Test: VJ Irock 3

22. august, 2023 (oppdatert 3. september 2023)
Featured image for “Test: VJ Irock 3”

VJ Irock 3 leverer så godt grep at det nesten får deg til å ta sjanser du ikke burde. Dette er terrengskoenes Formel 1, og skoen med kanskje «verdens beste grep»?

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

VJ – En kort historie

VJ er et finsk merke som ble grunnlagt i 1981 av Veikko Jantunen. Merket spesialiserer seg på å lage sko for orientering, terrengløping, hinderløp og vinterløping, og har som mål å tilby sko med høy kvalitet, komfort, grep og slitestyrke.

VJ har vunnet flere priser og anerkjennelser for sine løpesko og har blitt brukt en rekke verdensmestere og olympiske medaljevinnere. For mange er VJ det ene merket mange sverger til for optimalt grep.

Det er også verdt å merke seg at selskapet har hatt en dedikert tilnærming til bærekraft og miljøvennlighet, og de har tatt skritt for å minimere miljøpåvirkningen av produksjonen sin.

De ulike modellene

VJ tilbyr flere modeller innen terrengløping, orientering og ikke minst piggsko for løping på snø og is. Blant de mest populære terrengsko-modellene finner vi:

 • VJ MAXx (testet her): En allsidig sko for terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Overdel i pustende oss slitesterk mesh, samt en mellomsåle i EVA som gir god demping og stabilitet. Superior Contact yttersåle med 4 mm høye butyl-knaster gir et godt grep på vått og sleipt underlag.
 • VJ Irock 3: En lett og smidig sko for orientering, terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Kevlar-forsterket overdel med tettsittende passform samt et Fitloc-system som holder foten på plass sørger for god stabilitet. Superior Contact yttersåle med 6 mm høye butyl-knaster gir svært godt grep på løst og ujevnt underlag.
 • VJ Ultra 2 (testet her): En komfortabel og pålitelig sko laget for lengre turer i variert terreng med innslag av grusvei og asfalt. Slitesterk og pustende overdel i en blanding av aramidfibre og nylon samt en fullengde steinplate sørger for god beskyttelse i steinete terreng. Superior Contact yttersåle med 4 mm høye butyl-knaster gir godt grep på steinete og ujevnt underlag.
 • VJ XTRM2: En aggressiv, lett og rask terrengsko designet for krevende løyper og ekstreme forhold, men også populær for swimrun, skyrunning og OCR. Overdel i slitesterkt ekstremt robust Schoeller Keoprotec for ekstra slitestyrke, mellomsåle med full-lengde steinplate og en aggressiv yttersåle med dype knotter som gir suverent grep på gjørmete og glatte overflater.
 • VJ Spark: En rask og responsiv sko for terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Overdel i pustende og slitesterk nylon mesh, samt en mellomsåle i Phylon som gir god demping og energiretur. Superior Contact yttersåle med 5 mm høye butyl-knaster gir svært godt grep på variert og ujevnt underlag.

VJ Irock 3

VJ Irock 3 er selskapets mest aggressive terrengsko og kan defineres som «terrengskoenes Formel 1». Irock 3 er bygget med «fart og presisjon» i tankene, og både oppbygning, passform og materialer er valgt for å bygge en rask og presis sko.

VJ Irock 3 er ikke en typisk sko du gleder deg til å putte på foten for å løpe rolige 50 km i fjellheimen, men er verktøy du tar på deg for å gi føttene dine best mulig forutsetning i terreng der nesten all verdens sko vanligvis sliter.

VJ klasssifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ Irock 3 er en «kategori 2 sko», og er relativt smal over hele lesten – spesielt i front/tåboksen.

Godt beskyttet og pustende overdel

Overdelen består i stor grad av pustende mesh laget av Schoeller Keprotec – en mix av aramidfibre og nylon – for best mulig slitestyrke, mens VJ sitt eget Fitlock-system sørger for optimal sideveis støtte. Fitlock-system er integrert med snøringen og strammer skoen på innsiden og under fotbuen slik at du får god støtte og beskyttelse mot stein og kvister når du løper.

Meshmaterialet er mykt og behagelig og sørger for at vann renner inn og ut like lett begge veier. Irock 3 er en populær modell for swimrun, og det er lett og forstå når du erfarer hvor lett skoen kjennes på foten selv etter å ha plumpet ut i store dammer med vann.

Tungen er bred og og gir solid beskyttelse, mens hælkappen er minimalistisk, men likevel godt polstret og holder foten trygt på plass. Lissene er rillet for ekstra friksjon slik at de ikke glir opp under løpingen, og i front sørger en kraftig tåkappe for å beskytte tærne.


Mellomsåle – demping og respons

La det være klart først som sist; VJ Irock 3 er bygget for fart og presisjon, ikke for komfort over lange avstander. Å bedømme en sko på feil grunnlag blir som å gå på ski på sommerføre og totalt urettferdig overfor produsenten, og det er derfor viktig å vite hva VJ Irock 3 faktisk er laget for.

Mellomsålen og dempingen på Irock 3 er minimal. Her er det ingen avanserte materialer som kombinerer demping og respons på en revolusjonerende måte, men helt standard EVA-skum som i større grad kombinerer fast demping og en solid såle. Heldigvis har VJ i likhet med den litt mer allsidige MAXx-modellen lagt inn to dempende elementer under både hæl og forfot som tar av for de verste slagene.

Selv om VJ Irock 3 gir deg juling om du løper lange partier på asfalt, behandler den deg som konge/dronning om du tar den med der den trives best – i teknisk krevende terreng og på sleipe, gjørmete og vanskelige forhold.

Verdens beste grep?

VJ lever for slagordet «thebestgripontheplanet», og sannsynligheten er stor for at de snakker sant. For det er rett og slett latterlig hvor godt grep Irock 3 har å by på. Ved første test inne på stuegulvet ble sålen hengende igjen på parketten i det jeg skulle ta et steg fremover. På samme måte sugde skoene seg nærmest fast til de våte steinen når den ble tatt med ut.

Yttersålen på VJ Irock 3 er VJ sin egen Superior Contact og består av 100% butylgummi, et materiale som i stor grad motstår oksidasjon og nedbrytning, og gir eksepsjonell klebrighet. Knastene på 6 mm sørger for suveren gripeevne på sleipt og gjørmete underlag samtidig som de nærmest klorer seg fast til harde flater som stein og berg, og til og med våte røtter som nærmest er en håpløs oppgave for enhver sko.

Du bør derimot styre unna lengre strekker med asfalt – ikke bare fordi skoen i seg selv innbyr til minimalt med demping, men fordi gummien slites raskt.

Kombinert med den godt beskyttede og stabiliserte overdelen er VJ Irock 3 en sko som lengter etter å forsere nesten alle tenkelige former for terreng og underlag. Favoritten er kanskje tekniske stier med store innslag av gjørme og våte partier, men skoen takler også mer teknisk fjell-løping som innebærer steinete underlag med mye våte svaberg og steiner. Her sitter skoen som støpt, og det lave stacket og droppet bidrar til at du får god kontakt med underlaget og følelsen av å være i ett med underlaget.

Ønsker du en lett og rask terrengsko med godt grep og litt mer komfort, så anbefales HOKA ZINAL 2. Grepet er ikke like bra som på Irock 3, men overdelen er en gudegave, og passformen er noe mer romslig og tilgivende.

Passform og tilgjengelighet

VJ måler skoene sine litt annerledes enn de fleste produsenter. Der du vanligvis leser av centimetermål på sålen som sålens indre mål, oppgir VJ centimeter for fotlengden din. Måler fotbladet ditt 28.0 cm, bør du med andre ord gå på 28 cm som tilsvarer str. 44 – i hvert fall i følge VJ.

Undertegnedes fotblad måler 28.5 cm og jeg bruker 29.2 cm i VJ Irock 3. Da er skoene lange nok, men de er kun «akkurat» i bredden

VJ Irock 3 er som nevnt middels bred i mellomfoten, men har en smal tåboks, noe som også begrenses av den kraftige tåkappen. Skoen oppleves noe stiv og gir ikke den samme myke og fleksible overdelen som mange terrengsko i dag gir. Den krever noen mil før den mykner opp og kommer til sin rett, og deretter gir den følelsen av å sitte som støpt på foten når du har fått strammet den godt.

En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene!


Fakta

Hæl/forfot (herre/dame): 14 mm / 8 mm
Dropp (herre/dame): 6 mm
Vekt (herre/dame): 240 g
Fit Scale: 2 (1-5 der 5 er bredest)
Dybde knaster: 6 mm


Konklusjon


VJ Irock 3
VJ Irock 3

Product Name: VJ Irock 3

Brand: VJ

Offer price: 2200

Currency: NOK

Konklusjon

VJ Irock 3 kan beskrives som terrengskoens Formel 1. Dette er ikke et en sko for komfort over lange distanser, men et verktøy for å gi føttene den beste forutsetningen til å nå målet raskest og tryggest mulig.

Den sikre passformen kombinert med det suverene grepet, gjør VJ Irock 3 til en selvfølge de dagene der du ønsker godt grep og nesten alt annet må gi tapt.

Med VJ Irock 3 beviser finnene at de klarer å leve opp til slagordet om å levere «thebestgripontheplanet».

Overall
90%
90%

Pros

 • Trygg og god passform.
 • Godt beskyttet (fra alle kanter).
 • Trygg og god passform.
 • Eksepsjonelt grep.
 • Puster svært godt.

Cons

 • Minimalt med demping og respons.
 • Smal passform (ikke nødvendigvis negativt, men vær obs om du har brede føtter).

Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS Fuji Speed 2”

Test: ASICS Fuji Speed 2

ASICS Fuji Speed 2 er japanernes raskeste terrengsko i produktlinjen, og kan i tillegg varte opp med god demping, godt…
Featured image for “Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2”

Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2

Inov-8 Roclite Pro G 400 GTX kombinerer lav vekt, høy robusthet, god stabilitet og komfort i en perfekt balansert sko…
Featured image for “Test: Hoka Challenger 7 GTX”

Test: Hoka Challenger 7 GTX

Jakter du en løpesko som tar deg fra fra fjord til fjell? Enten du skal gå, løpe eller begge deler…
Featured image for “Test: HOKA Zinal 2”

Test: HOKA Zinal 2

HOKA Zinal 2 bringer oppdateringer som gjør den lettere og raskere enn sin forgjenger, og en passform som er noe…
Featured image for “Test: VJ Ultra 2”

Test: VJ Ultra 2

VJ Ultra 2 er selskapets arbeidshest for dagene der du ønsker komfort, god beskyttelse, sikker passform og ikke minst suverent…
Featured image for “Test: VJ Irock 3”

Test: VJ Irock 3

VJ Irock 3 byr på så godt grep at det nesten får deg til å ta sjanser du ikke burde.…
Featured image for “Test: VJ Speedhiker”

Test: VJ Speedhiker

VJ SpeedHiker tar lekenheten og vekten fra en terrengsko, kombinerer det med stødigheten og beskyttelsen fra en fjellsko, og serverer…
Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra…
Featured image for “Test: VJ MAXx”

Test: VJ MAXx

Der andre terrengsko må gi tapt, kan VJ MAXx by på trygt og godt grep. Dette er en av de…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og…
Featured image for “Test: Inov-8 TrailFly G 270 V2”

Test: Inov-8 TrailFly G 270 V2

Inov-8 TrailFly G 270 V2 oppdaterer storselgeren fra 2020 med en helt ny overdel og forbedret passform. Denne skoen kan…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping,…
Featured image for “Test: Salomon Pulsar Trail Pro 2”

Test: Salomon Pulsar Trail Pro 2

Salomon Pulsar Trail Pro 2 er en minimal oppdatering fra forgjengeren, men fortsetter å være den raske og gode terrengskoen…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert…
Featured image for “Test: Salomon Glide Max TR”

Test: Salomon Glide Max TR

Enten du er nybegynner, eller en erfaren løper – Salomon Glide Max TR er en terrengsko du gleder deg til…
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 11”

Test: ASICS GEL-Trabuco 11

ASICS GEL-Trabuco 10 var en av fjorårets beste terrengløpesko. Årets ASICS GEL-Trabuco 11 forbedret på flere områder, og enda mer…
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5 GTX”

Test: HOKA Speedgoat 5 GTX

HOKA sin bestselgende terrengsko ikler seg GORE-TEX membran og appellerer til tur- og løpeglade som ønsker en vanntett og trygg…