Test: Salomon S/Lab X Alpine Modular

1. mai, 2023 (oppdatert 24. mars 2024)

Featured image for “Test: Salomon S/Lab X Alpine Modular”

Salomon er kjent for å drive produktutvikling på høyt nivå, men Salomon S/Lab X Alpine Modular tar galskapen og innovasjonen til et helt nytt nivå.

Har du noen gang opplevd å sko deg med lette løpesko, og deretter oppleve at du møter utfordrende terreng der du skulle ønske du hadde beskyttet føttene bedre? Eller kanskje er det omvendt, at du har skodd deg for kraftig, og oppdager at du like gjerne kunne klart deg med et par lette løpesko.

Salomon ønsket å løse denne utfordringen, og hev sin letteste terrengløpesko S/Lab Sense 8 og et par kraftigere hikingsko oppi ei tryllegryte. Resultat ble Salomon S/Lab X Alpine Modular – en helt unik sko som kombinerer det beste fra to verdener. Med Salomon S/Lab X Alpine Modular vil du være skodd for alle tenkelige forhold, og du trenger ikke lenger bekymre deg for å være skodd feil.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Salomon S/Lab X Alpine Modular – en 2-i-1 sko

Hvis du ikke ønsker å gå på kompromiss mellom egenskapene vekt, slitestyrke og beskyttelse, så er Salomon S/Lab X Alpine Modular unik i sin klasse. Denne skoen består av to sko i ett, og kan brukes i nesten all slags terreng takket være en smart konstruksjon som lar deg veksle mellom en lett løpesko og kraftigere fjellsko på en enkel og grei måte. Merk at Salomon først og fremst har laget denne skoen for bruk på snø og is, så det vil ikke erstatte den tradisjonelle fjellskoen du skal traske Rondane-rundt med.

Tryllegryta til Salomon gjorde en god jobb, og tok enkelt og greit utgangspunkt i den superlette Salomon S/Lab Sense 8 skoen, og laget et ekstra kraftig skall som denne kunne settes inn i. Med Sense 8 på foten og «skallet» lukket, vil den nye skoen bestå av «to moduler» som fungerer som en kraftig enhet – klar for nesten alle forhold.

Den lette konstruksjonen til Salomon S/Lab Sense 8 er ideell for lettere terreng der du kan ferdes raskt og trygt med et par minimalistiske løpesko, mens det kraftige skallet gjør deg rustet til å takle utfordrende terreng der føttene trenger bedre beskyttelse, feste og støtte.


Salomon S/Lab X Alpine Modular er faktisk så kraftig at den er kompatibel med stegjern dersom du ønsker å nå enda mer utfordrende steder uansett forhold. Når terrenget blir lettere og skallet blir for stivt og tungt, kan du åpne den vanntette glidelåsen på både inn- og utsiden av skoen, trå ut med innerskoen, hive skallet i sekken, og deretter fortsette ferden videre i lekende lette S/Lab Sense 8.

Kombinasjonen er like enkel og som den er genial. Du vil naturligvis ikke få den samme løpsfølelsen og kontakten med underlaget som en ren terrengløpesko gir deg, men så er det heller ikke det Salomon prøver på.


Godt beskyttet uansett forhold

Dempingen i S/Lab Sense 8 er heller minimal, men med den ekstra skoen så er det overraskende hvor godt dempet skoen blir. Det er også imponerende hvor tight og godt disse to «modulene» fungerer sammen. Innerskoen sitter som støpt i skallet, og det er ingen antydning til ustødighet eller irritasjon på innsiden.

Mye skyldes nok den ekstra strammereimen som Salomon har plassert på innsiden av skallet. Denne strekker seg fra innsiden av foten, over lesten og tres gjennom et feste på yttersiden før den strammes og trekkes tilbake over lesten. Strammereimen er godt polstret slik at den ikke blir til irritasjon, og over denne finner vi den høye gamasjelignende delen av skoen som skal sørge for å holde vann og rusk ute.


Den nederste halvdelen av skoen er godt beskyttet og består av en blanding av karbon og syntetisk materiale med høy slitestyrke og stabiliseringsevne. Den øvre halvdelen av skoen glir gradvis over i et kraftig meshmateriale som også tåler juling, men som er mer fleksibelt og tilgivende. Hælkappen har fått ekstra støtte i form av en karbonforsterkning, og fronten på skoen har fått en kraftig tåkappe som både beskytter tærne og tillater bruk av stegjern. Innsiden av skoen er isolert slik at du skal kunne bruke skoene i snøen uten å bli unødvendig kald på føttene.

Sålen på Salomon S/Lab X Alpine Modular er Contagrip MD – et yttersålemateriale med godt grep på alle typer underlag, og som samtidig opprettholder høy slitestyrke for lang tids bruk. Grepet er godt på de fleste underlag, selv om den stive sålen på ytterskallet gjør at du mister litt følelsen med underlaget.


En sko for de spesielt interesserte

Det er ingen tvil om at Salomon S/Lab X Alpine Modular er en helt rå sko. Med en prislapp på 3900kr,  så er det likevel en sko for de spesielt interesserte. Det som er greit å tenke på og som på mange måter forsvarer prisen, er at du får med Salomon S/Lab Sense 8 – en sko som alene koster 1900kr. Denne kan du bruke alene, og trolig vil du slite ut denne skoen før du sliter ut skallet. Hvis du som mange andre skulle legge din elsk på S/Lab Sense 8, så behøver du bare å bytte ut denne, og fremdeles beholde skallet til den nye «innerskoen». Salomon S/Lab X Alpine Modular er med andre ord en investering du kan ha lenge, og som kan åpne for nye muligheter og opplevelser.

Skoen er overraskende komfortabel i bruk, og vekten på 695 gram (str.42) er ikke verre enn et par lette fjellsko. Salomon viser bare at de fortsatt ønsker å være kongen av «trailrunning», og det er umulig å si hva de ender opp med å produsere neste gang.

«Time to play» er slagordet til Salomon, og dersom designer-teamet deres får fortsette å leke fritt, så er det i hvert fall ingen grenser for hva de kan komme opp med.


Konklusjon

Salomon S/Lab X Alpine Modular tar det beste fra lettvektskongen Salomon S/Lab Sense 8, pakker den inn i et kraftig og beskyttende skall, og leverer en 2-i-1 sko som kan ta deg fra strandkanten og opp på de høyeste og mest utilgjengelige fjelltopper. Dette er allsidighet på sitt råeste – på sitt beste.

Salomon S/Lab X Alpine Modular må bare prøves, for den er unik i sin klasse.

fjellsko test

Fordeler

  • 2-i-1 løsning gir et stort bruksområde.
  • Markeds råeste lettvektssko (S/Lab Sense 8) på kjøpet.
  • Kraftig såle med godt grep.
  • Tåler mye vann før den blir våt.

Ulemper

  • Oppleves stivere enn en «vanlig» lett fjellsko.
  • Litt vanskelig å få innerskoen på plass.

Del gjerne: