Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell

20. desember, 2023 (oppdatert 5. februar 2024)
Featured image for “Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell”

På jakt etter en ny aktivitetsmåler som hjelper deg å holde oversikt over eget aktivitetsnivå og energinivå – uten at de koster skjorta? Denne guiden hjelper deg videre.

De første pulsklokkene og aktivitetsmålerne kunne måle puls, mens i senere tid måler de mest avanserte modellene alt fra puls, oksygenmetning, hjertevariabilitet (HRV), pustefrekvens, stress, kroppsressurser (Body Battery), søvn, tid i ulike søvnfaser, skritt, distanse, høydemeter, m.m..

Hvor nøyaktig en bestemt modell er avhenger av en rekke faktorer, men i det store og det hele er det kvaliteten på pulssensoren og de avanserte algoritmene bak, som bestemmer hvor gode data du får fra klokken.

Nesten alle pulsklokker, smartklokker og aktivitetsmålere byr på generell aktivitetsmåling som puls, skritt og søvn, men det er stor forskjell i hvordan de presenterer dataen og hvor lett forståelig den er for deg som forbruker. Som regel vil de dyrere klokkene by på flere avanserte funksjoner, men selv de rimeligere modellene tilbyr ganske så omfattende aktivitets- og helsemålinger.

I oversikten under får du et lite innblikk i noen aktuelle merker og modeller, så kan du lese mer om de ved å klikke deg inn på testene i linkene. Ønsker du en mer dedikert treningsklokke som ikke koster skjorta, kan du sjekke denne artikkelen: Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene.


Garmin

Garmin er uten tvil den produsenten som ligger lengst fremme. De tilbyr klokker som ikke bare måler mange ulike parametre, men de er også nøyaktige og gode til å presentere informasjonen på en enkel måte som gjør det lett for deg som forbruker å ta smarte valg i hverdagen.

Garmin tilbyr blant annet HRV Status som gir deg informasjon om hjertefrekvensvariabilitet (HRV) og hvordan kroppen din responderer på trening og stress. Dette er et nyttig verktøy som gir dypere innsikt i hvordan kroppen din takler alt fra hverdagslivet til trening og jobb, og brukes for å bestemme hvor mottakelig kroppen din er for trening.

Et annet verktøy er Body Battery som estimerer energinivået ditt gjennom dagen på en skala fra 0-100 slik at du kan planlegge aktivitetene dine bedre og unngå å overbelaste deg selv. Jo nærmere «0 nivået» du er, desto mindre mottakelig er kroppen for trening og store fysiske/mentale anstrengelser, og du bør prioritere aktiviteter som gir deg energi og overskudd, og ikke minst hvile. Body Battery baserer seg på informasjon som pulsvariasjoner, stress, søvn og aktivitet, og gir et godt estimat på den reelle dagsformen ved å sy sammen alle de ulike parameterne til et fornuftig og forståelig mål som enhver bruker kan dra nytte av. Søvn og hvile fyller på lagrene, mens aktivitet og stress tapper de.

Et siste verktøy som er verdt å nevne er Training Readiness som hjelper deg å forstå hvor klar kroppen din er for trening hver dag ved å gi tilbakemelding i form av en poengsum basert på treningshistorikk, søvn, stress og andre faktorer som kan påvirke ytelsen din. Skalaen strekker seg fra 0 til 100, og jo høyere score, desto mer klar er du for å trene.

Den beste aktivitetsklokken fra Garmin er Garmin Venu 3. Denne er tilgjengelig i to størrelser, har et premium design og måler det meste av helseparametre med god kvalitet. Et litt rimeligere alternativ er Garmin Vivoactive 5 som kanskje er årets beste kjøp i denne klassen. Vivoactive 5 byr på det meste fra Venu 3, men har forrige generasjon pulssensor (ELEVATE 4 vs. ELEVATE 5), og mangler mikrofon/høyttaler som blant annet kan brukes til å gjennomføre samtaler, samt gir tilgang til taleassistent.

Ønsker du en mindre og lettere aktivitetsmåler med form som et tradisjonelt armbånd, så bør du vurdere Garmin Vivosmart 5.

Aktuelle modeller:


Fitbit

Fitbit har et sterkt navn innen helse- og aktivitetssporing, og deres siste toppmodeller kan blant annet utføre EKG-måling uten behov for ekstra utstyr. Fitbit har enkle smartklokkefunksjoner og fungerer greit til trening, men har helt klart sin styrke når det gjelder aktivitetssporing.

Toppmodellene Fitbit Sense 2 og Charge 6 måler alt av viktige helseparametre, inkludert EKG, i tillegg til at de er små og lette. Pulssensoren er så som så når du er i aktivitet, men den fungerer godt til hverdagsbruk og søvnmåling.

Fitbit klarer i likhet med Garmin å gjøre mye av dataen forståelig for deg som sluttbruker. Fitbit bruker all info fra klokken til å beregne hvor mottakelig kroppen er for trening. Dette gjøres ved å kombinere hjertevariabilitet (HRV), søvn og aktivitet til å estimere en Daily Readiness Score (Dagsform) mellom 0 og 100. En lav DRS betyr at kroppen er lite mottakelig for trening og at du bør hvile, mens en høy DRS indikerer tipp-topp-form og at kroppen skriker etter trening.

Garmin er dog fremdeles et lite seg foran totalt sett.

Aktuelle modeller:


Huawei

Huawei er overraskende nok også gode på dette. Til tross for at de kanskje ikke herjer så voldsomt i mobilmarkedet lenger, så har de tatt store steg innen smartklokker/hybridklokker.

Alle Huawei-modellene tilbyr omfattende aktivitets- og helsefunksjoner, men de klarer ikke å samle dataen på den samme fornuftige måten som Garmin og Fitbit. I motsetning til andre smartklokker fra Apple, Samsung og Google, hat du heller ikke mulighet til å laste ned tredjeparts apper som kan veie opp for mangelen på analysefunksjoner. Til gjengjeld har Huawei-klokkene meget god batteritid.

Aktuelle modeller:


Polar

Polar hadde lenge et sterkt navn i bransjen, men har dessverre ikke tatt de store stegene de siste årene. Polar-klokkene måler puls, søvn, skritt, distanse, høydemeter, timer i aktivitet, etc., og deres siste modell Vantage V3 har en EKG-sensor som kan brukes for å måle hjertevariabilitet. Men så er det ikke så mye mer, og du får ikke den samme nyttige tilbakemeldingen om dagsform og treningstilstand som hos Garmin og Fitbit, selv om du får et forslag til når på dagen kroppen din er mest mottakelig for trening.

Aktuelle modeller:


Smartklokker fra Apple, Samsung, Google, etc..

De tradisjonelle smartklokkene fra kjente merkevarer som blant annet Apple, Samsung og Google, tilbyr alle omfattende aktivitets- og helsesporing og måler overraskende mye forskjellig. Der de svikter er på å presentere dataen på en måte som gjør det enkelt for deg og meg å tolke de fornuftig. Det finnes heldigvis en rekke tredjeparts apper som gjør dette, blant annet Welltory (omtalt her), Gentler Streak (omtalt her) og Athhlytic. Om du bruker litt tid på å sette deg inn i disse, kan du virkelig få stort utbytte av klokken. Men husk at du være forberedt på å bruke flere apper for å få maksimalt ut av klokken, og ikke bare basere deg på standard-appen.

Samtlige av de nevnte modellene under har mulighet til å utføre EKG-målinger. Samsung Galaxy Watch kan i tillegg måle blodtrykk så lenge du kalibrerer klokken en gang i måneden, samt at den kan utføre en enkel måling av kroppssammensetning.

Aktuelle modeller:


Oppsummering

Hvis du først og fremst er ute etter en aktivitetsmåler/klokke som kan måle puls, skritt og distanse, så har du egentlig uendelig mange modeller å velge mellom – både rimelige og dyre.

Ønsker du derimot en litt mer avansert aktivitetsmåler som kan hjelpe deg å holde oversikt over aktivitet, søvn, stress, energinivå og egen helse, så snevres utvalget inn til noen få modeller. Garmin Venu 3 er den soleklare vinneren på dette området, men den kommer med en relativt høy pris. «Lillebroren» Garmin Vivoactive 5 byr på de samme helseparametrene, men har forrige generasjon pulssensor som har en begrensning – den vil ikke kunne utføre EKG-målinger når/dersom Garmin får godkjent dette for bruk i Europa (allerede på plass i USA).

Foruten om dette er presisjonen god på begge klokkene, og prisen på Vivoactive gjør at den kvalifiserer til et av årets beste kjøp. Ellers kan du få veldig mye ut av Apple Watch og Samsung Galaxy Watch dersom du setter deg inn i de nevnte appene, mens Fitbit også fungerer godt til aktivitetsmåling.

Sett deg selv en maksgrense på hvor mye penger du ønsker å bruke, bestem deg for et merke, og snevre inn utvalget deretter. Uansett hvilken av de nevnte modellene du ender opp med, så blir du målt opp og ned i mente.


Del gjerne:

Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for…
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig…
Featured image for “Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger”

Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger

Ønsker du muligheten til å trene effektiv, tung og funksjonell styrketrening hjemme? Disse multigym og styrkepakkene gir deg muligheten.…
Featured image for “iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?”

iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?

iFit og Zwift er to populære treningsapper som tilbyr interaktive treningsopplevelser. Denne artikkelen hjelper deg å velge riktig til ditt…
Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”

Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig tempo og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne…
Featured image for “Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.”

Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.

Nettopp kjøpt deg ny Garmin-klokke og lurer på hvilke innstillinger som anbefales å ta i bruk? Her er mine tips…
Featured image for “Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell”

Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell

På jakt etter en ny aktivitetsmåler som hjelper deg å holde oversikt over eget aktivitetsnivå og energinivå – uten at…
Featured image for “De ulike Garmin modellene kort forklart – Velg riktig modell”

De ulike Garmin modellene kort forklart – Velg riktig modell

Alle Garmin-modellene «linet» opp. Denne guiden forklarer kort hovedtrekkene for de ulike Garmin klokkene, og hvem de passer best for.…
Featured image for “Guide – Velg riktig type og størrelse sekk”

Guide – Velg riktig type og størrelse sekk

Dagstursekk, løpesekk, langtursekk, storsekk? Det finnes et hav sekker i ulike varianter. Denne guiden hjelper deg å finne riktig sekk…
Featured image for “De beste løpeappene til Apple Watch”

De beste løpeappene til Apple Watch

Enten du eier en Apple Watch i dag, eller vurderer å skaffe deg en? Her er noen av de beste…
Featured image for “Pulsbelte og pulssensorer – En guide til alt du bør vite”

Pulsbelte og pulssensorer – En guide til alt du bør vite

På utkikk etter nytt pulsbelte? Denne guiden hjelper deg å finne det beste pulsbeltet til ditt behov, og forteller deg…
Featured image for “«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Apple Watch”

«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Apple Watch

Enten du liker å gå på tur, sykle, løpe, klatre, eller bare nyte naturen, her er 10 anbefalte apper som…
Featured image for “Garmin Training Readiness Score og HRV Status forklart”

Garmin Training Readiness Score og HRV Status forklart

Garmin pulsklokker introduserer to nye funksjoner for trening- og restitusjonsmåling. Her er alt du behøver å vite om Training Readiness…
Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery hjelper deg å holde oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på alt…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…