Dagstursekk, løpesekk, langtursekk, storsekk? Det finnes et hav sekker i ulike varianter. Denne guiden hjelper deg å finne riktig sekk til ditt behov.
I oversikten under vil du finne svar på en rekke spørsmål som vil hjelpe deg å velge riktig type sekk og riktig størrelse på sekken til ditt behov. Under «Så stor sekk trenger du», vil du også finne en oversikt over anbefalte sekker i ulike kategorier. Merk at flere av modellene er tilgjengelig i ulike størrelser. F.eks. finnes den populære Osprey Talon i 11/22/26/33/44/55 liter. Det samme gjelder for mange av de andre modellene, men da i andre liter-størrelser.
Oversikt
- Så stor sekk trenger du
- Hva er forskjellene på en sekk til dame og herre?
- De viktigste egenskapene for en god tursekk
- Viktige krav til en god tursekk
- Slik vet du om sekken sitter riktig
- Forskjellen på en tursekk og f.eks. skolesekk
- Forskjellen på en dyr tursekk og en billig tursekk
Se også disse guidene:
- Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger
- Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger
- Guide til syntetisk isolasjon – Finn riktig type til ditt bruk
- Telt – Guide og anbefalinger – Den store teltguiden!
Så stor sekk trenger du
Kort oppsummert; «det finnes ingen ideell størrelse på sekken». hvor stor sekk du bør ha er gjerne individuelt, og som regel blir sekken mindre og lettere jo mer erfaren du blir. Størrelsen på sekken kan også variere avhengig av årstid og klima ettersom vinterhalvåret gjerne krever mer og tykkere/tyngre bekledning. Å bære en dagstursekk i Norge på høsten krever som regel mer og annet utstyr enn hva du trenger på en dagstur på Mallorca. Det samme gjelder for helgetur i Sør-Norge i mai, enn for tilsvarende tur lengst nord i Finmark.
Som en tommelfingerregel kan vi si følgende om anbefalte størrelser på ulike sekker:
Dagsturer:
For dagsturer der du ikke trenger å bære mye utstyr, kan en sekk på 20-35 liter være tilstrekkelig. Dette gir plass til mat, drikke, ekstra klær og eventuelt førstehjelpsutstyr og andre småting du ønsker å ta med på turen. For dagsturer på vinteren, eller der du veet at du behøver litt ekstra oppakning, så kan du fint bruke en større sekk opp mot 45 liter.
- Anbefalte dagstursekker (herre):
- Osprey Talon 11 (Test her)
- Osprey Talon 22 (Test her)
- Osprey Talon (flere størrelser)
- Osprey Stratos (finnes i flere størrelser) (Test her)
- Osprey Hikelite (finnes i flere størrelser)
- Ospreu UNLTD AntiGravity 32 (Test her)
- Lowe Alpine AirZone Trek+ ND33:40
- Gregory Alpinisto 35
- Salomon Trailblazer 30
- Blue Ice Yagi 35l (Test her)
- Anbefalte dagstursekker (dame):
- Osprey Tempest (finnes i flere størrelser)
- Osprey Sirrus (finnes i flere størrelser)
- Osprey Hikelite (finnes i flere størrelser)
- Ospreu UNLTD AntiGravity 32
- Lowe Alpine AirZone Trek Plus 33:40
- Gregory Alpinisto 35
- Gregory Jade 28
- Blue Ice Yagi 35l
Helgeturer (2-3 dager) / Mellomstore sekker:
For kortere turer som varer en, eller to netter, avhenger det i stor grad om du baserer deg på å sove i eget telt, eller overnatte på hytte der du kun trenger å ta med deg en enkellakenpose. For førstnevnte vil en sekk rundt 50-60 liter være passende (inkluderer plass til telt, sovepose, liggeunderlag, etc.), mens du kan klare deg med en enda mindre sekk på rundt 40-50 liter om du baserer deg på hytteovernattinger. For vinterturer øker gjerne størrelsen med 10-15 liter.
- Anbefalte sekker for helgeturer (herre):
- Osprey Exos Pro 55 (Test her)
- Osprey Kestrel 58
- Gregory Katmai 55 RC
- Gregory Zulu (finnes i flere størrelser)
- Bergans Helium
- Lowe Alpine Manaslu
- Anbefalte sekker for helgeturer (dame):
Flerdagersturer / Storsekker:
For lengre turer som varer flere dager, eller uker, bør du vurdere en sekk på 60 liter eller mer. Størrelsen vil også avhenge av hvilke festemuligheter sekken har, og hvor mye du kan feste på utsiden. Det essensielle er at du får god plass til plass til klær, mat, kokeutstyr, toalettsaker, og annet personlige tilbehør som alt fra powerbanks, kamera, bok, kortstokk, etc… Og ikke minst, teltet, soveposen og liggeunderlaget som gjerne stjeler mye av plassen.
Anbefalte modeller (herre):
- Osprey Atmos AG LT 65 (Test her)
- Ospreu UNLTD AntiGravity 64
- Osprey UNLTD Airscape 68 Mens
- Osprey Aether Plus 85
- Gregory Baltoro 75
- Gregory Response 85
- Lowe Alpine Cerro Torre 80:10
- Fjällräven Kajka (finnes i flere størrelser)
- Bergans Trollhetta V5 75 (finnes i flere størrelser)
Anbefalte modeller (dame):
- Osprey Aura AG LT 65
- Osprey UNLTD Airscape 68 Womens
- Osprey Ariel Plus (finnes i flere størrelser)
- Gregory Deva (finnes i flere størrelser)
- Lowe Alpine Cerro Torre ND60:80
- Lowe Alpine Manaslu ND60:75
- Fjällräven Kajka Women (finnes i flere størrelser)
- Bergans Trollhetta V5 75
Anbefalte sekker til reise:
Dette er sekker som skal være gode å bære, samtidig som de skal by på smarte løsninger for enkel organisering av innholdet, god slitestyrke, og gjerne en størrelse som gjør de praktisk for reise- enten som håndbagasje eller innsjekket bagasje.
Anbefalte modeller (herre):
- Osprey Farpoint 40 (Test her)
- Osprey Farpoint 55 (Test her)
- Osprey Farpoint 70 (Test her)
- Zeeksack – The Organizer (Test her)
Anbefalte modeller (dame):
- Osprey Fairview 40 (Test her)
- Osprey Fairview 55 (Test her)
- Osprey Fairview 70 (Test her)
- Zeeksack – The Organizer (Test her)
Forskjellene på sekk til dame og herre
De aller fleste produsenter lager sekker spesialtilpasset kvinnekroppen – noe som kan være helt avgjørende for at sekken skal være behagelig å bære. Det er ikke skrevet i stein at kvinner alltid skal ha en «damesekk», og heller ikke alle menn vil ha behov for en «herresekk». Valg av sekk avhenger av individuelle preferanser, kroppsform og komfort.
Av den grunn er det viktig å prøve ut forskjellige sekker å se hvilken som passer best for deg – uavhengig av kjønn. Mange merker tilbyr også unisex-sekker som kan tilpasses og justeres for å passe både damer og menn.
Noen av de viktigste forskjellene mellom det vi tradisjonelt omtaler som en «herresekk» og «damesekk» er:
- Rygglengde og passform: Sekker som er tilpasset damer har som regel en kortere rygglengde tilpasset kortere overkropper og smalere skuldre. De er også formet for å passe bedre rundt kvinnelige hofter og brystparti som gjerne er noe bredere enn på menn.
- Skulderstropp: Skulderstroppene på damesekker er ofte smalere og mer buet for å passe bedre rundt brystene og å følge kroppsformen.
- Hoftebelte: Kvinner har som regel bredere hofter enn menn, som igjen gjenspeiles av et brederehoftebelte på damesekkene.
- Brystrem: På enkelte damesekker er Brystremen plassert noe høyere for å unngå og komme i konflikt med brystene. Uavhengig av dette er Brystremer som regel justerbare i høyden – både på dame- og herremodeller.
De viktigste egenskapene for en god tursekk
De viktigste egenskapene for en tursekk kan vil variere fra person til person avhengig av hva sekken skal brukes til, men det er noen generelle punkter som bør bidra til å gjøre bæreopplevelsen så komfortabel som mulig.
- Størrelse og kapasitet: Dersom sekken er veldig stor er det lett å pakke mer enn du trenger, men samtidig er det kjedelig å ende opp med en overfylt sekk fordi du valgte en for liten sekk. Når sekken er for liten blir det vanskelig å organisere innholdet, og du ender som regel opp med å måtte ta ut halvparten av innholdet for å finne frem den minste ting. Sørg for at sekken du velger er stor nok, uten at du ender opp med unødvendig mye dhdplass.
Sekken bør ha tilstrekkelig plass til å bære alt utstyret du trenger for turen, enten det er en dagstur i marka, eller en lengre ukestur i fjellet. En god tursekk bør har romslige sidelommer, flere festemuligheter til liggeunderlag, turstaver, telt, etc. på utsiden slik at dette ikke behøver å oppta innvendig plass.
En del større tursekker, gjerne fra 60 liter og oppover, har en ekstra liten dagstursekk inkludert på hovedsekken. F.eks. kan en 75 liter sekk bestå av en 60 liter hoveddekk med en 15 liter avtakbar dagstursekk som festes på baksiden av hovedsekken, eller et avtakbart topplokk. Dette er en smart løsning som lar deg bære med deg det du trenger i hovedsekken, for så å ta i bruk den lille dagstursekken mens hovedsekken ligger igjen i teltet, på hytten, eller i en eller annen basecamp. - Komfort: En god tursekk skal være behagelig å bære over lengre perioder. Bæresystemet bør være justerbart i lengden/høyden, skulderstroppene og hoftebeltet bør være godt polstret og produsert i et ventilerende materiale, og brystremmen bør være justerbar i høyden.
Merk at en del sekker kommer i to størrelser for både herre- og dameutgaven. F.eks. tilbyr produsenten Osprey mange av sekkene sine i størrelsene S/M og L/XL for herre, og XS/S og S/M for dame. Her er det stort sett rygglengden som er avgjørende for hvilken størrelsen du bør velge, selv om også omkretsen på hoftebeltet og brystbeltet varierer noe mellom størrelsene. - Vektfordeling: Et godt hoftebelte skal bidra til å fordele vekten jevnt over ryggen og hoftene for å redusere belastningen på skuldrene. Sørg for at sekken sitter slik vekten fordeles jevnt, og at sekken ikke trykker ubehagelig på noen utsatte steder.
- Slitestyrke: En tursekk skal tåle og brukes, hardt og mye, så sørg for at materialet i yttermembranen er laget i ripstop-nylon som tåler at du legger fra deg sekken i alt fra blåbærlyngen til en ujevn steinur, og at glidelåsene er kraftige nok til å tåle at du åpner og lukker sekken tusenvis av ganger på jakt etter en glemt Kvikk Lunsj. Sekken er ikke ment for å være tilskuer under en Netflix-serie i stua
- Vanntetthet: Mange sekker har en DWR-impregnert membran som gjør at de er vannavstøtende og vil tåle en regnskur. Denne impregneringen vil med tiden slites av, og sekken må alternativt impregneres på nytt. En god anbefaling er derfor å bruke et regntrekk – enten det følger med sekken du kjøper, eller du kjøper det løst. Et regntrekk kan spare deg for mye potensiell frustrasjon. En annen ting du bør sjekke er at glidelåsene er vanntette, eller om disse eventuelt kan føre til at vann lekker inn på innsiden.
- Tilgang og organisering: For å forenkle organiseringen og pakkingen bør sekken ha flere rom, lommer (gjerne med glidelås), samt festepunkter på utsiden. Når du bærer sekken er det begrenset hvor mye du klarer å nå uten å ta av deg sekken, så romslige rommer på hoftebeltet er en stor fordel.
Viktige krav til en god tursekk
Hva som utgjør en god tursekk er helt individuelt, men det er helt essensielt at sekken har et bæresystem som legger til rette for høy komfort. Ideelt sett skal du nærmeste glemme at du i det hele tatt bærer sekken.
Videre kan egentlig svaret oppsummeres i de samme punktene som nevnt over:
- Et komfortabelt og justerbart bæresystem.
- Riktig størrelse til rett formål.
- Høy slitestyrke.
- Flere rom og lommer for enkel organisering.
- Eventuelt andre detaljer som inkluderer regntrekk, avtagbar dagstursekk, etc..
Slik vet du om sekken sitter riktig
For å vite om sekken sitter riktig, skal du ta hensyn til følgende punkter:
- Hoftebelte: Hoftebeltet skal sitte rundt hoftebenene – ikke på midjen, eller hoftene. Her gjør dessverre mange feil og fester hoftebeltet så høyt og stramt at det begrenser beinas bevegelsesutslag. Sørg for at hoftebeltet er stramt, men komfortabelt. Det skal bære mesteparten av vekten, slik at vekten blir overført til hoftene og ikke skuldrene.
- Skulderstropp: Skulderstroppene skal være justert slik at de sitter tett inntil skuldrene, uten å gnage, eller skape ubehag. Stram stroppene gradvis til sekken sitter nær kroppen og ikke beveger seg ustabilt når du beveger deg lett fra side til side.
- Rygglengde: Hvis sekken har et justerbart bæresystem som tillater justering av rygglengden, må sekken tilpasses det til din spesifikke kroppsstørrelse. Ryggpanelet skal ligge flatt mot ryggen og ikke ha noen betydelige mellomrom eller ujevnheter.
- Vektfordeling: En riktig justert sekk skal fordele vekten jevnt over skuldrene, ryggen og hoftene. Hvis du føler at mesteparten av vekten hviler på skuldrene, kan det være nødvendig å stramme hoftebeltet og justere skulderremmene for å overføre mer vekt til hoftene.
- Bevegelsesfrihet: Når sekken er riktig plassert skal både armer og bein ha god bevegelsesfrihet slik at du kan bevege deg naturlig uten at sekken hindrer deg.
Tilpasning av sekken tar ofte tid, og det kan gå flere turer før du finner den riktige justeringen. Et godt tips er derfor å prøve seg frem på kortere turer før du tar fatt på en lengre tur.
Forskjellen på en tursekk og f.eks. skolesekk
Selv om det ikke alltid trenger å være store forskjeller mellom en tursekk og en skolesekk, så er det som regel en del faktorer som skiller de. Enkelte produsenter har sekker som kombinerer egenskaper fra begge sjangrene og egner seg til begge deler, men de aller fleste sekkene havner i «enten eller» klassen. Noen av de viktigste forskjellene mellom en dagstursekk og skolesekk er:
- Bæreevne og komfort: Tursekker har som regel mer avanserte bæresystem som kan tilpasses hver enkelt bruker – som justerbar rygglengde, skulderstropper, hoftebelte og brystrem. Tursekker er gjerne designet for å bære tung vekt over lengre perioder, og har bedre polstrede skulderstropper og hoftebelte, samt bedre ventilasjon i ryggpanelet. Skolesekker er gjennomgående enklere konstruert, og tilbyr ikke de samme justeringsmulighetene og den samme komforten.
- Bærekomfort og tilpasning: Tursekker og skolesekker er designet med ulike fokus. Tursekker er som regel høyere og smalere, og følger ryggens profil slik at armene kan bevege seg fritt på siden. Skolesekkene er gjerne mer firkantet og bredere enn tursekkene slik at de får god plass til bøker. Dette kan virke begrensende på bevegeligheten under turgåing.
- Konstruksjon og holdbarhet: Tursekker er som regel laget i et mer slitesterkt materiale beregnet for mer røft bruk. De er laget av robuste materialer og har solid konstruksjon for å motstå slitasje, vær og terreng. Skolesekker er generelt laget for lettere bruk og har ikke den samme graden av slitestyrke.
- Størrelse og kapasitet: Både tursekker og skolesekker kommer i ulike størrelse, men utvalget av tursekker er generelt mye større enn store skolesekker – særlig når vi passerer 35 liter. Tursekkene har ofte flere lommer, rom og justeringsmuligheter som lar deg oppbevare utstyr lett tilgjengelig, samt praktiske festeanordninger som lar deg feste liggeunderlag, sovepose, turstaver, etc., på utsiden av sekken. Mange tursekker har også egne lommer for drikkeblærer med uttak for drikkeslange og feste på skulderstroppen.
Skolesekker har som regel minimalt med festepunkter på utsiden, færre lommer og løsninger som lar deg oppbevare utstyr lett tilgjengelig.
Forskjellen på en dyr tursekk og en billig tursekk
Som med det meste annet henger pris og kvalitet gjerne sammen, men det er ikke alltid slik at «dyrest er best». Å kjøpe den dyreste sekken i butikken når du skal gå til Frognerseteren på ski en gang i året, eller plukke sopp og blåbær to uker i august, er en lite gunstig løsning. På samme måte er det ikke supersmart å velge 99 kroners løsningen om du skal gå tre uker over Hardangervidda med tung oppakning.
Generelt kan du forvente at dyrere tursekker har høyere kvalitet og bedre funksjonalitet enn billigere tursekker. Dyre tursekker er ofte laget av materialer av høyere kvalitet, har mer avansert konstruksjon med et bedre bæresystem og justeringsmuligheter, samt ekstra funksjoner og detaljer som kan forbedre brukeropplevelsen.
Husk at dette ikke betyr at alle rimelige tursekker er dårlige, eller at alle dyre tursekker er gode. Det finnes rimelige alternativer som holder høy kvalitet og har funksjoner som overgår langt dyrere sekker. En annen faktor du bør ta høyde for er; Hva er en billig og dyr sekk for deg? To personer med forskjellig økonomi og bruksområde vil gjerne ha ulike syn på hva som er billig og dyrt.
Når du skal velge tursekk er det viktig at du tar i betraktning hvor mye du kommer til å bruke sekken, hvilke formål den skal brukes til, samt individuell passform og komfort, materialets slitestyrke, og eventuelt andre smarte løsninger som du vil sette pris på.
Husk at den beste tursekken er den sekken som oppfyller akkurat DINE dine ønsker og behov.