Test: Garmin Forerunner 965

12. april, 2023 (oppdatert 15. september 2023)
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 965”

Den er stor og råsterk, men likevel tynn og lett – Garmin Forerunner 965 er alt en bunnsolid multisportklokke skal være, og enda litt mer. En ny standard er satt.

Det er mindre enn ett år siden Garmin Forerunner 955 ble lansert, og nå er «neste steg i teknologien» på plass. Garmin Forerunner 965 tar alt det gode fra forgjengeren og topper det hele med en råflott AMOLED-skjerm og enda mer. Dette er drømmeklokken for enhver som ønsker det beste verktøyet for å nå målene sine. Og det beste; prisen er slett ikke verst.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Oversikt


Hva er Garmin Forerunner 965?

Garmin Forerunner 965 er Garmin sin nyeste og mest fullspekkede pulsklokke med en stor, fargerik og lyssterk AMOLED-touchskjerm, mengder av trenings- og navigeringsfunksjoner, et hav av aktivitetsprofiler, smartklokkefunksjoner og en vanvittig batteritid. Med Forerunner 965 har Garmin i korte trekk overgått seg selv og det man trodde var mulig å få til med en så liten og lett klokke, og appellerer til alle typer brukere, idretter og aktiviteter.

Merk at Garmin Forerunner 955-serien ikke forsvinner ut av produktlinjen og er fremdeles som toppmodeller å regne. Men, med Garmin Forerunner 965 er det nå et alternativ for de som ønsker AMOLED-skjerm, mens 955 viderefører MIP-skjermen. Alle nye funksjoner som kommer med Garmin Forerunner 965 vil også komme til Garmin Forerunner 955 gjennom en senere programvareoppdatering.

Garmin Forerunner 965 – Hva er nytt?

 • AMOLED-skjerm vs. MIP skjerm
 • Større skjerm, bedre oppløsning: 1,4″ vs. 1,3″ (454 x 454 px vs. 260 x 260 px)
 • Forbedret UI (brukergrensesnitt).
 • Økt batteritid (opptil 23 dager i smartklokkemodus, 31 timer i GPS-modus, 22 timer med multibånd-GNSS).
 • Titanium bezel. Kraftigere byggekvalitet.
 • Load Ratio – Analyserer balansen mellom utøverens kortvarige- og langvarige belastning.
 • Avansert løpsdynamikk: Klokken måler nå avansert løpsdynamikk som kadens, skrittlengde, tid med bakkekontakt og mer direkte på håndleddet – uten behov for app eller tilbehør.
 • Unified Training Status (TrueUp 2.0): I tillegg til å synkroniser fysiologiske data som skritt, kalorier, intensitetsminutter, søvn, treningshistorikk, treningsstatus, treningsbelastning, m.m.– inkluderes nå Training Readiness, HRV, HRV Status og mer – mellom utvalgte Garmin-enheter.
 • Ny lader: Samme ladekontakt, men oppdatert med USB-C i enden.
 • Pris: 7399,- vs. 6999,- (Solar). 5949,- (standard)

Garmin Forerunner 955 og 955 Solar har ikke engang rukket å bli et år gamle, men Garmin viste i fjor vinter at de lyktes stort med lansering av EPIX 2, en AMOLED-versjon av den populære Fenix-serien. Nå gjør de mer eller mindre det samme med Garmin Forerunner 955 og lanserer Garmin Forerunner 965.

Denne gangen er det enklere enn tidligere og produktlinjen er renere. Det lanseres kun en utgave av Garmin Forerunner 965 (ingen «solar»), og i tillegg lanseres de litt mer budsjettvennlige Garmin Forerunner 265 og Garmin Forerunner 265S. Sistnevnte modell kommer i de to vante størrelsene Garmin Forerunner 265 og Forerunner 265S, men ingen egen «Music»-utgave ettersom alle 265-modellene nå har intern lagring- og støtte for offline streaming av musikk. Alle klokkene har AMOLED-skjerm.

Garmin Forerunner 965 bygger på forgjengeren Garmin Forerunner 955, men har fått et par oppdateringer både på innsiden og utsiden. Den mest åpenbare er AMOLED-skjermen som er betraktelig mer farge- og lyssterk enn den tradisjonelle MIP (memory in pixel)-skjermen, og ikke minst får alt fra menyer, urskiver, animasjoner og kart til å se fantastisk ut.

Det eneste som er litt merkelig er at glasset i skjermen fremdeles er Corning Gorilla Glass DX, mens glasset på Forerunner 265 er oppgradert til Gorilla Glass 3 som er mer motstandsdyktig mot riper og generelt tåler mer.

Garmin Forerunner 965 vs. Garmin Forerunner 265 – Kort oppsummert

Kort oppsummert er det følgende funksjoner som skiller de to klokkene, der kun Garmin Forerunner 965 tilbyr:

 • Strava Live Segments – Mulighet til å få Strava-segmenter direkte på klokken.
 • Group LiveTrack – Mulighet til å følge en gruppe Garmin Connect-brukere «live» på kartet.
 • Varme- og høydeakklimatisering – Tar hensyn til omgivelsestemperatur og høyde når den beregner belastning og restitusjon.
 • Real-Time Stamina Beregner utholdenhet i sanntid slik at du ser hvor mye du har i tanken til enhver tid.
 • Load Ratio – Analyserer balansen mellom utøverens kortvarige- og langvarige belastning.
 • Golf og nedlastbare kart over mer enn 42 000 golfbaner.
 • Skikart og navn på løyper.
 • Avansert navigering og planlegging.
 • Avansert navigering utendørsfunksjoner (ClimbPro, Rundt Meg, Lenger fremme, NextFork, Sight`n Go, etc.)
 • Avanserte sykkelfunksjoner (Avansert sykkeldynamikk, Power guide, MTB Grit & Flow, Kart).
 • Enkelte aktivitetsprofiler (hovedsakelig knyttet til utendørs rekreasjon).

Større skjerm, lengre batteritid og kraftigere byggekvalitet

Deretter er det to store nyheter; større skjerm og økt batteritid i smartklokkemodus. Skjermen på Garmin Forerunner 955 fikk en økning fra 1,2″ til 1,3″, og Garmin Forerunner 965 tar den videre til 1,4″. Oppløsningen har også økt fra 260 x 260 px til 454 x 454 px, og skjermen er generelt (mye!!!) lettere å lese i de fleste situasjoner. I tillegg er bezelen (ringen rundt skjermen) oppgradert fra fiberforsterket polymer til det langt sterkere materialet titanium, og skjermen er nå avrundet ut mot kantene for å gi et mer «premium» utseende.

Garmin har også inkludert en rekke nye urskiver som virkelig ser bra ut, og hver av disse kan tilpasses med ønsket farge og datafelter som også fungerer som en snarvei til selve appen ved å holde fingeren inne på datafeltet.

Urkassen har økt 6 mm i diameter (47,1mm vs. 46,5 mm), mens tykkelsen har blitt redusert med 1,2 mm fra 14,5 mm til 13,2 mm. Vekten har derimot økt med 1 gram fra 52 gram (Forerunner 955 Solar) til 53 gram. Knappeoppsettet er likt med tre knapper på venstre side og to på høyre, og høyre side av klokken preges av inskripsjonen «Forerunner». Forerunner 965 er tilgjengelig i fargene gul/svart, hvit/grå, svart/grå.

Reimen har også fått en overhaling. Det er fremdeles en komfortabel silikonreim, men et «dual-color» design der inn- og utside av reimen har ulik farge, og enden på reimen har inskripsjonen «Run». Garmin Forerunner 965 benytter dessverre ikke hurtigutløsningsremmer som standard, men du kan selv bytte til dette slik at det blir lettere å veksle mellom ulike remmer uten å måtte bruke verktøy.

Ellers har batteritiden i smartklokkemodus økt – stikk i strid med naturens lover om at «en mer lyssterkt skjerm bør resultere i svakere batteritid». Der Garmin Forerunner 955/955 Solar kunne imponere med opptil 15/20 dager i smartklokkemodus, har Garmin Forerunner 965 dyttet dette opp til 23 dager. Batteritiden reduseres noe raskere når GPS-en er i bruk, og i vanlig GPS-modus og trening uten musikk holder nykommeren opptil 31 timer, mens Forerunner 955/955 Solar holder opptil 42/49 timer. Med multibånd-GNSS og flerfrekvens aktivert, holder Garmin Forerunner 965 opptil 19 timer, men tallene for Forerunner 955/955 solar er 20/22 timer. Merk at Forerunner 965 har en lyssterk AMOLED-skjerm som danker ut forgjengeren så til de grader, så det er imponerende hva Garmin har fått til å presse ut av batteritiden.

Merk at disse tallene er med «hev-for-å-vekke» skjerm, og at skjermen som standard er svart og tennes først når du vipper/hever håndleddet. Du kan justere legenden på hvor lenge skjermen skal lyse, følsomheten for reaksjon ved bevegelse, og du kan sette den til «alltid-på». Alltid-på skjermen reduserer batteritiden betraktelig, og du må belage deg på at rundt halvparten av den oppgitte batteritiden. Garmin skal likevel ha skryt for å ha en av de mest responsive skjermene når det kommer til å reagere på bevegelse og å våkne til liv.

Garmin Forerunner 965 benytter den samme proprietære ladeporten og har ikke tatt steget over til den magnetiske laderen som ble introdusert med spesialmodellen MARQ (Gen 2) i fjor høst. Derimot har ladekabelen som følger med nå fått USB-C i enden, uten at dette har medført raskere ladetid. Trådløs lading glitrer fremdeles med sitt fravær, og er et stort ønske for fremtidige klokker.

Reimen har også fått en overhaling, og er mykere og mer komfortabel enn noen gang. Det er fremdeles en silikonreim, men et «dual-color» design der inn- og utside av reimen har ulik farge, og enden på reimen har inskripsjonen «Run». Merkelig nok er det ikke en hurtigutløsingsrem (lar deg skifte rem på uten verktøy på sekunder), men du kan bytte til dette selv dersom du kjøper det ekstra.


Forbedret brukergrensesnitt

Garmin har også oppdatert brukergrensesnittet på Garmin Forerunner 965 slik at det fremstår enda litt mer eksklusiv og gjennomført.

I det du slår på klokken dukker det opp en animert video av en løper og modellnavnet på klokken, og hver gang du velger en aktivitetsprofil vil symbolet for profilen vises som en animert figur som utøver den aktuelle aktiviteten, samtidig som et elegant bakgrunnsbilde av samme aktivitet vises svakt på skjermen. Eksempelvis vil den lille personen som symboliserer «løping» for aktivitetsprofilen «Løping», bevege seg på toppen av skjermen.

Et annet eksempel er vær-widgeten der været i reflekteres «her og nå» med en animert visning. Er det regn, vil du se regndråper som drypper nedover skjermen, og er det sol så vil solen «pulsere» å symbolisere at sola steker.

Widget Glance (oversikten over widget/apper) er lik som tidligere og lar deg seg en bilde av tre og tre widgeter med kun den viktigste infoen, før du får mer utfyllende info ved å trykke deg inn på hver enkelt widget. Men, Garmin har lagt til en animasjon i form av et lys som streifer over widgeten du har markert. I tillegg er enkelte widgeter som vær-widgeten oppdatert til å reflektere været «her og nå», og ser generelt mye bedre ut.

Garmin har ikke sagt noe om de har oppgradert prosessoren, eller om skjermen har en høyere oppdateringsfrekvens enn Epix 2, men flyten i menyen og responsen fra skjermen er helt fantastisk god. Å sveipe opp/ned og til sidene går som en lek, og klokken kan betjenes fullstendig uten bruk av knapper. Med støtten for Connect IQ 6 plattformen vil du nå kunne få raskere tilgang til widgets ved å holde kort inne på en widget du har lagt til på hjemskjermen.


Hva skiller Garmin Forerunner 965 fra Garmin Epix 2?

NB: Garmin lanserte epix Pro (Gen 2) i mai 2023. Her er test av Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire.

Garmin Forerunner 965 bygger på den samme plattformen som Garmin Epix 2, men i en slankere og lettere innpakning (53 g mot 73 g). EPIX og Fenix hører til kategorien «Outdoor-klokker» og har en noe kraftigere byggekvalitet der rustfritt stål og titan dominerer, samt saffirglass på enkelte modeller. Forerunner-modellene tåler heldigvis mye mer juling enn tidligere, men er ikke fullt så robust med et klokkehus i lettvekts fiberforsterket polymer og en skjerm dekket med Corning Gorilla Glass DX. Den nye titanium-bezelen gir i det minste klokken en mye karakteristisk «klokke-følelse».

Foruten om designforskjellen er klokkene stort sett like på innsiden og innehar de samme sensorene og verktøyene. Garmin Forerunner 965 har foreløpig noen ekstra funksjoner som er eksklusivt for denne, men disse vil komme til Garmin EPIX 2 og andre toppmodeller gjennom senere oppdateringer.


Multibånd-GNSS for overlegen presisjon

I likhet med forgjengeren benytter Forerunner 965 multibånd-GNSS som resulterer i tilnærmet perfekte satellittmålinger nesten uansett hvor du er. Med multibånd-GNSS kan klokken ta i bruk flere frekvenser fra et stort antall satellitter og minimerer dermed risikoen for feilmålinger i vanskelige miljøer/terreng som trange gater, dype daler, tette skogområder, steile fjellområder, etc.. I tillegg er klokken lynrask til å etablere kontakt med satellittene og er som regel klar før du er ute av døren. Garmin har enkelt å greit kommet så langt med GPS-teknologien at det er vanskelig å gjøre det så mye bedre.

Jo flere satellittsystemer som er i bruk på en gang, desto mer batteri brukes. Garmin har løst dette elegant med sin SatIQ-teknologi som «automatisk velger den beste GNSS-innstillingen til enhver tid uten at det går på bekostning av presisjonen og unødvendig batteribruk». Det er likevel verdt å merke seg at klokken bruker merkbart mer batteri i SatIQ-modus enn med «kun GPS», men presisjonen er også minst like merkbar. I vanlig GPS-modus kan den vingle litt til sidene når du løper i skog, eller blant høye bygninger, mens i SatIQ-modus, eller en av de andre multibånd modusene, er den super stabil.

Ønsker du å maksimere batteritiden før en lengre konkurranse, eller når du sitter på hytta uten lader, kan du manuelt justere hvilke innstillinger som skal aktiveres/deaktiveres å lagre dette som egne batterimoduser.

På innsiden finner vi en barometrisk høydemåler (med stormvarsel) som er bidragsytende til meget gode høydemålinger, samt et termometer og kompass som begge er nyttige verktøy på tur. Termometeret benyttes også i samråd med høydemåleren for å beregne akklimatisering i uvante høyder og varme miljøer.


ELEVATE 4 – Den beste pulssensoren på markedet

ELEVATE 4.0 er Garmin sin siste generasjon optiske pulssensor og er sannsynligvis den beste optiske pulssensoren sammen med sensoren vi finner i Apple Watch Series 6 og nyere. Forerunner sin lave vekt og slanke profil gjør at klokken ligger stødig på armen, noe som igjen legger til rette for mer nøyaktige pulsmålinger. Undertegnede har lenge vært svært skeptisk til bruk av optisk pulsmåling, men må innrømme at det pulsbelte kun blir brukt på sporadiske økter, og i situasjoner der optisk pulsmåling er ekstra utfordrende – som aktiviteter med mye armbevegelser og raske pulssvingninger. (HIIT, intervaller, etc.). Ved typisk «steady state» trening som løping, sykling, etc., så gjør den innebygde pulssensoren en meget god jobb.

Garmin Forerunner 965 kan måle både puls og oksygenmetning 24/7, samt registrerer hjertevariabilitet (HRV) gjennom natten. Dessverre har Forerunner 965 ingen mulighet for å utføre EKG-måling, men klokken kan varsle dersom den oppdager unormal lav/høy puls i løpet av dagen og natten.

Pulsmåleren fungerer under vann og kan brukes som en ekstern pulssensor til for eksempel en sykkelcomputer eller treningsmaskin.

Husk at optisk pulsmåling er svært individuelt og kan slå ut helt ulik på to forskjellige personer. Mer om dette kan du lese i artikkelen Optisk pulsmåling – Kort forklart.


Kart og navigering

Noe av det beste med Forerunner 955 var (og er) de innebygde detaljerte kartene for hele verden, og med den responsive AMOLED-skjermen på Garmin Forerunner 965 blir opplevelsen enda bedre. Fargene er sterkere, kontrastene kraftigere, den økte skjermstørrelsen gjør det lettere å navigere i selve kartene, og den kjappe prosessoren gjør alt du foretar deg flyter uten forsinkelser. Bla gjennom menyene, søk opp en adresse, bruk «Rund meg» funksjonen til å finne nærliggende POIs (interessepunkter), eller naviger til en ønsket adresse. Der enkelte handlinger tidligere kunne føles noe trege og du måtte vente på at klokken jobbet vettet av seg for å hente frem data, går nå alt på sekunder.

Nytt for Garmin Forerunner 965 er at kartene har fått økt detaljnivå fra større zoom-avstand slik at det er lettere å se alt fra gatenavn til konturer/detaljer i terrenget uten å måtte zoome voldsomt inn. På papiret høres det ut som en ubetydelig oppdatering, men om du bruker kartene regelmessig, vil du garantert sette pris på det nye grensesnittet. Generelt er hele opplevelsen rundt kart og navigering som natt og dag sammenlignet med f.eks. Fenix 6 Pro-serien som faktisk imponerte da den kom med kartong lignende funksjoner.

Garmin Forerunner 965 har alt som skal til for å kunne ta deg trygt fra A til Å, og ved hjelp av sving-for-sving navigering kan du plotte inn, eller laste opp, en ønsket rute, og klokka forteller deg når og hvor du skal svinge. Garmin har lang tradisjon med GPS-programvare, og det er nærmest en prestasjon å rote seg vekk med Garmin Forerunner 965 på armen. Beveger du deg utenfor løypen blir du umiddelbart veiledet tilbake, alternativt vil klokken kalkulere en ny og alternativ rute til målet.

Noen nyttige funksjoner er:

 • Løyper med rundreise: Tar utgangspunkt i popularitetsrutingen (de mest brukte rutene i nærheten) og oppretter automatisk 2-4 anbefalte ruter (rundturer) med utgangspunkt i de mest populære rutene i området du befinner deg.
 • Rundt meg viser hundrevis av interessepunkter (POIs) i umiddelbart nærhet, og lar deg enkelt navigere til ønskede punkter.
 • NextFork viser distansen og navnet på neste veikryss/interessepunkt på løypen foran deg slik at du letter unngår feilnavigering.
 • Tilbake til start veileder deg trygt tilbake til startpunktet på ruten enten korteste vei via en rute på kartet, eller i det samme sporet som du kom.
 • Lenger fremme viser aktuelle interessepunkter på løypen foran deg fortløpende etterhvert som du nærmer deg.

I tillegg til de topografiske kartene kommer Garmin Forerunner 965 forhåndsinstallert med kart for mer enn 42 000 golfbaner og 2000 skianlegg over hele verden med løypenavn og vanskelighetsgrad på rutene. Ønsker du enda mer detaljerte kart er det mulig å kjøpe dette fra Garmin, eller legge inn kart fra tredjeparts tjenester.

Garmin Forerunner 965 har 32 GB lagringskapasitet som fritt kan benyttes til å lagre kart og musikk.


Treningsverktøy og funksjoner

Garmin Forerunner 9-serien er laget for de mest kravstore brukerne og har alt du trenger av nødvendige treningsfunksjoner. Klokken byr på en mengde aktivitetsprofiler og måler avanserte data som grit (vanskelighetsgrad) og flow (flyt/evne til å opprettholde hastighet) under terrengsykling, antall høydemeter opp/ned under skikjøring i et alpinanlegg, eller lengde, hastighet og antall bølger surfet i sjøen., antall høydemeter opp/ned under skikjøring i et alpinanlegg, eller lengde, hastighet og antall bølger surfet i sjøen.

Hver klokkeskjerm kan settes opp med inntil 6 datafelter, og endringene kan gjøres på både klokken og i Garmin Connect appen. I tillegg kan du opprette varsler for alt fra tempo, puls, distanse, kalorier til egendefinerte parameter. Enkelte aktivitetsprofiler (løping, sykling, etc.) lar deg aktivere funksjoner som ClimbPro, PacePro, Intervaller, Yteleseskondisjon, m.m..

Om du ikke synes seks datafelter er nok, kan du laste ned tredjeparts apper som gir deg enda flere datafelter og tilpasningsmuligheter. I det siste bildet under seg du hvor oversiktlig den stor skjermen er med selv ni ulike felter.

Garmin Forerunner 965 er nærmest designet for triatlon og at den skal være enkel å bruke under en stram våtdrakt. Dessverre støtter ikke Garmin automatisk skifte mellom etappene, men du trenger ikke mer enn å trykke på runde-knappen et par trykk for å gjøre dette manuelt mellom svømming/sykling/løp. Derimot har klokken flere svært nyttige funksjoner som kan komme godt med både under løping, på sykkelen eller under andre aktiviteter. En full oversikt finner du HER, men de viktigste er:

 • Integrert løpskraft beregner løpskraften direkte fra håndleddet uten behov for eksterne sensorer.
 • Avansert løpsdynamikk: Klokken måler nå avansert løpsdynamikk som kadens, skrittlengde, tid med bakkekontakt og mer direkte på håndleddet – uten behov for app eller tilbehør.
 • Måler avanserte data som grit (vanskelighetsgrad) og flow (flyt/evne til å opprettholde hastighet) under terrengsykling, antall høydemeter opp/ned under skikjøring i et alpinanlegg, eller lengde, hastighet og antall bølger surfet i sjøen.
 • Real Time Stamina hjelper deg å forstå hvor hardt du klarer å yte på en gitt hastighet ved løp og sykling,
 • PacePro gir deg tempoveiledning underveis i økta slik at du lettere kan disponere kreftene underveis i et løp.
 • ClimbPro deler motbakker og nedoverbakker på ruten du følger opp i individuelle seksjoner, slik at du til enhver tid har kontroll over stigningsprosent, antall høydemetre og løypeprofil.
 • Strava Live Segments varsler om kommende segmenter og holder deg oppdatert på hvordan du ligger an underveis i økta.
 • Virtual Partner lar deg konkurrere mot en tidligere aktivitet eller bestemt tid.
 • Høydejustert tempo (GAP – Grade Adjusted Pace) hjelper deg å finne riktig tempo i varierende terreng ved å vise tempoet som tilsvarer løping i flatt terreng.
 • Avanserte intervaller gir deg full frihet til å opprette dine egne intervalløkter basert på alt fra tid, tempo, distanse, etc..
 • Løpsberegneren tar hensyn til tidligere løpeaktiviteter og kondisjonsnivå for å kunne estimere sluttider på løpsdistansene 5, 10, 21 og 42 km.
 • Baneløp gir tilnærmet 100% korrekte målinger ved løp på bane ved at klokken «låser» satellittsignalet til en bestemt bane.
 • VO2 maks (det maksimale oksygenopptaket) beregnes automatisk når du benytter klokken under aktiviteter som løp, gåing og sykling. Du vil få en VO2 maks verdi for løp, og en VO2 maks verdi for sykling.
 • Group Livetrack lar deg holde oversikt over andre ryttere i gruppen din ved hjelp av LiveTrack direkte på klokkeskjermen.
 • LiveTrack åpner for å la utvalgte kontakter følge deg «live» underveis på en treningsøkt eller konkurranse.

Ved å aktivere Garmin Hendelsesregistrering vil klokken automatisk (kan også trigges manuelt) kunne sende et nødvarsel til utvalgte kontakter dersom du er uheldig å faller på en tur, forutsatt at klokken er tilkoblet mobilen, og Tilskuermeldinger gjør det mulig for LiveTrack følgerne dine å sende deg lyd- og tekstmeldinger under en løpeaktivitet (krever at du benytter ørepropper).

I tillegg til alt dette støtter Garmin Forerunner 965 så klart alt av eksterne sensorer enten det er løpsdynamikksensor, tempe-sensor, wattmåler til sykkel, Varia-sykkelradar/lykt, treningsapparater som utvalgte tredemøller og romaskinen, og mye mer.

Gratis treningsøkter og daglige treningsforslag

Garmin Forerunner 965 tilbyr et stort utvalg gratis treningsøkter og treningsprogrammer der sistnevnte er dynamiske og endrer seg i takt med hvordan formen din utvikler seg. Hopper du på et styrkeprogram eller følger en styrkeøkt, vil klokken vise deg hvordan øvelsene utføres ved hjelp av en videoanimert figur på skjermen.

Daglige foreslåtte treningsøkter tar i bruk all informasjon om treningstilstand, treningsstatus, restitusjon, søvn og stress, og foreslår en passende treningsøkt hver dag for aktivitetene løp, innendørs løping, sykkel og innendørs sykling (kan deaktiveres). Klokken viser en komplett oversikt over alle foreslåtte treningsøkter en hel uke fremover i tid, og du kan selv endre hvilken dag du ønsker å dedikere til «langøkt». Dette gjør det langt lettere å planlegge treningen, og forslagene er dynamiske slik at de hele tiden oppdateres for å matche trenings- og restitusjonstilstand.

Forslagene tar hensyn til eventuelle konkurranser du har registrert i kalenderen, og dersom arrangøren har delt nødvendig info, vil en egen Løpsmodul (widget) holde oversikt over blant annet løypeprofil, værmelding, aktuelle treningstips, estimert sluttid, daglige treningsforslag, m.m..

Dersom du har et eget treningsprogram du følger, kan dette sendes direkte til klokken fra Garmin Connect slik at du finner den igjen i valgmenyen for «trening» under gjeldende aktivitetsprofil. Garmin har et stort utvalgt øvelser du kan velge blant for å sette opp en egen styrkeøkt, samt muligheter for å opprette egne intervaller, og generelle treningsøkter. Det er også mulig å importere treningsplaner fra tredjeparts tjenester som f.eks. Training Peaks.


Trenings- og restistusjonsanalyse

Training Load Balance

Sammen med analyseselskapet Firstbeat tilbyr toppmodellene fra Garmin på kanskje den mest omfattende trenings- og restitusjonsanalysen på markedet, og bonusen er at de fremstiller det på en lettfattelig måte. Training Load Balance deler all treningen de siste fire ukene inn i Aerob lav, Aerob høy, Anaerob trening, og fortrekker deg deretter hvilken treningsform du før prioritere mer/mindre av for å oppnå fremgang.

Akutt belastning

På kortere sikt vil Akutt belastning vurdere den totale treningsbelastning de siste 7 dagene og deretter vise om nåværende belastningen er lav, optimal, høy eller svært høy. Det geniale med akutt belastning er at den akkumulerte belastningen er avtakende for hver dag, slik at treningsøkten du hadde for 6 dager siden ikke teller like mye som den siste økten du hadde. I tillegg vil du etter hver enkelt økt få en en score som indikerer den totale treningsbelastningen, samt en score for den aerobe- og anaerobe treningseffekten på en skala fra 0-5.

Kronisk belastning

Mens Akutt belastning har fokus på kort sikt, skal Kronisk treningsbelastning ta for seg belastning på lengre sik og viser den akkumulerte TRIMP-verdien for de siste 28 dager. I motsetning til Akutt belastning er denne ikke avtakende, og regner all belastning de siste 4 ukene.

Load Ratio – Forholdet mellom Akutt- og Kronisk treningsbelastning

Load Ratio analyserer balansen mellom den akutte- (kortvarige – siste 7 dager) og kroniske (langvarige – siste 28 dager) belastningen, og varsler deg i situasjoner der belastningen endrer seg for raskt. På denne måten ønsker Garmin og Firstbeat å hjelpe deg til å optimalisere totalbelastningen og å redusere skaderisikoen. For at Load Ratio skal være synlig, kreves det minimum 14 dager med treningshistorikk.

Load Ratio representeres ved hjelp av fargekoder og en verdi der hver farge indikerer et gitt belastningsnivå. Områdene for Akutt- og kronisk treningsbelastning har hver sine fargekoder som er representert ved:

 • Gul (Lav belastning)
 • Grønn (Moderat belastning)
 • Rød (Høy belastning)

Disse områdene justeres kontinuerlig basert på hver enkelt utøvers individuell treningshistorikk. Eksempelvis, dersom du når en akutt treningsbelastning på 900, vil dette bli det nye maksimumet som de tre soneområdene justeres fra. Den øvre grensen (900) vil reduseres hvis tilsvarende belastninger ikke oppnås i påfølgende treningsuker, noe som resulterer i at soneområdene automatisk justeres ned. Dette sikrer en individuell justering for hver enkelt utøver.

Den gylne middelvei (det du ønsker å oppnå) er en Load Ratio der Akutt- og Kronisk treningsbelastning er lik og forholdet mellom de er 1,0. Dette indikerer at du er optimalt forberedt og i en tilstand der akutt treningsbelastning er lav (opplever minimal «tretthet») og kronisk treningsbelastning er høy (tegn på utviklet «kondisjon»).

Overvåking av akutt- vs. kronisk treningsbelastning kan sikre at økt treningsbelastning introduseres trygt og effektivt uten å sette deg i økt risiko for skade. Både for lite og for stor treningsbelastning kan føre til økt skaderisiko, redusert kondisjon og dårlige prestasjoner.


HRV Status og Training Readiness

I tillegg til dette vil verktøy som HRV Status og Training Readiness gi deg nyttig info om hvor mottakelig kroppen er for trening til enhver til. HRV Status gir dypere innsikt i hjertevariabiliteten – en av de viktigste indikatorene for å se på kroppens evne til å restituere, takle stress, og ikke minst motstå sykdom. Hver morgen får du presentert den gjennomsnittlige HRV Statusen gjennom natten sammenlignet med en grunnlinje for de siste tre ukene. Forholdet mellom disse viser hvor godt restituert du er etter natten.

Training Readiness tar hensyn til parametre som søvnscore (siste natt), restitusjonstid, HRV Status, akutt belastning, søvnhistorikk (siste tre netter) og stresshistorikk (siste tre dager), og forteller deg om kroppen er mottakelig for trening, når den er mest mottakelig og hvor intensivt du kan trene.


Alt du foretar deg av aktiviteter/trening vil kunnes studeres detaljert i Garmin Connect appen på telefonen, eller på nettsiden connect.garmin.com.


Aktivitets- og helsefunksjoner

Nært knyttet til trenings- og restitusjonsanalysen finner vi mengden av aktivitets- og helsefunksjoner. På dette området er Garmin nærmest suverene, og gjør alt fra å registrere avanserte data til å fremstille det på en forståelig måte. Garmin Forerunner 965 registrerer følgende:

Puls, hjertevariabilitet (HRV), oksygenmetning, skritt, estimert distanse, antall høydemeter/etasjer, avansert søvnmåling med søvnscore, respirasjonsfrekvens, stress, kroppsressurser, kaloriforbruk, VO2-maks, kondisjonsalder, m.m. I tillegg vil klokken estimere væsketap under trening, samt hjelpe kvinner å holde oversikt over menstruasjonssyklusen.

Garmin ELEVATE 4 pulssensoren sørger sammen med de smarte algoritmene for å filtrere ut feilmålinger og leverer svært nøyaktige målinger i de fleste situasjoner. Garmin har tidligere fått litt pepper for ikke å levere god nok søvnanalyse, men det er lite som tyder på at Forerunner 965 ikke gjør ette godt nok. Søvn er vanskelig å måle nøyaktig, og ulike produsenter registrerer søvnfaser forskjellig. Garmin Forerunner 965 registrerer søvnlengde, søvnfaser (lett, dyp og REM), våkentid og søvnscore, men er ikke i stand til å registrere kortere søvnperioder utenom den angitte søvnplanen som er angitt på forhånd. Det er ikke «krise», men et område de kan forbedre.

En av de nyttigste funksjonene, og som får mye omtale i forbindelse med HRV om dagen, er Body Battery. Body battery estimerer «kroppsressursene» (tilgjengelig energi) du til enhver tid har tilgjengelig ved å overvåke puls, hjertevariabilitet, stress, søvn og aktivitet. Body Battery måles på en skala fra 0-100 der 100% indikerer fulle batterier og at du er klar til trening, mens et tall nærere 0 indikerer at du bør prioritere hvile. Her er Garmin gode til å omformulere mye avansert info til et lettforståelig produkt som er personlig for hver bruk


Smartfunksjonene du faktisk trenger

Garmin Forerunner 965 er først og fremst en fullspekket multisportklokke, men har en overraskende stor mengde smartfunksjoner å by på.

Garmin støtter smartvarsler (og emojier), innebygd lagring for inntil 2000 sanger, musikkavspilling (offline streaming av spillelister fra Spotify/Deezer), trådløs betaling via Garmin Pay, mulighet til å laste ned apper og urskiver via Garmin Connect IQ Store, og sømløs synkronisering med en rekke tredjeparts tjenester.

Du kan besvare/avvise samtaler via klokka, og har du en Android-telefon kan du sette opp forhåndsbestemte meldinger i Garmin Connect som du kan svare med rett fra klokka.

Det eneste savnet er fraværet av LED-lykten som finnes på Fenix 7X, Enduro 2 og Tactix-modellen. Sannsynligvis er Forerunner-modellene for tynne til at dette lar seg gjøre, samt at det ikke passer like godt med profilen til «løpeklokkene». En nødløsning er å aktivere «lommelykt» appen på klokken som setter skjermen på full styrke med hvit lys og faktisk lyser ganske så godt. Du kommer deg ikke hjem fra fjellet i mørket, men du finner frem i et mørkt rom, etc..


Garmin Connect

Garmin Connect er Garmin sin tjeneste for innsamling av data, analyse og muligheter for å gjøre innstillinger for både klokke og synkronisering mot ulike tredjeparts tjenester. Garmin Connect er tilgjengelig som både en nettside og app, og er et kraftig verktøy som i stor grad kan tilpasses brukerens eget ønske.

Garmin Connect samler inn enormt mye data, men Garmin har gjort en god jobb med å gjøre appen/tjenesten brukervennlig og oversiktlig. Hver av de ulike parameterne som for eksempel Skritt, Oksygenmetning, Søvn, Intensitetsminutter, etc., kan fjernes ved å sveipe de bort, eller legges til på nytt ved å trykke på et lite «+»-tegn.

I appen kan du melde deg på ulike utfordringer og konkurranser, utfordre venner og andre Garmin Connect brukere, få dypere innsikt i utvikling av både helse- og treningsstatistikk over tid, opprette løyper som sendes direkte til klokken som deretter vil gi deg sving-for-sving ruting, melde deg på et av Garmin sine treningsprogrammer Garmin Coach, opprette egne treningsøkter, styrkeøkter (velg blant et hav av ferdig programmer og økter), definere egne intervaller, PacePro-strategier, få oversikt over ulike segmenter, m.m..

Med Garmin sine Merkeutfordringer kan du gjøre deg fortjent til forskjellige «merker/symbolske medaljer» for å ha oppnådd ulike mål i løpet av tidsbegrenset perioder, og ikke minst gjennomføre distansen av ulike «ekspedisjoner» som baserer seg på antall skritt og høydemeter.

Garmin er en relativt åpen plattform og kan kobles til populære tredjeparts apper som Strava, MyFitnessPal, Wikiloc, Komoot, Runstatic, Apple Health, m.m.. Setter du opp klokken til å synkronisere med disse tjenestene, vil klokken automatisk laste opp øktene dine til her av disse etter endt økt. Har du et premium abonnement hos en av tjenestene, vil du kunne opprette ruter i hver av appene, å sende de direkte til klokken som vil guide deg ved hjelp av sving-for-sving veiledning.

Garmin Connect IQ Store gir tilgang til en rekke ulike apper som utvider funksjonaliteten til en kompatible Garmin enheter. Dette er ikke apper på linje med du finner i app butikker som Google Play eller App Store, men små programmer som tilfører klokken ekstra funksjoner gjennom ulike datafelter, aktivitetsprofiler som ikke finnes fra før, apper for vær, temperatur, nyheter, etc., og ikke minst et hav av ulike urskiver. Mange apper er gratis, mens flere og flere koster noen få kroner å kjøpe.


Hva mangler?

Garmin har kommet imponerende langt med sin siste generasjon pulsklokker, og det begynner å bli vanskelig å finne ting som kan kalles «mangler». Men, i jakten på drømmeklokken er det heldigvis rom for noen små forbedringer. Under er en oversikt over hva som kan bli bedre, eller «ønsker» for fremtiden.

 • EKG-måling.
 • Hvor er LTE-versjonen?
 • Trådløs lading.
 • LED-lykt.

EKG-målingen er et betydelig savn ettersom Garmin Venu 2 Plus ble godkjent for dette i USA tidligere i år, og det jobbes med å få det godkjent i Europa. Forerunner 965 har ikke hardvaren som skal til, og det er derfor utenkelig at det kommer gjennom en senere programvareoppdatering.

En annen ting er den buede skjermen. Det bidrar utvilsomt til et freshere utseende, og ikke minst følelsen av en større skjerm uten at klokken vokser i størrelse – men, det gjør samtidig skjermen mer utsatt for riper, og det er umulig å feste på en enkel skjermbeskytter slik det var på den flate skjermen til Garmin Forerunner 955. En annet poeng er at det er lettere å komme borti skjermen dersom du ikke har «låst» den under en treningsøkt. Dette gjelder spesielt bruk av kart der du automatisk går inn i «zoom»-modus når du trykker på kart-visningen. Her hadde det nesten vært en fordel om Garmin åpnet for muligheten til å justere følsomheten.

Og ikke minst, trådløs lading. Garmin introduserte dette nylig på Garmin Vivomove Trend, så de har absolutt kapasiteten til å gjøre det.


Konkurrenter

Garmin Forerunner 965 har egentlig ingen konkurrenter annet enn sine egne søsken-modeller. Garmin Epix 2 gir deg de samme funksjonene i en litt mer solid innpakning, og sett bort fra AMOLED-skjermen gjør Garmin Fenix 7-serien det samme, men med enda bedre batteritid.

NB: Garmin har lansert oppfølgeren til Fenix 7 – Garmin Fenix 7 Pro. Her finner du testen: Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Er du ute etter en klokke med ekstrem batteritid, så snakker vi Garmin Enduro 2. Her får du i tillegg en kraftig LED-lykt som er det eneste undertegnede virkelig savner med Forerunner 965. Foruten om dette punktet, er Forerunner 965 en drøm.

Klarer du deg uten kart, Strava Live Segments, enkelte utendørs aktivitetsprofiler, og de mest avanserte funksjonene knyttet til navigering og trening, så er Garmin Forerunner 265 et meget godt kjøp. Denne er også tilgjengelig i to størrelser, med skjermer på 1,1″ og 1,3″, dersom du synes den 1,4″ skjermen på Forerunner 965 blir for stor.

Og helt seriøst, det er ingen åpenbare konkurrenter fra andre merker. Noen må åpenbart komme seg på jobb…


De viktigste funksjonene for Garmin Forerunner 965:

 • 1,4″ stor touch AMOLED-skjerm med økt oppløsning (økt fra 1,3″ til 1,4″ sammenlignet med Forerunner 955/955 Solar).
 • Batteritid: opptil 23 dager i smartklokkemodus, 31 timer i GPS-modus og 19 timer i GNSS-modus i alle systemer pluss multibånd.
 • Multi-band GNSS med SatIQ-teknologi (bedre presisjon på satellittmålinger, raskere tilkobling satellitter).
 • Garmin ELEVATE 4.0 pulssensor med PulseOX (måler oksygenmetning og hjertevariabilitet)
 • Map Manager med mulighet for nedlasting av TopoActive-kart for hele verden direkte til klokken via WiFi.
 • Avanserte navigeringsfunksjoner.
 • Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Integrert løpskraft uten behov for eksterne sensorer.
 • Avansert løpsdynamikk: Klokken måler nå avansert løpsdynamikk som kadens, skrittlengde, tid med bakkekontakt og mer direkte på håndleddet – uten behov for app eller tilbehør.
 • Training Readiness Score – Forteller deg om kroppen er mottakelig for trening, når den er mest mottakelig, og hvor intensivt du kan trene.
 • HRV Status – Viser siste natts gjennomsnittlige HRV status, og sammenligner snittet for de siste 7 dagene med en grunnlinje for de siste 3-15 ukene. Et avvik fra grunnlinjen han indikere sykdom, overtrening, stress, etc..
 • Visual Race Predictor – Løpsberegner som tar hensyn til tidligere løpeaktiviteter, og kondisjonsnivå for å kunne estimere sluttider på ulike løpsdistanser, samt hvordan dette utvikler seg over tid.
 • Daglige foreslåtte treningsøkter – Se daglige foreslåtte treningsøkter for en uke fremover. Øktene tar også hensyn til kommende eventer.
 • Race Widget – Widget som viser info om et kommende event, blant annet løypeprofil, værmelding (når det nærmer seg), aktuelle treningstips, estimert sluttid, daglige treningsforslag, m.m.. Du kan også sette opp en PacePro-plan for løpet.
 • Akutt belastning – Viser treningshistorikken din og sammenligner intensiteten til de siste treningsøktene med det optimale området for å forbedre treningseffekten.
 • Load Ratio: Sporer belastningsforholdet mellom akutt- og kronisk treningsbelastning på kort og mellomlang sikt.
 • 50+ ulike aktivitetsprofiler.
 • Strava Live Segments, PacePro, ClimbPro, Virtual Partner/Racer, Real-Time Stamina, Ytelseskondisjon, avanserte intervaller+++
 • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, værmelding, tilgang til tredjeparts apper.

Konklusjon


Garmin Forerunner 965
Garmin Forerunner 965

Product Name: Garmin Forerunner 965

Brand: Garmin

Currency: NOK

Konklusjon

Garmin Forerunner 965 er ikke bare en gjennomført rå treningsklokke og outdoorklokke, den er også en imponerende god treningsveileder, motivator, coach og ikke minst smartklokke. Den forrige utgaven hadde egentlig alt, men med Forerunner 965 har Garmin forbedret områder det var vanskelig å vite at du savnet. AMOLED-skjermen er utrolig pen og bidrar til at klokken fungerer mye bedre som «hverdagsklokke», og titanium bezelen sørger for en premium-følelse du aldri tidligere har fått fra noen som helst Forerunner. Garmin er ikke bare et stort skritt foran konkurrentene. De har sendt de ut i en strafferunde som aldri ser ut til å ta slutt, mens de selv sitter på podiumet og planlegger neste trekk for å gjøre deg og meg enda litt mer blåst av banen ved neste generasjon. Grattis Garmin. Denne er (ekstremt) rå.

Overall
95%
95%
 • Brukervennlighet - 100%
  100%
 • Treningsfunksjoner - 95%
  95%
 • Batteritid - 90%
  90%
 • Programvare (nett/mobil) - 95%
  95%
 • Optisk pulsmåling - 95%
  95%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 95%
  95%
 • Verdi for pengene - 95%
  95%

Pros

 • Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
 • Fantastisk touchskjerm + 5 knapper.
 • Suveren batteritid.
 • Enkelt brukergrensesnitt.
 • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
 • TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
 • Multi-band GNSS med nøyaktig sporing og rask oppkobling.
 • Imponerende pulsmåling + oksygenmetning i blodet.
 • Integrert løpskraft direkte i klokken.
 • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
 • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.
 • Enormt mange nyttige treningsverktøy.
 • Training Readiness forteller deg når og hvor hardt du kan trene.
 • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
 • Gratis dynamiske treningsprogrammer, samt treningsøkter.
 • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.

Cons

 • Savner EKG, trådløs lading og LTE.
 • Buet skjerm er mer utsatt for riper.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Garmin Venu 3”

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening…
Featured image for “Test: Garmin Venu 3”

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening…
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en…
Featured image for “Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire”

Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire

Hva skjer når du tar de beste egenskapene fra tre av selskapets beste klokker, og kombinerer de i en? Svaret…
Featured image for “Test: Garmin Instinct 2X Solar”

Test: Garmin Instinct 2X Solar

Med Garmin Instinct 2X Solar har Instinct-serien blitt voksen. Dette er klokken for deg som ønsker en Fenix, men ikke…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 965”

Test: Garmin Forerunner 965

Den er stor og råsterk, men likevel tynn og lett – Garmin Forerunner 965 er alt en bunnsolid multisportklokke skal…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 265”

Test: Garmin Forerunner 265

«Atter en konge». Garmin Forerunner 265 leverer så suverent mye til en så god pris, at det er lett å…
Featured image for “Test: Garmin Vivomove Trend”

Test: Garmin Vivomove Trend

Leter du etter en klokke som er smart nok til å erstatte smartklokka og sporty nok til å utfordre pulsklokka?…
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Sapphire Solar (Kort versjon)”

Test: Garmin Fenix 7 Sapphire Solar (Kort versjon)

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar viderefører arven fra en allerede svært god pulsklokke, og forsterker Garmin sitt enorme grep om…
Featured image for “Test: Garmin Bounce”

Test: Garmin Bounce

Hva får du når et av verdens største produsenter av pulsklokker og smartklokker bestemmer seg for å lage en smartklokke…
Featured image for “Test: Garmin Instinct Crossover”

Test: Garmin Instinct Crossover

Alltid drømt om en smartklokke med enorm batteritid og følelsen av et ekte urverk på innsiden? Gratulerer, Garmin Instinct Crossover…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 255 Music (Kort versjon)”

Test: Garmin Forerunner 255 Music (Kort versjon)

Kongen av pulsklokker i budsjettklassen – Garmin Forerunner 255 Music har blitt enda bedre. Her får du 90% av toppmodellene…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 955 Solar (Kort versjon)”

Test: Garmin Forerunner 955 Solar (Kort versjon)

Ingen pulsklokke gir deg mer for pengene enn Garmin Forerunner 955 Solar. Flaggskippet i Forerunner-serien har blitt både bedre og…
Featured image for “Test: Garmin Venu SQ 2 Music”

Test: Garmin Venu SQ 2 Music

Leter du etter en smartklokke, eller treningsklokke med omfattende aktivitetssporing, nyttige treningsfunksjoner, et flott utseende, enkel betjening og ikke minst…
Featured image for “Test: Garmin Enduro 2”

Test: Garmin Enduro 2

Garmin Enduro 2 er den ultimate klokken for deg som søker (ekstremt) lang batteritid, solid byggekvalitet, og alt som finnes…
Featured image for “Test: Garmin HRM-Pro Plus”

Test: Garmin HRM-Pro Plus

Eier du en Garmin-klokke i dag, eller planlegger å kjøpe en? I så fall er det ingen tvil om hvilket…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 255 / 255 Music”

Test: Garmin Forerunner 255 / 255 Music

Garmin Forerunner 255 serien klar til å overta bestselger-tronen fra forgjengeren. Her får du virkelig valuta for pengene.…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 955 Solar”

Test: Garmin Forerunner 955 Solar

Garmin Forerunner 955 Solar tar selskapets flaggskipsmodell enda et skritt nærmere perfeksjon.…