Test: VJ Irock 3

22. august, 2023 (oppdatert 11. april 2024)

Featured image for “Test: VJ Irock 3”

VJ Irock 3 leverer så godt grep at det nesten får deg til å ta sjanser du ikke burde. Dette er terrengskoenes Formel 1, og skoen med kanskje «verdens beste grep»?

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


VJ – En kort historie

VJ er et finsk merke som ble grunnlagt i 1981 av Veikko Jantunen. Merket spesialiserer seg på å lage sko for orientering, terrengløping, hinderløp og vinterløping, og har som mål å tilby sko med høy kvalitet, komfort, grep og slitestyrke.

VJ har vunnet flere priser og anerkjennelser for sine løpesko og har blitt brukt en rekke verdensmestere og olympiske medaljevinnere. For mange er VJ det ene merket mange sverger til for optimalt grep.

Det er også verdt å merke seg at selskapet har hatt en dedikert tilnærming til bærekraft og miljøvennlighet, og de har tatt skritt for å minimere miljøpåvirkningen av produksjonen sin.

De ulike modellene

VJ tilbyr flere modeller innen terrengløping, orientering og ikke minst piggsko for løping på snø og is. Blant de mest populære terrengsko-modellene finner vi:

 • VJ Lightspeed (testet her): En helt ny lettvekts terrengsko som tar i bruk en svært gode dempet og responsiv SuperFOAMance mellomsåle, ny og lettere overdel, en komposittplate for ekstra respons, og den velkjente Superior Contact-yttersålen. Sammen er disse ingrediensene dynamitt og klar for nye rekordløp i en utrolig lettløpt sko som også takler lengre distanser.
 • VJ MAXx (testet her): En allsidig sko for terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Overdel i pustende oss slitesterk mesh, samt en mellomsåle i EVA som gir god demping og stabilitet. Superior Contact yttersåle med 4 mm høye butyl-knaster gir et godt grep på vått og sleipt underlag.
 • VJ Irock 3: En lett og smidig sko for orientering, terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Kevlar-forsterket overdel med tettsittende passform samt et Fitloc-system som holder foten på plass sørger for god stabilitet. Superior Contact yttersåle med 6 mm høye butyl-knaster gir svært godt grep på løst og ujevnt underlag.
 • VJ Ultra 2 (testet her): En komfortabel og pålitelig sko laget for lengre turer i variert terreng med innslag av grusvei og asfalt. Slitesterk og pustende overdel i en blanding av aramidfibre og nylon samt en fullengde steinplate sørger for god beskyttelse i steinete terreng. Superior Contact yttersåle med 4 mm høye butyl-knaster gir godt grep på steinete og ujevnt underlag.
 • VJ XTRM2: En aggressiv, lett og rask terrengsko designet for krevende løyper og ekstreme forhold, men også populær for swimrun, skyrunning og OCR. Overdel i slitesterkt ekstremt robust Schoeller Keoprotec for ekstra slitestyrke, mellomsåle med full-lengde steinplate og en aggressiv yttersåle med dype knotter som gir suverent grep på gjørmete og glatte overflater.
 • VJ Spark: En rask og responsiv sko for terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Overdel i pustende og slitesterk nylon mesh, samt en mellomsåle i Phylon som gir god demping og energiretur. Superior Contact yttersåle med 5 mm høye butyl-knaster gir svært godt grep på variert og ujevnt underlag.
 • VJ Sarva Ace (testet her): En vinterløpesko med stjernepigger som gir deg godt grep på is og snø. Skoen har en myk og behagelig mellomsåle, god løpsfølelse, og en slitesterk og pustende overdel som holder føttene dine tørre og varme. VJ Sarva Ace er en perfekt sko for deg som vil løpe trygt og komfortabelt i vinterhalvåret.

VJ Irock 3

VJ Irock 3 er selskapets mest aggressive terrengsko og kan defineres som «terrengskoenes Formel 1». Irock 3 er bygget med «fart og presisjon» i tankene, og både oppbygning, passform og materialer er valgt for å bygge en rask og presis sko.

VJ Irock 3 er ikke en typisk sko du gleder deg til å putte på foten for å løpe rolige 50 km i fjellheimen, men er verktøy du tar på deg for å gi føttene dine best mulig forutsetning i terreng der nesten all verdens sko vanligvis sliter.

VJ klasssifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ Irock 3 er en «kategori 2 sko», og er relativt smal over hele lesten – spesielt i front/tåboksen.

Godt beskyttet og pustende overdel

Overdelen består i stor grad av pustende mesh laget av Schoeller Keprotec – en mix av aramidfibre og nylon – for best mulig slitestyrke, mens VJ sitt eget Fitlock-system sørger for optimal sideveis støtte. Fitlock-system er integrert med snøringen og strammer skoen på innsiden og under fotbuen slik at du får god støtte og beskyttelse mot stein og kvister når du løper.

Meshmaterialet er mykt og behagelig og sørger for at vann renner inn og ut like lett begge veier. Irock 3 er en populær modell for swimrun, og det er lett og forstå når du erfarer hvor lett skoen kjennes på foten selv etter å ha plumpet ut i store dammer med vann.

Tungen er bred og og gir solid beskyttelse, mens hælkappen er minimalistisk, men likevel godt polstret og holder foten trygt på plass. Lissene er rillet for ekstra friksjon slik at de ikke glir opp under løpingen, og i front sørger en kraftig tåkappe for å beskytte tærne.


Mellomsåle – demping og respons

La det være klart først som sist; VJ Irock 3 er bygget for fart og presisjon, ikke for komfort over lange avstander. Å bedømme en sko på feil grunnlag blir som å gå på ski på sommerføre og totalt urettferdig overfor produsenten, og det er derfor viktig å vite hva VJ Irock 3 faktisk er laget for.

Mellomsålen og dempingen på Irock 3 er minimal. Her er det ingen avanserte materialer som kombinerer demping og respons på en revolusjonerende måte, men helt standard EVA-skum som i større grad kombinerer fast demping og en solid såle. Heldigvis har VJ i likhet med den litt mer allsidige MAXx-modellen lagt inn to dempende elementer under både hæl og forfot som tar av for de verste slagene.

Selv om VJ Irock 3 gir deg juling om du løper lange partier på asfalt, behandler den deg som konge/dronning om du tar den med der den trives best – i teknisk krevende terreng og på sleipe, gjørmete og vanskelige forhold.

Verdens beste grep?

VJ lever for slagordet «thebestgripontheplanet», og sannsynligheten er stor for at de snakker sant. For det er rett og slett latterlig hvor godt grep Irock 3 har å by på. Ved første test inne på stuegulvet ble sålen hengende igjen på parketten i det jeg skulle ta et steg fremover. På samme måte sugde skoene seg nærmest fast til de våte steinen når den ble tatt med ut.

Yttersålen på VJ Irock 3 er VJ sin egen Superior Contact og består av 100% butylgummi, et materiale som i stor grad motstår oksidasjon og nedbrytning, og gir eksepsjonell klebrighet. Knastene på 6 mm sørger for suveren gripeevne på sleipt og gjørmete underlag samtidig som de nærmest klorer seg fast til harde flater som stein og berg, og til og med våte røtter som nærmest er en håpløs oppgave for enhver sko.

Du bør derimot styre unna lengre strekker med asfalt – ikke bare fordi skoen i seg selv innbyr til minimalt med demping, men fordi gummien slites raskt.

Kombinert med den godt beskyttede og stabiliserte overdelen er VJ Irock 3 en sko som lengter etter å forsere nesten alle tenkelige former for terreng og underlag. Favoritten er kanskje tekniske stier med store innslag av gjørme og våte partier, men skoen takler også mer teknisk fjell-løping som innebærer steinete underlag med mye våte svaberg og steiner. Her sitter skoen som støpt, og det lave stacket og droppet bidrar til at du får god kontakt med underlaget og følelsen av å være i ett med underlaget.

Ønsker du en lett og rask terrengsko med godt grep og litt mer komfort, så anbefales HOKA ZINAL 2. Grepet er ikke like bra som på Irock 3, men overdelen er en gudegave, og passformen er noe mer romslig og tilgivende.

Passform og tilgjengelighet

VJ måler skoene sine litt annerledes enn de fleste produsenter. Der du vanligvis leser av centimetermål på sålen som sålens indre mål, oppgir VJ centimeter for fotlengden din. Måler fotbladet ditt 28.0 cm, bør du med andre ord gå på 28 cm som tilsvarer str. 44 – i hvert fall i følge VJ.

Undertegnedes fotblad måler 28.5 cm og jeg bruker 29.2 cm i VJ Irock 3. Da er skoene lange nok, men de er kun «akkurat» i bredden

VJ Irock 3 er som nevnt middels bred i mellomfoten, men har en smal tåboks, noe som også begrenses av den kraftige tåkappen. Skoen oppleves noe stiv og gir ikke den samme myke og fleksible overdelen som mange terrengsko i dag gir. Den krever noen mil før den mykner opp og kommer til sin rett, og deretter gir den følelsen av å sitte som støpt på foten når du har fått strammet den godt.

En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene!

For enda mer info hva du bør se etter ved kjøp av løpesko, kan du se denne omfattende guiden dette må du vite før du kjøper nye løpesko.


Fakta

 • Hæl/forfot (herre/dame): 14 mm / 8 mm
 • Dropp (herre/dame): 6 mm
 • Vekt (herre/dame): 240 g
 • Fit Scale: 2 (1-5 der 5 er bredest)
 • Dybde knaster: 6 mm

Konklusjon


VJ Irock 3
VJ Irock 3

Product Name: VJ Irock 3

Brand: VJ

Offer price: 2200

Currency: NOK

Konklusjon

VJ Irock 3 kan beskrives som terrengskoens Formel 1. Dette er ikke et en sko for komfort over lange distanser, men et verktøy for å gi føttene den beste forutsetningen til å nå målet raskest og tryggest mulig.

Den sikre passformen kombinert med det suverene grepet, gjør VJ Irock 3 til en selvfølge de dagene der du ønsker godt grep og nesten alt annet må gi tapt.

Med VJ Irock 3 beviser finnene at de klarer å leve opp til slagordet om å levere «thebestgripontheplanet».

Overall
88%
88%

Pros

 • Trygg og god passform.
 • Godt beskyttet (fra alle kanter).
 • Trygg og god passform.
 • Eksepsjonelt grep.
 • Puster svært godt.

Cons

 • Minimalt med demping og respons.
 • Smal passform (ikke nødvendigvis negativt, men vær obs om du har brede føtter).

Del gjerne:

Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 RB9X”
4. april 2024 | Sko

Test: Icebug Pytho6 RB9X

Icebug Pytho6 RB9X byr på en trygg og god passform, god stabilitet og løpsfølelse og godt grep på nesten alle typer underlag.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 12”
18. mars 2024 | Sko

Test: ASICS GEL-Trabuco 12

ASICS GEL-Trabuco 12 gjør en av fjorårets bestselgende terrengsko enda litt bedre. Her får du både god løpsfølelse og høy komfort i en allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Anbefalte artikler

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 BUGrip”
27. desember 2023 | Sko

Test: Icebug Pytho6 BUGrip

Icebug Pytho6 BUGrip byr på spikerfeste på snø, is og holkeføre, og i tillegg en komfortabel, sikker og allsidig passform.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug NewRun BUGrip”
9. desember 2023 | Sko

Test: Icebug NewRun BUGrip

Icebug NewRun BUGrip er en «asfaltsko» i vinterdrakt, og som skapt for deg som liker å løpe ute på snø- og islagt vei i vinterhalvåret.
Les mer