Test: Garmin Vivosmart 5

22. mai, 2022 (oppdatert 14. januar 2024)
Featured image for “Test: Garmin Vivosmart 5”

Garmin Vivosmart 5 byr på omfattende aktivitetsmåling og søvnsporing, og lar deg spore trening å holde deg oppdatert på omverden. Men er den virkelig verdt 1700 kr?

Garmin lanserte den første utgaven av aktivitsmåleren Vivosmart tilbake i 2015, før de senere har oppgradert den gjennom flere generasjoner. Nå har selskapet lansert den femte utgaven. Mye har skjedd på syv år, og Vivosmart 5 har definitivt tatt store steg på veien. Likevel er det noe som skurrer når Garmin velger å lansere et produkt til en såpass stiv pris og velger å droppe noen egenskaper som kunne gjort dette til et svært populært produkt.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Garmin Vivosmart 5
Beste aktivitetsklokke

Product Name: Garmin Vivosmart 5

Brand: Garmin

Offer price: 1699

Currency: NOK

Konklusjon

Garmin Vivosmart 5 er en klar forbedring fra sin forgjenger takket være en større og mer lettlest skjerm, en dedikert knapp for enklere betjening, en ny ladekontakt, forbedret søvnmåling, og en rekke flere aktivitetsprofiler.

Garmin tilbyr kanskje den mest omfattende og mest nøyaktige aktivitessporingen på markedet, men mangler fremdeles noe av det mest grunnleggende; barometrisk altimeter for telling av høydemeter, samt innebygd GPS. Her har Garmin bommet, og når de heller ikke kan skilte med trådløs betaling (Garmin Pay), så er prisen på 1699 kr for stiv. For 500 kr mindre kunne Garmin Vivosmart 5 vært et godt kjøp.

For deg som ønsker en liten og lett aktivitetsmåler som «bare er der» uten å gjøre noe ut av seg, så kan Vivosmart 5 være et godt alternativ. Om du ønsker noe litt mer avansert som har flere treningsfunksjoner, kontaktløs betaling, HRV Status, etc., bør du tenke deg om to ganger…

Overall
80%
80%

Pros

 • Enkelt og diskret design.
 • Lav vekt og behagelig passform.
 • God batteritid.
 • Omfattende aktivitets- og søvnsporing.
 • Enkelt oppsett og brukergrensesnitt.
 • Støtter smartvarsler, musikkstyring for mobil.
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon for ekstra trygghet.
 • Enkelt å bytte reimer.

Cons

 • Mangler innebygd GPS.
 • Ingen Garmin Pay (trådløs betaling).
 • Mangler altimeter for å telle høydemeter.
 • Svart/hvit skjerm i 2022…?

Garmin Vivosmart 5 – Liten og diskré

Garmin Vivosmart 5 er fremdeles et lite og diskré armbånd i polykarbonat med en vekt på kun 24,5g – 26,5g avhengig av størrelse (Liten/Medium eller Stor), men den nå langt mer lyssterke OLED-skjermen har vokst med hele 66% siden forrige generasjon, en ny fysisk knapp har erstattet den haptiske knappen fra Vivosmart 4, og designet er noe mer sporty ettersom aluminiumsramme rundt skjermen er borte.

Det er fremdeles snakk om en monokrom skjerm, og Garmin har i 2022 prestert å droppe fargeskjerm… Du har et begrenset utvalg av urskiver å velge mellom, der de veksler mellom å vise info som skritt, puls, smartvarsler, etc..

Batteritiden er på inntil syv dager i vanlig modus, med reduseres dramatisk dersom du velger å aktivere kontinuerlig måling av oksygennivå (strengt tatt lite nødvendig for de fleste). En gladnyhet er at Vivosmart 5 nå benytter den samme laderen som Garmin benytter på sine pulsklokker. Klokken/båndet kommer i fargene Hvit, Cool Mint og Svart, og reimene kan enkelt byttes ved at klokke-enheten trykkes ut av reimen og på plass igjen (dette gjør det samtidig mulig å bruke klokken uavhengig om det er høyre, eller venstre arm). Vivosmart 5 er vanntett (5 ATM) og kan brukes stil svømming.

Klokken betjenes via sveip opp/ned og sideveis via touchskjermen, samt en ny knapp i underkant av skjermen. Sveip opp og ned tar deg mellom de ulike widgetene som viser alt fra skritt, puls, smartvarsler, stress, kalender, etc., mens knappen tar deg til menyen for trening, innstillinger, alarmer og tidtakere, samt fungerer som en tilbakeknapp. Sveiper du til høyre fra hjemskjermen kommer du til hurtigmeny der du kan legge til enkelte snarveier, og holder du inne knappen aktiverer du sikkerhetsfunksjonen som sender et varsel til lagrede nødkontakter.

Hvert skjermbilde viser tre widgeter samtidig, men trykker du på en av widgetene vil du får mer detaljert info (som regel for de siste fire timene). Du kan også bruke et enkelt trykk på skjermen for å veksle mellom oversikten over ulike widgeter. Skjermen er responsiv og god, og tennes automatisk når du vrir på håndleddet, eller trykker skjermen/knappen.

Først og fremst en aktivitetsmåler

Garmin Vivosmart 5 er først og fremst en aktivitetsmåler og måler nesten alt mellom himmel og jord. Så lenge du har på deg klokken 24/7, vil Vivosmart 5 måle følgende:

Puls, oksygenmetning, respirasjonsrate (pustefrekvens), kaloriforbruk, estimert væsketap, Body Battery (kroppsressurser) målt på en skala fra 0-100 der 100 indikerer fulle batterier, stressnivå fra 0-100, intensitetsminutter, skritt, estimert distanse, avansert søvnsporing med dypere søvnanalyse og en søvnscore for nattens søvn, varsler om unormal hjerterytme (høy/lav), estimert VO2-maks nivå og estimert kondisjonsalder basert på nåværende treningstilstand, 

Garmin er enkelt og greit fantastisk dyktige på aktivitetsmåling. Skritt og kalorier er måles bedre enn for de fleste av konkurrentene, og den avanserte søvnanalysen registrerer total søvnlengde, tid tilbrakt i i tre ulike søvnfaser; lett, dyp og REM, samtidig som den også får med seg når du er våken og hvor mye du beveger deg i løpet av natten, og til slutt gir deg en total søvnscore mellom 0-100. Klokka måler puls og oksygenmetning i blodet døgnet rundt, og kan varsle deg ved unormal puls, eller minne deg på å slappe av dersom den registrer at du virker stresset.

Garmin sine geniale algoritmer klarer ved hjelp av informasjon som pulsvariasjoner, stress, søvn og aktivitet, å fortelle deg hvor mye energi du har tilgjengelig (såkalt Body Battery), og gir uttrykk for dette på en skala fra 0-100 der 100% indikerer fulle batterier og at du er klar til trening. Dette fungerer veldig bra, og klarer på en god måte på gjenspeile følelsen i virkeligheten.

Bruker du Vivosmart 5 når du sover, vil du hver morgen få en morgenrapport med info om dagens vær, kalender, skrittmål og søvnscore. Hva som vises i morgenrapporten kan tilpasses på klokken.

Så lenge du bærer båndet på armen vil det automatisk registrere om du er i aktivitet eller ikke, og for aktiviteter som gåing, løping, sykling og svømming, vil den automatisk gjenkjenne aktiviteten å registrere dette i Garmin Connect appen. Du får ikke nøyaktig distanse med mindre du kobler Vivosmart 5 til mobilen, men du får et anslag basert på antall skritt, samtidig som du får se tidsbruk og kaloriforbruk. Garmin Vivosmart 5 mangler altimeter, så antall høydemeter/etasjer får du kun ved bruk av tilkoblet GPS.

Garmin Vivosmart 5 – Trening

Du velger ikke Garmin Vivosmart 5 fordi du ønsker en klokke du primært skal bruke til trening, men du kan likevel benytte den til en rekke treningsaktiviteter både innen- og utendørs. Totalt teller det 15 ulike aktivietsprofiler, men du kan kun ha ti av disse på klokken til enhver tid. Aktivitetsprofilene byttes enkelt i Garmin Connect appen takket være støtten for Sync Settings (innstillinger kan gjøres i appen), og kan tilpasses til å vise datafelter som puls, tid, distanse, kalorier, mm.. Du får også mulighet til å sette opp varsler for de samme dataene.

Hvert skjermbilde kan vise tre ulike datafelter hvorav det midterste er stort og tydelig, mens feltene over og under er noe mindre. Liten størrelse til tross, det er overraskende lett å lese av skjermen på Vivosmart 5 . Du kan stille inn enkle intervaller der klokken varsler deg om når du skal starte/pause, og Vivosmart 5 vil gi deg et estimert VO2 maks etter en løpeøkt.

Oppsummering av en aktivitet Garmin Connect.

Mangler innebygd GPS og støtte for ekstern pulssensor

Garmin Vivosmart 5 sitt største ankepunkt er mangelen på innebygd GPS. Her føler jeg Garmin har bommet, spesielt ettersom den kanskje største konkurrenten Fitbit tilbyr Fitbit Charge 5 og Charge 6 til omtrent samme pris, men med innebygd GPS og en haug av ulike sensorer som hjelper deg å overvåke egen helse. Vivosmart 5 lar deg fremdeles spore treningsøkten utendørs, men det krever at du baserer deg på tilkoblet GPS via mobilen. Før du starter en økt må du åpne Garmin Connect appen, sørge for at klokke viser ikonet for at den er koblet til telefonen, og deretter er du klar til trening.

Dette funger i grunn greit, men er langt mer tungvint enn innebygd GPS. Garmin har heldigvis løst dette bedre enn flere av konkurrentene. Normalt stopper sporingen dersom du stenger appen (gjelder både Polar, Fitbit, Withings, m.m.) ettersom klokken mister signalet. Garmin har derimot klart å gjøre opplevelsen langt mer sømløs ved at klokken automatisk gir deg beskjed om å åpne appen for å etablere GPS-kontakt, og når det først er gjort, kan du fint stenge den uten å måtte ha den kjørende kontinuerlig.

Skal du trene med Vivosmart 5 må du også belage deg på å benyttte den innebygde pulssensoren ettersom klokken ikke støtter tilkobling til eksterne sensorer. Vivosmart 5 har dessverre ikke fått siste generasjon Garmin ELEVATE-sensor (sannsynligvis ettersom det er for liten overflate), men benytter ELEVATE 3.0 som fremdeles gir gode resultater. Som vanlig med optiske pulssensorer henger målingene litt igjen starten av en treningsøkt, samt under raske pulsendringer (f.eks. intervaller), men klarer seg ellers stort sett bra. Dersom du først velger denne typen pulsmåler, leverer Garmin Vivosmart 5 mer enn godt nok.

En liten bonus er at du kan videresende pulssignalet fra Vivosmart 5 til en annen enhet, slik at du for eksempel kan brukes Vivosmart som en pulssensor for sykkelcomputeren eller en annen støttet enhet.

Benytter du Garmin Vivosmart 5 til styrketrening vil den være i stand til å gjenkjenne ulike bevegelser/øvelser, å telle repetisjoner/sett. Dette kan enkelt redigeres/korrigeres i Garmin Connect dersom det ikke stemmer med den reelle økta. Vivosmart 5 støtter også aktivitesprofilen bassengsvømming, og vil her kunne beregne antall svømmetak og avstand så lenge du på forhånd har oppgitt lengden på bassenget.

Klokken er også i stand til å måle oksygenmetningen i blodet via en Pulse Ox-sensor, noe som kan bidra til å avsløre tegn på sykdom, søvnproblemer, m.m.. Når Pulse Ox-sensoren er aktivert, vil batteritiden bli redusert. Dersom du ønsker å «få det beste av begge verdener», kan du stille klokken til å måle oksygenmetningen kun i løpet av søvnfasen.

Etter avsluttet treningsøkt får du en enkel oppsummering av økta på klokka, mens mer utfyllende info kan leses av i Garmin Connect appen. Har du brukt tilkoblet GPS via mobilen vil du få et kart over ruta du tilbakela, samt ulike fargekoder som viser variasjoner i puls/hastighet.

Garmin Vivosmart 5 – Smartklokkefunksjoner

Hvor smart Vivosmart er kan nok diskuteres, men den er i det minste i stand til å vise smartvarsler fra mobilen, og dersom du har an Android-mobil kan du på forhånd opprette korte svar (via Garmin Connect app) som du kan sende rett fra klokka. Vivosmart 5 har ingen innebygd lagring for musikk, men kan brukes til å kontrollere musikken du spiller av på telefonen, finne mobilen dersom du har rotet den vekk (må være tilkoblet over Bluetooth), samt vise enkle apper som værvarsel og kalender. I tillegg støtter Garmin Vivosmart 5 den smarte sikkerhets- og sporingsfunksjonen som består av hendelsesregistrering og LiveTrack.

Hendelsesregistrering gjør det enkelt å sende et varsel til utvalgte kontakter dersom du skulle ha behov for hjelp. Ved å trigge utløseren (kan gjøres på flere måter som f.eks. automatisk etter et fall, eller manuelt ved å holde inne øverste høyre knapp å velge «hendelsesregistrering«), vil du starte en live-tracking av posisjonen din, samtidig som du sender et varsel med posisjonen din til noen forhåndsbestemte kontaktpersoner. Disse kan igjen kontakte nødetatene, eller forsøke og kontakte deg via telefonen. Ved å aktivere Livetrack og sanntidsdeling av aktiviteter, kan du la utvalgte kontakter følge deg på kartet underveis i en treningsøkt/konkurranse.

En enkel og smart funksjon er muligheten for å bruke Vivosport 5 som en «alarmklokke». Båndet vil da vekke deg ved å bruke den haptiske motoren til å vibrere slik at du våkner uten eventuelt å måtte forstyrre andre. Du kan også bruke Vivosmart 5 til å lokalisere telefonen så lenge den er tilkoblet via Bluetooth.

Det er ingen mulighet til å laste ned apper fra Connect IQ Store slik du kan på Garmin sine smartklokker/pulsklokker.

Garmin Connect – Oversikt og analyse

Garmin Connect er Garmin sin tjeneste for innsamling av data, analyse og muligheter for å gjøre innstillinger for både klokke og synkronisering mot ulike tredjeparts tjenester. Garmin Connect er tilgjengelig som både en nettside og app, og er et kraftig verktøy som i stor grad kan tilpasses brukerens eget ønske.

I appen kan du melde deg på ulike utfordringer og konkurranser der du blant annet kan gjøre deg fortjent til ulike merker, utfordre venner og andre Garmin Connect brukere, få dypere innsikt i utvikling av både helse- og treningsstatistikk over tid, samt få en komplett oversikt over alt klokken har registrert om deg i løpet av dagen og natten. Appen er enkel å tilpasse slik at den viser kun det du selv ønsker, og gir deg langt mer info enn du får bare ved å trykke på de ulike widgetene på klokken.

Konkurrenter

Den åpenbare konkurrenten til Garmin Vivosmart 5 er Fitbit Charge 5 eller Fitbit Charge 6 som koster omtrent det samme, og kommer med både innebygd GPS, Fitbit Pay (trådløs betaling), EKG-sensor for måling av hjertehelse, EDA-sensor som måler svette og stressnivå, samt en langt mer eksklusiv fargeskjerm. På papiret får du mer for pengene med å velge Fitbit, det eneste aberet er at flere av funksjonene krever at du betaler for Fitbit Premium, en abonnementstjeneste som koster 99 kr måneden. Du får riktignok med 6 måneder gratis på kjøpet, men det er fremdeles en ekstrautgift over et helt år.

Garmin Vivosmart 5 har en klar ledelse når det kommer til nøyaktighet på pulsmåling, skritteller, og kaloriforbruk, mens Fitbit Charge 5/6 har en EKG-sensor og et mer motiverende samfunn for deling av aktiviteter og deltakelse i utfordringer/konkurranser – så fremt du abonnerer på Fitbit Premium. Ønsker du en litt mer avansert aktivitetsklokke til en god pris, så bør du vurdere Garmin Vivoactive 5.

Foruten om Fitbit Charge 5/6 er Garmin Lily og Garmin Forerunner 55 produkter som du nå kan finne til ca. samme pris. Dette er dog helt andre typer enheter, og selv om de registrer alt som Vivosmart 5 gjør, og enda mer, så har de det klassiske runde klokkedesignet som er mer dominerende enn et enkelt aktivitetbånd. Ønsker du et firkantet design er Garmin Venu SQ et meget god alternativ. Heller du mer mot en tradisjonell klokke med usynlige krefter? Da bør du sjekke Garmin Vivomove Sport som du finner test av her.

En guide til flere rimelige og gode aktivitetsmålere, og hva du bør se etter, finner du i linken under:


Konklusjon


Garmin Vivosmart 5
Beste aktivitetsklokke

Product Name: Garmin Vivosmart 5

Brand: Garmin

Offer price: 1699

Currency: NOK

Konklusjon

Garmin Vivosmart 5 er en klar forbedring fra sin forgjenger takket være en større og mer lettlest skjerm, en dedikert knapp for enklere betjening, en ny ladekontakt, forbedret søvnmåling, og en rekke flere aktivitetsprofiler.

Garmin tilbyr kanskje den mest omfattende og mest nøyaktige aktivitessporingen på markedet, men mangler fremdeles noe av det mest grunnleggende; barometrisk altimeter for telling av høydemeter, samt innebygd GPS. Her har Garmin bommet, og når de heller ikke kan skilte med trådløs betaling (Garmin Pay), så er prisen på 1699 kr for stiv. For 500 kr mindre kunne Garmin Vivosmart 5 vært et godt kjøp.

For deg som ønsker en liten og lett aktivitetsmåler som «bare er der» uten å gjøre noe ut av seg, så kan Vivosmart 5 være et godt alternativ. Om du ønsker noe litt mer avansert som har flere treningsfunksjoner, kontaktløs betaling, HRV Status, etc., bør du tenke deg om to ganger…

Overall
80%
80%

Pros

 • Enkelt og diskret design.
 • Lav vekt og behagelig passform.
 • God batteritid.
 • Omfattende aktivitets- og søvnsporing.
 • Enkelt oppsett og brukergrensesnitt.
 • Støtter smartvarsler, musikkstyring for mobil.
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon for ekstra trygghet.
 • Enkelt å bytte reimer.

Cons

 • Mangler innebygd GPS.
 • Ingen Garmin Pay (trådløs betaling).
 • Mangler altimeter for å telle høydemeter.
 • Svart/hvit skjerm i 2022…?

Del gjerne:

Featured image for “Test: Garmin Forerunner 165 Music”

Test: Garmin Forerunner 165 Music

Garmin sin rimeligste løpeklokke i Forerunner-serien har vokst til å bli en fullverdig pulsklokke. Dette er klokken for deg som…
Featured image for “Test: Garmin HRM-Fit pulsmåler for kvinner”

Test: Garmin HRM-Fit pulsmåler for kvinner

Garmin HRM-Fit er selskapets første pulsbelte designet for kvinner og kan være et produkt som vil gjøre en forskjell for…
Featured image for “Test: Garmin Descent Mk3i”

Test: Garmin Descent Mk3i

Garmin Descent Mk3i gjør dykkingen både mer spennende og tryggere, og byr på enda flere muligheter over vann. Descent Mk3i…
Featured image for “Test: Garmin Quatix 7 Pro”

Test: Garmin Quatix 7 Pro

Garmin Quatix 7 Pro gjør livet på sjøen både tryggere, enklere og morsommere. Garmin sin nyeste multisportklokke for marint bruk…
Featured image for “Test: Garmin Vivoactive 5”

Test: Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 gir deg selskapets mest etterspurte funksjoner for helse- og aktivitetssporing kombinert med nyttige treningsfunksjoner til en lavere…
Featured image for “Test: Garmin Venu 3”

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening…
Featured image for “Test: Garmin Venu 3”

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening…
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en…
Featured image for “Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire”

Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire

Hva skjer når du tar de beste egenskapene fra tre av selskapets beste klokker, og kombinerer de i en? Svaret…
Featured image for “Test: Garmin Instinct 2X Solar”

Test: Garmin Instinct 2X Solar

Med Garmin Instinct 2X Solar har Instinct-serien blitt voksen. Dette er klokken for deg som ønsker en Fenix, men ikke…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 965”

Test: Garmin Forerunner 965

Den er stor og råsterk, men likevel tynn og lett – Garmin Forerunner 965 er alt en bunnsolid multisportklokke skal…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 265”

Test: Garmin Forerunner 265

Garmin Forerunner 265 leverer så mye til en så god pris, at det er lett å gå tom for ord.…
Featured image for “Test: Garmin Vivomove Trend”

Test: Garmin Vivomove Trend

Leter du etter en klokke som er smart nok til å erstatte smartklokka og sporty nok til å utfordre pulsklokka?…
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Sapphire Solar (Kort versjon)”

Test: Garmin Fenix 7 Sapphire Solar (Kort versjon)

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar viderefører arven fra en allerede svært god pulsklokke, og forsterker Garmin sitt enorme grep om…
Featured image for “Test: Garmin Bounce”

Test: Garmin Bounce

Hva får du når et av verdens største produsenter av pulsklokker og smartklokker bestemmer seg for å lage en smartklokke…
Featured image for “Test: Garmin Instinct Crossover”

Test: Garmin Instinct Crossover

Alltid drømt om en smartklokke med enorm batteritid og følelsen av et ekte urverk på innsiden? Gratulerer, Garmin Instinct Crossover…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 255 Music (Kort versjon)”

Test: Garmin Forerunner 255 Music (Kort versjon)

Kongen av pulsklokker i budsjettklassen – Garmin Forerunner 255 Music har blitt enda bedre. Her får du 90% av toppmodellene…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 955 Solar (Kort versjon)”

Test: Garmin Forerunner 955 Solar (Kort versjon)

Ingen pulsklokke gir deg mer for pengene enn Garmin Forerunner 955 Solar. Flaggskippet i Forerunner-serien har blitt både bedre og…