Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Pulsklokkene i denne listen gir deg virkelig valuta for pengene – uansett ambisjonsnivå og utgangsnivå!
Enten du har løpt deg gjennom utallige pulsklokke modeller allerede, eller står på trappene til å kjøpe din første pulsklokke, så har de fleste av oss en ting til felles; vi ønsker best mulig produkt, til lavest mulig pris. Det virkelig gledelige er at det i dag er fullt mulig å få en meget god pulsklokke selv i budsjettklassen – da snakker vi rundt 4500 kr, og gjerne godt under.
Undertegnede har jobbet med treningsteknologi, og da spesielt pulsklokker, i over 20 år, og aldri før har vi hatt mer spennende produkter å velge mellom. De «billige» modellene som tidligere kun tilbød de grunnleggende funksjonene, har etter hvert fått avanserte og nyttige treningsverktøy som for få år siden var forbeholdt klokker som kostet det dobbelte.
Etter å ha løpt, svømt, syklet, løftet og gått meg gjennom nærmere 150 ulike pulsklokke- og smartklokke modeller, er de beste modellene plukket ut og listet opp i denne oversikten. De fleste modellene er det skrevet en egen test om, og linker til testene ligger ved produktet. I denne saken nevnes kun det viktigste. Du vil også finne en langt mer omfattende toppliste av de beste pulsklokkene og smartklokkene HER.
Hver pulsklokke som testes blir testet grundig og brukes over lange perioder. Når produsentene kommer med programvareoppdateringer vil klokkene testes på nytt for å se om de aktuelle oppdateringene har endret noe av funksjonaliteten til klokken. På samme måte vil testene oppdateres dersom det er noe viktig som bør fremheves.
Under selve testen over de ulike pulsklokkene finner du mer info om hvordan optisk pulsmåling (OHR) og dagens satellittsporing (GNSS) fungerer. Dette er nyttig informasjon til deg som ønsker å få bedre forståelse for hvordan en pulsklokke registrerer puls og sporing. Ønsker du å lese mer om dette, kan du klikke på linkene under:
Uansett hvilken pulsklokke du ender opp med av de ulike modellene som er nevnt nedenfor, så vil du få en fantastisk god pulsklokke. Her gjelder det å sette seg inn i de ulike modellene for å finne ut hvilken pulsklokke som er best for deg. Forhåpentligvis kan denne testen/guiden hjelpe deg. Ønsker du oversikt over de beste pulsklokkene uavhengig av budsjett, finner du dette i linken under sammen med en oversikt over de beste pulsklokkene for små og tynne håndledd.
- De beste pulsklokkene – Best i test
- Pulsklokker – De beste pulsklokkene for små og tynne håndledd
- Pulsklokker – De beste pulsklokkene for damer
Test av pulsklokker
Beste pulsklokke – BUDSJETT modeller
- Garmin Forerunner 265
- Garmin Forerunner 165
- Garmin Forerunner 255 Music
- COROS PACE 3
- COROS APEX 2
- Garmin Instinct 2 Solar
- Suunto Race S
- Polar Pacer Pro
- Garmin Vivoactive 5
- Garmin Venu 2 Plus
- Huawei Watch GT 4
- Garmin Venu SQ 2 Music
- Apple Watch Series 7
- Garmin Forerunner 55
- Polar Pacer
- Huawei Watch Fit 3
- Polar Ignite 3
Beste pulsklokke – BUDSJETT modeller
Garmin Forerunner 265
*Premium kvalitet til en rå pris!*
NB: Denne koster egentlig langt mer, men har vært på tilbud til rundt 4500 kr.
Garmin Forerunner 255 Music både var og er en fantastisk pulsklokke. Garmin Forerunner 265 er enda råere. Den koster en drøy tusenlapp mer, men så får du også valuta for de ekstra pengene. Her får du nemlig alt fra Forerunner 255 Music, og i tillegg en lekker AMOLED-touchskjerm og den «eksklusive» funksjonen Training Readiness.
I likhet med Fenix 7 kommer Forerunner 265 i to størrelser; 42 mm og 46 mm, der førstnevnte med betegnelsen «S» er minst og lettest. Alle Forerunner 265-modellene kommer med innebygd lagring for musikk og mulighet til å streame musikk via Spotify, samt en rekke smartfunksjoner som kontaktløs betaling, støtte for smartvarsler og en rekke apper som vær, kalender, sol/måne, tidevann, m.m.
Til tross for den fargerike og lyssterke AMOLED-skjermen har klokken lang batteritid på rundt 13/15 dager i smartklokkemodus og opptil 20/24 timer i treningsmodus (gjelder Forerunner 265/265S).
Klokken gir deg et hav av aktivitetsprofiler, en rekke treningsfunksjoner, avansert Trenings- og restitusjonsanalyse, og omfattende helseverktøy som HRV Status og Training Readiness som gir deg verdifull innsikt i hvor godt kroppen din takler stress, og hvor mottakelig den er for trening. Ved hjelp av den gode ELEVATE 4 pulssensoren og en sensorpakke bestående av en Multi-band GNSS chip, barometer, altimeter, gyroskop, akselerometer, kompass og termometer, klarer Forerunner 265 å registrere det meste du foretar deg (og ikke foretar deg) med god nøyaktighet. Den mangler EKG, men kan likevel varsle deg ved unormal puls og høyt stress.
Ellers kan Garmin Forerunner 265 by på videoanimerte treningsøkter, tilgang til en rekke treningsprogrammer og Daglige foreslåtte treningsøkter som sammen fungerer som en personlig trener. Klokken tar hensyn til treningsbelastning, aktivitet og søvn, og anbefaler treningsøkter som sikrer en jevn progresjon.
I tillegg til alt dette får du nyttige funksjoner som støtte for integrert løpskraft og Avansert løpsdynamikk – uten behov for eksterne sensorer.
Ønsker du deg en pulsklokke som er så elegant, så god, og så full av funksjoner at du aldri blir lei av å sveipe gjennom menyene, stirre på de flotte urskivene, eller beundre den fargerike urskiva når indikatoren for pulsen tikker oppover, så er Garmin Forerunner 265 en klar anbefaling.
- Se også: Test: Garmin Forerunner 265
Garmin Forerunner 165 Music
Garmin sin rimeligste løpeklokke i Forerunner-serien har vokst til å bli en fullverdig pulsklokke. Dette er klokken for deg som vil ha god valuta for pengene.
Garmin Forerunner 165 er tilgjengelig i to utgaver; Forerunner 165 Music og Forerunner 165 – begge med den samme 1,2″ AMOLED-skjermen, men kun førstnevnte støtter intern lagring av musikk, og kan strømme musikk via musikktjenester som Spotify/Deezer/Amazon. Music-modellen har også 4 GB lagring for musikk og WiFi for enklere overføring av musikk og oppgradering av programvare. Begge modellene kan brukes til å kontrollere musikken på telefonen.
Garmin Forerunner 165 minner i stor grad om storebroren Garmin Forerunner 265 og leverer det beste av Garmin sine trenings- og helsefunksjoner i en langt rimeligere innpakning. Sammenlignet med Garmin Forerunner 265 mister du blant annet avansert Trenings- og restitusjonsanalyse, støtte for Multisport (Multisport lar deg kombinere flere ulike aktivitetsprofiler i en økt), samt premium-funksjonen Training Readiness, men ellers er de faretruende like.
Den nye AMOLED-skjermen er både lyssterk og fargerik og gjør det enkelt å se skjermen selv i kraftig sollys. Berøringsfunksjonen fungerer utmerket, og sammen med de fem knappene og oppdaterte menyene så er brukeropplevelsen er enkelt og greit upåklagelig. Batteritiden er også god med opptil 12 dager i smartklokkemodus, opptil 19 timer i GPS-modus, opptil 17 timer ved bruk av alle GNSS-systemer, og rundt 7 timer dersom du i tillegg bruker klokken til å strømme musikk.
Begge modellene har en rekke smartfunksjoner som støtte for smartvarsler, kontaktløs betaling via Garmin Pay, tilgang til tredjeparts apper via Garmin Connect IQ Store, sømløs synkronisering med en rekke tredjeparts tjenester, og en sikkerhets- og sporingsfunksjonen som gjør det enkelte å kontakte hjelp eller å la andre spore deg.
Klokken kommer forhåndsinstallert med en rekke aktivitetsprofiler, og leverer meget god GPS-sporing takket være Mutli-band GNSS chipen. For pulsmålinger vil ELEVATE 4-sensoren gi gode pulsmålinger i de fleste situasjoner, og en PulseOx-sensor overvåker oksygenmetningen i blodet. På innsiden finner vi også et barometrisk altimeter (nøyaktige høydemålinger + stormvarsel), akselerometer og kompass.
Av treningsfunksjoner finner vi blant annet PacePro som gir tempoveiledning underveis i økta, Integrert løpskraft og Avansert løpsdynamikk, Intervallfunksjon, Automatisk registrering av sett og repetisjoner under styrketrening, Brødsmuleruting med sving-for-sving veiledning, Tilbake til start, Race Predictor som beregner hvor raskt du er i stand til å gjennomføre distanser som 5 km, 10 km, 21 km og 42 km, m.m..
Forerunner 165 har ikke den samme omfattende trenings- og restitusjonsanalysen som storebroren Forerunner 265 der du får tilbakemelding om treningsbelastning eller treningsstatus, men du får tilbakemelding om treningseffekt (både aerob og anaerob) etter hver økt, samt forventet restitusjonstid. I tillegg byr klokken på den velkjente funksjonen HRV Status som gir deg verdifull innsikt i hvor godt kroppen din takler stress. Alle de viktigste dataene presenteres oversiktlig i enn Morgenrapport som viser deg hvor «klar» du er for å takle dagen.
Ellers får du nøyaktige aktivitets- og helsesporingen som inkluderer blant annet skritt, høydemeter, søvn inkludert søvnfaser og søvnscore, stress, Body Battery (kroppsressurser), kaloriforbruk, estimert VO2-maks nivå, Kondisjonsalder, puls og hvilepuls, oksygenmetning i blodet, hjertevariabilitet (HRV), m.m.. Den lave vekten på 39 gram og slanke profilen (11,6 mm) bidrar til at klokka sitter behagelig på hånden og er nesten umerkelig.
- Full test av klokken finner du her: Test: Garmin Forerunner 165
Garmin Forerunner 165 er kort oppsummert en glimrende pulsklokke til deg som er ute etter en rimelig og allsidig pulsklokke, og som kanskje skal investere i din første skikkelige modell. Forerunner 165 er ikke lenger forbeholdt løpere, men kan brukes til alle former for trening – både inne og ute. Prisen er også konkurransedyktig, og du får Garmin sin velutbygd Connect-plattform på kjøpet.
Garmin Forerunner 165 er kanskje et av årets beste pulsklokke kjøp.
Garmin Forerunner 255 / 255 Music
*Mest for pengene – beste kjøp*
På utkikk etter et klassisk «mest for pengene» kjøp? Ingen annen klokke gir deg en mer komplett pakke enn Garmin Forerunner 255-serien. Her får du 80% av funksjonene fra toppmodellen Forerunner 955 som i tillegg har touchskjerm og kart.
I likhet med Fenix 7 kommer Forerunner 255 i flere størrelser; 41 mm og 46 mm, der førstnevnte med betegnelsen «S» er minst og lettest. Velger du «Music»-utgaven får du i tillegg innebygd lagring for musikk og mulighet til å streame musikk via Spotify. Garmin Forerunner 255S Music veier kun 49 gram, og imponerer med batteritid på rundt 14 dager i smartklokkemodus og opptil 30 timer i treningsmodus.
Klokken gir deg alle nødvendige treningsfunksjoner, avansert trenings- og restitusjonsanalyse, omfattende helseverktøy og en rekke smartfunksjoner. Her finner du både Garmin Pay (trådløs betaling), støtte for smartvarsler, tredjeparts apper (vær, kalender, etc.), sikkerhets- og sporingsfunksjon, m.m..
Med innebygde videoanimerte treningsøkter og tilgang til en rekke treningsprogrammer, fungerer Garmin Forerunner 255S Music nesten som en personlig trener som hjelper deg til å finne toppformen. Klokken tar hensyn til treningsbelastning, aktivitet og søvn, og anbefaler treningsøkter som sikrer en jevn progresjon. Sammenlignet med forgjengeren Forerunner 245 Music får du også støtte for multisport, et barometer for mer nøyaktig høydemåling, og ikke minst måling av løpskraft direkte i klokken.
Uansett om du ønsker en enkel, eller avansert pulsklokke, så er Garmin Forerunner 255S Music et godt valg. Den er enkel i bruk og byr på det aller viktigste av funksjoner.
Viktigste funksjoner:
Fordeler:
- Slank og lett.
- Nøyaktig GPS og god pulsmåling.
- Måling av løpskraft integrert i klokka.
- Plenty av nyttige treningsfunksjoner.
- Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
Ulemper:
- Mangler Training Status.
- Ikke tilgang til Strava Live Segments.
COROS PACE 3
Garmin Forerunner 255 Music gir deg nok den mest komplette pakken i budsjettklassen, men ingen annen pulsklokke gir mer for pengene enn COROS PACE 3. Etter å ha testet over 100 ulike pulsklokke modeller, er det nesten uforståelig å se en pulsklokke som PACE 3 tilby så enormt mye til en så lav pris. COROS PACE 3 koster 2990 kr og har funksjoner som kan konkurrere med en pulsklokke som koster det dobbelte.
Med sine 30 gram er COROS PACE3 er verdenes nest letteste multisportklokke – kun slått av forgjengeren PACE 2 sine 29 gram – og kombinert med den slanke profilen sitter klokken godt på armen. PACE 3 er laget i fiberforsterket polymer og har en 1,2″ stor touch fargeskjerm. Batteritiden er på solide 38 timer i beste GPS-modus, og kan utvides til hele 60 timer ved å justere ned registreringsfrekvensen. I vanlig smartklokkemodus holder den koken i opptil 24 dager.
COROS PACE 3 har fått støtte for multibånd-GPS som gjør den er enda bedre til å levere nøyaktige GPS-målinger, og støtten for brødsmuleruting, tilbake-til-start og nye aktivitetsprofiler som «fjelltur ski, snowboard», mfl., gjør den egnet til langt mer enn kun løping. Gjennom en oppdatering seint høsten 2023 ble klokken i tillegg oppdatert med sving-for-sving veiledning.
COROS PACE 3 gir deg alt du trenger av treningsfunksjoner, til og løpskraft integrert i klokka, men dropper «ekstrafunksjoner» som musikkstrømming, trådløs betaling, kart, etc.. Du får likevel mye annet som blant annet støtte for smartvarsler, innebygd 4 GB lagring for mp3-filer dersom du vil legge inn egen musikk, og mulighet til å kontrollere actionkameraer som GoPro og Insta360.
Nytt for PACE 3 er touchskjermen som sammen med den dreibare kronen og det enkle grensesnittet gjør betjeningen lekende lett, og med et forbedret bakgrunnslys som ikke minst aktiveres automatisk mellom solnedgang og soloppgang, er skjermen lett å se uansett lysforhold. Pulssensoren er også fornyet og gir mye mer reelle målinger enn forgjengeren, og COROS byr på plenty av treningsprogrammer og treningsøkter gratis via nettsiden som du enkelt laster ned til appen og klokken. COROS er åpen for en rekke av de mest populære plattformene, og kan synkronisere øktene direkte til Strava, m.m..
COROS har også oppdatert klokken med funksjoner som inkluderer en løpstest, stressovervåkning og velværesjekk. Velværesjekken er en enkel test som måler flere helseindikatorer, inkludert hvilepuls, HRV, pustefrekvens og mer, og kan brukes hver morgen for å se hvordan disse datapunktene endrer seg over tid. Dette er identisk til Garmin sin Health Snapshot (helsebilde).
For 3000 kr er COROS PACE 3 et kupp. Og om du synes det er hakket for dyrt, så finnes fremdeles COROS PACE 2 til en enda lavere pris.
- Les: Test: COROS PACE 3
COROS APEX 2
*Imponerende byggekvalitet og funksjon til god pris!*
Ønsker du en liten og lett pulsklokke med suveren byggekvalitet, innebygde kart, lang batteritid, et enkelt brukergrensesnitt og en oversiktlig app? COROS APEX 2 imponerer stort, og det til en konkurransedyktig pris på 4490 kr.
COROS APEX 2 er en av få pulsklokker som er i stand til å utfordre Garmins dominans. Siden lanseringen i 2018 har COROS gjort betydelige fremskritt i å forbedre produktene sine, og APEX 2 er intet unntak. Klokken er robust, tilbyr en 1,2″ lettlest skjerm, er produsert i materialer som titanium og saffirglass, og er designet for å tåle ekstreme temperaturer og forhold. Brukergrensesnittet er enkelt og greit, med en stor digital krone for å bla gjennom widgets og menyer, og en berøringsskjerm for enkel betjening.
To av COROS sine styrker er lang batterilevetid og nøyaktig GPS. Sammenlignet med storebroren APEX 2 Pro, mangler denne multiband-GNSS som åpner for å ta i bruk flere frekvenser fra flere satellitter samtidig, men du får fremdeles Multi-GNSS (mulighet for å motta signaler fra opptil 5 GNSS systemer) og svært presis satellittsporing. Der APEX 2 Pro leveres med forhåndsinstallerte kart og tilgang til gratis kart fra hele verden tilgjengelig gjennom COROS-appen, må du selv laste de ned til APEX 2 (noe som er veldig enkelt).
APEX 2 tilbyr avansert trening og restitusjonsanalyse gjennom EvoLab-plattformen, samt et utvalg av treningsøkter og programmer for styrketrening, løping, sykling og svømming. Klokken sporer aktivitet døgnet rundt, inkludert skritt, kalorier, estimert avstand/høyde, hjertefrekvens, blodoksygenmetning og søvn.
COROS har også oppdatert klokken med funksjoner som inkluderer en løpstest, stressovervåkning og velværesjekk. Velværesjekken er en enkel test som måler flere helseindikatorer, inkludert hvilepuls, HRV, pustefrekvens og mer, og kan brukes hver morgen for å se hvordan disse datapunktene endrer seg over tid. Dette er identisk til Garmin sin Health Snapshot (helsebilde).
Av smartfunksjoner får du musikkontroll, smartvarsler og kamerakontroll, samt widgets for vær, kalender og mer.
Du får ingen trådløs betaling, mulighet for å streame offline musikk via Spotify eller sving-for-sving veiledning under navigeringen, men COROS APEX 2 er uansett en flott totalpakke til en meget konkurransedyktig pris. Og ikke minst; COROS oppdaterer stadig klokkene sine med nye funksjoner, så du er nærmest garantert en klokke som bare blir bedre med tiden.
- Les test: Test: COROS APEX 2 Pro og COROS APEX 2
Garmin Instinct 2 Solar
Garmin Instinct 2 Solar skiller seg litt fra en tradisjonell pulsklokke og retter seg mot deg som ønsker en klokke med lang batteritid, gode outdoor-funksjoner, og suveren byggekvalitet. Garmin Instinct 2 Solar er laget for å tåle juling – mer enn både Bruce Willis i Die Hard-filmene og Sylvester Stallone som Rocky Balboa. Klokken er MIL-STAD-810G sertifisert og laget for å motstå ekstreme temperaturer, støt og slag, og er vanntett ned til 100 meter.
Instinct 2 kommer i to størrelser; 40 mm og 45 mm, og benytter en transflektiv svart-hvitt skjerm. Det spesielle er den lille «ekstra-skjermen» i høyre hjørne som kan settes opp til å vise et eget datafelt, retningsangivelser, etc.. Skjermen ser kanskje liten og kjip ut, men er overraskende lett å lese utendørs. Det mest unike er batteritiden som nærmest er evigvarende dersom du kun bruker den som smartklokke og den får sin dose sollys hver dag. I normal bruk med trening/aktivitet hver dag, vil du fremdeles kunne gå en hel måned uten å lade.
Tidligere var Garmin Instinct forbeholdt friluftsentusiasten, men nå appellerer den til alle typer brukere. Her får du viktige verktøy som brødsmuleruting, navigasjon, tilbake til start, kompass, barometer med stormvarsel, m.m.. Klokken er også kompatibel med Garmin Explore og Basecamp slik at du kan planlegge turene dine på mobilen eller en PC.
Instinct 2 har også egne praktiske funksjoner for jegere og fiskere som gjør det enkelt å markere ulike posisjoner, antall fisk du har fanget, m.m.. Hundeeiere kan bruke klokken sammen med hundesporingsenhetene i Alpha-serien.
Instinct 2 Solar leverer et hav at treningsfunksjoner (løpskraft direkte fra håndleddet, intervaller, avanserte treningsplaner, Virtuell Partner, integrert løpskraft, m.m.), avansert trenings- og restitusjonsanalyse, omfattende aktivitets- og helsesporing, en god pulssensor, nøyaktig GPS, samt trådløs betaling, musikkontroller og støtte for smartvarsler.
Garmin Instinct 2 er på mange måter en «Garmin Fenix 7 Light», men uten kart, touchskjerm og de mest avanserte treningsfunksjonene. Til gjengjeld får du enda bedre batteritid og byggekvalitet.
- Les også: Test: Garmin Instinct 2 Solar
Er du ute etter en litt mer spesiell klokke med de samme funksjonene, med i tillegg analoge urvisere? Da bør du sjekke ut Garmin Instinct Crossover. Test finner du her: Test: Garmin Instinct Crossover
Viktigste funksjoner:
Fordeler:
- Solid byggekvalitet og supertydelig skjerm.
- Nøyaktig pulssensor og GPS.
- Enorm batteritid!
- Garmin Pay på «Solar modellene».
Ulemper:
- Mangler støtte for streaming av musikk.
- Designet er ikke for alle…
Suunto Race S
Suunto Race S er en avansert og rimelig multisportklokke som tilbyr omfattende funksjoner for trening og daglig helsesporing, kombinert med et brukervennlig design og god nøyaktighet. Race S markerer et betydelig comeback for Suunto ved å blande høy funksjonalitet med god valuta for pengene og setter en ny standard i segmentet.
Suunto Race S ble lansert mindre enn ett år etter den originale Suunto Race, og imponerer med en rekke nye funksjoner, forbedret nøyaktighet og lavere pris. Suunto har tidligere hatt utfordringer med innovasjon og presisjon, men Race S viser at selskapet er tilbake med et kvalitetsprodukt. Sammenlignet med storebroren Suunto Race, så er Race S mindre, lettere, benytter kun Gorilla Glass istedenfor safirglass, og er sertifisert til å tåle 50 m vanndybde vs. 100 m.
Suunto har definitivt truffet på designet. Race S måler 45 x 45 x 11,4 mm, har en 1,32-tommers AMOLED-skjerm, veier kun 60 gram, og er behagelig å bære både til daglig bruk og trening. Skjermen har høy pikseltetthet for klarhet under krevende forhold og kan settes til alltid-på-modus. Kombinasjonen av berøringsskjerm og digital krone gjør navigering enkel og rask, samtidig som den kraftigere prosessoren og det oppgraderte brukergrensesnittet gjør hele brukeropplevelsen uendelig mye raskere og bedre enn på tidligere modeller.
Suunto Race S tilbyr inntil 13 dager batteritid i smartklokkemodus, og opptil 30 timer med maksimal GPS-nøyaktighet. Ladingen er lynrask, og du har fullt batteri på under en time.
En ny optisk pulssensor gir bedre nøyaktighet for pulsmålinger under trening og i 24/7 overvåkning. Race S overvåker daglige aktiviteter som skritt, kalorier, hjertefrekvens og søvnkvalitet, og tilbyr stress- og restitusjonsstatus. Kvinner har mulighet til å logge menstruasjonssyklus. Presisjonen på pulsmålingene og aktivitetsmålingene er ikke helt på nivå med klokkene fra Garmin og Apple, men førstnevnte har i det minste blitt mye bedre.
Suunto har alltid hatt et stort fokus på multisport, og og klokken støtter over 95 forhåndsinstallerte sportsprofiler med mulighet til å opprette egne. Av treningsfunksjoner finner vi auto-pause, målbasert trening og intervalltrening via Suunto App. Klokken gir taletilbakemelding gjennom trådløse ørepropper og viser Strava Live Segmenter for Strava Premium-brukere. Den kan beregne løpskraft uten ekstern sensor, men mangler Avansert løpsdynamikk.
Nyheten Suunto Climb Guidance hjelper med å optimalisere klatringer ved å bruke GPS og barometriske målinger for å gi nøyaktig høydeinformasjon og tilpassede råd. Når ruten planlegges i Suunto App, vises høydeprofilen med fargekategorisering av bratthet, som også er synlig på klokken under navigering.
Klokken tilbyr også personlig tilbakemelding på treningsbelastning og progresjon gjennom Suunto Coach AI og samarbeider med TrainingPeaks for omfattende analyse.
Suunto Race S gratis terrengkart med globale varmekart, værvarsler og et barometer for høydeavlesninger og stormvarsler. Med støtte for Multi-GNSS og Multiband-GPS sikres nøyaktige målinger selv i krevende terreng. Suunto Race S kombinerer GPS og barometrisk informasjon med FusedAlti-teknologi for presis høydemåling. Klokken finner satellitter raskt og lar deg enkelt laste opp ruter for sving-for-sving navigering fra Suunto App, Komoot og andre apper.
SuuntoPlus-plattformen utvider Suunto-klokkens funksjonalitet med over 50 apper og guider, utviklet av både Suunto og tredjeparts aktører, som kan legges til via Suunto App. Appene, som Climb og TrainingPeaks, fungerer som verktøy under trening, mens guidene gir veiledning gjennom treningsøkter. En stor begrensning er at bare én funksjon kan brukes om gangen (velg mellom å benytte to ulike apper samtidig, eller en guide og en app), noe som er mindre fleksibelt enn hos mange konkurrenter. I tillegg kreves det manuell deaktivering av apper og guider etter hver økt, noe som gjør bruken mindre intuitiv.
Av smartklokkefunksjoner finner vi støtte for smartvarsler, musikkontroll, alarm, stoppeklokke, nedtellingstidtaker, værvarsel og lommelykt (setter skjermen til full styrke). Den mangler funksjoner som kontaktløs betaling og offline musikkstreaming.
- Les også: Test: Suunto Race S
Suunto Race S kombinerer funksjonalitet, design og verdi for pengene, og er sannsynligvis den beste klokken fra Suunto til dags dato. Den konkurransedyktige prisen og omfattende funksjonssettet gjør Race S til et meget godt kjøp.
Polar Pacer Pro
Polar Pacer Pro er «laget med løperen i fokus» og passer like godt til nyfrelste løpere som erfarne. For til tross for den relativt lave prisen på 3499,-, så er Polar Pacer Pro en fullverdig multisportklokke. Det vil si, denne klokken er perfekt for deg som liker å ta deg en løpetur eller to i uken, sykle til jobben, logge yoga-timer eller styrkeøkter, men Polar Pacer Pro kan også glatt ta deg gjennom en full Ironman.
Polar Pacer Pro tilbyr det meste av Polar sine avanserte treningsfunksjoner, være seg treningsverktøy som trenings- og restitusjonsanalyse, eller aktivitets- og søvnsporing. Det flotte designet gjør også at du ikke trenger å grue deg på å bære klokken døgnet rundt, noe som igjen gjør at du vil få maksimalt ut av klokken etter hvert som den lærer deg å kjenne. Polar sørger også for å veilede deg til riktig form ved hjelp av trenings- og restitusjonsanalysen Training Load Pro.
Klokken byr på en rekke formtester som hjelper deg å estimere VO2–maks og ytelsesnivået, flere smarte treningsfunksjoner (Det viktigste er kanskje Strava Live Segments og integrert løpskraft), sving-for-sving brødsmuleruting og god batteritid. Pacer Pro har også en nyere og raskere prosessor enn de dyrere Vantage V2 og Grit X Pro, samt en tydeligere skjerm.
Polar Pacer Pro har verken kart, betalingsfunksjon (kan bruke Polar betalingsreim), eller støtte for streaming av musikk, men klokken fungerer som musikkontroller og støtter smartvarsler.
Polar Pacer Pro gir deg nesten alt fra den tidligere toppmodellen Polar Vantage V2, bortsett fra Recovery Pro som strengt talt ikke er veldig nødvendig ettersom klokken har andre overlappende funksjoner.
- Les full test av Polar Pacer Pro her
Viktigste funksjoner:
Fordeler:
- Slank og lett.
- God GPS.
- Måler løpskraft rett fra klokka.
- Omfattende aktivitets- og søvnanalyse.
- Strava Live Segments.
Ulemper:
- Ingen mulighet for streaming av musikk.
- Mangler kart.
- Ingen betaling.
Garmin Vivoactive 5
Med tanke på hvor mye du får for prisen på 3749 kr, så er det vanskelig å komme utenom Garmin Vivoactive 5. Dette er kort oppsummert en «Garmin Venu 3 Lite» med en litt enklere byggekvalitet, forrige generasjon pulssensor, mangel på høyttaler/mikrofon og enkelte aktivitetsprofiler, samt to i stedet for tre knapper, men ellers er det ikke mye som skiller de. Merk at i stedet for to å komme i to størrelser som sin forgjenger (40 mm og 45 mm), kommer Garmin Vivoactive 5 i kun en «mellomstørrelse» på 1,2″.
Vivoactive 5 er oppgradert med den samme flotte AMOLED-skjermen som Venu 3 og får nå alt av animasjoner og farger til å fremstå langt penere enn tidligere. Brukergrensesnittet er oppdatert for enklere navigering, og den slanke/diskre størrelsen på 42,2 mm i diameter, tykkelsen på 11,1 mm og lave vekten på 36 gram, bidrar til at klokken ligger godt på hånden. Batteritiden er også god med opptil 11 dager i smartklokkemodus (5 dager i alltid på-modus), og opptil 21 timer med GPS.
Garmin Vivoactive 5 har det meste for deg som ønsker en pulsklokke som i stor grad skal brukes for å overvåke viktige aktivitet- og helseparametre, samtidig som den fungerer godt til hverdags og trening. Vivoactive 5 har ikke like mange avanserte treningsfunksjoner, eller den samme trenings- og restitusjonsanalysen som Forerunner-/Fenix- og epix, men den måler blant annet hjertevariabilitet, HRV Status, stressnivå, Body Battery (kroppsressurser), oksygenmetningen i blodet, søvn og søvnfaser (også en egen søvn trener), samt gir deg sikkerhets- og sporingsfunksjonen som gjør det tryggere og trene alene. Nyttige verktøy som Health Snapshot gjør det enkelt å få et raskt overblikk over egen helse i løpet av 2 minutter
I motsetning til Venu 3S benytter Vivoactive 5 forrige generasjon pulssensor – en sensor som ikke er i stand til å utføre EKG-målinger dersom Garmin i fremtiden skulle åpne for dette (Venu 3 har det allerede i USA). Klokken kan likevel varsle ved unormalt høye puls- og stressverdier slik at du kan ta grep om er betydningsfull for helsen din.
Av nyttige smartfunksjoner finner vi kontaktløs betaling gjennom Garmin Pay, offline streaming av musikk via Spotify eller Deezer, støtte for smartvarsler, besvare/avvise samtaler, nedlasting av apper gjennom Garmin IQ Store, musikkontroller, sikkerhets- og sporingsfunksjon, og en enkel lommelykt-funksjon som booster lyset på skjermen.
Ellers byr Vivoactive 5 på mer enn 30 ulike aktivitetsprofiler (inkludert egne profiler for rullestolbrukere), automatisk treningsstart, tilgang til mer enn mengde treningsøkter og treningsprogrammer via Garmin Connect og tilgang til dynamiske treningsprogrammer gjennom Garmin Coach (endrer seg basert på formen din). Vivoactive 5 mangler de animerte treningsøktene fra Venu 3, men viser et muskelvarmekart som indikerer hvilke muskler de ulike øvelsene trener. Ellers får du en meget nøyaktig GPS og god pulssensor.
Garmin Vivoactive 5 tilbyr så mye, fungerer så bra, og koster såpass lite at dette i mine øyne er en av de beste klokkene Garmin har lansert på lang tid. Det er også den rimeligste pulsklokken som tilbyr funksjonen HRV Status. Er du primært ute etter god allround-klokke som fungerer like godt som en smartklokke i hverdagen, så er Garmin Vivoactive 5 er godt valg. Ønsker du en klokke primært til bruk for trening og vil ha «flest mulig funksjoner til lavest mulig pris» – velg Garmin Forerunner 255S Music.
- Les også: Test: Garmin Vivoactive 5
Garmin Venu 2 Plus
Garmin Venu 2 Plus følger opp salgssuksessen til Garmin Venu 2 og gjør klokken enda litt smartere ved å introdusere støtte for taleassistent, en innebygd høyttaler og mikrofon, samt et nytt og bedre design. Til tross for at den allerede har blitt erstattet av den nyere Garmin Venu 3, så er den fremdeles en meget god pulsklokke til en god pris.
Venu-linjen var et friskt pust i pulsklokke familien til Garmin da den ble introdusert for første gang i 2019, og skilte seg ut med en nydelig, fargerik AMOLED-skjerm og en rent design. Den premium designet bevarer den fremdeles – om ikke bedre, og klokken betjenes i hovedsak med touch, men har i tillegg tre knapper for å gjøre betjeningen enklere. Venu 2 Plus er det nærmeste du kommer en smartklokke fra Garmin, og har støtte for smartvarsler, apper, urskiver, værtjenester, etc., musikk via Spotify/Deezer, samt kontaktløs betaling gjennom Garmin Pay.
Den største salgsargumentet for Venu 2 er den innebygde taleassistent, høyttaleren og mikrofonen. Hold inne den midterste knappen for å aktivere taleassistenten på telefonen (enten Siri, Bixby eller Google Assistant). Høyttaleren kan også brukes for å spille av musikk på klokken, eller for å gjennomføre telefonsamtaler (må være tilkoblet mobilen). Lyden er overraskende god.
Mens forgjengeren Garmin Venu 2 kom i to ulike størrelser; Garmin Venu 2s (40 mm) og Garmin Venu 2 (45 mm), kommer Venu 2 Plus i kun en størrelse på 43 mm. Batteritiden er hele 9 dager i smartklokkemodus og opptil 24 timer i GPS-modus uten musikk. Batteritiden reduseres til 3-4 dager med aktivt bruk dersom du benytter «alltid på-modus».
ELEVATE 4.0 pulssensoren og GNSS-chipen sørger for nøyaktige data, og klokken holder oversikt over aktivitetsnivået og helsen din døgnet rundt. Du kan også velge blant et hav av aktivitetsprofiler, og en mengde treningsøkter og programmer demonstrert med animerte videoer direkte på skjermen,
Garmin Venu 2 Plus måler blant annet puls, kalorier, stress, kroppsressurser, oksygenmetningen i blodet, samt gir deg sikkerhets- og sporingsfunksjonen som gjør det tryggere og trene alene. Nyttige verktøy som Health Snapshot og Kondisjonsalder gjør det enkelt å få et raskt overblikk over egen helse og treningstilstand, mens Garmin Coach og Daglige treningsforslag hjelper deg til å trene bedre ved å gi daglige treningsøkter basert på din dagsform.
Viktigste funksjoner:
Fordeler:
- Nydelig AMOLED-skjerm. Enkel betjening.
- Trådløs betaling, smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, taleassistent, høyttaler og mikrofon.
- Nøyaktig GPS, pulssensor og aktivitetsmåling.
- Sikkerhets- og sporingsfunksjon.
Ulemper:
- Mangler avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
- Ikke kompatibel med Strava Live Segments.
- Ingen brødsmuleruting eller sving-for-sving navigering.
Huawei Watch GT 4
Den koster under 3000 kr, men leverer funksjoner og kvalitet til å forsvare en langt høyere pris. Huawei Watch GT 4 er selskapets beste smartklokke til nå.
Huawei Watch GT 4 kommer i to designvariasjoner: Huawei Watch GT 4 46 mm kommer i et nytt oktagonalt og litt røft utseende, og Huawei Watch GT 4 41 mm med elegant et slankere og mer stilrent design. Begge modellene har den samme lekre og lyssterke AMOLED-skjermen og det samme enkle brukergrensesnittet der klokken betjenes med en kombinasjon av sveip/touch og en stor digital krone og en enkel knapp på høyre side.
Det som virkelig skiller klokken fra konkurrerende merker er den lange batteritiden. Huawei Watch GT 4 46 mm kan holde det gående i opptil 2 uker på en enkelt lading, og Huawei Watch GT 41 mm kan holde ut opptil 7 dager. Merk at estimatene er med «hev for å vekke skjerm», og batteritiden er omtrent en tredjedel med «alltid på skjerm».
Huawei Watch GT 4 byr på omfattende aktivitets- og treningssporing, og en ny og oppgradert TruSeen 5.5+ pulssensor sørger for at både pulsmålingen og den generelle aktivitetsmålingen er jevnt over god, foruten om søvnmålingen som er noe upresis. Klokken har også en ny multiband-GNSS, selv om denne ikke imponerer veldig. Ellers måler Watch GT 4 blant annet skritt, distanse, høydemeter, kaloriforbruk, puls, hvilepuls, oksygenmetning, Hudtemperatur, stress, søvn (med søvnstadier + snorkelyder) og søvnpustefrekvens.
Watch GT 4 kan overvåke hjerterytmen din 24/7, samt gi beskjed/varsel ved både for høye/lave pulsverdier og stressnivåer. Klokken kommer med over 100 ulike aktivitetsprofiler hvorav flere av disse gir mulighet til å velge ulike innstillinger som for eksempel påminnelser, trene etter ulike mål (tid, distanse, kalorier), intervalltrening eller Smart følgesvenn. Du kan også synkronisere øktene til Apple Health og Strava, og du får avansert trenings- og restitusjonsanalyse, dynamiske løpeprogrammer, avansert løpedata som inkluderer sanntidsvurdering av løpeteknikk, «Tilbake til start»-funksjon ved hjelp av brødsmuleruting og en løpsindeks (RAI) som estimerer hvor raskt og effektivt du løper.
Klokken støtter både Android og iOS og har støtte for smartvarsler (Android-brukere kan besvare meldinger med forhåndsskrevne meldinger), mulighet til å kontrollere musikken på telefonen, små apper som værmelding, lommelykt, kamerakontroll, etc., og ikke minst en innebygd mikrofon og høyttaler som kan brukes til å utføre samtaler når du er tilkoblet telefonen, eller lytte til musikk. Det er ingen støtte for kontaktløs betaling eller streaming av musikk, men du kan legge inn mp3-filer på klokken. Kvaliteten på mikrofonen er absolutt godkjent.
Kort oppsummert er Huawei treffer Huawei Watch GT 4 10/10 når det kommer både til materialvalg og kvalitet, og batteritiden løper i sirkel rundt konkurrentene. Huawei Watch GT 4 vil ikke erstatte en dedikert multisportklokke for deg som er lidenskapelig opptatt av trening, men den gjør en god jobb for deg som ønsker en elegant og sporty klokke som kan brukes til både hverdag og trening.
De mange funksjonene og kvaliteten du får til under 3000 kr, veier godt opp for manglene, og slik sett fremstår Huawei Watch GT 4 som den best balanserte klokkene fra Huawei til nå.
Viktigste funksjoner:
Fordeler:
- Eksklusivt og flott design med flott skjerm.
- Enkelt brukergrensesnitt. Lynraske menyer.
- Lang batteritid og rask lading.
- Omfattende helse- og aktivitetssporing.
- Flere nyttige treningsfunksjoner (intervaller, smart følgesvenn, varsler for puls- og hastighetssoner).
- Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
- Mikrofon og høyttaler lar deg prate via klokken, eller lytte til musikk.
Ulemper:
- Fremdeles ingen kontaktløs betaling eller musikktjeneste.
- Kun så som så GPS.
- App Gallery har få nyttige apper.
- Unøyaktig Søvnmåling.
- Navigerings-funksjoner er veldig grunnleggende.
Garmin Venu SQ 2 / SQ 2 Music
Har du alltid drømt om en smartklokke ala Apple Watch, men liker bedre Garmin sin «Connect plattform» med alt det innebærer? Og ikke minst bedre batteritid? Da er Garmin Venu SQ 2 er gjort alternativ. Garmin Venu SQ 2 er en ekte hybridklokke og gir deg både nyttige trenings- og smartfunksjoner.
Utseendemessig ligner den Apple Watch med sin firkantede form, og den 1,4″ store AMOLED-touchskjermen gir plass til mye info på skjermen på en gang og er enkel å betjene (touch + 2 knapper). Batteritiden løper i sirkel rundt Apple Watch (opptil 11 dager i smartklokkemodus og opptil 26 timer i GPS-modus), og med nærmere 30 ulike aktivitetsprofiler er du garantert å finne noe som passer deg. Venu SQ2 kan også gjenkjenne og registrere ulike styrkeøvelser.
ELEVATE 4 pulssensoren gir gode pulsmålinger, og GPS-en er presis og stabil. Aktivitetsmålingen er omfattende og god, og Venu SQ 2 Music kjenner deg antageligvis bedre enn du gjør selv. Kombiner de avanserte helse – og treningsfunksjonene, smartklokkefunksjoner som trådløs betaling, smartvarsler, støtte for tredjeparts apper, trådløs strømming av musikk via Spotify/Deezer, og ikke minst den gode batteritiden, og Garmin Venu SQ 2 Music er en klar anbefaling til de beste pulsklokke kjøpene i sin prisklasse.
- Les også: Test: Garmin Venu SQ 2 Music
Viktigste funksjoner:
Fordeler:
- Stor og lettlest AMOLED-touchskjerm.
- Musikkstreaming, trådløs betaling, smartvarsler, widgets/apper.
- God batteritid.
- Nøyaktig pulsmåling og GPS.
- Omfattende helsefunksjoner.
Ulemper:
- Ingen brødsmuleruting eller sving-for-sving navigering.
- Teller ikke trapper/etasjer.
- Ingen lyd ved varsling, kun vibrering.
Apple Watch Series 7
Apple Watch Series 7 er først og fremst en smartklokke, men imponerer så stort når det kommer til treningsfunksjoner at den på mange måter kan erstatte en avansert pulsklokke. Kort oppsummert kan man egentlig si; «Apple Watch Series 7 sin eneste begrensning ligger i batteritiden».
Apple Watch Series 9 ble lansert høsten 2023, men det er ingen enorm endringer fra Watch Series 7 (som nå selges til redusert pris) ettersom de fleste nyheten ligger i programvaren watchOS 10. Modellen kommer i to størrelser, 41 mm og 45 mm, og byr på en nydelig og lettlest skjerm. Betjeningen foregår via en dreibar krone, en ekstra knapp, og ellers ved hjelp av touch. Alt skjer silkeglatt og uten problemer, og gjennom App Store får du tilgang til apper for alt mulig.
Pulsmålingen på Apple Watch Series 7 er så nøyaktig at jeg i flere tilfeller har stolt mer på klokken enn på dedikerte pulssensorer/pulsbelter. Apple Watch Series 7 er også i stand til å utføre EKG-målinger, scanne for AFib, måle hjertevariabilitet og oksygenmetning i blodet, samt varsle ved unormal hjerterytme.
Investerer du noen kroner (65,-) i appen WorkOutDoors, forvandler du klokken til en fullverdig multisportklokke med kart og alle mulige funksjoner for tilpasning. Apple Watch Series 7 fungerer også godt til svømming, og så lenge batteritiden holder, kan du fint bruke Apple Watch til triatlon. Begrensningen ligger i batteritiden… Apple oppgir 18 timer med «vanlig bruk», men erfaringen tilsier heller 1,5 dag. Med spareblussmodus kan du fint bruke klokken i to dager uten å lade, og heldigvis er den nye hurtigladingen veldig rask.
I tillegg til å fungere som en pulsklokke får du alle de andre smartklokkefunksjonene Apple Watch Series 7 har å by på; som et hav av apper, enkelt brukergrensesnitt, tett integrasjon med Apple-produkter, betaling, streaming av musikk via Spotify, synkronisering mot Strava, og selvfølgelig LTE-tilkobling (mulighet til å sende/motta meldinger og telefonsamtaler) dersom du velger utgaven med dette. m.m.. Dog er dette en klokke som definitivt er rettet mot Apple-brukere, og er du i Android-leiren bør du se etter noe annet.
Er du ute etter en rimelig og allsidig smartklokke/pulsklokke, er Apple Watch Series 7 et godt kjøp – i hvert fall hvis du får den på tilbud nå som den allerede er to år gammel.
- Les også: Test: Apple Watch Series 7
Viktigste funksjoner:
Fordeler:
- Rask og god brukeropplevelse.
- watchOS byr på mange nyttige funksjoner.
- Måler EKG, oksygenmetning, hjertevariabilitet, respirasjonsrate.
- Markedets mest nøyaktige pulssensor.
- Streaming av offline spillelister fra Spotify, Apple Music og ulike podcast tjenester.
- Med riktige tredjepartsapper blir AW7 en fullverdig multisportklokke.
Ulemper:
- Begrenset batteritid.
- Avhengig av at et familiemedlem eier en iPhone.
- Apple har ingen god plattform for å fortelle deg hvor godt restituert du, og når du er klar til å trene.
Garmin Forerunner 55
Garmin Forerunner 55 er selskapets rimeligste pulsklokke (foruten om forgjengeren Forerunner 45) og regnes som «light modellen» i Garmin sin serie av løpeklokker. For enkelte er det kanskje overraskende, men her får du faktisk en veldig god pulsklokke til prisen på drøye 2000 kr.
Garmin Forerunner 55 er liten og lett, leverer gode puls- og GPS målinger, samt det meste du trenger av grunnleggende treningsfunksjoner. De «største» manglene er støtte for trådløs betaling og streaming via Spotify.
Av treningsfunksjoner kan Forerunner 55 skilte med flere fine intervallfunksjoner, daglige treningsforslag, PacePro, estimert sluttid på forhåndsdefinerte distanser, VO2–maks beregner, restitusjonstid, samt sikkerhets- og sporingsfunksjon for å nevne noe. Klokken støtter smartvarsler, mulighet for å laste ned enkle apper fra Connect IQ, styre musikken fra telefonen (ingen streaming), varsle deg om unormal hjerterytme, spore aktiviteten din døgnet rundt (med god presisjon), samt holde oversikt over kroppsressurser, stress, mm..
Alt i alt er Garmin Forerunner 55 en fin pulsklokke for deg som ønsker en enkel og god pulsklokke til å kontrollere trening og aktivitet. Den er enkel i bruk, men du vokser ikke ut av den med det aller første. Ønsker du er pålitelig klokke som «bare gjør jobben med å måle puls, distanse og hastighet» under trening, så er Garmin Forerunner 55 et godt kjøp. Bare husk at skjermen er ganske liten.
Viktigste funksjoner:
Fordeler:
- Liten, lett og god batteritid.
- Nøyaktig aktivitetsmåling.
- Intervallfunksjon, PacePro, Sluttid, VO2-maks beregner.
- Daglige foreslåtte treningsøkter basert på dagsform og treningstilstand.
Ulemper:
- Ikke kompatibel med Strava Live Segments.
- Ingen betaling- eller streamingfunksjon.
- Teller ikke trapper/etasjer.
Polar Pacer
Polar Pacer er en rimelig og godt utstyrt multisportklokke og tilbyr det meste av Polar sine viktigste treningsfunksjoner, avansert trenings- og restitusjonsanalyse, samt aktivitets- og søvnsporing. Designet er enkelt, og klokken er så tynn og lett at den nesten ikke merkes på armen. Batteritiden er god nok til rundt 35 timer med trening sammenhengende, men kan utvides til 100 timer mot redusert nøyaktighet. Klokken er enkel å betjene takket være fem knapper, men den mangler touchskjermen fra toppmodellene.
Polar Pacer har ikke like mange funksjoner som sin storebror Polar Pacer Pro, men har til gjengjeld fått de samme oppgraderingene som en lettlest og god skjerm MIP-skjerm), en dobbelt så rask prosessor som sørger for raskere menyer, raskere lading, samt en oppdatert og mer nøyaktig GNSS-chip (mer nøyaktig GPS).
Du kan velge blant over 130 ulike aktivitetsprofiler og nyttige treningsfunksjoner som energipåminneren FuelWise, Løpstempo som hjelper deg å holde en jevn hastighet på en bestemt distanse, samt Energy Sources som gir detaljert innsikt i hvilke energikilder som er brukt, «Tilbake til start» og Strava Live Segments. Sammenlignet med Polar Pacer Pro mangler den Hill Splitter, Brødsmuleruting med sving-for-sving navigering, Barometerisk høydemåler (gir mer nøyaktig høyde), kompass og den innebygde kraftmålingen (løpskraft) som eliminerer behovet for eksterne sensorer.
I Polar Flow appen får du oversikt over alt klokken registrerer, og ved hjelp av Training Load Pro hjelper klokken deg å forstå om du trener produktivt eller ikke. Du kan planlegge treningsøkter og synkronisere de til klokken, eller melde deg på ulike løpeprogram. FitSpark-funksjonen gir deg daglige treningsforslag basert på treningstilstand og dagsform. FitSpark tar høyde for både trening, aktivitet og søvn.
Polar Pacer har verken kart, betalingsfunksjon (kan bruke Polar betalingsreim), eller støtte for streaming av musikk, men klokken fungerer som musikkontroller og støtter smartvarsler.
Polar Pacer leverer nok en god pulsklokke fra Polar, og er et godt kjøp for deg som ønsker å komme i gang med løpingen. Det spares inn på materialer, noen treningsfunksjoner som blant annet fraværet av løpskraft integrert i klokka, og ikke minst støtte for ruteimport og brødsmuleruting, men det er også hovedgrunnen til at Pacer er 500 kr rimeligere enn storebror Pacer Pro.
- Les full test av Polar Pacer her
Viktigste funksjoner:
Fordeler:
- God byggekvalitet. Slank og lett.
- God GPS.
- Omfattende aktivitets- og søvnanalyse.
- FitSpark gir deg daglige treningsøkter basert på treningstilstand og dagsform.
- Polar Løpeprogrammer hjelper deg å trene riktig mot kjente løpedistanser.
- Smartklokkefunksjoner: Smartvarsler, musikkontroller, værmelding.
Ulemper:
- Ingen betaling.
- Savner touchskjerm.
- Mangler løpskraft og brødsmuleruting.
Huawei Watch Fit 3
Huawei Watch Fit 3 er Huaweis peneste og mest brukervennlige aktivitetsmåler til nå. Klokken er kun 9,9 mm tykk og veier beskjedne 26 gram.
Den 1,82″ store AMOLED-skjermen er lett å lese uansett lysforhold, og klokken er generelt lynrask i bruk. Batteritiden imponerer med rundt 7 dager ved normal bruk (4 dager med alltid-på-skjerm), og ladingen går lynraskt.
Watch Fit 3 tilbyr en rekke smarte funksjoner som varsler, musikkontroll og apper, selv om den mangler avanserte funksjoner som musikk-streaming og taleassistent. Aktivitets- og helsesporing er derimot svært omfattende, med over 100 treningsprofiler, innebygd GPS og detaljerte analyser av trening og søvn.
Sensordataene fra den nyeste pulssensoren TruSeen 5.5+ er jevnt over nøyaktige, og du kan også koble til en ekstern pulssensor for enda mer presise målinger. Klokken gir også veiledede treningsøvelser via animerte figurer og taleveiledning.
Selv om Huawei til tider bruker store ord, leverer Watch Fit 3 solid kvalitet og funksjonalitet til en fornuftig pris. Den er et godt alternativ for de som ønsker en heldekkende aktivitetsmåler uten å måtte betale skyhøye priser.
Polar Ignite 3
Polar Ignite 3 banet veien for en ny æra for Polar. Ignite 3 var den første pulsklokken med en fargerik AMOLED-skjerm, og kombinert med et pent design, lav vekt og høy bærekomfort, er den nesten som en moteklokke å regne. Ignite retter seg mot «trening og velvære«, og inkluderer de viktigste treningsfunksjonene fra selskapets toppmodeller.
Polar Ignite 3 byr enkel betjening takket være en stor og god touchskjerm + en knapp, raske og oversiktlige menyer, og en god og forståelig app. Batteritiden er på godkjente 5 dager i smartklokkemodus, og inntil 30 timer i treningsmodus.
Klokken måler distanse og høyde med ok presisjon, og Polar Precision Prime pulssensoren er blant de beste på markedet. Med over 150 ulike sportsprofiler å velge mellom, finner du garantert en aktivitet som passer deg, og skjermen med datafelter kan enkelt tilpasses i Polar Flow appen. Med FitSpark vil klokken hver morgen gi deg daglige tilpassede treningsøkter (3-5 veiledede økter) basert på dagsform og treningstilstand.
Polar Ignite 3 er ikke supersmart, men støtter smartvarsler, lar deg styre musikken rett på fra klokken, viser værmeldingen, og lar deg velge mellom noen ulike urskiver. Det er ingen direkte støtte for kontaktløs betaling, men du kan bruke Polar betalingsreim.
Polar gjør mye riktig med sin Polar Ignite 3, og ikke minst til en konkurransedyktig pris. Dette er en pulsklokke som ikke ser ut som en treningsklokke, men like gjerne kan brukes til en slottsmiddag!
- Les også: Test: Polar Ignite 3
Viktigste funksjoner:
Fordeler:
- Elegant design + skjerm. Slank og lett.
- Enkel i bruk.
- Omfattende aktivitets- og søvnanalyse.
- FitSpark gir daglig tilpassede treningsøkter basert på treningstilstand og dagsform.
Ulemper:
- Ingen mulighet for streaming av musikk.
- Ingen betaling.
- Ingen «tilbake til start» eller «Virtuell Partner».
Viktig å vite ved kjøp av pulsklokke
Optisk pulsmåling (OHR)
Så godt som alle nye pulsklokker kommer med innebygd pulssensor for pulsmåling på håndleddet. Denne formen for pulsmåling kalles «optisk pulsmåling» (forkortes gjerne som OHR – optical heart rate), og er langt enklere å ta i bruk enn den tradisjonelle pulsmålingen med et pulsbelte festet rundt brystkassen.
Optisk pulsmåling baserer seg på fotopletysmografi (PPG), en teknologi som benytter lysdioder og en lysdetektor til å måle forandringer i størrelsen på blodkarene og deretter omgjør disse målingene til pulsverdier. Fargen på diodene kan variere fra produsent til produsent, men som regel er det grønne, røde og gule dioder i ulike antall. Grunnen til at blodet ditt er rødt, er fordi det absorberer rødt lys. Det grønne lyset fra som stråler ut fra baksiden på en pulsklokke absorberes av blodet for hver gang det strømmer blod ut i årene, mens det røde lyset reflekteres å får blodet til å se rødt ut.
Den tradisjonelle pulsmålingen som gjøres ved hjelp av et pulsbelte måler derimot den elektriske aktiviteten i hjertet (EKG). Pulsbeltene har en liten sensor festet på fremsiden av beltet som fungerer som «en hjerne» som tolker de elektriske signalene, gjør de om til pulsdata og videresender dette til pulsklokka.
Selv om all optisk pulsmåling foregår på samme måte på alle enheter som tar det i bruk, kan resultatene mellom to ulike pulsklokker variere kraftig. Hardvaren er det du og jeg ser som sensoren på utsiden, men det er også avanserte algoritmer (programvare) som skal behandle signalene lynraskt før de sendes videre til pulsklokka slik at pulsen blir synlig. De ulike produsentene benytter seg av hver sine patenter og teknologier, og selv om utviklingen går i riktig retning er det store utfordringer med å få til helt nøyaktige data.
De beste på dette området er Apple med sine Apple Watch Series 6, 7/ 8 og 9, samt Garmin med sin ELEVATE 5 og 4 pulssensor. Polar med sin Polar Precision Prime-sensor har også vist å levere jevnt over gode målinger.
Likevel, optisk pulsmåling i en pulsklokke bør ikke sammenlignes med presisjonen du får ved å bruke vanlig pulsbelte, spesielt ikke under aktiviteter som innebærer raske pulsendringer som HIIT, intervaller, styrketrening og CrossFit. OHR har også utfordringer under kaldt og tørt klima der blodårene gjerne trekker seg sammen og blodgjennomstrømningen ut til håndleddene tar lengre tid. Den beste presisjonen for optisk pulsmåling i en pulsklokke får man under «steady state training» der pulsen er jevn og uten voldsomme temposkifter.
Den kanskje viktigste bruken av OHR i en pulsklokke kommer til synes for aktivitetssporingen og søvnsporingen. Her er pulsen mye mindre utsatt for store svingninger, og målingene er mye mer stabile og kan brukes i utregningen av totalt kaloribehov, hvilepuls, søvnfaser, m.m..
Pulsklokke – optisk pulsmåling og feilkilder
Presisjonen på pulsmålingen i ulike pulsklokke modeller varierer voldsomt mellom de ulike produsentene, og ikke minst ut i fra hvilken aktivitet du bedriver. Men det er likevel noen generelle «regler» du kan forhold deg til når det kommer til potensielle feilkilder som er utenfor egen kontroll:
- En større og tyngre pulsklokke vil som regel gi mindre nøyaktige målinger enn en liten og lett pulsklokke på grunn av mer risting og dårlig kontakt med huden.
- Løpsfrekvensen kan gjerne mistolkes som pulsslag å føre til en dobling av pulsen uavhengig av pulsklokke merke og modell.
- Presisjonen på målingene kan påvirkes av hudfarge, behåring, underhudsfett, temperatur, passform, m.m..
- Optisk pulsmåling i en pulsklokke fungerer bedre i varmt og fuktig vær, enn i kaldt og tørt vær som følge av økt blodgjennomstrømning til ekstremitetene.
Alle disse faktorene kan variere og er ikke skrevet i stein. Undertegnede har tynne håndledd og opplever mer nøyaktige pulsmålinger fra Garmin epix Pro (Gen 2) 51 mm enn på den langt mindre og lettere Garmin Forerunner 255 Music.
De ulike satellittsystemene – kort forklart
Det er vanlig å omtale sporingen i en pulsklokke som «GPS», men sannheten er noe annet. GPS er nemlig bare ett av flere ulike satellittsystemer, der hvert satellittsystem benytter sine egne satellitter.
Under følger en oversikt over ulike satellittsystemer, hvorav de fem første er de vanligste å benytte i en pulsklokke:
- GPS: Global Positioning System. Amerikansk. Det første systemet.
- GLONASS: Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema. Russisk.
- Galileo: Europeisk.
- BeiDou: Kinesisk
- QZSS: Quasi-Zenith Satellite System. Regionalt, men hovedsakelig satellitter over Japan.
Mindre vanlig:
- IRNSS: Indian Regional Navigation Satellite System. Indisk.
- EGNOS: European Geostationary Navigation Overlay System. Et tilleggssytem til GPS. Dekker i hovedsak Europa og Nord-Afrika.
- WAAS (amerikansk), MSAS (japansk), GAGAN (indisk): Hovedsakelig tilleggssystemer i likhet med EGNOS.
Hver pulsklokke kommer med en GNSS-chip (hjernen bak sporingen) som registrerer og sender posisjonssignaler. Nyere pulsklokker har støtte for de fleste av de fem store sattelittsystemene – såkalt Multi-GNSS. Dette er ikke det samme som Multibånd-GNSS. Jo flere satellittsystemer en klokke kan ta i bruk, desto bedre ligger forholdene til rette for presise målinger. For i det hele tatt å kunne starte en sporing, kreves det kontakt med minimum fire satellitter.
Flere satellitter gir økt presisjon, men fører til redusert batteritid. Dette kan være greit å vite dersom du planlegger å bruke en pulsklokke med best mulig presisjon over lengre tid. Garmin har kompensert for dette ved hjelp av SatIQ-teknologi som sørger for at klokken automatisk finner den beste GPS-innstillingen for å maksimere batteritiden uten at det går ut over posisjonsnøyaktigheten
Noen av de nyeste og mest påkostede klokkene kommer med såkalt Multibånd-GNSS. Multibånd-GNSS gjør det mulig for en pulsklokke å levere enda høyere presisjon i områder der det ellers ville vært vanskelig å oppnå gode målinger. Multibånd-GNSS kommer spesielt godt til nytte i byer med trange gater, høye bygninger og gjenstander som kan blokkere satellittsignalene. Det samme gjelder i fjellområder der du er omringet av bratte fjell, i dype daler/kløfter, etc..
Merk også at til tross for at to ulike pulsklokke modeller benytter samme chipset, betyr ikke dette at presisjonen er identisk. Hvor nøyaktig en pulsklokke er, styres i stor grad av design, hvor antennen er plassert, og ikke minst av avanserte algoritmer og programvare som skal bidra til å minimere feilene som kan oppstå i utfordrende omgivelser. Faktisk er det flere klokker med Multibånd-GNSS som leverer mindre nøyaktige målinger enn enkeltbånd GPS-klokker.