Test: VJ MAXx2

8. mai, 2024 (oppdatert 8. mai 2024)

Featured image for “Test: VJ MAXx2”

VJ MAXx2 byr på en ekstremt veldempet og responsiv mellomsåle, kombinerer med kanskje verdens beste yttersåle, og leverer en nydelig totalpakke av en løpesko!

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


VJ er et finsk merke som ble grunnlagt i 1981 av Veikko Jantunen. Merket spesialiserer seg på å lage sko for orientering, terrengløping, hinderløp og vinterløping, og har som mål å tilby sko med høy kvalitet, komfort, grep og slitestyrke.

VJ har vunnet flere priser og anerkjennelser for sine produkter, har blitt brukt av mange verdensmestere og olympiske medaljevinnere, og er det ene merket mange sverger til for optimalt grep.

Det er også verdt å merke seg at selskapet har hatt en dedikert tilnærming til bærekraft og miljøvennlighet, og de har tatt skritt for å minimere miljøpåvirkningen av produksjonen sin.


De ulike modellene

VJ har et relativt begrenset utvalg sko i produktlinjen, og gjør det slik sett lettere for forbrukerne å orientere seg i skosirkuset. VJ sin styrke har i alle år vært det eksepsjonelle grepet i yttersålen, mens egenskaper som demping og respons har hengt igjen sammen med bruken av «gamle» materialer.

I år har VJ gjort den største forandringen på årevis, og introduserer et helt nytt mellomsålemateriale som virkelig setter VJ på kartet til å høre hjemme blant de absolutt mest spennende terrengsko-merkene på markedet. I tillegg introduserer selskapet to nye modeller; VJ MAXx2 og VJ Lightspeed. Sistnevnte kan du lese mer om i denne artikkelen: Test: VJ Lightspeed, mens sistnevnte er testet her.

VJ MAXx2 kan kort oppsummeres som følger:
VJ var selskapet som lagde verdens beste yttersåler, helt OK overdeler, brukte verdens kjedeligste mellomsålematerialer, og likevel leverte topp løpesko.

Nye VJ MAXx2 endrer dette fullstendig. Det nye SuperFOAmance mellomsålematerialet er kanskje noe av det råeste jeg har testet, mens den nye overdelen nå er helt på høyde med «alle andre», og den samme gode Superior Contact-yttersålen er fremdeles i en egen klasse. Totalen er en terrengsko som virkelig skiller seg ut. Året er på langt nær over, men dette kan allerede være årets råeste terrengsko. Prisen er 100 kr høyere (2250 kr vs. 2150 kr), men det er fremdeles en av de rimeligste terrengskoene når vi sammenligner med konkurrerende modeller.

VJ MAXx2 fremstår som en utrolig allsidig terrengsko velegnet for løpere på alle nivåer. Den kombinerer komfort, responsivitet og et utmerket grep, og er et solid valg for alt fra korte turer til lengre løp i fjellet.


VJ MAXx2 – Makset til det ytterste

Enten du er kjent med VJ fra tidligere, eller om du aldri før har løpt i en VJ-sko, så er det høy sannsynlighet for at du lar deg begeistre og forbløffe over hvor utrolig responsiv den tynne mellomsålen i VJ MAXx2 er.

Bort med EVA – inn med SuperFOAMance

Der VJ tidligere har brukt det litt kjedelige EVA-skummet som flere og flere produsenter gått bort i fra, så har de denne gangen blandet inn nitrogen i en mellomsåle bestående av EVA og TPU, og skapt den nye SuperFOAMance med langt bedre demping og energiretur. Samtidig har MAXx2 blitt 30 gram lettere enn forgjengeren. Det er en vektforskjell som merkes.

I tillegg har de tatt i bruk en fleksibel fullengde steinplate som bidrar til å beskytte føttene over mange mil på hardt underlag, samtidig som den bidrar til økt vridningsstabilitet og ekstra respons i løpesteget.

Til sammenligning benytter VJ Lightspeed den samme SuperFOAMance mellomsålen, men 2 mm tynnere, samt en Y-formet komposittplate i stedet for en fullengde steinplate. Den Y-formete komposittplaten skal i enda større grad bidra til økt respons og stabilitet enn steinplaten.

VJ Lightspeed overrasket med en utrolig demping og respons til tross for den relativt tynne mellomsålen på 29mm/23 mm. Den fikk meg til å skrive «VJ Lightspeed må være en av de best dempede løpeskoene jeg har testet med tanke på hvor lite materiale som er brukt. Det er null problemer å tilbakelegge noen kilometer på vei, selv om det er i terrenget at skoen virkelig glitrer».

VJ MAXx2 legger til 2 mm ekstra skum i hele skoens lengde, og selv om det kanskje høres lite ut, så utgjør det en stor forskjell. MAXx2 oppleves som en helt ny sko sammenlignet med forgjengeren, og det er kun positivt. Likte du MAX, så vil du med 99% sikkerhet like MAXx2, og dersom du hører til den siste prosenten, så har du antageligvis bare en dårlig dag og får prøve igjen dagen etterpå.

Det veldempede og responsive mellomsålen byr på både komfort og moro, og det lave stacket (31/25 mm) og droppet på 6 mm, kombinert med en stødig overdel, bidrar til at du føler deg i ett med underlaget og at skoen mestrer både teknisk krevende og lettløpt terreng. Lightspeed gir nok litt mer snert i frasparket takket være komposittplaten, men det ekstra materialet kombinert med steinplaten i VJ MAXx2 veier opp for det meste. MAXx2 fungerer også bedre på lengre distanser og hardere underlag.


Overdel

Mellomsålen er uten tvil den største gladnyheten, men også overdelen fremstår mye bedre enn tidligere. VJ MAXx2 har nå en helt ny sømløs overdel som er produsert i et mykere og mer stretchy materiale som i større grad omslutter fotbladet som en sokk og ikke trykker på vristen eller tærne. Komforten er med andre ord meget god, og flere hakk over forgjengeren som kunne være litt stiv og hard.

VJ skal også ha skryt for å gjøre materialet såpass sterkt og støttende, og det tåler juling fra kvister og skarpe gjenstander i terrenget. Hvis man skal være kritisk kan man si at det er litt tykt, og sannsynligvis kan bli varmt på steikende sommerdager, men VJ prioriterer å lage overdelen som tåler juling når du løper i skauen og på fjellet.

Tungen er løs på innsiden, men bred nok til å dekke godt utover sidene og å holde seg på plass uten å skli ned. Lissene er flate og lette å stramme. De er også noe elastisk slik at de utvider seg når du løfter foten, samtidig som de holder seg på plass uten å skli opp under løpingen.

Innsiden av skoen er støttet opp av VJ sitt eget Fitlock-system som sørger for å støtte opp skoen fra innsiden når du strammer snøringen. FitLock er et ekstra TPU-bånd som er festet i lissene og gir mer støtte desto mer du strammer lissene. I tillegg til å virke støttende, bidrar det også til å beskytte mot slag på innsiden av fotbladet.

Hælkappen er den beste i noen VJ sko til nå. Tidligere har skoene til VJ vært relativt lite polstret og veldig stive. Dette var også det eneste «negative» jeg hadde å si om VJ Lightspeed. Der endte jeg opp med sår på utsiden av anklene ettersom kanten på skoen gnagde på ankelknoken (gikk seg til med tiden). Hælkappen på VJ MAXx2 er mye mykere og bedre polstret, og holder foten trygt og godt på plass med masser av komfort.

Sammenlignet med VJ Lightspeed så er sålebasen på MAXx2 noe bredere og mindre racing-orientert. Det betyr derimot ikke at MAXx2 ikke er noen konkurransesko, men den vil oppleves stødigere enn Lightspeed. Personlig opplevde jeg også Lightspeed som stødig og sikker i terrenget, så her er det nok litt individuelt.


Yttersåle og grep

VJ har hatt en vinneroppskrift med sin Superior Contact yttersåle i mange år, og VJ MAXx2 fortsetter med den samme gode sålen som fantes på MAXx. Grepet er rett og slett fantastisk, enten du løper i terrenget, på sleipt og løst underlag, våte steiner, eller til og med snø, så biter skoen imponerende godt fra seg. Knastehøyden er 4 mm (0,5 mm mer enn VJ Lightspeed), og grepet er enkelt og greit utrolig. For deg som aldri har prøvd VJ-sko, så er det nesten vanskelig å forklare. Det nærmeste jeg har kommet er Vibram Megagrip og ASICSGRIP-gummien på ASICS Fuji Speed 2, men Superior Contact er fremdeles alene på tronen.

Det sies at «ingen sko sitter på våte røtter», men VJ sine sko kan gjøre nettopp det. Ønsker du enda råere grep for løsere og mer gjørmete underlag, så er VJ Irock 3 et bedre valg. Her får du den samme Superior Contact yttersålen, men med enda større og dypere (6 mm) knaster.

Det eneste jeg har å utsette på skoen etter å ha brukt den jevnt og trutt, er at det kan feste seg en del gjørme mellom knastene. Den løsner heldigvis relativt raskt når du tramper hardt i bakken, men det er likevel litt frustrerende til tider.

Superior Contact yttersålen på VJ består av 100 % butylgummi – en gummi som motstår oksidasjon og nedbrytning og gir eksepsjonell klebrighet. I tillegg til det gode grepet så har sålen vist overraskende god slitestyrke, og har ikke tatt synlig slitasje i løpet verken på denne eller noen av de tidligere test-skoene etter milevis på både grus og asfalt og av terreng og underlag.


Opplevelse og bruk

VJ MAXx var favorittskoen min i 2023, og nye MAXx2 er utvilsomt en av favorittene så langt i 2024. Nesten alle skomerker kommer med oppdateringer av skomodeller hvert år, men det er sjelden det skjer en revolusjon fra generasjon til generasjon. VJ har derimot revolusjonert skoene sine fullstendig, og med VJ MAXx2 og VJ Lightspeed tilbyr de to av de raskeste og beste terrengskoene på markedet i dag, i tillegg til at de kan skilte med kanskje det beste grepet i sin klasse.

SuperFOAMance mellomsålen byr på demping som du vanligvis forbinder med langt tykkere såler og løpesko som i større grad prioriterer komfort fremfor stabilitet, og den gode passformen og lave sålehøyden bidrar til at du kan løpe trygt i ulendt terreng uten å risikere overtråkk og vridning. Vekten på 240 gram er også lav med tanke på den gode beskyttelsen, og selv om ikke VJ MAXx2 markedsføres som en superlett terrengsko, så danker den likevel ut andre såkalte lettvektere.

Den nye mellomsålen og støttende overdelen gjør at du fint kan bruke skoen til lengre distanser over grus og asfalt, og den takler godt utfordrende terreng der mange terrengsko gjerne blir ustabile og for løse i overdelen. VJ MAXx2 var nok aldri ment å være noen «door to trail»-sko, men den fungerer godt til bruk til og fra marka med noen kilometer transportetappee før du når terrenget.

Et godt alternativ til VJ MAXx2 er ASICS Fuji Speed 2 (testet her). Dette er ASICS sin første terrengsko med karbonsåle. Fuji Speed 2 klarer å kombinere lav vekt, god demping, mye respons og godt grep, i en herlig innpakning. Jeg har tidligere skrevet at Fuji Speed 2 gav deg «mer av alt bortsett fra grepet» sammenlignet med VJ MAXx. Med den nye superFOAMance mellomsålen og overdelen i VJ MAXx2, så er løpsfølelsen nesten identisk, men grepet er bedre på sistnevnte.

Skoen som i størst grad oppleves mest lik VJ MAXx2 er Salomon Genesis. Genesis er en utrolig godt dempet terrengsko med godt grep på de aller fleste underlag, samt en meget god overdel med høy komfort og god støtte. Sålehøyden er derimot noe høyere, og Genesis blir derfor mindre stødig i ulendt terreng.

En annen aktuell kandidat er ASICS GEL-Trabuco 12 (testet her) som i enda større grad prioriterer komfort på grus/asfalt.


Passform og tilgjengelighet

VJ er vel det merket som er minst konsekvent på å størrelser, og måler skoene sine litt annerledes enn de fleste produsenter. Der du vanligvis leser av centimetermål på sålen som sålens indre mål, oppgir VJ centimeter for fotlengden din. Måler fotbladet ditt 28.0 cm, bør du med andre ord gå på 28 cm som tilsvarer str. 44 – i hvert fall i følge VJ.

Undertegnedes fotblad måler 28.5 cm og jeg bruker 28.8 cm i VJ MAXx2. Den sitter perfekt. Her avhenger det av hvor god plass du liker å ha i skoen, og det anbefales å runde oppover.

VJ klassifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ MAXx2 er en «kategori 4 sko», og er middels bred over hele lesten, med en relativt bred tåboks. Volumet er betydelig større enn på Lightspeed, og mine slanke føtter har god plass i skoen. (NB: Unisex-modell).


En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene!

For enda mer info hva du bør se etter ved kjøp av løpesko, kan du se denne omfattende guiden dette må du vite før du kjøper nye løpesko.


Fakta

VJ MAXx2

  • Hæl/forfot: 31 mm / 25 mm
  • Dropp: 6 mm
  • Vekt: 240 g
  • Fit Scale: 4 (1-5 der 5 er bredest)
  • Dybde knaster: 4 mm

VJ Lightspeed

  • Hæl/forfot: 29 mm / 23 mm
  • Dropp: 6 mm
  • Vekt: 220 g
  • Fit Scale: 3 (1-5 der 5 er bredest)
  • Dybde knaster: 3,5 mm

Konklusjon


VJ MAXx2
VJ MAXx2

Product Name: VJ MAXx2

Brand: VJ

Offer price: 2250

Currency: NOK

Konklusjon

VJ Lightspeed har klart å gjøre en allerede imponerende god produktlinje enda bedre, og gir deg det beste av VJ sin ingeniørkunst i en lett, rask og leken innpakning.

Det nye SuperFOAMance materialet i mellomsålen kombinert med en responsiv komposittplate og langt mer komfortabel overdel, gjør dette til en av de morsomste og raskeste terrengskoene på markedet. Legg til VJ sin velkjente Superior Contact yttersåle med markedets kanskje beste grep, og du får en totalpakke som roper etter rekorder.

VJ Lightspeed er virkelig lynrask, og sannsynligvis en av de beste terrengskoene du får kjøpt.

Overall
94%
94%

Pros

  • Myk og komfortabel passform.
  • Godt beskyttet.
  • God demping.
  • Imponerende god respons.
  • Stabil og trygg.
  • Ekstremt godt grep.
  • Allsidig bruksområde.

Cons

  • Yttersålen drar med seg en del gjørme.

Del gjerne:

Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ MAXx2”
8. mai 2024 | Sko

Test: VJ MAXx2

VJ MAXx2 byr på en ekstremt veldempet og responsiv mellomsåle, kombinerer med kanskje verdens beste yttersåle, og leverer en nydelig totalpakke av en løpesko!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Genesis”
2. mai 2024 | Sko

Test: Salomon Genesis

Salomon Genesis er kanskje den morsomste og mest allsidige terrengskoen fra Salomon til nå. Genesis er ikke bare rask, men også imponerende komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 RB9X”
4. april 2024 | Sko

Test: Icebug Pytho6 RB9X

Icebug Pytho6 RB9X byr på en trygg og god passform, god stabilitet og løpsfølelse og godt grep på nesten alle typer underlag.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 12”
18. mars 2024 | Sko

Test: ASICS GEL-Trabuco 12

ASICS GEL-Trabuco 12 gjør en av fjorårets bestselgende terrengsko enda litt bedre. Her får du både god løpsfølelse og høy komfort i en allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer