Test: Osprey Atmos AG LT 65

24. september, 2023 (oppdatert 24. september 2023)
Featured image for “Test: Osprey Atmos AG LT 65”

Jakter du den «ultimate» lettvekts sekken for lange turer der komfort er like viktig som god plass? Osprey Atmos AG LT 65 og Aura LT 65 kan være løsningen.

Det begynner å bli vanlig ord å bruke som «lettere, kraftigere og smartere» om ulike Osprey-sekker. Osprey Atmos AG LT 65 og Aura AG LT 65 er kanskje ikke kraftigere enn sine forgjengere, med de er utvilsomt lettere (nesten 400 gram), og ikke minst like sterk. Kanskje er dette den drømmesekken du ønsket deg da du forbannet deg over forrige tur som ble så altfor tung?


Fakta:

Vekt: 1900 gram
Mål: 90H x 39W x 32D
Volum: Herre – S/M: 65L M/L: 68L • Dame – XS/S: 63L  M/L: 65L
Materiale: Hovedmateriale i bluesign®-godkjent resirkulert 210D-nylon, PFC/PFAS-fri impregnering. Bunn av bluesign-godkjent resirkulert 500D-nylon, PFC/PFAS-fri impregnering.
Tilgjengelige størrelser: Herre: 50/65L (testet) / Damemodell: 50L/65L
Bærekapasitet: Opptil 18 kg
Beste bruksområde: Helgeturer, flerdagers turer, ukesturer, reise.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Osprey Atmos AG LT 65 – Når vekt er avgjørende

For 15 år siden gikk jeg Norge på kryss og tvers og telte søppel langs stiene i forbindelse med en doktorgrad, men først nå har jeg funnet «drømmesekken» jeg skulle hatt den gang.

Osprey Atmos AG LT 65 er den perfekte størrelsen for en langtur der du trenger volum nok til å pakke med deg skift for mange dager ute, en god sovepose, et komfortabelt liggeunderlag, et telt, kokeutstyr, ca. 100 Kvikk Lunsj og mye mer – samtidig som du ønsker å holde vekten nede. Selv om Osprey klassifiserer Atmos AG LT/Aura AG LT som tursekker, så er dette også gode alternativer for deg som er glad i backpacking og foretrekker å bruke sekk fremfor koffert når du er ute og reiser.

For noen er 65 liter mye, mens for andre er det lite. Det er likevel ikke til å komme bort fra at dette er en ganske ideell størrelse som lar deg bære med deg mye uten at du ender opp med å se ut som en sekk med to bein og armer.

Osprey Atmos AG 65 har vært en av Osprey sine besteselgende tursekker i mange år, og er kjent for et svært godt bæresystem, gode justeringsmuligheter, høy slitestyrke og mange smarte løsninger. Årets nye «LT» modell deler det samme DNA-et og er mer eller mindre en blåkopi, men har slanket bort flere hundre gram takket være noen små justeringer.


Bæresystem og komfort

Noe av det viktigste med en god sekk er bæresystemet som består av ryggplaten, skulderremmer og hofte-/brystbeltet. Osprey benytter sitt velkjente AntiGravity-ryggsystem bestående av flere teknologier som jobber sammen for å gi en mest mulig avlastende og støttende bæreopplevelse. Sekken har en relativt høy og smal profil, noe som resulterer i at sekken følger ryggen og gir god bevegelsesfrihet for armer og bein.

Ryggpanelet er konstruert på en måte som minner om en trampoline, og består av et sømløst mesh-panel som spenner fra skuldrene til hoftene og omslutter kroppen for å fordele vekten jevnt og gi maksimal luftstrøm og ventilasjon. Rammeverket utgjøres av en solid LightWire-ramme bestående av 4 mm tykke aluskinner for en stabil plattform som hjelper til å holde sekken stabil selv under tung last.

For best mulig tilpasning kan selve ryggskinnene justeres opp/ned (fem nivåer tilsvarende 10 cm) slik at du enkelt får tilpasset individuell kroppsform. Både Osprey Atmos AG LT 65 og Osprey Aura AG LT 65 er tilgjengelig i to størrelser, S/M og L/XL, der rygglengden er avgjørende for hvilken størrelse du bør velge. For å finne riktig størrelse anbefaler Osprey å følge denne guider; størrelsesguide Osprey-sekker.

Osprey tar også i bruk et såkalt «Fit-on-the-Fly-hoftebelte» som gjør det mulig å justere lengden og og polstringen på hoftebeltet etter behov uten å måtte ta av sekken – noe som er svært praktisk hvis du for eksempel må kle av/på deg flere lag og trenger å tilpasse sekken deretter. Justeringen gjøres ved å løsne på en kraftig borrelås på hver side av beltet, og deretter flytte det frem/tilbake slik du selv ønsker.

Både skulderremmer og hoftebelte består av et relativt tykt lag EVA-skum med netting som sikrer maksimal komfort og gode pusteegenskaper. Dette er detaljer du garantert vil sette pris på når du skal bære tungt over lange distanser, og ikke minst når solen steker og du aller helst skulle duppet i en fjellkulp med vann til langt oppover øra.

Brystbeltet kan flyttes opp og ned for individuell tilpasning, og inkluderer en «nød-fløyte» som er en enkel liten fløyte integrert i låsemekanismen for brystbeltet, og er tiltenkt bruk i tilfelle nødsituasjoner.


Utside –  Materiale og festepunkter

Osprey har som alltid et stort fokus på miljøet og tar i bruk bluesign-godkjente materialer i hoveddelen som betyr at det oppfyller de høyeste kravene til forbrukersikkerhet og miljøvern.

Tross sin lave vekt er Osprey Atmos AG LT 65 overraskende solid. Nesten hele utsiden består av kraftig ripstop 210D-nylon med DWR-impregnering, med enda kraftigere 500D-nylon i bunnen. Dette er det samme materialet som brukes i den «vanlige» Atmos AG-modellen, så det er med andre ord ikke spart på materialer for å redusere vekten.

DWR-impregneringen sørger for at sekken tåler en kraftig regnskur uten at innholdet blir vått, og skulle det bli kraftig nedbør kan du åpne en lomme i bunnen av sekken å trekke ut det medfølgende regntrekket.

Osprey har også en lettvekts serier av sekker, Osprey Exos/Eja, der de benytter det superlette materialet NanoFly (100D-nylon) for å virkelig tyne vekten til det ytterste. Osprey kunne sannsynligvis gjort Atmos/Aura AG LT 65 enda lettere dersom de hadde valgt det samme materiale her, alternativt en mellomløsning, selv om vi uansett har med en lett sekk å gjøre. Mange vil nok sette pris på at den er såpass robust, og du trenger ikke å være bekymret for at det skal bli hull i ytterstoffet selv om du slenger deg ned i lyngen etter en lang dags vandring.

Utsiden av sekken er utstyrt med plenty av festepunkter og smarte løsninger. Blant annet finner vi:

 • Avtagbart topplokk med glidelåslomme og festepunkter.
 • Stor frontlomme med elastiske sidepaneler (genialt for å oppbevare en våt t-skjorte, håndduk, etc..).
 • Kurveformet glidelåsåpning på den ene langsiden.
 • To store sidelommer i elastisk materiale.
 • Festepunkter for ekstrautstyr som liggeunderlag, telt, etc..
 • To fester for isøkser eller vandrestaver der håndtaket kan festes i de øvre kompresjonsstroppene.
 • Avtagbare stropper for liggeunderlag.
 • Doble kompresjonsstropper på hver side.

I likhet med flere av Osprey sine tursekker er det mulig å hekte av topplokket for å spare ytterligere noen gram (ca. 100 gram) og i stedet benytte et lite ekstra lokk, såkalt «FlapJacket», som erstatter det opprinnelige topplokket med en en vanntett nylonduk som dekker over hovedåpningen. Selve topplokket rommer en stor og praksis glidelåslomme med nøkkelfeste og flere festepunkter, og er festet til hovedsekken ved hjelp av to nylonremmer som enkelt kan løsnes. For å hindre vann i å trenge inn har Osprey sørger for en skikkelig snøring på innersekken, samt at FlapJacket-lokket er utstyrt med klips slik at du får festet det trygt på fremsiden.

På hver side er det to dype sidelommer i ekspanderende meshmateriale. Disse er så dype at de strekker seg ca. 2/3 oppover sidene av sekken og rommer imponerende mye. Lommene har åpning både i toppen og på innsiden ca. midt på sidelommene slik at du enkelt kan ta ting inn/ut av lommene.

Av andre smarte detaljer er det som nevnt egne fester for isøks/vandrestaver, avtagbare stropper for liggeunderlag, en stor frontlomme, flere festepunkter som lar feste på enda flere reimer, og ikke minst en stor glidelåslomme på hver side av hoftebeltet (takk Osprey!). Glidelåslommene er så store at du får god plass til selv en stor iPhone Max-modell, eller en Samsung Galaxy S23 Ultra som en annen referanse…


Stort hovedrom med enkel tilgang

Osprey Atmos AG LT 65/Aura AG LT 65 har kun et stor hovedrom uten videre inndeling, men begge sekkene er klargjort for Osprey HydraClip drikkeløsningen med en innvendig drikkelomme med sentrert slangeåpning på baksiden for enkelt oppheng av drikkeblæren. Om du ikke ønsker å bruke drikkeblære, fungerer lommen ypperlig som en vanlig oppbevaringslomme til diverse småting. Ellers er det en stor og kurveformen glidelåsåpning på den ene langsiden slik at du får enkelt tilgang til innholdet uten å måtte åpne sekken fra toppen.


All Mighty Guarantee og miljøansvar

Som en del av jobben for å ta vare på og beskytte miljøet ønsker Osprey først og fremst å reparere produkter i stedet for å erstatte de, og Osprey er så sikre på egne produkters kvalitet at de tilbyr flere ulike programmer som skal sørge for produktets sluttbruk.

«All Mighty Guarantee» er et program som gir kunden en garanti for produktets levetid og kvalitet. Hvis en Osprey-ryggsekk eller annet utstyr blir skadet eller ødelagt, kan kunden sende det tilbake til selskapet for reparasjon – helt kostnadsfritt. Osprey vil deretter fikse og gjenopprette produktet til sin opprinnelige tilstand.

Garantien gjelder uavhengig av hvordan skaden oppsto, enten det skyldes slitasje over tid eller en ulykke. Osprey er svært trygge på kvaliteten på sine produkter, og er forpliktet til å gi kundene langvarig nytte av dem. Dette programmet er en måte for selskapet å sikre at kundene er fornøyde og at produktene deres varer lenge.

I tillegg tilbyr Osprey et «Renewed Program» og «Repair to Share»-program.

Osprey Renewed Program er Ospreys initiativ for å resirkulere produkter som ikke kan repareres, og omdanne dem til nye produkter. Repair to Share-programmet tar imot returnerte produkter, reparerer dem og donerer dem til ungdomsprogrammer, skoler og grupper.

Begge programmene bidrar til bærekraft og sosialt ansvar ved å redusere avfall og gi utstyr til de som trenger det.


Hvem er Osprey Atmos AG LT 65/Aura AG LT 65 for?

Osprey Atmos AG LT 65/Aura AG LT 65 er for deg som ønsker en lett og romslig sekk uten å måtte gå på kompromiss med komfort og kvalitet. Enten du skal på en helgetur, en lengre reise, eller en virkelig langtur over flere uker, vil Osprey Atmos AG LT 65/Aura AG LT 65 dekke behovet for  det som kreves av en skikkelig god tursekk.

Her får du ikke bare god plass og smarte festeløsninger, men også et imponerende godt bæresystem og kvalitet på materialene. Osprey Atmos AG LT 65/Aura AG LT 65 er ikke rimelige sekker, men byggekvaliteten vitner om en sekk du kan ha i mange, mange år, og Osprey sin All Mighty Guarantee er uvurdelig dersom det skulle være feil på sekken.

tursekk test

Konklusjon


Osprey Atmos AG LT 65
Osprey Atmos AG LT 65

Product Name: Osprey Atmos AG LT 65

Brand: Osprey

Offer price: 2750

Currency: NOK

Konklusjon

Osprey Atmos AG LT 65/Aura AG LT 65 er for deg som ønsker en lett og romslig sekk uten å måtte gå på kompromiss med komfort og kvalitet. Enten du skal på en helgetur, en lengre reise, eller en virkelig langtur over flere uker, vil Osprey Atmos AG LT 65/Aura AG LT 65 dekke behovet for  det som kreves av en skikkelig god tursekk.

Her får du ikke bare god plass og smarte festeløsninger, men også et imponerende godt bæresystem og kvalitet på materialene. Osprey Atmos AG LT 65/Aura AG LT 65 er ikke rimelige sekker, men byggekvaliteten vitner om en sekk du kan ha i mange, mange år, og Osprey sin All Mighty Guarantee er uvurdelig dersom det skulle være feil på sekken.

Overall
90%
90%

Pros

 • Lett, kraftig og god byggekvalitet.
 • Stødig ramme som tåler tung vekt.
 • Meget god bærekomfort.
 • Solid og justerbart bæresystem.
 • Justerbar polstring på hoftebeltet.
 • Vannavstøtende yttermateriale + inkludert regntrekk.
 • Store sidelommer med enkel tilgang.
 • Romslig frontlomme.
 • Store glidelåslommer på hoftebeltet.
 • Mange smarte festemuligheter.
 • Klargjort for Osprey Hydraclip drikkesystem.
 • Avtagbart topplokk gir ytterligere redusert vekt.
 • Produsert i bluesign-godkjente materialer.

Cons

 • Ingen spesielle.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Silva Free 1200 S”

Test: Silva Free 1200 S

Silva Free 1200 S imponerer med et innovativt design, smarte funksjoner, kraftig lys, god batteritid, og uendelige muligheter for å…
Featured image for “Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid”

Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid

Silva Trail Runner Free 2 er hodelykten for deg som ønsker en lett og kompakt hodelykt med kraftig lys uten…
Featured image for “Test: Salomon Adv Skin og Sense Pro”

Test: Salomon Adv Skin og Sense Pro

Salomon Sense Pro og Adv Skin lar deg ta med både drikke, næring, telefon, m.m. uten å begrense frihetsfølelsen som…
Featured image for “Test: Osprey UNLTD Hike AntiGravity 32”

Test: Osprey UNLTD Hike AntiGravity 32

Leter du etter en av de råeste, mest fullspekkede og kanskje mest justerbare og komfortable dagstursekkene på markedet? Hils på…
Featured image for “Test: Osprey Atmos AG LT 65”

Test: Osprey Atmos AG LT 65

Jakter du den «ultimate» lettvekts sekken for lange turer der komfort er like viktig som god plass? Osprey Atmos AG…
Featured image for “Test: Zeiss SFL 10×40”

Test: Zeiss SFL 10×40

Zeiss SFL 10×40 leverer topp kvalitet i en innpakning så liten og lett at det er vanskelig å tro. Ikke…
Featured image for “Test: Osprey Exos Pro 55”

Test: Osprey Exos Pro 55

Lett, solid og smart. Osprey Exos Pro 55 og Osprey Eja Pro 55 er for deg som jakter lettest mulig…
Featured image for “Test: Osprey Ultralight Stuff Pack”

Test: Osprey Ultralight Stuff Pack

Osprey Ultralight Stuff Pack er så liten, lett og praktisk, at det er en sekk du tar med deg overalt…
Featured image for “Test: Salomon Trailblazer 20 / Trailblazer 30”

Test: Salomon Trailblazer 20 / Trailblazer 30

Salomon Trailblazer 20 og Trailblazer 30 imponerer med god bærekomfort og smarte løsninger, og ikke minst lav vekt og pakkbarhet.…
Featured image for “Test: Osprey Farpoint 55”

Test: Osprey Farpoint 55

Osprey Farpoint 55 leverer en størrelse og et design som gir deg det beste fra to verdener, og som gjør…
Featured image for “Test: Julbo AEROSPACE og Julbo QUICKSHIFT REACTIV skibriller”

Test: Julbo AEROSPACE og Julbo QUICKSHIFT REACTIV skibriller

Julbo AEROSPACE REACTIV og Julbo QUICKSHIFT REACTIV er ikke goggles/skibriller kun for dagene i skibakken. Disse er like gode til…
Featured image for “Test: Blue Ice Chiru 32l”

Test: Blue Ice Chiru 32l

Blue Ice Chiru 32l stripper bort alt unødvendig og sørger for å være god på de områdene som kreves av…
Featured image for “Test: Blue Ice Firecrest 28l”

Test: Blue Ice Firecrest 28l

Lett, solid, komfortabel og bærekraftig. Blue Ice Firecrest 28l er er en god allround dagstursekk for aktivitet friluftsliv året rundt.…
Featured image for “Test: Blue Ice Yagi 35l”

Test: Blue Ice Yagi 35l

Hva blir resultatet når en gjeng klatrere, skikjørere og alpinister, går sammen om å lage de ultimate friluftsproduktene? Et av svarene…
Featured image for “Test: PowerVision S1”

Test: PowerVision S1

PowerVision S1 er ikke bare verdens minste 3-akset gimbal, men også en trådløs lader og en tripod, og kan tillegg…
Featured image for “Test: Julbo Ultimate REACTIV”

Test: Julbo Ultimate REACTIV

Mørkt eller lyst? – Du bestemmer. Julbo Ultimate REACTIV tilpasser seg lysforholdene automatisk slik at alt du trenger å tenke…
Featured image for “Test: Osprey Farpoint 40”

Test: Osprey Farpoint 40

Verdens beste reisesekk som kvalifiserer som håndbagasje? Hvis du ikke var glad i å reise lett fra før, så kan Osprey…
Featured image for “Test: Salomon XA 15”

Test: Salomon XA 15

Salomon XA 15 tilbyr funksjoner og egenskaper som gjør den til en ypperlig løepsekk og dagstursekk for deg som er…