Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell

20. desember, 2023 (oppdatert 5. februar 2024)

Featured image for “Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell”

På jakt etter en ny aktivitetsmåler som hjelper deg å holde oversikt over eget aktivitetsnivå og energinivå – uten at de koster skjorta? Denne guiden hjelper deg videre.

De første pulsklokkene og aktivitetsmålerne kunne måle puls, mens i senere tid måler de mest avanserte modellene alt fra puls, oksygenmetning, hjertevariabilitet (HRV), pustefrekvens, stress, kroppsressurser (Body Battery), søvn, tid i ulike søvnfaser, skritt, distanse, høydemeter, m.m..

Hvor nøyaktig en bestemt modell er avhenger av en rekke faktorer, men i det store og det hele er det kvaliteten på pulssensoren og de avanserte algoritmene bak, som bestemmer hvor gode data du får fra klokken.

Nesten alle pulsklokker, smartklokker og aktivitetsmålere byr på generell aktivitetsmåling som puls, skritt og søvn, men det er stor forskjell i hvordan de presenterer dataen og hvor lett forståelig den er for deg som forbruker. Som regel vil de dyrere klokkene by på flere avanserte funksjoner, men selv de rimeligere modellene tilbyr ganske så omfattende aktivitets- og helsemålinger.

I oversikten under får du et lite innblikk i noen aktuelle merker og modeller, så kan du lese mer om de ved å klikke deg inn på testene i linkene. Ønsker du en mer dedikert treningsklokke som ikke koster skjorta, kan du sjekke denne artikkelen: Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene.


Garmin

Garmin er uten tvil den produsenten som ligger lengst fremme. De tilbyr klokker som ikke bare måler mange ulike parametre, men de er også nøyaktige og gode til å presentere informasjonen på en enkel måte som gjør det lett for deg som forbruker å ta smarte valg i hverdagen.

Garmin tilbyr blant annet HRV Status som gir deg informasjon om hjertefrekvensvariabilitet (HRV) og hvordan kroppen din responderer på trening og stress. Dette er et nyttig verktøy som gir dypere innsikt i hvordan kroppen din takler alt fra hverdagslivet til trening og jobb, og brukes for å bestemme hvor mottakelig kroppen din er for trening.

Et annet verktøy er Body Battery som estimerer energinivået ditt gjennom dagen på en skala fra 0-100 slik at du kan planlegge aktivitetene dine bedre og unngå å overbelaste deg selv. Jo nærmere «0 nivået» du er, desto mindre mottakelig er kroppen for trening og store fysiske/mentale anstrengelser, og du bør prioritere aktiviteter som gir deg energi og overskudd, og ikke minst hvile. Body Battery baserer seg på informasjon som pulsvariasjoner, stress, søvn og aktivitet, og gir et godt estimat på den reelle dagsformen ved å sy sammen alle de ulike parameterne til et fornuftig og forståelig mål som enhver bruker kan dra nytte av. Søvn og hvile fyller på lagrene, mens aktivitet og stress tapper de.

Et siste verktøy som er verdt å nevne er Training Readiness som hjelper deg å forstå hvor klar kroppen din er for trening hver dag ved å gi tilbakemelding i form av en poengsum basert på treningshistorikk, søvn, stress og andre faktorer som kan påvirke ytelsen din. Skalaen strekker seg fra 0 til 100, og jo høyere score, desto mer klar er du for å trene.

Den beste aktivitetsklokken fra Garmin er Garmin Venu 3. Denne er tilgjengelig i to størrelser, har et premium design og måler det meste av helseparametre med god kvalitet. Et litt rimeligere alternativ er Garmin Vivoactive 5 som kanskje er årets beste kjøp i denne klassen. Vivoactive 5 byr på det meste fra Venu 3, men har forrige generasjon pulssensor (ELEVATE 4 vs. ELEVATE 5), og mangler mikrofon/høyttaler som blant annet kan brukes til å gjennomføre samtaler, samt gir tilgang til taleassistent.

Ønsker du en mindre og lettere aktivitetsmåler med form som et tradisjonelt armbånd, så bør du vurdere Garmin Vivosmart 5.

Aktuelle modeller:


Fitbit

Fitbit har et sterkt navn innen helse- og aktivitetssporing, og deres siste toppmodeller kan blant annet utføre EKG-måling uten behov for ekstra utstyr. Fitbit har enkle smartklokkefunksjoner og fungerer greit til trening, men har helt klart sin styrke når det gjelder aktivitetssporing.

Toppmodellene Fitbit Sense 2 og Charge 6 måler alt av viktige helseparametre, inkludert EKG, i tillegg til at de er små og lette. Pulssensoren er så som så når du er i aktivitet, men den fungerer godt til hverdagsbruk og søvnmåling.

Fitbit klarer i likhet med Garmin å gjøre mye av dataen forståelig for deg som sluttbruker. Fitbit bruker all info fra klokken til å beregne hvor mottakelig kroppen er for trening. Dette gjøres ved å kombinere hjertevariabilitet (HRV), søvn og aktivitet til å estimere en Daily Readiness Score (Dagsform) mellom 0 og 100. En lav DRS betyr at kroppen er lite mottakelig for trening og at du bør hvile, mens en høy DRS indikerer tipp-topp-form og at kroppen skriker etter trening.

Garmin er dog fremdeles et lite seg foran totalt sett.

Aktuelle modeller:


Huawei

Huawei er overraskende nok også gode på dette. Til tross for at de kanskje ikke herjer så voldsomt i mobilmarkedet lenger, så har de tatt store steg innen smartklokker/hybridklokker.

Alle Huawei-modellene tilbyr omfattende aktivitets- og helsefunksjoner, men de klarer ikke å samle dataen på den samme fornuftige måten som Garmin og Fitbit. I motsetning til andre smartklokker fra Apple, Samsung og Google, hat du heller ikke mulighet til å laste ned tredjeparts apper som kan veie opp for mangelen på analysefunksjoner. Til gjengjeld har Huawei-klokkene meget god batteritid.

Aktuelle modeller:


Polar

Polar hadde lenge et sterkt navn i bransjen, men har dessverre ikke tatt de store stegene de siste årene. Polar-klokkene måler puls, søvn, skritt, distanse, høydemeter, timer i aktivitet, etc., og deres siste modell Vantage V3 har en EKG-sensor som kan brukes for å måle hjertevariabilitet. Men så er det ikke så mye mer, og du får ikke den samme nyttige tilbakemeldingen om dagsform og treningstilstand som hos Garmin og Fitbit, selv om du får et forslag til når på dagen kroppen din er mest mottakelig for trening.

Aktuelle modeller:


Smartklokker fra Apple, Samsung, Google, etc..

De tradisjonelle smartklokkene fra kjente merkevarer som blant annet Apple, Samsung og Google, tilbyr alle omfattende aktivitets- og helsesporing og måler overraskende mye forskjellig. Der de svikter er på å presentere dataen på en måte som gjør det enkelt for deg og meg å tolke de fornuftig. Det finnes heldigvis en rekke tredjeparts apper som gjør dette, blant annet Welltory (omtalt her), Gentler Streak (omtalt her) og Athhlytic. Om du bruker litt tid på å sette deg inn i disse, kan du virkelig få stort utbytte av klokken. Men husk at du være forberedt på å bruke flere apper for å få maksimalt ut av klokken, og ikke bare basere deg på standard-appen.

Samtlige av de nevnte modellene under har mulighet til å utføre EKG-målinger. Samsung Galaxy Watch kan i tillegg måle blodtrykk så lenge du kalibrerer klokken en gang i måneden, samt at den kan utføre en enkel måling av kroppssammensetning.

Aktuelle modeller:


Oppsummering

Hvis du først og fremst er ute etter en aktivitetsmåler/klokke som kan måle puls, skritt og distanse, så har du egentlig uendelig mange modeller å velge mellom – både rimelige og dyre.

Ønsker du derimot en litt mer avansert aktivitetsmåler som kan hjelpe deg å holde oversikt over aktivitet, søvn, stress, energinivå og egen helse, så snevres utvalget inn til noen få modeller. Garmin Venu 3 er den soleklare vinneren på dette området, men den kommer med en relativt høy pris. «Lillebroren» Garmin Vivoactive 5 byr på de samme helseparametrene, men har forrige generasjon pulssensor som har en begrensning – den vil ikke kunne utføre EKG-målinger når/dersom Garmin får godkjent dette for bruk i Europa (allerede på plass i USA).

Foruten om dette er presisjonen god på begge klokkene, og prisen på Vivoactive gjør at den kvalifiserer til et av årets beste kjøp. Ellers kan du få veldig mye ut av Apple Watch og Samsung Galaxy Watch dersom du setter deg inn i de nevnte appene, mens Fitbit også fungerer godt til aktivitetsmåling.

Sett deg selv en maksgrense på hvor mye penger du ønsker å bruke, bestem deg for et merke, og snevre inn utvalget deretter. Uansett hvilken av de nevnte modellene du ender opp med, så blir du målt opp og ned i mente.


Del gjerne:

Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Anbefalte artikler

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger”
7. februar 2024 | Guider

Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger

På jakt etter ny skallbekledning? Her får du oversikten over hva du bør se etter og hva du bør tenke over i valget av ny skalljakke og skallbukse.
Les mer
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”
15. januar 2024 | Guider

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig dunjakke til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det”
8. januar 2024 | Guider

Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det

Eier du en Garmin-klokke som ikke støtter kart? Komoot gjør det mulig å få kart på en rekke Garmin-enheter som egentlig ikke støtter dette!
Les mer