Test: Osprey Stratos 26

23. mai, 2022 (oppdatert 11. september 2023)
Featured image for “Test: Osprey Stratos 26”

Osprey Stratos 26 byr på så høy bærekomfort at det plutselig blir moro å bære sekk. Her har Osprey truffet blink, og Osprey Stratos 26 er en soleklar anbefaling til dagstur og småturer.


Fakta:

Vekt: 1270 gram
Volum: 26 liter
Materiale: 210D Nylon Honey Comb Contrast Recy BSAPP C0
Tilgjengelige størrelser: 24L, 26L (testet), 36L


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Ikke like kjent som sin slektning Osprey Talon, men Osprey Stratos fortjener virkelig og trekkes frem som en het kandidat til din neste dagstursekk.

Stratos-serien har eksistert i flere år, men fornyes for 2022-sesongen. Denne gangen kan Osprey skryte på seg at selve sekkene er produsert i 100% resirkulert materiale, mens det inkluderte regntrekket er laget med PFC/PFAS-fri impregnering og bluesign-godkjente materialer.

Osprey Stratos kommer i tre ulike størrelser; 24 liter, 26 liter og 36 liter, og de samme størrelsene gjelder for den dame-tilpassede utgaven Osprey Sirrus. I denne testen omtales Osprey Stratos 26L, men 36 literen er nesten identisk sett bort fra et større volum. Stratos 24L-modellen har et litt annerledes design som i større grad ligner Osprey-modellen ettersom den ikke har et vanlig topplokk, men har en glidelåsåpning i toppen.

Fantastisk bærekomfort

Osprey Stratos 26 er bygget på selskapets karakteristiske AirSpeed-ryggsystem der ryggpanelet i netting er flyttet noen centimeter ut fra selve sekken for å sikre kontinuerlig luftstrøm mellom sekk og rygg. Sammenlignet med tidligere skal det nye designet øke ventilasjonsområdet med opptil 40%, og en bredere og bedre polstret bæreflate skal bedre komforten og passformen.

I tillegg til større ventilering, gjør konstruksjonen at du unngår ubehagelige trykkpunkter mot ryggen fra harde gjenstander i sekken. Har du forsøkt å bære en sekk mange timer på en varm sommerdag, så skjønner du raskt hvor behagelig det er med en godt ventilert sekk… Ytterstoffet er produsert i et lett, men kraftig 210D Nylon Honey Comb-materiale, som gjør at du ikke trenger å bekymre deg for at sekken skal revne med det første.

Der modellene i Talon-serien kommer i to rygglengder, er det kun en rygglengde for Osprey Stratos. LightWire-rammen som Stratos bygger på er derimot justerbart over et stort intervall, og gjør at det er enkelt å finne størrelse som passer deg. Rygglengden justeres på sekunder ved å vippe ut en liten festekrok på innsiden av de to ryggskinnene i lettvekts aluminium, og deretter feste den der du ønsker.

En god sekk krever ikke bare et godt ryggsystem, men også et godt hoftebelte, gode skulderreimer, og smarte detaljer. Hoftebeltet på Osprey Stratos 26 er bredt, godt polstret med EVA-skum, kan justeres over et stort spenn, og er kort og godt svært komfortabelt.

En stor sidelomme på hver side gir plass til alt fra en mobil (rommer store telefoner som Apple iPhone Max, Samsung Ultra, etc.), til kamera, energibarer, etc.. Brystremmen kan flyttes opp og ned, og inkluderer en smart fløyte som kan brukes om du går på tryne i ura mens du scroller Instagram-feeden.

Smarte detaljer

I likhet med hoftebeltet er skulderreimene brede, godt polstret, enkle å justere med en hånd, og kjennes behagelig mot skuldrene selv ved tung oppakning. På begge sider er det uttak for Osprey sitt eget Hydraulics™- og Hydraulics LT™– drikkesystem som kan plasseres i en egen lomme på innsiden av sekken, og på venstre side finnes Osprey sitt «Stow-on-the-Go» festesystem som lar deg feste et par staver uten å ta av deg sekken. Dette er et genialt konsept og lar deg feste stavene, eller løsne de, på bare noen sekunder.

Det eneste savnet fra samtlige modeller i Osprey Talon-serien, er små ekspanderende lommer på selve skulderreimene som lar deg oppbevare småtterier. De rommer ikke mye, men litt er ofte nok.

Hovedrommet er enkelt. Her er det kun et stort rom med unntak av den lille lommen for en eventuell drikkeblære. I åpningen er det en strammesnor som lar deg snøre stramme sekken, mens topplokket er hengslet fast i baksiden av sekken slik at det ikke kan heves/senkes. Topplokket har derimot en stor glidelåslomme på yttersiden, og et nettinglomme med nøkkelholder på innsiden.

På hver side av sekken er det to kompresjonsstropper som bidrar til å både komprimere og stabilisere innholdet i sekken, mens to romslige sidelommer gir deg god plass til å oppbevare en drikkeflaske, lett jakke, hansker, lue, eller noe annet.

På baksiden av sekken finner vi en løkke for å feste isøks for alpinistene, en glidelåslomme som dekker stort sett hele fronten, og festepunkter dersom du ønsker å feste ekstra reimer til for eksempel et underlag. Verdt å nevne er at Stratos 36L kommer med reimer for feste at et underlag, sovepose, etc..

Nederst er det en glidelåslomme som rommer et medfølgende regntrekk. Regntrekket kan tydelig kjennes fra innsiden, men det opptar ingenting av plassen i hovedrommet (du har fremdeles 26L pakkevolum). Det er ikke sydd fast i sekken og fjernes dersom du heller ønsker å bruke lommen til noe annet.

Osprey Stratos vs. Osprey Talon

Sammenlignet med Osprey Talon er det i størst grad bæresystemet som skiller de to. Osprey er laget for å ligge tett inntil ryggen for en tightere passform som er bedre egnet til under løping, sykling, etc., mens Stratos sitt luftige og mer avstivede bæresystem primært er tiltenkt gåturer/hiking.

Fordelen med det mykere ryggpartiet på Talon er at sekken tar veldig liten plass slik at du nærmest kan krølle den sammen å legge den i en annen større sekk, eller pakke med i en koffert om du skal ut å reise. Ulempen er at du mye lettere blir svett og klam ettersom du ikke får den samme luftingen som på Stratos.

Er du først og fremst ute etter en dagstursekk til bruk på gåturer, holder undertegnede en knapp på Osprey Stratos. Alternativet er «Pro»-utgaven av Osprey Talon – Osprey Talon Pro 20/30. Denne modellen har et kraftigere bæresystem enn den «vanlige» Talon-utgaven, og er samtidig både lettere og mer egnet for en tyngre oppakning.

Ønsker du en litt større sekk som fremdeles er (latterlig) lett og byr på høy bærekomfort? Da er Osprey Exos Pro 55/Ejos Pro 55 et godt valg.

All Mighty Guarantee

Som en del av jobben for å ta vare på og beskytte miljøet, ønsker Osprey først og fremst å reparere produkter i stedet for å erstatte de. Dersom sekken din formodentlig skulle ha en feil som gjør at den ikke fungerer optimalt, reparerer de sekken gratis i hele produktets levetid. Merk at dette ikke gjelder normal slitasje og uhell, men forhold som skyldes byggekvalitet og produksjon.

Konklusjon

Osprey Stratos 26
Osprey Stratos 26

Product Name: Osprey Stratos 26

Brand: Osprey

Offer price: 1400

Currency: NOK

Konklusjon

Osprey Stratos 26 byr på så høy bærekomfort at det plutselig blir moro å bære sekk. Det justerbare og luftige bæresystemet, de brede skulderreimene og det godt polstrede hoftebeltet, legger til rette for høy komfort og gode bæreegenskaper. Legg til smarte løsninger som stavfeste, integrert regntrekk, store glidelåslommer lett tilgjengelig, og store praktiske sidelommer, så er Osprey Stratos 26 er klar anbefaling for dagsturer.

Overall
95%
95%

Pros

  • Fantastisk bærekomfort.
  • Justerbar rygglengde.
  • Svært god lufting.
  • Romslige sidelommer.
  • Godt polstret hoftebelte med to store glidelåslommer.
  • Smart feste for staver + feste for isøks.
  • Kompatibel med drikkesystem.
  • Inkludert regntrekk.
  • Produsert i 100% resirkulert materiale.

Cons

  • Savner små lommer på skulderreimene.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Zeiss SFL 10×40”

Test: Zeiss SFL 10×40

Zeiss SFL 10×40 leverer topp kvalitet i en innpakning så liten og lett at det er vanskelig å tro. Ikke…
Featured image for “Test: Osprey Exos Pro 55”

Test: Osprey Exos Pro 55

Lett, solid og smart. Osprey Exos Pro 55 og Osprey Eja Pro 55 er for deg som jakter lettest mulig…
Featured image for “Test: Osprey Ultralight Stuff Pack”

Test: Osprey Ultralight Stuff Pack

Osprey Ultralight Stuff Pack er så liten, lett og praktisk, at det er en sekk du tar med deg overalt…
Featured image for “Test: Salomon Trailblazer 20 / Trailblazer 30”

Test: Salomon Trailblazer 20 / Trailblazer 30

Salomon Trailblazer 20 og Trailblazer 30 imponerer med god bærekomfort og smarte løsninger, og ikke minst lav vekt og pakkbarhet.…
Featured image for “Test: Osprey Farpoint 55”

Test: Osprey Farpoint 55

Osprey Farpoint 55 leverer en størrelse og et design som gir deg det beste fra to verdener, og som gjør…
Featured image for “Test: Quad Lock – Mobilfester til enhver anledning”

Test: Quad Lock – Mobilfester til enhver anledning

Leter du etter tilbehør som kan forvandle mobilen din til alt fra en sykkelcomputer, GPS til et semi-actionkamera? Da bør…
Featured image for “Test: Julbo AEROSPACE og Julbo QUICKSHIFT REACTIV skibriller”

Test: Julbo AEROSPACE og Julbo QUICKSHIFT REACTIV skibriller

Julbo AEROSPACE REACTIV og Julbo QUICKSHIFT REACTIV er ikke goggles/skibriller kun for dagene i skibakken. Disse er like gode til…
Featured image for “Test: Blue Ice Chiru 32l”

Test: Blue Ice Chiru 32l

Blue Ice Chiru 32l stripper bort alt unødvendig og sørger for å være god på de områdene som kreves av…
Featured image for “Test: Blue Ice Firecrest 28l”

Test: Blue Ice Firecrest 28l

Lett, solid, komfortabel og bærekraftig. Blue Ice Firecrest 28l er er en god allround dagstursekk for aktivitet friluftsliv året rundt.…
Featured image for “Test: Blue Ice Yagi 35l”

Test: Blue Ice Yagi 35l

Hva blir resultatet når en gjeng klatrere, skikjørere og alpinister, går sammen om å lage de ultimate friluftsproduktene? Et av svarene…
Featured image for “Test: PowerVision S1”

Test: PowerVision S1

PowerVision S1 er ikke bare verdens minste 3-akset gimbal, men også en trådløs lader og en tripod, og kan tillegg…
Featured image for “Test: Julbo Ultimate REACTIV”

Test: Julbo Ultimate REACTIV

Mørkt eller lyst? – Du bestemmer. Julbo Ultimate REACTIV tilpasser seg lysforholdene automatisk slik at alt du trenger å tenke…
Featured image for “Test: Osprey Farpoint 40”

Test: Osprey Farpoint 40

Verdens beste reisesekk som kvalifiserer som håndbagasje? Hvis du ikke var glad i å reise lett fra før, så kan Osprey…
Featured image for “Test: Salomon XA 15”

Test: Salomon XA 15

Salomon XA 15 tilbyr funksjoner og egenskaper som gjør den til en ypperlig løepsekk og dagstursekk for deg som er…
Featured image for “Test: Osprey Farpoint 70”

Test: Osprey Farpoint 70

Ingen over, og (nesten) ingen ved siden. Osprey Farpoint 70 har reist jorden rundt i mange år, og alt tilsier…
Featured image for “Test: Osprey Stratos 26”

Test: Osprey Stratos 26

Osprey Stratos 26 byr på så høy bærekomfort at det plutselig blir moro å bære sekk. Her har Osprey truffet…
Featured image for “Test: Silva Trail Speed 5XT”

Test: Silva Trail Speed 5XT

Kraftig lys, lav vekt, høy komfort og en rekke smarte funksjoner. Silva Trail Speed 5XT gjør mørketiden kortere og lysere,…