Test: Sennheiser MOMENTUM Sport

9. april, 2024 (oppdatert 18. juni 2024)

Featured image for “Test: Sennheiser MOMENTUM Sport”

Sennheiser MOMENTUM Sport er øreproppene som nærmest appellerer til trening og aktivitet, og i tillegg byr de på god lyd og nærmest garanti for å unngå trinnstøy.

Pulsklokke-produsenten Polar har stanget i motvind de siste årene og tapt marked til fordel for mer innovative og dynamiske selskaper. Sennheiser er overhodet ikke forbundet med annet enn «smilepuls» som et resultat av god lyd, men de er til gjengjeld mestere på å trylle god lyd ut av både trådløse ørepropper og hodetelefoner.

Slå sammen kunnskapen fra de to selskapene og du får noe helt spesielt – Sennheiser MOMENTUM Sport. Det er ikke første gang vi ser trådløse ørepropper med innebygde pulssensorer, men det er første gang vi ser noe på langt nær så avansert og gjennomført, og ikke minst første gang Polar åpner opp for å gi et tredjeparts produkt direkte tilgang til Polar Flow og Polar sitt økosystem.

Kort oppsummert; Sennheiser MOMENTUM Sport er et par fullverdige trådløse ørepropper proppet med Polar-teknologi på innsiden.


Oversikt


Første gang Polar åpnet slusene for kunnskapen sin var da de kunngjorde sin nye forretningsmodell ‘Polar for Business’ januar 2023. Den nye forretningsmodellen innebar at Polar gjorde algoritmene sine tilgjengelig på det åpne markedet der de fikk kompensasjon i form av lisenspenger for å kunne ta disse i bruk.

Først ute med å omfavne Polar sin kunnskap var det japanske klokkemerket CASIO, og i februar 2023 presenterte de sin første pulsklokke med hele 25 av Polar sine algoritmer på innsiden. Dataene som ble registrert av klokken ble behandlet i CASIO sin egen app, men alle beregninger og analyser var tuftet på Polar sine algoritmer.

Dagens samarbeid går enda dypere, og er første gang et produkt som ikke er produsert av Polar har fått full støtte for Polar sitt økosystem, inkludert tilgang til ytelsessporing, treningsanalyse, smart coaching og stemmeveiledning.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Sennheiser MOMENTUM Sport
Sennheiser MOMENTUM Sport

Product Name: Sennheiser MOMENTUM Sport

Brand: Sennheiser

Offer price: 3690

Currency: NOK

Konklusjon

Sennheiser MOMENTUM Sport klarer to av de mestre to av de største utfordringene til trådløse ørepropper for trening; å eliminere trinnstøy, samt nærmest fjerne nesten all vindsus.

I tillegg byr Sennheiser MOMENTUM Sport på meget god lydkvalitet, helt ok støydemping, lang batteritid, smart betjening som ikke krever annet enn håndbevegelser- selv om dette ikke fungerer helt perfekt, og en sikker passform takket være en stort utvalg silikonpropper og ekstra vinger.

Det som virkelig skiller Sennheiser MOMENTUM Sport fra sine konkurrenter, er den innebygde pulssensoren og temperatursensoren og partnerskapet med Polar. De to førstnevnte lar deg registrere puls og kroppstemperatur uten at du eier annet enn en mobiltelefon og bruker Polar Flow treningsappen, eller en annen støttet app, mens Polar-samarbeidet gir tilgang til Polar sine dyptgående treningsanalyse og oversikt.

Sennheiser MOMENTUM Sport vil ikke erstatte en tradisjonell pulsklokke ettersom den ikke registrerer puls og kroppstemperatur annet enn under trening, og dermed går du glipp av viktig informasjon om aktivitet ellers i løpet av dagen, og du får heller ikke avanserte målinger som løpsdynamikk, kraft, etc.. Dersom du bruker øreproppene med en nyere Polar-klokke vil de derimot integrere med klokken som igjen viser puls og kroppstemperatur hentet fra Sennheiser MOMENTUM Sport. Og nøyaktigheten er absolutt god nok.

Sennheiser MOMENTUM Sport er øreproppene som nærmest appellerer til trening og aktivitet, og et spennende og nytenkende produkt som forhåpentligvis kan bane vei for større konkurranse i fremtiden. Prisen er høy, og MOMENTUM Sport er fremdeles et stykke fra perfekt, men de oppfyller mange av de viktigste sjekkpunktene på listen, som nevnte trinnstøy og vindsus. Om du velger å legge 3690 kr på bordet er egentlig kun opp til deg, og hva du ser på som viktig for et sett gode trenings ørepropper.

Overall
80%
80%

Pros

  • Komfortabel passform.
  • Solid byggekvalitet.
  • 3 par silikonpropper + 4 par vinger.
  • God batteritid + hurtiglading og trådløs lading.
  • Meget god lydkvalitet.
  • Måler puls og kroppstemperatur.
  • Bluetooth 5.1 med støtte for Multipoint.
  • Svært gode til å eliminere vindsus.
  • Relativt enkel betjening med muligheter for tilpasning.
  • Kan betjenes med hansker.
  • Hver ørepropp kan brukes alene.
  • Tåler svette og regn.
  • Støtter høyoppløst lyd (aptX Adaptive).

Cons

  • Kan være vanskelig å sette på plass i øret.
  • Auto-pause fungerer ikke veldig bra.
  • «Tappe»-betjeningen er enten «for» sensitiv, eller «for lite» sensitiv.
  • Kun middels støydemping.


Egenskaper

  • Type: In-ear, true wireless
  • Drivere: 10 mm TrueResponse transduser
  • Støyreduksjon: Hybrid Adaptive ANC med Ambient Sound.
  • Batteritid: 5,5 timer med ANC. Totalt 24 timer med ladeetui. 10 min hurtiglading gir 45 minutter lytting.
  • Tilkoblinger: USB-C, Bluetooth 5.2, Multipoint. Qi-lading.
  • Lydkodek:
    • Standard: SBC, AAC, aptX™ Standard, aptX™ Adaptive
    • Høyoppløselig: Høyoppløselig lydkodek opp til 24bit / 96kHz
  • Vekt: 6,4 g per ørepropp. 78,4 gram ladeetui.
  • Værtetting: Øreproppene er IP55-sertifisert, ladeetuiet er IP54-sertifisert.
  • Kompabilitet: Android, iOS
  • Pris: 3.690,00 kr.

Treningsfunksjoner

  • Innebygd pulssensor (30 – 220 bpm)
  • Innebygd temperatursensor (+/- 0,3 celsius nøyaktighet)
  • 3-akset akselerometer
  • Støtte for Bluetooth 5.2 (samme frekvens som pulsklokker bruker).
  • Direkte støtte for Polar Flow og tilgang til Polar økosystemet.
  • Sømløs tilkobling til tredjeparts apper som f.eks Strava.

Sennheiser + Polar = Musikk og puls

Sennheiser MOMENTUM Sport ser ut som et hvilket som helst par trådløse ørepropper, men det er tydelig at de er designet for å gli inn i en løpers tilværelse. Designet er slankt og strømlinjeformet, og de litt ovale proppene er utstyrt med utskiftbare finner for best mulig passform uansett aktivitet. Ørepropper er også laget for å tåle støt slik at de ikke blir ødelagt om du skulle miste de i bakken.

Totalt medfølger tre par silikonpropper i ulike størrelser, tre vinger med ulike størrelse på hakene, og et par helt flate vinger uten hake. Ved hjelp av en lydtest i appen vil du få hjelp til å finne best mulig passform for optimal lyd- og støydemping, samt puls- og temperaturmåling. Merk at det ikke alltid er like lett å få øreproppene til å sitte, og det krever en liten innlæring ettersom du må «vri» de på plass. Når du først har fått til dette, så sitter de godt, men noen vil nok ergre seg grønn over hvor mye man må vri og vrende på proppene.

Sennheiser MOMENTUM Sport er tilgjengelig i tre ulike farger; Polar Black, Burned Olive og Metallic Graphite.

Vekten ligger på 6,4 g per ørepropper, mens ladeetuiet veier 78,4 g. Til tross for at etuiet har noe høy vekt, så er det slankt og kompakt, og glir lett ned i en bukselomme. Utsiden er også robust og gir god friksjon i håndflaten slik at du ikke risikerer at det glir ut av hendene på deg, og er laget for å tåle støt/slag om du mister det i bakken. Utsiden har også et feste til en liten snor (medfølger) dersom du ønsker å feste etuiet til noe.

Som (dessverre) sees på bildene, så blir dekselet veldig fort støvete – selv rett ut av esken var det umulig å få det helt rent for bildenes skyld.

Selve øreproppene er IP54-sertifisert og tåler både nedbør og svette, mens ladeetuiet er IP54-sertifisert og tåler lett vannsprut og svett.


God batteritid

Hva gjelder batteritiden er den relativt god. Selve øreproppene byr på 6 timer avspilling, mens ladeetuiet gir tre ekstra oppladninger og tre ekstra ladesykluser slik at den totale avspillingstiden er rundt 24 timer. Hurtigladefunksjonen sørger for at kun 10 minutters lading via USB-C holder til 45 minutters avspilling.

En egen batteriindikator viser gjenværende batterilevetid for øreproppen med minst strøm. Dersom kun én ørepropp er i bruk mens den andre øreproppen oppbevares i en lukket ladeetui, så viser Smart Control-appen batterinivået til den øreproppen som er i bruk.


Tilkobling – Bluetooth Classic og Bluetooth BLE

Sennheiser MOMENTUM Sport støtter to typer Bluetooth:

  • Bluetooth Classic (BT) – brukes til strømming av lyd og samtaler
  • Bluetooth Low Energy (BLE) – brukes til datautveksling (klokke, app, etc.)

MOMENTUM Sport kan pares med opptil seks forskjellige Bluetooth-enheter (BT), og øreproppene vil lagre å huske disse. Multipoint-funksjonen sørger i tillegg for at MOMENTUM Sport kan kobles til to parede enheter samtidig, for eksempel spille musikk fra én Bluetooth-enhet og enkelt bytte til en annen Bluetooth-enhet uten å sette opp en ny Bluetooth-tilkobling. I Sennheiser Smart Control-appen kan du få en oversikt/administrere de parede Bluetooth-enhetene.

Bluetooth Classic (BT) brukes til strømming av lyd og samtaler mellom øreproppene og en telefon. Bluetooth Low Energy brukes for å utveksle datainformasjon mellom Smart Control-appen og øreproppene, eller mellom øreproppene og en ekstern enhet som f.eks. en pulsklokke, eventuelt en treningsapp.

MOMENTUM Sport kan koble seg til opptil to enheter samtidig, for eksempel en smarttelefon og en sportsklokke (krever at både venstre og høyre ørepropp er aktive).

Dette gjør det mulig å sende pulsdata/informasjon fra øreproppene til for eksempel en treningsapp på mobilen, og en pulsklokke. Sennheiser Smart Control-appen bruker også BLE-tilkobling (på IOS-enheter) for å administrere øreproppene, og du kan derfor bruke øreproppene med samtidig (forutsatt at de bruker den samme BLE-tilkoblingen). For Android-telefoner bruker Smart Control-appen Bluetooth Classic og du er derfor begrenset til en app.

Hver av øreproppene kan brukes alene dersom du ønsker det, men husk at du da mister muligheten for å koble deg til to enheter samtidig.


Godt utstyrt

Hver ørepropper huser tre mikrofoner som brukes til blant annet støydemping og samtaler, i tillegg er de utstyrt med en optisk pulssensor og en temperatursensor. Den optiske pulssensoren er i stand til å registrere pulsslag mellom 30 til 220 slag per minutt, mens temperatursensoren skal være i stand til å angi kroppstemperatur men feilmargin på +/- 0,3 celsius. Begge de to sensorene sitter i den venstre øreproppen.

Sennheiser MOMENTUM Sport benytter optisk pulsmåling som er den samme teknologien som brukes i pulsklokker du normalt bærer på håndleddet. Forskjellen er kort forklart hvor pulsen måles. Optisk pulsmåling baserer seg på fotopletysmografi (PPG), en teknologi som benytter lysdioder og en lysdetektor til å måle forandringer i størrelsen på blodkarene og deretter omgjør disse målingene til pulsverdier.

Håndleddet er ironisk nok et av de verste plassene å måle puls på ettersom håndleddet befinner seg langt fra hjertet slik at det tar lang tid før blodet transporteres dit, og fordi armene er mer utsatt for store bevegelser og forurensninger i form av lysinnslipp fra omgivelsene.

Det er nettopp dette Sennheiser ønsker å komme til bukt med. Ved å måle pulsen i øregangen, klarer man å eliminere noen av feilkildene. For det første er øregangen mye nærmere hjertet, huden er tynnere slik at det er lettere å oppdage blodstrømmen, hodet er mindre utsatt for store bevegelsesutslag, og ikke minst – i øregangen er det som regel helt mørkt slik at selve pulssensoren er mindre utsatt for lyslekkasje.

Måler pulsen med god presisjon

I løpet av testperioden har presisjonen på Sennheiser MOMENTUM Sport vist seg overraskende god, og de er som regel på linje med en ekstern pulssensor som bæres rundt overarmen ala Polar Verity Sense, men fremdeles ikke på høyde med et vanlig pulsbelte. Ved svært raske pulsendringer som under sprinter, så kan pulsøkningen henge igjen noen sekunder, men pulsen vises riktig når etterslepet taes igjen. Jeg har heller ikke opplevd at pulsen faller ut underveis.

Ettersom selve puls- og temperatursensoren sitter i venstre ørepropp, krever det at du alltid bruker venstre ørepropp dersom du skal måle puls og kroppsetemperatur. Du kan med andre ord fint bruke kun en ørepropp dersom dette er den venstre.

Om det fungerer? Ja, det gjør det. Overraskende godt.

Sennheiser står selv for selve hardvaren som er brukt (les: pulssensor og temperaturrsensor), mens det ikke overraskende er Polar som står for databehandlingen. Polar sine biosensor-funksjoner brukes blant annet for å gi brukerne nyttig helse- og treningsinfo både underveis og etter trening, samt å fungere som en veileder for trening og velvære.

Sennheiser MOMENTUM Sport-brukere får full tilgang til Polar sin treningsanalyse uten behov for å eie en Polar-klokke eller enhet, inkludert ytelsessporing, treningsanalyse, kroppstemperatursporing, smart coaching og stemmeveiledning.

Årsaken til hvorfor du bør holde et øye med pulsen under trening er innlysende og ingen grunn til å utdype. Og overvåke kroppstemperatur er derimot mindre vanlig, men stadig mer populært ettersom det gir deg bedre forutsetninger for å håndtere trening og væskebalanse under varme forhold. Et av de mest kjente merkevarene i denne bransjen er amerikanske CORE som ved hjelp av en sensor på huden registrerer kroppstemperatur under trening og estimert væsketap underveis og etter avsluttet økt, men det er foreløpig er relativt nisje-produkt som er forbehold spesielt interesserte.

Det er akkurat dette området Sennheiser nå «angriper» med sine nye Sennheiser MOMENTUM Sport, og sammen med det som har vist seg å være en jevnt over god pulssensor, så leverer øreproppene overraskende godt. Du får fremdeles ikke den samme gode presisjonen som ved bruk av et pulsbelte, men nivået ligger på det samme som Garmin sin velkjente ELEVATE 5 pulssensor, og Apple Watch som kanskje er best i klassen. Godtar du en feilmåling på +/- 5 slag i gjennomsnittspuls, så er du «good to go».


Full tilgang til Polar Flow

Sennheiser MOMENTUM Sport kobles til Polar Flow appen akkurat som hvilken som helst annen Polar-enhet, og informasjon som registreres under trening, behandles som alle andre treningdata som Polar-klokker normalt registrerer. Disse vil igjen inngå i beregninger som blant annet kaloriforbruk, treningsfordel, treningsbelastning og restitusjonsberegning.

Sennheiser MOMENTUM Sport er også fult kompatibel med tredjeparts tjenester som Strava, Apple Watch/Health, Garmin-klokker og Garmin Connect, Peloton, mfl., slik at treningsdata automatisk lastes opp til nettjenesten/appen.

Bruker du for eksempel en Garmin-klokke med støtte for offline strømming av musikk via Spotify, så kan du både bruke Sennheiser MOMENTUM Sport til å lytte til musikk direkte fra klokken, samtidig som du bruker den innebygde pulssensoren til å registrere puls.

Det er med andre ord ingen forskjell på om du bruker en pulsklokke fra Polar, eller Sennheiser sine ørepropper for å registrere en treningsøkt, eller et «vanlig» pulsbelte sammen med en annen pulsklokke. Det som det derimot vil være forskjell på, er hvordan appen fôres med data fra den vanlige aktivitetsmålingen som foregår døgnet rundt så lenge du har på deg en Polar-klokke, noe du ikke får ved å bruke øreproppene. Du vil heller ikke få tilgang til avanserte data som kraftmåling slik flere at Polar sine klokker har integrert. Da må du i så fall bruke øreproppene med en kompatibel Polar-klokke.


Integrert med Polar-klokker

De som eier en Polar Vantage V3- eller en Polar Grit X2 Pro, kan sømløst integrere denne med Sennheiser-øreproppene for å kunne se treningsdata på skjermen i sanntid, samt ta i bruk taleveiledning for rundetider, treningsdata og sving-for-sving veiledning.

MOMENTUM Sport kobles til Polar-klokken på samme måte som Polar H10, eller et annet pulsbelte, og alle nyere Polar-klokker fra oktober 2023 og fremover får full støtte for MOMENTUM Sport med måling av både puls og kroppstemperatur. Eldre modeller kan ta i bruk MOMENTUM Sport for å måle puls (så fremt de støtter Bluetooth).

For å registrere en treningsøkt med Sennheiser MOMENTUM Sport kreves det at du har Polar Flow (eller Polar Beat) åpen i bakgrunnen, deretter sørger for at øreproppene er tilkoblet og at puls blir registrert, så startet du treningsøkten direkte i appen. For at løypen skal bli registrert med distanse og rute (altså at du kan se på et kart hvor du har løpt), kreves det at du bruker profilen for løping.

Sennheiser MOMENTUM Sport viser blant annet

  • Puls
    • Min / maks + treningssoner
  • Kroppstemperatur
    • Min / maks / gjennomsnitt
    • Grafisk visning av kroppstemperatur.
  • Kaloriforbruk
  • Treningsfordel.
  • Training Load Pro
  • Distanse + rute (krever tilkobling til Polar Flow og bruk av sportsprofilen Løping).
  • Varighet

Farvel til trinnstøy

En vanlig utfordring med trådløse ørepropper er at det oppstår trinn støy under løping. Dette skjer som regel fordi øre kanalene er helt blokkert av proppene, og slagene forplanter seg i ørekanalen og kjevebeinet.

For å redusere støy fra trinn, pust og andre lyder, er Sennheiser MOMENTUM Sport utstyrt med en akustisk avlastningskanal og et halvåpent design som sørger for å avlaste øregangen å motvirke problemet som ofte oppstår. Det halvåpne designet bidrar også til at du i større grad oppfatter lydene i omgivelsene slik at det er tryggere å lytte til musikk selv om du løper i et travelt bybilde, langs vei, eller ønsker å få med deg det som skjer rundt deg på treningssenter.

I likhet ørepropper flest så kommer Sennheiser MOMENTUM Sport med en justerbar Transparancy Mode (Omgivelseslyd), adaptiv støyreduksjon, samt en anti-vind-modus. Dette gir mulighet for å tilpasse bruken til ulike miljøer, og ikke minst stenge noe av lyden helt ute.


Hva med støydemping og lyd?

Sennheiser har bestandig vært synonym med god lyd. Sennheiser MOMENTUM Sport benytter en helt ny 10 mm stor TrueResponse transduser, og lyden skal være mer mot trening og utvidet bassbilde.

Alle innstillinger og endringer du gjør for selve øre proppene foregår i Smart Control-appen der du kontrollerer støydemping, lydbilde, «soner», betjening, oppdatering av programvare, etc.. Sennheiser har fremdeles ikke omfavnet «romlyd / Spatial Sound», samtidig som en «finn øreproppene»-funksjon uteblir.

I appen får du mulighet til å aktivere støydemping, anti-vind og Transparancy Mode (Omgivelseslyd), hvorav sistnevnte sørger for å slippe inn lyd fra omgivelsene samtidig som musikken fortsetter i bakgrunnen, eller pauser musikken fullstendig. I motsetning til støydempingen så er denne justerbar slik at du selv velger nivået av lydinnslipp.

Støydempingen er helt ok, men ikke på nivå med de beste i klassen. Men så er det heller ikke det som er oppgaven til Sennheiser MOMENTUM Sport, og det er absolutt godkjent det du får. I likhet med Sennheiser sine tidligere trådløs ørepropper, så vil modusen «anti-vind» fungere ved at den eliminerer mye av vindsuset som oppstår når du f.eks. løper/sykler i høy hastighet. Dette gjøres ved å redusere opptaket av lyd fra mikrofonen som peker utover, samtidig som den opprettholder den innovervendte aktive støyreduksjonen (ANC). Dette fungerer imponerende godt, og det gir samtidig en slags støydempende funksjon som nesten er like god som støydempingen i seg selv.

Ved å aktivere omgivelseslyd kan du selv justere graden av lydinnslipp, og også her har Sennheiser gjort en god jobb. Det er ingen sjenerende bakgrunnsstøy i form av susing eller romlyd, og du får den kombinasjonen av god lyd og økt oppmerksomhet til omgivelsene som du faktisk har bruk for.


Fyldig og engasjerende lyd

Lyden er virkelig fyldig og god, og du kan selv justere lydbildet ved hjelp av en 5-bånds equalizer, eller velge blant seks forhåndsinnstilte lydbilder; Rock, Pop, Dance, Hip Hop, Classical og Movie. I tillegg kan du aktivere «Bass Boost» som forsterker bassen, og «Podcast» som fremhever stemmer. Equalizeren kan brukes i hver av de ulike forhåndsinnstilte lydbildene, og lar deg opprette egne moduser som du lagrer og enkelt kan veksle mellom. Så lenge du er innlogget i i appen og Sennheiser-kontoen så vil både lydbilder og nevnte «soner» lagres på tvers av enhetene dine.

Sennheiser har også inkludert en «Sound Check» som oppretter et personlig tilpasset lydbilde basert på dine preferanser. Etter å ha gjennomført lydsjekken vil den lagre en «optimal tilpasset» lydprofil som du kan ta i bruk på lik linje med de andre.

Lydkodekene som støttes er SBC, AAC, LC3, aptX™, samt aptX adaptive™ med variabel bitrate (aptX™ Adaptive / Lossless). Sistnevnte vil gi enda bedre lydkvaliteten til enheter som støtter denne standarden, og ikke minst for ørene som er gode nok til å høre forskjellen.

I Smart Control-appen kan du velge hvilken lydkodek som skal benyttes. «Standard» gir god lydkvalitet og best mulig batteritid. aptX Adaptiv gir best mulig lydkvalitet mot redusert batteritid. For Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4 er det kun Android-brukere som får muligheten til å velge hvilken lydkodek som skal benyttes, mens iOS-brukere var begrenset til «standard» AAC-kodeken.


«Soner»

I Smart Control appen kan du sette opp ulike «Soner» (geografiske områder) der du lagrer forhåndsdefinerte innstillinger som automatisk aktiveres når nærmer deg den aktuelle sonen (krever stedstilgang for å fungere optimalt). Eksempelvis kan du aktivere omgivelseslyd for arbeidsplassen, støydemping for pendleturen, og et basstungt lydbilde og delvis omgivelseslyd for treningsturen. Dette fungerer bra, og øreproppene veksler automatisk til den aktuelle sonen så lenge de er tilkoblet telefonen.

Hver enkelt sone kan for øvrig aktiveres/deaktiveres dersom du ikke ønsker at de skal bytte automatisk ut i fra posisjon.


Betjening og tilpasning

Sennheiser har tidligere fått skryt for å lage gode kontroller og enkel betjening av ørepropper. Sennheiser MOMENTUM Sport tar dette et steg videre- både på godt og vondt.

Hver ørepropper er utstyrt med en infrarød sensor som kan registrere håndbevegelser. Du har som alltid muligheten til å utføre diverse handlinger ved å trykke lett på utsiden av øreproppen, men nå kan du også bruke små dunk på kinnet for å gjøre en bestemt handling. For eksempel kan du dunke lett på kinnet (altså under øreproppen) for å pause musikken, eller dunke lett tre ganger for å skifte mellom de ulike lyd-modusene.

Hensikten? Jo, enten du har hansker når du løper, eller det regner, så er det mye lettere å slå seg selv noen ganger i ansiktet, enn å treffe den lille utsiden av ørepropper. Prinsippet er egentlig veldig smart, men Sennheiser skulle gjort det mulig å deaktivere funksjonen helt. Per nå er det mulig å justere sensitiviteten til «høy, middels eller lav», og på både høy og middels vil proppene stadig utføre handlinger av seg selv uten at du trykker på de. På lav slipper du denne uønskede handlingen, men til gjengjeld er det nesten vanskelig å få de til å reagere.

For at «slå-deg-selv-i-ansiktet»-funksjonen skal ha noe nytte, så må Sennheiser finjustere litt på algoritmene som styrer dette, for tanken er egentlig veldig god.

Heldigvis fungerer de vanlige touchkontrollene godt. Hver av proppene støtter både ett, to og tre trykk, samt hold. Totalt får du fire ulike funksjoner på hver ørepropp, og du kan fritt velge hvilken handling hver av de skal utføre. Det samme gjelder for hvilken handling de skal utføre ved innkommende anrop og under en samtale. Touchpanelet kan i likhet med den infrarøde sensoren tilpasses hvor sensitiv de skal respondere, og disse er langt enklere kontrollere. Touchkontrollen kan deaktiveres fullstendig dersom du ikke er komfortabel med det, og betjeningen foregår da fra appen.

Sennheiser har husket å inkludere Smart Pause som automatisk skal pause musikken når du fjerner en propp fra øret, og starte den igjen når du setter den tilbake, eller trykker play på den gjenværende øreproppen. Dette fungerer derimot ikke like godt som det er tiltenkt. Når du tar ut en propp så pauses musikken som den skal, men når du plasserer den tilbake i etuiet så starter musikken igjen stort sett hver gang. Enkelte ganger starter den også av seg selv før du har fått plassert den i etuiet, og dette kan skyldes at touchkontrollene er følsomme når du kommer borti utsiden.

Øreproppene støtter også bruk av taleassistent gjennom telefonens innebygde taleassistent, og vil derfor fungere med både Google Assistant og Siri. Som standard trykker du lett på høyre ørepropp tre ganger, og taleassistenten aktiveres umiddelbart, men oppsettet kan som nevnt endres.


Samtalekvalitet

De tre mikrofonene på hver ørepropp skal ikke bare bidra til støydemping for eget bruk, men også komme til nytte under samtale. I løpet av det siste året har flere produsenter hevet samtalekvaliteten til et nytt nivå der kraftige algoritmer nærmest eliminere all bakgrunnsstøy.

MOMENTUM Sport er langt unna kvaliteten du får med for eksempel Apple AirPods Pro eller Google Pixel Pro som begge nærmest på magisk vis blokkerer ut all bakgrunnsstøy for mottakeren, men de fungerer helt greit til en kort samtale. Lyden blir noe «boksete» og komprimert, men du hører tydelig hva som sies. Du kan også aktivere «Sidetone» for å høre din egen stemme under samtalen.


Alternativer

Sennheiser MOMENTUM Sport er egentlig helt unik i sin klasse, for det finnes ingen lignende ørepropper på markedet – i det minste ikke som undertegnede har hørt om. Jabra forsøkte seg med Jabra Elite Sport for mange år siden, og Amazfit har sine Amazfit PowerBuds Pro, men disse kan «kun» registrere puls uten å integrere med andre apper enn partnerappene, og er heller ikke like nøyaktige som Sennheiser MOMENTUM Sport.

Ser vi bort fra puls- og temperatursensoren så er nok Jabra Elite 8 Active den største konkurrenten. Disse byr på både førsteklasses lyd, god støydemping, lang batteritid, solid byggekvalitet og god passform – egentlig akkurat det samme som Sennheiser MOMENTUM Sport, og touchkontrollene fungerer nok også bedre. I tillegg får du en «finn øreproppene» funksjon, bedre støydemping og samtalekvalitet, og prisen er også 1000 kr lavere.

Jabra Elite 8 Active har også kommet i en oppdatert utgave – Jabra Elite 8 Active Gen 2 (testet her).

Og når vi er inne på pris små er 3690 kr definitivt i det øvre sjiktet, og du får både trådløse ørepropper og eksterne pulssensorer som sammen utgjør en bedre totalpakke til den samme prisen. Men du får de ikke i ett produkt, og det er her Sennheiser MOMENTUM Sport er unik. Velger du derimot for eksempel Jabra Elite 8 Active og Garmin HRM-Pro Plus (testet her) og bruker disse sammen sammen med Garmin Connect appen, vil du i tillegg få kraftmåling, samt Avansert løpsdynamikk som vertikal bevegelse, tid med bakkekontakt, skrittlengde, vertikalt forholdstall, løpsfrekvens, m.m..

Ønsker du et rimeligere alternativ kan Jabra Elite 4 Active (testet her) trekkes frem som et fint alternativ. Her får du et sett kompakte trådløse ørepropper med komfortabel og sikker passform, lang batteritid, værtetting, god lydkvalitet og støydemping, enkel betjening og taleassistent, til en meget konkurransedyktig pris.


Konklusjon


Sennheiser MOMENTUM Sport
Sennheiser MOMENTUM Sport

Product Name: Sennheiser MOMENTUM Sport

Brand: Sennheiser

Offer price: 3690

Currency: NOK

Konklusjon

Sennheiser MOMENTUM Sport klarer to av de mestre to av de største utfordringene til trådløse ørepropper for trening; å eliminere trinnstøy, samt nærmest fjerne nesten all vindsus.

I tillegg byr Sennheiser MOMENTUM Sport på meget god lydkvalitet, helt ok støydemping, lang batteritid, smart betjening som ikke krever annet enn håndbevegelser- selv om dette ikke fungerer helt perfekt, og en sikker passform takket være en stort utvalg silikonpropper og ekstra vinger.

Det som virkelig skiller Sennheiser MOMENTUM Sport fra sine konkurrenter, er den innebygde pulssensoren og temperatursensoren og partnerskapet med Polar. De to førstnevnte lar deg registrere puls og kroppstemperatur uten at du eier annet enn en mobiltelefon og bruker Polar Flow treningsappen, eller en annen støttet app, mens Polar-samarbeidet gir tilgang til Polar sine dyptgående treningsanalyse og oversikt.

Sennheiser MOMENTUM Sport vil ikke erstatte en tradisjonell pulsklokke ettersom den ikke registrerer puls og kroppstemperatur annet enn under trening, og dermed går du glipp av viktig informasjon om aktivitet ellers i løpet av dagen, og du får heller ikke avanserte målinger som løpsdynamikk, kraft, etc.. Dersom du bruker øreproppene med en nyere Polar-klokke vil de derimot integrere med klokken som igjen viser puls og kroppstemperatur hentet fra Sennheiser MOMENTUM Sport. Og nøyaktigheten er absolutt god nok.

Sennheiser MOMENTUM Sport er øreproppene som nærmest appellerer til trening og aktivitet, og et spennende og nytenkende produkt som forhåpentligvis kan bane vei for større konkurranse i fremtiden. Prisen er høy, og MOMENTUM Sport er fremdeles et stykke fra perfekt, men de oppfyller mange av de viktigste sjekkpunktene på listen, som nevnte trinnstøy og vindsus. Om du velger å legge 3690 kr på bordet er egentlig kun opp til deg, og hva du ser på som viktig for et sett gode trenings ørepropper.

Overall
80%
80%

Pros

  • Komfortabel passform.
  • Solid byggekvalitet.
  • 3 par silikonpropper + 4 par vinger.
  • God batteritid + hurtiglading og trådløs lading.
  • Meget god lydkvalitet.
  • Måler puls og kroppstemperatur.
  • Bluetooth 5.1 med støtte for Multipoint.
  • Svært gode til å eliminere vindsus.
  • Relativt enkel betjening med muligheter for tilpasning.
  • Kan betjenes med hansker.
  • Hver ørepropp kan brukes alene.
  • Tåler svette og regn.
  • Støtter høyoppløst lyd (aptX Adaptive).

Cons

  • Kan være vanskelig å sette på plass i øret.
  • Auto-pause fungerer ikke veldig bra.
  • «Tappe»-betjeningen er enten «for» sensitiv, eller «for lite» sensitiv.
  • Kun middels støydemping.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Google Pixel Watch 3”
9. september 2024 | Tester

Test: Google Pixel Watch 3

Google Pixel Watch 3 er endelig tilgjengelig i to størrelser. Og de byr på flere spennende oppgraderinger og funksjoner, både for helsemåling og trening.
Les mer
Featured image for “Test: Google Pixel 9 Pro”
2. september 2024 | Mobiltelefoner

Test: Google Pixel 9 Pro

Google Pixel 9 Pro briljerer med slående god bildekvalitet, et «perfekt» design, en imponerende skjerm, lang batteritid, og flere nyttige AI-funksjoner.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Mach X 2”
31. august 2024 | Løpesko

Test: HOKA Mach X 2

HOKA Mach X 2 tar egenskaper fra flaggskipet Cielo X1, tryggheten fra Mach 6, og lokker med en rask og komfortabel supersko som kan brukes til både hverdag og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Bowers & Wilkins Pi8”
31. august 2024 | Tester

Test: Bowers & Wilkins Pi8

Bowers & Wilkins Pi8 er totalt bygget opp fra grunnen og serverer premium finish og trådløs lyd på sitt beste. Men, det kommer med en høy pris.
Les mer
Featured image for “Test: Samsung Galaxy Z Flip 6”
27. august 2024 | Mobiltelefoner

Test: Samsung Galaxy Z Flip 6

Samsung Galaxy Z Flip 6 viser at flip-telefoner endelig fortjener en plass i mobiluniverset. Her får du en fullverdig telefon med imponerende egenskaper.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket”
26. august 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket

Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket byr på mengder av beskyttelse, og er et plagg som tåler mye bruk og juling. Men for noen blir det kanskje for mye.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Superblast 2”
25. august 2024 | Løpesko

Test: ASICS Superblast 2

ASICS Superblast 2 tar egenskaper fra toppmodellene og pakker det inn i en lett, responsiv og utrolig komfortabel og allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: JBL Go 4”
17. august 2024 | Bluetooth høyttalere

Test: JBL Go 4

JBL Go 4 leverer enda bedre lyd, lengre batteritid, et freshere design, og støtte for Bluetooth LE og Auracast i en liten, lett, robust og vanntett høyttaler.
Les mer
Featured image for “Test: New Balance Propel FuelCell V4”
12. august 2024 | Løpesko

Test: New Balance Propel FuelCell V4

New Balance FuelCell Propel V4 kombinerer et mykt og responsivt skum med en fleksibel og stabiliserende TPU-plate i markedets kanskje rimeligste platesko.
Les mer
Featured image for “Test: Suunto Race S”
7. august 2024 | Pulsklokker

Test: Suunto Race S

Suunto Race S er ikke bare en av de rimeligste AMOLED-klokkene på markedet. Den er også en av beste og mest nøyaktige. Er dette årets beste budsjett kjøp?
Les mer
Featured image for “Test: JBL Live Buds 3”
6. august 2024 | Tester

Test: JBL Live Buds 3

JBL Live Buds 3 lar deg gjøre alle nødvendige innstillinger raskt og enkelt direkte fra ladeetuiet. I tillegg låter de bra og byr på flere praktiske funksjoner.
Les mer
Featured image for “Test: VJ IRock +”
3. august 2024 | Sko

Test: VJ IRock +

VJ IRock + tar det gode grepet og de gode egenskapene fra Irock 4 og pakker det inn i en bredere sko med en mer komfortabel og allsidig passform.
Les mer