Test: Fitbit Sense 2

11. oktober, 2022 (oppdatert 14. januar 2024)

Featured image for “Test: Fitbit Sense 2”

Med Fitbit Sense 2 vil Fitbit hjelpe deg til å stresse mindre. Sense 2 leverer omfattende aktivitets- og helsesporing, og vet antageligvis mer om deg enn du selv gjør.

Fitbit Sense er selskapets mest avanserte klokke og tilbyr flere helsefokuserte funksjoner enn Versa 4. Med Sense 2 introduserer Fitbit en helt ny sensor som skal bidra til å forebygge stress, og i tillegg leverer de flere spennende funksjoner som kan hjelpe deg å overvåke egen helse rett fra håndleddet.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Fitbit Sense 2
Fitbit Sense 2

Product Name: Fitbit Sense 2

Brand: Fitbit

Offer price: 3199

Currency: NOK

Konklusjon

Fitbit Sense var på mange måter forut for sin tid med en klokke fullproppet av sensorer og mulighet til å registrere mer informasjon enn Fitbit selv var i stand til å tolke og nyttiggjøre. Med Fitbit Sense 2 putter de enda flere sensorer inn i klokken, men denne gangen utnytter de informasjonen på en nyttig måte som gjør den forståelig for hver enkelt bruker.

Utfordringen til Fitbit er at deres nyeste tilskudd per dags dato fremstår mindre smart enn sin forgjenger. Mangelen på en skikkelig taleassistent og støtte for tredjeparts apper er et savn, og det virker ikke som om Fitbit og Google kommer til å oppgradere klokken med annet enn ruteveiledning via Google Maps og Google Wallet. Og ikke minst mulighet til å utføre samtaler direkte fra håndleddet via Bluetooth.

På den positive siden kommer Fitbit Sense 2 med en rekke aktivitetsprofiler og kan spore aktivitet, søvn og stress døgnet rundt. Den kan varsle deg om unormal hjerterytme, utføre EKG-målinger, og varsler deg når den merker at du er unormalt høyt stresset. Designet er pent og lett, skjermen tydelig og brukergrensesnittet raskt og enkelt. Batteritiden på opptil 6 dager (halvparten med alltid-på-skjerm), støtten for smartvarsler og en oversiktlig og god app, bidrar til at Fitbit Sense 2 fungerer godt som en «allround klokke».

Dette er ikke klokken for deg som først og fremst ønsker en smartklokke, eller allsidig treningsklokke, men et verktøy for å overvåke egen helse. Ikke minst vil det enorme treningsmiljøet og treningsvideoene som følger med Fitbit Premium, bidra til å kunne motivere deg til å være mer i aktivitet.

Overall
80%
80%

Pros

 • Stor og lettlest skjerm med god kontrast.
 • Lang batteritid. Hurtiglading.
 • Enkel betjening.
 • Mange ulike aktivitetsprofiler.
 • God aktivitets- og søvnanalyse.
 • EKG-måling og varsler om unormal hjerterytme.
 • cEDA-sensoren bevisstgjør deg på eget stressnivå og kan hjelpe deg å redusere stress.
 • Fitbit Premium gir tilgang til et hav av treningsvideoer, m.m..
 • Registrer trening/aktivitet automatisk.
 • Oversiktlig og god app.
 • Støtter smartvarsler.
 • Varsler om unormal hjerterytme.
 • Mulighet for å utføre samtaler direkte fra klokken.

Cons

 • Ingen støtte for Google Assistant.
 • Ingen støtte for tredjeparts apper.
 • Ikke kompatibel med ekstern pulssensor.
 • Unøyaktig GPS. Treg oppkobling.
 • Ingen mulighet til å kontrollere musikk på telefonen.

Fitbit Sense 2 vs. Fitbit Sense

Fitbit Sense var både tynn og lett, men Fitbit Sense 2 er enda litt tynnere og lettere. Sammenlignet med forrige generasjon er Sense 2 10% slankere og 15% lettere, og kroppen er noe mer kurvet. I likhet med Versa 4 har Fitbit Sense 2 fått en fysisk knapp øverst på venstre side som er mye lettere å betjene enn den haptiske gropen fra forrige generasjon. Designet er det samme med en rektangulær kropp der fronten dekkes av en flott og fargerik 1,58″ AMOLED-skjerm – mer enn lyssterk nok til å være lett å lese uansett lysforhold.

Reimfestet er flyttet noe høyere opp slik at selve klokken med sensorene på undersiden får bedre kontakt med huden. Bedre kontakt skal gi bedre pulsmålinger, noe som utvilsomt stemmer etter grundig testing. Fitbit Sense 2 benytter de samme hurtigfestereimene som tidligere, og kan enkelt byttes uten verktøy. Til info medfølger det både en kort- og en lang reim slik at du er garantert å finne riktig størrelse.

Batteritiden er den samme på opptil 6 dager med hev-for-å-vekke-skjerm, men regn med halvparten om du benytter alltid-på-skjerm. Den nye hurtigladningen sørger for at kun 12 min lading gir et døgn brukstid, men en fullading tar knappe to timer.

Som standard våkner skjermen til liv når du hever armen, men den kan som nevnt stilles til alltid-på mot redusert batteritid. Prosessoren er oppgradert, og menyene og appene åpnes/lukkes merkbart raskere enn tidligere, selv om selve skjermen er litt treg til å våkne i det du hevder armen.

Betjeningen foregår ved hjelp av sveip sideveis (mellom widgeter), ned fra toppen (hurtiginnstillinger) og opp fra bunn (varsler). Dobbeltrykk på den nye knappen åpner en hurtigmeny med innstillinger (Fitbit Pay, batteristatus, kalender, innstillinger), og dersom du holder inne knappen kan du aktivere en «snarvei» til f.eks. Fitbit Pay, kalender, innstillinger eller trening.

Fitbit Sense 2 er i utgangspunktet klargjort for WiFi, men Fitbit har ikke åpnet det for bruk slik det var på Fitbit Sense. All synkroniseringen foregår derfor med Fitbit appen over Bluetooth. Heldigvis har Bluetooth-standarden blitt oppgradert til 5.0 som gir en mer stabil tilkobling over større avstand. Det er likevel skuffende at Fitbit har fjernet WiFi-støtten ettersom det både er raskere og mer stabilt for større programvareoppdateringer.

Tilgjengelighet og farger

Fitbit Sense 2 er tilgjengelig i fargene Shadow Grey/Graphite Aluminium, Lunar White/Platinum Aluminium og Blue Mist/Soft Gold Aluminium. Prisen er lik som tidligere – 3199,-. Inkludert i prisen er også 6 måneder gratis tilgang til Fitbit Premium.


Omfattende aktivitetsmåling

Fitbit Sense 2 kommer med en lang liste sensorer som inkluderer et 3-akset akselerometer, 3-akset gyroskop, altimeter, GPS, optisk pulssensor, hudtemperatursensor, cEDA (elektrisk sensor for å måle stress), SpO2-sensor, lyssensor, vibrasjonsmotor, NFC-chip, samt mikrofon og høyttaler. Den innebygde GPS-en gjør at du kan bruke Fitbit Sense 2 til å spore treningsøkten uten behov for å ta med telefonen, og altimeteret sørger for at klokken teller høydemeter/etasjer under vanlig aktivitet.

Til sammenligning mangler den rimeligere Fitbit Versa 4 både hudtemperatursensor, cEDA (elektrisk sensor for å måle stress), EDA-sensor (elektrodermisk aktivitet) og EKG. EDA-sensoren er i stand til å registrere svette i huden din, og bruker dette for å avgjøre om du er stresset, eller avslappet. EKG-sensoren brukes innlysende nok for å se etter Afib (uregelmessig hjerterytme).

Vet om du er stresset
Nytt for Sense 2 er en cEDA-sensor, «Body Response sensor» som Fitbit kaller det. Bokstaven «C» i cEDA står for «continuous» og betyr at sensoren ufører kontinuerlige målinger. I motsetning til tidligere vil cEDA-sensoren måle stressrespons kontinuerlig gjennom dagen uten at du behøver å utføre manuelle målinger ved å holde hånden over metallrammen på utsiden slik det var på forrige modell (og for så vidt også på Sense 2 dersom du utfører manuelle målinger). Stressresponsen måles gjennom en kombinasjon av klokkens EDA-sensor (måler elektrodermisk aktivitet), pulsmåling, hjerteratevariabilitet (HRV) og kroppstemperatur. Målet er at klokken skal bidra til å gjøre deg mer bevisst på hva som skaper stress i hverdagen, slik at du kan gjøre tiltak for å redusere dette.

Der forrige generasjon brukte informasjon fra klokken til å se tilbake i tid på når du var stresset, vil Fitbit Sense 2 i større grad forsøke å forutse en kommende stress-situasjon, og deretter foreslå aktiviteter som kan bidra til å senke stressnivået – f.eks. en pusteøkt, en meditasjonsøkt, eller en gåtur. Ved hjelp av Fitbit Premium vil du kunne loggføre og følge med på din egen stressrespons, å korrigere og justere den etter hva du selv føler på.

Hvor nøyaktig klokken er i stand til å måle dette, er vanskelig å si, og sannsynligvis vil individuelle faktorer være avgjørende. I løpet av testperioden må jeg likevel si meg imponert over hvor godt Fitbit Sense 2 er i stand til å oppdage stress. Det er på en måte ikke unikt for Fitbit, for Garmin har også en slik funksjon på de fleste av sine klokker, men Fitbit tar det et lite steg videre. Er du en person som vet med deg selv at du stresser mye, og som faktisk klarer å gjøre grep dersom noen bevisstgjør deg situasjonen, så kan den nye cEDA-sensoren på Fitbit Sense 2 absolutt ha noe for seg.

I Fitbit appen kan du lese av en stressmestringsscore som består av; responsivitet, anstrengelsesbalanse og søvnmønster. Hver av disse går over en skala fra 0 til 100 og utgjør til slutt stressmestringsscoren. Et høyere tall betyr at kroppen din viser færre fysiske tegn på stress. I tillegg vil du se en tidslinje som viser hvordan dine egne loggføringer av humør sammenfaller med kroppens respons som klokken har registrert. På tidslinjen for humør vil du se et ansiktsikon som symboliserer responsen du opplever, mens tidslinjen for kroppens respons vil vise en liten markering i form av en strek (indikerer en respons). Lenger ned i appen kan du lese av hvor lenge stressresponsen har blitt observert.

Omfattende aktivitetsmåling
Fitbit Sense 2 inkluderer også omfattende aktivitetsmåling som pulsmåling, skritteller, estimert distanse og høydemeter, kaloriforbruk, detaljert søvnanalyse, fitness score (VO2 maks), Daily Readiness Score, hjertevariabilitet (HRV), hudtemperatur, oksygenmetning (SpO2), pustefrekvens, m.m..

All informasjon som er samlet inn av klokken kan studeres nærmere i Fitbit appen der du får en fin oversikt over de ulike parametrene, og med Fitbit Premium får du også tilgang til å se trender over tid. Trykker du på en bestemt flis får du mer detaljert info, og du får selv mulighet til å legge til/slette ulike «fliser» slik at du tilpasser fremsiden på appen slik du selv ønsker.

Varsler om uregelmessig hjerterytme
Fitbit Sense-serien har alltid vært markedsført som en klokke for å overvåke helsen, og Fitbit Sense 2 forsterker bare dette. Sammen med de nye klokkene introduserer introduserte Fitbit en ny funksjon som kan varsle om uregelmessig hjerterytme. Dette skal gjøre det lettere å oppdage tegn på atrieflimmer på et tidlig stadium før det eventuelt utvikler seg til noe mer alvorlig.

Funksjonen fungerer ved bruk av fotopletysmografi, en teknologi som benytter lysdioder og en lysdetektor til å måle forandringer i størrelsen på blodkarene, og deretter omgjør disse målingene til pulsverdier. Dette er den samme teknologien som benyttes for å måle puls på håndleddet, og Fitbit Sense 2 vil kontinuerlig scanne for uregelmessigheter i hjerterytmen. Ved tegn på atrieflimmer vil klokken sende et push-varsel på telefonen eller i Fitbit-appen.

I tillegg til dette er Fitbit Sense 2 godkjent for EKG-målinger. En EKG-skanning tar 30-sekunder, og gjøres ved at du holder tommel på nederste høyre hjørne og pekefingeren på øverste venstre hjørne slik at de er i kontakt med sensorene i rammen. Klokken vil umiddelbart gi tilbakemelding om den har registrert Afib (uregelmessig hjerterytme), og en fullstendig rapport kan leses av i Fitbit appen. I tillegg vil Sense 2 registrere hvilepuls i løpet av natten, å varsle ved unormal høy/lav puls, eller uregelmessig hjerterytme (Les mer om dette her Nå kan Fitbit klokka varsle om uregelmessig hjerterytme).


Smartklokkefunksjonalitet – Google WearOS i forenklet drakt

Fitbit ble i starten av 2021 kjøpt opp av Google, og det drypper naturlig nok noen Google-funksjoner over på Fitbit sine smartklokker. Fitbit Sense 2 og Fitbit Versa 4 kjører fremdeles sitt Fitbit sitt eget operativsystem i bunn, men har fått elementer fra Google WearOS, og brukergrensesnittet har fått en liten overhaling. Der du tidligere sveipet til venstre mellom skjermbilder med fire og fire apper som måtte åpnes for ytterligere info, sørger fusjonen med Google WearOS for at du raskt og enkelt kan sveipe sideveis mellom de velkjente «Google flisene». Dette er små widgets som kan vise info som vær, kalender, alarmer, tidtaker, stoppeklokke, snarvei til treningsøkt, m.m.. I Fitbit appen har du som vanlig tilgang til et stort utvalg urskiver som kan synkroniseres til klokken.

Fitbit kaller både Sense 2 og Versa 4 for smartklokker, men det er en sannhet med modifikasjoner. Fitbit har offentlig uttalt at verken Sense 2, eller Versa 4 kommer til å få støtte for tredjeparts apper. På mange måter fremstår dette som en kraftig nedgradering fra forgjengerne. Dersom du primært er ute etter en smartklokke som også kan spore aktiviteten din, så anbefales det å se andre steder, alternativt å velge forrige generasjon.

Fitbit Sense 2 har heller ikke støtte for Google Assistant, musikkontroller, eller WiFi, noe forrige modell faktisk hadde. På nåværende tidspunkt tilbyr Sense 2 trådløs betaling via Fitbit Pay, men i løpet av høsten vil Sense 2 og Versa 4 oppdateres med ruteveiledning ved hjelp av Google Maps, trådløs betaling med Google Pay/Google Wallet, samt mulighet til å utføre samtaler direkte fra håndleddet via Bluetooth (må være tilkoblet telefonen).

NB: Fitbit Sense 2 har nå fått støtte for de nevnte funksjonene i avsnittet over. Merk at det ikke er snakk om om kart installert på klokken, men retningsangivelser med sving-for-sving veiledning. Du vil kunne starte navigeringen enten på klokken eller telefonen, og klokken vil vise deg retning og distanse til neste sving/veidele.

Fitbit Sense 2 støtter smartvarsler, men kan ikke brukes til å besvare meldinger. Forrige generasjon støttet Google Assistant, mens Sense 2 kun støtter Alexa. Google Assistant vil etter all sannsynlighet være eksklusivt for Google Pixel-klokkene.

Fitbit mister funksjoner til Google Pixel Watch

Samtidig som denne testen ble skrevet, lanserte Google sin egen Google Pixel Watch smartklokke. Denne klokken er ikke offisielt lansert i Norge enda, men det er stor sannsynlighet at den vil komme på et senere tidspunkt, og enkelte butikker vil nok kunne selge den gjennom egen import.

Google Pixel Watch tar alt fra Fitbit, fra den omfattende aktivitets- og helsesporingen, til det store utvalget av treningsprogrammer og øvelser fra Fitbit Premium (følger med på kjøpet), og kombinerer det med en ekte smartklokke.

Google Pixel Watch gir deg blant annet; Google Maps, Google Pay, Google Kalender, Google Assistant, YouTube Music, Gmail og Google Home. Ved hjelp av Google Photos kan du enkelt opprette egne urskiver, og du kan bruke klokken som en fjernkontroll for Google Pixel-telefoner. På toppen finner du Google sin egen Google Play Store med et stort utvalg apper som kan lastes ned direkte på klokken. Og ikke minst; Google hevder at pulssensoren din benytter er «best i klassen».

Fitbit mister med dette en del av funksjonaliteten sin til fordel for Google Pixel Watch, og slik sett vil nok mange kunne bli fristet til å velge Pixel Watch i fremtiden (dersom den blir tilgjengelig i Norge). Fitbit vinner fremdeles på to områder; batteritid og kompabilitet med både Android og iOS. Google Pixel Watch vil nemlig fungere med kun Android, og batteritiden ligger på rundt 24 timer. Her har Fitbit en stor fordel ettersom de fungerer med både Android og iOS, og har batteritid på opptil seks dager.


Fitbit Sense 2 – Trening og aktivitet

Fitbit Sense 2 har fått plass til 20 nye aktivitetsprofiler slik at det nå er totalt 40 ulike aktivitetsprofiler å velge mellom. Blant de nye aktivitetsprofiler finner vi blant annet HIIT, vektløfting, CrossFit og dans. Sense 2 er klart vanntett og støtter aktiviteter som svømming både utendørs og basseng.

Både Fitbit Sense 2 og Versa 4 er aktivitetsklokker, og verken skikkelige smartklokker, eller pulsklokker. Det positive er at klokkene kommer med innebygd GPS og altimeter slik at du ikke er avhengig av mobilen for å spore økta. Dersom klokken er tilknyttet mobilen og Fitbit appen, vil den likevel kunne benytte tilkoblet GPS for å spare batteri, og ikke minst kunne gi litt bedre GPS-målinger.

Fitbit har aldri hatt den samme presisjonen som de dyrere treningsklokkene med støtte for multi-GNSS og multibånd-GNSS, men Fibit Sense 2 imponerer ikke veldig når det kommer til GPS-nøyaktighet.

For det første tar det gjerne flere minutter før klokken har etablert kontakt med satellittene, og enkelte ganger skjer det ikke før noen minutter ut i økta ettersom tiden utløper på forsøket for å etablere kontakt. Når klokken endelig har fått en stabilt satellitteignal, vingler den så mye sideveis fra den opprinnelige ruta at det ser ut som gåturen hjem fra et heftig julebord. På 10 km blir det fort rundt 300-600 meter ekstra – kun på grunn av vinglingen. Andre ganger faller GPS-signalet ut midt i økta.

Fitbit Sense 2 skuffer med andre ord på GPS-presisjon, selv om det for mange helt sikkert er godt nok. Dersom Fitbit Sense 2 appellerer til deg, så er uansett sannsynligvis ikke 100% nøyaktig GPS det viktigste med klokken.

Derimot imponerer klokken når det kommer til å estimere distansen basert på det innebygde akselerometeret. Under innstillinger for hver enkelt aktivitet kan du velge å droppe og benytte GPS, og dermed kun belage deg på at klokken estimerer distansen basert på antall skritt og skrittlengde. Du får ikke opp ruten på kartet i Fitbit appen, men her klarer faktisk Fitbit Sense 2 å beregne ganske riktig distanse.

Fitbit tilbyr ingen form for avansert løpsdynamikk, kraftmåling, eller andre avanserte parametre, men måler det viktigste som puls, kaloriforbruk, distanse, høydemeter, hastighet, og dersom du benytter sporing med GPS, vil du etter endt økt får en oppsummering med kart over ruta i Fitbit appen.

Du kan sette ulike mål basert på tid, distanse, aktivitetssoneminutter, kalorier, etc., opprette varsler, aktivere automatiske rundetider, og delvis velge hvilke datafelter som skal være synlige på skjermen. Klokken viser inntil tre datafelter på en gang, hvorav det øverste og nederste er statisk og visert ett felt som må velges på forhånd, mens det midterste feltet kan vise alle de ulike parametrene ved å sveipe til venstre/høyre. Sveiper du opp får du oversikt over alle dataene klokken har registrert på foreløpig tidspunkt i økten, og du kan velge å pause/avslutte økta. Du kan også pause/avslutte økta ved å trykke inn knappen på siden.

Skjermen kan stilles til alltid-på under en treningsøkt, og er lett å lese selv i skarpt sollys. Du må likevel «vekke» skjermen ved å trykke inn knappen, vippe på håndleddet, eller trykke på skjermen, dersom du skal veksle mellom ulike datafelter.

Dessverre er det ingen mulighet til å slette en økt direkte fra klokken, noe er frustrerende dersom du starter en økt ved et uhell. Heldigvis kan dette gjøres i Fitbit appen.

Gjenkjenner aktivitet og gir deg «belønning»

Fitbit Sense 2 vil automatisk kjenne igjen aktiviteter som løping, gåing, sykling, svømming, vekttrening, yoga, m.m., og automatisk starte/avslutte en økt i bakgrunnen uten at du behøver å foreta deg noe. Klokka vil også identifisere de ulike intensitetssonene å belønne deg med «poeng» i form av «aktivitetssoneminutter» basert på intensitetssonene du trener i. Jo høyere puls/intensitet, desto flere aktivitetssoneminutter tjener du.

Fitbit deler inn i fettforbrenningssonen, kardiosonen og toppsonen. 1 minutt i fettforbrenningssonen tilsvarer 1 aktivitetssoneminutt, mens 1 minutt i kardio- eller toppsonen tilsvarer 2 aktivitetssoneminutter. Målet er å oppnå minst 150 aktivitetssoneminutter i uken, som er minimums anbefalingene fra Helsedirektoratet. Du kan selv øke/redusere målsettingene for den daglige aktiviteten.

Du kan ikke benytte flere egendefinerte pulssoner slik vi er vant til fra vanlig intensitetsstyring, men Fitbit lar deg angi en minimum- og maksimum verdi for en ekstra intensitetssone i tillegg til de tre nevnte. Denne sonen vises ved siden av de tre andre sonene (fettforbrenning, kardio og topp) i appen. De tre andre sonene bestemmes for øvrig automatisk basert på oppgitt makspuls.

Det er heller ikke mulig å pare Fitbit-klokker med en ekstern pulssensor, så du må belage deg på den innebygde sensoren for pulsmåling. Den fungerer bedre enn på forrige generasjon, men har et stykke opp til de beste i klassen (Garmin, Apple, Polar…). Til løping, gåturer, sykling, etc., fungerer den stort sett bra, men høyintensitets trening som styrketrening, HIIT, intervaller, ett., sliter den med. Dette er ikke uvanlig for denne typen pulsmåling. Mer om dette kan du lese her Optisk pulsmåling enkelt forklart.

Touchskjermen fungerer ypperlig til hverdags og generell aktivitet/trening, men er vanskelig å betjene med høy puls og svette/våte fingre. Dette er ikke spesielt for Fitbit Sense 2, men gjelder nesten alle klokker med denne typen betjening. For å bla deg gjennom de ulike datafeltene som puls, distanse, kalorier, hastighet, høydemeter, etc., må du sveipe til siden, eller opp.


Vet om du er klar til trening

Fitbit var tidlig ute med å samle all info fra klokken til å beregne hvor mottakelig kroppen er for trening. Dette gjøres ved å kombinere hjertevariabilitet (HRV), søvn og aktivitet til å estimere en Daily Readiness Score (Dagsform) mellom 0 og 100. En lav DRS betyr at kroppen er lite mottakelig for trening og at du bør hvile, mens en høy DRS indikerer tipp-topp-form og at kroppen skriker etter trening. Scoren kan sees i Fitbit-appen der du også får en detaljert oversikt over hvilke faktorer som påvirker scoren. Fitbit vil i tillegg gi deg forslag til passende treningsøkter, eller aktiviteter basert på din Daily Readiness Score.

Søvnprofiler og søvndyr

Fitbit er godt kjent for en omfattende søvnanalyse, og med det nye tilskuddet «Søvnprofiler» (krever Fitbit Premium), ønsker Fitbit å gjøre det enklere å tolke/forstå egne søvnvaner, samt å gi bedre innsikt og tips til hvordan du kan forbedre egen søvnkvalitet. Funksjonen analyserer søvnmønsteret over lengre tid, og bruker faktorer som blant annet søvnlengde, tid i dyp søvn og leggetid, til å angi en dyrekarakter for hver enkelt bruker.

Fitbit har plukket ut seks dyr som brukerne kan «bli», der hvert dyr er valgt for sine distinkte søvnmønstre som korrelerer hvert dyrs atferd med brukerens sovestil og søvnmønster. Søvndyrene vil kunne endres fra måned til måned, basert på hvordan brukerne sover. For at dette skal skal fungere kreves det at du bruker klokken i minimum 14 dager hver måned.

Søvnen deles opp i total søvntid, dyp søvn, lett søvn, REM søvn, våkentid og en søvnscore mellom 0 og 100 (jo høyere, desto bedre). Fitbit ønsker også å hjelpe deg til en mer naturlig døgnrytme ved hjelp av funksjonen «SmartWake». SmartWake er en vibrerende alarm som automatisk vekker deg når den registrerer at du er i den optimale søvnfasen for å våkne. Funksjonen trer først i kraft når det gjenstår 30 minutter til alarmen ringer (dersom du har satt en), så du behøver ikke å bekymre deg for at alarmen skal gå midt på natten. Dersom klokken ikke finner et egnet tidspunkt for å vekke deg, varsler alarmen på det angitte tidspunktet.


Fitbit Premium – Fitbit sitt «ess»

Verdt å merke seg er at både Daily Readiness Score og Stress Management Score (viser hvordan du er i stand til å håndtere stress) er en del av Fitbit Premium – en betalingstjeneste som koster 99 kr per måned, eller 799 kr for et år. Heldigvis får du 6 måneder Fitbit Premium på kjøpet, uansett om du er ny Fitbit-bruker, eller eksisterende.

Fitbit Premium gir tilgang til en hel rekke tjenester som blant annet dypere analyse, utvidet statistikk, en velværerapport, søvnscore med månedlig søvnprofil, tilgang til hundrevis av treningsvideoer og lydfiler, veiledede meditasjonsøkter, utfordringer og konkurranser, m.m.. Ved å følge en treningsøkt i appen, vises data fra klokken din (puls, kalorier og tid) på skjermen samtidig som du utfører økten.

Fitbit gjør mye riktig med sin Premium-tjeneste, selv om prisen i mine øyne er altfor høy. Garmin tilbyr mye av det samme uten å ta en krone betalt, og COROS gjør det samme.


Alternativer

Forrige generasjon Fitbit Sense er fremdeles en god klokke, men mangler cEDA-sensoren og den nye fysiske knappen på Fitbit Sense 2. Samtidig har første generasjon Fitbit Sense bedre støtte for tredjeparts apper, innebygd WiFi og taleassistent. Kort oppsummert er Fitbit Sense en smartere klokke, men Fitbit Sense 2 er bedre til å holde oversikt over helsen din.

Fitbit Versa 4 er et godt alternativ som også kan spare deg for noen kroner, men denne mangler både hudtemperatursensor, cEDA (elektrisk sensor for å måle stress), EDA-sensor (elektrodermisk aktivitet) og EKG. Der forrige generasjon Fitbit Versa var det beste kjøpet av de to modellene, fremstår Fitbit Sense 2 som det beste kjøpet denne gangen.

Andre gode alternativer er Garmin Venu 3, Garmin Venu 2 Plus og Garmin Vivoactive 5. Her får du en solid, pen og velutstyrt hybridklokke med plenty av funksjoner, omfattende aktivitetssporing og enda bedre treningsfunksjoner.

Og ikke minst bør du vie et blikk til Huawei Watch GT 3 Pro som er testet herHer får du en smartklokke med batteritid langt bedre enn vi er vant til fra denne typen klokker. I tillegg tilbyr Huawei multibånds-GNSS som gir mye mer nøyaktige GPS-målinger enn Fitbit kan varte opp med. Det du må gi avkall på, er trådløs betaling, og ikke minst det inspirerende miljøet gjennom Fitbit Premium.

Og ønsker du en enda smartere og kraftigere klokke som gir deg alt det gode fra Fitbit kombinert med en tradisjonell smartklokke, så anbefales det å se på Google Pixel Watch 2 som er testet her. Denne har imponert stort.

En guide til flere rimelige og gode aktivitetsmålere, og hva du bør se etter, finner du i linken under:


Konklusjon


Fitbit Sense 2
Fitbit Sense 2

Product Name: Fitbit Sense 2

Brand: Fitbit

Offer price: 3199

Currency: NOK

Konklusjon

Fitbit Sense var på mange måter forut for sin tid med en klokke fullproppet av sensorer og mulighet til å registrere mer informasjon enn Fitbit selv var i stand til å tolke og nyttiggjøre. Med Fitbit Sense 2 putter de enda flere sensorer inn i klokken, men denne gangen utnytter de informasjonen på en nyttig måte som gjør den forståelig for hver enkelt bruker.

Utfordringen til Fitbit er at deres nyeste tilskudd per dags dato fremstår mindre smart enn sin forgjenger. Mangelen på en skikkelig taleassistent og støtte for tredjeparts apper er et savn, og det virker ikke som om Fitbit og Google kommer til å oppgradere klokken med annet enn ruteveiledning via Google Maps og Google Wallet. Og ikke minst mulighet til å utføre samtaler direkte fra håndleddet via Bluetooth.

På den positive siden kommer Fitbit Sense 2 med en rekke aktivitetsprofiler og kan spore aktivitet, søvn og stress døgnet rundt. Den kan varsle deg om unormal hjerterytme, utføre EKG-målinger, og varsler deg når den merker at du er unormalt høyt stresset. Designet er pent og lett, skjermen tydelig og brukergrensesnittet raskt og enkelt. Batteritiden på opptil 6 dager (halvparten med alltid-på-skjerm), støtten for smartvarsler og en oversiktlig og god app, bidrar til at Fitbit Sense 2 fungerer godt som en «allround klokke».

Dette er ikke klokken for deg som først og fremst ønsker en smartklokke, eller allsidig treningsklokke, men et verktøy for å overvåke egen helse. Ikke minst vil det enorme treningsmiljøet og treningsvideoene som følger med Fitbit Premium, bidra til å kunne motivere deg til å være mer i aktivitet.

Overall
80%
80%

Pros

 • Stor og lettlest skjerm med god kontrast.
 • Lang batteritid. Hurtiglading.
 • Enkel betjening.
 • Mange ulike aktivitetsprofiler.
 • God aktivitets- og søvnanalyse.
 • EKG-måling og varsler om unormal hjerterytme.
 • cEDA-sensoren bevisstgjør deg på eget stressnivå og kan hjelpe deg å redusere stress.
 • Fitbit Premium gir tilgang til et hav av treningsvideoer, m.m..
 • Registrer trening/aktivitet automatisk.
 • Oversiktlig og god app.
 • Støtter smartvarsler.
 • Varsler om unormal hjerterytme.
 • Mulighet for å utføre samtaler direkte fra klokken.

Cons

 • Ingen støtte for Google Assistant.
 • Ingen støtte for tredjeparts apper.
 • Ikke kompatibel med ekstern pulssensor.
 • Unøyaktig GPS. Treg oppkobling.
 • Ingen mulighet til å kontrollere musikk på telefonen.

Del gjerne: