Test: Polar Grit X Pro

15. mars, 2022 (oppdatert 19. april 2024)

Featured image for “Test: Polar Grit X Pro”

Polar har laget pulsklokker i 45 år og har hatt en enorm innvirkning på hvordan teknologien rundt pulsmåling har utviklet seg. Med Polar Grit X Pro lager de ikke bare sin mest robuste klokke til nå, men også sin flotteste.

Polar Grit X Pro erstatter selskapets første multisportklokke/pulsklokke i «outdoor segmentet» (Polar Grit X), en klokke som var en etterlengtet modell etter at Polar AXN-serien hadde en relativt kort levetid rundt 2010. Da Grit X ble lansert våren 2020, var det med ambisjoner om å gjøre Polar attraktive blant den fremvoksende gruppen av ivrige turgåere, alpinister, ultraløpere og «eventyrere». Finnene gjorde en god jobb med den første klokken, men den var plaget av barnesykdommer slik nesten enhver nykommer er.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Polar Grit X Pro – Fjell og fashion

Med Polar Grit X Pro har Polar ikke bare tatt et stort skritt videre, men truffet blink med en rålekker klokke som innehar de viktigste egenskapene for folk flest, og til en pris som nesten kan kalles «rimelig» i markedet blant pulsklokker.

Polar omtaler fremdeles Polar Vantage V2 som sin flaggskipmodell, men Polar Grit X Pro innehar nesten alle de samme funksjonene i en kraftigere og mer solid innpakning. Der Garmin har sin hardføre Fenix-serie, og noe lettere og slankere Forerunner-modeller, kan Polar Grit X Pro og Polar Vantage V2 sees på som rene analoger.


Underlegen Garmin i funksjoner, men ikke på det som teller

Ingen Polar-klokker er i nærheten av Garmin hva gjelder antall funksjoner og ulike treningsverktøy, men det betyr ikke at Polar Grit X Pro ikke er en like god klokke for mange. Du mister kart, lagring og strømming av musikk, betalingsfunksjon og muligheten til å laste ned apper som utvider klokkens funksjonalitet ytterligere, men om kart, betaling  og musikkstrømming fra klokka ikke er viktig for deg, så har du heller ikke mistet noe. Polar Grit X Pro lar deg dog kontrollere musikkavspilling på telefonen direkte fra klokken, lese smartvarsler, og serverer sving-for-sving navigasjon dersom du laster inn en kjent rute på forhånd.


Forteller deg når og hvor mye du kan trene

Der Polar er underlegne amerikanerne på antall funksjoner, så tar de igjen på å være kompetansen rundt trenings- og restitusjonsanalyse. De fleste avanserte pulsklokker og aktivitetsmålere kommer nå med en eller annen form for trenings- og restitusjonsanalyse, men det hjelper fint lite om rådataene som klokken fóres med er av dårlig kvalitet, eller algoritmene som skal regne ut treningsbelastningen ikke er gode nok. Her er Polar langt fremme, og Precision Prime pulssensoren som sitter i Polar Grit X Pro er blant de mest nøyaktige på markedet.

Aktivitetsmålingen til Polar er noe mer generøs og skritteller og kaloriestimatet ligger omtrent 20% høyere enn virkeligheten tilsier. Heldigvis er dette konsekvent slik at du blir vant til å lese tallene som noe lavere når du kaster et raskt blikk på klokka.

Polar Precision Prime
Polar Precision Prime pulssensoren er en av de beste på markedet.

Trenings- og restitusjonsanalyse som hjelper deg å trene/hvile riktig

Sleep Plus Stages og Nightly Recharge leverer svært nøyaktig søvnanalyse, mens FitSpark hver dag gir deg forslag til daglige treningsøkter basert på din nåværende treningstilstand og dagsform. Det er også verdt å nevne Training Load Pro og Recovery Pro, selskapets omfattende trenings- og restitusjonsanalyse. Klokken vil til enhver tid holde oversikt over hvordan du responderer på trening, og forteller deg om du er «underbelastet, opprettholder treningstilstanden, trener produktivt eller overbelaster kroppen».

Gjennom PolarOwnIndex og Running Index vil klokken også hjelpe deg å finne ut dit nærende kondisjonsnivå (VO2 maks), og løpetidene dine på 5km, 10km, 21km eller 42km. Polar Løpeprogram gir deg personlig tilpassede treningsprogram på de samme distansene.

En annen nyttig funksjon er Polar SleepWise – en funksjon som kombinerer søvnmengde, søvnkvalitet og informasjon fra de ulike søvnfasene, til å finne det mest optimale tidspunktet kroppen din er klar til å trene på. Målet er å kunne bruke data fra søvn- og aktivitetsanalysen til å få bedre forståelse for når kroppen din er klar for trening, eller når den bør hvile. Polar kaller funksjonen «Boost», og angir dette som en score fra 0 til 10 som gjør det enkelt å sammenligne mellom ulike dager.


Høy brukervennlighet

Polar Grit X Pro betjenes via fem store knappen eller via den nærmest ripesikre touchskjermen i saffirglass. Menyene er enkle, og har gjennomgått en liten polering fra den første utgave som gjør det enklere å forstå hvor de ulike funksjonene er plassert. Du kan velge blant et fåtalls urskiver som viser ulike som værmelding, ukentlig treningsmengde, puls, søvn, daglig treningsstatus, m.m..

Nytt for Grit X Pro er det økte fokuset på «outdoor»-funksjoner, og Polar gir deg nå mulighet til å se høyde, GPS-posisjon og barometer rett på hjemskjermen/urskiven. Batteritiden ligger på opptil 7 dager i smartklokkemodus, og opptil 40 timer i treningsmodus med beste nøyaktighet aktivert.

Modellen kommer i tre ulike farger + en titanium utgave som veier imponerende lite med sine 53 gram mot 79 gram for den «vanlige» utgave. Reimene er standard 22 mm og kan enkelt byttes. Polar Grit X Pro Titanium Edition har ikke overraskende en noe høyere pris med sine 6799 kr mot 5499 kr for den «vanlige» Polar Grit X Pro.

Polar har alltid gjort det svært hyggelig for brukeren å tolke treningsdataene i Polar Flow appen som både fremstår ryddig og enkel i bruk. Her kan du sette opp ulike aktivitetsprofiler (velg blant 130 stykker), studere alt som klokka har registrert under trening, hverdagsaktivitet og søvn, og ikke minst få gode tips til trening og kosthold i Polar sin egen «blogg seksjon» som er bakt inn som en del av Polar Flow.


Flere nyttige treningsverktøy

Polar Grit X Pro ligger på veil. 5000kr, noe som fremstår som et godt kjøp for deg som ønsker et realt treningsverktøy med de viktigste funksjonene for trening og restitusjon. Grit X Pro er en av få klokker som måler løpskraft innebygd i klokka, funksjonen Hill Splitter registrer automatisk antallet oppover- og nedoverbakker og gir deg en detaljerte oversikt etter hver økt, Energy Sources gir innsikt i hvilke energikilder som er brukt (karbohydrater, protein og fett) under en treningsøkt, FuelWise minner deg på å innta drikke og mat underveis på lange treningsøkter/konkurranser, mens løpstempo hjelper deg å holde en jevn hastighet på en bestemt distanse/mål.

Til tross for at Polar Grit X Pro ikke har innebygd kart, støtter klokken brødsmuleruting og gir deg sving-for-sving navigering for en planlagt rute opprettet i Polar Flow, eller Komoot appen.


Konklusjon


Polar Grit X Pro
Polar Grit X Pro

Product Name: Polar Grit X Pro

Brand: Polar

MPN: 5499

Currency: NOK

Konklusjon

Polar Grit X Pro er ikke like kraftig som toppmodellene fra Garmin, men koster mindre, og er god på det Polar ønsker å være gode på – nemlig trening og restitusjon. Du får mye klokke og god funksjonalitet for pengene, toppet med en suveren byggekvalitet og et meget flott design.

Er du allerede dypt inne i Polar-universet, vil du nok bli godt fornøyd med Polar Grit X Pro. Du kjenner deg raskt igjen i menyer og det enkle brukergrensesnittet, og den enkle fremstillingen av treningsdata gjør det enkelt å forstå om du trener riktig. Bruker du klokka riktig, kan den med andre ord hjelpe deg å bli den beste versjonen av deg selv.

Overall
80%
80%

Pros

 • Solid byggekvalitet og premium design.
 • Nøyaktig GPS og god pulssensor.
 • Måler løpskraft rett fra klokka.
 • Omfattende aktivitets- og søvnanalyse.
 • Enkel betjening via både knapper og touch.
 • Full av sensorer som GPS, barometer, altimeter, optisk pulssensor, termometer, kompass, akselerometer.
 • Mange aktivitetsprofiler å velge mellom.
 • Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse.
 • FitSpark gir daglig tilpassede treningsøkter basert på treningstilstand og dagsform.
 • Polar Løpeprogrammer hjelper deg å trene riktig mot kjente løpedistanser.
 • Brødsmuleruting med sving-for-sving navigering.
 • Mulighet til å kontrollere musikkavspilling på telefonen direkte fra klokken.

Cons

 • Ingen mulighet for streaming av musikk.
 • Mangler kart.
 • Ingen betaling.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Polar Grit X2 Pro”
19. april 2024 | Polar

Test: Polar Grit X2 Pro

Polar Grit X2 Pro er en markant oppgradering og introduserer både AMOLED-skjerm, kart og en raskere prosessor. Men er det nok til å henge med de beste?
Les mer
Featured image for “Test: Polar Vantage V3”
2. november 2023 | Polar

Test: Polar Vantage V3

Polar Vantage V3 markerer et stort skille for det tradisjonsrike selskapet, og er uten tvil den beste pulsklokken gjennom deres over 45 år lange historie.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Ignite 3”
4. desember 2022 | Polar

Test: Polar Ignite 3

Polar Ignite 3 byr på en flott skjerm, rask prosessor, stemmeveiledning og enda bedre forståelse av hvordan søvnen påvirker treningsformen din. Men er det nok?
Les mer
Featured image for “Test: Polar H10 – Gullstandarden innen pulsmåling”
27. mai 2022 | Polar

Test: Polar H10 – Gullstandarden innen pulsmåling

Polar H10 er et meget godt valg for deg som ønsker pålitelig pulsmåling i en enkel og komfortabel innpakning. I tillegg er prisen meget god.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Pacer”
12. mai 2022 | Polar

Test: Polar Pacer

Polar Pacer viderefører alt det kjente og gode fra den populære Polar Vantage M2, og pakker det inn i en lettere og bedre innpakning, til en lavere pris.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Pacer Pro”
13. april 2022 | Polar

Test: Polar Pacer Pro

Lysere, lettere og raskere – Polar Pacer Pro har fått egenskaper som gjør den attraktiv enten du er en enkel mosjonist eller toppatlet.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Verity Sense”
22. mars 2022 | Polar

Test: Polar Verity Sense

Polar Verity Sense tar selskapets beste optiske pulssensor og pakker den inn i et lite og lett armbånd som nesten ikke merkes.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Grit X Pro”
15. mars 2022 | Polar

Test: Polar Grit X Pro

Polar har laget pulsklokker i 45 år og har hatt en enorm innvirkning på hvordan teknologien rundt pulsmåling har utviklet seg. Med Polar Grit X Pro lager de ikke bare sin mest robuste klokke til nå, men også sin flotteste.
Les mer
Featured image for “Test: Polar Vantage M2”
1. januar 2022 | Polar

Test: Polar Vantage M2

Den markedsføres som en «budsjettmodell», men ingenting annet enn prisen tilsier at Polar Vantage M2 hører til budsjettklassen. Her har
Les mer