Test: Polar Pacer Pro

13. april, 2022 (oppdatert 19. april 2024)

Featured image for “Test: Polar Pacer Pro”

Lysere, lettere og raskere – Polar Pacer Pro tar den bestselgende Polar Vantage M2, hiver inn en mer kontrastrik og lyssterk MIP-skjerm, en ny og raskere prosessor, og holder samtidig prisen som en av de rimeligste pulsklokkene med alt du trenger enten du er en enkel mosjonist eller Norseman-deltaker.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Polar Pacer Pro
Polar Pacer Pro

Product Name: Polar Pacer Pro

Brand: Polar

Offer price: 3499

Currency: NOK

Konklusjon

Polar Pacer Pro er ikke bare lett, lynrask og pen, men den leverer også en god brukeropplevelse og totalpakke. Polar serverer sine beste funksjoner på gullfat i en ny og på mange måter bedre innpakning takket være den nye og mer kontrastrike skjermen, samt den langt raskere prosessoren.

Polar Pacer Pro mangler noen egenskaper fra toppmodellen, men mange brukere vil nok bli vell så fornøyd med Polar Pacer Pro. Dette er mye for pengene og et godt kjøp.

PS: Polar økte prisen på denne fra 2999 kr til 3499 kr i februar 2023. Dersom du får Polar Pacer Pro til «gammel» pris, er det et meget godt kjøp, hvis ikke begynner det å bli dyrt.

Overall
82%
82%
 • Brukervennlighet - 80%
  80%
 • Treningsfunksjoner - 80%
  80%
 • Batteritid - 80%
  80%
 • Programvare (nett/mobil) - 80%
  80%
 • Optisk pulsmåling - 80%
  80%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 90%
  90%
 • Verdi for pengene - 85%
  85%

Pros

 • Solid byggekvalitet. Slank og lett.
 • Nøyaktig GPS.
 • Omfattende aktivitets- og søvnanalyse.
 • Enkelt brukergrensesnitt.
 • Enormt mange aktivitetsprofiler å velge mellom.
 • Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse.
 • FitSpark gir deg daglige treningsøkter basert på terningstilstand og dagsform.
 • Smartvarsler og musikkontroll.

Cons

 • Ingen mulighet for streaming av musikk.
 • Mangler kart.
 • Ingen betalingsfunksjon.
 • Savnet av touchskjerm gjør det tungvint å håndetere smartvarsler.
 • Pulssensoren er litt «hit and miss».

Oversikt


En komplett gjennom gang av ulike funksjoner og verktøy i ulike pulsklokker fra Polar kan finnes i denne guiden:

Polar Pacer Pro – En ny generasjon Polar-klokker

Den har arvet navnet fra en av selskapets første modeller, men der stopper også likheten. Nye Polar Pacer Pro er «laget med løperen i fokus», og minner i langt større grad om flaggskipet Polar Vantage V2, samtidig som den har fått noen vesentlige oppgraderinger som vil få selv dagens Vantage V2-eiere til å bli misunnelig. De nye Pacer-klokkene er laget for å gi førstegangsløpere et verktøy for å finne løpeformen, men passer også til rutinerte og godt trente løpere.

(Oppdatert):
Da Polar Pacer Pro ble lansert våren 2022, var prisen 2999 kr. Dette ble i februar 2023 oppjustert til 3499 kr, en økning på 500 kr. Den opprinnelige prisen på 2999 kr var meget god og gjorde at Polar Pacer Pro virkelig kunne konkurrere i markedet for fullverdige multisportklokker, men nå begynner det å bli vanskelig å forsvare. Likevel, en rekke butikker selger fremdeles klokken til «gammel» pris, og til 2999 kr (eller rimeligere) er Pacer Pro et godt kjøp.


Polar Pacer Pro er godt egnet for deg som liker å ta deg en løpetur eller to i uken, sykle til jobben, logge yoga-timer eller styrkeøkter, men Polar Pacer Pro kan også glatt ta deg gjennom en full Ironman. Polar Pacer Pro tilbyr det meste av Polar sine avanserte treningsfunksjoner, være seg treningsverktøy som trenings- og restitusjonsanalyse, eller aktivitets- og søvnsporing. Det flotte designet gjør også at du ikke trenger å grue deg på å bære klokken døgnet rundt, noe som igjen gjør at du vil få maksimalt ut av klokken etter hvert som den lærer deg å kjenne.

Samtidig med Polar Pacer Pro lanseres Polar Pacer – en rimeligere modell (2499,-) som mangler noen av de mer avanserte treningsfunksjonene til Pro-utgaven; blant annet Hill Splitter, løpskraft fra håndleddet, barometer, brødsmuleruting med sving-for-sving navigering, samt at det er benyttet litt rimeligere byggematerialer. Test av Polar Pacer kommer snart.


Bedre skjerm – raskere prosessor

Den største nyheten for Polar Pacer Pro er den nye MIP-skjermen (Memory in Pixel) som gjør den langt mer lyssterk og lettlest enn tidligere, for ikke å snakke om den nye prosessoren som gjør at klokken oppleves lynrask i bruk. Polar oppgir at prosessoren i Polar Pacer Pro og Polar Pacer er dobbelt så raskt som tidligere, samt at klokken har syv ganger mer minne. Nå er det ingen av Polar sine andre pulsklokker som oppleves trege, men når du først har forsøkt å bla deg gjennom menyene på Polar Pacer Pro, så merker du forskjellen til tidligere modeller.

Selve skjermen måler 1,2″, er dekket med ripebestandig Gorilla Glass 3.0, og har en oppløsning på 240 x 240 pixler (samme størrelse som Polar Vantage V2). Det er så klart fargeskjerm, men ingen touch, og heller ikke omgivelseslys-sensor (ALS-sensor) som justerer lysstyrken automatisk basert på omgivelsene. Polar Pacer Pro er tilgjengelig i fargene Karnobgrå, Midnattsblå, Snøhvit, Høstbrun og Nordlysgrønn. Nordlysgrønn blir tilgjengelig først senere i år.

Du kan velge mellom ulike urskiver som viser info som tid, treningsstatus, ukentlig treningsoppsummering, FitSpark (treningsveileder), musikk kontroll, dagens aktivitet, nåværende puls, vær, Nightly Recharge (søvn), total treningstid inneværende uke, og du kan velge å legge til/fjerne hver av disse. Du kan også skifte til analog visning dersom du foretrekker det.

Solid og lekker byggekvalitet

Selve klokkehuset er laget i glassfiberforsterket polymer, med knapper og bezel i aluminium. Bezelen (ringen rundt skjermen) har blitt noe slankere og «renere» enn på Vantage V2, og endringen skal komme av et forbedret antennedesign som sørger for mer nøyaktige GPS-målinger. Klokken har i tillegg fått barometrisk høydemåler som bidrar til mer nøyaktig høydemåling spesielt i kupert og bratt terreng.

Vekten er beskjedne 41 gram, og målene på 45 x 45 x 11,5 mm bidrar til at klokken ligger veldig godt på armen.

Betjeningen foregår via fem knapper som er både responsive og enkle å bruke selv under intensiv trening. Det er dessverre ingen touchskjerm, men det ville antagelig ført til en høyere pris.

Polar Pacer Pro er kompatibel med det nye SHIFT-systemet som gjør at du kan montere et adapter (inkludert) som lar deg benytte standard 20 mm hurtigreimer. Å bytte reimer er veldig enkelt og kan gjøres helt uten verktøy. Klokken inkluderer for øvrig to reimer, str. S og M-L, slik at du er garantert å finne riktig størrelse. Polar Pacer Pro er kort oppsummert en pen og solid klokke, og er ikke minst vanntett ned til 30 meter.

Raskere lading – «Ny» pulssensor

Polar har også oppgradert Polar Pacer Pro med hurtiglading (Polar Charge 2.0), og en ny magnetisk ladekabel som festes enkelt og trygt til to magneter på baksiden. Batteritiden er for øvrig opptil 7 dager i smarklokkemodus, og opptil 35 timer i treningsmodus (GPS og optisk pulssensor aktivert). Dette er 5 timer mindre enn Polar Vantage V2 og Polar Grit X Pro, men til gjengjeld er Pacer Pro slankere og lettere.

Alle de tre modellene kan yppe med opptil 100 timer med strømsparingsalternativer. Det er mulig å lade klokken samtidig som du bruker den, selv om det ikke er å anbefale ettersom kabelen sitter for løst selv med magnetene.

Pulssensoren er den samme kjente Polar Precision Prime 2.0-sensoren som Polar har høstet mye god kritikk for, men den kommer med en liten endring fra sensoren vi finner i både Vantage V2 og Grit X Pro. Likt er de 10 LED-lysene bestående av 5 gule lys, 4 grønne lys og 1 grønt. Ulike farger skal bidra til å gi bedre pulsmålinger for en større gruppe brukere. Det grønne og gule lyset måler pulsendringer, mens det røde lyset skal oppdage bevegelser. Det er likevel en liten endring fra sensoren på Polar sine siste modeller.

Der pulssensoren på Polar Vantage V2 og Grit X Pro stikker noen millimeter ut av klokkehuset, samt har fire magneter som skal bidra til å minimere feilmålinger ved å oppdage dårlig kontakt mellom hud/klokke, mangler Polar Pacer Pro disse magnetene, og er helt flat slik at pulssensoren går i ett med resten av huset. Dette gjør at Polar Pacer Pro ligger veldig godt på armen, og at selve klokken blir enda tynnere enn både Polar Vantage – og Grit X modellene. Derimot gjør det også klokken mer utsatt for feilmålinger, noe du kan lese mer om i avsnittet for «Nøyaktighet – GPS og pulsmåling».

Eksterne sensorer

Polar Pacer Pro støtter for øvrig både kraftsensor til sykkel og løp, kadens- og hastighetssensor til sykkel og løp, og alt av pulssensorer som benytter Bluetooth. Det er dog noen få modeller Polar ikke støtter, blant annet Garmin sine populære kraftsensorer. En komplett oversikt over hvilke sensorer Polar støtter finner du i denne lenken.


Trening og treningsfunksjoner

Som alle andre Polar-klokker kommer Pacer Pro med et hav av aktivitetsprofiler. Totalt kan du velge blant mer enn 130 ulike aktiviteter, men du kan kun ha 20 ulike aktivitetsprofiler på klokken samtidig. Dersom du ønsker å bytte en eller flere aktivitetsprofiler, kan dette gjøres enkelt gjennom Polar Flow appen. Under sees et utvalg av aktivitetsprofilene du kan velge blant.

Du kan selv endre både dataskjermer og datafelter til å vise det du selv ønsker, og du kan ha totalt åtte dataskjermer og fire datafelter per skjerm. I tillegg er det egne skjermer for Tilbake til start, Kompass, Hill Splitter, Nedtellingstidtaker, Høyde over havet, Hastighet, Puls, Klokkeslett og Intervalltidtaker. Disse kan aktiveres/deaktiveres etter eget ønske.

Merk dog at du ikke kan aktivere treningslyder/varsler slik du kan på Polar Vantage V2.

Oppsett på klokken.

At klokken støtter Multisport betyr at du kan kombinere flere ulike aktivitetsprofiler i en og samme økt. Det vanligste er å kombinere Svømming, Sykkel og Løp (øvelsene i et triatlon), men du står fritt til å kombinere hvilke som helst aktiviteter du selv ønsker. Når økten avsluttes vil du få detaljert innsikt i hva hver av de ulike aktivitetene, en totaloversikt med alt som er registrert i løpet av økta, samt en oversikt over overgangstidene som representerer tiden det tar å bytte mellom de ulike aktivitetene. Det er alltid positivt å se rimeligere pulsklokker som støtter dette, ettersom denne funksjonen ofte er forbeholdt mer påkostede modeller.


Polar Pacer Pro – Nyttige treningsverktøy

Polar Pacer Pro kan varte opp med flere nyttige treningsverktøy som spesielt kommer til nytte for de som bruker løping som en stor del av treningsarbeidet. Her finner vi energipåminneren FuelWise som minner deg på å innta drikke og mat underveis på lange treningsøkter/konkurranser. Her kan du opprette manuelle påminnelser, eller få klokken til å beregne hvor ofte du bør innta næring basert på den oppgitt distanse, forventet sluttid og intensiteten.

pstempo hjelper deg å holde en jevn hastighet på en bestemt distanse/mål ved at du på forhånd oppgir distansen og tiden du ønsker å fullføre på. Klokken vil deretter beregne et tempo du skal holde for å oppnå målet, og viser deg hele tiden hvordan du ligger an i forhold til dette. Med Tilbake til start kan du ved hjelp av brødsmuleruting og sving-for-sving navigering finne veien trygt tilbake til startpunktet for turen, og værvarsel lar deg se detaljert værvarsel for den aktuelle dagen, samt et mindre detaljert værvarsel tre dager frem tid.


Navigering – Komoot – Strava Live Segments

Som nevnt har ikke Polar Pacer Pro innebygd kart, men brødsmulerutingen fungerer ypperlig. Brødsmuleruting er enkelt å greit en tegnet linje av løypeprofilen, og viser ved hjelp av piler hvor du skal svinge når du følger en forhåndsbestemt rute. Pacer Pro er i likhet med Vantage V2 kompatibel med nettjenesten og appen Komoot (en populær tjenestene for turplanlegging), og støtter import av ruter du selv har opprettet, eller lagret fra andre brukere.

Sving-for-sving navigeringen fungerer godt, og klokken gir deg beskjed når du beveger deg utenfor den angitte ruten. Den vil også varsle fra i god tid før du skal svinge/skifte kurs, og teller ned avstanden til du skal gjøre kursendringen.

Hill Splitter er en annen flott funksjon som automatisk registrer antallet oppover- og nedoverbakker og gir deg en detaljerte oversikt etter hver økt. Dette er et supert verktøy dersom du løper bakkeintervaller og ønsker å sammenligne tiden på de ulike dragene.

Polar Pacer Pro har også fått innebygd løpskraft rett i klokka uten behov for eksterne sensorer. Å benytte kraft som intensitetsstyring kan være en fordel ettersom den ikke like lett lar seg påvirke av eksterne faktorer slik puls gjør at den måler kraft. Er du nysgjerrig på hvordan treningen påvirker forbrenningen din, vil Energy Sources gi detaljert innsikt i hvilke energikilder som er brukt (karbohydrater, protein og fett) under en treningsøkt.

I tillegg støtter Polar Pacer Pro Strava Live Segments. Så lenge du har et aktivt Strava Premium abonnement, vil klokken automatisk gi beskjed om når aktuelle segmenter starter og slutter, samt gi deg «live tilbakemelding» underveis om hvordan du ligger ann. Varslene om ulike segmenter kan aktiveres/deaktiveres etter eget ønske, og legges til via Polar Flow.

Polar vs. Garmin til treningsbruk

Sammenlignet med klokkene fra Garmin, så er Polar generelt sett mer «basic» når det kommer til treningsfunksjoner. Der Garmin for eksempel tilbyr en rekke ulike aktivitetsprofiler hvor hver profil samler spesifikke treningsdata som er aktuelle for en gitt aktivitet, så vil Polar måle de samme «grunnleggende» parameterne uansett aktivitet. Garmin klarer gjenkjenne øvelser og antall repetisjoner under styrketrening, noe Polar ikke kan.

For Ski/Alpint profilen vil Garmin registrere antallet runder du kjører i alpinanlegget ved at klokken automatisk gjenkjenner når du kjører nedover, og når du sitter i heisen på vei opp, og med MTB profilen vil Garmin gi detaljert informasjon med avansert terrengsykkelstatistikk som antall hopp, hoppdistanse og tid i luften. Bruker du Surf profilen kan utvalgte Garmin-klokker registrere antallet bølger du surfer, lengden, samt hastigheten for hver bølge.

Polar kan heldigvis matche Garmin på svømming, og er i stand til å gjenkjenne svømmestil, måle puls, distanse, tempo, tak og hviletider.

Dette er kun noen eksempler, og det er gjennomgående for det meste mellom de to merkene. Garmin har langt flere funksjoner, men samtidig er det ikke sikkert du har behov for de. De mest nyttige funksjonene er også på plass hos Polar, og de er gode på trening- og restitusjonsanalysen.


Trenings- og restitusjonsanalyse

Polar Pacer Pro tilbyr den samme avanserte trenings- og restitusjonsanalysen som Polar Vantage M2, og har det meste fra toppmodellen V2. Er du kjent med «Polar systemet» i dag, vil du umiddelbart føle deg hjemme i Polar Pacer Pro. Polar har bestandig vært gode på søvnregistrering, og med Nightly Recharge klarer klokken å måle hvor godt du restituerer i løpet av natten, samt hjelpe deg til å ta optimale valg i hverdagen. Basert på infoen fra Nightly Recharge og Training Load Pro, Polar sin avanserte trenings- og restitusjonsanalyse, vil Polar Pacer Pro hver dag gi deg 3-5 dagstilpassede treningsforslag gjennom funksjonen FitSpark. Samtlige økter er tilpasset treningstilstand og dagsform, og du kan velge mellom alt fra mobilitet, til styrke og kondisjon.

Kort forklart; har du trent hardt og sovet dårlig vil klokken etter all sannsynlighet foreslå fullstendig hvile, eller en rolig treningsøkt. Er du godt uthvilt, har stresset lite og sovet godt, vil klokken etter all sannsynlighet foreslå en mer intensiv treningsøkt. Du står fritt til å velge blant de ulike forslagene.

I tillegg til treningsøktene fra FitSpark har du mulighet til å følge et av de fine treningsprogrammene i Polar Løpeprogram. Treningsprogrammene finner du via nettportalen flow.polar.com, og de legges automatisk til i kalenderen din i Polar App og på klokken i det du melder deg på. Løpeprogrammene er personlig og strekker seg fra mellom 9 til 15 uker avhengig av hvilke valg og alternativer du velger. Distansene du kan velge mellom er 5 km, 10 km, 21 km eller 42 km (de vanligste distansene innen konkurranse). Klokken vil automatisk veilede deg underveis med riktig intensitet/tempo.


Aktivitetssporing og søvnsporing

Best utbytte av klokken får du dersom du bruker den døgnet rundt. Takket være innebygd den innebygde pulssensoren, et akselerometer og gyroskop vil Polar Pacer Pro registrere alt fra puls, hvilepuls, hjertevariabilitet, kalorier forbrent, distanse, søvn og tid i ulike søvnstadier, pustefrekvens, estimert VO2-maks, tid i bevegelse, m.m.. Når klokken merker at du har vært for lenge i ro, vil den minne deg på å bevege deg (kan så klart deaktiveres).

Polar har alltid vært litt generøse på antall skritt og kalorier (ca. 20% for mye), men søvnmåling er noe finnene kan. Polar Sleep Plus Stages måler total søvntid, lett søvn, dyp søvn, REM søvn og avbrudd. I tillegg får du etter hver natt en søvnscore som oppsummerer hvor godt du har sovet, mens ​Nightly Recharge måler restitusjonen din i løpet av natten og viser hvor godt du henter deg inn etter dagens gjøremål.

Søvnsporing slik det ser ut på klokken. 

Søvnsporing i Polar Flow app.


En annen funksjon er SleepWise. Polar SleepWise kombinerer søvnmengde, søvnkvalitet og informasjon fra de ulike søvnfasene, til å finne det mest optimale tidspunktet kroppen din er klar til å trene på. Målet er å kunne bruke data fra søvn- og aktivitetsanalysen til å få bedre forståelse for når kroppen din er klar for trening, eller når den bør hvile. Polar kaller funksjonen «Boost», og angir dette som en score fra 0 til 10 som gjør det enkelt å sammenligne mellom ulike dager.

Boost-poengsummen din kan være utmerket, god, rettferdig eller beskjeden. Utmerket boost-score betyr at du får alle fordelene med god søvn for å støtte dagen din. Jo bedre du sover og restituerer, desto høyere Boost-score.

Den daglige prognosegrafen viser hvordan den siste søvnen din forventes å booste formen din gjennom dagen. Jo lysere farge og høyde på grafen, desto høyere er boost-nivået, eller energinivået. Det betyr at du sannsynligvis har større evne til å prestere bedre. Motsatt vil en mørkere og lavere graf indikere et lavere boost-nivå/energinivå.

Sleep gate forutser det mest optimale tidspunktet for å falle i søvn. Det er imidlertid ikke slik at kroppens indre rytme alltid stemmer overens med dagens gjøremål, og det optimale søvnvinduet er derfor ikke alltid den ideelle leggetiden i det virkelige liv. Et eksempel på dette kan være når du kommer tilbake på jobb etter en lengre ferie, eller har ranglet i helgene.

I Ukentlig søvnvisning kan du sammenligne og analysere søvndetaljene dine fra ulike netter.

Boost scoren fra søvngrafen viser hvordan søvnen din har påvirket dagene den siste uken. Basert på dette kan du vurdere å gjøre endringer i søvnplanen din.

Grafen for søvn og intern rytme viser hvor mye din faktiske søvnrytme avviker fra kroppens indre døgnrytme. Dersom du klarer å synkronisere disse to rytmene (faktisk og intern), vil det kunne ha mange helsemessige fordeler. Den beste måten å gjøre dette på er å legge seg å stå opp til samme tid hver dag.

I Polar Flow appen kan innsovningsperiodene gjenkjennes ved hjelp av ulike farger.

SleepWise

Du kan forvente at du gjenkjenner innsovningsperioden din når den inntreffer regelmessig (3/3). Hvis søvnrytmen din endres drastisk, blir innsovningsperioden vanskelig å gjenkjenne (1/3).

Aktivitetsmåling vist på Polar Pacer Pro.

Polar tilbyr en egen pusteøvelse gjennom Serene. Serene er en veiledet pusteøvelser som hjelper deg å slappe av ved å trekke inn/puste dypt ut rolig i en jevn rytme. Du kan selv justere total tid for øvelsen, samt tid for varighet per ekshalasjon og inhalasjon.


Nøyaktighet – GPS og pulsmåling

I bruk er det ingenting som overrasker med Polar Pacer Pro – heldigvis. Polar har med sine siste modeller levert godt både på GNSS-presisjon og optisk pulsmåling. Klokken støtter GNSS-systemene GPS, GLONASS, Galileo, QZSS og Assistert-GPS som gjør at klokken er i stand til å finne satellittsignalet raskere enn klokker som ikke har dette. (Les mer om GNSS og hvordan satellittsporing foregår her). Polar Pacer Pro er rask til å finne signalene, som regel innen 10 sek), og det er ingen store feilmålinger. Sammenlignet med Fenix 7 måler den relativt likt, men bruker betydelig lengre tid på å etablere kontakt med satellittene.

Som nevnt i artikkelen Pulsbelte og pulssensorer – En guide til alt du bør vite, har Polar generelt levert gode pulsmålinger med sin Polar Precision Prime sensor. Den flate baksiden på Polar Pacer Pro er identisk til Polar Unite, en klokke som undertegnede ikke hadde gode erfaringer med. Erfaringen med Polar Pacer Pro er noe delt. Enkelte ganger presterer den meget godt, mens andre ganger faller den gjennom.

Det virker som at det flate designet gjør den mer følsom for hvor på armen du plasserer klokken. Ettersom det ikke er en sensor som stikker ut og lettere får kontakt med huden, er det desto viktigere å plassere klokken høyere op på armen slik at den ikke kommer i konflikt med håndleddsbenet. Her er sensoren på Polar Vantage V2 og Polar Grit X Pro langt mindre følsom for hvor du plasserer klokken.

Eksempel der Polar Pacer Pro leverer topp pulsmålinger. Merk at Garmin Fenix 7 Sapphire Solar er paret med Polar H10 pulsbelte, og dermed illustrer riktige pulsverdier.

 • Polar Pacer Pro (i rødt): Gjennomsnitt: 125 bpm – Maks: 174 bpm
 • Garmin Fenix 7 Sapphire Solar med Polar H10 (i blått): Gjennomsnitt: 125 bpm – Maks: 174 bpm

I et annet eksempel er Polar Pacer Pro på bærtur…

 • Polar Pacer Pro (i rødt): Gjennomsnitt: 115 bpm – Maks: 136 bpm
 • Garmin Fenix 7 Sapphire Solar med Polar H10 (i blått): Gjennomsnitt: 118 bpm – Maks: 165 bpm

Nøyaktig hvor nøyaktig en klokke med optisk pulsmåling er, vil variere i stor grad. Mer om hvordan optisk pulsmåling fungerer, potensielle feilkilder, og hva du bør tenke på, kan du lese om her.

For de aller fleste som driver med løping og sykling, vil Polar Pacer Pro greit nok. Til høyintensiv trening som HIIT, styrketrening og intervaller, bør du uansett benytte en ekstern pulssensor som f.eks. Polar H10-sensoren som virkelig setter standarden for pulsmåling. Ønsker du å bruke Polar Pacer Pro samtidig som du sykler og bruker en sykkelcomputer, kan du videresende (broadcaste/videresende) pulsen fra klokken til den andre enheten.

Det er også greit å nevne at den optiske pulsmålingen uansett kommer godt til nytte under for eksempel måling av hvilepuls og søvnregistrering om natten. PPP-sensoren (Polar Precision Prime» er bygget slik at den reagerer på bevegelse, og benytter akselerometeret til å bestemme når du har klokken på deg, eller ikke. Dersom klokken ikke registrer bevegelse eller hudkontakt i løpet av 5 minutter, vil den skru av pulsmålingen.


Polar Flow –  App og nettjeneste

Polar Flow appen er kjent for sitt enkle og oversiktlige brukergrensesnitt, og serverer all den kompliserte dataen på en enkel og forståelig måte. Her får du full innsikt i alt klokken har registrert om deg i løpet av dagen, mulighet til å dykke ned i hver enkelt treningsøkt, se trender over tid og om du trener produktivt eller ikke. Du kan også starte en treningsøkt kun ved hjelp av appen og et kompatibelt pulsbelte (må støtte Bluetooth), endre visninger på oppsett av urskiver og datafelter for hver enkelt aktivitet, samt endre innstillingene på klokken.

Ettersom ingen Polar-klokker i dag har innebygd WiFi, må synkroniseringen skje ved hjelp av Bluetooth. I motsetning til hos Garmin der dette skjer automatisk, må du sette i gang dette manuelt. Ved å holde inne nederste venstre knapp i to sekunder vil du starte synkroniseringen med Polar Flow appen. Dette kunne Polar med (stor) fordel ha forbedret slik at all synkronisering skjedde automatisk.

Ønsker du endre mer info og bedre oversikt, kan du logge deg inn på nettsiden flow.polar.com for å se all informasjonen på en større skjerm. På nettversjonen av Flow vil du også kunne melde deg inn/opprette egne treningsgrupper, samt melde deg på et av de nevnte treningsprogrammene.


Tester som hjelper deg å kartlegge form og ytelse

Polar Pacer Pro har likevel fått både Ytelsestester for sykling/løping og Ortostatisk test er på plass. Ytelsestestene hjelper deg å holde oversikt over fremgangen din og tilpasse puls-, hastighets- og effektsoner. Testene veileder deg fra start til slutt og vil gi deg dine personlige treningssoner (puls-, hastighet- og effektsoner).

Den kanskje viktigste testen for mange, Polars kondisjonstest med pulsmåling fra håndleddet, er også på plass. Dette er en enkel test som brukes for å beregne VO2-maks (det maksimale oksygenopptaket). Testen krever ikke annet enn klokken og den innebygde pulssensoren, og tar kun 5 minutter å fullføre. Resultatet (Polar OwnIndex) viser et estimert VO2-maks (det maksimale oksygenopptaket).

Testen baserer seg på hjertefrekvens under hvile, pulsvariabilitet (RR-verdi), kjønn, alder, høyde, kroppsvekt og din egen vurdering av ditt nivå av langsiktig fysisk aktivitet. Du kan også bruke resultatet for å sammenligne hvordan kondisjonsnivå ditt er i forhold til andre personer på samme alder og med samme kjønn.

Ny gangtest

Polar Pacer Pro bringer også med seg en helt ny test, Gangtest. I følge WorldAthletics.org anser fire av ti seg selv som løpere, men ettersom en stor del slutter med løping som følge av skade, ønsker Polar at «alle skal finne tempoet sitt ved å lære dem er om kroppen for å ta gode løpebeslutninger».

Gangtesten skal gjøre det lettere for nye løpere å forstå hvordan treningen påvirker kroppen å hjelpe de til å finne riktig tempo og intensitet. Tidligere har du enten måtte benytte Polars kondisjonstest med pulsmåling fra håndleddet, eller Løpstest for å finne et estimert VO2 maks. Løpstesten vil for mange nybegynnere være svært krevende, og kan virke litt for «skremmende» til å gjennomføre. Den nye gangtesten krever ikke annet enn at du går i 15 minutter, og deretter vil klokken estimere et maksimalt oksygenopptak.

Under testen skal du gå så raskt du kan i et jevnt tempo (puls bør ligge over 65% av makspuls). Klokken vil gi beskjed dersom pulsen er for lav og du må øke tempoet. Den varsler på nytt når testen er ferdig.

Gangtesten skal være en enkel og trygg test for å følge utviklingen av den aerobe kondisjonen din (VO2 maks). Polar skriver at selv om en gangtest ikke vil gi like nøyaktig resultat som en løpstest, så vil den likevel gi en pekepinn, og vil for mange være langt mer overkommelig. I likhet med andre tester bør gangtesten utføres regelmessig og under lignende forhold. I tillegg bør gangtesten utføres i flatt terreng, gjerne uten hindringer. Jo lengre du går, desto bedre blir resultatet. Ettersom testen blant annet benytter vekten din for å beregne det maksimale oksygenopptaket, er det viktig at du oppdaterer denne dersom den endrer seg.

Utfordringen med denne testen er at den fremdeles krever at du oppnår en puls på minimum 65% av makspuls for at den skal bli mest mulig riktig. Å oppnå 65% av makspuls i flatt terreng er helt umulig for personer som er noenlunde trent. Dette resulterer igjen i helt feil VO2 maks verdier i testen, og dermed ingen nytte. Slik jeg ser det i dag, er ikke gangtesten av veldig stor verdi, men det er mulig det endrer seg på sikt. Eksempelet under viser hvor unøyaktig dette blir.


Smarklokkefunksjoner

Polar Pacer Pro bringer med seg grunnleggende smartklokkefunksjoner som støtte for smartvarsler, musikk kontroll og værmelding. Du kan lese meldinger og smileys, men ikke besvare de, og du kan besvare/avvise samtaler. En liten «oppgradering» fra tidligere Polar-lokker er muligheten til å motta varsler under aktivitet. Tidligere har det kun vært mulig å motta smartvarsler når utenom aktivitet. Antageligvis vil dette også komme til flere Polar-klokker i en oppdatering.

Ellers så er det ingen innebygd lagring for musikk, men du kan bruke klokken til å styre musikken som spilles av på telefonen. I tillegg får du detaljert 2-dagers værprognose + overblikk over to neste dager.


Konkurrenter fra Polar

Polar Pacer Pro vs Polar Vantage V2
Foruten om designendringene, er det noen mer avanserte funksjoner som skiller de to pulsklokkene. Polar Vantage V2 er Polar sitt flaggskip for trening og analyse, noe mengden av ulike funksjoner gjenspeiler. Vantage V2 har blant annet funksjonen Recovery Pro som er et verktøy for å måle restitusjonen og hjelper deg å forstå når det kardiovaskulære systemet er restituert og klart for trening. Recovery Pro skiller seg dog ikke mye fra Nightly Recharge som faktisk er til stede i Polar Pacer Pro, så dette er ikke noe stort tap.

Det Pacer Pro mangler, er klokkevisninger for Soloppgang/Solnedgang, samt for Koordinater/Kompass/Høyde. Hva gjelder ulike tester er Restitusjonstest for ben forbeholdt Vantage V2. I tillegg er Polar Vantage V2 bedre beskyttet mot vann (WR100 vs WR30), og har en omgivelseslys-sensor (ALS-sensor) som justerer lysstyrken automatisk basert på omgivelsene.

Polar Pacer Pro vs. Polar Vantage M2

Ved lansering var prisen på Polar Vantage M2 og Polar Pacer Pro identisk (2999 kr), men sistnevnte har nå økt til 3499 kr, mens Vantage M2 fortsatt ligger på 2999 kr. Klokkene har mange av de samme funksjonene, men Polar Pacer Pro vinner kampen om best skjerm og prosessor. Av rene treningsfunksjoner er det også Polar Pacer Pro som stikker av med tittelen som «beste klokke». Polar Vantage M2 mangler nemlig både Ytelsestester for løp/sykkel, Brødsmuleruting med sving-for-sving navigering, Gangtest, Barometrisk høydemåler (gir mer nøyaktig høyde), samt Hill Splitter. I tillegg har Polar Pacer Pro et forbedret antennedesign, raskere lading, og medfølgende SHIFT-adaptere i esken.

Det området Polar Vantage M2 muligens gjør det litt bedre på, er optisk pulsmåling.


Til slutt må jeg nevne Polar Vantage V3 som markerer et stort skille for det tradisjonsrike selskapet, og er uten tvil den beste pulsklokken gjennom deres over 45 år lange historie. Her får du for første gang i en Polar-klokke innebygde kart, og en flott AMOLED-skjerm.


Dette mangler

Som vanlig har ikke Polar inkludert NFC-brikke for trådløs betaling, det er heller ikke innebygd kart, avanserte navigeringsfunksjoner eller mulighet for å streame musikk offline via strømmetjenester som Spotify, Deezer, YouTube Music, etc. (du kan dog kontrollere musikken som spilles av på telefonen).

I tidligere tester har jeg påpekt ting som går på ren brukervennlighet, og som fremdeles ikke er rettet opp i. Eksempelvis er det ikke mulig å gå til «valg»-menyen for å hente frem en rute, aktivere Løpsfart, etc., uten å sette økta på pause. Du kan så klart gjøre klart dette før du starter en økt, men veldig ofte er dette noe du ønsker å aktivere underveis på turen. Det er riktignok mulig å starte et intervall midt i en økt dersom du på forhånd har aktivert urskiven for intervalltidtaker i Polar Flow, hvis ikke må du sette klokken på pause.

Et annet ønske er bedre håndtering av smartvarsler. Slik det fungerer nå så må du trykke på meny-knappen, bla deg et steg ned, og deretter åpne menyen for smartvarsler. Det er heller ikke mulig å pause en økt, gå ut av menyen, for så å hente frem økten å fortsette der du slapp. Dette er for eksempel nyttig dersom du skal ta en lengre pause og ikke ønsker at batteriet skal tappes fordi klokken er i kontakt med satellittene.


Ønsker du en mer avansert modell fra Polar, bør du kikke på Polar Grit X2 Pro (testet her), eller Polar Vantage V3 (testet her). Begge disse troner øverst i hierarkiet til Polar og kommer med en flott AMOLED-skjerm, kart, oppgradert prosessor og mye mer.

Sjekk også ut samletesten Test av pulsklokker og smartklokker – Best i test


Konklusjon

Polar Pacer Pro
Polar Pacer Pro

Product Name: Polar Pacer Pro

Brand: Polar

Offer price: 3499

Currency: NOK

Konklusjon

Polar Pacer Pro er ikke bare lett, lynrask og pen, men den leverer også en god brukeropplevelse og totalpakke. Polar serverer sine beste funksjoner på gullfat i en ny og på mange måter bedre innpakning takket være den nye og mer kontrastrike skjermen, samt den langt raskere prosessoren.

Polar Pacer Pro mangler noen egenskaper fra toppmodellen, men mange brukere vil nok bli vell så fornøyd med Polar Pacer Pro. Dette er mye for pengene og et godt kjøp.

PS: Polar økte prisen på denne fra 2999 kr til 3499 kr i februar 2023. Dersom du får Polar Pacer Pro til «gammel» pris, er det et meget godt kjøp, hvis ikke begynner det å bli dyrt.

Overall
82%
82%
 • Brukervennlighet - 80%
  80%
 • Treningsfunksjoner - 80%
  80%
 • Batteritid - 80%
  80%
 • Programvare (nett/mobil) - 80%
  80%
 • Optisk pulsmåling - 80%
  80%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 90%
  90%
 • Verdi for pengene - 85%
  85%

Pros

 • Solid byggekvalitet. Slank og lett.
 • Nøyaktig GPS.
 • Omfattende aktivitets- og søvnanalyse.
 • Enkelt brukergrensesnitt.
 • Enormt mange aktivitetsprofiler å velge mellom.
 • Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse.
 • FitSpark gir deg daglige treningsøkter basert på terningstilstand og dagsform.
 • Smartvarsler og musikkontroll.

Cons

 • Ingen mulighet for streaming av musikk.
 • Mangler kart.
 • Ingen betalingsfunksjon.
 • Savnet av touchskjerm gjør det tungvint å håndetere smartvarsler.
 • Pulssensoren er litt «hit and miss».

Del gjerne:

Featured image for “Test: Polar Grit X2 Pro”
19. april 2024 | Polar

Test: Polar Grit X2 Pro

Polar Grit X2 Pro er en markant oppgradering og introduserer både AMOLED-skjerm, kart og en raskere prosessor. Men er det nok til å henge med de beste?
Les mer
Featured image for “Test: Polar Vantage V3”
2. november 2023 | Polar

Test: Polar Vantage V3

Polar Vantage V3 markerer et stort skille for det tradisjonsrike selskapet, og er uten tvil den beste pulsklokken gjennom deres over 45 år lange historie.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Ignite 3”
4. desember 2022 | Polar

Test: Polar Ignite 3

Polar Ignite 3 byr på en flott skjerm, rask prosessor, stemmeveiledning og enda bedre forståelse av hvordan søvnen påvirker treningsformen din. Men er det nok?
Les mer
Featured image for “Test: Polar H10 – Gullstandarden innen pulsmåling”
27. mai 2022 | Polar

Test: Polar H10 – Gullstandarden innen pulsmåling

Polar H10 er et meget godt valg for deg som ønsker pålitelig pulsmåling i en enkel og komfortabel innpakning. I tillegg er prisen meget god.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Pacer”
12. mai 2022 | Polar

Test: Polar Pacer

Polar Pacer viderefører alt det kjente og gode fra den populære Polar Vantage M2, og pakker det inn i en lettere og bedre innpakning, til en lavere pris.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Pacer Pro”
13. april 2022 | Polar

Test: Polar Pacer Pro

Lysere, lettere og raskere – Polar Pacer Pro har fått egenskaper som gjør den attraktiv enten du er en enkel mosjonist eller toppatlet.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Verity Sense”
22. mars 2022 | Polar

Test: Polar Verity Sense

Polar Verity Sense tar selskapets beste optiske pulssensor og pakker den inn i et lite og lett armbånd som nesten ikke merkes.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Grit X Pro”
15. mars 2022 | Polar

Test: Polar Grit X Pro

Polar har laget pulsklokker i 45 år og har hatt en enorm innvirkning på hvordan teknologien rundt pulsmåling har utviklet seg. Med Polar Grit X Pro lager de ikke bare sin mest robuste klokke til nå, men også sin flotteste.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Vantage M2”
1. januar 2022 | Polar

Test: Polar Vantage M2

Den markedsføres som en «budsjettmodell», men ingenting annet enn prisen tilsier at Polar Vantage M2 hører til budsjettklassen. Her har
Les mer