SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

4. mars, 2024 (oppdatert 17. juni 2024)

Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode anbefalinger!

SUP er en fantastisk aktivitet. SUP kan tilpasses for personer med ulike ferdighetsnivåer, aldre og fysiske evner. Det kan brukes til lek og moro, trening og konkurranse, Touring og ekspedisjon, yoga og meditasjon, opptrening og rehabilitering, og mye, mye mer.

SUP har blitt en av de raskest voksende vannsportene i verden, og tilbyr en morsom og tilgjengelig måte å være aktiv på i vannet. I denne guiden vil du få god innsikt i hva du bør tenke på ved kjøp av et SUP brett, hvilke fordeler du kan oppnå av å padle/bruke et SUP brett, og ikke minst noen fakta om SUP padling.

Trykk på linkene under for å hoppe direkte til de ulike delene av guiden. Smørbrødlisten med anbefalinger kommer først.

Oversikt over hva du bør tenkte gjennom:


Se også disse guidene:


SUP (Stand Up Paddle) – Anbefalinger

Det finnes så enormt mange SUP brett at det er nesten umulig å ikke bli forvirret. Trøsten er at så lenge du holder deg til et anbefalt brett innenfor rammene som passer deg, så er det stor sannsynlighet for at du blir fornøyd.

I listen under får du noen anbefalte SUP brett innen ulike sjangre og prisklasser. De fleste brettene selges av Surfesjappa (SrfSk8Snow), Hydro-Force, Outnorth og Milrab. Mange av brettene ligner i både form og spesifikasjoner, og det er ofte kun små marginer som skiller de.

Merk at de rimeligste SUP-brettene ikke kan konkurrere med de dyrere modellene hva gjelder kvalitet og ytelse, men de vil for veldig mange være mer enn gode nok. Her gjelder det å vite hva du skal bruke brettet til, og hvor du skal bruke det. Dersom du primært skal bruke SUP-brettet til lek og moro, så vil de rimeligere pakkene gi deg masse glede. Planlegger du å bruke brettet regelmessig, og kanskje til og med planlegger lengre turer og ønsker virkelig god stabilitet og effektivitet, så anbefales det å se på Red Paddle Co og Surftech SUP-brettene fra Srfsnosk8, eller «Surfesjappa». Red Paddle Co. Red Paddle Co er kjent for sine høykvalitets SUP-brett verden over, og leverer ikke bare høy kvalitet, men også gode garanti. Utvalget av Red Paddle SUP-brett finner du her.


Red Paddle Co SUP (Stand-Up Paddleboard) er kjent for å være blant de beste aktørene på markedet, og lager oppblåsbare padlebrett av høy kvalitet som passer for ulike bruksområder og ferdighetsnivåer. Flere av brettene har vunnet tester og priser for sitt design og ytelse.

To av de viktigste teknologiene som brukes i Red Paddle Co-brettene er MSL (Monocoque Structural Laminate) og RSS (Rock Solid Stability) Battens.

MSL-teknologi (Monocoque Structural Laminate):
MSL-teknologi er en produksjonsprosess som Red Paddle Co bruker for å konstruere sine brett. Denne teknologien innebærer at flere lag med spesielt designet dropstitch-materiale blir sammenføyd og laminert sammen. Dette skaper en sterkere og lettere konstruksjon sammenlignet med tradisjonelle produksjonsmetoder. Fordelene med MSL-teknologien inkluderer:

 • Styrke: Brettene blir mer robuste og tåler mer belastning, noe som øker deres levetid.
 • Letthet: Til tross for den økte styrken, blir brettene lettere, noe som gjør dem enklere å bære og håndtere.
 • Stivhet: Brettene opprettholder sin stivhet bedre, noe som resulterer i bedre ytelse på vannet. Dette er spesielt viktig for å oppnå god stabilitet og manøvrerbarhet.

RSS Battens (Rocker Stiffening System):
RSS Battens er en annen viktig funksjon som finnes i enkelte modeller av Red Paddle Co-brettene. Dette er to stive glassfiberstenger som settes inn i lommene langs sidene av brettet og øker stivheten med opptil 40%. Hovedfordelen med RSS Battens er å forbedre brettets stivhet og stabilitet ytterligere. Når brettet er oppblåst, holder RSS Battens sidene av brettet stive og motvirker bøyning. Dette gir padleren et mer stabilt og responsivt brett, spesielt i bølger og ujevnt farvann. RSS Battens øker stivheten med opptil 40 %, noe som gir bedre ytelse og fart.

Samlet sett gjør kombinasjonen av MSL-teknologi og RSS Battens Red Paddle Co-brettene til førsteklasses SUP-produkter som tilbyr meget høy styrke, stivhet og stabilitet. Disse funksjonene gjør brettene velegnet for både nybegynnere og erfarne padlere som ønsker SUP-brett av høy kvalitet og med topp presisjon og ytelse.


Under er en oversikt over et lite utvalg av SUP-brettene fra Red Paddle Co. De fleste av brettene er tilgjengelig i flere lengder der både padlestil og personvekt spiller inn. Noen av modellene de tilbyr er:

 • Ride 10’6″: Det mest anvendelige og bestselgende sup brettet fra Red Paddle. Det har en lengde på 10’6 fot, en bredde på 32 tommer og et volum på 240 liter. Ideelt for allround padling.
 • Sport 12’6″: Det lengste brettet i Sport-serien fra Red Paddle. Det har en lengde på 12’6 fot, en bredde på 30 tommer og et volum på 350 liter. Ideelt for deg som ønsker et raskt og stabilt SUP-brett.
 • Voyager 13,2″: Et av de beste oppblåsbare padlebrettene til Red Paddle Co tilbyr. Voyager har et unikt V-formet hull i tuppen som gir bedre glid og ytelse enn et flat-bunnet SUP. Brettet er både lett og stivt, og egner seg godt for langdistanspadling, dagsturer og til og med trening.
 • Windsurf 10’7″: Et SUP-brett som også kan brukes som et windsurfbrett. Det har en lengde på 10’7 fot, en bredde på 33 tommer og et volum på 296 liter. Windsurf har et avtakbart seil som kan brukes dersom du ønsker å ta i bruk brettet som et windsurfbrett.
 • Ride 10’6″ SE: En spesialutgave av Ride 10’6″ med et unikt design og farger. Det har de samme spesifikasjonene som Ride 10’6″, men kommer med en åre i 50% karbon.
 • Race 12’6″: Et sup brett som er laget for konkurranse. Det har en lengde på 12’6 fot, en bredde på 28 tommer og et volum på 340 liter. Det passer for padlere opp til 110 kg og har en smal og spiss form som gir lav motstand og høy fart.
 • Whip 8’10″: Et sup brett som er spesielt designet for å surfe på bølger. Det har en lengde på 8’10 fot, en bredde på 29 tommer og et volum på 150 liter. Brettet har en rockerlinje og en tail shape som gir god manøvrerbarhet og kontroll.

Hydro-Force SUP (Stand-Up Paddleboard) -brettene har flere funksjoner og egenskaper som gjør dem populære. Noen av de spesielle trekkene med Hydro-Force SUP-brettene inkluderer:

 1. Allsidighet: Hydro-Force tilbyr et bredt spekter av SUP-brett som passer for ulike padleopplevelser, enten det er touring, surfing, yoga eller fritidspadling. Dette gjør det mulig å finne et SUP-brett som passer hver enkelt sitt spesifikke behov og ferdighetsnivå.
 2. Holdbarhet: Hydro-Force SUP-brettene er konstruert med fokus på holdbarhet. De er vanligvis laget av sterke materialer som PVC og dropstitch-teknologi, som gjør dem motstandsdyktige mot punkteringer og slitasje.
 3. Oppblåsbare design: De fleste Hydro-Force SUP-brettene er oppblåsbare slik at de er enkle å transportere og lagre. Når de er deflatert, kan de brettes sammen til en kompakt størrelse som passer i en ryggsekk eller bag, noe som gjør dem ideelle for reise og utforsking av forskjellige padlesteder.
 4. Tilbehør: Hydro-Force SUP-brettene leveres vanligvis med et komplett sett med tilbehør, inkludert en justerbar padle, en pumpe for oppblåsing, en bæresele og en reparasjonssett. Dette gjør det enkelt for padlere å komme i gang og sørger for at de har alt de trenger for en god padleopplevelse.

Samlet sett tilbyr Hydro-Force SUP-brettene pålitelig ytelse, holdbarhet og allsidighet til en rimelig pris, noe som gjør dem til et attraktivt valg for både nybegynnere og erfarne padlere som ønsker et pålitelig og morsomt SUP-brett.


SUP brett – Anbefalte modeller

Red Paddle Co- og Surftech pakkene skiller seg ut som de dyrerste modellene, og er beregnet for deg med større krav til kvalitet og mye bruk. Pakkene fra Hydro-Force, Cruz, Control og Aqua Marina, er gode SUP-pakker som leverer god kvalitet for prisen. Rekkefølgen på modellene er ikke relevant. Her gjelder det å finne brettet/pakken som passer deg best.

 1. Red Paddle Co Sport
 2. Red Paddle Co Ride
 3. Red Paddle Co Voyager
 4. Hydro-Force Oceana
 5. Cruz SUP
 6. Hydro-Force Aqua Wander TravelTech
 7. Hydro-Force Fastblast Tech
 8. Hydro-Force Aqua Cruise SUP
 9. Control Adventure SUP
 10. Hydro-Force Breeze Panorama
 11. Control Explore SUP
 12. Hydro-Force Aqua Journey SUP
 13. Aqua Marina Coral

1. Red Paddle Co Sport 12,6

(NB): Om linken ikke åpnes, forsøk å bruke Chrome-nettleser).


Red Paddle Co Sport 12,6 – Alu-åre

 • Veil. pris: 15 697,- / Tilbud: 10 999,-
 • Vekt: 11,85 kg
 • Maks brukervekt: 110 kg
 • Bredde: 76 cm
 • Lengde: 380 cm
 • Tykkelse: 15 cm
 • Brett-volum: 330 L
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, styrefinne, lastestrikk.

Red Paddle Co Sport 11,6 – 50% karbon åre

 • Veil. pris: 18 045,- / Tilbud: 12 599,-
 • Vekt: 11,3 kg
 • Maks brukervekt: 110 kg
 • Bredde: 81 cm
 • Lengde: 342 cm
 • Tykkelse: 12 cm
 • Brett-volum: 258 L
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, styrefinne, lastestrikk.

Beste bruksområde:
Red Paddle Co Sport 12,6 er modellen for de som ønsker mer fart, glid og ytelse. Sport-brettene er smalere, lengre og mer strømlinjeformede enn Ride-brettene, noe som gir dem bedre egenskaper for touring og langdistansepadling. De kommer i tre størrelser: 11’,0, 11’3″ og 12’6″, som har ulik bredde, volum og vekt. Sport-brettene er perfekte for padling på flatt vann, innsjøer og kystlinjer.

Samtlige SUP-brett fra Red Paddle Co benytter MSL (Monocoque Structural Laminate) og RSS (Rock Solid Stability) Battens-teknologi som gjør brettene svært stive, solide og slitesterke, samtidig som det bidrar til å holde vekten nede. Red Paddle Co tilbyr også 5 års garanti som dekker produksjonsfeil og materialefeil.

Den medfølgende pumpen er svært effektiv og hjelper deg å pumpe opp brettet på rundt halvparten av tiden som du bruker med en tradisjonell pumpe. ATB Transformer Bag er ideell for deg som er mye på farten ettersom den har et avtagbart bæresystem og hjuloppheng. Red Paddle Co Sport har også Twin D-Ring systemet som gjør det enkelt å tilpasse bagasjebånd til å holde på diverse utstyr du måtte ta med deg, mens gummimatte på oversiden gir friksjon slik at du står trygt uten å skli av.

Merk at https Red Paddle Co Sport er tilgjengelig i to pakker; en med aluminiums åre, og en med 50% carbon åre. Karbon er lettere og stivere, og gjør at du blir mindre sliten når du padler lenge og langt.


2. Red Paddle Co Ride 10,6 (tilgjengelig i flere størrelser)

(NB): Om linken ikke åpnes, forsøk å bruke Chrome-nettleser).


Red Paddle Co Ride 10,6
Red Paddle Co Ride 10,6
 • Veil. pris (alu-åre): 16 195,- / Tilbud: 9999,-
 • Veil. pris (karbon-åre): 16 545,- / Tilbud: 11 499,-
 • Vekt: 11,1 kg
 • Maks brukervekt: 110 kg
 • Bredde: 81,3 cm
 • Lengde: 320 cm
 • Tykkelse: 12 cm
 • Volum: 245 liter
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, styrefinne, lastestrikk.
 • Beste bruksområde:
  Red Paddle Co Ride er den mest allsidige og familievennlige modellen, og passer for både nybegynnere og erfarne padlere. Ride-brettene er stabile, holdbare og enkle å håndtere. De kommer i tre størrelser: 9’8″, 10’6″ og 10’8″, som har ulik bredde, volum og anbefalt brukervekt. Ride-brettene er ideelle for padling på flatt vann, små bølger og elver, og tåler ekstra juling takket være MSL-teknolgien.

  Samtlige SUP-brett fra Red Paddle Co benytter MSL (Monocoque Structural Laminate) og RSS (Rock Solid Stability) Battens-teknologi som gjør brettene svært stive, solide og slitesterke, samtidig som det bidrar til å holde vekten nede. Red Paddle Co tilbyr også 5 års garanti som dekker produksjonsfeil og materialefeil.

  Den medfølgende pumpen er svært effektiv og hjelper deg å pumpe opp brettet på rundt halvparten av tiden som du bruker med en tradisjonell pumpe. ATB Transformer Bag er ideell for deg som er mye på farten ettersom den har et avtagbart bæresystem og hjuloppheng. Red Paddle Co Ride har også Twin D-Ring systemet som gjør det enkelt å tilpasse bagasjebånd til å holde på diverse utstyr du måtte ta med deg, mens gummimatte på oversiden gir friksjon slik at du står trygt uten å skli av.

  Merk at https Red Paddle Co Ride er tilgjengelig i to pakker; en med glassfiber åre, og en med 50% carbon åre. Karbon er lettere og stivere, og gjør at du blir mindre sliten når du padler lenge og langt.

3. Red Paddle Co Voyager 13,2 (tilgjengelig i flere størrelser)

(NB): Om linken ikke åpnes, forsøk å bruke Chrome-nettleser).


Red Paddle Co Voyager 13,2" - 50% karbon åre
Red Paddle Co Voyager 13,2″ – 50% karbon åre
 • Veil. pris (alu-åre): 16 195,- / Tilbud: 9999,-
 • Veil. pris (karbon-åre): 16 545,- / Tilbud: 11 499,-
 • Vekt: 13,65 kg
 • Maks brukervekt: 110 kg
 • Bredde: 76,2 cm
 • Lengde: 401 cm
 • Tykkelse: 12 cm
 • Volum: 347 liter
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, styrefinne, lastestrikk.
 • Beste bruksområde:
  Red Paddle Co Voyager er et av de beste og mest effektive oppblåsbare SUP-brettene Red Paddle Co tilbyr. Det har et unikt V-formet hull som gir bedre glid og ytelse enn et flat bunnet-SUP, og bidrar til bedre retningsstabilitet og gli. Red Paddle Co Voyager er perfekt for langdistanspadling, dagsturer og helgeturer.

  Samtlige SUP-brett fra Red Paddle Co benytter MSL (Monocoque Structural Laminate) og RSS (Rock Solid Stability) Battens-teknologi som gjør brettene svært stive, solide og slitesterke, samtidig som det bidrar til å holde vekten nede. Red Paddle Co tilbyr også 5 års garanti som dekker produksjonsfeil og materialefeil.

  Den medfølgende pumpen er svært effektiv og hjelper deg å pumpe opp brettet på rundt halvparten av tiden som du bruker med en tradisjonell pumpe. ATB Transformer Bag er ideell for deg som er mye på farten ettersom den har et avtagbart bæresystem og hjuloppheng. Red Paddle Co Ride har også Twin D-Ring systemet som gjør det enkelt å tilpasse bagasjebånd til å holde på diverse utstyr du måtte ta med deg, mens gummimatte på oversiden gir friksjon slik at du står trygt uten å skli av.

  Red Paddle Co Voyager leveres med en åre i 50% carbon. Karbon er lettere og stivere, og gjør at du blir mindre sliten når du padler lenge og langt.

4. Hydro-Force Oceana


Hydro-Force Oceana
 • Veil. pris: 4990,- / Tilbud: 3590,-
 • Vekt: 14 kg
 • Maks brukervekt: 120 kg
 • Bredde: 84 cm
 • Lengde: 305 cm
 • Tykkelse: 11 cm
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, kajakksete, fotstøtte, styrefinne.
 • Beste bruksområde:
  Hydro-Force Oceana er et flott oppblåsbart allround SUP-brett velegnet for for nybegynnere og viderekommende padlere på alt fra lange til korte turer – sjø, innsjø eller elv. Oceana er kjent for sin stabilitet og brukervennlighet, og kan brukes til både stående og sittende padling, samt kajakk (medfølger kajakksete og fotstøtte). Den justerbare åren kan brukes som en åre med dobbeltblad. Brettet har også en sklisikker gummimatte på overflaten, samt oppbevaringsstropper i front.

  Hydro-Force SUP-brett er produsert i “Drop-Stitch” som er en spesiell konstruksjon der tusenvis av tråder (tråder) går to lag PVC-plast som er forbundet med tusenvis av tråder. Disse trådene gir brettet sin stivhet og form, og ikke minst høy slitestyrke. Den doble duken resulterer i at brettet har en relativt høy egenvekt på 14 kg, mens maksimal brukervekt ligger på 120 kg. Brettet er ellers enkelt å pumpe opp/pakke sammen, og en praktisk bag gjør det enkelt å ta med på farten.

  Hydro Force Oceana leves i pakke med en justerbar åre opp til 217 cm, pumpe, leash, styrefinne, bæreveske, samt kajakksete og fotstøtte.

5. Cruz SUP


Cruz SUP
 • Veil. pris: 9999,- / Tilbud: 5499,-
 • Vekt: 11 kg
 • Maks brukervekt: 140 kg
 • Bredde: 76 cm
 • Lengde: 320 cm
 • Tykkelse: 15 cm
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, ventil, bag, styrefinne.
 • Beste bruksområde:
  Cruz SUP er et kraftig allround SUP-brett velegnet for både nybegynnere og viderekommende, barn og voksne. Cruz SUP er faktisk så allsidig at det fungerer like godt til lek og moro, som til lengre padleturer der du tilbringer timesvis på vannet.

  SUP-brettene fra Cruz er produsert med en dobbel PVC-duk som sørger for økt levetid og robusthet. Brettet har også en maksimal bærevekt på 140 kg slik at det er velegnet for flere brukere samtidig. Cruz SUP leveres med doble finner som gjør brettet lettpadlet og retningsstabil, mens en sklisikker gummimatte gjør det enklere å holde seg på beina.

  En kraftig pumpe gjør det enkelt å pumpe opp brettet, mens en praktisk oppbevaringssekk lar deg ta med deg brettet dit du måtte ønske.

  Cruz SUP leveres i komplett pakke med SUP brett, padleåre, leash, pumpe, ventil, bag, styrefinn.

6. Hydro-Force Aqua Wander TravelTech


Hydro-Force Aqua Wander TravelTech
 • Veil. pris: 4990,- / Tilbud: 3990,-
 • Vekt: 13,2 kg
 • Maks brukervekt: 120 kg
 • Bredde: 84 cm
 • Lengde: 3,05 cm
 • Tykkelse: 12 cm
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, kajakksete, styrefinne.
 • Beste bruksområde:
  Hydro-Force Aqua Wander TravelTech er et solid og populært allround SUP-brett som egner seg til både førstegangs kjøpere og mer erfarne. Aqua Wander TravelTech er relativt bredt, og de doble styrefinnene bidrar til bedre retningsstabilitet og flyt i vannet. Brettet leveres også med et sete slik at du kan gjøre om SUP-brettet til en sittende kajakk, og åren kan gjøres om til en dobbeltåre slik at du får padle effektivt.

  Hydro-Force Aqua Wander TravelTech kan brukes til det meste, men det blir for bredt og tregt til fra racing og trening. Derimot er det ideelt for flatt vann og småbølger, og er et av de bedre familiebrettene.

  Alle brett fra Hydro-Force er produsert i “Drop-Stitch” som er en spesiell konstruksjon der tusenvis av tråder (tråder) går to lag PVC-plast som er forbundet med tusenvis av tråder. Disse trådene gir brettet sin stivhet og form, og ikke minst høy slitestyrke. Brettet er enkelt å pumpe opp/pakke sammen, og en praktisk bag gjør det enkelt å ta med på farten. Egenvekten er 13 kg, mens maksimal brukervekt er 120 kg.

  Brettet har praktiske lastestropper både foran og bak slik at du enkelt kan ta med deg utstyr, og egner seg godt for lengre padleturer der du har behov for å ta med deg f.eks. mat og drikke.

  Hydro-Force Aqua Wander TravelTech leveres i pakke med SUP-brett, justerbar dobbeltsidig aluminiumsåre, pumpe, leash, styrefinne, kajakksete, oppbevaringsstropper og bæreveske.

7. Hydro-Force Fastblast Tech


Hydro-Force Fastblast Tech
Hydro-Force Fastblast Tech
 • Veil. pris: 3990,- / Tilbud: 2990,-
 • Vekt: 10 kg
 • Maks brukervekt: 120 kg
 • Bredde: 76 cm
 • Lengde: 381 cm
 • Tykkelse: 15 cm
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, lappeutstyr, styrefinne, lastestrikk.
 • Beste bruksområde:
  Hydro-Force Fastblast Tech er et raskt og retningsstabilt SUP-brett designet for å gi deg høy fart og god glid på vannet. Det er et av de mest sportslige og høykvalitets brettene fra Hydro-Force, og velegnet for deg som ønsker å kombinere SUP-padlingen med trening, og egner seg godt til touring, racing og lange turer.

  Alle brett fra Hydro-Force er produsert i “Drop-Stitch” som er en spesiell konstruksjon der tusenvis av tråder (tråder) går to lag PVC-plast som er forbundet med tusenvis av tråder. Disse trådene gir brettet sin stivhet og form, og ikke minst høy slitestyrke. Brettet er enkelt å pumpe opp/pakke sammen, og en praktisk bag gjør det enkelt å ta med på farten. Egenvekten er 13 kg, mens maksimal brukervekt er 120 kg.

  Brettet har praktiske lastestropper foran slik at du enkelt kan ta med deg utstyr, og egner seg godt for lengre padleturer der du har behov for å ta med deg f.eks. mat og drikke.

  Hydro-Force Fastblast Tech leveres i pakke med SUP-brett, åre, pumpe, leash, styrefinne, oppbevaringsstropper og bæreveske.

8. Hydro-Force Aqua Cruise


Hydro-Force Aqua Cruise SUP
 • Veil. pris: 3490,-
 • Vekt: 13 kg
 • Maks brukervekt: 120 kg
 • Bredde: 76 cm
 • Lengde: 305 cm
 • Tykkelse: 15 cm
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, oppbevaringsstropper, styrefinne.
 • Beste bruksområde:
  Hydro-Force Aqua Cruise er et lengre og smalere oppblåsbart SUP-brett, noe som gjør det mer egnet for touring og lange turer der du ønsker bedre stødighet og retningsstabilitet. Aqua Cruise er middels tungt, men til gjengjeld svært kraftig. Drop-stitch materiale gjør det mulig å lage brettet stivt og stabilt selv om det er oppblåsbart, mens formen på brettet innbyr til høy hastighet og retningsstabilitet.

  Alle brett fra Hydro-Force er produsert i “Drop-Stitch” som er en spesiell konstruksjon der tusenvis av tråder (tråder) går to lag PVC-plast som er forbundet med tusenvis av tråder. Disse trådene gir brettet sin stivhet og form, og ikke minst høy slitestyrke. Brettet er enkelt å pumpe opp/pakke sammen, og en praktisk bag gjør det enkelt å ta med på farten. Egenvekten er 13 kg, mens maksimal brukervekt er 120 kg.

  Brettet har praktiske lastestropper både foran og bak slik at du enkelt kan ta med deg utstyr, og egner seg godt for lengre padleturer der du har behov for å ta med deg f.eks. mat og drikke.

  Hydro-Force Aqua Cruise leveres i pakke med SUP-brett, justerbar aluminiumsåre, pumpe, leash, styrefinne, oppbevaringsstropper og bæreveske.

9. Control Adventure SUP


Control Adventure SUP
 • Veil. pris: 5999,-
 • Vekt: 11 kg
 • Maks brukervekt: 115 kg
 • Bredde: 76 cm
 • Lengde: 297 cm
 • Tykkelse: 15 cm
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, rep.kit, bag, styrefinne.
 • Beste bruksområde:
  Control Adventure er spesielt egnet for deg som ønsker et stivere SUP-brett med høy stabilitet og slitestyrke. En 2-lags PVC duk, doble sider over og under, samt sidekanter, gjør brettet ekstremt holdbart og slitesterkt. Den stive formen bidrar også til å gjøre brettet stødig, samtidig som tre medfølgende styrefinner sørger for god retningsstabilitet. Brettet er også enkelt å manøvrere takket være en relativt kort lengde og et smart design.

  Control SUP pumpes enkelt opp og pakkes like lett ned, og den medfølgende ryggsekken gjør transporten av SUP-brettet lettvint.

  Control Adventure er et fint allround-brett som også tåler alt fra lek og moro til lengre turer og høyere hastighet. Leveres i komplett pakke med SUP-brett, juster- og delbar padleåre i carbon, pumpe, leash, rep.kit, bag og styrepinne.

10. Hydro-Force Breeze Panorama


 • Veil. pris: 5490,- / Tilbud: 3990,-
 • Vekt: 12 kg
 • Maks brukervekt: 110 kg
 • Bredde: 84 cm
 • Lengde: 3,05 cm
 • Tykkelse: 12 cm
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, styrefinne, lastestrikk.
 • Beste bruksområde:
  Hydro-Force Breeze Panorama er et stilig og allsidig SUP-brett designet for å gi deg en ekstra opplevelse på vannet takket være et vindu i fronten som lar deg se ned under overflaten der du padler. Brettet har også en bred og stabil konstruksjon som gjør det enkelt for både nybegynnere og erfarne padlere å holde balansen.

  Alle brett fra Hydro-Force er produsert i “Drop-Stitch” som er en spesiell konstruksjon der tusenvis av tråder (tråder) går to lag PVC-plast som er forbundet med tusenvis av tråder. Disse trådene gir brettet sin stivhet og form, og ikke minst høy slitestyrke. Brettet er enkelt å pumpe opp/pakke sammen, og en praktisk bag gjør det enkelt å ta med på farten. Egenvekten er 12 kg, mens maksimal brukervekt på 110 kg.

  Brettet har praktiske lastestropper bak slik at du enkelt kan ta med deg utstyr, og egner seg godt til alt fra lek og moro, yoga, eller litt lengre dagsturer.

  Hydro-Force Breeze Panorama leveres i pakke med SUP-brett, justerbar aluminiumsåre, pumpe, leash, styrefinne, oppbevaringsstropper og bæreveske.

11. Control Explore SUP


Control Explore SUP
Control Explore SUP
 • Veil. pris: 5499,-
 • Vekt: 7,5 kg
 • Maks brukervekt: 120 kg
 • Bredde: – cm
 • Lengde: 325 cm
 • Tykkelse: 15 cm
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, lappeutstyr, styrefinne.
 • Beste bruksområde:
  Control Explore SUP er et stivt og raskt SUP-brett som takket være sin spisse form tåler mer vind og bølger enn standard modellene. Den smale spissen gjør det lett også lettere å oppnå høy hastighet enn allround-modellene, noe som kan være, motiverende om du ønsker å bruke SUP-padling som trening.

  Brettet er relativt langt og retningsstabil, og gjør det derfor lettpadlet. Alle Control SUP-brett blir håndlaget, og er stive og slitesterke. De leveres med forsterkede skjøter og produseres i teknisk avanserte PVC materiale. Vekten på kun 7,5 kg kombinert med den praktiske ryggsekken gjør det lett å ta med brettet på farten, og maks brukervekt på 120 kg gjør det egnet for hele familien.

  Control Explore SUP leveres med SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, lappeutstyr og styrefinne.

12. Hydro-Force Aqua Journey SUP


Hydro- Force Aqua Journey
Hydro-Force Aqua Journey
 • Veil. pris: 2990,-
 • Vekt: 12 kg
 • Maks brukervekt: 100 kg
 • Bredde: 76 cm
 • Lengde: 274 cm
 • Tykkelse: 12 cm
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, aluminiumsåre, leash, pumpe, bag, oppbevaringsstropper, styrefinne.
 • Beste bruksområde:
  Hydro-Force Aqua Journey er et rimelig og allsidig oppblåsbart SUP-brett som er godt egnet for nybegynnere og fritidspadlere på jakt etter et førstegangsbrett. Aqua Journey er relativt kort og smalt, og er designet for enklere håndtering og padling i roligere vann. Brettet anbefales først og fremst til lek og moro, og er ikke egnet for langturer.
  Hydro-Force Aqua Journey har en sklisikker gummimatte på overflaten, men mangler oppbevaringsstroppene fra Hydro-Force Oceana.

  Alle brett fra Hydro-Force er produsert i “Drop-Stitch” som er en spesiell konstruksjon der tusenvis av tråder (tråder) går to lag PVC-plast som er forbundet med tusenvis av tråder. Disse trådene gir brettet sin stivhet og form, og ikke minst høy slitestyrke. Brettet er enkelt å pumpe opp/pakke sammen, og en praktisk bag gjør det enkelt å ta med på farten. Egenvekten er 12 kg, mens maksimal brukervekt er noe lavere enn Oceana med 100 kg vs. 120 kg.

  Hydro-Force Aqua Journey leveres i pakke med SUP-brett, aluminiums åre med justerbar lengde opp til 217 cm, pumpe, leash, styrefinne og bæreveske.

13. Aqua Marina Coral


Aqua Marina Coral
Aqua Marina Coral
 • Veil. pris: 5489,-
 • Vekt: 8,6 kg
 • Maks brukervekt: 105 kg
 • Bredde: 78 cm
 • Lengde: 210 cm
 • Tykkelse: 12 cm
 • Volum: 230 liter
 • Medfølgende utstyr: SUP brett, padleåre, leash, pumpe, bag, lappeutstyr, styrefinne, lastestrikk.
 • Beste bruksområde:
  Aqua Marina Coral er spesielt tilpasset personer under 75 kg, og det feminine designet appellerer spesielt damer. Coral er både stabilt og lettmanøvrert, og er lett nok til å kunne håndteres enkelt av en person på land.

  Aqua Marina Coral er produsert i Drop Stitch Light Technology med Aqua Marina sin egen HF-sveiseteknologi som gir et sterkt og stivt brett samtidig som vekten holdes nede. Marina Coral veier kun 8,6 kg og kan enkelt fraktes rundt ved hjelp av den praktiske ryggsekken som medfølger.

  Brettet er utstyrt med D-ringer som gjør det kompatibelt med kajakksete og bærestropp. Ønsker du å gå totalt bananas kan du også montere på BlueDrive motor (må kjøpes separat) som er en elektrisk og miljøvennlig motor som brukes for å drive brettet fremover (opptil 6 km/t). Motoren er liten og lett og styres ved hjelp av en fjernkontroll som festes på overarmen. Genialt!

  Aqua Marina Coral leveres i pakke med SUP-brett, åre, pumpe, leash, styrefinne, lappeutstyr og bæreveske.

Viktig å vite før du kjøper SUP brett.

Når du skal kjøpe et stand up paddle (SUP) brett, er det flere faktorer du bør vurdere for å finne det rette brettet till ditt behov. Her er en detaljert oversikt over viktige faktorer å ta hensyn til:

1.Bruksområde:
Tenk gjennom hvilke forhold og aktiviteter du planlegger å bruke SUP-brettet til. De vanligste bruksområdene er:

 • Allround/fritid
 • Yoga og fitness
 • Turpadling
 • Racing / Trening
 • Surfing

2. Type brett:
Det finnes to hovedtyper SUP-brett – oppblåsbare (iSUP) og hardplast (epoksy). Hver type har sine fordeler og ulemper:

 • Oppblåsbare brett: Enklere å transportere og oppbevare, men kan være mindre stive og mindre responsivt.
 • Hardplast brett: Bedre ytelse og mer responsivt, men kan være vanskeligere å transportere og krever mer plass for oppbevaring.

3. Størrelse:
SUP-brettets størrelse påvirker stabiliteten, manøvrerbarheten og hastigheten. Størrelsen bestemmes av lengde, bredde og tykkelse:

 • Lengde: Lengre brett gir høyere hastighet og bedre retningsstabilitet, men kan være vanskeligere å manøvrere.
 • Bredde: Brede brett gir økt stabilitet, men kan være tregere og mer krevende å padle.
 • Tykkelse: Tykkere brett har høyere volum og bærekapasitet, men kan føles mindre responsivt og stabilt.

4. Volum og bærekapasitet:
Volumet angir hvor mye vann brettet fortrenger og gir en indikasjon på bærekapasitet og stabilitet. Høyere volum gir bedre bærekapasitet og stabilitet for tyngre padlere eller ekstra last, men kan føre til redusert ytelse for lettere padlere.


5. Finner:
Finner gir stabilitet, retningskontroll og manøvrerbarhet. Det finnes flere finne-konfigurasjoner, som enkeltfinne, 2+1 (en stor og to små) og tri-fin (tre like store). Vurder hvilken konfigurasjon som passer best for din padling.


6. Materiale og konstruksjon:
Kvaliteten på materialer og konstruksjon påvirker brettets holdbarhet, vekt og ytelse. Epoksybrett er ofte laget av en skumkjerne med glassfiber og epoksyharpiks, mens oppblåsbare brett er laget av PVC og drop-stitch-teknologi. Velg et brett med god kvalitet for å sikre lang levetid og gode egenskaper.


7. Pris:
SUP-brett varierer i pris, avhengig av merke, kvalitet og egenskaper. Sett et budsjett og finn et brett som gir best mulig verdi innenfor ditt prisområde.


8. Tilbehør:
Når du kjøper et SUP-brett, må du også vurdere nødvendig tilbehør som passer dine behov:

 • Åre: Velg en justerbar eller fast lengde åre som passer din høyde og padlestil. Materialer som aluminium, glassfiber og karbon varierer i vekt og stivhet, som igjen påvirker ytelse og pris (mer om årer lengre ned i guiden).
 • Leash: En leash er en sikkerhetsline som holder deg tilkoblet brettet hvis du faller av. Velg en passende leash basert på bruksområdet (f.eks. coiled leash for flate forhold, straight leash for surf).
 • Flytevest: En flytevest øker sikkerheten og er i Norge påkrevd ved bruk av SUP-brett.
 • Transport og oppbevaring: Vurder hvordan du vil transportere og oppbevare brettet. For eksempel kan du trenge takstativ, bæreremmer eller en oppblåsbar brettpose.
 • Ekstra tilbehør: Vannsko, padleklær, vanntett pose, og reparasjonssett er andre nyttige tillegg.

9. Garanti og kundeservice:
Sjekk garantivilkårene og kundeservicen som tilbys av produsenten eller forhandleren. Dette kan være viktig hvis du skulle oppleve problemer med brettet. Samtlige brett i denne guiden selges av pålitelige forhandlere med god kundetilfredshet.

SUP brett
Credit: Image by wayhomestudio on Freepik

Hvor langt og bredt bør et SUP brett være?

Lengden og bredden på et SUP-brett avhenger av flere faktorer, inkludert vekt, høyde, ferdighetsnivå og hvilken type padling du har tenkt å gjøre. Både lengde og bredde på et SUP-brett påvirker stabilitet, manøvrerbarhet og hastighet. Valg av brett bør derfor ta hensyn til personlige behov, ferdighetsnivå og ønskede padleaktiviteter. Her er noen generelle retningslinjer for å hjelpe deg med å velge riktig lengde og bredde på SUP brett:

Her er noen generelle retningslinjer for å hjelpe deg med å velge riktig brettlengde:

 1. Nybegynnere og fritidspadlere: For nybegynnere og fritidspadlere vil brett som er mellom 9 og 12 fot (ca. 2,7 til 3,7 meter) meter langt og mellom brett som er mellom 30 og 34 tommer (ca. 76 – 86 cm) bredt, være et godt alternativ. Disse brettene tilbyr god stabilitet og balanse, noe som gjør dem enkle å håndtere og ideelle for læring. Hvis du er spesielt lett eller tung, kan du velge et kortere, eller lengre SUP brett for å sikre tilstrekkelig flyteevne og balanse.
 2. Allround padling: Hvis du planlegger å bruke brettet til en rekke aktiviteter, inkludert touring, fitness og yoga, bør du vurdere et brett som er mellom 10 og 12 fot (ca. 3 til 3,7 meter) langt, og mellom 30 og 34 tommer (ca. 76 – 86 cm) bredt. Disse brettene gir en god kombinasjon av hastighet, stabilitet, manøvrerbarhet og allsidighet.
 3. Touring og lange turer: For touring og lange turer kan du vurdere brett som er mellom 12 og 14 fot (ca. 3,7 til 4,3 meter) langt, og mellom 28 og 32 tommer (ca. 71 – 81 cm) bredt. Disse brettene er vanligvis litt smalere og mer strømlinjeformet enn allround-brett, noe som gir bedre hastighet og glidningsevne, men kan være mindre stabile for nybegynnere. De har også høyere lastekapasitet for å frakte mer utstyr.
 4. Racing og konkurranser: For konkurranser og avansert padling, vil et brett som er mellom 12,6 og 14 fot (ca. 3,8 til 4,3 meter) langt, og mellom 23 og 28 tommer (ca. 58 – 71 cm) bredt være et godt valg. Disse brettene er designet for optimal hastighet og ytelse, men kan være mindre stabile og mer krevende å håndtere – spesielt for mindre erfarne padlere.

Husk at det ikke finnes en «one-size-fits-all»-løsning når det gjelder brettlengde. Det beste valget for deg avhenger av dine personlige behov og preferanser. Hvis mulig, test ulike brettlengder før du kjøper – gjerne hør venner og bekjente dersom de har et SUP brett tilgjengelig.

Vær oppmerksom på at både personlig vekt og balanseferdigheter også påvirker hvilken bredde som passer best for deg. Hvis du er lett (lav kroppsvekt), eller har god balanse, kan du ofte bruke et smalere brett. Hvis du er tyngre, eller mindre sikker på balansen, kan et bredere brett være et bedre valg.

SUP brett
Credit: Image by YuliiaKa on Freepik

Oppblåsbare SUP brett vs. stive SUP brett

Både oppblåsbare og stive SUP-brett har sine fordeler og ulemper, og hvilken type du bør velge avhenger av personlige preferanser og bruksområder. Her er en oversikt over noen av fordelene og ulempene ved hvert type brett:

Oppblåsbare SUP-brett:

Fordeler:

 • Enkle å transportere og oppbevare når de ikke er i bruk ettersom de kan brettes sammen og lagres i en oppbevaringsbag.
 • Lavere vekt enn stive brett, noe som gjør de lettere å bære og håndtere på land.
 • Som regel rimeligere i innkjøp enn stive brett, spesielt når man tar hensyn til kostnadene for oppbevaring og transport.

Ulemper:

 • De kan være mindre stabile og stivere enn stive brett, spesielt hvis de ikke er produsert med drop-stitch-materiale.
 • De kan ta lengre tid å sette opp og pakke ned enn stive brett (kun dersom du velger å tømme luften for hver gang).
 • De kan være mer utsatt for skader og slitasje over tid, spesielt hvis de brukes på harde underlag, eller ved hyppig bruk.

Stive SUP-brett:

Fordeler:

 • Generelt sett mer stabile og stivere enn oppblåsbare brett, noe som gir bedre ytelse og respons i vannet.
 • Vanligvis mer holdbare og har lengre levetid enn oppblåsbare brett, spesielt hvis de er laget av høykvalitetsmaterialer.
 • Raskere og mer effektive på lange turer og i sterk vind eller bølger.

Ulemper:

 • Tyngre og mindre praktiske å transportere og oppbevare enn oppblåsbare brett.
 • Som regel mer kostbart i innkjøp enn oppblåsbare brett.
 • Mindre fleksible enn oppblåsbare brett, og kan være mer sårbare for skader hvis de blir utsatt for hardt slag eller støt.

Generelt sett vil oppblåsbare SUP-brett være et godt valg for deg som ønsker en enkel og bærbar løsning til en rimelig pris, mens stive SUP-brett vil være mer egnet for de som ønsker bedre ytelse og stivhet, og som er villige til å investere mer penger og tid i vedlikehold og oppbevaring.

Når det gjelder bruksområder, vil oppblåsbare SUP-brett være egnet for en rekke forskjellige aktiviteter, inkludert rekreasjon, touring, yoga, og surfing i mindre bølger. Stive SUP-brett vil være mer egnet for racing, surfing i større bølger, og for de som ønsker å utføre tekniske triks og manøvrer på vannet.

Det er også verdt å merke seg at det finnes en mellomting mellom oppblåsbare og stive SUP-brett- såkalte hybride SUP-brett. Disse brettene har en oppblåsbar kjerne med et stivt skall på utsiden som gir ekstra stivhet og stabilitet. Hybride SUP brett kan være et godt valg for deg som ønsker et brett som er lettere å transportere og oppbevare enn et stivt brett, men som også har mer stivhet og stabilitet enn et vanlig oppblåsbart brett.


Valg av padleåre

Valg av selve SUP brettet er åpenbart viktig, men også valget av padleåre har stor betydning for hvordan du vil oppleve og trives med aktiviteten. For å finne frem til en padleåre som passer dine behov og ferdighetsnivå, bør du tenke gjennom følgende:

 1. Lengde: Riktig lengde på åren er helt avgjørende for komfort og effektivitet. En generell tommelfingerregel er at åren skal være 20-30 cm høyere enn din egen høyde når du står oppreist. Noen foretrekker litt lengre årer for flatvannspadling og litt kortere årer for surfing og raskere padling.
 2. Justerbarhet: Mange SUP-årer er justerbare i lengden slik at du har mulighet til å tilpasse lengden til forskjellige forhold og padlestiler. Justerbare årer er også ideelle for familier eller grupper der flere personer bruker samme åre.
 3. Materiale: SUP-årer er laget av forskjellige materialer, inkludert aluminium, plast, karbonfiber, glassfiber og tre. Hvert materiale har sine fordeler og ulemper når det gjelder vekt, styrke, fleksibilitet og pris. Karbonfiberårer er lette og stive, noe som gir bedre ytelse og effektivitet, men de er ofte dyrere. Aluminium og plastårer er rimeligere og mer slitesterke, men de kan være tyngre og mindre effektive.
 4. Vekt: Årens vekt påvirker hvor enkelt og komfortabelt det er å padle. Lettere årer reduserer belastningen på armene og skuldrene og kan forbedre padleytelsen, spesielt på lengre turer. Vær imidlertid oppmerksom på at lettere årer ofte er dyrere og kan være mer skjøre.
 5. Bladdesign: Bladets størrelse, form og vinkel påvirker padleytelsen og kraftoverføringen. Større blader gir mer kraft og stabilitet, men kan være mer anstrengende å bruke. Mindre blader gir mindre motstand og er lettere å manøvrere, men gir kanskje ikke samme kraft som større blader. Bladvinkelen kan også påvirke padleeffektiviteten og komforten, så prøv ulike design for å finne det som passer best for deg.
 6. Håndtak: Årens håndtak kan variere i form, størrelse og materiale. Ergonomiske håndtak kan redusere belastningen på håndleddene og forbedre grep og kontroll. Velg et håndtak som føles komfortabelt og gir et godt grep når du padler.
 7. Pris: SUP-årer varierer i pris avhengig av materialer, design og merke. Husk at mange av SUP brettene selges i pakker med åre inkludert, men dersom du ønsker å kjøpe en bedre åre løst, så har du nok å velge mellom. Sett deg et budsjett på hvor mye du vil bruke på en åre, og husk at høyere priser ikke alltid garanterer bedre ytelse. Det fine med årer er at du lett kan ta den med videre dersom du bytter SUP brett, så om du svir av noen tusenlapper på en altfor dyr åre, så kan det til dels forsvares.
 8. Delbarhet: De fleste SUP-årer kan deles i flere deler, noe som gjør dem lettere å transportere og lagre. Hvis du reiser mye og trenger å pakke mest mulig kompakt, vil dette være viktigere enn om du kun bruker SUP brettet på hytta. Vær imidlertid oppmerksom på at delbare årer kan ha en litt høyere vekt og være mindre stive enn enkelte årer med fast lengde.
 9. Stivhet: Stivheten i åren påvirker hvor effektivt kraften overføres fra padleren til vannet. Stivere årer gir bedre kraftoverføring og ytelse, men kan også være mindre komfortable og mer anstrengende å bruke over tid. Padleårer i aluminium er som regel stivere enn plastrer, mens karbonårer er stivere enn aluminium… Dessverre henger også prisen sammen med materialvalget.

Hva koster et SUP brett?

Prisen på et SUP-brett kan variere betydelig avhengig av merke, kvalitet, materialer og egenskaper. Her er et generelt prisområde for SUP-brett:

Budsjettvennlige brett
Fra rundt 2000 til 6000 kr. Disse brettene er vanligvis oppblåsbare og laget av rimeligere materialer. De kan være fine for nybegynnere eller de som ønsker å prøve sporten uten å bruke for mye penger. De dyreste modellene i denne prisklassen kan gi svært mye for pengene, men kvaliteten og ytelsen er generelt begrenset sammenlignet med dyrere alternativer.

Mellomklasse brett
Fra rundt 6000 til 10000 kr. I denne prisklassen finner du både oppblåsbare og hardplast (epoksy) brett med bedre kvalitet og ytelse. De kan passe for padlere på ulike ferdighetsnivåer og tilbyr et godt kompromiss mellom pris og kvalitet. Når du nærmer deg SUP brett rundt 10 000 kr, snakker vi som regel meget høy kvalitet.

Høykvalitets brett
Fra rundt 10 000 kr og oppover. Disse brettene er ofte laget av materialer av høy kvalitet som karbonfiber, og tilbyr topp ytelse og holdbarhet. De er velegnet for erfarne padlere, konkurranser, eller de som ønsker det beste innen SUP-teknologi og design. Når det er sagt, så er det ikke nødvendigvis slik at «dyrest er best», og du bør vurdere behov opp mot pris.

NB:
Husk at SUP padling krever både åre, leash, flytevest og ekstra tilbehør, og at du må ta høyde for dette i totalbudsjettet. Heldigvis er det svært vanlig at butikkene selger pakkeløsninger som i tillegg til selve brettet inkluderer padleåre, leash (sikkerhetssnor), pumpe, transportbag, styrefinne og eventuelle lappesaker. Samtlige anbefalinger i denne guiden er pakkeløsninger med alt du trenger bortsett fra flytevest.


Fordeler av å padle SUP brett

Padling med SUP (stand-up paddle) brett gir en rekke fordeler – både fysisk og mentalt. Her er noen av de viktigste fordelene:

Fullkroppstrening
SUP-padling gir effektiv fullkroppstrening, ettersom det involverer både overkroppen, kjernemuskulaturen og beina. Det styrker musklene, forbedrer balansen og koordinasjonen, og bidrar til økt utholdenhet.

«Low-impact» trening
SUP-padling er en «low»-impact aktivitet, noe som betyr at den er skånsom mot leddene og reduserer risikoen for skader. Dette gjør den til en ideell treningsform for personer i alle aldre og ferdighetsnivåer, inkludert de som ønsker å komme i form, eller gjenoppta treningen etter en skade.

Stressreduksjon
Å være ute på vannet og omgitt av natur har en beroligende og avslappende effekt på kropp og sinn. SUP-padling hjelper med å redusere stress og forbedrer mental velvære ved å stimulere friluftsliv, meditasjon og bevissthet om øyeblikket.

Allsidighet
SUP-brett kan brukes til et hav av ulike aktiviteter, inkludert touring, racing, fitness, yoga og surfing. Dette gjør det mulig å tilpasse padleopplevelsen til personlige interesser og mål, samtidig som du får glede av fordelene ved forskjellige treningsformer.

Sosialt samvær
SUP-padling kan gjøres alene, eller sammen med venner og familie. Det gir en fin mulighet for å dele opplevelser og samtidig være i aktivitet.

Lett tilgjengelig
De oppblåsbare SUP brettene har bidratt til å gjøre SUP padling mer tilgjengelig, og ikke minst økonomisk oppnåelig, enn noen. Disse brettene kan enkelt transporteres og lagres, noe som gjør det mulig å ta med SUP brettet til nye steder uten å behøve spesielt utstyr, eller verdens største bil.

Nærhet til naturen
SUP-padling gir en unik mulighet til å utforske vannveier, kystlinjer og innsjøer på en måte som er nær naturen og miljøvennlig. Det gir deg sjansen til å observere dyreliv, oppdage skjulte bukter og øyer, og lære mer om det lokale økosystemet.

I tillegg til disse fordelene, er SUP-padling også en morsom og engasjerende aktivitet som kan gjøres av personer i alle aldre og ferdighetsnivåer.


Fakta om SUP padling

Historie
Selv om SUP har vokst i popularitet de siste tiårene, har røttene til aktiviteten en lang historie. Noen kilder peker på gamle polynesiske kulturer og deres bruk av åresurfing som forløperen til moderne SUP. På 1900-tallet begynte hawaiiske surfelærere (kalt Waikiki Beach Boys) å bruke lange årer og stående posisjoner for å navigere i bølgene og holde øye med sine studenter, noe som bidro til å forme dagens SUP-teknikker. NTNU og UiO ble plutselig avleggs…

I tidligere kulturer, inkludert polynesiere, afrikanske og sør-amerikanske samfunn, ble padlebrett og kanoer brukt til fiske, transport og rekreasjon. Disse tidlige padlingstradisjonene la grunnlaget for utviklingen av moderne SUP-padling.

I nyere tid, på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, bidro de legendariske surferne Laird Hamilton og Dave Kalama til populariseringen av SUP. De eksperimenterte med større brett og årer som et alternativ til bølgesurfingen, og innsatsen deres bidro til å gjøre SUP-sporten mye mer kjent enn den noen gang hadde vært. Etter hvert som SUP-padling begynte å få popularitet, begynte brettprodusenter å utvikle spesialiserte SUP-brett for ulike formål, inkludert touring, racing, yoga og trening. Disse brettene tilbød bedre stabilitet, flyteevne og padleegenskaper, noe som gjorde sporten mer tilgjengelig og attraktiv for et større publikum.

Fra midten av 2000-tallet har SUP-sporten opplevd en enorm økning i popularitet over hele verden. SUP har vokst til å omfatte et bredt spekter av aktiviteter og konkurranser, og har blitt en favoritt aktivitet blant både erfarne og nye padlere!

Variasjoner av SUP
Det finnes ulike stilarter og teknikker innenfor SUP, inkludert flatvannspadling, SUP-surfing, SUP-racing, SUP-yoga og til og med SUP-fiske. Dette gjør at SUP padling omfavner en utrolig stor og variert brukergruppe, og ikke minst kan tilpasses ulike behov.

Økende popularitet
SUP har blitt en av de raskest voksende vannsportene i verden og tilbyr en morsom og tilgjengelig måte å være aktiv på i vannet. Fremveksten har også ført til en økning i SUP-konkurranser, festivaler og arrangementer, og har tiltrukket en variert gruppe brukere.

Helsefordeler
I tillegg til de fysiske og mentale fordelene nevnt tidligere, kan SUP også bidra til å forbedre den generelle helsen og velværen. Noen studier har vist at padling kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom, forbedre søvnkvaliteten å øke energinivået.


SUP brett
SUP padling bringer med seg en rekke fordeler – både for deg som padler, og for miljøet! Foto: Kindle Media

Miljøpåvirkning
SUP er en miljøvennlig sport ettersom det kun krever fysisk kraft og ingen forurensende stoffer. Innenfor SUP-miljøet er det også en utskrevet regel som bidrar til å beskytte miljøet ved å følge prinsippene for «leave no trace», og ikke minst å delta i strandrydding og miljøbevaringsprosjekter. Ta med deg eget avfall/søppel – og enda bedre – plukk med deg søppel du finner på tur, så gjør du en god innsats for miljøet.

Mengder av tilbehør og utstyr
Den økende populariteten til SUP har ført til en stor utvikling i SUP-utstyr og tilbehør. Dette inkluderer oppblåsbare brett, justerbare padleårer, flytevester, bærevesker, vanntette poser, GPS-enheter, el-motorer, og til og med solcelledrevne oppblåsbare lys for padling nattetids.

SUP er for alle
SUP er en aktivitet som kan tilpasses personer med ulike ferdighetsnivåer, aldre og fysiske evner. Det finnes spesielle brett og utstyr designet for barn, eldre og personer med funksjonshemninger, noe som gjør SUP tilgjengelig for et bredt spekter av mennesker.

SUP med hund/katt
Mange padlere liker å ta med både hunder og katter på padletur med SUP brettet (send meg en mail og et bilde om du tar med begge samtidig….). Det finnes spesielle brett og tilbehør som gjør det lettere å ta med dyr på tur.

Pedagogisk nytteverdi
SUP-padling kan ha en pedagogisk nytteverdi ettersom det gir mulighet for å lære om sikkerhet på vannet, navigering, værforhold, det lokale økosystemet, m.m.. SUP-padling kan også bidra til å utvikle ferdigheter og kunnskaper som kan brukes på tvers av flere vannsportaktiviteter og friluftsliv.

SUP-turisme
SUP-turisme er en voksende trend som lar deg utforske nye reisemål og steder fra et helt nytt perspektiv. Flere turarrangører og feriesteder har begynt å tilby SUP-utleie og guidede turer for å imøtekomme etterspørselen fra reisende. Et par hakk bedre enn de kjipe Segway-doningene som herjet for noen år siden.

SUP-kunst og kultur
Gira på å teste SUP-kunst? SUP-sporten har utrolig nok gitt opphav til en egen kunst- og kulturscene, med kunstnere som lager kunstverk på brettene, padlere som utfører akrobatiske manøvrer og dansebevegelser, og fotografer og filmskapere som dokumenterer sportens skjønnhet og drama.


Kilder

 1. Forsidebilde: Image by alexeyzhilkin on Freepik
 2. Bilde 2: Image by wayhomestudio on Freepik
 3. Bilde 3: Image by YuliiaKa on Freepik
 4. Bilde 4: Image by Kindle Media

Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Guide: Garmin foreslått treningsøkt”
29. april 2024 | Guider

Guide: Garmin foreslått treningsøkt

Garmin-klokker med funksjonen «Daglig foreslått treningsøkt» gir deg dagsferske treningsøkter basert på treningsstatus og dagsform. Her er det du må vite.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Guider

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger”
7. februar 2024 | Guider

Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger

På jakt etter ny skallbekledning? Her får du oversikten over hva du bør se etter og hva du bør tenke over i valget av ny skalljakke og skallbukse.
Les mer
Featured image for “Oura Ring – En guide til alt du må vite”
27. januar 2024 | Guider

Oura Ring – En guide til alt du må vite

Oura Ring er markedets eldste og mest populære smart ring. Denne guiden gir deg svar på alt du behøver å vite om Oura Ring, og om det er riktig produkt for deg.
Les mer