Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

15. januar, 2024 (oppdatert 5. april 2024)

Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”

Forvirret over alle begrepene som dukker opp i det du begynner å lese om dunjakker? Denne guiden gjør deg til ekspert på dunkvalitet på 1-2-3, og hjelper deg å velge riktig dunjakke til ditt behov.

Dun er et fantastisk materiale som kan brukes i omtrent alt mulig fra dunjakker, isolasjonsshortser, bukser, vester, votter, soveposer, liggeunderlag og mye annet. Jeg kommer til å referere til dunjakker i denne guiden, men alt som skriver om dun her, gjelder også for dun brukt i andre sammenhenger.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Se også disse guidene:


Dun – isolasjon perfeksjonert

Dun er et av de mest populære materialene til bruk for effektiv isolasjon. Ingen andre materialer klarer å isolere like godt i forhold til sin egen vekt, komprimeres like godt, og samtidig puste like bra. Men dun er ikke bare «Jo mere dun, desto bedre varme». Er du ute etter en varmest mulig dunjakke bør du se etter følgende:

  • Høyest mulig CUIN-verdi (helst CUIN EU 850+)
  • Dunblanding på 95/5 (90/10 er også veldig bra).
  • Bokskonstruksjon
  • Og husk, RDS-sertifisering.

I tillegg er det viktig å tenke gjennom bruksområde. Skal du sitte mye i ro og har mest bruk for en skikkelig varm dunjakke? Eller trenger du en liten og lett jakke du kan stappe i sekken som isolasjon underveis på en topptur? Eller kanskje skal du bruke vinteren på isklatring og trenger en dunjakke med god beskyttelse mot nedbør, og ikke minst slitasje på yttermembranen.

Alt dette er faktorer du bør ta hensyn til, og for å gjøre det litt enklere, har jeg delt opp i fem ulike kategorier med en rekke anbefalinger for hver kategori:

Under får du noen gode anbefalinger for plagg som er tiltenkt ulike bruksområder, og nederst i artikkelen kan du lese mer om de ulike sjekkpunktene du bør se etter ved kjøp av en dunjakke (eller et annet dunplagg). Mer om det kan du lese ved å klikke på linken under:


Dunjakke – Til bybruk og hverdag

Dette er jakker som isolerer godt, gjerne har et lengre snitt som dekker over hoften, og i tillegg en kraftig yttermembran som tåler fukt. Disse plaggene kan ta ganske stor plass ettersom plass ikke er like viktig å tenke på i denne sammenhengen.


Dunjakke – Til friluftsliv og hverdag

Dunjakker i denne kategorien er sannsynligvis de mest allsidige og kan benyttes til det meste, avhengig av hvor opptatt du er av å følge den siste moten… En dunjakke til aktivt friluftsliv er gjerne lette og har mulighet for og komprimeres i stor grad. De tilfredsstiller som regel kravene om høy varme-til-vekt forhold, men er ikke like kraftige som plagg til by- og hverdagsbruk. Skal du kun ha en´ enkelt dunjakke, er jakker i denne kategorien perfekte.


Dunjakke – Til topptur, fjellsport og minimalisme

I denne kategorien finner du de letteste dunjakkene. Det er ingen vits i å fryse når det finnes så mye god bekledning, så her kan du finne f.eks. en dunjakke som er perfekt å ha over/under skalljakke på starten av en tur, og som er enkel å ta av å pakke ned i sekken når du har opparbeidet deg varme. Eller kanskje er det en dunjakke du tar på deg når du kommer på toppen, eller skal nyte en luksuslunsj halvveis?

Plagg i denne kategorien kan gjerne være hybridplagg som kombinerer egenskapene fra ulike materialer. Ofte brukes softshell i kombinasjon med dun for å utnytte dunets isolasjonsegenskaper, og softshellets pusteegenskaper.


Dunjakke – Til varme i høyt tempo

Tynt og lett. Dette er ikke plagg du tar på deg til -10 grader og pølsefest og barnebursdag utendørs. Plaggene du finner her er perfekte mellomplagg, eller som ytterplagg til mindre kjøligere dager og vår/høst/sommer.


Dunjakke – Til ekspedisjon og ekstrembruk

Denne kategorien forklarer seg selv. En dunjakke, dunbukse eller dunshorts i denne kategorien, tilhører det varmeste du finner. Som regel skal disse plaggene benyttes i ekstrem kulde, og da er det som regel også veldig tørt. Av den grunne er det unødvendig å utstyre jakken med en vanntett membran, men yttermembranen er likevel gjerne ekstra kraftig for å tåle juling. På den annen side kan vi også finne ekstremt varme dunjakker med en svært tynn membran for å spare vekt der det er mulig.
(NB: I denne kategorien inkluderes også dunjakker som passer godt til aktiviteter som isklatring, brevandring, skikjøring i anlegg, etc..)


Viktig å vite ved kjøp av dunjakke

RDS-sertifisering

Dun kommer i ulike kvaliteter og typer. Det første du bør forsikre deg om, er at dunet er RDS-sertifisert. RDS står for Responsible Down Standard og er en sertifisering som sikrer at dun og fjær opprinner fra dyr som behandles etisk og har gode livsvilkår.

CUIN og dunblanding

Det neste du bør legge merke til er dunkvaliteten, eller «dunspensten». Dette oppgis som regel i CUIN, og står egentlig for «Cubic inches per ounce). Jo høyere CUIN-verdi, desto bedre spenst og evne har dunet til å utvide seg, fange luft, og dermed isolere mot kulde. Jakker med mer enn CUIN EU 750 regnes som svært bra. Merk deg at det opereres med flere ulike CUIN-standarder der «CUIN EU» og «CUIN US» er de vanligste. CUIN EU 700 er det samme som CUIN US 800, og CUIN EU 800 er det samme som CUIN US 900, osv..

I tillegg til CUIN-verdi bør du også legge merke til dunblandingen. Dunblandingen oppgis i prosent mellom dun og fjær. Dersom du ser for deg en fjær, er det lett å tenke at det er selve fjærene som brukes i dunjakken. Det er bare delvis riktig, for det er den nederste lodne delen av fjæren som kalles «dunet» og som gir den beste varmeeffekten. Eksempelvis vil tallet «90/10» bety av plagget består av 90% dun og 10% fjær. Dette regnes som høy kvalitet på dunblandingen, og den varmeste miksen som finnes er faktisk «bare» 95/5. Du trenger derfor ikke å bruke tid på å lete etter en 100/0 blanding.

Tatt dette i betraktning kan vi si at to jakker med ulik CUIN verdi kan ha samme isolasjonsevne, men jakken med lavest CUIN-verdi trenger da mer dunfyll, og blir dermed tyngre og større. Er du ute etter en lettest mulig dunjakke som tar liten plass når den pakkes sammen, bør du se etter en dunjakke med høy CUIN verdi og mest mulig dun.

Det er verdt å ta med i betrakningen at gåsedun generelt er varmere enn andedun. Gåsedun er nemlig større, har bedre bæreevne, og kan fange mer luft fra kroppsvarmen som igjen virker isolerende. Vekten av dunisolasjonen er også viktig. En jakke med 80 gram CUIN 600 dun er varmere enn en jakke med 40 gram CUIN 700 dun.

Vanntetthet/Impregnering

Selv om dun har en fantastisk evne til å isolere i sin opprinnelige tilstand, kommer det til kort når det blir fuktig og vått. Når dunet utsettes for væske vil det klappe sammen å miste sine isolerende egenskaper. Av den grunn har mange produsenter benyttet seg av en type impregnering som gjør dunet mer resistent mot fukt og som øker plaggets evne til å isolere selv om det skulle bli vått. Det har også blitt vanlig å benytte en tynn og vannavstøtende yttermembran som gjør at plaggene vil tåle lett nedbør, selv om de er på langt nær like tett som f.eks. en Gore-Tex membran.

Konstruksjon

I mylderet av dunjakker finnes det enormt mange forskjellige design og former. Det refereres ofte til uttrykk som bokskonstruksjon og gjennomgående sømmer, og dette sier noe om hvordan en dunjakke er sydd, og igjen dets varmeegenskaper. I en dunjakke med bokskonstruksjon er det sydd delevegger mellom inner- og ytterstoffet, noe som skaper små «bokser» som dunet kan ligge i. Bokskonstruksjon eliminerer kuldebroer og vil utnytte dunets isolasjonsegenskaper optimalt. Jakker av denne typen er som regel de varmeste.

I en dunjakke der det ikke benyttes bokskonstruksjon er det ofte gjennomgående sømmer. Det betyr at det ikke ligger dun der sømmene går ettersom sømmene går gjennom både inner- og yttervegg. Denne konstruksjonen gjør at jakken ikke klarer å isolere like godt som plagg med bokskonstruksjon, og er derfor best for dunjakker (dunprodukter) som ikke er beregnet til de kaldeste dagene.

Hybrid

Det har etter hvert blitt vanlig å benytte dun i kombinasjon med en rekke andre materialer, enten det er softshell, ull, eller en vanntett membran som for eksempel Gore-Tex. De siste årene har det også blitt populært å kombinere dun som isolasjon i kombinasjon med en vanntett membran, slik at plagget kan brukes selv i kraftig nedbør.

En hybridjakke er ofte noe tyngre, kraftigere og tettere enn en ren dunjakke, men vil til gjengjeld fungere desto bedre under svært fuktige forhold.

Andre typer hybridjakker kan benytte dun på mage- og rygg for å isolere kjernen, mens sidepanelene og ermene på jakken består av softshell, eller et annet mer pustende og stretchy materiale.


Del gjerne:

Featured image for “Guide: Vedlikehold av tredemølle – Alt du behøver å vite”
18. august 2024 | Guider

Guide: Vedlikehold av tredemølle – Alt du behøver å vite

Lurer du på hvordan du skal smøre eller stramme løpebåndet på en tredemølle? Eller hvordan du kan se om det er slitt? Her får du forklaring og fremgangsmetode.
Les mer
Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”
28. juli 2024 | Guider

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery hjelper deg å holde oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite.
Les mer
Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”
17. juli 2024 | Guider

Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig tempo og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne oppskriften kan hjelpe deg til bedre målinger.
Les mer
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”
10. juli 2024 | Guider

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen Garmin GPS.
Les mer
Featured image for “Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)”
29. juni 2024 | Guider

Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)

Nedtrappingspuls kan være en nyttig indikator for både treningstilstand og hjertehelse. Denne guiden gir deg svar på det du trenger å vite.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Telt – Guide og anbefalinger – Den store teltguiden!”
28. mai 2024 | Guider

Telt – Guide og anbefalinger – Den store teltguiden!

På utkikk etter en nytt telt, men trenger hjelp til å finne det beste teltet til ditt bruk? Denne omfattende guiden gir deg svar på alt du behøver å vite!
Les mer
Featured image for “Guide: Garmin foreslått treningsøkt”
29. april 2024 | Guider

Guide: Garmin foreslått treningsøkt

Garmin-klokker med funksjonen «Daglig foreslått treningsøkt» gir deg dagsferske treningsøkter basert på treningsstatus og dagsform. Her er det du må vite.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Guider

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer