Test: Salomon Elixir Micro Down

20. november, 2023 (oppdatert 20. november 2023)

Featured image for “Test: Salomon Elixir Micro Down”

Salomon Elixir Micro Down er selskapet beste dunjakke til nå. Salomon kombinerer tradisjonell dun med moderne teknologi for å lage en lett, varm og pakkpar dunjakke.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Fakta

 • Vekt (herre/dame): 326 / 284 gram
 • Passform: Regular
 • Cuin (dunkvalitet): 800
 • Fyll: 90% dun / 10% fjær
 • Ekstra isolasjon: HeiQ XReflex™
 • Pris: 3900,-

Salomon Elixir Micro Down

Salomon tilbyr et stort utvalg av sports- og friluftsutstyr, og selv om de har hatt (og har), mange ulike isolasjonsplagg i produktlinjen opp gjennom årene, er det først med Elixir-serien i år at de virkelig setter en ny standard.

Salomon Elixir er en kolleksjon av isolasjonsklær som inkluderer blant annet Elixir Hybrid Hooded Isolert hettejakke, Elixir Micro Down dunjakke med hette, og Elixir Ultra Down dunjakke med hette.

Alle jakkene tar i bruk den moderne HeiQ XReflex-teknologien som gjør det mulig å minimere materialbruken og vekten på plagget uten at det går på bekostning av varmeegenskaper. I likhet med Elixir Ultra Down, som er den tykkeste og varmeste jakken i Elixir-serien, kombinerer Salomon Elixir Micro Down HeiQ XReflex-teknologien med tradisjonelt dun.

HeiQ XReflex™-teknologi er en patentert strålingsbarriere-teknologi som gjør produkter tynnere, lettere og varmere. Den reflekterer kroppsvarme tilbake til kroppen ved hjelp av et supertynt reflekterende overflatebelegg som reflekterer energiske infrarøde kroppsvarmebølger tilbake til kroppen. Teknologien kan øke isolasjonseffektiviteten å spare opptil 50% isolasjonsmateriale, slik at produktet både blir lettere, tar mindre plass, og varmer bedre.

Hva gjelder dun har Salomon valgt dunkvalitet av pene 800-fyllkraft og et blandingsforhold på 90/10 gåsedun/fjær. Jo høyere dunkvalitet, desto mindre dun kreves for å kunne oppnå en gitt varmeeffekt. Mengden dun som benyttes er også avgjørende, og noe av det som skiller Salomon Elixir Micro Down fra Salomon Elixir Ultra Down. Salomon har ikke oppgitt mengden dun som benyttes, men førstnevnte oppleves betydelig lettere og tynnere, noe vekten på 326 gram vs. 457 gram (str. M herrer) også gjenspeiler.

Kombinasjonen av de to materialene bidrar til at Salomon Elixir Micro Down er en lett dunjakke og tar liten plass når du krøller den sammen. Det er derimot ingen pakklomme eller oppbevaringspose for jakken, så her må du enten kjøpe en løs pakkpose selv, eller bare stappe den i sekken.


Egenskaper og detaljer

Salomon Elixir Micro Down har to store sidelommer med glidelås, en romslige brystlommer med glidelås, en tettsittende hette som følger hodets bevegelser (ingen justering) og reflekterende logo på ermet. I motsetning til Elixir Ultra Down er det ingen stramming i livet, men passformen er til gjengjeld såpass tettsittende at det ikke er et enorm savn. Det ville likevel vært nyttig, og hadde ikke kostet Salomon noe som helst. Det er heller ingen mansjetter i ermene, men elastiske åpninger som gjør at ermene former seg etter håndleddet.

Glidelåsen i front er vannavstøtende, og jakken er behandlet med en PFC-fri vannavvisende behandling som gjør at den tåler lett nedbør, selv om ikke beskytter like mye som for eksempel Pertex Quantum-membranene.


Salomon Elixir Micro Down er overraskende varm til å være såpass tynn, og det er tydelig at HeiQ XReflex™-teknologien har en effekt. I starten er det nesten litt sjenerende ettersom du tydelig hører en knitrende lyd når du rører ved materialet, men dette går seg heldigvis til etterhvert som du bruker jakken og materialet «mykner» til. Det er ikke en dunjakke for de kaldeste dagene der du skal sitte stille og trenger en rustning (da kan Salomon Elixir Ultra Down være bedre), men en god allrounder som kan bli med i sekken på tur, brukes på og under tur, og til hverdags.

Undertegnede som er en virkelig frossenpinn kan fint slenge jakka over en tynn genser når gradestokken viser rundt null grader så lenge jeg er i lett aktivitet. Om aktivitetsnivået øker slik at du får litt puls, for eksempel når du går i motbakker, blir det for varm – noe som er et godt tegn.


Salomon Elixir Micro Down er tilgjengelig i både herre- og damemodell i flere ulike farger.


Konklusjon


Salomon Elixir Micro Down
Salomon Elixir Micro Down Hooded

Product Name: Salomon Elixir Micro Down

Brand: Salomon

Offer price: 3900

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon har kort oppsummert lyktes godt med å lage en lett, varm og pakkbar dunjakke som egner seg til alt fra hverdagsbruk til friluftsliv og et ekstra lag i sekken på toppturen. Ikke bare er den lett og varm, men designet er flott, og den har smarte detaljer som tre glidelåslommer, en hette som følger hodets bevegelser, og refleks på ermene.

Den neste «oppgraderingen» bør komme i form av justering i midjen og mansjetter i ermene. Når de får på plass dette er det lite å ta Salomon på. Men uansett – endelig et skikkelig dun-produkt fra franskmennene!

Overall
85%
85%

Pros

 • Varm, lett og svært pakkbar.
 • Dun av høy kvalitet.
 • To store sidelommer med glidelås.
 • En stor brystlomme med glidelås.
 • Mansjetter i ermene hindrer kulde og snø i å trenge inn.
 • Tettsittende og god hette.
 • PFC-fri vannavvisende behandling.

Cons

 • Savner stramming i midjen og mansjetter i ermene.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0

Helly Hansen Vika Tur Pants 2.0 er en lett og slitesterk turbukse med smarte detaljer, designet for god bevegelighet og et stort bruksområde.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket

Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket er en kompakt og lett skalljakke til både tur og hverdags, og så liten at du alltid får plass til den i sekken.
Les mer
Featured image for “Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket”
18. april 2024 | Bekledning

Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket

Lettvekts jakken Arc’teryx Beta Lightweight Jacket har blitt enda lettere, mer komfortabel, og mer miljøvennlig, men en ting hindrer den fra i å være perfekt.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino Tights”
17. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino Tights

Devold Running Merino Tights byr på gode temperaturregulerende egenskaper og høy komfort, og er et godt alternativ til deg som ikke liker tradisjonelle tights.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck

Devold viser at de kan kunsten å foredle ulla på best mulig måte. Devold Running Merino 130 Zip-Neck byr på topp komfort og alt en god ulltrøye skal være.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Shirt”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Shirt

Devold Running Merino 130 Shirt er enkelt og greit utrolig myk og komfortabel, og leverer alt det en tynn og god ullskjorte skal gjøre.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Mythic Alpine Light Jacket”
26. mars 2024 | Bekledning

Test: Rab Mythic Alpine Light Jacket

Rab Mythic Alpine Light Jacket er en lett og varm dunjakke perfekt for turene og dagene der du ønsker litt ekstra varme uten at det tar ekstra plass og vekt.
Les mer
Featured image for “ASICS Fujitrail – Lett og funksjonell løpebekledning”
17. mars 2024 | Bekledning

ASICS Fujitrail – Lett og funksjonell løpebekledning

ASICS varter opp med lett og funksjonell løpebekledning til de varme sommerdagene. Herlig komfort, god lufting og smarte detaljer!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Fujitrail Waterproof Jacket”
14. mars 2024 | Bekledning

Test: ASICS Fujitrail Waterproof Jacket

ASICS Fujitrail Waterproof Jacket byr på høy komfort og god værbeskyttelse for både løpere og turgåere. En løpejakke som er lett å like.
Les mer
Featured image for “Test: Skogstad Horgaletten skallbukse”
13. mars 2024 | Bekledning

Test: Skogstad Horgaletten skallbukse

Skogstad Horgaletten skallbukse er en solid, veldesignet og gjennomtenkt skallbukse. Denne holder vær og vind ute – uansett årstid.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Mythic G Jacket”
29. februar 2024 | Bekledning

Test: Rab Mythic G Jacket

Rab Mythic G Jacket er ekstremt lett og kompakt, overraskende varm og beskyttende, myk og komfortabel, og leverer kanskje markedets råeste lettvekts dunjakke.
Les mer
Featured image for “Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant”
23. februar 2024 | Bekledning

Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant

Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant er den perfekte isolasjonsbuksen for deg som trenger litt ekstra varme i den kaldeste delen av året.
Les mer