EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

3. august, 2023 (oppdatert 5. april 2024)

Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

Pulssensorer og pulsmåling har eksistert i lang tid, men EKG måling i smartklokker og pulsklokker er relativt nytt. Her får du vite hva EKG faktisk måler, og hvordan du kan dra nytte av det.

De fleste nyere pulsklokker og smartklokker kommer med en innebygd optisk pulssensor. En pulssensor skal først og fremst måle hjerterytmen slik at den kan vise viktig informasjon om pulsen din, enten du bruker den i forbindelse med trening, eller for å overvåke pulsen din i hverdagen. Optisk pulsmåling (forkortet OHR) benytter såkalt fotopletysmografi (PPG) – en teknologi som benytter lysdioder og en lysdetektor til å måle størrelsesendringer på blodkarene, og deretter gjør om målingene til pulsverdier.

Blodet er rødt fordi det absorberer grønt lys og reflekterer rødt lys. For hver gang det strømmer blod ut i hendene, vil disse sensorene kunne registrere endringer i puls ved at ulike mengder lys absorberes/reflekteres avhengig av hvor stor blodstrømmen er.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Dette er EKG

Mens den optiske pulssensoren brukes for å måle hvor raskt hjertet ditt slår, så måler det ikke mer enn akkurat dette. Her kommer en ny sensor inn – EKG sensoren. Kort forklart måler EKG sensoren «hvor godt hjertet ditt fungerer». Hver gang hjertet ditt slår, skjer det som et resultat av en elektrisk impuls som produseres i sinusknuten som er en del av hjertets øvre kammer. Denne elektriske impulsen blir deretter overført til den nedre delen av hjertet (ventriklene). Hver gang hjertet slår, sendes en liten mengde elektriske impulser til huden.

En EKG-maskin registrer dette og analyserer denne elektriske aktiviteten i hjertet for eventuelle uregelmessigheter. Endringer i denne elektriske aktiviteten kan være et tegn på et mer alvorlig hjerteproblem.

Mens den optiske pulssensoren måler hvor rask hjertet slår, registrerer EKG hvor godt hjertet ditt fungerer.

Gir verdifull innsikt i hjertets tilstand

EKG sensoren registrer de elektriske signalene i hjertemuskulaturen og kan gi verdifulle opplysninger om hjertets tilstand og funksjon. Ved å overvåke disse signalene, vil en profesjonell helsepersonell, eller maskin, kunne tolke og forstå mer om hjertet, og ikke minst avsløre eventuelle uregelmessigheter. Dette kan være spesielt nyttig dersom du fra før har opplevd problemer med hjertet.

EKG måling i smartklokker

De fleste forbinder EKG med en undersøkelse utført på ett eller annet sykehus, og en haug med små elektroder som plasseres rundt på kroppen. Elektrodene registrerer de elektriske signalene fra hjertet og sender disse videre til en mottaker som samler informasjonen og analyserer, og eventuelt avslører, unormaliteter. Dette er for så vidt imponerende i seg selv, men det virkelig imponerende er at dagens teknologi har kommet så langt at det har blitt mulig å bygge inn EKG sensoren i små enheter som klokker som kan bæres i dagliglivet.


EKG i smartklokker og pulsklokker

Apple var først ute til å ta i bruk teknologien da de lanserte sin Apple Watch Series 4 i  2018, og senere har flere produsenter tatt i bruk teknologien og fått godkjent sine klokker og sensorer for bruk.

Listen over ulike klokker med EKG sensor er per i dag som følger:

(Full oversikt over modellene kan sees lengre ned på siden. TRYKK HER


Samtlige av nevnte modeller bortsett fra COROS VERTIX 2, COROS APEX 2 Pro og Polar Vantage V3 er godkjent av FDA (Food and Drug Departement). Dette betyr at EKG målingen på disse klokkene er gode nok til å kunne markedsføres som EKG enheter, og at de kan brukes til å utføre EKG kontrollmålinger.

Dersom du i det hele tatt vurderer å kjøpe en EKG klokke som faktisk kan utføre en EKG-måling, bør du styre unna alle klokker som hevder de tilbyr EKG målinger, men ikke er godkjent av FDA. Det finnes flere rimeligere modeller på markedet, og store handlesider som eBay, Aliexpress, etc. flommer over. Men det korte svaret er; hold deg unna.


EKG i smartklokker vs. EKG ved sykehus

Den største forskjellen mellom en EKG måling utført med en smartklokke og den du gjennomfører på et sykehus er omfanget av målingene, og hvor mye EKG målingen kan avsløre. Hvis du ser for deg en trapp bestående av 12 trinn, består en full EKG måling av alle de 12 trappetrinnene. EKG målingen du utfører på klokken din er kun det første trinnet på trappen.

Den 12 trinns EKG målingen som utføres på sykehuset kan avsløre følgende informasjon om hjertet:

  • Uregelmessig hjerterytme
  • Hjerteblokk
  • Atrieflimmer
  • Ventrikkelflimmer
  • Hjerteinfarkt

De fleste klokkeprodusentene som benytter EKG teknologien gjør det klart at deres målinger ikke må sammenlignes med en medisinsk utført EKG måling, men det betyr ikke at disse målingene er ubrukelige. Faktisk er det tvert i mot, for i motsetning til sykehus-målingene er «klokkevarianten» mye mer tilgjengelig, og er fremdeles i stand til å kunne oppdage hjerterytmeforstyrrelser.

Smartklokker med EKG måling er ikke i stand til å oppdage et hjerteinfarkt, men det kan avsløre uregelmessig hjerterytme, som igjen kan gjøre det lettere for deg å ta kontakt med legen før videre komplikasjoner oppstår. Enkelte modeller, som blant annet Apple Watch Series og Samsung Galaxy Watch6/Watch6 Classic, er også i stand til å se etter unormal 24/7, og deretter varsle deg om å utføre et manuelt EKG dersom den oppdager noe uregelmessig.


Konklusjon

Hvis vi skal trekke en konklusjon ut i fra det vi vet om EKG målingen ved hjelp av smartklokker og pulsklokker, må det være at dette ikke kan, eller skal, erstatte tradisjonell EKG måling utført med et medisinsk apparat. Men, EKG måling utført med smartklokker er likevel et nyttig verktøy som kan bidra til å avsløre forstyrrelser i hjerterytmen og dermed advare deg på forhånd før eventuelle videre komplikasjoner utarter seg.

Smartklokker og pulsklokker med EKG måling er dermed absolutt nyttige verktøy for deg som ønsker å overvåke egen helse, og kan være en ekstra trygghet dersom du (eller for noen du kjenner) har problemer med hjertet. I tillegg kan EKG-sensoren brukes til å måle blant annet HRV (hjertevariabilitet), noe du kan lese mer om i disse sakene Slik måler en pulsklokke (HRV) hjertevariabilitet, stress og søvn og Disse klokkene måler HRV – og slik bruker du det til din fordel.

Modellene kan sees og kjøpes via linkene under:


Utvalgte pulsklokker og smartklokker med EKG funksjon

Apple Watch Series 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / Ultra / Ultra 2

(Kompabilitet: Kun iOS)

De fire siste generasjonene Apple Watch har alle innebygd EKG sensor i sensoren under klokken og i den digitale kronen. En EKG måling utføres ved å åpne EKG appen på klokken, for så å legge pekefingeren på kronen i 30 sekunder.

Umiddelbart etter at målingen er ferdig vil du få beskjed om hjerterytmen din er normal, eller om det er tegn på uregelmessigheter. En graf av hjerterytmen blir registrert i Apple Health appen.

Apple Watch er godkjent for bruk av FDA og klarert for bruk i EØS (mer enn 20 land).


Samsung Galaxy Watch 6 / 5 / 5 Pro

(Kompabilitet: Kun Android)

De nyeste Samsung-klokkene er alle i stand til å utføre EKG målinger og er godkjent for bruk i Europa, USA og en rekke andre land.

En EKG måling utføres ved å åpne EKG appen på klokken (gjelder alle tre modeller), og deretter plasserer en finger på den innebygde sensoren i den øverste knappen på høyre side mens du sitter helt stille i 30 sekunder.

Resultatet av målingen blir registrert i Samsung Health Monitor appen som i utgangspunktet kun er tilgjengelig på Samsung-klokker, men det finnes metoder som lar deg installere denne på andre Android enheter også.


Fitbit Sense 2 / Fitbit Sense

(Kompabilitet: Android, iOS)

Fitbit Sense var Fitbit sin første klokke til å inkludere en EKG sensor, men i ettertid har også Fitbit Charge og oppfølgeren Fitbit Sense 2 fått denne funksjonen. En EKG måling utføres ved å åpne EKG appen på klokken, for så å plassere en finger på hver side av bezelen (rammen rundt klokken) å sitte stille i 30 sekunder.

I tillegg å kunne utføre EKG målinger, er Fitbit Sense i stand til å skanne hjertet for uregelmessig hjerterytme og kan gi beskjed om noe er unormalt. Fitbit Sense er godkjent av FDA og har fått CE godkjenning for bruk i USA og Europa.


Fitbit Charge 5 / Fitbit Charge 6

(Kompabilitet: Android, iOS)

Fitbit Charge er i likhet med Fitbit Sense i stand til å gjennomføre EKG målinger. Charge skiller seg fra de andre enhetene ved å være den eneste aktivitetsmåleren (ikke klokke-form) som kan utføre denne målingen.

EKG målingen utføres ved å åpne EKG appen på klokken/armbåndet, for så å holde en finger på hver side av rammen. En måling tar 30 sekunder.

Fitbit Charge er godkjent av FDA og har fått CE godkjenning for bruk i USA og Europa.Google Pixel Watch 2

(Kompabilitet: Kun Android)

Google Pixel Watch 2 kommer med en avansert pulssensor og en EKG-sensor som brukes til å se etter AFib (uregelmessig hjerterytme). Klokken vil også kunne varsle dersom den oppdager unormalt høy/lav hjerterytme.


Huawei Watch GT 3 Pro

(Kompabilitet: Android, iOS)

Huawei Watch GT 3 Pro

Huawei har flere spennende klokker med fokus på helse, og fikk september 2022 godkjent modellen Huawei Watch GT 3 Pro for bruk til EKG-måling. En EKG-måling utføres ved å holde en finger på den nederste knappen i 30 sekunder, og elektriske sensorer på utsiden av klokken vil deretter scanne hjerte for AFib (hjerterytmeforstyrrelser). Klokken vi umiddelbart gi beskjed om dersom det er registrert AFib, og en mer utfyllende rapport kan leses av i Huawei Health appen.

Huawei Watch GT 3 Pro kan også overvåke hjerterytmen du 24/7, å gi beskjed/varsel både ved for høye/lave pulsverdier og stressnivåer.

Huawei Watch GT 3 Pro er godkjent for bruk i 33 Europeiske land, samt Kina, Colombia, Thailand og New Zealand.


Huawei Watch 4 Pro

(Kompabilitet: Android, iOS)

Huawei Watch 4 Pro

Huawei har flere spennende klokker med fokus på helse, og fikk september 2022 godkjent modellen Huawei Watch GT 3 Pro som den første modellen for bruk til EKG-måling. Senere har nykommerne Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro også fått støtte for EKG.

En EKG-måling utføres ved å holde en finger på den nederste knappen i 30 sekunder, og elektriske sensorer på utsiden av klokken vil deretter scanne hjerte for AFib (hjerterytmeforstyrrelser). Klokken vi umiddelbart gi beskjed om dersom det er registrert AFib, og en mer utfyllende rapport kan leses av i Huawei Health appen.

Huawei Watch 4 Pro kan også overvåke hjerterytmen du 24/7, å gi beskjed/varsel både ved for høye/lave pulsverdier og stressnivåer.

Huawei Watch 4 Pro er godkjent for bruk i 33 Europeiske land, samt Kina, Colombia, Thailand og New Zealand.

Huawei Watch Ultimate

(Kompabilitet: Android, iOS)

Huawei Watch Ultimate
Huawei Watch Ultimate

Huawei har flere spennende klokker med fokus på helse, og fikk september 2022 godkjent modellen Huawei Watch GT 3 Pro som den første modellen for bruk til EKG-måling. Senere har nykommerne Huawei Watch 4, Huawei Watch 4 Pro og Huawei Watch Ultimate også fått støtte for EKG.

En EKG-måling utføres ved å holde en finger på den nederste knappen i 30 sekunder, og elektriske sensorer på utsiden av klokken vil deretter scanne hjerte for AFib (hjerterytmeforstyrrelser). Klokken vi umiddelbart gi beskjed om dersom det er registrert AFib, og en mer utfyllende rapport kan leses av i Huawei Health appen.

Huawei Watch Ultimate kan også overvåke hjerterytmen du 24/7, å gi beskjed/varsel både ved for høye/lave pulsverdier og stressnivåer.

Huawei Watch Ultimate er godkjent for bruk i 33 Europeiske land, samt Kina, Colombia, Thailand og New Zealand.


Withings ScanWatch / ScanWatch 2

(Kompabilitet: Android, iOS)

Withings ScanWatch-serien og Withings Horizon skiller seg ut ved å fremstå som en mer tradisjonell klokke, og fokuserer på å ivareta et elegant utseende samtidig som den pakker inn en rekke sensorer for å overvåke helsen.

En av disse sensorene er EKG sensoren, og Withings ScanWatch er i stand til å kontinuerlig skanne hjerte for hjerterytme forstyrrelser, og dersom den oppdager noe mistenkelig, vil den oppfordre deg til å gjennomføre en EKG måling.

EKG målingen foregår ved å åpne EKG appen på klokken, for så å holde en finger på kronen i 30 sekunder. Du vil umiddelbart få tilbakemelding om hjertet ditt slår normalt, eller om det er uregelmessigheter.

Withings ScanWatch er godkjent for bruk i både USA og Europa.


Withings ScanWatch Horizon

(Kompabilitet: Android, iOS)

Withings ScanWatch Horizon
Withings ScanWatch Horizon

Withings ScanWatch Horizon skiller seg ut ved å fremstå som en mer tradisjonell klokke, og fokuserer på å ivareta et elegant utseende samtidig som den pakker inn en rekke sensorer for å overvåke helsen.

En av disse sensorene er EKG sensoren, og Withings ScanWatch Horizon er i stand til å kontinuerlig skanne hjerte for hjerterytme forstyrrelser, og dersom den oppdager noe mistenkelig, vil den oppfordre deg til å gjennomføre en EKG måling.

EKG målingen foregår ved å åpne EKG appen på klokken, for så å holde en finger på kronen i 30 sekunder. Du vil umiddelbart få tilbakemelding om hjertet ditt slår normalt, eller om det er uregelmessigheter.

Withings ScanWatch Horizon er godkjent for bruk i både USA og Europa.


Withings Move EK

(Kompabilitet: Android, iOS)

Withings Move ECG

Withings Move ECG er i likhet med ScanWatch en mer utradisjonell klokke ettersom den ligner en helt vanlig klokke, men likevel pakker inn flere sensorer.

EKG målingen utføres ved å åpne EKG appen på klokken, for så å trykke inn knappen på siden en´ gang, før du legger fingere på bezelen. En EKG måling tar 30 sekunder.

Withings Move ECG er godkjent for bruk i Europa, og venter på godkjenning for bruk i USA.


COROS VERTIX 2

(Kompabilitet: Android, iOS)

COROS VERTIX 2 er i stand til å måle hjerterytmen ved hjelp av en egen EKG sensor, men den er ikke i stand til å måle AFib (hjerterytme forstyrrelser) på samme måte som de andre klokkene nevnt i oversikten. VERTIX 2 bruker i stedet informasjonen fra EKG målingen til å måle stress.


COROS APEX 2 Pro

(Kompabilitet: Android, iOS)

COROS sin nyeste flaggskipmodell er i stand til å måle hjerterytmen ved hjelp av en egen EKG sensor, men den er ikke i stand til å måle AFib (hjerterytme forstyrrelser) på samme måte som de andre klokkene nevnt i oversikten. APEX 2 Pro bruker i stedet informasjonen fra EKG målingen til å måle stress.


Del gjerne:

Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”
17. juli 2024 | Guider

Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig tempo og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne oppskriften kan hjelpe deg til bedre målinger.
Les mer
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”
10. juli 2024 | Guider

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen Garmin GPS.
Les mer
Featured image for “Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)”
29. juni 2024 | Guider

Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)

Nedtrappingspuls kan være en nyttig indikator for både treningstilstand og hjertehelse. Denne guiden gir deg svar på det du trenger å vite.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Guide: Garmin foreslått treningsøkt”
29. april 2024 | Guider

Guide: Garmin foreslått treningsøkt

Garmin-klokker med funksjonen «Daglig foreslått treningsøkt» gir deg dagsferske treningsøkter basert på treningsstatus og dagsform. Her er det du må vite.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Guider

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer