watchOS 11 gjør endelig Apple Watch til en mer komplett treningsklokke!

11. juni, 2024 (oppdatert 11. juni 2024)

Featured image for “watchOS 11 gjør endelig Apple Watch til en mer komplett treningsklokke!”

Apple har endelig gjort klart for at Apple Watch virkelig kan blande seg inn i eliten av treningsklokker. watchOS 11 gir klokken langt mer krefter og muligheter.

Apple presenterte under årets WWDC det kommende operativsystemet watchOS 11 som bygger videre på Apple Watch avanserte sensorteknologi, algoritmer og vitenskapsbaserte tilnærming for å gi brukerne mer tilpasningsmuligheter og innsikt i helse og trening.

Apple Watch har ikke utviklet seg enormt de siste årene, men programvaren har med årene tatt viktige steg som har gjort klokken til en langt bedre trenings- og friluftsklokke.

Med watchOS 11 sørger en ny Vitals-app for å samle og presentere helsedata i kontekst slik at du og jeg kan ta informerte beslutninger i hverdagen, og i tillegg introduserer Apple for første gang treningseffekt og treningsbelastning.


Vitals-appen: Samler og Presenterer Viktige Helsedata

Med watchOS 11 introduserer Apple Vitals-appen, som gir en oversikt over viktige helsedata som puls, pustefrekvens, håndleddstemperatur, søvnvarighet og oksygenmetning i blodet. Hvis brukerne sover med Apple Watch, registrerer klokken disse målingene automatisk. Vitals-appen setter disse dataene i kontekst og presenterer dem på en lettfattelig måte. Brukerne kan få varsler når flere målinger avviker fra det normale, og appen kan gi informasjon om hvordan endringer kan knyttes til faktorer som høyde, alkoholforbruk eller sykdom.


Bedre støtte under Graviditet

watchOS 11, iOS 18 og iPadOS 18 gir ekstra støtte til gravide. Ved å loggføre graviditeten i Helse-appen, kan brukerne følge graviditetsforløpet i Syklus-appen på Apple Watch. Appen lar deg registrere vanlige symptomer å justere varsler for høy puls, ettersom hvilepulsen ofte øker under graviditeten. Gravide kan også få månedlige påminnelser om å besvare spørreskjemaer om psykisk helse, og iPhone kan varsle om økt fallrisiko i tredje trimester.


Treningsbelastning og treningseffekt

Den kanskje mest spennende og etterlengtede funksjonen i watchOS 11 er introduksjonen av av treningsbelastning som analyserer intensiteten og varigheten av treningsøkter over tid. Brukerne får innsikt i hvordan kroppen reagerer på trening de siste syv dagene sammenlignet med de siste 28 dagene, slik at det blir enklere å justere den daglige treningsmengden.

For å beregne den totale intensiteten tar klokken i bruk data som alder, høyde, vekt, GPS, puls og høyde over havet for å estimere anstrengelsen automatisk.

Vitals appen vil også vise langtids trender på 1-, 3- og 6 måneder.

I tillegg til den langsiktige treningsbelastningen vil klokken gi et estimat på treningsintensiteten etter hver treningsøkt. Intensiteten måles på en skala fra 1 til 10, der 10 er høyest. Treningsintensiteten beregnes for de mest populære kardiobaserte aktivitetene (ikke sykling), men du kan selv legge til estimert effekt for samtlige aktiviteter du bruker klokken til.

En spennende funksjon er muligheten til å overstyre den automatiske beregningen ved å endre verdien manuelt. Dette er spesielt nyttig ved aktiviteter som for eksempel lange gåturer der brukeren som regel blir kreditert med nærmest null belastning ettersom de fleste klokker bruker kun «Puls X Tid» som grunnlag for belastningsberegningen.

Når treningsbelastningen estimeres over de siste 28 dagene, bruker Apple Watch dataene fra fysisk anstrengelse og øktenes varighet. Aktivitet-appen klassifiserer treningsbelastningen som mye lavere, lavere, uendret, høyere eller mye høyere sammenlignet med de siste syv dagene. Dette hjelper brukerne med å justere treningen for å oppnå bedre resultater. Mosjon-appen på iPhone gir mer detaljert informasjon om hvordan den nåværende treningsbelastningen kan påvirke formen, inkludert risiko for dårligere kondisjon eller skader.

Dagsform og treningsevne vises sammen med vitale tegn i Aktivitet-appen på Apple Watch og Mosjon-appen på iPhone, og brukerne kan også se treningsbelastningen i Vitals-appen. Her vil du også kunne se om en enkelt treningsøkt har vært mer eller mindre intensiv enn baselinjen.

Dersom du benytter en tredjeparts app som kobles til Apple Health vil dataene fra denne appen kunne brukes til å estimere treningsbelastningen dersom appen benytter seg av Apple WorkoutKit.


Tilpassbare aktivitetsringer og Mosjon-app

Tilpassbare Aktivitetsringer

Aktivitetsringene på Apple Watch motiverer brukere daglig til å bevege seg mer, sitte mindre å trene. Med watchOS 11 blir disse ringene enda mer fleksible. Nå kan brukerne sette aktivitetsringene på pause i tilfeller av skade eller behov for hviledager, uten å bryte rekken av bevegelsesmål. De kan også justere målene basert på ukedager for å sikre at motivasjonen er tilpasset den daglige rutinen.

For eksempel kan du nedjustere målet en dag etter at du har planlagt en hard treningsøkt og planlegger en fridag, eller når du er på ferie.

Skreddersydd Mosjon-app

Mosjon-appen på iPhone kan nå tilpasses slik at brukerne ser akkurat de dataene de er mest interessert i. Den inkluderer også nye målinger for ulike treningsformer som løping, skogsturer, svømming og mindfulness-øvelser. Dette gir en mer personlig treningsopplevelse.


Oppdatert Apple Fitness+

Apple Fitness+ har fått et nytt design i iOS 18, iPadOS 18 og tvOS 18. Med et skreddersydd «For deg»-område, forbedrede søkefunksjoner, og en ny belønningsmekanisme, hjelper det oppdaterte designet brukerne med å holde motivasjonen oppe og få mest mulig ut av treningsøktene.


Oppfølging-funksjonen: Økt Trygghet i Hverdagen

Med Oppfølging-funksjonen på Apple Watch kan brukerne nå føle seg tryggere, selv under treningsøkter. Når de er ute på treningstur på tidspunkter der det er lite personer i området, kan du aktivere Oppfølging i Trening-appen. Dette lar en venn eller et familiemedlem følge din geografiske posisjon i sanntid. Funksjonen kan også aktiveres fra Meldinger, akkurat som på iPhone, for ekstra sikkerhet.


Forbedret GPS og nye treningsformer

Trening-appen kan nå spore flere aktiviteter som fotball, landhockey, golf, utendørs roing og vinteridretter som alpint og snowboard. Brukerne kan også se ruten sin på et kart for flere treningsformer.


Tilpassede treningsøkter i svømmebasseng

Brukere har allerede kunnet opprette tilpassede treningsøkter for både løping og sykling, og med watchOS 11 kan man nå lage intervallbaserte treningsøkter (sett med pauser imellom) for svømming, hvor klokken varsler med vibrasjon når det er tid for å starte neste intervall. En ny visning viser tiden som gjenstår i gjeldende intervall og hva som kommer neste.


Apple Maps og Turforslag

I fjor åpnet Apple for kart på Apple Watch, men kun for USA og utvalgte nasjonalparker. kartene ble heller ikke lagret lokalt på klokken som krevde tilkobling til en iPhone. Nye watchOS 11 tilbyr nå turforslag for alle nasjonalparker i USA, der flere av parkene kan lagres lokalt på Apple Watch for tilgang uten iPhone. Brukerne kan også lage egne ruter i Kart-appen på iPhone og overføre dem til Apple Watch.

Det er lite sannsynlig at dette blir tilgjengelig for brukere utenfor USA med det første.


Andre Viktige Oppdateringer i watchOS 11:

Tilpassing av den Smarte Stabelen og Bilder-urskiven

Med de nyeste oppdateringene i watchOS 11, blir Apple Watch enda mer personlig og brukervennlig. Den smarte stabelen, som allerede gir rask tilgang til viktig informasjon fra ulike urskiver, har nå blitt enda mer avansert.

Nye og forbedrede widgeter

Den smarte stabelen inkluderer nå nye widgeter for apper som Shazam, Bilder og distanse. Disse widgetene kan foreslås automatisk basert på faktorer som klokkeslett, dato, sted, leggetid og andre daglige vaner. Dette betyr at du alltid har tilgang til de mest relevante funksjonene akkurat når du trenger dem. For eksempel vil widgeten for ekstremvær dukke opp automatisk hvis det er meldt tordenvær, slik at du kan planlegge deretter.

Interaktive og oppdaterte widgeter

De nye interaktive widgetene lar deg samhandle direkte med apper fra den smarte stabelen, noe som gjør det enklere å utføre handlinger raskt og se oppdateringer i sanntid uten å måtte åpne appen fullstendig.

Personlig tilpassing med Bilder-urskiven

Med watchOS 11 tar Bilder-urskiven på Apple Watch i bruk maskinlæring for å scanne raskt gjennom tusenvis av bilder for å finne det mest passende bildet for urskiven. Prosessen tar hensyn til estetikk, komposisjon og til og med ansiktsuttrykk for å gi brukeren de beste anbefalingene.

En spesialutviklet algoritme velger det beste utsnittet ved å plassere motivet i midten av bildet å legge til dybdeskarphet for et mer profesjonelt utseende som gir en optimal visning på den lille skjermen til Apple Watch.

Brukere har muligheten til å tilpasse urskiven ytterligere ved å velge ulike fonter, fontstørrelser og layouter. Dette gjør det enkelt å skape en urskive som er både personlig og funksjonell.

En av de nye funksjonene i watchOS 11 er den dynamiske modusen for Bilder-urskiven. I denne modusen vises et nytt bilde hver gang brukeren løfter armen, noe som gir en stadig skiftende og frisk opplevelse.

Oversett-appen: Oversettelser på Håndleddet

Den nye Oversett-appen for Apple Watch støtter 20 språk, og lar brukerne oversette direkte på håndleddet. Nye funksjoner i den smarte stabelen foreslår automatisk en widget for Oversett-appen når brukerne reiser til et land med et annet språk enn det som er satt i operativsystemet på klokken. Oversett-appen romaniserer også språk til det latinske alfabetet, slik at brukere som ikke kjenner kildespråket, kan lese og uttale ordene korrekt.

Dobbelttrykk: Enklere Navigasjon

Med den nye dobbelttrykk-funksjonen kan brukerne rulle gjennom apper som Meldinger, Kalender og Været med bare én hånd. Dette gjør navigasjonen på Apple Watch enklere og mer intuitiv.


Andre oppdateringer

  • AI-genererte Varslinger: Brukere av iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max vil motta sammendragsvarsler fra Apple Watch, generert av kunstig intelligens.
  • Forbedret Billettinformasjon: Lommebok-appen viser nå flere detaljer om billetter, inkludert åpningstider for dørene og showtider, med sanntidsoppdateringer for seteinformasjon og annen viktig informasjon i den smarte stabelen.
  • Tap to Cash: En ny funksjon som lar brukere sende og motta Apple Cash ved å holde Apple Watch mot en annen Apple Watch eller iPhone.

Referanser

Alle bilder kreditert Apple.


Del gjerne:

Featured image for “Apple Maps sykkelruter er nå tilgjengelig på Apple Watch”
13. juli 2024 | Blogg

Apple Maps sykkelruter er nå tilgjengelig på Apple Watch

Apple har lansert sykkelruter i Norge. Du kan nå få sving-for-sving sykkelanvisninger for ruter som inkluderer sykkelstier, sykkelfelt og sykkelvennlige veier.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Ring – Den mest avanserte smart ringen på markedet?”
10. juli 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Ring – Den mest avanserte smart ringen på markedet?

Samsung har endelig dratt sløret av deres første smart ring – Samsung Galaxy Ring. Nå skal fokuset på helse og trening være større enn noen gang.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Buds 3 og Buds 3 Pro – Den største oppdateringen til nå”
10. juli 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Buds 3 og Buds 3 Pro – Den største oppdateringen til nå

Samsung Galaxy Buds 3 og Galaxy Buds 3 Pro har nylig blitt lansert, og de representerer en betydelig oppgradering i Samsungs serie av trådløse ørepropper.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Samsung Galaxy Watch 7 og Watch Ultra”
10. juli 2024 | Blogg

Nyhet: Samsung Galaxy Watch 7 og Watch Ultra

Samsung har lansert deres neste generasjon smartklokker – Samsung Galaxy Watch 7 og Galaxy Watch Ultra. Er dette klokkene som skal sette Wear OS på kartet?
Les mer
Featured image for “COROS – Juli oppdatering: Sikkerhetsvarsler, gruppesporing, m.m.”
9. juli 2024 | Blogg

COROS – Juli oppdatering: Sikkerhetsvarsler, gruppesporing, m.m.

COROS lanserer flere nye funksjoner inkludert sikkerhetsvarsling, gruppesporing, navigasjonsforbedringer, forenklet FTP-test på sykkel, m.m.
Les mer
Featured image for “Samsung lanserer ny BioActive sensor for mer nøyaktige helsemålinger”
8. juli 2024 | Blogg

Samsung lanserer ny BioActive sensor for mer nøyaktige helsemålinger

Samsung fortsetter å innovere innen digital helse med den nyeste generasjonen av sin BioActive sensor, som kommer til den neste Galaxy Watch.
Les mer
Featured image for “COROS APEX 2 Pro – Nå i fargen Dusty Pink”
2. juli 2024 | Blogg

COROS APEX 2 Pro – Nå i fargen Dusty Pink

COROS APEX 2 Pro er nå tilgjengelig i fargen Dusty Pink – en hyllest til de fortryllende fargene som preger himmelen over ulike sand-, jord- og steinlandskap.
Les mer
Featured image for “Garmin Edge 1050 – Første sykkelcomputer med LED-skjerm”
25. juni 2024 | Blogg

Garmin Edge 1050 – Første sykkelcomputer med LED-skjerm

Garmin lanserer Edge 1050 – Den første sykkelcomputeren med en krystallklar LED-skjerm, samt innebygd høyttaler for trenings- og navigasjonsvarsler, m.m..
Les mer
Featured image for “Nyhet: Suunto Race S – Årets budsjettvinner?”
25. juni 2024 | Blogg

Nyhet: Suunto Race S – Årets budsjettvinner?

Suunto Race S er en solid oppgradering fra forgjengeren Suunto Race, i et mindre og lettere design, og til en enda bedre pris!
Les mer
Featured image for “COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering”
21. juni 2024 | Blogg

COROS gjør det tryggere å trene alene med ny stor oppdatering

COROS lanserer en rekke nye funksjoner for sine pulsklokker, inkludert sikkerhetsvarsling, gruppesporing og en enklere FTP test for sykkel.
Les mer
Featured image for “Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge”
19. juni 2024 | Blogg

Shokz inngår samarbeid med maratonstjernen Eliud Kipchoge

Shokz, kjent for sine avanserte open ear-hodetelefoner, har annonsert et storstilt samarbeid med den dobbelte olympiske maratonvinneren, Eliud Kipchoge.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer”
18. juni 2024 | Blogg

Nyhet: Suunto Ocean – Kombinert pulsklokke og dykkercomputer

Suunto Ocean kombinerer funksjonaliteten til en dykkecomputer med egenskapene til en pulsklokke og gjør den til et ideelt verktøy til både dykking og trening.
Les mer