Test: VJ MAXx

3. august, 2023 (oppdatert 16. desember 2023)

Featured image for “Test: VJ MAXx”

Der andre terrengsko må gi tapt kan VJ MAXx by på trygt og godt grep. Denne skoen har egenskaper som imponerer stort, og som gjør den til en av de beste jeg har testet noen gang.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


VJ – En kort historie

VJ er et finsk merke som ble grunnlagt i 1981 av Veikko Jantunen. Merket spesialiserer seg på å lage sko for orientering, terrengløping, hinderløp og vinterløping, og har som mål å tilby sko med høy kvalitet, komfort, grep og slitestyrke.

VJ har vunnet flere priser og anerkjennelser for sine produkter, har blitt brukt av mange verdensmestere og olympiske medaljevinnere, og er det ene merket mange sverger til for optimalt grep.

Det er også verdt å merke seg at selskapet har hatt en dedikert tilnærming til bærekraft og miljøvennlighet, og de har tatt skritt for å minimere miljøpåvirkningen av produksjonen sin.

De ulike modellene

VJ tilbyr flere modeller innen terrengløping, orientering og ikke minst piggsko for løping på snø og is. Blant de mest populære terrengsko-modellene finner vi:

 • VJ MAXx: En allsidig sko for terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Overdel i pustende oss slitesterk mesh, samt en mellomsåle i EVA som gir god demping og stabilitet. Superior Contact yttersåle med 4 mm høye butyl-knaster gir et godt grep på vått og sleipt underlag.
 • VJ Irock 3 (testet her): En lett og smidig sko for orientering, terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Kevlar-forsterket overdel med tettsittende passform samt et Fitloc-system som holder foten på plass sørger for god stabilitet. Superior Contact yttersåle med 6 mm høye butyl-knaster gir svært godt grep på løst og ujevnt underlag.
 • VJ Ultra 2 (testet her): En komfortabel og pålitelig sko laget for lengre turer i variert terreng med innslag av grusvei og asfalt. Slitesterk og pustende overdel i en blanding av aramidfibre og nylon samt en fullengde steinplate sørger for god beskyttelse i steinete terreng. Superior Contact yttersåle med 4 mm høye butyl-knaster gir godt grep på steinete og ujevnt underlag.
 • VJ XTRM2: En aggressiv, lett og rask terrengsko designet for krevende løyper og ekstreme forhold, men også populær for swimrun, skyrunning og OCR. Overdel i slitesterkt ekstremt robust Schoeller Keoprotec for ekstra slitestyrke, mellomsåle med full-lengde steinplate og en aggressiv yttersåle med dype knotter som gir suverent grep på gjørmete og glatte overflater.
 • VJ Spark: En rask og responsiv sko for terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Overdel i pustende og slitesterk nylon mesh, samt en mellomsåle i Phylon som gir god demping og energiretur. Superior Contact yttersåle med 5 mm høye butyl-knaster gir svært godt grep på variert og ujevnt underlag.
 • VJ Sarva Ace (testet her): En vinterløpesko med stjernepigger som gir deg godt grep på is og snø. Skoen har en myk og behagelig mellomsåle, god løpsfølelse, og en slitesterk og pustende overdel som holder føttene dine tørre og varme. VJ Sarva Ace er en perfekt sko for deg som vil løpe trygt og komfortabelt i vinterhalvåret.

VJ MAXx – «Skomagi»

VJ MAXx er kanskje både den lekreste og mest allsidige modellen i produktlinjen til VJ og skiller seg ut med et friskt design. Skoen er relativt strømlinjeformet og gir inntrykk av å være en rask sko, samtidig som den lave sålehøyden vitner om en sko med god løpsfølelse og stabilitet i terrenget.

Av alle terrengsko jeg noen gang har testet, er dette skoen som gir meg følelsen av best trygghet og grep.

Godt beskyttet og stødig overdel

VJ MAXx er selskapets mest allsidige modell og legger seg midt mellom den mest aggressive Irock 3 og mer «vennlige» Ultra 2.

Overdelen er godt beskyttet og består av en mix av aramidfibre og nylon, samtidig som VJ sitt eget Fitlock-system sørger for å gi god støtte på sidene. Fitlock-systemet er integrert med snøringen og strammer skoen på innsiden og under fotbuen slik at du får god støtte og beskyttelse mot stein og kvister når du løper.

Der mange produsenter velger å integrere tungen som en del av overdelen, har VJ gått for en tradisjonell «løs» tunge. Det er i utgangspunktet helt greit, men den er noe kort og gjør at du må være påpasselig med å trekke den godt opp når du strammer skoene. En lengre og bredere tunge ville hindret rusk i å trenge inn i skoen samtidig som det beskyttet vristen enda bedre.

VJ har derimot husket å inkludere en kraftig tåkappe som beskytter tærne, og forsterkningsbånd på sidene og rundt hælkappen bidrar til både ekstra stabilitet og beskyttelse.

Mellomsåle – demping og respons

Mellomsålen på VJ MAXx er ikke spesielt spennende, men det sier også litt om potensialet til skoen, for den er fremdeles god. Der flere og flere produsenter eksperimenterer med moderne materialer som kombinerer egenskaper som lav vekt, god demping og mye respons, benytter VJ godt gammeldags EVA-skum.

EVA er holdbart og gir en fast demping, men er ikke særlig mykt og responsivt. Det gjør at VJ MAXx oppleves litt daff ved løping på hardt underlag. VJ har heldigvis lagt inn to dempende elementer under både hæl og forfot som tar av for de verste slagene, men det anbefales ikke å løpe langt på underlag som asfalt.

Kort oppsummert oppleves VJ MAXx både komfortabel og allsidig ved løping på variert underlag, og så snart du setter kursen ut i terrenget byr den på masser av komfort.

Yttersåle og grep

Om mellomsålen ikke er VJ sitt sterkeste kort, så har den et annet joker i ermet. Ta den med bort fra allfarvei og ut i teknisk krevende terreng, og skoen viser frem sin beste egenskaper. Den godt beskyttede og stabiliserte overdelen gjør at du kan forsere vanskelige partier som bratte skråninger og steinete fjellsider og fremdeles føle at du har kontroll på skoen. Og som nevnt er det mer en god demping til å kunne løpe langt uten å bli sliten i føttene.

Samtidig viser VJ at det de er best på er å lage sko med imponerende godt grep. De 4 mm høye knastene biter så godt fra seg at du nesten får følelsen av å henge fast på steinene når du løper over de. Ingen annen sko har noen gang fått med til å føle meg tryggere i terrenget enn VJ MAXx, og aldri har jeg blitt drevet til å pushe egne grenser i større grad.

Superior Contact yttersålen på VJ består av 100 % butylgummi – en gummi som motstår oksidasjon og nedbrytning og gir eksepsjonell klebrighet. Sålen har også vist overraskende god slitestyrke, og har ikke tatt synlig slitasje i løpet av testperioden som har inkludert menger av kilometer på både grus og asfalt i tillegg til alle milene i terrenget.

Opplevelse og bruk

Til tross for den litt «kjedelige» sålen byr VJ MAXx likevel på en meget god løpsfølelse – både i terrenget og på mer kompakt underlag som grus og fine traktorveier. Det lave stacket på 18 mm / 12 mm bidrar til at du får følelsen av god kontakt med underlaget, og steinplaten som strekker seg i sålens fulle lengde gir et lite hint av den samme snertne følelsen du får fra en karbonsko.

Ved løping i terreng og på grus glemmer du raskt at skoen ikke tar i bruk den nyeste material-teknologien, og fokuserer heller på hvor trygg og stødig du føler deg. Løping på asfalt går greit så lenge de ikke blir for langt, men ikke planlegg for å løpe mange kilometer på asfalt om du ikke ønsker følelsen av mørbankede bein. Det største savnet er som nevnt litt mer respons – uten at det trekker noe voldsomt ned.

Alt i alt er VJ MAXx svært allsidig og egner seg til alt fra variert og teknisk krevende terreng med innslag av alt fra steiner og røtter til løsere stier og underlag. Sålen sitter som støpt enten det er tørt eller vått, og trives spesielt godt under forhold der andre sko må gi tapt (vått og gjørmete).

Et godt alternativ til VJ MAXx er ASICS Fuji Speed 2. Dette er ASICS sin første terrengsko med kagbonsåle, og klarer å kombinere lav vekt, god demping, mye respons og godt grep, i en herlig innpakning. Sammenlignet med VJ MAXx byr Fuji Speed 2 på «mer av alt», bortsett fra grepet som er helt unikt for MAXx.


Passform og tilgjengelighet

VJ måler skoene sine litt annerledes enn de fleste produsenter. Der du vanligvis leser av centimetermål på sålen som sålens indre mål, oppgir VJ centimeter for fotlengden din. Måler fotbladet ditt 28.0 cm, bør du med andre ord gå på 28 cm som tilsvarer str. 44 – i hvert fall i følge VJ.

Undertegnedes fotblad måler 28.5 cm og jeg bruker 28.8 cm i VJ MAXx, men kunne også valgt 29.2 cm. Her avhenger det av hvor god plass du liker å ha i skoen, og det anbefales å runde oppover.

VJ klasssifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ MAXx er en «kategori 4 sko», og er relativt bred over hele lesten og i tåboksen.

Skoen oppleves noe stiv de første par turene, men mykner opp og kommer til sin rett etter noen mill. Deretter gir den følelsen av å sitte som støpt på foten når du har fått strammet den godt. Og ikke minst, lissene holder seg på plass.


En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene!


Fakta

 • Hæl/forfot (herre/dame): 18 mm / 12 mm
 • Dropp (herre/dame): 6 mm
 • Vekt (herre/dame): 270 g
 • Fit Scale: 4 (1-5 der 5 er bredest)
 • Dybde knaster: 4 mm

Konklusjon


VJ MAXx
VJ MAXx

Product Name: VJ MAXx

Brand: VJ

Offer price: 2200

Currency: NOK

Konklusjon

VJ MAXx imponerer med svært allsidige egenskaper i variert terreng og på varierende underlag, og er i en egen klasse når det kommer til grep. Av alle løpesko jeg noen gang har testet, er VJ MAXx den som har gjort meg tryggest på meg selv.

VJ har fremdeles noe å jobbe med når det kommer til demping og respons, men de klarer å maksimere potensialet for både løpsfølelse, stabilitet, trygghet og grep. Skal du ha kun ett par terrengsko som skal gi deg følelsen av trygghet uansett hvor du løper, og klarer å ofre noe av komforten som mer dempede terrengsko byr på, så er VJ MAXx et sikkert valg.

Dette er ingeniørkunst, og en av de råeste skoene jeg noen gang har testet.

Overall
92%
92%

Pros

 • Presis og komfortabel passform.
 • Svært godt beskyttet.
 • Ok demping.
 • Stabil og trygg.
 • Ekstremt godt grep.
 • Allsidig bruksområde.

Cons

 • Noe smal tunge.
 • Daff mellomsåle (lite respons).

Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
20. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”
5. februar 2024 | Guider & anbefalinger

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan forhåpentligvis gjøre valget lettere.
Les mer
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”
24. juli 2023 | Guider & anbefalinger

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”
9. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en minimal, men viktig oppdatering.
Les mer
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”
23. november 2021 | Guider & anbefalinger

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 BUGrip”
27. desember 2023 | Sko

Test: Icebug Pytho6 BUGrip

Icebug Pytho6 BUGrip byr på spikerfeste på snø, is og holkeføre, og i tillegg en komfortabel, sikker og allsidig passform.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug NewRun BUGrip”
9. desember 2023 | Sko

Test: Icebug NewRun BUGrip

Icebug NewRun BUGrip er en «asfaltsko» i vinterdrakt, og som skapt for deg som liker å løpe ute på snø- og islagt vei i vinterhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider GTX”
6. desember 2023 | Sko

Test: Mizuno Wave Rider GTX

GORE-TEX favoritten har fått ny overdel og yttersåle og er enda bedre enn tidligere. Mizuno Wave Rider GTX er ikke bare en god løpesko, men også en god tursko.
Les mer
Featured image for “Test: VJ Sarva ACE”
27. november 2023 | Sko

Test: VJ Sarva ACE

VJ Sarva ACE tar komforten fra en vanlig løpesko, hiver inn 17 pigger i karbonstål, en myk mellomsåle, sikker passform og byr på sikkert grep og høy komfort.
Les mer
Featured image for “Test: Piggsko fra Icebug – Sikkert grep på glatta”
19. november 2023 | Sko

Test: Piggsko fra Icebug – Sikkert grep på glatta

På jakt etter piggsko for å holde deg trygt på beina i vinter? Da bør du sjekke ut Icebug Adak ReWool BUGrip, Icebug Speed 2 BUGrip og Icebug Pace3 BUGrip GTX.
Les mer