Fitbit Daily Readiness Score og Søvnprofiler – Kort forklart

21. februar, 2023 (oppdatert 10. november 2023)

Featured image for “Fitbit Daily Readiness Score og Søvnprofiler – Kort forklart”

Fitbit «Daily Readiness Score» og Søvnprofiler skal hjelpe deg å forstå når kroppen er mest mottakelig for trening. Her får du vite hvordan det faktisk fungerer.

Det finnes mange klokker og aktivitetsmålere som er i stand til å spore søvn og viktige helseparametre i løpet av natten, men ikke alle klarer det like godt som Fitbit. Det amerikanse selskapet har lenge vært kjent for sin omfattende og nøyaktige søvnanalyse, og med lanseringen av de siste modellene Inspire 3, Versa 4 og Sense 2, har klokkene mer å by på enn noen gang.


Slik fungerer Fitbit Premium Sleep Profile

Den første versjonen av Fitbit sin søvnmåling ble lansert i 2009, og siden den gang har den blitt forbedret en rekke ganger. Den siste utgaven inkluderte nyheten «Søvnprofiler», og er tilgjengelig for Fitbit Premium-medlemmer med Google Pixel Watch, Google Pixel Watch 2, Fitbit Sense 2, Sense, Veras 4, Versa 3, Versa 2, Charge 5, Charge 6, Luxe, Inspire 2 eller Inspire 3 enheter.

Før introduksjonen av Søvnprofiler ga Fitbit søvnstatistikk i form av total søvntid, tid i søvnfasen dyp søvn, lett søvn og REM søvn, våkentid og rastløshet, og brukte dette til å generere en nattlig søvnscore fra 1 til 100 (jo høyere, desto bedre). Fitbits søvnprofil forbedrer og utdyper denne sporingen på flere nivåer og gir en mer omfattende månedlig analyse av de ti funksjonene forskerteamet til Fitbit identifiserte som de viktigste for et sammenhengende bilde av søvnkvalitet og søvnkvantitet:

 1. Variasjon av søvnplan: Hvor mye søvnplanen din varierer fra dag til dag.
 2. Starttid for søvn: Tiden du vanligvis sovner.
 3. Tid før god søvn: Hvor lang tid det vanligvis tar før du virkelig sovner.
 4. Søvnvarighet: Hvor mye søvn du får i gjennomsnitt.
 5. Dyp søvn: hvor mye tid du bruker i det mest forfriskende søvnstadiet.
 6. REM-søvn: Hvor mye tid du bruker i REM-søvnstadiet (I denne faser jobber hjernen din med å organisere og integrere informasjon, reparere skader å fjerne avfallsstoffer, samt behandle følelser).
 7. Restorativ søvn: Hvor mye tid du sover med puls som er lavere enn din vanlige hvilepuls.
 8. Søvnstabilitet: Hvor ofte hjernen din våkner når du endrer søvnstadie eller søvnposisjon (Skjer ofte uten at du er klar over det).
 9. Netter med lange oppvåkninger: Hvor mange netter du tilbringer våken i lange perioder på grunn av ting som støy.
 10. Dager med kortere blunder: Hvor mange korte «høneblunder» Fitbit-enheten oppdager i løpet av en måned.

De seks Fitbit Sleep Profile søvndyrene

Så lenge du sover med Fitbit-enheten i minst 14 netter i løpet av en måned, vil du den første dagen i påfølgende måned få presentert en månedlig søvnprofil tildelt på bakgrunn av søvnanalysen den siste måneden. Hver av disse søvnprofilene vil også avsløre hvilket dyr som representerer dine siste søvnvaner best.

Totalt er det seks ulike dyr du kan «bli», og hvert av disse dyrene har en distinkt søvnatferd som samsvarer med vanlige menneskelige søvnmønstre. Søvndyrene vil kunne endres fra måned til måned, basert på hvordan brukerne sover.

Bjørn: Du har en tendens til å ha en konsekvent søvnplan og sovner regelmessig rundt samme tid. Du legger deg tidligere enn de fleste, og du har en tendens til å få en god søvn raskt. Søvnen din er ofte lang og avslappende, med en relativt høy andel dyp og REM-søvn.

Delfin: Du har en tendens til å sovne senere enn de fleste og å sove i kortere tid totalt sett – kanskje på grunn av en inkonsekvent søvnplan, eller mer forstyrret søvn om natten. Sammenlignet med andre sover du gjerne lettere og kan ta en lett lur for å ta igjen det forsømte. Delfiner er de minst vanlige søvndyrene som blir tildelt.

Sjiraff: Søvnen din har en tendens til å være kort, og det er større sannsynlighet for at du sovner senere og våkner tidligere. Du har en relativt god andel dyp- og REM-søvn til tross for den korte søvnvarigheten. Sjiraff er det vanligste søvndyret blant brukere.

Fitbit søvnprofil
Fitbit søvnprofiler.

Pinnsvin: Du sovner vanligvis sent og våkner tidlig. Du sover gjerne lett, og det tar vanligvis lengre tid å oppnå god søvn slik at du kan gå mindre dyp og REM-søvn.

Papegøye: Du har en tendens til å holde en konsekvent leggetid og sover verken for tidlig eller for sent. Du oppnår som regel god søvn raskt og får tilsvarende en god mengde søvn hver natt. Du sover sannsynligvis dypt når du sovner, men kan være få litt lite REM-søvn ettersom du våkner korte perioder i løpet av natten.

Skilpadde
: Du har en tendens til å sovne til forskjellige tider hver natt, men ofte tidligere enn de fleste. Sammen med litt senere gjennomsnittlige våkentider, har du en tendens til å tilbringe mer tid i sengen totalt sett, men kan oppleve at det tar lengre tid å få en god søvn, noe som påvirker din dype søvn og REM-søvn som er lavere enn gjennomsnittet.


Fitbit Daily Readiness Score – Vet når du er klar til trening

Fitbit var tidlig ute med å samle all info fra klokken til å beregne hvor mottakelig kroppen er for trening. Dette gjøres ved å kombinere hjertevariabilitet (HRV), søvn og aktivitet til å estimere en Daily Readiness Score (Dagsform) mellom 0 og 100. En lav DRS betyr at kroppen er lite mottakelig for trening og at du bør hvile, mens en høy DRS indikerer tipp-topp-form og at kroppen skriker etter trening.

Scoren kan sees i Fitbit-appen der du også får en detaljert oversikt over hvilke faktorer som påvirker scoren. Fitbit vil i tillegg gi deg forslag til passende treningsøkter, eller aktiviteter basert på din Daily Readiness Score.

Daily Readiness Score er basert på følgende data:

Aktivitet: Ditt tretthetsnivå basert på pulsdata fra de siste par ukene. Høy tretthet betyr at du bør ta det med ro, mens lav tretthet betyr at du bør prioritere restitusjon. Merk at bare aktiviteter som øker pulsen din til intensitsetssonene fettforbrenning, kondisjonstrening eller topppulssoner påvirker poengsummen din.

Søvn: Hvor mye du har sovet den siste uken. Hvis du har hatt dårlig søvn, kan det hende at kroppen din ikke er klar til å trene.

Hjertevariabilitet (HRV): Variasjonen i tid mellom hjerteslagene dine, basert på data samlet inn den siste måneden. HRV påvirker kroppens evne til å restituere seg. Høyere HRV er et tegn på god restitusjon og forbindes med god kondisjon, mens lavere HRV kan indikere at kroppen din opplever stress, belastning eller sykdom. Les mer om hjertevariabilitet HER.

For å motta en Daily Readiness Score kreves det at du bruker Fitbit-enheten kontinuerlig i minimum 4 dager for å få en grunnlinje. Daily Readiness Score er da basert på hvordan statistikken din i hver kategori sammenlignes med din personlige grunnlinje. Disse dataene hjelper deg å forstå hvordan ditt aktivitetsnivå, søvnmønster og stress fra de foregående dagene påvirker energinivået ditt.

Jo lenger du bruker enheten, desto mer nøyaktige blir beregningene for Daily Readiness Score. Du må bruke enheten konsekvent i minst 2 uker for å opparbeide en personlig grunnlinje.

Poengsummen din varierer fra 1 til 100 med følgende kategorier:

 • Lav beredskap = 1 – 29
 • God beredskap = 30 – 64
 • Utmerket beredskap = 65 – 100

Når du sjekker poengsummen din, vil du også se en oversikt over hva som påvirket poengsummen din, et anbefalt personlig aktivitetsmål for dagen og anbefalte treningsøkter eller restitusjonsøkter basert på poengsummen din.

Disse enhetene støtter Daily Readiness Score:


Sammenhengen mellom Daily Readiness Score, stressmestring og søvnscore

Daily Readiness Score, stressmestring og søvnpoeng gir et helhetlig syn på din generelle helse og velvære hver dag.

Daily Readiness Score – Hjelper deg å forstå din fysiske kapasitet/evne for trening en enkelt dag. En høy score indikerer at kroppen din er klar til å ta på seg aktiviteter med høyere intensitet, og en lav score indikerer at du bør prioritere restitusjon.

Stresshåndteringspoeng
 – Forteller deg hvordan kroppen din reagerer på stress. En høy poengsum indikerer at du er bedre i stand til å takle stress og klar for å ta på deg nye utfordringer, mens en lav poengsum indikerer at du bør roe ned å lade batteriene.

Søvnpoeng – Hjelper deg å forstå søvnkvaliteten din forrige natt. En høy poengsum indikerer at du har fått en god natts søvn, og en lav poengsum indikerer at du kanskje må forbedre søvnvanene dine.


Vekker deg på det «beste» tidspunktet

Fitbit ønsker også å hjelpe deg til en mer naturlig døgnrytme ved hjelp av funksjonen «SmartWake». SmartWake er en vibrerende alarm som automatisk vekker deg når den registrerer at du er i den optimale søvnfasen for å våkne. Funksjonen trer først i kraft når det gjenstår 30 minutter til alarmen ringer (dersom du har satt en), så du behøver ikke å bekymre deg for at alarmen skal gå midt på natten. Dersom klokken ikke finner et egnet tidspunkt for å vekke deg, varsler alarmen på det angitte tidspunktet.


Fitbit Premium – Fitbit sitt «ess»

Verdt å merke seg er at både Daily Readiness Score og Stress Management Score (viser hvordan du er i stand til å håndtere stress) er en del av Fitbit Premium – en betalingstjeneste som koster 99 kr per måned, eler 799 kr for ett år. Heldigvis får du 6 måneder Fitbit Premium på kjøpet, uansett om du er ny Fitbit-bruker, eller eksisterende.

Fitbit Premium gir tilgang til en hel rekke tjenester som blant annet dypere analyse, utvidet statistikk, en velværerapport, søvnscore med månedlig søvnprofil, tilgang til hundrevis av treningsvideoer og lydfiler, veiledede meditasjonsøkter, utfordringer og konkurranser, m.m.. Ved å følge en treningsøkt i appen, vises data fra klokken din (puls, kalorier og tid) på skjermen samtidig som du utfører økten.

NB: Etter oppkjøpet av Google er Fitbit Premium noe forandret, og du har ikke lenger tilgang til de mange utfordringene og konkurransene. Du kan fremdeles opprette interne konkurranser med venner og familie, eller andre Fitbit-kontakter.


Kilde
blog.google


Del gjerne:

Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Anbefalte artikler

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger”
7. februar 2024 | Guider

Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger

På jakt etter ny skallbekledning? Her får du oversikten over hva du bør se etter og hva du bør tenke over i valget av ny skalljakke og skallbukse.
Les mer
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”
15. januar 2024 | Guider

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig dunjakke til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det”
8. januar 2024 | Guider

Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det

Eier du en Garmin-klokke som ikke støtter kart? Komoot gjør det mulig å få kart på en rekke Garmin-enheter som egentlig ikke støtter dette!
Les mer