORE-TEX modell.

Blant alle testede terrengsko, så er dette min soleklare favoritt sammen med ASICS Fuji Speed 2!

Fordeler

  • Fantastisk komfort og passform.
  • Lett og kvikk.
  • God demping.
  • Godt grep på dine fleste underlag. Høy slitestyrke.

Ulemper

  • Ingen.

VJ MAXx

Skoen med «Det beste grepet på planeten!»

  • Vekt: 270 g
  • Dropp: 6 mm

VJ tilbyr flere skomodeller innen terrengløping, orientering og ikke minst piggsko for løping på snø og is, og VJ MAXx er kanskje både den lekreste og mest allsidige modellen i produktlinjen til VJ.

VJ MAXx overbeviser med allsidige egenskaper i variert terreng og på varierende underlag, og er i en egen klasse når det kommer til grep. Av alle løpesko jeg noen gang har testet, er VJ MAXx den som har gjort meg tryggest på meg selv.

VJ MAXx er selskapets mest allsidige modell og legger seg midt mellom den mest aggressive Irock 3 og mer «vennlige» Ultra 2. Overdelen er godt beskyttet og består av en mix av aramidfibre og nylon, samtidig som VJ sitt eget Fitlock-system sørger for å gi god støtte på sidene. Mellomsålen på VJ MAXx er ikke spesielt spennende og oppleves litt daff og hard på kompakt underlag som asfalt, men skoen byr likevel på god komfort og kan brukes til lang turer i fjellet og skogen.

VJ MAXx varter uansett opp med meget god løpsfølelse, blant annet på grunn av det lave stacket på 18 mm / 12 mm som gjør at at du får følelsen av god kontakt med underlaget, samt steinplaten som strekker seg i sålens fulle lengde og gir et lite hint av den samme snertne følelsen du får fra en karbonsko. Skoen egner seg definitivt best i terrenget, men fungerer også godt på grusveier og noen kilometer med asfalt.

Superior Contact yttersålen på VJ består av 100 % butylgummi med 4 mm høye knaster, og grepet er så godt at du nesten får følelsen av å henge fast på steinene når du løper over de. Skoene nærmest oppmuntrer deg til å pushe egne grenser ettersom du føler deg trygg der du vanligvis ikke ville gjort det. Sålen sitter som støpt enten det er tørt eller vått, og trives spesielt godt under forhold der andre sko må gi tapt (vått og gjørmete).

VJ klasssifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ MAXx er en «kategori 4 sko», og er relativt bred over hele lesten og i tåboksen. (NB: Unisex-modell).

Skal du ha kun ett par terrengsko som skal gi deg følelsen av trygghet uansett hvor du løper og klarer å ofre noe av komforten som mer dempede terrengsko byr på, så er VJ MAXx et sikkert valg. Dette er ingeniørkunst, og de må prøves for å forstå hvor gode de er.

Fordeler

  • Presis og komfortabel passform.
  • Godt beskyttet.
  • Ok demping.
  • Stabil og trygg.
  • Ekstremt godt grep.
  • Allsidig bruksområde.

Ulemper

  • Noe smal tunge.
  • Litt daff mellomsåle (lite respons).

Asics GEL-Trabuco 12

Markedets mest undervurderte terrengsko?

  • Hæl/forfot (herre/dame): 36 mm / 28 mm – 35 mm / 27 mm
  • Dropp (herre/dame): 8 mm / 8 mm
  • Vekt (herre/dame): 314 g / 285 g

ASICS GEL-Trabuco-serien har gjort det svært godt de siste årene, og ASICS GEL-Trabuco 12 er den desidert beste til nå. Denne skoen vil nok overraske mange.

ASICS har gjort mye bra med terrengskoene sine de siste årene, og Trabuco 10 satte standarden for en helt ny komfort blant terrengskoene. GEL-Trabuco 11 forbedret dempingen, men gjorde skoen både høyere og mer ustabil. Med ASICS GEL-Trabuco 12 treffer japanerne spikeren på hodet og forener det aller meste i en herlig innpakning som heller ikke koster skjorta.

ASICS GEL-Trabuco-serien har aldri vært bygget for å være raskest og lettest, men er skoene for deg som ønsker en allsidig terrengsko som kan brukes til både korte og lange løp, og som tåler både asfalt, grus og litt røffere terreng – så lenge det ikke blir for teknisk krevende.

Mellomsålen i FlyteFoam Blast forblir den samme, men ASICS GEL-Trabuco 12 har redusert sålehøyden uten å redusere mengden skum i mellomsålen, og bevarer den samme gode komforten samtidig som skoen i seg selv blir mye stødigere og gir en bedre følelse av kontakt med underlaget. I tillegg til FlyteFoam Blast har ASICS inkluder en GEL-pute under hælen som forsterker følelsen av høy komfort, samt en steinplate som beskytter fotsålen. Der forgjengeren i større grad var best som en door-to-trail sko, så fungerer Trabuco 12 også mye bedre i terrenget.

Yttersålen i ASICSGRIP og de 5 mm høye multidireksjonelle knastene strategisk plassert over hele sålen, sørger for meget godt grep på nesten alle underlag foruten om løse og gjørmete forhold

Der HOKA Speedgoat 5 tidligere har vært en meget sterk konkurrent til å være «den beste» allroundskoen i terrenget, så er kanskje ASICS GEL-Trabuco 12 den nye kongen på haugen. Følelsen er i stor grad den samme, men GEL-Trabuco 12 har enda litt bedre demping og komfort, og overdelen er nok også noe mer beskyttet. Her er det vel stort sett individuelle preferanser som spiller inn.

ASICS GEL-Trabuco 12 egner seg godt til nybegynnere som ønsker en trygg og komfortabel terrengsko, men også til til erfarne løpere som ønsker en terrengsko til lengre distanser som et maraton eller ultraløp. Den fortsetter å være en flott sko til vanlig turbruk i marka eller på fjellet, og vil i mange tilfeller kunne erstatte en tyngre fjellsko.

Fordeler

  • Komfortabel og allsidig passform.
  • Meget god demping.
  • Godt beskyttelse (360 grader).
  • Mye stødigere overdel enn tidligere.
  • Godt grep på nesten alle typer underlag.
  • Stort fokus på bærekraft i produksjonen.

Ulemper

  • Litt tung.

Inov-8 TrailFly G 270 V2

Supergrep og god løpsfølelse!

  • Vekt (herre/dame): 270 gram / 270 gram
  • Dropp (herre/dame): 0 mm / 0 mm

Inov-8 har lenge vært regnet som en sterk aktør i markedet for terrengsko og ble i 2021 den første produsenten til å ta i bruk grafén som dempematerialet. Inov-8 TrailFly G 270 V2 er en oppdatering av storselgeren fra 2020 og retter opp i så godt som alt.

TrailFly G 270 V2 karakteriseres som «en rask nulldropp løpesko bygget for variert bruk og terreng». Egenskapene til TrailFly G 270 V2 gjør den ypperlig til alt fra raske turer på grus og sti i marka, til lange distanser som maraton og ultraløp i fjellheimen.

Inov-8 TrailFly G 270 V2 byr på en komfortabel passform, sikkert grep, og god løpsfølelse. Vekten på 270 gram føles lavere enn virkeligheten tilsier, og den høye komforten strider nærmest i mot det lave droppet og stacket. Likevel, dette er en terrengsko som vil appellere til en stor gruppe brukere – både nyfrelste løpere og de mer erfarne.

Mellomsålen på Inov-8 TrailFly G 270 V2 byr på en 12 mm tykk såle bestående av Powerflow Max-skum som varter opp med en god miks av demping, respons, fleksibilitet og beskyttelse. Dempingen er på den faste siden av skalaen og egner seg godt for deg som ønsker en sko med bedre føling med underlaget, fremfor å føle at foten synker ned i en seng av demping.

Det som i stor grad skiller Inov-8 TrailFly G 270 V2 fra mange andre terrengsko, er at den har nulldropp – altså høydeforskjellen mellom skoens såle fra hæl til forfot. Såletykkelsen på Inov-8 TrailFly G 270 V2 er 22 mm over hele sålen, noe som kan karakteriseres som et relativt lavt stack. Kombinert med nulldroppet og fraværet av en dedikert steinplate, bidrar dette til en fantastisk god løpsfølelse og god kontakt med underlaget.

Yttersålen i G-GRIP Grip gummi består av en rekke 4 mm høye flerdireksjonale knaster jevnt fordelt ut over hele sålen. Til tross for den lave høyden byr de på gode grep, og den ekstra tryggheten gjør at du tør å sette opp farten i terreng der du eller kunne følt deg nølende og utrygg – som for eksempel ned en bratt sti med innslag av fuktige steiner og litt gjørme.

Overdelen er både slitesterk, men mangler litt beskyttelse og gir ikke spesielt god sideveis støtte. TrailFly G 270 V2 er med andre ord ikke så godt egnet til å løpe mye i teknisk krevende terreng, og du får raskt følelsen av å «gli over sålen» dersom du forsøker å krysse en fjellside eller skråning.

Inov-8 har gjort et sjakktrekk ved å gi hver enkelt modell et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. Inov-8 TrailFly G 270 V2 er en «kategori 5 sko», og har dermed den bredeste passformen i produktlinjen til Inov-8. Skoen er middels bred over lesten og gir godt med plass til å bevege på tærne i front.

Inov-8 TrailFly G 270 V2 byr på en god totalpakke som forener god løpsfølelse, en lett og rask sko med egenskaper som gjør den allsidig og godt egnet for en rekke brukere. Inov-8 TrailFly G 270 V2 er perfekt for deg som ønsker en rask sko som kan brukes til alt fra korte løpeturer i marka, til lange distanser som ultraløp, eller en gåtur i skauen og fjellet.

Fordeler

  • Bred og god passform.
  • Meget god løpsfølelse og kontakt med underlaget.
  • God demping og respons.
  • Godt grep på de fleste underlag.
  • Slitesterk yttersåle og membran.

Ulemper

  • Noen vil nok savne mer demping og beskyttelse.
  • Grafen er bra, men sitter fremdeles ikke overalt.
  • Minimalt med beskyttelse.

HOKA Tecton X 2

Rask og allsidig terrengsko med super respons.

  • Vekt (herre/dame): 252 gram / 211 gram
  • Dropp (herre/dame): 5 mm / 5 mm

Leken, lett, lynrask og lekker. Drømmer du om å fly gjennom terrenget som om du hadde springfjærer i beina? HOKA Tecton X2 kan være skoen som gjør deg til Strava-legenede på de røffeste segmentene.

Midt mellom HOKA Zinal og HOKA Challenger finner vi karbonmonsteret HOKA Tecton X. Som verdens første terrengsko med et dobbelt lag karbonplater i mellomsålen, serverte HOKA i fjor Tecton X – og nå oppgraderer de en av de morsomste og best komfortable terrengskoene noen gang.

Det har ikke skjedd enorme endringer fra første generasjon Tecton til årets Tecton X 2, men det viktigste forskjellen er den nye og oppgraderte Matryx-overdelen bestående av en vevd mesh med tynne karbontråden flettet på tvers, og ekstra TPU-forsterkninger strategisk plassert over hele overdelen. De kraftige karbontrådene og forsterkningene sørger ikke bare for en membran som gir foten god støtte, men den er også slitesterk og hydrofobisk slik at den i større grad holder vann og skitt ute enn en «tradisjonell» mesh. En ekstra bonus er at det nye meshet både puster godt og kjennes luftigere enn tidligere.

Den doble ProFly X mellomsålen byr på høy komfort, og karbonplatene vil i tillegg til å gjøre skoen mer responsiv, bidra til å redusere trykket fra stein og ujevnt underlag. Rockertupp forenkler stegavviklingen.

HOKA Tecton X 2 har demping og komfort nok til til å fungere som en «door to trail» sko, men også egenskapene som kan ta deg gjennom lange dager på jevne og fine stier. Den brede plattformen og fleksible/stretchy overdelen gjør at skoen vil passe mange, både smale og brede føtter.

Selv om Zinal-modellene fremdeles er noe bedre i teknisk krevende terreng, så er årets HOKA Tecton X 2 bedre enn fjorårets. Vibram Megagrip Lite sålen leverer godt grep på nesten alt du kaster den ut for, bortsett fra den verste gjørmen. Det som jobber mot skoen i virkelig teknisk terreng, er den brede plattformen og stive karbonsålen. Her mister du litt av følelsen med underlaget.

Tecton X 2 overbeviser under varierende forhold og over et stort spekter av distanser, både kort, langt og veldig langt. Den er rask, lett, aggressiv, og likevel godt dempet og komfortabel. Du kommer garantert til å se mange av denne skoen i ultraløp og terrengløp fremover.

Og for deg som er vant til å løpe i Nike Vaporfly i en eller annen variant, eller HOKA Rocket X 2. Tecton X 2 er terrengsko-versjonen av disse. En rakett av en sko!

Fordeler

  • Lett, raskt og aggressiv.
  • Overraskende god demping og fantastisk respons.
  • God støtte og beskyttelse.
  • Svært komfortabel, luftig og fleksibel overdel.
  • Yttersåle med godt grep og høy slitestyrke.

Ulemper

  • De stive karbonplatene reduserer følelsen av kontakt med underlaget.
  • Noe ustødig i teknik krevende terreng.

Salomon Thundercross

Salomon Thundercross – En raskere Speedcross!

  • Vekt (herre/dame): 290 gram / 256 gram
  • Dropp (herre/dame): 4 mm / 4 mm

Hvis du ikke allerede er klar over det, så er en av verdens mest populære terrengsko (og tursko) den ikoniske Salomon Speedcross-serien som nå er ute i sin sjette utgave. Suksessen til Speedcross er ikke tilfeldig, for denne skoen kombinerer god demping, god stabilitet, et sikkert grep og høy komfort i en allsidig sko som fungerer til både løping, gåturer og som hverdagssko.

Speedcross har blitt ikon blant turskoene, men det høye droppet på 10 mm har holdt en del erfarne terrengløpere borte. Hører du til blant disse, så kan Salomon Thundercross være skoen du har ventet på. Thundercross gir deg alt det gode fra Salomon Speedcross i en mer strømlinjeformet og løpefokusert sko med plenty av demping, men kun 4 mm dropp og en såle som er skapt for klatringer og våte underlag.

Salomon Thundercross har en strømlinjeformet overdel i et møkk- og vannavstøtende meshmateriale forsterket med TPU-bånd og en kraftig tåkappe for ytterligere beskyttelse. Den karakteristiske SensiFit-teknologien kombinert med en formstøpt OrthoLite-såle, en sømløs overdel for høy komfort og de smarte Quicklace-lissene som lar deg tilpasse skoene perfekt rundt foten, bidrar til en sikker passform og god sideveis støtte – selv i teknisk krevende terreng.

Der Speedcross benytter en mellomsåle i EnergyCell+ materiale, tar Thundercross i bruk Energy Foam som er selskapets mest dempede og responsive skum. Den største forskjellen mellom Speedcross og Thundercross er overgangen fra 10 mm dropp til «kun» 4 mm dropp på sistnevnte, men lavere dropp til tross, så er det rikelig med demping og plenty av komfort, samtidig som skoen oppleves mye raskere og stødigere i vanskelig terreng. Salomon har bygget denne skoen for fart og gode klatreegenskaper.

På mange måter føles Thundercross som en bedre løpesko enn Speedcross, mens sistnevnte i større grad er en tursko – men ikke nødvendig bedre. Thundercross føles nemlig både bedre å løpe i, og å gå i. Det skyldes mye at den er stødigere og tryggere i teknisk terreng.

Salomon Speedcross har allerede overbevist og vunnet en enorm mengde mennesker, og Salomon Thundercross kommer garantert til å bli en suksess.

Med en enda bedre dempet såle, et lavere dropp, den samme trygge og gode passformen, og en pris som absolutt ikke er avskrekkende, overbeviser Salomon Thundercross på mange måter. Skoen fungerer til de fleste distanser og de fleste typer underlag. Slitestyrken på både overdel og såle er god, og grepet er blant de beste terrengskoene på markedet.

Fordeler

  • Oppleves lett og rask på foten.
  • Tight og sikker passform.
  • Overraskende god demping og respons.
  • Stødig i teknisk krevende terreng.
  • Slitesterk yttersåle og godt grep.

Ulemper

  • Kan bli noe klam de varmeste dagene.
  • Savner en steinplate for bedre beskyttelse under.

Salomon Pulsar Trail Pro 2

Rask! Dempet og suverent grep!

  • Vekt (herre/dame): 260 gram / 225 gram
  • Dropp (herre/dame): 6 mm / 6 mm

Salomon Pulsar Trail Pro 2 er ingen stor endring fra sin forgjenger – noe den heller ikke behøver å være – men Salomon har forbedret områdene der det var viktigst. Utseendemessig er de to modellene nesten identisk, og både mellomsåle og yttersåle er uforandret. Det eneste som skiller de er en oppdatert overdel med en forbedret passform der fokus ligger på hælkappen for en sikrere passform.

Salomon Pulsar Trail Pro 2 oppleves relativt lik i bruk som tidligere, og kan karakteriseres som en rask, stødig og trygg sko. Overdelen er myk og komfortabel, og det lave droppet på 6 mm bidrar til god følelse med underlaget. Mellomsålen i Energy Surge og den stive Energy Blade-platen sørger for en god balanse mellom nok demping og god respons.

For deg som har løpt med den ultralette og konkurranseorienterte løpeskoen Salomon S/Lab Sense 8, så oppleves Salomon Pulsar Trail Pro 2 som en bedre dempet utgave, men med den samme løpsfølelsen og gode kontakten med underlaget. Derimot vil den myke overdelen gjør at den føles noe ustabil i teknisk krevende terreng.

Salomon er kjent for å lage gode yttersåler, og All Terrain Contagrip sålen sitter godt på både det meste av underlag utenom ren gjørme. Her er en sko som Salomon Speedcross 6 et bedre alternativ.

Passformen er tigt rundt ankelen/vristen, men forfoten er heller romslig. Den integrerte tungen og smale åpningen kan gjøre det utfordrende å få på skoen om du har høy vrist, mens brede føtter ikke burde stoppe deg fra å trives med Salomon Pulsar Trail Pro 2.

Salomon Pulsar Trail Pro 2 passer best for deg som ønsker en lett og rask sko uten at du må gi avkall på dempingen og responsen. Dette er rett og slett S/Lab Sense 8 på steroider.

Fordeler

  • Meget komfortabel.
  • God demping og respons.
  • Godt grep på de fleste underlag.
  • Sitter godt i teknisk krevende terreng.
  • Føles både lett og rask.

Ulemper

  • Trang å få på.
  • Lite sideveis støtte i teknisk krevende terreng.

Salomon Ultra Glide 2

Kongen av komfort og langdistanse

  • Vekt: 260 gram / 220 gram
  • Dropp: 6 mm / 6 mm

Den første Salomon Ultra Glide var nesten perfekt, men manglet stabiliteten i mer teknisk krevende terreng. Den andre utgaven, Salomon Ultra Glide 2, har fått en oppdatert overdel med bedre støtte og beskyttelse som bidrar til en tightere sko som presterer langt bedre der forgjengeren sviktet.

Med Salomon Ultra Glide 2 har Salomon truffet blink når det kommer til å lage den ultimate «door-to-trail» skoen. Her får du topp komfort fra første tråkk, og ikke minst godt grep på nesten alle typer underlag. Om begrepet «supersko» er oppbrukt, så kan i hvert fall Salomon skilte med tittelen «superkomfort».

Salomon Ultra Glide 2 både overrasker når det kommer til egenskaper som demping og respons, og sammen med den relativt romslige passformen, er den ideell for de lange turene der føttene er garantert å hovne etter timevis med løping og tærne skriker etter ekstra plass i front.

En luftig og fleksibel overdel, SensiFit- og QuickLace-hurtigsnøring sørger for at skoen sitter som støpt på foten, samtidig som TPU-forsterkninger rundt skoen og en tåkappe i front gir god beskyttelse. I mellomsålen har Salomon benyttet det lette, støtdempende og responsive materialet Energy Surge, mens Reverse Camber-teknologien med den avrundede fronten og hælpartiet nesten gjør at skoen ruller av seg selv når du setter opp farten.

Salomon Ultra Glide 2 egner seg til alt fra lange turer i terrenget, på grusveier, sti, men også på asfalt. En god «door-to-trail» sko som også fungere som en lett tursko/hikingsko i ikke altfor teknisk terreng.

Fordeler

  • Fantastisk komfort!
  • Luftig, men fremdeles godt beskyttet.
  • God demping og respons.
  • Godt grep på alle underlag utenom gjørme.
  • Slitesterk såle.
  • Allsidig.

Ulemper

  • Noe ustabil på veldig tekniske stier.
  • Glatt på gjørmete underlag.

Salomon Glide Max TR

Kongen av komfort og demping!

  • Vekt (herre/dame): 286 gram / 251 gram
  • Dropp (herre/dame): 6 mm / 6 mm

Salomon Glide Max TR er en av de mykeste og mest dempede terrengskoene på markedet takket være en tykk mellomsåle med Energy Surge (hele lengden) som bidrar til svært god demping. Overdelen er i lett og pustende mesh med forsterkninger på siden og i front, og SensiFit-teknologien gir en tett og behagelig passform som omslutter foten og gir god støtte.

Sammenlignet med mange av de andre terrengskoene fra Salomon, mangler Glide Max den stive Energy Blade-platen som skal gi økt respons, samt fungere som en steinplate mot underlaget. Fraværet av Energy Blade-platen bidrar til den ekstreme fleksibiliteten og dempingen, og minner i stor grad om mengdetreningsskoen Salomon Glide Max som virkelig er en komfortsko. Du merker dog at det ikke er veldig mye respons i skoen, og den kjennes litt død ut.

Salomon Glide Max TR benytter den velkjente All-Terrain Contagrip yttersålen med 3,5 mm dype knaster vinklet i ulike retninger for å sikre godt grep både under klatring og løping nedover. Det er ingen steinplate i skoen, så du bør unngå å løpe for mye på steinete underlag med spisse kanter. For ekstra «snert» i frasparket har Salomon inkludert en liten rocker-tupp som bidrar til enklere stegavvikling.

På grunn av den høye sålen og fleksible overdelen får du ikke så mye støtte som en sko med lavere såle og en strammere overdel, og Salomon Glide Max TR er derfor ikke like godt egnet for veldig teknisk og kupert terreng. Her er Salomon Pulsar Trail Pro 2 eller Salomon Ultra Glide 2 bedre valg. Sistnevnte er fremdeles godt dempet, men gir noe mer stabilitet i krevende terreng.

Salomon Glide Max TR retter seg mot nybegynnere som ønsker høy komfort og trenger en allsidig terrengsko som også fungerer på hard lag som asfalt og grus, men også ultraløpere og erfarne løpere som ønsker høy komfort selv etter mange timers løping.

Med andre ord – Salomon Glide Max TR er for deg som ønsker høy komfort og ønsker en god door-to-trail, eller ultraløpsko.

Fordeler

  • Fantastisk komfort.
  • Meget god demping.
  • God beskyttelse på sidene og i front.
  • Godt grep på de fleste underlag.

Ulemper

  • Ikke veldig stabil i kupert og teknisk terreng.
  • Skarpe steiner kjennes gjennom sålen.

VJ Ultra 2

Arbeidshest med supergrep

  • Vekt: 275 gram / 275 gram
  • Dropp: 6 mm / 6 mm

Finske VJ har nærmest spesialisert seg på å lage løpesko med eksepsjonelt godt grep, og VJ Ultra 2 er deres beste forsøk på en snillere allrounder som også ivaretar komforten.

VJ Ultra 2 er overraskende allsidig, men er først og fremst laget for deg som ønsker relativt fast demping for lange distanser i terrenget. Den brede passformen kombinert med den kraftige og godt stabiliserte overdelen gjør at du får et trygt og presist løpesteg, og det unike grepet gjør at du kan føle deg trygg på nesten all slags underlag.

Mellomsålen i VJ Ultra er kanskje litt kjedelig ettersom det «kun» er brukt tradisjonelt EVA-skum som verken er særlig mykt eller responsivt, men til gjengjeld er det både holdbart og gir en fast demping. Det er likevel det lave stacket på 22 mm / 16 mm som bidrar til at du får følelsen av god kontakt med underlaget, og steinplaten som strekker seg i sålens fulle lengde gir et lite hint av den samme snertne følelsen du får fra en karbonsko.

VJ Ultra 2 er laget for løping i fjellet og over lange distanser, men er allsidig nok til å kunne brukes både på kortere turer i marka, vanlige gåturer i skogen og på fjellet, og ikke minst til de lange og krevende løpene der du trener god beskyttelse, nok demping og godt grep.

VJ Ultra 2 er små i størrelsen, og skiller seg fra VJ sine andre modeller. Ta utgangspunkt i at du må opp en størrelse fra din vanlige størrelse. (NB: Unisex-modell).

Fordeler

  • Presis og komfortabel passform.
  • Godt beskyttet.
  • Stabil og trygg.
  • Ekstremt godt grep.
  • Allsidig bruksområde.

Ulemper

  • Litt daff og lite respons.
  • Det finnes mer komfortable terrengsko. 

Salomon Pulsar Trail

Favoritten har blitt enda bedre!

  • Vekt: 280 gram / 244 gram
  • Dropp: 6 mm / 6 mm

Hvis du likte Salomon Sense Ride 4, så vil du sannsynligvis elske Salomon Pulsar Trail. Denne skoen bygger på den samme plattformen som Sense Ride, men kombinerer det nye mellomsålematerialet EnergySurge og en avstivet TPU-plate (Energy Blade) som sammen gir grunnlaget for en mer dempet og responsiv sko.

Legg til den avrundede rockertuppen som forenkler stegavviklingen, og du får en sko som nærmest driver deg fremover på stiene, veiene og i terrenget. Skoen er godt nok dempet til å kunne brukes på grus, vei og harde svaberg, og den gir god nok støtte til å kunne løpe trygt i skrått og vanskelig terreng, på tekniske stier og i områder der det kreves høy presisjon til fotarbeidet.

Grepet er nærmest så godt som det får blitt på en allround-sko, og du sitter trygt på både tørt og vått svaberg og over sleipe røtter. Slitestyrken er også langt bedre enn for eksempel Speedcross-modellene som til gjengjeld gjør det bedre i virkelig gjørmete partier.

TPU-forsterkninger på utsiden og en kraftig tåkappe sørger for god beskyttelse, og den relativt romslige passformen gjør at det er lett å føle seg hjemme Salomon Pulsar Trail.

En super allround løpesko for nesten alle typer turer!

Fordeler

  • Allsidig.
  • God demping.
  • Energy Blade og rockertupp bidrar til en rask og leken sko.
  • Stødig hælkappe, kraftig tåhette og god beskyttelse for fotbladet.
  • Relativt god plass.
  • Godt grep på de fleste underlag.

Ulemper

  • Litt glatt på virkelig vått og gjørmete underlag.

Mizuno Wave Rider GTX

En herlig door-to-trail sko i vanntett design!

  • Vekt (herre/dame): 310 g / 265 g
  • Dropp (herre/dame): 12 mm / 12 mm

Mizuno Wave Rider GTX er noe så originalt som en «terrengifisert» utgave av den bestselgende Mizuno Wave Rider-serien. Skoene er ikke identiske, men bygger på mye av de samme egenskapene.

I bunn finner vi den solide og responsive Wave-platen kombinert med det dempende og responsive ENERZY-materiale i hele mellomsålen. Droppet på 12 mm hjelper deg frem på forfot, men Mizuno kunne med fordel lagt inn et par millimeter ekstra skum i front for ytterligere demping. Overdelen er kledd i pustende meshmateriale, mens yttersålen består av slitesterk Wgrip-gummiblanding med godt grep og høy slitestyrke. Både tåkappe og hæl er forsterket med TPU som både beskytter og bidrar til ekstra støtte.

Mizuno Wave Rider GTX har i tillegg en GORE-TEX membran som sørger for å holde skoene vanntett, samt en mye grovere såle optimalisert for mer krevende og varierende underlag. Skoen oppleves komfortabel og myk på innsiden, mens passformen er middels bred med noe smalere front.

Mizuno Wave Rider GTX er langt i fra den groveste terrengskoen og ikke den du velger for de mest tekniske stiene, men Mizuno Wave Rider GTX er derimot kanskje den ultimate vanntette door-to-trail sko. Tenk på alle løpeturene der du tar på deg løpeskoene, må løpe noen kilometer på asfalt, eller hardpakket grus før du kommer til stien du skal løpe. Dette er skoen du vil lovprise på disse turene. Dempingen tar vare på føttene dine godt nok til å kunne løpe uten begrensning, og responsen er akkurat god nok til at skoene er moro å løpe i.

Mizuno Wave Rider GTX byr på en gjennomført og god door-to-trail sko i et vanntett design, og en sko som egner seg like godt som løpesko som tursko. Det er ikke skoen du utfordrer til de mest tekniske stiene, men den skoen du velger på de fleste turene som har innslag av både asfalt, grus og sti.

Fordeler

  • Komfortabel og allsidig og passform.
  • Slitesterk og stødig overdel.
  • Fungerer like godt på asfalt som i terrenget.
  • Godt dempet.
  • Godt grep.

Ulemper

  • Ikke egnet for gjørmete og løst underlag.
  • Savner med demping i forfoten.

HOKA Speedgoat 5 GTX

Den mest fleksible og lekne GORE-TEX skoen på markedet?

  • Vekt: 327 gram / 272 gram
  • Dropp: 4 mm / 4 mm

Av og til er det bare utrolig kjekt å ta på seg GORE-TEX sko som sørger for å holde beina tørre og varme på tur, men dessverre er de ofte stive og tunge og tar bort noe av frihetsfølelsen av å løpe.

Slik er det ikke med HOKA Speedgoat 5 GTX. HOKA Speedgoat 5 GTX er sannsynligvis den av GORE-TEX terrengskoene jeg har løpt i som føles minst som en GORE-TEX sko. Den er enkelt og utrolig fleksibel, leken og rask. HOKA skjøt gullfuglen med den vanlige utgaven av Speedgoat, og den vanntette utgaven bevarer alle de samme gode egenskapene med meget høy komfort, god demping, tilstrekkelig respons og livlighet, og en liten meta-rocker som bidrar til at skoen nærmest ruller fremover av seg selv.

HOKA har også sørget for supergrep med sin Vibram Megagrip såle, og den dobbelt-sydde jacquard mesh overdelen gir godt hold og støtte i teknisk krevende terreng. Speedgoat 5 GTX er både komfortabel, trygg og passe leken, og ikke minst allsidig nok til å kunne bli på alt du ønsker å utfordre den på.

HOKA har bommet på kun ett området, og det er den fremtredende hælkappen som har en tendens til å samle både rusk og vann når du løper, men foruten om dette er det lite å peke på.

HOKA Speedgoat 5 GTX er en solid terrengløpesko, men også en vel så god tursko.

Fordeler

  • Allsidig og komfortabel passform.
  • Rask og leken til å være en GORE-TEX sko.
  • Kraftig og slitesterk overdel med godt hold.
  • God demping.
  • Godt grep på dine fleste underlag. Høy slitestyrke.
  • Vanntett.

Ulemper

  • Hælkappen har en tendens til å samle rusk og fukt.

Inov-8 Parkclaw G 280

En glimrende «Door to Trail»-sko.

  • Vekt: 280 gram / 280 gram
  • Dropp: 8 mm / 8 mm

I 2021 lanserte Inov-8 verdens første løpesko som tok i bruk grafén som dempematerialet. «G-FLY» var født, og siden har den funnet veien til flere av selskapets løpesko. Inov-8 Parkclaw G 280 hører til blant skoene som kan brukes til (nesten) alt.

Både mellomsåle og yttersåle består av graféne, et materiale som består av av kun ett enkelt lag karbonatomer, men likevel er langt mer slitesterkt enn tradisjonelle dempematerialer. I følge Inov-8 skal mellomsålen i grafén gi 25% mer energi tilbake i stegavviklingen, og sammenlignet med «vanlige» yttersålematerialer skal grafén være opptil 50% sterkere, slitesterkt og mer fleksibelt. Utøvere som har testet sko med grafén i sålen har meldt at skoen bevarer de gode egenskapene selv etter over 1200 km. Det er det dobbelte av industristandarden.

Inov-8 Parkclaw G 280 er bygget på en relativt bred plattform som gir en stabil og trygg sko, i hvert fall på vei og fine stier. Den noe løse overdelen gjør at Inov-8 Parkclaw G 280 ikke trives like godt på tekniske stier. Til dette blir skoen litt for «løs» og vinglete. Som en «door to trail» sko, løpesko for skogsveier, stier, erstatning for fjellsko på lette fjellturer, etc., er den et unikum. Komforten er på topp, og den tykke polstringen kjennes velsignende myk ut mot foten. Ønsker du en sko med enda større bruksområde, men ikke like høy komfort, anbefales Salomon Pulsar Trail.

Fordeler

  • Ekstremt komfortabel overdel og innside.
  • God demping.
  • Myk og fleksibel.
  • Luftig, men likevel slitesterk og kraftig overdel.
  • Stødig og trygg plattform.
  • Godt grep på både gått og tørt underlag.
  • Slitesterk.

Ulemper

  • Ikke like godt egent for tekniske stier.
  • Mangel på steinplate gjør undersiden av foten litt utsatt om det er mye stein.

Salomon Sense Ride 5

En rimelig og god allrounder.

  • Vekt (herre/dame): 286 gram / 247 gram
  • Dropp (herre/dame): 8 mm / 8,3 mm

Salomon Sense Ride er en god allrounder som fungerer til både korte og mellomlange distanser og en rekke ulike brukere og fottyper. Den femte utgaven har fått en ny og bedre overdel, en helt ny mellomsåle, og et nytt mønster på yttersålen.

Sense Ride har hentet inspirasjon fra toppmodellene i S/Lab-serien og skal i utgangspunktet være et «rimeligere alternativ». Faktumet er at denne skoen for mange vil oppleves bedre enn S/Lab Sense 8 ettersom Sense Ride 5 gir mer demping uten at den føles tung og treg. Den er ikke like godt dempet som Ultra Glide 2, men en mellomting mellom de nevnte modellene der du får en ok dempet sko med god stabilitet i krevende terreng.

Overdelen er myk og komfortabel med et enkelt justerbart Quicklace-lissesystem, og på innsiden sørger en «innebygd sokk» for at foten holdes trygt på plass. Mellomsålen består av Optivibe som leverer helt ok demping, mens responsen er heller fraværende. Til tross for at knastene er relativt lave så sitter yttersålen godt på variert underlag, og det er kun i de våteste og sleipeste partiene Sense Ride 5 sliter.

Salomon Sense Ride 5 fungerer til grus, sti og vei, både tørt og vått, og det eneste den ikke liker er rein gjørme. Bredden er god, og skoen vil passe brukere selv med en bred forfot. Den kunne gjerne vartet opp mer litt mer demping og respons, men løper du mest i terrenget, vil det ikke være et stort savn.

Fordeler

  • Lett og luftig.
  • Ok dempet, men likevel rask.
  • Allsidig bruksområde.
  • Rimelig.

Ulemper

  • Savner med demping og respons.
  • Ikke egnet på vått og gjørmete underlag.

On Cloudultra

Komfortabel allrounder til både korte og lange terrengløp!

  • Vekt (herre/dame): 303 gram / 245 gram
  • Dropp (herre/dame): 8 mm / 8 mm

On Cloudultra ligner i stor grad Salomon Sense Ride 5, og kan på mange måter betegnes som en «Swiss Army knipe av en løpesko». Cloudultra er enkelt og greit utrolig allsidig, og kan brukes til alt fra de korte og raske turene, til de virkelig lange løpene.

Et dobbelt lag med Helion-skum kombinert med to lag CloudTec-skum sørger for å kombinere best mulig demping og komfort for løping over lange distanser, samtidig som pute-konstruksjonen leverer nok respons til at du kan knipe sekunder på Strava-segmentene du jakter på.

Overdelen er laget av et to-lags sandwichmesh som former seg rundt foten for best mulig passform og støtte, og det smarte FlipRelease lissesystemet lar deg justere strammingen på skoen på null komma svitsj!

On Cloudultra fungerer til alt fra korte til lange distanser, og tåler også bruk på lengre partier med vei. Det eneste minuset er at skoen er glatt på våt stein. Slitestyrken på yttersålen er derimot meget god.

Fordeler

  • Lett og luftig.
  • God demping. God respons.
  • Allsidig bruksområde.

Ulemper

  • Såpeglatt på vått underlag.

HOKA Zinal 2

Lettvekter bygget for høy fart!

  • Vekt (herre/dame): 227 gram / 189 gram
  • Hæl/forfot: 30 mm/25 mm – 31 mm/26 mm
  • Dropp (herre/dame): 5 mm / 5 mm

HOKA Zinal 2 bringer oppdateringer som gjør den lettere og raskere enn sin forgjenger, og en passform som er noe helt utenom det vanlige.

HOKA Zinal 2 introduserer en ny stretch strikket overdel med en elastisk krage som sørger for en tettsittende og trygg passform. Dette bidrar til høy komfort og hindrer rusk i å trenge inn i skoen.

Sammenlignet med forgjengeren er Zinal 2 betydelig lettere, og sammen med det lave stacket og droppet bidrar dette til god løpsfølelse og kontakt med underlaget.

HOKA Zinal 2 kommer også med en redesignet yttersåle og økt knastehøyde (5 mm vs. 4 mm). Dette gir Zinal 2 bedre stabilitet og grep en tidligere, noe som er spesielt merkbart på gjørmete og teknisk terreng, selv om dette er en sko som først og fremst trives best på tørre og ikke altfor krevende stier.

Der du ikke ønsker å bruke HOKA Zinal 2, er på hardt underlag som ren asfalt. Årets utgave har enda mindre demping enn forgjengeren (2 mm lavere stack) og du blir raskt mørbanket i beina.

HOKA Zinal 2 er ideell for raske økter, eller konkurranser i variert terreng der du ønsker en lett, rask, presis og effektiv løpesko. Skoen innbyr til løpeglede og den tettsittende passformen gjør at du kan føle deg trygg på hvert eneste steg.

Her er det lett å føle seg rask.

Fordeler

  • Topp komfort (om den passer foten).
  • Rask og responsiv.
  • Luftig og pustende overdel.
  • Lav vekt.
  • Meget godt grep på nesten alle typer underlag.
  • Slitesterk yttersåle.

Ulemper

  • Mindre demping enn tidligere.
  • Lite støtte i teknisk krevende terreng.
  • Kan være trang å ta på.

VJ Irock 3

Terrengskoens Formel 1!

  • Vekt (herre/dame): 240 gram / 240 gram
  • Dropp (herre/dame): 6 mm / 6 mm

Er du villig til å gi avkall på litt komfort for å få kanskje klodens råeste grep i en terrengsko? Da kan VJ Irock 3 være riktig valg.

VJ Irock 3 kan beskrives som terrengskoens Formel 1. Dette er ikke et en sko for komfort over lange distanser, men et verktøy for å gi føttene den beste forutsetningen til å nå målet raskest og tryggest mulig. VJ lever for slagordet «thebestgripontheplanet», og sannsynligheten er stor for at de snakker sant. For Irock 3 sin Superior Contact såle og de 6 mm høye knastene gir rett og slett latterlig godt grep.

Kombinert med den godt beskyttede og stabiliserte overdelen er VJ Irock 3 en sko som lengter etter å forsere nesten alle tenkelige former for terreng og underlag. Favoritten er kanskje tekniske stier med store innslag av gjørme og våte partier, men skoen takler også mer teknisk fjell-løping som innebærer steinete underlag med mye våte svaberg og steiner. Her sitter skoen som støpt, og det lave stacket (14/8 mm) og droppet på 6 mm bidrar til at du får god kontakt med underlaget og følelsen av å være i ett med underlaget.

VJ Irock 3 er derimot ikke laget for å løpe på asfalt, for her blir føttene dine raskt mørbanket. Passformen er definitivt i det smaleste laget, og ikke noe for deg med brede føtter. VJ har sin egen måte å beregne størrelser på, så det anbefales at du følger guiden deres for å finne riktig passform. Gå gjerne opp et halvt nummer om du ønsker ekstra plass. (NB: Unisex-modell).

Fordeler

  • Strømlinjeformet og flott design.
  • Godt beskyttet (fra alle kanter).
  • Trygg og god passform.
  • Eksepsjonelt godt grep.
  • Puster godt godt.

Ulemper

  • Minimalt med demping og respons.
  • Smal passform (ikke nødvendigvis negativt, men vær obs om du har brede føtter).

Joggesko – En ABC guide til ulike begrep

Her får du en rask innføring i noen av de vanligste begrepene du møter på i verdenen av joggesko/løpesko:

Størrelse

Å velge en løpesko i riktig størrelse er kanskje det viktigste du gjør. Du kan kjøpe «verdens beste joggesko», men så lenge størrelsen er feil, så vil du få fint lite glede ut av de. Størrelsen varier i stor grad mellom de ulike produsentene, og det er derfor du alltid bør kjøpe sko ut i fra centimetermålet. Dersom du for eksempel sammenlignet Asics og Mizuno, så vil størrelsen i EU variere med hele ett og et halvt nummer for den samme størrelsen. Ser du på centimetermålet, vil 29,5 cm tilsvare str. 45 for Mizuno, og str. 46,5 for Asics. I Nike vil samme størrelse være 45,5, mens det for Salomon er 46.

Det er også greit å vite hva du skal bruke skoene til. Å løpe raske intervaller der foten ikke rekker å hovne skikkelig opp, kan gjerne gjøres med en tight sko. Å løpe 2-3 mil med en sko der tærne hele tiden stanger inn i fronten, er derimot et mareritt. Det samme prinsippet gjelder i terrenget, men her bør ikke skoen være for løs. For terrengsko er det enda viktigere at skoen gir god sideveis støtte slik at du ikke sklir sideveis i skrått terreng.


Stack

Stack i løpesko refererer til høyden på sålen som kommer i kontakt med bakken når du løper (yttersålen) til innersålen i skoen (der hvor foten er i kontakt med skoen). Det inkluderer både mellomsåle og yttersåle.

Stack-høyden varierer ofte fra modell til modell og kan ha stor innvirkning på løpeopplevelsen. En høyere stack-høyde kan gi mer demping og beskyttelse, men kan også føre til mindre stabilitet og en mer «gyngende» og stødig følelse – spesielt teknisk krevende terreng. En lavere stack-høyde kan gi mer stabilitet og responsivitet, men kan også føre til mindre demping og beskyttelse. En høy stack-høyde kan føre til at du mister noe av kontakten/følelsen med underlaget, samt øker risikoen for ankelvridning og andre skader.

Stack-høyden kan være spesielt viktig å vurdere hvis du har spesielle behov eller preferanser når det gjelder løping, for eksempel hvis du har smerter eller skader i føttene eller beina, eller hvis du foretrekker en bestemt type løpsfølelse.

Kort oppsummert:
Forskjellen mellom dropp og stack er at dropp er forskjellen i høyden på skoens yttersåle ved hælen kontra forfoten, mens stack er høyden på skoens materiale under foten ved hælen og forfoten.


Dropp

Dropp betegner høydeforskjellen fra hæl til forfot. Jo høyere dropp, desto mer «hjelp» får du av skoen i stegavviklingen, men det gjør det også lettere å lande på hælen, noe som er mindre energieffektivt. En sko med et lavt dropp krever mer av musklene og senene, men kan gi en bedre løpsfølelse og følelsen av en raskere sko. Belastningen er dog større på musklene, så en sko med lavt dropp bør først og fremst brukes av mer erfarne løpere. Terrengsko har gjerne et lavere dropp, noe som gjør at skoen føles mer stabil i urent terreng.

Løpesko - dropp
Ill: Salomon

Rockertupp

En joggesko som er avrundet oppover mot siste tredjedel av skoen har gjerne fått betegnelsen «rockertupp». Den avrundede fronten bidrar til at stegavviklingen blir lettere enn for en helt flat såle, og skoen vil nærmest rulle fremover av seg selv. Dersom rockertuppen blir for stor, vil løpeskoen kunne føles ustabil, så her handler det om å treffe riktig for produsentene.


Demping

Dempingen i skoen sier noe om hvor godt den er i stand til å absorbere støtene som oppstår hver gang du lander på bakken. En sko med mye demping vil ta bedre vare på beina og føles mindre slitsom å løpe langt i, men vil miste noe av de raske egenskapene dempingen gjerne medfører ekstra vekt og mindre respons. En godt dempet joggesko er viktig for nybegynnere, men kan også vøre godt å rullere med for løpere som løper mange mi i uken og trenger en par for å avlaste beina på roligere turer.


Respons

Respons er «skoens evne til å gjenvinne opprinnelig struktur». En joggesko med mye/god respons, vil gi mye energi tilbake til løperen etter å ha blitt komprimert under landingen. På lange og rolige løpeturer er responsen mindre relevant, men på korte distanser og løp der du ønsker å pushe tiden, er det viktig at skoen gir god respons.


Rockertupp

En joggesko som er avrundet oppover mot siste tredjedel av skoen har gjerne fått betegnelsen «rockertupp». Den avrundede fronten bidrar til at stegavviklingen blir lettere enn for en helt flat såle, og skoen vil nærmest rulle fremover av seg selv. Dersom rockertuppen blir for stor, vil løpeskoen kunne føles ustabil, så her handler det om å treffe riktig for produsentene.


Grep

Grepet på skoen er selvforklarende. En joggesko med godt grep er tryggere å løpe i, gjør det lettere med taske temposkifter, samt å bråe retningsendringer. Er skoen såpeglatt på vår asfalt og stein, så er det vanskelig å føle seg trygg når man øker hastigheten og ved retningsendringer. Dette er enda viktigere når det kommer til terrengsko. Løper du rundt på steinete underlag med en terrengløpesko som er såpeglatt, er det både risikabelt og vanskelig å føle seg trygg.

Konstruksjonen på yttersålen har mye å si for skoens grep, men vel så viktig er gummiblandingen som brukes. Som regel vil en mykere gummiblanding gi bedre grep, men samtidig vil denne slites raskere. Produsentene har etter hvert begynt å bland inn materialer som karbon og grafitt, og har klart å balansere slitestyrke og grep på en god måte.


Løpsfølelse

Hva er egentlig løpsfølelse? Begrepet løpsfølelse brukes stadig vekk i ulike situasjoner, og kan virke litt udefinert for både nye og erfarne løpere. Med «løpsfølelse», snakkes det om hvor raske og responsive skoene føles. En løpesko med god løpsfølelse vil gjerne føles rask og leken, og gjør løpeturen lettere og morsommere. En løpesko med lite løpsfølelse vil gjerne føles kjedelig og litt «død».


Stabiltiet

Skoens stabilitet er avgjørende for hvor «trygg» og stødig skoen føles. Stabilitet knyttes ofte til begrepet pronasjon. Pronasjon er den rullende bevegelsen foten gjør når den treffer bakken. Bevegelsen starter som regel fra utsiden av hælen, fortsetter over til siden, og avslutter med stortåen. Pronasjonbevegelsen hjelper til å fordele belastningen som oppstår under landing over hele foten.

For en løper som overpronerer vil ankelleddet falle innover for hver landing. For en løper som underpronerer vil ankelleddet falle utover for hver landing.

Pronering er relativt vanlig og absolutt ikke farlig. Det er også store variasjoner i hvor kraftig en løper overpronerer, og dersom du overpronerer kraftig, bør dette korrigeres med en sko som stabiliserer løpesteget. Nesten samtlige produsenter har sko som tilbyr støtte i den ene aller andre retningen, altså vil du finne sko som er spesialtilpasset både over- og underpronasjon.


Del gjerne:

Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Anbefalte artikler

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”
15. januar 2024 | Guider

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig dunjakke til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det”
8. januar 2024 | Guider

Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det

Eier du en Garmin-klokke som ikke støtter kart? Komoot gjør det mulig å få kart på en rekke Garmin-enheter som egentlig ikke støtter dette!
Les mer
Featured image for “Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger”
5. januar 2024 | Guider

Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger

Ønsker du muligheten til å trene effektiv, tung og funksjonell styrketrening hjemme? Disse multigym og styrkepakkene gir deg muligheten.
Les mer
Featured image for “iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?”
2. januar 2024 | Guider

iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?

iFit og Zwift er to populære treningsapper som tilbyr interaktive treningsopplevelser. Denne artikkelen hjelper deg å velge riktig til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Guide: Slik bruker du Komoot kart og navigering på Garmin enheter”
1. januar 2024 | Guider

Guide: Slik bruker du Komoot kart og navigering på Garmin enheter

Nå kan du ta i bruk Komoot sine egne kart på kompatible Garmin klokker og sykkelcomputere. Her er alt du må vite om å komme i gang, og navigasjonsfunksjonen.
Les mer