Test: VJ MAXx

3. august, 2023 (oppdatert 20. september 2023)
Featured image for “Test: VJ MAXx”

Der andre terrengsko må gi tapt kan VJ MAXx by på trygt og godt grep. Denne skoen har egenskaper som imponerer stort, og som gjør den til en av de beste jeg har testet noen gang.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

VJ – En kort historie

VJ er et finsk merke som ble grunnlagt i 1981 av Veikko Jantunen. Merket spesialiserer seg på å lage sko for orientering, terrengløping, hinderløp og vinterløping, og har som mål å tilby sko med høy kvalitet, komfort, grep og slitestyrke.

VJ har vunnet flere priser og anerkjennelser for sine produkter, har blitt brukt av mange verdensmestere og olympiske medaljevinnere, og er det ene merket mange sverger til for optimalt grep.

Det er også verdt å merke seg at selskapet har hatt en dedikert tilnærming til bærekraft og miljøvennlighet, og de har tatt skritt for å minimere miljøpåvirkningen av produksjonen sin.

De ulike modellene

VJ tilbyr flere modeller innen terrengløping, orientering og ikke minst piggsko for løping på snø og is. Blant de mest populære terrengsko-modellene finner vi:

  • VJ MAXx: En allsidig sko for terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Overdel i pustende oss slitesterk mesh, samt en mellomsåle i EVA som gir god demping og stabilitet. Superior Contact yttersåle med 4 mm høye butyl-knaster gir et godt grep på vått og sleipt underlag.
  • VJ Irock 3 (testet her): En lett og smidig sko for orientering, terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Kevlar-forsterket overdel med tettsittende passform samt et Fitloc-system som holder foten på plass sørger for god stabilitet. Superior Contact yttersåle med 6 mm høye butyl-knaster gir svært godt grep på løst og ujevnt underlag.
  • VJ Ultra 2 (testet her): En komfortabel og pålitelig sko laget for lengre turer i variert terreng med innslag av grusvei og asfalt. Slitesterk og pustende overdel i en blanding av aramidfibre og nylon samt en fullengde steinplate sørger for god beskyttelse i steinete terreng. Superior Contact yttersåle med 4 mm høye butyl-knaster gir godt grep på steinete og ujevnt underlag.
  • VJ XTRM2: En aggressiv, lett og rask terrengsko designet for krevende løyper og ekstreme forhold, men også populær for swimrun, skyrunning og OCR. Overdel i slitesterkt ekstremt robust Schoeller Keoprotec for ekstra slitestyrke, mellomsåle med full-lengde steinplate og en aggressiv yttersåle med dype knotter som gir suverent grep på gjørmete og glatte overflater.
  • VJ Spark: En rask og responsiv sko for terrengløping, swimrun, hinderløp og skyrunning. Overdel i pustende og slitesterk nylon mesh, samt en mellomsåle i Phylon som gir god demping og energiretur. Superior Contact yttersåle med 5 mm høye butyl-knaster gir svært godt grep på variert og ujevnt underlag.

VJ MAXx – «Skomagi»

VJ MAXx er kanskje både den lekreste og mest allsidige modellen i produktlinjen til VJ og skiller seg ut med et friskt design. Skoen er relativt strømlinjeformet og gir inntrykk av å være en rask sko, samtidig som den lave sålehøyden vitner om en sko med god løpsfølelse og stabilitet i terrenget.

Av alle terrengsko jeg noen gang har testet, er dette skoen som gir meg følelsen av best trygghet og grep.

Godt beskyttet og stødig overdel

VJ MAXx er selskapets mest allsidige modell og legger seg midt mellom den mest aggressive Irock 3 og mer «vennlige» Ultra 2.

Overdelen er godt beskyttet og består av en mix av aramidfibre og nylon, samtidig som VJ sitt eget Fitlock-system sørger for å gi god støtte på sidene. Fitlock-systemet er integrert med snøringen og strammer skoen på innsiden og under fotbuen slik at du får god støtte og beskyttelse mot stein og kvister når du løper.

Der mange produsenter velger å integrere tungen som en del av overdelen, har VJ gått for en tradisjonell «løs» tunge. Det er i utgangspunktet helt greit, men den er noe kort og gjør at du må være påpasselig med å trekke den godt opp når du strammer skoene. En lengre og bredere tunge ville hindret rusk i å trenge inn i skoen samtidig som det beskyttet vristen enda bedre.

VJ har derimot husket å inkludere en kraftig tåkappe som beskytter tærne, og forsterkningsbånd på sidene og rundt hælkappen bidrar til både ekstra stabilitet og beskyttelse.

Mellomsåle – demping og respons

Mellomsålen på VJ MAXx er ikke spesielt spennende, men det sier også litt om potensialet til skoen, for den er fremdeles god. Der flere og flere produsenter eksperimenterer med moderne materialer som kombinerer egenskaper som lav vekt, god demping og mye respons, benytter VJ godt gammeldags EVA-skum.

EVA er holdbart og gir en fast demping, men er ikke særlig mykt og responsivt. Det gjør at VJ MAXx oppleves litt daff ved løping på hardt underlag, men VJ har lagt inn to dempende elementer under både hæl og forfot som tar av for de verste slagene og gjør en god jobb med å redusere belastningen på føttene.

VJ MAXx oppleves både komfortabel og allsidig ved løping på variert underlag, og så snart du setter kursen ut i terrenget byr den på masser av komfort.

Yttersåle og grep

Om mellomsålen ikke er VJ sitt sterkeste kort, så har den et annet joker i ermet. Ta den med bort fra allfarvei og ut i teknisk krevende terreng, og skoen viser frem sin beste egenskaper. Den godt beskyttede og stabiliserte overdelen gjør at du kan forsere vanskelige partier som bratte skråninger og steinete fjellsider og fremdeles føle at du har kontroll på skoen. Og som nevnt er det mer en god demping til å kunne løpe langt uten å bli sliten i føttene.

Samtidig viser VJ at det de er best på er å lage sko med imponerende godt grep. De 4 mm høye knastene biter så godt fra seg at du nesten får følelsen av å henge fast på steinene når du løper over de. Ingen annen sko har noen gang fått med til å føle meg tryggere i terrenget enn VJ MAXx, og aldri har jeg blitt drevet til å pushe egne grenser i større grad.

Superior Contact yttersålen på VJ består av 100 % butylgummi – en gummi som motstår oksidasjon og nedbrytning og gir eksepsjonell klebrighet. Sålen har også vist overraskende god slitestyrke, og har ikke tatt synlig slitasje i løpet av testperioden som har inkludert menger av kilometer på både grus og asfalt i tillegg til alle milene i terrenget.

Opplevelse og bruk

Til tross for den litt «kjedelige» sålen byr VJ MAXx likevel på en meget god løpsfølelse – både i terrenget og på mer kompakt underlag som grus og fine traktorveier. Det lave stacket på 18 mm / 12 mm bidrar til at du får følelsen av god kontakt med underlaget, og steinplaten som strekker seg i sålens fulle lengde gir et lite hint av den samme snertne følelsen du får fra en karbonsko.

Ved løping i terreng og på grus glemmer du raskt at skoen ikke tar i bruk den nyeste material-teknologien, og fokuserer heller på hvor trygg og stødig du føler deg. Løping på asfalt går også overraskende greit med god nok demping til å løpe noen kilometer uten at beina føles mørbanket. Det eneste savnet er som nevnt litt mer respons – uten at det trekker noe særlig ned.

Alt i alt er VJ MAXx svært allsidig og egner seg til alt fra variert og teknisk krevende terreng med innslag av alt fra steiner og røtter til løsere stier og underlag. Sålen sitter som støpt enten det er tørt eller vått, og trives spesielt godt under forhold der andre sko må gi tapt (vått og gjørmete).

Et godt alternativ til VJ MAXx er ASICS Fuji Speed 2. Dette er ASICS sin første terrengsko med kagbonsåle, og klarer å kombinere lav vekt, god demping, mye respons og godt grep, i en herlig innpakning.

Passform og tilgjengelighet

VJ måler skoene sine litt annerledes enn de fleste produsenter. Der du vanligvis leser av centimetermål på sålen som sålens indre mål, oppgir VJ centimeter for fotlengden din. Måler fotbladet ditt 28.0 cm, bør du med andre ord gå på 28 cm som tilsvarer str. 44 – i hvert fall i følge VJ.

Undertegnedes fotblad måler 28.5 cm og jeg bruker 28.8 cm i VJ MAXx, men kunne også valgt 29.2 cm. Her avhenger det av hvor god plass du liker å ha i skoen, og det anbefales å runde oppover.

VJ klasssifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ MAXx er en «kategori 4 sko», og er relativt bred over hele lesten og i tåboksen.

Skoen oppleves noe stiv de første par turene, men mykner opp og kommer til sin rett etter noen mill. Deretter gir den følelsen av å sitte som støpt på foten når du har fått strammet den godt. Og ikke minst, lissene holder seg på plass.


En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene!


Fakta

Hæl/forfot (herre/dame): 18 mm / 12 mm
Dropp (herre/dame): 6 mm
Vekt (herre/dame): 270 g
Fit Scale: 4 (1-5 der 5 er bredest)
Dybde knaster: 4 mm


Konklusjon


VJ MAXx
VJ MAXx

Product Name: VJ MAXx

Brand: VJ

Offer price: 2200

Currency: NOK

Konklusjon

VJ MAXx imponerer med svært allsidige egenskaper i variert terreng og på varierende underlag, og er i en egen klasse når det kommer til grep. Av alle løpesko jeg noen gang har testet, er VJ MAXx den som har gjort meg tryggest på meg selv.

VJ har fremdeles noe å jobbe med når det kommer til respons, men de klarer å maksimere potensialet for både løpsfølelse, demping, stabilitet, trygghet og grep. Skal du ha kun ett par terrengsko som skal gi deg følelsen av trygghet uansett hvor du løper, og klarer å ofre noe av komforten som mer dempede terrengsko byr på, så er VJ MAXx et sikkert valg.

Dette er ingeniørkunst, og en av de råeste skoene jeg noen gang har testet.

Overall
92%
92%

Pros

  • Presis og komfortabel passform.
  • Svært godt beskyttet.
  • Ok demping.
  • Stabil og trygg.
  • Ekstremt godt grep.
  • Allsidig bruksområde.

Cons

  • Noe smal tunge.
  • Litt daff mellomsåle (lite respons).

Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS Fuji Speed 2”

Test: ASICS Fuji Speed 2

ASICS Fuji Speed 2 er japanernes raskeste terrengsko i produktlinjen, og kan i tillegg varte opp med god demping, godt…
Featured image for “Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2”

Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2

Inov-8 Roclite Pro G 400 GTX kombinerer lav vekt, høy robusthet, god stabilitet og komfort i en perfekt balansert sko…
Featured image for “Test: Hoka Challenger 7 GTX”

Test: Hoka Challenger 7 GTX

Jakter du en løpesko som tar deg fra fra fjord til fjell? Enten du skal gå, løpe eller begge deler…
Featured image for “Test: HOKA Zinal 2”

Test: HOKA Zinal 2

HOKA Zinal 2 bringer oppdateringer som gjør den lettere og raskere enn sin forgjenger, og en passform som er noe…
Featured image for “Test: VJ Ultra 2”

Test: VJ Ultra 2

VJ Ultra 2 er selskapets arbeidshest for dagene der du ønsker komfort, god beskyttelse, sikker passform og ikke minst suverent…
Featured image for “Test: VJ Irock 3”

Test: VJ Irock 3

VJ Irock 3 byr på så godt grep at det nesten får deg til å ta sjanser du ikke burde.…
Featured image for “Test: VJ Speedhiker”

Test: VJ Speedhiker

VJ SpeedHiker tar lekenheten og vekten fra en terrengsko, kombinerer det med stødigheten og beskyttelsen fra en fjellsko, og serverer…
Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra…
Featured image for “Test: VJ MAXx”

Test: VJ MAXx

Der andre terrengsko må gi tapt, kan VJ MAXx by på trygt og godt grep. Dette er en av de…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og…
Featured image for “Test: Inov-8 TrailFly G 270 V2”

Test: Inov-8 TrailFly G 270 V2

Inov-8 TrailFly G 270 V2 oppdaterer storselgeren fra 2020 med en helt ny overdel og forbedret passform. Denne skoen kan…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping,…
Featured image for “Test: Salomon Pulsar Trail Pro 2”

Test: Salomon Pulsar Trail Pro 2

Salomon Pulsar Trail Pro 2 er en minimal oppdatering fra forgjengeren, men fortsetter å være den raske og gode terrengskoen…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert…
Featured image for “Test: Salomon Glide Max TR”

Test: Salomon Glide Max TR

Enten du er nybegynner, eller en erfaren løper – Salomon Glide Max TR er en terrengsko du gleder deg til…
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 11”

Test: ASICS GEL-Trabuco 11

ASICS GEL-Trabuco 10 var en av fjorårets beste terrengløpesko. Årets ASICS GEL-Trabuco 11 forbedret på flere områder, og enda mer…
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5 GTX”

Test: HOKA Speedgoat 5 GTX

HOKA sin bestselgende terrengsko ikler seg GORE-TEX membran og appellerer til tur- og løpeglade som ønsker en vanntett og trygg…