Slik bruker du navigering med Polar pulsklokker

13. november, 2022 (oppdatert 29. oktober 2023)

Featured image for “Slik bruker du navigering med Polar pulsklokker”

Visste du at til tross for mangelen på innebygd kart, så er flere av Polar sine pulsklokker i stand til å navigere deg trygt gjennom en forhåndsbestemt rute? Her får du vite alt du trenger om navigering på Polar pulsklokker.

Frem til lanseringen av Polar Vantage V3 var der ingen klokker fra Polar som støttet kart slik som flere av blant annet Garmin, COROS og Suunto sine toppmodeller, men Heldigvis har Polar våknet til livet eller flere år i nærmest dvale.

Foreløpig er det kun en modell som støtter kart, men du kan fremdeles få veldig god sving-for-sving veiledning og brødsmuleruting på flere Polar-klokker. Og ikke minst, disse koster en brøkdel av det mange av Garmin sine klokker gjør. Eksempelvis er Polar Grit X Pro laget for livet utendørs, og den solide byggekvaliteten tilsier at du gjerne kunne pendlet mellom Majorstua og Mount Everest ukentlig. Du måtte sannsynligvis skaffet deg en VPN-klient for å kunne se «Skal vi danse» på TV2 Play utenfor Norges landegrenser, men det er en annen sak.

Også Polar Grit X, forgjengeren til «Pro»-modellen gir deg brødsmuleruting og sving-for-sving veiledning. Det samme gjør Polar Vantage V2/V3 og Polar Pacer Pro, der du enkelt kan importere ruter til klokken for så å benytte sving-for-sving veiledning.

Polar klokker med støtte for sving-for-sving veiledning via Komoot:

Polar klokker med støtte for ruteveiledning (ingen sving-for-sving):

  • Polar Vantage V

Hvis du ikke har peiling på «sving-for-sving» veiledning og brødsmuleruting er, eller tror at brødsmuleruting er veien fra brødhylla på REMA og bort til brødskjæremaskinen, så bør du lese videre.

Og ikke minst få med deg: Polar – Guide og forklaring til ulike funksjoner og verktøy

polar grit x
Med sving-for-sving navigering kan du lettere utforske nye stier å være sikker på å komme trygt frem.

For det første; litt grunnleggende om hvordan klokken registrerer ruten du tilbakelegger.

Navigering / Outdoor / GNSS

Under følger en oversikt over ulike satellittsystemer, hvorav de fem første er de vanligste å benytte i en pulsklokke:

  • GPS: Global Positioning System. Amerikansk. Det første systemet.
  • GLONASS: Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema. Russisk.
  • Galileo: Europeisk.
  • BeiDou: Kinesisk
  • QZSS: Quasi-Zenith Satellite System. Regionalt, men hovedsaklig satelitter over Japan.
  • IRNSS: Indian Regional Navigation Satellite System. Indisk.
  • EGNOS: European Geostationary Navigation Overlay System. Et tilleggssytem til GPS. Dekker i hovedsak Europa og Nord-Afrika.
  • WAAS (amerikansk), MSAS (japansk), GAGAN (indisk): Hovedsaklig tilleggssystemer i likhet med EGNOS.

Flere nyere pulsklokke modeller har støtte for de fleste av de fem store systemene. Hvert satellittsystem benytter sine egne satellitter, og jo flere satellitter en pulsklokke kan forholde seg til, desto bedre ligger forholdene til rette for gode målinger. For i det hele tatt å kunne starte en sporing, kreves det kontakt med minimum fire satellitter.

Tett skog, trange daler, bratte fjell eller høye bygninger i et bylandskap, vil kunne medføre forstyrrelser av signalene mellom ulike satellitter og en pulsklokke.

Hver pulsklokke kommer med en GNSS-chip som fungerer som «hjernen» som registrerer og sender signaler. De aller fleste pulsklokker fra Polar benytter en Multi-GNSS chip som lar klokken være tilkoblet ett eller to satellittsystemer samtidig. Dette gir som regel meget gode resultater, og det er stort sett eksterne faktorer som påvirker nøyaktigheten på sporingen. Noen utvalgte modeller (Polar Vantage V3 og Ignite 3) kommer derimot med multiband-GPS, noe som betyr at at klokken kan motta signaler fra flere frekvenser på GPS-systemet samtidig, som igjen (som regel) resulterer i mer presise målinger.

Jo flere satellittsystemer og frekvenser som kan benyttes samtidig, desto mer batteri forbrukes, så dette bør være noe du er klar over dersom du planlegger å bruke en pulsklokke med best mulig presisjon over lengre tid.


Kart

Polar Vantage V3 er foreløpig den eneste klokken fra Polar med støtte for kart. I tillegg til de nedlastbare topografiske kartene har Vantage V3 støtte for sving-for-sving veiledning gjennom ruteplanleggeren Komoot, samt en ny multiband-GPS for mer nøyaktig sporing. Kartene er tilgjengelig i to varianter; «Base kart» og «Detaljerte kart». «Base kart» kommer forhåndsinstallert for områdene USA og Europa, mens detaljerte kart kan lastes ned til hele verden fra flow.polar.com/maps. Base-kartet viser kun de større linjene som innsjøer, hovedveier, bynavn, etc., mens de detaljerte kartene viser alt fra høydekurver, stier, små veier, navn på elver, m.m..

Å laste ned kart er enklere enn å betale med Vipps… Gå til nettsiden nevnt over, koble klokken til en PC/Mac, klokken dukker opp som en vanlig ekstern disk, og du trekker kartfilen over til klokkens interne lagring. Voila! Lagringskapasiteten er utvidet kraftig utvidet og teller nå 32 GB slik at du har plass til flere kart. De ulike kartene varierer i størrelse, men generelt varierer det mellom 3-7 GB for de ulike områdene som er delt opp etter blant annet land og kontinenter. Dersom du bruker Mac må du først laste ned Android Filetransfer som deretter åpner klokken som en ekstern disk på Mac´n. En forklaring på hvordan du går frem finner du her. Kort oppsummert; det er også veldig enkelt.

Å bruke kartene går like sømløst som å laste de ned. Den store touchskjermen og raske prosessoren gjør at zooming og forflytning i kartene går sømløst, og det er tilnærmet ingen hakking, eller forsinkelser når du sveiper rundt i kartet. Ved å trykke på den midterste knappen aktiverer modus for panorering og zoom. For en detaljert beskrivelse av hvordan du kan ta i bruk sving-for-sving veiledning via Komoot, kan de se denne artikkelen om slik bruker du navigering med Polar pulsklokker.

I tillegg til kartene får du verktøyet Hill Splitter som gir detaljert informasjon om hvordan du presterer på oppover- og nedoverbakker under treningsøkter. Hill Splitter gjenkjenner automatisk alle mot- og nedoverbakker ved å bruke hastighet, distanse og barometriske høydedata basert på GPS.

Alt i alt er opplevelsen rundt bruk av kart på Polar Vantage V3 meget god, og langt bedre enn jeg hadde forutsett på forhånd. Med tanke på at dette også er deres første forsøk, så er sannsynligheten stor for at det bare vil bli bedre med tiden.

Navigering / Brødsmuleruting (uten kart)

Selv om Polar-klokka di ikke støtter kart, er det likevel mulig den støtter sving-for-sving veiledning via brødsmuleruting, samt nyttige funksjoner som Tilbake til start. Toppmodellene Polar Vantage V/V2/V3, Polar Grit X/Grit X Pro er i tillegg utstyrt med viktige «outdoor-funksjoner» som inkluderer følgende:

3-akset kompass, barometrisk høydemåler, værmelding på klokken, «Tilbake til start»-funksjon som enten lar deg velge korteste vei tilbake, eller nøyaktig samme vei som du kom, mulighet for å navigere til et forhåndsbestemt koordinat, Værmelding (detaljert 2-dagers prognose + overblikk over to neste dager, Soloppgang- og solnedgang + skumring, Kompass, Høydemåler/Altimeter.

Hill Splitter er en annen nyttig funksjon som automatisk registrer antallet oppover- og nedoverbakker og gir deg en detaljerte oversikt etter hver tur. Dette er et fint verktøy enten du løper bakkeintervaller og ønsker å sammenligne tiden på de ulike dragene, eller om du ønsker å se alle bakkene og høydemetrene du har tilbakelagt på en lang fjelltur.

Ruteplanlegging og veiledning i sanntid fra Komoot

Brødsmuleruting har eksistert i pulsklokker og endre bærbare GPS-enheter i lang tid, og er for mange den foretrukne måten å navigere på. Tro det eller ei, men faktisk kan det tidvis være enklere å følge en rute ved hjelp av brødsmuleruting, enn det er med et detaljert kart.

Brødsmuleruting er en tegnet linje av løypeprofilen og viser ved hjelp av piler hvor du skal svinge når du følger en forhåndsbestemt rute. Flere klokker fra Polar er kompatibel med nettjenesten og appen Komoot som er en av de mest populære tjenestene for turplanlegging globalt. Ettersom Polar Flow er en såpass åpen plattform og støtter import/eksport av ruter opprettet i tredjeparts apper og tjenester, er det i utgangspunktet enkelt å importere en rute til Polar Flow og klokken.

Samarbeidet med Komoot forenkler dette ytterligere. Ved å merke en rute som «favoritt» i Komoot-appen, vil du kunne få opp denne ruten direkte i Polar Flow og deretter synkronisere den til klokken som igjen vil guide deg sving-for-sving gjennom hele ruten.

Sving-for-sving navigeringen fungerer ypperlig, og klokken gir deg beskjed når du beveger deg utenfor den angitte ruten. Den vil også varsle fra i god tid før du skal svinge/skifte kurs, og teller ned avstanden til du skal gjøre kursendringen. Du kan benytte guidet navigering for enhver rute du importerer til Polar Flow, men det er kun løyper opprettet i Komoot som gir deg sving-for-sving navigering. For andre ruter må du selv passe på at du svinger når klokken gir beskjed om det.

Merk at den eldre modellen Polar Vantage V støtter ruteveiledning, men ikke sving-for-sving. Dette betyr at du vil se ruten foran deg i form av en linje, men klokken vil ikke varsle deg om når du skal svinge/endre kurs.

Synkroniser rutene over til Polar Flow og klokken

For å synkronisere rutene fra Komoot over til Polar Flow appen og videre til klokken, må du logge inn på nettsiden flow.polar.com, trykke på «stjerneikonet» øverst til høyre i vinduet (stjerneikonet betyr «favoritter»), og her får du en oversikt over alle rutene du har importert fra Komoot og eventuelt Strava (sistnevnte krever et aktivt Strava Premium abonnement). Dersom du nylig har lagt til favoritt-ruter i Komoot eller Strava appen, må du trykke «Synkroniser» på nytt før rutene dukker opp i Polar Flow. Det samme må du gjøre dersom ikke rutene på polar.flow.com vises under favoritter i Polar Flow appen.

Strava Live Segments

Så lenge du har et aktivt Strava Premium abonnement, vil utvalgte Polar pulsklokker automatisk gi beskjed om når aktuelle segmenter starter og slutter, samt gi deg «live tilbakemelding» underveis om hvordan du ligger an. Varslene om ulike segmenter kan aktiveres/deaktiveres etter eget ønske, og legges til via Polar Flow.

Klokken oppdager segmenter som er 50 km eller nærmere for sykkel, og 10 km eller nærmere under løp. Deretter vil den varsle deg når du er nærmere enn 200 meter fra et bestemt segment på sykkel, eller 100 meter når du løper. Den gjenværende distansen til segmentets start telles ned før det starter, og selve registreringen skjer automatisk. Ved segmentets start vil både navnet ditt og din personlige bestenotering vises på klokken, mens underveis gjennom segmentet vil klokken vise deg om du ligger foran eller bak din personlige rekord/eventuelt KOM/QOM dersom det er første gang du gjennomfører segmentet, samtidig som den viser deg hastigheten og den gjenværende distansen.

Etter segmentets slutt vil klokken vise deg tiden du brukte, og differansen til din personlige bestenotering.


Er du nysgjerrig på klokker med innebygd kart og virkelig avanserte navigeringsfunksjoner? Da bør du sjekke ut Polar Vantage V3, samt Garmin sine modeller i seriene Fenix, epix, Forerunner 9XX og Enduro. Disse har innebygd topografiske kart for hele verden, og kommer med avanserte navigeringsfunksjoner som hjelper deg trygt fra A til Å. I tillegg byr de på spennende funksjoner som lar deg utforske nye ruter på stedet du befinner deg «her og nå».


Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
20. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”
5. februar 2024 | Guider & anbefalinger

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan forhåpentligvis gjøre valget lettere.
Les mer
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”
24. juli 2023 | Guider & anbefalinger

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”
9. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en minimal, men viktig oppdatering.
Les mer
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”
23. november 2021 | Guider & anbefalinger

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”
15. januar 2024 | Guider

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig dunjakke til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger”
5. januar 2024 | Guider

Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger

Ønsker du muligheten til å trene effektiv, tung og funksjonell styrketrening hjemme? Disse multigym og styrkepakkene gir deg muligheten.
Les mer
Featured image for “iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?”
2. januar 2024 | Guider

iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?

iFit og Zwift er to populære treningsapper som tilbyr interaktive treningsopplevelser. Denne artikkelen hjelper deg å velge riktig til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”
30. desember 2023 | Anbefalte artikler

Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig tempo og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne oppskriften kan hjelpe deg til bedre målinger.
Les mer
Featured image for “Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.”
25. desember 2023 | Anbefalte artikler

Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.

Nettopp kjøpt deg ny Garmin-klokke og lurer på hvilke innstillinger som anbefales å ta i bruk? Her er mine tips etter å ha testet mer enn 50 modeller.
Les mer