Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

18. februar, 2023 (oppdatert 24. juli 2023)
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» egentlig er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvordan Zwift kan gjøre treningen mer moro!

Det finnes en rekke interaktive treningstjenester som tar deg med på alt fra en virtuell treningsreise gjennom spektakulær natur, mektig landskap og kjente landemerker, enkle treningsøkter som bare varer noen få minutter til ukeslange treningsprogrammer. Zwift har i løpet av få år vokst til å bli en enormt populær tjeneste som gjør det mulig å trene «sammen, men alene», og tilfører en helt ny dimensjon til treningen.

Hvis du ikke har peiling på hva Zwift er, får du her en rask intro og noen argumenter for hvordan det kan gjøre treningen din både mer inspirerende OG bedre.


Dette er Zwift

Zwift er en interaktiv treningstjeneste for sykling og løping som lar deg konkurrere og samarbeide med andre brukere i en virtuell verden. Det unike med Zwift er at treningen kan utføres «hvor som helst» og «når som helst», og gir dermed innendørstrening en helt ny dimensjon.

Alt du behøver er en tilkoblet sykkelrulle- eller tredemølle, og deretter kan du sykle eller løpe deg gjennom unike landskaper verden over.

Noen av det Zwift kan by på:

  • Interaktiv trening: Zwift gir en mer underholdende og motivasjonsfremmende opplevelse enn å trene alene.
  • Virtuelle verdener: Du kan utforske og konkurrere i en rekke virtuelle verdener, noe som gjør treningen mer variert og spennende.
  • Sosial tilkobling: Zwift lar deg koble deg til andre brukere over hele verden, noe som gir muligheter for sosial interaksjon og samarbeid under treningen.
  • Tilpasset trening: Du kan tilpasse treningen din til dine individuelle mål og behov, for eksempel å forbedre utholdenhet eller øke hastighet.

Fordelene med Zwift

Det finnes flere interaktive treningstjenester som ligner Zwift, blant annet iFIT, Kinomap, FitShow og BitGym. Zwift er til gjengjeld den desidert største og mest brukte plattformen, og er et godt valg for de som ønsker en engasjerende, realistisk og tilpasset treningsopplevelse. Her er noen av fordelene med Zwift:

  1. Realistisk opplevelse: Zwift byr på en svært realistisk opplevelse med virtuelle ruter basert på virkelige steder over hele verden, samt en rik grafikk og lydopplevelse.
  2. Stor brukerbase: Zwift har en stor brukerbase, noe som gir deg mulighet for å delta i online sykkelturer, gruppetreninger og andre samarbeidsøvelser.
  3. Kompatibilitet: Zwift er kompatibelt med en rekke sykkelruller og tredemøller slik at du enkelt kan koble deg opp til tjenesten.
  4. Varierte treningsøvelser: Zwift tilbyr en rekke forskjellige treningsøvelser, fra rolige sykkel- og løpeturer til intense intervalløkter, noe som gir deg mulighet for å variere treningen å tilpasse individuelle behov.
  5. Tilpasset opplevelse: Zwift har en rekke verktøy og funksjoner som gjør det mulig å tilpasse opplevelsen etter egne ønsker, inkludert muligheten for å tilpasse hastigheten og stigningen på virtuelle ruter.

Dette trenger du for å trene med Zwift

Det geniale med Zwift er at treningen kan gjøres hvor som helst og når som helst, og det er svært lite som kreves for å komme i gang. Under får du en oversikt over hva som kreves for å ta i bruk interaktiv trening med Zwift:

  1. En datamaskin eller mobilenhet: Du kan bruke enten en Windows- eller Mac-datamaskin, en Apple iPad eller iPhone, Apple TV eller et Android-nettbrett eller telefon.
  2. En Internett-tilkobling: En pålitelig og rask internett-tilkobling (minimum 10 Mbps for en sømløs opplevelse).
  3. En sykkelrulle eller tredemølle: Zwift er designet for å fungere med enten en smart sykkelrulle, eller en smart tredemølle. Med «smart» menes en sykkelrulle eller tredemølle som er kompatibel med enten Bluetooth eller WiFi, og som dermed har evnen til å kontrollere motstanden å kommunisere med Zwift. Hvis du har en «dum» sykkelrulle eller tredemølle, kan du fortsatt bruke Zwift, men du må da kjøpe et separat enhet, som f.eks. en hastighets- og kadenssensor, for å simulere endringer i motstanden.
  4. Zwift-abonnement: Du må ha et aktivt abonnement for å få tilgang til Zwift. Du kan velge mellom ulike abonnementstyper, inkludert månedlige og årlige abonnement.

Generelt, jo mer interaktivt utstyr du har, jo mer realistisk vil opplevelsen være på Zwift.


Hva kan Zwift brukes til?

Zwift tilbyr en rekke ulike treningsøkter og programmer som dekker ulike treningsmål og nivåer. Noen av de ulike treningsøktene og programmene som tilbys på Zwift inkluderer:

  1. Strukturerte treningsøkter: Dette er forhåndsdesignede treningsøkter som retter seg mot spesifikke treningsmål, som å øke utholdenhet, bygge styrke eller forbedre hastighet.
  2. Gruppetreningsøkter: Dette er strukturerte treningsøkter som du kan delta i sammen med andre Zwift-brukere i sanntid.
  3. «Fri kjøring»: Gir deg muligheten til å sykle eller løpe på egenhånd uten noen spesifikke treningsmål eller struktur.
  4. Gruppesykling og løp: Dette er virtuelle sykkel- og løpeturer med andre Zwift-brukere fra hele verden. Du kan velge mellom ulike distanser og vanskelighetsnivåer, å konkurrere om en rekke priser og plasseringer.
  5. Treningsplaner: Zwift tilbyr en rekke strukturerte treningsplaner for forskjellige mål og tidsrom, som å øke utholdenhet, forberede seg til et arrangement eller forbedre prestasjoner.

Zwift sine treningsøkter er designet for både nybegynnere og avanserte syklister og løpere, og kan tilpasses hver enkelt brukers individuelle treningsnivå og mål.


Vil Zwift automatisk justere hastighet og stigning?

Tredemølle

Zwift kan kun justere hastighet på en tredemølle, men ikke stigning. Zwift får hastighetsinformasjonen fra den tilkoblede tredemøllen, og bruker dette til å kontrollere den virtuelle hastigheten i spillet. Dette lar deg oppleve endringer i tempo, akkurat som du ville gjort ved løping utendørs. Stigningen på tredemøllen må derimot justeres manuelt dersom du ønsker å simulere endringer i terrenget. Ønsker du at tredemøllen skal justere stigningen automatisk ut i fra terrenget, kreves det en iFIT-kompatibel tredemølle fra NordicTrack eller ProForm.

Zwift

Sykkelrulle

På en sykkelrulle justeres både hastighet og stigning automatisk av Zwift. Zwift kan kommunisere med sykkelrullen via ANT+ eller Bluetooth, å få informasjon om ytelsen din på sykkelen i sanntid. Basert på denne informasjonen kan Zwift justere hastighet og stigning på sykkelrullen for å gjenskape opplevelsen av å sykle på ulike veistrekninger i spillet.

Det betyr at du kan oppleve endringer i hastighet og stigning mens du sykler på sykkelrullen, og dette vil påvirke fremgangen i det spillet/den virtuelle verdenen. Zwift lar deg også konkurrere med andre syklister i sanntid, å delta i gruppetreningsøkter og virtuelle sykkelturer.

Husk at automatisk justering krever at du har en såkalt «smart» sykkelrulle som kan kobles direkte til Zwift via ANT+ eller Bluetooth.

Zwift


Kan jeg bruke Zwift uten at tredemøllen støtter Bluetooth eller WiFi?

Ja, du kan bruke en tredemølle og sykkelrulle sammen med Zwift selv om den ikke har Bluetooth eller Wi-Fi. Du kan koble en fotsensor til telefonen eller nettbrettet ditt, og Zwift vil motta hastighets- og avstandsdata fra sensoren. Zwift vil da kunne justere den virtuelle hastigheten i spillet basert på det du løper på tredemøllen.

Dersom tredemøllen din ikke støtter form for trådløst nettverk (WiFi eller Bluetooth), vil du ikke kunne få målt data direkte via tredemøllen – kun via sensoren. Det er derfor ekstra viktig at du sørger for at sensoren er plassert og kalibrert korrekt for å få nøyaktige data.

«Hack» tredemøllen smart!

En alternativ måte å gjøre tredemøllen smart på, er å benytte Runn™ Smart Treadmill Sensor fra North Pole Engineering.

NPE Runn Tredemølle Smart Sensor monteres enkelt på sideskinnen på de fleste tredemøller. Ved å bruke en optisk hastighetssensor for å spore beltets rotasjonshastighet, sender enheten data direkte tilbake til Zwift via BLE og ANT+. Dette gjør at du kan få nøyaktig info om hastighet, distanse, stigning og tråkkfrekvens mens du løper på Zwift.


Hva kreves for å bruke Zwift med en tredemølle?

I tillegg til de nevnte punktene med en PC, nett, etc., en stabil nettlinje og et aktivt abonnement, kreves følgende:

En tredemølle: Du kan bruke enten en smart tredemølle eller en vanlig «dum» tredemølle med Zwift. En smart tredemølle har evnen til å kommunisere med Zwift og justere hellingen for å matche den virtuelle verdenen/terrenget, mens en klassisk tredemølle ikke har dette.

En fotpod eller hastighets- og kadenssensor: Hvis du har en ikke-smart tredemølle, trenger du en fotpod eller hastighets- og kadenssensor for å koble til Zwift. Dette vil gi data om hastigheten og avstanden din, som Zwift kan bruke til å bestemme posisjonen/hastigheten din i den virtuelle verdenen.

Valgfritt: Du kan også bruke en pulssensor for å forbedre Zwift-opplevelsen din.

Her er en oversikt over kompatible tredemøller, sensorer, m.m..


Hva kreves for å bruke Zwift med en sykkelrulle?

I tillegg til de nevnte punktene med en PC, nett, etc., en stabil nettlinje, et aktivt abonnement, og ikke minst en sykkel, kreves følgende:

Sykkelrulle: Zwift er designet for å fungere med enten en smart sykkelrulle, eller en klassisk «dum» sykkelrulle. En smart sykkelrulle har evnen til å kontrollere motstanden å kommunisere med Zwift, mens en klassisk rulle ikke har dette.

Sensor: Hvis du har en vanlig ikke-smart sykkelrulle, trenger du en hastighets- og kadenssensor eller en kraftmåler for å koble til Zwift. Disse sensorene simulerer endringer i motstanden på samme måte som en smart sykkelrulle.

Valgfritt: Du kan også bruke en pulssensor, fotpod eller kraftmåler for å forbedre Zwift-opplevelsen.


Hvilken fotsensor / tilbehør støttes av Zwift?

Zwift støtter flere typer fotsensorer som kan kobles til spillet via Bluetooth. Du kan bruke fotsensorer som måler hastigheten og avstanden du har løpt, slik at Zwift kan gi deg en mer realistisk løpeopplevelse.

Noen av de mest populære fotsensor-modellene som støttes av Zwift er:

Et annet godt alternativ er å benytte pulsbelte Garmin HRM-PRO Plus. Ved hjelp av en innebygd akselerasjonsmåler i pulsbeltet og avanserte algoritmer, er Garmin HRM-PRO Plus i stand til å estimere løpshastighet og løpsdistanse ved trening innendørs. Dette vil da kunne erstatte en ekstern fotsensor.


Hva er Zwift Companion App?

Zwift Companion App er en selvstendig mobilapplikasjon som lar deg kontrollere og overvåke Zwift-øktene dine. Med Zwift Companion App kan du:

  • Få pushvarsler om hendelser og utfordringer mens du sykler eller løper.
  • Chatte med andre Zwift-brukere mens du trener.
  • Se resultatene dine og prestasjonene dine i sanntid.
  • Endre oppsettet ditt, for eksempel musikk og lydinnstillinger.
  • Bla gjennom og delta i virtuelle ritt og treninger.

Zwift Companion App er tilgjengelig for både iOS og Android-enheter, og kan lastes ned gratis fra App Store eller Google Play Store.


Motivasjons-boost!


Dette koster Zwift

Prisen for Zwift varierer avhengig av hvilken type abonnement du velger. Zwift tilbyr både gratis og betalte abonnementer med ulike funksjoner og fordeler.

Her er noen av abonnementsalternativene tilgjengelige på Zwift:

  • Gratis: Med et gratis abonnement kan du prøve Zwift med begrensede funksjoner, som å sykle eller løpe på enkelte ruter og delta i ulike øvelser.
  • Zwift-medlemskap (individuelt): Dette abonnementet gir deg full tilgang til alle ruter og øvelser på Zwift, samt tilgang til gruppetreninger og virtuelle sykkelturer. Prisen for dette abonnementet varierer avhengig av hvor lenge du ønsker å abonnere, men ligger i skrivende stund på 15 dollar per måned uten binding, og 120 dollar for 12 måneder.
  • Zwift-medlemskap for teams: Dette abonnementet gir deg og et bestemt team (gruppe) tilgang til alle funksjoner på Zwift, inkludert gruppetreninger og virtuelle sykkelturer. Prisen varierer avhengig av størrelse på gruppen, og kommer i tillegg til standard individuell abonnementet. For små lag på 5-10 ryttere er kostnaden ytterligere $10 per måned, eller $84 per år per rytter. For større lag på elleve eller flere ryttere, er kostnaden ytterligere $7 per måned, eller $56 per år per rytter.

Det er viktig å merke seg at prisene på Zwift-abonnementer kan endres over tid, så det anbefales å sjekke Zwift-nettstedet for oppdaterte priser og abonnementsdetaljer.


Del gjerne:

Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…
Featured image for “Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart”

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS. Begrepene brukes hyppig om hverandre, men ytterst få vet hva det er. Her får du vite…
Featured image for “Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!”

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers er to svært populære turbukser og fritidsbukser. Her får du vite hva som…
Featured image for “En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker”

En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker

Garmin tilbyr en mengde pulsklokker med et hav av ulike funksjoner. Her får du oversikten over alle de ulike funksjonene…
Featured image for “Slik legger du inn kart på Garmin-klokker”

Slik legger du inn kart på Garmin-klokker

Ønsker du å få mest mulig ut av kartfunksjonen fra Garmin? Da bør du få med deg denne guiden. Her…
Featured image for “Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker”

Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker

Noen gang lurt på hvordan Polar pulsklokka di måler søvn i løpet av natten og hva annet den faktisk måler?…
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen…
Featured image for “Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!”

Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!

Ønsker du å opprette en egendefinert treningsøkt du kan videresende til Polar klokken din slik at den kan veilede deg?…
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg…
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du…
Featured image for “Dette er COROS EvoLab og Training HUB”

Dette er COROS EvoLab og Training HUB

COROS EvoLab og Training Hub er to nyttige verktøy som kan hjelpe deg å planlegge, analysere og forstå både trening…
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata. Her er…