Test: VJ IRock 4

27. juni, 2024 (oppdatert 27. juni 2024)

Featured image for “Test: VJ IRock 4”

VJ IRock 4 tar det gode grepet og sylskarpe passformen fra forgjengeren og oppgraderer den med et stødigere hælparti og en bedre overdel.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


VJ – Kongen av grep

VJ har etterhvert nærmest blitt synonymt med «markedsledende grep», og hvis du ikke tidligere har hørt om selskapet, så anbefales det å begynne med å lese noen av skotestene jeg gjorde fra selskapet i fjor, og deretter jobbe deg videre.

VJ er spesialister på terreng-, vinter- og orienteringsko, og tilbyr faktisk ikke en eneste løpesko for landevei. Lenge var de kjent for å tilby sko med kruttsterkt grep, mens selve mellomsålen var noe kjip og daff sammenlignet med konkurrentene. I år tok de nærmest kvantesprang med det nye mellomsålemateriale SuperFOAMance som ble introdusert i modellene VJ Lightspeed (testet her) og VJ MAXx 2 (testet her), og løp seg rett inn i et nytt kapittel i terrengskoverdenen.


VJ Irock 4 – Dette er nytt

VJ IRock 3 (testet her) har lenge vært referanseskoen for de som ønsker det råeste grepet på sleipt og gjørmete underlag, og ikke minst en smal og sikker passform. VJ har ikke gjort enorme endringer med IRock 4, og de beholder til og med den gamle EVA-mellomsålen til fordel for det nyere og mer livlige SuperFOAMance.

Den største endringen er et stivere hælparti som bidrar til bedre støttet i teknisk krevende terreng- spesielt dersom du løper på skrått underlag der du ofte føler foten vil gli ut over sålen. Selve hælkappen er gjort mykere og føles mer komfortabel (Soft Heel teknologi), men VJ har også lagt inn antiskli stoff som gjør at skoen holder enda bedre på foten når du løper.


Samme kraftige overdel – Bedre pusteegenskaper

Den andre endringen er gjort på overdelen. Det benyttes fremdeles en kraftig Schoeller Keprotec membran som er kjent for sin eksepsjonelle slitestyrke og beskyttelse, og ikke minst gode støtte, men overdelen har fått forbedret ventilasjon for å holde føttene kjølige og tørre under intense treningsøkter og løp. De flate lissene er enkle å stramme, og holder seg på plass uten å skli opp under aktivitet og bevegelse.

IRock 4 bevarer det velkjente mens Fitlock-systemet som sørger for optimal sideveis støtte ved å benytte et kraftig TPU-bånd på innsiden av skoen som strammes sammen samtidig som du strammer lissene.

IRock 4 er også meget godt beskyttet med en kraftig tåkappe som strekker seg rundt hele forfoten, og en forhøyet TPU-kant som dekker sidene av fotbladet og strekker seg gradvis oppover fra mellomfoten og bak til hælen.


EVA mellomsåle for best mulig løpsfølelse

Valget av EVA i mellomsålen er gjort for å gjøre IRock 4 så kontant som mulig ettersom EVA er noe hardere og mindre utsatt for kompresjon enn SuperFOAMance. Om det merkes? Ja, Irock 4 er tydelig hardere, men gir også hakket bedre følelse med underlaget enn f.eks. VJ MAXx2. På sti og mykt underlag har en mykere såle uansett liten betydning, og kombinert med den lave sålehøyden på 27/21 mm og det lave droppet på 6 mm, så får du virkelig følelsen av å være i ett med terrenget.

Det du derimot må være klar over er at IRock 4 ikke har noen form for steinplate, og vil derfor kunne kjenne skarpe steiner og gjenstander gjennom sålen. Det er ikke et stort problem, men kan bidra til at du blir litt raskere sliten i føttene.


Passform optimalisert for presisjon

IRock 4 er også skoen med smalest passform. VJ klassifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ IRock er en «kategori 3 sko», og er relativt smal over hele lesten, med en smal til middels bred til smal tåboks. Her snakker vi en sko som er skreddersydd for presisjon, og du bør legge bort tanken om mest mulig komfort etter timesvis i skoen.

For deg som ønsket å passe i VJ IRock 3, men opplevde den for smal, så har VJ kommet med en bredere modell under navnet VJ IRock +. Det er ikke 100% identisk sko, og det er gjort noen endringer på både overdelen og knastene.

IRock + er for øvrig en unisex-modell, og relativt store i størrelsen. Undertegnede bruker str. 29.5 cm i alle sko, men i IRock-serien benytter jeg 28.8 cm.


Eksepsjonelt grep

VJ IRock 4 bevarer den samme gode Superior Contact yttersålen produsert i 100% butylgummi, og de samme 6 mm høye knastene som sikrer kanskje markedets råeste grep.

Til grovt terreng- både tørt og vått, virkelig vått, så sitter du som støpt, mens hardt underlag som kompakte grusveier og asfalt, gir beina dine juling som kun MMA-utøvere er forbundet med. Her kan du til og med kjenne knastene gjennom sålen.


Konkurrenter

Det finnes et stort utvalg gode terrengsko, og noen alternativer du kan vurdere er VJ MAXx2 (testet her) og VJ Lightspeed (testet her). Begge disse er to meget gode terrengsko, og bedre egnet for litt snillere underlag. Et tredje alternativ er Dynafit Alpine DNA 2 (testet her) som byr på enda litt mer demping, men ikke like god støtte i teknisk terreng.

En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene!


Fakta

  • Hæl/forfot (herre/dame): 27mm / 21mm
  • Dropp: 6 mm
  • Vekt (herre/dame): 240 gram


Konklusjon

Navn: VJ IRock 4
Leverandør: VJ
Pris: 2300 kr

VJ IRock 4

VJ IRock 4 tar det gode grepet og sylskarpe passformen fra forgjengeren, forbedrer overdelen og hælkappen slik at skoen sitter enda bedre og puster bedre, og leverer nok en gang det råeste grepet noen gang på en terrengsko.

IRock 4 er langt i fra en komfortvinner, men heller en sko som gjør at du kan føle deg 100% trygg på hvert eneste steg. Det er som et verktøy du tar i bruk når du ønsker best mulig resultater, og legger bort når du er ferdig med økta og har fått resultatene du ønsker.

Likte du IRock 3, så vil du nok raskt bli glad i 4-ern.


Fordeler

  • Trygg og god passform.
  • Godt beskyttet (fra alle kanter).
  • Trygg og god passform.
  • Eksepsjonelt grep.
  • Puster svært godt.

Ulemper

  • Minimalt med demping og respons.
  • Smal passform (ikke nødvendigvis negativt, men vær obs om du har brede føtter).


Del gjerne:

Featured image for “Test: La Sportiva Bushido II GTX”
19. juli 2024 | Sko

Test: La Sportiva Bushido II GTX

La Sportiva Bushido II GTX er verken lettest eller raskest, men er likevel en fantastisk komfortabel, trygg og solid terrengsko- perfekt for norsk natur!
Les mer
Featured image for “Test: Scarpa Golden Gate 2 ATR”
16. juli 2024 | Sko

Test: Scarpa Golden Gate 2 ATR

Scarpa Golden Gate 2 ATR byr på førsteklasses egenskaper i en lett, rask, godt dempet og leken terrengsko. I tillegg er den solid og byr på topp grep.
Les mer
Featured image for “Test: Scarpa Spin Planet”
12. juli 2024 | Sko

Test: Scarpa Spin Planet

Scarpa Spin Planet er ikke bare laget på naturens premisser. Den klarer også å levere topp komfort, god beskyttelse og stabilitet, og overbevisende godt grep.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon S/Lab Phantasm 2”
9. juli 2024 | Løpesko

Test: Salomon S/Lab Phantasm 2

Salomon S/Lab Phantasm 2 er selskapets første virkelige supersko og leverer en imponerende, rask og lettløpt sko med et prisvinnende design!
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Neo Vista”
2. juli 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Neo Vista

Mizuno Neo Vista er skoen som får deg til å føle at du kan løpe dobbelt så langt som du noen gang tidligere har gjort, og gir begrepet «komfort» en ny mening.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Fuji Speed 3”
1. juli 2024 | Sko

Test: ASICS Fuji Speed 3

ASICS Fuji Speed 3 viderefører de gode egenskapene fra suksessen Fuji Speed 2, og introduserer en ny, mer komfortabel og slitesterk overdel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ IRock 4”
27. juni 2024 | Sko

Test: VJ IRock 4

VJ IRock 4 tar det gode grepet og sylskarpe passformen fra forgjengeren og oppgraderer den med et stødigere hælparti og en bedre overdel.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 31”
21. juni 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Kayano 31

ASICS GEL-Kayano 31 viderefører den gode dempingen og trygge plattformen fra Kayano 30 og oppgraderes med en ny og bedre overdel og enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Phantasm 2”
15. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Phantasm 2

Salomon Phantasm 2 henter inspirasjon fra superskoen i S/Lab-serien og leverer en rask og velbalansert løpesko til trening og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide 2”
12. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Aero Glide 2

Salomon Aero Glide 2 viderefører den gode allrounderskoen fra første generasjon, og gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: Dynafit Alpine DNA 2”
6. juni 2024 | Sko

Test: Dynafit Alpine DNA 2

Dynafit Alpine DNA 2 leverer en lett, rask, godt dempet, allsidig og tøff sko som umiddelbart legger lista for en av årets beste og mest allsidige terrengsko.
Les mer