Pulsklokker – De beste pulsklokkene for små og tynne håndledd

16. april, 2023 (oppdatert 27. september 2023)
Featured image for “Pulsklokker – De beste pulsklokkene for små og tynne håndledd”

På utkikk etter en liten og lett pulsklokke som sitter godt på armen og gjør minst mulig ut av seg? Her får du 10 gode anbefalinger til små og lette pulsklokker for deg med tynne håndledd.

Det finnes pulsklokker i alle pris- og størrelsesklasser, og tendensen de senere årene har gått mot både dyrere og større klokker. En stor skjerm gjør det lettere å lese innholdet på skjermen, og for klokker med touchskjerm vil økt størrelse gjøre betjeningen enklere. Likevel, det er ikke alltid «størst er best».

Har du små og tynne håndledd er det verken moro eller komfortabelt å løpe rundt med en klokke som veier 1/3 av egenvekten din, og måler halvparten av lengden din fra topp til tå. Etter at optisk pulsmåling (pulsmåling via håndleddet) ble en fast del av pulsklokker og smartklokker, har faktisk små og lette klokker fått en liten fordel.

En mindre og lettere pulsklokke vil ofte gi mer presise pulsmålinger enn en større og tyngre klokke.

Nederst i artikkelen kan du lese mer om hvorfor små og lett pulsklokker har sine fordeler. Ønsker du å lese dette med en gang, så trykker du HER.


De ulike modellene

  1. Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire 42 mm
  2. Garmin Fenix 7S Pro Sapphire Solar / Garmin Fenix 7S Sapphire Solar
  3. Garmin Forerunner 265S
  4. COROS APEX 2
  5. Garmin Forerunner 255S Music
  6. Garmin Venu 3S
  7. COROS PACE 3
  8. Garmin Forerunner 55
  9. COROS PACE 2
  10. Garmin Venu SQ 2 Music
  11. Apple Watch Series 9
  12. Suunto 9 Peak Pro

Om du ikke bryr deg om størrelse og vekt, kan du sjekke denne omfattende testen av markedets beste pulsklokker og smartklokker!

ModellKartTouch-skjermMusikk streaming
Spotify
Musikk-
kontroller
Kontaktløs-betalingHRV StatusTraining
Readiness
Garmin epix Pro (Gen 2) 42 mmJaJaJaJaJaJaJa
Garmin Fenix 7S ProJaJaJaJaJaJaJa
Garmin Forerunner 265NeiJaJaJaJaJaJa
COROS APEX 2JaJaNeiNeiNeiNeiNei
Garmin Forerunner 255S MusicJaNeiJaJaJaJaJa
Garmin Venu 3SJaJaJaJaJaJaNei
COROS PACE 3NeiJaNeiJaNeiNeiNei
Garmin Forerunner 55NeiNeiNeiJaNeiNeiNei
COROS PACE 2NeiNeiNeiNeiNeiNeiNei
Garmin Venu 2 SQ MusicNeiJaJaJaJaNeiNei
Apple Watch Series 9Kan lastes nedJaJaJaJaNei/Kan måle HRVNei
Suunto 9 Peak ProNeiJaNeiJaNeiNeiNei

De beste små og lette pulsklokkene


Garmin Epix Pro (Gen 2) Sapphire 42 mm


Garmin epix (Gen 2) Sapphire 42 mm

Ønsker du deg det ypperste av hva markedet for pulsklokker kan tilby av pulsklokker til små håndledd? Da seiler Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire 42 mm opp som en klar favoritt. Det kompakte klokkehuset og den behagelige silikonreimen (kan enkelt byttes) ligger godt på hånden, og hvis det ikke var for at klokken var så pen, ville du raskt glemt at den var der.

Sammen med Garmin Fenix 7S Pro tilbyr Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire super solid byggekvalitet, lang batteritid, et hav av trenings- og navigerings funksjoner, omfattende aktivitetsanalyse (så klart HRV Status og Training Readiness), innebygd kart, en kraftig LED-lykt, offline musikkstrømming via Spotify/Deezer, trådløs betaling, smartvarsler, sikkerhets- og sporingsfunksjon, integrert løpskraft og avansert løpsdynamikk, og mye mye mer.

Garmin epix Pro (Gen 2) kommer i tre størrelser der du kan velge mellom en lekker 1,2″, 1,3″ og 1,4″ stor AMOLED-skjerm (epix (Gen 2) kommer kun i 47 mm, altså 1,3″stor skjerm). Skjermen på epix-modellene er sylskarp, og det eneste som skiller den fra Fenix 7 Pro-linjen som fremdeles benytter en tradisjonell MIP-skjerm. Batteritiden avhenger av størrelsen, men selv den minste modellen (42 mm) imponerer med rundt 10 dager i smartklokkemodus og 28 timer med trening.

Samtlige modeller av Garmin epix Pro (Gen 2 ) støtter multibånd-GNSS og SatIQ-teknologi for beste mulig batteritid og nøyaktig GPS-sporing, og alle kommer med 32 GB lagring. Sving-for-sving veiledning sikrer at du finner trygt frem og tilbake, og Garmin sin smarte programvare kan opprette ruter på farten der du selv bestemmer lengde og retning.

Garmin epix Pro (Gen 2)-familien gir tilgang til gratis TopoActive-kart for hele verden med alt fra gatenavn, stedsnavn og navn på skiløyper/skianlegg, men merk at det er kun Sapphire-modellene som kommer med kart forhåndsinstallert, mens for «standard» utgaven må det lastes ned fra Garmin (gjøres på 1-2-3).

Kombinasjonen av touchskjerm og knapper gjør klokken enkel å betjene, og den innebygde pulsmålingen og aktivitetsmålingen er imponerende nøyaktig. Det eneste Garmin kan forbedre er å gi oss EKG, men ellers finnes det egentlig ingen mangler. Her får du full pakke.

Enten du er totalt ny innen pulsklokke-verden og ønsker å utforske hvordan et multiverktøy som Garmin epix Pro (Gen 2) kan hjelpe deg å trene og disponere kreftene bedre gjennom dagen, eller du er en eliteutøver som konkurrerer om å bli førstemann på toppen av Gaustatoppen, så vil nye epix Pro (Gen 2) være et trygt valg.


Garmin Fenix 7S Pro Sapphire Solar


Garmin Fenix 7-serien står igjen som en liten revolusjon blant multisportklokkene. Den består av hele 34 modeller der alt fra farger, byggekvalitet og reimer er med på å skille de – men det er skillet mellom «Pro» og «ikke-Pro» modellene som er størst.

Fenix 7 ble introdusert januar 2022, og allerede i mai 2023 landet de Garmin Fenix 7 Pro. Forskjellen er minimal, og det er kun snakk om en ny LED-lykt på samtlige størrelser (tidligere kun den største modellen), en ny pulssensor (ELEVATE 5), støtte for multibånd-GNSS og forhåndsinstallerte kart på alle modeller (tidligere kun Sapphire), en noe mer lettlest skjerm, og ellers kun programvareoppdateringer som også vil komme til Fenix 7.

Det geniale med Fenix 7 er at du kan velge blant tre ulike størrelser; 42 mm, 47 mm og 51 mm. Førstnevnte er minst og lettest, og kalles Garmin Fenix 7S. Her har Garmin pakket inn absolutt alle funksjoner de har, brukt de mest eksklusive og solide materialene, og serverer den absolutt mest komplette pulsklokken på markedet. Tross den kompakte størrelsen holder batteriet til rundt 11 dager i smartklokkemodus og 37 timer i treningsmodus. Velger du Solar-modellen får du enda noen timer.

GPS-en er latterlig presis, og ELEVATE 5 pulssensoren til Garmin er kanskje best i klassen. Kombinert med omfattende 24/7 aktivitets- og helsesporing, samt flere treningsfunksjoner enn du var klar over fantes, så er Garmin Fenix 7S Pro klar for alt. Dette er også den perfekte klokken for deg som liker det tradisjonelle friluftslivet og trenger et realt navigeringsverktøy. Klokka kommer med topografiske kart for hele verden, og hjelper deg å oppdage nye løyper i nærområdet.

Ikke minst må det nevnes den gode støtten for smartklokkefunksjoner som smartvarsler, trådløs betaling, tredjeparts apper fra Garmin Connect IQ Store, streaming av musikk fra Spotify/Deezer, sikkerhets- og sporingsfunksjon, m.m..

Ønsker du en av de minste og letteste, og ikke minst beste pulsklokkene på markedet? Da er Garmin Fenix 7S Pro Sapphire Solar et klokkeklart valgt!


Garmin Forerunner 265S

*Premium kvalitet til en rå pris!*


Garmin Forerunner 265

Garmin Forerunner 255 Music både var og er en fantastisk pulsklokke. Garmin Forerunner 265 er enda råere. Den koster en drøy tusenlapp mer, men så får du også valuta for de ekstra pengene. Her får du nemlig alt fra Forerunner 255 Music, og i tillegg en lekker AMOLED-touchskjerm og den «eksklusive» funksjonen Training Readiness.

I likhet med sin forgjenger kommer Garmin Forerunner 265 i to størrelser; 42 mm og 46 mm, der førstnevnte med betegnelsen «S» er minst og lettest. Alle Forerunner 265-modellene kommer med innebygd lagring for musikk og mulighet til å streame musikk via Spotify, samt en rekke smartfunksjoner som kontaktløs betaling, støtte for smartvarsler og en rekke apper som vær, kalender, sol/måne, tidevann, m.m. Til tross for den fargerike og lyssterke AMOLED-skjermen har klokken en imponerende batteritid på rundt 13/15 dager i smartklokkemodus og opptil 20/24 timer i treningsmodus (gjelder Forerunner 265/265S).

Klokken gir deg et hav av aktivitetsprofiler, en rekke treningsfunksjoner, avansert trenings- og restitusjonsanalyse, og omfattende helseverktøy som HRV Status og Training Readiness som gir deg verdifull innsikt i hvor godt kroppen din takler stress, og hvor mottakelig den er for trening. Ved hjelp av den gode ELEVATE 4 pulssensoren og en sensorpakke bestående av en Multi-band GNSS chip, barometer, altimeter, gyroskop, akselerometer, kompass og termometer, klarer Forerunner 265 å registrere det meste du foretar deg (og ikke foretar deg) med god nøyaktighet. Den mangler EKG, men kan likevel varsle deg ved unormal puls og høyt stress.

Ellers kan Garmin Forerunner 265 imponerende med innebygde videoanimerte treningsøkter, tilgang til en rekke treningsprogrammer og Daglige foreslåtte treningsøkter som sammen fungerer som en personlig trener. Klokken tar hensyn til treningsbelastning, aktivitet og søvn, og anbefaler treningsøkter som sikrer en jevn progresjon.

I tillegg til alt dette får du nyttige funksjoner som støtte for integrert løpskraft og avansert løpsdynamikk – uten behov for eksterne sensorer.

Ønsker du deg en pulsklokke som er så elegant, så god, og så full av funksjoner at du aldri blir lei av å sveipe gjennom menyene, stirre på de flotte urskivene, eller beundre den fargerike urskiva når indikatoren for pulsen tikker oppover, så er Garmin Forerunner 265 en soleklart anbefaling.


COROS APEX 2

*Imponerende byggekvalitet og funksjon til god pris!*


COROS APEX 2

Ønsker du en liten og lett pulsklokke med suveren byggekvalitet, innebygde kart, lang batteritid, et enkelt brukergrensesnitt og en oversiktlig app? COROS APEX 2 imponerer stort, og det til en konkurransedyktig pris på 4490 kr.

COROS APEX 2 er en av få pulsklokker som er i stand til å utfordre Garmins dominans. Siden lanseringen i 2018 har COROS gjort betydelige fremskritt i å forbedre produktene sine, og APEX 2 er intet unntak. Klokken er robust, tilbyr en 1,2″ lettlest skjerm, er produsert i materialer som titanium og saffirglass, og er designet for å tåle ekstreme temperaturer og forhold. Brukergrensesnittet er enkelt og greit, med en stor digital krone for å bla gjennom widgets og menyer, og en berøringsskjerm for enkel betjening.

To av COROS sine styrker er lang batterilevetid og nøyaktig GPS. Sammenlignet med storebroren APEX 2 Pro, mangler denne multiband-GNSS som åpner for å ta i bruk flere frekvenser fra flere satellitter samtidig, men du får fremdeles multi-GNSS (mulighet for å motta signaler fra opptil 5 GNSS systemer) og svært presis satellittsporing. Klokken leveres også med forhåndsinstallerte kart, med tilgang til gratis kart fra hele verden tilgjengelig gjennom COROS-appen.

APEX 2 tilbyr avansert trening og restitusjonsanalyse gjennom EvoLab-plattformen, samt et utvalg av treningsøkter og programmer for styrketrening, løping, sykling og svømming. Du kan opprette intervaller og tilpassede økter, og APEX 2 har støtte for integrert løpskraft uten behov for eksterne sensorer.

Klokken sporer også aktivitet døgnet rundt, inkludert skritt, kalorier, estimert avstand/høyde, hjertefrekvens, blodoksygenmetning og søvn. Smarte funksjoner inkluderer musikkstyring, smartvarsler og kamerakontroll, samt widgets for vær, kalender og mer.

Du får ingen trådløs betaling, mulighet for å streame offline musikk via Spotify eller sving-for-sving veiledning under navigeringen, men COROS APEX 2 er uansett en imponerende totalpakke til en meget konkurransedyktig pris. Og ikke minst; COROS oppdaterer stadig klokkene sine med nye funksjoner, så du er nærmest garantert en klokke som bare blir bedre med tiden.


Garmin Forerunner 255S Music


Beste pulsklokke for små håndledd

På utkikk etter et klassisk «mest for pengene» kjøp? Ingen annen klokke gir deg en mer komplett pakke enn Garmin Forerunner 255-serien. Her får du 90% av funksjonene fra toppmodellen Forerunner 955 som i tillegg har touchskjerm og kart.

I likhet med Fenix 7 kommer Forerunner 255 i flere størrelser; 41 mm og 46 mm, der førstnevnte med betegnelsen «S» er minst og lettest. Velger du «Music»-utgaven får du i tillegg innebygd lagring for musikk og mulighet til å streame musikk via Spotify. Garmin Forerunner 255S Music veier kun 49 gram, og imponerer med batteritid på rundt to uker i smartklokkemodus og opptil 30 timer i treningsmodus.

Klokken gir deg alle nødvendige treningsfunksjoner, avansert trenings- og restitusjonsanalyse, integrert løpskraft og løpsdynamikk, omfattende helseverktøy, og en rekke smartfunksjoner. Her finner du både Garmin Pay (trådløs betaling), støtte for smartvarsler, musikk kontroller, tredjeparts apper (vær, kalender, etc.), sikkerhets- og sporingsfunksjon, m.m..

Med innebygde videoanimerte treningsøkter og tilgang til en rekke treningsprogrammer, fungerer Garmin Forerunner 255S Music tar nesten rollen som en personlig trener som hjelper det til å finne toppformen. Klokken tar hensyn til treningsbelastning, aktivitet og søvn, og anbefaler treningsøkter som sikrer en jevn progresjon.

Uansett om du ønsker en enkel, eller avansert pulsklokke, så er Garmin Forerunner 255S Music et supert valg. Den er enkel i bruk, men byr likevel på «alt» og mye mer.


Garmin Venu 3S


Garmin Venu 3S

Garmin Venu 3S pakker inn nesten alt Garmin har å by på av avanserte helseovervåking- og treningsfunksjoner, og byr i tillegg på en nydelig AMOLED-skjerm og flere smarte funksjoner. Garmin Venu 3S lar deg streame musikk via Spotify, betale trådløst, sjekke smartvarsler, værmelding, gjennomføre samtaler å lytte til musikk takket være den innebygde høyttaleren og mikrofonen, samt laste ned enkle apper gjennom Garmin Connect IQ Store.

Garmin Venu 3S måler ikke mer enn drøyt 41 mm diameter, og veier kun 40 gram. Batteritiden er på imponerende 14 dager i smartklokkemodus (4-5 dager med alltid-på-skjerm), og opptil 21 timer i GPS-modus uten musikk. Du får et hav av aktivitetsprofiler (inkludert egne profiler for rullestolbrukere), en mengde treningsøkter og treningsprogrammer demonstrert av flotte animerte figurer på skjermen, tilgang til dynamiske treningsprogrammer gjennom Garmin Coach (endrer seg basert på formen din), suveren aktivitetsmåling og søvnsporing, en nøyaktig GPS og ikke minst selskapets nyeste og beste pulssensor.

Klokken måler hjertevariabilitet, HRV Status, stressnivå, Body Battery (kroppsressurser), oksygenmetningen i blodet, samt gir deg sikkerhets- og sporingsfunksjonen som gjør det tryggere og trene alene. Nyttige verktøy som Health Snapshot gjør det enkelt å få et raskt overblikk over egen helse i løpet av 2 minutter, og en «søvntrener» skal hjelpe deg til å sove bedre. Venu 3S har ingen EKG funksjon, men den kan varsle ved unormalt høye puls- og stressverdier slik at du kan ta grep om er betydningsfull for helsen din.

Garmin Venu 3S mangler den avanserte trenings- og restitusjonsanalysen fra blant annet Forerunner og Fenix, men gir deg en enkelt tilbakemelding om treningseffekt, samt en restitusjonsrådgiver. Og det er fullt og helt en fullverdig treningsklokke. Og det kanskje viktigste; den er liten, elegant, og oser kvalitet. Om du synes Garmin Venu 3S blir for dyr, så er fremdeles den eldre modellen Garmin Venu 2S til salgs til en langt bedre pris. Den mangler dog funksjonen HRV Status og gir deg en eldre pulssensor.


COROS PACE 3


COROS PACE 3

Garmin Forerunner 255S Music gir deg nok den mest komplette pakken i budsjettklassen, men ingen annen pulsklokke gir mer for pengene enn COROS PACE 3. Etter å ha testet over 100 ulike pulsklokke modeller, er det nesten uforståelig å se en pulsklokke som PACE 3 tilby så enormt mye til en så lav pris. COROS PACE 3 koster 2990 kr og har funksjoner som kan konkurrere med en pulsklokke som koster det dobbelte.

Med sine 30 gram er COROS PACE3 er verdenes nest letteste multisportklokke – kun slått av forgjengeren PACE 2 sine 29 gram – og kombinert med den slanke profilen sitter klokken svært godt på armen. PACE 3 er laget i fiberforsterket polymer og har en 1,2″ stor touch fargeskjerm. Batteritiden er på imponerende 38 timer i beste GPS-modus, og kan utvides til hele 60 timer ved å justere ned registreringsfrekvensen. I vanlig smartklokkemodus holder den koken i opptil 24 dager.

Nye PACE 3 har fått støtte for multibånd-GPS som gjør den er enda bedre til å levere nøyaktige GPS-målinger, og støtten for brødsmuleruting, tilbake-til-start, og nye aktivitetsprofiler som «fjelltur, ski, snowboard», mfl., gjør den egnet til langt mer enn kun løping. COROS har også lovet at klokken skal få mer avansert sving-for-sving veiledning i løpet av årsskiftet 2023/2024.

COROS PACE 3 gir deg alt du trenger av treningsfunksjoner – til og løpskraft integrert i klokka -men dropper «ekstrafunksjoner» som musikkstrømming, trådløs betaling, kart, etc.. Du får likevel mye annet som blant annet støtte for smartvarsler, innebygd 4 GB lagring for mp3-filer dersom du vil legge inn egen musikk, og mulighet til å kontrollere actionkameraer som GoPro og Insta360.

Nytt for PACE 3 er touchskjermen som sammen med den dreibare kronen og det enkle grensesnittet gjør betjeningen lekende lett, og med et forbedret bakgrunnslys som ikke minst aktiveres automatisk mellom solnedgang og soloppgang, er skjermen lett å se uansett lysforhold. Pulssensoren er fornyet og gir mye mer reelle målinger enn forgjengeren, og COROS byr plenty av treningsprogrammer og treningsøkter gratis via nettsiden som du enkelt laster ned til appen og klokken. COROS er åpen for en rekke av de mest populære plattformene, og kan synkronisere øktene direkte til Strava, m.m..

For 3000 kr er COROS PACE 3 et kupp. Og om du synes det er hakket for dyrt, så finnes fremdeles COROS PACE 2 til en enda lavere pris.


Garmin Forerunner 55


Garmin Forerunner 55

Den koster kun 2000 kr, men byr likevel på de fleste funksjoner en løper kan ønske seg. Og det beste? Den er virkelig liten. Med en diameter på kun 42 mm, tykkelse på 11,4 mm og en vekt på 39 gram, er dette en klokke du nesten ikke merker på armen. Fenix 7S har samme diameter, men passformen på Forerunner 55 er mer tilgivelig takket være de avrundede kantene og lavere vekten.

Garmin Forerunner 55 har naturligvis ikke like mange funksjoner som en langt mer påkostet pulsklokke, og du får verken barometer eller altimeter for mer nøyaktige høydemålinger og oversikt over etasjer gått i løpet av dagen, og heller ikke trådløs betaling og musikk streaming. Men, du får god GPS- og pulsmåling og det meste du trenger av grunnleggende treningsfunksjoner. Klokken støtter smartvarsler, mulighet for å laste ned tredjeparts apper fra Connect IQ Store, styre musikken fra telefonen, varsle deg om unormal hjerterytme, spore aktiviteten 24/7 samt holde oversikt over kroppsressurser, stress, mm..

Alt i alt er Garmin Forerunner 55 er meget fin pulsklokke for nybegynnere. Den er enkel i bruk, og du vokser ikke ut av den med det aller første. Den er også et godt alternativ til yngre og barn. Ønsker du er pålitelig klokke som «bare gjør jobben med å måle puls, distanse og hastighet» under trening, så er Garmin Forerunner 55 et godt kjøp. Bare husk at skjermen er ganske liten.


COROS PACE 2

COROS PACE 2

COROS sjokkerte en hel verden av produkttestere da de lanserte COROS PACE 2 høsten 2020, for ingen annen pulsklokke var i stand til å levere det samme som PACE 2 gjorde til en så lav pris. For 2199 kr kunne du kjøpe verdens letteste multisportklokke (kun 29 gram) med støtte for integrert løpskraft, god GPS, lang batteritid, en velutbygd treningsplattform og et stadig ekspandere utvalg av treningsfunksjoner.

Siden den gang har COROS oppgradert klokken med en rekke funksjoner som har gjort den enda bedre enn ved lansering, og prisen er har holdt seg like lav.

Med sine beskjedne 29 gram og tykkelse på 13,6 mm sitter klokken svært godt på armen, og du glemmer bokstavelig talt at den er der. PACE 2 er laget i fiberforsterket polymer, har en 1,2″ stor fargeskjerm. Batteritiden er på imponerende 30 timer i beste GPS-modus, og kan utvides til hele 60 timer ved å justere ned registreringsfrekvensen. I vanlig smartklokkemodus holder den koken i opptil 20 dager.

COROS PACE 2 gir deg alt du trenger av treningsfunksjoner, til og løpskraft integrert i klokka, men dropper «ekstrafunksjoner» som musikkstrømming, trådløs betaling, kart, etc.. Du får likevel mye annet, som smartvarsler, og mulighet til å kontrollere actionkameraer som GoPro og Insta360, og ikke minst brødsmuleruting og enkel navigering. Den dreibare kronen og det enkle grensesnittet gjør betjeningen lekende lett, og med et bakgrunnslys som aktiveres mellom solnedgang og soloppgang, er skjermen lett å se uansett lysforhold. GPS-en er nøyaktig, og den innebygde pulssensoren er helt ok. COROS er åpen for en rekke av de mest populære plattformene, og kan synkronisere øktene direkte til Strava, m.m..


Garmin Venu SQ 2/SQ 2 Music


Garmin Venu SQ 2

Leter du etter en smartklokke, eller treningsklokke med omfattende aktivitetssporing, nyttige treningsfunksjoner, et flott utseende, enkel betjening via touch og knapper, og ikke minst god batteritid? Da kanGarmin Venu SQ 2 Music være en god match.

Garmin Venu SQ 2 Music kommer med en flott og fargerik 1,4″ stor AMOLED-skjerm og imponerende god batteritid på opptil 11 dager i smartklokkemodus og 26 timer i GPS-modus. Venu 2 SQ er slank, kun 11,1 mm, og veier ikke mer enn 38 gram. Klokken er enkel i bruk takket være smarte menyer og en god touchskjerm + to knapper. «Music»-utgaven støtter offline streaming av musikk, smartvarsler, trådløs betaling og flere tredjeparts apper. Kombiner dette med omfattende aktivitets- og helsesporing, 28 ulike aktivitetsprofiler , nyttige treningsfunksjoner og en god pulssensor, så har Garmin Venu SQ 2 Music noe for enhver.

Venu SQ 2 mangler de mest avanserte treningsfunksjonene og treningsanalysen fra Forerunner- og Fenix modellene, men til prisen på rundt 3000,-/3349,- men får en super «smartklokke light» med masse fine treningsfunksjoner.


Apple Watch Series 9


Apple Watch Series 9
Apple Watch Series 9

Apple Watch Series 9 er først og fremst en smartklokke, men imponerer så stort når det kommer til treningsfunksjoner at den på mange måter kan erstatte en avansert pulsklokke.

Apple Watch Series 9 kommer som vanlig i to størrelser; 41 mm og 45 mm. De avrundede kantene og den lave vekten på kun drøye 30 gram gjør klokken nærmest umerkelig, og det store utvalget av reimer gjør det lett å finne noe du er komfortabel med.

Nytt for årets utgave er en dobbeltrykk bevegelse som lar deg trykke trykke pekefingeren og tommelen på klokkehånden sammen to ganger, for raskt å utføre en bestemt handling på klokken (kan tilpasses etter eget ønske). I tillegg har skjermstyrken blitt doblet fra 1000 nits til 2000 nits, og lagringskapasiteten er doblet slik at du nå har 32GB tilgjengelig til apper, musikk, etc..

De siste årene har Apple Watch Series 9 utviklet seg til å bli en fullverdig treningsklokke – spesielt med introduksjonen av watchOS 10 – men du må være klar over begrensningene som ligger i rundt et døgns brukstid, og at du må lete litt for å finne appene som gir deg maks ut av klokka.

Den nye og oppdaterte treningsappen til Apple lar deg tilpasse flere treningsskjermer med ulike treningsdata, opprette intervaller og treningsøkter, og ikke minst måle løpskraft og løpsdynamikk direkte fra håndleddet. Pulssensoren er kanskje markedets mest nøyaktige, og aktivitetsmålingen er meget detaljert og god. Det eneste store savnet er mer avansert restitusjonsanalyse.

Vær obs på at Apple Watch Series 9 kun fungerer med iPhone, så har du en Samsung-telefon, eller noe annet, bør du se andre steder. Et godt alternativ kan være Samsung Galaxy Watch 6 40mm.


Suunto 9 Peak Pro


Suunto 9 Peak Pro

Suunto har de siste årene mistet grepet de hadde på markedet for multisportklokker, men Suunto 9 Peak Pro ser ut til å kunne rette opp noe av dette. Om ikke like full av funksjoner som Garmin eller COROS, så imponerer finnene med en råflott byggekvalitet og elegante klokker.

Suunto 9 Peak Pro måler 43 mm i diameter og er kun 10,8 mm tykk. Med tanke på den solide byggekvaliteten i titanium og saffirglass, er vekten på 55 gram ganske imponerende. Suunto har endelig oppgradert prosessoren og grensesnittet til å matche dagens standard, og alt flyter mye raskere enn tidligere Suunto-modeller. Du får verken kart, trådløs betaling eller muligheter for musikkstreaming, men Suunto byr på solid batteritid (opptil 21 dager i smartklokkemodus, opptil 40 timer i GPS-modus, opptil 300 timer i batterisparemodus), presis GPS-sporing, og flere nyttige treningsfunksjoner som er tilgjengelig gjennom SuuntoPlus – en plattform som åpner for å ta i bruk tredjepartsapper.

Suunto leverer en fullverdig multisportklokke som er laget for å tåle mye og tøff bruk. de henger fremdeles etter Garmin hva gjelder funksjoner og brukervennlighet, men de er på vei mot noe riktig.

Merk at Suunto har kommet med en nyere modell, Suunto Vertical, som i tillegg til flere funksjoner også har kart. Denne er til gjengjeld mye større og koster en god del mer.


Fordelen med små og lette pulsklokker

En stor og tung klokke har større risiko for å bevege seg på håndleddet slik at lys slipper inn mellom huden og undersiden av klokken. Ettersom optisk pulsmåling (pulsmåling på håndleddet) baserer seg på lys for å måle blodstrømmen i blodet, vil dette påvirke presisjonen på pulsmålingen. Et annen moment er at tyngre klokker som regel rister mer på håndleddet når du løper/hopper/etc., og dette kan mistolkes som løpesteg. Du skulle tro at dette ikke har betydning ettersom det ikke er snakk om pulsslag, men pulsmålingen foregår slik at klokken gjerne «henger seg på» en bestemt frekvens den oppdager i starten av økta, og deretter forblir der.

Når klokken oppdager pulsen din i starten av økta, klarer den å «låse seg» på denne frekvensen å gi relativt gode pulsmålinger. Dersom frekvensen forstyrres med uønskede lyssignaler eller risting, kan klokken forveksle dette med «hjertefrekvensen», og dermed gi helt feil pulsmålinger.

Kort oppsummert:
En liten og lett pulsklokke har mange fordeler, og det er ingen grunn til å ikke velge dette dersom du ønsker en mindre pulsklokke som kan gi deg det du trenger av funksjoner.

Pulsklokker for damer?

Samme hvor lite jeg liker å skrive at et produkt er laget spesielt for menn, eller damer, så er det liten tvil om at produsentene de senere årene har fått øynene opp for å lage klokker som er mer rettet mot damer. Garmin sin Fenix-serie er et godt eksempel, der både farger og størrelse (Fenix 7S/Fenix 7S Pro) i stor grad henvender seg til kvinner (eller personer med små og tynne håndledd). Ikke minst det nyeste tilskuddet epix Pro (Gen 2) 42 mm.

Polar har vært flinke til det samme og tilbyr flere modeller i mer feminine farger. Dagens pulsklokker er ikke lenger bare til trening, men «24/7 klokker» som også representerer stil og mote (noe undertegnede ikke kan noe om…).

Og jepp… Det finnes mengder av pulsklokker med et design som helt klart skriker macho herfra månen.


Pulsklokker for barn?

Om poden eller jentungen ønsker seg en pulsklokke, er det fire ting du skal se etter; størrelse, vekt, brukervennlighet og pris. De fleste barn har relativt små og tynne håndledd og det er viktig å finne en pulsklokke/aktivitetsmåler som sitter godt på håndleddet. Den beste pulsklokken til barn er langt ifra den dyreste i line-up´n, men en pulsklokke som er liten, lett og enkel i bruk. Å sitte med en klokke som krever fem måneders brevkurs med Garmin og Polar for å forstå hvordan du slår den på, eller fjorten års utdannelse i teknologi og programmering, er totalt bortkastet.

For de yngste barna er det også et annet punkt det er viktig å tenke på; Hvor fornuftig det egentlig er å introdusere barna for begrep som puls og kalorier. Kanskje er det bedre å bruke begrepet aktivitetsminutter i tidlig alder, å introdusere de for aktivitet som fremmer god helse.

Et godt eksempel på en aktivitetsklokke som ikke måler puls og kalorier er Garmin Bounce. Klokken har ikke engang innebygd pulssensor, men kommer med integrert GPS-mottaker, og måler «kun» distanse, hastighet og intensitetsminutter (samt søvn om natten). Hele brukergrensesnittet og økosystemet er lagt opp til å motivere barna til å være i aktivitet. I tillegg støtter den en begrenset form for LTE (mobilkommunikasjon) som lar deg holde kontakten med barna gjennom meldinger og talemeldinger, og ikke minst holder deg oppdatert på barnets posisjon.

Et annet godt alternativ er Garmin vivofit jr. 3 – en aktivitetsmåler for barn som har ulike design-alternativer og ulike «tema». Klokken har batterilevetid på opptil ett år og en interaktiv opplevelse der barnas aktivitet «låser opp eventyr». Garmin vivofit jr. 3 har også en fin og lettlest fargeskjerm med en størrelse som er tilpasset barnas håndledd. I tillegg kan den synkroniseres med foreldrenes telefoner (Garmin Connect konto) for å holde oversikt over barnas aktivitetsnivå, søvn og oppgaver.

Pulsklokker for barn

Dersom det er snakk om litt eldre barn og dere ser etter en pulsklokke med flere funksjoner, og ikke minst innebygd pulssensor, så er to meget flotte modeller Garmin Forerunner 45 og Garmin Forerunner 55. Dette er små og lette klokker med et enkelt brukergrensesnitt, mer enn nok funksjoner til å kunne ha glede av de over lang tid, og en velutbygd plattform/app som er lett å lære. Garmin Forerunner 45 begynner å bli noen år gammel og er i utgangspunktet erstattet av Forerunner 55, men er fremdeles en god pulsklokke som trygt kan anbefales. I tillegg finnes denne i en «S»-modell som er enda lit mindre og perfekt for tynne håndledd.

Husk bare at skjermen på disse klokkene også er ganske små, og at mengden data som får plass på de er begrenset…


Del gjerne:

Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…
Featured image for “Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart”

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS. Begrepene brukes hyppig om hverandre, men ytterst få vet hva det er. Her får du vite…
Featured image for “Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!”

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers er to svært populære turbukser og fritidsbukser. Her får du vite hva som…
Featured image for “En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker”

En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker

Garmin tilbyr en mengde pulsklokker med et hav av ulike funksjoner. Her får du oversikten over alle de ulike funksjonene…
Featured image for “Slik legger du inn kart på Garmin-klokker”

Slik legger du inn kart på Garmin-klokker

Ønsker du å få mest mulig ut av kartfunksjonen fra Garmin? Da bør du få med deg denne guiden. Her…
Featured image for “Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker”

Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker

Noen gang lurt på hvordan Polar pulsklokka di måler søvn i løpet av natten og hva annet den faktisk måler?…
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen…
Featured image for “Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!”

Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!

Ønsker du å opprette en egendefinert treningsøkt du kan videresende til Polar klokken din slik at den kan veilede deg?…
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg…
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du…
Featured image for “Dette er COROS EvoLab og Training HUB”

Dette er COROS EvoLab og Training HUB

COROS EvoLab og Training Hub er to nyttige verktøy som kan hjelpe deg å planlegge, analysere og forstå både trening…
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata. Her er…