Spinningsykkel – Guide og anbefalinger til spinningsykler 2023

17. august, 2022 (oppdatert 23. september 2023)
Featured image for “Spinningsykkel – Guide og anbefalinger til spinningsykler 2023”

På utkikk etter ny spinningsykkel? Denne guiden hjelper deg å velge riktig spinningsykkel til ditt behov, samt noen gode kjøpsanbefalinger i ulike prisklasser.

Det finnes enormt mange ulike spinningsykler, og prisene varierer fra et par tusenlapper til langt over det tidobbelte. Byggekvalitet, slitestyrke, komfort og ulike funksjoner som treningsprogrammer, fitnesstester, wattmåling, virtuell sykling, Bluetooth-støtte, etc., er faktorer som påvirker pris, og ikke minst hva du bør velge. Det er liten hensikt i å kjøpe en toppmodell spinningsykkel dersom du kun spinner på søndager mellom kl. 16.45 og kl. 17.30, og det er desto like dumt å kjøpe den rimeligste modellen på markedet dersom du trener tilnærmet daglig.


Finn riktig modell til ditt behov

Spinningsyklene som er tatt med i oversikten her er alle meget gode modeller. Det er delt opp i to klasser; «budsjett modeller» og «premium modeller». En spinningsykkel i budsjettklassen gir deg som regel mye for pengene og vil tilfredstille selv godt trente og erfarne brukere som trener spinning flere ganger i uken. Premium modellene kommer som regel med høyere byggekvalitet og flere funksjoner i form av programvare åpner for tillater virtuell trening, samt et større utvalg forhåndsinstallerte treningsprogrammer.

Undertegnede har ikke testet hver eneste spinningsykkel som nevnes her, men har etter mange år i treningsbransjen god kunnskap om spinningsykler generelt, hva som er viktig å se etter, og hvilke komponenter som ofte svikter på spinningsykler av dårlig kvalitet.

Få med deg disse guidene:

Nederst i artikkelen, under anbefalingene, finner du en mer utfyllende oversikt over hva du bør tenke over før du investerer i en spinningsykkel. For å lese dette med en gang kan du trykke her: Viktig å vite før kjøp av spinningsykkel.


Spinningsykkel – De beste anbefalingene

Rekkefølgen på de ulike modellene er nærmest ubetydelig. Samtlige modeller er svært gode, og det viktigste er at du finner en spinningsykkel som passer ditt behov.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Spinningsykkel – Premium

 1. NordicTrack Commercial S22i Studio Cycle
 2. Sole SB 700
 3. inSPORTline inCondi S1000i
 4. inSPORTline inCondi S800i
 5. Abilica Premium Pro
 6. Masterfit TP 900
 7. Keiser M3 Lite FTMS
 8. FINNLO by HAMMER Speedbike CRT

Spinningsykkel – Budsjett

 1. FINNLO by HAMMER Speedbike CRS 3
 2. Schwinn IC7 Indoor Bike
 3. Abilica WinRacer
 4. Abilica Racer 2.1
 5. Master Fitness S40
 6. X-erfit Indoor 350 Spinningsykkel
 7. Nordic 205 Indoor Spinningsykkel

Spinningsykkel – Premium


1. NordicTrack Commercial S22i Studio Cycle


 • Svinghjul: 15 kg (magnetisk friksjon)
 • Motstandsregulering: Digital, 24 motstandsnivåer
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Ja (Zwift, Kinomap)
 • Treningsprogrammer: Ja
 • Maks brukervekt: 159 kg

Glem pris, glem fornuft. Skal du ha det beste kan du like gjerne velge NordicTrack Commercial S22i Studio Cycle. Navnet sier sitt, for her får du studio-kvalitet som sier «en spinningsykkel laget for å tåle mye bruk, gjerne av mange brukere, over lang tid».

Med sin gigantiske 22″ touchskjerm er det nesten så NordicTrack Commercial S22i Studio Cycle glir inn i underholdsningsmiljøet i stua, ikke bare på grunn av skjermstørrelsen, men på grunn av den avanserte iFit treningsplattformen. iFit er en interaktiv tjeneste der du kan ta del i gruppetrening, personlig coaching, en rekke treningsprogrammer/treningsøkter, konkurranser, m.m.. Hva med å sykle tørre stier langs Californias solkyst, mens sykkelen automatisk justerer motstand og stigning etter terrenget på skjermen foran deg? NordicTrack Commercial S22i Studio Cycle kan nemlig simulere stigning mellom -10 og + 20%. Eller kanskje du vil oppleve stemningen av å sykle oppløpet på Champs-Élysées? Med de innebygde kjøleviftene får du også avkjøling mens du trener.

iFit er i utgangspunktet en betalingstjeneste, men det medfølger 1 måneds prøvemedlemskap på kjøpet av NordicTrack Commercial S22i Studio Cycle. Da får du også mulighet til å trene styrkeøkter, Yoga-økter og mye annet. Det følger faktisk med et par lette manualer. Med støtte for WiFi og Bluetooth kan du koble til din egne trådløse ørepropper og lytt til inspirerende musikk, eller motiverende trenere, laste opp øktene til treningsapper som Garmin Connect, Apple Health, etc., samt laste ned apper fra Google Play.

Mulighetene med NordicTrack Commercial S22i Studio Cycle er nærmest uendelige, men det viktigste er at den byr på en unik treningsopplevelse, tåler ekstremt mye bruk, og kan bidra med god motivasjon på dager der det er tungt å motivere seg.


2. Sole SB 700


 • Svinghjul: 22 kg
 • Motstandsregulering: Manuell, trinnløs
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Ja (Swift, Kinomap)
 • Treningsprogrammer:
 • Maks brukervekt: 135 kg

Sole SB 700 spinningsykkel er undertegnedes favoritt og leverer en nærmest komplett spinningsykkel som dekker de fleste behov. Her får du kvalitet og funksjonalitet som varer.

Sole SB 700 produseres av en av verdens mest kjente merkevarer innen treningsutstyr. Denne modellen er spesielt designet for å tåle høy belastning og mye bruk over mange år, og kommer med et manuelt friksjonssystem og et svinghjul på 22 kg som gir jevn motstand. Den innebygde bakgrunnsbelyste computeren gir deg alt av nødvendig treningsdata, estimerer watt og støtter tilkobling til en trådløs pulssensor med støtte for 5 kHz overføring (eks. Polar H10 eller Polar H9).

Sole SB 700 lar deg velge blant flere forhåndsinstallerte programmer, og med Bluetooth-støtte kan du koble til treningsplattformer som Zwift og Kinomap som gir deg mulighet til å oppleve virtuell trening på sitt beste. Her kan du konkurrere mot motstandere fra hele verden, og sykle gjennom de mest kjente etappene fra Tour de France mens du beveger deg gjennom landskapet. Eller hva med å opprette egne ruter i Google Maps som du kan sykle og oppleve fra spinningsykkelen? Blir du lei kan du sette et nettbrett i det medfølgende stativet, samt nippe vann fra en flaske eller to i de to flaskeholderne.

Sole SB 700 har en egenvekt på 65 kg, en meget stødig ramme, og tåler en maksimal brukervekt på optil 135 kg. Setet og styret kan justeres både horisontalt og vertikalt, og det er dermed enkelt å finne en optimal sittestilling uavhengig av personhøyde.

Ønsker du en driftssikker spinningsykkel med alt du trenger av funksjoner til en god pris? Da anbefales Sole SB 700.


3. inSPORTline inCondi S1000i


 • Svinghjul: 20 kg
 • Motstandsregulering: Elektronisk, trinnløs
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Ja
 • Treningsprogrammer: Ja
 • Maks brukervekt: 150 kg

inSPORTline inCondi S1000i er den en spinningsykkel perfekt for deg som er både treningsnerd og tech-nerd. Her får du mye treningsmoro i en stilig og moderne spinningsykkel.

En moderne og elegant ramme, et kraftig 20 kg tungt svinghjul med slitesterk, tilnærmet vedlikeholdsfri reimdrift, et støyfritt magnetisk bremsesystem, et hav av treningsprogrammer og støtte for inntil 6 ulike brukere – alt dette gjør inSPORTline inCondi S1000i til et fullkomment alternativ.

Med støtte for Bluetooth åpnes en hel verden av muligheter gjennom gjennom treningsapper som FitShow og Kinomap der du kan delta i virtuell trening. Opprett egne ruter i Google Maps som sendes til computeren som deretter justerer motstanden ut i fra terrenget du sykler, eller konkurrer med deltakere over hele verden i variert landskap. Det er også mulig å koble til mobil for å spille av musikk, plassere et nettbrett i et stativ på styret, og å koble til en ekstern pulssensor (også pulsmåling i håndtakene).

Multigrip styret og justerbart styre gjør det enkelt å finne seg til rette, og SPD-pedalene lar deg velge mellom å bruke vanlige sko, eller sykkelsko. En stor og flott fargeskjerm gir deg alt av nødvendige data og er enkel å betjene.

inSPORTline inCondi S1000i er i utgangspunktet en spinningsykkel til 20 000kr, men selges til langt under veiledende pris hos blant annet Sportgymbutikken.no. Til tilbudsprisen er den et sterkt anbefalt kjøp.


4. inSPORTline inCondi S800i


 • Svinghjul: 20 kg
 • Motstandsregulering: Elektronisk, trinnløs
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Ja
 • Treningsprogrammer: Ja
 • Maks brukervekt: 150 kg

inSPORTline inCondi S800i er lillebroren til inCondi S1000i, og byr på nesten alt det samme samme som sin slektning, men til en lavere pris.

inSPORTline inCondi S800i og S1000i er bygget på den samme plattformen og deler det samme 20 kg tunge svinghjulet, tilnærmet vedlikeholdsfri reimdrift, et støyfritt magnetisk bremsesystem, elektronisk justerbar motstand (32 nivåer), et stort utvalg treningsprogrammer inkludert et Recovery program, samt støtte for Bluetooth som åpner for en rekke spennende treningsmuligheter. Det som i hovedsak skiller S800i fra S1000i, er mangelen på den 7″ store LCD-skjermen, samt at kun S1000i har pulssensor i håndtakene. Computeren på inSPORTline inCondi S800i viser likevel de viktigste treningsdata du trenger og gjør det enkelt å velge mellom de ulike programmene. Ønsker du pulsmåling kan du benytte en ekstern pulssensor.

Gjennom treningsapper som FitShow og Kinomap kan du ta del i virtuell trening, opprette egne ruter i Google Maps som sendes til computeren som deretter justerer motstanden ut i fra terrenget du sykler, eller konkurrere med deltakere over hele verden i variert landskap. Dette er tjenester som koster, men som regel er det en gratis prøveperiode.

Setet og styre kan justeres både vertikalt og horisontalt, og multigripstyret gjør det enkelt å finne en komfortabel stilling. Sykkelen kommer med SPD-pedaler slik at du kan velge mellom å bruke vanlige sko, eller sykkelsko.

inSPORTline inCondi S800i er i likhet med S1000i en spinningsykkel som vanligvis koster langt mer, men Sportgymbutikken.no kjører en fin pris på denne nå.


5. Abilica Premium Pro


 • Svinghjul: 15 kg
 • Motstandsregulering: Manuell, trinnvis
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Nei
 • Treningsprogrammer:
 • Maks brukervekt: 150 kg

Abilica Premium Pro fremstår kanskje som en «simpel» spinningsykkel sammenlignet med alle modellene som kommer med muligheter for virtuell trening og en rekke treningsprogrammer, men denne spinningsykkelen er først og fremst laget for deg som ønsker en realistisk følelse av å sykle på ekte.

Abilica Premium Pro har vært en bestselger i lang tid, og leverer en solid spinningsykkel med muligheter for svært høy motstand. Et 15 kg tungt svinghjul, magnetisk brems med 16 motstandsnivåer, tilnærmet vedlikeholdsfri og lydløs drift, samt en stabil ramme, gjør dette til et godt alternativ for deg som ønsker en realistisk sykkelopplevelse innendørs.

Premium Pro kommer med en lettlest sykkelcomputer som viser de viktigste parameterne, samtidig som den viser watt. Multi-styret gir deg mange grepsmuligheter, og kan justeres både vertikalt og horisontalt i likhet med setet. Modellen leveres klargjort for sykkelholder, men det medfølger ikke. Pedaler med tåhette, samt SPD for bruk med sykkelsko.

Abilica Premium Pro er et godt alternativ for deg som ikke bryr deg om å koble til ulike treningsapper, men som kun ønsker ens solid og slitesterk spinningsykkel som kan by på en realistisk og komfortabel sykkeløkt.


6. Masterfit TP 900


 • Svinghjul: 15 kg
 • Motstandsregulering: Manuell, trinnløs, Reimdrift
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Nei
 • Treningsprogrammer:
 • Maks brukervekt: 150 kg

Masterfit TP 900 er først og fremst en solid spinningsykkel laget for å tåle mye bruk over lang tid. Du får verken mulighet til virtuell trening eller innebygde treningsprogrammer, men en spinningsykkel som prioriterer funksjon, driftssikkerhet og gode individuelle justeringsmuligheter.

Masterfit har et sterkt navn innen treningsbransjen, og Masterfit TP 900 er i likhet med SOLE SB 700 laget for å tåle mye bruk over mange år. TP 900 benytter slitesterk og stillegående magnetmotstand og reimdrift, og gir et jevnt og behagelig tråkk. Svinghjulet på 15 kg gir høy motstand som kan justeres over 16 nivåer. Den innebygde computeren gir deg alt av nødvendig treningsdata, samt estimerer watt.

Det medfølger en enkel flaskeholder, men det mangler stativ til nettbrett.

Egenvekten på 57 kg sikrer en stødig plattform, og den høye maksimale brukervekten understreker bare byggekvaliteten. Setet og styret kan justeres både horisontalt og vertikalt, og det er dermed enkelt å finne en optimal sittestilling uavhengig av personhøyde.

Du får ikke like mye for pengene som med SOLE SB 700, men Masterfit TP 900 vil sannsynligvis holde i mange år.


7. Keiser M3i Lite FTMS Display


 • Svinghjul:
 • Motstandsregulering: Manuell, magnetisk
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Ja (Zwift, Kinomap)
 • Treningsprogrammer: Mange
 • Maks brukervekt: 159 kg
Keiser M3 Lite FTMS

Keiser M3i Lite FTMS er en spinningsykkel for deg som ønsker studiokvalitet hjemme. Her får du en svært solid spinningsykkel laget for å tåle mye bruk dag etter dag i mange år, og som i tillegg kan by på det beste av treningsopplevelser.

M3i Lite FTMS er en oppdatert utgave av en av Keiser sine bestselgende spinningsykler, og kommer nå med et Bluetooth-adapter integrert i computeren som byr på enda flere funksjoner enn tidligere. Keiser M3i Lite FTMS benytter et svinghjul i aluminium med et unikt magnetisk bremsesystem med 24 motstandsnivåer. Motstandssystemet er vedlikeholdsfritt og krever ingen etterstramming. Setet kan justeres j mange ulike nivåer, og sykkelen passer både stor og liten (innerbenlengde mellom 69-113 cm). Det som skiller «Lite»-modellen fra den mer kostbare toppmodellen, er at styret ikke kan justeres horisontalt, men kun i høyden.

Keiser M3i Lite FTMS kommer med en oversiktlig computer som viser den viktigste treningsdataen (inkludert watt) og støtter nå Bluetooth og en rekke tredjeparts tjenester som åpner en ny treningsverden. Gjennom treningsplattformene Zwift og Kinomap får du tilgang til en rekke treningsprogrammer, ulike treningsøkter, mulighet til å sykle ruter over hele verden mens sykkelen automatisk justerer motstanden basert på terrenget du sykler i, og mye mer spennende virtuell trening.

Keiser M3i Lite FTMS kan kobles til en ekstern pulssensor med støtte for 5 kHz overføring (eks. Polar H10 eller Polar H9) slik at du får opp pulsen direkte på computeren. Sykkelen kommer levert med Shimano kombipedaler og en flaskeholder, men mangler stativ for nettbrett.

Keiser M3i Lite koster, men vil holde i mange år, og ikke minst by på mye treningsglede.


8. FINNLO by HAMMER Speedbike CRT


 • Svinghjul: 25 kg
 • Motstandsregulering: Manuell, trinnløs
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Nei
 • Treningsprogrammer: Nei
 • Maks brukervekt: 150 kg

FINNLO by HAMMER Speedbike CRT fremstår kanskje kjedelig når den verken kan by på forhåndsinstallerte programmer, eller virtuelle treningsmuligheter, men FINNLO by HAMMER Speedbike CRT er en spinningsykkel laget for å tåle juling og mye bruk.

En solid ramme, et 25 kg tungt svinghjul, presisjons kulelager, et vedlikeholdsfritt og tilnærmet lydløst drivsystem, samt enkel justering av sete og styre takket være et Quick Release System, gjør Speedbike CRT til en meget god spinningsykkel.

Speedbike CRT kommer også med SPD-pedaler, flaskeholder og en enkel computer som viser treningsdata og puls (støtter ekstern pulssensor med 5 kHz overføring). Det eneste savnet er et stativ for nettbrett, men det går fint å balansere på styrefremspringet med litt justeringer.

For deg som vil fokusere på treningen, ønsker solid kvalitet og mulighet for individuelle innstillingsmuligheter, er FINNLO by HAMMER Speedbike CRT en spinningsykkel å regne med.


Spinningsykkel – Budsjett


1. Finnlo by HAMMER Speedbike CRS 3


 • Svinghjul: 22 kg
 • Motstandsregulering: Manuell, trinnløs
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Ja
 • Treningsprogrammer: 0
 • Maks brukervekt: 150 kg

Finnlo by HAMMER Speedbike CRS 3 byr på høy komfort og funksjonalitet, og appellerer ekstra til deg som ønsker følelsen av å sykle på racersykkelen inne i egen stue.

Finnlo by HAMMER Speedbike CRS 3 er nok en solid spinningsykkel som tåler juling og mye bruk. CRS 3 har et ekstra sporty design som minner om sittestillingen på en tradisjonell racersykkel. Ellers bygger den på en solid ramme med maks brukervekt på 150 kg, og benytter et slitesterk og stillegående reimdrift med presisjonskulelagre, samt et tungt svinghjul på 22 kg. Denne kombinasjonen gjør Finnlo by HAMMER Speedbike CRS 3 til et godt valg for deg som ønsker å bruke spinningsykkelen mye, og som gjerne ønsker høy motstand for intervaller og styrketråkk.

Speedbike CRS 3 har ingen forhåndsinnstilte treningsprogram, men kan kobles til treningsplattformen BitGym gjennom Bluetooth. BitGym-appen lastes ned på en mobiltelefon/nettbrett som plasseres i et lite stativ, og appen åpner for muligheten til virtuell trening der du kan sykle ruter fra hele verden.

Den integrerte LCD-skjermen viser de viktigste treningsdataene og har integrert mottaker for bruk av ekstern pulssensor. Computeren husker også de siste 20 øktene dine.

Setet kan justeres både horisontalt og vertikalt for optimal tilpasning, og sykkelen skal passe fra personer fra 150 cm til over 200 cm. Multigrep-styret gjør det lett å finne en komfortabel sittestilling, SPD-pedalene lar eg velge om du vil bruke sykkelsko eller vanlige sko. Det medfølger også to flaskeholdere.

Finnlo by HAMMER Speedbike CRS 3 er en flott, kraftig og funksjonell spinningsykkel som er spesielt godt egnet til det som ønsker følelsen av å sykle på racersykkelen ute.


2. Schwinn IC7


 • Svinghjul: 18 kg
 • Motstandsregulering: Manuell, trinnløs
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Nei
 • Treningsprogrammer: 4
 • Maks brukervekt: 135 kg

Schwinn IC7 er kanskje en av spinningsykkel modellene som gir mest for pengene. Her får du en solid og driftssikker spinningsykkel med en god computer, flere programmer og gode justeringsmuligheter.

Schwinn IC7 er en litt enklere modell enn storebroren IC9, men prioriterer de viktigste funksjonene for en velfungerende spinningsykkel. Rammen er solid og stødig med ekstra brede støtteben for en tryggere plattform. Svinghjulet på 18 kg og trinnløs justering av motstand sørger for at sykkelen er klar for alt fra lett til virkelig høy motstand. Reimdrift bidrar til minimalt med vedlikehold og lite støy.

I front sitter en oversiktlig LCD-skjerm med info som treningstid, hastighet, distanse, kalorier, kadens og puls, og du kan velge blant fire ulike treningsprogrammer. For å måle puls må du koble til en ekstern pulssensor (støtter Bluetooth).

Både sete og styre kan justeres horisontalt og vertikalt, og sykkelen vil dermed kunne passe mange ulike kropps fasonger. Med på kjøpet får du en flaskeholder og SPD-kombipedaler.

Schwinn IC7 kunne gjerne kostet enda litt mer uten at det hadde vært noen grunn til å reagere på prisen. Her får du en allsidig spinningsykkel som gjør det enkelt å komme i gang, og som gir høy motstand for deg som ønsker det.


3. Abilica WinRacer


Abilica WinRacer
 • Svinghjul: 22 kg
 • Motstandsregulering: Manuell, trinnløs
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Nei
 • Treningsprogrammer: 0
 • Maks brukervekt: 150 kg

Abilica WinRacer fremstår kanskje ikke som så spennende, for den har verken innebygde programmer, eller støtte for virtuell sykling og pulsmåling. Men, dette er en spinningsykkel laget for å tåle mye bruk, og med gode tilpasningsmuligheter.

Egenvekten på hele 62 kg bidrar til at WinRacer er en stødig og god spinningsykkel, og den maksimale brukervekten på 150 kg vitner om en solid ramme. Abilica WinRacer er utstyrt med en slitesterk reimdrift og et solid 22 kg tungt svinghjul med fastnav som sikrer jevn og god motstand med manuell trinnløs motstandsregulering.

Abilica WinRacer er laget for å kunne brukes av mange ulike kroppstyper, og både sete og styre kan justeres horisontalt og vertikalt. Sykkelen passer for personer med en innerbenlengde mellom 80-108 cm.

Det medfølger en flaskeholder og SPD-kombipedaler, samt en enkel computer som viser informasjon om de viktigste dataene som tid, hastighet, distanse, kalorier, watt og kadens. For enkel transport er det innebygd transporthjul i front.

Ønsker du en allsidig og god spinningsykkel som kan brukes av mange, krever minimalt med vedlikehold og er enkel å ta i bruk, så er Abilica WinRacer et godt. En solid spinningsykkel til en god pris.


4. Abilica Racer 2.1


 • Svinghjul: 22 kg
 • Motstandsregulering: Manuell, trinnløs
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Nei
 • Treningsprogrammer: 0
 • Maks brukervekt: 130 kg

Abilica Racer 2.1 spinningsykkel ligner Abilica WinRacer både i utseende og funksjon, men er litt enklere konstruert. er en spinningsykkel med en kraftig ramme, slitesterk reimdrift, et solid 22 kg tungt svinghjul som gir jevn og god motstand, og manuell trinnløs motstandsregulering.

Flaskeholder og SPD-kombipedaler medfølger, og en enkel computer viser informasjon om de viktigste dataene.


5. Master Fitness S40


 • Svinghjul: 18 kg
 • Motstandsregulering: Manuell, trinnløs
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Nei
 • Treningsprogrammer: 4
 • Maks brukervekt: 135 kg

Master Fitness S40 er en av de rimelige spinningsyklene som er verdt å nevne. Med en solid og stabil ramme, et 18 kg tungt svinghjul med trinnløs motstand og reimdrift, så ligger det meste til rette for en spinningsykkel som tåler mye bruk og juling.

S40 kommer også med en enkel computer som viser info som tid, distanse, hastighet, kalorier og puls, men det er ingen programmer innebygd. Håndtakene har innebygd pulssensor slik at du får opp pulsen på skjermen, men S40 mangler støtte for ekstern pulssensor.

Både sete og styre kan justeres horisontalt og vertikalt, og sykkelen vil dermed kunne passe mange ulike kroppsfasonger. Med på kjøpet får du en flaskeholder og vanlige kurvpedaler.

Master Fitness S40 er et godt kjøp for førstegangskjøperen, eller for deg som bare ønsker en enkel spinningsykkel for å bruke til trening noen økter i uken. Sykkelen er rimelig, men solid, og krever minimalt med vedlikehold.


6. X-erfit Indoor 350 Spinningsykkel


 • Svinghjul: 22 kg
 • Motstandsregulering: Manuell, trinnløs
 • Computer: Ja
 • Virtuell trening: Nei
 • Treningsprogrammer: 0
 • Maks brukervekt: 130 kg

X-erfit Indoor 350 Spinningsykkel er en flott innstegsmodell til deg som ønsker å starte med spinningsykkel, og som verken ønsker det enkleste og rimeligste, men heller ikke noe unødvendig dyrt og komplisert.

X-erfit Indoor 350 kommer med et 22 kg tungt svinghjul som bidrar til et jevnt tråkk og mulighet til å generere svært høy motstand. Sykkelen har også en flott og solid ramme, med maks brukervekt på 130 kg, og manuell motstandsregulering og enkel justering av sete og styre.

Sykkelen kommer med en enkel computer som viser antall tråkk per min (RPM), tid, kaloriforbruk, distanse og hastighet, men det er ingen innebygde treningsprogrammer.

Reimdriften sørger for at sykkelen lager minimalt med støy, og ikke minst krever lite vedlikehold. For enkel forflytning er det transporthjul i front. Ellers kommer X-erfit Indoor 350 Spinningsykkel med en praktisk flaskeholder og medfølgende SPD/kombipedaler.

Alt i alt er X-erfit Indoor 350 Spinningsykkel et godt kjøp for deg som ønsker valuta for pengene, og som er mer opptatt av en spinningsykkel som fungerer godt og er enkel å komme i gang med, fremfor et stort utvalg treningsprogrammer og interaktive tjenester.


7. Nordic 205 Indoor Spinningsykkel


Nordic 205 Indoor Spinningsykkel
 • Svinghjul: 20 kg
 • Motstandsregulering: Manuell, trinnløs
 • Computer: Nei
 • Virtuell trening: Nei
 • Treningsprogrammer: 0
 • Maks brukervekt: 120 kg

Nordic 205 Indoor spinningsykkel er langt i fra den kraftigste spinningsykkelen, men mer enn kraftig nok til å kunne dekke behovet for en stor gruppe brukere. En flott og solid ramme, 20 kg tungt svinghjul, manuell motstandsregulering og enkel justering av sete og styre, gjør Nordic 205 Indoor til en god spinningsykkel for deg som ønsker å komme i gang med treningen.

Du får en spinningsykkel som gir deg nok kraft til selv tyngre økter, og som du ikke vokser ut av med det første. Nordic 205 Indoor spinningsykkel benytter kjededrift og kan derfor støye avgi noe mer støy enn spinningsykler med reimdrift, eller magnet, men til gjengjeld er slitestyrken og kvaliteten god.

Sykkelen mangler computer og treningsprogrammer, og det eneste ekstra utstyret er en enkel flaskeholder. Nordic 205 Indoor har likevel transporthjul som forenkler flyttingen. Til denne prisen er dette et godt kjøp.


Viktig å vite før kjøp av spinningsykkel

Først og fremst, en spinningsykkel og en ergometersykkel er ikke det samme. Mens en spinningsykkel i større grad simulerer opplevelsen av å sykle på en ekte sykkel, gir større rom for tilpasning, et tyngre tråkk og hardere trening, er ergometersykkelen en enklere treningssykkel som stort sett kun lar deg justere setet opp/ned. Ergometersykkelen har likevel flere fordeler, og kan på grunn av sitt lave innstegsmodellen være et godt alternativ for eldre, personer i rehabilitering, eller som av andre årsaker har utfordringer med å trå over en høy ramme.

Ramme

Rammen er selve hjertet i spinningsykkelen og danner basen for hvordan sykkelen føles i bruk. En ustødig spinningsykkel vil nesten garantert gi en dårlig opplevelse. En stødig spinningsykkel vil føles tryggere og bedre ved trenings på høy intensitet og belastning.

En spinningsykkel er som regel ganske tung og veier gjerne 50 kg+. Jo hardere du tråkker, desto mer bevegelse overføres til rammen, som igjen må kompensere for ubalansen som skapes for hvert tråkk. Rammen består nesten alltid av aluminium, og støttes opp av en bredere plattform med to bein foran og bak. På grunn av den høye vekten vil en spinningsykkel som regel være tung å flytte, og det er derfor viktig at den har innebygde transporthjul foran eller bak.

Svinghjul

Svinghjulet er det roterende hjulet som er festet til sykkelens drivsystem og som gir sykkelens tråkk en jevn og flytende bevegelse, samt bidrar til motstanden genereres når du tråkker. Dette er en avgjørende komponent som er viktig at flere årsaker:

 1. Jevn bevegelse: Svinghjulet bidrar til en jevn og flytende bevegelse på sykkelen, som igjen bidrar til en mer komfortabel og realistisk følelse av å sykle.
 2. Motstandsregulering: Svinghjulet fungerer som en motstandsregulering ved at det påvirker hvor raskt sykkelens hjul vil rotere når du trår på pedalene. Jo tyngre svinghjulet, desto mer motstand kan du oppnå når du trår.
 3. Momentum: Svinghjulet bidrar til å skape momentum på sykkelen, noe som kan gjøre det lettere å holde en jevn hastighet og motstand under trening. Jo tyngre svinghjulet, desto større momentum, og det kan føles som om sykkelen «ruller» lettere og gir en mer naturlig sykkelopplevelse.
 4. Stabilitet: Svinghjulet bidrar til å holde sykkelen stabil og balansert under trening. En tyngre spinningsykkel vil som regel føles mer stabil.
 5. Støy: Svinghjulet kan også bidra til å redusere støyen fra sykkelen ved å jevne ut pedalbevegelsene å redusere belastningen på drivsystemet.

Oppsummert:
Vekten på svinghjulet er avgjørende for hvor tungt du kan tråkke, hvor stor motstand sykkelen er i stand til å generere, samt hvor naturlig og jevnt tråkket vil føles på tyngre gir. Et svinghjul over 15 kg gir for de fleste mer enn nok motstand, mens godt trente personer som ønsker å trene styrketråkk og tunge intervaller, gjerne bør velge en spinningsykkel med et svinghjul på 22 kg+.

De viktigste detaljene

Er det noe som er viktig på en spinningsykkel, så er det de tre punktene styre, setet og pedaler. Når du sitter på en spinningsykkel, er det kun disse tre punktene som er i kontakt med kroppen din. Hvis ett punkt ikke stemmer, vil du sannsynligvis ikke oppleve treningsturen som særlig behagelig. De fleste spinningsykler lar deg justere setet både horisontalt og vertikalt, og styret bør i det minste kunne justeres i høyden. De mer påkostede modellene lar deg også justere styret horisontalt slik at du kan oppnå den optimale sittestillingen ved å prøve deg litt frem.

Kvaliteten på setet har også mye å si. Flere produsenter leverer nå seter av svært høy kvalitet og får de direkte fra kjente produsenter som f.eks. Selle Italia som er verdenskjent for sine sykkelseter.

Pedalene er avgjørende for at du får et effektivt og godt tråkk. Det vanlige er at en spinningsykkel leveres med pedaler med tåhette som du stikker den fremste delen av foten inn i. Dette er helt ok og kan være en enkel løsning, men det anbefales likevel å benytte dedikert sykkelpedaler slik at du «sitter fast i sykkelen». Sykkelpedalene sørger for at du generer kraft ned i pedalen både når du tråkker ned, og når du trekker opp. Med sykkelpedaler vil du enkel tog greit oppnå bedre treningseffekt ettersom du trener en større del av muskulaturen enn ved bruk av kun vanlige pedaler.

Drivverk

Dagens spinningsykler domineres av to ulike typer drivverk; kjededrift og reimdrift.

Både kjededrift og reimdrift har høy slitestyrke og lang levetid, men det er likevel noen kvalitetsforskjeller som gjør at reimdriften som regel er noe dyrere.

Spinningsykler med reimdrift benytter en gummi- eller nylonreim som kobler pedalkranken til drivhjulet, som igjen roterer sykkelens hjul. Fordelene med reimdrift er at det som regel er mer stillegående enn spinningsykkel med kjededrift, samt at det krever minimalt med vedlikehold.

Enkelte spinningsykler benytter derimot kjededrift. Dette fungerer på samme måte som en vanlig sykkelkjede. Kjededrift kan gi en mer realistisk følelse og, men avgir som regel mer støy og krever mer vedlikehold enn reimdrift.

Computer – Programmer

De fleste spinningsykler kommer med en skjerm/computer som viser info om tid, distanse, hastighet, kadens (omdreininger per minutt), puls, eventuelt kraft/watt, m.m.. De mer avanserte syklene har også flere forhåndsinstallerte programmer som gjør det lett å komme i gang med ulike økter som for eksempel et intervall eller en annen bestemt økt.

En spinningsykkel som støtter treningsapper og plattformer som Zwift, Kinomap, iFit, etc., vil gi deg muligheten til å trene virtuelt. Med virtuell trening kan du konkurrere mot motstandere fra hele verden, sykle gjennom de mest kjente etappene fra Tour de France, eller andre steder på kloden, mens du beveger deg gjennom landskapet. Du får også muligheten til å opprette egne ruter i Google Maps som du kan sykle og oppleve fra spinningsykkelen.

Flere av disse tjenestene tilby også guidede treningsprogrammer som hjelper deg å komme i bedre form, og kan være nyttig for deg som trenger litt motivasjon og hjelp til å ta fatt på treningsarbeidet. Vær dog obs på at noen av tjenestene kan koste penger, men ofte er det et gratis prøveabonnement tilknyttet kjøpet av en spinningsykkel.

Ekstra utstyr

Av andre ting som er verdt å nevne, er noe så grunnleggende som flaskeholdere og et stativ for nettbrett svært praktisk. Spesielt stativet som gjør det mulig å plassere et nettbrett i front av sykkelen slik at du enkelt kan se på en serie/film samtidig som du sykler. Hvis flaskeholdere ikke er inkludert, bør spinningsykkelen i det minste ha mulighet for å ettermontere dette.

Mange spinningsykler har støtte for bruk av en ekstern pulssensor slik at du kan bruke et kompatibelt pulsbelte å få pulsverdiene direkte på skjermen foran deg. Merk at de aller fleste benytter 5 khz overføringsfrekvens, noe som er vanlig på blant annet Polar sine pulsbelter (Polar H10 eller Polar H9). Selv om du har et pulsbelte som støtter både ANT+ og Bluetooth, som for eksempel de fleste pulsbeltene fra Garmin, så vil du ikke kunne bruke dette. For at du skal kunne bruke et Bluetooth-basert pulsbelte, må det være spesifisert fra produsent at produktet støtter dette. Et eksempel på en slik spinningsykkel er DKN Pro-1.

 1. Se også: Test: Polar H10 – Gullstandarden innen pulsmåling

Del gjerne:

Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…
Featured image for “Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart”

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS. Begrepene brukes hyppig om hverandre, men ytterst få vet hva det er. Her får du vite…
Featured image for “Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!”

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers er to svært populære turbukser og fritidsbukser. Her får du vite hva som…
Featured image for “En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker”

En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker

Garmin tilbyr en mengde pulsklokker med et hav av ulike funksjoner. Her får du oversikten over alle de ulike funksjonene…
Featured image for “Slik legger du inn kart på Garmin-klokker”

Slik legger du inn kart på Garmin-klokker

Ønsker du å få mest mulig ut av kartfunksjonen fra Garmin? Da bør du få med deg denne guiden. Her…
Featured image for “Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker”

Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker

Noen gang lurt på hvordan Polar pulsklokka di måler søvn i løpet av natten og hva annet den faktisk måler?…
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen…
Featured image for “Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!”

Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!

Ønsker du å opprette en egendefinert treningsøkt du kan videresende til Polar klokken din slik at den kan veilede deg?…
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg…
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du…
Featured image for “Dette er COROS EvoLab og Training HUB”

Dette er COROS EvoLab og Training HUB

COROS EvoLab og Training Hub er to nyttige verktøy som kan hjelpe deg å planlegge, analysere og forstå både trening…
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata. Her er…