Test: Salomon S/Lab Phantasm 2

9. juli, 2024 (oppdatert 9. juli 2024)

Featured image for “Test: Salomon S/Lab Phantasm 2”

Salomon S/Lab Phantasm 2 er selskapets første virkelige supersko og leverer en imponerende, rask og lettløpt sko med et prisvinnende design!

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Salomon S/Lab Phantasm 2

Salomon S/Lab Phantasm 2 er en toppmoderne løpesko designet for løpere som ønsker en lett sko som i tillegg klarer å kombinere fart og komfort.

Til tross for at S/Lab Phantasm 2 faktisk er den andre i rekken, så er det først denne modellen som virkelig kan kalles «supersko», og som for alvor har meldt Salomon inn i kampen med de beste modellene.


Overdel og passform

Overdelen på Salomon S/Lab Phantasm 2 er ekstremt tynn og består ikke av annet enn ett enkelt lag mesh delvis forsterket med TPU-overlegg på yttersiden, samt SensiFit-teknologien som dekker lesten og bidrar til ekstra støtte og en tettsittende passform. Til tross for den begrensede tykkelsen så fremstår den likevel solid, og gir godt fothold og mulighet for å tilpasse fotbladet avhengig av hvor voluminøs lest du har.

En annen fordel med den tynne overdelen er at den bidrar til en ekstremt lett sko på kun 219 gram, og du får virkelig følelsen av å tre på deg en konkurransesko skapt for rekorder. Den gode luftgjennomstrømningen virker behagelig avkjølende uten at det blir for kaldt, og selv om regnet går rett gjennom om du skulle bli overrasket av en regnbyge, så går det også heldigvis rett ut igjen. Mesh-materialet holder heller ikke på vann og tørker raskt.

Tungen er verken helt løs, eller helt fast i skoen, men delvis fastsydd på innsiden ettersom de øverste lissehullene er tredd gjennom tungen for at den skal holde seg på plass hele tiden. Dette fungerer meget godt og er en smart løsning av Salomon.

Hælkappen er tynn, men formsydd slik at den får et godt grep rundt ankelen og foten. Til tross for det tynne materiale klarer den likevel å gi noe støtte ettersom skoen er forsterket på sidene.

Salomon har også gjort en god jobb med lissene som er helt flate, lette å stramme og ikke sklir opp under løpingen.


Mellomsåle – Demping og respons

Mellomsålen på Salomon S/Lab Phantasm 2 består av to lag PEBAX-skum (Energy Foam+) med en karbonfiberplate (Energy Blade) støpt i mellom. Energy Foam er godt kjent for sine dempende og responsive egenskaper og brukes i de fleste av Salomon sine løpesko. Sammenlignet med andre PEBAX-blandinger er den noe fastere, og gir ikke den samme ekstremt myke følelsen som mange moderne sko gir. Her er det gjerne personlige preferanser hva man liker best.

Konstruksjonen med en tolags mellomsåle er vanlig for de fleste supersko der de fleste produsenter bruker et mykere skum nærmest fotbladet og et fastere skum nærmest yttersålen (karbonsålen ligger i mellom disse). Salomon har derimot gjort det omvendt.

Ved å plassere et fastere materiale nærmere fotsålen får du lettere kontakt med karbonsålen og klarer å «engasjere» den gjennom løpesteget og får utnyttet kraften som lagres før hvert fraspark. En annen fordel er at det mykere materiale i bunnen av skoen virker å eliminere noen av ujevnhetene fra underlaget – for eksempel små steiner og andre ting som gjerne ville vært lett å kjenne gjennom en sko med en hardere såle under karbonplaten. Skoen gir også en fast og god følelse slik at du får følelsen av at den er kontant og lystrer hver minste bevegelse.

Karbonplaten er formet som en skje slik at den ligger dypere i forfoten enn i hælen. Konstruksjonen ligner det ASICS har valgt å gjøre på METASPEED Edge Paris som først og fremst er beregnet for mellom- og forfot løpere med en høyere stegfrekvens. Den avstivede platen sørger ikke bare for ekstra snert i frasparket, men hjelper til å stabilisere skoen å beskytte føttene. Dette merkes bedre jo lengre man løper, mens den ekstra responsen kommer best til uttrykk når tempoet øker.

Sålehøyden på 37,5 mm i hæl og 28,5 mm i front er godt under Word Athletics grense på 40 mm, og ikke høyere enn at du får god kontakt med underlaget. Droppet på 9 mm hjelper til å pushe deg frem på forfot uten at skoen blir ustødig, mens den avrundede fronten forenkler stegavviklingen og gjør det lettere å opprettholde farten. Salomon har også valgt å bygge opp skoen på innsiden for ekstra støtte, samtidig som de røde partiene på skoen virker som forsterkning på den tynne overdelen.

Noe merkelig har Salomon droppet Reverse Camber-teknologien som de har hatt stor suksess med tidligere. Reverse Camber etterligner egenskaper fra skiene med en avrundet hæl og mellomsåle som bidrar til at skoen «ruller» gjennom løpesteget og sparer løperen for krefter både i frasparket og under landingsfasen. Det hadde vært veldig spennende å se Salomon S/Lab Phantasm 2 med en enda mer markert avrunding i sålen, og ville nok kunne gjort skoen enda bedre for hælløpere.


Yttersåle – Grep og slitestyrke

Salomon har fått mye skryt for yttersålene sine, og etter årevis med utvikling for å få best mulig grep på terrengskoene sine, så er det kanskje ikke rart at de har klart å overføre de gode egenskapene til asfaltskoene.

Salomon S/Lab Phantasm 2 benytter Contagrip Road i yttersålen som nærmest er en garanti for godt grep og lang levetid. Så godt som hele forfoten er dekket av et lag med slitesterk gummi med knøttsmå firkantete knaster og langsgående flekskanaler for bedre flex i forfot, mens latteral- og medialsiden av hælen er dekket av langsgående gummibelegg. Mellomfoten er stort sett eksponert mot underlaget, men vil kun i sjeldne tilfeller røre bakken.

En ting som er greit å merke seg, er at selve hælbasen på skoen er relativt smal, mens skoen gradvis blir bredere fremover mot mellomfot og forfot. Dette gjør at skoen ikke vil gi noe særlig støtte for deg som lander på hæl, mens mellomfot- og forfot løpere vil få mer støtte.

Grepet er kort oppsummert meget godt, og det er null problemer å runde gatehjørner i høy hastighet, eller akselerere forbi løpekompisen på interne skiltspurter.

Bare husk at Salomon S/Lab Phantasm 2 er en løpesko for asfalt, bane eller tredemølle, så hold deg unna grus og sti.


Tilgjengelighet og passform

Salomon S/Lab Phantasm 2 har en veiledende pris på 2 800 kr og er tilgjengelig i unisex-modell i et stort utvalg størrelser og en frisk hvit-/rødfarge. Skoen er middels bred i lesten med en bred tåboks. Sammenlignet med andre Salomon-sko så er S/Lab Phantasm 2 noe stor i størrelsen, så dersom du ønsker en tettsittende passform kan du vurdere å gå ned et halvt nummer. Ellers anbefales det å velge din vanlige størrelse.

Noen alternativer til Salomon S/Lab Phantasm 2 er blant annet, HOKA Cielo X1 (testet her) som er noe tyngre, men til gjengjeld gir enda mer demping, eller Mizuno Wave Rebellion Flash 2 (testet her) som også er en meget rask og god allrounder.


Fakta

  • Hæl/forfot: 37,5 mm / 28,5 mm
  • Dropp: 9 mm
  • Vekt : 219 gram

Beste bruksområde:  
Salomon S/Lab Phantasm 2 er først og fremst en supersko ment for konkurranser og raske treningsøkter. Skoen er relativt minimalistisk, og egner seg ikke like godt til daglig trening og deg som trenger ekstra støtte.

S/Lab Phantasm 2 kan fint brukes til både raske løp og lengre løp, og dekker egentlig det meste fra 5 km til fullt maraton. Bare husk at du får mest igjen fra skoen dersom du løper på mellomfot/forfot.

En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene.


Konklusjon


Salomon S/Lab Phantasm 2
Salomon S/Lab Phantasm 2

Product Name: Salomon S/Lab Phantasm 2

Brand: Salomon

Offer price: 2800

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon S/Lab Phantasm 2 er selskapets første virkelige supersko, og viser at de er fullt på høyde med populære merker som Nike, Adidas, Hoka, mfl..

Det som er ekstra moro, er at Salomon har valgt å gå sin egen vei med en utradisjonell mellomsåle- en mellomsåle som definitivt fungerer slik de har tenkt. Skoen er ikke bare rask og lettløpt, men også komfortabel og stødig, og evner å eliminere noen av ulempene som kan oppstå med karbonsko.

Prisen er høy, men faktisk lavere enn de fleste konkurrerende supersko. Salomon S/Lab Phantasm 2 legger opp til mye moro, og kan være en sko som hjelper deg til å sette nye rekorder i tiden fremover.

Overall
92%
92%

Pros

  • Lav vekt og meget god lufting.
  • Sikker og behagelig (tettsittende) passform.
  • God demping og meget god respons.
  • Stødig mellomfot/forfot.
  • Slitesterk yttersåle med god grep.

Cons

  • Ikke like godt egnet for hælløpere.
  • Savner større avrunding fra yttersåle hæl og fremover.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Salomon S/Lab Phantasm 2”
9. juli 2024 | Løpesko

Test: Salomon S/Lab Phantasm 2

Salomon S/Lab Phantasm 2 er selskapets første virkelige supersko og leverer en imponerende, rask og lettløpt sko med et prisvinnende design!
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Neo Vista”
2. juli 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Neo Vista

Mizuno Neo Vista er skoen som får deg til å føle at du kan løpe dobbelt så langt som du noen gang tidligere har gjort, og gir begrepet «komfort» en ny mening.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 31”
21. juni 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Kayano 31

ASICS GEL-Kayano 31 viderefører den gode dempingen og trygge plattformen fra Kayano 30 og oppgraderes med en ny og bedre overdel og enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Phantasm 2”
15. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Phantasm 2

Salomon Phantasm 2 henter inspirasjon fra superskoen i S/Lab-serien og leverer en rask og velbalansert løpesko til trening og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide 2”
12. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Aero Glide 2

Salomon Aero Glide 2 viderefører den gode allrounderskoen fra første generasjon, og gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer