Test: Samsung Galaxy Watch 6 / Watch 6 Classic

11. august, 2023 (oppdatert 30. januar 2024)

Featured image for “Test: Samsung Galaxy Watch 6 / Watch 6 Classic”

Samsung Galaxy Watch 6 er en minimal oppdatering fra fjorårets Watch 5, men fortsetter å være en av de beste smartklokkene for Android-brukere.

Årets utgave av Samsung Galaxy Watch 6 bringer ikke med seg noen enorme nyheter, men det er spesielt en nyhet som kan overbevise flere om å velge årets modell.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic / Samsung Galaxy Watch 6
Samsung Galaxy Watch6 Classic / Samsung Galaxy Watch6

Product Name: Samsung Galaxy Watch 6 Classic / Samsung Galaxy Watch 6

Brand: Samsung

Offer price: fra 3790 - 5790

Currency: NOK

Konklusjon

Samsung Galaxy Watch 6 og Samsung Galaxy Watch 6 Classic er to flotte smartklokker som uten tvil vil være et opplagt førstevalg for mange brukere, selv om det de etterhvert møter større og større konkurranse fra andre produsenter som er har bedre kompabilitet på tvers av operativsystemer.

Samsung har gjennom flere generasjon tilbud svært omfattende og god aktivitets- og helsefunksjoner, og ikke minst fungerer Samsung Galaxy Watch 6 godt som treningsklokke. Likevel er det skuffende å se at heller ikke denne generasjonen klarer å innfri på batteritid, og du må belage deg på å lade daglig – om ikke oftere – dersom du ser for deg å bruke Samsung Galaxy Watch 6 aktivt som en trenings- og smartklokke.

Kort oppsummert er Samsung Galaxy Watch 6 aller best som smartklokke, og helt ok som en treningsklokke. Til neste år må Samsung levere bedre om Galaxy Watch skal holde følge med den tøffe konkurransen i markedet.

Overall
83%
83%

Pros

  • Pent design og god byggekvalitet.
  • Slank og komfortabel passform.
  • Nydelig AMOLED-skjerm.
  • Stor sett rask i bruk.
  • Enkel betjening (spesielt med den roterende kransen).
  • Avansert aktivitets- og helsemåling (inkluderer EKG, blodtrykk, kropssammensetning, m.m.).
  • Automatisk oppdagelse/registrering av treningsøkt fungerer godt.
  • Stort utvalg treningsøkter og programmer i Samsung Health appen.
  • Falldeteksjon og automatisk deteksjon av uregelmessig hjerterytme.
  • Stort utvalg apper tilgjengelig via Google Play.
  • Google Assistant og Google Wallet/Samsung Wallet.
  • Omfattende liste av smartklokke funksjoner; offline streaming av musikk, smartvarsler med mulighet for å svare/skrive/ringe.
  • God kvalitet på mikrofon og høyttaler.
  • Kjapp lading.

Cons

  • Skuffende batteritid.
  • Ingen dedikert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • EKG og blodtrykksmåling er forbeholdt Samsung-telefoner.
  • Enkelte tregheter.
  • Unøyaktig GPS.

Oversikt


Samsung Galaxy Watch 6 – Classic is back!

Der Samsung i fjor kuttet «Classic» modellen med den roterende kransen til fordel for den mer robuste og «outdoor»-fokuserte «Pro»-utgaven, har de i år gått tilbake til den tradisjonelle lanseringen av en «vanlig» modell med slanke rammer med haptisk tilbakemelding, og en «Classic» modell med en større roterende krans.

Begge utgavene av Samsung Galaxy Watch 6 er tilgjengelig i to størrelser – med og uten LTE; 40 mm og 44 mm for den vanlige Samsung Galaxy Watch 6, og 43 mm og 47 mm for Samsung Galaxy Watch 6 Classic.

Årets modeller ligner i stor grad sine forgjengere, men har fått en større skjerm, bedre prosessor, mer minne og et nytt grensesnitt.

  • Samsung Galaxy Watch6 40 mm BLE: 3790,-
  • Samsung Galaxy Watch6 44 mm BLE: 4190,-
  • Samsung Galaxy Watch6 40 mm LTE: 4290,-
  • Samsung Galaxy Watch6 44 mm LTE: 4690,-
  • Samsung Galaxy Watch6 Classic 43 mm BLE: 4890,-
  • Samsung Galaxy Watch6 Classic 47 mm BLE: 5290,-
  • Samsung Galaxy Watch6 Classic 43 mm LTE: 5490,-
  • Samsung Galaxy Watch6 Classic 47 mm LTE: 5890,-
Samsung Galaxy Watch6

Samsung Galaxy Watch 6 leveres med en slank og behagelig silikonreim, mens Samsung Galaxy Watch 6 Classic leveres med en «hybridreim» med et slags silikonmateriale på innsiden og kunstig lær på utsiden slik at den tåler både svette og vann. Reimene er såkalt «et-klikks reimer» som enkelt kan byttes ut behov for verktøy, men er ikke noe bedre enn den tidligere standard hurtigutløsingsreimen.

Merk at Samsung Galaxy Watch 6 benytter en type reim der du ikke benytter strammehull, men trer reimen gjennom seg selv og inn igjen på innsiden. Det er litt mer knotete å feste, men klokken sitter godt når den er på plass. Hva som er best, er smak og behag, men den tradisjonelle løsningen på Samsung Galaxy Watch 6 Classic er mye lettere å betjene.

Et lite minus er at reimen som kommer med Samsung Galaxy Watch 6 er såpass lang at det kan bli utfordrende å stramme den dersom du har tynne håndledd. Mine håndledd måler 16,5 cm i omkrets, og hadde det ikke vært for at jeg hadde en ekstra reim i kortere liggende, så måte jeg kjøpt ekstra.

Samsung Galaxy Watch 6 og Samsung Galaxy Watch 6 Classic – Design

Samsung Galaxy Watch 6 bevarer det samme slanke og elegante designet som Watch 5, men skjermen er nå 20% større takket være slankere rammer enn tidligere. Den totale størrelsen er likevel identisk, og det samme gjelder for Samsung Galaxy Watch 6 Classic sammenlignet med Samsung Galaxy Watch 4 Classic. Rammene skal være slanket henholdsvis 30% og 15%.

Det er fremdeles snakk om en kraftig og lyssterk 60 HZ AMOLED-skjerm på opptil 2000 nits (dobbelt så lyssterk som i fjor), og oppløsningen har økt marginalt for samtlige modeller. Alle klokkene kommer med safirglass som gjør skjermen mer motstandsdyktig mot riper enn tradisjonelt mineralglass og Gorilla Glass. Den hevede bezelen på Samsung Galaxy Watch 6 Classic sørger også for at skjermen er ekstra godt beskyttet.

Til tross for at begge klokkene er slanke og relativt minimalistisk, har de bestått de samme testene for MIL-STD-810H standarden som gjør de i stand til å takle ekstreme temperaturer, vibrasjoner, og andre stressorer. Watch 6 er også 5 ATM sertifisert og IP68 sertifisert, slik at du fint kan bruke de til svømming, dusjing, etc.. De er derimot ikke egnet til dykking og vannsport (tube, vannski, vannscooter, etc.).

Kort oppsummert er spesielt Samsung Galaxy Watch 6 Classic en virkelig flott klokke, og den skiller seg ut i mengden av smartklokker og pulsklokker som en av de (om ikke den) mest elegante.

Som standard vil skjermen slukkes når den ikke er i bruk, men «alltid-på-skjerm» kan aktiveres fra hurtigmenyen. På sitt sterkeste (lyseste) er den lett å lese, men skjermen kan være noe vanskelig å lese utendørs under trening ettersom bakgrunnsbelysningen automatisk dimmes når du senker hånden, uavhengig om du har aktivert alltid-på-skjerm, eller ikke.

Samsung Galaxy Watch 6- samt tidligere utgaver – er at den gjerne krever at du tapper skjermen/trykker inn en knapp før den er klar til bruk, selv om skjermen lyser opp i det du hever håndleddet. Det krever litt ekstra trykking og tid, og er ikke like sømløst som på verken Apple, Huawei eller Fitbit sine smartklokker. Her kunne Samsung gjort forbedringer.

Samsung har utstyrt årets generasjon med sin nyeste Exynos W930 Dual-Core 1.4GHz prosessor, samt økt mengden RAM fra 1.5 GB til 2 GB. Samtlige modeller har 16 GB lagring til bruk for apper, musikk, bilder, etc.. Ytelse var sjelden et problem for Watch5, men likevel hendte det at klokken slet med å holde følge i svingene. Menyene hang seg opp, og det tok tid å åpne apper. Her er Samsung Galaxy Watch 6 betydelig bedre. Å åpne apper å navigere i menyene går som regel raskt og problemfritt. Skulle klokken begynne å krangle, hjelper det ofte å lukke listen med åpne apper slik at du får frigjort ressurser til flere oppgaver.

Når det er sagt klarer fremdeles ikke Samsung Galaxy Watch 6 å tilby den samme smidige brukeropplevelsen du får med Apple Watch, og selv Huawei sine smartklokker leverer bedre på dette område.

Trikset som gjør Samsung Galaxy Watch 6 raskere

Om du skulle synes Samsung Galaxy Watch 6 fremstår litt treg, så kan du gjøre et enkelt grep som gjør den betydelig raskere, og for min del har endret hvordan klokken fremstår. Ved å aktivere «utviklermodus» kan du nemlig justere hastigheten på animasjoner, noe som gjør at klokken føles raskere.

Gå til «Innstillinger» -> Om klokken -> Programvareinformasjon. Scroll ned til du ser programvareversjonen og trykk deretter på denne flere ganger raskt. Dette vil aktivere utviklermodus.

Gå tilbake til «Innstillinger» -> Utvikleralternativer. Scroll ned «Animasjonsskala» å endre disse til 0,5 x. Det er tre ulike felter du skal endre. «Animasjonsskala for vindu», «Animasjonsskala for overgang» og «Varighetsskala for animasjoner».

Ved å endre disse til 0,5 x vil det redusere tiden for animasjoner slik at apper lastes raskere, og klokken oppleves generelt raskere i bruk.


Samme (skuffende) batteritid. Raskere lading.

Sammenlignet med fjorårets modell er batteriet på Samsung Galaxy Watch 6/Watch 6 Classic 20% større, men batteritiden er likevel identisk med Watch 5. Den økte skjermstørrelsen og lysstyrken gjør kanskje sitt, men med en ny generasjon klokker og en mer effektiv og strømgjerrig prosessor, hadde det vært fint å se Samsung klare og presse ut noen flere timer av klokkene.

Samsung Galaxy Watch 6 og Samsung Galaxy Watch 6 Classic har en oppgitt batteritid på 30 timer ved variert bruk med alltid-på skjerm aktivert, og opptil 40 timer med alltid-på skjerm av. Den reelle brukstiden vil med andre ord variere sterkt med bruken, men kort oppsummert er den heller skuffende og sliter med å holde de lovede tallene. Dersom du bruker klokken til å registrere en times treningsøkt med GPS utendørs, holder den ca. en dag – altså du bør lade på kvelden dersom du skal kunne utnytte søvnsporingen.

Årets modeller har heldigvis fått støtte for en ny hurtiglading som sørger for 45% batteritid på kun 30 minutter, mens så lite som åtte minutter hurtiglading gir nok strøm til åtte timer bruk. Klokkene bruker for øvrig den samme ladepucken som tidligere, og støtter fremdeles kun WPC (Wireless Power Consortium) standarden for trådløs lading (virker ikke med QI-ladere).

Og til slutt; merk at klokken bruker ca. 3 dager på å «lære seg» bruksmønsteret ditt, og deretter vil den optimalisere batteritiden ut i fra dette. De første dagene vil den derfor bruke mer batteritid før den etterhvert blir noe bedre.

Det er i utgangspunktet lite å utsette på Samsung Galaxy Watch 6, men det var det også på fjorårets Galaxy Watch 5, foruten om batteritiden. Når de da ikke makter å forbedre det eneste virkelig nødvendige punktet, er det skuffende. Du kan tyne noen timer ekstra ut av batteriet ved å slå av kontinuerlig stressmåling, redusere pulsmåling til kun hvert 10.minutt mens du er i ro (fortsetter med kontinuerlig pulsmåling under trening), samt deaktivere målingen av oksygenmetning i blodet, men det utgjør ikke all verden.

Både Garmin, Amazfit, Huawei, med flere, tilbyr avanserte pulsklokker/hybridklokker som løper i sirkel rundt Samsung Galaxy Watch 6 hva angår batteritid. De er ikke like avanserte på innsiden og har ikke den samme støtten for smartfunksjoner, men de er heller ikke veldig langt unna. Til neste år bør Samsung vise større fremgang, hvis ikke er det i hvert fall ingen grunn til å oppgradere fra selv fjorårets Samsung Galaxy Watch5.

Samsung bevarer heldigvis fjorårets Samsung Galaxy Watch 5 Pro i produktlinjen. Denne har betraktelig bedre batteritid med opptil 80 timer batteritid med alltid-på-skjerm.

Programvare og brukergrensesnitt

  • Ny programvare: Google Wear OS 4 og Samsung One UI 5

Samsung Galaxy Watch 6 og Samsung Galaxy Watch 6 Classic er de første klokkene som leveres med Google Wear OS 4, og kjører i tillegg selskapets siste One UI 5 (Samsung sitt eget operativsystem). One UI er ikke et helt enkeltstående operativsystem, men bygger i stor grad på Google sitt Wear OS med Samsung sin egen tilpasning. Her finner vi blant annet apper som Samsung Health, Samsung Wallet, taleassistenten Bixby, m.m..

One UI 5 er både pent og enkelt bygd opp, og inkluderer nå enda bedre sikkerhetsfunksjoner, dypere søvninnsikt, en ny treningsvisning og bedre kamerakontroll Alle Samsung Galaxy Watch fra og med Watch4 vil støtte One UI 5.

Klokken betjenes som vanlig ved hjelp av sveip til sidene og opp/ned, eller ved å stryke fingeren langs innsiden av bezelen. For Classic-modellen er det enda enklere ettersom du kun behøver å dreie på kransen for å bla gjennom menyer og lange visninger. Følelsen, og ikke minst lyden i det du roterer bezelen, er enkelt og greit svært tilfredsstillende. Det skal også sies at den «vanlige» Galaxy Watch 6 uten den roterbare bezelen er enkel å betjene, og selv om ikke Samsung har opplyst noe om hvorvidt de har gjort endringer på bezelen, så føles den mye lettere å betjene enn fjorårets Galaxy Watch 5.

Et sveip til høyre tar deg til smartvarslene, mens et sveip til venstre tar deg til listen med såkalte «fliser», eller widgeter. Sveip ned fra toppen av skjermen for å komme til hurtiginnstillinger, mens et sveip opp gir oversikt over alle appene på klokken. Benytter du hansker kan du aktivere «Berøringsfølsomhet» slik at berøringsskjermen fungerer bedre.

De to knappene på høyre side kan tilpasses og settes opp som snarvei-funksjoner til ulike apper og handlinger – for eksempel aktivere Google Assistant, Bixby, Samsung Wallet, Google Pay, tilbake til sist brukte app, etc.. Dersom du ønsker, kan du sette opp klokken til å reagere på ulike håndbevegelser slik at du kan besvare samtaler, avvise varsler og anrop, eller starte en treningsøkt.

Blant «nyhetene» finner vi en forbedret Samsung Wallet som nå – i tillegg til betalingskort – lar deg legge til medlemskort, billetter, digitale ID-kort m.m.. Andre nyheter for Watch 6-familien er at du ikke trenger å tilbakestille klokken hver gang du ønsker å koble den til en ny telefon.

Samsung har også utvidet klokkens funksjon som fjernutløser for kameraene på Samsung-telefoner som kjører One UI 5.1.1 og høyere (Galaxy S9 og nyere). Kamerakontrollen lar deg enkelt veksle mellom bilde- og videoinnstilling, zoome inn og ut av bildet ved å dreie på bezelen, ta bilde og starte/stoppe filming direkte fra klokken, og ikke minst se «live» forhåndsvisning av bildet på klokken.

Solid og gjennomført smartklokke

Samsung Galaxy Watch 6 har ellers alt du trenger av smartklokkefunksjoner som tilgang til tusenvis av apper gjennom Google Play (også direkte på klokken), støtte for smartvarsler, mobilsamtaler, streaming av musikk, kontaktløs betaling, mm.. Velger du LTE versjonen har du muligheten til å benytte klokken med eSIM slik at du ikke er avhengig av telefonen for å utføre samtaler, motta varsler, etc..

Samsung Galaxy Watch 6 har så klart innebygd både høyttaler og mikrofon, og kvaliteten på lyden er mer enn god nok til å utføre en samtale, eller lese inn i en talemelding. Meldinger kan svares på ved hjelp av forhåndsskrevne meldinger i Samsung Health App, eller skrives ved hjelp av et mini-tastatur som dukker opp på skjermen. Sistnevnte fungerer overraskende godt, men du bør ikke skrive lange julebrev med denne løsningen.

Klokkene kan tilpasses personlig stil ved å endre både urskiver og reimer, og her er det nesten bare fantasien som setter grenser.

Samsung Galaxy Watch 6 støttes kun av Android-enheter, og trives aller best med Samsung sine egne telefoner som er et krav for blant annet å kunne benytte EKG og blodtrykksmåling ettersom du behøver appen Samsung Health Monitor appen for å gjennomføre begge målinger. Det finnes metoder for å installere appen på «ikke-Samsung telefoner», men det går jeg ikke inn på her. Har du en iPhone kan du imidlertid med glemme og vurdere Galaxy Watch 6. Alternativt må du bytte telefon…

Omfattende aktivitetsmåling og helsefunksjon

Samsung Galaxy Watch 6 benytter den samme avanserte 3-i-1 BioActive sensoren som tidligere. BioActive sensoren måler puls, oksygenmetning i blodet og hudtemperatur, og sørger for at klokkene kan utføre EKG-målinger og brukes til å gjennomføre en måling av kroppssammensetningen.

Når det kommer til å måle kroppssammensetning er det vanskelig å si noe om nøyaktigheten annet enn at det er svært lite som skal til for at resultatene variere, og at du ikke bør stole blindt på tallene, men bruke de som en pekepinn. Utfallet av målingen kan variere med hvordan du holder armene, om du står eller sitter, hva du har på deg, etc.. Det positive er at det er ikke veldige store variasjoner, og det ser ut til at klokken i det minste er konsekvent innenfor et visst intervall, og dermed fint kan brukes for å spore utvikling over tid.

Når det gjelder måling av oksygenmetning så er nøyaktigheten så dårlig at det er like greit å skru den av for å spare batteri. Ofte viser målingene en oksygenmetning på godt under 90%, og da burde du vært på sykehus for lenge siden.

Kroppsskanningen gjøres unna på ca. 15 sekunder. Først må du legge inn kroppsvekt, deretter legge ringfingeren og langfingeren på de to knappene som har innebygde elektriske sensorer som benytter elektrisk impedans for å måle kroppssammensetningen. Dette fungerer ved at små elektriske impulser sendes ut i kroppen, og absorberes i ulik grad av forskjellige typer vev. Klokken vil gi deg resultatene i form av mengde:

  • Skjelettmuskulatur (kg)
  • Fettmasse (kg)
  • Kroppsfett (prosent)
  • BMI
  • Kroppsvann (kg)
  • Basalmetabolisme (kcal)

Det er vanskelig å si hvor nøyaktig disse målingene er uten å gjennomføre en kontrolltest på en mer anerkjent målemetode, men i likhet med Watch5 Pro er resultatene konsekvente slik at de kan brukes til å spore utvikling/trender over lengre tid.

Av helse og aktivitetsfunksjoner måler klokken en rekke parameter som blant annet aktivitetsminutter, skritt, estimert distanse, kaloriforbruk, søvn, stressnivå, puls, oksygenmetning, hudtemperatur, og du kan manuelt loggføre inntak av mat og drikke (hydrering).

I løpet av dagen er målet å fylle de tre ringene rundt et hjerte der hver av ringene symboliserer Skritt, Aktiv tid, Aktivitetskalorier.

Dersom du kalibrerer klokken mot en blodtrykks mansjett en gang i måneden, vil du også kunne bruke klokken til å kontrollere blodtrykket. En slik blodtrykksmåler koster ikke mer enn noen hundrelapper og oppover, og kan kjøpes en rekker steder (blant annet her).

Nytt for Samsung Galaxy Watch 6 er muligheten for automatisk deteksjon av uregelmessig hjerterytme. Dette betyr at klokken selv vil se etter uregelmessig hjerterytme (AFib) 24/7, og dersom den oppdager noe unormalt, vil den varsle deg om å utføre et manuelt EKG. Merk at denne funksjonen kun er tilgjengelig for deg med Samsung-telefon og Samsung Health Monitor installert.

Galaxy Watch 6 måler også stress, men er ikke like nøyaktig og avansert som for eksempel Garmin eller Fitbit som bruker HRV for å beregne stressnivå til enhver til. Samsung tar kun i bruk puls, og vil heller ikke gi varsler dersom den oppdager unormalt høyt stressnivå. Du kan til gjengjeld bla deg tilbake i appen å se når på døgnet stressnivået har vært unormalt høyt.

Samsung Galaxy Watch 5 og Watch 5 Pro var de første Galaxy Watch-modellene til å inkludere en temperatursensor for å måle hudtemperatur, men det tok flere måneder før Samsung gjorde det mulig å ta den i bruk. Samsung Galaxy Watch 6-modellene kommer med støtte for dette fra første stund, og i tillegg er ligger kildekoden nå åpen slik at utviklere kan bruke temperatursensoren til å la apper måle ting som omgivelsestemperatur og vanntemperatur.

En annen sikkerhetsfunksjon er «Falldeteksjon» som automatisk registrer fall og deretter vil varsle nødnummeret og en eller flere forhåndsvalgte kontakter. Funksjonen fungerer både på trening og når du sitter stille, selv om det skal litt til å utløse falldeteksjonen for sistnevnte… Velger du modellen uten LTE krever varslingen at du klokken er i kontakt med mobilen, mens modellen med LTE vil kunne nødnummer og nødkontakter uavhengig av telefonen så lenge du har et aktivt mobilabonnement.

Økt fokus på søvn

For hver generasjon Galaxy Watch blir fokuset på helse- og treningsfunksjoner bare større. Årets modell bringer med seg en ny og forbedret «søvn coach» med mulighet for å delta i en fireukers søvncoaching-plan basert på dine søvnbehov. Ved hjelp av Sleep Score Factors skal klokken bruke informasjon som total søvntid, søvnsyklus, våken tid og fysisk og mental restitusjon, for å gi deg bedre forståelse av egen søvnkvalitet.

Samsung inkluderer også flere søvnfunksjoner som blant annet «Sovedyr» som representerer brukerens søvn ved hjelp av ett av åtte ulike dyr som er typisk for din søvnrytme. (Fitbit tilbyr noe lignende – les mer her: Fitbit Daily Readiness Score og Søvnprofiler – Kort forklart). Dette krever minimum syv netter søvn i løpet av de siste 30 dagene.

Du kan oppdage sovedyret ditt og begynne sovetrening når du har registrert søvnen i minst 7 netter i løpet av de siste 30 dagene inkludert minst én natt før en arbeidsdag og én natt før en fridag. Søvnen registreres automatisk når du har på deg Galaxy Watch om natten.

Du må først ta en kort undersøkelse der du svarer på noen enkle spørsmål om søvnvanene dine. Basert på hvordan du sover, tildeles du ett av 8 dyresymboler som tilsvarer ulike sovetyper. Deretter tilbys du et sovetreningsprogram som er skreddersydd for dine søvnbehov. Sovetrening varer 3 til 4 uker og hjelper deg med å utvikle sunne vaner som kan forbedre kvaliteten på søvnen.

Sovedyrene du kan bli tildelt er:

  • Bekymringsløs løve: Sover i gjennomsnitt 10-15 timer per dag.
  • Følsom piggsvin: Aktiv om natten og årvåken.
  • Nervøs pingvin: Sover sporadisk bare i 3,5 timer per dag, og de er alltid nervøse.
  • Lysfølsom muldvarp: Sover i gjennomsnitt rundt 8 timer, lignende mennesker. De er nattaktive.
  • Forsiktig hjort: Sover mindre enn 10 minutter. Løper vekk når de føler at de kan være i fare.
  • Avslappet hvalross: Kan være våken i opptil 84 timer og sove i opptil 19 timer av gangen.
  • Alligator på jakt: Et nattaktivt dyr. Kan sove med ett øye lukket, som om de blunker.
  • Utslitt hai: Sover sjelden. Alltid våken da de ikke kan puste hvis de stopper å bevege seg.

Klokken vil ellers gi tilbakemelding på søvnkvaliteten med en søvnscore mellom 0-100 som du kan sammenligne med andre i samme alders- og kjønnsgruppe, og ikke minst er den i stand til å fange opp tegn på både søvnapné og uregelmessig hjerterytme å varsle deg fortløpende.

Nøyaktighet på søvnmåling og tid i ulike søvnfaser er generelt vanskelig å bestemme, men Samsung Galaxy Watch 6 virker å være ganske nøyaktig når det kommer til å måle total søvntid. Ved å stille inn «søvntid» i Samsung Health appen, altså tiden du vanligvis legger deg og står opp, vil klokken være ekstra følsom for søvn i denne perioden. Den er ikke i stand til å måle søvn i løpet av dagen slik som f.eks. Fitbit, men det er det ytterst få andre klokker som klarer også.

En ny «snorkedeteksjon» registrerer og noterer lydene du lager mens du sover, og du kan senere spille av lyden for å finne ut om du har snorket, og hvor lenge og hvor ofte gjennom natten. Du velger selv om du ønske aktivere denne eller ikke.

Søvninnsikten inkluderer følgende:

  • Faktisk søvntid
  • Søvnpoeng
  • Søvnstadier (REM, dyp, lett, våken)
  • Blodoksygen under 90%
  • Hudtemperatur
  • Konsistent sengetid og oppvåkningstidspunkt
  • Søvndyr (kronotype)
  • Snorkedeteksjon

En annen smart forbedring er at klokken nå automatisk endrer farge på LED-sensoren til usynlig infrarødt lys når klokken settes til «søvnmodus» slik at lyset ikke skal virke forstyrrende i mørke.

Samsung Galaxy Watch 6 – Trening og pulsmåling

Med lanseringen av Samsung Galaxy Watch 5 Pro i fjor høst var Samsung tydelige på at de ønsker å prioritere brukerne som ønsker en smartklokke rettet mot trening. Galaxy Watch 6 og Watch 6 Classic viderefører de samme funksjonene som tidligere, men kommer også med noen små og velkomne oppdateringer.

Pulssensoren er den samme som på Watch 5-serien, og kvaliteten er helt ok. Som med alle klokker med optisk pulsmåling vil dette være svært individuelt, og samme hvordan du vrir og vender på det vil pulsmåling på håndleddet henge litt etter ved intervaller, styrkeøkter og aktiviteter som innebærer raske pulsendringer. Til typisk «steady state» trening som løping, sykling og gåing, fungerer den greit nok, men trener du seriøst mot et løp eller følger et bestemt treningsprogram som baserer seg på pulsverdier, så anbefales det å bruke en ekstern pulsmåler.

Den innebygde treningsappen på Samsung Galaxy Watch 6 støtter ikke bruk av ekstern pulssensor, men du kan ta i bruk en rekke alternative treningsapper som f.eks. Sporty Go, Strava, etc. dersom du ønsker å koble til en ekstern pulssensor for mer nøyaktig pulsmåling.

Bedre treningsvisning

Samsung Galaxy Watch 6 introduserer «Personlig treningssoner» som skal gjøre det lettere å justere og tilpasse treningen ut i fra ønsket effekt ved at klokken definerer fem individuelle og tilpassede intensitetsnivåer for løping basert på VO2-maks nivået ditt. De fem sonene er «Lav intensitet», «Vektkontroll», «Aerob», «Anaerob» og «Maksimum», og funksjonen må aktiveres/deaktiveres før eller under trening.

For at klokken skal kunne finne «dine personlige treningssoner», krever det at du løper en økt på minimum 10 minutter, og sonene tar utgangspunkt i makspulsen på denne økten. Hvis du ikke trener hardt nok, så vil også treningssonene bli feil, og klokken vil registrere hardere enn du faktisk gjør. Her er det lett å gå i fella, og du bør sørge for at klokken registrerer riktig makspuls.

Hvis du ikke klarer å holde deg til sonen, blir det fort veldig mye masing fra klokken så snart du beveger deg utenfor den angitte sonen. Du kan heldigvis definere et valgfritt pulsområde uavhengig av de fem personlige pulssonene, men det blir uansett mye jubaluba. Her hadde det vært mye bedre om Samsung tillot å bevege seg mellom minst to ulike pulssoner.

Samsung Galaxy Watch6

Personlig treningssoner er tilgjengelig på utvalgte aktivitetsprofiler og aktiveres via «Innstillinger» for den aktuelle profilen.

Som alltid kan du velge blant mer enn 100 ulike aktivitetsprofiler, samt en ny profil for «Baneløping» og «Custom workouts».

Baneløping lar deg oppnå mer nøyaktige målinger for distanse og hastighet/tempo når du løper på en 400 meter bane. Du velger da «Baneløping» i treningsappen, og deretter velger du hvilken bane du ønsker å løpe i. Ved å løpe noen runder rundt banen i den angitte løpebanen, vil du hjelpe klokken å kalibrere GPS-signalet slik at den leverer bedre målinger enn dersom du benytter vanlig løping som aktivitetsprofil. Dette har etterhvert blitt vanlig på mange ulike smartklokker/pulsklokker, og er ingen eksklusiv nyhet som gjelder Samsung.

For «Custom workouts» har du mulighet til å opprette dine egne treningsøkter, enten det er kondisjonsbasert eller styrkebasert.

For samtlige profiler kan du justere visningen på de ulike dataskjermene, samt sette opp varsler for blant annet puls, distanse, kaloriforbruk, m.m.. Skjermen kan settes til «alltid-på» under trening og er lett å lese når den lyser opp, men til tross for at «alltid-på» er aktivert, dimmes skjermen når du senker hånden, og den blir straks vanskeligere å lese. I tillegg må du litt for ofte trykke på skjermen, eller en knapp, for at den skal våkne slik at du kan utføre handlingen du har tenkt til. Dette er mildt sagt frustrerende under trening, og gjør at Samsung havner langt ned på listen over foretrukne treningsklokker.

For noen aktivitetsprofiler er det mer avanserte funksjoner som blant annet «Intervaller» under «Løping». Her kan du stille inn intervaller basert på distanse, antall repetisjoner og lengden på hvileperiodene. Under løping vil klokken også analysere løpeteknikk ved å registrere «Asymmetri» (ubalanse) mellom venstre og høyre bein, og viser ved hjelp av fargede «søyler» hvor mye du bruker hver enkelt fot, og veileder deg til optimal teknikk. Sammenlignet med den argeste rivalen Apple Watch er sistnevnte i stand til å estimere løpskraft direkte fra håndleddet, samt enda mer avansert løpsdynamikk.

Etter endt økt gir klokken en kort oppsummering direkte på skjermen, og i Samsung Health appen finner du en mer detaljert analyse/oppsummering. Samsung tilbyr ingen form for trenings- og restitusjonsanalsyse utover estimert restitusjonstid og VO2-maks, men det finnes flere tredjeparts apper som tilbyr dette.

Fjorårets Samsung Galaxy Watch 5 Pro var og er alene om å støtte funksjonene «Route Workout» og «Track Back», og slik fortsetter det å være. Så lenge du bruker den innebygde treningsappen på Galaxy Watch 6, er det ingen «finn tilbake» funksjon, eller alternativ for å følge en ferdig rute. Heldigvis finnes det mange apper som oppfyller den samme funksjonen, som blant annet Outdooractive, Komoot, AllTrails, Strava, m.m..

For førstnevnte er det mulig å laste ned fullverdige kart til klokka slik at du kan ta i bruk detaljerte kart og navigering uten å måtte være avhengig av telefonen. Kartene på bildene under er fra appen Outdooractive. Her kan du velge forskjellige typer kartlagt som viser ulik informasjon.

Treningsprogrammer gjennom Samsung Health

I Samsung Health appen finner du en rekke treningsprogram og treningsøkter der du kan se instruktører utføre øvelsene på video mens pulsen din vises på skjermen. Når du starter økta på telefonen, vil den automatisk starte på klokka, og data som puls, kalorier og tid vil speiles fra klokka til mobilen og vises som et overlegg over treningsvideoen.

I tillegg til de ulike treningsprogrammene finnes det en egen aktivitetsprofil som heter «Løpetips» der du kan aktivere ulike «program» på klokken som videre vil veilede gjennom økten med tilbakemeldinger underveis.

Automatisk registrering av trening

Glemmer du å starte klokken før en treningsøkt vil den automatisk gjenkjenne aktiviteter som Gåing/Løping, Ellipsemaskin, Romaskin, Svømming og Dynamiske treningsøkter når den registrerer at du har vært aktiv i 10 minutter. Dette fungerer faktisk veldig bra, og det samme gjelder for «automatisk pause/start» når du stopper og starter under en treningsøkt. Under innstillinger for hver av disse aktivitetsprofilene kan du til og med velge at klokken skal aktivere GPS-en når den har registrert at du har vært aktiv i mer enn 10 minutter.

Ønsker du mest mulig ut av Samsung Galaxy Watch 6 som treningsklokke anbefales det å laste ned noen tredjeparts apper som åpner opp for helt nye muligheter. Noen av de mest populære og anbefalte treningsappene til Samsung Galaxy Watch finner du her.

GPS og nøyaktighet

Samsung Galaxy Watch 6 støtter GNSS-systemene GPS, GLONASS, Galileo og Beideu, men mangler den mer nøyaktige multi-GNSS støtten som lar klokken ta i bruk signaler fra flere systemer samtidig. Dette begynner etterhvert å bli standarden på de smartklokker og pulsklokker, og det er tydelig at Samsung henger ett stykke etter majoriteten. GPS-presisjon er nemlig langt i fra klokkens sterkeste kort, og selv om du kan foreta noen grep for å gjøre den ok, så er det fremdeles langt i fra tilfredsstillende for en klokke av Galaxy Watch 6 sitt kaliber.

Å starte en treningsøkt kan gjøres på tre måter, og du bør velge riktig måte for å få best mulig GPS-presisjon:

  • Sveipe til venstre fra hjemskjermen for å starte en aktivitet fra snarveien/widgeten.
  • Starte en aktivitet fra «trenings appen» i oversikten over apper, eller via «mer» menyen fra snarveien.
  • Velge en aktivitet fra «trenings appen», for så å gå inn i «Innstillinger» å velge «Manuelt» under «Treningens start».

Merk at dersom du først har aktivert «Manuell» start av GPS for en bestemt aktivitetsprofil, så vil klokken vente med å starte økten til den har etablert kontakt med satellittene selv om du starter økten gjennom metode 1 og 2.

Velger du det første alternativet vil klokken automatisk starte sporingen etter tre sekunder før klokken har rukket å etablere kontakt med satellittene, noe som fører til håpløs presisjon. Det andre alternativet gir deg mulighet til å vente til klokken har funnet GPS-signalet, noe som indikeres med et grønt satellitt-ikon øverst på skjermen. Ved å gjøre dette vil presisjonen bli bedre, men starter du før satellitt-ikonet er grønt og kontakten er etablert, vil presisjonen bli like dårlig som med det første alternativet.

Den siste metoden gir best presisjon, selv om heller ikke denne er perfekt. Det merkelige er at distansen ofte er relativt nøyaktig, men når du ser på GPS-sporet så vingler det til alle kanter og er gjerne langt utenfor den opprinnelige løypen – og både Watch 6 og Watch 6 Classic har en tendens til å kutte svinger og hjørner drastisk.

Under vises noen eksempler på GPS-sporing der selv manuell start er brukt.

Dersom du har med deg telefonen samtidig som du bruker klokken til å registrere en økt, vil klokken automatisk ta i bruk telefonens innebygde GPS for å redusere strømbruken til klokken. Her vil nøyaktigheten i større grad avhenge av telefonens innebygde GNSS-mottaker/sender, og i realiteten er det nesten ingen forskjell å spore i strømforbruk.

Samsung Health App og Samsung Wearable

Samsung Health appen er plattformen der du finner alt som klokken har registrert i form av helsemålinger, aktivitet og trening. Appen er relativt omfattende, men oversiktlig og enkel i bruk. Du kan selv velge hvilke «fliser» du ønsker å se, der hver flis representerer ulike parametre som puls, søvn, stress, kalorier, etc.. Trykker du på en av flisene får du utfyllende info.

Ønsker du dypere innsikt kan du dykke ned i ukentlige- og månedlig oversikter som strekker seg så langt tilbake i tid som du har brukt en Samsung-klokke. Du kan opprette mål, utfordre venner og kontakter, gjøre deg fortjent til ulike «merker/medaljer), samt få tilgang til en stor mengde videobaserte treningsprogrammer og treningsøkter der instruktører utfører øvelsene mens du selv utfører øvelsene.

Samsung Galaxy Watch 6 og Samsung Galaxy Watch 6 Classic er kompatibel med en rekke tredjeparts apper som blant annet Strava, Google Fit, MyFitnessPal, m.m., og kan automatisk synkronisere data fra klokken over til disse.

Samsung Wearable appen brukes for å gjøre innstillinger på samtlige Samsung-tilbehør som inkluderer både smartklokker og ørepropper. Her kan du gjøre de fleste innstillinger som kan gjøres på klokken, men med bedre oversikt. Du får også mulighet til å laste ned apper og urskiver på samme måte som du gjør via Google Play appen på klokken.

Og til slutt, Samsung Health Monitor er nødvendig for å kunne utføre EKG- og blodtrykksmålinger. Appen er eksklusiv for Samsung-enheter, selv om det finnes metoder for å installere appen på ikke-Samsung telefoner. Når du har registrert en EKG- eller blodtrykksmåling på klokken, lagres den i Samsung Health Monitor appen der du videre kan lagre målingene som en PDF-fil som du kan dele med legen, eller familien

Opplevelse, bruk og alternativer

Samsung Galaxy Watch 6 og Samsung Galaxy Watch 6 Classic er to gode smartklokker som absolutt har mye bra å by på, og for deg som i fjor savnet «Classic»-modellen med den roterbare bezelen, så er årets «comeback» en fin oppgradering. Galaxy Watch 6 Classic gir også en betydelig større premium-følelse enn den vanlige modellen, som på sin side er slankere og litt mer «sporty».

Samsung Galaxy Watch 6-modellene byr på mange aktivitets- og helsefunksjoner og åpner for store muligheter om du laster ned de riktige appene fra Google Play, men merk at mange av appene krever at du har telefonen med deg ettersom de baserer seg på partnerappen på telefonen. Det samme gjelder for Google sitt flaggskip Google Pixel Watch 2 som byr på omfattende aktivitets- og helsemåling i et kompakt design.

Det er naturlig å sammenligne Samsung sine smartklokker med blant annet Apple Watch Series, Apple Watch Ultra 2 og Huawei Watch 4/4 Pro – alle premium smartklokker fullspekket av funksjoner som ligner de som finnes på Samsung Galaxy Watch. Samtlige av disse klokkene oppleves raskere i bruk og er mer intuitive å sette opp, samt har en skjerm som er lettere å vekke fra dvale. Det er rett og slett litt for ofte at skjermen på Galaxy Watch 6 krever at du tapper på den eller trykker inn en knapp før den er klar til bruk.

Samsung har valgt å gå for et tradisjonelt design med en rundt klokke, mens Apple har sitt (både elsket og hatet) rektangulære design. Hva som er penest er helt opp til hver enkelt å mene noe om, men det er ingen tvil om at det Apple har valgt en løsning som er bedre til å vise mye informasjon på en gang, mens Samsung til gjengjeld har gått for et design som i større grad vil appellere til de mest trofaste klokke-elskerne.

Det er uansett ikke lett å sette disse klokkene opp mot hverandre ettersom de bygger på to helt forskjellige operativsystem, og begge modeller er gode klokker som fremdeles har stort forbedringspotensiale. Så er det også greit å minne seg på at det nevnte forbedringspotensiale kanskje skyldes at vi begynner å bli vell bortskjemt med gode smartklokker…

Samsung Galaxy Watch 5 Pro er fremdeles et meget godt alternativ til Watch 6, om ikke bedre, ettersom du både får bedre batteritid og mulighet for å bruke ruteimport for flere navigeringsfunksjoner.

Og helt til slutt. Om du ønsker en klokke som er fungerer uavhengig av operativsystem, så er det verdt å sjekke Garmin Venu 3 og Garmin Venu 2 Plus. Her får du et flott design, omfattende helse- og aktivtetssporing, bedre treningsfunksjoner, offline streaming av musikk, støtte for smartvarsler, taleassistent, og ikke minst mye bedre batteritid. Et rimeligere alternativ er Garmin Vivoactive 5.

Se også: Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke


Konklusjon



Samsung Galaxy Watch 6 Classic / Samsung Galaxy Watch 6
Samsung Galaxy Watch6 Classic / Samsung Galaxy Watch6

Product Name: Samsung Galaxy Watch 6 Classic / Samsung Galaxy Watch 6

Brand: Samsung

Offer price: fra 3790 - 5790

Currency: NOK

Konklusjon

Samsung Galaxy Watch 6 og Samsung Galaxy Watch 6 Classic er to flotte smartklokker som uten tvil vil være et opplagt førstevalg for mange brukere, selv om det de etterhvert møter større og større konkurranse fra andre produsenter som er har bedre kompabilitet på tvers av operativsystemer.

Samsung har gjennom flere generasjon tilbud svært omfattende og god aktivitets- og helsefunksjoner, og ikke minst fungerer Samsung Galaxy Watch 6 godt som treningsklokke. Likevel er det skuffende å se at heller ikke denne generasjonen klarer å innfri på batteritid, og du må belage deg på å lade daglig – om ikke oftere – dersom du ser for deg å bruke Samsung Galaxy Watch 6 aktivt som en trenings- og smartklokke.

Kort oppsummert er Samsung Galaxy Watch 6 aller best som smartklokke, og helt ok som en treningsklokke. Til neste år må Samsung levere bedre om Galaxy Watch skal holde følge med den tøffe konkurransen i markedet.

Overall
83%
83%

Pros

  • Pent design og god byggekvalitet.
  • Slank og komfortabel passform.
  • Nydelig AMOLED-skjerm.
  • Stor sett rask i bruk.
  • Enkel betjening (spesielt med den roterende kransen).
  • Avansert aktivitets- og helsemåling (inkluderer EKG, blodtrykk, kropssammensetning, m.m.).
  • Automatisk oppdagelse/registrering av treningsøkt fungerer godt.
  • Stort utvalg treningsøkter og programmer i Samsung Health appen.
  • Falldeteksjon og automatisk deteksjon av uregelmessig hjerterytme.
  • Stort utvalg apper tilgjengelig via Google Play.
  • Google Assistant og Google Wallet/Samsung Wallet.
  • Omfattende liste av smartklokke funksjoner; offline streaming av musikk, smartvarsler med mulighet for å svare/skrive/ringe.
  • God kvalitet på mikrofon og høyttaler.
  • Kjapp lading.

Cons

  • Skuffende batteritid.
  • Ingen dedikert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • EKG og blodtrykksmåling er forbeholdt Samsung-telefoner.
  • Enkelte tregheter.
  • Unøyaktig GPS.

Del gjerne: