Test: Google Pixel Watch 2

11. oktober, 2023 (oppdatert 14. november 2023)

Featured image for “Test: Google Pixel Watch 2”

Google Pixel Watch 2 viser at Google ønsker å konkurrere med de etablerte smartklokke-produsentene og forener alt det gode fra Google med det beste fra Fitbit. Pixel Watch 2 gir deg den beste Wear OS-opplevelsen på markedet.

Mye har skjedd for Google de siste par årene. De har kjøpt opp den populære aktivitetsmåler-produsenten Fitbit, lansert sin egen smartklokke Google Pixel Watch, fjernet flere viktige funksjoner fra eksisterende Fitbit-modeller, og «hentet» alt det gode til sin egen klokke. Det er med andre ord ikke vanskelig å se at Google ønsker å dra nytte av erfaring fra ringrevene i Fitbit, samtidig som de ønsker å integrere sine egne gode funksjoner i samme klokke.

Nå har giganten endelig gjort smartklokkene sin tilgjengelig i Norge, og den ønsker å ta opp konkurransen med populære modeller fra blant annet Samsung, Huawei, Garmin, (Fitbit?) og til dels også Apple. Google Pixel Watch var et godt forsøk, og selv om de lyktes med mye, så manglet det likevel en god del. Batteritiden var skral (under 24 timer), bezelen gigantisk, prosessoren var gammel, og hardwaren begrenset.

Google Pixel Watch 2 retter opp en god del og ferdigstiller et prosjekt som kanskje i starten fremstod halvveis. Designet er så godt som likt, men Pixel Watch 2 har fått en oppgradert prosessor, økt batterikapasitet, forbedret pulssensor, en ny cEDA-sensor, hudtemperatursensor, flere avanserte helsefunksjoner, m.m..

NB: Testen kan bli ytterligere oppdatert ved lengre tids bruk.


Google Pixel Watch 2
Google Pixel Watch 2

Product Name: Google Pixel Watch 2

Brand: Google

Offer price: fra 4590

Currency: NOK

Konklusjon

Google Pixel Watch 2 leverer omfattende aktivitet- og helsemåling, alt du behøver av smartfunksjoner, en av markedets beste pulssensorer, og markedets beste Wear OS-opplevelse, til en attraktiv og konkurransedyktig pris.

Der Google Pixel Watch i fjor fremstod som halvferdig og upolert, er årets Pixel Watch 2 den klokken både Fitbit og Google alltid har burde lansere. Google har gjort veldig mye bra, og Wear OS-opplevelsen er sømløs og kan få selv godt vante Apple Watch-brukere til å bli imponert. Det er fremdeles ikke en «perfekt» klokke, og spesielt treningsappen fremstår litt for enkel for de som ønsker en dedikert treningsklokke. De fleste mangler kan til gjengjeld heldigvis veis opp med å laste ned en tredjeparts app som dekker behovet.

Google Pixel Watch 2 fungerer kun med Android, mens Fitbit har fordelen av å være kompatibel med både Android og iOS. Foruten om dette så er Google Pixel Watch 2 alt det Fitbit Sense er, kombinert med alle de gode funksjonene du får fra en ekte smartklokke. Kort sagt; Google Pixel Watch 2 er Fitbit Sense 2 på steroider.

Som produkttester bruker jeg alltid to klokker, hvorav en av klokkene som regel er en Apple Watch. Fra nå av vil Google Pixel Watch erstatte denne store deler av tiden.

Overall
80%
80%

Pros

  • Pent og premium design.
  • Lab vekt.
  • Ligger meget godt på hånden.
  • Lynrask i bruk.
  • Wear OS 4 fungerer utmerket.
  • Responsiv touchskjerm.
  • Omfattende helse- og aktivitetssporing.
  • Meget god pulssensor.
  • Ok GPS-nøyaktighet.
  • Nyttige sikkerhetsfunksjoner.
  • 6 måneder Fitbit Premium inkludert.
  • Alt du trenger av smartfunksjoner (smartvarsler, kontaktløs betaling, musikkstrømming, apper, m.m.).
  • Google Assistant responderer raskt.
  • Mange motiverende aktiviteter og programmer gjennom Fitbit Premium.
  • Den beste Wear OS-opplevelsen på markedet.

Cons

  • Kun en størrelse tilgjengelig.
  • Fremdeles for kort batteritid, og ingen trådløs lading.
  • Svak treningsapp med lite treningsdata.
  • Mange av dataene er låst til Fitbit Premium som er altfor dyrt.

Oversikt

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Dette er nytt

  • Økt batterikapasitet: 306 mAh vs 294 mAh. Tilsvarer 24 timer med alltid-på-skjerm.
  • Raskere lading: 80 min gir 100%. 30 min hurtiglading gir 12 timer brukstid.
  • Urkasse i 100% resirkulert aluminium vs. 80% tidligere.
  • Nye urskiver.
  • Lavere vekt: 10% lettere enn tidligere (31 g vs. 36 g)
  • Ny og raskere prosessor: Qualcomm 5100 vs. Exynos 9100
  • Nyeste operativsystem: Wear OS 4.0
  • Forbedret Google Assistant: Behandler helsedata direkte fra klokken.
  • Sikkerhetsfunksjon + mulighet til å registrere medisinsk ID på klokken.
  • Ny og bedre pulssensor med oppgraderte algoritmer.
  • Automatisk scanning for AFib.
  • cEDA-sensor (continuous electrodermal activity sensor) for registerering av hudkonduktans (måling av svette i huden og stress).
  • Hudtemperatursensor brukes blant annet til å beregne stress og kroppsreaksjoner, samt sporing av menstruasjonssyklus.
  • Automatisk registrering av trening for syv ulike aktiviteter.
  • Barometer for bedre måling av høyder.
  • Pris: WiFi: 4590,- / LTE: 5190,-


Google Pixel Watch 2 sammenlignet med Google Pixel Watch

EgenskaperGoogle Pixel Watch 2Google Pixel Watch
Størrelse41 x 41 x 12.3 mm41 x 41 x 12.3 mm
Vekt31 g36 g
ProsessorQualcomm 5100,
4-kjerner Cortex A-53,
1.7GHz, Adreno 702 GPU
Exynos 9110, Dual-core 1.15 GHz Cortex-A53, Mali-T720
Display1.2″ OLED, 384 x 384 px,
Corning Gorilla Glass 5,
1000 nits
1.2″ OLED, 384 x 384 px,
Corning Gorilla Glass 5,
1000 nits
OperativsystemWear OS 4 (basert på Android 13),
støtter sømløse oppdateringer
Android Wear OS 3.5
SensorerKompass, Altimeter, Barometer,
3-akset Akselerometer, Gyroskop, Magnetometer, SpO2-sensor (oksygenmetning),
EKG-sensor, Optisk pulssensor,
Sensor for omgivende lys, cEDA-sensor, Hudtemperatursensor
Kompass, Altimeter,
3-akset Akselerometer, Gyroskop, Magnetometer, SpO2-sensor (oksygenmetning),
EKG-sensor, Optisk pulssensor,
Sensor for omgivende lys,
Batteristørrelse306 mAh (4% økning),
Qi-kompatibel
294 mAh,
Qi-kompatibel
Lagringskapasitet32 GB32 GB
Vanntetthet5 ATM (50 meter5 ATM (50 meter

Google Pixel Watch 2

Design og brukergrensesnitt

Google Pixel Watch 2 kommer i to utgaver, med og uten LTE (begge med WiFi), men begrenses fremdeles i kun en størrelse på 41 mm / 1.2″. Du kan velge mellom fire farger; Matte Black/Obsidian, Polished Silver/Bay, Polished Silver/Porcelain og Champagne Gold/Hazel. Remmene består av myk fluoroelastomer med en spenne i aluminium og kan enkelt byttes ut.

Betjeningen foregår ved hjelp av en responsiv touchskjerm, samt en haptisk kroneknapp og en sideknapp. Sammenlignet med forrige utgave er kronen noe større for å gjøre betjeningen enklere, mens sideknappen går i ett med rammen og er noe vanskelig å trykke inn.

Et sveip til høyre eller venstre tar deg til listen med såkalte «fliser», eller widgeter som du selv kan legge til/fjerne. Sveip ned fra toppen for å komme til hurtiginnstillinger, og sveip opp for oversikt over smartvarsler. Trykk inn kronen for listen over apper, dobbelt trykk for Google Wallet, og trykk mange ganger raskt etter hverandre (minst fem) for å aktivere nødfunksjonen. Ett trykk på sideknappen henter frem nylige apper, og et dobbelt trykk aktiverer Google Pay.

Google har gjort det mulig å både skrive og lese inn meldinger og tekst, og til tross for den begrensede størrelsen fungerer det lille tastaturet overraskende godt.

Google Pixel Watch 2 kommer som nevnt i kun en størrelse, 41 mm, og det er nesten merkelig at Google ikke har valgt å tilby to størrelser slik som nesten alle klokkeprodusenter gjør i dag. For deg med tynne håndledd er 41 mm perfekt, men noen vil nok oppleve den 1,2″ OLED-skjermen som i minste laget. Pixel Watch 2 har også relativt store bezler med et «dødt» svart område mellom ytterkant og selve visningsskjermen, men det positive er at det svarte området som regel ikke er synlig ettersom bakgrunnen også er svart.

Oppløsningen på 384 x 384 px byr til gjengjeld på en en klar skjerm med 1000 nits lysstyrke som gjør den lett synlig selv i sterkt sollys. En egen lyssensor sørger for å justere lysstyrken automatisk. Glasset på Pixel Watch 2 er kuvet utover slik at det er mer utsatt for slag ut riper enn glasset på for eksempel Samsung Galaxy Watch 6 Classic som er beskyttet av forhøyede bezler, men til gjengjeld er skjermen dekket med kraftig Corning Gorilla Class 5 for å motvirke riper. Glasset skal også være tynnere enn på Pixel Watch slik at klokken ligger bedre på hånden.

Kombinert med den slanke urkassen på kun 12,3 mm bestående av 100% resirkulert aluminium, så fremstår Google Pixel Watch 2 som en pen klokke med et gjennomført design.

Byggekvaliteten har uansett fått seg et løft, for i motsetning til sin forgjenger er Google Pixel Watch 2 nå IP68-sertifisert og skal tåle vanntrykk tilsvarende 5ATM, noe som betyr at du fint kan bruke den til å svømme. Tidligere var Pixel Watch kun 5ATM-sertifisert.


Lynrask prosessor. Grei batteritid. Rask lading.

Google har også oppgradert prosessoren og erstattet den aldrende Exynos 9110 med en langt mer kraftig og energieffektiv fire-kjerners Qualcomm 5100 prosessor kombinert med 2 GB ram og 32 GB lagringskapasitet. Den forrige prosessoren var heller ingen sinke, men denne er uansett langt mer fremtidsrettet og ikke minst energieffektiv. Absolutt alt du foretar deg går lynraskt, og det er uten tvil den beste Wear OS-klokken jeg noen gang har brukt. Alt bare flyter av gårde.

Samtidig har batteristørrelsen økt fra 294 mAh til 306 mAh (4 % økning), og Google Pixel Watch 2 skal nå kunne holde det gående i 24 timer med alltid-på-skjerm aktivert før den må lades. Tidligere gjaldt de 24 timene uten alltid-på-skjerm aktivert.

Å fullade klokken tar om 75 minutter, mens hurtigladningen sørger for at kun 30 minutter gir deg nok til 12 timer brukstid. Og ladingen går virkelig kjapt. 5 minutter var nok til å bookte batteriet fra 12% til 28% før jeg skulle ut i all hast.

Selv om batteritiden er i minste laget, så er det (dessverre) der standarden i dag ligger, all den tid Huawei fremdeles klarer å presse ut både en og to uker i sine klokker… Ladekabelen har en USB-C i den ene enden, og en magnetisk ladepuck i den andre. Når du skal lade klokken må du være obs på å plassere klokken riktig på ladekontakten ettersom Google har gjort det unødvendig vanskelig for seg selv med en dårlig designet lader. Pixel Watch 2 støtter merkelig nok ikke trådløs lading.

Produsentene av smartklokker har de siste årene rettet fokuset mer og mer mot helse- og treningsfunksjoner, og selv om de klarer å putte flere sensorer inn i klokkene, og å foreta flere målinger, så står batteritiden på stedet hvil. Her må det gjøres grep.


Google Pixel Watch 2 – Enda smartere med Wear OS 4

Google Pixel Watch 2 er den første smartklokkene til å komme med Wear OS 4, og støtter i tillegg «sømløs oppdatering» slik at den vil kunne oppdatere til nye OS i bakgrunnen samtidig som den kjører på nåværende OS. Det har også blitt lettere å gjenopprette klokken via en backup, samt overføre klokken til en ny telefon.

Sammen med et oppdatert OS lanserer Google endelig sin egen Gmail app for Wear OS slik at du kan åpne, lese, svare og slette mail direkte på klokken. Tidligere har det faktisk ikke vært mulig med Gmail direkte på klokken, og du har kun mottatt varsler gjennom vanlige smartvarsler på telefonen. En annen Google-app som debuterer med Wear OS 4 er Google Kalender, mens de faste Google-appene Google Maps, Google Assistant og Google Wallet allerede er på plass.

En av de viktigste tingene som fortsetter å skille Google og Fitbit, er at førstnevnte kun er kompatibel med Android, mens Fitbit fungerer med både Android og iOS.

Som du kan forvente av en ekte smartklokke støtter Google Pixel Watch 2 alt av smartvarsler, anrop, musikkstrømming via YouTube Music (også Spotify og Deezer), etc, NFC-chip for kontaktløs betaling, mulighet for å benytte klokken som kamerautløser, og et hav av apper via Google Play butikken. Klokken har innebygde mikrofon og høyttaler (og kvaliteten er helt ok), og kan kobles til en rekke enheter ved hjelp av Bluetooth 5.

Google Pixel Watch 2 støtter seg på to ulike apper; Fitbit appen og Pixel Watch. Fitbit appen er der du ser oversikt over all aktivitet, søvn og trening, samt kan utforske ulike treningsprogrammer og øvelser gjennom Fitbit Premium. Pixel Watch appen er der du gjør de ulike innstillingene for klokken så fremt du ikke gjør de direkte på klokken selv. Begge appene er enkle i bruk og oversiktlig bygd opp, selv om mange trofaste Fitbit-brukere er i harnisk etter en større endring Google foretok seg tidligere i år.

Til slutt er det så klart Google Play butikken som lar deg installere ulike apper og urskiver direkte på klokken, eller via telefonen. Du kan velge mellom en rekke urskiver, både gratis og mot betaling, og mange av disse kan settes opp med datafelter du selv velger. Som regel fungerer disse datafeltene som «snarveier» som tar deg direkte til appen når du holder inne på feltet.


Fullspekket av sensorer

Google Pixel Watch 2 kommer fullspekket av sensorer for å registrere alt fra helseparametre til livet utendørs. Det er ingen støtte for multiband-GPS slik vi finner på Apple Watch Ultra 2, men Pixel Watch 2 støtter GPS, GLONASS; BeiDou og Galileo, QZSS. I tillegg finner vi høydemåler, barometer, kompass, akselerometer, gyroskop og magnetometer.

Av sensorer som skal overvåke helse og trening, så finner en optisk pulssensor, SpO2-sensor for måling av oksygenmetning i blodet, EKG-sensor, hudtemperatursensor og en cEDA-sensor (continuous electrodermal activity sensor) for å måle hudkonduktans (elektriske impulser i huden som kan indikere stress).

cEDA-sensoren er en elektrisk sensor for å måle stress og er i stand til å registrere svette i huden din ved hjelp av elektriske impulser. Deretter brukes dette for å avgjøre om du er stresset, eller avslappet. EKG-sensoren brukes innlysende nok for å se etter AFib (uregelmessig hjerterytme).

Pixel Watch 2 kan i likhet med flere Fitbit-klokker varsle dersom den oppdager unormalt høy/lav hjerterytme, samt uregelmessig hjerterytme. For sistnevnte (uregelmessig hjerterytme) vil klokken overvåke for uregelmessigheter i hjerterytmen mens du sover, og dersom den oppdager noe unormalt, vil den gi beskjed til deg gjennom vibrasjoner på klokken og varsel gjennom Fitbit-appen.

Merk at Google-enheten kun ser etter AFib når du er i ro, og det kreves at du synkroniserer klokken med Fitbit-appen som deretter vil varsle dersom den oppdager noe unormalt. Det er altså ikke klokken som vil gi deg varslene – men appen.


Imponerede pulssensor

Pulssensoren på Google Pixel Watch 2 er helt fornyet og tar nå i bruk et «flerkanals» design bestående av 5 fotodioder og 5 lysdioder som sammen utgjør 10 dioder (25 i følge Google, men det regnestykke vil jeg se…) som kan lede lyset mellom klokke og blodårer. Google har også økt avstanden mellom hver enkelt diode slik at de dekker et større område av håndleddet.

For å optimalisere batteritiden vil klokken automatisk veksle mellom hvor mange lysdioder som til enhver tid er aktivert. Under daglig bruk vil færre lysdioder være aktiv for å redusere strømbruken, mens under trening vil flere lysdioder med ulike vinkler aktiveres for å øke presisjonen på pulsmålingene.

Google har ikke bare gjort endringer på designet, men også algoritmene som står for prosesseringen av dataene, og Pixel Watch 2 skal tilby «Fitbit sin mest nøyaktig pulsmåling» til nå – hele 40% mer nøyaktig enn tidligere. Dette skal være spesielt merkbart for mer intensiv trening som HIIT, intervalltrening og annen høypuls-trening.

Og det er ikke vanskelig å skrive under på at Google snakker sant. Apple har lenge vært en ener på dette området med Garmin like bak. Den nye pulssensoren på Google Pixel Watch 2 imponerer også veldig, og det er ingen problemer å kunne anbefale denne til bruk under trening – selv om du trener uten ekstern pulssensor. Flere ganger under test ble jeg i tvil om klokken var tilkoblet den eksterne pulssensoren jeg brukte, for selv under raske pulsendringer på intervaller klarte Pixel Watch 2 å henge med. Her fortjener Google kudos. Husk likevel at optisk pulsmåling kan variere fra person til person. Mer om dette kan du lese i denne artikkelen; Optisk pulsmåling enkelt forklart.

Og apropos ekstern pulssensor så støtter ikke den innebygde treningsappen i Google Pixel Watch 2 bruk av dette, men du kan fint koble en ekstern pulssensor til en tredjeparts app med støtte for det. Derimot er det ingen mulighet for å sende puls (broadcaste) fra klokken til en annen enhet som for eksempel en tredemølle, romaskin, sykkelcomputer, etc.. Fitbit Charge 6 som også nylig ble lansert gjorde et stort poeng av muligheten for dette, så det er ikke usannsynlig at det også kommer til Google Pixel Watch 2.


Trening og aktivitetsmåling

Fitbit hadde en enorm tilhengerskare før oppkjøpet av Google, og Pixel Watch 2 har tatt alt det gode fra Fitbit og integrert i sine klokker. Google krever nå at du logger inn i Fitbit-appen med en Google-konto, og du kan ikke bruke den gamle Fitbit-kontoen din. Heldigvis er det enkelt å gjøre om den gamle Fitbit-kontoen til en Google-konto slik at du ikke mister noe av tidligere historikk.

Google Pixel Watch 2 kan registrere mer enn 40 ulike aktivitetsprofiler, og måler alt fra skritt, kaloriforbruk, oksygenmetning, puls, stress, søvn med tid i ulike søvnfaser, Daily Readiness Score, «aktivitet i sone minutter», m.m., og det med jevnt over god nøyaktighet. Ønsker du dypere innsikt i egen helse kan du laste ned ulike tredjeparts apper som f.eks. Welltory som jeg har skrevet en omfattende sak om her. Kort oppsummert er Welltory en app som hjelper deg med å spore og administrere stressnivået og den fysiske helsen.

Som nevnt støtter Google Pixel Watch 2 fem ulike satellittsystemer, men det er ingen måte å velge manuelt hvilket system du ønsker å bruke, så her gjør klokken jobben med å velge. Klokken er raskt til å finne satellittene og nøyaktigheten er heldigvis helt ok – pluss/minus et par hundre meter på en mil – selv om det ikke er helt der oppe med klokkene som støtter multiband-GNSS. Studerer du to identiske ruter registrert med Pixel Watch 2 og Apple Watch Ultra 2 i detalj, vil du se at førstnevnte vingler mer til sidene i stedet for å følge en konsekvent linje som følger den opprinnelige ruten.

Selve treningsappen på Pixel Watch 2 er identisk med den man er kjent med fra Fitbit, og kan vel kort oppsummeres som veldig grunnleggende, og kanskje litt skuffende. Under trening er det svært begrenset hvor mye data du får mulighet til å se i sanntid. Hver aktivitet er satt opp med to skjermbilder der det ene skjermbilde kan vise fire datafelter (valgfrie) + en grafisk visning av pulssone, og den andre skjermen viser tre datafelter som representerer tid i intensitetssone, puls og total treningstid + en grafisk visning av pulssone.

Sveiper du til venstre får du en liste som viser total distanse, antall skritt, puls, tidtaker, kalorier, høyde, høydemeter akkumulert og tid i sone. Det er ikke en gang en egen visning for musikkontroller, men dette er heldigvis ikke et veldig stort problem ettersom du kan gå ut av treningsappen å bruke klokken som en vanlig klokke selv om du registrer en treningsøkt.

Skjermen er lett å lese, kan settes til alltid-på, og til tross for den lille skjermen har Google klart å gjøre en god jobb med den begrensede plassen. For deg som ikke bryr deg voldsomt om å se mest mulig data underveis på trening vil det fungere helt fint, men for deg som tar treningen mer seriøst vil det nok være litt for lite, og en for «enkel» klokke.

Det er ingen kart forhåndsinstallert på klokken, men du kan ta i bruk enkel navigering via Google Maps dersom du er tilkoblet telefonen. Du vil da kunne starte navigeringen enten på klokken eller telefonen, og klokken vil vise deg retning og distanse til neste sving/veidele. Ønsker du dedikerte kart som kan lagres på klokken og brukes uavhengig av telefon, så anbefales det å laste ned en tredjeparts app som Outdooractive. Outdooractive lar deg laste ned fullverdige kart til klokka slik at du kan ta i bruk navigering uten å måtte være avhengig av telefonen.

Andre «Outdoor-apper» som gjør mye av samme nytte er Komoot og AllTrails, og ikke minst disse appene som anbefales her. Ønsker du mer dedikerte trenings-apper finnes det også et hav å velge blant. Noen av de beste treningsappene finner du her.

Alt i alt fungerer Google Pixel Watch 2 godt som en «treningsklokke» for den jevne mosjonist, men du får på langt nær like mye data som du gjør på f.eks. Apple Watch i samme prisklasse. Sistnevnte tilbyr blant annet innebygde støtte for kraftmåling, samt tilgangen til avansert løpsdata som skrittlengde, bakkekontakttid og vertikal oscillasjon, mens syklister kan ta i bruk Bluetooth-kompatible kraftmålere og hastighets- og tråkkfrekvenssensorer. I tillegg har du større mulighet til å tilpasse visningen med ulike urskiver.


Trening med Google Pixel Watch 2

Google Pixel Watch 2 gjenkjenner automatisk aktiviteter som løping, gåing, sykling, svømming, vekttrening, yoga, m.m., og kan både starte/avslutte en økt uten at du behøver å foreta deg noe. Dette fungerer stort sett bra, selv om det anbefales at du starter hver økt manuelt.

En ny «Pace Training»-funksjon lar deg sette et tempomål når du løper slik at du kan få sanntids oppdatering /tilbakemelding på hvordan du ligger ann underveis, i tillegg til at du kan sette «sonealarm» for puls og tempo.

Google har valgt å bruke de samme «aktivitet minutter i sone» (også kalt aktivitetssoneminutt) som Fitbit, der klokken identifiserer de ulike intensitsetssonene og belønner deg med «poeng» i form av «aktivitet minutter i sone». Jo høyere puls/intensitet, desto flere aktivitetssoneminutter tjener du.

Google Pixel Watch 2 deler inn i sonene i fettforbrenningkardio og maks. 1 minutt i fettforbrenningssonen tilsvarer 1 aktivitetssoneminutt, mens 1 minutt i kardio- eller makssonen tilsvarer 2 aktivitetssoneminutter. Målet er å oppnå minst 150 aktivitetssoneminutter i uken, som er minimums anbefalingene fra Helsedirektoratet. Du kan selv øke/redusere målsettingene for den daglige aktiviteten.

I tillegg til de tre sonene kan du definere en egen sone slik at du totalt har fire ulike intensitetssoner. Det er ingen mulighet for å ta i bruk de tradisjonelle pulssonene som mange er vant til fra egentlig hver eneste pulsklokke produsent på markedet.

Den nye og forbedrede pulssensoren kommer til sin rett og sørger for at beregninger for både aktivitetssoneminutter og Daily Readiness Score blir mer riktig.

Oppsummering i Fitbit appen:

Oppsummering etter aktivitet:


Daily Readiness Score – forteller deg når du kan trene

Daily Readiness Score (DRS) er en «premium»-funksjon som krever at du abonnerer på Fitbit Premium, men heldigvis følger det med 6 måneder når du kjøper en Google Pixel Watch 2.

Daily Readiness Score tar i bruk all info fra klokken registrer i løpet dagen til å beregne hvor mottakelig kroppen er for trening. Dataen baserer seg på aktivitet, søvn og hjertevariabilitet (HRV), og estimerer Daily Readiness Score (Dagsform) mellom 0 og 100. En lav DRS betyr at kroppen er lite mottakelig for trening og at du bør hvile, mens en høy DRS indikerer at du er restituert og klar for trening.

Scoren kan sees i Fitbit-appen der du får en detaljert oversikt over hvilke faktorer som påvirker scoren. Appen vil også gi deg forslag til passende treningsøkter basert på din Daily Readiness Score.

Daily Readiness Score ligner i stor grad på Body Battery-funksjonen til Garmin, og er en fin måte å utnytte dataen som klokken registrerer.


For å motta en Daily Readiness Score kreves det at du bruker Google Pixel Watch 2 kontinuerlig i minimum 4 dager for å få en grunnlinje. Daily Readiness Score er da basert på hvordan statistikken din i hver av de tre kategoriene aktivitet, søvn og hjertefrekvensvariabilitet (HRV), sammenlignes med din personlige grunnlinje. Disse dataene hjelper deg å forstå hvordan ditt aktivitetsnivå, søvnmønster og stress fra de foregående dagene påvirker energinivået ditt.

Jo lenger du bruker enheten, desto mer nøyaktige blir beregningene for Daily Readiness Score. Du må bruke enheten konsekvent i minst 2 uker for å opparbeide en personlig grunnlinje.

Poengsummen din varierer fra 1 til 100 med følgende kategorier:

  • Lav beredskap = 1 – 29
  • God beredskap = 30 – 64
  • Utmerket beredskap = 65 – 100

Når du sjekker poengsummen din, vil du også se en oversikt over hva som påvirket poengsummen din, et anbefalt personlig aktivitetsmål for dagen og anbefalte treningsøkter eller restitusjonsøkter basert på poengsummen din.

Scoren er basert på tre faktorer:

  • Aktivitet: Aktivitet er bra for helsen, men du trenger også å hvile og restituere deg. Scoren bruker aktivitetsnivået ditt fra de siste dagene for å vurdere hvor mye du har belastet kroppen din.
  • Søvn: Søvnen din påvirker energinivået ditt. Scoren bruker søvnmønstrene dine fra de siste nettene for å vurdere hvor godt du har sovet.
  • Hjertefrekvensvariabilitet (HRV): HRV er variasjonen i tiden mellom hvert hjerteslag når du sover. En høy HRV er et tegn på at kroppen din er klar for trening, mens en lav HRV kan tyde på stress eller utmattelse.

Fitbit Body Response

Google Pixel Watch 2 tilbyr nå Fitbit Body Response som først ble introdusert med Fitbit Sense 2 i fjor. Fitbit Body Response tar i bruk cEDA-sensoren og kombinerer hjertefrekvens, hjertefrekvensvariabilitet, hudtemperatur og elektrodermal aktivitet for å identifisere fysiske tegn på stress som kalles kroppsreaksjoner. Algoritmen kjører kontinuerlig (derav «C» som står for «continuous» gjennom dagen for å hjelpe deg med å oppdage disse øyeblikkene.

Hensikten med Fitbit Body Response er at du skal bli mer bevisst på øyeblikk der kroppen er unormalt stresset, slik at du kan stoppe opp å reflektere over hvordan du føler deg og hva som kan ha utløst reaksjonen, og deretter ta grep for å håndtere stresset. Istedenfor å bruke informasjon fra klokken til å se tilbake i tid på når du var stresset, vil Pixel Watch 2 forsøke å forutse en kommende stress-situasjon, og deretter foreslå aktiviteter som kan bidra til å senke stressnivået – f.eks. en pusteøkt, en meditasjonsøkt, eller en gåtur.

Da jeg testet dette på Fitbit Sense 2 ble jeg overrasket over hvor godt det stemte og hvor ofte klokken klarte å identifisere øyeblikk der jeg var unormalt høyt stresset, og det samme gjelder for Google Pixel Watch 2. Klokken varsler deg når den oppfatter en stress-situasjon, og du kan velge en «sinnstilstand» som loggføres. Dette vil igjen gjenspeiles i Fitbit-appen der du eventuelt kan korrigere målingen, samt få oversikt over stress-responser fortløpende gjennom dagen og tilbake i tid.


I Fitbit appen kan du lese av en stressmestringsscore som består av; responsivitet, anstrengelsesbalanse og søvnmønster. Hver av disse går over en skala fra 0 til 100 og utgjør til slutt stressmestringsscoren. Et høyere tall betyr at kroppen din viser færre fysiske tegn på stress. I tillegg viser en tidslinje hvordan dine egne loggføringer av humør sammenfaller med kroppens respons som klokken har registrert. På tidslinjen for humør vil du se et ansiktsikon som symboliserer responsen du opplever, mens tidslinjen for kroppens respons vil vise en liten markering i form av en strek (indikerer en respons). Lenger ned i appen kan du lese av hvor lenge stressresponsen har blitt observert.

Bildene under viser tilsvarende målinger for Fitbit Sense 2.


Omfattende søvnmåling

Google Pixel Watch 2 baserer søvnmålingen på Fitbit sin lenge anerkjente søvnanalyse. Klokken måler total søvntid, tid i søvnfasen dyp søvn, lett søvn og REM søvn, våkentid og rastløshet, og bruker dette til å generere en nattlig søvnscore fra 1 til 100 (jo høyere, desto bedre). Det er umulig å kvantifisere nøyaktigheten av tid i ulike søvnfaser uten å bruke mer avansert verktøy, så det viktigste å se på er total søvntid, og her treffer Google Pixel Watch 2 bra.

Så lenge du sover med Google Pixel Watch 2 i minst 14 netter i løpet av en måned, vil du den første dagen i påfølgende måned få presentert en månedlig søvnprofil tildelt på bakgrunn av søvnanalysen den siste måneden. Hver av disse søvnprofilene vil også avsløre hvilket dyr som representerer dine siste søvnvaner best.

Totalt er det seks ulike dyr du kan «bli», og hvert av disse dyrene har en distinkt søvnatferd som samsvarer med vanlige menneskelige søvnmønstre. Søvndyrene vil kunne endres fra måned til måned, basert på hvordan brukerne sover. Under er et eksempel på søvnprofilen fra en tidligere test av Fitbit Sense 2.

Bjørn: Du har en tendens til å ha en konsekvent søvnplan og sovner regelmessig rundt samme tid. Du legger deg tidligere enn de fleste, og du har en tendens til å få en god søvn raskt. Søvnen din er ofte lang og avslappende, med en relativt høy andel dyp og REM-søvn.

Delfin: Du har en tendens til å sovne senere enn de fleste og å sove i kortere tid totalt sett – kanskje på grunn av en inkonsekvent søvnplan, eller mer forstyrret søvn om natten. Sammenlignet med andre sover du gjerne lettere og kan ta en lett lur for å ta igjen det forsømte. Delfiner er de minst vanlige søvndyrene som blir tildelt.

Sjiraff: Søvnen din har en tendens til å være kort, og det er større sannsynlighet for at du sovner senere og våkner tidligere. Du har en relativt god andel dyp- og REM-søvn til tross for den korte søvnvarigheten. Sjiraff er det vanligste søvndyret blant brukere.

Fitbit søvnprofil
Fitbit søvnprofiler.

Pinnsvin: Du sovner vanligvis sent og våkner tidlig. Du sover gjerne lett, og det tar vanligvis lengre tid å oppnå god søvn slik at du kan gå mindre dyp og REM-søvn.

Papegøye: Du har en tendens til å holde en konsekvent leggetid og sover verken for tidlig eller for sent. Du oppnår som regel god søvn raskt og får tilsvarende en god mengde søvn hver natt. Du sover sannsynligvis dypt når du sovner, men kan være få litt lite REM-søvn ettersom du våkner korte perioder i løpet av natten.

Skilpadde
: Du har en tendens til å sovne til forskjellige tider hver natt, men ofte tidligere enn de fleste. Sammen med litt senere gjennomsnittlige våkentider, har du en tendens til å tilbringe mer tid i sengen totalt sett, men kan oppleve at det tar lengre tid å få en god søvn, noe som påvirker din dype søvn og REM-søvn som er lavere enn gjennomsnittet.


Søvnprofilene til Fitbit er basert på ti faktorer som forskerteamet til Fotbit har lagt til grunn:

  1. Variasjon av søvnplan: Hvor mye søvnplanen din varierer fra dag til dag.
  2. Starttid for søvn: Tiden du vanligvis sovner.
  3. Tid før god søvn: Hvor lang tid det vanligvis tar før du virkelig sovner.
  4. Søvnvarighet: Hvor mye søvn du får i gjennomsnitt.
  5. Dyp søvn: hvor mye tid du bruker i det mest forfriskende søvnstadiet.
  6. REM-søvn: Hvor mye tid du bruker i REM-søvnstadiet (I denne faser jobber hjernen din med å organisere og integrere informasjon, reparere skader å fjerne avfallsstoffer, samt behandle følelser).
  7. Restorativ søvn: Hvor mye tid du sover med puls som er lavere enn din vanlige hvilepuls.
  8. Søvnstabilitet: Hvor ofte hjernen din våkner når du endrer søvnstadie eller søvnposisjon (Skjer ofte uten at du er klar over det).
  9. Netter med lange oppvåkninger: Hvor mange netter du tilbringer våken i lange perioder på grunn av ting som støy.
  10. Dager med kortere blunder: Hvor mange korte «høneblunder» Fitbit-enheten oppdager i løpet av en måned.



Økt fokus på sikkerhet

Google Pixel Watch 2 har fått et økt fokus på sikkerhet og tilbyr blant annet fallregistrering og SOS-alarm. En ny sanntidsjekk for sikkerhet lar deg spesifisere en tid du forventer å være ferdig med en treningsøkt, og dersom du ikke «sjekker inn» innen det tidspunktet, vil klokken automatisk varsle alle nødkontaktene dine. Dersom du har versjonen med LTE er du ikke avhengig av mobiltilkobling for at dette skal fungere, mens WiFi-utgaven krever tilkobling til telefonen. Og ganske vesentlig; det krever et Fitbit Premium abonnement…

Du kan også bruke deling i nødssituasjoner med kontakter i en bestemt tidsperiode slik at utvalgte familiemedlemmer og venner kan se hvor du befinner deg i sanntid, eller aktivere medisinsk informasjon for å dele personlig helseinformasjon med nødtjenester – for eksempel blodtype, allergier, eller tilstander.


Fitbit Premium

Fitbit Premium er en betalingstjeneste som koster 99 kr per måned, eller 799 kr for ett år. Heldigvis får du 6 måneder Fitbit Premium på kjøpet, uansett om du er ny Fitbit-bruker, eller eksisterende.

Fitbit Premium gir tilgang til en hel rekke tjenester som blant annet dypere analyse, utvidet statistikk, en velværerapport, søvnscore med månedlig søvnprofil, Stress Management Score, tilgang til hundrevis av treningsvideoer og lydfiler, veiledede meditasjonsøkter, utfordringer og konkurranser, m.m.. Ved å følge en treningsøkt i appen, vises data fra klokken din (puls, kalorier og tid) på skjermen samtidig som du utfører økten.

Fitbit gjør mye riktig med sin Premium-tjeneste, selv om prisen i mine øyne er altfor høy. Garmin tilbyr mye av det samme uten å ta en krone betalt, og det samme gjelder COROS, Polar, Huawei, Apple mfl.. Fitbit Premium har vært en betalingstjeneste i lang tid, og prisen har faktisk økt de senere årene. Her er det på tide at Google og Fitbit innser at dette er noe brukerne bør få på kjøpet.


Konkurrenter

Google Pixel Watch 2 opererer i et tøft marked, og det mangler ikke på alternativer for deg som ønsker en allsidig og god smartklokke. Det beste alternativet kommer fra hovedkonkurrenten Apple, men Samsung har også mye å tilby i Samsung Galaxy Watch 6-serien. Prisen er omtrent det samme, og sistnevnte har i tillegg en BioActive-sensor som er i stand til å gjennomføre en måling av kroppssammensetningen, og ikke minst måle blodtrykk. Felles for Google og Samsung er at de kun fungerer med Android-enheter.

Huawei har også en rekke spennende alternativer, og batteritiden løper i sirkel rundt nesten samtlige andre på markedet. Garmin Venu 3 og Garmin Vivoactive 5 er de mest åpenbare alternativene dersom du ønsker en allsidig smartklokke med omfattende aktivitets- og treningssporing, men husk at denne ikke har mulighet for LTE-tilkobling eller EKG. Til gjengjeld fungerer både Huawei og Garmin uavhengig av operativsystem.

Med andre ord er det «gi eller ta» uansett hva du velger, og heldigvis har Google levert et godt alternativ til deg som ønsker en Android-kompatibel smartklokke, og sannsynligvis den beste Wear OS opplevelsen du får i dag.


Konklusjon


Google Pixel Watch 2
Google Pixel Watch 2

Product Name: Google Pixel Watch 2

Brand: Google

Offer price: fra 4590

Currency: NOK

Konklusjon

Google Pixel Watch 2 leverer omfattende aktivitet- og helsemåling, alt du behøver av smartfunksjoner, en av markedets beste pulssensorer, og markedets beste Wear OS-opplevelse, til en attraktiv og konkurransedyktig pris.

Der Google Pixel Watch i fjor fremstod som halvferdig og upolert, er årets Pixel Watch 2 den klokken både Fitbit og Google alltid har burde lansere. Google har gjort veldig mye bra, og Wear OS-opplevelsen er sømløs og kan få selv godt vante Apple Watch-brukere til å bli imponert. Det er fremdeles ikke en «perfekt» klokke, og spesielt treningsappen fremstår litt for enkel for de som ønsker en dedikert treningsklokke. De fleste mangler kan til gjengjeld heldigvis veis opp med å laste ned en tredjeparts app som dekker behovet.

Google Pixel Watch 2 fungerer kun med Android, mens Fitbit har fordelen av å være kompatibel med både Android og iOS. Foruten om dette så er Google Pixel Watch 2 alt det Fitbit Sense er, kombinert med alle de gode funksjonene du får fra en ekte smartklokke. Kort sagt; Google Pixel Watch 2 er Fitbit Sense 2 på steroider.

Som produkttester bruker jeg alltid to klokker, hvorav en av klokkene som regel er en Apple Watch. Fra nå av vil Google Pixel Watch erstatte denne store deler av tiden.

Overall
80%
80%

Pros

  • Pent og premium design.
  • Lab vekt.
  • Ligger meget godt på hånden.
  • Lynrask i bruk.
  • Wear OS 4 fungerer utmerket.
  • Responsiv touchskjerm.
  • Omfattende helse- og aktivitetssporing.
  • Meget god pulssensor.
  • Ok GPS-nøyaktighet.
  • Nyttige sikkerhetsfunksjoner.
  • 6 måneder Fitbit Premium inkludert.
  • Alt du trenger av smartfunksjoner (smartvarsler, kontaktløs betaling, musikkstrømming, apper, m.m.).
  • Google Assistant responderer raskt.
  • Mange motiverende aktiviteter og programmer gjennom Fitbit Premium.
  • Den beste Wear OS-opplevelsen på markedet.

Cons

  • Kun en størrelse tilgjengelig.
  • Fremdeles for kort batteritid, og ingen trådløs lading.
  • Svak treningsapp med lite treningsdata.
  • Mange av dataene er låst til Fitbit Premium som er altfor dyrt.

Del gjerne: