Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire vs. Garmin Forerunner 965

5. september, 2023 (oppdatert 5. september 2023)
Featured image for “Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire vs. Garmin Forerunner 965”

Garmin epix Pro (Gen 2) og Garmin Forerunner 965 er to av Garmin sine beste pulsklokker. Her får du vite hva som er likt og hva som skiller de.

Garmin har pumpet ut nye klokker på samlebånd det siste året, og det er lett å bli forvirret over mengden av modeller og funksjoner. Selv om Garmin har mer spesialiserte modeller som MARQ, Tactix, Quatix, etc., så er det hovedsaklig Garmin Fenix-, epix- og Forerunner – serien som regnes som «folkemodellene».

Frem til lanseringen av Forerunner 965 sommeren 2023 så var det største spørsmålet «Hvilken modell skal du velge av Garmin Fenix 7 og Garmin epix (Gen 2)?». Med lanseringen av siste generasjon Garmin epix Pro (Gen2) og Garmin Forerunner 965, så er enda litt vanskeligere å velge, og det store spørsmålet er: «Hvilken modell skal du velge av Garmin epix Pro og Garmin Forerunner 965?».

Denne artikkelen kunne tatt deg med i et mylder av detaljer og en oppramsing av alle likhetene mellom de to modellene, men denne gangen skal jeg gjøre det enkelt:

«Garmin epix Pro (Gen2) og Garmin Forerunner 965 er så godt som identiske hva gjelder funksjoner, og det er i hovedsak design og størrelse, byggekvaltiet og batteritid, samt pris, som bør være avgjørende for hvilken modell du skal velge».

Garmin epix Pro (Gen2) vs. Garmin Forerunner 965

Fem store forskjeller:

 • Pris
 • Byggekvalitet og design
 • Batteritid
 • LED-lykt
 • Pulssensor

Pris

 • Garmin epix Pro (Gen 2) Standard: 11749,-
 • Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire: 12999,-
 • Garmin Forerunner 965: 8049,-

Byggekvalitet

Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire er først og fremst en mye kraftigere klokke der materialer som rustfritt stål, titan og safirglass dominerer, i motsetning til Forerunner 965 sin slankere profil i fiberforsterket polymer og skjerm i Gorilla Glass DX. Garmin epix Pro (Gen 2) er også tilgjengelig i tre størrelser; 42 mm, 47 mm og 51 mm, mens Forerunner 965 kun er tilgjengelig i en størrelse (47 mm). Det som verdt å merke seg er at til tross for at Forerunner 965 ikke måler en større diameter enn den mellomste epix Pro (Gen 2)-modellen, så har den samme skjermstørrelse som den største epix Pro (Gen 2) 51 mm modellen.

Sammenlignet med sin forgjenger Forerunner 955 har nye Forerunner 965 riktignok fått en forsterkning ettersom bezelen nå består av titanium, noe som bidrar til å jevne ute gapet mellom premium-følelsen for epix Pro (Gen 2) Sapphire og Forerunner-serien.

Fenix og Epix-modellene hører til Garmin sin «outdoor»-familie, mens Forerunner tilhører «trenings-familien». Samtlige epix-modeller er MIL-STD-810 sertifisert, noe ingen Forerunner-modeller er.

MIL-STD-810 er en vurdering gitt til visse produkter som har blitt testet mot ekstreme temperaturer, sjokk/støt og vanntrykk, noe som sikrer en robust enhet designet for å få motstå tøffe elementer og miljøer.

Ettersom Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire er 10 ATM sertifisert mens Garmin Forerunner 965 «kun» er 5 ATM sertifisert, kan førstnevnte tilby noen aktivitetsprofiler som ikke Forerunner 965 gjør. Dette gjelder hovedsaklig aktiviteter knyttet til vannsport og inkluderer blant annet «Seileekspedisjon, Kiteboarding, Vindsurfing, Vannski, Wakeboarding, Wakesurfing, Badering», men også Hinderløype, Jakt, Taktisk, og noen fåtalls til.

Brukergrensesnitt og batteritid

Menysystem og brukergrensesnitt er så godt som likt, men Garmin Forerunner 965 har en ekstra «edge» med litt mer «fancy» animerte widgeter og oppdaterte bakgrunner for hver enkelt aktivitetsprofil. Alt dette er kun visuelt og har ingen betydning for den praktiske bruken av klokka.

Ettersom Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire er større og tyngre, har den også et større batteri og lengre batteritid i de fleste moduser.

Garmin lanserte også en rekke nye funksjoner i forbindelse med Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire, men flere av disse (Hill Score, Endurance Score og «Live» vær kartlag) har kommet til Garmin Forerunner 965 gjennom en programvareoppdatering i Q3. Red Shift Mode vil sannsynligvis komme senere. LED-lykten og den nye ELEVATE 5 pulssensoren er naturligvis begrenset til epix Pro (Gen 2) Sapphire.

Under er en oversikt over noen av punktene som var ny for epix Pro (Gen 2) ved lansering, men som nevnt deles flere av disse nå med Forerunner 965.

Helt siden den kom på markedet har ELEVATE 4.0 pulssensoren (brukt på Forerunner 965) vært regnet for å være en av de beste – om ikke best – pulssensorene på markedet. Med nye ELEVATE 5.0 tar Garmin det enda et steg videre. Den 5.generasjonen har fått et nytt design med flere grønne LED-dioder fordelt over en større overflate, og diameteren på selve sensoren er større for å få bedre kontakt med hudoverflaten.

Begge sensorene leverer generelt gode pulsmålinger, men ELEVATE 5 kan ha en ekstra fordel i situasjoner der armen er mye i bevegelse. Legg merke til de fire ekstra led-lysene i hjørnene på ELEVATE 5 sensoren til venstre på bildet under.

Den innebygde LED-lykten har fire ulike lysstyrker, samt tre ulike moduser; SOS Modus, Blink, og Rødt Lys. I SOS Modus vil klokken blinke SOS signalet samtidig som at skjermen viser info om brukeren (deg) og nødkontaktene. I Rødt Lys modus får du tilgang til å bruke lykten uten at det påvirket nattsynet. Dette er ideelt dersom du for eksempel skal navigere i mørket.

Blink (Strobe) modus kan du justere hastigheten for hvor raskt lykten skal blinke, og hvilken farge den skal blinke i. Bruker du modusen når du løper, kan klokken automatisk veksle mellom å blinke/lyse hvit når du svinger armen fremover, og rødt når du svinger armen bakover. Du kan også sette opp at lykten skal aktiveres aktuelt for ulike aktivitetsprofiler etter et bestemt tidspunkt på døgnet. Lysstyrken er imponerende god, og kan utvilsomt hjelpe deg hjem på tur i mørket dersom du ikke har annet lys.

Garmin Endurance Score (utholdenhetspoengsum) en en funksjon som er designet for å knytte sammen trening, kondisjon og evnen til å opprettholde prestasjoner over lange perioder, og indikerer din generelle evne til å opprettholde fysisk aktivitet over lengre tid. Scoren er dynamisk og beregnes ved hjelp av ulike faktorer som aktivitetsvarighet, intensitet, hastighet, kraft, VO2 maks, alder, kjønn, BMI og aktivitetsnivå. Taller øker og reduseres i takt med endringer i din utholdenhet, og en høyere poengsum indikerer større kapasitet for lengre prestasjoner.

Merk at scoren er individuell, og to personer som trener helt likt kan ha totalt ulike verdier. I tillegg til selve scoren vil du få en «status» som indikerer om hvor godt trent du er, samt at du vil kunne se hvilke aktiviteter som er mest bidragsytende til scoren. I Garmin Connect appen vil du få en enda bedre innsikt i Endurance Score, blant annet historikk for 12 uker og 12 måneder tilbake i tid.

Garmin Endurance Score er også tilgjengelig i Garmin Connect.

Garmin Hill Score (bakkepoengsum) måler kapasiteten din for løping i motbakke og vurderer fremgangen din over tid basert på kondisjonsberegningen (VO2 maks) og treningshistorikken din. Den måler løpsstyrken og utholdenheten din i stigninger over 2%, og gir deg en poengsum som er basert på ytelsen din over tid.

Bakkepoengsummen er basert på følgende.

 • Utholdenhet i oppoverbakke: Dette måler i hvor stor grad du kan opprettholde fart og ytelse når du løper i oppoverbakke. Det er basert på høydestigning og tiden du bruker på oppoverbakker med lav intensitet.
 • Styrke i oppoverbakke: Dette måler evnen din til og opprettholde løpekraft i oppoverbakke. Det er basert på innsats i høyintensive oppoverbakker.
 • Kondisjonsberegning. Dette er en måling av oksygenforbruket ditt ved topp ytelse og er en god beregning av evnen din til å løpe i oppoverbakke.

Vær-widgeten har fått en fin oppgradering med et eget kart som viser «live» været der du befinner deg. Her kan du velge mellom ulike kartlag som viser nedbør, temperatur, skyer og vind. Kartlaget spilles av som en serie av overlegg med oppdateringer i 3-timers intervaller (kl. 08, 11, 14, 17, 20, 23, 02, 05).

Nytt for Garmin epix Pro (Gen 2) og Fenix 7 Pro er støtten for Outdoor Maps+ som gir tilgang til premium kart og satellittbilder (global dekning) direkte på klokken. Dog er dette dessverre kun tilgjengelig i USA. mer detaljerte kart er det mulig å kjøpe dette fra Garmin, eller legge inn kart fra tredjeparts tjenester.

Red Shift Mode endrer skjermfargen til rødt som gir en fordel ved bruk av klokken i mørke omgivelser. Dette aktiveres enkelt fra kontrollhjulet som er tilgjengelig ved å holde inne «lys»-knappen, samt at det kan aktiveres automatisk for søvnperioden. Red Shift mode er foreløpig kun tilgjengelig på epix Pro (Gen 2), men er planlagt å komme til Forerunner 965.


Foruten om de nevnte punktene over er klokkene stort sett like på innsiden og innehar de samme sensorene og verktøyene – i hvert fall i skrivende stund. De nyeste Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2)-modellene inneholder nemlig hardwaren som er nødvendig for å kunne utføre EKG-målinger, noe ikke Forerunner 965 har. Selv om dette ikke er en tilgjengelig funksjon i dag, er det ikke umulig at det kommer i fremtiden.

Begge modellene betjenes via en touchskjermen (+ 5 knapper) og fungerer like godt som hverdags- og smartklokke som en treningsklokke. Av smartfunksjoner får du støtte for kontaktløs betaling (Garmin Pay), mulighet for å lagre musikk (inntil 2000 sanger), streame offline spillelister fra Spotify/Deezer, lese smartvarsler (svare med forhåndsskrevne meldinger for Android-brukere), laste ned enkle apper fra Connect IQ Store, samt bruke nyttige apper som værmelding, kalender, tidtakere, m.m.. 

Multiband-GNSS og SatIQ-teknologi sørger for superb GPS-presisjon, og de forhåndsinstallerte kartene er som vanlig detaljerte og gode med alt fra gatenavn, stedsnavn, navn på skiløyper/skianlegg, og til og med tilgang til 42 000 golfbaner over hele verden. Sving-for-sving veiledning sørger for at du aldri roter deg bort.

Som treningsklokke briljerer både Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire og Garmin Forerunner 965 med alt du trenger av treningsverktøy enten du løper, sykler, svømmer eller driver yoga, og den innebygde pulssensoren sørger for gode pulsmålinger på begge modellene, selv om sensoren på Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire er noe bedre. Training Load 2.0 (trenings- og restitusjonsanalyse) hjelper deg å trene/hvile riktig, mens Training Readiness og HRV Status forteller deg om kroppen er klar for trening eller bør hvile.

Garmin gir deg gratis tilgang til en rekke treningsprogrammer og treningsøkter i, og programmene er dynamiske og endrer seg i takt med hvordan formen din utvikler seg.

Av viktige treningsverktøy finner vi blant annet integrert løpskraft og avansert løpsdynamikk (uten behov for eksterne sensorer) , PaceProClimbProStrava Live SegmentsReal Time StaminaVisual Race Predictor, Daglige foreslåtte treningsøkter, m.m.. Garmin registrerer alt du gjør og ikke gjør med høy presisjon, enten det er å telle skritt, høydemeter, søvn, stress, kroppsressurser, energiforbruk, estimere VO2-maks nivå, puls, oksygenmetning, hjertevariabilitet (HRV), m.m..

Foruten om puls vil begge klokke måle oksygenmetning i blodet (både automatisk og manuelt), registrere hjertevariabilitet (HRV) (kontinuerlig gjennom natten, eller via spot målinger), samt varsle dersom den oppdager unormal lav/høy puls. Varsler om høyt stressnivå er forbeholdt Forerunner 965.

Helt til slutt – dersom du ønsker størst mulig skjerm i «minst mulig klokke», så er Forerunner 965 et veldig godt valg. Denne inkluderer den samme store skjermen som på epix Pro (Gen 2) 51 mm, men selve klokken er mye mindre og lettere. Og ikke minst rimeligere.


Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire
Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire

Product Name: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire

Brand: Garmin

Offer price: fra 11 199

Currency: NOK

Konklusjon

Med Garmin epix Pro (Gen 2)-familien viser Garmin at de ønsker å levere «de beste klokkene til flest mulig». Introduksjonen av to nye størrelser (42 mm og 51 mm i tillegg til eksisterende 47 mm), samt en kraftig LED-lykt og enda bedre pulssensor, forvandler de en allerede meget god klokke til et enda kraftigere verktøy det er vanskelig å finne mangler ved.

Garmin epix Pro (Gen 2) leverer (nesten) alt du kan tenke deg av trening-, outdoor- og helsefunksjoner, og vil med tiden kjenne deg bedre enn du gjør selv. 

Enten du er totalt ny innen pulsklokke-verden og ønsker å utforske hvordan et multiverktøy som Garmin epix Pro (Gen 2) kan hjelpe deg å trene og disponere kreftene bedre gjennom dagen, eller du er en eliteutøver som konkurrerer om å bli førstemann på toppen av Gaustatoppen, så vil nye epix Pro (Gen 2) være et trygt valg.

Overall
96%
96%
 • Brukervennlighet - 100%
  100%
 • Treningsfunksjoner - 95%
  95%
 • Batteritid - 95%
  95%
 • Programvare (nett/mobil) - 100%
  100%
 • Optisk pulsmåling - 95%
  95%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 95%
  95%
 • Verdi for pengene - 90%
  90%

Pros

 • Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
 • Tre størrelser; 42 mm, 47 mm, 51 mm.
 • Fantastisk touchskjerm + 5 knapper.
 • Imponerende batteritid.
 • Enkelt brukergrensesnitt.
 • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
 • TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
 • Multi-band GNSS med nøyaktig sporing og rask oppkobling + SatIQ-teknologi.
 • Imponerende god pulssensor + oksygenmetning i blodet.
 • Integrert løpskraft og løpsdynamikk direkte i klokken.
 • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.
 • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
 • Enormt mange nyttige treningsverktøy.
 • HRV Status og Training Readiness forteller om toppen er mottakelig for trening, og når og hvor hardt du kan trene.
 • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
 • Gratis dynamiske treningsprogrammer, samt treningsøkter.
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
 • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.

Cons

 • Savner trådløs lading, mikrofon/høyttaler.
 • Foreløpig ingen EKG.
 • Hvor er LTE-alternativet?

Garmin Forerunner 965
Garmin Forerunner 965

Product Name: Garmin Forerunner 965

Brand: Garmin

Currency: NOK

Konklusjon

Garmin Forerunner 965 er ikke bare en gjennomført rå treningsklokke og outdoorklokke, den er også en imponerende god treningsveileder, motivator, coach og ikke minst smartklokke. Den forrige utgaven hadde egentlig alt, men med Forerunner 965 har Garmin forbedret områder det var vanskelig å vite at du savnet. AMOLED-skjermen er utrolig pen og bidrar til at klokken fungerer mye bedre som «hverdagsklokke», og titanium bezelen sørger for en premium-følelse du aldri tidligere har fått fra noen som helst Forerunner. Garmin er ikke bare et stort skritt foran konkurrentene. De har sendt de ut i en strafferunde som aldri ser ut til å ta slutt, mens de selv sitter på podiumet og planlegger neste trekk for å gjøre deg og meg enda litt mer blåst av banen ved neste generasjon. Grattis Garmin. Denne er (ekstremt) rå.

Overall
95%
95%
 • Brukervennlighet - 100%
  100%
 • Treningsfunksjoner - 95%
  95%
 • Batteritid - 90%
  90%
 • Programvare (nett/mobil) - 95%
  95%
 • Optisk pulsmåling - 95%
  95%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 95%
  95%
 • Verdi for pengene - 95%
  95%

Pros

 • Lav vekt, slank profil, behagelig passform.
 • Fantastisk touchskjerm + 5 knapper.
 • Suveren batteritid.
 • Enkelt brukergrensesnitt.
 • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
 • TopoActive-kart for hele verden kan lastes ned via WiFi.
 • Multi-band GNSS med nøyaktig sporing og rask oppkobling.
 • Imponerende pulsmåling + oksygenmetning i blodet.
 • Integrert løpskraft direkte i klokken.
 • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon via tilkobling til mobilen.
 • Oversiktlig og rikholdig app og nettjeneste.
 • Enormt mange nyttige treningsverktøy.
 • Training Readiness forteller deg når og hvor hardt du kan trene.
 • Animerte styrkeøvelser direkte på klokka.
 • Gratis dynamiske treningsprogrammer, samt treningsøkter.
 • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.

Cons

 • Savner EKG, trådløs lading og LTE.
 • Buet skjerm er mer utsatt for riper.

Del gjerne:

Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…
Featured image for “Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart”

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS. Begrepene brukes hyppig om hverandre, men ytterst få vet hva det er. Her får du vite…
Featured image for “Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!”

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers er to svært populære turbukser og fritidsbukser. Her får du vite hva som…
Featured image for “En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker”

En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker

Garmin tilbyr en mengde pulsklokker med et hav av ulike funksjoner. Her får du oversikten over alle de ulike funksjonene…
Featured image for “Slik legger du inn kart på Garmin-klokker”

Slik legger du inn kart på Garmin-klokker

Ønsker du å få mest mulig ut av kartfunksjonen fra Garmin? Da bør du få med deg denne guiden. Her…
Featured image for “Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker”

Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker

Noen gang lurt på hvordan Polar pulsklokka di måler søvn i løpet av natten og hva annet den faktisk måler?…
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen…
Featured image for “Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!”

Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!

Ønsker du å opprette en egendefinert treningsøkt du kan videresende til Polar klokken din slik at den kan veilede deg?…
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg…
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du…
Featured image for “Dette er COROS EvoLab og Training HUB”

Dette er COROS EvoLab og Training HUB

COROS EvoLab og Training Hub er to nyttige verktøy som kan hjelpe deg å planlegge, analysere og forstå både trening…
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata. Her er…