Test: Apple Watch Ultra 2

27. september, 2023 (oppdatert 27. februar 2024)

Featured image for “Test: Apple Watch Ultra 2”

Årets Apple Watch Ultra 2 fremstår kanskje som en skuffelse på papiret, men det er fremdeles en av de beste smartklokkene du får kjøpt.

Apple Watch er verdens mestselgende smartklokke, og med fjorårets Watch Ultra-lansering kunne Apple for første gang tilby en mer robust «treningsklokke» med lengre batteritid og langt kraftigere byggkvalitet. Apple Watch Ultra tok umiddelbart av ettersom den klarte å dekke over en av Apple Watch sine største svakheter – nemlig batteritiden. Om den 2.utgaven av multisportklokken kommer til å selge like godt, gjenstår å se…Apple Watch Ultra 2
Apple Watch Ultra 2

Product Name: Apple Watch Ultra 2

Brand: Apple

Offer price: 10990

Currency: NOK

Konklusjon

Apple Watch Ultra 2 i seg selv byr på svært lite nytt fra sin forgjenger, men så var Watch Ultra allerede en svært god klokke. Kombinert med en enda litt raskere S9 SiP og det polerte watchOS 10, så er det lett å like Apple Watch Ultra 2 dersom du er glad i Apple-produkter og vil ha en brukervennlig klokke som passer inn en aktiv hverdag.

Derimot er det skuffende å se at Apple ikke leverer på det området flest ønsker å se forbedringer på, nemlig batteritid – og i tillegg glitrer klokken fremdeles med sitt fravær av kart.

Selv om Apple Watch Ultra egentlig har svært få mangler, så er de to støreste manglene det som gjør den underlegen de største konkurrentene, og for mange vil en helt vanlig Apple Watch Series-modell være et bedre kjøp. Den leverer praktisk talt den samme opplevelsen (foruten om enda litt kortere batteritid), og sitter i tillegg mer komfortabelt på hånden.

Det er umulig å ikke si at Apple Watch Ultra 2 er en meget god klokke, men det er ikke mulig å si at den er verken bedre eller dårlige enn alternativene. Her er det kun opp til hver enkelt å kjenne sitt eget bruksbehov.

Overall
90%
90%

Pros

 • Solid byggekvalitet.
 • Lettlest og lyssterk skjerm.
 • Lynrask i bruk. Siri behandles nå direkte på klokken.
 • En mengde aktivitetsprofiler med gode tilpasningsmuligheter.
 • Integrert kraftmåling og løpsdynamikk.
 • Støtte for tredjeparts sensorer på sykkel (kraftmåling, hastighet- og kadenssensor).
 • Markedets mest presise pulssensor?
 • Nøyaktig gps og rask oppkobling.
 • Suveren støtte for tredjeparts apper.
 • Godkjent batteritid som smartklokke. Rask lading.
 • Spareblussmodus gir mange flere brukstimer.
 • LTE-støtte.
 • Sikkerhetsfunksjoner, kræsj- og falldeteksjon, Sirene.
 • God kvalitet på høyttaler og mikrofon.
 • Omfattende helsemåling, EKG,varsler om AFib, m.m..
 • Fungerer som en avansert dykkerklokke for de som bruker det.
 • God integrasjon med tredjeparts apper/tjenester.
 • Dobbeltrykk kan være nyttig i mange situasjoner.

Cons

 • Fremdeles for kort batteritid til å fortjene navnet «Ultra».
 • Mangler kart og vesentlige navigeringsfunksjoner.
 • Ingen form for trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Den rimeligste Apple Watch Series 7/8/9 gjør nesten samme jobb.

Oversikt


Apple Watch Ultra 2

Helt siden den første generasjonen Apple Watch ble lansert for ni år siden har den utviklet seg fra å primært være en smartklokke til å bli et allsidig verktøy for å sjekke alt fra smartvarsler, overvåke egen aktivitet og helse, til å fungere som en solid og god treningsklokke.

Den største forandringen kom i fjor da Apple lanserte Apple Watch Ultra – den første virkelige treningsklokke fra Apple, og en klokke som kunne levere mer enn de litt stusselige 18 timene batteritid som «vanlige» Apple Watch gjør. I tillegg introduserte WatchOS 9 en rekke nyheter i treningsappen. Alt i alt ble Apple Watch Ultra en konkurrent til de mer etablerte klokkene fra Garmin, COROS, Polar, Suunto, etc..

Årets Apple Watch Ultra 2 byr dessverre på lite nytt, og bærer kanskje preg av at Apple neste år skal markere Apple Watch sitt 10 års jubileum. Likevel er det en velutstyrt og god klokke som vil dekke en stor målgruppe. Denne testen er noe annerledes enn normalt, og etter en liten introduksjon av det mest grunnleggende for Apple Watch Ultra 2, går jeg rett på hva som er bra og hva som kan bli bedre.

Apple Watch Ultra 2 – Det grunnleggende

Designet på Watch Ultra 2 er nøyaktig det samme som tidligere med en kraftig titaniumkropp med et (tilnærmet) ripesikkert safirglass med en skjermstørrelse på 49 mm, samt en kraftig høyttaler og mikrofon. Den ekstra handlingsknappen og større kronen gjør betjeningen enklere enn på den vanlige Apple Watch Watch, og handlingsknappen kan delvis tilpasses eget ønske

Watch Ultra 2 er tilgjengelig i kun en farge, men du kan velge mellom tre ulike reimer (Alpine Loop, Ocean Band, Trail Loop – samtlige i flere farger). Watch Ultra 2 med Alpine eller Trail Loops består klokken av 95 % resirkulert titan.

Apple Watch Ultra 2 kommer kun i en farge og finnes utelukkende med titanium urkasse med en handlingsknapp i fargen «internasjonal oransje». Du kan likevel velge mellom tre ulike bånd med litt ulike egenskaper:

 • Alpine Loop – en enkel, men kraftig reim som på mange måter regnes som «standard reimen». G-krok for stramming av reimen. Kommer i tre størrelser.
 • Trail Loop – super tynn og lett elastisk reim designet for trening der du gjerne bruker klokken over lang tid og trenger en komfortabel reim med god passform og som enkelt kan justeres. Kommer i to størrelser.
 • Ocean Band – en fleksibel og elastisk silikonreim med en flat titanspenne og justerbar ring spesielt designet vannsport og sportsdykking. Ocean Band er også kompatibel med en forlengelse som gjør det lettere å bruke klokken utenpå en våtdrakt. Kommer i en størrelse.

Apple Watch Ultra 2 er en pen og robust klokke, og tåler mye mer hardfør bruk enn den vanlige Apple Watch. Watch Ultra er MIL-STD 810H-sertifisert (klokken har gjennomgått 29 tester som setter den opp mot støt, vibrasjoner, varme, kulde, skuddsjokk, fuktighet og mer), og vanntett ned til solide 100 meter. Til gjengjeld kan den oppleves noe stor, og for deg med små håndledd vil nok Apple Watch Series 9 være et bedre alternativ.

EgenskaperWatch Ultra 2Watch UltraWatch Series 9
Størrelse49 x 44 x 14,445 x 38 x 10,7 (45 mm)
41 x 35 x 10,7 (41 mm)
45 x 38 x 10,7 (45 mm)
41 x 35 x 10,7 (41 mm)
Skjermstørrelse49 mm49 mm45 mm /41 mm
SkjermmaterialeSafirglassSafirglass45 mm x 38 mm 
x 10,7 mm (45 mm)
ByggematerialeTitanTitanAluminium eller
rustfritt stål
Vekt61,4 g61,3 g45 mm: 39,1 gram (aluminium,
GPS + Cellular)
41 mm: 32,1 gram (aluminium,
GPS + LTE)
Lysstyrke3000 nits2000 nits2000 nits
BatteritidOpptil 36 timer.
Opptil 72 timer i
Spareblussmodus.
Opptil 36 timer.
Opptil 60 timer i
Spareblussmodus.
Opptil 18 timer.
Opptil 36 timer i
Spareblussmodus.
SoC /System on a Chip)S8 SiP, 64-bit dual-core processor
Apple W3
Apple U2 chip (Ultra-wideband)
4-core Neural Engine
S8 SiP, 64-bit dual-core processor
Apple W3
Apple U1 chip (Ultra-wideband)
Apple S9, 64-bit dual-core processor
Apple W3
Apple U2 chip (Ultra-wideband)
4-core Neural Engine
GNSS-systemMultiband-GPS,
GNSS, Galileo, QZSS og BeiDou
Multiband-GPS,
GNSS, Galileo, QZSS og BeiDou
GPS, GNSS, Galileo, QZSS og BeiDou
Vanntetthet100 meter100 meter50 meter

Dette er nytt for Apple Watch Ultra 2

Apple Watch Ultra 2 kommer med en ny S9 SiP og en ny firekjerners Neural Engine som sammen sørger for at alt går enda litt raskere, animasjoner fremstår penere, og nye funksjoner muliggjøres. Blant annet behandles Siri nå direkte på klokken uavhengig av mobilen slik at du får raskere tilbakemelding, og du kan loggføre helsedata direkte på klokken – også ved hjelp av Siri. Forskjellen fra tidligere er derimot så liten at du trolig ikke hadde merket forskjell om Apple ikke hadde opplyst om det.

En ny dobbeltrykk bevegelse lar deg trykke trykke pekefingeren og tommelen på klokkehånden sammen to ganger, for raskt å utføre en bestemt handling på klokken (kan tilpasses etter eget ønske). Mange vil nok si at dette har vært tilgjengelig gjennom Assistive Touch tidligere, men nå er det innebygd i programvaren og ingenting du trenger å aktivere, samtidig som det krever langt mindre batteri enn tidligere ettersom det er den innebygde Neural Engine motoren som tar seg av handlingen, i stedet for selve prosessoren. I tillegg til å åpne/aktivere ulike funksjoner, kan dobbelttrykk brukes til å bla gjennom menyer, besvare/avslutte samtaler, aktivere en alarm, ta bilde med selvutløseren, og mye mer.

I tillegg til programvare tar Apple Watch Ultra 2 i bruk den oppgraderte Neural Engine som behandler informasjon fra klokkenes akselerometer, gyroskop og den optiske pulssensoren ved hjelp av en forbedret maskinlæringsalgoritme som er i stand til å registrere selv de minste bevegelsene og endringene i blodgjennomstrømning som oppstår når pekefingeren og tommelen utfører et dobbelttrykk.

Batteritiden på 36 timer med vanlig bruk og opptil 15 timer i treningsmodus er den samme, men Watch Ultra 2 har øker batteritiden fra 60 timer til opptil 72 timer i Spareblussmodus. Skjermen har også fått økt lysstyrke fra 2000 nits til 3000 nits og er enda lettere å lese utendørs – selv om det egentlig aldri var noe problem med Watch Ultra. Den beste nyheten på skjerm-fronten er nok heller at den laveste lysstyrken nå kan senkes til 1 nits slik at du ikke blir blendet når du skal sjekke klokka om natten.

Av andre nyheter finner vi presisjonssøk (klokka viser retning og stand til mobilen) som gjør det langt enklere å finne telefonen dersom du har en ny iPhone 15-modell, og dobbel lagringsplass (64 GB vs. 32 GB) for flere apper, musikk, podcaster, helsedata, m.m..

watchOS 10 tar også med seg flere nye funksjoner som kommer til Apple Watch Ultra – både første- og andre generasjon. Nattmodusen bruker nå lyssensoren og aktiverer rødt lys på urskiven automatisk i mørket i motsetning til tidligere der du måtte aktivere/deaktivere dette selv, og brukergrensesnittet er delvis fornyet og fremstår litt enklere og «renere», og i tillegg er det flere «oppgraderinger» knyttet til treningsappen.

En annen velkommen nyhet (gjelder watchOS 10) er den nye modulære urskiven som i større grad utnytter arealet på skjermen ved å bruke ytterkanten til å vise sanntidsdata, inkludert sekunder, høyde eller dybde. Du får enkelt og greit plass til veldig mye informasjon på urskiven uten at det føles trangt og uoversiktlig. Og så klart finnes det et hav av andre urskiver å velge mellom – blant annet den nye Snoopy-urskiven som faktisk er ganske så sjarmerende…

Mer detaljert om de ulike funksjonene i watchOS 10 finner du i denne artikkelen Apple watchOS 10 – Enda bedre til trening og friluftsliv


Dette er bra med Apple Watch Ultra 2

Apple Watch Ultra var og er en imponerende god smartklokke og treningsklokke, og Watch Ultra 2 følger opp (vent med å kontre med alt den ikke kan)…

Batteritid som varer

På papiret briljerer ikke Apple Watch Ultra 2 med episk batteritid, men for deg som er vant til Apple Watch Series sine 18 timer, så er doblingen til 36 timer en svært merkbar forbedring. Apple har også tradisjon for å være konservative med estimatene sine, og det samme gjelder for Watch Ultra 2. Med en times trening med GPS daglig, vil du lett få to dager, og kanskje godt ut på dag tre, før du må lade. Lever du ett litt overaktiv liv som undertegnede, må du lade hver dag (inkluderer gjerne 5-7 timer med GPS.

På en testtur på 4,5 time med GPS-en aktivert, sankt batteritiden med 35%. Det tilsvarer 7,8% i timen, som igjen indikerer ca. 13 timer brukstid. Det er nok ganske i tråd med Apple sine estimater på 15 timer ettersom skjermstyrken stod på maks store deler av turen og jeg i tillegg fiklet mye rundt i menyene med apper og ulike visninger.

På en annen 2 timers tur sank batteriet med 11%, noe som ytterligere bekrefter at målet på 15 timer i GPS-modus holder mål.

Aktiverer du Spareblussmodus kan du tyne ut opptil 72 timer, og kanskje enda litt til, men det går på bekostning av funksjonalitet som deaktivering av strømkrevende funksjoner som alltid-på-skjerm, varsel om unormal hjerterytme og automatisk registrering av treningsøkt. Benytter du treningsappen med Utvidet Spareblussmodus reduseres registreringsfrekvensen av GPS-posisjon til hvert 2.minutt og pulsmåling til hvert 1.minutt.

Å fullade klokken tar om lag en 90 minutter, mens hurtigladningen sørger for 80% kapasitet etter 45 minutter.


Markedsledende pulssensor og nøyaktig GPS

Både pulssensoren og GPS-en er av ypperste klasse gjelder presisjon og stabilitet, og stor ikke tilbake for noen av Garmin og COROS sine toppmodeller. Her skiller Watch Ultra 2 seg fra Watch Series 9 ved å støtte multiband-GPS slik at klokken kan motta signaler fra flere frekvenser fra samtidig, og dermed har større sannsynlighet for bedre presisjon i utfordrende miljøer som bygater med høye bygninger, dype daler, tett skog, etc..

Watch Ultra 2 støtter multi-GNSS og kan motta signaler fra satellittsystemene GPS (L1 og L5), GNSS, Galileo og BeiDou, mens Watch Series 9 støtter satellittsystemene GPS, GNSS, Galileo, QZSS og BeiDou

Watch Ultra 2 har også fordelen av Presis start som gjør det mulig å se at klokken har etablert kontakt med satellittene før du starter en aktivitet. Normalt vil Apple Watch starte å telle ned fra 3 i det du trykker på «start» – uten at du vet om du faktisk har et aktivt GPS-signal. Klokken finner signalet raskt slik at du slipper å vente på at klokken skal bli klar.

Pulssensoren på Apple Watch har levert imponerende gode målinger i flere generasjoner (helt siden Watch Series 6), og personlig har jeg etterhvert begynt å stole mer på klokken enn jeg gjør på enkelte pulsbelter – spesielt på den mindre utgaven Apple Watch Series 7/8/9. Er du av typen som virkelig ikke liker å bruke et pulsbelte, så kan Apple Watch være et godt alternativ. Apple har også oppdatert algoritmene slik at den skal fungere bedre for deg som har tatovering på armen, og om du likevel skulle slite med presisjonen, så kan du forsøke dette trikset.

Husk at optisk pulsmåling alltid vil variere fra person til person, og kan påvirkes av alt fra hudfarge, behåring, fettprosent, m.m.. Mer om hvordan optisk pulsmåling fungerer kan du lese her.


En (tilnærmet) fullverdig treningsklokke

Apple har også tatt store steg med den innebygde treningsappen sin, og med Apple Watch Ultra blir det enda bedre takket verden større skjermen som gir mer informasjon på hver enkelt skjerm. Merk at alle funksjoner her også gjelder Watch Ultra (1), så du får ikke noe nytt i å oppgradere klokken i seg selv – her er det kun watchOS 10 som står for forbedringene.

Treningsappen lar deg velge blant en rekke ulike aktivitetsprofiler, og du kan tilpasse egne intervaller og treningsøkter basert på distanse, puls, tid, alternativt kraft/watt dersom aktiviteten støtter det.

Hver skjermvisning kan settes opp ulike datafelter som du selv bestemmer, og tallene er store og tydelige slik at skjermen er lett å lese selv om du kaver av gårde med høy puls.

Løpere vil sette stor pris på den innebygde støtten for kraftmåling, samt tilgangen til avansert løpsdata som skrittlengde, bakkekontakttid og vertikal oscillasjon. Syklister kan ved hjelp av watchOS 10 endelig kunne koble til Bluetooth-kompatible kraftmålere og hastighets- og tråkkfrekvenssensorer. Dette åpner opp for nye målinger, inkludert kraft (watt) og tråkkfrekvens (omdreininger per minutt), samt flere treningsvisninger, inkludert kraftsoner. Når du starter en sykkeløkt kan du også få speilet visningen over til iPhone slik at du kan feste den på sykkelstyret å bruke den som en sykkelcomputer.

Apple Watch Ultra 2 støtter også multisport slik at du kan kombinere flere ulike aktivitetsprofiler i en økt, klokken vil automatisk gjenkjenne når du veksler mellom svømming, sykling og løping. Her er Apple kanskje best i klassen, og faktisk mer nøyaktig enn Wahoo ELEMNT. Sistnevnte lar deg derimot redigere ruten og skiftesonene i etterkant.

Apple Watch Ultra 2 er designet for å kunne brukes til vannsport som surfing, kiting og fridykking, og ved fridykking og snorkling vil klokken automatisk oppdage når du befinner deg under havoverflaten, og umiddelbart aktivere Dybde-appen som viser tid, gjeldende dybde, vanntemperatur, tid under vann og maksimal dybde. Her imponerer Apple med å være svært presise i både dybdemålinger og oppdagelse av når du senker klokken i vann.

For deg som praktiserer dykking har Apple Watch Ultra 2 plenty av egenskaper gjennom samarbeidet med Huish Outdoors og appen Oceanic+.

I watchOS 10 får utviklere tilgang til nye API-er som gir mulighet til å lage og integrere nye spennende apper og programmer. Ved hjelp av de ulike bevegelsessensorene i klokken er den i stand til å oppdage raske endringer i hastighet og akselerasjon, for eksempel når du svinger en golfkølle eller en tennisracket. Apper som SwingVision (en populær tennis-app) vil kunne ta i bruk disse dataene å analysere vridningen av underarm, håndledd og hånd når du server i tennis, mens Golfshot (golf-app) vil kunne oppdage små håndleddsbevegelser som grunnlag for å forbedre teknikken.

Den kanskje mest spennende med det nye API-et er hvordan populære coaching-plattformer som TrainingPeaks og andre tredjeparts tjenester nå kan opprette tilpassede treningsøkter som kan importeres direkte til Treningsappen. Tidligere har du måttet bruke egne apper for å kunne følge et dedikert treningsprogram, mens nå vil du få disse rett inn på klokken mens du tar i bruk Apple sin standard treningsapp.

Apple lar deg eksportere dataene til de fleste tjenester og integrerer sømløst med blant annet Strava og TrainingPeaks. Ved hjelp av tredjeparts apper som RunGap og HealthFit kan du eksportere data fra Apple Health til en rekke andre plattformer som f.eks. Garmin Connect, Polar Flow, Suunto, m.m.. Mer om hvordan du gjør dette, kan du lese her: RunGap – Synkroniser treningsdata på tvers av plattformer.


Enkel i bruk, men forvirrende app

Klokker med knapper er som regel enklere å bruke under trening, mens touchskjerm er en stor fordel i daglig bruk. Her klarer Apple Watch Ultra 2 seg faktisk overraskende bra. Den store kronen og ekstra handlingsknappen er lett tilgjengelig, og touchskjermen er sannsynligvis best i klassen. Garmin sine toppmodeller har både knapper og en stor touchskjerm, men samtlige modeller sliter med at touchskjermen aktiveres svært lett slik at klokken kan finne på å utføre handlinger uten at du har tenkt til men, men genseren din, eller dusjstrålen, har bestemt noe annet. Dette skjer nesten aldri på Apple Watch Ultra 2.

Appen som samler av alt data fra aktivitets- og helsesporing til treningsøkter er som alltid tilgjengelig på Apple iPhone, og nå også på iPad. I utgangspunktet er Apple Health appen ganske grei og oversiktlig, men du kan virkelig grave deg ned i dybden av detaljer om du ønsker det. For å gjøre det litt mer forvirrende er det en egen «Mosjon» app som samler alle treningsøktene dine, samt viser hvordan du ligger an for å oppfylle aktivitetsringene. Og til slutt, for å gjøre forvirringen total: Apple Watch har en tredje app som bruke for å gjøre ulike innstillinger og oppsett av klokken.


Smartfunkjoner

Apple Watch startet som en smartklokke og Watch Ultra 2 har alt du behøver av smartfunksjoner som støtte for smartvarsler, ringe og motta samtaler, sende og motta meldinger, laste ned apper, betale kontaktløst med Apple Pay, lytte til musikk via ulike strømmetjenester, etc.. Den innebygde høyttaleren og mikrofonen på Ultra-modellen er ekstra kraftig, og det er null problem å gjennomføre en samtale eller gjøre taleopptak.

Samtlige Apple Watch Ultra 2-modeller har støtte for LTE slik at du kan benytte et esim i klokken dersom mobiloperatøren din støtter det.

Nye watchOS 10 bringer også med seg flere nye urskiver, og raskere og enklere måte å organisere apper på gjennom Smart Stabel (samler de mest brukte appene i en stabel når du sveiper opp), bedre utnyttelse av skjermen slik at den viser mer informasjon i ett bilde (eks. er alle apper i docken samlet vertikalt slik at du ikke trenger å bla i alle retninger), samt muligheten til å starte avspilling av videomeldinger i FaceTime og vise dem på Apple Watch.


Aktivitets- og helseovervåkning

Apple Watch Ultra 2 fortsetter å fungere som et kraftig verktøy som holder oversikt over aktivitet og helsen din. Klokken registrerer alt fra skritt, kalorier, tilbakelagt distanse, søvn med avansert søvnmåling og tid i ulike søvnfaser, puls, oksygenmetning i blodet, estimert VO2-Max, HRV (hjertevariablitet), og ikke minst en rekke andre avanserte data. På plass er også en temperatursensor som skal hjelpe kvinner å holde oversikt over menstruasjonssyklus.

For deg som er opptatt av konseptet «HRV Status», så er det kun Garmin-klokkene som tilbyr dette, men Apple Watch Ultra 2 kan gi deg detaljerte HRV-målinger dersom du tar i bruk en tredjeparts app som f.eks. Welltory.

En av Apple Watch sine store fordeler er at den kan scanne automatisk etter tegn til uregelmessig hjerterytme (AFib) å varsle deg om noe er unormalt slik at du evenetule kan gjennomføre en manuell EKG-måling på klokken. I tillegg har den en nyttig falldeteksjon der klokken automatisk vil varsle dine nærmeste kontakter og nødtjenesten dersom den skulle oppdage at du faller og ikke reiser deg (fungerer også på sykkel/elsykkel).


Trygghet både under trening og hverdag

Apple bruker mye tid på å kommunisere hvordan Apple Watch kan redde liv, og selv om forestillingene deres er pompøse og litt overdrevet, så er det mye sannhet i det.

Enten du er på treningstur eller bare sitter befinner deg hjemme i eget hus, så gir den et ekstra sikkerhetsaspekt i kraft av alle funksjonene den innehar. Muligheten til å oppdage AFib og falldeteksjonen er allerede nevne, og Apple Watch Ultra 2 har i tillegg en svært kraftig sirene som når en styrke på 86 desibel med en rekkevidde på minimum 180 meter. Under «gode forhold» vil nok lyden nå godt over dobbelt så langt.

Den kraftige lysstyrken på 3000 nits gjør også at klokken fungerer som en helt ok lommelykt ved at skjermstyrken økes til maks og kan lyse opp noen meter foran deg, selv om den ikke er i nærheten av Garmin sine klokker med innebygd LED-lykt.

Og som i fjor har Apple Watch Ultra 2 «kræsjdeteksjon» som skal oppdage om du har vært i en bilkræsj ved å måle ekstreme G-kraft endringer. Klokka vil deretter sende posisjonen din nødtjenesten slik at du kan få hjelp raskest mulig.

watchOS 10 introduserer to nye rutepunkter i kompass-appen: Det første punket er Last Cellular Connection som anslår det siste stedet med mobildekning, noe som kan være nyttig å vite for å sjekke meldinger eller ringe. Det andre punktet er Last Emergency Call som ved et nødstilfelle vil anslå det siste stedet langs ruten der enheten sist var tilkoblet et mobilnettverk, slik at du kan navigere tilbake dersom det er behov for å ringe nødetatene. Merk dog at disse punktene kun registreres når du benytter aktivitetsprofilen «Fjelltur/Hiking».


Dette kan bli bedre

Apple Watch Ultra 2 innfrir på en rekke områder, men den er ikke uten mangler. Til en pris på 10 990 kr, og som er såpass mye høyere enn den vanlige Watch Series 9, bør det være flere ting som skiller den fra sin lillebror. For i prinsippet er den mindre Watch Series 9 en like god klokke på de fleste områder, og mye skyldes at de kjører på det samme gode watchOS 10 operativsystemet.

Batteritiden må bli bedre

Batteritiden er allerede nevnt, og selv om den er langt bedre enn for den vanlige Apple Watch Series, så er den fremdeles begrenset til noen få dager – og kanskje kun halvannen dag om du bruker den aktivt med GPS, strømmer musikk, etc..

Apple har oppgradert Apple Watch-modellene sine på mange måter gjennom årene, men utviklingen av batteritiden har omtrent stått på stedet hvil. Samme hvor mange nye funksjoner de kommer opp med, så kreves det bedre batteritid for å kapre en større del av brukerne som i dag sverger til klokker fra Garmin, COROS og Suunto. Dersom Apple klarer å komme opp i 4-5 dager uten behov for lading, kanskje enda flere velge Apple Watch Ultra som sin faste treningsklokke.

En annen outsider Apple bør være obs på, er giganten Huawei som de senere årene har rettet mer av utvikling sin mot smartklokker og treningsklokker. Samtlige Huawei-klokker har til felles at de tilbyr lang batteritid, kombinert med en rekke helse- og treningsfunksjoner.

Fremdeles ingen kart fra Apple

En annen ting Apple må forbedre, er kart og navigeringfunksjonen. Til tross for at Apple har sin egen karttjeneste Apple Maps, så finnes det ingen innebygde kart på Apple Watch Ultra 2 – selv etter et år har ikke klart å få på plass dette. Apple har riktignok klart å få på plass en «hybridløsning» med detaljerte topografiske kart på klokken med watchOS 10 men foreløpig kun i USA, og det krever at at du har telefonen med deg og er tilkoblet. Du får heller ikke kartet som et eget skjermbilde i treningsappen, men må veksle frem og tilbake mellom trenings- og kartappen.

Her må Apple gjøre en innsats for å konkurrere med de gode karttjenestene fra nevnte Garmin, COROS og Suunto. Potensialet er voldsomt stort med tanke på all kartdataen Apple sitter på, det handler hovedsaklig om å gjøre kartene tilgjengelig offline over hele verden.

Heldigvis finnes det tredjeparts apper som løser problemet. Appen WorkOutDoors koster kun 65 kr og gir deg tilgang til offline kart, en rekke aktivitetsprofiler med tilpassbare skjermbilder, mulighet til å opprette egendefinerte intervalløkter, justere puls- og hastighetssoner, aktivere auto pause, ulike varsler, m.m..

Apple sitt beste forsøk på å tilfredsstille friluftsentusiastene er kompassvisningen med mulighet for å opprette veipunkter som du senere kan navigere til. watchOS 10 også tilføyer en ny 3D-visning av veipunktene slik at det er enklere å se stigninger mellom der du befinner deg og punktet du ønsker å navigere til. Der er likevel en veldig enkel form for navigering, og du får ikke annen retningsveiledning enn et skjermbilde som viser retning og avstand til målet.

Til slutt fortjener Apple skryt for å levere en meget nøyaktig høydemåler som er lynrask til å justere seg. Klokken har også et innebygd barometer som bruker trykkendringer til å justere høyden, samt en dybdemåler som er i stand til å måle dybde og tid under vann umiddelbart i det du senker klokken ned i vann.

Mye data – lite analyse

Apple gjør veldig mye bra med både aktivitetssporingen og treningsappen på Apple Watch Ultra 2, men klarer ikke å utnytte dataen den innhenter gjennom aktivitetsmålingen, og tilbyr heller ingen trenings- og restitusjonsanalyse. For førstnevnte har Garmin Body Battery og Training Readiness Score, mens Fitbit har sin Daily Readiness ScoreBegge bruker informasjon som daglig aktivitet, søvn, stress og hjertevariabilitet til å si noe om hvor mottakelig kroppen din er for trening, og gir forslag til passende treningsøkter, eller råd om at kroppen bør få hvile.

For trenings- og restitusjonsanalyse har Garmin har Training Load, Polar har Training Load Pro, COROS har EvoLab, osv… Apple har ingenting, og det eneste du får er tre aktivitetsringer som hele tiden pusher deg etter å oppfylle nok intensitetsminutter, timer stående og kalorier forbrent i løpet av dagen. Der nesten samtlige konkurrenter i segmentet ville rådet deg til å ta en hviledag når du er helt sluttkjørt, så vil Apple hele tiden fortsette å pushe deg mot å fullføre ringene hver dag. Totalt mot sin hensikt.

Et alternativ er å koble Apple Watch til tjenester som direkte integrerer data fra Apple Health i sine trenings- og restitusjonsanalyser. Her finnes det en rekke gode apper som gir deg fullverdig og god aktivitets- og restitusjonsanalyse lignende det du får fra Garmin, Polar, COROS, etc.. To gode apper som er omtalt her på Pulssonen.no er Gentler Streak (egen artikkel her) og Welltory (artikkel her). Et tredje godt alternativ er Athlytic.


Konkurrenter

Apple Watch Ultra 2 konkurrerer i et sterkt startfelt, og det er umulig å ikke nevne klokker som Garmin Fenix 7/7Pro, epix Pro (gen 2), Forerunner 965, COROS APEX 2 Pro, Suunto Vertical Titanium Solar, osv.. Alle disse har langt bedre batteritid, innebygde kart med avanserte navigeringsfunksjoner, bedre trenings- og restitusjonsanalyse og flere og mer dedikerte treningsfunksjoner. Apple Watch Ultra 2 er til gjengjeld den eneste klokken med LTE-støtte og mulighet for å laste ned apper som integrerer sømløst med telefonen. (Nei, Garmin Forerunner 945 LTE har ikke LTE).

Og før du tenker at «Ha! Min Garmin trenger jeg bare å lade hver 14. dag», så vil jeg kontre med at da trener du bare for lite. Jeg bruker selv en Garmin epix Pro (Gen 2) 51 mm og lader tre ganger i uken. Ja, Garmin sine toppmodeller har god batteritid i vanlig smartklokkemodus, men bruker du de mange timer daglig i treningsmodus, så ryker batteriet også her.

En annen outsider Apple bør være obs på, er giganten Huawei som de senere årene har rettet mer av utvikling sin mot smartklokker og treningsklokker. Samtlige Huawei-klokker har til felles at de tilbyr lang batteritid, kombinert med en rekke helse- og treningsfunksjoner.

Som rene treningsklokker er de nevnte modellene fra Garmin og COROS langt «kraftigere» verktøy enn Apple Watch Ultra 2, men sistnevnte er likevel tøff nok til å kunne bli med deg gjennom en Ironman om du ønsker det, og det vil med stor sannsynlighet gi deg svært pålitelige målinger. Med de riktige appene installert, så forvandles Apple Watch Ultra 2 til en langt mer avansert treningsklokke enn den er rett ut av boksen.

Selv undertegnede som lever av å teste pulsklokker og andre sportsartikler, vil ha null problem med å bruke dette som en fast treningsklokke. Og det beste av alt er hvor godt den integrerer med de eksiterende appene på iPhone.

Apple Watch Ultra 2 opererer derfor i et litt annet segment enn de dedikerte pulsklokkene, og jeg har ingen grunn til å sette de opp mot hverandre, eller å si at den ene er bedre enn den andre. Hvilken som er best for deg derimot, handler kun om egne preferanser og behov. Det er en stor forskjell fra å hardnakket påstå at en spesifikk modell er best…


Dette er hovedforskjellene mellom Apple Watch Ultra 2 og Watch Ultra:

 • Design: Begge klokkene har samme design med et ultralett titanium, men kombinerer du Watch Ultra 2 med Alpine eller Trail Loops består klokken av 95 % resirkulert titan.
 • Chip: Watch Ultra 2 har en S9-brikke som er opptil 30% raskere enn S8-chippen i Ultra.
 • Dobbelttrykk: Ultra 2 har en Dobbelttrykk-funksjon som lar brukere dobbelttrykke på urskiven for å utføre visse handlinger, mens Watch Ultra ikke har dette.
 • Presisjonssøk: Watch Ultra 2 har en Presisjonssøk-funksjon som hjelper deg å finne iPhone 15 ved hjelp av Ultra Wideband-teknologi, mens Watch Ultra ikke har dette.
 • Skjerm: Watch Ultra 2 har en lysere skjerm med opptil 3000 nits lysstyrke, mens skjermen på Watch Ultra når opptil 2000 nits lysstyrke.
 • Batterilevetid: Watch Ultra 2 har opptil 36 timers batterilevetid ved normal bruk og 72 timer i Spareblussmodus. Tilsvarende tall for Watch Ultra er 36 timer og 60 timer.

Kort oppsummert er hovedforskjellene mellom Apple Watch Ultra 2 og Watch Ultra den nye S9-brikken, Dobbelttrykk, Presisjonssøk, lysere skjerm og bruken av resirkulert titan i Watch Ultra 2. Begge klokkene har likt design, identisk batterilevetid (foruten om i Utvidet Spareblussmodus) og de samme helse- og trenings funksjonene. Apple annonserte Watch Ultra 2 med identisk pris som Watch Ultra, men på grunn av svak krone er prisen justert til 10 990 kr i Norge, mens Watch Ultra kostet 9 990 kr.

Skal man komme med et lite stikk til Apple, så kan det egentlig oppsummeres slik:
«Har du en Apple Watch Ultra (førstegenerasjon)? Bytt reim og urskive, og woila – du har en Apple Watch Ultra 2″…


Konklusjon


Apple Watch Ultra 2
Apple Watch Ultra 2

Product Name: Apple Watch Ultra 2

Brand: Apple

Offer price: 10990

Currency: NOK

Konklusjon

Apple Watch Ultra 2 i seg selv byr på svært lite nytt fra sin forgjenger, men så var Watch Ultra allerede en svært god klokke. Kombinert med en enda litt raskere S9 SiP og det polerte watchOS 10, så er det lett å like Apple Watch Ultra 2 dersom du er glad i Apple-produkter og vil ha en brukervennlig klokke som passer inn en aktiv hverdag.

Derimot er det skuffende å se at Apple ikke leverer på det området flest ønsker å se forbedringer på, nemlig batteritid – og i tillegg glitrer klokken fremdeles med sitt fravær av kart.

Selv om Apple Watch Ultra egentlig har svært få mangler, så er de to støreste manglene det som gjør den underlegen de største konkurrentene, og for mange vil en helt vanlig Apple Watch Series-modell være et bedre kjøp. Den leverer praktisk talt den samme opplevelsen (foruten om enda litt kortere batteritid), og sitter i tillegg mer komfortabelt på hånden.

Det er umulig å ikke si at Apple Watch Ultra 2 er en meget god klokke, men det er ikke mulig å si at den er verken bedre eller dårlige enn alternativene. Her er det kun opp til hver enkelt å kjenne sitt eget bruksbehov.

Overall
90%
90%

Pros

 • Solid byggekvalitet.
 • Lettlest og lyssterk skjerm.
 • Lynrask i bruk. Siri behandles nå direkte på klokken.
 • En mengde aktivitetsprofiler med gode tilpasningsmuligheter.
 • Integrert kraftmåling og løpsdynamikk.
 • Støtte for tredjeparts sensorer på sykkel (kraftmåling, hastighet- og kadenssensor).
 • Markedets mest presise pulssensor?
 • Nøyaktig gps og rask oppkobling.
 • Suveren støtte for tredjeparts apper.
 • Godkjent batteritid som smartklokke. Rask lading.
 • Spareblussmodus gir mange flere brukstimer.
 • LTE-støtte.
 • Sikkerhetsfunksjoner, kræsj- og falldeteksjon, Sirene.
 • God kvalitet på høyttaler og mikrofon.
 • Omfattende helsemåling, EKG,varsler om AFib, m.m..
 • Fungerer som en avansert dykkerklokke for de som bruker det.
 • God integrasjon med tredjeparts apper/tjenester.
 • Dobbeltrykk kan være nyttig i mange situasjoner.

Cons

 • Fremdeles for kort batteritid til å fortjene navnet «Ultra».
 • Mangler kart og vesentlige navigeringsfunksjoner.
 • Ingen form for trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Den rimeligste Apple Watch Series 7/8/9 gjør nesten samme jobb.

Del gjerne: