Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

15. april, 2024 (oppdatert 17. april 2024)

Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”

Flere og flere pulsklokker og smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det du må vite om rutbare- vs. ikke-rutbare kart, samt brødsmuleruting, slik at du kan velge riktig type til for ditt behov.

Garmin var tidlig ute med å inkludere kart i sin Garmin Fenix 5X i 2017, og siden har de blitt både kraftig oppgradert og utvidet til å omfatte en rekke ulike modeller som Fenix-, epix- Forerunner9XX, mfl..

COROS var nestemann ut da de introduserte kart på COROS VERTIX 2 2021. Senere har flere COROS modeller blitt lansert med kart, blant annet APEX 2 og APEX 2 Pro.

Suunto introduserte kart på klokkene sine sommeren 2023 da Suunto Vertical ble presentert, mens Suunto Race ble neste modell bare noen måneder senere.

Polar var enda senere ute å viste frem kart første gang med lanseringen av Polar Vantage V3 høsten 2023, og Polar Grit X2 Pro våren 2024.

Bare her er det nevnt fire ulike merker som alle tilbyr klokker med kart og navigering, men bare en av de skiller seg fra de andre. Hvilken?


Rutbare kart vs. ikke-rutbare kart

Et rutbart kart er et kart som inneholder informasjon om hvordan man kan reise fra ett sted til et annet – enten ved hjelp av beina, eller ulike transportmidler, som for eksempel bil, sykkel, buss eller tog. Et rutbart kart kan vise veier, stier, broer, tunneler, ferjer, holdeplasser, stasjoner og andre elementer som påvirker reisemulighetene.

Et rutbart kart kan også beregne den beste eller raskeste ruten mellom to punkter, rekalkulere en ny rute dersom du har navigert feil, samt gi informasjon om avstand og tid. Dersom du går feil, vil klokken veilede deg enten tilbake til der du mistet stien, eller rask opprette en alternativ og bedre rute tilbake til stien.

Rutbare kart er de aller beste og mest detaljerte kartene på dagens pulsklokker, GPS-enheter, etc., og er kartene vi finner på populære Garmin-modeller som Fenix-, epix-, Forerunner 9XX, Tactix, mfl. Med andre ord er Garmin i skrivende stund et steg foran konkurrentene hva gjelder kart og navigering.

Eksempler på klokker med rutbare kart:


Et ikke-rutbart kart er et kart som ikke inneholder informasjon om hvordan man kan reise fra ett sted til et annet, men bare viser geografiske objekter og egenskaper, som for eksempel høyde, terreng, vann, bebyggelse, grenser og navn. Et ikke-rutbart kart kan brukes til å orientere seg i landskapet, men ikke til å planlegge, eller navigere en reise. Dersom du ønsker å bruke et ikke-rutbart kart til å følge en rute, må du på forhånd laste inn ruten på klokken slik at den legger seg som et «lag» over kartet – eller omvendt, at kartet ligger som en bakgrunn for stien.

Ikke-rutbare kart har fremdeles stor nytteverdi, men inneholder ikke like mye informasjon som de rutbare kartene og kan ikke brukes for å rekalkulere en ny rute, eller opprette nye ruter på farten. De vil heller ikke vise raskeste rute til et bestemt sted, men kun bruke kompasset til å vise retning og distanse i luftlinje.

Eksempler på klokker med ikke-rutbare kart:


Brødsmuleruting er en metode for å finne veien tilbake til et utgangspunkt ved å følge spor eller merker som er lagt igjen underveis. Brødsmuleruting brukes når man ikke har tilgang til kart. Brødsmuleruting er en tegnet linje av løypeprofilen, og viser ved hjelp av piler hvor du skal svinge når du følger en forhåndsbestemt rute. Det er en enkel og grei løsning som hjelper det å navigere til et bestemt punkt, følge en angitt løype, eller finne tilbake til start. (Fun fact: Navnet kommer fra eventyret om Hans og Grete, som strødde brødsmuler i skogen for å finne veien hjem).

Klokker med brødsmuleruting kan fremdeles brukes for å guide deg fra A til Å, å tilby sving-for-sving veiledning dersom du har importert en rute på forhånd.

Eksempler på klokker med brødsmuleruting:


Ønsker du å lese mer om hvordan GPS og de ulike satellittsystemene fungerer så anbefales denne artikkelen:

For flere relaterte artikler anbefales:


Del gjerne:

Featured image for “Strava lanserer Dark Mode, Family Plan, Athlete Intelligence og mye mer”
17. mai 2024 | Blogg

Strava lanserer Dark Mode, Family Plan, Athlete Intelligence og mye mer

Strava har lansert en rekke nye funksjoner som utvider og forbedrer den allerede populære plattformen, og i tillegg gjør den rimeligere for familier.
Les mer
Featured image for “COROS lanserer COROS PACE 3 Retro Edition”
16. mai 2024 | Blogg

COROS lanserer COROS PACE 3 Retro Edition

COROS har lansert COROS PACE 3 Retro Edition – inspirert av 80-talls design, men fullpakket av nymotens teknologi.
Les mer
Featured image for “Polar lanserer ny reim som åpner for kontaktløs betaling”
15. mai 2024 | Blogg

Polar lanserer ny reim som åpner for kontaktløs betaling

Polar har lansert en «betalingsreim» (en silikonreim med innebygd NFC-teknologi) som gjør det mulig å betale med klokken- uansett om den er ny eller gammel.
Les mer
Featured image for “Oura Ring er nå tilgjengelig for salg i Norge”
14. mai 2024 | Blogg

Oura Ring er nå tilgjengelig for salg i Norge

Den populære og kjente smart ringen «Oura Ring» er nå tilgjengelig for salg i Norge. I første omgang er salget eksklusivt hos Elkjøp.
Les mer
Featured image for “Huawei lanserer oppgradert Huawei Watch 4 Pro”
8. mai 2024 | Blogg

Huawei lanserer oppgradert Huawei Watch 4 Pro

Huawei utvider flaggskip-serien Watch 4 Pro med Watch 4 Pro Space Edition med nytt design og ny pulssensor, og tilbyr en ny farge av Watch GT 4 i Green Edition.
Les mer
Featured image for “Nyhet: COROS VERTIX 2S”
25. april 2024 | Blogg

Nyhet: COROS VERTIX 2S

COROS lanserer sitt nye flaggskip COROS VERTIX 2S i tre stilfulle farger, ny og mer nøyaktig GPS, og det som skal være markedets mest nøyaktige pulssensor.
Les mer
Featured image for “Stor oppdatering gir en rekke COROS-klokker nye funksjoner”
23. april 2024 | Blogg

Stor oppdatering gir en rekke COROS-klokker nye funksjoner

COROS fortsetter å gjøre klokkene smartere og mer konkurransedyktige. Denne oppdateringen gir en rekke nye treningsfunksjoner og forenkler aktivitetsskjermen.
Les mer
Featured image for “Visste du dette om Garmin?”
19. april 2024 | Blogg

Visste du dette om Garmin?

Garmin har stått for både innovasjon og revolusjon innen GPS-teknologi og treningselektronikk. Her er noen spennende fakta du sannsynligvis ikke var klar over!
Les mer
Featured image for “Premium-kartene Garmin Outdoor Maps+ er nå tilgjengelig i Europa”
17. april 2024 | Blogg

Premium-kartene Garmin Outdoor Maps+ er nå tilgjengelig i Europa

Garmin tilbyr detaljerte og flotte kart for en stort utvalg av klokker og bærbare enheter. Nå er endelig premium-kartene Outdoor Maps+ tilgjengelig i Europa.
Les mer
Featured image for “Nyhet: HOKA Skyward X”
17. april 2024 | Blogg

Nyhet: HOKA Skyward X

HOKA Skyward X er selskapets desidert mest dempede sko til nå, og overtar for den populære Bondi som den nye komfortkongen.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!”
29. mars 2024 | Blogg

Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!

Garmin Connect i ny drakt er både mer personlig og mer oversiktlig. I løpet av året er dette hva som venter deg når du åpner Garmin Connect!
Les mer