Test: HOKA Cielo X1

18. mars, 2024 (oppdatert 22. april 2024)

Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”

HOKA Cielo X1 er selskapets råeste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.

I mars 2023 lanserte HOKA rakkettmodellen Rocket X2 – skoen som løp distanser som 5k, 10k (og gjerne enda lengre) på tider raskere enn det Petter Northug er i replikken. Et knapt år senere har en litt kraftigere storebror dukket opp.

HOKA Cielo X1 kombinerer det beste av HOKAs teknologi: en karbonfiberplate, PEBA-skum og en aggressiv rocker-geometri – designet for å gi løperne maksimal flyt, fart og driv i steget på dager der du ønsker å holde høy hastighet. Dette er en løpesko som vil appellere til løpere som ønsker en godt dempet alt-mulig-sko og som ikke vil gi avkall på den herlige responsen du får fra de beste karbonskoene.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.Skum og karbon hånd i hånd

Om HOKA Rocket X 2 skrev jeg følgende: «Hoka Rocket X 2 er så rask, så leken, så godt dempet og fantastisk inspirerende å løpe i, at den kunne fått selv Lord Voldemort til å smile«.

HOKA Cielo X1 er som nevnt en kraftigere storebror, så Cielo X1 ville gitt bestemora til Lord Voldemort latterkrampe. Der Rocket X 2 skal være raskest mulig, så er Cielo X1 sin oppgave å være både rask og komfortabel på en gang. Til tross for at Rocket X 2 har blitt en populær sko for halvmaraton og maraton for de mest drevne løperne, så er det klart kortere distanser som 5 k mot 10 km den er best på. For distanser som 21 km og 42 km vil HOKA Cielo X1 være et bedre alternativ for folk flest.

Sammenlignet med Rocket X 2 er vekten 28 gram høyere (264 g vs. 236 g), og droppet er 2 mm høyere (7 mm vs. 5 mm). Stackhøyden er marginalt høyere (40/33 mm vs. 39/34 mm), men likevel er skoen gjort betydelig mykere og komfortabel. Merk at HOKA på sine hjemmesider oppgir en annen stackhøyde på begge skoene (henholdsvis 39/32 mm og 40/35 mm), noe som er helt feil ettersom Cielo X1 er en tydelig tykkere sko enn Rocket X 2.

Ønsker du en enda mer dempet sko anbefales det å ta en kikk på HOKA Skyward X.

Cielo X1 er HOKA sin mest responsive sko til nå, og er designet for å balansere energiretur og demping på best mulig måte. Skoen benytter to lag med PEBA-skum, et lett, fleksibelt, spenstig og slitesterkt materiale som gir god respons og takler både varme og kalde temperaturer godt. Mellom de to skumlagene ligger det en kurvet karbonfiberplate med vinger på begge sider av foten.

Måten dette er gjort på er å legge karbonplaten mellom to lag med skum – et mykere lag på oversiden, og et mer kompakt lag på undersiden. På denne måten kan skoprodusenten (HOKA) sørge for å optimalisere følelsen av stabilitet, demping og respons. Karbonplaten bidrar til ytterligere snert i steget, samt stabiliserer og stiver av skummet.

HOKA Cielo X1

I tillegg til den godt dempede og responsive mellomsålen er Cielo X1 utstyrt med en aggressiv MetaRocker-geometri som bidrar til at skoen nærmest ruller fremover av seg selv i fartsretningen når du lander på mellomfot eller forfot. Dette er med andre ord en sko som vil at du skal løpe raskt, selv om den også er overraskende god til å takle lett jogge-tempo. Det er for eksempel umulig med den hyper-aggressive Mizuno Wave Rebellion Pro 2 som er testet her.


Optimalisert passform

Overdelen på Cielo X1 er lett og pustende og laget av en strikket overdel som skal bidra til en sikker og god passform samtidig som den er solid nok til å gi et trygt og godt fothold. Den asymmetriske pløsen er festet i overdelen slik at den holder seg på plass mens du løper, mens lissene dessverre ikke er av samme kvalitet. Kombinasjonen av mye friksjon i lissehullene og noen håpløst «plastikkaktige» lisser resulterer i at de ikke lar seg stramme på annen måte enn å løsne de helt, for så å trekke de stegvis gjennom hvert enkelt lissehull.

Selve lissene er også veldig glatte, og er garantert å skli opp under løpeturen. Kort oppsummert er det historiens verste skolisser, så her er det bare å bytte ut lisser så raskt som mulig til tross for at det kan koste deg enda noen kroner.

Den bakre delen av skoen er tynn, men gir likevel god støtte og komfort. Hælkappen er relativt fast nederst, men mykere oppover, og to puter på hver side av akillesen sørger for å sikre god komfort for både hæl og sene.


Rask, men allsidig

HOKA Cielo X1 markedsføres som «rask løpesko som passer best for distanser fra 10 kilometer og opp til maraton». Som nevnt til du finne raskere og lettere sko, blant annet Rocket X2, til de kortere distansene, men Cielo X1 vinner på komfort over lengre distanser. Du får med andre ord en rask sko til de korte løpene, men en rask og godt dempet sko med meget god respons til de lange distansene. Cielo X1 fungerer til det meste, og det er kun opp til deg selv hvor mye du ønsker å slite på et par veldig kostbare sko. Personlig er jeg for at sko skal brukes, så mitt tips er å kjøre på hvis du først velger å investere i moroa.


Slitesterk yttersåle med godt grep

Yttersålen på HOKA Cielo X1 er laget av slitesterk gummi strategisk plassert for å redusere vekten å øke fleksibiliteten. HOKA har også benyttet dynamiske utskjæringer i yttersålen for å redusere vekten ytterligere å forbedre responsen. Grepet er overraskende godt – selv på våt asfalt – og selv om Cielo X1 er en utpreget asfaltsko, takler den fine grusveier hele fint.


HOKA Cielo X1 vs. HOKA Rocket X 2:

HOKA Cielo X1 og HOKA Rocket X 2 hører begge til HOKA sin raskeste og mest premium løpesko, men det er likevel noen vesentlig forskjeller mellom de.

Her er noen av de viktigste forskjellene:

 • Vekt: Cielo X1 er tyngre enn Rocket X 2, med en vekt på 264 gram vs. Rocket X 2 på 232 gram. Rocket X 2 er med andre ord bedre egnet for kortere distanser eller raskere tempoer.
 • Stackhøyde: Cielo X1 har en høyere stackhøyde enn Rocket X 2, med 40 mm i hælen og 33 mm i forfoten vs. Rocket X 2 sine 39 mm i hælen og 34 mm i forfoten. Dette betyr at Cielo X1 gir mer demping og beskyttelse, men også mer avstand fra bakken, noe som kan redusere stabiliteten og bakkefølelsen.
 • Rocker: Cielo X1 har en mer aggressiv rockerprofil enn Rocket X 2 og en mer markant overgang fra hæl til tå. Dette kan fremme en mer fremoverlent og effektiv løpsform, men også kreve mer tilpasning og styrke i leggene og anklene. Rocket X 2 har en mer moderat rocker som gir en jevnere og mer naturlig følelse.
 • Platetykkelse: Cielo X1 har en tykkere og bredere karbonplate enn Rocket X 2. Platen på. Cielo X1 dekker hele mellomsålen, og har i tillegg vinger som brer seg ut til sidene. Dette gir økt stivhet og respons, men også mer vekt og potensiell ubehag for noen løpere. Rocket X 2 har en tynnere og smalere karbonplate, som bare dekker forfoten. Dette gir mer fleksibilitet og komfort, men også mindre kraft og støtte.
 • Overdel: Cielo X1 har en tykkere og mer strukturert strikket overdel enn Rocket X 2, og vil dermed oppleves noe stødigere og varmere. Dette kan være bra for kaldere eller våtere forhold, men også gjøre skoen mindre pustende og mer klumpete. Rocket X 2 har en tynnere og mer glatt mesh-overdel, som gir økt pusteevne og lavere vekt.

Generelt kan Cielo X1 være et bedre valg for lengre distanser, som halvmaraton eller maraton, eller for løpere som liker mer demping, stivhet og rocker. Rocket X 2 kan være et bedre valg for kortere distanser, som 5 km eller 10 km, eller for løpere som liker mer fleksibilitet, stabilitet og bakkefølelse.


Opplevelse og bruk

Både HOKA Cielo X1 og HOKA Rocket X 2 klassifiseres som såkalte «supersko», og selv om de i utgangspunktet dekker hver sine distanser, så går det helt fint å bruke de om hverandre. Er du vant til å løpe mye og langt, og er relativt lett i kroppen, så kan du fint løpe opptil et maraton med en Rocket X 2. Derimot vil Cielo X1 gi deg en mer komfortabel opplevelse, og kanskje også raskere sluttid til tross for den høyere vekten. Den ekstremt responsive sålen kombinert med rocker-tuppen bidrar nemlig til å drive deg fremover for hvert steg, og det er nesten som å trykke på en knapp i et dataspill der bilen du styrer plutselig akselererer fremover.

Dette er en sko som nærmest skriker «Jeg vil løpe!» når du står i yttergangen og har fått på deg skoene, noe du antageligvis trenger noen minutter på ettersom lissene er så håpløst vanskelig å justere.

Cielo X1 har som nevnt en tykkere såle enn Rocket X 2, og kombinert med den kraftige rockeren så kunne man tro at skoen ville bli ustødig. Det er heldigvis ikke tilfellet, og mye skyldes nok den vingeformede karbonplaten som bidrar til å stabilisere og støtte opp foten. Når du endelig har fått på deg skoen, så føles det ut som at foten sitter nede i skoen og er omsluttet av yttersidene.

Rocker-tuppen bidrar også til at motbakker føles lettere enn med tradisjonelle løpesko, og du får en følelse av å løpe flatere enn stigningen tilsier. For deg som har gått topptur på ski og brukt hælløftere, så er opplevelsen mye den samme.

Ønsker du en løpesko med mye av den samme responsen, noe mindre demping, men som appellerer til en mer offensiv løpestil, så bør du kikke på Mizuno Wave Rebellion Pro 2 (testet her) og Mizuno Wave Rebellion Flash 2 (testet her).


Passform og bruk

HOKA Cielo X1 er normale i størrelsen, og skoen oppleves medium til medium bred over hele lesten. Tilbakemeldingen fra flere brukere er at Cielo X1 er noe større i tåboksen enn Rocket X2, som oppleves smalere mindre i størrelsen. Cielo X1 finnes for øvrig kun i unisex modell.

Ønsker du en rimeligere løpesko som gir noe av samme følelsen, og brukes til alt fra raske tempoøkter til maratondistanser? Da bør du absolutt sjekke ut HOKA Mach 5. Denne skoen er perfekt for den daglige løpeturen i raskt tempo – og ikke minst er prisen en god del lavere.


Fakta:

 • Hæl/forfot: 40 mm / 33 mm
 • Dropp: 7 mm / 7 mm
 • Vekt: 264 g


HOKA Cielo X1
HOKA Cielo X1

Product Name: HOKA Cielo X1

Brand: HOKA

Offer price: 3699

Currency: NOK

Konklusjon

HOKA Cielo X1 er uten tvil en imponerende løpesko med en rekke gode egenskaper. Prisen er svimlende høyt, men det er blitt normen for dagens «supersko», og for mange vil det være verdt i jakten på nye rekorder.

HOKA Cielo X1 er ikke den letteste superskoen på markedet, men den ekstremt responsive sålen kombinert med en aggressiv rockertupp, sørger likevel for at denne er ekstremt lettløpt og rask – og perfekt for distanser som halvmaraton om maraton. Vekten til tross så fungerer den også til kortere distanser, men her vil for eksempel Rocket X 2 være et bedre valg.

Om du har pengene, driven og lysten etter å løpe raskt i tiden som kommer, så er HOKA Cielo X1 nærmest en garanti for at du vil få mye moro på veien, og høyst sannsynlig hjelpe deg til å løpe raskere.

Overall
92%
92%

Pros

 • Komfortabel overdel med godt forhold.
 • Ekstremt myk og responsiv.
 • Godt grep på de fleste underlag.
 • Lettløpt og rask!
 • Overraskende stødig.

Cons

 • Elendige lisser (kan heldigvis byttes).
 • Litt tung.

Del gjerne:

Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Cumulus 25”
6. oktober 2023 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Cumulus 25

Årets ASICS GEL-Cumulus 25 er totalt fornyet og mer spennende enn noen gang. Cumulus 25 gir deg komforten fra Nimbus til en enda lavere pris.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”
17. august 2023 | Løpesko

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra intervaller til lengre økter.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”
31. juli 2023 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og aldri har Kayano føltes bedre!
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”
15. juli 2023 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping, høy komfort og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”
23. juni 2023 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert i dens 25 år lange historie.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”
19. juni 2023 | Løpesko

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta den på deg.
Les mer