Test: VJ Lightspeed

11. april, 2024 (oppdatert 8. mai 2024)

Featured image for “Test: VJ Lightspeed”

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


VJ er et finsk merke som ble grunnlagt i 1981 av Veikko Jantunen. Merket spesialiserer seg på å lage sko for orientering, terrengløping, hinderløp og vinterløping, og har som mål å tilby sko med høy kvalitet, komfort, grep og slitestyrke.

VJ har vunnet flere priser og anerkjennelser for sine produkter, har blitt brukt av mange verdensmestere og olympiske medaljevinnere, og er det ene merket mange sverger til for optimalt grep.

Det er også verdt å merke seg at selskapet har hatt en dedikert tilnærming til bærekraft og miljøvennlighet, og de har tatt skritt for å minimere miljøpåvirkningen av produksjonen sin.


De ulike modellene

VJ har et relativt begrenset utvalg sko i produktlinjen, og gjør det slik sett lettere for forbrukerne å orientere seg i skosirkuset. VJ sin styrke har i alle år vært det eksepsjonelle grepet i yttersålen, mens egenskaper som demping og respons har hengt igjen sammen med bruken av «gamle» materialer.

I år har VJ gjort den største forandringen på årevis, og introduserer et helt nytt mellomsålemateriale som virkelig setter VJ på kartet til å høre hjemme blant de absolutt mest spennende terrengsko-merkene på markedet. I tillegg introduserer selskapet to nye modeller; VJ MAXx2 (testet her) og VJ Lightspeed. Førstnevnte får mer omtale i en test på Pulssonen.no senere, mens sistnevnte er testet her.

VJ Lightspeed er en helt ny lettvekts terrengsko fra VJ. Lightspeed tar i bruk en ny SuperFOAMance mellomsåle, ny og lettere overdel, komposittplate for ekstra respons, og den velkjente Superior Contact-yttersålen. Sammen er disse ingrediensene dynamitt og klar for nye rekordløp i en utrolig lettløpt sko.


VJ Lightspeed – Totalfornyet

Enten du er kjent med VJ fra tidligere, eller om du aldri før har løpt i en VJ-sko, så er det høy sannsynlighet for at du lar deg begeistre og forbløffe over hvor utrolig responsiv den tynne mellomsålen i VJ Lightspeed er.

Bort med EVA – inn med SuperFOAMance

Der VJ tidligere har brukt det litt kjedelige EVA-skummet som flere og flere produsenter gått bort i fra, så har de denne gangen blandet inn nitrogen i en mellomsåle bestående av EVA og TPU, og skapt den nye SuperFOAMance med langt bedre demping og energiretur. I tillegg har de tatt i bruk en Y-formet komposittplate som bidrar til bedre respons og økt stabilitet. Komposittplaten er delt i to grener som strekker seg til lateralsidene i forfoten og smalner av i en enkelt gren under hælen.

Lightspeed er designet for å kunne brukes uten innleggssåler, men det medfølger et par tynne innleggssåler med skoene. De er ikke tykke nok til å utgjøre en enorm forskjell, men bidrar til noe økt komfort og mer demping.

Mellomsålen er relativt tynn med et stack på 29mm/23 mm, og mengden skum som er brukt er tilsvarende lav. VJ Lightspeed er ingen komfortsko for deg som ønsker mest mulig demping, men det må være en av de best dempede løpeskoene jeg har testet med tanke på hvor lite materiale som er brukt. Det er null problemer å tilbakelegge noen kilometer på vei, selv om det er i terrenget at skoen virkelig glitrer.

Det lave stacket og droppet på 6 mm, kombinert med en stødig overdel, bidrar til at du føler kontroll i hvert steg, og skoen gir nærmest følelsen av å være i ett med underlaget. Komposittplaten bidrar til ekstra snert i frasparket, samt bedre sideveisstabilitet. Den erstatter også noe av oppgaven til en tradisjonell steinplate som beskytter mot skarpe steiner fra underlaget, men uten at den blir for stiv.


Overdel

Det er ikke bare mellomsålen som er ny for VJ Lightspeed. Overdelen er nå sømløs og produsert i et langt mykere materiale som føles mer komfortabel og i ett med fotsålen. Materiale er har også noe stretch slik at det i større grad former seg etter fotsålen og ikke trykker på vristen eller tærne. VJ skal også ha skryt for å gjøre materialet såpass sterkt og støttende, og det tåler juling fra kvister og skarpe gjenstander i terrenget.

Tungen er løs på innsiden, men bred nok til å dekke godt utover sidene og å holde seg på plass uten å skli ned. Lissene er nesten merkelig tykke, men lette å stramme. De er også noe elastisk slik at de utvider seg når du løfter foten, samtidig som de holder seg på plass uten å skli opp under løpingen.

Innsiden av skoen er støttet opp av VJ sitt eget Fitlock-system som sørger for å støtte opp skoen fra innsiden når du strammer snøringen. Dette er enkelt og greit et ekstra TPU-bånd som er festet i lissene og gir mer støtte desto mer du strammer lissene. I tillegg til å virke støttende, vil det også bidra til å beskytte mot slag på innsiden av fotbladet.

Hælkappen er relativt stiv for å gi ankelen bedre støtte, men her er det nok litt individuelt hvor godt foten passer. Personlig endte jeg opp med sår på utsiden av anklene ettersom kanten på skoen gnagde på ankelknoken. Dette har heldigvis blitt bedre etterhvert som skoen har blitt brukt mer og myknet opp. Overdelen på VJ Lightspeed er likevel ikke så komfortabel som f.eks. ASICS Fuji Speed 2 som er enda mykere og mer komfortabel. Til gjengjeld er den ikke like stødig og kraftig.

Sammenlignet med VJ MAXx2 så er sålebasen på Lightspeed noe smalere og mer racing-orientert, så noen vil nok kunne oppleve den minste stødig enn førstnevnte. Personlig opplever jeg dog VJ Lightspeed som mer enn stødig nok på grunn av den lave sålehøyden og tighte overdelen.


Yttersåle og grep

VJ har hatt en vinneroppskrift med sin Superior Contact yttersåle i mange år, og VJ Lightspeed er det intet unntak. Grepet er rett og slett fantastisk, enten du løper i terrenget, på sleipt og løst underlag, våte steiner, eller til og med snø, så biter skoen imponerende godt fra seg. Knastehøyden er kun 3,5 mm, men de få millimeterne må være noen av de best designede millimeterne noen gang. VJ Lightspeed er skoen med lavest knaste høyde av samtlige VJ-sko, men du kan ikke forvente bedre grep av en sko i denne kategorien.

Ønsker du enda råere grep for vanskeligere forhold med mer gjørme og løst underlag, så er VJ Irock 3 et bedre valg. Her får du den samme Superior Contact yttersålen, men med enda større og dypere (6 mm) knaster.

Superior Contact yttersålen på VJ består av 100 % butylgummi – en gummi som motstår oksidasjon og nedbrytning og gir eksepsjonell klebrighet. Sålen har også vist overraskende god slitestyrke, og har ikke tatt synlig slitasje i løpet av testperioden som har inkludert menger av kilometer på både grus og asfalt i tillegg til alle milene i terrenget.


Opplevelse og bruk

VJ Lightspeed tilhører uten tvil en av de raskeste og beste terrengskoene på markedet i dag, og i tillegg kan den skilte med kanskje det beste grepet i sin klasse. Skoen sitter som en skudd på foten, og det lave stacket bidrar til god bakkekontakt og løpsfølelse.

SuperFOAMance mellomsålen byr på demping som du vanligvis forbinder med langt tykkere såler og løpesko som i større grad prioriterer komfort fremfor stabilitet, og sammen med komposittplaten klarer den å generere en energiretur og respons som hjelper deg til å løpe raskere. Superior Contact yttersålen sitter som støpt enten det er tørt eller vått, og trives spesielt godt under forhold der andre sko må gi tapt.

En ting som er verdt å merke seg er at skoen oppleves som mer dempet på lateral-siden av hælen enn innsiden. Det er egentlig merkelig ettersom sålehøyden er den samme både på inn- og utsiden, og ingenting tilsier at det skulle være riktig. Likevel tar jeg meg stadig i å tenke at VJ skulle ha lagt inn en millimeter eller to ekstra skum i mellomsålen på skoens innside for å jevne ut forskjellen, og gjerne det samme i forfoten for ytterligere demping.

VJ Lightspeed markedsføres som en «superlett terrengsko», og lever helt klart opp til navnet. Den nye mellomsålen og støttende overdelen gjør at du fint kan bruke skoen til varierte distanser i forskjellige typer terreng, og den takler godt utfordrende terreng der mange terrengsko gjerne blir ustabile og for løse i overdelen. Det er heller ikke problem å løpe lengre partier på grus. Skoen stiller i samme klasse som blant HOKA Zinal 2 (testet her), men knuser den på komfort, og ikke minst grep.

Selv om Lightspeed fungerer til det aller meste, så finnes det sko med langt mer komfort for lengre distanser på hardt underlag, og sannsynligvis vil VJ MAXx2 som snart kommer inn til test være perfekt som en mer komfortabel terrengsko. En annen aktuell kandidat er ASICS GEL-Trabuco 12 (testet her) som i enda større grad prioriterer komfort.

Et godt alternativ til VJ Lightspeed er ASICS Fuji Speed 2 (testet her).. Dette er ASICS sin første terrengsko med karbonsåle. Fuji Speed 2 klarer å kombinere lav vekt, god demping, mye respons og godt grep, i en herlig innpakning. Jeg har tidligere skrevet at Fuji Speed 2 gav deg «mer av alt bortsett fra grepet» sammenlignet med VJ MAXx. Med den nye superFOAMance mellomsålen og overdelen i VJ Lightspeed, så er løpsfølelsen nesten identisk, men grepet er bedre på sistnevnte.


Passform og tilgjengelighet

VJ er vel det merket som er minst konsekvent på å størrelser, og måler skoene sine litt annerledes enn de fleste produsenter. Der du vanligvis leser av centimetermål på sålen som sålens indre mål, oppgir VJ centimeter for fotlengden din. Måler fotbladet ditt 28.0 cm, bør du med andre ord gå på 28 cm som tilsvarer str. 44 – i hvert fall i følge VJ.

Undertegnedes fotblad måler 28.5 cm og jeg bruker 28.8 cm i VJ Lightspeed. Den sitter perfekt. Her avhenger det av hvor god plass du liker å ha i skoen, og det anbefales å runde oppover.

VJ klasssifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ Lightspeed er en «kategori 3 sko», og er relativt smal over hele lesten, med en smal til middels bred tåboks.


En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene!

For enda mer info hva du bør se etter ved kjøp av løpesko, kan du se denne omfattende guiden dette må du vite før du kjøper nye løpesko.


Fakta

 • Hæl/forfot: 29 mm / 23 mm
 • Dropp: 6 mm
 • Vekt: 220 g
 • Fit Scale: 3 (1-5 der 5 er bredest)
 • Dybde knaster: 3,5 mm

Konklusjon


VJ Lightspeed
VJ Lightspeed

Product Name: VJ Lightspeed

Brand: VJ

Offer price: 2600

Currency: NOK

Konklusjon

VJ Lightspeed har klart å gjøre en allerede imponerende god produktlinje enda bedre, og gir deg det beste av VJ sin ingeniørkunst i en lett, rask og leken innpakning.

Det nye SuperFOAMance materialet i mellomsålen kombinert med en responsiv komposittplate og langt mer komfortabel overdel, gjør dette til en av de morsomste og raskeste terrengskoene på markedet. Legg til VJ sin velkjente Superior Contact yttersåle med markedets kanskje beste grep, og du får en totalpakke som roper etter rekorder.

VJ Lightspeed er virkelig lynrask, og sannsynligvis en av de beste terrengskoene du får kjøpt.

Overall
93%
93%

Pros

 • Myk og komfortabel passform.
 • Godt beskyttet.
 • God demping.
 • Imponerende god respons.
 • Stabil og trygg.
 • Ekstremt godt grep.
 • Allsidig bruksområde.

Cons

 • Stivt materiale rundt ankelen kan føre til irritasjon.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ MAXx2”
8. mai 2024 | Sko

Test: VJ MAXx2

VJ MAXx2 byr på en ekstremt veldempet og responsiv mellomsåle, kombinerer med kanskje verdens beste yttersåle, og leverer en nydelig totalpakke av en løpesko!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Genesis”
2. mai 2024 | Sko

Test: Salomon Genesis

Salomon Genesis er kanskje den morsomste og mest allsidige terrengskoen fra Salomon til nå. Genesis er ikke bare rask, men også imponerende komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 RB9X”
4. april 2024 | Sko

Test: Icebug Pytho6 RB9X

Icebug Pytho6 RB9X byr på en trygg og god passform, god stabilitet og løpsfølelse og godt grep på nesten alle typer underlag.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 12”
18. mars 2024 | Sko

Test: ASICS GEL-Trabuco 12

ASICS GEL-Trabuco 12 gjør en av fjorårets bestselgende terrengsko enda litt bedre. Her får du både god løpsfølelse og høy komfort i en allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer