Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger

7. oktober, 2022 (oppdatert 8. september 2023)
Featured image for “Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger”

På jakt etter ny skallbekledning? Enten du elsker å traske lange dager ute på fjellet, eller aller helst vandrer gatelangs i byen, så er det nesten umulig å unngå behovet for en god skalljakke og aller helst en god skallbukse.

De aller fleste forbinder alt som er vanntett med «GORE-TEX», men sannheten er at dette bare er en av mange ulike typer vanntette membraner.

De siste årene har antallet ulike vanntette membraner eksplodert, og mye skyldes økende grad av egenutvikling og produksjon innad hos de ulike merkevarene. GORE-TEX produseres av GORE (W. L. Gore & Associates GmbH) og er helt uavhengig av merkevarer som Norrøna, Bergans, Arc’teryx , Mountain Equipment, Patagonia og mange flere.

Likevel kan disse produsentene velge å bruke GORE-TEX membranen i sin bekledning dersom de kjøper rettigheter til det, og ikke minst får godkjent produktene som sendes til kontroll hos GORE. Denne prosessen kan være både tidkrevende og kostbar, og er noe av bakgrunnen for fremveksten av såkalte «in house» merkevarer fra hver enkelt produsent.

Heldigvis er konkurransen så hard at det ikke betyr dårligere kvalitet selv om det ikke står GORE-TEX på plagget. ELEMENT, Torrentshell, Pertex Shield, Dermizax, DryVent, Dry.Q Elite og eVent, er alle eksempler på vanntette membraner som skal holde deg tørr og komfortabel i skikkelig regnvær.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Se også disse guidene:


Skalljakke – Bruksområde avgjør hva som er best

Alle de ulike membranene er av topp kvalitet, men de kan ha hver sine styrker.

Noen vanntette membraner er kraftige og ekstra slitesterke, laget for røft bruk som for eksempel fjellklatring, breklatring og ikke minst bæring av store og tunge sekker som gnisser mot jakken. Andre membraner er svært tynne og fokuserer primært på å spare vekt og å bevare pusteegenskapene slik at du kan holde deg mest mulig komfortabel under høy aktivitet som for eksempel løping, eller aktivitet i høyere temperaturer.

I tillegg til rene vanntette membraner finnes det såkalte «coatinger» som som styrker stoffet og øker vanntettheten. Coatingen strykes på utsiden av stoffet og er et belegg med små porer som gjør at stoffet puster. Denne er verken like slitesterk, eller vanntett som membraner, men er rimelig i bruk  og kan bidra til å øke graden av vanntetthet ytterligere.

Du kan gjerne sammenligne membraner med tapetet på en vegg, mens coatingen er malingen. Tapetet har høyest slitestyrke, mens malingen flasser av ved slitasje.

Husk at bruksområde bør være en viktig faktor i valget av en skalljakke. Skal du gå i rolig tempo i øs-pøs regnvær, trenger du en kraftigere og vanntett jakke. Skal du være i høy aktivitet stiller det større krav til gode pusteegenskaper. Bildene under sier nok sitt…(den paraplyen er forresten vanvittig god!).


Slik fungerer en vanntett membran

Alle vanntette membraner fungerer på samme måte. En vanntett membran består av små mikroskopiske porer som er for små til at vannmolekyler trenger inn, men store nok til at molekyler fra svette og damp fra innsiden kan transporteres ut. Når den vanntette membranen kombineres med et fukttransporterende lag og et isolerende lag, skal plaggene kunne bidra til å holde deg tørr og varm.

Eksempelvis består hver kvadrattomme av en GORE-TEX-membran av rundt ni milliarder porer! Hver mikroskopisk pore er 20 000 ganger mindre enn en vanndråpe, men likevel 700 ganger større enn et vanndampmolekyl. Dette resulterer i en membran som hindrer vann i form av nedbør som regn og snø fra å trenge gjennom membranen, men tillater likevel svettedamp å slippe ut.

Alt som skrives om ulike membraner/teknologier videre gjelder for alle plagg som tar i bruk den gitte membranen. For enkelthets skyld kommer jeg til å benytte «skalljakke» som referanse videre.


2-lags vs. 3-lags membraner i en skalljakke

Ser du etter en skalljakke støter du gjerne på uttrykk som 2-lags og 3-lags membraner. Dette refererer til hvor mange lag et plagg består av. I en 3-lags skalljakke/skallbukse, er ytterstoff, membran og innerstoff laminert sammen slik at det fremstår som ett enkelt lag.

I en 2-lags skalljakke/skallbukse, er ytterstoff og membran laminert sammen, men innermeshen henger løst på innsiden slik at det oppleves som to ulike lag. Til tross for navnet, vil en 2-lags skalljakke fremstå som en tykkere og tyngre jakke enn en 3-lags skalljakke, og ofte også litt varmere.

Det finnes også 2,5-lags membraner som er en slags hybridløsning mellom de to nevnte teknologiene. En 2,5-lags skalljakke er gjerne lettere og rimeligere enn en 3-lags skalljakke, men puster ikke like godt.

Vanntetthet og pusteevne

Produsentene oppgir som regel vanntettheten til en membran ved hjelp av to tall separert med en skråstrek (eks. 20 000/15 000). Det første tallet indikerer vannsøylen og forteller oss noe om hvor vanntett et plagg er. Det bakerste tallet angir pusteevne og sier noe om membranens evne til å slippe ut vanndamp.

Tapet vs. Sveisede sømmer

Når ulike membraner syes sammen, vill nålen føre til små hull i membranen som igjen er utsatt for lekkasje. For å minimere dette «problemet», har det etter hvert blitt vanlig å benytte teipede, eller sveisede sømmer. På denne måten unngå man nålehullene ved at de ulike materialene limes/sveises sammen, og øker dermed plaggets motstandsdyktighet mot vannlekkasje.

DWR

DWR står for «Durable Water Repellent» og er en vannavvisende impregnering som påføres stoffet (eks. en skalljakke) og gjør at vanndråpene preller av materialet. DWR impregneringen benyttes på membraner som allerede er vanntette, og må påføres med jevne mellomrom ettersom den slites av med bruk og vask. Under finner du noen gode impregneringsprodukter.


De ulike membranene

GORE-TEX

Når det gjelder GORE-TEX er det heller ikke så lett at det kun finnes en type GORE-TEX. For å gi hver bruker de beste forutsetningene til å finne et plagg som passer best til sitt bruk, har Gore utviklet flere typer membraner med ulike egenskaper. Under finner du de mest kjente GORE-membranene, og de viktigste egenskapene:

GORE-TEX PRO – skalljakke

GORE-TEX PRO er den kraftigste og mest slitesterke GORE-TEX membranen. En skalljakke som benytter denne membranen er tiltenkt røft bruk, og skal tåle at du gnisser jakken mot fjellveggen når du klatrer, at du bærer store og tunge sekker dag ut og dag inn, eller bedriver andre aktiviteter som normalt sliter mye på klærne.

PRO-membranen er noe tyngre og mindre fleksibel enn de tynnere membranene Paclite, Active og INFINIUM, men gir deg den beste beskyttelsen mot elementene, og har fremdeles unike pusteegenskaper. Dette er produkter for deg som trenger det tøffeste materiale du finner.


GORE-TEX Active og GORE-TEX Paclite

GORE-TEX Active er den beste GORE-TEX membranen for deg som ønsker et vanntett plagg til trening og speed hiking. Lav vekt, stor kompresjonsevne, god vanntetthet og svært god pusteevne, gjør at disse plaggene er perfekt til aktiviteter med høy intensitet.

GORE-TEX Paclite er laget for å gi god beskyttelse uansett vær, samtidig som det veier lite og tar liten plass. Paclite og Active membranene er relativt like og plaggene dekker i stor grad det samme formålet. Tradisjonelt blir Paclite oftest brukt i lett skallbekledning laget for friluftsliv og hiking, mens en skalljakke med Active gjerne er rettet mot trening.

Verken GORE-TEX Paclite eller GORE-TEX Active er like robuste som Pro-membranen, men er betydelig lettere og puster noe bedre.


GORE-TEX C-KNIT

GORE-TEX C-KNIT er en type membran som brukes i noen skallplagg for å gi bedre komfort, pusteevne og vekt. Membranen består av tre lag: et ytre lag av nylon, et mellomlag av ePTFE som er vanntett, vindtett og pustende, og et indre lag av et tynt og mykt sirkulært strikket materiale som kalles C-KNIT. C-KNIT er spesielt utviklet for å gjøre plaggene mer behagelige, lydløse og lette, uten å ofre holdbarhet eller beskyttelse.


GORE-TEX INFINIUM – skalljakke

GORE-TEX INFINIUM ble i utgangspunktet utviklet for vinterbruk, men benyttes også i bekledning til sommerhalvåret. INFINIUM kjennetegnes ved at membranen er myk og behagelig mot kroppen, men den er ikke like vanntett som de mer tradisjonelle GORE-TEX membranene. INFINIUM er likevel helt vindtett og har høyt pusteevne, og egner seg derfor spesielt godt i tørrere klima slik som i vinterhalvåret.


Hybridshell – skalljakke

Hybridshell kombinerer teknologien fra en ren skalljakke og annet materiale (gjerne softshell) i ett og samme plagg. På denne måten kan plagget gi best mulig egenskaper til bruken det er tiltenkt. Noen jakker kan for eksempel benytte en vanntett membran på skuldre, bryst og øvre del av ryggen, mens det på sidene og den nederste delen av jakken benyttes softshell. Slik kan du være beskyttet mot lett nedbør samtidig som plagget bevarer optimale pusteegenskaper.


Softshell – skalljakke

Softshell er et skallplagg uten membran i mykt mikrofiber, vevd på en måte som gjør det både vindtett og vannavstøtende. Softshell er er ikke bare mykt og lett, men det gir også svært god bevegelighet. Merk at det er stor forskjell på kvaliteten på ulike softshellplagg, og ikke minst hvor vannavstøtende de er. Noen er impregnert med DWR, mens andre er helt fri for noen form for impregnering.


Andre vanntette membraner

Som nevnt finnes det mange ulike vanntette membraner, og blant de mest kjente finner vi navn som :

eVent

Brukes av flere ulike selskaper. Vannsøylen ligger på mellom 10000 – 30000 mm, og produktene har som oftest svært gode pusteegenskaper takket være selskapets Direct Venting-teknologi.


MemBrain

Marmot sin egenutviklede membran. Et godt alternativ til en rimeligere pris enn de mer kjente membranene.


PreCip

PreCip-teknologien er utviklet for å gi pålitelig beskyttelse mot vær og vind samtidig som den opprettholder god pusteevne ved å la vanndamp passere gjennom materialet. Dette gjør PreCip-klær ideelle for utendørsaktiviteter i varierende værforhold, som fotturer, camping og reising. Teknologien er kjent for sin lette konstruksjon og holdbare ytelse, og den inkluderer ofte jakker, bukser og annet regnbeskyttende utstyr.


Polartec NeoShell

Brukes av flere ulike produsenter. Polartec NeoShell byr først og fremst på svært god bevegelighet, god stretch, en vannsøyle på rundt 10 000mm og svært gode pusteegenskaper. Egner seg gjerne til plagg brukt på vinterhalvåret og kjølig vær.


Polartec Power Shield Pro

Softshell materiale med svært gode pusteegenskaper, samtidig som det er vanntett nok til å beskytte mot lett nedbør. Egner seg godt til forholdsvis tørt og kjølig klima.


B.D.dry

B.D.dry er Back Diamond sin egenutviklede membran, og består av en 3-lags membran med svært god stretch. Både vannsøylen og pusteevnen ligger på rundt 20 000mm, og BD.dry leverer generelt mye for pengene.


DryVent

Vanntett og pustende membran utviklet av The North Face. DryVent kommer både om 3-lags, 2,5-lags og 2-lags. DryVent 3-layer er den kraftigste membranen for de mest krevende forholdene, mens 2,5-lags er lettere og egner seg bedre for bruk under høy aktivitet og når lav vekt og pakkvolum prioriteres.

2-lags membranen er den mest allsidige og kan brukes til det meste. Disse er relativt tynne og kan brukes alene som et beskyttende lag på sommerhalvåret, eller med et ekstra lag isolasjon på vinterhalvåret.

The North Face FUTURELIGHT

The North Face FUTURELIGHT er en vanntett og pustende membran designet for å gi effektiv beskyttelse mot elementene samtidig som den opprettholder høy pusteevne. Den tar tak i det tradisjonelle avveiningen mellom vanntetting og komfort ved å bruke en unik membranstruktur som tillater bedre luftstrøm samtidig som den hindrer vanninntrengning.


H2No

H2No er Patagonia sin egenutviklede membran. Denne membranen er både vanntett og pustende, og tilbyr god verdi til en fornuftig pris. Vannsøylen ligger på mellom 10 000 – 20 000 mm, mens pusteegenskapene ligger på 12 000 – 15 000 mm. Også H2No kommer i 3-lags, 2,5-lags og 2-lags versjoner.


Proflex

Proflex tilhører Rab og benyttes i produkter som tilbyr stor grad av bevegelsesfrihet og bevegelighet. På grunn av den unike sandwich-konstruksjonen der en vanntett membran syes mellom en inner- og yttermembran, kan Proflex benyttes i blant annet softshelljakker.

Proflex er ikke like vanntett som de kraftigere GORE-TEX membranene, eller de rene skall-plaggene, men klarer likevel på en utmerket måte å tilby høy grad av vanntetthet og svært gode pusteegenskaper.


Pertex Shield Air

Pertex Shield Air er en myk, fleksibel og svært anvendelig lettvektsmembran som ofte benyttes i bekledning beregnet for høy aktivitet og som krever god fukttransport. Pertex Shield Air benyttes derfor ofte i vanntett treningsbekledning, eller lette jakker/bukser beregnet for og ferdes raskt og lett.


Pertex® Shield Pro

Pertex® Shield Pro benytter en avansert luftporøs membran med svært god slitestyrke, samt høy grad av vanntetthet og pusteevne. Denne membranen egner seg bedre for bruk i kraftig og langvarig regnvær, og er mer robust enn Pertex Shield Air.


Pertex® Shield Revolve

Pertex® Shield Revolve er et bærekraftig, vanntett og pustende materiale laget av 100 % resirkulert polyester. Det er designet for enkel resirkulering og er fri for PFAS, noe som reduserer miljøpåvirkningen.


Dermizax

Dermizax er en vanntett og pustende membran som gjerne forbindes med Bergans-produkter, men membranen benyttes av flere produsenter. Dermizax har en vannsøyle på minimum 20 000 mm, og bevarer samtidig svært gode pusteegenskaper. Membranen har også høy elastisitet og egner seg godt for bruk i høy aktivitet.


Bega Membrane Breathe Pro™-membran

Bega Membrane Breathe Pro™ er et ultralett og svært pustende skallmateriale som gir fokuserer på svært gode pusteegenskaper samtidig som det gir god beskyttelse mot både regn og vind. Membranen er laget av 100 % resirkulert polyamid og er spesielt utviklet for Y LightLine Air 3L Shell Jacket, som tilhører Bergans mest avanserte og progressive produktserie – designet for raske turer med høyt tempo der du ønsker gode pusteegenskaper.

Bergans Y LightLine Air 3L Shell Jacket


Til slutt – Kort om skalljakke

Som du skjønner så finnes det et av hav av valgmuligheter når det kommer til plagg som tilbyr kvaliteter som vanntetthet og gode pusteegenskaper, og hva du til slutt bør velge kommer i stor grad an på behovet. Dersom du hovedsaklig trenger en skalljakke som skal beskytte deg mens du løper en rask tur i marka når det regner, så velger du ikke en kraftig GORE-TEX Pro jakke. Her vil en enklere skalljakke med tynnere, lettere og mer pustende membran være bedre. Ikke minst rimeligere.

Motsatt kan vi si at du med fordel bør velge en kraftig jakke dersom du skal henge og dingle i klatreveggen halve året, og vet at jakken kommer til å bli utsatt for mye slitasje og skarpe gjenstander. Og ikke minst, til vinterbruk, tørt og kaldt klima, kan en jakke med lavere vannsøyle og bedre pusteegenskaper være bedre.

Tenk gjennom hva du hovedsaklig kommer til å bruke plagget/plaggene til, og gjør et valg deretter. Ofte kan det lønne seg å velge to ulike produkter som du kan veksle mellom, men det er overhodet ikke noe must. Det er jo tross alt en grunn til at vi omtaler en skalljakke som en «allværsjakke».


Del gjerne:

Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…
Featured image for “Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart”

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS. Begrepene brukes hyppig om hverandre, men ytterst få vet hva det er. Her får du vite…
Featured image for “Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!”

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers er to svært populære turbukser og fritidsbukser. Her får du vite hva som…
Featured image for “En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker”

En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker

Garmin tilbyr en mengde pulsklokker med et hav av ulike funksjoner. Her får du oversikten over alle de ulike funksjonene…
Featured image for “Slik legger du inn kart på Garmin-klokker”

Slik legger du inn kart på Garmin-klokker

Ønsker du å få mest mulig ut av kartfunksjonen fra Garmin? Da bør du få med deg denne guiden. Her…
Featured image for “Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker”

Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker

Noen gang lurt på hvordan Polar pulsklokka di måler søvn i løpet av natten og hva annet den faktisk måler?…
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen…
Featured image for “Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!”

Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!

Ønsker du å opprette en egendefinert treningsøkt du kan videresende til Polar klokken din slik at den kan veilede deg?…
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg…
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du…
Featured image for “Dette er COROS EvoLab og Training HUB”

Dette er COROS EvoLab og Training HUB

COROS EvoLab og Training Hub er to nyttige verktøy som kan hjelpe deg å planlegge, analysere og forstå både trening…
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata. Her er…