Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening og hverdag.
Garmin Venu-serien er selskapets hybridklokke som forener funksjoner fra en klassisk smartklokke med en mer tradisjonell pulsklokke. Den første Venu-modellen ble lansert høsten 2019 og ble raskt en suksess takket være den flotte AMOLED touchskjermen og det enkle brukergrensesnittet. Klokken ble faktisk så populær at Garmin lanserte en rimeligere modell, Garmin Venu SQ, høsten 2020, men denne gangen med et firkantet design og rimeligere skjerm. Denne fikk en oppfølger i Venu SQ 2 høsten 2022.
Våren 2021 oppdaterte Garmin Venu-serien med en to nye modeller; Garmin Venu 2 (45 mm) og Garmin Venu 2S (40 mm). Disse bød på en relativt stor oppdatering med to valgfrie størrelser, bedre batteritid, en raskere prosessor, bedre pulssensor, flere aktivitetsprofiler, nytt brukergrensesnitt, m.m.. Allerede i januar året etter (2023) annonserte de oppfølgeren Venu 2 Plus. Dette var/er i praksis samme klokke som Venu 2, men i en «mellomstørrelse» på 43 mm med en ekstra knapp, samt innebygd høyttaler og mikrofon å støtte for taleassistent.
Nå er tredje generasjon her, og Garmin Venu 3 / Venu 3S bringer med seg en ny pulssensor, mer omfattende aktivitets- og helsesporing, med forbedret Body Battery, en helt ny søvn coach og mulighet til å spore «høneblunder», innebygd mikrofon/høyttaler med tilgang til taleassistent, forbedret GPS, bedre batteritid og enda litt mer.
NB: Dette er en kortere og mer lettlest test. Test med flere bilder finner du her: Test: Garmin Venu 3
Garmin Venu 3
Product Name: Garmin Venu 3
Brand: Garmin
Offer price: 6199
Currency: NOK
Konklusjon
Garmin Venu 3 er sannsynligvis den beste klokken til å kombinere omfattende aktivitets- og helsesporing, treningsfunksjoner og smartklokkefunksjoner, og ikke minst lang batteritid.
Venu-serien tilhører i utgangspunktet «fitness-serien» til Garmin, men nærmer seg de mer dedikerte treningsklokkene og smartklokkene for hver generasjon. Ønsker du en pulsklokke/smartklokke som faktisk er i stand til å overvåke helsen din, samt hjelpe deg til å ta bedre valg i hverdagen på vegne av din egen helse? Da er sannsynligvis Garmin Venu 3 en av de beste klokkene du kan velge.
Du får dessverre ingen EKG-funksjon (selv om muligheten er der for fremtiden), men veldig mye annet, samt lang batteritid, et enkelt brukergrensesnitt og en motiverende plattform i Garmin Connect og det store utvalget av treningsprogrammer og treningsøkter.
Til neste generasjon bør Garmin få på plass EKG og trådløs lading, kanskje også LTE-funksjon, og ikke minst en lavere pris. Men uansett, Garmin Venu 3 er et meget god klokke slik den er. Og ikke minst; kudos for å inkludere en egen rtllestolmodus som registrerer skyv i stedet for skritt.
Overall
Pros
- Nydelig og lettlest AMOLED-skjerm.
- Touchskjerm + 3 knapper for enkel betjening.
- Liten og lett. Behagelig passform.
- Innebygd lagring for musikk/offline streaming av Spotify.
- Trådløs betaling (Garmin Pay).
- God batteritid og rask lading.
- Meget nøyaktig GPS.
- God pulssensor. Nøyaktig aktivitetsmåling.
- Egen rullestolmodus som registrerer skyv i stedet for skritt.
- Støtte for kraftmåling og Avansert løpsdynamikk direkte fra håndleddet.
- Bred støtte for eksterne sensorer.
- Enkel betjening og god app (Garmin Connect)
- Stort utvalg aktivitetsprofiler + for rullestolmodus!
- Gratis treningsøkter og dynamiske treningsprogrammer.
- Automatisk aktivitetsstart/slutt (dersom du glemmer å starte/avslutte økta).
- Animerte styrke- og HIIT øvelser direkte på klokka.
- Egne funksjoner som gir deg raskt tilbakemelding om helse og treningstilstand.
- God støtte for smartvarsler, samt tilgang til små apper som utvider klokkens funksjonalitet.
- Sikkerhets- og sporingsfunksjon gir ekstra trygghet.
Cons
- Ingen trådløs lading.
- Fremdeles ingen EKG-måling.
- Litt for å lett å komme borti skjermen.
- Høy pris.
Oversikt
- Viktigste nyheter
- Smartklokkefunksjoner
- Design, skjerm og byggekvalitet
- Batteritid
- Pulsmåling
- Aktivitet og helsefunksjoner
- Sleep coach og registrering av høneblund
- GPS
- Trening og aktivitet
- Sikkerhets- og hendelsesregistrering
- Garmin Connect
- Konkurrenter
- Konklusjon
Garmin Venu 3 – Viktigste nyheter
- To størrelser: Venu 3S (41 mm – 1,2″) og Venu 3 (45 mm – 1,4″)
- Flere farger og reimer.
- Mulighet for å vise bilder (kun Android).
- Oppgradert brukergrensesnitt.
- Tilgang til snarveier (favoritt widgets).
- Mulighet til å veksle mellom stor og mindre font/skriftstørrelse.
- Ny søvn-coach: Gir en søvnvurdering og personlig veiledning om hvor mye søvn som anbefales for deg.
- «Nap detection»: Registrer hvile- og høneblunder gjennom dagen, samt forteller deg hvilke fordeler kroppen din får ut av dem. Du kan også få forslag til hvor lange de bør være, samt tid på dagen.
- Hudtemperatur: Måler hudtemperaturen hver natt for å se etter variasjoner i normalverdiene, noe som blant annet kan brukes til å avsløre sykdom, holde oversikt over menstruasjonssyklusen, m.m.
- Forbedret Body Battery med detaljert visning av hva og hvor mye ulike faktorer påvirker deg.
- HRV Status: Viser hvordan stress, aktivitet, søvn og trening påvirker din generelle helse og restitusjon.
- Estimert restitusjonstid etter en treningsøkt.
- Mulighet til å oppgi opplevd anstrengelse og innsats etter en treningsøkt.
- Mulighet til å opprette intervaller direkte på klokka.
- Jetlag-rådgiver, Morgenrapport og en ny Daglig oppsummering.
- Ny ELEVATE 5 pulssensor.
- Innebygd høyttaler og mikrofon.
- Støtte for taleassistentene Google Assistant, Siri eller Bixby.
- Flere aktivitetsprofiler: Flere aktiviteter for rullestolbrukere, utendørs svømming, og flere utendørs aktiviteter.
- Veiledete meditasjonsøvelser.
- Støtte for flere sensorer og tilbehør (wattmålere, sykkelruller, elsykkel m. m.).
- Høyere pris: 6199 kr vs. 4449 kr (Venu 2)
Garmin Venu 3 – Enda litt smartere
Garmin Venu 3 og Venus 3S er selskapets tredje generasjonen av den populære smartklokken. De nyeste tilskuddene bygger i stor grad på sine forgjengere, men har blitt oppgradert med Garmin sin nyeste ELEVATE 5 pulssensor, mer avansert Søvnmåling med en personlig søvn coach, mulighet til å registrere kortere perioder med søvn (høneblunder), med mer. I tillegg har klokkene fått en større skjerm, mer nøyaktig GPS, flere aktivitetsprofiler, samt flere avanserte målinger av både helse og trening.
Garmin Venu 3 arver også den innebygde mikrofonen og høyttaleren fra Venu 2 Plus, og støtter taleassistentene Google Assistant/Siri/Bixby. Ved å holde inne den midterste knappen på klokken aktiverer du taleassistenten på telefonen som du når ved å prate gjennom mikrofonen på klokken. Høyttaleren kan også brukes for å spille av musikk på klokken, eller for å gjennomføre telefonsamtaler (må være tilkoblet mobilen). Kvaliteten er faktisk overraskende god med tanke på at dette faktisk er en klokke, og det går helt fint å gjennomføre en samtale via klokken.
PS: Et tips om du synes lyden fra den innebygde høyttaleren er lav, så gjør følgende: Trykk på skjermen når bildet av mikrofonen vises, og deretter dukker det opp kontroller for volumjustering.
En annen velkommen nyhet, men kun dersom du benytter en Android-telefon, er muligheten til å kunne se bildemeldinger direkte på klokken. Android-brukere vil også kunne svare på tekstmeldinger direkte på klokken – forhåndsskrevet i Garmin Connect eller via et tastatur på klokken – mens iOS-brukere «bare» kan lese smartvarsler, og heldigvis emojier. Det som derimot er mulig (både for Android- og iOS-brukere), er å svare på meldinger ved hjelp av den innebygde taleassistenten, så endelig er det faktisk mulig for iPhone-brukere å svare på meldinger gjennom en Garmin-klokke.
Av andre smartklokkefunksjoner viderefører Venu 3 støtten for kontaktløs betaling gjennom Garmin Pay, strømming av musikk gjennom Spotify/Deezer (krever premium-abonnement på en av tjenestene), tilgang til et stort utvalg urskiver, widgeter og apper gjennom Connect IQ Store, «finn telefonen»-funksjon, tidtakere og en lommelykt som tar i bruk den maksimale lysstyrken på skjermen (valgfritt hvitt eller rødt). Lommelykten er på langt nær like kraftig som LED-lykten vi finner på utvalgte toppmodeller, men er nok til å lyse opp i rommet du befinner deg i.
Brukergrensesnitt
Venu 3 har fått et oppgradert brukergrensesnitt som i stor grad ligner det vi finner på de nyeste Forerunner-modellene der det brukes animasjoner i widgetene og aktivitetsprofilene, og betjenes ved en kombinasjon av knapper og touch. Som standard er de ulike handlingene som følger:
- Trykk øverste knapp: Oversikt over aktivitetsprofiler og programmer.
- Hold inne øverste knapp: Kontrollhjul med innstillinger (Ikke forstyrr, Lysstyrke, Lås skjerm, etc.).
- Trykk mellomste knapp: Oversikt over sist brukte apper.
- Hold inne mellomste knapp: Aktiverer taleassistenten.
- Hold inne nederste knapp: Meny/Innstillinger / Tilbake-knapp / Rundetid (under aktivitet).
- Sveip opp/ned: Bla gjennom listen med widgeter.
- Sveip til høyre: Egendefinert snarvei (f.eks. Garmin Pay, Lommelykt, Start aktivitet).
Du kan selv bestemme hvilken funksjon den midterste knappen skal ha (både for kort trykk og når du holder inne), samt snarveien der du sveiper til høyre.
Touchskjermen responderer kjapt, og det er ingen forsinkelser å spore. Det samme gjelder for skjermen som automatisk våkner til liv når du hever håndleddet, og aktiveringen av taleassistenten går raskere enn tidligere.
Ettersom skjermen på Garmin Venu 3 er kuvet og stikker litt ut av rammen, er den veldig utsatt for uønskede touch. For å unngå at klokken skal leve sitt eget liv, kan du aktivere en skjermlås slik at du må holde inne en knapp i ett sekund for å låse opp klokken. Du kan velge om du vil at skjermlåsen skal være i bruk hele tiden, eller kun under aktivitet.
Ellers er den fargerikt og klare skjermen veldig lett å lese, og Garmin har også gjort det mulig å øke skriftstørrelsen slik at det blir lettere å lese om du har nedsatt syn. Det er ikke snakk om store forskjellen, men de som har behov for det vil nok sette pris på muligheten. Lysstyrken kan justeres over ti nivåer, eller settes til automatisk justering. Klokken har også en egen Red Shift Mode som lar deg endre skjermfargen til rødt, oransje eller grønt (kan være en fordel ved bruk av klokken i mørke omgivelser). Dette aktiveres enkelt fra kontrollhjulet, samt at det kan aktiveres automatisk for søvnperioden.
Design og batteritid
Garmin Venu 3 bevarer det samme runde designet som tidligere, den samme flotte AMOLED-touchskjermen, og muligheten til å velge mellom to størrelser. Der forgjengeren var tilgjengelig i 40 mm og 45 mm med skjermstørrelse på henholdsvis 1,1″ og 1,4″, er Venu 3 tilgjengelig i 41 mm og 45 mm med skjermen på 1,2″ og 1,4″ – uten at selve klokken har økt i størrelse. Begge modellene får dermed en marginalt større skjerm uten at det merkes i praksis ettersom Garmin har klart å redusere størrelsen på bezelen.
Modell | Størrelse (mm) | Oppløsning | Skjerm | Vekt |
Garmin Venu 3 | 45 x 45 x 12 | 454 x 454 px | 1,4″ | 46 g |
Garmin Venu 3S | 41 x 41 x 12 | 390 x 390 px | 1,2″ | 40 g |
Garmin Venu 2 Plus | 43,60 x 43,60 x 12,60 | 416 x 416 px | 1,3″ | 51 g |
Garmin Venu 2 | 45,40 x 45,40 x 12,20 | 416 x 416 px | 1,3″ | 38,20 g |
Garmin Venu 2S | 40,40 x 40,40 x 12,10 | 360 x 360 px | 1,1″ | 49 g |
Begge størrelsene er tilgjengelig i flere farger og med tilgang til et stort utvalg hurtigutløsningsremmer som enkelt kan byttes uten verktøy. Venu 3S benytter 18 mm remmer, mens Venu benytter 22 mm remmer.
Det slanke designet og den lave vekten gjør at Venu 3 ligger komfortabelt på hånden, og spesielt Venu 3S er et godt alternativ for deg som ønsker en liten, lett og elegant klokke som kan brukes døgnet rundt uten at den gjør annet ut av seg enn å se uforskammet bra ut. Det store utvalget av urskiver og mulighetene for tilpasning gjør at du kan tilpasse klokken til ulike anledninger og behov. Ved å trykke på en av komplikasjonene på en urskive, så hopper du direkte inn i widgeten med mer utfyllende info.
Batteritid
Batteritiden på Venu 3 er over snittet for klokker i tilsvarende kategori, og med den minste modellen, Venu 3S, kan du forvente opptil 10 dager i smartklokkemodus og opptil 21 timer med GPS aktivert. Venu 3 har noe større batteri og skal klare opptil 14 dager i smartklokkemodus og opptil 26 timer med GPS aktivert.
Merk at disse tallene gjelder med hev-for-å-vekke skjerm, og alltid-på skjerm vil omtrent halvere batteritiden(minst). På samme måte vil nivået på lysstyrken (lav, middels, sterk), samt hvor lenge skjermen skal være belyst etter å ha våknet, ha stor påvirkning. Jo mer konservativ du er på dette, desto lenger varer klokken.
Smartklokke | GNSS (GPS) | GPS med musikk | GNSS (alle systemer) | Batterisparing | |
Garmin Venu 3 | 14 dager | 26 timer | 13 timer | 20 timer | 26 dager |
Garmin Venu 3S | 10 dager | 21 timer | 10 timer | 15 timer | 20 dager |
Garmin Venu 2 Plus | 9 dager | 24 timer | 8 timer | – | 10 dager |
Garmin Venu 2 | 11 dager | 22 timer | 8 timer | – | 12 dager |
Garmin Venu 2S | 10 dager | 19 timer | 7 timer | – | 11 dager |
To faktorer som spiser batteritid er bruk av GPS og kontinuerlig måling av oksygenmetning. Venu 3 tilbyr ulike GNSS-moduser (Bare GPS / Alle systemer) som lar deg tilpasse batteritiden etter behov. Generelt vil bruk av flere satellittsystemer bruke mer batteri, noe også Garmin oppgir i sine estimater på henholdsvis 26 og 20 timer i de ulike modusene.
Den andre batteri-synderen er kontinuerlig måling av oksygenmetning. Her er tipset å skru det av, eller i det minste endre til «kun i søvnperioden». Du kan når som helst gjennomføre en manuell måling.
Forbedret pulssensor
Garmin Venu 2 var den første modellen til å ta i bruk ELEVATE 4 pulssensoren, og Garmin 3 er den første Venu-modellen til å ta i bruk selskapets nyeste ELEVATE 5 pulssensor. Denne ble først tatt i bruk på Garmin epix Pro (Gen 2) og Fenix 7 Pro tidligere i år, og byr på bedre nøyaktighet takket være flere LED-dioder og en større sensorflate. De to nevnte modellene har levert noen imponerende resultater i de månedene jeg har testet de, og det samme gjelder for Venu 3.
Optisk pulsmåling er som alltid individuelt, men Garmin har lenge vært ledende på dette området, og med den nye ELEVATE 5 sensoren er den også bedre til å registrere puls over et større spekter av aktiviteter – spesielt når det er snakk om raske pulsendringer og større armutslag. Dette er gjerne det vanskeligste å registrere for pulsklokker med denne typen sensor.
I tillegg til å måle puls vil Garmin Venu 3 måle oksygenmetning kontinuerlig gjennom natten (samt manuelle målinger), overvåke stress, samt registrere hjertefrekvensvariabilitet (HRV) å vise HRV Status. Ved unormale pulsverdier og høyt stressnivå vil klokken kunne varsle deg slik at du kan ta nødvendige grep.
HRV (hjertevariabilitet) er voldsomt i vinden for tiden – nesten for mye – og Garmin er selskapet som i størst grad har klart å utnytte dataen som klokken samler inn. Venu 3 vil vise den gjennomsnittlige HRV verdien målt i 5 minutters intervaller i løpet av natten, og deretter sammenligne det med tilsvarende verdi for de siste 7 dagene. Dette blir igjen sammenlignet med den gjennomsnittlige HRV verdien for de siste tre ukene (såkalt grunnlinje), og krever derfor at du bruker klokken noen uker før målingene blir mest mulig riktige. Det samme gjelder for Body Battery som blir mer pålitelig jo lenger du bruker klokken.
Det er dessverre ingen støtte for EKG på nåværende tidspunkt, men klokken har teknologien på plass, så det eneste vi kan gjøre er å håpe at Garmin får dette på plass i fremtiden.
GPS og sporing
Sammenlignet med sin forgjenger har Garmin Venu 3 fått en oppgradert Multi-GNSS chip med støtte for GPS, Glonass, Galileo for mer presise posisjonsmålinger. Det er ingen støtte for flerfrekvens slik vi finner på de nyeste toppmodellene, men det er heller ikke å vente på en fitnessklokke som Venu 3. Presisjonen er uansett så god at 99% aldri vil merke en forskjell, og Venu 3 er helt i toppklassen hva gjelder både presisjon og hvor raskt den etablerer kontakt med satellittene.
Ellers er klokken oppgradert med WiFi for enkel opplastning av aktiviteter, samt for raskere oppdatering av klokken. Så lenge du er tilkoblet et trådløst nettverk, så vil klokken automatisk laste opp treningsøkter til Garmin Connect som vil gjenspeiles i appen og på klokken din.
Aktivitets- og helsesporing – Mer avansert helsefunksjoner
Garmin Venu 3 er som nevnt først og fremst en fitnessklokke og tar helsesporingen et steg videre fra Venu 2. For det første tilbyr Garmin nå en søvn coach som gir en søvnvurdering og personlig veiledning om hvor mye søvn som anbefales for deg. I tillegg har Venu 3 (endelig) fått støtte å registrere hvile- og høneblunder fortløpende gjennom dagen. Dette er faktisk den første Garmin-klokken som får dette – noe både Fitbit og Huawei har tilbudt en god stund.
Gramin Venu 3 skal være i stand til å registrere høneblunder over 5 minutter automatisk, men du kan også legge de inn manuelt dersom det ikke har blitt registrert. Undertegnede har litt for mye energi til å sove i løpet av dagen, og kan derfor ikke si hvor godt det fungerer.
Garmin Venu 3 er også den første klokken fra Garmin med en dedikert rullestolmodus. Dersom du benytter rullestol vil du kunne aktivere rullestolmodus som gjør at klokken vil registrere dytt i stedet for skritt, samt inkludere dytt- og håndsykkelaktiviteter med forhåndsbelastede treningsøkter, animerte treningsøkter for styrke, kondisjonstrening, HIIT, pilates og yoga, og utfordringer som er spesifikke for rullestolbrukere.
Garmin Sleep coach og registrering av høneblund
Garmin Sleep Coach (søvntrener) bruker algoritmer fra Firstbeat Analytics til å kombinere ekspertråd om søvn med informasjon om din livsstil til å gi deg bedre forståelse av egne søvnbehov. Søvnbehovet beregnes ut fra fem viktige faktorer:
- Alder (avhenger av aldersgruppe)
- Daglig og langsiktig aktivitetsnivå
- Søvnhistorikk
- Hvilepauser
- Hjertefrekvensvariabilitet (HRV)
Disse faktorene brukes til å øke eller redusere anbefalingen for søvnbehovet, og søvnbehovet for den kommende natten estimeres ut fra når du våkner om morgenen. Dette innledende estimatet blir deretter justert gjennom dagen basert på hvor aktiv du er og om du tar noen hvilepauser.
Garmin Sleep Coach vil aldri anbefale mindre enn 7 timer eller mer enn 9 timer søvn i løpet av en natt (7 timer søvn er regnet som et minimumskrav for å opprettholde en sunn livsstil).
Du trenger ikke være rakettforsker for å forstå at det kan bli utfordrende å overholde Garmin sine søvnanbefalinger. 7 til 9 timer hver natt er helt sikkert ideelt, men her er det store personlige variasjoner, og ikke minst vil de variere mellom ulike netter. Her er det bedre å ta resultatene/anbefalingene med en klype salt, lytte til egen kropp, og heller holde et øye med HRV Status og Body Battery som er mer «ærlige» målinger.
Forbedret Body Battery
Body Battery har nemlig fått en solid oppdatering. Venu 3 vil som vanlig måle energinivåene dine gjennom dagen å speile hvordan hvile og aktivitet påvirker energinivået ditt, men du får nå enda mer detaljert og personlig innsikt i hvordan søvn, høneblunder, daglig aktivitet og høyt stress spesifikt påvirker energinivåene dine. Hver av disse faktorene kan brytes ned slik at du ser hvor mye de gir/tar av den totale energien din (vises i antall poeng).
Venu 3 kommer med Garmin sin Morgenrapport som hver morgen presenterer dagens viktigste info i en kort oppsummering som blant annet forteller deg hvor «klar du er» for dagen som møter deg. Morgenrapporten kan tilpasses (samt deaktiveres) til å vise ulike data som Body Battery, Sovepoengsum, HRV Status, Restitusjonsrådgiver, Kalender, Intensitetsminutter, Mål for skritt/etasjer opp, og pulsoksymetri.
På slutten av dagen vil en ny Daglig oppsummering gi deg en tilsvarende, men langt enklere, oppsummering av hvordan dagen har vært. Denne funksjonen kan Garmin med fordel jobbe videre med slik at den f.eks. viser totale intensitetsminutter, antall skritt, Body Battery, høyeste/laveste puls, etc..
Ellers byr Garmin Venu 3 på relativt omfattende helse- og aktivitetsmåling som inkluderer blant annet overvåkning av puls, hjertevariabilitet (HRV), stressnivå, Body Battery (kroppsressurser/energinivå i løpet av dagen), oksygenmetningen i blodet, kaloriforbruk, skritt, høydemeter, intensitetsminutter, antall pust, temperatur, samt detaljert søvnanalyse som bryter ned søvnen i tid i ulike søvnfaser og gir deg en søvnscore basert på nattens søvn. Klokken vil også estimere Kondisjonsalder og VO2-maks nivå.
Hudtemperaturen registreres gjennom natten. De første resultatene vil vises etter 3 dager, men det tar omtrent 20 dager å etablere din baselineverdi. Deretter vil den klokken etter hver natt vise hvordan hudtemperaturen din avviker fra denne gjennomsnittsverdien (baselinjen). Du vil med andre ord ikke se den faktiske hudtemperaturen.
Å overvåke hudtemperaturen kan være nyttig for å finne ut om du er i ferd med å bli syk, men det kan også brukes til å forutsi menstruasjonssykluser. Merk at dersom du bytter klokke så kreves det 3 nye dager før du resultatene vil vises. Hudtemperaturen er relatert utelukkende til hver enkelt klokke.
Garmin Venu 3 har også fått Garmin sin Jetlag rådgiver som skal hjelpe deg å redusere effektene av jetlag når du reiser. Jetlag appen finnes både på klokken og telefonen, og lar deg se hvor mye Jetlag du kan forvente deg under en reise, samtidig som den vil gi anbefalinger om søvnmengde og lettere treningsbelastning. For å ta i bruk Jetlag rådgiveren, må du først oppgi detaljer om reiser under i Jetlag rådgiver-seksjonen i Garmin Connect appen, og deretter vil informasjonen synkroniseres til klokken som vil gi deg råd om hvordan du kan tilpasse deg til den nye tidssonen og redusere effektene av jetlag.
Noen av de viktigste funksjonene som kan hjelpe deg å holde oversikt over både den fysiske og mentale helsen inkluderer:
- Pulsmåling: Kontinuerlig pulsmåling under trening og i hvile. Varsler om unormalt høye/lave pulsverdier.
- Pulsvariabilitet (HRV): Klokka måler variasjonen i hjerterytmen som blant annet brukes til å måle stressnivået ditt (hvile, lavt, middels, høyt).
- Søvnmåling: Klokka registrerer søvnmønstre, inkludert søvnfaser (dyp, lett, REM, våken), søvnvarighet og søvnkvalitet (søvnscore mellom 0 og 100).
- Stressnivå: Klokka bruker pulsvariabilitet og andre faktorer til å beregne stressnivået ditt. Varsler om unormalt høye/lave stressverdier.
- Åndedrett/Pusting: Klokka måler antall åndedrett/pust i løpet av et minutt, og tilbyr guidede pusteøvelser som kan hjelpe deg å redusere stress og forbedre søvnen.
- Body Battery: Body Battery er en måling av din fysiske og mentale energireserve. Den er basert på en rekke data, inkludert hjertefrekvensvariabilitet (HRV), søvnkvalitet, stressnivå og fysisk aktivitet.
Ved hjelp av Garmin Helsebilde vil klokken loggfører hjerterytme, HRV (hjertevariabilitet), oksygenmetning, respirasjonsrate og stress i løpet av 2 minutter slik at du kan få et raskt overblikk over egen helsetilstand.
Garmin Venu 3 er den første Garmin-klokken som tilbyr «veiledede meditasjonsøvelser». Her vil klokken veilede deg ved ved hjelp av en coach som du lytter vi a den innebygde mikrofonen. I tillegg kan du ta i bruk guidede pusteøvelser som kan hjelpe deg å redusere stress og forbedre søvnen.
Bedre som treningsklokke
Garmin Venu-serien ble opprinnelig lansert som en fitnessklokke, og det var et relativt stort gap mellom klokkene i «fitness» kategorien og «outdoor/trening» kategorien. Med lanseringen av Venu 2 og Venu 2 Plus, har dette gapet blitt mindre og mindre, og Venu 3 tetter det ytterligere.
Venu 3 tilbyr 30 ulike aktivitetsprofiler, inkludert løping, sykling, svømming, yoga, styrketrening, snowboard, ski, fotvandring, padel, HIIT, m.m., tilgang til 1600 gratis treningsøkter og treningsprogrammer gjennom Garmin Connect, og ikke minst treningsplaner og veiledning fra Garmin Coach. For aktivitetene styrke, cardio, HIIT, Pilates og yoga, vil klokken vise animerte treningsøkter utført av små animerte figurer. Dette fungerer som en liten film av en person som utfører de aktuelle øvelsene, og som spilles av direkte på klokkeskjermen.
Venu 3 introduserer noen nye aktivitetsprofiler, hvorav flere aktivitetsprofiler for rullestolbrukere. Disse vil registrere ulike skyv istedenfor skritt, og inkluderer dytte- og rulleaktiviteter med forhåndsbelastede treningsøkter, animerte treningsøkter for styrke, cardio, HIIT, Pilates og yoga og andre utfordringer som er spesifikke for rullestolbrukere. For å ta i bruk disse krever et at du aktiverer»rullestolmodus» under Brukerprofil.
For deg som liker å tilpasse treningsøktene dine kan du glede deg over at du endelig kunne opprette intervalløkter for både løping og sykling rett på klokken. Du vil også få tilgang til enklere tilgang til treningsøkter fra Garmin Connect direkte på klokken. Merkelig nok har Garmin fjernet tilgangen til Daglige foreslåtte treningsøkter, men du har uansett et stotr utvalg å velge blant i Garmin Connect appen.
Ellers er det langt bedre støtte for eksterne sensorer og tilkoblingsmuligheter slik at du kan bruke klokken til å kontrollere en kompatibel smartrulle, koble til en elsykkel, wattmåler, etc..
Hver av aktivitetsprofilene kan settes opp med inntil 3 skjermer hvorav 1-4 datafelter per skjerm. I tillegg er det en egen (fjerde) skjerm som viser puls og pulssone. Disse kan enkelt tilpasses direkte på klokken, eller enda enklere i Connect appen. Skjermen er lett å lese både inne og ute, men vær obs på at skjermen «dimmes» og blir mørkere dersom den ikke er i bevegelse på en stund.
Venu-modellene mangler den avanserte trenings- og restitusjonsanalysen (Training Load Pro) som du får på Fenix/epix/Forerunner, men klokken gir deg en tilbakemelding om treningsfordel, samt en restitusjonsrådgiver, slik at du får bedre forståelse av hvordan hver treningsøkt påvirker kroppen din og hvor lenge du trenger å restituere etterpå. I tillegg vil du etter hver treningsøkt kunne gi en personlig vurdering av opplevd innsats, å registrere hvor tøft du opplevde treningen og hvordan du følte deg.
Garmin Venu 3 har til gjengjeld noen funksjoner som selv ikke Forerunner 965 har – blant annet automatisk start av treningsøkt. Automatisk aktivitetsstart gjelder kun gåing og løping, og du kan aktivere/deaktivere funksjonen etter ønske, samt justere følsomheten for hvor raskt klokken skal oppta registreringen (5, 10, 15 eller 20 min for gåing – 1, 3 eller 3 minutter for løping). Dette fungerer faktisk relativt bra, og du vil til og med få opp løypen du har tilbakelagt på kartet. Apple Watch er fremdeles ledende på dette området, men Venu 3 bommer stort sett aldri mer enn 100-200 meter
Ellers er det greit å vite at Garmin Venu 3 ikke tilbyr Training Readiness eller Strava Live Segments. Du kan enkelt sette opp automatisk synkronisering mellom Garmin Connect og Strava, men vil ikke få segmentene på klokken slik som på de mer løpsspesfikke modellene. Det er heller ingen navigasjonsfunksjoner, men du får en enkel «Tilbake til start»-funksjon som viser retningen og distansen tilbake til startpunktet på ruten.
Merk at du faktisk kan få tilgang til kart på klokken gjennom Komoot appen. Dette krever et premium abonnement, men er en rimelig og god løsning som fungerer godt. Les mer her: Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det.
Sikkerhets- og sporingsfunksjon
Dette er ikke nytt for Venu 3, men helt klart en funksjon mange vil sette pris på. Ved hjelp av Hendelsesregistrering kan du raskt sende et varsel til utvalgte kontakter ved behov for hjelp. Ved å trigge utløseren (kan gjøres automatisk etter et fall, eller manuelt), vil du starte en live-tracking av posisjonen din, samtidig som du sender et varsel med posisjonen din til noen forhåndsbestemte kontaktpersoner. Disse kan igjen kontakte nødetatene, eller forsøke og kontakte deg via telefonen.
Venu 3 har gir deg også mulighet til å bruke den innebygde høyttaleren og mikrofonen til på gjennomføre samtalen direkte på klokka (krever tilkobling til telefonen), eller du kan velge blant ulike forhåndsskrevne meldinger som sendes til en eller flere kontakter på listen.
Ønsker du å dele posisjonsoppdateringer underveis på en treningstur, kan du aktivere Livetrack og sanntidsdeling av aktiviteter. Da vil utvalgte kontakter kunne følge deg på kartet underveis i sanntid.
Garmin Connect
Garmin Connect er Garmin sin tjeneste for innsamling av data, analyse og muligheter for å gjøre innstillinger for både klokke og synkronisering mot ulike tredjeparts tjenester (Strava, MyFitnessPal, Apple Health, mfl.). Garmin Connect er tilgjengelig som både en nettside og app, og er et kraftig verktøy som i stor grad kan tilpasses brukerens eget ønske. Hver av de ulike parameterne som for eksempel Skritt, Oksygenmetning, Søvn, Intensitetsminutter, etc., kan fjernes ved å sveipe de bort, eller legges til på nytt ved å trykke på et lite «+»-tegn.
I appen kan du melde deg på ulike merkeutfordringer og konkurranser, utfordre venner og andre Garmin Connect brukere, få dypere innsikt i utvikling av både helse- og treningsstatistikk over tid, melde deg på et av Garmin sine treningsprogrammer Garmin Coach, opprette egne treningsøkter, styrkeøkter (velg blant et hav av ferdig programmer og økter), m.m.
Konkurrenter
Konkurrenter
Med en pris på over 6000 kr er det plenty av klokker å velge mellom, men det er ikke så lett å finne en klokke som tilbyr akkurat det samme som Garmin Venu 3. Garmin Venu 3 tilbyr en god miks av treningsfunksjoner, omfattende helse- og aktivitetsmåling, samt nyttige smartfunksjoner, men skuffer med at både EKG og trådløs lading uteblir. EKG-målingen på Venu 3 er allerede godkjent i USA, så det er bare tidsspørsmål om godkjenning før Garmin Venu 3 vil tilby dette i EU også. Hva gjelder trådløs lading er dette noe Garmin har bevist at de er i stand til med Garmin Vivomove Trend (testet her). Og til slutt, jeg skulle gjerne sett at Venu 3 ble tilgjengelig i en versjon med LTE-støtte. Her er det enkelt og greit på tide at Garmin begynner å levre flere oppgraderinger når det kommer til hardware, ikke kun programvare.
Et opplagt alternativ for deg som ønsker en mer treningsorientert versjon av Vivoactive 5 er Garmin Forerunner 165. Denne har mer fokus på trening, bedre tilpasning og enklere betjening med fem knapper + touch, og koster omtrent det samme.
Både Garmin Forerunner 965 og Forerunner 265 byr på alle de samme funksjonene i tillegg til langt avanserte treningsfunksjoner, navigeringsfunksjoner og Trenings- og restitusjonsanalyse, men selv om disse er relativt nye, så har de fremdeles den eldre ELEVATE 4 pulssensoren. Denne er fremdeles meget god og blant de beste på markedet, men ELEVATE 5 tar nøyaktigheten enda et steg videre.
Det kanskje beste alternativet til Venu 3 dersom du ønsker en klokke som i større grad fokuserer på aktivitets- og helsemåling fremfor de råeste treningsfunksjonene, er Garmin Vivoactive 5. Her får du alt det beste fra Garmin til en lavere pris, og det er selskapets rimeligste pulsklokke som tilbyr funksjonen HRV Status. Derimot har den forrige generasjon pulssensor, og har ingen mulighet for å bli oppgradert med EKG-måling i fremtiden.
Samsung Galaxy Watch 7, Galaxy Watch 6 Classic, Galaxy Watch 6 er gode alternativer dersom du har en Samsung- eller Android-telefon. Disse tilbyr blant annet EKG-måling, en komplett kroppsanalyse, mulighet for å måle blodtrykk, og har mulighet til å kjøre en rekke nyttige apper ettersom klokkene bygger på operativsystemet Google Wear OS. Det store minuset er at batteritiden sjelden holder mer enn et døgn, og at du må innlede et tett forhold til laderen… Om du ønsker en røffere utgave med lengre batteritid kan du gå for Samsung Galaxy Watch Ultra.
- Test: Samsung Galaxy Watch Ultra / Samsung Galaxy Watch 7
- Test: Samsung Galaxy Watch 6 / Watch 6 Classic
Det samme kan sies for Apple Watch som er en åpenbar konkurrent for alle med en iPhone. Apple Watch tilbyr også omfattende helse- og treningsfunksjoner, men sliter med den samme labre batteritiden som Galaxy Watch. I tillegg fungerer den kun med iPhone.
Til slutt har vi Huawei sine allsidige Watch- og Watch GT modeller som kombinerer omfattende helsesporing, plenty av treningsfunksjoner, et lite utvalg apper, og lang batteritid, i en meget allsidig klokke som kan brukes med både Android og iPhone. Velger du Watch-modellene kan du i likhet med smartklokkene fra Samsung og Apple velge en modell med støtte for esim (LTE) slik at du kan motta meldinger og samtaler på klokken uten å være avhengig av mobilen. Det er dessverre ikke mulig på Garmin Venu 3.
Fitbit har på sin side Fitbit Versa 4 og Fitbit Sense 2 som begge måler alt av aktivitet og søvn opp og ned i mente, men det er mye usikkerhet knyttet til Fitbit etter at Google kjøpte opp selskapet, og de har faktisk fjernet noen av funksjonene fra klokkene siden de forrige modellene. Fitbit har heller aldri klart å lage en pålitelig pulssensor. Og ikke minst, Polar Ignite 3 er et alternativ for alle som har en forkjærlighet for Polar, selv om det er en relativt enkel klokka sammenlignet med Garmin Venu 3.
Så er det viktig å huske på at selv om både Samsung, Apple og Huawei lager knakende gode klokker proppfulle av funksjoner og omfattende helsemålinger, så er det ingen som klarer å fremstille dataene på en like forståelig og god måte som Garmin. Dette er kanskje Garmin sin største styrke i dette spillet.
Garmin Venu 3 sin største konkurrent er derfor den tidligere Garmin Venu 2 Plus, for ikke å nevne Garmin Venu 2 og Venu 2S. Det største spranget mellom disse to er nok fraværet av HRV Status på samtlige tidligere Venu-modeller, og ikke minst at den nye ELEVATE 5 sensoren leverer enda litt bedre pulsmålinger.
Konklusjon
Garmin Venu 3
Product Name: Garmin Venu 3
Brand: Garmin
Offer price: 6199
Currency: NOK
Konklusjon
Garmin Venu 3 er sannsynligvis den beste klokken til å kombinere omfattende aktivitets- og helsesporing, treningsfunksjoner og smartklokkefunksjoner, og ikke minst lang batteritid.
Venu-serien tilhører i utgangspunktet «fitness-serien» til Garmin, men nærmer seg de mer dedikerte treningsklokkene og smartklokkene for hver generasjon. Ønsker du en pulsklokke/smartklokke som faktisk er i stand til å overvåke helsen din, samt hjelpe deg til å ta bedre valg i hverdagen på vegne av din egen helse? Da er sannsynligvis Garmin Venu 3 en av de beste klokkene du kan velge.
Du får dessverre ingen EKG-funksjon (selv om muligheten er der for fremtiden), men veldig mye annet, samt lang batteritid, et enkelt brukergrensesnitt og en motiverende plattform i Garmin Connect og det store utvalget av treningsprogrammer og treningsøkter.
Til neste generasjon bør Garmin få på plass EKG og trådløs lading, kanskje også LTE-funksjon, og ikke minst en lavere pris. Men uansett, Garmin Venu 3 er et meget god klokke slik den er. Og ikke minst; kudos for å inkludere en egen rtllestolmodus som registrerer skyv i stedet for skritt.
Overall
Pros
- Nydelig og lettlest AMOLED-skjerm.
- Touchskjerm + 3 knapper for enkel betjening.
- Liten og lett. Behagelig passform.
- Innebygd lagring for musikk/offline streaming av Spotify.
- Trådløs betaling (Garmin Pay).
- God batteritid og rask lading.
- Meget nøyaktig GPS.
- God pulssensor. Nøyaktig aktivitetsmåling.
- Egen rullestolmodus som registrerer skyv i stedet for skritt.
- Støtte for kraftmåling og Avansert løpsdynamikk direkte fra håndleddet.
- Bred støtte for eksterne sensorer.
- Enkel betjening og god app (Garmin Connect)
- Stort utvalg aktivitetsprofiler + for rullestolmodus!
- Gratis treningsøkter og dynamiske treningsprogrammer.
- Automatisk aktivitetsstart/slutt (dersom du glemmer å starte/avslutte økta).
- Animerte styrke- og HIIT øvelser direkte på klokka.
- Egne funksjoner som gir deg raskt tilbakemelding om helse og treningstilstand.
- God støtte for smartvarsler, samt tilgang til små apper som utvider klokkens funksjonalitet.
- Sikkerhets- og sporingsfunksjon gir ekstra trygghet.
Cons
- Ingen trådløs lading.
- Fremdeles ingen EKG-måling.
- Litt for å lett å komme borti skjermen.
- Høy pris.