Garmin Fenix 8 lever videre, epix forsvinner, og Fenix har blitt oppdatert både på innsiden og utsiden. Fenix 8 leverer enormt mye, men til en (altfor) høy pris.
For tre år siden gjorde Garmin epix et comeback etter å ha vært lagt på is siden 2015. Nå er epix borte for godt, Fenix-navnet tar enda mer over, og en ny batterikonge er tilbake.
Garmin Fenix ble først lansert i 2012, og siden den gang har den gjennomgått enorme endringer. Garmin gjorde et stort skifte da de introduserte epix-serien med AMOLED-skjerm i 2021, og siden den gang har AMOLED-skjerm blitt den nye standarden.
Med utfasingen av epix-navnet kan det endelig bli litt mer orden i sakene hos Garmin. Fenix 8 AMOLED tar over for epix, mens Fenix 8 Sapphire Solar fortsetter med MIP-skjerm og solcellelading. I tillegg har Garmin introdusert en helt ny modell; Fenix E – en rimeligere utgave som gir deg det beste fra toppmodellen til en lavere pris.
Garmin Enduro har siden første generasjon så lyset i 2021 vært den store batterikongen i Garmin-familien. Enduro fikk en solid oppgradering i 2022, men siden den gang har det vært stille rundt den relativt sære modellen.
Nå er Enduro 3 på plass, og som om du ikke fikk god nok batteritid fra før, så bør Enduro 3 være nok til å overbevise selv den mest kravstore. Ønsker du likevel å tviholde på Fenix-modellen, så er Garmin Fenix 8 Sapphire Solar fremdeles en ekstremt batterigjerrig klokke.
Garmin Fenix 8
Product Name: Garmin Fenix 8
Brand: Garmin
Offer price: fra 12 099,-
Currency: NOK
Konklusjon
Garmin Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2) var de beste pulsklokkene på markedet før Fenix 8 ble lansert, og sistnevnte er ikke overraskende enda litt bedre. Om det er verdt å oppgradere, er derimot et helt annet spørsmål.
Det er all grunn til å være imponert over hva Garmin klarer å presse inn i klokkene av ulik teknologi, batteritid og funksjonalitet, men at nye funksjoner legges til, behøver ikke å være synonymt med prisøkning. COROS er er foregangsfigur hva gjelder å holde et fornuftig prispunkt, samtidig som de stadig integrerer nye funksjoner i klokkene uten å kreve mer betalt fra kunden.
Garmin Fenix 8 representerer i dag noen av de mest solide og best utstyrte pulsklokkene på markedet, og enda viktigere – de mest nøyaktige både når det gjelder GPS-sporing og pulsmåling. I tillegg er de brukervennlig og lar deg tilpasse det aller meste slik du selv ønsker.
Introduksjonen av mikrofon og høyttaler er velkomment, for ikke å nevne dykkerfunksjonalitet. Likevel er det vanskelig å se seg helt fornøyd når det mangler støtte for både LTE og trådløs lading- to funksjoner som hadde gitt høyere verdi enn enda flere funksjoner.
Garmin Fenix 8 er den beste puls- og multisportklokken du får kjøpt, men den koster egentlig alt for mye, og du får heller vurdere om du klarer deg med en av fjorårets modeller. Eller Garmin Forerunner 965.
Overall
Pros
- Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
- Tre størrelser; 43 mm, 47 mm, 51 mm.
- Større skjerm i de to minste modellene.
- Responsiv touchskjerm + 5 knapper.
- Meget god batteritid.
- Oppdatert og enda mer brukervennlig grensesnitt.
- Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
- Endelig mikrofon og høyttaler + tilgang til taleassistent.
- TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
- Multiband GNSS med nøyaktig sporing og rask oppkobling + SatIQ-teknologi.
- Imponerende god pulssensor + oksygenmetning i blodet.
- Integrert løpskraft og løpsdynamikk.
- Avansert Trenings- og restitusjonsanalyse.
- Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.
- Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
- Full støtte for dykking, fridykking og snorkling.
- Enormt mange nyttige treningsverktøy.
- Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
- Gratis dynamiske treningsprogrammer og treningsøkter.
- Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
- Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.
Cons
- Ekstremt høy pris.
- Minimale oppdateringer fra forrige modell.
- Foreløpig ingen EKG.
- Veldig lavt volum i høyttaleren.
- Hvor er LTE-alternativet?
Garmin Fenix 8-serien og Enduro 3
De har heldigvis fått litt mer konkurranse fra både COROS og Suunto det siste året, men det er liten tvil om at Garmin fortsetter å dominere markedet for avanserte pulsklokker. Lanseringen av Fenix 8-serien og Enduro 3 tar de enda et steg foran «restene», selv om også prisene begynner å bli komisk høye, og Garmin bør seriøst begynne å revurdere om de kan fortsette med en slik prisgalopp.
Uansett. Dersom du ønsker det beste på markedet akkurat nå, så er det Garmin som kommer til å pryde håndleddet ditt, men mindre du har behov og ønsker som Garmin fremdeles ikke dekker (eksempelvis LTE og eSIM støtte).
Garmin Fenix 8 Serien
Garmin Fenix 8-serien bygger videre på suksessen til forgjengerne, med flere oppgraderinger både i form av funksjonalitet og design. Serien består av flere modeller, inkludert Fenix 8 AMOLED (Glass), Fenix 8 AMOLED Sapphire, og Fenix 8 Sapphire Solar. Det finnes også en rimeligere variant under navnet Fenix E.
Modeller og design
- Fenix E (egentlig ikke en del av Fenix 8-serien): En enklere og mer prisgunstig utgave som bygger på epix-serien. Fenix E har en AMOLED-skjerm dekket med Corning Gorilla Glass og en urkasse i rustfritt stål, men mangler noen av de avanserte funksjonene som finnes i de dyrere modellene, som Multiband-GPS, mikrofon, høyttaler, LED-lykt og støtte for dykking. Klokken kommer med 16 GB minne (vs. 32 GB i Fenix 8), benytter ELEVATE 4 (forrige generasjon) pulssensor, mangler metallbeskytellsen og de lekkasjefrie knappene, og kan sees på som en Forerunner 965 i en mer robust innpakning. Kun tilgjengelig i 47 mm (1,3″ skjerm) og to ulike farger.
- Fenix 8 Glass: Standardmodellen benytter en AMOLED-skjerm dekket med Corning Gorilla Glass og en urkasse i rustfritt stål. Kommer i størrelsene 43 mm, 47 mm og 51 mm, med skjermstørrelsene 1,3″, 1,4″ og 1,4″. Tilgjengelig i flere farger.
- Fenix 8 AMOLED Sapphire: Den tøffeste modellen. Benytter en AMOLED-skjerm dekket med Sapphire glass for økt ripemotstand med en urkasse i titanium. Kommer i størrelsene 43 mm, 47 mm og 51 mm, med skjermstørrelsene 1,3″, 1,4″ og 1,4″. Tilgjengelig i flere farger.
- Fenix 8 Sapphire Solar: Den eneste modellen med MIP-skjerm (Memory In Pixel) for økt batteritid og bedre synlighet i sterkt lys, spesielt utendørs. Modellen kommer med innebygget solcellelading som er 50% mer effektiv enn Fenix 7 Pro. Kun tilgjengelig i Sapphire Titanium og størrelsene 47 mm og 51 mm, skjermstørrelsene 1,3″ og 1,4″. Tilgjengelig i to farger.
Pris og tilgjengelighet
Garmin Fenix 8 AMOLED, Fenix 8 og Fenix E kommer ikke bare med flere nye funksjoner, men også en høyere prislapp enn forrige generasjon. Prisen starter på 9 699 kr for den rimeligste modellen Fenix E, spretter opp til en startpris på 12 099 kr for Fenix 8 AMOLED GLASS 43 mm og 47 mm, opp til 13 299 kr for Fenix 8 AMOLED Sapphire 43 mm og 47 mm, og 14 499 kr for 51 mm modellen.
Garmin Fenix 8 Sapphire Solar starter på 13 299 kr for 47 mm modellen, og 14 499 kr for 51 mm modellen.
Fullstendig prisliste ligger under:
Viktige nyheter
Alle modellene i Fenix 8-serien, bortsett fra Fenix E, har de samme nye funksjonene som finnes i Garmin Fenix 7 Pro og Epix Pro (Gen 2) i tillegg til en flere nye funksjoner, et nytt brukergrensesnitt og et nytt design.
Her er de viktigste funksjonene:
- Oppdatert design: Lekkasjefrie knapper som forbedrer vanntettheten. Ny metallbeskyttelse på høyre side som dekker mikrofonen og høyttaleren.
- Større skjerm på AMOLED 43mm/47 mm: Skjermen på den minste AMOLED-modellen har økt fra 1,2″ til 1,3″. Skjermen på den mellomste AMOLED-modellen har økt fra 1,3″ til 1,4″». Gjelder kun AMOLED-modellene.
- Økt vanntetthet: Fremdeles ATM 10 sertifisert, men er nå godkjent for bru ned til 40 meter.
- Nytt grensesnitt: Mer moderne, ligner Forerunner 965, men er fremdeles helt ny for Garmin.
- Sportsspesifikke styrkeøkter: Klokkene foreslår tilpassede styrkeøkter basert på den typen trening du driver med, som løping, sykling, eller svømming. Du kan også legge inn total belastning for å følge progresjonen.
- Styrketrening integreres i Daglige Trennigsforslag.
- Søvnapne deteksjon: Oppdager og varsler dersom klokken ikke registrerer puls når den bæres på armen.
- Cloud positioning: Forbedret sporing av ruter ved å benytte tidligere data fra ruter du har gjennomført.
- Dynamisk rundtur ruting: Beregner en ny rute dersom du løper feil på en rute opprettet via «Løyper med rundreise» funksjonen
- Talekontroll: Innebygd mikrofon og høyttaler gir tilgang til funksjoner som stemmestyring, taleopptak, og muligheten til å bruke klokken med Garmin messenger-apper.
- Forbedret ski data: Viser vanskelighetsgrad for alpinbakke.
- Ruteplanlegging med «Lenger fremme»: Enklere å gi navn til veipunkter, samt planlegge en rute med «Lenger fremme» funksjonen.
- Dykkerfunksjoner: Støtte for single gas scuba aktiviteter og dykkerklarhet (tilsvarende Training Readiness for dykkere).
Skjermteknologi
Den klart viktigste nyheten for Fenix 8 er overgangen til en AMOLED-skjerm. Dette er en betydelig endring fra de tradisjonelle Memory In Pixel (MIP) skjermene som tidligere har vært et kjennetegn for Fenix-serien. AMOLED-skjermer er mye mer fargesterk og åpner for høyere oppløsning og langt flere farger enn en MIP-skjerm.
MIP-skjermen er på sin side mindre strømkrevende, og kan levere bedre synlighet i svært sterkt sollys. Garmin har derfor valgt å beholde MIP-skjermen i en av modellene, Garmin Fenix 8 Sapphire Solar.
Størrelser og design
Garmin Fenix 8-serien er tilgjengelig i tre størrelser: 43 mm, 47 mm og 51 mm. Tidligere har modellene i Fenix-serien gått under navnene «S» for den minste modellen, og «X» for den største modellen, mens epix-serien hadde betegnelsen «42 mm, 47 mm og 51 mm». Merk at 42 mm modellen nå heter 43 mm ettersom skjermen har økt som følge av tynnere rammer.
Derimot har skjermen økt på det to minste AMOLED-modellene. Urkasse-diameteren er fremdeles på 43mm/47 mm, men skjermen har økt fra 1,2″ til 1,3″ og fra 1,3″ til 1,4″. Skjermen på den mellomste modellen er med andre ord like stor som skjermen på Fenix 8 51 mm. For Sapphire Solar modellene er skjermen fremdeles 1,3″ og 1,4″.
Garmin Fenix E (den rimeligste modellen) leveres kun i 47 mm, og i to ulike farger. Garmin Fenix 8 Sapphire Solar leveres kun i 47 mm og 51 mm. Resten av modellene i Fenix 8-serien er tilgjengelig i i alle størrelsene.
I tillegg til de ulike størrelsene vil flere av modellene være tilgjengelig i et stort utvalg modeller med ulike farge og materialvalg – både med silikonreimer og stål- og skinnreim. Som vanlig vil utvalgte forhandlere (typisk urmakere) ha eksklusiv tilgang til «Premium»-modellene med skinnreim.
Som en del av Garmins outdoor-serie er Garmin Fenix 8 designet for tøffe forhold. Klokken kommer i tre varianter: Garmin Fenix 8 AMOLED Glass (standardmodell) med en urkasse i rustfritt stål og en skjerm dekket av Corning Gorilla Glass, Garmin Fenix 8 AMOLED Sapphire med en urkasse i titanium og skjerm dekket med safirglass, og Garmin Fenix 8 Sapphire Solar med en urkasse i titanium og skjerm dekket med Power Sapphire glass.
Garmin Fenix E har en urkasse i rustfritt stål og en skjerm dekket av Corning Gorilla Glass.
Fenix 8 inkluderer lekkasjefrie (induktive) knapper, er vanntett ned til 100 meter, samt godkjent for dykk ned til 40 meter (gjelder ikke Fenix E). Ettersom knappene nå er induktive, så registreres berøring uten å bruke bevegelige deler. I stedet for og trykkes ned som vanlige knapper, merker de når du berører dem ved hjelp av et elektrisk felt. Dette gjør klokken mer vanntett og holdbar, fordi det ikke er noen åpninger eller deler som kan bli slitt.
Oppsettet består av tre knapper på venstre side og to på høyre. Foruten om Fenix E er klokkene utstyrt med en ny metallbeskyttelse på høyre side som dekker mikrofonen og høyttaleren og bidrar til å gjøre klokkene enda mer robust.
Fenix-serien benytter nye tofargede Quickfit-reimer som enkelt kan byttes uten verktøy, der 43 mm, 47mm og 51 mm modellene benytter henholdsvis størrelsene 20 mm, 22 mm, og 26 mm. De tofargede reimene er både mykere, mer fleksibel, og generelt mer komfortable enn de tidligere QuickFit-reimene i et stykke silikon. Ønsker du noe enda mer komfortabelt anbefales det å prøve UltraFit nylonreimene til Garmin.
Fenix 8 AMOLED Glass | Fenix 8 AMOLED Sapphire | Fenix 8 Sapphire Solar | Fenix E | |
Størrelse | 47 x 47 x 14,6 mm | 47 x 47 x 14,5 mm | 47 x 47 x 14,5 mm | 51 x 51 x 14,9 mm |
Skjerm | 1,3″ (416 x 416 px), AMOLED | 1,2″ (260 x 260 px), MIP | 1,3″ (416 x 416 px), AMOLED | 1,4″ (280 x 280 px), MIP |
Vekt | 70 g | 79 g | 70 g | 89 g med silikonrem / 145 g med titanrem |
LED-lykt | Ja | Nei | Nei | Nei |
Pulssensor | ELEVATE 5 | ELEVATE 5 | ELEVATE 5 | ELEVATE 4 |
Lagring | 32 GB | 16 GB | 32 GB | 16 GB |
Batteritid
Batteritiden har alltid vært Fenix sin styrke, spesielt for utendørsentusiaster og ultraløpere som deltar i langvarige aktiviteter. Fenix 8 leverer bedre batteriytelse enn sine forgjengere, noe Garmin har oppnådd gjennom nye strømsparingsfunksjoner og inkluderingen av mer effektiv solcelleladingsteknologi.
Batteritiden avhenger av størrelse og bruk, men du kan uansett forvente god batteritid selv fra den minste 43 mm modellen. Det er likevel viktig å merke seg at batteritiden får en betydelig boost med økt størrelse. Fra 43 mm til 51 mm nesten tredobles batteritiden. Tilsvarende, dersom du velger Solar-modellen vil du få nesten enda en dobling fra AMOLED-modellen i tilsvarende størrelse.
Klokkene benytter den samme proprietær ladekabelen med USB-C i enden, og en fullading tar ca. 60 minutter.
Tabellen under viser oversikt over batteritiden for de ulike modellene:
Modell | Smartklokke | Kun GPS | Alle satellittsystemer | Alle satellitt systemer og multibånd |
Fenix E | 47 mm: opptil 16/6 dager | 47 mm: opptil 42/30 timer | 47 mm: opptil 32/24 timer | |
Fenix 8 AMOLED Glass/Sapphire (skjerm alltid på bakserst) | 43 mm: opptil 10/4 dager 47 mm: opptil 16/7 dager 51 mm: opptil 29/13 dager | 43 mm: opptil 28/22 timer 47 mm: opptil 47/37 timer 51 mm: opptil 84/65 timer | 43 mm: opptil 23/18 timer 47 mm: opptil 38/30 timer 51 mm: opptil 68/54 timer | 43 mm: opptil 21/16 timer 47 mm: opptil 35/28 timer 51 mm: opptil 62/49 timer |
Fenix 8 Sapphire Solar (solcelle bakerst) | 47 mm: opptil 21/28 dager 51 mm: opptil 30/48 dager | 47 mm: opptil 67/92 timer 51 mm: opptil 95/149 timer | 47 mm: opptil 48/59 timer 51 mm: opptil 68/92 timer | 47 mm: opptil 37/43 timer 51 mm: opptil 52/65 timer |
Enduro 3 | 51 mm: opptil 36/90 dager | 51 mm: opptil 120/320 timer | 51 mm: opptil 80/144 timer | 51 mm: opptil 60/90 timer |
Modell | Smartklokke | Kun GPS | Alle systemer | Multiband-GPS |
epix Pro (Gen 2) (skjerm alltid på bakserst) | 42 mm: opptil 10/4 dager 47 mm: opptil 16/6 dager 51 mm: opptil 31/11 dager | 42 mm: opptil 28/20 timer 47 mm: opptil 42/30 timer 51 mm: opptil 82/58 timer | 42 mm: opptil 21/16 timer 47 mm: opptil 32/24 timer 51 mm: opptil 62/48 timer | 42 mm: opptil 13/10 timer 47 mm: opptil 20/15 timer 51 mm: opptil 38/30 timer |
Fenix 7 Pro Sapphire Solar (solcelle bakerst) | 42 mm: opptil 11/14 dager 47 mm: opptil 18/22 dager 51 mm: opptil 28/37 dager | 42 mm: opptil 37/46 timer 47 mm: opptil 57/73 timer 51 mm: opptil 89/122 timer | 42 mm: opptil 26/30 timer 47 mm: opptil 40/48 timer 51 mm: opptil 63/77 timer | 42 mm: opptil 15/16 timer 47 mm: opptil 23/26 timer 51 mm: opptil 38/41 timer |
Enduro 2 | 51 mm: opptil 34/46 dager | 51 mm: opptil 110/150 timer | 51 mm: opptil 78/96 timer | 51 mm: opptil 68/81 timer |
Nytt brukergrensesnitt og enklere menyer
Fenix 8-serien har fått et nytt, mer moderne brukergrensesnitt som gir bedre oversikt og gjør det enklere og raskere å navigere i menyene. Klokken har også oppdaterte visuelle elementer og en forbedret struktur som gjør det lettere å finne og bruke de funksjonene du trenger.
Nå er nesten alle innstillinger som kan justeres for en spesifikk aktivitet samlet under den aktuelle aktiviteten. Treningsforslag, navigasjon og ruter vises også umiddelbart når du åpner aktivitetsmenyen.
En annen ny funksjon er muligheten til å feste tre favorittaktiviteter øverst i aktivitetsprofilene. «Varsler» er også lettere tilgjengelige ved å sveipe ned fra toppen av skjermen (kan deaktiveres slik at det forblir en vanlig widget). I tillegg er det en ny tastelås som aktiverer seg selv etter noen sekunder uten bruk, og du må sveipe fra topp til bunn for å låse opp skjermen.
Apropos varsler; disse kan aktiveres eller deaktiveres fra å vises på skjermen, men dersom de er aktivert, så er det kun valg mellom å vise de i 30 sekunder, 1 min eller 3 min. Selv 30 sekunder er altfor lenge dersom du midt under en treningsøkt har behov for å sjekke puls, tid, distanse, etc., og et irriterende varsel dekker skjermen i et halvt minutt. Kjære Garmin, gi oss mulig til å velge 10 sekunder, eller enda bedre; valgfritt.
Selv om Garmin ikke har nevnt det, ser det ut til at menyene åpnes raskere enn på epix Pro/fenix Pro, og generelt flyter alt litt mer sømløst enn før.
For de med redusert syn kan du nå justere skriftstørrelsen fra 1 til 10, i motsetning til tidligere da det bare var tre valg tilgjengelig.
Innebygd mikrofon gjør Fenix 8 enda smartere
For første gang i en Fenix-modell – Fenix 8 har en innebygd mikrofon. Mikrofonen ble først introdusert i Garmin Venu 2 Plus, og har siden funnet veien til kun Venu 3. Ettersom Garmin ikke har omfavnet LTE og eSIM-støtte, så kreves det fremdeles at du er tilkoblet telefonen for å ta i bruk funksjonen, men deretter kan du starte og motta samtaler direkte fra klokken, lytte til musikk via den innebygde mikrofonen, eller snakke til den innebygde taleassistenen. Alt dette skal i utgangspunktet bidra til å gjøre klokkene mer allsidige og funksjonelle som både smartklokke og treningsklokke.
PS: For å kunne bruke Taleassistenten med låst skjerm på iPhone, så må du deaktivere «Krev Face ID for å låse opp iPhone». (Finnes under Innstillinger – Face ID og kode».
En annen funksjon som ikke krever tilkobling til telefonen, er «Talenotater» som lar deg lese inn ulike meldinger som du kan spille av senere, samt «Talekommando» som lar deg be om ulike oppgaver som «Start en styrketreningsøkt», «Sett nedtelling på 5 minutter», «Lagre veipunkt», eller aktivere andre viktige og ofte brukte funksjoner. Talekommando støtter foreløpig ikke norsk, så du må eventuelt bruke engelsk. Så lenge du ber om relativt enkle ting, og snakker tydelig, så klarer klokken å utføre handlingen.
Introduksjonen av en høyttaler og mikrofon gjør Fenix 8 til de smarteste klokkene i outdoor-serien til nå, og stiller de på linje med den mer aktivitets- og hverdags fokuserte Venu 3.
Av andre smartfunksjoner finner vi støtte for offline strømming via tjenester som Spotify, Deezer eller YouTube Music, mulighet for å lagre musikk direkte på klokken (32 GB lagring på alle bortsett fra Fenix 8 E som har 16 GB) eller kontrollere musikken på telefonen, støtte for smartvarsler med mulighet for å besvare meldinger for Android-brukere (ikke mulig med iOS), kontaktløs betaling gjennom Garmin Pay, og tilgang til et stort utvalg urskiver, datafelter, programmer og apper via Garmin Connect IQ Store. Her kan du f.eks. laste ned GoPro-appen (koster 80 kr) som lar deg kontrollere et kompatibelt GoPro-kamera fra klokken.
Klokken benytter Bluetooth for og kobles til mobilen, men benytter også WiFi for raskere ned- og opplastning av aktivitets- og treningsdata, samt oppdatering av programvare og nedlasting av kart.
Lommelyktfunksjon
Alle modeller i Fenix 8 (utenom Fenix E) inkluderer en lommelyktfunksjon (LED-lykt). Lommelykten har vært høyt verdsatt i Fenix 7 Pro- og epix Pro (Gen 2)-serien og har vist seg å være svært nyttig for både inne- og utendørsaktiviteter og nødsituasjoner.
Lommelykten er den samme som på Fenix 7 Pro/epix Pro (Gen 2), og lyser veldig godt opp. Mørkner du ute så er det null problem å bruke lyset fra lykten til å komme deg hjem, med mindre du har veldig lang vei tilbake…
Bortsett fra lysstyrken er funksjonaliteten lik med blant annet fire ulike lysstyrker, samt tre ulike moduser; SOS Modus, Blink, og Rødt Lys. Du kan selv justere hastigheten for hvor raskt lykten skal blinke, og hvilken farge den skal blinke i. Den kan til og med blinke i takt med stegfrekvensen din når du løper.
Samme (gode) pulssensor som tidligere
Samtlige Fenix 8 modeller foruten Fenix E benytter den samme Elevate Gen 5 pulssensoren som Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2). Dette er Garmin sin nyeste og beste pulssensor, og regnes som en av de beste på markedet. Pulsmålingen fungerer både over og under vann, selv om presisjonen under vann kan variere. Av andre pulssensorer er det nok kun Apple Watch som er i nærheten av å matche den samme presisjonen.
Garmin Fenix E benytter ELEVATE 4 pulssensoren som også finnes i Garmin epix (Gen 2) og Forerunner 965. Dette er også en meget god pulssensor, men hakket bak ELEVATE 5, og den har ikke mulighet til å utføre en EKG-måling dersom Garmin får godkjenning for dette i Europa etterhvert. Den 5.generasjonen benytter flere grønne LED-dioder fordelt over en større overflate som gir den bedre kontakt med hudoverflaten.
Optisk pulsmåling er dog individuelt, så presisjonen vil variere fra person til person. Til høyintensitets økter anbefales fremdeles å bruke en ekstern pulssensor.
Multiband-GPS og suveren presisjon
Garmin Fenix 8 Glass/Sapphire er utstyrt med Multi-GNSS og multiband-GPS som lar klokken benytte flere frekvenser fra en stor mengde satellitter samtidig, noe som reduserer risikoen for feilmålinger i krevende terreng som trange gater, dype daler, tette skogområder og steile fjell.
Tilkobling til flere satellittsystemer krever mer strøm, men Garmin gjør det enkelt å velge ved å ta i bruk SatIQ-teknologi som optimaliserer GNSS-innstillingene automatisk for å balansere presisjon og batteriforbruk. SatIQ sikrer at du får det beste av to verdener, med nøyaktige GPS-målinger og lang batteritid.
En av nyhetene for Garmin Fenix 8 er «Cloud positioning» som skal forbedre nøyaktigheten på sporingen ved å benytte tidligere data fra ruter du har gjennomført. Under Innstillinger – System – Avansert – Dataregistrering, kan du aktivere «Posisjonsforbedring». Dette kan settes til «Opptil 12 timer» eller «Av».
Akkurat som sin forgjenger leverer Garmin Fenix 8 Sapphire meget presise målinger i nesten alle situasjoner, og klokken kobler seg raskt opp mot satellittene- ofte i løpet av noen sekunder. SatIQ-teknologien gjør det også mulig for enheten å bruke minimal batterikapasitet når det er nødvendig, uten å ofre nøyaktigheten.
For lengre konkurranser eller ekspedisjoner kan du manuelt justere GNSS-innstillingene og lagre disse som egne batterimoduser, som enkelt kan aktiveres når behovet oppstår. Dette gir muligheten til å maksimere batteritiden ved å deaktivere visse funksjoner (f.eks. pulssensor, Bluetooth, kart) når de ikke er nødvendige.
Fenix 8 inkluderer også en barometrisk høydemåler med stormvarsel, magnetisk kompass og termometer. Barometeret gir svært nøyaktige høydemålinger, og termometeret brukes både til å måle omgivelsestemperaturen og til å beregne varme- og høydeakklimatisering, noe som er nyttig i nye høyder og varme omgivelser.
Aktivitets- og helsemåling
Garmin Fenix 8 Pro er ekstremt velutstyrt hva gjelder trenings- og helsefunksjoner, og inkluderer HRV Status, Body Battery, Training Readiness, avansert Søvnmåling, og Training Load som gir detaljert innsikt i trenings- og restitusjonsprosessen.
Nytt for Fenix 8 er støtte for oppdagelse av søvnapné, selv om Garmin bevisst har unnlatt å bruke begrepet. I realiteten vil klokken oppdage og varsle dersom den ikke registrerer puls når den bæres på armen. Ved tilfelle av søvnapné vil klokken aktivere hendelsesregistrering å sende et nødvarsel til utvalgte kontakter, og eventuelt ringe nødnummeret dersom dette er aktivert og du er tilkoblet telefonen. Tidligere har klokken kun varslet ved unormal høy/lav puls.
Klokken registrerer alt fra puls, hjertevariabilitet (HRV), HRV Status, oksygenmetning, Body Battery, skritt, tilbakelagt distanse og antall høydemeter, kaloriforbruk, respirasjonsfrevens, væsketap, Hudtemperatur, stress og søvn. For søvnmålingen måles tid brukt i ulike søvnfaser (lett, dyp og REM), samt våkentid, og klokken gir en samlet søvnscore fra 0 til 100 som oppsummerer søvnkvaliteten.
Body Battery estimerer kroppens tilgjengelige energi basert på faktorer som puls, HRV, stress, søvn og aktivitet, og angir dette på en skala fra 0 til 100 (høyere er bedre). Scoren er dynamisk og endrer seg forløpende gjennom dagen. Da Garmin introduserte Body Battery for mange år siden så var den stort sett alltid 100, men etterhvert som de har forbedret algoritmene har den blitt imponerende samstemt med hvordan kroppen føler seg.
Hver morgen presenterer klokken en tilpassbar Morgenrapport som gir oversikt over nattens søvn, restitusjonsstatus, HRV-status, treningsberedskap, samt dagens vær og kalender, og i Garmin Connect-appen får du oversikt over alle dataene langt tilbake i tid slik at du kan se trender og hvordan helsen og formen din utvikler seg.
Treningsfunksjoner
Garmin Fenix 8 gir deg tilgang til over 50 forhåndsinnstilte aktivitetsprofiler, inkludert løping, sykling, svømming, Multisport, styrketrening, golf, yoga og mye mer. Savner du en aktivitetsprofil, kan du enkelt opprette den selv.
Alle aktivitetsprofilene er forhåndsinnstilt med passende datafelter (mellom 1-8 felter per urskive) og kan tilpasses etter behov. Utvalgte profiler gir mer avanserte data og statistikk.
Blant annet vil Ski/Alpint og Snowboard registrere automatisk antall nedkjøringer, skille mellom tid i heis og nedkjøringer, samt vise informasjon som hastighet og høydemeter. Terrengsykling inkluderer antall hopp, hoppdistanse og tid i luften, i tillegg til de vanlige målingene som hastighet og distanse. For Surfing registrerer klokken antall bølger du surfer, lengde og hastighet per bølge, og for Langrenn gir klokken, sammen med HRM-Pro pulsbånd, avanserte målinger av øktens belastning, inkludert kraftmåling.
Oppsettet for datafelter og skjermen kan gjøres både på klokken og i appen, og er for så vidt en grei prosess, men tidkrevende. Jeg skulle likt å se Garmin gjøre det mer likt både COROS, Suunto og Polar der man hele tiden har oversikt over de ulike skjermene samtidig som listen med valgfrie felter vises. Nå må du huske hvordan skjermen ser ut samtidig som du velger nye felter. Og ikke minst tar det unødvendig lang tid å bytte et datafelt.
Dykking
Nytt for Fenix 8 er støtten for aktivitetsprofilen Dykking med «Enkeltgassmodus» som tillater dykking med én enkelt gassblanding, men også åpner muligheten for å konfigurere opptil elleve reservegasser. I tillegg er det støtte for «Fridykkingsmodus» som gir spesifikke data med høy oppdateringsfrekvens, samt «Snorkel».
Klokken er godkjent for dykk ned til 40 meters dybde, men tåler trykk tilsvarende 100 meter under havoverflaten. Dette gjør Fenix 8-serien langt mer attraktiv for brukere som tidligere har måttet velge den avanserte dykkercomputeren Garmin Descent Mk3i, eller Apple Watch Ultra 2.
I tillegg til dykkemodusene inkluderer Fenix 8 informasjon om overflateintervall, flyforbudstid, N2-belastning, CNS, OTU og status for vevsbobler. I utgangspunktet får du alle funksjonene fra Descent-serien, men ikke trådløs integrasjon av luft/gass, de mest avanserte dykkermodusene, eller «Dykkerklarhet», som tilsvarer Treningsklarhet (Training Readiness», men med enda større fokus på dykk.
Avanserte treningsfunksjoner
Fenix 8 tilbyr avanserte treningsfunksjoner som integrert løpskraftmåling og Avansert løpsdynamikk uten behov for eksterne sensorer. «Ytelse i sanntid» gir deg innsikt i hvor mye krefter du har igjen under løp eller sykling, og «Visual Race Predictor» gir deg et estimat på sluttid for distanser som 5 km, 10 km, halvmaraton og maraton. Klokken inkluderer også «Endurance Score», som kombinerer treningsdata fra alle aktiviteter for å vurdere din generelle utholdenhet, og «Hill Score» som måler prestasjonen din i motbakker over tid.
I Garmin Connect-appen får du tilgang til gratis treningsprogrammer for sykkel, løp og styrke (nytt), samt en rekke styrkeøkter. Du kan også opprette helt egne tilpassede økter for ulike aktiviteter. Dersom du følger en styrke- eller yogaøkt vil klokken vise en video av en animert figur som demonstrerer øvelsene.
Andre nyttige funksjoner inkluderer «PacePro», som gir tempoveiledning under treningen, «Høydejustert tempo» som beregner den faktiske hastigheten din når du løper i motbakke, og «ClimbPro», som gir detaljert informasjon om opp- og nedoverbakker på ruten din. Med «Strava Live Segments» har du alltid kontroll på når segmentene starter og slutter, og «Daglige foreslåtte treningsøkter» gir deg anbefalte treningsøkter basert på din nåværende treningstilstand og dagsform. Disse inkluderer nå styrkeøkter i tillegg til løp- og sykling.
Garmins avanserte Trenings- og restitusjonsanalyse, «Training Load», hjelper deg å optimalisere balansen mellom trening og hvile, mens helseverktøy som «HRV Status» og «Training Readiness» gir deg innsikt i hvordan kroppen din takler stress og hvor klar den er for trening. Klokken estimerer også VO2-maks og «Kondisjonsalder».
Andre viktige punkter er bred støtten for ANT+ og BLE slik at du kan koble til eksterne sensorer som løpsdynamikksensor, tempe-sensor, wattmåler til sykkel, Varia-sykkelradar/lykt, treningsapparater som utvalgte tredemøller og romaskiner, og mye mer. Benytter du for eksempel aktivitetsprofilen «Tredemølle», søker klokken automatisk etter kompatibelt tilbehør som f.eks. en tredemølle, mens profilen «Innendørs roing» lar deg koble klokken opp mot en kompatibel romaskin.
Kart og navigering
Garmin Fenix 8 har de samme avanserte kartfunksjonene som tidligere modeller, men med små forbedringer som gjør navigasjonsopplevelsen bedre.
Samtlige Sapphire-modeller av Fenix 8 kommer forhåndslastet med TopoActive-kart for din «lokale region» (dvs. for oss i Norge er dette Amerika og Europa), samt kart over mer enn 43 000 golfbaner og over 2000 skianlegg. For «Glass»-modellen kan disse lastes ned gratis via Garmin Express, og det samme gjelder for Sapphire-modellene dersom det er behov for å laste ned flere kart for ulike verdensdeler.
Dersom du planlegger å bruke kartene aktivt, så anbefales helt klart Fenix 8 AMOLED fremfor Fenix 8 Sapphire Solar ettersom kartene fremstår mer detaljrike og tydelige enn på den blassere MIP-skjermen. Detaljnivået kan for øvrig justeres i tre nivåer – høy, normal og lav – og du kan velge ulike karttema som popularitet, marint, høykontrast, mørkt, og skianlegg. I tillegg kan du velge å aktivere skyggelegging som fremhever kontraster som fjellformasjoner, daler, etc..
Med Garmins ruteplanlegger kan du enkelt opprette en rute i Garmin Connect eller Garmin Explore-appen, eller importere en GPX-fil fra hvilken som helst nettside eller app. Deretter vil klokken guide deg gjennom hele ruten med tydelige retningsanvisninger. Går du feil vil klokken guide deg tilbake til stien, eller beregne en ny rute umiddelbart. Her er Garmin uslåelige, og de er nærmest umulig å navigere feil.
Garmin har også optimalisert ytelsen på Fenix 8, slik at navigasjon og kartbruk går raskere, samtidig som det har blitt mye enklere å legge til veipunkter når du oppretter en rute.
Ettersom Garmin sine kart er Rutbare og inneholder mengder av informasjon om adresser, severdigheter, stedsnavn, mm., så kan du søke opp en adresse/sted direkte fra klokken å starte navigeringen. «Rundt meg»funksjonen viser aktuelle POIs (interessepunkter) rundt deg, «NextFork» viser avstand og navn på neste sti- eller veikryss på kartet slik at du enklere kan planlegge ruten din underveis, og «Tilbake til start» lar deg velge korteste vei tilbake, eller nøyaktig samme vei som du kom.
«Løyper med rundreise» bruker popularitetsruting for å automatisk foreslå 2-4 ruter basert på populære rundturer i området. Du kan velge distanse og retning for løp, tur eller sykkelritt. Disse har nå blitt dynamiske slik at klokken umiddelbart beregner en ny rute dersom du løper feil (gjaldt tidligere kun ved vanlig navigering).
Garmin Share
Garmin Share gjør det enkelt å dele egenplanlagte ruter, treningsøkter og posisjoner med andre som bruker kompatible Garmin-enheter. Dette gjør det mulig å synkronisere og dele informasjon direkte fra klokken til andre enheter, slik at venner, familie eller treningspartnere kan følge samme rute eller treningsopplegg. Du kan også dele mellom egne enheter.
Garmin Share fungerer plettfritt. og er en praktisk løsning for å dele aktiviteter raskt, enten du er ute på tur, trener sammen med andre, eller bare vil dele favorittløypene dine. Funksjonen er spesielt nyttig for grupper som ønsker å holde seg på samme spor uten kompliserte oppsett, for eksempel en større gruppe på sykkeltur.
Garmin Messenger
Garmin Messenger er en gratis kommunikasjonsapp som lar deg sende tekstmeldinger til venner og familie direkte fra smartklokken din. For at dette skal fungere, må mottakeren også ha installert Garmin Messenger-appen. Appen er nyttig for å holde kontakten når du er på farten, spesielt i områder uten mobildekning, siden den kan bruke satellittkommunikasjon via kompatible Garmin-enheter.
Sikkerhetsfunksjoner
Andre praktiske funksjoner inkluderer hendelsesregistrering, som lar deg sende et varsel til utvalgte kontakter hvis du trenger hjelp. Funksjonen aktiveres automatisk hvis klokken registrerer et fall eller en ulykke og du ikke gjenopptar aktiviteten, eller manuelt ved å holde inne Power-knappen.
Ved å aktivere LiveTrack og sanntidsdeling av aktiviteter, kan du la utvalgte kontakter følge med på din posisjon på kartet i løpet av en treningsøkt eller konkurranse.
Garmin Connect
Garmin Connect er Garmin sin plattform for å samle og analysere data, samt tilpasse innstillinger for både klokken og synkronisering med tredjepartstjenester (tilgjengelig som både nettside og app).
Appen samler inn mengder av data, men Garmin har gjort den enkel å bruke og tilpasse. Du kan selv fjerne/legge til felter som skritt, oksygenmetning og søvn med enkle sveip.
I appen kan du delta i utfordringer, konkurrere med venner, analysere treningsstatistikk, opprette løyper, og bruke treningsprogrammer som Garmin Coach. Du kan også sette opp egne treningsøkter, intervaller, PacePro-strategier, få tilgang til ulike segmenter, samt koble til tredjepartsapper som Strava, MyFitnessPal, Google Fit eller Apple Health slik at øktene dine synkroniseres automatisk.
Gjennom Garmin Connect IQ Store får du tilgang til apper som utvider funksjonaliteten til enheten, inkludert nye aktivitetsprofiler, datafelter, værapper og et stort utvalg av urskiver. Mange av disse er gratis, mens andre koster litt.
Konkurrenter
Garmin har lenge vært dominerende i toppsegmentet av pulsklokker, og det fortsetter de for så vidt å være. Men, om Fenix 8-serien er klokken som skal lede ann som bestselger, er nok heller tvilsomt. I hvert fall ikke dersom prisen ikke endres.
Garmin Fenix 7 Pro og Garmin epix Pro (Gen 2) byr på den samme gode pulssensoren og GPS-en, de to viktigste punktene med en pulsklokke. Du får nesten alle de samme trenings- og aktivitets-/helsemålings funksjonene, den samme gode navigeringen, god batteritid, og topp byggekvalitet. Alt til en mye lavere pris. Garmin Enduro 3 (ventes inn til test), gir deg nesten alt fra Fenix 8 Sapphire Solar, men til en mye lavere pris. Kanskje er dette året hvor Enduro-serien skal slå tilbake?
Dersom du klarer deg med forrige generasjon pulssensor, litt spinklere byggekvalitet, og uten LES-lykt, kan du slippe unna med en Forerunner 965 til enda lavere pris, og du får den samme store skjermen som på Fenix 8 47mm/51mm.
COROS tilbyr APEX 2 Pro til 5500 kr – en latterlig godt utstyrt klokke til en nesten for lav pris. Du får den samme MIP-skjermen som på Fenix 8 Sapphire Solar, forhåndsinstallerte kart og meget god batteritid.
Suunto har vært på bærtur i mange år, men deres siste modell Suunto Race S imponerer også stort med forhåndsinstallerte kart og AMOLED-skjerm til «kun» 4199 kr. Til Garmin sin fordel så bommet Polar fullstendig da de lanserte Grit X2 Pro til 8500 kr i vår. 10 000 kr dersom du ønsker modellen i titanium. Det beste alternativet fra Polar er derfor Vantage V3 (6499 kr), men selv denne når ikke Garmin til anklene, og jeg ville heller valgt COROS til en enda rimeligere penge.
Alt i alt. Garmin Fenix 8 er uten tvil en god klokke, og antageligvis den beste på markedet i dag. Men om det er verdt prisen? Tja… I mine øyne «nei», men hver sin lommebok. Garmin må i hvert fall seriøst revurdere hvordan de skal prissette produktene sine fremover, for denne prisgaloppen kan umulig fortsette.
Garmin Forerunner 965 (Test: Garmin Forerunner 965)
Garmin Forerunner 965 gir deg alle de avanserte og omfattende funksjonene fra Fenix 8, men pakker det inn i en lettere og noe spinklere innpakning. FR965 benytter forrige generasjon pulssensor, men den er fremdeles meget god. GPS er «spott on», passformen er meget god, og skjermen er like stor som på den største Fenix 8-modellen. Her får du veldig mye for pengene. Dog mister du LED-lykten.
Garmin Enduro 3
Garmin Enduro 3 ventes fremdeles inn til test, men det er ikke vanskelig å anbefale denne basert på spesifikasjonene på papiret. Her får du så godt som alt fra Fenix 7 Sapphire Solar bortsett fra metallbeskyttelsen på høyre side, mikrofon og høyttaler med tilhørende funksjoner, samt dykkerfunksjoner. Batteritiden er til gjengjeld enda bedre, og prisen? 10 899,-
Garmin Fenix 7 Pro (Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar)
Kort og greit: Garmin Fenix 7 Pro gir deg alt fra Fenix 8 bortsett fra det nye grensesnittet og noen ytterst få funksjoner. Du får topp byggekvalitet (dog ikke sertifisert for dykking), lang batteritid, solcellelading i skjermen, og nøyaktig GPS. Og alt til en mye bedre pris.
Garmin epix Pro (Gen 2) (Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire)
Som for Fenix 7 Pro: Garmin epix Pro (Gen 2) gir deg nesten alt fra Fenix 8, den samme gode AMOLED-skjermen, godkjent batteritid, topp GPS-presisjon, den beste pulssensoren, og Garmin sin flotte Rutbare kart. Og alt til en mye bedre pris så klart.
Suunto Race S (Test: Suunto Race S)
Suunto Race S er det beste alternativet fra Suunto, men en pris som kan tiltrekke seg en stor gruppe brukere. Suunto Race S byr på en stor og lettlest AMOLED-skjerm, innebygde kart, gode navigeringsfunksjoner, omfattende helse- og aktivitetsmåling, og grunnleggende smartfunksjoner. Likevel, den er ikke i nærheten av Garmin Fenix 8 på noen av delene, og presisjonen på pulsmålingen er ikke like god. For øvrig er det nesten ett kupp med tanke på prisen.
Polar Grit X2 Pro (Test: Polar Grit X2 Pro)
Polar Grit X2 Pro er det nærmeste fra Polar. Grit X2 Pro byr på en stor og flott AMOLED-skjerm med ripebestandig safirglass, forhåndsinnstallerte kart, og tilbyr avanserte treningsfunksjoner. Grit X2 Pro gir imidlertid ikke avanserte smartfunksjoner som musikklagring og kontaktløs betaling, eller på langt nær like avanserte aktivitets- og helsemåling, samt treningsfunksjoner, som Fenix 8. Polar klarer heller ikke å levere den samme presisjonen på verken GPS eller pulsmålinger.
Apple Watch Ultra 2 (Test: Apple Watch Ultra 2)
Apple Watch Ultra 2 tilbyr enestående smartklokke-funksjonalitet (LTE-støtte) en stor og lyssterk skjerm, og ikke minst et enormt utvalg av apper. Ultra 2 har batterilevetid på cirka 36 timer ved vanlig bruk, og opptil 60 timer med batterisparingsmodus. Planlegger du aktiviteter over flere døgn blir dette raskt for kort, og du bør lade med 1-2 dagers mellomrom. Til gjengjeld tilbyr den på avanserte funksjoner som mobilforbindelse og muligheten til å foreta og motta anrop fra klokken. Ikke minst er presisjonen på både GPS og pulssensor imponerende god.
Samsung Galaxy Watch Ultra (Test: Samsung Galaxy Watch Ultra)
Samsung Galaxy Watch Ultra er en robust og funksjonsrik smartklokke spesielt designet for friluft og trening. Klokken byr på solid byggekvalitet og den beste batteritiden i noen Wear OS-klokke (ca. 2 dager). Fokuset på aktivitets- og helsemålinger er høyt prioritert, sammen med flere og flere treningsfunksjoner. Tilgangen til apper gjennom Google Play gir store muligheter for å utvide bruksområde, og du får en ekte smartklokke med mulighet for LTE-tilkobling.
Konklusjon
Garmin Fenix 8
Product Name: Garmin Fenix 8
Brand: Garmin
Offer price: fra 12 099,-
Currency: NOK
Konklusjon
Garmin Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2) var de beste pulsklokkene på markedet før Fenix 8 ble lansert, og sistnevnte er ikke overraskende enda litt bedre. Om det er verdt å oppgradere, er derimot et helt annet spørsmål.
Det er all grunn til å være imponert over hva Garmin klarer å presse inn i klokkene av ulik teknologi, batteritid og funksjonalitet, men at nye funksjoner legges til, behøver ikke å være synonymt med prisøkning. COROS er er foregangsfigur hva gjelder å holde et fornuftig prispunkt, samtidig som de stadig integrerer nye funksjoner i klokkene uten å kreve mer betalt fra kunden.
Garmin Fenix 8 representerer i dag noen av de mest solide og best utstyrte pulsklokkene på markedet, og enda viktigere – de mest nøyaktige både når det gjelder GPS-sporing og pulsmåling. I tillegg er de brukervennlig og lar deg tilpasse det aller meste slik du selv ønsker.
Introduksjonen av mikrofon og høyttaler er velkomment, for ikke å nevne dykkerfunksjonalitet. Likevel er det vanskelig å se seg helt fornøyd når det mangler støtte for både LTE og trådløs lading- to funksjoner som hadde gitt høyere verdi enn enda flere funksjoner.
Garmin Fenix 8 er den beste puls- og multisportklokken du får kjøpt, men den koster egentlig alt for mye, og du får heller vurdere om du klarer deg med en av fjorårets modeller. Eller Garmin Forerunner 965.
Overall
Pros
- Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
- Tre størrelser; 43 mm, 47 mm, 51 mm.
- Større skjerm i de to minste modellene.
- Responsiv touchskjerm + 5 knapper.
- Meget god batteritid.
- Oppdatert og enda mer brukervennlig grensesnitt.
- Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
- Endelig mikrofon og høyttaler + tilgang til taleassistent.
- TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
- Multiband GNSS med nøyaktig sporing og rask oppkobling + SatIQ-teknologi.
- Imponerende god pulssensor + oksygenmetning i blodet.
- Integrert løpskraft og løpsdynamikk.
- Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
- Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.
- Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
- Full støtte for dykking, fridykking og snorkling.
- Enormt mange nyttige treningsverktøy.
- Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
- Gratis dynamiske treningsprogrammer og treningsøkter.
- Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
- Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.
Cons
- Ekstremt høy pris.
- Minimale oppdateringer fra forrige modell.
- Foreløpig ingen EKG.
- Veldig lavt volum i høyttaleren.
- Hvor er LTE-alternativet?