Test: HOKA Zinal 2

3. september, 2023 (oppdatert 11. april 2024)

Featured image for “Test: HOKA Zinal 2”

HOKA Zinal 2 bringer oppdateringer som gjør den lettere og raskere enn sin forgjenger, og en passform som er noe helt utenom det vanlige.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

HOKA Zinal 2 – Lettere og raskere

HOKA Zinal ble raskt en favoritt for terrengløp over korte til middels lange distanser hvor du ønsket en lett og rask terrengsko. HOKA Zinal 2 er en oppgradert versjon av den populære Zinal-modellen som ble lansert i 2021 og har fått flere oppgraderinger som gjør den lettere, smidigere og raskere enn sin forgjenger.

De viktigste endringer er:

 • Ny stretchstrikket overdel med elastisk krage.
 • Ny yttersåle med nytt mønster og høyere knaster (5 mm vs. 4 mm).
 • 2 mm lavere stackhøyde.

Ny overdel med elastisk krage

En av de mest synlige endringene på Zinal 2 er overdelen som er laget av et resirkulert stretchstrikket mesh-materiale. Dette materialet er designet for å være pustende, slitesterkt og hurtigtørkende, og gir tettsittende passform som i stor grad minner om en teknisk sokk.

En annen spennende detalj på overdelen er den elastiske kragen rundt ankelen som fungerer som en barriere mot sand, grus og annet rusk som kan komme inn i skoen. Kragen bidrar også til den sokkelignende følelsen og at skoen kjennes sikker og stødig på foten. Har du brede føtter kan det være litt utfordrende å ta på skoen, men en hempe bak på hælen gjør heldigvis prosessen enklere.

Den nye overdelen er svært komfortabel og føles tight og sikker på foten, men den gir ikke mye støtte i teknisk krevende terreng der skoen kan virke noe ustabil.


Ny mellomsåle med mer respons

HOKA Zinal 2 bevarer den samme mellomsålen i lettvekts EVA-skum, men har en lavere profil og stackhøyde enn Zinal (30 mm/25 mm vs. 32 mm/27 mm). Den lave profilen gjør at foten er nærmere bakken og gir skoen en mer direkte kontakt med underlaget, og det lave droppet på 5 mm fremmer en naturlig og effektiv løpestil.

EVA fremstår kanskje kjedelig på papiret, men passer godt i en rask sko som Zinal 2 og bidrar til en fast og responsiv sko som passer godt til en kvikkere stegfrekvens og høyere tempo. Den faste mellomsålen bidrar også til økt energiretur slik at du får mer fart og kraft i hvert steg.

Det eneste minuset med et lavere stack er mindre demping, og førstegenerasjons Zinal er faktisk en bedre dempet løpesko, selv om heller ikke denne innbød til noe komfort-party. Så lenge du løper i terrenget vil du nok ikke merke store forskjellen, men på hardt underlag blir det fort slitsomt. Zinal 2 har heller ingen steinplate, og du vil fort kjenne det under føttene dersom du løper mye på spisse steiner.


Redesignet yttersåle med bedre grep

Den «originale» Zinal bød på godt grep på fast og kompakt underlag, men slet så snart det ble løst og sleipt. HOKA Zinal 2 har fått en helst ny yttersåle bestående av Vibram Megagrip med Litebase-teknologi. Dette er en høykvalitets gummiblanding som gir godt grep på både våte og tørre overflater, samtidig som den har av vekt som bidrar til å redusere skoens totale vekt.

I tillegg har yttersålen fått et helt nytt mønster med flere og høyere knaster enn tidligere – 5 mm mot 4 mm på Zinal – og hver knast har små tagger på seg som gir enda mer friksjon og feste på stien.

Den nye yttersålen og økte knastehøyden gir Zinal 2 bedre stabilitet og grep en tidligere, noe som er spesielt merkbart på gjørmete og teknisk terreng, selv om dette er en sko som først og fremst trives best på tørre og ikke altfor krevende stier. Å løpe motbakker med HOKA Zinal 2 er en herlig opplevelse, men knastene på fremste del av skoen er noe lavere enn resten av sålen og reduserer noe av gripeevnen i de bratteste bakkene. Her kunne de med fordel hatt den samme 5 mm høyden som på resten av skoen.

En annen fordel er at sålen på Zinal 2 har mye bedre gummidekning enn tidligere og er mer slitesterk og beskyttet mot steiner og røtter. Dette veier til dels opp for mangelen på steinplaten, og gir bedre fleksibilitet enn det nevnte alternativet.

Terrengskoen med det beste grepet er fremdeles VJ Irock 3, men den er på langt nær like komfortabel i bruk som HOKA Zinal 2, og er i større grad et «verktøy» du tar i bruk kun for å komme deg raskest mulig fra A til B, mens Zinal 2 lar deg nyte opplevelse.


Opplevelse og bruk

HOKA Zinal 2 fortjener først og fremst skryt for den lave vekten, smidigheten og den gode løpsfølelsen. Den lave sålehøyden og det lave droppet bidrar til å gi skoen en meget god løpsfølelse og kontakt med underlaget, og den tighte overdelen gir deg følelsen av å være i ett med skoen. Zinal 2 er en sko som innbyr til løpeglede og høy hastighet i terrenget, og som gjør at du kan føle deg trygg på hvert eneste steg.

Der du ikke ønsker å bruke HOKA Zinal 2, er på hardt underlag som ren asfalt. Her oppleves skoen mer som en virkelighetsversjon av 90-tallets store klassiker «Killing Me Softly» av den amerikanske hiphop-gruppen The Fugees. Dersom du foretrekker mer beskyttelse og demping bør du se på alternativer som HOKA Speedgoat 5 eller Challenger 7. Begge disse veier mer og gir avkall på noe av løpsfølelsen, men er langt bedre allround-sko som takler lengre distanser.

Husk også at den elastiske overdelen gjør at skoen sitter tett på foten, men det gir ikke mye støtte i teknisk krevende terreng, og skoen kan derfor virke noe ustabil. I tillegg vil den smale passformen og elastisk kragen kunne gjøre det vanskelig å ta skoen av og på dersom du har brede føtter.

Dette er ikke ulemper på noen som helst måte, men de er viktig å være klar over. HOKA Zinal 2 er en flott sko for kortere, raskere og mindre krevende løpeturer i skog og fjell, men den er kanskje ikke den beste skoen for alle situasjoner eller preferanser.

Kort oppsummert er HOKA Zinal 2 lettere, smidigere og raskere enn Zinal. Den passer for deg som vil ha en rask, presis og effektiv løpesko for korte til mellomlange løpeturer eller konkurranser i variert terreng. For lengre løp enn maraton bør du vurdere noe med mer demping som for eksempel HOKA Tecton X2, Speedgoat 5 eller Challenger 7.

Et godt alternativ er ASICS Fuji Speed 2 (testet her). Dette er en rask og responsiv sko med langt bedre demping enn HOKA Zinal 2. Et annet alternativ som virkelig er verdt å få opp øynene for er VJ Lightspeed (testet her). Begge disse er to meget gode terrengsko.

Passform og tilgjengelighet

HOKA Zinal 2 er normale i størrelsen, men har en ganske smal og tettsittende passform og et lavt volum. Dette gir en presis og sikker passform, men kan bli utfordrende dersom du har brede føtter. Den elastiske kragen rundt ankelen kan også begrense hvor lett skoen er å ta på. Ønsker du litt ekstra plass så kan du med fordel gå opp et halvt nummer (undertegnede gjorde det…).

HOKA Zinal 2 er tilgjengelig i både herre- og damemodell i to ulike farger og en rekke størrelser.

En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene.


HOKA Zinal 2 – Fakta:

 • Hæl/forfot (herre/dame): 30 mm/25 mm / 29 mm/24 mm
 • Dropp (herre/dame): 5 mm / 5 mm
 • Vekt (herre/dame): 227 g / 189 g

HOKA Zinal – Fakta:

 • Hæl/forfot (herre/dame): 32 mm/27 mm / 31 mm/29 mm
 • Dropp (herre/dame): 5 mm / 5 mm
 • Vekt (herre/dame): 242 g / 199 g

Konklusjon


HOKA Zinal 2
HOKA Zinal 2

Product Name: HOKA Zinal 2

Brand: HOKA

Offer price: 2199

Currency: NOK

Konklusjon

HOKA Zinal 2 er en vellykket oppdatering av en allerede god løpesko og passer deg som ønsker en lett, rask og smidig sko for raske løp og korte til mellomlange distanser.

Den nye stretch-strikkede overdelen med en elastisk krage, det lavere stacket og lave droppet, bidrar til meget god løpsfølelse og kontakt med underlaget, og den økte knastehøyden gir supert grep. Fraværet av demping er dog veldig merkbart med en gang du løper på hardt underlag, og skoen kan bli litt for løs og ustabil i veldig teknisk krevende terreng.

HOKA Zinal 2 er ideell for raske økter, eller konkurranser i variert terreng der du ønsker en lett, rask, presis og effektiv løpesko. Her er det lett å føle seg rask.

Overall
91%
91%

Pros

 • Topp komfort (om den passer foten).
 • Rask og responsiv.
 • Luftig og pustende overdel.
 • Svært lav vekt.
 • Meget godt grep på nesten alle typer underlag.
 • Slitesterk yttersåle.

Cons

 • Mindre demping enn tidligere.
 • Lite støtte i teknisk krevende terreng.
 • Kan være trang å ta på.

Del gjerne:

Featured image for “Test: La Sportiva Bushido II GTX”
19. juli 2024 | Sko

Test: La Sportiva Bushido II GTX

La Sportiva Bushido II GTX er verken lettest eller raskest, men er likevel en fantastisk komfortabel, trygg og solid terrengsko- perfekt for norsk natur!
Les mer
Featured image for “Test: Scarpa Golden Gate 2 ATR”
16. juli 2024 | Sko

Test: Scarpa Golden Gate 2 ATR

Scarpa Golden Gate 2 ATR byr på førsteklasses egenskaper i en lett, rask, godt dempet og leken terrengsko. I tillegg er den solid og byr på topp grep.
Les mer
Featured image for “Test: Scarpa Spin Planet”
12. juli 2024 | Sko

Test: Scarpa Spin Planet

Scarpa Spin Planet er ikke bare laget på naturens premisser. Den klarer også å levere topp komfort, god beskyttelse og stabilitet, og overbevisende godt grep.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon S/Lab Phantasm 2”
9. juli 2024 | Løpesko

Test: Salomon S/Lab Phantasm 2

Salomon S/Lab Phantasm 2 er selskapets første virkelige supersko og leverer en imponerende, rask og lettløpt sko med et prisvinnende design!
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Neo Vista”
2. juli 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Neo Vista

Mizuno Neo Vista er skoen som får deg til å føle at du kan løpe dobbelt så langt som du noen gang tidligere har gjort, og gir begrepet «komfort» en ny mening.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Fuji Speed 3”
1. juli 2024 | Sko

Test: ASICS Fuji Speed 3

ASICS Fuji Speed 3 viderefører de gode egenskapene fra suksessen Fuji Speed 2, og introduserer en ny, mer komfortabel og slitesterk overdel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ IRock 4”
27. juni 2024 | Sko

Test: VJ IRock 4

VJ IRock 4 tar det gode grepet og sylskarpe passformen fra forgjengeren og oppgraderer den med et stødigere hælparti og en bedre overdel.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 31”
21. juni 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Kayano 31

ASICS GEL-Kayano 31 viderefører den gode dempingen og trygge plattformen fra Kayano 30 og oppgraderes med en ny og bedre overdel og enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Phantasm 2”
15. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Phantasm 2

Salomon Phantasm 2 henter inspirasjon fra superskoen i S/Lab-serien og leverer en rask og velbalansert løpesko til trening og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide 2”
12. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Aero Glide 2

Salomon Aero Glide 2 viderefører den gode allrounderskoen fra første generasjon, og gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: Dynafit Alpine DNA 2”
6. juni 2024 | Sko

Test: Dynafit Alpine DNA 2

Dynafit Alpine DNA 2 leverer en lett, rask, godt dempet, allsidig og tøff sko som umiddelbart legger lista for en av årets beste og mest allsidige terrengsko.
Les mer