Romaskin – Guide og anbefalinger 2023

23. november, 2021 (oppdatert 23. september 2023)
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger 2023”

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!

Romaskin er den minste og mest praktiske av alle treningsmaskiner og har den unike fordelen at du trener hele kroppen på en gang. Avhengig av hvor hardt du trekker i håndtakene med armene, eller sparker fra med beina, kan du selv avgjøre hvilke muskelgrupper du ønsker å fokusere på. En romaskin kan brukes til å kjøre lange og seige økter, eller korte og harde sprinter. Det er fantastisk allsidig, og ikke minst effektivt dersom du bruker den riktig.


Romaskiner kommer i enormt mange varianter, men grunnprinsippet er det samme – du får trent både overkropp og underkropp på en gang, og det er enormt effektive treningsapparater.

Nederst i artikkelen, under anbefalingene, finner du mer informasjon over hva du bør tenke over før du investerer i en romaskin. Det finner du ut ved å trykke her: Viktig å vite før kjøp av en romaskin.


Undertegnede har ikke testet hver eneste romaskin som nevnes her, men har etter mange år i treningsbransjen god kunnskap om romaskiner generelt, hva som er viktig å se etter, og hvilke komponenter som ofte svikter på en romaskin av dårlig kvalitet. Hver romaskin i anbefalingene under er produsert i høy kvalitet og kommer fra forhandlere du kan stole på.

Få med deg disse guidene:


Romaskin – Anbefalte produkter

Rekkefølgen på de ulike modellene er nærmest ubetydelig. Samtlige modeller er svært gode, og det viktigste er at du finner en romaskin som passer deg.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Premium romaskin

  1. NordicTrack RW 700
  2. Concept2 RowErg PM5
  3. XEBEX Air Rower 2
  4. Assault AirRower Elite
  5. JTC Active Air Rower
  6. Masterfit TP 900
  7. First Degree Fitness Apollo Plus
  8. Master Fitness Master RX4060
  9. inSPORTline Rivu

Budsjett romaskin

  1. JTC Air Rower Pro
  2. Hammer Cobra XTR Plus II
  3. Abilica TurbineRower
  4. Abilica WinRower 2.0
  5. Nordic Row 250
  6. Nordic 205 Rower
  7. Infico E2 romaskin (Test her)

Anbefalt PREMIUM romaskin

1. NordicTrack RW 700


  • Motstand: Kombinert magnet- og luft
  • Programmer: Ja. 1 måned prøvemedlemsskap iFit inkludert.
  • Motstandsnivåer: 26 digitale + 10 manuelle
  • Vekt: 47 kg
  • Maksimal brukervekt: 115 kg
NordicTrack RW700

NordicTrack RW 700 er en rimeligere av toppmodellen RW 900, men RW 700 er nok fremdeles mer enn nok for 99% av kjøperne. Forskjellen ligger enkelt hovedsaklig i størrelsen på skjermen, men begge bomaskinene har de samme suverene egenskapene.

RW 700 «tar treningen til et nytt nivå», og klarer på en merkelig måte å levere på nesten alle punkter. Rammen er dønn solid og stabil, men likevel tar romaskinen liten plass når den foldes sammen. Et ergonomisk utformet sete og håndtak, samt justerbare fotplater, bidrar til optimal kraftoverføring.

NordicTrack sitt patenterte SMR (Silent Magnetic Resistance) motstandssystem beviser at magnetmotstand ikke bare er stillegående, men også kan levere svært jevn og høy motstand. Totalt kan du velge mellom 26 digitale motstandsnivåer, samt manuell justering av luftmotstand for ytterligere 10 nivåer.

Der NordicTrack 900 serverer kommer med en kolossal 22″ stor skjerm, har NordicTrack RW 700 en mer overkommelig 10″ stor roterbar touchskjerm. Dette gjør det mulig å dreie skjermen i ulike retninger avhengig av hva slags aktivitet du ønsker å utføre. Skjermen viser alt av nødvendig treningsdata, og støtten for ekstern pulssensor gjør at du kan trene etter nøyaktig pulsmålinger. All data fra treningsøkta lastes automatisk inn i treningsapper som Garmin Connect, Strava, Apple Health og Google Fit.

Med treningsplattformen iFit inkludert kan du oppleve virtuell trening på sitt beste. Ro på elver og innsjøer over hele verden, konkurrer mot andre, eller følg oppsatte treningsprogrammer fra dyktige coacher som hjelper deg til fremgang i treningsarbeidet. Den digitale motstanden åpner opp for at maskinen automatisk kan justere motstanden for deg uten at du trykker, eller skrur på noe som helst.

NordicTrack RW 700 er en romaskin for deg som stiller store krav til utstyret, bruker roing som en stor del av treningen, ønsker en realistisk og god rofølelse, og ikke minst mulighet til å ta i bruk virtuell trening som en del av treningsopplevelsen. Velger du å ta i bruk iFit får du også tilgang til både styrke-, mobilitets- og kondisjonsprogrammer av alle slag.


2. Concept2 RowErg PM5


  • Motstand: Luftmotstand
  • Programmer: Ja
  • Motstandsnivåer: 10
  • Vekt: 29,48 kg
  • Maksimal brukervekt: 225 kg
Concept2 Model D

Concept2 RowErg PM5 er verdenskjent for sin enestående kvalitet og realistiske rofølelse, og brukes av en rekke olympiske roere og eliteutøvere. Denne modellen leveres i tillegg to ulike modeller (D PM5 og E PM5) slik at du kan velge mellom høy og lav sittehøyde (35 cm eller 50 cm). Den økte setehøyden gjør det litt enklere å gå av/på maskinen, mens en lavere setehøyden kan gi en mer realistisk følelse av å ro.

Concept2 RowErg PM5 er bygget på ekstremt solid ramme med et smart design som gjør maskinen utrolig kompakt når den foldes sammen. Maskinen benytter luft som motstand og er i stand til å gi en svært realistisk følelse av å ro, samt generere meget høy og jevn motstand. Luftmotstand lager som regel mer støy enn romaskiner med vann- og magnetisk motstand, men Concept2 RowErg PM5 er blant de mest stillegående i sin klasse. Luftstrømmen kan enkelt justeres og tilpasses egne preferanser slik at du ror på ulike motstandsnivåer.

Concept2 er kjent for den kraftige og oversiktlige PM5 skjermen som holder deg oppdatert på alt av treningsdata og lar deg velge mellom ulike treningsprogrammer. Det finnes også modeller med skjermer som PM3 og PM4, men PM5 har i større grad tatt over for begge to. Den største forskjellen ligger i hvilken pulssensor som er mulig å koble til. Der PM3 var/er begrenset til Bluetooth og PM4 var/er begrenset til ANT+, så støtter Concept2 RowErg PM5 både Bluetooth og ANT+.

Et av de morsomste programmene er kanskje «Race Boat-programmet» som lar deg konkurrere med andre båter som er synlige på skjermen. Du får også mulighet til å koble til mobil eller nettbrett via Bluetooth slik at du kan koble til over 30 ulike treningsapper som byr på alt fra treningsprogrammer, treningsøkter, coaching fra dyktige trenere, eller virtuell trening. Kort fortalt er mulighetene enorme, og Concept2 RowErg PM5 kan tilby noe for både nybegynnere og eliteutøvere.

Alle dataen lagres på et internminne, men kan også lagres på en minnepinne og overføres til en PC, online treningsdagbok, etc.. Concept2 RowErg PM5 inkluderer et praktisk stativ for å feste mobil/nettbrett under skjermen.

Maskinen kommer justerbare fotstøtte og ergonomiske håndtak slik at du lettere kan finne en komfortabel sittestilling. Merk at dersom du har en indre beinlengde på over 96,5 cm, anbefaler Concept2 at du velger ekstra skinnelengde.

Concept2 RowErg PM5 er en gjennomført solid og funksjonell romaskin, og maskinen som mange eliteutøvere selv foretrekker. Prisen er også god, og totalt sett er RowErg PM5 et meget godt kjøp uansett erfaring og ambisjoner. Her får du en romaskin du ikke vokser ut av.


3. XEBEX Air Rower 2

  • Motstand: Luft / Magnet
  • Programmer: Ja
  • Motstandsnivåer: 8
  • Vekt: 46 kg
  • Maksimal brukervekt: 225 kg

XEBEX er langt i fra like kjent som «referansemodellen» Concept 2, men det er ingen grunn til at produktene deres ikke fortjener like mye skryt.

XEBEX Air Rower 2 hører til blant de virkelig gode romaskinene, og retter seg mot deg som ønsker det beste utstyret til egentrening. I likhet med Concept 2 benytter begge romaskinene «variabel luftmotstand» over 10 nivåer og er bygget på det samme prinsippet som gir tilnærmet den samme romfølelsen. Det er denne typen motstand som benyttes av verdenseliten, og innebærer at jo mer du tar i, desto høyere motstand. Et annet viktig punkt er at dette eliminerer dødpunkter slik at du både øker treningseffekten, samtidig som romfølelsen blir mer realistisk. Ønsker du å benytte mer tradisjonell motstand, så kan magnetisk motstand med 8 nivåer legges til manuelt.

XEBEX har fokus på kvalitet og lager mange produkter som er tilpasset bruk i treningssentre. XEBEX Air Rower 2 er bygget for langvarig og tung bruk, benytter et svært slitesterk kjede i rustfritt stål, og er robottestet med 1 million åretak uten at dette hadde noen negativ påvirkning på romaskinen. Air Rower 2 er bygget på en solid stålramme, benytter en høykvalitets aluminiumskinne og robust plastikk. Denne utgaven tilsvarer den samme høyden som den dyreste av Concept-modellene, noe som kan være en fordel for høye personer, eller dersom du generelt har problemer med beina. Setet er ergonomisk utformet, og både sete og håndtak har ekstra polstring. Fotplatene er utstyrt med antiskli-mønster og er enkle å tilpasse.

I likhet med flere av XEBEX sine produkter så støtter XEBEX Air Rower 2 Bluetooth og kan kobles til treningsapper som utvider treningsopplevelsen. Ved hjelp av Kinomap vil du kunne finne mengder av videoer av ro-opplevelser fra hele verden. En stor, lettlest og bakgrunnsbelyst computer viser info om SPM (strokes per minute), puls med fargekoder, watt med fargekoder, tid/500 m, distanse, åretak pr. minutt, kalorier, totalt antall åretak, tid, eller et valgfritt oppsett. Det er også mulig å velge blant flere programmer, hvorav; Quick start Racing, intervall/tabata, tidsmål, distansemål, kalorimål, åretaksmål, pulsbasert program.

XEBEX Air Rower 2 benytter en trådløs pulsmottaker som støtter både Bluetooth, ANT+ og 5kHz. Du kan dermed benytte nesten et hvilket som helst pulsbelte/pulssensor for å måle puls. (Kjøpes separat). Når maskinen ikke er  bruk kan den enkelt foldes sammen og flyttes ved hjelp av transporthjulene. Når du igjen tar maskinen i bruk, vil computeren starte automatisk.

Lever du i troen om at Concept2 er det eneste som gjelder, så er det bare å tro om igjen. XEBEX Air Rower 2 gir deg samme kvalitet (om ikke bedre?) til en lavere pris. Her får du kvalitet og funksjonalitet som varer.


4. Assault AirRower Elite


  • Motstand: Luftmotstand
  • Programmer: Ja
  • Motstandsnivåer:
  • Vekt: 92 kg
  • Maksimal brukervekt: 160 kg

Assault er en av de virkelig store merkevarene innen treningsutstyr, og med Assault AirRower Elite, beviser de at de kan kan konkurrere om å ha de beste romaskinene på markedet.

Assault AirRower Elite er utviklet i samarbeid med profesjonelle idrettsutøvere og er designet for å tåle den høy intensive bruken som er vanlig i kommersielle miljøer som treningssentre og bedriftssentre. Dette er en solid romaskin, bygget som et slagskip som skal tåle alt av juling. Egenvekten på hele 92 kg bidrar til at den står støtt under intensive økter, og hver monstre detalj er gjennomtenkt for en mest mulig komfortabel opplevelse.

Setet er ergonomisk utformet og designet for å kunne benytte ulike grep, setet er låsbart og svettebestandig, mens de solide fotplatene i stål er store og enkle å justere.

Asssault AirRower Elite benytter luftbasert motstand og et dual-basert drivsystem som består av både kjeder og reimdrift. Dette bidrar til en jevn og fleksibel rofølelse, samt mulighet for «uendelig» motstand. Maskinen er selvgenererende og er dermed ikke avhengig av strøm for å kunne brukes. Motstandsnivået justeres automatisk ut fra intensiteten på roingen. Jo hardere du ror, desto høyere blir motstanden. Dette gjør maskinen ideell for både nybegynnere og virkelig erfarne.

Maskinen kommer med en stor og oversiktlig computer som viser info som tid, hastighet, distanse, antall trekk per minutt, kaloriforbruk, watt og puls. Støtte for Bluetooth og ANT+ gjør at du kan koble AirRower Elite til en ekstern pulssensor for å få opp puls på skjermen. Du vil da også kunne dra nytte av flere av de integrerte programmene som blant annet HR og kalorimål, eller distanse- og tidsmål, og ulike intervaller. Det er også mulig å koble romaskinen til ulike treningsapper på mobilen/nettbrettet for å ta i bruk ulike treningstjenester.

Maskinen er tung, men de innebygde transporthjulene gjør det enkelt å flytte maskinen rundt. Den kan også oppbevares vertikalt slik at den tar minimalt med plass når den ikke er i bruk. Merk også at romaskiner med luftmotstand ikke er like stillegående som romaskiner med vann- eller magnetisk motstand.

Asssault AirRower Elite er en topp valg for deg som ønsker en solid romaskin som skal brukes mye, og gjerne av flere. AirRower Elite vil tåle intensiv bruk over mange år, og det smarte drivssystemet bidrar til en realistisk rofølelse. 


5. JTC Active Air Rower


  • Motstand: Luft
  • Programmer: Ja. Kompatibel med FitShow.
  • Motstandsnivåer: 10
  • Vekt: 32 kg
  • Maksimal brukervekt: 220 kg
romaskin

JTC Active Air Rower hører til Sportgymbutikken sin eget merkevare, og leverer både høy kvalitet og svært god valuta for pengene. Sportgymbutikken er en kvalitetsbutikk som legger mye arbeid i produktene, og som du kan føle deg trygg på å handle fra.

Active Air Rower er sannsynligvis en av de kraftigste romaskinene du får kjøpt. Denne saken takler en maksimal brukervekt på 220 kg, har en ekstra kraftig ramme, et nærmest vedlikeholdsfritt håndtak i forniklet stål, kraftige fotstropper, og luftmotstand med regulering over 10 nivåer.

Active Air Rower støtter Bluetooth og er kompatibel med treningsapper FitShow som lar deg opprette egne treningsøkter, følge ferdige treningsprogram, ro i «ekte» landskap på elver og innsjøer verden over, og ikke minst konkurrere med andre. Romaskinen støtter også bruk av ekstern pulssensor, og den 7″ store skjermen viser alt du trenger av treningsdata.

Air Rower kan enkelt slåes sammen slik at den tar minimalt med plass. Er du ute etter en bunnsolid romaskin som tåler mye juling, tåler høy brukervekt og ikke minst byr på høy motstand? Da er Active Air Rower et godt alternativ.


6. Masterfit TP 900


  • Motstand: Luft
  • Programmer: 8
  • Motstandsnivåer: 9
  • Vekt: 40 kg
  • Maksimal brukervekt: 150 kg
romaskin test

Har du googlet «romaskin» har du sikkert fått mange treff på Concept2 maskinene. TP 900 er omtrent det nærmeste du kommer og byr på enestående kvalitet og ytelse. Toppscore og gode tilbakemeldinger fra aktive brukere understreker hvor god denne romaskinen er.

En stødig og kraftig ramme, 9 motstandsnivåer regulert av luftmotstand, 8 forhåndsinnstilte programmer med mulighet for både intervaller og langkjøring, og en bakgrunnsbelyst og lettlest skjerm med oversikt over alt du trenger. Masterfit TP 900 støtter også bruk av ekstern pulssensor slik at du kan koble til et pulsbelte for nøyaktig måling av puls og speiling av pulsen på skjermen, og du kan feste mobilen på toppen over skjermen.

TP 900 har en maks brukervekt på 150 kg og tåler mye juling. En flott romaskin for den aktive bruker, og dersom det er flere i hjemmet som skal trene på romaskinen.


7. First Degree Fitness Apollo Plus


  • Motstand: Vann
  • Programmer: 0
  • Motstandsnivåer: 4
  • Vekt: 33 kg
  • Maksimal brukervekt: 150 kg

First Degree Fitness har et godt rykte i romiljøet, og er kjent for å produsere produkter som kombinerer stil, funksjon og robusthet med en unik følelse av å ro på ekte vann. First Degree Fitness utvikler alle modellene i samarbeid med profesjonelle roere, og brukes av flere elite utøvere over hele verden.

First Degree Fitness Apollo Plus er toppmodellen blant romaskinene, og kanskje en av de mest forseggjorte romaskinene på markedet. Selve rammen er produsert i ekte Amerikansk ask, og skinnene er forsterket med stål for ekstra slitestyrke og minimal friksjon når setet glir over skinnene. Til tross for den lave egenvekten på 33 kg, er det likevel snakk om en solid og stødig romaskin. De doble skinnene sørger for økt stabilitet, og den maksimale brukervekten er på solide 150 kg

Både håndtak og set er ergonomisk utformet for maksimal komfort under lange økter, og den høye seteplasseringen gjør det enkelt å komme på/av maskinen. Fotplatene er solide, og kan justeres slik de passer ulike skostørrelser.

First Degree Fitness Apollo Plus benytter vannmostand, og har som flere av First Degree Fitness sine maskiner et ekstra ess i ermet. Det normale for romaskiner med vannmotsand er at «jo hardere du ror, desto mer motstand genereres», og for å endre motstand, må det fylles på, eller tappes ut vann. Dette gjelder også for First Degree Fitness Apollo Plus, men modellen kommer med en dobbel tank som gjør det mulig å endre nivået på vannmengden ved å dreie på et dreiehjul som lar deg velge mellom fire ulike motstandsnivåer. Dette gjør det mye enklere for flere i familien å benytte samme maskin.

First Degree Fitness har også sørget for å nærmest total eliminere dødpunktene takket være den smarte plasseringen av «bladet» som gir motstand mot vannet. Bevegelsen er dermed jevn gjennom hele draget, og treningseffekten øker tilsvarende.

Maskinen kommer med en bakgrunnsbelyst computer som viser treningsinfo som tid, distanse, 500 splittid, rotak per minutt, kalorier per time og watt. Det er også flere forhåndsinstallerte programmer som baserer seg på puls, men om disse skal taes i bruk, krever det et ekstra adapter som kobles til via en USB-port på computeren. Dette er en enkel prosess som gjør det mulig å benytte et ukodet pulsbelte som for eksempel Polar H10. Om ønskelig kan det kobles til en mobil/nettbrett for å ta i bruk treningsprogrammer fra tjenester som Zwift, Kinomap, etc..

Når First Degree Fitness Apollo Plus ikke er i bruk, kan den settes opp loddrett inntil en vegg slik at den tar. Minimalt med plass. Transporthjul gjør det enkelt å flytte romaskinen mellom ulike rom.

First Degree Fitness Apollo Plus er en toppmodell for deg som ønsker en solid og pen romaskin med en svært realistisk rofølelse. Maskinen er kostbar, og for nybegynnere finnes det rimeligere alternativer som vil være et bedre alternativ. Men her får du noe av det beste som finnes, og kanskje noe av det mest elegante.


8. Master Fitness Master RX6040


  • Motstand:Luft- og magnetmotstand
  • Programmer: 12
  • Motstandsnivåer:
  • Vekt: 43 kg
  • Maksimal brukervekt: 150 kg
Master Fitness Master RX6040

Master Fitness Master RX6040 er en oppdatert utgave av den svært populære Master Fitness Master 6040. RX-modellen har fått en ny utforming der du sitter høyere når du ror, samtidig som at selve robevegelsen er enda jevnere og mer realistisk.

Master Fitness Master RX6040 er først og fremst en solid romaskin konstruert for å tåle mye bruk over mange år, og har også vært en romaskin tilegnet treningsstudioer. Maskinen benytter en kombinasjon av luft- og magnetmotstand, som både gir høy motstand, og samtidig reduserer støynivået sammenlignet med et rent luftbasert motstandssystem. RX6040 kan foldes sammen, og de integrerte transporthjulene gjør den enkel å flytte.

En stor fordel med Master Fitness Master RX6040 er den lange skinnen som gjør det komfortabelt for personer opptil 200 cm lengde å bruke romaskinen. Både sete og håndtak er ergonomisk utformet for best mulig komfort, og håndtaket har i tillegg en smart fjernkontroll innebygd for enkel justering av motstand.

Master Fitness Master RX6040 kommer med en liten, men kraftig computer som viser info som tid, hastighet, avstand, rotak per minutt, kalorier, puls og watt. Du kan velge blant 12 forhåndsinnstilte programmer, og med ekstra tilbehøret Master RX4060 Bluetooth Dongle kan du koble RX6040 til mobilen/nettbrettet å ta i bruk ulike treningsapper som iConsole+. Pulsmåling er tilgjengelig via ekstern pulssensor, men dette må kjøpes separat.

Master Fitness Master RX6040 er en gjennomført solid romaskin, og dersom du investerer noen hundrelapper ekstra i Bluetooth-dongelen, har du en svært kraftig og velutstyrt romaskin som vil dekke de aller fleste behov å holde i mange år.


9. inSPORTline Rivu


  • Motstand: Kombinert magnet- og luft
  • Programmer: 17
  • Motstandsnivåer: 16
  • Vekt: 36 kg
  • Maksimal brukervekt: 150 kg
romaskin

inSPORTline Rivu leverer en flott romaskin som balanserer ytelse og pris godt. Dette er en kraftig romaskin bygget for å tåle mye bruk og stor belastning. Den kraftige konstruksjonen tåler en maksimal brukervekt på 150 kg, mens den ekstra lange alu-skinnen gjør det mulig for personer opptil 2 meter å ro komfortabelt.

inSPORTline Rivu kommer med et relativt lett svinghjul på kun 3 kg, men den spesielle 1:4:6 girutvekslingen gjør at det i utgangspunktet lette svinghjulet leverer motstand sammenlignet med langt tyngre svinghjul. Den lave vekten bidrar også til en lavere totalvekt på romaskinen, mens den kombinerte magnet- og luftmotstanden med 16 ulike motstandsnivåer sørger for høy motstand og lite støy.

I front sitter en bakgrunnsbelyst computer som viser tid, hastighet, distanse, antall trekk, trekk per minutt, motstand, tid per 500 m, puls, kaloriforbruk og watt. Du kan velge blant 17 forhåndsinstallerte programmer, og benytte deg av pulsbelte som følger med på kjøpet.

Du går glipp av nettbrett-stativet som ville vært veldig praktisk, samt integrert Bluetooth, men ellers er inSPORTline Rivu en meget godt utstyrt romaskin. Dette er en romaskin som vil tilfredsstille mange selv kravstore brukere.


Anbefalt BUDSJETT romaskin


1. JTC Air Rower Pro


  • Motstand: Luft
  • Programmer: Ja. Kompatibel med FitShow.
  • Motstandsnivåer: 10
  • Vekt: 29 kg
  • Maksimal brukervekt: 220 kg
JTC Air Rower Pro

JTC Air Rower Pro hører til Sportgymbutikken sin eget merkevare, og leverer både høy kvalitet og svært god valuta for pengene. Sportgymbutikken er en kvalitetsbutikk som legger mye arbeid i produktene, og som du kan føle deg trygg på å handle fra.

JTC Air Rower Pro er bygget på en solid aluminiumsramme, men ivaretar samtidig et rent design som gjør at den ikke tar mer plass enn nødvendig. Romaskinen benytter luftmotstand for en mest mulig realistisk rofølelse, og lar deg justere motstanden over 10 nivåer.

I front sitter en lettlest 7″ computer som viser info om tid, distanse, kaloriforbruk, antall trekk, trekk per minutt, puls og watt, samt lar deg velge mellom 2 stk intervall-programmer (20-10 og 10-20) og en recovery-test. Air Rower pro støtter bruk av ekstern pulssensor (5khz) slik at du får pulsen din opp på skjermen, og kan i tillegg brukes med treningsappen som som FitShow som lar deg opprette egne treningsøkter, følge ferdige treningsprogram, ro i «ekte» landskap på elver og innsjøer verden over, og ikke minst konkurrere med andre.

Vekten på JTC Air Rower Pro er relativt lav (kun 29 kg), men den takler likevel en maksimal brukervekt på 220 kg. Kjedet til håndtaket består av forniklet stål som krever svært lite vedlikehold, og fotstøttene er utstyrt med justerbare sikkerhetsstropper som holder føttene på plass under hele treningen.

JTC Air Rower Pro kan enkelt slåes sammen slik at den tar minimalt med plass, og trilles bort ved hjelp av de innebygde transporthjulene.

Ønsker du mest mulig valuta for pengene, en solid romaskin som gjør det enkelt å komme i gang med treningen, og som i tillegg kan by på ekstra funksjonalitet gjennom tilkoblede treningsapper? Da er JTC Air Rower Pro et godt valg.


2. Hammer Cobra XTR Plus II


  • Motstand: Magnet
  • Programmer: 0
  • Motstandsnivåer: 8
  • Vekt: 27 kg
  • Maksimal brukervekt: 110 kg
romaskin

Hammer Cobra XTR Plus II er sannsynligvis en av de rimeligste romaskinene som tilbyr virtuell trening gjennom plattformene Kinomap og BitGym. På den 5″ store touchskjermen kan du oppleve hvordan det er å bevege seg fremover på elver og sjøer mens du ror, og ikke minst konkurrere med andre deltakere fra hele verden. Det er også 20 forhåndsinstallerte programmer, et eget stativ for nettbrett og Bluetooth-støtte som åpner for å koble til en ekstern pulssensor.

Magnetisk motstand med 16 nivåer, solid reimdrift, et ergonomisk utformet sete og håndtak, sklisikre fotplater og et kompakt design for enkel oppbevaring, gjør Hammer Cobra XTR Plus II til en fin romaskin i budsjettklassen.


3. Abilica TurbineRower


  • Motstand: Luft
  • Programmer: 0
  • Motstandsnivåer: 8
  • Vekt: 35 kg
  • Maksimal brukervekt: 130 kg
Abilica TurbineRower

Abilica TurbineRower er en enkel og solid romaskin som det nesten er uunngåelig å ikke nevne. Dette er langt i fra noen «killer» romaskin med mengder av funksjoner, men du får en solid romaskin med jevn og god motstand.

Abilica TurbineRower benytter luftmotstand som gir jevn og høy motstand. Totalt kan du velge blant 8 ulike motstandsnivåer, men det er ingen dedikerte treningsprogram. En enkel computer viser info om tid, distanse, antall rotak, etc.. En lang aluminiumskinne bidrar til jevne bevegelser med minimal friksjon.

Maskinen har en egenvekt på 35 kg, er bygget i solid utførelse, og tåler en maksimal brukervekt på 130 kg. Rammen er sammenleggbar for enkel oppbevaring, og transportshjul under føttene gjør det enkelt å flytte romaskinen mellom ulike rom.

Abilica TurbineRower gir deg enkelt og greit det du trenger, og i en solid utførelse. Her får du en romaskin du kan stole på.


4. Abilica WinRower 2.0


  • Motstand: Magnet
  • Programmer: 12
  • Motstandsnivåer: 16
  • Vekt: 33 kg
  • Maksimal brukervekt: 130 kg
Abilica Winrower II

Abilica WinRower 2.0 er en enkel og fin romaskin med akkurat passe med funksjoner og komfort. Her får du en stillegående romaskin med magnetisk motstand, 16 motstandsnivåer, 12 treningsprogrammer, støtte for ekstern pulssensor, og en enkel skjerm med visning av de viktigste treningsdataene. WinRower 2.0 lar seg enkelt folde sammen når den ikke er i bruk, og tar dermed minimalt med plass. En veldig fin romaskin som egner seg godt til nybegynnere, eller til den som bruker romaskin som del av variert trening.


5. Nordic Row 250


  • Motstand: Magnet
  • Programmer: Ja
  • Motstandsnivåer: 16
  • Vekt: 27 kg
  • Maksimal brukervekt: 110 kg
Nordic 250 Rower

Nordic Row 250 erstatter storselgeren Nordic Row 200 og leverer enkelt og greit mye romaskin for pengene. Maskinen er enkel i bruk, har et kompakt design, stabil konstruksjon, stillegående magnetmotstand med 16 ulike motstandsnivåer (dobbelt fra tidligere) for jevn og tung motstand, og en ekstra lang skinne som gjør romaskinen egnet selv for personer over 190 cm. Displayet kan vise 6 ulike treningsdata, og plassert strategisk slik at det hele tiden er synlig mens du ror. I likhet med sin forgjenger mangler Row 250 dessverre stativ til nettbrett, og det er ingen mulighet for å koble til puls. Sett bort fra dette får du en god romaskin som tåler daglig bruk og gjør det enkelt å komme i gang med treningen.


6. Nordic 205 Rower


  • Motstand: Magnet
  • Programmer: 0
  • Motstandsnivåer: 8
  • Vekt: 27 kg
  • Maksimal brukervekt: 110 kg
Nordic 205 Rower

Nordic 205 Rower er den rimeligste romaskinen jeg vil anbefale, men til tross for lav pris så gjør den seg fortjent til en plass på listen. Enkel i bruk, et kompakt design, stabil konstruksjon, stillegående magnetmotstand med 8 ulike motstandsnivåer, et svinghjul på 6 kg byr på jevn og tung motstand, og en ekstra lang skinne som gjør romaskinen egnet selv for personer over 190 cm, gjør Nordic 205 Rower til en flott innstegsmodell. Displayet er lite, og kan være utfordrende å lese, men viser deg de viktigste treningsdataene. Row 200 mangler dessverre stativ til nettbrett. Og ikke minst – den er rimelig.


Viktig å vite ved kjøp av en romaskin

Det finnes som nevnt mange ulike romaskiner, både i utseende, funksjon, bruk og opplevelse. Når du skal kjøpe en romaskin er det flere faktorer du bør vurdere for å finne en modell som passer best for deg og dine behov. Her er noen viktige ting å se etter:

  1. Størrelse og oppbevaring: Tenk på hvor mye plass du har tilgjengelig hjemme og hvor lett romaskinen kan oppbevares når den ikke er i bruk. De fleste romaskinen kan foldes sammen når de ikke er i bruk, men sjekk dette før du går til innkjøp.
  2. Vekt: Vekten på en romaskin sier noe om hvor stødig og solid den er, ikke minst hvor lett den er å flytte. Sjekk også at den maksimale brukervekten er høy nok til å dekke den tyngste brukeren.
  3. Kvalitet og holdbarhet: Kjøp en romaskin av høy kvalitet som er bygget for å vare. Sørg for at den er laget av solide materialer og at den er konstruert for å tåle mye og jevnlig bruk over tid.
  4. Komfort: Sørg for at setet og håndtakene på romaskinen er komfortable å sitte på og holde i over lengre tid.
  5. Motstandsnivåer: Romaskiner kan ha forskjellige motstandsnivåer der hver motstandsform har sine fordeler og ulemper. Det er derfor viktig at du vurderer hvilken type motstand som passer best for deg (luftmotstand, magnetisk motstand eller vannmotstand). Mer om dette kan du lese lengre ned på siden.
  6. Funksjoner og treningstjenester: Noen romaskiner kommer med ekstra funksjoner og treningstjenester, som for eksempel pulsmåling, integrerte treningsprogrammer, samt muligheten for å koble til ulike treningsapper og virtuelle treningstjenester.
  7. Garanti og service: Sørg for å kjøpe fra en pålitelig produsent/merkevare som tilbyr god garanti, og ikke minst butikk(!!!) som tilbyr god service.

Motstandssystem

Den største forskjellen ligger i hvilken type motstand som benyttes. De vanligste er magnetisk-, luft- og vannmotstand, eller en kombinasjon av magnet- og luft. Hver og en har noen fordeler og ulemper, og ikke minst egenskaper som gjør at det er lettere å anbefale den ene formen fremover den andre dersom du er ny innen romaskin som treningsform.

Magnetisk motstand
Romaskiner med magnetisk motstand bruker magneter for å skape motstand når du ror, og motstanden justeres vanligvis ved hjelp av en fjernkontroll, eller en skjerm på romaskinen. Magnetisk motstand er det vanligste motstandssystemet.

  • Fordeler: Svært stillegående, krever lite plass, kan ofte foldes sammen for å bli mer kompakt.
  • Ulemper: Gir ikke like realistisk rofølelse som luft- og vannmotstand.

Luftmotstand
Romaskiner med luftmotstand bruker en vifte som skaper motstand når du ror. Jo hardere du ror, jo mer motstand skaper viften. Ved luftmotstand er det altså luftstrømmen som skaper belastningen.

  • Fordeler: Gir en svært realistisk følelse av å ro, oppleves som jevnere og mykere.
  • Ulemper: Støyer mer enn magnetisk- og vannmotstand, samt skaper mye vind/luftdrag.

Magnet- og luftmotstand kombinert
Romaskiner med magnet- og luftmotstand kombinert gir gjerne mulighet for svært høy motstand, en realistisk følelse av å ro, samt muligheten til og foldes sammen. Ved kombinert magnet- og luftmotstand benyttes som regel den magnetiske motstanden ved lav belastning, og luftstrømmen når belastningen øker.

Romaskiner med kombinert magnet- og luftmotstand lar deg justere motstanden både ved hjelp av magneter og luft slik at du kan tilpasse motstanden etter egne behov. For eksempel kan du bruke luftmotstanden for å simulere roing i vann når du vil ha en mer realistisk treningsopplevelse, og bruke magnetisk motstand når du vil ha mer kontroll over motstanden ved å justere den mer nøyaktig.

Fordelen med hybrid-romaskiner er at de gir mer allsidige treningsmuligheter og kan tilpasses til ulike treningsbehov og preferanser. Ulempen kan være at de ofte er dyrere enn romaskiner med kun én type motstand, og at de kan være mer komplekse å bruke og vedlikeholde.

  • Fordeler: Mulighet for høy og jevn motstand, gir en mer realistisk rofølelse, oppleves som jevnere og mykere, ofte mulig å folde sammen.
  • Ulemper: Gjerne noe mer kostbar enn enn romaskiner med kun magnet- eller luftmotstand.

Vannmotstand:
Ikke overraskende benytter vannmotstand ekte vann som motstand. Motstanden genereres ved at et sett blader (ofte i glassfiber) på innsiden av en vanntank skyver unna vann. Mengden vann i tanken er avgjørende for motstanden. Jo jo mer vann, desto tyngre, og jo hardere du ror, jo mer motstand skaper vanntanken.

  • Fordeler: Gir en unik, realistisk følelse av ro. Jevn og myk bevegelse.
  • Ulemper: Maskinene krever ofte større plass ettersom de ikke lar seg folde like godt sammen. Motstanden er mer tungvint å justere. Vanntanken må fylles/tømmes ved jevne mellomrom, og krever dermed mer vedlikehold.

Hva slags motstand bør du velge?

Først og fremst, det finnes veldig gode romaskiner uansett om du velger en romaskin med magnet-, luft-, kombinert magnet- og luft, eller vannmotstand. Det viktigste er å vite hva du ønsker av funksjonalitet.

Romaskiner med vannmotstand var lenge det foretrukne valget blant eliteutøvere ettersom dette i stor grad simulerer opplevelsen du får ved å «ro på ekte». Men, det har sine mindre gode sider ved at det er litt mer tungvint. For eksempel krever de fleste romaskinen med vannmotstand at at du manuelt fyller/tapper vann i fra tanken for å endre motstand. Foruten om dette genereres motstanden etterhvert som du ror – altså jo raskere du ror, desto høyere motstand.

En romaskin med luftmotstand gir gjerne en svært realistisk følelse av å ro, samtidig som den har mulighet til å generere svært høy motstand. Derimot vil de også skape en del støy. Romaskiner med luftmotstand har ofte variabel motstand, noe som betyr at motstanden blir høyere jo raskere du ror. I tillegg har du fordelen av å manuelt kunne endre motstanden ved hjelpa vet motstandshjul/etc. slik at du enklere kan kontrollere motstanden.

Magnetisk motstand har fordelen av å være tilnærmet støyfri, og egner seg derfor godt dersom du bor i en leilighet der du har begrenset lyddemping mellom rom/etasjer, eller for eksempel dersom du ønsker å ro mens du har et spedbarn sovende i samme rom… Denne typen motstand er vanligere på rimeligere romaskiner, og er et godt alternativ som fremdeles bevarer en god rofølelse. Motstanden justeres manuelt ved hjelp av et dreiehjul, knapper, etc..

Andre viktige sjekkpunkter ved kjøp av romaskin

Foruten om motstandssystemet er det viktig at du velger en romaskin som faktisk er lang nok til den lengste brukeren. Enkelte maskiner kommer med ekstra lange skinner slik at de passer brukere godt over 2 meter. Det er også viktig at setet er behagelig, fotplatene bør kunne vinkles/tilpasses, og ekstra bonus er det om en romaskin kommer med stativ for nettbrett, en computer med forhåndsinstallerte programmer, m.m..

De fleste romaskiner er sammenleggbare slik at de kan oppbevares stående inntil veggen, eller liggende under f.eks. en seng.

NB: Husk underlagsmatte. Det bidrar til mindre støy, et mer stabilt underlag, og tar vare på gulvet. Dette er en rimelig investering i forhold til verdien du får.


Del gjerne:

Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…
Featured image for “Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart”

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS. Begrepene brukes hyppig om hverandre, men ytterst få vet hva det er. Her får du vite…
Featured image for “Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!”

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers er to svært populære turbukser og fritidsbukser. Her får du vite hva som…
Featured image for “En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker”

En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker

Garmin tilbyr en mengde pulsklokker med et hav av ulike funksjoner. Her får du oversikten over alle de ulike funksjonene…
Featured image for “Slik legger du inn kart på Garmin-klokker”

Slik legger du inn kart på Garmin-klokker

Ønsker du å få mest mulig ut av kartfunksjonen fra Garmin? Da bør du få med deg denne guiden. Her…
Featured image for “Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker”

Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker

Noen gang lurt på hvordan Polar pulsklokka di måler søvn i løpet av natten og hva annet den faktisk måler?…
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen…
Featured image for “Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!”

Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!

Ønsker du å opprette en egendefinert treningsøkt du kan videresende til Polar klokken din slik at den kan veilede deg?…
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg…
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du…
Featured image for “Dette er COROS EvoLab og Training HUB”

Dette er COROS EvoLab og Training HUB

COROS EvoLab og Training Hub er to nyttige verktøy som kan hjelpe deg å planlegge, analysere og forstå både trening…
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata. Her er…