Romaskin – Guide og anbefalinger

20. februar, 2024 (oppdatert 4. juni 2024)

Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!

Romaskin er den minste og mest praktiske av alle treningsmaskiner og har den unike fordelen at du trener hele kroppen på en gang. Avhengig av hvor hardt du trekker i håndtakene med armene, eller sparker fra med beina, kan du selv avgjøre hvilke muskelgrupper du ønsker å fokusere på. En romaskin kan brukes til å kjøre lange og seige økter, eller korte og harde sprinter. Det er fantastisk allsidig, og ikke minst effektivt dersom du bruker den riktig.


Romaskiner kommer i mange varianter, men grunnprinsippet er det samme – du får trent både overkropp og underkropp på en gang, og det er enormt effektive treningsapparater.

Nederst i artikkelen, under anbefalingene, finner du mer informasjon over hva du bør tenke over før du investerer i en romaskin. Det finner du ut ved å trykke her: Viktig å vite før kjøp av en romaskin.


Undertegnede har ikke testet hver eneste romaskin som nevnes her, men har etter mange år i treningsbransjen god kunnskap om romaskiner generelt, hva som er viktig å se etter, og hvilke komponenter som ofte svikter på en romaskin av dårlig kvalitet. Hver romaskin i anbefalingene under er produsert i høy kvalitet og kommer fra forhandlere du kan stole på.

Få med deg disse guidene:


Romaskin – Anbefalte produkter

Rekkefølgen på de ulike modellene er nærmest ubetydelig. Samtlige modeller er svært gode, og det viktigste er at du finner en romaskin som passer deg.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Premium romaskin

 1. Concept2 RowErg PM5
 2. Masterfit TP 900
 3. Abilica Premium Row 90
 4. First Degree Fitness Apollo Plus
 5. inSPORTline inCondi RowAir
 6. Master Fitness Master RX4060
 7. Hammer NorsK RowFlow 5.0

Budsjett romaskin

 1. inSPORTline inCondi RW60-B
 2. Hammer Cobra XTR Plus II
 3. Abilica Rower 40
 4. Kraftmark Romaskin Home Line
 5. Abilica TurbineRower
 6. Abilica WinRower 2.0
 7. DKN R-320 Air Rower
 8. Abilica Rower 20

Anbefalt PREMIUM romaskin


1. Concept2 RowErg PM5


 • Veil. pris: 15 880,- / 17 990,- (PM5 Tall-utgaven)
 • Motstand: Luftmotstand
 • Programmer: Ja
 • Motstandsnivåer: 10
 • Vekt: 29,48 kg
 • Maksimal brukervekt: 225 kg
Concept2 Model D

Concept2 RowErg PM5 er verdenskjent for sin enestående kvalitet og realistiske rofølelse og brukes av en rekke olympiske roere og eliteutøvere. RowErg PM5 har vunnet en haug av tester for «beste romaskin», og passer alle typer utøvere. Denne modellen leveres i tillegg to ulike modeller (D PM5 og E PM5) slik at du kan velge mellom høy og lav sittehøyde (35 cm eller 50 cm). Den økte setehøyden gjør det litt enklere å gå av/på maskinen, mens en lavere setehøyden kan gi en mer realistisk følelse av å ro.

Concept2 RowErg PM5 er bygget på ekstremt solid ramme med et smart design som gjør maskinen utrolig kompakt når den foldes sammen. Maskinen benytter luft som motstand og er i stand til å gi en svært realistisk følelse av å ro, samt generere meget høy og jevn motstand. Luftmotstand lager som regel mer støy enn romaskiner med vann- og magnetisk motstand, men Concept2 RowErg PM5 er blant de mest stillegående i sin klasse. Luftstrømmen kan enkelt justeres og tilpasses egne preferanser slik at du ror på ulike motstandsnivåer.

Concept2 er kjent for den kraftige og oversiktlige PM5 skjermen som holder deg oppdatert på alt av treningsdata og lar deg velge mellom ulike treningsprogrammer. Det finnes også modeller med skjermer som PM3 og PM4, men PM5 har i større grad tatt over for begge to. Den største forskjellen ligger i hvilken pulssensor som er mulig å koble til. Der PM3 var/er begrenset til Bluetooth og PM4 var/er begrenset til ANT+, så støtter Concept2 RowErg PM5 både Bluetooth og ANT+.

Et av de morsomste programmene er kanskje «Race Boat-programmet» som lar deg konkurrere med andre båter som er synlige på skjermen. Du får også mulighet til å koble til mobil eller nettbrett via Bluetooth slik at du kan koble til over 30 ulike treningsapper som byr på alt fra treningsprogrammer, treningsøkter, coaching fra dyktige trenere, eller virtuell trening. Kort fortalt er mulighetene enorme, og Concept2 RowErg PM5 kan tilby noe for både nybegynnere og eliteutøvere.

Alle dataen lagres på et internminne, men kan også lagres på en minnepinne og overføres til en PC, online treningsdagbok, etc.. Concept2 RowErg PM5 inkluderer et praktisk stativ for å feste mobil/nettbrett under skjermen.

Maskinen kommer justerbare fotstøtte og ergonomiske håndtak slik at du lettere kan finne en komfortabel sittestilling. Merk at dersom du har en indre beinlengde på over 96,5 cm, anbefaler Concept2 at du velger ekstra skinnelengde.

Concept2 RowErg PM5 er en gjennomført solid og funksjonell romaskin, og maskinen som mange eliteutøvere selv foretrekker. Prisen er også god, og totalt sett er RowErg PM5 et godt kjøp uansett erfaring og ambisjoner. Her får du en testvinnende romaskin du ikke vokser ut av.


2. Masterfit TP 900


 • Veil. pris: 12 999,-
 • Motstand: Luft
 • Programmer: 8
 • Motstandsnivåer: 9
 • Vekt: 40 kg
 • Maksimal brukervekt: 150 kg
romaskin test

Har du googlet «romaskin» har du sikkert fått mange treff på Concept2 maskinene. TP 900 er omtrent det nærmeste du kommer og byr på enestående kvalitet og ytelse. Maskinen har gjort det godt i flere ulike tester, og tilbakemeldingene er gjennomgående positive.

Master TP 900 er bygget på en kraftig og stabil aluminiumsramme, 9 motstandsnivåer regulert av luftmotstand, 8 forhåndsinnstilte programmer med mulighet for både intervaller og langkjøring, eller mulighet for å forhåndsinnstille ønsket avstand, kaloriforbruk, tid eller til spill.

Den bakgrunnsbelyste computeren viser treningsverdier som tid, distanse, antall rotak, rotak per minutt og watt, og du kan koble til en ekstern pulssensor dersom du ønsker å få vist puls på skjermen. På toppen over skjermen er det et feste for mobilen.

Master TP 900 er som nevnt solid, og har en maks brukervekt på 150 kg. Når den ikke er i bruk kan den raskt og enkelt deles i to for å minimere plassbehovet.

Kort oppsummert er Master TP 900 en flott romaskin for den aktive bruker, og dersom det er flere i hjemmet som skal trene på romaskinen.


3. Abilica Premium Row 90


 • Veil. pris: 12 999,- / Tilbud: 9 990,-
 • Motstand: Luft
 • Programmer: Nei
 • Motstandsnivåer: 10
 • Vekt: 40 kg
 • Maksimal brukervekt: 150 kg

Abilica Premium Row 90 er Abilica sin toppmodell blant romaskinen utviklet for bedriftsmarkedet, samt brukere som stiller høye krav til funksjonalitet og ytelse.

Premium Row 90 er spesielt utviklet for det skandinaviske markedet, og er laget for å tåle mye og langvarig bruk. Rammen er laget i solid stål og konstruksjonen bidrar til en stødig og trygg romaskin selv under trening på høy intensitet.

Abilica Premium Row 90 benytter luftbasert motstand og gir en svært realistisk følelse av å ro. Du kan velge blant 10 ulike motstandsnivåer, og en rotak computer viser info som tid, distanse, kaloriforbruk, totale meter, tid per 500 m, trekk per minutt, kaloriforbruk per time, watt og nedtelling. Premium.

Ønsker du å se pulsen på skjermen kan du koble til en ekstern pulssensor ved hjelp av 5khz (må kjøpes separat).

Abilica Premium Row 90 har en maks brukervekt på 150 kg. Maskinen kan enkelt foldes sammen og trilles bort ved hjelp av de innebygde transporthjulene. Dette er en svært god romaskin for deg som ønsker å bruke roing som en aktiv del av treningen, og som ønsker å komme raskt i gang uten å måtte forholde deg til mange ulike programmer og oppkobling.


4. First Degree Fitness Apollo Plus


 • Veil. pris: 17 999,-
 • Motstand: Vann
 • Programmer: 0
 • Motstandsnivåer: 4
 • Vekt: 33 kg
 • Maksimal brukervekt: 150 kg

First Degree Fitness har et godt rykte i romiljøet, og er kjent for å produsere produkter som kombinerer stil, funksjon og robusthet med en unik følelse av å ro på ekte vann. First Degree Fitness utvikler alle modellene i samarbeid med profesjonelle roere, og brukes av flere elite utøvere over hele verden.

First Degree Fitness Apollo Plus er toppmodellen blant romaskinene, og kanskje en av de mest forseggjorte romaskinene på markedet. Selve rammen er produsert i ekte Amerikansk ask, og skinnene er forsterket med stål for ekstra slitestyrke og minimal friksjon når setet glir over skinnene. Til tross for den lave egenvekten på 33 kg, er det likevel snakk om en solid og stødig romaskin. De doble skinnene sørger for økt stabilitet, og den maksimale brukervekten er på solide 150 kg

Både håndtak og set er ergonomisk utformet for maksimal komfort under lange økter, og den høye seteplasseringen gjør det enkelt å komme på/av maskinen. Fotplatene er solide, og kan justeres slik de passer ulike skostørrelser.

First Degree Fitness Apollo Plus benytter vannmostand, og har som flere av First Degree Fitness sine maskiner et ekstra ess i ermet. Det normale for romaskiner med vannmotsand er at «jo hardere du ror, desto mer motstand genereres», og for å endre motstand, må det fylles på, eller tappes ut vann. Dette gjelder også for First Degree Fitness Apollo Plus, men modellen kommer med en dobbel tank som gjør det mulig å endre nivået på vannmengden ved å dreie på et dreiehjul som lar deg velge mellom fire ulike motstandsnivåer. Dette gjør det mye enklere for flere i familien å benytte samme maskin.

First Degree Fitness har også sørget for å nærmest total eliminere dødpunktene takket være den smarte plasseringen av «bladet» som gir motstand mot vannet. Bevegelsen er dermed jevn gjennom hele draget, og treningseffekten øker tilsvarende.

Maskinen kommer med en bakgrunnsbelyst computer som viser treningsinfo som tid, distanse, 500 splittid, rotak per minutt, kalorier per time og watt. Det er også flere forhåndsinstallerte programmer som baserer seg på puls, men om disse skal taes i bruk, krever det et ekstra adapter som kobles til via en USB-port på computeren. Dette er en enkel prosess som gjør det mulig å benytte et ukodet pulsbelte som for eksempel Polar H10. Om ønskelig kan det kobles til en mobil/nettbrett for å ta i bruk treningsprogrammer fra tjenester som Zwift, Kinomap, etc..

Når First Degree Fitness Apollo Plus ikke er i bruk, kan den settes opp loddrett inntil en vegg slik at den tar minimalt med plass. Transporthjul gjør det enkelt å flytte romaskinen mellom ulike rom.

First Degree Fitness Apollo Plus er en toppmodell for deg som ønsker en solid og pen romaskin med en svært realistisk rofølelse. Maskinen er kostbar, og for nybegynnere finnes det rimeligere alternativer som vil være et bedre alternativ. Men her får du noe av det beste som finnes, og kanskje noe av det mest elegante.


5. inSPORTline inCondi RowAir


 • Veil. pris: 13 990,- / Tilbud: 11 990,-
 • Motstand: Magnet og luft
 • Programmer: 8
 • Motstandsnivåer: 16
 • Vekt: 47,6 kg
 • Maksimal brukervekt: 150 kg

inSPORTline inCondi RowAir er en kraftig romaskin beregnet for både kommersielt bruk og deg som krever mye av treningsutstyret ditt. Denne romaskinen vokser du ikke ut av med det første.

inSPORTline inCondi RowAir er bygget på en solid alu-ramme og har en egenvekt på hele hele 47,6 kg. Dette bidrar til en stabil plattform under intensiv trening, samtidig som den legger grunnlaget for en maksimal brukervekt på 150 kg.

RowAir bruker en kombinasjon av magnet og luft for å generere jevn og høy motstand og er designet for å tilpasse seg brukeres kraftanstrengelse. Jo hardere du ror, desto tyngre blir motstanden. Samtidig har du mulighet til å justere motstanden manuelt over 16 nivåer – nivå 1-10 er luftmotstand, mens nivå 11-16 er en kombinasjon av luft- og magnetmotstand.

I front sitter en stor og lettlest computer som gir oversikt over tid, distanse, trekk per minutt, totale trekk, motstand, watt, puls, kalorier og runder. Maskinen har innebygd 8 ulike programmer, inkludert målbaserte program og flere ulike intervallprogram. Du kan også lagre opptil 35 brukerdefinerte programmer. Når du bruker HRC-programmet eller Watt-programmet så vil maskinen justere motstanden basert på forhåndsinnstilt puls/watt.

RowAir støtter både WiFi og Bluetooth, og med den interaktive treningstjenesten Kinomap får du mulighet til å oppleve hvordan det er å bevege deg fremover på elver og sjøer mens du ror, og ikke minst konkurrere med andre deltakere fra hele verden. Du kan også benytte appen D-Fit for å registrere og analysere treningsøkter. Blueooth-tilkoblingen gir mulighet for å koble til en ekstern pulssensor.

Ettersom inSPORTline inCondi RowAir er designet for kommersielt bruk er den utstyrt med en 145 cm lang skinne som tillater brukere i nesten alle høyder å ro komfortabelt. Setet er også ergonomisk utformet og pedalene er justerbare for ulike fotstørrelser. For praktisk oppbevaring kan maskinen enkelt slåes sammen og trilles bort ved hjelp av transporthjulene i front.

inSPORTline inCondi RowAir er kort oppsummert dønn solid, og har egentlig alt og litt til for en skikkelig god treningsopplevelse. Her er det kvalitet i alle ledd, samt utvidet funksjonalitet gjennom Kinomap og virtuell trening.


6. Master Fitness Master RX6040


 • Veil. pris: 14 700,- / Tilbud: 11 999,-
 • Motstand:Luft- og magnetmotstand
 • Programmer: 12
 • Motstandsnivåer:
 • Vekt: 43 kg
 • Maksimal brukervekt: 150 kg
Master Fitness Master RX6040

Master Fitness Master RX6040 er en oppdatert utgave av den svært populære Master Fitness Master 6040. RX-modellen har fått en ny utforming der du sitter høyere når du ror, samtidig som at selve robevegelsen er enda jevnere og mer realistisk.

Master Fitness Master RX6040 er først og fremst en solid romaskin konstruert for å tåle mye bruk over mange år, og har også vært en romaskin tilegnet treningsstudioer. Maskinen benytter en kombinasjon av luft- og magnetmotstand, som både gir høy motstand, og samtidig reduserer støynivået sammenlignet med et rent luftbasert motstandssystem. RX6040 kan foldes sammen, og de integrerte transporthjulene gjør den enkel å flytte.

En stor fordel med Master Fitness Master RX6040 er den lange skinnen som gjør det komfortabelt for personer opptil 200 cm lengde å bruke romaskinen. Både sete og håndtak er ergonomisk utformet for best mulig komfort, og håndtaket har i tillegg en smart fjernkontroll innebygd for enkel justering av motstand.

Master Fitness Master RX6040 kommer med en liten, men kraftig computer som viser info som tid, hastighet, avstand, rotak per minutt, kalorier, puls og watt. Du kan velge blant 12 forhåndsinnstilte programmer, og med ekstra tilbehøret Master RX4060 Bluetooth Dongle kan du koble RX6040 til mobilen/nettbrettet å ta i bruk ulike treningsapper som iConsole+. Pulsmåling er tilgjengelig via ekstern pulssensor, men dette må kjøpes separat.

Master Fitness Master RX6040 er en gjennomført solid romaskin, og dersom du investerer noen hundrelapper ekstra i Bluetooth-dongelen, har du en svært kraftig og velutstyrt romaskin som vil dekke de aller fleste behov å holde i mange år.


7. Hammer NorsK RowFlow 5.0


 • Veil. pris: 13 199,- / Tilbud: 9 999,-
 • Motstand: Vann
 • Programmer: 20
 • Motstandsnivåer: 6
 • Vekt: 44 kg
 • Maksimal brukervekt: 150 kg

Hammer NorsK RowFlow 5.0 vekker kanskje mest oppsikt for navnet ettersom den virker direkte markedsført mot oss her i Norge, men denne modellen selges i et stort marked og har vokst seg veldig populær.

Hammer NorsK RowFlow 5.0 er produsert i naturlig og miljøvennlig trevirke, med doble skinner i aluminium for høy slitestyrke og minimal friksjon når setet glir over skinnene. Den relativt høye egenvekten sørger sammen med de doble skinnene for økt stabilitet, samt en høy maksimal brukervekt på 150 kg.

Både håndtak og setet er ergonomisk utformet for maksimal komfort under lange økter, og den høye seteplasseringen gjør det enkelt å komme på/av maskinen. Fotplatene er plassert med 10 cm mellomrom, og kan justeres slik de passer ulike skostørrelser.

Hammer NorsK RowFlow 5.0 benytter vannmostand for en mest mulig naturlig romfølelse. Det normale for romaskiner med vannmotsand er at «jo hardere du ror, desto mer motstand genereres», og for å endre motstand, må det fylles på, eller tappes ut vann. Dette gjelder også for Hammer NorsK RowFlow 5.0, men vanntanken er godt merket med seks ulike nivåer som indikerer ulike motstandsnivåer.

I front sitter en lettlest bakgrunnsbelyst LCD-skjerm som viser treningsinfo som tid, hastighet, distanse, puls, kaloriforbruk og rotak per minutt. Totalt kan du velge blant 20 ulike treningsprogrammer, hvorav 1 stk pulsbasert program, 15 stk Race-programmer og 3 stk brukerprofiler. Hammer NorsK RowFlow 5.0 støtter tilkobling til ekstern pulssensor som bruker 5 kHz.

Gjennom den interaktive treningstjenesten Kinomap får du mulighet til å oppleve hvordan det er å bevege deg fremover på elver og sjøer mens du ror, og ikke minst konkurrere med andre deltakere fra hele verden.

Når Hammer NorsK RowFlow 5.0 ikke er i bruk, kan den foldes sammen og plasseres loddrett inntil en vegg slik at den tar minimalt med plass. Transporthjul gjør det enkelt å flytte romaskinen mellom ulike rom.

Hammer NorsK RowFlow 5.0 er en gjennomført og flott romaskin både tåler mye bruk, og som er designet for å kunne passe inn hvor som helst. De gode justeringsmulighetene gjør at romaskinen vil passe brukere med ulike vekt/høyde, og den gode og jevne draget byr på meget god treningseffekt.


Anbefalt BUDSJETT romaskin


1. inSPORTline inCondi RW60-B


 • Veil. pris: 9 999,- / Tilbud: 7 999,-
 • Motstand: Magnetisk
 • Programmer: 12
 • Motstandsnivåer: 16
 • Vekt: 33 kg
 • Maksimal brukervekt: 150 kg

inSPORTline inCondi RW60-B leverer en flott romaskin som balanserer ytelse og pris på en god måte. Dette er en kraftig romaskin bygget for å tåle mye bruk og stor belastning, og den solide konstruksjonen tåler en maksimal brukervekt på 150 kg.

inSPORTline inCondi RW60-B kommer med et middels tungt svinghjul på 4 kg, men leverer likevel høy motstand fordelt på 16 ulike nivåer. Magnetmotstand sørger for lavt støynivå.

I front sitter en bakgrunnsbelyst computer som viser tid, distanse, antall trekk, puls, watt, kaloriforbruk, kalender og klokke. Du kan velge blant 12 forhåndsinstallerte programmer, hvorav 1 stk brukerprogrammer og 1 stk HRC program. Computeren støtter Bluetooth slike at du kan koble til en ekstern pulssensor, og sammen med HRC-programmet vil maskinen automatisk justere motstanden basert på pulsen.

En ekstra lange alu-skinne gjør det mulig for personer opptil 200 centimeter å ro komfortabelt, og setet er ergonomisk utformet for best mulig komfort. En ekstra fin detalje er de seks selvsmørende kulelagrene som setet glir på. Dette bidrar til en svært glidende og jevn følelse, samtidig som det minimerer støy.

inSPORTline inCondi RW60-B mangler et eget stativ for nettbrett, og har ikke støtte for virtuell trening. For uten om dette er RW60-B er veldig godt utstyrt romaskin som vil dekke behovet for både nybegynnere og ivrige mosjonister.


2. Hammer Cobra XTR Plus II


 • Veil. pris: 9 599,- / Tilbud: 8 599,-
 • Motstand: Magnet
 • Programmer: 0
 • Motstandsnivåer: 8
 • Vekt: 27 kg
 • Maksimal brukervekt: 110 kg
romaskin

Hammer Cobra XTR Plus II er sannsynligvis en av de rimeligste romaskinene som tilbyr virtuell trening gjennom plattformene Kinomap og BitGym.

Med en egenvekt på 37 kg er Hammer Cobra XTR Plus en solid maskin, og den maksimale brukervekten er på 130 kg. Når maskinen ikke er i bruk kan den enkelt foldes sammen og trilles bort ved hjelp av de innebygde transporthjulene.

Hammer Cobra XTR Plus benytter stillegående magnetmotstand og lar deg velge blant 16 ulike motstandsnivåer for jevn og variert motstand. Setet og håndtak er ergonomisk utformet, og de sklisikre fotplatene bidrar til god komfort.

I front sitter en 5″ stor touchskjerm med støtte for virtuelle treningstjenester som Kinomap og BitGym. Dette gir deg mulighet til å oppleve hvordan det er å bevege deg fremover på elver og sjøer mens du ror, og ikke minst konkurrere med andre deltakere fra hele verden. Det er også 20 forhåndsinstallerte programmer, et eget stativ for nettbrett og Bluetooth-støtte som åpner for å koble til en ekstern pulssensor.

Hammer Cobra XTR Plus II til en fin romaskin i budsjettklassen, og byr på en ekstra dimensjon med støtten for interaktive treningstjenester.


3. Abilica Rower 40


 • Veil. pris: 7 999,- / Tilbud: 6 499,-
 • Motstand: Luft og magnet
 • Programmer: Nei
 • Motstandsnivåer: 8
 • Vekt: 27 kg
 • Maksimal brukervekt: 130 kg

Abilica Rower 40 er en en litt enklere utgave av Premium Row 90, men fremdeles en kraftig og solid romaskin for deg som ønsker en romaskin av høy kvalitet.

Sammenlignet med Premium Row 90 er Rower 40 noe lettere og mer kompakt slik at den egner seg bedre for deg med begrenset plass. Rammen er laget i solid stål og konstruksjonen bidrar til en stødig og trygg romaskin selv under trening på høy intensitet.

Abilica Rower 40 benytter en kombinasjon av luftbasert motstand og magnetisk motstand for bedre regulering av motstandsnivået, samt en mest mulig realistisk følelse av å ro. Du kan velge blant 8 ulike motstandsnivåer, og en oversiktlig computer viser info som tid, distanse, kaloriforbruk, estimert tid per 500 m, trekk per minutt, totalt antall rotak og kaloriforbruk. I tillegg er det nedtelling for tid, distanse og kalorier.

Ønsker du å se pulsen på skjermen kan du koble til en ekstern pulssensor ved hjelp av 5khz (må kjøpes separat).

Abilica Rower 40 har en maks brukervekt på 130 kg. Maskinen kan enkelt foldes sammen og trilles bort ved hjelp av de innebygde transporthjulene. Dette er en god romaskin for deg som ønsker å bruke roing som en aktiv del av treningen, har begrenset med plass, og som ønsker å komme raskt i gang uten å måtte forholde deg til mange ulike programmer og oppkobling.


4. Kraftmark Romaskin Home Line

 • Veil. pris: 11 840,- / Tilbud: 7399,-
 • Motstand: Luft
 • Programmer: 2
 • Motstandsnivåer: Justerbar
 • Vekt: 29 kg
 • Maksimal brukervekt: 150 kg

Kraftmark Romaskin Home Line er Kraftmark sitt eget merke på samme måte som Sportgymbutikken tilbyr JPC.

Kraftmark Romaskin Home Line er først og fremst bygget på en solid alu-ramme med god stabilitet, og en lang skinne med minimal friksjon, samt justerbare fotplater med fotstropper. Justerbar luftmotstand sørger for en jevnt drag og motstand, mens det 8 kg tunge svinghjulet legger til rette for tung motstand.

I front sitter en oversiktlig computer med info om tid, SPM (strokes per minute), Strokes, distance (meter), kalorier og tid (pr500m), samt watt. Computeren har også støtte for Bluetooth slik at du kan koble til en ekstern pulssensor. Home Line lar deg velge mellom to forhåndsinnstilte programmer 20/10 og 10/20, der du veksler på å ro hard og rolig.

Kraftmark Romaskin Home Line er kompakt, og kan enkelt slåes sammen. Transporthjul i front gjør det enkelt å flytte maskinen mellom ulike rom.

Kraftmark Romaskin Home Line er en flott romaskin bygget for å tåle mye bruk. Du får ikke det store utvalget av programmer, eller holder for nettbrett, men du får et solid verktøy som gjør jobben.


5. Abilica TurbineRower


 • Veil. pris: 8 999,- / Tilbud: 5 999,-
 • Motstand: Luft
 • Programmer: 0
 • Motstandsnivåer: 8
 • Vekt: 35 kg
 • Maksimal brukervekt: 130 kg
Abilica TurbineRower

Abilica TurbineRower er en enkel og solid romaskin som det nesten er uunngåelig å ikke nevne. Dette er langt i fra noen «killer» romaskin med mengder av funksjoner, men du får en solid romaskin med jevn og god motstand.

Abilica TurbineRower benytter luftmotstand som gir jevn og høy motstand. Totalt kan du velge blant 8 ulike motstandsnivåer, men det er ingen dedikerte treningsprogram. En enkel computer viser info om tid, distanse, antall rotak, etc.. En lang aluminiumskinne bidrar til jevne bevegelser med minimal friksjon.

Maskinen har en egenvekt på 35 kg, er bygget i solid utførelse, og tåler en maksimal brukervekt på 130 kg. Rammen er sammenleggbar for enkel oppbevaring, og transportshjul under føttene gjør det enkelt å flytte romaskinen mellom ulike rom.

Abilica TurbineRower gir deg enkelt og greit det du trenger, og i en solid utførelse. Her får du en romaskin du kan stole på.


6. Abilica WinRower 2.0


 • Veil. pris: 7 999,-
 • Motstand: Magnet
 • Programmer: 12
 • Motstandsnivåer: 16
 • Vekt: 33 kg
 • Maksimal brukervekt: 130 kg
Abilica Winrower II

Abilica WinRower 2.0 er en enkel og fin romaskin med akkurat passe med funksjoner og komfort.

WinRower 2.0 benytter magnetisk motstand og er dermed nesten helt lydløs. Vekten på 33 kg kombinert med den solide konstruksjonen gjør dette til en stabil romaskin som kan brukes av personer opptil 130 kg.

Abilica WinRower lar deg velge mellom 16 ulike motstandsnivåer og 12 treningsprogrammer, pluss et manuelt program, et pulsbasert program, et race-program (du ror mot computeren), og et brukerdefinert program. I front sitter en computer som viser oversikt over treningsdata som tid, distanse, puls, kalorier, watt, tid per 500 m, trekk per minutt og antal åretak totalt. Dersom du ønsker å få visning av puls på skjermen, kreves det at du kobler til en ekstern pulssensor (5 kHz).

WinRower 2.0 lar seg enkelt folde sammen når den ikke er i bruk slik at den tar minimalt med plass. Den er også enkelt å flytte takket være transporthjulene i front.

Abilcia WinRower 2.0 er kort oppsummert en veldig fin romaskin som egner seg godt til nybegynnere, eller til den som bruker romaskin som del av variert trening.


7. DKN R-320 Air Rower


 • Veil. pris: 8 999,- / Tilbud: 8 299,-
 • Motstand: Luft
 • Programmer: 0
 • Motstandsnivåer: Trinnløs (tyngre jo raskere du ror)
 • Vekt: 39 kg
 • Maksimal brukervekt: 130 kg
romaskin

DKN R-320 er en god romaskin til deg som er ute etter en kvalitetsmaskin som kan by på jevn og høy motstand. R-320 benytter luft som motstand, og har såkalt trinnløs regulering. Dette gjør at «jo raskere du ror, desto tyngre blir motstanden». Denne typen motstand gir svært jevn og høy motstand, og reduserer samtidig risikoen for å overbelaste kroppen. En LCD-skjerm i front hjelper deg å holde oversikt over den viktigste treningsdataen, og maskinen kan enkelt foldes sammen og trilles bort etter bruk.

Du får ingen innebygde programmer, eller mulighet til å fyre opp nettbrettet foran deg, men DKN har laget en romaskin med fokus på kvalitet og ytelse, og der duger DKN R-320 i massevis.


8. Abilica Rower 20


 • Veil. pris: 4 999,-
 • Motstand: Magnet
 • Programmer: Nei
 • Motstandsnivåer: 8
 • Vekt: 27 kg
 • Maksimal brukervekt: 110 kg

Abilica Rower 20 er en enklere utgave av storebroren Abilica Rower 40, men byr fremdeles på god kvalitet til en lav pris.

Rower 20 er bygget på den samme rammen som Rower 40, men er ikke like kraftig, og har en lavere maksimal brukervekt (110 kg vs. 130 kg). Maskinen er enda litt mer kompakt når den er utslått, men måler identisk når den er sammenslått. Begge maskinene er ideelle for deg som har lite plass, og de kan enkelt flyttes rundt ved hjelp av de innebygde transporthjulene i front.

Abilica Rower 20 benytter magnetisk motstand for å regulere motstandsnivået, mens Rower 40 benytter en kombinasjon av luftbasert motstand og magnetisk motstand og har dermed mulighet til å generere endre tyngre og jevnere motstand. Fordelen med magnetisk motstand er til gjengjeld at den er nesten helt stillegående i bruk.

I front sitter en oversiktlig skjerm som viser treningsdata som tid, distanse, kaloriforbruk, rotak per minutt og totalt antall rotak. Du kan velge blant 8 ulike motstandsnivåer, samt nedtelling for tid og distanse.

I motsetning til Rower 40 kan ikke Rower 20 kobles til en ekstern pulsmåler for å se pulsen på skjermen.

Abilica Rower 20 er en fin romaskin for deg som ønsker et effektivt treningsapparat som ikke koster skjorta, har begrenset med plass, og som ønsker det mest mulig lettvint uten å måtte koble opp verken treningsapper eller pulsbelter.


Viktig å vite ved kjøp av en romaskin

Det finnes som nevnt mange ulike romaskiner, både i utseende, funksjon, bruk og opplevelse. Når du skal kjøpe en romaskin er det flere faktorer du bør vurdere for å finne en modell som passer best for deg og dine behov. Her er noen viktige ting å se etter:

 1. Størrelse og oppbevaring: Tenk på hvor mye plass du har tilgjengelig hjemme og hvor lett romaskinen kan oppbevares når den ikke er i bruk. De fleste romaskinen kan foldes sammen når de ikke er i bruk, men sjekk dette før du går til innkjøp.
 2. Vekt: Vekten på en romaskin sier noe om hvor stødig og solid den er, ikke minst hvor lett den er å flytte. Sjekk også at den maksimale brukervekten er høy nok til å dekke den tyngste brukeren.
 3. Kvalitet og holdbarhet: Kjøp en romaskin av høy kvalitet som er bygget for å vare. Sørg for at den er laget av solide materialer og at den er konstruert for å tåle mye og jevnlig bruk over tid.
 4. Komfort: Sørg for at setet og håndtakene på romaskinen er komfortable å sitte på og holde i over lengre tid.
 5. Motstandsnivåer: Romaskiner kan ha forskjellige motstandsnivåer der hver motstandsform har sine fordeler og ulemper. Det er derfor viktig at du vurderer hvilken type motstand som passer best for deg (luftmotstand, magnetisk motstand eller vannmotstand). Mer om dette kan du lese lengre ned på siden.
 6. Funksjoner og treningstjenester: Noen romaskiner kommer med ekstra funksjoner og treningstjenester, som for eksempel pulsmåling, integrerte treningsprogrammer, samt muligheten for å koble til ulike treningsapper og virtuelle treningstjenester.
 7. Garanti og service: Sørg for å kjøpe fra en pålitelig produsent/merkevare som tilbyr god garanti, og ikke minst butikk(!!!) som tilbyr god service.

Motstandssystem

Den største forskjellen ligger i hvilken type motstand som benyttes. De vanligste er magnetisk-, luft- og vannmotstand, eller en kombinasjon av magnet- og luft. Hver og en har noen fordeler og ulemper, og ikke minst egenskaper som gjør at det er lettere å anbefale den ene formen fremover den andre dersom du er ny innen romaskin som treningsform.

Magnetisk motstand
Romaskiner med magnetisk motstand bruker magneter for å skape motstand når du ror, og motstanden justeres vanligvis ved hjelp av en fjernkontroll, eller en skjerm på romaskinen. Magnetisk motstand er det vanligste motstandssystemet.

 • Fordeler: Svært stillegående, krever lite plass, kan ofte foldes sammen for å bli mer kompakt.
 • Ulemper: Gir ikke like realistisk rofølelse som luft- og vannmotstand.

Luftmotstand
Romaskiner med luftmotstand bruker en vifte som skaper motstand når du ror. Jo hardere du ror, jo mer motstand skaper viften. Ved luftmotstand er det altså luftstrømmen som skaper belastningen.

 • Fordeler: Gir en svært realistisk følelse av å ro, oppleves som jevnere og mykere.
 • Ulemper: Støyer mer enn magnetisk- og vannmotstand, samt skaper mye vind/luftdrag.

Magnet- og luftmotstand kombinert
Romaskiner med magnet- og luftmotstand kombinert gir gjerne mulighet for svært høy motstand, en realistisk følelse av å ro, samt muligheten til og foldes sammen. Ved kombinert magnet- og luftmotstand benyttes som regel den magnetiske motstanden ved lav belastning, og luftstrømmen når belastningen øker.

Romaskiner med kombinert magnet- og luftmotstand lar deg justere motstanden både ved hjelp av magneter og luft slik at du kan tilpasse motstanden etter egne behov. For eksempel kan du bruke luftmotstanden for å simulere roing i vann når du vil ha en mer realistisk treningsopplevelse, og bruke magnetisk motstand når du vil ha mer kontroll over motstanden ved å justere den mer nøyaktig.

Fordelen med hybrid-romaskiner er at de gir mer allsidige treningsmuligheter og kan tilpasses til ulike treningsbehov og preferanser. Ulempen kan være at de ofte er dyrere enn romaskiner med kun én type motstand, og at de kan være mer komplekse å bruke og vedlikeholde.

 • Fordeler: Mulighet for høy og jevn motstand, gir en mer realistisk rofølelse, oppleves som jevnere og mykere, ofte mulig å folde sammen.
 • Ulemper: Gjerne noe mer kostbar enn enn romaskiner med kun magnet- eller luftmotstand.

Vannmotstand:
Ikke overraskende benytter vannmotstand ekte vann som motstand. Motstanden genereres ved at et sett blader (ofte i glassfiber) på innsiden av en vanntank skyver unna vann. Mengden vann i tanken er avgjørende for motstanden. Jo jo mer vann, desto tyngre, og jo hardere du ror, jo mer motstand skaper vanntanken.

 • Fordeler: Gir en unik, realistisk følelse av ro. Jevn og myk bevegelse.
 • Ulemper: Maskinene krever ofte større plass ettersom de ikke lar seg folde like godt sammen. Motstanden er mer tungvint å justere. Vanntanken må fylles/tømmes ved jevne mellomrom, og krever dermed mer vedlikehold.

Hva slags motstand bør du velge?

Først og fremst, det finnes veldig gode romaskiner uansett om du velger en romaskin med magnet-, luft-, kombinert magnet- og luft, eller vannmotstand. Det viktigste er å vite hva du ønsker av funksjonalitet.

Romaskiner med vannmotstand var lenge det foretrukne valget blant eliteutøvere ettersom dette i stor grad simulerer opplevelsen du får ved å «ro på ekte». Men, det har sine mindre gode sider ved at det er litt mer tungvint. For eksempel krever de fleste romaskinen med vannmotstand at at du manuelt fyller/tapper vann i fra tanken for å endre motstand. Foruten om dette genereres motstanden etterhvert som du ror – altså jo raskere du ror, desto høyere motstand.

En romaskin med luftmotstand gir gjerne en svært realistisk følelse av å ro, samtidig som den har mulighet til å generere svært høy motstand. Derimot vil de også skape en del støy. Romaskiner med luftmotstand har ofte variabel motstand, noe som betyr at motstanden blir høyere jo raskere du ror. I tillegg har du fordelen av å manuelt kunne endre motstanden ved hjelpa vet motstandshjul/etc. slik at du enklere kan kontrollere motstanden.

Magnetisk motstand har fordelen av å være tilnærmet støyfri, og egner seg derfor godt dersom du bor i en leilighet der du har begrenset lyddemping mellom rom/etasjer, eller for eksempel dersom du ønsker å ro mens du har et spedbarn sovende i samme rom… Denne typen motstand er vanligere på rimeligere romaskiner, og er et godt alternativ som fremdeles bevarer en god rofølelse. Motstanden justeres manuelt ved hjelp av et dreiehjul, knapper, etc..


Andre viktige sjekkpunkter ved kjøp av romaskin

Foruten om motstandssystemet er det viktig at du velger en romaskin som faktisk er lang nok til den lengste brukeren. Enkelte maskiner kommer med ekstra lange skinner slik at de passer brukere godt over 2 meter. Det er også viktig at setet er behagelig, fotplatene bør kunne vinkles/tilpasses, og ekstra bonus er det om en romaskin kommer med stativ for nettbrett, en computer med forhåndsinstallerte programmer, m.m..

De fleste romaskiner er sammenleggbare slik at de kan oppbevares stående inntil veggen, eller liggende under f.eks. en seng.

NB: Husk underlagsmatte. Det bidrar til mindre støy, et mer stabilt underlag, og tar vare på gulvet. Dette er en rimelig investering i forhold til verdien du får.


Del gjerne:

Featured image for “Guide: Garmin foreslått treningsøkt”
29. april 2024 | Guider

Guide: Garmin foreslått treningsøkt

Garmin-klokker med funksjonen «Daglig foreslått treningsøkt» gir deg dagsferske treningsøkter basert på treningsstatus og dagsform. Her er det du må vite.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Guider

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Anbefalte artikler

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger”
7. februar 2024 | Guider

Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger

På jakt etter ny skallbekledning? Her får du oversikten over hva du bør se etter og hva du bør tenke over i valget av ny skalljakke og skallbukse.
Les mer
Featured image for “Oura Ring – En guide til alt du må vite”
27. januar 2024 | Guider

Oura Ring – En guide til alt du må vite

Oura Ring er markedets eldste og mest populære smart ring. Denne guiden gir deg svar på alt du behøver å vite om Oura Ring, og om det er riktig produkt for deg.
Les mer