Suunto Vertical er klokken Suunto burde ha lansert for mange år siden, og beviser at selskapet fremdeles ønsker å være med på leken.
Det har lenge vært stille rundt det finske selskapet, og det er ingen hemmelighet at de har seilt i kraftig motvind de siste årene. Fra 2007 til 2016 var Suunto en av de store og mest anerkjente aktørene, men etter lanseringen av Suunto 9 sa det stopp.
Sommeren 2021 lanserte de en lenge etterlengtet Suunto 9 Peak, som allerede den gang fremstod som relativt utdatert, og drøyt et år senere (oktober 2022) slapp de nyheten Suunto 9 Peak Pro med en ny skjerm, raskere prosessor, nytt brukergrensesnitt og en ny pulssensor. De mest trofaste Suunto-tilhengerne savnet derimot kart og flere nyttige funksjoner. Mye av dette er nå på plass, og Suunto Vertical er et solid løft for Suunto og kan samtidig være redningen for selskapets fremtid.
Suunto Vertical Titanium Solar
Product Name: Suunto Vertical Titanium Solar
Brand: Suunto
Offer price: fra 6990 - 9390
Currency: NOK
Konklusjon
Suunto Vertical er klokken Suunto burde ha lansert for mange år siden, og selv om det er seint, så kommer den godt.
Markedet for kraftige multisportklokker er stadig voksende, og Suunto vil møte tøff konkurranse fra konkurrerende modeller fra Garmin, COROS, Apple med flere. Det skal mye til for at Suunto Vertical er klokken som klarer å hente nye brukere fra andre merker til Suunto, men det kan likevel være klokken som får eksisterende Suunto-brukerne til å bli værende hos det finske selskapet og som gir de håp om at Suunto kan gjøre Suunto Vertical til den gode pulsklokken den har potensiale til å være.
Suunto Vertical gir deg fantastisk byggekvalitet, et pent design, svært god batteritid, nøyaktig GPS, detaljerte kart, nyttige navigasjonsverktøy og en flott app, men mangler en del trenings- smartklokkefunksjoner, samt oppleves treg og tungvint i bruk. Brukervennligheten er med andre ord ikke på nivå med byggekvaliteten. Prisen er også altfor høy i forhold til hva du betaler, og hva du kan få hos konkurrentene, eller Suunto sin egen Suunto Race.
Klokken har utvilsomt det som skal til for å kunne utvikles til å bli enda bedre, så her gjelder det bare for Suunto å jobbe videre for å overbevise verden om at de faktisk er tilbake for å bli.
Overall
-
Byggekvalitet - 95%
95%
-
Treningsfunksjoner - 70%
70%
-
Batteritid - 95%
95%
-
GPS - 95%
95%
-
Pulsmåling - 70%
70%
-
Helse- og aktivitetsmåling - 65%
65%
-
Brukervennlighet - 65%
65%
-
Verdi for pengene - 70%
70%
Pros
- Pent design og meget god byggekvalitet.
- Stor og lettlest skjerm.
- Lang batteritid, rask lading.
- Svært nøyaktig GPS.
- Nyttige kart med mulighet for å velge kartområder for nedlasting.
- Flere gode verktøy/funksjoner for navigasjon.
- Åpen plattform med tilgang til mange tredjeparts apper.
- Suunto App er innholdsrik og god.
- Genial ruteplanlegger med Varmekart.
- Tilgang på flere ulike treningsfunksjoner gjennom SuuntoPlus.
- En rekke utendørs verktøy (barometer, værmelding, termometer, etc.).
- Miljøvennlig produksjon.
Cons
- Tregt og tungvint menysystem.
- Unøyaktig pulssensor.
- Unøyaktig aktivitetsmåling.
- Underlegen konkurrentene hva gjelder treningsfunksjoner.
- Begrenset smartklokkefunksjoner.
- Altfor dyr.
Suunto Vertical – Dette er nytt
Suunto Vertical retter seg mot deg som ønsker en kraftig multisportklokke med premium byggekvalitet, lang batteritid, innebygde kart og en rekke trenings- og navigasjonsfunksjoner.
Suunto Vertical er tilgjengelig i to modeller – «Standard» og «Titanium» der sistnevnte har en bezel produsert i ripesikkert titanium, mens den vanlige utgaven har en bezel i rustfritt stål. Begge modellene kommer en bakside i fiberforsterket polymer, ripebestandig skjerm i safirglass og er vanntett opptil 100 meter. Titanium modellen har i tillegg støtte for solcellelading og dermed mulighet for ekstra lang batteritid.
Suunto Vertical koster 6990 kr, mens Suunto Vertical Titanium Solar koster 9390 kr.
Suunto Vertical – Standard
Suunto Vertical
Selskapet fortsetter fokuset å levere klokker bygget på mest mulig fornybar energi, og fortjener virkelig kudos for det grønne fokuset. Alle klokker er produsert i Finland ved hjelp av 100% fornybar energi og er helt karbonnøytral gjennom hele klokkens livssyklus.
NB: Suunto har senere lansert Suunto Race som er mer eller mindre samme klokke som Suunto Vertical, men med AMOLED-skjerm og ingen solcellelading. Prisen er dog mye lavere, og dette skyldes utelukkende at Suunto for første gang har åpnet for å produsere en klokke utenfor sine landegrenser. Frem til Suunto Race har samtlige modeller blitt produsert i Finland, noe som gir økte produksjonskostnader. Suunto fortjener kudos for fokuset de har hatt på å bruke lokal arbeidskraft, men i det store bildet er det vanskelig å konkurrere på et globalt nivå når det fører med seg en såpass høy kostnad.
Her er forskjellene mellom Suunto Race og Suunto Titanium.
Egenskaper | Suunto Race Titanium / Suunto Race | Suunto Vertical Titanium / Suunto Vertical |
Pris | 6490,- / 5290,- | 6990,- / 9390,- |
Skjermtype | AMOLED | MIP (Memory In Pixel) |
Mål | 49 x 49 x 13,3 mm | 49 x 49 x 13,6 mm |
Vekt | 69 g / 83 g | 74 g / 86 g |
Bezel materiale | Titanium Grade 5 / Rustfritt stål | Titanium Grade 5 / Rustfritt stål |
Skjerm materiale | Safirglass | Safirglass |
Urkasse materiale | Glassfiberforsterket polyamid | Glassfiberforsterket polyamid |
Reim | 22 mm, silikon | 22 mm, silikon |
Minne | 32 GB / 16 GB | 32 GB / 32 GB |
Design; byggekvalitet og skjerm
Designet er som alltid minimalistisk og pent (49 mm diameter), men klokken er betydelig større enn sin forgjenger Suunto 9 Peak Pro (49 x 49 x 13,6 mm, 74 gram vs. 43 x 43 x 10.8 mm, 55 gram). Til sammenligning kommer Garmin sin populære Fenix/epix-serie i tre størrelser på 42 mm, 47 mm og 51 mm.
Suunto Vertical benytter en 1,4″ (49 mm ) stor transflektiv touchskjerm med farger og en oppløsning på 280 x 280 px. Skjermen er langt i fra like lyssterk som AMOLED-skjermene på de nye Garmin klokkene, men Suunto har oppgradert skjermkvaliteten slik at den er lettere synlig utendørs. Helt i underkant av skjermen er de plassert en lyssensor som automatisk justerer lysstyrken etter omgivelsene.
I tillegg til touchskjermen benyttes tre store knapper på høyre side for enklere betjening.
Reimene er av silikon og kan enkelt byttes ut med en standard 22 mm hurtigutløsningsreim. Vekten på klokken avhenger av modell og materiale, men varierer mellom 74 – 86 gram (titanium er lettest).
Til tross for at klokken er stor, så ligger den godt på hånden og gjør langt mindre ut av seg enn den tidligere Suunto 9. Suunto kunne derimot med fordel gjort selve skjermarealet større, for mye av skjermen forsvinner i den brede ingen som faktisk er solcelle. Garmin har den samme løsningen, men utnytter likevel skjermen bedre.
Brukergrensesnitt
Brukergrensesnittet er et område Suunto har hengt bakpå i lang tid, og det samme gjaldt ved lanseringen av Suunto Vertical. Fra dag 1 frem til en større programvareoppdatering i november 2023, var brukergrensesnittet likt som tidligere der du sveipet sideveis eller brukte meny-knappen til å bla deg gjennom ulike widgets for vær, solcellelading (kun for titanutgaven), varsler, medie-kontroller, puls, skritt og kalorier, trening, fitnessnivå, søvn, ressurser, utendørsinnsikt, kompass, tidtaker og oksygen i blodet.
Dette er heldigvis endret og fremstår mye mer moderne og raskere. Sveip opp/trykk på «ned»knappen for å bla deg gjennom de ulike widgetene, trykk på en widget eller trykk på men-knappen for å åpne e widget, og sveip til høyre for å gå tilbake. Sveip ned for oversikten over de ulike sportsprofilene, og trykk på skjermen/press meny-knappen for å gjøre et valg.
Tidligere ville et trykk på «ned»-knappen gi tilgang til et kontrollpanel med blant annet kart, lommelykt, loggbok, kompass, urskiver, etc., mens nå holder du inne ned-knappen for det samme kontrollpanelet.
Du kan selv velge hvilke widgeter du ønsker å vise (samt rekkefølge), og du kan angi noen som snarveier som du når raskt ved å sveipe til venstre på hjemskjermen. Eksempelvis har undertegnede «kart» som en snarvei slik at det kun er et sveip unna. Du får også mulighet til å bruke «opp-knappen» som en snarvei-knapp. Her kan du for eksempel sette lommelykt som en snarvei.
Ellers kan du velge blant ni ulike urskiver der du kan bestemme farge og endre noen av datafeltene, men det er relativt beskjedent utvalg sammenlignet med Garmin, COROS, Amazfit, etc…
Under trening bruker du den midterste knappen til å bla mellom visningene (touch fungerer ikke), den øverste knappen starter/pauser/stopper økta, mens den nederste knappen brukes som runde-knapp. Holder du inne meny-knappen får du tilgang til ulike valg og innstillinger der du kan velge en rute du skal følge, aktivere SuuntoPlus, markere et referansepunkt (POI), aktivere tale-feedback, m.m..
Som nevnt har Suunto tidligere vært plaget med et trege menyer og irriterende forsinkelser fra «trykk til handling». Dette gjaldt også for Suunto Vertikal, men etter den samme oppdateringen som endre brukergrensesnittet så flyter alt mye bedre. Det er fremdeles ikke sømløst som det gjerne skulle ha vært, så forhåpentligvis kan Suunto gjøre ting enda litt raskere. Prosessoren på innsiden er i det minste mer enn kraftig nok.
Et annent ankepunkt er at du må trykke fryktelig mye for å komme til de ulike funksjonene, og det er ingen mulighet til å opprette snarveier (hurtigtaster) slik som på Garmin. Også COROS har mye mer intuitivt og enklere navigeringssystem.
Touchskjermen fungerer godt så lenge den er mulig å bruke, men under under trening er den automatisk deaktivert, og i mange situasjoner blir du tvunget til å bruke knappene. Suunto Vertical er generelt lite konsekvent i hvilke situasjoner du kan bruke touchskjerm og hvilke situasjoner du må bruke knapper, og dette oppleves som tungvint og frustrerende. Ved å holde inne meny-knappen tas du tilbake til hovedurskiven, noe som enkelte ganger føles som en befriende nødløsning.
Lang batteritid
Suunto var en gang ledende på batteritid, men falt bakpå da Garmin og COROS bestemte seg for å sette i gang maskineriet. Suunto Vertical tar igjen opp kampen, og kan imponere med en batteritid på opptil 30 dager (60 dager med solcelle) i smartklokkemodus med pulssensor aktivert, opptil 60 dager med pulssensor deaktivert, og opptil et helt år ved hjelp av solcellelading! I treningsmodus skal den klare opptil 140 timer i GPS-modus, og opptil 60 timer i beste modus (Multibånd-GNSS).
Klokken har også en Tour-mode på 500 timer (1 år med solcelle) som reduserer samplingfrekvensen i situasjoner der du ønsker å spore GPS-koordinater og puls ved jevne mellomrom over en lengre periode.
Mye av den økte batteritiden skyldes et solcelledrevet batteri der skjermen inkluderer den samme typen solcelleteknologi som Garmin har brukt i sine toppmodeller i flere år (estimatene er basert på 50 000 lux tre timer per dag), men uansett hvordan du bruker klokken og hvilken modus du benytter, så er du garantert imponerende god batteritid.
Suunto tilbyr flere ulike moduser som gjør at du kan tilpasse nøyaktighet på sporing vs. batteritid til den aktiviteten som måtte passe. Klokken benytter en magnetisk lader som fester seg på baksiden, og en fullading tar rundt 1 time. Her må du imidlertid være oppmerksom på at laderen faktisk sitter på plass, for det skal veldig lite til før klokken dyttes ut av posisjon og plutselig ikke lader.
Aktivitets- og helsefunksjoner
Suunto Vertical kommer med en rekke funksjoner som hjelper deg å kartlegge både egen helse, hverdagsaktivitet og trening.
Klokken benytter den samme pulssensoren som Suunto 9 Peak Pro som aldri helt klarte å levere pålitelige pulsmålinger, og det samme gjelder for Vertikal. I tillegg måler klokken oksygenmetning i blodet. For økt nøyaktighet har Suunto oppdatert samplingfrekvensen (hvor ofte klokken måler pulsen) fra en gang per tiende sekund, til en gang per sekund. Dette er i utgangspunktet standard for nesten alle klokkemerker i dag, og derfor fint å se Suunto følger etter. Likevel er ikke presisjonen på nivå med tilsvarende klokker fra konkurrerende merker.
Som aktivitetsklokke måler klokken pulsen 24/7, inkludert hvilepuls om natten og oksygenmetningen i blodet. Av andre aktivitetsfunksjoner vil klokken telle skritt, kalorier forbrent, måle kroppsressurser, analysere søvnkvalitet (ulike søvnfaser + søvnscore), samt overvåke stress. Det er derimot ingen funksjon for HRV-analyse og EKG-måling.
Kroppsressurser tilsvarer Garmin Body Battery og representerer hvor mye energi/ressurser du har tilgjengelig til enhver tid. Stress og fysisk aktivitet tømmer tapper ressursene, mens hvile, søvn og restitusjon gjenoppretter de. Suunto sin tilnærming er noe forenklet, og personlig får jeg det aldri til å stemme med realiteten.
Nøyaktigheten på målingene er varierende, men Suunto har fremdeles et stykke opp til konkurrenter som Garmin, Apple, Huawei med flere. Både søvnmålingene og oksygenmetningen i blodet er generelt for lave, mens skrittelleren gjerne overestimerer.
Trening og restitusjon
Suunto Vertical kommer forhåndsinstallert med over 95 ulike sportsprofiler der du finner blant annet sykling, gåturer, løping, triatlon, surfing, klatring, svømming, styrketrening, fitness, golf, dykking og mye mye mer. Med støtte for Multisport kan du enkelt bytte mellom to eller flere ulike sportsprofiler under en økt slik at de registreres som en lang økt med ulike faser.
I tillegg til de forhåndsinstallerte profilene kan du opprette egne sportsprofiler som du tilpasser med datafelter du velger selv – noe du garantert kommer til å få bruk for. Suunto lar deg nemlig ikke endre på eksisterende sportsprofiler, så ønsker du å bytte ut et felt på for eksempel «løping», må du opprette en helt ny sportsprofil. Heldigvis kan du kopiere en spesifikk profil slik at du ikke behøver å setter opp alle feltene på nytt, men velge kun de som passer deg. Suunto App er svært oversiktlig og gjør jobben enkel.
Suunto begrenser antall skjermer til 4, og maks antall datafelter per skjerm er 7, alternativt kan du velge ulike visninger som grafer, tabeller og soner.
Andre funksjoner er auto-pause funksjonen som lar deg automatisk pause timeren så snart du ønsker å redusere eller senke tempoet, målbasert trening som lar deg sette mål som varighet, avstand eller puls-, tempo- eller effektsoner som bestemte mål for økten, og ikke minst intervalltrening som lar deg opprette egendefinerte intervalløkter i Suunto App som deretter sendes til klokken.
Suunto Race tilbyr taletilbakemelding (rundetider og når du beveger deg mellom ulike pulssoner) via Suunto-appen dersom du har koblet til trådløse ørepropper, samt Strava Live Strava Segmenter direkte på klokken dersom du er Strava Premium bruker. Klokken kan også beregne løpskraft uten behov for ekstern sensor, men mangler Avansert løpsdynamikk som Garmin og Apple tilbyr.
Suunto har etter hvert fått på plass en relativt omfattende Trenings- og restitusjonsanalyse i samarbeid med TrainingPeaks, og gir tilbakemelding om alt fra treningseffekt og restitusjonstid etter hver enkelt økt, til formutvikling over tid. Du vil også kunne se hvor mye og hardt du trener til enhver tid sammenlignet med gjennomsnittet for de siste seks ukene.
All treningen din blir brukt til å angi en «treningsmodell» som gjenspeiler din trenings-«stil», og du vil få tips til hvordan du kan øke formen. Ønsker du å følge et dedikert treningsprogram fra en coach, eller som du har opprettet selv, kan du sende dette direkte til klokka via tjenester som TrainingPeaks, Strava, m.fl.., eller du kan bruke den innebygde «treningsplan byggeren» i Suunto app. Her kan du sette opp strukturerte treningsøkter å bygge de opp etter eget ønske.
Suunto tilbyr en omfattende og detaljert Trenings- og restitusjonsanalyse, selv om det til tider nesten blir så mye tall og info at det blir uoversiktlig. I tillegg til trenings- og restitusjonsanalysen vil klokken estimere både VO2 maks og en Kondisjonsalder.
Outdoor – kart og navigasjonsfunksjoner
Suunto Vertical er utstyrt med Multibånd-GNSS og støtter satellittsystemene GPS, GLONASS, Galileo, Beidou og QZSS. Multibånd-GNSS gjør det mulig å ta i bruk flere signaler fra flere satellittsystemer samtidig, og kombinert med en barometrisk høydemåler og Suunto sin FusedAlti teknologi (kombinerer informasjon fra barometeret og GPS-en for å gi nøyaktig høydemåling og vertikal hastighet), leverer Suunto Vertical en av de mest nøyaktige klokkene på markedet.
Etter å ha testet klokken i en rekke ulike situasjoner, kan det kort oppsummeres med at «Suunto Vertical er latterlig presis». Om Suunto Vertical svikter på mye annet, så er den her blant de beste i klassen. Den er rask til å finne satellittene, og enda bedre til å holde et stabilt og godt signal i vanskelig terreng.
Det mest spennende med Suunto Vertical er de innebygde kartene som nå gjør navigeringen mye enklere, og ikke minst bedre. Suunto har lenge gjort det enkelt å opprette ruter direkte i Suunto App, Komoot, eller importerte GPX-filer fra tredjepartstjenester, men sammen med de detaljerte kartene har de en uslåelig kombo. En annen smart detalj er muligheten for å hente frem kartene uten å måtte starte en aktivitet (kart ligger som en egen widget), og ikke minst å kunne ta «ut» peile ut en retning» for å gjøre det enklere å navigere frem til et bestemt mål.
Suunto sine kart er ikke Rutbare, og mangler stedsnavn, gatenavn, etc.. Kartene viser terreng, høydekurver, veier, stier, m.m., og detaljnivået er bra, samt muligheten til å velge ulike kartlagt som høy kontrast og mørkt, men de er fremdeles et lite stykke bak Garmin sine Rutbare kart med stedsnavn, gatenavn, POIs (interessepunkt), m.m..
Suunto tilbyr likevel sving-for-sving navigering der der du får tydelig anvisning om når og hvor du skal endre kurs.
De ikke-rutebare kartene innebærer at det i prinsippet er et kartlag som viser landskap, terreng og veier, men ettersom den ikke har informasjon om navn, vil den ikke vite hvilen sti/vei du befinner deg på. Har du lastet opp en løype du ønsker å følge, vil klokken gi beskjed dersom du løper feil, men den har ingen mulighet til å vise nøyaktig veien tilbake til den opprinnelige løypen – kun retningen i form av en pil. Du må med andre ord selv følge med på kartet hvor du skal skifte kurs, men det burde uansett ikke være veldig vanskelig…
Som nevnt tilbyr Suunto sving-for-sving veiledning, dette fungerer så bra at du nesten fortjener å gå deg vill dersom du ikke klarer å navigere deg fra A til Å med Suunto Vertical på hånda. I tillegg kan du opprette POIs (interessepunkter) i appen som du videre kan synkronisere over til klokken.
For å zoome inn på kartet trykker du på den øvre knappen på høyre side, og for å zoome ut holder du den samme knappen inne. Et trykk på den nederste knappen viser ulike navigeringsalternativer. Dersom du har «touch» aktivert, kan du berøre og dra kartet for å panorere, men dersom det går mer enn 5 sekunder fra du berører skjermen vil kartet gå tilbake til din nåværende posisjon. Dette bør Suunto rette opp i. Ved lansering var det heller ikke mulig å zoome lenger ut enn 500 meter, men Suunto har heldigvis gjort det mulig å zoome ut til 2 km slik at du får bedre oversikt over landskapet/terrenget.
Begge modellene har 32 GB lagring tilgjengelig for nedlasting av kart og andre apper. Dersom du ønsker å ta i bruk kart fra en annen region, kan dette byttes i Suunto App. Nedlastingen starter i det du legger klokken på laderen og er tilkoblet WiFi.
Suunto har lagt inn en smart funksjon der klokken automatisk velger ut kart for det området som er relevant for det området du befinner deg i. For undertegnede var det «Møre og Romsdal» som var betydelig mindre enn det gigantiske Norge-kartet på over 6 GB. Du kan så klart overstyre dette og velge andre områder du ønsker, men vær oppmerksom på at det tar ganske lang tid å laste ned de ulike kartene, gjerne 20-30 minutter for et utvalgt området, og godt over en time for de større kartene.
Klokken tar også i bruk den mest nøyaktige sporingsteknologien på markedet, og Suunto Vertical stiller med multibånd-GNSS med støtte for å ta i bruk flere signaler fra flere satellittsystemer samtidig. Kombinert med en barometrisk høydemåler og Suunto sin FusedAlti teknologi som kombinerer informasjon fra barometeret og GPS-en for å gi nøyaktig høydemåling og vertikal hastighet, leverer Suunto Vertical en av de mest nøyaktige klokkene på markedet.
Widgeter for «Utendørsinnsikt» inkluderer ulike visninger som gir deg nyttig info enten du er ute på langtur eller trening. Visningene inkluderer temperatur, høyde over havet, barometrisk trykk, barometertrend-diagram, innsikt i sol- og månedata som tidspunktet for soloppgang og solnedgang samt nåværende månefase. I tillegg til dette får du detaljert værvarsel, men kun for inneværende døgn (ikke 3-4 dager fremover slik som er vanlig), og så klart kompass.
Suunto Varmekart
Suunto Varmekart (også kalt HeatMaps) er et nyttig og godt verktøy som viser de mest populære rutene blant Suunto-brukere over hele verden. Rutene er basert på millioner av registreringer og nye ruter kommer til hver eneste dag. Du kan enkelt planlegge dine egne ruter/interessepunkter ved hjelp av detaljerte topografiske kart, og deretter enkelt overføre de til klokken via Suunto-appen. Rutene kan til og med overføres midt under en aktivitet – perfekt dersom du er i tvil om veien og kan bruke Suunto appen for å få bedre oversikt.
I tillegg til varmekartet kan du velge ulike kartvisninger som blant annet satellittvisning, vinterkart og snøskredterreng. Sistnevnte er svært nyttig forbindelse med planlegging av turer i områder som innebærer potensiell skredfare ettersom det viser hvilke områder som er mest skredutsatt ved hjelp av fargekoder. Jo mørkere farge, desto brattere terreng og mer skredfarlig.
Den gode ruteplanleggingen i Suunto App kombinert med de innebygde kartene legger til rette for en god opplevelse for deg som er ute etter en klokke til navigering og livet utendørs. Her er brukervennligheten meget god.
Android-versjonen av appen vil også vise helt konkrete forslag til ruter i området du befinner deg, og lar deg se de mest populære startpunktene slik at du enklere kan finne et utgangspunkt for en tur. Varmekartene til Suunto er meget gode, og er utrolig inspirerende å bruke i planleggingen av en ny tur – enten det er innenlands eller utenlands.
Smartklokkefunksjoner
Suunto har aldri imponert når det gjelder smartklokkefunksjoner, men støtter smartvarsler (ikke emojis) og muligheten til å kontrollere musikken på telefonen. Har du en Android-telefon kan du opprette forhåndsskrevne meldinger i Suunto App som du svarer med direkte fra klokken. Ved lansering var håndteringen av smartvarsler svært tungvint ettersom du måtte slette en og en isteden for å kunne slette alle på en gang. Dette har heldigvis blitt utbedret gjennom en programvareoppdatering som lar deg slette alle varsler på en gang.
Klokken kommer med en app som viser detaljert værmelding for dagen (oppdateres hver time), men det er ingen flerdagers værvarsel slik det er på Polar og Garmin. Andre klokke-funksjoner er alarm, stoppeklokke og nedtellingstidtaker.
Det er ingen LED-lykt innebygd i klokken, men mulig å aktivere en «lommelykt funksjon» som setter skjermen på full styrke for å lyse opp foran deg. Lyset er kraftig nok til å kunne lyse opp noen meter foran deg. Ved lansering var lykten er tungvint å hente frem ettersom du må trykke deg inn i «menyer» og deretter bla deg ned til lommelykt-widgeten for å aktivere den. Nå er det heldigvis mulig å sette lykten som en egen snarvei slik at du kun trenger å holde inne øverste knapp i 2 sekunde. Du kan velge mellom to ulike intervaller for varigheten av lyset; 30. sekunder og 10 minutter.
Ellers uteblir funksjoner som kontaktløs betaling, offline streaming/lagring av musikk, støtte for tredjeparts apper foruten om bruk med Suunto Plus, etc..
Suunto Vertical benytter Bluetooth og Suunto App på telefonen for å synkronisere alt av trenings- og aktivitetsdata, ruter, apper, etc., mens WiFi tas i bruk for oppdateringer og nedlasting av kart. Alt skjer «over the air» uten å måtte koble klokken til en PC. Suunto Vertical mangler derimot ANT+ som til dels brukes på en del sykkelruller, wattmålere, etc..
SuuntoPlus åpner nye muligheter
Suunto har fortsatt å bygge ut SuuntoPlus-plattformen som åpner opp for mange nyttige funksjoner, og tilbyr nå mer enn 50 ulike funksjoner som kan legges til på klokken via Suunto App. Her finner du blant annet Climb som automatisk registrerer antallet bakker og høydemeter du klatrer, Loop som automatisk registrerer rundetider på en bestemt runde/distanse, TrainingPeaks for sanntidsinformasjon om treningsbelastningen direkte på klokka, eller Sprint som automatisk registrerer sprinter.
I tillegg til SuuntoPlus apper så kan du velge blant ulike SuuntoPlus Guides som er små apper som gir deg sanntidsveiledning direkte på Suunto-klokken. Du kan legge til nye guider fra SuuntoPlus Store, eller lage nye med verktøy som Suunto-appens treningsplanlegger.
SuuntoPlus har bestandig hatt en stor begrensning i at det kun er mulig å benytte en av disse funksjonene samtidig, slik at du ikke kan benytte to ulike funksjoner under samme økt. Nytt for Suunto Vertical er muligheten til å ta i bruk to ulike apper samtidig, eller en guide og en app. Det er fremdeles ikke godt nok for en klokke i denne prisklassen, men et tegn på at Suunto beveger seg i riktig retning.
En annen stor begrensing med SuuntoPlus, eksempelvis med de veiledede treningsøktene i «Guides», er at det er kun synlig som et datafelt/urskive og har ikke annen nytteverdi utover å vise hvilke øvelser og X antall sett/repetisjoner som skal utføres. Her burde Suunto klart å utnytte funksjonaliteten bedre slik at klokken veiledet brukeren gjennom øvelsene. Du må også huske å deaktivere både app og guide for hver gang du starter en ny økt dersom du ikke ønsker at den skal gjentaes. Alt dette er tungvint og lite intuitivt.
Suunto App
Suunto App gir deg en god oversikt over alt klokken har registrert i løpet døgnet, og ikke minst aktivitetene du registrer med klokken. Appen klarer på en fin måte å presentere alle dataene klokken har registrert tilbake i tid, og du kan sortere på ulike aktiviteter å se f.eks. totale antall kilometer, høydemeter, varighet og energiforbruk basert på uke, måned, år eller siste 30 dager. I appen får du også avansert trenings- og restitusjonsanalyse gjennom TrainingPeaks sine anerkjente analyser, og du får hele tiden en tilbakemelding på om treningen din er produktiv eller ikke.
Etter hver økt kan du studere økten i detalj gjennom appen, og dersom du har brukt Suunto Vertical til å logge en rute utendørs, vil du kunne «gjenoppleve» ruten ved en stilig 3D fremstilling av ruten i kartene. Appen lar deg også bruke rutebyggeren (som beskrevet tidligere) der du kan opprette ruter som du sender til klokken.
Suunto har ingen egen nettjeneste der du kan se øktene og all relevant aktivitetsdata, men de deler «skylagring» med nettjenesten Sports Tracker slik at du får tilgang til alle treningsøkter på denne nettsiden.
Oppsummert; bruk, opplevelse og konkurrenter
Jeg håpte lenge at Suunto Vertical skulle være «klokken» som brakte Suunto tilbake til det høye nivået de en gang holdt i markedet for avanserte multisportklokker, og selv om de har tatt store steg, så er det fremdeles en lang vei å gå. De første dagene var det stort sett frustrasjon over trege menyer og inkonsekvent bruk av touch og knapper, men etter en større programvareoppdatering som rettet opp mye av tregheten og gav brukergrensesnittet og menyene et løft, så oppleves klokken mye bedre.
Suunto Vertical mangler likevel den sømløse brukeropplevelsen du forventer av en flaggskipmodell og såpass kostbar klokke, og mangler en rekke treningsfunksjoner som du får hos konkurrenter som Garmin og COROS, samt bedre støtte for smartklokkefunksjoner som trådløs betaling, streaming/lagring av musikk og bedre håndtering av smartvarsler.
Samtidig er det viktig å se hvor stort skritt dette er for Suunto siden forrige lansering, og ikke minst at de nå har en klokke som har kraftig nok hardware til å kunne takle langt større oppgaver når UX-designerne til Suunto finner på at de skal oppdatere brukergrensesnittet, eller fylle klokken med flere funksjoner.
Bruker du i hovedsak klokken til navigering og til å logge fjellturer/vandreturer, så vil Suunto Vertical være et solid og godt verktøy. Til tider veldig godt. Den lange batteritiden, nøyaktige GPS-sporingen, de detaljerte og nyttige kartene og det gode samspillet med Suunto App, gjør dette til en god følgesvenn på eventyr utendørs. Som en ren treningsklokke eller aktivitetsmåler, ville jeg anbefalt å bruke pengene på noe annet.
NB: Suunto har lansert Suunto Race S (testet her) som en er meget godt utstyrt klokke med kart (!) til «kun» 4190 kr. Her får du både AMOLED-skjerm, kart, en raskere prosessor, og generelt imponerende mye for pengene – selv om den mangler musikkfunksjon og kontaktløs betaling.
For oversikten over de beste pulsklokkene på markedet i dag anbefales denne artikkelen:
Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke
- Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar
- Test: Garmin Forerunner 965
- Test: Garmin Forerunner 265
- Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire
- Test: COROS APEX 2 Pro og COROS APEX 2
- Test: COROS VERTIX 2S
Sammenlignet med tilsvarende konkurrenter:
Viktigste egenskaper:
- Touch- fargeskjerm på 1,4″, oppløsning 280 × 280 px.
- To modeller; Standard, Titanium.
- Solcellelading for Titanium-modellen.
- Mål: 49 x 49 x 13.6 mm
- Vekt: 74 g (titanium modell), 86 g (standard modell).
- Svært lang batterilevetid og tilpassbare batterimoduser.
- Presis GPS-måling takket være multibånd-GNSS.
- Intuitiv kartvisning med gratis tilgjengelig offline kart.
- Suunto HeatMaps for enkel oppdagelse av nye ruter.
- Rute- og POI-navigering
- Værmelding og stormvarsel.
- 95+ sportsmoduser.
- 50+ sportsapper via SuuntoPlus.
- Strava Live Segments direkte på klokken.
- Taletilbakemelding via Suunto-appen.
- Sensorer: Barometer, altimeter, akselerometer, gyroskop, termometer og kompass.
- 22 mm hurtigutløsningsrem i silikon.
- Vanntett: 100 meter
Konklusjon
Suunto Vertical Titanium Solar
Product Name: Suunto Vertical Titanium Solar
Brand: Suunto
Offer price: fra 6990 - 9390
Currency: NOK
Konklusjon
Suunto Vertical er klokken Suunto burde ha lansert for mange år siden, og selv om det er seint, så kommer den godt.
Markedet for kraftige multisportklokker er stadig voksende, og Suunto vil møte tøff konkurranse fra konkurrerende modeller fra Garmin, COROS, Apple med flere. Det skal mye til for at Suunto Vertical er klokken som klarer å hente nye brukere fra andre merker til Suunto, men det kan likevel være klokken som får eksisterende Suunto-brukerne til å bli værende hos det finske selskapet og som gir de håp om at Suunto kan gjøre Suunto Vertical til den gode pulsklokken den har potensiale til å være.
Suunto Vertical gir deg fantastisk byggekvalitet, et pent design, svært god batteritid, nøyaktig GPS, detaljerte kart, nyttige navigasjonsverktøy og en flott app, men mangler en del trenings- smartklokkefunksjoner, samt oppleves treg og tungvint i bruk. Brukervennligheten er med andre ord ikke på nivå med byggekvaliteten. Prisen er også altfor høy i forhold til hva du betaler, og hva du kan få hos konkurrentene, eller Suunto sin egen Suunto Race.
Klokken har utvilsomt det som skal til for å kunne utvikles til å bli enda bedre, så her gjelder det bare for Suunto å jobbe videre for å overbevise verden om at de faktisk er tilbake for å bli.
Overall
-
Byggekvalitet - 95%
95%
-
Treningsfunksjoner - 70%
70%
-
Batteritid - 95%
95%
-
GPS - 95%
95%
-
Pulsmåling - 70%
70%
-
Helse- og aktivitetsmåling - 65%
65%
-
Brukervennlighet - 65%
65%
-
Verdi for pengene - 70%
70%
Pros
- Pent design og meget god byggekvalitet.
- Stor og lettlest skjerm.
- Lang batteritid, rask lading.
- Svært nøyaktig GPS.
- Nyttige kart med mulighet for å velge kartområder for nedlasting.
- Flere gode verktøy/funksjoner for navigasjon.
- Åpen plattform med tilgang til mange tredjeparts apper.
- Suunto App er innholdsrik og god.
- Genial ruteplanlegger med Varmekart.
- Tilgang på flere ulike treningsfunksjoner gjennom SuuntoPlus.
- En rekke utendørs verktøy (barometer, værmelding, termometer, etc.).
- Miljøvennlig produksjon.
Cons
- Tregt og tungvint menysystem.
- Unøyaktig pulssensor.
- Unøyaktig aktivitetsmåling.
- Underlegen konkurrentene hva gjelder treningsfunksjoner.
- Begrenset smartklokkefunksjoner.
- Altfor dyr.