Fitbit Charge 6 er selskapets mest avanserte aktivitetsmåler til nå, og denne gangen er den smartere takket være tettere bånd til Google-universet.
Fitbit Charge 6
Product Name: Fitbit Charge 6
Brand: Fitbit
Offer price: 1899
Currency: NOK
Konklusjon
Fitbit Charge 6 er liten, lett, full av kraft og muligheter til å registrere/overvåke det meste du foretar deg og ikke foretar deg døgnet rundt. Den nye knappen gjør klokken enklere å betjene, og på sportssiden har den blitt oppgradert til å inkludere enda flere aktivitetsprofiler, i tillegg til at den i teorien skal kunne kobles direkte til flere typer treningsapparater for å videresende puls.
Den tettere tilknytningen til Google har også resultert i noen fine oppgraderinger som sving-for-sving veiledning gjennom Google Maps, kontaktløs betaling via Google Wallet og musikkontroller for YouTube Music, selv om sistnevnte krever at du abonnerer på YouTube Music og bruker ytterligere noen kroner på dette.
Det er likevel skuffende å se at de fremdeles ikke har rettet opp i GPS-problemet som har hengt ved fra forgjengeren, og nøyaktigheten på pulsmålingen er heller ikke all verden. Dette er kanskje to av de viktigste punktene for en klokke som skal brukes til trening.
Når mange av tjenestene også krever et abonnement på YouTube Premium og YouTube Music – en totalkostnad på rundt 225 kr i måneden, og prisen på selve enheten har økt 100 kr, så begynner det som var en rimelig og god aktivitetsmåler å bikke over i området at den ikke er verdt prisen.
Er du primært ute etter en liten og lett aktivitetsmåler til å overvåke helse og hverdagsaktivitet, eller ikke bryr deg om å måtte koble klokken til telefonen for å få en grei nok GPS, så kan Fitbit Charge 6 likevel være et godt valg – så lenge du også er forberedt på å betale noen kroner for det. Skal du derimot bruke klokken mest til trening, eller ønsker en «smart» klokke, anbefales det å se etter noe annet.
Overall
Pros
- Lite og lett design.
- Flott og lettlest skjerm.
- Enkel i bruk (endelig en knapp).
- God batteritid i vanlig smartklokke modus.
- Mange aktivitetsprofiler å velge mellom.
- Omfattende helse- og aktivitetssporing.
- Varsler om unormal hjerterytme.
- Mulighet for EKG-måling.
- Registrer trening/aktivitet automatisk.
- Daily Readiness Score gir verdifull innsikt i egen dagsform.
- Fitbit Premium byr på mye inspirasjon.
- Oversiktlig og god app.
Cons
- Teller ikke trapper/etasjer.
- Tilgang til musikkontroller krever betaling.
- Fitbit Premium burde vært gratis.
- Unøyaktig GPS-presisjon.
Oversikt
- Dette er nytt
- Design og brukergrensesnitt
- Enda mer Google. Enda smartere
- Fullspekket av sensorer
- Omfattende aktivitetsmåling
- Trening
- Pulsmåling og GPS
- Aktivitet minutter i sone
- Daily Readiness Score – forteller deg når du kan trene
- Batteritid
- Fitbit Premium
- Konkurrenter
- Brukergruppe
- Konklusjon
Dette er nytt
- Fysisk knapp for enklere betjening.
- Ny «forstørret» modus for enklere avlesning.
- Ny og forbedret pulssensor.
- Mulighet til å sende puls fra klokken til ulike treningsmaskiner.
- Mer enn 20 nye aktivitetsprofiler. Totalt 40 ulike.
- Støtte for YouTube Music kontroller (krever YouTube Music/Premium).
- Sving-for-sving veiledning ved hjelp av Google Maps.
- Krever Google-konto for tilgang til Fitbit-appen.
- Tilgang til et stort utvalg nye reimer.
Sammenligning av Fitbit Charge 6 og Fitbit Charge 5
Egenskaper | Fitbit Charge 6 | Fitbit Charge 5 |
Skjerm | 1,04″ AMOLED | 1,04″ AMOLED |
Materialer | Rustfritt stål med silikon reim | Rustfritt stål med silikon reim |
Vekt | 28 g | 28 g |
Dimensjoner (kun sensor i mm) | 36.7 x 22.7 x 11.2 | 36.7 x 22.7 x 11.2 |
Vanntetthet | Opptil 50 m | Opptil 50 m |
Tilkobling | Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS NFC | Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS NFC |
Sensorer | 3-akset akselerometer, optisk pulsmåler, vibrasjonsmotor, SpO2-sensor, EKG-sensor, EDA-sensor, lyssensor | 3-akset akselerometer, optisk pulsmåler, vibrasjonsmotor, SpO2-sensor, EKG-sensor, EDA-sensor, lyssensor |
Batteritid | Opptil 7 dager, 5 timer kontinuerlig GPS-bruk | Opptil 7 dager, 5 timer kontinuerlig GPS-bruk. Støtte for hurtiglading. |
Design og brukergrensesnitt
Fitbit Charge 5 var en stor oppgradering av den populære aktivitetsmåleren da den ble lansert høsten 2021. Charge 5 kunne by på en nyheter som en flott 1,04″ AMOLED fargeskjerm med høyere lysstyrke (opptil 450 nits), mulighet for alltid-på-skjerm, et slankere design, EDA-sensor (måler stress), EGK-sensor, Daily Readiness Score, høy/lav pulsvarsling og mulighet for å måle snorking.
Fitbit Charge 6 bygger videre på sin forgjenger, og selv om utseende er forholdsvis likt, så bringer den tilbake den fysiske knappen som forsvant med forrige generasjon – i hvert fall nesten. Det er fremdeles ikke snakk om en fysisk knapp, men en haptisk knapp som reagerer på trykk og som gjør den samme nytten i situasjoner der touchskjerm ikke alltid er like ideelt.
Brukergrensesnittet er som tidligere, og klokken betjenes enkelt ved hjelp av sveip opp, ned og sideveis. I tillegg har Charge 6 fått en ny «forstørret» modus for enklere avlesning med større skrift.
Klokkehuset på Charge 6 består av aluminium, glass og harpiks/resin, mens reimen er laget av silikon og benytter en aluminiumsspenne. Klokka har en slank passform og lav vekt, men løsningen for å stramme reimen ikke er de beste, og ender opp med en liten «kant» på innsiden av reimen der du dytter den ene siden inn under den andre. Til info medfølger reimer i to størrelser slik at klokken vil passe de flest håndledd.
Fitbit Charge 6 er tilgjengelig i fargene Svart, Champagne Gold og Sølv, og kan kombineres med reimer i ulike farger og materialer. Sitter du med en Charge 5 og ønsker å oppgradere, kan du glede deg over at Fitbit Charge 6 bruker de samme reimene. I likhet med tidligere kan du velge blant et stort utvalg urskiver.
En av fordelene til Fitbit Charge har i lang til vært den lave prisen du betaler for en såpass avansert aktivitetsmåler, men som med det meste annet om dagen så har prisen økt på grunn som følge av blant annet svak kronekurs. Lanseringsprisen for Charge 6 er i utgangspunktet lavere enn for Charge 5 (160 USD vs 180 USD), men prisen 1899 kr her i Norge er 100 kr høyere enn for forgjengeren. Dette inkluderer også 6 måneder Fitbit Premium som er en betaltjeneste som er nødvendig for å få tilgang til en stor del av analysefunksjonene og treningsprogrammene Fitbit tilbyr, samt 1 gratis prøvemåned på YouTube Music.
Når denne perioden er over koster det 125 kr per måned, eller 975 kr for ett år. I tillegg må du ut med 125 kr måneden for YouTube Music dersom du ønsker å kunne bruke klokken som en kontroll for musikken på telefonen. Da begynner totalprisen plutselig å bli høy, og du får fremdeles ikke en like avansert klokke som f.eks. Samsung Galaxy Watch 6, eller Google Pixel Watch 2 som faktisk ikke er veldig mye dyrere. Derimot fungerer den kun med Android-telefoner… Her har Fitbit fordelen av å fungere med både Android og iOS.
Enda mer Google. Enda smartere.
Fitbit Charge 6 er ikke veldig smart, men etter at Google kjøpte opp Fitbit tidlig i 2021 har det skjedd litt av hvert med de ulike Fitbit-modellene. I starten var et faktisk flere modeller som mistet funksjoner som Google har ønsket å holde eksklusive for sine Pixel-klokker, men heldigvis har giganten åpnet for å inkludere flere nyttige funksjoner i Fitbit-klokkene.
Fitbit Charge 6 har fått støtte for Google-apper som YouTube Music, Google Maps og Google Wallet, i tillegg at du som tidligere kan lese smartvarsler (ikke svare), samt benytte en «finn telefonen» funksjon. Det er ingen mikrofon/høyttaler på Charge 6, så du går glipp av muligheten til å utføre samtaler gjennom klokken slik du kan på Fitbit Sense 2.
YouTube Music lar deg bruke klokken til å kontrollere musikken du spiller av på telefonen dersom du har et YouTube Premium abonnement (følger med en måned gratis prøveabonnement), og i tillegg kan du velge å lytte til automatisk sammensatte spillelister for trening.
Google Maps tilbyr enkel sving-for-sving veiledning, men ikke forvent deg kart eller noen avanserte navigasjonsfunksjoner. Google Maps krever at du starter navigeringen i Google Maps på mobilen, og du vil deretter få ruteangivelser som viser retning og avstand. Dette fungerer ganske bra, men du kan ikke bruke Google Maps under aktivitet/trening, og er derfor begrenset til å bruke det i vanlig klokkemodus.
Til slutt får du nå muligheten til å betale trådløst ved hjelp av Google Wallet. Google Wallet skiller seg blant annet fra Fitbit Pay ved at det støtter flere tilbydere/banker, samtidig som du kan legge inn ulike bonuskort, billetter, etc..
Etter at Fitbit ble en del av Google ble det krav om at nye brukere brukte Google-kontoen sin for å logge inn i Fitbit appen, mens eksisterende brukere kunne fortsette å bruke den gamle Fitbit-kontoen. Nå må alle bruke Google-kontoen for å kunne ta i bruk Fitbit Charge 6 og Fitbit appen. Denne prosessen er heldigvis enkel og grei, og som eksisterende bruker får du valget om å «konvertere» Fitbit-kontoen din til en ny, eller eksisterende Google-konto.
Fullspekket av sensorer
Fitbit Charge 6 er utstyrt med den samme omfattende listen sensorer som Charge 5 og inkluderer et 3-akset akselerometer, GPS+GLONASS, optisk pulssensor, hudtemperatursensor, EDA (elektrisk sensor for å måle stress), SpO2-sensor, lyssensor, vibrasjonsmotor og NFC-chip.
Den innebygde GPS-en gjør at du kan bruke Fitbit Charge 6 til å spore treningsøkten uten behov for å ta med telefonen og sørger for å registrere høydemeter under aktivitet. Dessverre har Fitbit droppet altimeteret (høydemåleren) slik at Charge 6 vil ikke telle høydemeter/etasjer under vanlig bruk og aktivitetsmåling (kun trening).
EDA-sensoren er i stand til å registrere svette i huden din og bruker dette for å avgjøre om du er stresset, eller avslappet. Temperatursensoren måler hudtemperaturen hver natt for å se variasjoner i normalverdiene, noe som blant annet kan brukes til å holde oversikt over menstruasjonssyklusen. EKG-sensoren brukes innlysende nok for å se etter AFib (uregelmessig hjerterytme).
Omfattende aktivitetsmåling
Fitbit Charge 6 inkluderer omfattende aktivitetsmåling som pulsmåling, skritteller, estimert distanse, kaloriforbruk, detaljert søvnanalyse med tid i ulike søvnfaser og søvnscore, fitness score (VO2 maks), Daily Readiness Score, hjertevariabilitet (HRV), Hudtemperatur, oksygenmetning (SpO2), pustefrekvens, m.m.. Alt dette gjør den ganske bra, men husk at du ikke skal stole blindt på klokken, og det er umulig å registrere alt med 100% korrekthet. Noen av funksjonene, som dypere søvninnsikt, krever også Fitbit Premium.
Og for alle foreldre som triller barnevogn i milevis, så vær på forhånd klar over at klokken ikke vil registrere hvert eneste skritt du tar. Det er umulig. (Jeg får hundre spørsmål om dette…).
Som nevnt inkluderer klokken en EKG-sensor som ikke bare kan brukes til å utføre en EKG-måling, men også kan scanne for uregelmessig hjerterytme. Merk at Fitbit-enheten kun ser etter AFib når du er i ro, og det kreves at du synkroniserer klokken med Fitbit-appen som deretter vil varsle dersom den oppdager noe unormalt. En EKG-måling utføres ved å holde en finger på hver side av metallrammen, og skanningen tar 30 sekunder.
EDA-sensoren er i stand til å registrere svette i huden din og bruker dette for å avgjøre om du er stresset, eller avslappet. I motsetning til Fitbit Sense 2 og Google Pixel Watch 2 som har en cEDA-sensor, vil ikke EDA-sensoren skanne for stress kontinuerlig gjennom døgnet, men kun på manuelle kontroller. En måling tar 3 minutter, og klokken vil da fortelle deg om du er stresset (noe du garantert blir om den viser at du er stresset…).
For alle som er hekta på HRV og hjertevariablitet, vil Fitbit Charge 6 vise gjennomsnittlig HRV gjennom natten, samt en grafisk utvikling av gjennomsnittlig nattlig HRV de siste 7 dager. Sistnevnte krever Fitbit Premium.
Det er ingen HRV Status funksjon tilsvarende Garmin HRV Status, men Fitbit har til gjengjeld Daily Readiness Score der HRV utgjør en vesentlig del (mer om det senere).
Oppsummering av dagen i Fitbit appen:
Trening
Fitbit Charge 6 introduserer over 20 nye aktivitetsprofiler – blant annet HIIT, styrketrening og snowboard – og du kan nå velge blant mer enn 40 ulike aktiviteter. Der du tidligere var begrenset til å kunne ha kun 6 aktivitetsprofiler installert på en gang, får du tilgang til alle 40 på Charge 6.
Klokken gjenkjenner automatisk aktiviteter som løping, gåing, sykling, svømming, vekttrening, yoga, m.m., og kan både starte/avslutte en økt uten at du behøver å foreta deg noe. Det anbefales likevel å starte manuelt så fremt du kan, for selv om klokken er god til å oppdage når du starter, er den den langt i fra like god til å oppdage når du avslutter, og forsetter gjerne å registrere økta til du avslutter manuelt.
For hver aktivitetsprofil kan du sette ulike mål basert på tid, distanse, aktivitetssoneminutter, kalorier, etc., opprette varsler, aktivere automatiske rundetider, og delvis velge hvilke datafelter som skal være synlig på skjermen. En «Pace Training»-funksjon lar deg sette et tempomål når du løper slik at du kan få sanntids oppdatering / tilbakemelding på hvordan du ligger an underveis, i tillegg til at du kan sette «sonealarm» for puls og tempo. Fraværet av en høyttaler gjør at du ikke får lydvarsler, men klokken har en kraftig vibrasjonsmotor.
Den lille skjermen begrenser i svært stor grad hvor mye data du får mulighet til å se i sanntid, og du får faktisk mindre informasjon på skjermen enn på Fitbit Charge 5. Charge 6 viser nemlig kun ett datafelt av gangen, i tillegg til tidtaker. For å endre visning trykker du et enkelt trykk midt på skjermen, eller sveiper sideveis, og det veksler da mellom datafelter som f.eks. puls (med sone), tempo, gjennomsnittlig tempo, tid i aktivitet, klokkeslett, skritt, distanse, aktivitet minutter i sone og kalorier. Sveip ned fra toppen for å få tilgang til musikkontroller, og sveip opp eller trykk på knappen for å pause/avslutte økta.
Etter en økt får du derimot mer info i Fitbit appen, og du blir presentert med alt fra et kart over ruten du har tilbakelagt (dersom du brukte GPS), tid, distanse, puls, skritt, kaloriforbruk, tid i ulike soner, etc..
Pulsmåling og GPS
Det jeg hadde størst forventninger til med Fitbit Charge 6 var den nye pulssensoren som i følge Fitbit/Google skal være opptil 60% med nøyaktig enn tidligere aktivitetsmålere fra selskapet. Selve sensoren ser ut til å være den samme som på Charge 5, men klokken skal benytte forbedret maskinlæringsalgoritme som er hentet fra arbeidet med Google Pixel Watch 2 – en klokke som faktisk er blant de mest nøyaktige klokkene jeg har testet.
Men Fitbit Charge 6 møter større motstand enn sin Google-venn, og mye skyldes nok at selve sensoren på Fitbit Charge 6 er mye mindre og ikke klarer å dekke like stort område på hånden, noe som resulterer i redusert nøyaktighet. Det er heller ikke mulig å koble klokken til en ekstern pulssensor, så pulsmåling er ikke Charge 6 sin sterkeste side.
En annen ting som skuffer er GPS-presisjonen, og ikke minst tiden det tar å søke opp satellittsignalet – noe som tar veldig lang tid. Dessverre er det ikke spesielt overraskende ettersom Fitbit bevarer det samme antenne-designet fra forrige modell der GPS-mottakeren sitter på undersiden av enheten og stadig blir blokkert av håndleddet. I enkelte situasjoner gav jeg opp å vente på at klokken skulle bli klar, og koblet den i stedet til telefonen.
Heldigvis er det flere måter å bruke GPS-en på – totalt tre GPS-moduser – og disse kan endres under «Innstillinger – GPS». De ulike GPS-modusene er:
- Innebygd GPS: Bruker bare GPS-chipen som er innebygd i Fitbit Charge 6.
- Dynamisk GPS: Bytter automatisk mellom GPS-en i Charge 6 og GPS-en på telefonen, avhengig av hvilken som har den beste signalkvaliteten. Dette er standardinnstillingen på Charge 6.
- Koblet GPS: Bruker utelukkende signalet fra den tilkoblede telefonen (krever at du har med telefonen).
Erfaringen tilsier at «Koblet GPS» er best, men her kommer det igjen an på hvor god GPS-en i telefonen din er, og hvor «synlig» den er for satellittene. Ettersom resultatene varierer i så stor grad, anbefales det at du prøver deg litt frem før du lander på noe bestemt. Det eneste som er sikkert er at Fitbit må gjøre en bedre jobb med GPS-chippen til neste modell, for nøyaktigheten er langt i fra god nok nå. Dersom du er innstillt på å ta med deg telefonen på tur og bruker tilkoblet GPS hele tiden, eller innfinner deg med at distansen du måler ikke blir helt nøyaktig, så er problemet derimot mindre.
Kort oppsummert vil jeg ikke anbefale Fitbit Charge 6 som en treningsklokke. Til det blir den altfor simpel og unøyaktig. Ved flere anledninger har jeg også uønsket avsluttet økten ettersom genseren, eller jakken har kommet borti touchskjermen. Dette har hendt på over halvparten av turene, og det finnes ingen måte å låse skjermen på.
Aktivitet minutter i sone
Fitbit Charge 6 bruker som alltid «aktivitet minutter i sone» (også kalt aktivitetssoneminutt) for å belønne innsats. Klokken identifiserer de ulike intensitsetssonene og belønner deg med «poeng» i form av «aktivitet minutter i sone». Jo høyere puls/intensitet, desto flere aktivitetssoneminutter tjener du.
Fitbit Charge 6 deler inn i sonene i fettforbrenning, kardio og maks. 1 minutt i fettforbrenningssonen tilsvarer 1 aktivitetssoneminutt, mens 1 minutt i kardio- eller makssonen tilsvarer 2 aktivitetssoneminutter. Målet er å oppnå minst 150 aktivitetssoneminutter i uken, som er minimums anbefalingene fra Helsedirektoratet. Du kan selv øke/redusere målsettingene for den daglige aktiviteten.
I tillegg til de tre sonene kan du definere en egen sone slik at du totalt har fire ulike intensitetssoner. Det er ingen mulighet for å ta i bruk de tradisjonelle pulssonene som mange er vant til fra egentlig hver eneste pulsklokke produsent på markedet.
I tillegg til forbedret pulsmåling var en av nyhetene for Fitbit Charge 6 muligheten for å videresende pulssignalet til utvalgte treningsmaskiner og apper som benytter Bluetooth – blant annet maskiner fra NordicTrack, Peloton og Concept2 – slik at du skal kunne se pulsen din direkte på treningsmaskinen/telefonen samtidig som du trener. Dette har jeg ikke fått testen ettersom jeg ikke har hatt tilgang til treningsmaskiner av nevnte merker.
Daily Readiness Score – forteller deg når du kan trene
Daily Readiness Score (DRS) er en «premium»-funksjon som krever at du abonnerer på Fitbit Premium, men som nevnt medfølger det 6 måneder når du kjøper en Fitbit Charge 6.
Daily Readiness Score tar i bruk all info fra klokken registrer i løpet dagen til å beregne hvor mottakelig kroppen er for trening. Dataen baserer seg på aktivitet, søvn og hjertevariabilitet (HRV), og estimerer Daily Readiness Score (Dagsform) mellom 0 og 100. En lav DRS betyr at kroppen er lite mottakelig for trening og at du bør hvile, mens en høy DRS indikerer at du er restituert og klar for trening.
Scoren kan sees i Fitbit-appen der du får en detaljert oversikt over hvilke faktorer som påvirker scoren. Appen vil også gi deg forslag til passende treningsøkter basert på din Daily Readiness Score.
Daily Readiness Score ligner i stor grad på Body Battery-funksjonen til Garmin, og er en fin måte å utnytte dataen som klokken registrerer.
Batteritid
Batteritiden på Fitbit Charge 6 er den samme som tidligere og skal holde opptil 7 dager med «vanlig bruk» og opptil 5 timer med GPS i treningsmodus. Med alltid-på-skjerm oppgis batteritiden til ca. 2 dager. Bruk av GPS, alltid-på-skjerm og måling av oksygenmetning reduserer batteritiden betraktelig, og det anbefales å deaktivere måling av oksygenmetning om du ikke har en spesiell grunn til å måle det. Estimatene til Fitbit ser for øvrig ut til å stemme bra.
Det som tapper batteritiden aller mest er når du benytter den innebygde GPS-en, så en effektiv måte å utvide batteritiden på er å benytte tilkoblet GPS der Fitbit Charge 6 tar i bruk mobilens innebygde GPS i stedet for sin egen. Dette krever så klart at du har mobilen med deg og er tilkoblet hele tiden. Android-brukere trenger bare å ha telefonen tilkoblet, mens iOS-brukere må ga appen kjørende i bakgrunnen.
Å fullade klokken tar ca. 2 timer via den proprietære ladekabelen som fester seg med magneter på baksiden. Det er den samme ladekabelen som tidligere, og den er fremdeles svært utsatt for og dyttes ut av posisjon slik at den stopper å lade. Fitbit Charge 6 har ingen hurtiglading som i motsetning til Sense 2.
Hva gjelder lagringskapasitet lagrer klokken 7 dager med detaljerte bevegelsesdata, minutt for minutt, og daglige totaler for de siste 30 dagene. Klokken lagrer pulsdata med ett sekunds intervaller under trening, og med fem sekunders intervaller ved vanlig bruk.
Fitbit Premium
Fitbit Premium er en betalingstjeneste som koster 125 kr per måned, eller 975 kr for ett år. Heldigvis får du 6 måneder Fitbit Premium på kjøpet, uansett om du er ny Fitbit-bruker, eller eksisterende.
Fitbit Premium gir tilgang til en hel rekke tjenester som blant annet dypere analyse, utvidet statistikk, en velværerapport, søvnscore med månedlig søvnprofil, Stress Management Score, tilgang til hundrevis av treningsvideoer og lydfiler, veiledede meditasjonsøkter, utfordringer og konkurranser, m.m.. Ved å følge en treningsøkt i appen, vises data fra klokken din (puls, kalorier og tid) på skjermen samtidig som du utfører økten.
Fitbit gjør mye riktig med sin Premium-tjeneste, selv om prisen i mine øyne er altfor høy. Garmin tilbyr mye av det samme uten å ta en krone betalt, og det samme gjelder COROS, Polar, Huawei, Apple, mfl.. Fitbit Premium har vært en betalingstjeneste i lang tid, og prisen har faktisk økt de senere årene. Her er det på tide at Google og Fitbit innser at dette er noe brukerne bør få på kjøpet – spesielt ettersom du i tillegg må ha et YouTube Music abonnement til 125 kr måneden for å få glede av musikkontrollen på klokka. Skal du ha fullt utbytte av Charge 6 krever det med andre ord en merutgift på 250 kr i måneden, som tilsvarer 3000 kr i året, alternativt noe rimeligere om du binder det for et år. Det er uansett altfor dyrt.
Konkurrenter
Fitbit Charge har en lenge operert i et prissegment der det er svært få alternativer, men totalprisen med Fitbit Premium og eventuelt YouTube Music, gjør at den på lengre sikt begynner å bli ganske dyr og må måle krefter med i utgangspunktet langt mer kostbare klokker og aktivitetsmålere.
Fitbit Charge 5 er fremdeles en aktivitetsmåler som gir deg det meste av aktivitetsdata du får med Fitbit Charge 6, men du mister de nevnte Google-funksjonene som Google Wallet, Google Maps ruteveiledning og musikkontroller for YouTube Music (så fremt du abonnerer på det). Et annet godt alternativ er Garmin Vivosmart 5 som har det samme «armbånd» designet og måler en rekke aktivitets- og helsedata. Skjermen er kjedelig og liten, men alt av treningsøkter, utfordringer, analyse, statistikk, etc., er gratis.
Tåler du å bruke en «vanlig» klokkeform får du enormt mye for pengene i Garmin Vivoactive 5 som serverer det beste fra Garmin sin omfattende aktivitetssporing, samtidig som den i stor grad fungerer som en smartklokke og treningsklokke.
Ellers er Apple Watch SE et alternativ for Apple-brukere, og Samsung Galaxy Watch og Google Pixel Watch 2 gode alternativer for Android-brukere.
En guide til flere rimelige og gode aktivitetsmålere, og hva du bør se etter, finner du i linken under:
Brukergruppe
En test av Fitbit Charge 6 burde egentlig vært en test uten en score/poengsum, for dette er en såpass spesiell klokke at den på noen områder fortjener toppscore, mens på andre områder faller den helt igjennom.
Dersom du primært er ute etter en liten og lett aktivitetsmåler som bare «er der» og som skal måle alt fra skritt, gjennomsnitts puls, søvn, etc., og som bakgrunnen diskré logger alt du gjør uten at du trenger å tenke over det, så er Fitbit Charge 6 et godt valg. Den gjør det meste med god nøyaktighet, og du får med deg de viktigste smartfunksjonene som kontaktløs betaling og smartvarsler. Kobler du klokken til mobilen og bruker tilkoblet GPS, og ikke bryr deg om å se mye data underveis, men heller få oversikt i Fitbit appen senere, så gjør Fitbit Charge 6 en helt ok jobb.
Ønsker du derimot en allsidig aktivitetsmåler/klokke som skal brukes mye til trening, til å overvåke puls, registrere distanse, hastighet etc., samt å kunne holde deg rikelig oppdatert underveis i treningsøkten, så anbefales det å velge noe annet. Til dette blir den altfor simpel og unøyaktig, og ikke minst vanskelig å stole på ettersom den har det med å avslutte økta selv dersom du kommer borti skjermen.
Så kort oppsummert; finn ut hvilken brukergruppe du tilhører, vurder alternativene, å ta en beslutning deretter.
Konklusjon
Fitbit Charge 6
Product Name: Fitbit Charge 6
Brand: Fitbit
Offer price: 1899
Currency: NOK
Konklusjon
Fitbit Charge 6 er liten, lett, full av kraft og muligheter til å registrere/overvåke det meste du foretar deg og ikke foretar deg døgnet rundt. Den nye knappen gjør klokken enklere å betjene, og på sportssiden har den blitt oppgradert til å inkludere enda flere aktivitetsprofiler, i tillegg til at den i teorien skal kunne kobles direkte til flere typer treningsapparater for å videresende puls.
Den tettere tilknytningen til Google har også resultert i noen fine oppgraderinger som sving-for-sving veiledning gjennom Google Maps, kontaktløs betaling via Google Wallet og musikkontroller for YouTube Music, selv om sistnevnte krever at du abonnerer på YouTube Music og bruker ytterligere noen kroner på dette.
Det er likevel skuffende å se at de fremdeles ikke har rettet opp i GPS-problemet som har hengt ved fra forgjengeren, og nøyaktigheten på pulsmålingen er heller ikke all verden. Dette er kanskje to av de viktigste punktene for en klokke som skal brukes til trening.
Når mange av tjenestene også krever et abonnement på YouTube Premium og YouTube Music – en totalkostnad på rundt 225 kr i måneden, og prisen på selve enheten har økt 100 kr, så begynner det som var en rimelig og god aktivitetsmåler å bikke over i området at den ikke er verdt prisen.
Er du primært ute etter en liten og lett aktivitetsmåler til å overvåke helse og hverdagsaktivitet, eller ikke bryr deg om å måtte koble klokken til telefonen for å få en grei nok GPS, så kan Fitbit Charge 6 likevel være et godt valg – så lenge du også er forberedt på å betale noen kroner for det. Skal du derimot bruke klokken mest til trening, eller ønsker en «smart» klokke, anbefales det å se etter noe annet.
Overall
Pros
- Lite og lett design.
- Flott og lettlest skjerm.
- Enkel i bruk (endelig en knapp).
- God batteritid i vanlig smartklokke modus.
- Mange aktivitetsprofiler å velge mellom.
- Omfattende helse- og aktivitetssporing.
- Varsler om unormal hjerterytme.
- Mulighet for EKG-måling.
- Registrer trening/aktivitet automatisk.
- Daily Readiness Score gir verdifull innsikt i egen dagsform.
- Fitbit Premium byr på mye inspirasjon.
- Oversiktlig og god app.
Cons
- Teller ikke trapper/etasjer.
- Tilgang til musikkontroller krever betaling.
- Fitbit Premium burde vært gratis.
- Unøyaktig GPS-presisjon.
I Mellom tiden kan du lese disse testene av andre Fitbit produkter: