Test: Apple Watch Series 7

7. januar, 2022 (oppdatert 24. oktober 2023)

Featured image for “Test: Apple Watch Series 7”

Litt større, litt bedre, like liten, mer robust og en skjerm som er lettere å se innendørs. Apple Watch Series 7 er mye av det samme som sin forgjenger, men forbedrer noen viktige punkter.

Årets Apple Watch Series 7 er kanskje den minste oppgradering av Apple Watch på mange år, og sitter du i dag på en Apple Watch Series 6 du er fornøyd med, er det ingen enormt gode argumenter for å oppgradere. Likevel, om de  argumentene har vært punkter som har frustrert deg med Apple Watch Series 6, så kan faktisk Apple Watch Series 7 ha noe for seg.

Apple Watch Series 7 er verken en revolusjon eller evolusjon, ei heller en voldsom oppgradering. Apple Watch Series 7 kan heller sees på som den sterke fetteren du alltid så opp til som lite barn – han som alltid var den sterkeste i gjengen uansett hva han stilte opp i. Slik er det også med Apple Watch Series 7. watchOS økosystemet er sterkt utbygd, og Apple tar nye grep hver år som gjør det enda enklere og mer sømløst i bruk.

Der fjorårets Apple Series 6 brakte flere nyvinninger som en SpO2-sensor, innebygd altimeter, en raskere prosessor, raskere lading, en mer lyssterk skjerm og bedre batteritid, har Apple Watch Series 7 bygd videre på den samme grunnmuren og gjort klokken enda litt bedre.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Apple Watch Series 7

Product Name: Apple Watch Series 7

Brand: Apple

Offer price: fra 4690

Currency: NOK

Konklusjon

Apple Watch Series 7 er ikke bare en svært kraftig og elegant smartklokke, den er også en fullverdig pulsklokke. Apple Watch krysser av på nærmest alle punkter for å kunne kalles en «komplett smartklokke / pulsklokke», og det eneste som gjenstår for Apple er å kunne bruke informasjonen den samler inn på en mer fornuftig måte.

Klokka har funksjoner nok til å holde deg i kontakt med omverden, men mangler en siste «edge» for å utnytte all informasjonen den samler inn til å gi deg bedre innsikt i egen helse. Likevel, Apple Watch Series 7 fortsetter å være kongen blant smartklokker og gir deg alt du trenger som Apple Pay, musikk, LTE-tilkobling med mulighet for å være tilkoblet mobilnettet uten å være avhengig av mobilen, et hav av apper som utvider klokkens funksjonalitet, et elegant design som enkelt kan tilpasses personlig smak, og ikke minst imponerende god aktivitets- og treningsfunksjoner.

Vurderer du å kjøpe en Apple Watch primært til bruk for trening, så kan du trygt gjøre dette uten annet å tenke på enn begrenset batteritid sammenlignet med en dedikert pulsklokke. Du får markedets beste pulssensor, apper som gir seg detaljerte kart med ruteveiledning, en rekke treningsprogram og øvelser, motiverende utfordringer og konkurranser, og ikke minst mulighet til å eksportere dataene til hvilken som helst plattform du bruker for å holde oversikt over treningen din. Apple Watch Series 7 fremstår samtidig som det perfekte verktøyet for deg som trenger et dytt bak for å komme i gang med en mer aktiv og sunn livsstil, og kan på mange måter sees på som en investering i egen helse – eller noen andres dersom du kjøper klokken til noen andre.

Apple har med andre ord klart å lage en klokke som du ønsker å bruke selv, men som du også ønsker at dine nærmeste skal bruke fordi den kan bidra til trygghet – noe som er imponerende i seg selv.

Overall
92%
92%
  • Brukervennlighet - 95%
    95%
  • Treningsfunksjoner - 90%
    90%
  • Batteritid - 85%
    85%
  • Programvare (nett/mobil) - 95%
    95%
  • Optisk pulsmåling - 95%
    95%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 95%
    95%

Pros

  • Stor og lettlest skjerm.
  • Slank og behagelig passform. Enda mer robust.
  • Svært rask og god brukeropplevelse.
  • watchOS byr på mange nyttige funksjoner.
  • Rask lading. Ok batteritid til smartklokke å være.
  • Måler EKG, oksygenmetning, hjertevariabilitet, respirasjonsrate.
  • Med riktige tredjepartsapper gir den svært god søvnanalyse.
  • Markedets mest nøyaktige pulssensor.
  • Nøyaktig GPS-sporing.
  • Apple Pay.
  • Streaming av offline spillelister fra Spotify, Apple Music  og ulike podcast tjenester.
  • Kan kobles til eksterne Bluetooth sensorer (f.eks. et pulsbelte).
  • Registrerer aktivitet døgnet rundt med høy presisjon.
  • Med riktige tredjepartsapper blir AW7 en fullverdig multisportklokke.
  • *Oppdateringen med watchOS 9 bringer med seg et lass av nyttige treningsfunksjoner.
  • Spareblussmodus gjør at batteriet holder opptil 36 timer (minst).

Cons

  • Begrenset batteritid.
  • Avhengig av at et familiemedlem eier en iPhone.
  • Tastaturet fungerer ikke med norsk som språk.
  • Apple har ingen god plattform for å fortelle deg hvor godt restituert du, og når du er klar til å trene.

Oversikt


Design og modeller

Du finner det samme brede utvalget av ulike modeller i både aluminium, rustfritt stål og titanium, pluss egne Hermés- og Nike modeller. Mens det for de fire første modellene er materialvalget som skiller, er Nike modellen en egen serie som leveres med en spesiell Nike-reim, noen unike Nike urskiver, pluss at Nike Run Club appen kommer forhåndsinstallert på klokka (kan lastes ned på «ikke Nike-modeller). Nike-modellen har også fått en oppdatert Sport Loop  reim med Nike-logoen og logoteksten vevd inn i båndet slik at den matcher den nye Nike Bounce-urskiven.

Alle klokkene leveres i ulike farger på både urkasse og reim, og fargene «grønn» og «stjerneskinn» er nye for aluminium modellen. Den grønne modellen er dog så mørk at den nesten fremstår som svart, men noe grønnskjær skimtes i riktig lys. Reimfeste er det samme som tidligere slik at du ikke behøver å kjøpe nye reimer dersom du har dette liggende. Apple fortjener skryt for å ha bevart det samme reimfesfe over så mange år ettersom mange selskaper endrer designet kun for å tjene noen ekstra kroner.

Apple Watch Series 7 er tilgjengelig i en standard modell og en med LTE-støtte. Sistnevnte krever en operatør som støtter esim, og gjør det mulig å benytte klokken til telefonsamtaler, meldinger, smartvarsler, etc., uavhengig av kontakt med mobilen.

Et utvalg av Apple Watch Series 7 Nike Edition og Hermés modellene.


Apple Watch Series 7 – Dette er nytt

Større og bedre skjerm

Rett på sak. Apple Watch Series 7 vs Apple Watch Series 6, det meste er det samme, men noe er forandret. Apple Watch Series 7 kommer nå i to nye størrelser, 41 mm og 45 mm i motsetning til Apple Watch Series 6 sine 40 mm og 44 mm. Dette skyldes at Apple har gjort skjermen på førstnevnte 20% større, samt redusert tykkelsen på bezelen (kanten rundt glasset) med 40%. Skjermen har også fått et mer avrundet design mot kantene slik at den gir inntrykk av å være større enn den er, og er 50% tykkere enn tidligere for å være mer motstandsdyktig mot sprekker/riper, etc.. Den fysiske størrelsen på klokkene er tilnærmet lik.

I bildene under er det Apple Watch Series 7 45 mm som sammenlignes med Apple Watch Series 6 44 mm.

Apple har økt skjermens lysstyrke med hele 70% sammenlignet med tidligere, noe som gjør det lettere å lese av skjermen innendørs, men også ute i skarpt sollys. På sitt kraftigste kan Apple Watch Series 7 yppe med en lysstyrke på hele 1000 nits!

Ved første øyekast fremsto skjermen på Apple Watch Series 7 nesten uforandret fra Apple Watch Series 6, men etter kort tid med den AW7 på hånden, føltes Apple Watch Series 6 nesten liten. Skjermstørrelsen er faktisk merkbar, og gjør klokken enklere å betjene, samt se under aktivitet.

Eget keyboard – med en hake…

Økt størrelse på skjermen gjør at du får plass til mer info på hvert skjermbilde (50% mer tekst) og Apple har laget noen egne urskiver som kun er tilgjengelig for Watch Series 7 og som sørger for å utnytte skjermens fulle areal. Den kanskje viktigste software oppdateringen er støtten for et eget keyboard i full størrelse. Apple Watch Series 7 benytter et nytt QWERTY-tastatur som kan trykkes eller sveipes på ved hjelp av QuickPath, slik at man kan sveipe med fingeren for å skrive inn tekst. Klokken skal i utgangspunktet bruke avansert maskinlæring for å lære seg, samt gjenkjenne, hvilke ord du oftest bruker slik at den bedre skal kunne rette opp eventuelle skrivefeil.

Foreløpig fungerer ikke keyboardet med norsk som språk, og du må eventuelt endre til engelsk dersom du ønsker å benytte tastaturet. Å skrive på Apple Watch Series 7 fungerer ok, men ikke noe mer. Dersom du ikke er komfortabel med å taste lange meldinger på klokkeskjermen, kan du fremdeles diktere teksten, eller skrible en og en bokstav med fingeren. Førstnevnte av de to løsningene er definitivt det enkleste, selv om klokken ikke alltid forstår hva du sier, noe som kan resultere i flere skrivefeil.

Du har også mulighet til å sette opp «hurigsvar» i Apple Watch appen. Når du mottar en melding, kan du velge et av svarene som umiddelbart sendes til mottaker. Det samme gjelder for emojies og reaksjoner på en melding.

Mer robust

Den kraftigere skjermen er en velkommen nyhet og ekstra godt nytt for deg som bruker Apple Watch aktivt i forbindelse med trening. Apple Watch Series 6 hadde dessverre litt for lett for å få riper dersom du ikke benyttet en egen skjermbeskytter. I tillegg til sterkere skjerm har Apple Watch Series 7 fått IP6-sertifisering som betyr at klokken er helt støvtett. Apple Watch var/er allerede vanntett ned til 50 meter, men IP6-sertifiseringen er en velkommen funksjon for alle som bruker klokken mye utendørs, som for eksempel på stranda om sommeren, eller i ørken som vi har mye av i Norge…


Samme prosessor – raskere lading

Prosessoren er nøyaktig den samme som på Apple Watch Series 6 og er mer enn rask nok til å sørge for god flyt, pene animasjoner og rask åpning/lukking av apper uansett hva du gjør. Batteritiden på oppgitte 18 timer er også den samme som før, men Apple er heldigvis konservative i sine estimater. Benytter du Apple Watch Series 7 som en smartklokke kan du forvente opptil 1,5 døgn, og rundt et døgn dersom du også inkluderer 1-2 timer trening med GPS-sporing aktivert.

Der Apple Watch Series 7 har fått et lite løft som for mange kan være avgjørende for å velge den nye modellen, er ladingen. Mens forgjengeren benytter en magnetisk ladekabel med USB-A utgang, leveres Apple Watch Series 7 nå med en magnetisk ladekabel med USB-C utgang og hurtiglading. Hurtigladningen skal være 33% raskere enn laderen til Apple Watch Series 6, og 8 minutter lading skal være nok til å holde klokken gående i 8 timer slik at du kan bruke den til å spore søvn om natten.

Lar du den lade mens du pusser tennene på morgen eller kveld, så har du altså nok batteri til å komme deg gjennom enten natten, eller arbeidsdagen. I løpet av 45 minutter er batteriet på 80%, og etter 75 er det fulladet. Apple hevder at batteriet på Apple Watch Series 7 skal tåle 1000 ladesykluser og fremdeles være i stand til å oppnå 80% av den opprinnelige batterikapasiteten, noe som for de fleste vil være nok til å komme gjennom en normal dag.

Merk at den nye hurtigladeren ikke vil føre til at eldre Apple Watch modeller lader raskere ettersom det også krever en hardware oppdatering som kun er tilgjengelig i Apple Watch Series 7. Du kan likevel benytte laderen om hverandre, og både Apple Watch Series 7 og de ledre modellene vil lades uavhengig av hvilken lader du benytter.

*OPPDATERT september 2022 – Nytt i watchOS 9 – Spareblussmodus*

Med operativsystemet watchOS 9 bringer Apple spareblussmodus til Apple Watch, noe som gir klokken langt bedre batteritid enn de oppgitte 18 timene. Som standard lover Apple inntil 18 timer ved normalt bruk, og opptil 36 timer i spareblussmodus. Ved spareblussmodus vil klokken opprettholde de viktigste funksjonene som 24/7 aktivitetssporing, falldeteksjon og smartvarsler via mobilen. Derimot deaktiveres strømkrevende funksjoner som alltid-på-skjerm, varsel om unormal hjerterytme og automatisk registrering av treningsøkt. Det er altså ikke snakk om den samme batterisparingsmodusen som ellers deaktiverer de fleste av klokkens funksjoner annet for å tyne ut den siste resten av batteritid. Spareblussmodus påvirker ikke data som registreres under en treningsøkt, kun under generelt bruk.

Nøyaktig oversikt over hva som deaktiveres ved bruk av spareblussmodus er som følger:

  • Alltid-på-skjerm, pulsmåling under generell bruk, varsel om unormal hjerterytme, måling av oksygenmetning i blodet, automatisk registrering av treningsøkt.

Dersom du ikke har telefonen i nærheten og tilkoblet klokken, vil spraeblussmodus i tillegg deaktivere følgende:

  • WiFi og LTE, innkommende anrop og varsler.

Spareblussmodus vil også kunne påvirke den generelle bruken av klokken, som at apper oppdateres tregere og bakgrunnsoppdatering skjer sjeldnere, animasjoner kan bli påvirket, og det kan ta lengre tid å utføre en samtale.

Dersom du har aktivert spareblussmodus, er uten telefon, og åpner en app som krever internettilgang, vil Apple Watch ta i bruk LTE-tilkoblingen å bruke mer strøm. Eventuelle meldinger/tapte anrop vil tikke inn sporadisk på klokken. Om du ikke manuelt trigger en app/funksjon som krever LTE-bruk, vil klokken sjekke automatisk koble til LTE-nettverket for å se etter meldinger/varsler en gang per time.

Og Apple skuffer ikke når det gjelder batteritid. I estimatene sine er de ganske rause, og skriver at «Heldagsbatteri er basert på følgende bruksmønster: 90 klokkevisninger, 90 varslinger, 45 minutter med appbruk og en 60 minutters treningsøkt med musikkavspilling fra Apple Watch via Bluetooth over en periode på 18 timer.

I det virkelige liv vil mange kunne få enda mer enn de 18 oppgitte timene, for det er ingen tvil som at trening med GPS er den største strømsluken, og mange vil nok ikke benytte klokken til 60 minutter trening hver dag. Med normalt bruk som smartklokke vil du fint kunne tyne AW Series 7 til nærmere halvannen dag i vanlig modus, og minst 2 dager i spareblussmodus.

Eksempelvis klarte Apple Watch Series 7 å holde halvannet døgn med 7 timer trening med GPS inkludert.


Kraftig på utsiden – kraftig på innsiden

Apple Watch Series 7 har uten tvil blitt en bedre klokke for deg som liker å være aktiv og kanskje bruker Apple Watch som din primære treningsklokke/aktivitetsmåler. Utsiden tåler mer og gjør det lettere å lese av tallene på skjermen, og selv om klokken ikke har fått noen oppgraderinger på innsiden, har den mer enn nok å glitre med.

I tillegg til den lynkjappe prosessoren, 32 GB lagringskapasitet for apper, musikk, bilder, etc., Bluetooth, NFC, WiFi, høyttaler og mikrofon, er Apple Watch Series 7 utstyrt med følgende sensorer for å spore aktivitet og trening best mulig:

Sensorer for helse:

  • Pulssensor (måler puls døgnet rundt, pluss hjerterytmevariabilitet)
  • SpO2-sensor (oksygenmetning i blodet)
  • Fallsensor (registrer om brukeren faller og kan sende nødvarsel til kontaktpersoner eller nødtjenesten).

Andre sensorer:

  • GPS-chip
  • Barometrisk altimeter (måler høyde og trykkendringer)
  • Kompass
  • Gyroskop
  • Akselerometer
  • Lyssensor (tilpasser lysstyrken automatisk etter omgivelsene)

Denne herlige blandingen er med på å gjøre Apple Watch Series 7 til ikke bare den kraftigste smartklokken, men også en svært kapabel pulsklokke. Apple Watch er ikke bare en klokke for deg som ønsker å ha «mobilen på hånda», men like mye for deg som tar trening og aktivitet seriøst.


Helse- og aktivitetssporing

Apple Watch Series 7 – Markedets beste pulssensor?

Salget av pulsklokker og aktivitetsmålere har de siste årene skutt i været, og en rekke store merkenavn driver et intenst kappløp om å utvikle klokker med de mest avanserte og beste sensorene for å overvåke helsen. Både Garmin, Polar og Fitbit har kommet svært langt og gjort veldig mye riktig med sine modeller, mens Suunto og Coros følger noen steg bak.

Men, ingen har klart å lage en pulssensor som måler like nøyaktig som Apple Watch. Med fjorårets Apple Watch Series 6 tok Apple optisk pulsmåling til et nytt nivå, og årets modell benytter den samme gode sensoren. I tillegg til å måle puls kan OHR sensoren i Apple Watch måle oksygenmetningen i blodet, hjertevariabilitet, samt utføre EKG målinger. Pulssensoren brukes også til måle søvn, stress og kaloriforbruk (enda mer nøyaktig enn tidligere), og er ansvarlig for mye av dataene som klokken bruker for å tegne et bilde av helsen din.

Etter å ha testet over 80 ulike pulsklokker, er det Apple Watch Series 6 og Apple Watch Series 7 som står igjen som de to modellene med mest nøyaktig pulsmåling. Optisk pulsmåling (pulsmåling på håndleddet) er ikke like nøyaktig som tradisjonell pulsmåling (EKG) som gjennomføres ved bruk av et pulsbelte, og er i langt større grad utsatt for feilkilder. Apple Watch Series 7 eliminerer denne frykten, og i enkelte situasjoner har klokken faktisk vist mer korrekte verdier enn selv pulsbelte. Dette er rent imponerende.

For at pulsmåling og aktivitetsmåling skal ha noen nyttig verdi, så må dataene som klokken föres med være mest mulig nøyaktige, og det er det som gjør Apple Watch Series 7 så bra. Her får du gode nok verdier til å kunne stole på det klokken forteller deg, og da blir samtidig tallene du får presentert på klokkeskjermen eller i Apple Helse appen reelle.

EKG og hjertevariabilitet

Apple Watch Series 7 kan som sin forgjenger utføre EKG målinger ved å holde den ene fingeren på kronen i 30 sekunder, varsle om unormal hjerterytme så lenge du har klokken på hånden, måle oksygenmetningen i blodet i løpet av natten eller via spot-målinger, samt måle hjertevariabilitet.

Hjertevariabilitet (HRV) er «variasjonen i tidsrommene mellom påfølgende hjerteslag» og måles i millisekunder (omtales ofte som i R-R-intervaller). Frekvensen er en god indikasjon på hvor godt restituert kroppen din er, om den er klar for å trene, eller bør ta det rolig. HRV påvirkes av en rekke eksterne og interne faktorer, som blant annet sykdom, stress og trening. Lengden på intervallene tolkes dog på en annen måte enn pulsen. Kort tid mellom intervallene kan tyde på at du er i ferd med å bli syk, overtrent, sliten og stresset. En «sunn» HRV forbindes med større variasjon mellom pulsslagene.

Mer om EKG-målinger i smartklokker kan du lese i artikkelen EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det.


Ikke best på alt

Men selv om Apple er best på pulsmåling, så er de ikke best på alt. Apple Watch er full av avanserte sensorer som klarer å måle aktivitetsnivå og søvn med god presisjon, men Apple mangler en plattform for å gi deg nyttig informasjon ut av disse dataene. Apple Helse appen er fin og gir deg enormt mye info om egen helse, trender på kort og lang sikt, tips til hvordan du kan komme i bedre form, sove bedre, stresse mindre, m.m., men Apple mangler fremdeles en mer personlig måte å fremlegge denne infoen på.

Apple må lære av Fitbit

Her gjør Fitbit, Oura og Garmin en bedre jobb og fremstår mer «helhetlig». Polar har også klart å benytte informasjonen som klokka samler inn på en mer fornuftig måte, selv om de ikke er helt på nivå med de to førstnevnte. Apple Watch har ingen problemer med å samle inn nok data om deg som bruker, men den mangler en god måte å sette dette i system på, slik at den videre kan fortelle deg når du kan trene hardt, når du bør ta det rolig, og når du bør hvile.

I høst lanserte Fitbit sin Daily Readiness Score som er en kontinuerlig vurdering av den generelle tilstanden din og som forteller deg hvor intensivt du kan trene, eller om du bør hvile. Daily Readiness Score baserer seg på info om trening, aktivitet, pulsvariabilitet og søvn, og vil hver morgen vise en «Daily Readiness Score» mellom 0 og 100. Jo høyere score, desto mer restituert er du, og kroppen tåler en større belastning. Fitbit deler opp i Lav (0-30), God og Utmerket (30-100).

Oura gjør det på samme måte, mens Garmin benytter hjertevariabiliteten, søvn og aktivitetsdata til å presentere en score for Body Battery (energireserver). Body Battery fungerer på samme måte som drivstoffmåleren i en bil, og spenner fra 0 til 100, der 0 til 25 er lave energireserver, 26 til 50 er middels energireserver, 51 til 75 er høye energireserver, og 76 til 100 er meget høye energireserver.

Ved å sjekke Body Battery før en en treningsøkt, kan du få bedre innsikt i hvordan du bør legge opp treningen slik at du på best mulig måte kan matche egne ressurser. Garmin har også kommet med sine Daglige treningsforslag som hver dag presenterer en treningsøkt tilpasset din dagsform og treningsstatus. Daglige treningsforslag bruker informasjon fra trening, aktivitet, søvn, Body Battery, og ikke minst den totale treningsbelastningen og treningsstatusen når den setter sammen forslagene.

Polar har en tilsvarende funksjon med FitSpark. FitSpark bruker informasjon fra treningshistorikk, aktivitetsnivå, VO2-maks, søvn og personlig data, til å presentere daglige treningsforslag som er tilpasset din dagsform akkurat i dag. I motsetning til Garmin som kun tilbyr et forslag, vil Polar komme med 3-5 ulike forslag og treningsformer.

Kort oppsummert

Kort oppsummert: Apple Watch mangler ingenting når det kommer til å samle inn nok informasjon om brukeren, og det finnes en rekke apper som kan nyttiggjøre seg informasjonen å presentere den mye bedre enn det Apple selv gjør. Apple Watch Series 7 kan fint brukes til å registrere søvn, noe den gjør meg god presisjon, men den forteller deg ikke veldig mye mer enn hvor lenge du har sovet, samt pustefrekvensen som ble introdusert i siste programvare watchOS 8. Den vil ikke gi deg like detaljert søvndata som Fitbit, Garmin eller Polar som alle bryter ned søvnen i ulike søvnfaser, måler hjertefrekvens, m.m..

Det finnes heldigvis flere apper som gjør dette, og flere av appene i App Store er rett og slett latterlig gode og bruker infoen fra Apple Watch Series 7 til å presentere alt fra tid i ulike søvnfaser, søvnkvalitet, hjertevariabilitet, puls, antall åndedrett, oksygenmetning, m.m.. Likevel, Apple bør jobbe videre med hvordan de kan nyttiggjøre all informasjonen fra Apple Watch til å presentere brukeren med mer konkret info om hvordan de bør prioritere energien. Apple har allerede det meste på plass, så veien trenger ikke å være lang.


Apple Fitness+

Apple Fitness+ er Apple sin egen treningsplattform med en hav av guidede treningsøkter, treningsprogrammer og treningstips. Apple har fått med seg en rekke kjendiser og dyktige coacher som demonstrer øvelsene samtidig som du utfører øvelsene «der du er». Tjenesten kan benyttes på en iPhone, iPad eller Apple TV, og dersom du benytter en Apple Watch, vil data som puls og kalorier vises på skjermen foran deg samtidig som du følger treningsøkten.

Til tross for at tjenesten ikke er tilgjengelig i Norge, så må det nevnes ettersom den toucher innpå temaet som ble nevnt ovenfor. Apple er nemlig på god vei til å få til en mer helhetlig fremstilling av helsedataene fra klokka, for Apple Fitness+ brukere vil få en tilbakemelding om hvor hardt de bør trene, og ikke minst et forslag om tilpassede treningsøkter.

Apple Fitness+ har fått skryt for å være veldig inspirerende ettersom den automatisk viser deg deg hvor hardt du trener sammenlignet med andre i samme aldersgruppe. Apple skriver at «Forbrenningslinjen sammenlignes med andre som har gjennomført treningsøkten før deg, og jo flere kalorier du forbrenner, desto høyere havner du på forbrenningslinjen».

Fokus på hvile og tilstedeværelse

Apple har uten tvil rettet et stort fokus på hvordan Apple Watch kan hjelpe deg til å fokusere på egen helse og tilstedeværelse. Mindfullness hjelper deg til å roe ned ved å gi deg veiledede pusteøvelser og tips til hvordan du kan roe ned, og appen Oppmerksomhet-nærvær registrer automatisk om du er stresset og kan foreslå å gjennomføre en enkel avslappingsøkt. Sistnevnte fungerer veldig bra, og dukker opp som et varsel/anbefaling på hjemskjermen dersom klokken merker at du er unormalt stresset.

Apple har også inkludert to nye treningsformer; Tai Chi og Pilates som kan bidra til å forbedre brukenes generelle helse og velvære.


Apple Helse, analyse og tredejepartsapper

Apple Helse

Apple forholder seg til to ulike apper for å presentere informasjonen som klokka samler inn. «Helse» appen er der du får absolutt alt av data fra puls, kalorier, skritt, pulsvariasjon, oksygenmetning, kondisjon, søvn, distanse tilbakelagt, de siste treningsøktene dine, trender over tid, og mye, mye mer. Helse appen er kompatibel med en rekke tredjeparts apper og enheter, og kan hente inn informasjon fra disse slik at den er i stand til å vise mer data enn det Apple Watch Series 7 er i stand til å samle inn alene. Du kan selv velge hvilken informasjon du ønsker å se slik at du får en bedre oversikt når du åpner appen.

Apple Mosjon

Alle dataene som samles inn under en treningsøkt finner du i Mosjon appen. Mosjon appen speiler den samme informasjonen du ser på klokka, og viser hvordan du ligger ann til å oppnå målet om å fullføre de tre ringene bevegelse, trening og timer oppreist. Når du har innfridd dagens mål, vil ringene lukkes og du «belønnes» med en fin liten animasjon på klokkeskjermen. Apple belønner deg ikke minst med diverse utmerkelser for å ha klart å gjennomføre ulike utfordringer og mål.

Mosjon er også stedet der du finner oversikt over alle treningsøktene dine, enten registrert med treningsapper på klokka, eller en tredjeparts app. Åpner du en bestemt økt vil du få mer info om økta, samt et kart som viser hvor du har beveget deg.

Apple Watch

Apple Watch appen er der du gjør alle innstillingene på klokka, bestemmer urskiver, varsler, oppdaterer klokka, m.m.. Alle endringer du foretar her, speiles umiddelbart på klokka. Ønsker du å endre på en urskive kan du gjøre det enkelt og greit i Apple Watch appen, og du ser endringene på klokka samtidig som du gjør endringene.

Tredjepartsapper for dypere analyse

For fullt utbytte av klokka bør du laste ned noen tredjeparts apper.Enkelte av appene er gratis, mens andre koster noen få kroner. De to appene undertegnede har hatt mest glede av er HeartAnalyzer og Pillow.

HeartAnalyzer gir utrolig god og dyp innsikt i hvordan hvordan hjertet oppfører seg i løpet av døgnets 24 timer, og gir deg bedre innsikt i hvordan trening/aktivitet i ulike pulssoner har effekt på kroppen.

Pillow er fullt og helt dedikert til søvnanalyse og gir mye dypere innsikt i søvnen enn Apple sin egen Helse app. Her får du tid i ulike søvnfaser, søvnscore, oksygenmetning i blodet, restpirasjonsrate, hjertevariabilitet, gjennomsnittspuls, trender over tid, m.m..


Apple Watch Series 7 – En god treningsklokke

Er du først og fremst ute etter en treningsklokke som måler det den skal med høy presisjon, både når det kommer til puls og GPS-data, som tross alt er de to viktigste dataene en pulsklokke registrerer, så er Apple Watch Series 7 et meget godt valg. Der forgjengeren imponerte på nesten alle områder, er Apple Watch Series 7 et lite knepp bedre. Den større skjermen og økte lysstyrken gjør det enda litt lettere å lese av skjermen, og den raske ladingen sørger for at du i mindre grad trenger å bekymre deg for tomt batteri. Noen minutter lading før en lengre treningsøkt, gir deg nok batteri til mange timer trening.

Apple Watch Series 7 kommer som vanlig med Apple sin egen treningsapp forhåndsinstallert. Velger du Nike Edition har den også Nike Run Club installert, men denne appen kan uansett lastes ned gratis fra App Store. «Standard» treningsappen lar deg velge mellom 21 ulike aktivitetsprofiler der du kan tilpasse de ulike datafeltene for hver aktivitet, starte en målbasert treningsøkt basert på tid, distanse eller kalorier, samt endre datafelter for å vise ulike data underveis i en økt. Det er også en fin funksjon som heter «Fartsvarsler». Fartsvarsler er en slags virtuell løpepartner som hjelper deg å holde et bestemt tempo. Still inn ønsket tid du ønsker å gjennomføre en bestem distanse på, og deretter vil klokken gi beskjed om hvor lang foran eller bak du ligger idealtiden.

Navigeringen i treningsapper er enkel. Blar du opp/ned vil du utheve et bestemt datafelt i en annen farge. Sveiper du til venstre får du tilgang til musikkontroll, og et sveip til høyre tar deg til en meny som gjør det mulig å pause/avslutte økta, eller beste et treningsmål (løpe en gitt distanse, forbrenne x antall kalorier, etc.).. Trykker du inn kronen går du tilbake til hjemskjermen og kan bruke klokken som normalt uten at du stanser treningsøkta, og en liten animert figur øverst på skjermen vil indikere at en treningsøkt er i gang. Benytter du klokken til svømming, vil du kunne låse skjermen slik at ikke vanndråpene gjør at touchskjermen utfører uønskede trykk/handlinger.

En stor fordel med Apple sin treningsapp er at den benytter «Alltid på skjerm» slik at du ikke behøver å vippe på håndleddet for at skjermen skal lyse opp. Det er kun Apple sin egen treningsapp pluss et par tredjeparts apper som benytter dette.


*OPPDATERT september 2022 – Nytt med watchOS 9*

Ny og redesignet treningsapp
Nytt for watchOS 16 er muligheten til å tilpasse treningsvisninger med enda flere datafelter (tidligere var du begrenset til fem datafelter i treningsappen). Ved å vri på den digitale kronen kan du bla deg gjennom ulike visninger av målinger som kraft, løpsdynamikk, pulssoner, stigning og aktivitetsringer. De ulike feltene kan tilpasses etter eget ønske.

De forskjellige aktivitetsprofilene kommer med datafelter tilpasset bruksområdet, som for eksempel grafisk høydevisning for «Fottur», eller løpsdynamikk og kraft for «Løping». Dette kan tilpasses etter eget ønske, og gjøres raskt direkte fra klokken. Tidligere var det mulig å gjøre dette i Watch-appen på telefonen, men i skrivende stund er det ikke mulig med iOS 16. Dette kommer nok i en fremtidig oppdatering.

Selv om du får på langt nær like mange urskiver og datafelter som på en Garmin-klokke i samme klasse, burde det være mer enn nok for de fleste. Apple Watch byr faktisk på overraskende mange muligheter så lenge du vet om de. Ved å trenings-appen på Apple Watch, og deretter trykke på ikonet med tre prikker i øverste høyre hjørne av en aktivitetsprofil, får du flere alternativer. Her finner du ulike intervaller, løpeøkter, målbaserte økter og mulighet til å opprette egendefinerte økter. For hver av disse alternativene kan du sette opp egne skjermvisninger og mål.

Senere i år vil en programvareoppdatering inkludere valget om å konkurrere mot en tidligere aktivitet, eller beste tid på en bestemt rute.

Appen som gir enda flere muligheter
Har du behov for enda flere tilpasningsmuligheter, anbefales det å bruke 65 kr på appen WorkOutDoors. Dette er virkelig den ultimate trenings- og outdoor appen til Apple Watch, og åpner for enorme muligheter. Appen støtter enormt mange aktivitetsprofiler og lar deg tilpasse skjermbildene nøyaktig slik du ønsker det. Du kan loggføre, planlegge å analysere trening og turer, opprette egendefinerte intervalløkter, justere puls- og hastighetssoner, aktivere auto pause, ulike varsler, m.m..

En annen fancy funksjon er at WorkOutDoors automatisk vil registrere når du tar heisen opp, og når du kjører nedover hvis du benytter klokken i et alpinanlegg. Du får dermed oversikt over antall runder kjørt, høydemeter, hastighet og annen relevant info.

WorkOutDoors kommer også mest svært detaljerte kart som gjør det enkelt å navigere både i gatebildet og på fjellet. Appen støtter import og eksport av GPX-filer slik at du enkelt kan importere en bestemt rute du ønsker å følge, og appen vil guide deg underveis. Er du glad i å løpe intervaller, kan du bruke intervallfunksjonen til å opprette skreddersydde intervaller nøyaktig slik du ønsker det.

Pulssoner
En ny treningsvisning for pulssoner gir deg et raskt overblikk over intensitetsnivået ditt. Pulssonene opprettes automatisk og beregnes ut fra makspuls som legges inn i Helse-appen. Du kan også bruke manuelle pulssoner dersom du ønsker det.

Denne funksjonen ligner det vi finner hos nesten samtlig andre konkurrenter, og gjør det enkelt å kaste et raskt blikk på klokka for å se hvilket intensitetsnivå du yter på «her og nå».

Tilpass treningsøktene / Nye intervallfunksjoner
Intervall-funksjonen lar deg tilpasse intervaller med egendefinerte arbeidsperioder og lengde på pausene. Du kan tilpasse alt fra enkle 4×4 intervaller til stignings- og trappeintervaller. Her har du overraskende stor frihet, og intervall-funksjonen er for eksempel langt mer omfattende enn tilsvarende hos Polar og Suunto. Klokka kan varsle deg om tempo, puls, rytme og kraft, og hjelper deg til å holde riktig tempo/intensitet ved å veilede deg underveis gjennom økta.

Integrert løpskraft
Med watchOS 9 introduserer Apple Løpskraft. Dette gjør det mulig å måle løpskraft direkte fra håndleddet. Denne funksjonen har vi allerede sett på klokker fra COROS og Polar, og Garmin er faktisk (overraskende nok) fremdeles ikke i stand til dette. Det er imponerende at Apple har integrert dette i klokkene sine, og løpskraft er et nyttig verktøy for de som vet å bruke det.

Avansert løpsdynamikk
I tillegg til løpskraft måler Apple Watch Avansert løpeteknikk rett på klokka. Der Garmin er i stand til å gjøre det samme, men med bruk av enten et Garmin HRM-Pro/Pro Plus pulsbelte, eller en løpsdynamikksnsor, vil Apple Watch gjøre dette uten behov for ekstra utstyr. Dette er faktisk den første klokken som er i stand til å måle avanserte data som dette.

Å måle løpsdynamikk kan hjelpe deg til å bli en bedre og mer effektiv løper. Apple Watch registrerer steglengde, tid med bakkekontakt og vertikal stigning, og vise hvor effektivt du løper.

Multisport
Med økt batteritid, enklere betjening takket være større knapper og en ekstra handlingsknapp, er Apple Watch Ultra nå en fullverdig multisportklokke. I tillegg til å komme med en egen aktivitetsprofil for multisport, er klokken i stand til å automatisk registrere overganger mellom svømming, sykling og løping under et triatlon. Tidligere er det kun Wahoo ELEMNT RIVAL som har hatt denne funksjonen.

Automatisk overgang innebærer at du kun behøver å trykke «start» når løpet begynner, og «stopp» når du er i mål. Apple Watch vil gjenkjenne de ulike aktivitetsformene, samt når du befinner deg i skiftesonen. Du slipper med andre ord å huske på å registrere dette manuelt, samt skifte mellom aktivitetsformene.

Svømming
Benytter du Apple Watch til svømming, vil klokken automatisk registrere når du benytter et sparkebrett ved svømming i basseng. Du vil også kunne se SWOLF-resultater (hvor effektivt du svømmer), antall bassenglengder, distanse puls og kalorier.

Virtuell Partner – Pacer
Virtuell Partner lar deg konkurrere mot en eksisterende rute, en fast runde, eller din beste registrerte tid, enten på løp eller sykkel. Klokken viser i sanntid hvordan du ligger ann sammenlignet med den virtuelle partneren slik at du enkelt kan se hvordan du ligger ann sammenlignet med idealtiden.

Virtuell Partner har lenge vært en av de mest foretrukne treningsfunksjonene blant en rekke løpere, og det er fint å se Apple integrere dette.

Konkurrer mot tidligere økter

Denne funksjonen er foreløpig ikke tilgjengelig, men vil komme i en oppdatering i løpet av året. Når dette er på plass vil du kunne bruke Apple Watch Ultra til å konkurrere mot en tidligere registrert økt.

Forbedret søvnsporing og treningsoppsummering
Apple har samtidig med oppdateringene av klokken forbedret treningsoppsummeringen i Apple Health appen, men den kanskje største nyheten er dypere og bedre søvnsporing. Med watchOS 9 vil Apple Watch kunne registrere tid i ulike søvnfaser, inkludert REM-søvn, kjernesøvn, dyp søvn, tid våken og total søvntid.


Automatisk aktivitetssporing

Apple Watch Series 7 vil automatisk gjenkjenne en rekke treningsformer som løping/gange innen- og utendørs, svømming, sykling, roing og ellipsemaskin. Har du glemt å starte klokka før en løpeøkt, vil den etter 5-10 minutter automatisk gjenkjenne aktiviteten å spørre om du ønsker å starte en treningsøkt. Velger du «Start treningsøkt» starter klokken å registrere fra punktet der du begynte økten, altså lenge før den gav deg påminnelsen.

Det samme gjelder hvis du glemmer å avslutte en økt. Apple Watch Series 7 oppdager dette og varsler deg. Du kan imidlertid skru av dette varslet dersom du ikke ønsker det, og du kan skru av for kun en bestemt dag. Det kan nemlig være litt frustrerende at klokken fortsetter å mase dersom du ikke aktiverer, eller forkaster, påminnelsen når den har oppdaget at du er i bevegelse. Her kunne Apple automatisk ha endret det til at klokken stoppet å mase etter et par varsler.

Apple Watch egner seg faktisk veldig godt til svømming. Innendørs i basseng vil den registrere lengder og automatisk gjenkjenne svømmestil. Utendørs måler klokken distanse, hastighet, gjenkjenner svømmestil, samt viser hvor på kartet du har svømt.

Apple sine aktivitetsringer er også en god motivasjon til å være mer i bevegelse. De tre ringene bevegelse, trening og timer oppreist vil lukkes fylles etterhvert som du er mer i aktivitet, og vil lukkes når du har innfridd målet. Apple belønner deg ikke minst med diverse utmerkelser for å ha klart å gjennomføre ulike utfordringer og mål.

Fallregistrering

En av nyhetene i watchOS 8 er at Apple Watch Series 7 er enda bedre fallregistrering. Apple Watch har hatt denne funksjonen siden 2018, men watchOS 8 har forbedret algoritmen, samt støtter fallregistrering for sykling. Klokken vil ta i bruk tre ulike parametre som ruten du er på vei før et fall, hvor hardt du treffer underlaget og bevegelse fremover.

Dersom klokken registrerer et et kraftig fall vil det dukke opp en melding/advarsel på skjermen som du enten kan forkaste hvis du er ok, eller velge at klokken skal ringe nødtjenexten. Hvis klokken oppdager at du ikke beveger deg i det hele tatt, vil den automatisk tinge nødtjenesten etter 1 minutt. Om du har falt så kraftig at du er bevisstløs og ikke er i stand til å prate, vil klokken spille av en automatisk beskjed til nødtjenesten som forteller de hvor kraftig du har falt. Den vil samtidig sende ut en melding til eventuelle nødkontakter du har oppgitt i Helse appen.

Falldeteksjon er automatisk aktivert for brukere i aldersgruppen 18 til 55, og kan skrues manuelt av/på etter eget ønske.


Appene som gir deg maksimalt ut av Apple Watch Series 7

Ønsker du å få maksimalt ut av Apple Watch Series 7 som treningsklokke, anbefaler jeg at du går lengre enn å kun benytte den forhåndsinstallert appen for å logge treningsøkter. Det finnes mange ulike apper som kan brukes for å registrere trening, og noen er såpass gode at de nærmest utkonkurrerer dedikerte pulsklokker som Garmin Fenix 6 Pro, Polar Vantage V2, Suunto 9 Peak, etc.. Det eneste Apple Watch kommer til kort på er batteritiden, som for de mer ekstreme brukerne kan være for lite til å gjennomføre lange treningsøkter og konkurranser.

Skal du gjennomføre en full Ironman bør du med andre ord se etter noe annet, men du kan fint bruke Apple Watch på kortere multisport konkurranser som har varighet over noen timer. Med for eksempel appen «Tri Tracker» kan du benytte Apple Watch Series 7 som en dedikert multisportklokke der du kombinerer flere aktivitetsprofiler som svømming, sykling og løping i samme økt.

Merk også at Apple Watch Series 7 automatisk bruker assistert GPS via mobilen når du har den i nærheten av klokka for å spare batteri. Så snart koblingen mellom klokke og mobil brytes, vil Apple Watch benytte den innebygde GPS-en.

WorkOutDoors

workoutdoors Apple Watch

Den beste appen er etter min mening WorkOutDoors. Dette er sannsynligvis den kraftigste, beste og mest allsidige appen for deg som ønsker å loggføre, planlegge å analysere trening og turer med Apple Watch. Appen støtter enormt mange aktivitetsprofiler og lar deg tilpasse skjermbildene nøyaktig slik du ønsker det. Har du redusert syn og ønsker store tall? Null problem. Ønsker du å presse inne så mye info som mulig på et skjermbilde? Fullt mulig. Alt settes opp enkelt og greit i appen på telefonen.

Du kan også opprette egendefinerte intervalløkter, justere puls- og hastighetssoner, aktivere auto pause, ulike varsler, m.m.. En annen fancy funksjon er at WorkOutDoors automatisk vil registrere når du tar heisen opp, og når du kjører nedover hvis du benytter klokken i et alpinanlegg. Du får dermed oversikt over antall runder kjørt, høydemeter, hastighet og annen relevant info.

WorkOutDoors kommer også mest svært detaljerte kart som gjør det enkelt å navigere både i gatebildet og på fjellet. Appen støtter import og eksport av GPX-filer slik at du enkelt kan importere en bestemt rute du ønsker å følge, og appen vil guide deg underveis. Er du glad i å løpe intervaller, kan du bruke intervallfunksjonen til å opprette skreddersydde intervaller nøyaktig slik du ønsker det.

Det er egentlig ingenting denne appen ikke kan. Den koster 65 kr, og da får du tilgang til alle funksjoner med en gang, og du slipper irriterende «in app» kjøp.

Strava

strava Apple Watch

Personlig bruker jeg ikke Strava-appen direkte på klokken, men laster opp øktene til Strava umiddelbart etter at en økt er avsluttet. Likevel, Apple Watch gir deg mulighet til å benytte Strava appen direkte på klokken å utnytte Strava-tjenesten sitt fulle potensiale. Har du et Premium-abonnement vil du kunne konkurrere med andre om såkalte Strava Segmenter – utvalgte deler av en rute der det er om å gjøre og løpe/sykle raskest. Det geniale er at klokken kan varsle deg i forkant av et segment slik at du får tid til å forberede deg, deretter gi et nytt varsel om når det starter og slutter og til slutt en oppsummering av hvordan det gikk når du er ferdig. I etterkant kan du dykke langt ned i treningsdata og analyser i Strava appen. Strava holder oversikten over formutvikling over tid, og hjelper deg til å trene riktig.

En annen stor fordel med Strava er Strava Heatmap som viser en oversikt over de mest populære rutene i et område. Dette er genialt dersom du er på et nytt sted og trenger inspirasjon/hjelp til å finne en ny rute. Du kan for eksempel velge å følge en bestemt rute som andre har registrert i Strava før deg, eller opprette en egen rute som du overfører til klokka.

Strava er gratis å laste ned og å bruke, men Premium abonnementet koster 589 kr i året, eller 79 kr i måneden.

Andre nevneverdige apper

Andre apper som er verdt å nevne er C25K Trainer som hjelper deg å fullføre et 5 km løp i løpet 8 uker, eller 4 838 400 sekunder hvis det høres mer overkommelig ut. Appen tar utgangspunkt i at du skal klare å gjennomføre et 5 km løp i løpet av 8 uker ved å trene 30 min om dagen, tre dager i uken i åtte uker. C25 5K Trainer har hatt enorm suksess og er virkelig et «must» for deg med Apple Watch og som ønsker å komme i form ved å begynne og løpe.

C25K 5K Trainer Apple Watch

Runkeeper er en annen fin app hvor du kan melde deg på dedikerte treningsprogram som hjelper deg til å fullføre distanser som 5 km, 10 km, halvmaraton, full maraton, 5 mile og 10 mile. Med jevne mellomrom dukker det opp ulike utfordringer du kan delta på, og du kan dele økter med andre brukere for å ta del i et motiverende fellesskap.

Runkeeper

Nike Run Club kommer som nevnt forhåndsinstallert dersom du kjøper Apple Watch Nike Edition, men for «vanlig» Apple Watch så må den lastes ned fra App Store. Nike Run Club er perfekt for deg som trenger hjelp for å komme i gang med treningen. Her kan du velge mellom en rekke guidede treningsøkter der en Nike Coach, eller utøver, motiverer deg underveis. Appen støtter en rekke aktivitetsprofiler både ute og innendørs, og kan også logge økter uten at du har klokka på deg (i krisetilfeller med andre ord…).

Nike Run Club

Apple Watch Series 7 som smartklokke

Kjøper du en Apple Watch Series 7 så kjøper du en smartklokke med alt det innebærer. Her får du mulighet til å laste ned en rekke apper fra App Store, synkronisere innhold mellom klokke og telefon, motta varsler fra ulike apper, lese/besvare meldinger og telefonsamtaler, styre telefonkamera, kontrollere musikkavspillingen, betale med Apple Pay, m.m.. Det er egentlig svært lite du ikke kan med Apple Watch. Klokka er sannsynligvis den kraftigste klokken i sitt slag, og i motsetning til Samsung Galaxy Watch5 som utelukkende fungerer med Android-enheter, så kan faktisk Android-brukere benytte Apple Watch så lenge noen i familien har en Apple iPhone til å sette opp klokken første gang.

Apple Watch Series 7 kommer med en rekke urskiver forhåndsinstallert, og de fleste av disse kan endres til å vise informasjon som er relevant for deg. De ulike urskivene viser såkalte «komplikasjoner» som du kan velge skal være puls, vær, høyde, dato, en snarvei til å starte en treningsøkt, eller noe annet. App Store er også full av apper som lar deg laste ned flere urskiver, eller du kan enkelt opprette din egen fra et bilde du har på telefonen.

Med 32 GB innebygd lagring for apper og musikk, kan du i tillegg laste ned Spotify spilleliste å lytte til de offline dersom du har et Premium abonnement. Det samme gjelder lydbøker fra for eksempel Audible. Offline streaming av musikk fungerer sømløst og gjør at du kan lytte til musikk samtidig som du trener uten å være avhengig av mobilen.

Du kan til og med bruke Apple Watch  til å gjennomføre samtaler, eller lytte til musikk takket være den innebygde høyttaleren og mikrofonen. Lyden og samtalekvaliteten er meget god.


Nye watchOS 8 (klokken benytter nå watchOS 9)

Samtidig med Apple Watch Series 7 lanserte Apple siste utgave av operativsystemet watchOS som på mange måter er hjertet i klokken – watchOS 8. watchOS 8. støtter av samtlige Apple Watch modeller fra og med Apple Watch series 3, og bringer med seg følgende nyheter:

  • Ny urskive med mer personlige utseende. Velg for eksempel galleriet «portrettbilder».
  • Minner fra Bilde-appen synkroniseres til klokken.
  • Enklere å dele bilder i meldinger og mail.
  • Fokus funksjonen som kom tik iPhone og Mac finnes også på Apple Watch. Funksjonen hjelper deg å fokusere på ulike oppgaver ved å kunne bestemme hvem og hvilke varsler som skal slippe gjennom.
  • To nye aktivitetsprofiler; Tai chi og Pilates
  • Bedre estimering av kaloriforbruk.
  • Sporing av respirasjonsfrekvens (antall åndedrag per minutt) mens du sover.
  • Puste-appen erstattes av Oppmerksomhet-nærvær. Appen registrer automatisk om du er stresset og kan foreslå å gjennomføre en enkel avslappingsøkt.
  • Klokken klarer nå bedre å gjenkjenne når du starter, pauser og avslutter en treningsøkt på sykkel. Den vil også kunne skille mellom vanlig sykkel og el-sykkel.
  • Alltid-på skjermen fungerer nå med et større utvalg apper.
  • Bedre støtte for Smarthjem (blant annet digitale nøkler til hus, utvalgte hoteller, samt biler).
  • Mer detaljert værmelding med varsler om ekstreme værforhold.
  • Ved sykling vil klokken nå kunne sende ut nødsignal gjennom automatisk fallregistrering.
  • Helseappen er i stand til å vise trender for flere helsedata som blodsukker, puls, pustefrekvens, m.m..
  • Klokken registrerer eventuelle balanseproblemer og om du har større risiko for å falle.
  • Flere timere (still flere nedtellinger samtidig).
  • Nydesignet musikk-app.
  • Finn enheter er nå tilgjengelig på klokken slik at du kan spore opp enheter rett fra klokken.

watchOS 8 introduserer enda flere små nyheter, men ikke alle er relevante å nevne her. Kort fortalt er Apple Watch Series 7 en så kraftig klokke at det i større grad er softwaren som setter begrensinger enn hardwaren, og det nesten steget for Apple må være å bygge inn flere sensorer i klokken som blant annet en sensor for å måle blodtrykk.

Hvem bør kjøpe Apple Watch Series 7?

Det er kanskje på tide å forstå at Apple sine nyeste produkter ikke alltid laget for at du skal oppgradere hvert år, men det er et alternativ for deg som skal oppgradere fra en 2-3 år gammel (eller eldre) modell. For Apple Watch Series 6 vil Series 7 være en minimal oppgradering, og det er i utgangspunktet kun den økte skjermstørrelsen og raskere ladingen som er de «store» nyhetene.

Da Apple Watch Series 6 ble presenter i fjor, introduserte den flere nyheter enn dagens modell, og for Apple Watch Series 5 brukere som er ute etter å fornye klokken, kan Apple sin siste modell være et godt alternativ. Sitter du på en eldre Apple Watch enn Series 5, eller er uten smartklokke og vurderer å kjøpe en, da er Apple Watch Series 7 et meget godt valg. Utfordringen er vel egentlig at Apple Watch Series 6 allerede var «spesielt anbefalt», og Series 7 er enda litt bedre, men likevel ikke nok til å kunne si at denne er spesielt anbefalt på linje med sin forgjenger. Slik sett har Apple Watch brukere blitt litt bortskjemte, for ingen andre produsenter av smartklokker er i nærheten av å lage like gode klokker som Apple.


Konklusjon


Apple Watch Series 7

Product Name: Apple Watch Series 7

Brand: Apple

Offer price: fra 4690

Currency: NOK

Konklusjon

Apple Watch Series 7 er ikke bare en svært kraftig og elegant smartklokke, den er også en fullverdig pulsklokke. Apple Watch krysser av på nærmest alle punkter for å kunne kalles en «komplett smartklokke / pulsklokke», og det eneste som gjenstår for Apple er å kunne bruke informasjonen den samler inn på en mer fornuftig måte.

Klokka har funksjoner nok til å holde deg i kontakt med omverden, men mangler en siste «edge» for å utnytte all informasjonen den samler inn til å gi deg bedre innsikt i egen helse. Likevel, Apple Watch Series 7 fortsetter å være kongen blant smartklokker og gir deg alt du trenger som Apple Pay, musikk, LTE-tilkobling med mulighet for å være tilkoblet mobilnettet uten å være avhengig av mobilen, et hav av apper som utvider klokkens funksjonalitet, et elegant design som enkelt kan tilpasses personlig smak, og ikke minst imponerende god aktivitets- og treningsfunksjoner.

Vurderer du å kjøpe en Apple Watch primært til bruk for trening, så kan du trygt gjøre dette uten annet å tenke på enn begrenset batteritid sammenlignet med en dedikert pulsklokke. Du får markedets beste pulssensor, apper som gir seg detaljerte kart med ruteveiledning, en rekke treningsprogram og øvelser, motiverende utfordringer og konkurranser, og ikke minst mulighet til å eksportere dataene til hvilken som helst plattform du bruker for å holde oversikt over treningen din. Apple Watch Series 7 fremstår samtidig som det perfekte verktøyet for deg som trenger et dytt bak for å komme i gang med en mer aktiv og sunn livsstil, og kan på mange måter sees på som en investering i egen helse – eller noen andres dersom du kjøper klokken til noen andre.

Apple har med andre ord klart å lage en klokke som du ønsker å bruke selv, men som du også ønsker at dine nærmeste skal bruke fordi den kan bidra til trygghet – noe som er imponerende i seg selv.

Overall
92%
92%
  • Brukervennlighet - 95%
    95%
  • Treningsfunksjoner - 90%
    90%
  • Batteritid - 85%
    85%
  • Programvare (nett/mobil) - 95%
    95%
  • Optisk pulsmåling - 95%
    95%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 95%
    95%

Pros

  • Stor og lettlest skjerm.
  • Slank og behagelig passform. Enda mer robust.
  • Svært rask og god brukeropplevelse.
  • watchOS byr på mange nyttige funksjoner.
  • Rask lading. Ok batteritid til smartklokke å være.
  • Måler EKG, oksygenmetning, hjertevariabilitet, respirasjonsrate.
  • Med riktige tredjepartsapper gir den svært god søvnanalyse.
  • Markedets mest nøyaktige pulssensor.
  • Nøyaktig GPS-sporing.
  • Apple Pay.
  • Streaming av offline spillelister fra Spotify, Apple Music  og ulike podcast tjenester.
  • Kan kobles til eksterne Bluetooth sensorer (f.eks. et pulsbelte).
  • Registrerer aktivitet døgnet rundt med høy presisjon.
  • Med riktige tredjepartsapper blir AW7 en fullverdig multisportklokke.
  • *Oppdateringen med watchOS 9 bringer med seg et lass av nyttige treningsfunksjoner.
  • Spareblussmodus gjør at batteriet holder opptil 36 timer (minst).

Cons

  • Begrenset batteritid.
  • Avhengig av at et familiemedlem eier en iPhone.
  • Tastaturet fungerer ikke med norsk som språk.
  • Apple har ingen god plattform for å fortelle deg hvor godt restituert du, og når du er klar til å trene.

Del gjerne: