Test: Garmin Descent Mk3i

16. januar, 2024 (oppdatert 11. februar 2024)

Featured image for “Test: Garmin Descent Mk3i”

Garmin Descent Mk3i gjør dykkingen både mer spennende og tryggere, og byr på enda flere muligheter over vann. Descent Mk3i er en dykkercomputer på steroider.

Rolex Submariner, Omega Seamster Diver 300m, Blancpain Fifty Fathoms. De er alle legendariske dykkerklokker som kan bæres med stolthet, og trenger ingen videre introduksjon. Men det skal mye til for at kompisgjengen ikke lar seg imponerer når du kan sende meldinger under vann – direkte fra klokka – eller du drar frem dykkerkart med over 4000 dykkersteder, lyser opp havbunnen med en kraftig LED-lykt, eller ut av det blå bruker klokken for å betale kaffen på vei hjem – alt ved hjelp av en enkel klokke på håndleddet.



Garmin Descent Mk3i

Garmin er kanskje mest kjent for sine sportsklokker og aktivitetsmålere, men de er også ledende innen industrien for dykkerklokker, golfklokker og smartklokker til fly og marint.

I 2020 lanserte de Descent Mk2 serien som var en revolusjon innen dykking med sin avanserte funksjonalitet og pålitelighet. I 2022 kom de med G1 modellen – et rimeligere alternativ som beholdt mange av egenskapene til Mk2 serien. Nå i 2023 har de introdusert Descent Mk3i serien som er en videreutvikling av deres populære dykkecomputere.

Garmin Descent Mk3i
Garmin Descent Mk3-familien.

Descent Mk3i serien består av to modeller: Descent Mk3i – 43 mm og Descent Mk3i – 51 mm. I tillegg finnes Decent MK3 43 mm og MK3 51 mm som i utgangspunktet er samme klokke, men uten støtte for luftintegrasjon via den nye Descent T2-sender/mottakeren. Samtlige modeller har et robust design med titanramme og safirglass og er godkjent for dykk ned til 200 meter. Den største modellen har i tillegg en kraftig LED-lykt med mulighet for å endre ulike lydmoduser.

Som standard leveres samtlige modeller med en QuickFit-silikonrem, mens Garmin Descent Mk3i 51 mm også er tilgjengelig med en titanrem.

Sammenlignet med Descent Mk2 er blant annet Descent Mk3 oppgradert med AMOLED-skjerm kontra MIP-skjerm, et bakdeksel i titanium kontra bakdeksel i rustfritt stål (dette gir også økt vanntetthet på 200 meter vs. 100 meter tidligere), økt batteritid og støtte for den nye SubWave 2.0 teknologien med lenger rekkevidde for trådløs undervannskommunikasjon og støtte for opptil åtte Descent T2 sendere/mottakere vs. fem Descent T1 sendere/mottakere tidligere.

Prisen på de ulike modellene er som følger:

  • Garmin Descent Mk3 – 43 mm: 15 449,-
  • Garmin Descent Mk3i – 43 mm: 17 899,-
  • Garmin Descent Mk3i – 51 mm (silikonrem): 20 399,-
  • Garmin Descent Mk3i – 51 mm (titanrem): 22 840,-

Garmin Descent Mk3i – Det grunnleggende

Garmin Descent Mk3i kommer med en lyssterk og fargerik AMOLED-skjerm, støtte for luftintegrasjon og SubWave 2.0-teknlogi, DiveView kart med batymetriske dybdekonturer og mer enn 4000 preprogrammerte internasjonale dykkesteder som viser blant annet skipsvrak, harpunfiskeplasser, m.m.., innebygd LED-lykt med ulike lysmoduser for økt synlighet både over og under vann, støtte for den nye SubWave 2.0-teknologien og plenty av funksjoner for både over og under vann. Av dykkerfunksjoner finner vi blant annet dykkemodi for enkelt- og flergassdykk (inkludert Nitrox, Trimix og 100% O2), gauge, apnea, apnea hunt and closed-circuit rebreather.

Klokken er utstyrt med nøyaktig multiband-GNSS for GPS-sporing over vann for start- og sluttpunkter, innebygd undervannskompass, variometer som registrerer dykking og oppstigning ved fridykking ved hjelp av lyd- og vibrasjonstilbakemelding, dybdesensor, termometer, barometrisk høydemåler, gyroskop, akselerometer, kompass og en lyssensor (justerer lysstyrken på skjermen automatisk).

Før du dykker, kan du se lokale tidevannsforhold direkte på klokken og bruke referansepunktverktøyet for overflatenavigasjon for å komme til et bestemt dykkested, og etter dykket kan du få oversikt over dykkeloggdata, skrive notater å dele detaljer via Garmin Dive-appen.

Lang batteritid

Garmin har vist at de klarer å levere klokker med lang batteritid til tross for mengden funksjoner og den lyssterke AMOLED-skjermen, og Garmin Descent Mk3 og Mk3i leverer – spesielt 51 mm modellen.

Den minste utgaven, Descent Mk3i/Mk3i 43 mm, kan holde det gående opptil 10 dager i smartklokkemodus (4 dager med alltid-på-skjerm), opptil 44 timer i med GPS tilkoblet, og opptil 30 timer dykkemodus. Velger du den største modellen, Descent Mk3i 51 mm, øker tallene til henholdsvis 25 dager, 66 timer og 118 timer. For modellene med luftintegrasjon er batteritiden i dykkemodus med luftintegrasjon på 15 timer og 40 timer.

Legg merke til at Descent-serien ikke bruker den samme proprietære ladekabelen som brukes på de fleste Garmin-modeller i dag, men en egen ladeklemme som festes både på undersiden og oversiden av klokken. Selve laderen er ganske stor, og egentlig langt mindre praktisk enn den «vanlige» kabelen. Sannsynligvis er dette et valg Garmin har måttet gjøre for å opprettholde den høye vanntettheten.

Descent Mk3 – 43 mmDescent Mk3i – 43 mmDescent Mk3i – 51 mm
Størrelse43 x 43 x 14,13 mm43 x 43 x 14,13 mm51 x 51 x 16,4 mm
Skjerm1,2″ (390 x 390 px)1,2″ (390 x 390 px)1,4″ (454 x 454 px)
Vekt72,5 g68,3 g105,6 g
Luftintegrasjon + SubWave-teknologiNeiNeiJa
Batteritid ⬇️
Smartklokke10 dager10 dager25 dager
GPS44 timer44 timer118 timer
Dykkemodus30 timer30 timer66 timer
Dykkemodus med luftintegrering15 timer40 timer

Solid byggekvalitet

Den ekstra batteritiden på Descent Mk3 51 mm kommer med en pris, og det er en relativt heftig vekt. Til tross for det lette (men likevel solide) materialet som titan er, så veier Descent Mk3 51 mm hele 105,6 gram med silikonreim. Bytter du ut denne med titanreim øker vekten til 165,9 gram. Her briljerer den «vesle» 43 mm modellen med «kun»68,3 gram for titaniumutgaven av Descent Mk3i.

Ellers er samtlige modeller konstruert for røff bruk og dykk ned til 200 meter. Rammematerialet på Descent Mk3i-modellene er laget i titan belagt med DLC coating, mens dekselmateriale består av fiberforsterket polymer med bakdeksel i titanium. Den noe rimeligere Descent Mk3 43 mm har benytter rustfritt stål i stedet for titanium, men samtlige modeller er utstyrt med en skjerm dekket av ripebestandig safirglass og vanntette metallknapper.

Betjeningen er enkel takket være Garmin sin polerte brukergrensesnitt, og du velger selv om du ønsker å bruke en kombinasjon av touch og knapper, eller kun de fem knappene. Touch-funksjonen kan aktiveres/deaktiveres for ulike aktiviteter slik at du ikke risikerer å komme borti ved et uhell midt under en aktivitet. Og så klart deaktiveres den så snart du aktiverer dykkemodus.


Dykkerspesifikke funksjoner

Garmin Descent Mk3 og Mk3i er begge kraftige verktøy, men det er Descent Mk3i som er den mest avanserte klokken takket være støtten for luftintegrering som gir deg informasjon om gassforbruk, resterende bunn- og dekompresjonstid, og flaske- og omgivelsestrykk. Du kan koble til opptil åtte Descent T2-sendere (små og lette enheter som festes til gassflaskene).

Descent T2-sendere bruker SubWave-ekkoloddnettverkstilkobling – Garmin sin patenterte undervannskommunikasjonsteknologi – som gjør det mulig å kommunisere med andre dykkere og også be om assistanse fra andre dykkere med en rekkevidde opptil 30 meter. T2-senderen kan også hjelpe deg å holde oversikt over hvor andre dykkere i gruppen er, samt overvåke dybde og flasketrykk for opptil åtte dykkere innen en avstand på opptil 10 meter. Dette er spesielt nyttig for dykkerinstruktører som trenger å holde oversikt over flere dykkere i en gruppe.

En annen nyttig funksjon er Dive Assistance som lar deg tilkalle hjelp hvis det skulle oppstå en uforutsett situasjon. Dersom du befinner deg i en nødsituasjon, vil Dive Assistance gjøre det enkelt for deg å be om hjelp direkte fra håndleddet ved hjelp av SubWave undervannskommunikasjon. Ved å bruke en Descent Mk3i dykkecomputer og en Descent T2-sender, har du muligheten til å sende ut en forespørsel om assistanse til andre tilkoblede dykkere. Disse dykkerne vil da kunne se nøyaktig hvor dypt og hvor langt unna du befinner deg, slik at de kan bistå deg umiddelbart.

Dive readiness score viser hvordan livsstilsfaktorer som søvn, trening, stress og jetlag kan påvirke kroppens klarhet for dykking. En høy score signaliserer at du er godt forberedt for ditt neste dykk, mens en lav score kan indikere at det er lurt å vurdere om du bør begi deg ned i dypet eller velge en mindre utfordrende dykkeopplevelse.


En fullverdig sportklokke

Descent Mk3i serien er ikke bare en dykkecomputer, men også en fullverdig multisportklokke som kan hjelpe gjennom alt fra en lett løpeøkt til en full ironman. Du kan velge mellom over 40 forhåndsinnstilte sportsprofiler som løping, sykling, svømming, golf, styrke, yoga, ski og mye mer. Klokken gir tilgang til gratis detaljerte TopoActive-kart for hele verden, kart for mer enn 43 000 golfbaner og kart for mer enn 2000 skianlegg. Planlegg i rute i Garmin Connect appen, eller importer en hvilken som helst GPX-fil, og klokken vil ved hjelp av retningsangivelser veilede deg trygt fra A til Å.

Av treningsfunksjoner finnes blant annet integrert løpskraft og avansert løpsdynamikk uten behov for eksterne sensorer, Real Time Stamina hjelper deg å forstå hvor hardt du klarer å yte på en gitt hastighet ved løp og sykling, mens Visual Race Predictor estimerer hvor raskt du er i stand til å løpe på de vanligste distansene som 5 km, 10 km, 21 km og 42 km. Endurance Score kombinerer treningsdata fra alle dine aktiviteter for å hjelpe deg å forstå hvordan trening påvirker din generelle utholdenhet, mens Hill Score måler løpsstyrken/utholdenheten din under motbakker og måler fremgangen din over tid.

I Garmin Connect appen får du tilgang til en mengde gratis treningsprogrammer og treningsøkter, og velger du å følge en styrkeøkt, yoga-økt, etc., vil klokken vise deg hvordan øvelsene utføres ved hjelp av en animert figur som demonstrer øvelsen i sin helhet.

Andre nyttige funksjoner er PacePro som gir deg tempoveiledning underveis i økta, mens ClimbPro gir deg detaljert info om enhver motbakke/nedoverbakke på en rute. Med Strava Live Segments har du alltid kontroll på når segmentene starter og slutter, og Daglige foreslåtte treningsøkter gir deg daglige treningsanbefalinger basert på nåværende treningstilstand og dagsform.

Garmin Descent Mk3i gjør en god jobb med å måle puls både under søvn, hvile, aktivitet og trening, men til tross for at Descent Mk3-serien er blant selskapets nyeste modeller, har de ikke oppgradert klokkene med den nyeste ELEVATE 5 pulssensoren. Dette er skuffende for en klokke som koster over 20 000 kr, selv om også forrige generasjons pulssensor regnes for å være blant de beste på markedet. Blant annet bruker både Garmin Forerunner 265/965 og Fenix 7/epix den samme sensoren.

ELEVATE 5 har dog fordelen av å ha flere grønne LED-dioder fordelt over en større overflate, og diameteren på selve sensoren er større for å få bedre kontakt med hudoverflaten. Dette bidrar blant annet til at ELEVATE 5 kan ha en ekstra fordel i situasjoner der armen er mye i bevegelse. ELEVATE 5 pulssensoren vil etter all sannsynlighet også kunne støtte EKG-måling i fremtiden dersom Garmin får godkjent enheten for dette formålet i Europa (allerede tilgjengelig i USA).

Likevel, ELEVATE 4 pulssensoren måler puls med god presisjon, og i tillegg måler klokka hjertevariabilitet (HRV), oksygenmetning, stress, Body Battery (energinivå) og detaljert søvnanalyse. I Garmin Connect-appen, får du tilgang til et stort fellesskap av brukere, utfordringer, analyser og tips.

Ved hjelp av Garmin sin avansert trenings- og restitusjonsanalyse, Training Load 2.0, vil Descent Mk3i hjelpe deg å trene/hvile riktig, mens omfattende helseverktøy som HRV Status og Training Readiness gir deg verdifull innsikt i hvor godt kroppen din takler stress og hvor mottakelig den er for trening. Klokka vil også estimere VO2-maks.


Smartfunksjoner

I tillegg til å være både en dykkercomputer, treningsklokke og golfklokke, byr Garmin Descent Mk3i på en rekke smartfunksjoner. Her får du støtte for smartvarsler (svare med forhåndsskrevne meldinger for Android-brukere), støtte for offline streaming av musikk fra Spotify/Deezer, kontaktløs betaling via Garmin Pay, mulighet til å laste ned apper og urskiver fra Garmin Connect IQ Store, og sømløs synkronisering med en rekke tredjeparts tjenester som blant annet Strava, MyFitnessPal, Apple Health mfl..

Merk at det er ikke støtte for LTE eller bruk ev esim, så du kan verke sende meldinger eller ringe med klokken og for å motta smartvarsler krever det tilkobling til telefonen og Garmin Connect.

Sikkerhets- og sporingsfunksjonen gjør at du kun er noen tastetrykk unna å kontakte hjelp så lenge du er tilkoblet telefonen, og LiveTrack åpner for å la utvalgte kontakter følge deg live underveis på trening og konkurranse.

Den største modellen, Descent Mk3i – 51 mm, har også en kraftig LED-lykt innebygd i klokka. Lysstyrken kan justeres over flere nivåer, og kan tilpasses til å blinke i ulike moduser.


Full oversikt i Garmin Dive-appen

Garmin Dive-appen lar deg laste opp dykkerlogger fra klokken, samt se mer detaljert informasjon om dykkene du har foretatt. Du kan også bruke appen til å finne nye dykkesteder, dele posisjonsdetaljer og bilder med andre brukere, å synkronisere dataene med Garmin Connect-kontoen.

For den generelle aktivitetsmålingen og treningen, brukes Garmin Connect appen der du tillegg kan delta i utfordringer og konkurranser, dele prestasjoner med andre brukere, samt få personlig veiledning og tips. for å gjøre endringer i innstillinger relatert til klokken, er det valgfritt hvilken klokke du ønsker å bruke.


Garmin Descent Mk3i – Kort oppsummert

Garmin tilbyr flere modeller som byr på mange av de samme egenskapene som Garmin Descent Mk3i, blant annet Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2) der prisen er omtrent halvparten og du i tillegg får en nyere og bedre pulssensor. Men, ingen andre Garmin-klokker gir deg egenskapene som gjør nettopp Garmin Descent Mk3i så unik – som støtte for luftintegrasjon og SubWave 2.0-teknlogi, DiveView kart, egne dykkemoduser og en vanntetthet på opptil 200 meter.

Garmin Descent Mk3-serien byr med andre ord på et komplett verktøy for eventyr både under og over vann, og kan gjøre dykketurene både morsommere takket være kartene som viser ulike interessante dykkesteder, samt tryggere takket være undervannskommunikasjons-teknologien og muligheten til å overvåke dybde og flasketrykk.

Garmin Descent Mk3i har et takknemlig enkelt brukergrensesnitt som gjør den enkel i bruk for både rekreasjonsdykkere og profesjonelle dykkere, og kanskje spesielt for dykkerinstruktører som har behov for å holde kontroll på en større gruppe. Tilgangen til to ulike størrelser gjør også at de fleste vil kunne bære den komfortabelt.

Den kommer med en heftig pris, men for deg som ønsker et alt-i-ett-verktøy, så får du valuta for pengene. Både over og under vann, døgnet rundt.



Del gjerne:

Featured image for “Test: Garmin Forerunner 165 Music”
20. februar 2024 | Garmin

Test: Garmin Forerunner 165 Music

Garmin sin rimeligste løpeklokke i Forerunner-serien har vokst til å bli en fullverdig pulsklokke. Dette er klokken for deg som vil ha god valuta for pengene.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Lily 2”
31. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin Lily 2

Garmin har lansert oppfølgeren til den moteriktige klokken Garmin Lily. Garmin Lily 2 er designet for kvinner og kombinerer stilsikkerhet og funksjonalitet.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin HRM-Fit pulsmåler for kvinner”
16. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin HRM-Fit pulsmåler for kvinner

Garmin HRM-Fit er selskapets første pulsbelte designet for kvinner og kan være et produkt som vil gjøre en forskjell for en stor gruppe brukere.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Descent Mk3i”
16. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin Descent Mk3i

Garmin Descent Mk3i gjør dykkingen både mer spennende og tryggere, og byr på enda flere muligheter over vann. Descent Mk3i er en dykkercomputer på steroider.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Quatix 7 Pro”
3. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin Quatix 7 Pro

Garmin Quatix 7 Pro gjør livet på sjøen både tryggere, enklere og morsommere. Garmin sin nyeste multisportklokke for marint bruk er enhver båtførers bestevenn.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Vivoactive 5”
18. oktober 2023 | Garmin

Test: Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 gir deg selskapets mest etterspurte funksjoner for helse- og aktivitetssporing kombinert med nyttige treningsfunksjoner til en lavere pris.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Venu 3”
8. september 2023 | Garmin

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening og hverdag.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Venu 3”
8. september 2023 | Garmin

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening og hverdag.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”
9. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en minimal, men viktig oppdatering.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire”
7. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire

Hva skjer når du tar de beste egenskapene fra tre av selskapets beste klokker, og kombinerer de i en? Svaret er Garmin Epix Pro Sapphire. Her får du alt.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Instinct 2X Solar”
12. april 2023 | Garmin

Test: Garmin Instinct 2X Solar

Med Garmin Instinct 2X Solar har Instinct-serien blitt voksen. Dette er klokken for deg som ønsker en Fenix, men ikke vil bruke mer enn halvparten av pengene.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 965”
12. april 2023 | Garmin

Test: Garmin Forerunner 965

Den er stor og råsterk, men likevel tynn og lett – Garmin Forerunner 965 er alt en bunnsolid multisportklokke skal være, og enda litt mer.
Les mer