EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

3. august, 2023 (oppdatert 22. november 2023)
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

Pulssensorer og pulsmåling har eksistert i lang tid, men EKG måling i smartklokker og pulsklokker er relativt nytt. Her får du vite hva EKG faktisk måler, og hvordan du kan dra nytte av det.

De fleste nyere pulsklokker og smartklokker kommer med en innebygd optisk pulssensor. En pulssensor skal først og fremst måle hjerterytmen slik at den kan vise viktig informasjon om pulsen din, enten du bruker den i forbindelse med trening, eller for å overvåke pulsen din i hverdagen. Optisk pulsmåling (forkortet OHR) benytter såkalt fotopletysmografi (PPG) – en teknologi som benytter lysdioder og en lysdetektor til å måle størrelsesendringer på blodkarene, og deretter gjør om målingene til pulsverdier.

Blodet er rødt fordi det absorberer grønt lys og reflekterer rødt lys. For hver gang det strømmer blod ut i hendene, vil disse sensorene kunne registrere endringer i puls ved at ulike mengder lys absorberes/reflekteres avhengig av hvor stor blodstrømmen er.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Dette er EKG

Mens den optiske pulssensoren brukes for å måle hvor raskt hjertet ditt slår, så måler det ikke mer enn akkurat dette. Her kommer en ny sensor inn – EKG sensoren. Kort forklart måler EKG sensoren «hvor godt hjertet ditt fungerer». Hver gang hjertet ditt slår, skjer det som et resultat av en elektrisk impuls som produseres i sinusknuten som er en del av hjertets øvre kammer. Denne elektriske impulsen blir deretter overført til den nedre delen av hjertet (ventriklene). Hver gang hjertet slår, sendes en liten mengde elektriske impulser til huden.

En EKG-maskin registrer dette og analyserer denne elektriske aktiviteten i hjertet for eventuelle uregelmessigheter. Endringer i denne elektriske aktiviteten kan være et tegn på et mer alvorlig hjerteproblem.

Mens den optiske pulssensoren måler hvor rask hjertet slår, registrerer EKG hvor godt hjertet ditt fungerer.

Gir verdifull innsikt i hjertets tilstand

EKG sensoren registrer de elektriske signalene i hjertemuskulaturen og kan gi verdifulle opplysninger om hjertets tilstand og funksjon. Ved å overvåke disse signalene, vil en profesjonell helsepersonell, eller maskin, kunne tolke og forstå mer om hjertet, og ikke minst avsløre eventuelle uregelmessigheter. Dette kan være spesielt nyttig dersom du fra før har opplevd problemer med hjertet.

EKG måling i smartklokker

De fleste forbinder EKG med en undersøkelse utført på ett eller annet sykehus, og en haug med små elektroder som plasseres rundt på kroppen. Elektrodene registrerer de elektriske signalene fra hjertet og sender disse videre til en mottaker som samler informasjonen og analyserer, og eventuelt avslører, unormaliteter. Dette er for så vidt imponerende i seg selv, men det virkelig imponerende er at dagens teknologi har kommet så langt at det har blitt mulig å bygge inn EKG sensoren i små enheter som klokker som kan bæres i dagliglivet.


EKG i smartklokker og pulsklokker

Apple var først ute til å ta i bruk teknologien da de lanserte sin Apple Watch Series 4 i  2018, og senere har flere produsenter tatt i bruk teknologien og fått godkjent sine klokker og sensorer for bruk.

Listen over ulike klokker med EKG sensor er per i dag som følger:

(Full oversikt over modellene kan sees lengre ned på siden. TRYKK HER


Samtlige av nevnte modeller bortsett fra COROS VERTIX 2, COROS APEX 2 Pro og Polar Vantage V3 er godkjent av FDA (Food and Drug Departement). Dette betyr at EKG målingen på disse klokkene er gode nok til å kunne markedsføres som EKG enheter, og at de kan brukes til å utføre EKG kontrollmålinger.

Dersom du i det hele tatt vurderer å kjøpe en EKG klokke som faktisk kan utføre en EKG-måling, bør du styre unna alle klokker som hevder de tilbyr EKG målinger, men ikke er godkjent av FDA. Det finnes flere rimeligere modeller på markedet, og store handlesider som eBay, Aliexpress, etc. flommer over. Men det korte svaret er; hold deg unna.


EKG i smartklokker vs. EKG ved sykehus

Den største forskjellen mellom en EKG måling utført med en smartklokke og den du gjennomfører på et sykehus er omfanget av målingene, og hvor mye EKG målingen kan avsløre. Hvis du ser for deg en trapp bestående av 12 trinn, består en full EKG måling av alle de 12 trappetrinnene. EKG målingen du utfører på klokken din er kun det første trinnet på trappen.

Den 12 trinns EKG målingen som utføres på sykehuset kan avsløre følgende informasjon om hjertet:

  • Uregelmessig hjerterytme
  • Hjerteblokk
  • Atrieflimmer
  • Ventrikkelflimmer
  • Hjerteinfarkt

De fleste klokkeprodusentene som benytter EKG teknologien gjør det klart at deres målinger ikke må sammenlignes med en medisinsk utført EKG måling, men det betyr ikke at disse målingene er ubrukelige. Faktisk er det tvert i mot, for i motsetning til sykehus-målingene er «klokkevarianten» mye mer tilgjengelig, og er fremdeles i stand til å kunne oppdage hjerterytmeforstyrrelser.

Smartklokker med EKG måling er ikke i stand til å oppdage et hjerteinfarkt, men det kan avsløre uregelmessig hjerterytme, som igjen kan gjøre det lettere for deg å ta kontakt med legen før videre komplikasjoner oppstår. Enkelte modeller, som blant annet Apple Watch Series og Samsung Galaxy Watch6/Watch6 Classic, er også i stand til å se etter unormal 24/7, og deretter varsle deg om å utføre et manuelt EKG dersom den oppdager noe uregelmessig.


Konklusjon

Hvis vi skal trekke en konklusjon ut i fra det vi vet om EKG målingen ved hjelp av smartklokker og pulsklokker, må det være at dette ikke kan, eller skal, erstatte tradisjonell EKG måling utført med et medisinsk apparat. Men, EKG måling utført med smartklokker er likevel et nyttig verktøy som kan bidra til å avsløre forstyrrelser i hjerterytmen og dermed advare deg på forhånd før eventuelle videre komplikasjoner utarter seg.

Smartklokker og pulsklokker med EKG måling er dermed absolutt nyttige verktøy for deg som ønsker å overvåke egen helse, og kan være en ekstra trygghet dersom du (eller for noen du kjenner) har problemer med hjertet. I tillegg kan EKG-sensoren brukes til å måle blant annet HRV (hjertevariabilitet), noe du kan lese mer om i disse sakene Slik måler en pulsklokke (HRV) hjertevariabilitet, stress og søvn og Disse klokkene måler HRV – og slik bruker du det til din fordel.

Modellene kan sees og kjøpes via linkene under:


Utvalgte pulsklokker og smartklokker med EKG funksjon

Apple Watch Series 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / Ultra / Ultra 2

(Kompabilitet: Kun iOS)

De fire siste generasjonene Apple Watch har alle innebygd EKG sensor i sensoren under klokken og i den digitale kronen. En EKG måling utføres ved å åpne EKG appen på klokken, for så å legge pekefingeren på kronen i 30 sekunder.

Umiddelbart etter at målingen er ferdig vil du få beskjed om hjerterytmen din er normal, eller om det er tegn på uregelmessigheter. En graf av hjerterytmen blir registrert i Apple Health appen.

Apple Watch er godkjent for bruk av FDA og klarert for bruk i EØS (mer enn 20 land).


Samsung Galaxy Watch 6 / 5 / 5 Pro

(Kompabilitet: Kun Android)

De nyeste Samsung-klokkene er alle i stand til å utføre EKG målinger og er godkjent for bruk i Europa, USA og en rekke andre land.

En EKG måling utføres ved å åpne EKG appen på klokken (gjelder alle tre modeller), og deretter plasserer en finger på den innebygde sensoren i den øverste knappen på høyre side mens du sitter helt stille i 30 sekunder.

Resultatet av målingen blir registrert i Samsung Health Monitor appen som i utgangspunktet kun er tilgjengelig på Samsung-klokker, men det finnes metoder som lar deg installere denne på andre Android enheter også.


Fitbit Sense 2 / Fitbit Sense

(Kompabilitet: Android, iOS)

Fitbit Sense var Fitbit sin første klokke til å inkludere en EKG sensor, men i ettertid har også Fitbit Charge og oppfølgeren Fitbit Sense 2 fått denne funksjonen. En EKG måling utføres ved å åpne EKG appen på klokken, for så å plassere en finger på hver side av bezelen (rammen rundt klokken) å sitte stille i 30 sekunder.

I tillegg å kunne utføre EKG målinger, er Fitbit Sense i stand til å skanne hjertet for uregelmessig hjerterytme og kan gi beskjed om noe er unormalt. Fitbit Sense er godkjent av FDA og har fått CE godkjenning for bruk i USA og Europa.


Fitbit Charge 5 / Fitbit Charge 6

(Kompabilitet: Android, iOS)

Fitbit Charge er i likhet med Fitbit Sense i stand til å gjennomføre EKG målinger. Charge skiller seg fra de andre enhetene ved å være den eneste aktivitetsmåleren (ikke klokke-form) som kan utføre denne målingen.

EKG målingen utføres ved å åpne EKG appen på klokken/armbåndet, for så å holde en finger på hver side av rammen. En måling tar 30 sekunder.

Fitbit Charge er godkjent av FDA og har fått CE godkjenning for bruk i USA og Europa.Google Pixel Watch 2

(Kompabilitet: Kun Android)

Google Pixel Watch 2 kommer med en avansert pulssensor og en EKG-sensor som brukes til å se etter AFib (uregelmessig hjerterytme). Klokken vil også kunne varsle dersom den oppdager unormalt høy/lav hjerterytme.


Huawei Watch GT 3 Pro

(Kompabilitet: Android, iOS)

Huawei Watch GT 3 Pro

Huawei har flere spennende klokker med fokus på helse, og fikk september 2022 godkjent modellen Huawei Watch GT 3 Pro for bruk til EKG-måling. En EKG-måling utføres ved å holde en finger på den nederste knappen i 30 sekunder, og elektriske sensorer på utsiden av klokken vil deretter scanne hjerte for AFib (hjerterytmeforstyrrelser). Klokken vi umiddelbart gi beskjed om dersom det er registrert AFib, og en mer utfyllende rapport kan leses av i Huawei Health appen.

Huawei Watch GT 3 Pro kan også overvåke hjerterytmen du 24/7, å gi beskjed/varsel både ved for høye/lave pulsverdier og stressnivåer.

Huawei Watch GT 3 Pro er godkjent for bruk i 33 Europeiske land, samt Kina, Colombia, Thailand og New Zealand.


Huawei Watch 4 Pro

(Kompabilitet: Android, iOS)

Huawei Watch 4 Pro

Huawei har flere spennende klokker med fokus på helse, og fikk september 2022 godkjent modellen Huawei Watch GT 3 Pro som den første modellen for bruk til EKG-måling. Senere har nykommerne Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro også fått støtte for EKG.

En EKG-måling utføres ved å holde en finger på den nederste knappen i 30 sekunder, og elektriske sensorer på utsiden av klokken vil deretter scanne hjerte for AFib (hjerterytmeforstyrrelser). Klokken vi umiddelbart gi beskjed om dersom det er registrert AFib, og en mer utfyllende rapport kan leses av i Huawei Health appen.

Huawei Watch 4 Pro kan også overvåke hjerterytmen du 24/7, å gi beskjed/varsel både ved for høye/lave pulsverdier og stressnivåer.

Huawei Watch 4 Pro er godkjent for bruk i 33 Europeiske land, samt Kina, Colombia, Thailand og New Zealand.

Huawei Watch Ultimate

(Kompabilitet: Android, iOS)

Huawei Watch Ultimate
Huawei Watch Ultimate

Huawei har flere spennende klokker med fokus på helse, og fikk september 2022 godkjent modellen Huawei Watch GT 3 Pro som den første modellen for bruk til EKG-måling. Senere har nykommerne Huawei Watch 4, Huawei Watch 4 Pro og Huawei Watch Ultimate også fått støtte for EKG.

En EKG-måling utføres ved å holde en finger på den nederste knappen i 30 sekunder, og elektriske sensorer på utsiden av klokken vil deretter scanne hjerte for AFib (hjerterytmeforstyrrelser). Klokken vi umiddelbart gi beskjed om dersom det er registrert AFib, og en mer utfyllende rapport kan leses av i Huawei Health appen.

Huawei Watch Ultimate kan også overvåke hjerterytmen du 24/7, å gi beskjed/varsel både ved for høye/lave pulsverdier og stressnivåer.

Huawei Watch Ultimate er godkjent for bruk i 33 Europeiske land, samt Kina, Colombia, Thailand og New Zealand.


Withings ScanWatch / ScanWatch 2

(Kompabilitet: Android, iOS)

Withings ScanWatch-serien og Withings Horizon skiller seg ut ved å fremstå som en mer tradisjonell klokke, og fokuserer på å ivareta et elegant utseende samtidig som den pakker inn en rekke sensorer for å overvåke helsen.

En av disse sensorene er EKG sensoren, og Withings ScanWatch er i stand til å kontinuerlig skanne hjerte for hjerterytme forstyrrelser, og dersom den oppdager noe mistenkelig, vil den oppfordre deg til å gjennomføre en EKG måling.

EKG målingen foregår ved å åpne EKG appen på klokken, for så å holde en finger på kronen i 30 sekunder. Du vil umiddelbart få tilbakemelding om hjertet ditt slår normalt, eller om det er uregelmessigheter.

Withings ScanWatch er godkjent for bruk i både USA og Europa.


Withings ScanWatch Horizon

(Kompabilitet: Android, iOS)

Withings ScanWatch Horizon
Withings ScanWatch Horizon

Withings ScanWatch Horizon skiller seg ut ved å fremstå som en mer tradisjonell klokke, og fokuserer på å ivareta et elegant utseende samtidig som den pakker inn en rekke sensorer for å overvåke helsen.

En av disse sensorene er EKG sensoren, og Withings ScanWatch Horizon er i stand til å kontinuerlig skanne hjerte for hjerterytme forstyrrelser, og dersom den oppdager noe mistenkelig, vil den oppfordre deg til å gjennomføre en EKG måling.

EKG målingen foregår ved å åpne EKG appen på klokken, for så å holde en finger på kronen i 30 sekunder. Du vil umiddelbart få tilbakemelding om hjertet ditt slår normalt, eller om det er uregelmessigheter.

Withings ScanWatch Horizon er godkjent for bruk i både USA og Europa.


Withings Move EK

(Kompabilitet: Android, iOS)

Withings Move ECG

Withings Move ECG er i likhet med ScanWatch en mer utradisjonell klokke ettersom den ligner en helt vanlig klokke, men likevel pakker inn flere sensorer.

EKG målingen utføres ved å åpne EKG appen på klokken, for så å trykke inn knappen på siden en´ gang, før du legger fingere på bezelen. En EKG måling tar 30 sekunder.

Withings Move ECG er godkjent for bruk i Europa, og venter på godkjenning for bruk i USA.


COROS VERTIX 2

(Kompabilitet: Android, iOS)

COROS VERTIX 2 er i stand til å måle hjerterytmen ved hjelp av en egen EKG sensor, men den er ikke i stand til å måle AFib (hjerterytme forstyrrelser) på samme måte som de andre klokkene nevnt i oversikten. VERTIX 2 bruker i stedet informasjonen fra EKG målingen til å måle stress.


COROS APEX 2 Pro

(Kompabilitet: Android, iOS)

COROS sin nyeste flaggskipmodell er i stand til å måle hjerterytmen ved hjelp av en egen EKG sensor, men den er ikke i stand til å måle AFib (hjerterytme forstyrrelser) på samme måte som de andre klokkene nevnt i oversikten. APEX 2 Pro bruker i stedet informasjonen fra EKG målingen til å måle stress.


Del gjerne:

Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for…
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig…
Featured image for “Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger”

Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger

Ønsker du muligheten til å trene effektiv, tung og funksjonell styrketrening hjemme? Disse multigym og styrkepakkene gir deg muligheten.…
Featured image for “iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?”

iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?

iFit og Zwift er to populære treningsapper som tilbyr interaktive treningsopplevelser. Denne artikkelen hjelper deg å velge riktig til ditt…
Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”

Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig tempo og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne…
Featured image for “Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.”

Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.

Nettopp kjøpt deg ny Garmin-klokke og lurer på hvilke innstillinger som anbefales å ta i bruk? Her er mine tips…
Featured image for “Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell”

Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell

På jakt etter en ny aktivitetsmåler som hjelper deg å holde oversikt over eget aktivitetsnivå og energinivå – uten at…
Featured image for “De ulike Garmin modellene kort forklart – Velg riktig modell”

De ulike Garmin modellene kort forklart – Velg riktig modell

Alle Garmin-modellene «linet» opp. Denne guiden forklarer kort hovedtrekkene for de ulike Garmin klokkene, og hvem de passer best for.…
Featured image for “Guide – Velg riktig type og størrelse sekk”

Guide – Velg riktig type og størrelse sekk

Dagstursekk, løpesekk, langtursekk, storsekk? Det finnes et hav sekker i ulike varianter. Denne guiden hjelper deg å finne riktig sekk…
Featured image for “De beste løpeappene til Apple Watch”

De beste løpeappene til Apple Watch

Enten du eier en Apple Watch i dag, eller vurderer å skaffe deg en? Her er noen av de beste…
Featured image for “Pulsbelte og pulssensorer – En guide til alt du bør vite”

Pulsbelte og pulssensorer – En guide til alt du bør vite

På utkikk etter nytt pulsbelte? Denne guiden hjelper deg å finne det beste pulsbeltet til ditt behov, og forteller deg…
Featured image for “«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Apple Watch”

«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Apple Watch

Enten du liker å gå på tur, sykle, løpe, klatre, eller bare nyte naturen, her er 10 anbefalte apper som…
Featured image for “Garmin Training Readiness Score og HRV Status forklart”

Garmin Training Readiness Score og HRV Status forklart

Garmin pulsklokker introduserer to nye funksjoner for trening- og restitusjonsmåling. Her er alt du behøver å vite om Training Readiness…
Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery hjelper deg å holde oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på alt…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…