Slik bruker du navigering med Polar pulsklokker

13. november, 2022 (oppdatert 22. august 2023)
Featured image for “Slik bruker du navigering med Polar pulsklokker”

Visste du at til tross for mangelen på innebygd kart, så er flere av Polar sine pulsklokker i stand til å navigere deg trygt gjennom en forhåndsbestemt rute? Her får du vite alt du trenger om navigering på Polar pulsklokker.

Nei, du får ikke kartene som Garmin tilbyr på sine toppmodeller, men du kan fremdeles få veldig god sving-for-sving veiledning og brødsmuleruting på flere Polar-klokker. Og ikke minst, de koster en brøkdel av det mange av Garmin sine klokker gjør. Polar sitt flaggskip, Polar Grit X Pro er laget for livet utendørs, og den solide byggekvaliteten tilsier at du gjerne kunne pendlet mellom Majorstua og Mount Everest ukentlig. Du måtte sannsynligvis skaffet deg en VPN-klient for å kunne se «Skal vi danse» på TV2 Play utenfor Norges landegrenser, men det er en annen sak.

Også Polar Grit X, forgjengeren til «Pro»-modellen gir deg brødsmuleruting og sving-for-sving veiledning. Det samme gjør Polar Vantage V2, Vantage V og Polar Pacer Pro gir deg mulighet til å importere ruter til klokken for så å benytte sving-for-sving veiledning.

Polar klokker med støtte for sving-for-sving veiledning via Komoot:

Polar klokker med støtte for ruteveiledning (ingen sving-for-sving):

  • Polar Vantage V

Hvis du ikke har peiling på «sving-for-sving» veiledning og brødsmuleruting er, eller tror at brødsmuleruting er veien fra brødhylla på REMA og bort til brødskjæremaskinen, så bør du lese videre.

Og ikke minst få med deg: Polar – Guide og forklaring til ulike funksjoner og verktøy

polar grit x

Med sving-for-sving navigering kan du lettere utforske nye stier å være sikker på å komme trygt frem.

For det første; litt grunnleggende om hvordan klokken registrerer ruten du tilbakelegger.

Navigering / Outdoor / GNSS

Under følger en oversikt over ulike satellittsystemer, hvorav de fem første er de vanligste å benytte i en pulsklokke:

  • GPS: Global Positioning System. Amerikansk. Det første systemet.
  • GLONASS: Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema. Russisk.
  • Galileo: Europeisk.
  • BeiDou: Kinesisk
  • QZSS: Quasi-Zenith Satellite System. Regionalt, men hovedsaklig satelitter over Japan.
  • IRNSS: Indian Regional Navigation Satellite System. Indisk.
  • EGNOS: European Geostationary Navigation Overlay System. Et tilleggssytem til GPS. Dekker i hovedsak Europa og Nord-Afrika.
  • WAAS (amerikansk), MSAS (japansk), GAGAN (indisk): Hovedsaklig tilleggssystemer i likhet med EGNOS.

Flere nyere pulsklokke modeller har støtte for de fleste av de fem store systemene. Hvert satellittsystem benytter sine egne satellitter, og jo flere satellitter en pulsklokke kan forholde seg til, desto bedre ligger forholdene til rette for gode målinger. For i det hele tatt å kunne starte en sporing, kreves det kontakt med minimum fire satellitter.

Tett skog, trange daler, bratte fjell eller høye bygninger i et bylandskap, vil kunne medføre forstyrrelser av signalene mellom ulike satellitter og en pulsklokke.

Hver pulsklokke kommer med en GNSS-chip som fungerer som «hjernen» som registrerer og sender signaler. Polar benytter som de fleste andre en Multi-GNSS chip som lar klokken være tilkoblet ett eller to satellittsystemer samtidig. Dette gir som regel meget gode resultater, og det er stort sett eksterne faktorer som påvirker nøyaktigheten på sporingen. Til tross for at to ulike pulsklokke modeller benytter samme chipset, betyr nemlig ikke dette at presisjonen er identisk. Hvor nøyaktig en pulsklokke er, styres i stor grad av designet på klokken, hvor antennen er plassert, og ikke minst av avanserte algoritmer og programvare som skal bidra til å minimere feilene som kan oppstå i utfordrende omgivelser.

Jo flere satellittsystemer og frekvenser som kan benyttes samtidig, desto mer batteri forbrukes, så dette bør være noe du er klar over dersom du planlegger å bruke en pulsklokke med best mulig presisjon over lengre tid.

Navigering / Brødsmuleruting

Ingen pulsklokke fra Polar leveres i dag med forhåndsinnstallerte kart, men du kan ta i bruk sving-for-sving veiledning via brødsmuleruting, samt benytte nyttige funksjoner som Tilbake til start. I tillegg er toppmodellene Polar Vantage V/V2, Polar Grit X/Grit X Pro utstyrt med viktige «outdoor-funksjoner» som inkluderer følgende:

3-akset kompass, barometrisk høydemåler, værmelding på klokken, «Tilbake til start»-funksjon som enten lar deg velge korteste vei tilbake, eller nøyaktig samme vei som du kom, mulighet for å navigere til et forhåndsbestemt koordinat, Værmelding (detaljert 2-dagers prognose + overblikk over to neste dager, Soloppgang- og solnedgang + skumring, Kompass, Høydemåler/Altimeter.

Hill Splitter er en annen nyttig funksjon som automatisk registrer antallet oppover- og nedoverbakker og gir deg en detaljerte oversikt etter hver tur. Dette er et supert verktøy enten du løper bakkeintervaller og ønsker å sammenligne tiden på de ulike dragene, eller om du ønsker å se alle bakkene og høydemetrene du har tilbakelagt på en lang fjelltur.

Ruteplanlegging og veiledning i sanntid fra Komoot

Brødsmuleruting har eksistert i pulsklokker og endre bærbare GPS-enheter i lang tid, og er for mange den foretrukne måten å navigere på. Tro det eller ei, men faktisk kan det tidvis være enklere å følge en rute ved hjelp av brødsmuleruting, enn det er med et detaljert kart.

Brødsmuleruting er en tegnet linje av løypeprofilen, og viser ved hjelp av piler hvor du skal svinge når du følger en forhåndsbestemt rute. Flere klokker fra Polar er kompatibel med nettjenesten og appen Komoot, som er en av de mest populære tjenestene for turplanlegging globalt. Ettersom Polar Flow er en såpass åpen plattform og støtter import/eksport av ruter opprettet i tredjeparts apper og tjenester, er det i utgangspunktet enkelt å importere en rute til Polar Flow og klokken.

Samarbeidet med Komoot forenkler dette ytterligere. Ved å merke en rute som «favoritt» i Komoot-appen, vil du kunne få opp denne ruten direkte i Polar Flow og deretter synkronisere den til klokken som igjen vil guide deg sving-for-sving gjennom hele ruten.

Sving-for-sving navigeringen fungerer ypperlig, og klokken gir deg beskjed når du beveger deg utenfor den angitte ruten. Den vil også varsle fra i god tid før du skal svinge/skifte kurs, og teller ned avstanden til du skal gjøre kursendringen. Du kan benytte guidet navigering for enhver rute du importerer til Polar Flow, men det er kun løyper opprettet i Komoot som gir deg sving-for-sving navigering. For andre ruter må du selv passe på at du svinger når klokken gir beskjed om det.

Merk at den eldre modellen Polar Vantage V støtter ruteveiledning, men ikke sving-for-sving. Dette betyr at du vil se ruten foran deg i form av en linje, men klokken vil ikke varsle deg om når du skal svinge/endre kurs.

Synkroniser rutene over til Polar Flow og klokken

For å synkronisere rutene fra Komoot over til Polar Flow appen og videre til klokken, må du logge inn på nettsiden flow.polar.com, trykke på «stjerneikonet» øverst til høyre i vinduet (stjerneikonet betyr «favoritter»), og her får du en oversikt over alle rutene du har importert fra Komoot og eventuelt Strava (sistnevnte krever et aktivt Strava Premium abonnement). Dersom du nylig har lagt til favoritt-ruter i Komoot eller Strava appen, må du trykke «Synkroniser» på nytt før rutene dukker opp i Polar Flow. Det samme må du gjøre dersom ikke rutene på polar.flow.com vises under favoritter i Polar Flow appen.

Strava Live Segments

Så lenge du har et aktivt Strava Premium abonnement, vil utvalgte Polar pulsklokker automatisk gi beskjed om når aktuelle segmenter starter og slutter, samt gi deg «live tilbakemelding» underveis om hvordan du ligger ann. Varslene om ulike segmenter kan aktiveres/deaktiveres etter eget ønske, og legges til via Polar Flow.

Klokken oppdager segmenter som er 50 km eller nærmere for sykkel, og 10 km eller nærmere under løp. Deretter vil den varsle deg når du er nærmere enn 200 meter fra et bestemt segment på sykkel, eller 100 meter når du løper. Den gjenværende distansen til segmentets start telles ned før det starter, og selve registreringen skjer automatisk. Ved segmentets start vil både navnet ditt og din personlige bestenotering vises på klokken, mens underveis gjennom segmentet vil klokken vise deg om du ligger foran eller bak din personlige rekord/eventuelt KOM/QOM dersom det er første gang du gjennomfører segmentet, samtidig som den viser deg hastigheten og den gjenværende distansen.

Etter segmentets slutt vil klokken vise deg tiden du brukte, og differansen til din personlige bestenotering.


Er du nysgjerrig på klokker med innebygd kart og virkelig avanserte navigeringsfunksjoner? Da bør du sjekke ut Garmin sin Fenix-serie, samt EPIX 2 og Enduro «. Disse har innebygd topografiske kart for hele verden, og kommer med avanserte navigeringsfunksjoner som hjelper deg trygt fra A til Å. I tillegg byr de på spennende funksjoner som lar deg utforske nye ruter på stedet du befinner deg «her og nå».


Del gjerne:

Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…
Featured image for “Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart”

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS. Begrepene brukes hyppig om hverandre, men ytterst få vet hva det er. Her får du vite…
Featured image for “Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!”

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers er to svært populære turbukser og fritidsbukser. Her får du vite hva som…
Featured image for “En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker”

En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker

Garmin tilbyr en mengde pulsklokker med et hav av ulike funksjoner. Her får du oversikten over alle de ulike funksjonene…
Featured image for “Slik legger du inn kart på Garmin-klokker”

Slik legger du inn kart på Garmin-klokker

Ønsker du å få mest mulig ut av kartfunksjonen fra Garmin? Da bør du få med deg denne guiden. Her…
Featured image for “Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker”

Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker

Noen gang lurt på hvordan Polar pulsklokka di måler søvn i løpet av natten og hva annet den faktisk måler?…
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen…
Featured image for “Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!”

Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!

Ønsker du å opprette en egendefinert treningsøkt du kan videresende til Polar klokken din slik at den kan veilede deg?…
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg…
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du…
Featured image for “Dette er COROS EvoLab og Training HUB”

Dette er COROS EvoLab og Training HUB

COROS EvoLab og Training Hub er to nyttige verktøy som kan hjelpe deg å planlegge, analysere og forstå både trening…
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata. Her er…