Test: Arc’teryx Alpha SV Jacket

18. februar, 2024 (oppdatert 18. april 2024)

Featured image for “Test: Arc’teryx Alpha SV Jacket”

Arc’teryx Alpha SV Jacket er skalljakken som tar deg gjennom de tøffeste turene og situasjonene, og det mest ekstreme været, og likevel fremstår som ny etterpå.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Arc’teryx Alpha SV Jacket – Jakken som elsker dårlig vær

Det finnes skalljakker som beskytter mot vind og vær, og det finnes skalljakker som er udødelig. Arc’teryx Alpha SV Jacket tilhører den siste kategorien. Dette er en skalljakke du tar på deg for å skape din egen lille boble mot omverden når været er røft, og både vind og nedbør banker mot deg for å gjøre mest mulig skade. Dette er jakken du tar på deg når du skal klatre is fjellvegger, manøvrere deg oppover islagte elver, bære store og tunge sekker, og du trenger all den beskyttelsen du kan få.

Dette er også jakken du trenger å bruke en altfor høy sum penger for å kjøpe, men som du til gjengjeld vil kunne ha så lenge at det til dels forsvarer utgiften. 10 000 kr er mye, og langt i fra alle har behov for en slik jakke. Likevel, om du er i målgruppen, så kan Arc’teryx Alpha SV Jacket være en jakke du lett blir glad i.

Hvis du noen gang har tenkt over navnevalget til Arc’teryx, vil du raskt merke at en del navnebetegnelser går igjen. De ulike modellene hører til en bestemt familie, og de to bokstavene i slutten av navnet indikerer produktets funksjon. For Arc’teryx Alpha SV Jacket gjelder følgende:

  • Alpha: Lette, minimalistiske klatre- og alpinprodukter som beskytter mot forholdene i høyfjellet.
  • SV (Stygt vær): De mest holdbare materialene og den beste værbeskyttelsen for langvarig bruk i ekstra krevende forhold.
  • Beta: Allsidig: høy teknisk ytelse for varierte aktiviteter og forhold.
  • AR (Allround): Værbeskyttelse og materialer med høy ytelse, med vekt på allsidige egenskaper som takler forskjellige aktiviteter.

Arc’teryx Alpha SV Jacket er med andre ord en kraftig jakke, og i år feirer modellen hele 25 år. Første generasjon Alpha SV Jacket ble lansert det året da Norges fotballandslag for herrer sist var i et VM – 1998. Den gang veide jakken 708 gram, noe som var 300 gram lettere enn tilsvarende jakker på den tiden. I 2023, 25 år senere, eksisterer modellen i beste velgående, men vekten er slanket til kun 485 gram – 25% lettere enn da jakken ble lansert.

En annen forbedring er den utstrakte bruken av resirkulerte materialer. Alpha SV Jacket tar i bruk en pustende 3L GORE-TEX PRO 2.0 membran med Most Rugged Technology, kombinert med GORE sin mest slitesterke N100D ytterlag laget av 100% resirkulert materiale. Tatt i betraktning produktets egenskaper som i de fleste tilfeller befinner seg i «ekstrem kategorien», så er dette særdeles imponerende.


Arc’teryx Alpha SV Jacket

Arc’teryx Alpha SV Jacket tar i bruk GORE sin mest robuste og slitesterke membran – N100d Most Rugged 3L GORE-TEX PRO. «N100d» refererer til et nylonvev med en tetthet på 100 denier, noe som gir svært høy motstand mot slitasje og rifter. N100d er det samme materiale som ofte brukes i bunnduken på kraftige telt der duken må tåle alt fra små steiner til kvist og kvast som stikker opp fra bakken.

«3L» står for en tre-lags konstruksjon som inkluderer GORE-TEX-membranen klemt mellom det ytre stoffet og et indre fôr. Dette gir følelsen av en jakke med kun ett lag, noe som igjen forklarer den lave vekten, samtidig som membranen klarer å opprettholde høy grad av vanntetthet, vindmotstand og holdbarhet.

Som andre GORE-TEX membraner vil også N100d-membranen by på en viss pusteevne, men det er greit å være klar over at dette er den minst pustende membranen til GORE-TEX.

Å si at en bestemt type skalljakke er best til alle aktiviteter og alle årstider, blir som å si at langrennski er best å bruke uansett hvor du går bare fordi de fungerer best i opptråkket spor. De ulike membranene har forskjellige egenskaper, og Arc’teryx Alpha SV Jacket er først og fremst laget for deg som trenger en jakke som tåler alt.

Tidligere har jeg testet Arc’teryx Beta AR Jacket StormHood, og også denne jakken beskrev jeg som «en rustning mot dårlig vær». Kort oppsummert er begge jakkene svært kraftige jakker som fungerer som beskyttelse i ekstreme miljøer, men der Alpha SV Jacket vinner i en kamp om å være tøffest og mest hardfør, så vinner Beta AR kampen om å være mer smidig og pustende. Den noe «enklere» GORE-TEX membranen på Beta AR (40d Most Rugged 3L GORE-TEX PRO i hoveddelen og N80d Most Rugged 3L GORE-TEX PRO på utsatte steder) gjør at materialet ikke er like slitesterk, men desto bedre til å puste under intensiv aktivitet.

Det er uansett snakk om to kraftige jakker som begge er gode valg for en rekke aktiviteter, inkludert fjellklatring, skikjøring og fotturer året rundt.

Ønsker du en lettere skalljakke som fremdeles er kraftig og bevarer den gode Arc’teryx-passformen og bevegeligheten, så anbefales det å sjekke ut Arc’teryx Beta Lightweight Jacket (testet her).


Passform og bevegelighet

Arc’teryx er generelt litt store i passformen, og det samme gjelder for Arc’teryx Alpha SV Jacket. Sammenlignet med Arc’teryx Beta AR Jacket Stormhood er jakken noe kortere og litt romsligere, der spesielt fronten er kortere for å passe bedre med en klatresele, mens ryggen er forlenget slik at den dekker over baken. Passformen er beskrevet som regular fit, som betyr at den har litt romslig passform som gir plass til flere lag under. Jakken har ellers et ergonomisk design som gir god bevegelsesfrihet og komfort, samt stramming i livet og nederst på armene slik at det er enkelt å justere passformen etter behov.

Undertegnede er 188 cm og 58 kg, og har over snittet lange ermer og bein. Jeg kunne valgt både str. S og XS, alt etter smak og behag, men falt på str. XS. Det sier noe om størrelsen på jakkene.

Det er lett å se at Arc’teryx har designet Alpha SV Jacket for å fungere optimalt under aktiviteter som klatring, skikjøring og situasjoner der du ønsker maksimal bevegelsesfrihet. Under ermene er det satt inn kiler som hindrer jakken i å heve seg når du løfter armene over hodet, og i midjen er det en slags snorkant som hindrer jakken i å gli opp når du bruker en klatresele. Arc’teryx beskriver dette som en Cohaesive kantregulering som fungerer som Hemlock™ for å hindre at jakken sklir opp under klatreselen. Enkelt forklart er det bare et spesielt system for å justere kanten rundt hoftene slik at jakken sitter godt på kroppen og ikke glir opp når du bruker klatreseler eller ryggsekk.

Det er imponerende hvordan Arc’teryx har klart å designe jakken på en måte som gjør at du kan utføre alle mulige slags bevegelser uten at jakken krøller seg eller hindrer utslagene.

Det er ikke mye å savne med Arc’teryx Alpha SV Jacket, men jakken kunne med fordel hatt en dobbeltglidelås front slik at den kunne åpnes fra begge retninger. Toveisglidelås er uslåelig for både lufting og når du skal skifte klær, og dessverre heller uvanlig å se på både skalljakker og dunjakker.


Lommer og smarte detaljer

Alpha SV Jacket er utstyrt med vertikale brystlommer som ikke skal komme i konflikt ved bruk av klatresele. På høyre side finner vi en praktisk innerlomme, og på utsiden er det en brystlomme på hver side, pluss en liten lomme på venstre overarm. Samtlige glidelåser benytter WaterTight-glidelåser som er vannavstøtende, men ikke vanntette, og i skikkelig kraftig regnvær anbefales det derfor å oppbevare mobil, kart, etc. på innerlommen, selv om det skal rimelig mye nedbør til før det lekket inn. Integrert i overarms-lommen finnes også en RECCO-refleks som blant annet brukes av redningsmannskaper til å finne deg raskere i nødsituasjoner på fjellet.

Størrelsen på de to brystlommene er relativt liten, men til gjengjeld passer de veldig godt til en mobiltelefon slik at den holder seg stående og ikke hopper rundt i alle mulige retninger. Til sammenligning har Beta AR Jacket to sidelommer av langt større volum.

RECCO sporingsbrikker er en type reflektor som kan hjelpe redningsmannskaper med å finne deg raskere i tilfelle en nødsituasjon på fjellet. Disse reflektorene krever ikke strøm eller aktiviering for å brukes og fungere optimalt. Når du bruker et plagg med en RECCO reflektor så øker du sjansen for å bli funnet under snøen, eller i andre nødsituasjoner, raskere enn ved et manuelt søk. RECCO reflektorer er også vanntette og kan brukes i alle værforhold.

RECCO®-systemet brukes av over 900 redningsorganisasjoner over hele verden for å hjelpe til med effektiv lokalisering av skredofre. RECCO-systemet er ikke veldig utbygd i Norge, men det har større nytte i andre deler av verden, og er en fin «ekstra gadget» som ikke har noen negativ effekt.


Jakken har også doble glidelåser under armene som lar deg lufte ut overflødig varme ved behov. Disse kan enkelt reguleres fra begge sider for å justere lufteåpningen. Ironisk nok vil det å slippe inn kald luft bidra til å ødelegge GORE-TEX membranens naturlige pusteegenskaper ettersom det er trykk fra innsiden som gjør at dampen/kondensen slipper ut, men de aller fleste vil nok sette pris på det uansett (undertegnede ser det i hvert fall som et stort pluss).

En kjekk detalj er de små hempene på hver eneste glidelås som gjør det enkelt å betjene de selv med tykke votter.


Romslig hette, men ikke optimal

Arc’teryx Alpha SV Jacket benytter Arc’teryx sin ikoniske StormHood-hette. I motsetning til Beta AR Jacket som kommer i to utgaver – både med og uten StormHood-hette – så er dette standard og eneste valget på Alpha SV Jacket

Den største forskjellen mellom StormHood og DropHood er at StormHood-hetta er integrert med jakkens krage, mens DropHood-hetta er separat med en krage på innsiden. Dette betyr at StormHood-hetta er mer behagelig å bruke med en hjelm, mens DropHood-hetta kan være mer behagelig å bruke uten hjelm. Begge hettene kan justeres og tilpasses i stor grad med stramming i nakken, bak på hetten og på hver side av halsen, og kan enkelt justeres med én hånd. Hetten er også kompatibel med en skihjelm/klatrehjelm, og har en laminert kant som holder hetten oppe og sørger for at regnet renner ned på siden.

StormHood

StormHood-hetten er designet for å gi god beskyttelse mot vær og vind. Den er stor nok til å passe over en hjelm, og den er justerbar i flere retninger for å sikre at den sitter godt på plass. StormHood-hetten er også laget av et vanntett og vindtett materiale som beskytter hodet mot regn og snø.

DropHood

DropHood-hetten er designet for å være mer behagelig å bruke uten hjelm. Den er separat fra jakkens krage, noe som gir mer bevegelsesfrihet. DropHood-hetten er også mindre justerbar enn StormHood-hetten.

Hvilken hette er best for deg?

Det avhenger av personlige behov og preferanser. Hvis du trenger en hette som gir god beskyttelse mot vær og vind, og som er stor nok til å passe over en hjelm, er StormHood et godt valg. Hvis du trenger en hette som er mer behagelig å bruke uten hjelm, er DropHood et godt valg.


Men… til tross for at hetten på Alpha SV Jacket er den samme som på Beta AR StormHood Jacket, så oppleves den likevel langt i fra like god, og det skyldes i hovedsak justeringsmuligheten i front (på hver side av halsen) som svikter. De to strikkene er nemlig ikke mulig å stramme uten at de umiddelbart sklir tilbake, og det er dessverre umulig å få den samme gode passformen som på Beta AR StormHood Jacket der hetten følger hodets bevegelser og ikke hindrer synsfeltet.

Resultatet blir at du ender opp med å bli gående i en slags «tunnel» der du stirrer rett inn i hetteveggen når du vrir hodet til venstre eller høyre. Samtidig vil hetten bli veldig stor slik at den lett fanger vind dersom du ikke strammer den nok fra baksiden, og da vil du automatisk eksponere ansiktet ettersom du ikke får strammet den nok i front. Til slutt må det nevnes at det blir mye ekstra stoff i nakken som kan bli litt irriterende når du vipper hetter bakover.

Jeg hadde et håp om at det skulle være en feil med kun denne jakken ettersom jeg har til gode å lese om andre som har den samme opplevelsen, men Arc’teryx sendte en ny jakke, og denne har det samme problemet. Det skal også nevnes at den nyeste modellen Arc’teryx Beta Lightweight Jacket også har den samme frustrerende problemet. Dette er ikke godt nok for en jakke til 10 000 kroner, og det er i hvert fall ikke godt nok for en jakke som skal tåle svært tøft vær.

Et tips er å kjøpe løse snorlåser som du kan feste på de to strammesnorene i front. Dette løser hele problemet med hetten. Selv om det ikke burde være nødvendig på en slik jakke.

For uten om hetten så er kragen høy slik at den dekker godt opp mot nesen, og innsiden er fôret med en myk hakebeskyttelse i børstet, mikrosemsket skinn.


Miljøvennlig produksjon

Arc’teryx har forpliktet seg til å redusere miljøpåvirkningen. Selskapet har et mål om å bli karbonnøytralt innen 2025.

For Alpha SV Jacket er hele 100% av yttermateriale laget av resirkulerte materialer. Jakka er også designet for å vare i mange år, noe som reduserer behovet for å kjøpe ny jakke ofte. Arc’teryx tilbyr også en veldig bra garanti og et reparasjonsprogram som gjør det mulig å reparere jakker som er skadet, og dermed bidrar til å forlenge levetiden til jakken og reduserer behovet for å kjøpe ny jakke. Om ikke jakka kan repareres, får du gjerne ny jakke – noe undertegnede selv har fått erfare med en tre år gammel jakke.

Selskapet jobber for å redusere bruken av skadelige kjemikalier i produksjonen, og for å øke bruken av resirkulerte materialer. Her er noen av de miljøvennlige forbedringene som Arc’teryx har gjort i sine produkter de siste årene:

  • Redusert bruken av skadelige kjemikalier: Arc’teryx har redusert bruken av skadelige kjemikalier i produksjonen, inkludert fluorkarboner og PFC-er.
  • Økt bruken av resirkulerte materialer: Arc’teryx har økt bruken av resirkulerte materialer i sine produkter, inkludert GORE-TEX PRO-materiale. For Alpha SV Jacket er hele 100% av yttermateriale laget av resirkulerte materialer.
  • Introdusert nye produksjonsprosesser: Arc’teryx har introdusert nye produksjonsprosesser som reduserer energiforbruket og forurensningen.
  • Bluesign-sertifisert: Alpha SV Jacket inneholder materialer som oppfyller bluesign-kravene, og inneholder råmaterialer laget av minst 30% resirkulerte materialer.

Fakta

  • Materiale: N100D svært robust 3L GORE-TEX PRO med resirkulert ytterside – 100 % nylon med ePTFE-membran
  • Passform: Romslig. Medium lengde.
  • Vekt: 485 g (str. M)

Konklusjon


Arc’teryx Alpha SV Jacket
Arc’teryx Alpha SV Jacket

Product Name: Arc’teryx Alpha SV Jacket

Brand: Arc'teryx

Offer price: 9999

Currency: NOK

Konklusjon

Arc’teryx Alpha SV Jacket leverer noe av det ypperste av kvalitet som er mulig å oppdrive innen skallbekledning. Den koster skjorta, men leverer kvalitet som gjør at du kan ha jakken i mange år, og en garanti som lar deg føle deg trygg så lenge jakken er i din besittelse.

Arc’teryx Alpha SV Jacket har bestått i hele 25 år, og det er tydelig at kanadierne har brukt tiden til å identifisere hvilke områder som bør forbedres, samt bygge videre på allerede styrker. Det er derimot skuffende at de ikke klarer å gjøre en bedre jobb med hetten, for det er også den eneste svakheten. Foruten om dette, så er det lite negativt å finne.

Alpha SV Jacket er ikke en jakke for de enkle turene der lett sommerregn er den største trusselen, men en jakke som er klar for å holde deg tørr og beskyttet i situasjoner som krever det lille ekstra – enten det er hengende i en fjellvegg, klatrende på en isbre, kjørende på ski nedover en bratt fjellside eller tett skog, eller på en tøff vintertur i ruskevær.

Arc’teryx Alpha SV Jacket er en ekstrem på de fleste områder, og det er i positiv forstand.

Overall
82%
82%

Pros

  • Svært kraftig og slitesterk.
  • Vanntett, vindtett og pustende.
  • Stramming i livet og nederst på ermene
  • God passform med plass til ekstra klær.
  • Lufting med dobbelglidelås under ermene.
  • Enkelt å betjene glidelåser selv med votter/hansker.
  • Ekstremt robust og slitesterk.
  • Integrert RECCO-brikke.
  • Stort fokus på resirkulerte materialer og miljøvennlig produksjon.

Cons

  • Savner dobbeltglidelås i front.
  • Kunne vært noe større lommer.
  • For svak justeringsmulighet på hetten i front.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0

Helly Hansen Vika Tur Pants 2.0 er en lett og slitesterk turbukse med smarte detaljer, designet for god bevegelighet og et stort bruksområde.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket

Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket er en kompakt og lett skalljakke til både tur og hverdags, og så liten at du alltid får plass til den i sekken.
Les mer
Featured image for “Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket”
18. april 2024 | Bekledning

Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket

Lettvekts jakken Arc’teryx Beta Lightweight Jacket har blitt enda lettere, mer komfortabel, og mer miljøvennlig, men en ting hindrer den fra i å være perfekt.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino Tights”
17. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino Tights

Devold Running Merino Tights byr på gode temperaturregulerende egenskaper og høy komfort, og er et godt alternativ til deg som ikke liker tradisjonelle tights.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck

Devold viser at de kan kunsten å foredle ulla på best mulig måte. Devold Running Merino 130 Zip-Neck byr på topp komfort og alt en god ulltrøye skal være.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Shirt”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Shirt

Devold Running Merino 130 Shirt er enkelt og greit utrolig myk og komfortabel, og leverer alt det en tynn og god ullskjorte skal gjøre.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Mythic Alpine Light Jacket”
26. mars 2024 | Bekledning

Test: Rab Mythic Alpine Light Jacket

Rab Mythic Alpine Light Jacket er en lett og varm dunjakke perfekt for turene og dagene der du ønsker litt ekstra varme uten at det tar ekstra plass og vekt.
Les mer
Featured image for “ASICS Fujitrail – Lett og funksjonell løpebekledning”
17. mars 2024 | Bekledning

ASICS Fujitrail – Lett og funksjonell løpebekledning

ASICS varter opp med lett og funksjonell løpebekledning til de varme sommerdagene. Herlig komfort, god lufting og smarte detaljer!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Fujitrail Waterproof Jacket”
14. mars 2024 | Bekledning

Test: ASICS Fujitrail Waterproof Jacket

ASICS Fujitrail Waterproof Jacket byr på høy komfort og god værbeskyttelse for både løpere og turgåere. En løpejakke som er lett å like.
Les mer
Featured image for “Test: Skogstad Horgaletten skallbukse”
13. mars 2024 | Bekledning

Test: Skogstad Horgaletten skallbukse

Skogstad Horgaletten skallbukse er en solid, veldesignet og gjennomtenkt skallbukse. Denne holder vær og vind ute – uansett årstid.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Mythic G Jacket”
29. februar 2024 | Bekledning

Test: Rab Mythic G Jacket

Rab Mythic G Jacket er ekstremt lett og kompakt, overraskende varm og beskyttende, myk og komfortabel, og leverer kanskje markedets råeste lettvekts dunjakke.
Les mer
Featured image for “Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant”
23. februar 2024 | Bekledning

Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant

Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant er den perfekte isolasjonsbuksen for deg som trenger litt ekstra varme i den kaldeste delen av året.
Les mer