...

Test: Apple Watch Ultra 2

Oppdatert: desember 13, 2024
, Oppdatert: desember 13, 2024
 / Oppdatert: desember 13, 2024
Apple Watch Ultra 2

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Apple Watch Ultra 2 fremstår kanskje som en skuffelse på papiret, men det er fremdeles en av de beste smartklokkene du får kjøpt.

Apple Watch er verdens mestselgende smartklokke, og med lanseringen av Watch Ultra-serien, kunne Apple for første gang tilby en mer robust «treningsklokke» med lengre batteritid og langt kraftigere byggkvalitet.

Siden en første versjonen landet i 2022 har det ikke skjedd noe mer med batteritiden, men på innsiden fremstår Apple Watch Ultra 2 som en mye mer komplett klokke.





Apple Watch Ultra 2

Helt siden den første generasjonen Apple Watch ble lansert i 2015 har den utviklet seg fra å primært være en smartklokke til å bli et allsidig verktøy for å sjekke alt fra smartvarsler, overvåke egen aktivitet og helse, til å fungere som en solid og god treningsklokke.

Den største forandringen kom i 2022 da Apple lanserte Apple Watch Ultra – den første virkelige treningsklokken fra Apple, og en klokke som kunne levere mer enn de litt stusselige 18 timene batteritid som «vanlige» Apple Watch gjør. I tillegg introduserte WatchOS 9 (den gang) en rekke nyheter i treningsappen. Alt i alt ble Apple Watch Ultra en konkurrent til de mer etablerte klokkene fra Garmin, COROS, Polar, Suunto, etc..

Apple Watch Ultra 2 bød på svært lite nytt sammenlignet med forgjengeren, men foruten om batteritiden har hardvaren aldri vært en begrensning for Apple, og de har derfor valgt å gi klokken langt flere krefter ved å oppdatere programvaren i watchOS 10 og 11.

Denne testen er noe annerledes enn normalt, og etter en liten introduksjon av det mest grunnleggende for Apple Watch Ultra 2, går jeg rett på hva som er bra og hva som kan bli bedre.


Apple Watch Ultra 2 – Det grunnleggende

Designet på Watch Ultra 2 er nøyaktig det samme som tidligere med en kraftig titaniumkropp med et (tilnærmet) ripesikkert safirglass med en skjermstørrelse på 49 mm, samt en kraftig høyttaler og mikrofon. Den ekstra handlingsknappen og store kronen gjør betjeningen enklere enn på den vanlige Apple Watch Watch, og handlingsknappen kan delvis tilpasses eget ønske


Ved lansering i 2023 var Watch Ultra 2 kun tilgjengelig i en farge; «Naturlig Titanium», men høsten 2024 introduserte de modellen i «Jet Black». Du får også valget mellom fire ulike reimer (Alpine Loop, Ocean Band, Trail Loop og Milanese Loop – samtlige i flere farger). Watch Ultra 2 med Alpine eller Trail Loops består klokken av 95 % resirkulert titan.

Apple Watch Ultra 2 kommer i fargene «naturlig titan» og «Jet Black», og finnes utelukkende med titanium urkasse med en handlingsknapp i fargen «internasjonal oransje». Du kan velge mellom fire ulike bånd med litt ulike egenskaper:

  • Alpine Loop – en enkel, men kraftig reim som på mange måter regnes som «standard reimen». G-krok for stramming av reimen. Kommer i tre størrelser.
  • Trail Loop – super tynn og lett elastisk reim designet for trening der du gjerne bruker klokken over lang tid og trenger en komfortabel reim med god passform og som enkelt kan justeres. Kommer i to størrelser.
  • Ocean Band – en fleksibel og elastisk silikonreim med en flat titanspenne og justerbar ring spesielt designet vannsport og sportsdykking. Ocean Band er også kompatibel med en forlengelse som gjør det lettere å bruke klokken utenpå en våtdrakt. Kommer i en størrelse.
  • Milanese Loop – justerbar lenkestropp i rustfritt stål, inspirert av italiensk design fra Milano. Den har en magnetisk lås som gjør det enkelt å tilpasse passformen til håndleddet.

Apple Watch Ultra 2 er en pen og robust klokke, og tåler mye mer hardfør bruk enn den vanlige Apple Watch. Watch Ultra er MIL-STD 810H-sertifisert (klokken har gjennomgått 29 tester som setter den opp mot støt, vibrasjoner, varme, kulde, skuddsjokk, fuktighet og mer), og vanntett ned til solide 100 meter. Til gjengjeld kan den oppleves noe stor, og for deg med små håndledd vil nok Apple Watch Series 9/10 være et bedre alternativ.

EgenskaperWatch Ultra 2Watch UltraWatch Series 10Watch Series 9
Størrelse49 x 44 x 14,445 x 38 x 10,7 (45 mm)
41 x 35 x 10,7 (41 mm)
46 mm: 46 x 39 x 9,7
42 mm: 42 x 36 x 9,7
45 mm: 45 x 38 x 10,7
41 mm: 41 x 35 x 10,7
Skjermstørrelse49 mm49 mm46 mm / 42 mm45 mm / 41 mm
SkjermmaterialeSafirglassSafirglassIon‑X-glassIon‑X-glass
ByggematerialeTitanTitanAluminium eller titanAluminium eller
rustfritt stål
Vekt61,4 g61,3 g46 mm: 35,3 gram (aluminium,
GPS + Cellular)
42 mm: 29,3 gram (aluminium,
GPS + LTE)
45 mm: 39,1 gram (aluminium,
GPS + Cellular)
41 mm: 32,1 gram (aluminium,
GPS + LTE)
Lysstyrke3000 nits2000 nits2000 nits2000 nits
BatteritidOpptil 36 timer.
Opptil 72 timer i
Spareblussmodus.
Opptil 36 timer.
Opptil 60 timer i
Spareblussmodus.
Opptil 18 timer.
Opptil 36 timer i
Spareblussmodus.
Opptil 18 timer.
Opptil 36 timer i
Spareblussmodus.
SoC /System on a Chip)Apple S8 SiP, 64-bit dual-core processor
Apple W3
Apple U2 chip (Ultra-wideband)
4-core Neural Engine
Apple S8 SiP, 64-bit dual-core processor
Apple W3
Apple U1 chip (Ultra-wideband)
Apple S10 SiP, 64-bit dual-core processor
Apple W3
Apple U2 chip (Ultra-wideband)
4-core Neural Engine
Apple S9, 64-bit dual-core processor
Apple W3
Apple U2 chip (Ultra-wideband)
4-core Neural Engine
GNSS-systemMultiband-GPS,
GNSS, Galileo, QZSS og BeiDou
Multiband-GPS,
GNSS, Galileo, QZSS og BeiDou
GPS (L1),
GNSS, Galileo og BeiDou
GPS (L1), GNSS, Galileo, QZSS og BeiDou
Vanntetthet100 meter100 meter50 meter50 meter

Dette er nytt for Apple Watch Ultra 2 (sammenlignet med Watch Ultra)

Apple Watch Ultra 2 kommer med en ny S9 SiP og en ny firekjerners Neural Engine som sammen sørger for at alt går enda litt raskere, animasjoner fremstår penere, og nye funksjoner muliggjøres. Blant annet behandles Siri nå direkte på klokken uavhengig av mobilen slik at du får raskere tilbakemelding, og du kan loggføre helsedata direkte på klokken – også ved hjelp av Siri. Forskjellen fra tidligere er derimot så liten at du trolig ikke hadde merket forskjell om Apple ikke hadde opplyst om det.

En ny dobbeltrykk bevegelse lar deg trykke trykke pekefingeren og tommelen på klokkehånden sammen to ganger, for raskt å utføre en bestemt handling på klokken (kan tilpasses etter eget ønske).

Dette har vært tilgjengelig via Assistive Touch tidligere, men er nå bygd inn i programvaren og ingenting du trenger å aktivere manuelt, samtidig som det krever mindre batteri enn tidligere ettersom det er den innebygde Neural Engine motoren som tar seg av handlingen, i stedet for selve prosessoren. I tillegg til å åpne/aktivere ulike funksjoner, kan dobbelttrykk brukes til å bla gjennom menyer, besvare/avslutte samtaler, aktivere en alarm, ta bilde med selvutløseren, og mye mer.

For ekstra forklaring:
I tillegg til å være bygd inn i programvaren, tar Apple Watch Ultra 2 i bruk den oppgraderte Neural Engine som behandler informasjon fra klokkenes akselerometer, gyroskop og den optiske pulssensoren, til å registrere selv de minste bevegelsene og endringene i blodgjennomstrømning som oppstår når pekefingeren og tommelen utfører et dobbelttrykk.


Batteritiden på 36 timer med vanlig bruk og opptil 15 timer i treningsmodus er den samme, men Watch Ultra 2 har øker batteritiden fra 60 timer til opptil 72 timer i Spareblussmodus. Skjermen har også fått økt lysstyrke fra 2000 nits til 3000 nits og er enda lettere å lese utendørs – selv om det egentlig aldri var noe problem med Watch Ultra. Den beste nyheten på skjerm-fronten er nok heller at den laveste lysstyrken nå kan senkes til 1 nits slik at du ikke blir blendet når du skal sjekke klokka om natten.

Av andre nyheter finner vi presisjonssøk (klokka viser retning og stand til mobilen) som gjør det langt enklere å finne telefonen dersom du har en iPhone 15-modell eller nyere, og dobbel lagringsplass (64 GB vs. 32 GB) for flere apper, musikk, podcaster, helsedata, m.m..

watchOS 10 brakte med seg flere nye funksjoner som også kommer til Apple Watch Ultra. Nattmodusen bruker nå lyssensoren og aktiverer rødt lys på urskiven automatisk i mørket i motsetning til tidligere der du måtte aktivere/deaktivere dette selv, og brukergrensesnittet er delvis fornyet og fremstår litt enklere og «renere», og i tillegg er det flere «oppgraderinger» knyttet til treningsappen.


En annen nyhet som ble introdusert med watchOS 10 er den nye modulære urskiven som i større grad utnytter arealet på skjermen ved å bruke ytterkanten til å vise sanntidsdata, inkludert sekunder, høyde eller dybde. Du får enkelt og greit plass til veldig mye informasjon på urskiven uten at det føles trangt og uoversiktlig. Og så klart finnes det et hav av andre urskiver å velge mellom – blant annet den nye Snoopy-urskiven som faktisk er ganske så sjarmerende…

Mer detaljert om de ulike funksjonene i watchOS 10 finner du i denne artikkelen Apple watchOS 10 – Enda bedre til trening og friluftsliv, mens de nye funksjonene i watchOS 11 finnes i denne artikkelen watchOS 11 gjør endelig Apple Watch til en mer komplett treningsklokke.


Dette er bra med Apple Watch Ultra 2

Apple Watch Ultra var og er en imponerende god smartklokke og treningsklokke, og Watch Ultra 2 følger opp (vent med å kontre med alt den ikke kan)…

Batteritid som varer

På papiret briljerer ikke Apple Watch Ultra 2 med episk batteritid, men for deg som er vant til Apple Watch Series sine 18 timer, så er doblingen til 36 timer en svært merkbar forbedring. Apple har også tradisjon for å være konservative med estimatene sine, og det samme gjelder for Watch Ultra 2. Med en times trening med GPS daglig, vil du lett få to dager, og kanskje godt ut på dag tre, før du må lade. Lever du ett litt overaktiv liv som undertegnede, må du lade hver dag (inkluderer gjerne 5-7 timer med GPS.

På en testtur på 4,5 time med GPS aktivert, sankt batteritiden med 35%. Det tilsvarer 7,8% i timen, som igjen indikerer ca. 13 timer brukstid. Det er nok ganske i tråd med Apple sine estimater på 15 timer ettersom skjermstyrken stod på maks store deler av turen og jeg i tillegg fiklet mye rundt i menyene med apper og ulike visninger.

På en annen 2 timers tur sank batteriet med 11%, noe som ytterligere bekrefter at målet på 15 timer i GPS-modus holder mål.

Aktiverer du Spareblussmodus kan du tyne ut opptil 72 timer, og kanskje enda litt til, men det går på bekostning av funksjonalitet som deaktivering av strømkrevende funksjoner som alltid-på-skjerm, varsel om unormal hjerterytme og automatisk registrering av treningsøkt. Benytter du treningsappen med Utvidet Spareblussmodus reduseres registreringsfrekvensen av GPS-posisjon til hvert 2.minutt og pulsmåling til hvert 1.minutt.

Å fullade klokken tar om lag en 90 minutter, mens hurtigladningen sørger for 80% kapasitet etter 45 minutter.


Markedsledende pulssensor og nøyaktig GPS

Både pulssensoren og GPS-en er av ypperste klasse gjelder presisjon og stabilitet og står ikke tilbake for noen av Garmin og COROS sine toppmodeller. Her skiller Watch Ultra 2 seg fra Watch Series 9/10 ved å støtte multiband-GPS slik at klokken kan motta signaler fra flere frekvenser fra samtidig, og dermed har større sannsynlighet for bedre presisjon i utfordrende miljøer som bygater med høye bygninger, dype daler, tett skog, etc..

Watch Ultra 2 støtter også Multi-GNSS og kan motta signaler fra satellittsystemene GPS (L1 og L5), GNSS, Galileo og BeiDou, mens Watch Series 9 støtter satellittsystemene GPS, GNSS, Galileo, QZSS og BeiDou.

Watch Ultra 2 har også fordelen av Presis start som gjør det mulig å se at klokken har etablert kontakt med satellittene før du starter en aktivitet. Normalt vil Apple Watch starte å telle ned fra 3 i det du trykker på «start» – uten at du vet om du faktisk har et aktivt GPS-signal. Klokken finner signalet raskt slik at du slipper å vente på at klokken skal bli klar.

Pulssensoren på Apple Watch har levert imponerende gode målinger i flere generasjoner (helt siden Watch Series 6), og personlig har jeg etterhvert begynt å stole mer på klokken enn jeg gjør på enkelte pulsbelter. Er du av typen som virkelig ikke liker å bruke et pulsbelte, så kan Apple Watch være et godt alternativ. Apple har også oppdatert algoritmene slik at den fungerer bedre for deg som har tatovering på armen. Skulle du likevel skulle slite med presisjonen, så kan du forsøke dette trikset.

Husk at optisk pulsmåling alltid vil variere fra person til person, og kan påvirkes av alt fra hudfarge, behåring, fettprosent, m.m.. Mer om hvordan optisk pulsmåling fungerer kan du lese her.


En (tilnærmet) fullverdig treningsklokke

Apple har også tatt store steg med den innebygde treningsappen sin, og med Apple Watch Ultra blir det enda bedre takket verden større skjermen som gir mer informasjon på hver enkelt skjerm. Merk at alle funksjoner her også gjelder Watch Ultra (1), så du får ikke noe nytt i å oppgradere klokken i seg selv – her er det kun OS-et som står for forbedringene.

Treningsappen lar deg velge blant en rekke ulike aktivitetsprofiler, og du kan tilpasse egne intervaller og treningsøkter basert på distanse, puls, tid, alternativt kraft/watt dersom aktiviteten støtter det.

Hver skjermvisning kan settes opp ulike datafelter som du selv bestemmer, og tallene er store og tydelige slik at skjermen er lett å lese selv om du kaver av gårde med høy puls.


Løpere vil sette stor pris på den innebygde støtten for kraftmåling, samt tilgangen til avansert løpsdata som skrittlengde, bakkekontakttid og vertikal oscillasjon. Syklister kan koble til Bluetooth-kompatible kraftmålere og hastighets- og tråkkfrekvenssensorer for tilgang til målinger som kraft (watt) og tråkkfrekvens (omdreininger per minutt), samt flere treningsvisninger, inkludert kraftsoner. Når du starter en sykkeløkt kan du også få speilet visningen over til iPhone slik at du kan feste den på sykkelstyret å bruke den som en sykkelcomputer.


Apple Watch Ultra 2 støtter også Multisport slik at du kan kombinere flere ulike aktivitetsprofiler i en økt, klokken vil automatisk gjenkjenne når du veksler mellom svømming, sykling og løping. Her er Apple kanskje best i klassen, og faktisk mer nøyaktig enn Wahoo ELEMNT. Sistnevnte lar deg derimot redigere ruten og skiftesonene i etterkant.

Apple Watch Ultra 2 er designet for å kunne brukes til vannsport som surfing, kiting og fridykking, og ved fridykking og snorkling vil klokken automatisk oppdage når du befinner deg under havoverflaten, og umiddelbart aktivere Dybde-appen som viser tid, gjeldende dybde, vanntemperatur, tid under vann og maksimal dybde. Her imponerer Apple med å være svært presise i både dybdemålinger og oppdagelse av når du senker klokken i vann.

For deg som praktiserer dykking har Apple Watch Ultra 2 plenty av egenskaper gjennom samarbeidet med Huish Outdoors og appen Oceanic+. Appen vil blant annet hjelpe deg med å finne gode snorklesteder i nærheten, samle data fra andre snorklere, å gi informasjon om dybde, vanntemperatur og mer i én visning under vann.

En egen Tides-app gir tilgang til syv dagers rullerende tidevannsinformasjon for kystlinjer og surfesteder rundt om i verden. Dette inkluderer informasjon om høy- og lavvann, stigende og fallende tidevann, tidevannsretning og soloppgang/solnedgang.

watchOS 10 gav utviklere tilgang til nye API-er som gir mulighet til å lage og integrere nye spennende apper og programmer. Ved hjelp av de ulike bevegelsessensorene i klokken er den i stand til å oppdage raske endringer i hastighet og akselerasjon, for eksempel når du svinger en golfkølle eller en tennisracket. Apper som SwingVision (en populær tennis-app) vil kunne ta i bruk disse dataene å analysere vridningen av underarm, håndledd og hånd når du server i tennis, mens Golfshot (golf-app) vil kunne oppdage små håndleddsbevegelser som grunnlag for å forbedre teknikken.


Den kanskje mest spennende med det nye API-et er hvordan populære coaching-plattformer som TrainingPeaks og andre tredjeparts tjenester nå kan opprette tilpassede treningsøkter som kan importeres direkte til Treningsappen. Tidligere har du måttet bruke egne apper for å kunne følge et dedikert treningsprogram, mens nå vil du få disse rett inn på klokken mens du tar i bruk Apple sin standard treningsapp.

Apple lar deg eksportere dataene til de fleste tjenester og integrerer sømløst med blant annet Strava og TrainingPeaks. Ved hjelp av tredjeparts apper som RunGap og HealthFit kan du eksportere data fra Apple Health til en rekke andre plattformer som f.eks. Garmin Connect, Polar Flow, Suunto, m.m.. Mer om hvordan du gjør dette, kan du lese her: RunGap – Synkroniser treningsdata på tvers av plattformer.


Enkel i bruk, men forvirrende app

Klokker med knapper er som regel enklere å bruke under trening, mens touchskjerm er en stor fordel i daglig bruk. Her klarer Apple Watch Ultra 2 seg faktisk overraskende bra.

Den store kronen og ekstra handlingsknappen er lett tilgjengelig, og touchskjermen er sannsynligvis best i klassen. Garmin sine toppmodeller har både knapper og en stor touchskjerm, men om du ikke aktiverer tastelås så har de lett for at touchskjermen aktiveres utilsiktet av f.eks. genseren din, eller dusjstrålen. Dette skjer nesten aldri på Apple Watch Ultra 2.

Appen som samler av alt data fra aktivitets- og helsesporing til treningsøkter, Apple Health, er tilgjengelig på både Apple iPhone og iPad (nytt med watchOS 10). Apple Health er ganske grei og oversiktlig, men du kan virkelig grave deg ned i dybden av detaljer om du ønsker det.

For å gjøre det litt mer forvirrende er det en egen «Mosjon» app som samler alle treningsøktene dine, samt viser hvordan du ligger an for å oppfylle aktivitetsringene. Og til slutt, for å gjøre forvirringen total: Apple Watch har en tredje app som bruke for å gjøre ulike innstillinger og oppsett av klokken. Apple har med andre ord en jobb å gjøre for å samle alt i ett.


Smartfunkjoner

Apple Watch startet som en smartklokke og Watch Ultra 2 har alt du behøver av smartfunksjoner som støtte for smartvarsler, ringe og motta samtaler, sende og motta meldinger, laste ned apper, betale kontaktløst med Apple Pay, lytte til musikk via ulike strømmetjenester, etc.. Den innebygde høyttaleren og mikrofonen på Ultra-modellen er ekstra kraftig, og det er null problem å gjennomføre en samtale eller gjøre taleopptak. Derimot kan den ikke brukes til å lytte til musikk, og du må derfor koble til et par ørepropper eller en høyttaler.

Her er faktisk den vanlige Apple Watch Series 10 enda litt smartere. For første gang med en Apple Watch kan du lyd spilles av gjennom den innebygde høyttaleren på klokken. Dette betyr at du kan lytte til musikk, podcaster og lydbøker direkte fra klokken uten behov for hodetelefoner. Watch Series 10 har også fått oppdatert samtalekvalitet når du benytter den innebygde høyttaler/mikrofonen.

Samtlige Apple Watch Ultra 2-modeller har støtte for LTE slik at du kan benytte et esim i klokken dersom mobiloperatøren din støtter det.

watchOS 10 brakte også med seg flere nye urskiver, og raskere og enklere måte å organisere apper på gjennom Smart Stabel (samler de mest brukte appene i en stabel når du sveiper opp), bedre utnyttelse av skjermen slik at den viser mer informasjon i ett bilde (eks. er alle apper i docken samlet vertikalt slik at du ikke trenger å bla i alle retninger), samt muligheten til å starte avspilling av videomeldinger i FaceTime og vise dem på Apple Watch.

WatchOS 11 på sin side har tilført smartstabelen flere nye widgeter og interaktive funksjoner, mens bilder-urskiven bruker maskinlæring for å velge optimale bilder. De nye interaktive widgetene lar deg samhandle direkte med apper fra den smarte stabelen, noe som gjør det enklere å utføre handlinger raskt og se oppdateringer i sanntid uten å måtte åpne appen fullstendig.

Det kanskje mest nyttige er Oversett-appen som nå støtter 20 språk og foreslår automatisk oversettelsesfunksjoner basert på brukerens reiser.


Aktivitets- og helseovervåkning

Apple Watch Ultra 2 fortsetter å fungere som et kraftig verktøy som holder oversikt over aktivitet og helsen din. Klokken registrerer alt fra skritt, kalorier, tilbakelagt distanse, søvn med avansert Søvnmåling og tid i ulike søvnfaser, puls, oksygenmetning i blodet, estimert VO2-Max, HRV (hjertevariablitet), og ikke minst en rekke andre avanserte data.

En egen temperatursensor hjelper kvinner å holde oversikt over menstruasjonssyklus, samtidig som appen lar deg registrere vanlige symptomer å justere varsler for høy puls, ettersom hvilepulsen ofte øker under graviditeten.


For deg som er opptatt av konseptet «HRV Status», så er det kun Garmin-klokkene som tilbyr dette, men Apple Watch Ultra 2 kan gi deg detaljerte HRV-målinger dersom du tar i bruk en tredjeparts app som f.eks. Welltory.

En av Apple Watch sine store fordeler er at den kan scanne automatisk etter tegn til uregelmessig hjerterytme (AFib) å varsle deg om noe er unormalt slik at du evenetule kan gjennomføre en manuell EKG-måling på klokken. I tillegg har den en nyttig falldeteksjon der klokken automatisk vil varsle dine nærmeste kontakter og nødtjenesten dersom den skulle oppdage at du faller og ikke reiser deg (fungerer også på sykkel/elsykkel).

Med watchOS 11 utvider Apple helsefunksjonene med søvnapné-overvåking. Apple Watch bruker akselerometeret til å registrere pusteforstyrrelser som kan indikere søvnapné, og viser dataene i Helse-appen som «forhøyet» eller «ikke forhøyet» over ulike tidsperioder. Ved tegn på vedvarende søvnapné kan brukeren varsles med en PDF-rapport for legen. Algoritmen, basert på maskinlæring og kliniske studier, forventes snart å få godkjenning fra helsemyndigheter og blir tilgjengelig i over 150 land.

Vitals-app

En helt ny «Vitals»-app gir oversikt over viktige helsedata som puls, pustefrekvens, håndleddstemperatur, søvnvarighet og oksygenmetning i blodet. Hvis du sover med Apple Watch, registrerer klokken disse målingene automatisk. Vitals-appen setter disse dataene i kontekst og presenterer dem på en lettfattelig måte. Du kan få varsler når flere målinger avviker fra det normale, og appen kan gi informasjon om hvordan endringer kan knyttes til faktorer som høyde, alkoholforbruk eller sykdom.



Trygghet både under trening og hverdag

Apple bruker mye tid på å kommunisere hvordan Apple Watch kan redde liv, og selv om forestillingene deres er pompøse og litt overdrevet, så er det mye sannhet i det.

Enten du er på treningstur eller bare sitter befinner deg hjemme i eget hus, så gir den et ekstra sikkerhetsaspekt i kraft av alle funksjonene den innehar. Muligheten til å oppdage AFib og falldeteksjonen er allerede nevne, og Apple Watch Ultra 2 har i tillegg en svært kraftig sirene som når en styrke på 86 desibel med en rekkevidde på minimum 180 meter. Under «gode forhold» vil nok lyden nå godt over dobbelt så langt.

Den kraftige lysstyrken på 3000 nits gjør at klokken fungerer som en helt ok lommelykt ved at skjermstyrken økes til maks og kan lyse opp noen meter foran deg, selv om den ikke er i nærheten av Garmin sine klokker med innebygd LED-lykt.

Apple Watch Ultra 2 byr også «kræsjdeteksjon» som skal oppdage om du har vært i en bilkræsj ved å måle ekstreme G-kraft endringer. Klokka vil deretter sende posisjonen din nødtjenesten slik at du kan få hjelp raskest mulig.

watchOS 10 introduserte to nye rutepunkter i kompass-appen: Det første punket er Last Cellular Connection som anslår det siste stedet med mobildekning, noe som kan være nyttig å vite for å sjekke meldinger eller ringe. Det andre punktet er Last Emergency Call som ved et nødstilfelle vil anslå det siste stedet langs ruten der enheten sist var tilkoblet et mobilnettverk, slik at du kan navigere tilbake dersom det er behov for å ringe nødetatene. Merk dog at disse punktene kun registreres når du benytter aktivitetsprofilen «Fjelltur/Hiking».

Med watchOS 11 fikk klokken også en Oppfølging-funksjon som lar venner og familie følge din geografiske posisjon i sanntid under trening, for økt sikkerhet. Oppfølging kan aktiveres automatisk ved start, eller manuelt for kun utvalgte økter.


Endelig Trenings- og restitusjonsanalyse

Dette avsnittet lå i fjor under «Dette kan bli bedre», men Apple rettet på en av klokkens store mangler med lanseringen av watchOS 11.

For første gang i en Apple Watch har klokken nå funksjon for å beregne treningsbelastning basert på intensiteten og varigheten av treningsøkter over tid. Du får innsikt i hvordan kroppen reagerer på trening de siste syv dagene sammenlignet med de siste 28 dagene, slik at det blir enklere å justere den daglige treningsmengden.

Treningsappen bruker data som alder, høyde, vekt, GPS, puls og høyde for å estimere anstrengelse. Intensiteten av hver treningsøkt angis på en skala fra 1 til 10 (10 er høyest), og beregnes for de mest populære kardiobaserte aktivitetene (ikke sykling), men du kan selv legge til estimert effekt for samtlige aktiviteter du bruker klokken til.

Det som virkelig er spennende er muligheten til å overstyre den automatiske beregningen ved å endre verdien manuelt. Dette er spesielt nyttig ved aktiviteter som for eksempel lange gåturer der du som regel blir kreditert med nærmest null belastning ettersom de fleste klokker bruker kun «Puls X Tid» som grunnlag for belastningsberegningen. Selv ikke Garmin tilbyr denne muligheten.

Belastningen (fysisk anstrengelse og øktenes varighet) fra de siste 7 dagene sammenlignes mot grunnlinjen- et slags gjennomsnitt fra de siste 28 dagene- og kategoriseres som lavere, uendret, eller høyere, slik at du kan justere treningsmengden for optimal fremgang, samt redusere risikoen for skader. Denne måten å beregne treningsbelastning på, er tilsvarende som blant annet Garmin, Polar, COROS, med flere bruker.

En ny «Vitals»-app vil også vise langtids trender på 1-, 3- og 6 måneder.



Apple har med andre ord gjort et stort fremskritt her, selv om Garmin med sin Body Battery og Training Readiness Score i enda større grad gir deg mer info om kropp og helse. Garmin bruker informasjon som daglig aktivitet, søvn, stress og hjertevariabilitet til å si noe om hvor mottakelig kroppen din er for trening, og gir forslag til passende treningsøkter, eller råd om at kroppen bør få hvile. De tilbyr også mer avansert trenings- og restitusjonsanalyse gjennom Garmin Training Load. Polar har Training Load Pro, COROS har EvoLab, og Suunto benytter TrainingPeaks.

For aktivitetsovervåkning har Apple bestandig benyttet tre karakteristiske aktivitetsringer som skal otivere deg til å oppfylle nok intensitetsminutter, timer stående og kalorier forbrent i løpet av dagen. Frem til i år har det vært umulig å sette disse på pause, og klokken har hele tiden pushet deg til å nå målene- uansett hvor sliten du her.

Der nesten samtlige konkurrenter i segmentet ville rådet deg til å ta en hviledag når du er helt sluttkjørt, så har Apple hele tiden fortsatt å pushe deg mot å fullføre ringene hver dag. Totalt mot sin hensikt.

Heldigvis er dette endret, og du kan nå sette aktivitetsringene på pause i tilfeller av skade eller behov for hviledager, uten å bryte rekken av bevegelsesmål. De kan også justere målene basert på ukedager for å sikre at motivasjonen er tilpasset den daglige rutinen.

For eksempel kan du nedjustere målet en dag etter at du har planlagt en hard treningsøkt og planlegger en fridag, eller når du er på ferie.


Et mer avansert alternativ er å koble Apple Watch til tjenester som direkte integrerer data fra Apple Health i sine trenings- og restitusjonsanalyser. Her finnes det en rekke gode apper som gir deg fullverdig og god aktivitets- og restitusjonsanalyse lignende det du får fra Garmin, Polar, COROS, etc.. To gode apper som er omtalt her på Pulssonen.no er Gentler Streak (egen artikkel her) og Welltory (artikkel her). Et tredje godt alternativ er Athlytic.


Dette kan bli bedre

Apple Watch Ultra 2 innfrir på en rekke områder, men den er ikke uten mangler. Til en pris på 10 990 kr, og som er såpass mye høyere enn den vanlige Watch Series 9 og 10, bør det være flere ting som skiller den fra sin lillebror. For i prinsippet er den mindre Watch Series 9 en like god klokke på de fleste områder, og mye skyldes at de kjører på det samme gode watchOS 10 operativsystemet. På noen områder er faktisk Watch Series 10 bedre.

Batteritiden må bli bedre

Batteritiden er allerede nevnt, og selv om den er langt bedre enn for den vanlige Apple Watch Series, så er den fremdeles begrenset til noen få dager – og kanskje kun halvannen dag om du bruker den aktivt med GPS, strømmer musikk, etc..

Apple har oppgradert Apple Watch-modellene sine på mange måter gjennom årene, men utviklingen av batteritiden har omtrent stått på stedet hvil. Samme hvor mange nye funksjoner de kommer opp med, så kreves det bedre batteritid for å kapre en større del av brukerne som i dag sverger til klokker fra Garmin, COROS og Suunto. Dersom Apple klarer å komme opp i 4-5 dager uten behov for lading, kanskje enda flere velge Apple Watch Ultra som sin faste treningsklokke.

En annen outsider Apple bør være obs på, er giganten Huawei som de senere årene har rettet mer av utvikling sin mot smartklokker og treningsklokker. Samtlige Huawei-klokker har til felles at de tilbyr lang batteritid, kombinert med en rekke helse- og treningsfunksjoner.

Endelig kart – men det må bli bedre

Det tok sin tid, men watchOS 11 åpnet endelig for å kunne laste ned kart til klokken. Tidligere har kart kun vært tilgjengelig du har vært koblet til telefonen.

Kartene lastes først ned i Apple Kart-appen, og deretter kan du velge og legge de til på Apple Watch mens klokken lader. Merk at det fremdeles ikke er topografiske kart slik man har hatt tilgang til i store deler av USA i ett år allerede, men du får oversikt over veier og bygninger, og du kan lage egne ruter i Kart-appen på iPhone å overføre dem til Apple Watch. Ettersom du ikke får kartet som et eget skjermbilde i treningsappen, må du stadig veksle frem og tilbake mellom trenings- og kartappen.

Til tross for at Apple endelig har fått på plass kart, bør de legge inn et enda større innsats for å konkurrere med de gode karttjenestene fra merker som Garmin, COROS, Polar og Suunto. Potensialet er voldsomt stort med tanke på all kartdataen Apple sitter på. Det handler hovedsaklig om å gjøre kartene tilgjengelig offline over hele verden.


Heldigvis finnes det tredjeparts apper som løser problemet. Appen WorkOutDoors koster kun 65 kr og gir deg tilgang til offline kart, en rekke aktivitetsprofiler med tilpassbare skjermbilder, mulighet til å opprette egendefinerte intervalløkter, justere puls- og hastighetssoner, aktivere auto pause, ulike varsler, m.m..


Apple sitt beste forsøk på å tilfredsstille friluftsentusiastene er kompassvisningen med mulighet for å opprette veipunkter som du senere kan navigere til. watchOS 10 tilførte en ny 3D-visning av veipunktene slik at det er enklere å se stigninger mellom der du befinner deg og punktet du ønsker å navigere til. Der er likevel en veldig enkel form for navigering, og du får ikke annen retningsveiledning enn et skjermbilde som viser retning og avstand til målet.

Til slutt fortjener Apple skryt for å levere en meget nøyaktig høydemåler som er lynrask til å justere seg. Klokken har også et innebygd barometer som bruker trykkendringer til å justere høyden, samt en dybdemåler som er i stand til å måle dybde og tid under vann umiddelbart i det du senker klokken ned i vann.



Konkurrenter

Apple Watch Ultra 2 konkurrerer i et sterkt startfelt, og det er umulig å ikke nevne klokker som Garmin Fenix 7/7Pro/8, epix Pro (gen 2), Forerunner 965, COROS APEX 2 Pro, Suunto Race, osv.. Alle disse har langt bedre batteritid, innebygde kart med avanserte navigeringsfunksjoner, bedre trenings- og restitusjonsanalyse og flere og mer dedikerte treningsfunksjoner. Apple Watch Ultra 2 er til gjengjeld den eneste klokken med LTE-støtte og mulighet for å laste ned apper som integrerer sømløst med telefonen. (Nei, Garmin Forerunner 945 LTE har ikke LTE).

Og før du tenker at «Ha! Min Garmin trenger jeg bare å lade hver 14. dag», så vil jeg kontre med at da trener du bare for lite. Jeg bruker selv en Garmin epix Pro (Gen 2) 51 mm og lader tre ganger i uken. Ja, Garmin sine toppmodeller har god batteritid i vanlig smartklokkemodus, men bruker du de mange timer daglig i treningsmodus, så ryker batteriet også her.

En annen outsider Apple bør være obs på, er giganten Huawei som de senere årene har rettet mer av utvikling sin mot smartklokker og treningsklokker. Samtlige Huawei-klokker har til felles at de tilbyr lang batteritid, kombinert med en rekke helse- og treningsfunksjoner.

Og så klart, Samsung Galaxy Watch Ultra (testet her) er en naturlig konkurrent for Samsung- og andre Android-brukere. Denne gjør mye likt som Apple Watch Ultra 2, selv om den ikke klarer å levere like nøyaktige målinger for hverken puls eller GPS.


Som rene treningsklokker er de nevnte modellene fra Garmin og COROS langt «kraftigere» verktøy enn Apple Watch Ultra 2, men sistnevnte er likevel tøff nok til å kunne bli med deg gjennom en Ironman om du ønsker det, og det vil med stor sannsynlighet gi deg svært pålitelige målinger. Med de riktige appene installert, så forvandles Apple Watch Ultra 2 til en langt mer avansert treningsklokke enn den er rett ut av boksen.

Selv undertegnede som lever av å teste pulsklokker og andre sportsartikler, vil ha null problem med å bruke dette som en fast treningsklokke. Og det beste av alt er hvor godt den integrerer med de eksiterende appene på iPhone.

Apple Watch Ultra 2 opererer derfor i et litt annet segment enn de dedikerte pulsklokkene, og jeg har ingen grunn til å sette de opp mot hverandre, eller å si at den ene er bedre enn den andre. Hvilken som er best for deg derimot, handler kun om egne preferanser og behov. Det er en stor forskjell fra å hardnakket påstå at en spesifikk modell er best…


Hovedforskjellene mellom Apple Watch Ultra 2 og Watch Ultra:

  • Design: Begge klokkene har samme design med et ultralett titanium, men kombinerer du Watch Ultra 2 med Alpine eller Trail Loops består klokken av 95 % resirkulert titan.
  • Chip: Watch Ultra 2 har en S9-brikke som er opptil 30% raskere enn S8-chippen i Ultra.
  • Dobbelttrykk: Ultra 2 har en Dobbelttrykk-funksjon som lar brukere dobbelttrykke på urskiven for å utføre visse handlinger, mens Watch Ultra ikke har dette.
  • Presisjonssøk: Watch Ultra 2 har en Presisjonssøk-funksjon som hjelper deg å finne iPhone 15 ved hjelp av Ultra Wideband-teknologi, mens Watch Ultra ikke har dette.
  • Skjerm: Watch Ultra 2 har en lysere skjerm med opptil 3000 nits lysstyrke, mens skjermen på Watch Ultra når opptil 2000 nits lysstyrke.
  • Batterilevetid: Watch Ultra 2 har opptil 36 timers batterilevetid ved normal bruk og 72 timer i Spareblussmodus. Tilsvarende tall for Watch Ultra er 36 timer og 60 timer.

Kort oppsummert er hovedforskjellene mellom Apple Watch Ultra 2 og Watch Ultra den nye S9-brikken, Dobbelttrykk, Presisjonssøk, lysere skjerm og bruken av resirkulert titan i Watch Ultra 2. Begge klokkene har likt design, identisk batterilevetid (foruten om i Utvidet Spareblussmodus) og de samme helse- og trenings funksjonene. Apple annonserte Watch Ultra 2 med identisk pris som Watch Ultra, men på grunn av svak krone er prisen justert til 10 990 kr i Norge, mens Watch Ultra kostet 9 990 kr.

Skal man komme med et lite stikk til Apple, så kan det egentlig oppsummeres slik:
«Har du en Apple Watch Ultra (førstegenerasjon)? Bytt reim og urskive, og woila – du har en Apple Watch Ultra 2″… Med mindre du ønsker den nye fargen Jet Black.


Foreslåtte artikler

FlexBeam åpner for smertelindring, raskere restitusjon, økt ytelse og prestasjon ved hjelp av kraftig lysbehandling, i et lite, lett og bærbart format.
Skogstad Ustetind leverer god beskyttelse og høy varmeeffekt, men den mangler noen detaljer fra de aller beste dunjakkene.
Skogstad Losnegard er en lett, pakkbar, gjennomtenkt og allsidig isolasjonsjakke som fungerer året rundt. Her får du mye for pengene.
Helly Hansen Odin Everdown Hooded Jacket er imponerende liten, lett og kompakt, og gir en varme som man vanligvis finner på langt tykkere dunjakker.