EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

3. august, 2023 (oppdatert 16. september 2023)
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

Pulssensorer og pulsmåling har eksistert i lang tid, men EKG måling i smartklokker og pulsklokker er relativt nytt. Her får du vite hva EKG faktisk måler, og hvordan du kan dra nytte av det.

De fleste nyere pulsklokker og smartklokker kommer med en innebygd optisk pulssensor. En pulssensor skal først og fremst måle hjerterytmen slik at den kan vise viktig informasjon om pulsen din, enten du bruker den i forbindelse med trening, eller for å overvåke pulsen din i hverdagen. Optisk pulsmåling (forkortet OHR) benytter såkalt fotopletysmografi (PPG) – en teknologi som benytter lysdioder og en lysdetektor til å måle størrelsesendringer på blodkarene, og deretter gjør om målingene til pulsverdier.

Blodet er rødt fordi det absorberer grønt lys og reflekterer rødt lys. For hver gang det strømmer blod ut i hendene, vil disse sensorene kunne registrere endringer i puls ved at ulike mengder lys absorberes/reflekteres avhengig av hvor stor blodstrømmen er.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Dette er EKG

Mens den optiske pulssensoren brukes for å måle hvor raskt hjertet ditt slår, så måler det ikke mer enn akkurat dette. Her kommer en ny sensor inn – EKG sensoren. Kort forklart måler EKG sensoren «hvor godt hjertet ditt fungerer». Hver gang hjertet ditt slår, skjer det som et resultat av en elektrisk impuls som produseres i sinusknuten som er en del av hjertets øvre kammer. Denne elektriske impulsen blir deretter overført til den nedre delen av hjertet (ventriklene). Hver gang hjertet slår, sendes en liten mengde elektriske impulser til huden.

En EKG-maskin registrer dette og analyserer denne elektriske aktiviteten i hjertet for eventuelle uregelmessigheter. Endringer i denne elektriske aktiviteten kan være et tegn på et mer alvorlig hjerteproblem.

Mens den optiske pulssensoren måler hvor rask hjertet slår, registrerer EKG hvor godt hjertet ditt fungerer.

Gir verdifull innsikt i hjertets tilstand

EKG sensoren registrer de elektriske signalene i hjertemuskulaturen og kan gi verdifulle opplysninger om hjertets tilstand og funksjon. Ved å overvåke disse signalene, vil en profesjonell helsepersonell, eller maskin, kunne tolke og forstå mer om hjertet, og ikke minst avsløre eventuelle uregelmessigheter. Dette kan være spesielt nyttig dersom du fra før har opplevd problemer med hjertet.

EKG måling i smartklokker

De fleste forbinder EKG med en undersøkelse utført på ett eller annet sykehus, og en haug med små elektroder som plasseres rundt på kroppen. Elektrodene registrerer de elektriske signalene fra hjertet og sender disse videre til en mottaker som samler informasjonen og analyserer, og eventuelt avslører, unormaliteter. Dette er for så vidt imponerende i seg selv, men det virkelig imponerende er at dagens teknologi har kommet så langt at det har blitt mulig å bygge inn EKG sensoren i små enheter som klokker som kan bæres i dagliglivet.


EKG i smartklokker og pulsklokker

Apple var først ute til å ta i bruk teknologien da de lanserte sin Apple Watch Series 4 i  2018, og senere har flere produsenter tatt i bruk teknologien og fått godkjent sine klokker og sensorer for bruk.

Listen over ulike klokker med EKG sensor er per i dag som følger:

(Full oversikt over modellene kan sees lengre ned på siden. TRYKK HER


Samtlige av nevnte modeller bortsett fra COROS VERTIX 2 og COROS APEX 2 Pro er godkjent av FDA (Food and Drug Departement). Dette betyr at EKG målingen på disse klokkene er gode nok til å kunne markedsføres som EKG enheter, og at de kan brukes til å utføre EKG kontrollmålinger.

Dersom du i det hele tatt vurderer å kjøpe en EKG klokke, bør du styre unna alle klokker som hevder de tilbyr EKG målinger, men ikke er godkjent av FDA. Det finnes flere rimeligere modeller på markedet, og store handlesider som eBay, Aliexpress, etc. flommer over. Men det korte svaret er; hold deg unna.


EKG i smartklokker vs. EKG ved sykehus

Den største forskjellen mellom en EKG måling utført med en smartklokke og den du gjennomfører på et sykehus er omfanget av målingene, og hvor mye EKG målingen kan avsløre. Hvis du ser for deg en trapp bestående av 12 trinn, består en full EKG måling av alle de 12 trappetrinnene. EKG målingen du utfører på klokken din er kun det første trinnet på trappen.

Den 12 trinns EKG målingen som utføres på sykehuset kan avsløre følgende informasjon om hjertet:

  • Uregelmessig hjerterytme
  • Hjerteblokk
  • Atrieflimmer
  • Ventrikkelflimmer
  • Hjerteinfarkt

De fleste klokkeprodusentene som benytter EKG teknologien gjør det klart at deres målinger ikke må sammenlignes med en medisinsk utført EKG måling, men det betyr ikke at disse målingene er ubrukelige. Faktisk er det tvert i mot, for i motsetning til sykehus-målingene er «klokkevarianten» mye mer tilgjengelig, og er fremdeles i stand til å kunne oppdage hjerterytmeforstyrrelser.

Smartklokker med EKG måling er ikke i stand til å oppdage et hjerteinfarkt, men det kan avsløre uregelmessig hjerterytme, som igjen kan gjøre det lettere for deg å ta kontakt med legen før videre komplikasjoner oppstår. Enkelte modeller, som blant annet Apple Watch Series og Samsung Galaxy Watch6/Watch6 Classic, er også i stand til å se etter unormal 24/7, og deretter varsle deg om å utføre et manuelt EKG dersom den oppdager noe uregelmessig.


Konklusjon

Hvis vi skal trekke en konklusjon ut i fra det vi vet om EKG målingen ved hjelp av smartklokker og pulsklokker, må det være at dette ikke kan, eller skal, erstatte tradisjonell EKG måling utført med et medisinsk apparat. Men, EKG måling utført med smartklokker er likevel et nyttig verktøy som kan bidra til å avsløre forstyrrelser i hjerterytmen og dermed advare deg på forhånd før eventuelle videre komplikasjoner utarter seg.

Smartklokker og pulsklokker med EKG måling er dermed absolutt nyttige verktøy for deg som ønsker å overvåke egen helse, og kan være en ekstra trygghet dersom du (eller for noen du kjenner) har problemer med hjertet.

Modellene kan sees og kjøpes via linkene under:


Utvalgte pulsklokker og smartklokker med EKG funksjon

1. Apple Watch Series 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / Ultra

(Kompabilitet: Kun iOS)

De fire siste generasjonene Apple Watch har alle innebygd EKG sensor i sensoren under klokken og i den digitale kronen. En EKG måling utføres ved å åpne EKG appen på klokken, for så å legge pekefingeren på kronen i 30 sekunder.

Umiddelbart etter at målingen er ferdig vil du få beskjed om hjerterytmen din er normal, eller om det er tegn på uregelmessigheter. En graf av hjerterytmen blir registrert i Apple Health appen.

Apple Watch er godkjent for bruk av FDA og klarert for bruk i EØS (mer enn 20 land).


2. Samsung Galaxy Watch 6/ 5 / 5 Pro

(Kompabilitet: Kun Android)

smartklokker med ekg måling

De nyeste Samsung-klokkene er alle i stand til å utføre EKG målinger og er godkjent for bruk i Europa, USA og en rekke andre land.

En EKG måling utføres ved å åpne EKG appen på klokken (gjelder alle tre modeller), og deretter plasserer en finger på den innebygde sensoren i den øverste knappen på høyre side mens du sitter helt stille i 30 sekunder.

Resultatet av målingen blir registrert i Samsung Health Monitor appen som i utgangspunktet kun er tilgjengelig på Samsung-klokker, men det finnes metoder som lar deg installere denne på andre Android enheter også.


3. Fitbit Sense 2 / Fitbit Sense

(Kompabilitet: Android, iOS)

Fitbit Sense var Fitbit sin første klokke til å inkludere en EKG sensor, men i ettertid har også Fitbit Charge og oppfølgeren Fitbit Sense 2 fått denne funksjonen. En EKG måling utføres ved å åpne EKG appen på klokken, for så å plassere en finger på hver side av bezelen (rammen rundt klokken) å sitte stille i 30 sekunder.

I tillegg å kunne utføre EKG målinger, er Fitbit Sense i stand til å skanne hjertet for uregelmessig hjerterytme og kan gi beskjed om noe er unormalt. Fitbit Sense er godkjent av FDA og har fått CE godkjenning for bruk i USA og Europa.


4. Fitbit Charge 5

(Kompabilitet: Android, iOS)

EKG
Fitbit Charge 5

Fitbit Charge er i likhet med Fitbit Sense i stand til å gjennomføre EKG målinger. Charge skiller seg fra de andre enhetene ved å være den eneste aktivitetsmåleren (ikke klokke-form) som kan utføre denne målingen.

EKG målingen utføres ved å åpne EKG appen på klokken/armbåndet, for så å holde en finger på hver side av rammen. En måling tar 30 sekunder.

Fitbit Charge er godkjent av FDA og har fått CE godkjenning for bruk i USA og Europa.


5. Huawei Watch GT 3 Pro

(Kompabilitet: Android, iOS)

Huawei Watch GT 3 Pro - Design
Huawei Watch GT 3 Pro

Huawei har flere spennende klokker med fokus på helse, og fikk september 2022 godkjent modellen Huawei Watch GT 3 Pro for bruk til EKG-måling. En EKG-måling utføres ved å holde en finger på den nederste knappen i 30 sekunder, og elektriske sensorer på utsiden av klokken vil deretter scanne hjerte for AFib (hjerterytmeforstyrrelser). Klokken vi umiddelbart gi beskjed om dersom det er registrert AFib, og en mer utfyllende rapport kan leses av i Huawei Health appen.

Huawei Watch GT 3 Pro kan også overvåke hjerterytmen du 24/7, å gi beskjed/varsel både ved for høye/lave pulsverdier og stressnivåer.

Huawei Watch GT 3 Pro er godkjent for bruk i 33 Europeiske land, samt Kina, Colombia, Thailand og New Zealand.


6. Huawei Watch 4 Pro

(Kompabilitet: Android, iOS)

Huawei Watch 4 Pro
Huawei Watch 4 Pro

Huawei har flere spennende klokker med fokus på helse, og fikk september 2022 godkjent modellen Huawei Watch GT 3 Pro som den første modellen for bruk til EKG-måling. Senere har nykommerne Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro også fått støtte for EKG.

En EKG-måling utføres ved å holde en finger på den nederste knappen i 30 sekunder, og elektriske sensorer på utsiden av klokken vil deretter scanne hjerte for AFib (hjerterytmeforstyrrelser). Klokken vi umiddelbart gi beskjed om dersom det er registrert AFib, og en mer utfyllende rapport kan leses av i Huawei Health appen.

Huawei Watch 4 Pro kan også overvåke hjerterytmen du 24/7, å gi beskjed/varsel både ved for høye/lave pulsverdier og stressnivåer.

Huawei Watch 4 Pro er godkjent for bruk i 33 Europeiske land, samt Kina, Colombia, Thailand og New Zealand.


7. Withings ScanWatch

(Kompabilitet: Android, iOS)

EKG
Withings ScanWatch

Withings ScanWatch skiller seg ut ved å fremstå som en mer tradisjonell klokke, og fokuserer på å ivareta et elegant utseende samtidig som den pakker inn en rekke sensorer for å overvåke helsen.

En av disse sensorene er EKG sensoren, og Withings ScanWatch er i stand til å kontinuerlig skanne hjerte for hjerterytme forstyrrelser, og dersom den oppdager noe mistenkelig, vil den oppfordre deg til å gjennomføre en EKG måling.

EKG målingen foregår ved å åpne EKG appen på klokken, for så å holde en finger på kronen i 30 sekunder. Du vil umiddelbart få tilbakemelding om hjertet ditt slår normalt, eller om det er uregelmessigheter.

Withings ScanWatch er godkjent for bruk i både USA og Europa.


8. Withings Move

(Kompabilitet: Android, iOS)

EKG
Withings Move ECG

Withings Move ECG er i likhet med ScanWatch en mer utradisjonell klokke ettersom den ligner en helt vanlig klokke, men likevel pakker inn flere sensorer.

EKG målingen utføres ved å åpne EKG appen på klokken, for så å trykke inn knappen på siden en´ gang, før du legger fingere på bezelen. En EKG måling tar 30 sekunder.

Withings Move ECG er godkjent for bruk i Europa, og venter på godkjenning for bruk i USA.


9. COROS VERTIX 2

(Kompabilitet: Android, iOS)

COROS VERTIX 2
COROS VERTIX 2

COROS VERTIX 2 er i stand til å måle hjerterytmen ved hjelp av en egen EKG sensor, men den er ikke i stand til å måle AFib (hjerterytme forstyrrelser) på samme måte som de andre klokkene nevnt i oversikten. VERTIX 2 bruker i stedet informasjonen fra EKG målingen til å måle stress.


10. COROS APEX 2 Pro

(Kompabilitet: Android, iOS)

COROS APEX 2 Pro
COROS APEX 2 Pro

COROS sin nyeste flaggskipmodell er i stand til å måle hjerterytmen ved hjelp av en egen EKG sensor, men den er ikke i stand til å måle AFib (hjerterytme forstyrrelser) på samme måte som de andre klokkene nevnt i oversikten. APEX 2 Pro bruker i stedet informasjonen fra EKG målingen til å måle stress.


Del gjerne:

Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…
Featured image for “Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart”

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS. Begrepene brukes hyppig om hverandre, men ytterst få vet hva det er. Her får du vite…
Featured image for “Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!”

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers er to svært populære turbukser og fritidsbukser. Her får du vite hva som…
Featured image for “En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker”

En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker

Garmin tilbyr en mengde pulsklokker med et hav av ulike funksjoner. Her får du oversikten over alle de ulike funksjonene…
Featured image for “Slik legger du inn kart på Garmin-klokker”

Slik legger du inn kart på Garmin-klokker

Ønsker du å få mest mulig ut av kartfunksjonen fra Garmin? Da bør du få med deg denne guiden. Her…
Featured image for “Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker”

Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker

Noen gang lurt på hvordan Polar pulsklokka di måler søvn i løpet av natten og hva annet den faktisk måler?…
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen…
Featured image for “Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!”

Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!

Ønsker du å opprette en egendefinert treningsøkt du kan videresende til Polar klokken din slik at den kan veilede deg?…
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg…
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du…
Featured image for “Dette er COROS EvoLab og Training HUB”

Dette er COROS EvoLab og Training HUB

COROS EvoLab og Training Hub er to nyttige verktøy som kan hjelpe deg å planlegge, analysere og forstå både trening…
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata. Her er…