Fitbit Daily Readiness Score og Søvnprofiler – Kort forklart

21. februar, 2023 (oppdatert 18. juni 2023)
Featured image for “Fitbit Daily Readiness Score og Søvnprofiler – Kort forklart”

Fitbit «Daily Readiness Score» og Søvnprofiler skal hjelpe deg å forstå når kroppen er mest mottakelig for trening. Her får du vite hvordan det faktisk fungerer.

Det finnes mange klokker og aktivitetsmålere som er i stand til å spore søvn og viktige helseparametre i løpet av natten, men ikke alle klarer det like godt som Fitbit. Det amerikanse selskapet har lenge vært kjent for sin omfattende og nøyaktige søvnanalyse, og med lanseringen av de siste modellene Inspire 3, Versa 4 og Sense 2, har klokkene mer å by på enn noen gang.


Slik fungerer Fitbit Premium Sleep Profile

Den første versjonen av Fitbit sin søvnmåling ble lansert i 2009, og siden den gang har den blitt forbedret en rekke ganger. Den siste utgaven inkluderte nyheten «Søvnprofiler», og er tilgjengelig for Fitbit Premium-medlemmer med Google Pixel Watch, Fitbit Sense 2, Sense, Veras 4, Versa 3, Versa 2, Charge 5, Luxe, Inspire 2 eller Inspirer 3 enheter.

Før introduksjonen av Søvnprofiler ga Fitbit søvnstatistikk i form av total søvntid, tid i søvnfasen dyp søvn, lett søvn og REM søvn, våkentid og rastløshet, og brukte dette til å generere en nattlig søvnscore fra 1 til 100 (jo høyere, desto bedre). Fitbits søvnprofil forbedrer og utdyper denne sporingen på flere nivåer og gir en mer omfattende månedlig analyse av de ti funksjonene forskerteamet til Fitbit identifiserte som de viktigste for et sammenhengende bilde av søvnkvalitet og søvnkvantitet:

 1. Variasjon av søvnplan: Hvor mye søvnplanen din varierer fra dag til dag.
 2. Starttid for søvn: Tiden du vanligvis sovner.
 3. Tid før god søvn: Hvor lang tid det vanligvis tar før du virkelig sovner.
 4. Søvnvarighet: Hvor mye søvn du får i gjennomsnitt.
 5. Dyp søvn: hvor mye tid du bruker i det mest forfriskende søvnstadiet.
 6. REM-søvn: Hvor mye tid du bruker i REM-søvnstadiet (I denne faser jobber hjernen din med å organisere og integrere informasjon, reparere skader å fjerne avfallsstoffer, samt behandle følelser).
 7. Restorativ søvn: Hvor mye tid du sover med puls som er lavere enn din vanlige hvilepuls.
 8. Søvnstabilitet: Hvor ofte hjernen din våkner når du endrer søvnstadie eller søvnposisjon (Skjer ofte uten at du er klar over det).
 9. Netter med lange oppvåkninger: Hvor mange netter du tilbringer våken i lange perioder på grunn av ting som støy.
 10. Dager med kortere blunder: Hvor mange korte «høneblunder» Fitbit-enheten oppdager i løpet av en måned.

De seks Fitbit Sleep Profile søvndyrene

Så lenge du sover med Fitbit-enheten i minst 14 netter i løpet av en måned, vil du den første dagen i påfølgende måned få presentert en månedlig søvnprofil tildelt på bakgrunn av søvnanalysen den siste måneden. Hver av disse søvnprofilene vil også avsløre hvilket dyr som representerer dine siste søvnvaner best.

Totalt er det seks ulike dyr du kan «bli», og hvert av disse dyrene har en distinkt søvnatferd som samsvarer med vanlige menneskelige søvnmønstre. Søvndyrene vil kunne endres fra måned til måned, basert på hvordan brukerne sover.

Bjørn: Du har en tendens til å ha en konsekvent søvnplan og sovner regelmessig rundt samme tid. Du legger deg tidligere enn de fleste, og du har en tendens til å få en god søvn raskt. Søvnen din er ofte lang og avslappende, med en relativt høy andel dyp og REM-søvn.

Delfin: Du har en tendens til å sovne senere enn de fleste og å sove i kortere tid totalt sett – kanskje på grunn av en inkonsekvent søvnplan, eller mer forstyrret søvn om natten. Sammenlignet med andre sover du gjerne lettere og kan ta en lett lur for å ta igjen det forsømte. Delfiner er de minst vanlige søvndyrene som blir tildelt.

Sjiraff: Søvnen din har en tendens til å være kort, og det er større sannsynlighet for at du sovner senere og våkner tidligere. Du har en relativt god andel dyp- og REM-søvn til tross for den korte søvnvarigheten. Sjiraff er det vanligste søvndyret blant brukere.

Fitbit søvnprofil

Fitbit søvnprofiler.

Pinnsvin: Du sovner vanligvis sent og våkner tidlig. Du sover gjerne lett, og det tar vanligvis lengre tid å oppnå god søvn slik at du kan gå mindre dyp og REM-søvn.

Papegøye: Du har en tendens til å holde en konsekvent leggetid og sover verken for tidlig eller for sent. Du oppnår som regel god søvn raskt og får tilsvarende en god mengde søvn hver natt. Du sover sannsynligvis dypt når du sovner, men kan være få litt lite REM-søvn ettersom du våkner korte perioder i løpet av natten.

Skilpadde
: Du har en tendens til å sovne til forskjellige tider hver natt, men ofte tidligere enn de fleste. Sammen med litt senere gjennomsnittlige våkentider, har du en tendens til å tilbringe mer tid i sengen totalt sett, men kan oppleve at det tar lengre tid å få en god søvn, noe som påvirker din dype søvn og REM-søvn som er lavere enn gjennomsnittet.


Fitbit Daily Readiness Score – Vet når du er klar til trening

Fitbit var tidlig ute med å samle all info fra klokken til å beregne hvor mottakelig kroppen er for trening. Dette gjøres ved å kombinere hjertevariabilitet (HRV), søvn og aktivitet til å estimere en Daily Readiness Score (Dagsform) mellom 0 og 100. En lav DRS betyr at kroppen er lite mottakelig for trening og at du bør hvile, mens en høy DRS indikerer tipp-topp-form og at kroppen skriker etter trening. Scoren kan sees i Fitbit-appen der du også får en detaljert oversikt over hvilke faktorer som påvirker scoren. Fitbit vil i tillegg gi deg forslag til passende treningsøkter, eller aktiviteter basert på din Daily Readiness Score.

Daily Readiness Score er basert på følgende data:

Aktivitet: Ditt tretthetsnivå basert på pulsdata fra de siste par ukene. Høy tretthet betyr at du bør ta det med ro, mens lav tretthet betyr at du bør prioritere restitusjon. Merk at bare aktiviteter som øker pulsen din til intensitsetssonene fettforbrenning, kondisjonstrening eller topppulssoner påvirker poengsummen din.

Søvn: Hvor mye du har sovet den siste uken. Hvis du har hatt dårlig søvn, kan det hende at kroppen din ikke er klar til å trene.

Hjertevariabilitet (HRV): Variasjonen i tid mellom hjerteslagene dine, basert på data samlet inn den siste måneden. HRV påvirker kroppens evne til å restituere seg. Høyere HRV er et tegn på god restitusjon og forbindes med god kondisjon, mens lavere HRV kan indikere at kroppen din opplever stress, belastning eller sykdom. Les mer om hjertevariabilitet HER.

For å motta en Daily Readiness Score kreves det at du bruker Fitbit-enheten kontinuerlig i minimum 4 dager for å få en grunnlinje. Daily Readiness Score er da basert på hvordan statistikken din i hver kategori sammenlignes med din personlige grunnlinje. Disse dataene hjelper deg å forstå hvordan ditt aktivitetsnivå, søvnmønster og stress fra de foregående dagene påvirker energinivået ditt.

Jo lenger du bruker enheten, desto mer nøyaktige blir beregningene for Daily Readiness Score. Du må bruke enheten konsekvent i minst 2 uker for å opparbeide en personlig grunnlinje.

Poengsummen din varierer fra 1 til 100 med følgende kategorier:

 • Lav beredskap = 1 – 29
 • God beredskap = 30 – 64
 • Utmerket beredskap = 65 – 100

Når du sjekker poengsummen din, vil du også se en oversikt over hva som påvirket poengsummen din, et anbefalt personlig aktivitetsmål for dagen og anbefalte treningsøkter eller restitusjonsøkter basert på poengsummen din.

Disse enhetene støtter Daily Readiness Score:

 • Fitbit Charge 5
 • Fitbit Inspire 2
 • Fitbit Inspire 3 (testet her)
 • Fitbit Luxe
 • Fitbit Sense
 • Fitbit Sense 2 (testet her)
 • Fitbit Versa 2
 • Fitbit Versa 3
 • Fitbit Versa 4 (testet her)

Sammenhengen mellom Daily Readiness Score, stressmestring og søvnscore

Daily Readiness Score, stressmestring og søvnpoeng gir et helhetlig syn på din generelle helse og velvære hver dag.

Daily Readiness Score – Hjelper deg å forstå din fysiske kapasitet/evne for trening en enkelt dag. En høy score indikerer at kroppen din er klar til å ta på seg aktiviteter med høyere intensitet, og en lav score indikerer at du bør prioritere restitusjon.

Stresshåndteringspoeng
 – Forteller deg hvordan kroppen din reagerer på stress. En høy poengsum indikerer at du er bedre i stand til å takle stress og klar for å ta på deg nye utfordringer, mens en lav poengsum indikerer at du bør roe ned å lade batteriene.

Søvnpoeng – Hjelper deg å forstå søvnkvaliteten din forrige natt. En høy poengsum indikerer at du har fått en god natts søvn, og en lav poengsum indikerer at du kanskje må forbedre søvnvanene dine.


Vekker deg på det «beste» tidspunktet

Fitbit ønsker også å hjelpe deg til en mer naturlig døgnrytme ved hjelp av funksjonen «SmartWake». SmartWake er en vibrerende alarm som automatisk vekker deg når den registrerer at du er i den optimale søvnfasen for å våkne. Funksjonen trer først i kraft når det gjenstår 30 minutter til alarmen ringer (dersom du har satt en), så du behøver ikke å bekymre deg for at alarmen skal gå midt på natten. Dersom klokken ikke finner et egnet tidspunkt for å vekke deg, varsler alarmen på det angitte tidspunktet.


Fitbit Premium – Fitbit sitt «ess»

Verdt å merke seg er at både Daily Readiness Score og Stress Management Score (viser hvordan du er i stand til å håndtere stress) er en del av Fitbit Premium – en betalingstjeneste som koster 99 kr per måned. Heldigvis får du 6 måneder Fitbit Premium på kjøpet, uansett om du er ny Fitbit-bruker, eller eksisterende.

Fitbit Premium gir tilgang til en hel rekke tjenester som blant annet dypere analyse, utvidet statistikk, en velværerapport, søvnscore med månedlig søvnprofil, tilgang til hundrevis av treningsvideoer og lydfiler, veiledede meditasjonsøkter, utfordringer og konkurranser, m.m.. Ved å følge en treningsøkt i appen, vises data fra klokken din (puls, kalorier og tid) på skjermen samtidig som du utfører økten.


Kilde
blog.google


Del gjerne:

Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…
Featured image for “Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart”

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS. Begrepene brukes hyppig om hverandre, men ytterst få vet hva det er. Her får du vite…
Featured image for “Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!”

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers er to svært populære turbukser og fritidsbukser. Her får du vite hva som…
Featured image for “En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker”

En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker

Garmin tilbyr en mengde pulsklokker med et hav av ulike funksjoner. Her får du oversikten over alle de ulike funksjonene…
Featured image for “Slik legger du inn kart på Garmin-klokker”

Slik legger du inn kart på Garmin-klokker

Ønsker du å få mest mulig ut av kartfunksjonen fra Garmin? Da bør du få med deg denne guiden. Her…
Featured image for “Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker”

Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker

Noen gang lurt på hvordan Polar pulsklokka di måler søvn i løpet av natten og hva annet den faktisk måler?…
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen…
Featured image for “Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!”

Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!

Ønsker du å opprette en egendefinert treningsøkt du kan videresende til Polar klokken din slik at den kan veilede deg?…
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg…
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du…
Featured image for “Dette er COROS EvoLab og Training HUB”

Dette er COROS EvoLab og Training HUB

COROS EvoLab og Training Hub er to nyttige verktøy som kan hjelpe deg å planlegge, analysere og forstå både trening…
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata. Her er…