Test: Apple Watch Ultra / Apple Watch Series 8

29. september, 2022 (oppdatert 31. desember 2023)

Featured image for “Test: Apple Watch Ultra / Apple Watch Series 8”

Større, sterkere, raskere og flere funksjoner enn noen gang. Med Apple Watch Ultra tar selskapet fra Cupertino, California sikte på å utfordre dedikerte multisportklokker fra merker som Garmin, Polar og COROS. Men er det godt nok?

Har du drømt om en Apple Watch med de samme egenskapene som vi har lært å kjenne fra tidligere Apple Watch-modeller, men med byggekvaliteten til en Garmin Fenix, eller en annen robust multisportklokke? Gratulerer – drømmen har gått i oppfyllelse. Men den har begrensninger.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Apple Watch Ultra
Apple Watch Ultra

Product Name: Apple Watch Ultra

Brand: Apple

Offer price: 9990

Currency: NOK

Konklusjon

Med Apple Watch Ultra har Apple lansert et av sine mest spennende produkter på lang tid; ikke fordi det er revolusjonerende bra, eller overlegent i sin klasse, men fordi de viser at de vil ta opp konkurransen med etablerte merkevarer som Garmin, Polar, COROS og Suunto.

Den ekstra handlingsknappen, forstørrede kronen, økte skjermstørrelsen og robuste byggekvaliteten, bidrar til en mye bedre bruksopplevelsen under aktivitet og trening. Samtidig gjør den ekstra batteritiden kombinert med en forbedret treningsapp, mulighet for å tilpasse treningsskjermen, sette opp ulike treningsøkter, avansert løpsdynamikk, kraftmåling, m.m., Apple Watch Ultra til en fullverdig multisportklokke. I tillegg til alle treningsfunksjonene byr Apple Watch Ultra på detaljert og omfattende aktivitetssporingen, EKG-måling, varsler ved unormal hjerterytme, kræsjdeteksjon og en rekke sikkerhetsfunksjoner.

Pulssensoren er kanskje den beste på markedet, og støtten for multi-GNSS og multibånd-GPS sørger for rask oppkobling til satellittene og nøyaktig sporing. Apple Watch Ultra tilbyr enkle navigasjonsfunksjoner, men har ikke sjanse til å utfordre de beste på dette området. Det største savnet er fraværet av kart, en bedre backtrack-funksjon, og selvfølgelig bedre batteritid.

For deg som ikke har noe imot å lade jevn og trutt, ønsker en klokke som integrerer sømløst med telefonen (kun iPhone) og byr på rikelig med treningsfunksjoner, så er likevel Apple Watch Ultra en fantastisk klokke, både til hverdags og til trening. Personlig kommer jeg til å bruke denne. Mye.

Overall
90%
90%

Pros

 • Solid byggekvalitet.
 • Nydelig og lyssterk skjerm.
 • En mengde aktivitetsprofiler med gode tilpasningsmuligheter.
 • Integrert kraftmåling og løpsdynamikk.
 • Markedets mest presise pulssensor?
 • Nøyaktig multibåndGPS og rask oppkobling.
 • Overlegent god støtte for tredjeparts apper.
 • Godkjent batteritid som smartklokke. Lader raskt.
 • Spareblussmodus gir mange flere brukstimer.
 • LTE-støtte.
 • Sikkerhetsfunksjoner, kræsj- og falldeteksjon, Sirene.
 • God kvalitet på høyttaler og mikrofon.
 • Omfattende helsemåling, EKG, m.m..
 • Heftig avanserte dykkefunksjoner…
 • God integrasjon med tredjeparts apper/tjenester.

Cons

 • Fremdeles for kort batteritid til å fortjene navnet «Ultra».
 • Mangler kart og vesentlige navigeringsfunksjoner.
 • Ingen form for trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Jupp, du er bundet til Apple.

Apple Watch Series 8
Apple Watch Series 8

Product Name: Apple Watch Series 8

Brand: Apple

Offer price: fra 4990

Currency: NOK

Konklusjon

Apple Watch Series 8 bringer ikke med seg mye nytt med tanke på verken design eller batteritid, men takket være et mye kraftigere OS og batterisparingsmodus, er den 8.generasjonen Apple Watch fremdeles en bunnsolid smartklokke som leverer en svært tilfredsstillende opplevelse for alle iPhone-brukere som ønsker en dedikert smartklokke og treningsklokke.

Apple Watch Series 8 får tøff konkurranse av sin egen storebror Apple Watch Ultra – som uten tvil er klokken å gå for dersom du ønsker en dedikerte smartklokke med lengst mulig batteritid. Den utfordres også at forgjengeren Apple Watch Series 7, og sitter du allerede med den nevnte klokken på hånden, er det liten grunn til å oppgradere. Den største forskjellen ligger i selve operativsystemet watchOS 9, og her er Apple som vanlig god til å la det dryppe selv på modeller av eldre årgang (series 6). Foruten om dette er det den nye temperaursensoren som stort sett er rettet mot kvinnehelse og sporing av menstruasjonssyklus, samt den nye sensoren for kræsjdeteksjon.

Få nyheter til tross – Apple Watch Series 8 leverer som alltid varene, og du får en gjennomført god smartklokke, aktivitetsmåler og treningsklokke – i hvert fall så lenge du er innstillt på å bruke tid på å finne de riktige appene. Innstegsprisen er heller ikke så verst, men vær obs på at du kan finne forrige generasjon enda rimeligere. Og ikke minst, det er på tide Apple gjør enda mer for å forlenge batteritiden, og integrerer offline kart med sving-for-sving navigering, etc…

Overall
90%
90%

Pros

 • Stor og lettlest skjerm.
 • Slank og behagelig passform.
 • Svært rask og god brukeropplevelse.
 • watchOS byr på mange nyttige funksjoner.
 • Rask lading. Ok batteritid til smartklokke å være.
 • Måler EKG, oksygenmetning, hjertevariabilitet, respirasjonsrate, søvn.
 • Svært nøyaktige pulssensor og GPS.
 • Kontaktløse betaling med Apple Pay.
 • Streaming av offline spillelister fra Spotify, Apple Music  og ulike podcast tjenester.
 • Kan kobles til eksterne Bluetooth sensorer (f.eks. et pulsbelte).
 • Registrerer aktivitet døgnet rundt med høy presisjon.
 • Støtter en mengde aktivitetsprofiler, inkludert triatlon og multisport.
 • watchOS 9 bringer med seg et lass av nyttige treningsfunksjoner.
 • Spareblussmodus gjør at batteriet holder opptil 36 timer (minst).

Cons

 • Fremdeles begrenset batteritid.
 • Avhengig av at et familiemedlem eier en iPhone.
 • Tastaturet fungerer ikke med norsk som språk.
 • Apple har ingen god plattform for å fortelle deg hvor godt restituert du, og når du er klar til å trene.
 • Savner offline-kart.

Oversikt


Apple Watch Ultra
Apple Watch Series 8, Apple Watch SE, Apple Watch Ultra

Apple Watch – Lik i bunn, ulikt ytre

Den var ryktet lenge, men både navnet og flere av funksjonene overrasket. Sammen med den årlige lanseringen av Apple Watch, denne gangen Apple Watch Series 8 og en rimeligere Apple Watch SE, trakk Apple frem en «Ultra»-modell med egenskaper som hever seg over den vanlige modellen.

Alle de tre modellene deler det samme DNA-et og har alle kvaliteter du kan vente deg fra en dedikert smartklokke. Apple Watch SE er en litt rimeligere modell jeg ikke dekker her, mens Apple Watch Series 8 og Apple Watch Ultra deler de fleste egenskapene. Førstnevnte er tilnærmet lik forrige generasjon (series 7), og det eneste som skiller de er en ny temperatur- og kræsjdeteksjon sensor på den nyeste modellen.

Alle Apple Watch fra og med series 6 kjører det samme nye watchOS 9 operativsystemet og tilbyr stort sett de samme funksjonene. Eier du en Apple Watch Series 7 i dag, er det med andre ord liten grunn til å oppgradere til en ny Apple Watch Series 8, men kanskje kan du heller vurdere Apple Watch Ultra. Nesten alt du leser i testet under gjelder både Apple Watch Series 8 og Apple Watch Ultra, der sistnevnte har bortimot dobbelt så god batteritid som series 8.

Med S8-chippen og watchOS 9 i bunn, får du avansert aktivitetsanalyse og søvnsporing, tilgang til et hav av apper via Apple Store, de samme sensorene som sørger for 24/7 pulsmåling og oksygenmetning, mulighet for å utføre et EKG, sjekke atrieflimmerhistorikk, et elektronisk kompass, barometrisk altimeter, mikrofon, høyttaler og en ny (dobbel) temperatursensor. Sistnevnte er ny for Watch Series 8 og Watch Ultra, og er spesielt rettet mot kvinnehelse og sporing av menstruasjonssyklus, samtidig som den kan være nyttig for å avdekke potensiell sykdom på et tidlig tidspunkt.

Ny temperatursensor
Apple er ikke den første til å inkludere en temperatursensor, men de er de første til en å lansere en klokke med dobbel temperatursensor – en på undersiden som måler den reelle hudtemperaturen, og en nærmere glasset som måler omgivelsestemperaturen. Dette gjør at de i større grad klarer å skille de to temperaturene fra hverandre, og deretter presentere et mer helhetlig bilde. Sensoren måler temperaturen på håndleddet hvert 5.sekund i løpet av natten med en presisjon på imponerende 0,1 grader. Målingene legger grunnlaget for en «grunnlinje» (kreve at du sover med klokken i minimum fem netter), som deretter brukes for å se etter avvik.

I motsetning til EKG-, puls-, og oksygenmetning, vil ikke temperatursensoren kunne utføre manuelle målinger. Sensoren måler temperaturen på håndleddet utelukkende under søvnperioden, og du vil ikke kunne se nøyaktig temperatur (eksempel 35 grader), men eventuelle avvik fra grunnlinjen. Dette er ikke spesielt for Apple Watch, og er vanlig for denne typen enheter.

Det ekstra interessante med temperatursensoren er at den kan gi kvinner bedre innsikt i menstruasjonssyklusen. Temperaturen varierer gjennom syklusen, men stiger kort tid etter eggløsningen og vil holde seg noe høyere i minst ti dager fremover. Dersom den synker raskere kan det indikere fravær av eggløsning i den pågående syklusen, og varer den lengre, kan det indikere graviditet.

Syklus-appen på både mobilen og klokken bruker disse dataene til å gi et retrospektivt anslag for når du hadde eggløsning. Etter å ha registrert to fulle sykluser i Syklus-appen (manuelt), vil dataen fra klokken samkjøres med data som temperatur og hjerterytme til å se tilbake i tid på når du hadde eggløsning. Dette vil igjen gjøre det lettere å kunne legge til rette for graviditet når/hvis det er ønskelig.

Merk at Apple bruker informasjonen utelukkende til å se tilbake i tid, og anslår når du eventuelt kan ha hatt eggløsning. De fleste produsenter bruker informasjonen omvendt, og forsøker å se fremover i tid.

Forbedret fall – og kræsjdeteksjon
Med på kjøpet får du også falldeteksjon og en ny «kræsjdeteksjon» som skal oppdage om du har vært i en bilkræsj ved å måle ekstreme G-kraft endringer. Klokka vil deretter sende posisjonen din nødtjenesten slik at du kan få hjelp raskest mulig.

Dette er så klart noe du aldri ønsker å få testet/brukt, men det er imponerende hvordan Apple har tilnærmet seg dilemmaet. Istedenfor å ta i bruk kun det innebygde akselerometeret, vil den nye kræsjdeteksjonen kombinere data fra et nytt akselerometer som måler høye g-krefter (opptil 256G), kombinert med et HDR-gyroskop, mikrofon, barometer, GPS og en avansert sensoralgoritme som har blitt lært opp med over én million timer med data fra bilkjøring og bilulykker. Apple integrerer med andre ord alt de har av sensorer til å «gjette» på om du har vært utsatt for en ulykke, eller ikke.


Kraftigere design og bedre batteritid

Den store forskjellen på klokkene finner vi i det ytre. Apple Watch Series 8 ligner sin forgjenger med et slankt og elegant design, en mindre 41 mm og en større 45 mm, med og uten LTE (begge med WiFi/Bluetooth). Skjermen er likevel litt større takket være slankere rammer, og alltid-på-skjermen kan lyse opp med hele 1000 nits lysstyrke – enda litt sterkere enn AW 7. Apple Watch Series 8 er IP6X- og WR50 sertifisert, og egner seg for svømming og snorkling, men ikke dykking.

Batteritiden er den samme på 18 timer, men av erfaring kan du vente deg opptil halvannen dag med lettere bruk. Som alltid er klokkene tilgjengelig i flere fargevarianter (fire for aluminium og tre for rustfritt stål) og et lite hav av ulike reimer. De tidligere Nike-modellene er borte, men Apple har i stedet gjort de tidligere eksklusive Nike Bounce-urskivene tilgjengelig for alle Apple Watch-modeller med watchOS 9. Samtidig lanserer de nye og freshe farger på de flere «Nike-reimer» som kan benyttes på alle klokker.


Apple Watch Ultra – råere på alt

Apple Watch Ultra tar det et par steg videre og er laget for å tåle langt mer juling enn Watch Series 8. Urkassen er større (49 mm), mer robust, og forsterker inntrykket av en mer eksklusiv og kostbar klokke.

Apple Watch Ultra har likhetstrekk med de dyreste og mer robuste klokkene fra Garmin og COROS, der urkassen er produsert i lettvekts titan og har forhøyede kanter for å beskytte den helt flate skjermen av saffirglass mot støt fra kantene (skjermen på Watch Series-modellene er avrundet mot kantene og mer mottakelig for riper). Titan er både lettere og mer robust enn aluminium, mens saffirglass er langt mer motstandsdyktig mot riper enn vanlig mineralglass, eller andre glasslegeringer. Det finnes riktignok ulike styrkegrader av begge materialene, men Apple har ikke spesifisert dette ytterligere.

Større og mer lyssterk skjerm

Den 2″ store skjermen lyser opp med en lysstyrke på vanvittige 2000 nits og gjør det enkelt å se skjermen uansett lysforhold. Til sammenligning ligger Garmin Epix 2 på 1000 nits på sitt kraftigste. Når du benytter den eksklusive «Veiviser»-urskiven, kan du vri på kronen for å aktivere «nattmodus» som endrer fargen til rødt og dimmer lysstyrken. På papiret virker det kanskje som en gimmik, men i realiteten er det utrolig praktisk. Det merker du allerede første gang du tar i bruk klokken i mørke… Det eneste som er synd er at nattmodusen kun fungerer på denne urskiven, og dersom du går til app-menyen, eller en annen app, så lyser skjermen opp som normalt.

Enklere betjening

For å appellere ytterligere til treningsfolket har Ultra-modellen fått en forstørret krone med dypere riller for enklere betjening med hansker, kalde fingre, når svømmer/dykker, eller når du er på farten. Sideknappen er forstørret, og på venstre side er det en ekstra «handlingsknapp» som kan delvis tilpasses etter eget ønske. Dessverre får du ikke full frihet, men begrenses til å åpne treningsappen, stoppeklokkeopprette veipunkt, aktivere backtrack, åpne dykke-appen, lommelykt, eller snarvei-appen. Under en treningsøkt kan handlingsknappen benyttes til å pause økten, registrere rundetider, bytte aktivitetsprofil, markere posisjonen, etc.. Benytter du aktivitetsprofilen triatlon, kan handlingsknappen brukes til å bytte mellom de ulike øvelsene.

Klokken passer like godt på høyre/venstre arm, og kronen kan vende både inn/ut på kroppen (kan stilles i appen). I enkelte situasjoner kan den komme i konflikt med håndleddet, så et tips er å flytte klokken litt høyere på armen under trening.

Det er også et nytt høyttaler-/mikrofonoppsett med to høyttalere og tre retningfokuserte mikrofoner som ikke bare gjør det enklere å høre varsler fra klokka, eller å gjennomføre samtaler fra håndleddet – men i tillegg kan lire ut en sirene på hele 86 desibel. I følge Apple skal sirenen kunne høres på 180 meters avstand, men under gode forhold kan du utvilsomt både doble og trippel dette. Lyden er nemlig virkelig høy og intens. Befinner du deg i åpent landskap og har vinden på din side, kan du sikkert nå langt over 500 meter. De forbedrede mikrofonene og høyttalerne bidrar også til at det er null problem å gjennomføre en samtale gjennom klokka selv når du er ute i kraftig vind og på farten.

Hør lyd-eksempel her:

I tillegg til å være IPX6X- og WR100-sertifisert og godkjent for dykking ned til 100 meter (Jepp, 100 meter. Dykke-appen som kommer med klokken er godkjent for dybder inntil 40 meter), har Watch Ultra fått en MIL-STD 810H-sertifisering. Hvis det ikke sier deg spesielt mye, så er det en «garanti for et nivå av holdbarhet for en gjenstand». For å kvalifisere til standarden må produktet bestå en omfattende serie på hele 29 tester som setter det opp mot støt, vibrasjoner, varme, kulde, skuddsjokk, fuktighet og mer. Det er den samme sertifiseringen som Samsung Galaxy Watch5 Pro, Garmin Enduro 2 og en rekke andre multisportklokker kommer med, og gjør at du kan pendle mellom -20 og +55 grader uten å bekymre deg for annet enn nok dunbekledning og solkrem.


Reimer for ulike aktiviteter

Apple Watch Ultra kommer kun i en farge og finnes utelukkende med titanium urkasse med en handlingsknapp i fargen «internasjonal oransje». Du kan likevel velge mellom tre ulike bånd med litt ulike egenskaper:

 • Alpine Loop – en enkel, men kraftig reim som på mange måter regnes som «standard reimen». G-krok for stramming av reimen. Kommer i tre størrelser.
 • Trail Loop – super tynn og lett elastisk reim designet for trening der du gjerne bruker klokken over lang tid og trenger en komfortabel reim med god passform og som enkelt kan justeres. Kommer i to størrelser.
 • Ocean Banden fleksibel og elastisk silikonreim med en flat titanspenne og justerbar ring spesielt designet vannsport og sportsdykking. Ocean Band er også kompatibel med en forlengelse som gjør det lettere å bruke klokken utenpå en våtdrakt. Kommer i en størrelse.

For deg som er vant med silikonreimer fra Garmin, Polar, COROS, og andre treningsklokker, så er det Ocean Band som i størst grad minner om disse. Min tanke var å bytte til Trail Loop med en gang, men Ocean Band er så komfortabel at den blir værende på.

Apple har heldigvis gjort Ultra-modellen kompatibel med reimene fra den vanlige AW 45mm-utgaven, så dersom du har reimer liggende fra en eldre klokke, kan du fint bruke disse.

Bedre batteritid – Ny spareblussmodus

Batteritiden er kanskje det største trekkplasteret til Watch Ultra. Apple lover inntil 36 timer ved normalt bruk, og opptil 60 timer i spareblussmodus – det dobbelte av Watch Series 8. Ved spareblussmodus vil klokken opprettholde de viktigste funksjonene som 24/7 aktivitetssporing, falldeteksjon og smartvarsler via mobilen. Derimot deaktiveres strømkrevende funksjoner som alltid-på-skjerm, varsel om unormal hjerterytme og automatisk registrering av treningsøkt. Det er altså ikke snakk om den samme batterisparingsmodusen som ellers deaktiverer de fleste av klokkens funksjoner annet for å tyne ut den siste resten av batteritid. Spareblussmodus påvirker ikke data som registreres under en treningsøkt, kun under generelt bruk.

Senere i år skal det også komme en utvidet spareblussmodus som øker batteritiden på bekostningen av GPS- og pulsmåling under trening. Denne modusen skal kunne presse ut 60 timer i GPS-modus, men registreringsfrekvensen vil reduseres til GPS-posisjon hvert 2.minutt og pulsmåling hvert 1.minutt.

Nøyaktig oversikt over hva som deaktiveres ved bruk av spareblussmodus er som følger:

 • Alltid-på-skjerm, pulsmåling under generell bruk, varsel om unormal hjerterytme, måling av oksygenmetning i blodet, automatisk registrering av treningsøkt.

Dersom du ikke har telefonen i nærheten og dermed ikke er tilkoblet klokken, vil spareblussmodus i tillegg deaktivere følgende:

 • WiFi og LTE, innkommende anrop og varsler.

Spareblussmodus vil også kunne påvirke den generelle bruken av klokken, som at apper oppdateres tregere og bakgrunnsoppdatering skjer sjeldnere, animasjoner kan bli påvirket, og det kan ta lengre tid å utføre en oppringning for en samtale.

Dersom du har aktivert spareblussmodus, er uten telefon, og åpner en app som krever internettilgang, vil Apple Watch ta i bruk LTE-tilkoblingen å bruke mer strøm. Eventuelle meldinger/tapte anrop vil tikke inn sporadisk på klokken. Om du ikke manuelt trigger en app/funksjon som krever LTE-bruk, vil klokken automatisk koble til LTE-nettverket for å se etter meldinger/varsler en gang per time.

Spareblussmodus kan aktiveres ved å sveipe opp fra hjemskjermen slik at du får opp hurtiginnstillinger. Deretter trykker du på ikonet for batteritid og velger «Spareblussmodus». Her vil du få mulighet til å velge mellom å slå på umiddelbart (og vedvarende), eller i 1,2 eller 3 dager.

Overraskende god batteritid
Apple virker tradisjonelt å være ganske rause i estimatene sine for batteritid, og for Apple Watch Ultra skriver de at opptil 36 timers batteritid inkluderer følgende: «180 klokkevisninger, 180 varsler, 90 minutter med appbruk, 60 minutter trening med musikk fra klokken timer med trening, 3 minutter med tale og 15 timer med søvnsporing».

«60 timer i spareblussmodus inkluderer; 15 timer med trening, mer enn 600 klokkevisninger, 35 minutter med appbruk, 3 minutter med tale og 15 timer med søvnsporing».

For Apple Watch Series 8 gjelder følgende estimat: «Heldagsbatteri er basert på følgende bruksmønster: 90 klokkevisninger, 90 varslinger, 45 minutter med appbruk og en 60 minutters treningsøkt med musikkavspilling fra Apple Watch via Bluetooth over en periode på 18 timer.

I det virkelige liv vil mange kunne få enda mer enn de 60 oppgitte timene, for det er ingen tvil som at trening med GPS er den største strømsluken, og mange vil nok ikke benytte 15 timer trening i løpet av 16 timer. Med normalt bruk som smartklokke vil du fint kunne tyne AW Ultra til nærmere fire dager på en lading. Da begynner vi å snakke god batteritid.

Under sees loggen for et veldig aktivt døgn med Apple Watch Ultra:

 • Mandag kl 17.00: 100%
 • 2 timers økt utendørs med GPS
 • Mandag kl 23.00: 84%
 • Tirsdag kl 06.00, etter 20 min spinning: 73%
 • Tirsdag kl 07, etter 30 min gåtur med GPS: 68%
 • Tirsdag kl 0830: 64%
 • 2 timers økt utendørs med GPS
 • Tirsdag kl 1030: 50%
 • 2 timers økt utendørs med GPS
 • Tirsdag kl 1430: 25%

I tillegg til all bruk av GPS. ble lommelykt og en del apper flittig brukt. Da batteriet var på 25%, ble klokken fulladet før et nytt og lengre «eventyr». Totalt ble GPS brukt 6,5 timer i løpet av 21,5 timer. Det er lovende tall.

Apple Watch Series 7 som har den samme batteritiden som Watch Series 8, klarte å holde halvannet døgn med 7 timer trening med GPS inkludert. En økt på 1 time og 40 minutter reduserte batteriet fra 100% til 95%, mens i gjennomsnitt lå tilsvarende økter i ettertid på rundt 10% reduksjon.

To dager med relativt mye bruk er ikke problem for Watch Ultra.


GPS, outdoor og trening

Forbedret GPS-nøyaktighet
Den forhøyede bezelen på Apple Watch Ultra er ikke bare for å beskytte glasset, men huser også antennen for den nye GNSS-chippen som støtter multi-GNSS (GPS, GLONASS, Galileo, QZSS og BeiDou), og imponerende nok multibånd-GPS (støtter både L1 og L5 GPS). Multibånd-GPS er den samme funksjonen vi finner på Garmin sine toppmodeller og COROS sitt flaggskip, og som sørger for at klokken kan ta i bruk flere satellitter og frekvenser samtidig slik at det er lettere å oppnå gode satellittsignaler selv i krevende terreng og miljøer (bratt terreng, tett skog, bymiljøer med høye bygninger, etc.).

Dette er uten tvil et velkomment tilskudd og gjør Apple Watch Ultra til en av de mest nøyaktige klokkene på markedet. Sammenlignet med Garmin Enduro 2, Garmin Epix 2 Sapphire, Garmin Forerunner 955 Solar og Garmin Fenix 7 Spphire Solar, er erfaringene at Apple Watch Ultra som regel er like nøyaktig, og nesten like rask til å etablere kontakt med satellittene. Jeg har ikke fått testet i tett bymiljø ettersom Hustadvika kommune ikke er verdens navle, men tett skog og høye fjell har vi nok av, og Apple Watch Ultra leverer her.

Innstillingene for multibånd-GPS er aktivert som standard, og det er ingenting du behøver å aktivere manuelt slik det gjerne er på andre multisportklokker. Garmin introduserte nylig en «SatIQ» funksjon som automatisk velger den mest optimale GNSS-modusen for ulike situasjoner, noe som både sparer batteriet, samtidig som det forbedrer nøyaktigheten.

Det litt usikkert om Apple har noe av det samme, for det kan virke som at klokken bruker mindre batteri i åpent og lettnavigert landskap enn i vanskelig terreng. Det vil uansett være en fordel om Apple gjør de mulig å velge GNSS-modus slik at batteritiden kan tynes ytterligere. Jo flere satellittsystemer som er aktivert samtidig, desto høyere strømforbruk.

En annen velkommen forbedring er Presis start som gjør det mulig å se at klokken har etablert kontakt med satellittene før du starter en aktivitet. Normalt vil Apple Watch starte å telle ned fra 3 i det du trykker på «start» – uten at du vet om du faktisk har et aktivt GPS-signal. Ved å starte en økt fra handlingsknappen, får du mulighet til å se om klokken har innhentet satellittsignal før du starter. Presis start er kun tilgjengelig på Apple Watch Ultra (utrolig nok), men forhåpentligvis vil Apple gjøre dette tilgjengelig for både Watch Series 8 og eldre modeller.

Merk også at tidligere har Apple Watch automatisk benyttet assistert GPS via mobilen når den er tilkoblet og i nærheten av klokka, for så å automatisk gå over til den innebygde GPS-en når koblingen mellom klokke og mobil brytes. Dette var i utgangspunktet en funksjon for å spare batteri, men i virkeligheten har det vist seg å være svært liten forskjell mellom disse to modusene. Apple Watch Series 8 og Apple Watch Ultra vil derfor kun benytte klokkens innebygde GPS.


Enda smartere og bedre til trening

Apple Watch Series 7 var allerede en svært god treningsklokke, og kanskje best i klassen på optisk pulsmåling, samt automatisk gjenkjenning/registrering av trening. Apple Watch Series 8 og Apple Watch Ultra benytter den samme gode pulssensoren, men utvider funksjonaliteten med flere trenings- og outdoor funksjoner.


Nyttige verktøy for livet utendørs

Apple har satset mye på å overbevise outdoor-folket om at de faktisk har noe å tilby selv de mest eventyrlystne. Byggekvaliteten er som de fleste skjønner mer enn god nok, og programvaren har også fått noen fine tilskudd som gjør det både lettere å navigere, og å føle seg litt tryggereute på tur. I tillegg til alt fra Apple Watch Series 8, har Apple Watch Ultra en ekstra dybdesensor som måler hvor dypt under havoverflaten du befinner deg ved snorkling/dykking, samt en ekstern temperatursensor som måler den reelle temperaturen i omgivelsene.

watchOS 9 bringer med seg en oppgradert kompass app som gjelder samtlige modeller tilbake til og med Watch Series 6. Apple Watch Ultra har i tillegg fått en ny Veiviser-urskive der tallskiven representerer et kompass (for øvrig mer nøyaktig enn tidligere) og støtte for opptil åtte komplikasjoner som du selv kan bestemme slik at du alltid har tilgang til de viktigste appene og informasjonen. Med Veiviser-urskiven kan du raskt legge til/markere bestemte posisjoner (POIs), og klokken vil deretter vise kurs og distanse til punktene du har angitt. Eksempel på slike punkter kan være en hytte, et telt, bilen, parkeringsplassen, hjem, etc.. Du kan gi punktet et navn, en farge og et ikon, å lagre det til senere bruk.

Ved å vri på den digitale kronen kan du veksle mellom visningen av det digitale kompasset der alle veipunktene er markert i ytterkanten av kompasssirkelen, og et oversiktbilde over alle veipunktene du har lagret på klokken. Vrir du ytterligere på kronen kan du zoome inn/ut på skjermen med oversikt over alle veipunkter. For å navigere til et bestemt punkt så trykker du på skjermen, og en liste med de ulike veipunktene dukker opp. Velg et av punktene, og klokken vil vise avstand og retning ved hjelp av en sirkel som gradvis farges avhengig av kursen du velger. Fargen på sirkelen er den samme som fargen du gav veipunktet da du opprettet det, og målet ditt er å holde sirkelen grå (fargeløs).

Ønsker du å lagre et veipunkt, se en oversikt, eller redigere et tidligere veipunkt, kan dette gjøres ved å trykke på de tre strekene øverst i venstre hjørne fra kompassvisningen. Her får du en liste over alle punkter du har lagret (ikke bare under den aktuelle turen). Trykker du på ikonet nederst i venstre hjørne kan du lagre et veipunkt der du befinner deg, og trykker du på ikonet til høyre kan du aktivere Backtrack (mer om det senere).


Aldri gå deg vil

Med Backtrack, eller «Spor tilbake», ønsker Apple Watch Ultra å gjøre det enklere å finne veien tilbake til start når behovet melder seg. Dette er ikke unikt for Apple, og de fleste produsenter har en eller annen form for «Tilbake til start», «Trackback», «Route Back», etc… Dette skjer ved at klokken legger igjen små digitale GPS-spor underveis på ruten (for Apple Watch Series 8/Watch Ultra så skjer dette hvert 2.minutt) slik at den tegnet et kart over hvor du skal gå for å finne veien tilbake. Ved å trykke inn handlingsknappen kan du raskt opprette rutepunkter underveis, eller aktivere «Spor tilbake».

Kort oppsummert fungerer «Backtrack» greit, men det er noen ting du bør være klar over:

 • Du må manuelt starte Backtrack for at klokken skal begynne å registrere ruten (alternativt starter den automatisk når du havner utenfor mobildekning og områder med WiFi-signaler).
 • Klokken gir deg kun mulighet til å følge dine egne spor slavisk og inkluderer alle eventuelle merkelige feilvalg du har gjort underveis.
 • Klokken vil ikke gi beskjed om du fraviker fra ruten, og du må selv følge med på skjermen at du følger den samme linjen du allerede har tilbakelagt.

Her er både Garmin, Polar, COROS og Suunto sine TrackBack-funksjoner langt bedre ettersom de automatisk legger igjen GPS-spor fra første sekund når du starter klokken, og dermed gir deg mulighet til å finne veien tilbake uten at du behøver å aktivere noe. Garmin vil i tillegg la deg velge mellom den samme slaviske spor-tilbake-funksjonen som Apple tilbyr, eller å automatisk finne den korteste veien tilbake til start. Dette er mulig ettersom Garmin kommer med kart forhåndsinstallert, og klokken tar da i bruk kartene for å finne den korteste og beste stien/veien tilbake til målet.

Apple Watch Ultra har både nok lagringsplass og ressursene som skal til for å tilby dette, så hvis Apple noen gang leser dette (bruk Google Translate Apple!), så er dett et stort ønske når watchOS 10/X lanseres.

Nattmodus
En annen praktisk funksjon er den nevnte Nattmodusen som aktiveres ved å vri på kronen, og som lyser opp urskiven i rødt slik at du bevarer nattsynet i mørke. Nattmodus fungerer kun for veiviser-urskiven, og ikke i den vanlige app-menyen, eller i andre apper.

Lommelykt
Den 2000 nits lyssterke skjermen på Apple Watch Ultra kan delvis brukes som lommelykt. Apple har lagt inn mulighet til aktivere lommelykt ved å trykke inn handlingsknappen. Lyset er sterkt, men kan ikke måle seg med den innebygde lykten i for eksempel Garmin Fenix 7X, eller Garmin Enduro 2. I bildesammenligningen under er det lett å se forskjell på de to klokkene, men til Apple sitt forsvar så er lyset sterkt nok til å kunne humpe seg hjem på en dårlig sti om nøden skulle oppstå.


Er Apple Watch Ultra den ultimate outdoor-klokken?

På mange måter fremstår Apple Watch Ultra som den «Ultimate outdoor-klokken», og for noen vil den kanskje være det. For de som virkelig krever maks ut av klokken når det kommer til navigering og langvarig bruk, så gjenstår det likevel en del.

Fremdeles begrenset batteritid
Det mest åpenbare punktet er den begrensede batteritiden. Apple Watch Ultra har sjeldent god batteritid for å være en smartklokke, men må se seg grundig slått når den settes opp mot dedikerte multisportklokker. Apple hevder du fint vil kunne gjennomføre et ultraløp, men med maksimalt 15 timer kontinuerlig bruk av GPS i spareblussmodus, er det ikke sikkert du ville rukket å komme i mål på et langt nok ultraløp. Har du derimot en Garmin Fenix 7, Garmin Enduro 2, eller en COROS VERTIX 2, ville du sannsynligvis kunne gjennomført både ett, to og tre ultraløp og fremdeles ha batteri igjen i tanken.

Mangler innebygd kart
En annen åpenbar mangel er fraværet av kart. Både Garmin og COROS tilbyr innebygde kart på sine toppmodeller, og med alle de kreftene Apple har, og ikke minst sin egen kart-tjeneste, er det tidenes påskenøtt hvorfor de ikke har integrert dette i klokken.

Manglende navigasjonsmuligheter
Samme hvor «ultra» Apple Watch Ultra utgir seg for å være, så har den dessverre begrensede navigeringsfunksjoner. Dette er litt todelt ettersom det finnes tredjeparts apper som delvis dekker opp om dette punktet, men rett ut av esken, er ikke Apple Watch Ultra i stand til å tilby de samme kvalitetene som Garmin og COROS sine toppmodeller.

Apple gir deg mulighet til å lagre punkter underveis på samme måte som Garmin og COROS, men det er langt i fra like enkelt å navigere til noen av disse punktene i ettertid. Du vil kun se de på kartet som markerte punkter fra tidligere, og du kan få avstand og retning i himmelretning. Sving-for-sving veiledning kan du derimot se langt etter.

Du kan heller ikke importere en GPX-fil til Apple Watch Ultra for så å bruke navigering med kart, eller brødsmuleruting for å få sving-for-sving veiledning underveis på turen.

Kort oppsummert
Der Garmin Fenix/Enduro fremstår som robuste multiverktøy for livet utendørs, er Apple Watch Ultra i større grad en solid assistent. Apple Watch Ultra tåler mye, og tilbyr det meste for den jevne bruker. Til lange dagsturer, hverdagsaktivitet og trening, og kanskje til og med en todagers fjelltur uten lademuligheter, fungerer Apple Watch Ultra godt. Til den som tilbringer flere dager ute i strekk, gjennomfører lengre turer (ukesturer, etc.), eller bare er rammet av ladefrykt som undertegnede, finnes det bedre alternativer.


Apple Watch Ultra – Trening

Med Watch Ultra ønsker Apple å få enda bedre innpass hos de som driver aktivt med trening og ønsker en klokke med allsidige treningsfunksjoner. Apple Watch har hele tiden hatt den samme treningsappen med støtte for en rekke ulike aktivitetsprofiler, og de siste to generasjonene (AW 6 og AW 7) har levert markedets kanskje beste pulssensor. Derimot har det manglet på mulighet for å tilpasse datafelter, skjermvisninger og ikke minst tilpassede treningsøkter.

Apple Watch Ultra og Apple Watch Series 8 benytter den samme optiske pulssensoren, og har i grunn de samme treningsfunksjonene. Det som endres er selve programvaren og oppdateringen av watchOS 9 som også kommer til en rekke eldre modeller helt tilbake til Watch Series 4.

Ny og redesignet treningsapp
Nytt for watchOS 9 er muligheten til å tilpasse treningsvisninger med enda flere datafelter (tidligere var du begrenset til totalt fem datafelter i treningsappen). Ved å vri på den digitale kronen kan du bla deg gjennom ulike visninger av målinger som kraft, løpsdynamikk, pulssoner, stigning og aktivitetsringer. Og ja, hvert av feltene på bildet kan endres ved å trykke på  det for så å velge blant en liste over flere ulike felter.

De forskjellige aktivitetsprofilene kommer med datafelter tilpasset bruksområdet, som for eksempel grafisk høydevisning for «Fottur», eller løpsdynamikk og kraft for «Løping». Dette kan tilpasses etter eget ønske og gjøres raskt direkte fra klokken. Tidligere var det mulig å gjøre dette i Watch-appen på telefonen, men i skrivende stund er det ikke mulig med iOS 16. Apple Watch Series 8 støtter opptil 6 datafelter per dataskjerm, mens Apple Watch Ultra har plass til opptil 7 datafelter per dataskjerm.

Selv om du får på langt nær like mange urskiver og datafelter som på en Garmin-klokke i samme prisklasse, burde det være mer enn nok for de fleste.

Treningsøkter, intervaller og tilpasningsmuligheter
Apple Watch byr faktisk på overraskende mange muligheter så lenge du vet om de. Ved å åpne treningsappen på Apple Watch, og deretter trykke på ikonet med tre prikker i øverste høyre hjørne av en aktivitetsprofil, får du flere alternativer. Her finner du ulike intervaller, løpeøkter, målbaserte økter og mulighet til å opprette egendefinerte økter. For hver av disse alternativene kan du sette opp egne skjermvisninger og mål.

Senere i år vil en programvareoppdatering inkludere valget om å konkurrere mot en tidligere aktivitet, eller beste tid på en bestemt rute.

Den nye (ekstra) handlingsknappen bidrar i kombinasjon med den overdimensjonerte kronen å gjøre det enda litt enklere å betjene klokken under aktivitet, men Apple bør skynde seg å integrere en form for dobbelt-bekreftelse før en treningsøkt avsluttes. I dag holder det å sveipe til høyre på klokkeskjermen, og deretter komme borti, eller trykke feil, på «avslutt», og dermed er økta over og lagres.

Her bør det legges inn en ekstra «sperre» som hindrer økten i og avsluttes før du bekrefter at det er ønskelig. Ingen pulsklokke-produsenter med respekt for seg selv, eller brukeren, unnlater dette. I tillegg burde det være mulig å låse skjermen under trening slik at ikke økten pauses ved et uhell av å dunke klokken borti noe.

Appen som gir enda flere muligheter
Har du behov for enda flere tilpasningsmuligheter, anbefales det å bruke 65 kr på appen WorkOutDoors. Dette er virkelig den ultimate trenings- og outdoor appen til Apple Watch, og åpner for enorme muligheter. Appen støtter enormt mange aktivitetsprofiler og lar deg tilpasse skjermbildene nøyaktig slik du ønsker det. Du kan loggføre, planlegge å analysere trening og turer, opprette egendefinerte intervalløkter, justere puls- og hastighetssoner, aktivere auto pause, ulike varsler, m.m..

En annen fancy funksjon er at WorkOutDoors automatisk vil registrere når du tar heisen opp, og når du kjører nedover hvis du benytter klokken i et alpinanlegg. Du får dermed oversikt over antall runder kjørt, høydemeter, hastighet og annen relevant info.

WorkOutDoors kommer også mest svært detaljerte kart som gjør det enkelt å navigere både i gatebildet og på fjellet. Appen støtter import og eksport av GPX-filer slik at du enkelt kan importere en bestemt rute du ønsker å følge, og appen vil guide deg underveis. Er du glad i å løpe intervaller, kan du bruke intervallfunksjonen til å opprette skreddersydde intervaller nøyaktig slik du ønsker det.

Pulssoner
En ny treningsvisning for pulssoner gir deg et raskt overblikk over intensitetsnivået ditt. Pulssonene opprettes automatisk og beregnes ut fra makspuls som legges inn i Helse-appen. Du kan også bruke manuelle pulssoner dersom du ønsker det.

Denne funksjonen ligner det vi finner hos nesten samtlige andre konkurrenter, og gjør det enkelt å kaste et raskt blikk på klokka for å se hvilket intensitetsnivå du yter på «her og nå». Dessverre er det ikke mulig å sette forskjellige pulssoner for ulike aktiviteter slik det er på de fleste dedikerte pulsklokker. For eksempel kunne det vært ønskelig å benytte forskjellige pulssoner på løp, sykkel og svømming ettersom disse aktivitetene gjerne innebærer ulike pulsbelastning.

Tilpass treningsøktene / Nye intervallfunksjoner
Intervall-funksjonen lar deg tilpasse intervaller med egendefinerte arbeidsperioder og lengde på pausene. Du kan tilpasse alt fra enkle 4×4 intervaller til stignings- og trappeintervaller. Her har du overraskende stor frihet, og intervall-funksjonen er for eksempel langt mer omfattende enn tilsvarende hos flere av konkurrentene. Klokka kan varsle deg om tempo, puls, rytme og kraft, og hjelper deg til å holde riktig tempo/intensitet ved å veilede deg underveis gjennom økta.

Integrert løpskraft
Med watchOS 9 introduserer Apple Løpskraft. Dette gjør det mulig å måle løpskraft direkte fra håndleddet. Denne funksjonen har vi allerede sett på klokker fra COROS og Polar, og Garmin er faktisk (overraskende nok) fremdeles ikke i stand til dette. Det er imponerende at Apple har integrert dette i klokkene sine, og løpskraft er et nyttig verktøy for de som vet å bruke det.

Ettersom det i dag ikke finnes en universell standard for kraftmåling, er det vanskelig å sammenligne kraftmåling på tvers av merker. Det vesentlige er om kraftkurvene har den samme utviklingen gjennom et løp, og Apple Watch Ultra føyer seg inn i linjen med både Garmin, COROS og Polar.

Avansert løpsdynamikk
I tillegg til løpskraft måler Apple Watch Avansert løpeteknikk rett på klokka. Der Garmin er i stand til å gjøre det samme, men med bruk av enten et Garmin HRM-Pro/Pro Plus pulsbelte, eller en løpsdynamikksnsor, vil Apple Watch gjøre dette uten behov for ekstra utstyr. Dette er faktisk den første klokken som er i stand til å måle avanserte data som dette.

Å måle løpsdynamikk kan hjelpe deg til å bli en bedre og mer effektiv løper. Apple Watch registrerer steglengde, tid med bakkekontakt og vertikal stigning, og vise hvor effektivt du løper.

Multisport
Med økt batteritid, enklere betjening takket være større knapper og en ekstra handlingsknapp, er Apple Watch Ultra nå en fullverdig multisportklokke. I tillegg til å komme med en egen aktivitetsprofil for multisport, er klokken i stand til å automatisk registrere overganger mellom svømming, sykling og løping under et triatlon. Tidligere er det kun Wahoo ELEMNT RIVAL som har hatt denne funksjonen.

Automatisk overgang innebærer at du kun behøver å trykke «start» når løpet begynner, og «stopp» når du er i mål. Apple Watch vil gjenkjenne de ulike aktivitetsformene, samt når du befinner deg i skiftesonen. Du slipper med andre ord å huske på å registrere dette manuelt, samt skifte mellom aktivitetsformene.

Undertegnede har ikke fått testet denne funksjonen i praksis, så ikke send klagemelding om den ikke registrer alt på neste triatlon…

*Viktig å vite for syklister/triatleter*
For alle dedikerte syklister og triatleter som vurderer Apple Watch Ultra som treningsklokke for fremtiden, er det greit å vite at Apple Watch Ultra ikke har støtte for ANT+, og heller ikke native kraftmåling og tråkkfrekvenssensorer.

ANT+ sier deg kanskje ikke så mye, og dersom du ikke bruker sykling, kraftmåler, eller sykkelrulle som en vesentlig del av treningen din, så har du egentlig ingenting å bekymre deg for. De fleste som sykler og benytter seg av dette bruker vel uansett en dedikert sykkelcomputer med støtte for dette. Mer om ANT+ og Bluetooth kan du lese her Tilkobling og overføring – Bluetooth og ANT+.

Om du lurer på hva «native» betyr, så betyr dette at noe er integrert i klokken og programvaren. eksempelvis puls, distanse, tid, etc.. Det er egne datafelter for disse parametrene, og mulighet for å trene etter mål basert på de samme parametrene. Løpskraft er native for Apple Watch, men kraftmåling for sykkel er ikke native. Dog finnes det tredjeparts apper som støtter dette.

Svømming
Benytter du Apple Watch til svømming, vil klokken automatisk registrere når du benytter et sparkebrett ved svømming i basseng. Du vil også kunne se SWOLF-resultater (hvor effektivt du svømmer), antall bassenglengder, distanse puls og kalorier.

Virtuell Partner – Pacer
Virtuell Partner lar deg konkurrere mot en forhåndsbestemt distanse og tid enten på løp eller sykkel. Klokken viser i sanntid hvordan du ligger ann sammenlignet med den virtuelle partneren slik at du enkelt kan se hvordan du ligger ann sammenlignet med idealtiden.

Virtuell Partner har lenge vært en av de mest foretrukne treningsfunksjonene blant en rekke løpere, og det er fint å se Apple integrere dette.

Konkurrer mot tidligere økter
Denne funksjonen er foreløpig ikke tilgjengelig, men vil komme i en oppdatering i løpet av året. Når dette er på plass vil du kunne bruke Apple Watch Ultra til å konkurrere mot en tidligere registrert økt. Du vil da se tiden du ligger foran/bak, og en animert figur som indikerer tiden fra ditt forrige løp.

Forbedret søvnsporing og treningsoppsummering
Apple har samtidig med oppdateringene av klokken forbedret treningsoppsummeringen i Apple Health appen, men den kanskje største nyheten er dypere og bedre søvnsporing. Med watchOS 9 vil Apple Watch kunne registrere tid i ulike søvnfaser, inkludert REM-søvn, kjernesøvn, dyp søvn, tid våken og total søvntid.


Sikkerhet

Garmin har lenge hatt en sikkerhets- og sporingsfunksjon med hendelsesregistrering. Ved et eventuelt fall/ulykke, vil dette trigge klokken til å sende en beskjed til utvalgte kontakter om at du har behov for hjelp. Inkludert i meldingen ligger koordinater til posisjonen din, samt en link med aktiv live-sporing helt til du deaktiverer den manuelt. Dette krever dog at du har mobilen med deg, og ikke minst at du har dekning, foruten om en modell, Garmin Forerunner 945 LTE. Denne har faktisk mulighet til å sende en nødmelding via en begrenset LTE-tilkobling.

Apple har en annen vri på dette, og har bygd inn en kraftig høyttaler som lirer av seg en sirene på 86 desibel og som i følge Apple skal kunne høres på rundt 180 meter avstand. Det er en kraftig underdrivelse… for denne lyden er høy. Hvor langt lyd kan høres avhenger i stor grad av værforhold og geografi, men under ideelle forhold med åpent landskap og lite vind, vil nok lyden kunne høres godt over 500 meter. Selv i tett skog høres det langt mer enn de oppgitte 180 metrene.

Ettersom Apple Watch Ultra i tillegg tilbyr LTE-tilkobling på samtlige modeller, kan du raskt sende et nødvarsel direkte fra klokken uten behov for mobiltilkobling. Dette er utvilsomt en nyttig funksjon, men som du aller helst ønsker skal forbli ubrukt. Et annet punkt er at Apple nå har inkludert støtte for internasjonal roaming. Det er likevel greit å påpeke at denne funksjonen ikke kommer av seg selv, og krever at du har et aktivt e-sim som koster alt fra 19,- til 49,- per måned avhengig av operatør. Per dags dato er det kun Telenor, Telia og OneCall som støtter e-sim på Apple Watch i Norge, men det jobbes med å åpne for flere operatører.

Dessverre har ikke Apple inkludert satellittkommunikasjon slik de har på nylanserte iPhone 14 Pro. Selv om funksjonen foreløpig er begrenset til USA og Canada, så er teknologien der for å gjøre den tilgjengelig for allmennheten på et senere tidspunkt. Med satellittkommunikasjon er det mulig å sende nødvarsler uavhengig av mobildekning, forutsatt at du har batteri på telefonen. Dette er det samme systemet for eksempel Garmin inReach-enhetene benytter seg av. Dersom Apple Watch Ultra hadde hatt denne funksjonen, ville Apple virkelig hatt et ess i ermet.


Apple Watch Ultra – er den derimot den ultimate dykkerklokken?

Allerede fra de første Apple Watch-modellene har Apple gjort et poeng ut av at de er vanntett og godt egnet for svømming. Denne gangen har de ikke bare gjort klokken vanntett, men klokken er nå EN 13319 sertifisert og godkjent for å tåle dykk ned til 40 meter (selve klokken tåler dybder inntil 100 meter). AW Ultra er også designet for å kunne brukes til vannsport som surfing, kiting og fridykking.

Hvis du gir totalt blanke i dykking, vil du uansett kunne ha glede av egenskapene ved fridykking og snorkling. Her vil klokken automatisk oppdage når du befinner deg under havoverflaten, og umiddelbart aktivere Dybde-appen som viser tid, gjeldende dybde, vanntemperatur, tid under vann og maksimal dybde.

I tillegg har Apple inngått et samarbeid med Huish Outdoors, selskapet bak merkevaren Oceanic. Ved hjelp av den kommende Oceanic+-appen (basert på en Bühlmann-dekompresjonsalgoritme), vil Apple Watch Ultra forvandles til en dedikert dykkerklokke. Den nye handlingsknappen kan programmeres til å starte appen umiddelbart under et dykk, og den overdimensjonerte kronen gjør det enklere å betjene klokken under vann. Huish og Apple har lagt stor vekt på at både klokken og Appen skal være enkle å bruke, og ikke minst forståelig fra et sikkerhetsperspektiv. Fargekoder i appen skal gjøre det langt enklere å forstå informasjonen fra klokken.

Oceanic+-appen kan brukes for å planlegge dykk direkte på klokken, eller i appen på iPhone. I tillegg til de nevnte dataene som fremkommer i Dykke-appen, vil Oceanic+ vise ikke-dekompresjonstider basert på inngangsdybden, valgt gass og overflatetid. Appen integrerer automatisk forhold som tidevann, vanntemperatur og lokale forhold som sikt og strømmer. Du må likevel være klar over at klokken ikke tilbyr luftintegrasjon og visning av gjenværende luft i gasstanken. Her vi en klokke som Garmin Descent Mk2 være et bedre alternativ.

Oceanic+ tilbyr også en personlig brukerprofil og dykkeloggbok. Etter et dykk synkroniseres all data fra selve dykket (inkludert GPS-data for inn- og utgangsposisjon) automatisk til telefonen.

Kort oppsummert; Som dykkerklokke byr Apple Watch Ultra på enorme muligheter, og det er så mye og så komplisert for en som kun har PADI-dykkersertifikatet fra noen år tilbake, at det blir for mye å dekke her.


Apple Watch Ultra – Finnes det noe som mangler?

På papiret fremstår Apple Watch Ultra som den perfekte match for en livsstil som kombinerer familiemor/familiefar i hverdagen, og toppidrettsutøver og superhelt på natterstid.

Apple gjør veldig mye bra med den nye treningsappen som kommer med watchOS 9, og ikke minst bidrar den ekstra knappen og større kronen til å gjøre betjeningen enklere enn på den vanlige Apple Watch. Der Apple «svikter», er trenings- og restitusjonsanalyse. Garmin har Body Battery og Training Readiness Score, mens Fitbit har sin Daily Readiness Score. Begge bruker informasjon som daglig aktivitet, søvn, stress og hjertevariabilitet til å si noe om hvor mottakelig kroppen din er for trening, og gir forslag til passende treningsøkter, eller råd om at kroppen bør få hvile.

Whoop og Oura er to andre aktører som tilbyr lignende funksjon, mens Polar har Training Load Pro som forteller om treningen din er produktiv, nedbrytende (for mye/lite), eller akkurat nok til å opprettholde dagens nivå.

Apple har sine «aktivitetsringer» som gradvis fylles opp når du har opparbeidet nok intensitetsminutter, timer stående og kalorier forbrent i løpet av dagen. Men, der Garmin, Fitbit og Polar ville rådet deg til å ta en hviledag når du er helt sluttkjørt, så vil Apple hele tiden fortsette å pushe deg mot å fullføre ringene hver dag.

For mange aktive utøvere er klokken et verktøy som brukes i treningsplanlegging og restitusjonsarbeidet. Dersom Apple skal ha mulighet til å overta som den eneste klokken, og ikke bare være klokke nummer to, så bør de ta tak på dette feltet.

Et alternativ er å koble Apple Watch til tjenester som direkte integrerer data fra Apple Health i sine trenings- og restitusjonsanalyser. Her finnes det en rekke gode apper som gir deg fullverdig og god aktivitets- og restitusjonsanalyse lignende det du får fra Garmin, Polar, COROS, etc..

To gode apper er Gentler Streak (egen artikkel her) og Welltory (artikkel her). Et tredje alternativ er Athlytic.

Apple lar deg eksportere dataene til de fleste tjenester og integrerer sømløst med blant annet Strava og TrainingPeaks. Ved hjelp av tredjeparts apper som RunGap og HealthFit kan du eksportere data fra Apple Health til en rekke andre plattformer som f.eks. Garmin Connect, Polar Flow, Suunto, m.m.. Mer om hvordan du gjør dette, kan du lese her: RunGap – Synkroniser treningsdata på tvers av plattformer.

Som nevnt er Apple Watch en smartklokke med relativt store muligheter dersom du benytter de riktige appene. En guide til De beste løpeappene til Apple Watch finner du her!


Ikke helt ultra enda

Apple frir voldsomt til ultraløpere og triatlonutøvere, to idretter som er i voldsom medvind, og ikke minst til eventyrere som søker en robust klokke med funksjoner som skal sørge for at du kommer deg trygt til målet og tilbake. Triatleter vil kunne ha mye glede av Apple Watch Ultra med alt den har å by på (minus mangelen på ANT+), men å legge ut på en skikkelig langtur i ukjent terreng med eneste Apple Watch Ultra som navigeringsverktøy, ville jeg aldri følt meg trygg på. Til dette har klokka for kort batteritid, og navigeringsfunksjonene er ikke tilstrekkelig.

Før noen kommer med kommentarer som «Ha! Min Garmin Fenix 7 holder i 1 måned!». Til deg har jeg bare en ting å si; «Da trener du for lite». Ja, Garmin Fenix, Epix 2, Enduro 2 og egentlig alle andre klokker fra den amerikanske giganten, tilbyr som regel mye bedre batteritid enn Apple Watch, men selv disse klokkene må lades jevnt og trutt om du trener regelmessig.

Apple lager fremdeles smartklokker, men flørter crazymazy med treningsklokke-markedet. Garmin lager treningsklokker, men integrerer flere og flere smarte funksjoner, og nærmer seg det som for få år siden selv de beste smartklokkene var i stand til. Og av og til virker det som om Garmin er nærmere å lage den ultimate klokken som inkluderer alt av trening-, outdoor- og smartfunksjoner, enn Apple er.

Alle vet at Apple er i stand til å lage gode produkter, men batteritiden er et vedvarende utfordring. Det er litt ironisk når stresset over lavt batterinivået på Apple Watch får stress-alarmen til og utløses på Garmin-klokken på motsatt arm… Garmin Epix 2 har en stor og flott AMOLED-skjerm på samme måte som Apple Watch Ultra, men klarer likevel å presse ut over 10 dager. Den har ikke LTE-funksjonalitet, eller like god integrasjon med telefonen, men med tanke på hvilke funksjoner som deaktiveres ved bruk av Spareblussmodus i nye watchOS 9, så er det vel ingen grunn til at Apple ikke skulle holde lenger?

Huawei og Xiaomi har også smartklokker med batteritid av en annen verden, men å sammenligne disse med Apple Watch blir så totalt feil. Uansett er alle disse nevnte modellene i mine øyne to relativt ulike produkter. Til og med Huawei er klare på at de ikke lager smartklokker, men hybridklokker. Huawei Watch GT3 Pro er en kjempeflott klokke til den rette bruker, men hvor smart er den? Da er i så fall pantemaskina på REMA 1000 smart også.


Apple Watch Ultra – Alternativer

Og hvis du lurer; Apple Watch Ultra er stor, men langt i fra så stor at den er ubehagelig i bruk. Sammenlignet med Garmin Epix 2 Sapphire er den tynnere og føles relativt lik på hånden.

NB: Garmin lanserte oppfølgeren til Epix 2; Garmin epix Pro (Gen 2) i mai 2023. Her er test av Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire.

Vekten på Apple Watch Ultra er 61,3 gram for kun urkassen, mens tilsvarende for Garmin Epix 2 Sapphire er 47 gram. Apple Watch Series 8 LTE ligger på beskjedne 39,1 gram for aluminiums modellen.

Størrelsesmessig måler Apple Watch Ultra 49 x 44 x 14,4 mm, mens Garmin Epix 2 Sapphire måler 47 x 47 x 14,5 mm. Ettersom det er snakk om en rektangulær, og en rundt klokke, er det umulig å gjøre en god sammenligning. Det du derimot bør være obs på, er at det firkantede designet gjør den mer utsatt for å «stikke» ut på topp og i bunn dersom du har små håndledd. Apple hadde nok solgt en del ekstra klokker dersom de lagde en f.eks. 44 mm for mindre håndledd, men samtidig ville en mindre størrelse kunne gått ut over batteritiden.

Ønsker du en Apple Watch som i hovedsak skal brukes til løping, studiotrening, gåturer og hverdagsaktivitet, og du ikke har behov for den ekstra batteritiden, så kan den vanlige Apple Watch Series 8 være et bedre valg. Denne vil sannsynligvis gi deg bedre pulsmålinger ettersom den sitter tettere på hånden, og den lavere vekten reduserer risikoen for rystelser. Personlig har jeg veldig tynne håndledd, og merker godt at Apple Watch Series er mindre følsom for feilmålinger enn Watch Ultra.

Helt til slutt; Android-brukere vil ikke nyte like godt av Apple Watch Ultra ettersom Apple-klokkene i utgangspunktet krever et iPhone for å fungere optimalt. Det er mulig å bruke Apple Watch med en Android-enhet, men det blir langt i fra den samme optimale opplevelsen. Sitter du med en Android-telefon og ønsker en klokke med best mulig integrasjon med klokken, anbefales heller Samsung Galaxy Watch5 Pro som er testet her, eller Samsung Galaxy Watch6 / Watch6 Classic testet her. Et annet alternativ er Google sitt flaggskip Google Pixel Watch 2 som også er veldig flott.

Alternativt kan du alltids gå for en av Garmin sine klokker som fungerer like godt uavhengig av operativsystem (faktisk enda litt bedre med Android). Her kan jeg varmt anbefale Garmin Venu 3, Venu 2 Plus, Vivoactive 5 eventuelt Garmin Venu SQ 2 som har et lignende design som Apple Watch. Disse er testet grundig her:

Og ønsker du deg en klokke med «alt av treningsfunksjoner» i et lite og lett format, og med en skjerm like pen som på Apple Watch Ultra, så bør du sjekke Garmin Forerunner 965 – en AMOLED-utgave av Garmin Forerunner 955. Denne klokken tar alt det gode fra Garmin Forerunner 955, legger til en fantastisk AMOLED-skjerm og noen ekstra funksjoner, og leverer noe helt unikt.

Se også: Test: Apple Watch Ultra 2


Konklusjon


Apple Watch Ultra
Apple Watch Ultra

Product Name: Apple Watch Ultra

Brand: Apple

Offer price: 9990

Currency: NOK

Konklusjon

Med Apple Watch Ultra har Apple lansert et av sine mest spennende produkter på lang tid; ikke fordi det er revolusjonerende bra, eller overlegent i sin klasse, men fordi de viser at de vil ta opp konkurransen med etablerte merkevarer som Garmin, Polar, COROS og Suunto.

Den ekstra handlingsknappen, forstørrede kronen, økte skjermstørrelsen og robuste byggekvaliteten, bidrar til en mye bedre bruksopplevelsen under aktivitet og trening. Samtidig gjør den ekstra batteritiden kombinert med en forbedret treningsapp, mulighet for å tilpasse treningsskjermen, sette opp ulike treningsøkter, avansert løpsdynamikk, kraftmåling, m.m., Apple Watch Ultra til en fullverdig multisportklokke. I tillegg til alle treningsfunksjonene byr Apple Watch Ultra på detaljert og omfattende aktivitetssporingen, EKG-måling, varsler ved unormal hjerterytme, kræsjdeteksjon og en rekke sikkerhetsfunksjoner.

Pulssensoren er kanskje den beste på markedet, og støtten for multi-GNSS og multibånd-GPS sørger for rask oppkobling til satellittene og nøyaktig sporing. Apple Watch Ultra tilbyr enkle navigasjonsfunksjoner, men har ikke sjanse til å utfordre de beste på dette området. Det største savnet er fraværet av kart, en bedre backtrack-funksjon, og selvfølgelig bedre batteritid.

For deg som ikke har noe imot å lade jevn og trutt, ønsker en klokke som integrerer sømløst med telefonen (kun iPhone) og byr på rikelig med treningsfunksjoner, så er likevel Apple Watch Ultra en fantastisk klokke, både til hverdags og til trening. Personlig kommer jeg til å bruke denne. Mye.

Overall
90%
90%

Pros

 • Solid byggekvalitet.
 • Nydelig og lyssterk skjerm.
 • En mengde aktivitetsprofiler med gode tilpasningsmuligheter.
 • Integrert kraftmåling og løpsdynamikk.
 • Markedets mest presise pulssensor?
 • Nøyaktig multibåndGPS og rask oppkobling.
 • Overlegent god støtte for tredjeparts apper.
 • Godkjent batteritid som smartklokke. Lader raskt.
 • Spareblussmodus gir mange flere brukstimer.
 • LTE-støtte.
 • Sikkerhetsfunksjoner, kræsj- og falldeteksjon, Sirene.
 • God kvalitet på høyttaler og mikrofon.
 • Omfattende helsemåling, EKG, m.m..
 • Heftig avanserte dykkefunksjoner…
 • God integrasjon med tredjeparts apper/tjenester.

Cons

 • Fremdeles for kort batteritid til å fortjene navnet «Ultra».
 • Mangler kart og vesentlige navigeringsfunksjoner.
 • Ingen form for trenings- og restitusjonsanalyse.
 • Jupp, du er bundet til Apple.

Apple Watch Series 8
Apple Watch Series 8

Product Name: Apple Watch Series 8

Brand: Apple

Offer price: fra 4990

Currency: NOK

Konklusjon

Apple Watch Series 8 bringer ikke med seg mye nytt med tanke på verken design eller batteritid, men takket være et mye kraftigere OS og batterisparingsmodus, er den 8.generasjonen Apple Watch fremdeles en bunnsolid smartklokke som leverer en svært tilfredsstillende opplevelse for alle iPhone-brukere som ønsker en dedikert smartklokke og treningsklokke.

Apple Watch Series 8 får tøff konkurranse av sin egen storebror Apple Watch Ultra – som uten tvil er klokken å gå for dersom du ønsker en dedikerte smartklokke med lengst mulig batteritid. Den utfordres også at forgjengeren Apple Watch Series 7, og sitter du allerede med den nevnte klokken på hånden, er det liten grunn til å oppgradere. Den største forskjellen ligger i selve operativsystemet watchOS 9, og her er Apple som vanlig god til å la det dryppe selv på modeller av eldre årgang (series 6). Foruten om dette er det den nye temperaursensoren som stort sett er rettet mot kvinnehelse og sporing av menstruasjonssyklus, samt den nye sensoren for kræsjdeteksjon.

Få nyheter til tross – Apple Watch Series 8 leverer som alltid varene, og du får en gjennomført god smartklokke, aktivitetsmåler og treningsklokke – i hvert fall så lenge du er innstillt på å bruke tid på å finne de riktige appene. Innstegsprisen er heller ikke så verst, men vær obs på at du kan finne forrige generasjon enda rimeligere. Og ikke minst, det er på tide Apple gjør enda mer for å forlenge batteritiden, og integrerer offline kart med sving-for-sving navigering, etc…

Overall
90%
90%

Pros

 • Stor og lettlest skjerm.
 • Slank og behagelig passform.
 • Svært rask og god brukeropplevelse.
 • watchOS byr på mange nyttige funksjoner.
 • Rask lading. Ok batteritid til smartklokke å være.
 • Måler EKG, oksygenmetning, hjertevariabilitet, respirasjonsrate, søvn.
 • Svært nøyaktige pulssensor og GPS.
 • Kontaktløse betaling med Apple Pay.
 • Streaming av offline spillelister fra Spotify, Apple Music  og ulike podcast tjenester.
 • Kan kobles til eksterne Bluetooth sensorer (f.eks. et pulsbelte).
 • Registrerer aktivitet døgnet rundt med høy presisjon.
 • Støtter en mengde aktivitetsprofiler, inkludert triatlon og multisport.
 • watchOS 9 bringer med seg et lass av nyttige treningsfunksjoner.
 • Spareblussmodus gjør at batteriet holder opptil 36 timer (minst).

Cons

 • Fremdeles begrenset batteritid.
 • Avhengig av at et familiemedlem eier en iPhone.
 • Tastaturet fungerer ikke med norsk som språk.
 • Apple har ingen god plattform for å fortelle deg hvor godt restituert du, og når du er klar til å trene.
 • Savner offline-kart.

Del gjerne: