Romaskin – Guide og anbefalinger

23. november, 2021 (oppdatert 1. februar 2024)
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!

Romaskin er den minste og mest praktiske av alle treningsmaskiner og har den unike fordelen at du trener hele kroppen på en gang. Avhengig av hvor hardt du trekker i håndtakene med armene, eller sparker fra med beina, kan du selv avgjøre hvilke muskelgrupper du ønsker å fokusere på. En romaskin kan brukes til å kjøre lange og seige økter, eller korte og harde sprinter. Det er fantastisk allsidig, og ikke minst effektivt dersom du bruker den riktig.


Romaskiner kommer i mange varianter, men grunnprinsippet er det samme – du får trent både overkropp og underkropp på en gang, og det er enormt effektive treningsapparater.

Nederst i artikkelen, under anbefalingene, finner du mer informasjon over hva du bør tenke over før du investerer i en romaskin. Det finner du ut ved å trykke her: Viktig å vite før kjøp av en romaskin.


Undertegnede har ikke testet hver eneste romaskin som nevnes her, men har etter mange år i treningsbransjen god kunnskap om romaskiner generelt, hva som er viktig å se etter, og hvilke komponenter som ofte svikter på en romaskin av dårlig kvalitet. Hver romaskin i anbefalingene under er produsert i høy kvalitet og kommer fra forhandlere du kan stole på.

Få med deg disse guidene:


Romaskin – Anbefalte produkter

Rekkefølgen på de ulike modellene er nærmest ubetydelig. Samtlige modeller er svært gode, og det viktigste er at du finner en romaskin som passer deg.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Premium romaskin

 1. Concept2 RowErg PM5
 2. XEBEX Air Rower 2
 3. NordicTrack RW 700
 4. JTC Active Air Rower
 5. Masterfit TP 900
 6. First Degree Fitness Apollo Plus
 7. inSPORTline Rivu
 8. Abilica Premium Row 90

Budsjett romaskin

 1. JTC Air Rower Pro
 2. Hammer Cobra XTR Plus II
 3. Abilica Rower 40
 4. X-erfit Rower 350
 5. Abilica WinRower 2.0
 6. Nordic 205 Rower

Anbefalt PREMIUM romaskin


1. Concept2 RowErg PM5


 • Veil. pris: 15 880,-
 • Motstand: Luftmotstand
 • Programmer: Ja
 • Motstandsnivåer: 10
 • Vekt: 29,48 kg
 • Maksimal brukervekt: 225 kg
Concept2 Model D

Concept2 RowErg PM5 er verdenskjent for sin enestående kvalitet og realistiske rofølelse og brukes av en rekke olympiske roere og eliteutøvere. RowErg PM5 har vunnet en haug av tester for «beste romaskin», og passer alle typer utøvere. Denne modellen leveres i tillegg to ulike modeller (D PM5 og E PM5) slik at du kan velge mellom høy og lav sittehøyde (35 cm eller 50 cm). Den økte setehøyden gjør det litt enklere å gå av/på maskinen, mens en lavere setehøyden kan gi en mer realistisk følelse av å ro.

Concept2 RowErg PM5 er bygget på ekstremt solid ramme med et smart design som gjør maskinen utrolig kompakt når den foldes sammen. Maskinen benytter luft som motstand og er i stand til å gi en svært realistisk følelse av å ro, samt generere meget høy og jevn motstand. Luftmotstand lager som regel mer støy enn romaskiner med vann- og magnetisk motstand, men Concept2 RowErg PM5 er blant de mest stillegående i sin klasse. Luftstrømmen kan enkelt justeres og tilpasses egne preferanser slik at du ror på ulike motstandsnivåer.

Concept2 er kjent for den kraftige og oversiktlige PM5 skjermen som holder deg oppdatert på alt av treningsdata og lar deg velge mellom ulike treningsprogrammer. Det finnes også modeller med skjermer som PM3 og PM4, men PM5 har i større grad tatt over for begge to. Den største forskjellen ligger i hvilken pulssensor som er mulig å koble til. Der PM3 var/er begrenset til Bluetooth og PM4 var/er begrenset til ANT+, så støtter Concept2 RowErg PM5 både Bluetooth og ANT+.

Et av de morsomste programmene er kanskje «Race Boat-programmet» som lar deg konkurrere med andre båter som er synlige på skjermen. Du får også mulighet til å koble til mobil eller nettbrett via Bluetooth slik at du kan koble til over 30 ulike treningsapper som byr på alt fra treningsprogrammer, treningsøkter, coaching fra dyktige trenere, eller virtuell trening. Kort fortalt er mulighetene enorme, og Concept2 RowErg PM5 kan tilby noe for både nybegynnere og eliteutøvere.

Alle dataen lagres på et internminne, men kan også lagres på en minnepinne og overføres til en PC, online treningsdagbok, etc.. Concept2 RowErg PM5 inkluderer et praktisk stativ for å feste mobil/nettbrett under skjermen.

Maskinen kommer justerbare fotstøtte og ergonomiske håndtak slik at du lettere kan finne en komfortabel sittestilling. Merk at dersom du har en indre beinlengde på over 96,5 cm, anbefaler Concept2 at du velger ekstra skinnelengde.

Concept2 RowErg PM5 er en gjennomført solid og funksjonell romaskin, og maskinen som mange eliteutøvere selv foretrekker. Prisen er også god, og totalt sett er RowErg PM5 et godt kjøp uansett erfaring og ambisjoner. Her får du en testvinnende romaskin du ikke vokser ut av.


2. XEBEX Air Rower 2


 • Veil. pris: 12 500,- / Tilbud: 9 375,-
 • Motstand: Luft / Magnet
 • Programmer: Ja
 • Motstandsnivåer: 8
 • Vekt: 46 kg
 • Maksimal brukervekt: 225 kg

XEBEX er langt i fra like kjent som «referansemodellen» Concept2, men det er ingen grunn til at produktene deres ikke fortjener like mye skryt. Modellen har i flere tester blitt satt opp mot Concept2, og ofte gjort det minst like bra.

XEBEX Air Rower 2 hører til blant de virkelig gode romaskinene, og retter seg mot deg som ønsker det beste utstyret til egentrening. I likhet med Concept 2 benytter begge romaskinene «variabel luftmotstand» over 10 nivåer og er bygget på det samme prinsippet som gir tilnærmet den samme romfølelsen. Det er denne typen motstand som benyttes av verdenseliten, og innebærer at jo mer du tar i, desto høyere motstand. Et annet viktig punkt er at dette eliminerer dødpunkter slik at du både øker treningseffekten, samtidig som romfølelsen blir mer realistisk. Ønsker du å benytte mer tradisjonell motstand, så kan magnetisk motstand med 8 nivåer legges til manuelt.

XEBEX har fokus på kvalitet og lager mange produkter som er tilpasset bruk i treningssentre. XEBEX Air Rower 2 er bygget for langvarig og tung bruk, benytter et slitesterk kjede i rustfritt stål, og er robottestet med 1 million åretak uten at dette hadde noen negativ påvirkning på romaskinen. Air Rower 2 er bygget på en solid stålramme, benytter en høykvalitets aluminiumskinne og robust plastikk.

Denne utgaven tilsvarer den samme høyden som den dyreste av Concept-modellene, noe som kan være en fordel for høye personer, eller dersom du generelt har problemer med beina. Setet er ergonomisk utformet, og både sete og håndtak har ekstra polstring. Fotplatene er utstyrt med antiskli-mønster og er enkle å tilpasse.

I likhet med flere av XEBEX sine produkter så støtter XEBEX Air Rower 2 Bluetooth og kan kobles til treningsapper som utvider treningsopplevelsen. Ved hjelp av Kinomap vil du kunne finne mengder av videoer av ro-opplevelser fra hele verden. En stor, lettlest og bakgrunnsbelyst computer viser info om SPM (strokes per minute), puls med fargekoder, watt med fargekoder, tid/500 m, distanse, åretak pr. minutt, kalorier, totalt antall åretak, tid, eller et valgfritt oppsett. Det er også mulig å velge blant flere programmer, hvorav; Quick start Racing, intervall/tabata, tidsmål, distansemål, kalorimål, åretaksmål, pulsbasert program.

XEBEX Air Rower 2 benytter en trådløs pulsmottaker som støtter både Bluetooth, ANT+ og 5kHz. Du kan dermed benytte nesten et hvilket som helst pulsbelte/pulssensor for å måle puls. (Kjøpes separat). Når maskinen ikke er  bruk kan den enkelt foldes sammen og flyttes ved hjelp av transporthjulene. Når du igjen tar maskinen i bruk, vil computeren starte automatisk.

Lever du i troen om at Concept2 er det eneste som gjelder, så er det bare å tro om igjen. XEBEX Air Rower 2 gir deg samme kvalitet (om ikke bedre?) til en lavere pris. Her får du kvalitet og funksjonalitet som varer.


3. NordicTrack RW 700


 • Veil. pris: 19 999,-
 • Motstand: Kombinert magnet- og luft
 • Programmer: Ja. 1 måned prøvemedlemsskap iFit inkludert.
 • Motstandsnivåer: 26 digitale + 10 manuelle
 • Vekt: 47 kg
 • Maksimal brukervekt: 115 kg
NordicTrack RW700

NordicTrack RW 700 er en rimeligere av toppmodellen RW 900, men RW 700 er nok fremdeles mer enn nok for 99% av kjøperne. Forskjellen ligger enkelt hovedsaklig i størrelsen på skjermen, men begge romaskinene har de samme suverene egenskapene.

RW 700 «tar treningen til et nytt nivå», og klarer på en merkelig måte å levere på nesten alle punkter. Rammen er dønn solid og stabil, men likevel tar romaskinen liten plass når den foldes sammen. Et ergonomisk utformet sete og håndtak, samt justerbare fotplater, bidrar til optimal kraftoverføring.

NordicTrack sitt patenterte SMR (Silent Magnetic Resistance) motstandssystem beviser at magnetmotstand ikke bare er stillegående, men også kan levere svært jevn og høy motstand. Totalt kan du velge mellom 26 digitale motstandsnivåer, samt manuell justering av luftmotstand for ytterligere 10 nivåer.

Der NordicTrack 900 serverer kommer med en kolossal 22″ stor skjerm, har NordicTrack RW 700 en mer overkommelig 10″ stor roterbar touchskjerm. Dette gjør det mulig å dreie skjermen i ulike retninger avhengig av hva slags aktivitet du ønsker å utføre. Skjermen viser alt av nødvendig treningsdata, og støtten for ekstern pulssensor gjør at du kan trene etter nøyaktig pulsmålinger. All data fra treningsøkta lastes automatisk inn i treningsapper som Garmin Connect, Strava, Apple Health og Google Fit.

Med treningsplattformen iFit inkludert kan du oppleve virtuell trening på sitt beste. Ro på elver og innsjøer over hele verden, konkurrer mot andre, eller følg oppsatte treningsprogrammer fra dyktige coacher som hjelper deg til fremgang i treningsarbeidet. Den digitale motstanden åpner opp for at maskinen automatisk kan justere motstanden for deg uten at du trykker, eller skrur på noe som helst.

NordicTrack RW 700 er en romaskin for deg som stiller store krav til utstyret, bruker roing som en stor del av treningen, ønsker en realistisk og god rofølelse, og ikke minst mulighet til å ta i bruk virtuell trening som en del av treningsopplevelsen. Velger du å ta i bruk iFit får du også tilgang til både styrke-, mobilitets- og kondisjonsprogrammer av alle slag.


4. JTC Active Air Rower


 • Veil. pris: 14 950,- / Tilbud: 10 950,-
 • Motstand: Luft
 • Programmer: Ja. Kompatibel med FitShow.
 • Motstandsnivåer: 10
 • Vekt: 32 kg
 • Maksimal brukervekt: 220 kg
romaskin

JTC Active Air Rower hører til Sportgymbutikken sin eget merkevare, og leverer både høy kvalitet og svært god valuta for pengene. Sportgymbutikken er en kvalitetsbutikk som legger mye arbeid i produktene, og som du kan føle deg trygg på å handle fra.

Active Air Rower er sannsynligvis en av de kraftigste romaskinene du får kjøpt. Denne saken takler en maksimal brukervekt på 220 kg, har en ekstra kraftig ramme, et nærmest vedlikeholdsfritt håndtak i forniklet stål, kraftige fotstropper, og luftmotstand med regulering over 10 nivåer.

Active Air Rower støtter Bluetooth og er kompatibel med treningsapper FitShow som lar deg opprette egne treningsøkter, følge ferdige treningsprogram, ro i «ekte» landskap på elver og innsjøer verden over, og ikke minst konkurrere med andre. Romaskinen støtter også bruk av ekstern pulssensor, og den 7″ store skjermen viser alt du trenger av treningsdata.

Air Rower kan enkelt slåes sammen slik at den tar minimalt med plass. Er du ute etter en bunnsolid romaskin som tåler mye juling, tåler høy brukervekt og ikke minst byr på høy motstand? Da er Active Air Rower et godt alternativ.


5. Masterfit TP 900


 • Veil. pris: 12 999,-
 • Motstand: Luft
 • Programmer: 8
 • Motstandsnivåer: 9
 • Vekt: 40 kg
 • Maksimal brukervekt: 150 kg
romaskin test

Har du googlet «romaskin» har du sikkert fått mange treff på Concept2 maskinene. TP 900 er omtrent det nærmeste du kommer og byr på enestående kvalitet og ytelse. Maskinen har gjort det godt i flere ulike tester, og tilbakemeldingene er gjennomgående positive.

Master TP 900 er bygget på en kraftig og stabil aluminiumsramme, 9 motstandsnivåer regulert av luftmotstand, 8 forhåndsinnstilte programmer med mulighet for både intervaller og langkjøring, eller mulighet for å forhåndsinnstille ønsket avstand, kaloriforbruk, tid eller til spill.

Den bakgrunnsbelyste computeren viser treningsverdier som tid, distanse, antall rotak, rotak per minutt og watt, og du kan koble til en ekstern pulssensor dersom du ønsker å få vist puls på skjermen. På toppen over skjermen er det et feste for mobilen.

Master TP 900 er som nevnt solid, og har en maks brukervekt på 150 kg. Når den ikke er i bruk kan den raskt og enkelt deles i to for å minimere plassbehovet.

Kort oppsummert er Master TP 900 en flott romaskin for den aktive bruker, og dersom det er flere i hjemmet som skal trene på romaskinen.


6. First Degree Fitness Apollo Plus


 • Veil. pris: 17 999,- / Tilbud: 13 999,-
 • Motstand: Vann
 • Programmer: 0
 • Motstandsnivåer: 4
 • Vekt: 33 kg
 • Maksimal brukervekt: 150 kg

First Degree Fitness har et godt rykte i romiljøet, og er kjent for å produsere produkter som kombinerer stil, funksjon og robusthet med en unik følelse av å ro på ekte vann. First Degree Fitness utvikler alle modellene i samarbeid med profesjonelle roere, og brukes av flere elite utøvere over hele verden.

First Degree Fitness Apollo Plus er toppmodellen blant romaskinene, og kanskje en av de mest forseggjorte romaskinene på markedet. Selve rammen er produsert i ekte Amerikansk ask, og skinnene er forsterket med stål for ekstra slitestyrke og minimal friksjon når setet glir over skinnene. Til tross for den lave egenvekten på 33 kg, er det likevel snakk om en solid og stødig romaskin. De doble skinnene sørger for økt stabilitet, og den maksimale brukervekten er på solide 150 kg

Både håndtak og set er ergonomisk utformet for maksimal komfort under lange økter, og den høye seteplasseringen gjør det enkelt å komme på/av maskinen. Fotplatene er solide, og kan justeres slik de passer ulike skostørrelser.

First Degree Fitness Apollo Plus benytter vannmostand, og har som flere av First Degree Fitness sine maskiner et ekstra ess i ermet. Det normale for romaskiner med vannmotsand er at «jo hardere du ror, desto mer motstand genereres», og for å endre motstand, må det fylles på, eller tappes ut vann. Dette gjelder også for First Degree Fitness Apollo Plus, men modellen kommer med en dobbel tank som gjør det mulig å endre nivået på vannmengden ved å dreie på et dreiehjul som lar deg velge mellom fire ulike motstandsnivåer. Dette gjør det mye enklere for flere i familien å benytte samme maskin.

First Degree Fitness har også sørget for å nærmest total eliminere dødpunktene takket være den smarte plasseringen av «bladet» som gir motstand mot vannet. Bevegelsen er dermed jevn gjennom hele draget, og treningseffekten øker tilsvarende.

Maskinen kommer med en bakgrunnsbelyst computer som viser treningsinfo som tid, distanse, 500 splittid, rotak per minutt, kalorier per time og watt. Det er også flere forhåndsinstallerte programmer som baserer seg på puls, men om disse skal taes i bruk, krever det et ekstra adapter som kobles til via en USB-port på computeren. Dette er en enkel prosess som gjør det mulig å benytte et ukodet pulsbelte som for eksempel Polar H10. Om ønskelig kan det kobles til en mobil/nettbrett for å ta i bruk treningsprogrammer fra tjenester som Zwift, Kinomap, etc..

Når First Degree Fitness Apollo Plus ikke er i bruk, kan den settes opp loddrett inntil en vegg slik at den tar. Minimalt med plass. Transporthjul gjør det enkelt å flytte romaskinen mellom ulike rom.

First Degree Fitness Apollo Plus er en toppmodell for deg som ønsker en solid og pen romaskin med en svært realistisk rofølelse. Maskinen er kostbar, og for nybegynnere finnes det rimeligere alternativer som vil være et bedre alternativ. Men her får du noe av det beste som finnes, og kanskje noe av det mest elegante.


7. Abilica Premium Row 90


 • Veil. pris: 12 999,-
 • Motstand: Luft
 • Programmer: Nei
 • Motstandsnivåer: 10
 • Vekt: 40 kg
 • Maksimal brukervekt: 150 kg

Abilica Premium Row 90 er Abilica sin toppmodell blant romaskinen utviklet for bedriftsmarkedet, samt brukere som stiller høye krav til funksjonalitet og ytelse.

Premium Row 90 er spesielt utviklet for det skandinaviske markedet, og er laget for å tåle mye og langvarig bruk. Rammen er laget i solid stål og konstruksjonen bidrar til en stødig og trygg romaskin selv under trening på høy intensitet.

Abilica Premium Row 90 benytter luftbasert motstand og gir en svært realistisk følelse av å ro. Du kan velge blant 10 ulike motstandsnivåer, og en rotak computer viser info som tid, distanse, kaloriforbruk, totale meter, tid per 500 m, trekk per minutt, kaloriforbruk per time, watt og nedtelling. Premium.

Ønsker du å se pulsen på skjermen kan du koble til en ekstern pulssensor ved hjelp av 5khz (må kjøpes separat).

Abilica Premium Row 90 har en maks brukervekt på 150 kg. Maskinen kan enkelt foldes sammen og trilles bort ved hjelp av de innebygde transporthjulene. Dette er en svært god romaskin for deg som ønsker å bruke roing som en aktiv del av treningen, og som ønsker å komme raskt i gang uten å måtte forholde deg til mange ulike programmer og oppkobling.


Anbefalt BUDSJETT romaskin


1. JTC Air Rower Pro


 • Veil. pris: 12 499,-
 • Motstand: Luft
 • Programmer: Ja. Kompatibel med FitShow.
 • Motstandsnivåer: 10
 • Vekt: 29 kg
 • Maksimal brukervekt: 220 kg
JTC Air Rower Pro

JTC Air Rower Pro hører til Sportgymbutikken sin egen merkevare, og leverer både høy kvalitet og god valuta for pengene. Sportgymbutikken er en kvalitetsbutikk som legger mye arbeid i produktene og som du kan føle deg trygg på å handle fra.

JTC Air Rower Pro er bygget på en solid aluminiumsramme, men ivaretar samtidig et rent design som gjør at den ikke tar mer plass enn nødvendig. Romaskinen benytter luftmotstand for en mest mulig realistisk rofølelse, og lar deg justere motstanden over 10 nivåer.

I front sitter en lettlest 7″ computer som viser info om tid, distanse, kaloriforbruk, antall trekk, trekk per minutt, puls og watt, samt lar deg velge mellom 2 stk intervall-programmer (20-10 og 10-20) og en recovery-test. Air Rower pro støtter bruk av ekstern pulssensor (5khz) slik at du får pulsen din opp på skjermen, og kan i tillegg brukes med treningsappen som som FitShow som lar deg opprette egne treningsøkter, følge ferdige treningsprogram, ro i «ekte» landskap på elver og innsjøer verden over, og ikke minst konkurrere med andre.

Vekten på JTC Air Rower Pro er relativt lav (kun 29 kg), men den takler likevel en maksimal brukervekt på 220 kg. Kjedet til håndtaket består av forniklet stål som krever svært lite vedlikehold, og fotstøttene er utstyrt med justerbare sikkerhetsstropper som holder føttene på plass under hele treningen.

JTC Air Rower Pro kan enkelt slåes sammen slik at den tar minimalt med plass, og trilles bort ved hjelp av de innebygde transporthjulene.

Ønsker du mest mulig valuta for pengene, en solid romaskin som gjør det enkelt å komme i gang med treningen, og som i tillegg kan by på ekstra funksjonalitet gjennom tilkoblede treningsapper? Da er JTC Air Rower Pro et godt valg.


2. Hammer Cobra XTR Plus II


 • Veil. pris: 9 599,- / Tilbud: 7 489,-
 • Motstand: Magnet
 • Programmer: 0
 • Motstandsnivåer: 8
 • Vekt: 27 kg
 • Maksimal brukervekt: 110 kg
romaskin

Hammer Cobra XTR Plus II er sannsynligvis en av de rimeligste romaskinene som tilbyr virtuell trening gjennom plattformene Kinomap og BitGym.

Med en egenvekt på 37 kg er Hammer Cobra XTR Plus en solid maskin, og den maksimale brukervekten er på 130 kg. Når maskinen ikke er i bruk kan den enkelt foldes sammen og trilles bort ved hjelp av de innebygde transporthjulene.

Hammer Cobra XTR Plus benytter stillegående magnetmotstand og lar deg velge blant 16 ulike motstandsnivåer for jevn og variert motstand. Setet og håndtak er ergonomisk utformet, og de sklisikre fotplatene bidrar til god komfort.

I front sitter en 5″ stor touchskjerm med støtte for virtuelle treningstjenester som Kinomap og BitGym. Dette gir deg mulighet til å oppleve hvordan det er å bevege deg fremover på elver og sjøer mens du ror, og ikke minst konkurrere med andre deltakere fra hele verden. Det er også 20 forhåndsinstallerte programmer, et eget stativ for nettbrett og Bluetooth-støtte som åpner for å koble til en ekstern pulssensor.

Hammer Cobra XTR Plus II til en fin romaskin i budsjettklassen, og byr på en ekstra dimensjon med støtten for interaktive treningstjenester.


3. Abilica Rower 40


 • Veil. pris: 7 999,-
 • Motstand: Luft og magnet
 • Programmer: Nei
 • Motstandsnivåer: 8
 • Vekt: 27 kg
 • Maksimal brukervekt: 130 kg

Abilica Rower 40 er en en litt enklere utgave av Premium Row 90, men fremdeles en kraftig og solid romaskin for deg som ønsker en romaskin av høy kvalitet.

Sammenlignet med Premium Row 90 er Rower 40 noe lettere og mer kompakt slik at den egner seg bedre for deg med begrenset plass. Rammen er laget i solid stål og konstruksjonen bidrar til en stødig og trygg romaskin selv under trening på høy intensitet.

Abilica Rower 40 benytter en kombinasjon av luftbasert motstand og magnetisk motstand for bedre regulering av motstandsnivået, samt en mest mulig realistisk følelse av å ro. Du kan velge blant 8 ulike motstandsnivåer, og en oversiktlig computer viser info som tid, distanse, kaloriforbruk, estimert tid per 500 m, trekk per minutt, totalt antall rotak og kaloriforbruk. I tillegg er det nedtelling for tid, distanse og kalorier.

Ønsker du å se pulsen på skjermen kan du koble til en ekstern pulssensor ved hjelp av 5khz (må kjøpes separat).

Abilica Rower 40 har en maks brukervekt på 130 kg. Maskinen kan enkelt foldes sammen og trilles bort ved hjelp av de innebygde transporthjulene. Dette er en god romaskin for deg som ønsker å bruke roing som en aktiv del av treningen, har begrenset med plass, og som ønsker å komme raskt i gang uten å måtte forholde deg til mange ulike programmer og oppkobling.


4. X-erfit Rower 350


 • Veil. pris: 5 999,- / Tilbud: 4 999,-
 • Motstand: Luft
 • Programmer: 7
 • Motstandsnivåer: 10
 • Vekt: 32 kg
 • Maksimal brukervekt: 135 kg

X-erfit Rower 350 henter inspirasjon fra den populære Masterfit TP 900, og leverer en kraftig og godt utstyrt romaskin til en god pris.

Vekten på X-erfit Rower 350 er relativt lav (32 kg), men den solide konstruksjonen bidrar til en stødig og trygg romaskin selv under trening på høy intensitet. Når X-erfit Rower 350 ikke er i bruk, kan den enkelt foldes sammen og trilles bort ved hjelp av de innebygde transporthjulene.

X-erfit Rower 350 benytter luftbasert motstand for regulering av motstandsnivået, og lar deg velge blant 10 ulike motstandsnivåer. En oversiktlig computer viser info som tid, distanse, kaloriforbruk, tid per 500 m, totalt antall rotak og kraft. Totalt kan du velge blant 7 ulike treningsprogrammer, samt to intervall programmer (10-20 og 20-10).

X-erfit Rower 350 støtter også tilkobling til utvalgte treningsapper via Bluetooth. Gjennom Kinomap og Fitshow kan du ta i bruk interaktiv trening, samt følge ulike treningsøkter og programmer. En praktisk holder/stativ lar deg feste en mobil/nettbrett over skjermen.

Ønsker du å se pulsen på skjermen kan du koble til en ekstern pulssensor ved hjelp av 5khz (må kjøpes separat).

X-erfit Rower 350 byr på funksjoner fra premium-modellene til en attraktiv pris. Her kan du komme raskt i gang gjennom de innebygde programmene, eller utfordre å underholde deg selv ved å ta i bruk de interaktive tjenestene. Motstanden er også høy nok til å gi skikkelig motstand, og lett nok til å passe nybegynnere.

Dersom du står mellom X-erfit Roser 350 og f.eks. Abilica WinRower 2.0, X-erfit Row 250 eller Nordic 205 Rower, så er det greit å vite at støynivået er høyere på denne enn de to Nordic-maskinene som benytter magnetisk motstand. Dersom dette er et viktig punkt for deg, bør du vurdere en romaskin med magnetmotstand.


5. Abilica WinRower 2.0


 • Veil. pris: 7 999,- / Tilbud: 4 999,-
 • Motstand: Magnet
 • Programmer: 12
 • Motstandsnivåer: 16
 • Vekt: 33 kg
 • Maksimal brukervekt: 130 kg
Abilica Winrower II

Abilica WinRower 2.0 er en enkel og fin romaskin med akkurat passe med funksjoner og komfort.

WinRower 2.0 benytter magnetisk motstand og er dermed nesten helt lydløs. Vekten på 33 kg kombinert med den solide konstruksjonen gjør dette til en stabil romaskin som kan brukes av personer opptil 130 kg.

Abilica WinRower lar deg velge mellom 16 ulike motstandsnivåer og 12 treningsprogrammer, pluss et manuelt program, et pulsbasert program, et race-program (du ror mot computeren), og et brukerdefinert program. I front sitter en computer som viser oversikt over treningsdata som tid, distanse, puls, kalorier, watt, tid per 500 m, trekk per minutt og antal åretak totalt. Dersom du ønsker å få visning av puls på skjermen, kreves det at du kobler til en ekstern pulssensor (5 kHz).

WinRower 2.0 lar seg enkelt folde sammen når den ikke er i bruk slik at den tar minimalt med plass. Den er også enkelt å flytte takket være transporthjulene i front.

Abilcia WinRower 2.0 er kort oppsummert en veldig fin romaskin som egner seg godt til nybegynnere, eller til den som bruker romaskin som del av variert trening.


6. Nordic 205 Rower


 • Veil. pris: 5 999,-
 • Motstand: Magnet
 • Programmer: 0
 • Motstandsnivåer: 8
 • Vekt: 27 kg
 • Maksimal brukervekt: 110 kg
Nordic 205 Rower

Nordic 205 Rower er den rimeligste romaskinen jeg vil anbefale, men til tross for lav pris så gjør den seg fortjent til en plass på listen.

Nordic 205 Rower er enkel i bruk og er fin for deg som ønsker din første romaskin. Maskinen har et kompakt design som tar minimalt med plass, og kan enkelt foldes sammen og trilles bort når den ikke er i bruk. 205 Roser er langt i bra den kraftigste romaskinen, men konstruksjonen er likevel stabil, og magnetmotstanden sørger for at den er så godt som stillegående.

Motstanden kan regulerer over 8 ulike motstandsnivåer, og svinghjul på 6 kg byr på jevn og god motstand. Nordic 205 Roser kommer med en ekstra lang skinne som gjør romaskinen egnet selv for personer over 190 cm, og den passer derfor både «store og små» personer. Bare vær oppmerksom på den maksimale brukervekten på «kun» 110 kg.

I front sitter et lite displayet som viser de viktigste treningsdataene som tid, distanse, antall trekk, etc.. Ettersom displayet er såpass lite, så kan det være noe utfordrende å lese. Det er ingen stativ/holder for nettbrett, eller mulighet til å koble til et pulsbelte.

Nordic 205 Rower er først og fremst en romaskin for deg som bare ønsker å ro for trenings skyld, og heller setter på en serie/film på TV-en mens du ror fremfor å ta i bruk ulike treningsprogrammer og interaktive tjenester. Da gjør romaskinen jobben.


Viktig å vite ved kjøp av en romaskin

Det finnes som nevnt mange ulike romaskiner, både i utseende, funksjon, bruk og opplevelse. Når du skal kjøpe en romaskin er det flere faktorer du bør vurdere for å finne en modell som passer best for deg og dine behov. Her er noen viktige ting å se etter:

 1. Størrelse og oppbevaring: Tenk på hvor mye plass du har tilgjengelig hjemme og hvor lett romaskinen kan oppbevares når den ikke er i bruk. De fleste romaskinen kan foldes sammen når de ikke er i bruk, men sjekk dette før du går til innkjøp.
 2. Vekt: Vekten på en romaskin sier noe om hvor stødig og solid den er, ikke minst hvor lett den er å flytte. Sjekk også at den maksimale brukervekten er høy nok til å dekke den tyngste brukeren.
 3. Kvalitet og holdbarhet: Kjøp en romaskin av høy kvalitet som er bygget for å vare. Sørg for at den er laget av solide materialer og at den er konstruert for å tåle mye og jevnlig bruk over tid.
 4. Komfort: Sørg for at setet og håndtakene på romaskinen er komfortable å sitte på og holde i over lengre tid.
 5. Motstandsnivåer: Romaskiner kan ha forskjellige motstandsnivåer der hver motstandsform har sine fordeler og ulemper. Det er derfor viktig at du vurderer hvilken type motstand som passer best for deg (luftmotstand, magnetisk motstand eller vannmotstand). Mer om dette kan du lese lengre ned på siden.
 6. Funksjoner og treningstjenester: Noen romaskiner kommer med ekstra funksjoner og treningstjenester, som for eksempel pulsmåling, integrerte treningsprogrammer, samt muligheten for å koble til ulike treningsapper og virtuelle treningstjenester.
 7. Garanti og service: Sørg for å kjøpe fra en pålitelig produsent/merkevare som tilbyr god garanti, og ikke minst butikk(!!!) som tilbyr god service.

Motstandssystem

Den største forskjellen ligger i hvilken type motstand som benyttes. De vanligste er magnetisk-, luft- og vannmotstand, eller en kombinasjon av magnet- og luft. Hver og en har noen fordeler og ulemper, og ikke minst egenskaper som gjør at det er lettere å anbefale den ene formen fremover den andre dersom du er ny innen romaskin som treningsform.

Magnetisk motstand
Romaskiner med magnetisk motstand bruker magneter for å skape motstand når du ror, og motstanden justeres vanligvis ved hjelp av en fjernkontroll, eller en skjerm på romaskinen. Magnetisk motstand er det vanligste motstandssystemet.

 • Fordeler: Svært stillegående, krever lite plass, kan ofte foldes sammen for å bli mer kompakt.
 • Ulemper: Gir ikke like realistisk rofølelse som luft- og vannmotstand.

Luftmotstand
Romaskiner med luftmotstand bruker en vifte som skaper motstand når du ror. Jo hardere du ror, jo mer motstand skaper viften. Ved luftmotstand er det altså luftstrømmen som skaper belastningen.

 • Fordeler: Gir en svært realistisk følelse av å ro, oppleves som jevnere og mykere.
 • Ulemper: Støyer mer enn magnetisk- og vannmotstand, samt skaper mye vind/luftdrag.

Magnet- og luftmotstand kombinert
Romaskiner med magnet- og luftmotstand kombinert gir gjerne mulighet for svært høy motstand, en realistisk følelse av å ro, samt muligheten til og foldes sammen. Ved kombinert magnet- og luftmotstand benyttes som regel den magnetiske motstanden ved lav belastning, og luftstrømmen når belastningen øker.

Romaskiner med kombinert magnet- og luftmotstand lar deg justere motstanden både ved hjelp av magneter og luft slik at du kan tilpasse motstanden etter egne behov. For eksempel kan du bruke luftmotstanden for å simulere roing i vann når du vil ha en mer realistisk treningsopplevelse, og bruke magnetisk motstand når du vil ha mer kontroll over motstanden ved å justere den mer nøyaktig.

Fordelen med hybrid-romaskiner er at de gir mer allsidige treningsmuligheter og kan tilpasses til ulike treningsbehov og preferanser. Ulempen kan være at de ofte er dyrere enn romaskiner med kun én type motstand, og at de kan være mer komplekse å bruke og vedlikeholde.

 • Fordeler: Mulighet for høy og jevn motstand, gir en mer realistisk rofølelse, oppleves som jevnere og mykere, ofte mulig å folde sammen.
 • Ulemper: Gjerne noe mer kostbar enn enn romaskiner med kun magnet- eller luftmotstand.

Vannmotstand:
Ikke overraskende benytter vannmotstand ekte vann som motstand. Motstanden genereres ved at et sett blader (ofte i glassfiber) på innsiden av en vanntank skyver unna vann. Mengden vann i tanken er avgjørende for motstanden. Jo jo mer vann, desto tyngre, og jo hardere du ror, jo mer motstand skaper vanntanken.

 • Fordeler: Gir en unik, realistisk følelse av ro. Jevn og myk bevegelse.
 • Ulemper: Maskinene krever ofte større plass ettersom de ikke lar seg folde like godt sammen. Motstanden er mer tungvint å justere. Vanntanken må fylles/tømmes ved jevne mellomrom, og krever dermed mer vedlikehold.

Hva slags motstand bør du velge?

Først og fremst, det finnes veldig gode romaskiner uansett om du velger en romaskin med magnet-, luft-, kombinert magnet- og luft, eller vannmotstand. Det viktigste er å vite hva du ønsker av funksjonalitet.

Romaskiner med vannmotstand var lenge det foretrukne valget blant eliteutøvere ettersom dette i stor grad simulerer opplevelsen du får ved å «ro på ekte». Men, det har sine mindre gode sider ved at det er litt mer tungvint. For eksempel krever de fleste romaskinen med vannmotstand at at du manuelt fyller/tapper vann i fra tanken for å endre motstand. Foruten om dette genereres motstanden etterhvert som du ror – altså jo raskere du ror, desto høyere motstand.

En romaskin med luftmotstand gir gjerne en svært realistisk følelse av å ro, samtidig som den har mulighet til å generere svært høy motstand. Derimot vil de også skape en del støy. Romaskiner med luftmotstand har ofte variabel motstand, noe som betyr at motstanden blir høyere jo raskere du ror. I tillegg har du fordelen av å manuelt kunne endre motstanden ved hjelpa vet motstandshjul/etc. slik at du enklere kan kontrollere motstanden.

Magnetisk motstand har fordelen av å være tilnærmet støyfri, og egner seg derfor godt dersom du bor i en leilighet der du har begrenset lyddemping mellom rom/etasjer, eller for eksempel dersom du ønsker å ro mens du har et spedbarn sovende i samme rom… Denne typen motstand er vanligere på rimeligere romaskiner, og er et godt alternativ som fremdeles bevarer en god rofølelse. Motstanden justeres manuelt ved hjelp av et dreiehjul, knapper, etc..


Andre viktige sjekkpunkter ved kjøp av romaskin

Foruten om motstandssystemet er det viktig at du velger en romaskin som faktisk er lang nok til den lengste brukeren. Enkelte maskiner kommer med ekstra lange skinner slik at de passer brukere godt over 2 meter. Det er også viktig at setet er behagelig, fotplatene bør kunne vinkles/tilpasses, og ekstra bonus er det om en romaskin kommer med stativ for nettbrett, en computer med forhåndsinstallerte programmer, m.m..

De fleste romaskiner er sammenleggbare slik at de kan oppbevares stående inntil veggen, eller liggende under f.eks. en seng.

NB: Husk underlagsmatte. Det bidrar til mindre støy, et mer stabilt underlag, og tar vare på gulvet. Dette er en rimelig investering i forhold til verdien du får.


Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan…
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt…
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt…
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for…
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig…
Featured image for “Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger”

Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger

Ønsker du muligheten til å trene effektiv, tung og funksjonell styrketrening hjemme? Disse multigym og styrkepakkene gir deg muligheten.…
Featured image for “iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?”

iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?

iFit og Zwift er to populære treningsapper som tilbyr interaktive treningsopplevelser. Denne artikkelen hjelper deg å velge riktig til ditt…
Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”

Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig tempo og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne…
Featured image for “Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.”

Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.

Nettopp kjøpt deg ny Garmin-klokke og lurer på hvilke innstillinger som anbefales å ta i bruk? Her er mine tips…
Featured image for “Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell”

Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell

På jakt etter en ny aktivitetsmåler som hjelper deg å holde oversikt over eget aktivitetsnivå og energinivå – uten at…
Featured image for “De ulike Garmin modellene kort forklart – Velg riktig modell”

De ulike Garmin modellene kort forklart – Velg riktig modell

Alle Garmin-modellene «linet» opp. Denne guiden forklarer kort hovedtrekkene for de ulike Garmin klokkene, og hvem de passer best for.…
Featured image for “Guide – Velg riktig type og størrelse sekk”

Guide – Velg riktig type og størrelse sekk

Dagstursekk, løpesekk, langtursekk, storsekk? Det finnes et hav sekker i ulike varianter. Denne guiden hjelper deg å finne riktig sekk…
Featured image for “De beste løpeappene til Apple Watch”

De beste løpeappene til Apple Watch

Enten du eier en Apple Watch i dag, eller vurderer å skaffe deg en? Her er noen av de beste…
Featured image for “Pulsbelte og pulssensorer – En guide til alt du bør vite”

Pulsbelte og pulssensorer – En guide til alt du bør vite

På utkikk etter nytt pulsbelte? Denne guiden hjelper deg å finne det beste pulsbeltet til ditt behov, og forteller deg…
Featured image for “«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Apple Watch”

«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Apple Watch

Enten du liker å gå på tur, sykle, løpe, klatre, eller bare nyte naturen, her er 10 anbefalte apper som…
Featured image for “Garmin Training Readiness Score og HRV Status forklart”

Garmin Training Readiness Score og HRV Status forklart

Garmin pulsklokker introduserer to nye funksjoner for trening- og restitusjonsmåling. Her er alt du behøver å vite om Training Readiness…
Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery hjelper deg å holde oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på alt…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…