Test: VJ Ultra 2

26. august, 2023 (oppdatert 8. mai 2024)

Featured image for “Test: VJ Ultra 2”

VJ Ultra 2 er selskapets arbeidshest for dagene der du ønsker komfort, god beskyttelse, sikker passform og ikke minst suverent grep.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

VJ – En kort historie

VJ er et finsk merke som ble grunnlagt i 1981 av Veikko Jantunen. Merket spesialiserer seg på å lage sko for orientering, terrengløping, hinderløp og vinterløping, og har som mål å tilby sko med høy kvalitet, komfort, grep og slitestyrke.

VJ har vunnet flere priser og anerkjennelser for sine produkter, har blitt brukt av mange verdensmestere og olympiske medaljevinnere, og er det ene merket mange sverger til for optimalt grep.

Det er også verdt å merke seg at selskapet har hatt en dedikert tilnærming til bærekraft og miljøvennlighet, og de har tatt skritt for å minimere miljøpåvirkningen av produksjonen sin.

De ulike modellene

VJ tilbyr flere modeller innen terrengløping, orientering og ikke minst piggsko for løping på snø og is. Blant de mest populære terrengsko-modellene finner vi:

 • VJ Lightspeed (testet her): En helt ny lettvekts terrengsko som tar i bruk en svært gode dempet og responsiv SuperFOAMance mellomsåle, ny og lettere overdel, en komposittplate for ekstra respons, og den velkjente Superior Contact-yttersålen. Sammen er disse ingrediensene dynamitt og klar for nye rekordløp i en utrolig lettløpt sko som også takler lengre distanser.
 • VJ MAXx (testet her): En allsidig sko for terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Overdel i pustende oss slitesterk mesh, samt en mellomsåle i EVA som gir god demping og stabilitet. Superior Contact yttersåle med 4 mm høye butyl-knaster gir et godt grep på vått og sleipt underlag.
 • VJ Irock 3 (testet her): En lett og smidig sko for orientering, terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Kevlar-forsterket overdel med tettsittende passform samt et Fitloc-system som holder foten på plass sørger for god stabilitet. Superior Contact yttersåle med 6 mm høye butyl-knaster gir svært godt grep på løst og ujevnt underlag.
 • VJ Ultra 2: En komfortabel og pålitelig sko laget for lengre turer i variert terreng med innslag av grusvei og asfalt. Slitesterk og pustende overdel i en blanding av aramidfibre og nylon samt en fullengde steinplate sørger for god beskyttelse i steinete terreng. Superior Contact yttersåle med 4 mm høye butyl-knaster gir godt grep på steinete og ujevnt underlag.
 • VJ XTRM2: En aggressiv, lett og rask terrengsko designet for krevende løyper og ekstreme forhold, men også populær for swimrun, skyrunning og OCR. Overdel i slitesterkt ekstremt robust Schoeller Keoprotec for ekstra slitestyrke, mellomsåle med full-lengde steinplate og en aggressiv yttersåle med dype knotter som gir suverent grep på gjørmete og glatte overflater.
 • VJ Spark: En rask og responsiv sko for terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Overdel i pustende og slitesterk nylon mesh, samt en mellomsåle i Phylon som gir god demping og energiretur. Superior Contact yttersåle med 5 mm høye butyl-knaster gir svært godt grep på variert og ujevnt underlag.
 • VJ Sarva Ace (testet her): En vinterløpesko med stjernepigger som gir deg godt grep på is og snø. Skoen har en myk og behagelig mellomsåle, god løpsfølelse, og en slitesterk og pustende overdel som holder føttene dine tørre og varme. VJ Sarva Ace er en perfekt sko for deg som vil løpe trygt og komfortabelt i vinterhalvåret.

VJ har for 2024-sesongen oppgradert VJ MAX til VJ MAXx2 som virkelig setter en ny standard for terrengsko. Full test av VJ MAXx2 finner du her.


VJ Ultra 2 – Stødig som Hulken

VJ Ultra var lenge en populær modell som tiltrekte seg løpere og mange ivrige fjelløpere. Skoen bød på god stabilitet, relativt god demping, og ikke minst suverent grep. Dessverre var den første modellen plaget med delaminering av sålen, og det er her nye VJ Ultra 2 kommer inn.

VJ Ultra 2 har fått to viktige oppdateringer;

 • Ny redesignet yttersåle som hindrer delaminering, samt gir bedre beskyttelse og stabilitet.
 • Ny steinplate for økt vridningsstabilitet og beskyttelse.

Foruten om dette er VJ Ultra 2 lik sin forgjenger. Heldigvis. For VJ Ultra 2 gjør mye riktig.

Sikker og robust overdel

Overdelen på VJ Ultra 2 er som VJ-sko flest solid og stødig. Her er det brukt DuPont Kevlar – en mix av aramidfibre og nylon – samtidig som VJ sitt eget Fitlock-system sørger for å gi god sideveis støtte. Fitlock-system er integrert med snøringen og strammer skoen på innsiden og under fotbuen slik at du får god støtte og beskyttelse mot stein og kvister når du løper.

Meshmaterialet puster godt og den beskyttende kanten på siden av skoen er høy nok til å hindre skoene i å bli våt dersom du løper på fuktig gress eller underlag. VJ har også gjort en god jobb med tungen som er bred og godt polstret slik at den både beskytter vristen og sørger for å holde rusk og ute. De flate lissene er lette å stramme og holder seg på plass uten å gli opp under løping.

Hælkappen på VJ Ultra 2 er godt polstret og består av et relativt glatt materiale som minimerer friksjonen mot akilles og i tillegg holder foten godt på plass. I front er tåboksen beskyttet av en kraftig tåkappe som strekker seg bakover og på sidene.

Mellomsåle – demping og respons

VJ er ikke kjent for å invitere til «komfort-party» og har et tydelig fokus på «grep og stabilitet». VJ Ultra 2 er likevel det nærmeste du kommer en skikkelig door-to-trail sko fra det finske selskapet, og byr på relativt god demping til tross for fraværet av fancy materialer som flere og flere produsenter bruker.

Mellomsålen i VJ Ultra 2 består av tradisjonelt EVA-skum som både er holdbart og gir en fast demping, men det er ikke særlig mykt og responsivt – i så fall må du ha store mengder for at det skal gi den samme gode dempingen som mer moderne materialer gir. Dette fører også til høyere vekt, noe som er det eneste minuset sammenlignet med sin forgjenger.

VJ Ultra 2 har et stack på 22 mm / 16 mm og 6 mm drop og hele mellomsålen består av EVA. Ved løping på hardt underlag oppleves sålen litt daff og livløs, men det er mer enn nok demping til at du kan løpe lengre distanser på kompakt underlag som grus, og ikke altfor lange strekker med asfalt. Det er likevel når du kommer utenfor allfarvei at VJ Ultra 2 skinner som mest. Her gir den komfort nok til å kunne løpe langt og lenge, mens den romslige passformen gir god plass til hovne tær.

Yttersåle og grep

Yttersålen på VJ Ultra 2 er en av de to tingene som ble forbedret fra forgjengeren. Der VJ Ultra slet med at knastene løsnet/delaminerte fra yttersålen, har VJ nå forsterket hele sålen ved å putte mer gummi mellom knastene slik at hele forfoten og hælpartiet består av en stor del med gummi. I løpet av testperioden er det ingen tegn til nevneverdig slitasje på yttersålen, så VJ har gjort en god jobb med å løse problemene.

VJ bruker 100 % butylgummi – en gummi som motstår oksidasjon og nedbrytning, og gir eksepsjonell klebrighet.

VJ Ultra 2 konkurrerer i et markedet som er sterkt voksende om dagen, og det er mange produsenter som lager sko som oppleves mye med dempet og komfortabel når du skal løpe langt. VJ Ultra 2 skiller seg sterkt ut på et område; grep. Komforten er absolutt god, men det er grepet som gjør at denne fortjener å stå på flere butikkgulv rundt omkring.

Vibram MegaGrip og Inov-8 G-Grip gir begge svært godt grep, men må se seg forbigått av VJ Ultra 2 sin Superior Contact yttersåle. Dette er den samme gummiblandingen vi finner på en rekke av VJ sine terrengsko, men knastene er 4 mm høye og bedre egnet for hardere og kompakt underlag enn f.eks. Irock 3 og MAXx – selv om Ultra 2 også overrasker positiv på løsere underlag som stier med løs vegetasjon og gjørme. På fjell og stein sitter Ultra 2 som limt til underlaget, og selv våte røtter må gi tapt i kampen om å velte deg over ende.

Opplevelse og bruk

VJ Ultra 2 er overraskende allsidig, men er først og fremst laget for deg som ønsker relativt fast demping for lange distanser i terrenget. Den brede passformen kombinert med den kraftige og godt stabiliserte overdelen gjør at du får et trygt og presist løpesteg, og det unike grepet gjør at du kan føle deg trygg på nesten all slags underlag. Det finnes mange sko som er både mykere og mer komfortabel på foten, men ikke alle gir den samme følelsen av trygghet i terrenget.

Det lave stacket på 22 mm / 16 mm bidrar til at du får følelsen av god kontakt med underlaget, og steinplaten som strekker seg i sålens fulle lengde gir et lite hint av den samme snertne følelsen du får fra en karbonsko.

VJ Ultra 2 trives nesten overalt, men kommer til sin rett når den får leke seg på kompakte stier og hardere underlag som fjellterreng med mye steiner og sva, og ikke minst på grusveier og tørre stier. Skoen byr også på god beskyttelse både for fotsålen og tærne takket være ekstra forsterkninger og den nye steinplaten.

Passform og tilgjengelighet

VJ måler skoene sine litt annerledes enn de fleste produsenter. Der du vanligvis leser av centimetermål på sålen som sålens indre mål, oppgir VJ centimeter for fotlengden din. Måler fotbladet ditt 28.0 cm, bør du med andre ord gå på 28 cm som tilsvarer str. 44 – i hvert fall i følge VJ. VJ Ultra 2 skiller seg ut som noe mindre i størrelsen, og det anbefales å gå opp et helt nummer.

Undertegnedes fotblad måler 28.5 cm og jeg bruker 28.8 cm i VJ MAXx, 29.2 cm i Irock 3, men må opp på 29.6 cm på Ultra 2.

VJ klassifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ Ultra 2 er en «kategori 4 sko», og er middels bred i mellomfoten og har en relativt bred tåboks.

Skoen oppleves noe stiv de første par turene, men mykner opp og kommer til sin rett etter noen mill. Deretter gir den følelsen av å sitte som støpt på foten når du har fått strammet den godt.


En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene.


Fakta

Hæl/forfot (herre/dame): 22 mm / 16 mm
Dropp (herre/dame): 6 mm
Vekt (herre/dame): 275 g
Fit Scale: 4 (1-5 der 5 er bredest)
Dybde knaster: 4 mm


Konklusjon


VJ Ultra 2
VJ Ultra 2

Product Name: VJ Ultra 2

Brand: VJ

Offer price: 2250

Currency: NOK

Konklusjon

VJ Ultra 2 er en god og allsidig terrengsko som mestrer en rekke ulike underlag og terreng. Den brede og sikre passformen gir god komfort og trygghet, mens den suverene yttersålen gir deg grep som gjør at du kan løpe «overalt».

VJ Ultra 2 er laget for løping i fjellet og over lange distanser, men er allsidig nok til å kunne brukes både på kortere turer i marka, vanlige gåturer i skogen og på fjellet, og ikke minst til de lange og krevende løpene der du trener god beskyttelse, nok demping og godt grep. 

Overall
87%
87%

Pros

 • Presis og komfortabel passform.
 • Svært godt beskyttet.
 • Stabil og trygg.
 • Ekstremt godt grep.
 • Allsidig bruksområde.

Cons

 • Litt daff og lite respons.
 • Det finnes mer komfortable terrengsko. 

Del gjerne:

Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ MAXx2”
8. mai 2024 | Sko

Test: VJ MAXx2

VJ MAXx2 byr på en ekstremt veldempet og responsiv mellomsåle, kombinerer med kanskje verdens beste yttersåle, og leverer en nydelig totalpakke av en løpesko!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Genesis”
2. mai 2024 | Sko

Test: Salomon Genesis

Salomon Genesis er kanskje den morsomste og mest allsidige terrengskoen fra Salomon til nå. Genesis er ikke bare rask, men også imponerende komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 RB9X”
4. april 2024 | Sko

Test: Icebug Pytho6 RB9X

Icebug Pytho6 RB9X byr på en trygg og god passform, god stabilitet og løpsfølelse og godt grep på nesten alle typer underlag.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 12”
18. mars 2024 | Sko

Test: ASICS GEL-Trabuco 12

ASICS GEL-Trabuco 12 gjør en av fjorårets bestselgende terrengsko enda litt bedre. Her får du både god løpsfølelse og høy komfort i en allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer